Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 1 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-02-05

  1. «Παραμύθια του Χόλυγουντ τα στοιχεία Πάουελ»
  2. Αντιδράσεις στο κατηγορητήριο Πάουελ
  3. Επαναλειτουργία σταθμού πυρηνικών στη Β. Κορέα
  4. Αντιδράσεις στο κατηγορητήριο Πάουελ
  5. Αντιδράσεις στο «κατηγορώ» Πάουελ εναντίον Σαντάμ
  6. ΗΠΑ: Συστηματικές παραβιάσεις από το Ιράκ
  7. ΗΠΑ: Συστηματικές παραβιάσεις από το Ιράκ
  8. Γιουγκοσλαβία: Μετά το τέλος, τι;
  9. ΟΗΕ: Έως και 600.000 πρόσφυγες στο Ιράκ
  10. Απόρρητη έκθεση: «Καμία σχέση με Αλ Κάιντα»
  11. Νέα στοιχεία υπόσχεται ο Πάουελ

Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2003 - 23:53 ('Ωρα Λονδίνου)
«Παραμύθια του Χόλυγουντ τα στοιχεία Πάουελ»
 

Βαγδάτη: Ιρακινοί αξιωματούχοι παρακολουθούν την παρουσίαση του Κόλιν Πάουελ

Απολύτως ψευδή και φαλκιδευμένα χαρακτηρίζονται τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ΗΠΑ, από τον Ιρακινό πρέσβη στον ΟΗΕ και ένα στενό σύμβουλο του Σαντάμ Χουσείν.

Ο Ιρακινός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ Αλντουρί, απέρριψε τις κατηγορίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, λέγοντας ότι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την αλήθεια.

Ο κ. Αλντουρί εξέφρασε την πεποίθηση ότι στόχος της παρουσίασης Πάουελ ήταν να προωθήσει την ιδέα του πολέμου εναντίον του Ιράκ χωρίς ίχνος ηθικής ή νομικής δικαιολόγησης.

Ο Ιρακινός διπλωμάτης είπε ότι ο επικεφαλής του Στέητ Ντιπάρτμεντ θα έπρεπε να παρουσιάσει τους ισχυρισμούς του όχι στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά κατευθείαν στους επιθεωρητές που ερευνούν το Ιράκ για όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο κ. Αλντουρί επανέλαβε ότι η Βαγδάτη είναι αφοσιωμένη στη συνεργασία της με τους επιθεωρητές ώστε να διασφαλισθεί ότι θα ολοκληρώσουν την αποστολή τους το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια θα επιτευχθεί η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για δεκαετίες στο Ιράκ.

Αρνούμενος ότι το καθεστώς που εκπροσωπεί έχει οποιαδήποτε σχέση με την Αλ Κάιντα, ο κ. Αλντουρί επανέλαβε τον ισχυρισμό του Σαντάμ Χουσείν ότι εάν η Βαγδάτη διατηρούσε δεσμούς με την οργάνωση αυτή θα ήταν υπερήφανη να το ομολογήσει.

«Ασύστολα ψεύδη και φαλκιδευμένα στοιχεία»

Εντωμεταξύ στη Βαγδάτη ο σύμβουλος του Ιρακινού ηγέτη, στρατηγός Αμέρ Αλ Σαάντι, χαρακτήρισε την παρουσίαση των στοιχείων από τον Κόλιν Πάουελ ως «κλασικό αμερικανικό σόου, γεμάτο από τεχνικά τρικ και ειδικά εφέ».

Ερωτώμενος για τη σειρά υποκλαπέντων τηλεφωνημάτων, δορυφορικών φωτογραφιών και άλλων «αποδείξεων» που παρουσίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο στρατηγός Αλ Σαάντι είπε ότι όλα τα στοιχεία αυτά μπορούν να κατασκευασθούν ακόμα και από «τρίτης διαλογής μυστικές υπηρεσίες».

«Η όλη παρουσίαση ήταν παράσταση επάξια του Χόλυγουντ, με σκοπό να αποπροσανατολίσει το κοινό και ιδιαίτερα τους απληροφόρητους και να ενισχύσει την επιθετικότητα εναντίον του Ιράκ» είπε ο Ιρακινός αξιωματούχος που υποσχέθηκε ότι την Πέμπτη θα απαντήσει με περισσότερες λεπτομέρειες στους αμερικανικούς ισχυρισμούς.


Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2003 - 00:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδράσεις στο κατηγορητήριο Πάουελ
 

Μεικτές ήταν οι αντιδράσεις των μονίμων και μη μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην ομιλία Πάουελ

Ποικίλλουν οι αντιδράσεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην παρουσίαση στοιχείων από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, για το Ιρακινό οπλοστάσιο.

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά την ομιλία Πάουελ, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Τανγκ Zιαξουάν, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να στηρίξει τη συνέχιση των επιθεωρήσεων όπλων, καλώντας ταυτόχρονα το Ιράκ να συνεργαστεί πιο ενεργά με τους επιθεωρητές.

«Οι καταγγελίες στους επιθεωρητές»

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, σημείωσε ότι οι καταγγελίες του κ. Πάουελ πρέπει να εξετασθούν πολύ προσεκτικά, ενώ τόνισε ότι μόνο οι επιθεωρητές όπλων είναι σε θέση να δώσουν απάντηση στο εάν το Ιράκ συμμορφώνεται με το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Η χρήση βίας θα πρέπει να είναι η ύστατη λύση
Υπουργός Εξωτερικών Γαλλίας Ντομινίκ Ντε Βιλπέν
Ο κ. Ιβανόφ είπε επίσης ότι ο πλέον ασφαλής τρόπος επίλυσης της κρίσης είναι η διατήρηση της ενότητας δράσης των Ηνωμένων Εθνών.

Κατόπιν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, είπε ότι εναπόκειται τώρα στους επιθεωρητές να αναλύσουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πάουελ.

«Οι καταγγελίες αυτές θα πρέπει να εξετασθούν πλήρως» υπογράμμισε ο κ. Ντε Βιλπέν, που κατέληξε λέγοντας ότι η χρήση βίας θα πρέπει να είναι η ύστατη μέθοδος για την επίλυση της κρίσης.

Στρο: «Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας»

Στη συνέχεια εκ μέρους της Βρετανίας μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της, Τζακ Στρo, που είπε ότι η παρουσίαση του κ. Πάουελ επιβεβαιώνει τους φόβους ότι το Ιράκ δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τα προγράμματα όπλων μαζικού ολέθρου.


Το Ιράκ αψήφησε τις εντολές των Ηνωμένων Εθνών
Τζακ Στρο, Βρετανός ΥΠΕΞ
«Ο προκάτοχος του ΟΗΕ, η Κοινωνία των Εθνών απέτυχε στην αποστολή της πριν το ξέσπασμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, διότι δεν συνόδευσε τις διπλωματικές προειδοποιήσεις της με αξιόπιστες απειλές για χρήση στρατιωτικής βίας» κατέληξε ο κ. Στρο.

Ανάλογες δηλώσεις με αυτές του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών έκανε στη συνέχεια και η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανα Παλάθιο, που πήρε το λόγο.

Μικτές αντιδράσεις των υπολοίπων μελών

Από τα υπόλοιπα κράτη μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι αντιδράσεις ήταν εξίσου αποκλίνουσες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά την παρουσίαση Πάουελ
•Yπέρ στρατιωτικής λύσης: ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία, Βουλγαρία

•Αντίθετοι σε επέμβαση: Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Συρία

•Τήρηση επιφυλακτικής στάσης: Αγκόλα, Καμερούν, Χιλή, Μεξικό, Γουϊνέα, Πακιστάν

•Για υιοθέτηση ψηφίσματος απαιτούνται εννέα θετικοί ψήφοι και μη προβολή βέτο
O υπουργός Εξωτερικών του Καμερούν χαρακτήρισε τα στοιχεία Πάουελ χρήσιμα, ζήτησε να δωθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές και αναρωτήθηκε μήπως ήρθε η ώρα να μεταβεί στη Βαγδάτη ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, σε μια προσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης.

Και ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το Ιράκ πρέπει να αφοπλισθεί αλλά με ειρηνικό τρόπο εάν αυτό είναι δυνατό.

Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, Σολομόν Πάσι, είπε ότι οι καταγγελίες Πάουελ είναι πειστικές, ότι το Ιράκ δεν έχει συνεργαστεί σε ικανοποιητικό βαθμό με τη διεθνή κοινότητα και κάλεσε τη Βαγδάτη να συμμορφωθεί άμεσα και πλήρως με τα διεθνή κελεύσματα αφοπλισμού του.

Καταγγελίες συνοδεία υποκλοπών, φωτογραφιών και διαγραμμάτων

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είχε απευθύνει δριμύ κατηγορώ εναντίον της ιρακινής ηγεσίας για συντονισμένη πολιτική απόκρυψης των όπλων μαζικής καταστροφής που διαθέτει από τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ.

Παρουσιάζοντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τα στοιχεία που όπως λέει αποκαλύπτουν την ιρακινή προσπάθεια εξαπάτησης της διεθνούς κοινότητας, ο κ. Πάουελ είπε ότι το Ιράκ δεν έχει δώσει λογαριασμό για οποιοδήποτε από τα υλικά βιολογικού και χημικού πολέμου που πιστεύεται ότι διαθέτει, με βάση τα πορίσματα των επιθεωρήσεων του οπλοστασίου του μέχρι το 1995.


Δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν σύμφωνα με τον κ. Πάουελ ενεργά ιρακινά εργαστήρια όπλων
Χρησιμοποιώντας δορυφορικές φωτογραφίες και υποκλαπείσες συνομιλίες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατήγγειλε ότι το Ιράκ εξακολουθεί να παραβιάζει τις υποχρεώσεις αφοπλισμού τους από βιολογικά και χημικά όπλα.

Ο κ. Πάουελ υποστήριξε ότι οι ιρανικές αρχές δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα των όπλων τους χρησιμοποιώντας πολίτες ως πειραματόζωα, και στη συνέχεια διενήργησαν νεκροψίες για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα.

Ο κ. Πάουελ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το Ιράκ έχει εγκαταλείψει το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων, αντιθέτως – είπε – επιδιώκει την αγορά υλικών απαραίτητων για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Απευθυνόμενος στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ο κ. Πάουελ προειδοποίησε ότι τα Ηνωμένα Έθνη κινδυνεύουν να μεταβληθούν σε θεατές τωμ εξελίξεων εάν επιτρέψουν στον Σαντάμ Χουσείν να αψηφήσει τις αποφάσεις τους.


Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2003 - 22:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Επαναλειτουργία σταθμού πυρηνικών στη Β. Κορέα
 

Αεροφωτογραφία του επίμαχου πυρηνικού εργοστασίου στο Γιονγκμπιόν

Νέα κλιμάκωση σημειώνεται στην ένταση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βόρειας Κορέας με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της τελευταίας.

Στην Πιονγκ Γιανγκ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η χώρα – παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις - έθεσε σε λειτουργία εκ νέου τις πυρηνικές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που διαθέτει.

Πάντως ο εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι η λειτουργία των πυρηνικών αυτών εγκαταστάσεων θα γίνεται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την ανακοίνωση ως εξέλιξη με σοβαρές συνέπειες και κάλεσαν τη Βόρεια Κορέα να ανακαλέσει την απόφασή της.

Αποφασισμένος να αντιπαρατεθεί στις ΗΠΑ εμφανίζεται ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να παραχθεί στον πυρηνικό σταθμό Γιονγκμπιόν είναι αμελητέα, και εκφράζονται φόβοι ότι ο σταθμός αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πλουτωνίου κατάλληλου για πυρηνικά όπλα.

Από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα απέρριψε τους αμερικανικούς ισχυρισμούς και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να καταδικάσουν την «αμερικανική παρέμβαση» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική βορειοκορεατική ανακοίνωση.


Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2003 - 22:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδράσεις στο κατηγορητήριο Πάουελ
 

Μεικτές ήταν οι αντιδράσεις των μονίμων και μη μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην ομιλία Πάουελ

Ποικίλλουν οι αντιδράσεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην παρουσίαση στοιχείων από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, για το Ιρακινό οπλοστάσιο.

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά την ομιλία Πάουελ, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Τανγκ Zιαξουάν, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να στηρίξει τη συνέχιση των επιθεωρήσεων όπλων, καλώντας ταυτόχρονα το Ιράκ να συνεργαστεί πιο ενεργά με τους επιθεωρητές.

«Οι καταγγελίες στους επιθεωρητές»

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, σημείωσε ότι οι καταγγελίες του κ. Πάουελ πρέπει να εξετασθούν πολύ προσεκτικά, ενώ τόνισε ότι μόνο οι επιθεωρητές όπλων είναι σε θέση να δώσουν απάντηση στο εάν το Ιράκ συμμορφώνεται με το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Η χρήση βίας θα πρέπει να είναι η ύστατη λύση
Υπουργός Εξωτερικών Γαλλίας Ντομινίκ Ντε Βιλπέν
Ο κ. Ιβανόφ είπε επίσης ότι ο πλέον ασφαλής τρόπος επίλυσης της κρίσης είναι η διατήρηση της ενότητας δράσης των Ηνωμένων Εθνών.

Κατόπιν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, είπε ότι εναπόκειται τώρα στους επιθεωρητές να αναλύσουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πάουελ.

«Οι καταγγελίες αυτές θα πρέπει να εξετασθούν πλήρως» υπογράμμισε ο κ. Ντε Βιλπέν, που κατέληξε λέγοντας ότι η χρήση βίας θα πρέπει να είναι η ύστατη μέθοδος για την επίλυση της κρίσης.

Στρο: «Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας»

Στη συνέχεια εκ μέρους της Βρετανίας μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της, Τζακ Στρo, που είπε ότι η παρουσίαση του κ. Πάουελ επιβεβαιώνει τους φόβους ότι το Ιράκ δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τα προγράμματα όπλων μαζικού ολέθρου.


Το Ιράκ αψήφησε τις εντολές των Ηνωμένων Εθνών
Τζακ Στρο, Βρετανός ΥΠΕΞ
«Ο προκάτοχος του ΟΗΕ, η Κοινωνία των Εθνών απέτυχε στην αποστολή της πριν το ξέσπασμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, διότι δεν συνόδευσε τις διπλωματικές προειδοποιήσεις της με αξιόπιστες απειλές για χρήση στρατιωτικής βίας» κατέληξε ο κ. Στρο.

Ανάλογες δηλώσεις με αυτές του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών έκανε στη συνέχεια και η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανα Παλάθιο, που πήρε το λόγο.

Μικτές αντιδράσεις των υπολοίπων μελών

Από τα υπόλοιπα κράτη μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι αντιδράσεις ήταν εξίσου διαφορετικές;


Δώστε περισσότερο χρόνο στους επιθεωρητές όπλων
Υπουργός Εξωτερικών Καμερούν
O υπουργός Εξωτερικών του Καμερούν χαρακτήρισε τα στοιχεία Πάουελ χρήσιμα, ζήτησε να δωθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές και αναρωτήθηκε μήπως ήρθε η ώρα να μεταβεί στη Βαγδάτη ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, σε μια προσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης.

Και ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το Ιράκ πρέπει να αφοπλισθεί αλλά με ειρηνικό τρόπο εάν αυτό είναι δυνατό.

Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, Σολομόν Πάσι, είπε ότι οι καταγγελίες Πάουελ είναι πειστικές, ότι το Ιράκ δεν έχει συνεργαστεί σε ικανοποιητικό βαθμό με τη διεθνή κοινότητα και κάλεσε τη Βαγδάτη να συμμορφωθεί άμεσα και πλήρως με τα διεθνή κελεύσματα αφοπλισμού του.

Καταγγελίες συνοδεία υποκλοπών, φωτογραφιών και διαγραμμάτων

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είχε απευθύνει δριμύ κατηγορώ εναντίον της ιρακινής ηγεσίας για συντονισμένη πολιτική απόκρυψης των όπλων μαζικής καταστροφής που διαθέτει από τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ.

Παρουσιάζοντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τα στοιχεία που όπως λέει αποκαλύπτουν την ιρακινή προσπάθεια εξαπάτησης της διεθνούς κοινότητας, ο κ. Πάουελ είπε ότι το Ιράκ δεν έχει δώσει λογαριασμό για οποιοδήποτε από τα υλικά βιολογικού και χημικού πολέμου που πιστεύεται ότι διαθέτει, με βάση τα πορίσματα των επιθεωρήσεων του οπλοστασίου του μέχρι το 1995.


Δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν σύμφωνα με τον κ. Πάουελ ενεργά ιρακινά εργαστήρια όπλων
Χρησιμοποιώντας δορυφορικές φωτογραφίες και υποκλαπείσες συνομιλίες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατήγγειλε ότι το Ιράκ εξακολουθεί να παραβιάζει τις υποχρεώσεις αφοπλισμού τους από βιολογικά και χημικά όπλα.

Ο κ. Πάουελ υποστήριξε ότι οι ιρανικές αρχές δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα των όπλων τους χρησιμοποιώντας πολίτες ως πειραματόζωα, και στη συνέχεια διενήργησαν νεκροψίες για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα.

Ο κ. Πάουελ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το Ιράκ έχει εγκαταλείψει το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων, αντιθέτως – είπε – επιδιώκει την αγορά υλικών απαραίτητων για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Απευθυνόμενος στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ο κ. Πάουελ προειδοποίησε ότι τα Ηνωμένα Έθνη κινδυνεύουν να μεταβληθούν σε θεατές τωμ εξελίξεων εάν επιτρέψουν στον Σαντάμ Χουσείν να αψηφήσει τις αποφάσεις τους.


Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2003 - 19:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδράσεις στο «κατηγορώ» Πάουελ εναντίον Σαντάμ
 

Μεικτές ήταν οι αντιδράσεις των μονίμων και μη μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην ομιλία Πάουελ

Ποικίλλουν οι αντιδράσεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην παρουσίαση στοιχείων από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, για το Ιρακινό οπλοστάσιο.

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά την ομιλία Πάουελ, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Τανγκ Zιαξουάν, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να στηρίξει τη συνέχιση των επιθεωρήσεων όπλων, καλώντας ταυτόχρονα το Ιράκ να συνεργαστεί πιο ενεργά με τους επιθεωρητές.

«Οι καταγγελίες στους επιθεωρητές»

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, σημείωσε ότι οι καταγγελίες του κ. Πάουελ πρέπει να εξετασθούν πολύ προσεκτικά, ενώ τόνισε ότι μόνο οι επιθεωρητές όπλων είναι σε θέση να δώσουν απάντηση στο εάν το Ιράκ συμμορφώνεται με το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Η χρήση βίας θα πρέπει να είναι η ύστατη λύση
Υπουργός Εξωτερικών Γαλλίας Ντομινίκ Ντε Βιλπέν
Ο κ. Ιβανόφ είπε επίσης ότι ο πλέον ασφαλής τρόπος επίλυσης της κρίσης είναι η διατήρηση της ενότητας δράσης των Ηνωμένων Εθνών.

Κατόπιν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, είπε ότι εναπόκειται τώρα στους επιθεωρητές να αναλύσουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πάουελ.

«Οι καταγγελίες αυτές θα πρέπει να εξετασθούν πλήρως» υπογράμμισε ο κ. Ντε Βιλπέν, που κατέληξε λέγοντας ότι η χρήση βίας θα πρέπει να είναι η ύστατη μέθοδος για την επίλυση της κρίσης.

Στρο: «Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας»

Στη συνέχεια εκ μέρους της Βρετανίας μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της, Τζακ Στρo, που είπε ότι η παρουσίαση του κ. Πάουελ επιβεβαιώνει τους φόβους ότι το Ιράκ δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τα προγράμματα όπλων μαζικού ολέθρου.


Το Ιράκ αψήφησε τις εντολές των Ηνωμένων Εθνών
Τζακ Στρο, Βρετανός ΥΠΕΞ
«Ο προκάτοχος του ΟΗΕ, η Κοινωνία των Εθνών απέτυχε στην αποστολή της πριν το ξέσπασμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, διότι δεν συνόδευσε τις διπλωματικές προειδοποιήσεις της με αξιόπιστες απειλές για χρήση στρατιωτικής βίας» κατέληξε ο κ. Στρο.

Ανάλογες δηλώσεις με αυτές του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών έκανε στη συνέχεια και η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανα Παλάθιο, που πήρε το λόγο.

Μικτές αντιδράσεις των υπολοίπων μελών

Από τα υπόλοιπα κράτη μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι αντιδράσεις ήταν εξίσου διαφορετικές;


Δώστε περισσότερο χρόνο στους επιθεωρητές όπλων
Υπουργός Εξωτερικών Καμερούν
O υπουργός Εξωτερικών του Καμερούν χαρακτήρισε τα στοιχεία Πάουελ χρήσιμα, ζήτησε να δωθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές και αναρωτήθηκε μήπως ήρθε η ώρα να μεταβεί στη Βαγδάτη ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, σε μια προσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης.

Και ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το Ιράκ πρέπει να αφοπλισθεί αλλά με ειρηνικό τρόπο εάν αυτό είναι δυνατό.

Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, Σολομόν Πάσι, είπε ότι οι καταγγελίες Πάουελ είναι πειστικές, ότι το Ιράκ δεν έχει συνεργαστεί σε ικανοποιητικό βαθμό με τη διεθνή κοινότητα και κάλεσε τη Βαγδάτη να συμμορφωθεί άμεσα και πλήρως με τα διεθνή κελεύσματα αφοπλισμού του.

Καταγγελίες συνοδεία υποκλοπών, φωτογραφιών και διαγραμμάτων

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είχε απευθύνει δριμύ κατηγορώ εναντίον της ιρακινής ηγεσίας για συντονισμένη πολιτική απόκρυψης των όπλων μαζικής καταστροφής που διαθέτει από τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ.

Παρουσιάζοντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τα στοιχεία που όπως λέει αποκαλύπτουν την ιρακινή προσπάθεια εξαπάτησης της διεθνούς κοινότητας, ο κ. Πάουελ είπε ότι το Ιράκ δεν έχει δώσει λογαριασμό για οποιοδήποτε από τα υλικά βιολογικού και χημικού πολέμου που πιστεύεται ότι διαθέτει, με βάση τα πορίσματα των επιθεωρήσεων του οπλοστασίου του μέχρι το 1995.


Δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν σύμφωνα με τον κ. Πάουελ ενεργά ιρακινά εργαστήρια όπλων
Χρησιμοποιώντας δορυφορικές φωτογραφίες και υποκλαπείσες συνομιλίες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατήγγειλε ότι το Ιράκ εξακολουθεί να παραβιάζει τις υποχρεώσεις αφοπλισμού τους από βιολογικά και χημικά όπλα.

Ο κ. Πάουελ υποστήριξε ότι οι ιρανικές αρχές δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα των όπλων τους χρησιμοποιώντας πολίτες ως πειραματόζωα, και στη συνέχεια διενήργησαν νεκροψίες για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα.

Ο κ. Πάουελ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το Ιράκ έχει εγκαταλείψει το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων, αντιθέτως – είπε – επιδιώκει την αγορά υλικών απαραίτητων για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Απευθυνόμενος στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ο κ. Πάουελ προειδοποίησε ότι τα Ηνωμένα Έθνη κινδυνεύουν να μεταβληθούν σε θεατές τωμ εξελίξεων εάν επιτρέψουν στον Σαντάμ Χουσείν να αψηφήσει τις αποφάσεις τους.


Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2003 - 18:43 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Συστηματικές παραβιάσεις από το Ιράκ
 


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τα στοιχεία που διαθέτει για το Ιράκ.

Ο κ. Πάουελ είπε ότι το Ιράκ είχε ήδη στο παρελθόν παραβιάσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η τελευταία απόφαση είπε –η 1441- είπε ήταν η τελευταία ευκαιρία του Ιράκ να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ.

Την ευθύνη για τον αφοπλισμό την έχει το Ιράκ, είπε ο Κόλιν Πάουελ. Οι επιθεωρητές δεν είναι ντετέκτιβ, είπε.

Υποκλοπές


Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Κόλιν Πάουελ: Αποθήκες για χημικά όπλα
Ο αμερικανός υπουργός είπε ότι ορισμένα στοιχεία προέρχονται από ανοικτές πηγές, όπως αεροφωτογραφίες και υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες και άλλα από ανθρώπους που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να τα δώσουν.

Το πρώτο στοιχείο που έφερε ήταν συνομιλία στην οποία, όπως είπε, συμμετείχαν, δύο ιρακινοί αξιωματικοί και αφορούσε σε ένα μετασκευασμένο όχημα που χρησίμευαν ως εργαστήρια όπλων, το οποίο οι Ιρακινοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως δεν θα έπρεπε να βρεθούν να έχουν στα χέρια τους.

Ένας από τους αξιωματικούς λέει χαρακτηριστικά πως «οτιδήποτε άλλο έχει απομακρυνθεί» -και όχι καταστραφεί, όπως σημείωσε ο Κόλιν Πάουελ.

Συστηματική πολιτική

Στη συνέχεια ο κ. Πάουελ υποστήριξε ότι η απόκρυψη στοιχείων και εξοπλισμών από το ιρακινό καθεστώς δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά μια συστηματική διαδικασία και πολιτική του καθεστώτος.

Ο Αμερικανός υπουργός κατονόμασε, επίσης, σειρά ανώτατων αξιωματούχων του Ιράκ, οι οποίοι έχουν επωμιστεί το ρόλο της εξαπάτησης των επιθεωρητών. Σύμφωνα με τον Κόλιν Πάουελ το Ιράκ διαθέτει μια ειδική επιτροπή της οποίας η αποστολή είναι να παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τους επιθεωρητές όπλων.

Η αμερικανική ηγεσία δια στόματος Κόλιν Πάουελ υπαινίχθη ότι η ηγεσία του Ιράκ ζήτησε από τους αξιωματούχους της να κρύψουν υψίστης σημασίας έγγραφα στις οικίες τους, να φορτώσουν απαγορευμένες ουσίες και υλικά στα οχήματά τους και να ταξιδεύουν σε ολόκληρη τη χώρα για να μην μπορέσουν να τους εντοπίσουν οι επιθεωρητές.

Διαρροές

Πρέπει οι επιθεωρητές να ψάξουν στα σπίτια όλων των στελεχών του Μπάαθ, για να βρουν την αλήθεια, ρώτησε ο Κόλιν Πάουελ.

Ο αμερικανός υπουργός έδειξε φωτογραφίες από δορυφόρο στις οποίες εμφανίζονταν ειδικά καταφύγια όπου, όπως είπε, αποθηκεύονταν χημικά όπλα.

Οι αποθήκες αυτές είχαν καθαριστεί από τους Ιρακινούς λίγο πριν την άφιξη των επιθεωρητών, κάτι που όπως είπε ίσως δείχνει πως υπήρξαν διαρροές προς τους Ιρακινούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έδειξε ακόμα φωτογραφίες από βάση βαλλιστικών πυραύλων, όπου φαίνεται γερανός για τη μεταφορά πυραύλων, δύο μέρες πριν την άφιξη των επιθεωρητών.

Αναγνωριστικές πτήσεις του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου U-2 θα έδειχναν τις αλλαγές γύρω από τις ύποπτες τοποθεσίες είπε ο Πάουελ, που υποστήριξε πως η άρνηση του Ιράκ να επιτρέψει αυτές τις πτήσεις, αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Ιρακινοί επιστήμονες

Ο Κόλιν Πάουελ είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, κάλεσε τους ιρακινούς επιστήμονες να μη συμφωνήσουν να εξεταστούν στο εξωτερικό –κατά παράβαση της απόφασης του ΟΗΕ.

Ο Χουσεΐν απείλησε όσους συμφωνήσουν να εξεταστούν, θα θεωρηθούν κατάσκοποι, είπε ο αμερικανός υπουργός.

Το καθεστώς πλαστογράφησε πιστοποιητικό θανάτου για έναν επιστήμονα και τον έκρυψε, ώστε να μην εξεταστεί από τους επιθεωρητές. Άλλοι επιστήμονες, είπε ο κ. Πάουελ, απειλήθηκαν με θάνατο αν αποκαλύψουν στοιχεία στους επιθεωρητές.

Βιολογικά και χημικά όπλα

Ο Κόλιν Πάουελ είπε ότι οι Ιρακινοί δεν έχουν δώσει εξηγήσεις για υλικά που χρησιμοποιούνται σε χημικά και βιολογικά όπλα και τα οποία είναι γνωστό πως κατείχαν σύμφωνα με τις προηγούμενες επιθεωρήσεις που διακόπηκαν το 1995.

Το Ιράκ, είπε δείχνοντας σχετικά διαγράμματα, έχει κινητά εργαστήρια ερευνών που είναι σε θέση να κατασκευάζουν βιολογικούς παράγοντες.

Τα εργαστήρια αυτά, είπε, μπορούν να μεταφέρονται εύκολα στο τεράστιο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο του Ιράκ.

Είπε ότι τα εργαστήρια αυτά ήταν εξελιγμένα και μπορούσαν να παρασκευάσουν άνθρακα και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να σκοτώσουν χιλιάδες ανθρώπους.

Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες χημικών όπλων είπε. Έχουμε αποδείξεις πως τέτοια όπλα υπήρχαν και δεν έχουμε αποδείξεις πως καταστράφηκαν ή πού βρίσκονται τώρα, είπε ο αμερικανός υπουργός.

Ο ΟΗΕ κινδυνεύει να χάσει το κύρος του, αν επιτρέψει στο Ιράκ να συνεχίσει να τον αγνοεί χωρίς να αντιδράσει αποτελεσματικά και άμεσα, είπε ο Πάουελ.

Ο κ. Πάουελ έδειξε ακόμα φωτογραφίες, ενός εργαστηρίου κατασκευής χημικών όπλων, όπως είπε, τονίζοντας σημεία όπου είχε ανασκαφεί η γη. Αυτό αποδεικνύει πως οι Ιρακινοί είχαν απομακρύνει όλο το φλοιό από το έδαφος ώστε να εξαφανιστούν τα ίχνη της παρουσίας χημικών όπλων εκεί.

Κατήγγειλε ακόμα ότι οι ιρακινές αρχές είχαν πραγματοποιήσει πειράματα σε ανθρώπους, με μια πηγή να κάνει λόγο για 1600 φυλακισμένους που μεταφέρθηκαν σε ειδικές μονάδες για να μεταβληθούν σε πειραματόζωα. Αργότερα έκαναν αυτοψίες για να δουν τα αποτελέσματα.

Πυρηνικά όπλα

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως ο Σαντάμ Χουσεΐν εγκατέλειψε ποτέ το πυρηνικό του πρόγραμμα, είπε ο Κόλιν Πάουελ. Αντιθέτως, ο πρόεδρος του Ιράκ είναι αποφασισμένος να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Έχει ήδη, είπε, δύο ή τρία αναγκαία στοιχεία για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και τώρα αναζητά επαρκές υλικό τήξης για την έκρηξη. «Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι αποφασισμένος να αποκτήσει πυρηνική βόμβα» είπε ο Πάουελ. «Δεν δίνω στο Ιράκ ελαφρυντικά λόγω αμφιβολιών. Και δεν νομίζω ότι θα δώσετε κι εσείς» είπε.

Ο Κόλιν Πάουελ είπε ότι το Ιράκ έχει πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές πάνω από 1.200 χιλιόμετρα. Τέτοιοι πύραυλοι είπε δεν είναι για άμυνα αλλά για να μεταφέρουν βιολογικές, χημικές και -«αν του επιτρέψουμε» όπως είπε- πυρηνικές κεφαλές.

Δεν ανησυχεί, είπε, για τα παράνομα όπλα αλλά για το πώς αυτά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες σε όλον τον κόσμο.

Σχέσεις με τρομοκρατία

Η σχέση Ιράκ και τρομοκρατίας είναι σχέση δεκαετιών, είπε.

Δεν είναι μυστικό πως πράκτορες του Σαντάμ Χουσεΐν είχαν ανάμιξη σε δολοφονικές απόπειρες στη δεκαετία του 90. Και σήμερα το Ιράκ δίνει άσυλο σε μια οργάνωση που σχετίζεται με την αλ Κάιντα, είπε ο αμερικανός υπουργός.

Ορισμένες οργανώσεις της αλ Κάιντα δρουν στο στις βόρειες περιοχές του Ιράκ. Αν και πρόκειται για κουρδικές περιοχές που δεν ελέγχονται από τη Βαγδάτη, υπάρχουν ιρακινοί πράκτορες που συνεργάζονται μαζί τους, είπε.

Ο Κόλιν Πάουελ έδειξε φωτογραφίες μελών της αλ Κάιντα που συνδέονται, όπως είπε, με δίκτυο που δρα στη Βόρεια Αφρική, στην Ευρώπη και στην πρώην Σοβιετική Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Γεωργίας και της Τσετσενίας. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 δημιουργήθηκαν στενοί δεσμοί της αλ Κάιντα και των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών, είπε ο Πάουελ.

Ο αμερικανός υπουργός επικαλέστηκε ομολογία ανώτατου στελέχους της αλ Κάιντα που έχει συλληφθεί και που είπε ότι η αλ Κάιντα επιζητούσε τη βοήθεια του Ιράκ για εκπαίδευση σε χημικά και βιολογικά όπλα. Η προσπάθεια είπε ήταν «επιτυχής».

Επανέλαβε τη θέση του πως ο ιρακινός πρόεδρος υποστηρίζει την τρομοκρατία «πριν ακόμα αυτά τα δίκτυα αποκτήσουν όνομα» και χαρακτήρισε τις διαψεύσεις του Ιράκ, ψεύδη.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Όπως είπε ο Κόλιν Πάουελ ο Σαντάμ Χουσεΐν εξακολουθεί να έχει βλέψεις κυριαρχίας σε όλη την περιοχή. Αν δεν αντιδράσουμε αντιμετωπίζουμε ένα ακόμα πιο τρομακτικό μέλλον, είπε.

Κλείνοντας τη δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στο καθεστώς ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί διακυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν.

Επικαλέστηκε προηγούμενα αποδεικτικά στοιχεία για επιθέσεις με χημικά όπλα σε ιρακινούς πολίτες στο βόρειο Ιράκ, επιθέσεις εναντίον των αράβων στους βάλτους του νότου και τις εξαφανίσεις χιλιάδων ιρακινών πολιτών.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν, κατέληξε ο Κόλιν Πάουελ, δεν λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή.


Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2003 - 17:03 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Συστηματικές παραβιάσεις από το Ιράκ
 


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τα στοιχεία που διαθέτει για το Ιράκ.

Ο κ. Πάουελ είπε ότι το Ιράκ είχε ήδη στο παρελθόν παραβιάσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η τελευταία απόφαση είπε –η 1441- είπε ήταν η τελευταία ευκαιρία του Ιράκ να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ.

Την ευθύνη για τον αφοπλισμό την έχει το Ιράκ, είπε ο Κόλιν Πάουελ. Οι επιθεωρητές δεν είναι ντετέκτιβ, είπε.

Υποκλοπές

Ο αμερικανός υπουργός είπε ότι ορισμένα στοιχεία προέρχονται από ανοικτές πηγές, όπως αεροφωτογραφίες και υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες και άλλα από ανθρώπους που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να τα δώσουν.

Το πρώτο στοιχείο που έφερε ήταν συνομιλία στην οποία, όπως είπε, συμμετείχαν, δύο ιρακινοί αξιωματικοί και αφορούσε σε ένα μετασκευασμένο όχημα που χρησίμευαν ως εργαστήρια όπλων, το οποίο οι Ιρακινοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως δεν θα έπρεπε να βρεθούν να έχουν στα χέρια τους.

Ένας από τους αξιωματικούς λέει χαρακτηριστικά πως «οτιδήποτε άλλο έχει απομακρυνθεί» -και όχι καταστραφεί, όπως σημείωσε ο Κόλιν Πάουελ.

Συστηματική πολιτική

Στη συνέχεια ο κ. Πάουελ υποστήριξε ότι η απόκρυψη στοιχείων και εξοπλισμών από το ιρακινό καθεστώς δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά μια συστηματική διαδικασία και πολιτική του καθεστώτος.

Ο Αμερικανός υπουργός κατονόμασε, επίσης, σειρά ανώτατων αξιωματούχων του Ιράκ, οι οποίοι έχουν επωμιστεί το ρόλο της εξαπάτησης των επιθεωρητών. Σύμφωνα με τον Κόλιν Πάουελ το Ιράκ διαθέτει μια ειδική επιτροπή της οποίας η αποστολή είναι να παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τους επιθεωρητές όπλων.

Η αμερικανική ηγεσία δια στόματος Κόλιν Πάουελ υπαινίχθη ότι η ηγεσία του Ιράκ ζήτησε από τους αξιωματούχους της να κρύψουν υψίστης σημασίας έγγραφα στις οικίες τους, να φορτώσουν απαγορευμένες ουσίες και υλικά στα οχήματά τους και να ταξιδεύουν σε ολόκληρη τη χώρα για να μην μπορέσουν να τους εντοπίσουν οι επιθεωρητές.

Διαρροές

Πρέπει οι επιθεωρητές να ψάξουν στα σπίτια όλων των στελεχών του Μπάαθ, για να βρουν την αλήθεια, ρώτησε ο Κόλιν Πάουελ.

Ο αμερικανός υπουργός έδειξε φωτογραφίες από δορυφόρο στις οποίες εμφανίζονταν ειδικά καταφύγια όπου, όπως είπε, αποθηκεύονταν χημικά όπλα.

Οι αποθήκες αυτές είχαν καθαριστεί από τους Ιρακινούς λίγο πριν την άφιξη των επιθεωρητών, κάτι που όπως είπε ίσως δείχνει πως υπήρξαν διαρροές προς τους Ιρακινούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έδειξε ακόμα φωτογραφίες από βάση βαλλιστικών πυραύλων, όπου φαίνεται γερανός για τη μεταφορά πυραύλων, δύο μέρες πριν την άφιξη των επιθεωρητών.

Αναγνωριστικές πτήσεις του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου U-2 θα έδειχναν τις αλλαγές γύρω από τις ύποπτες τοποθεσίες είπε ο Πάουελ, που υποστήριξε πως η άρνηση του Ιράκ να επιτρέψει αυτές τις πτήσεις, αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Ιρακινοί επιστήμονες

Ο Κόλιν Πάουελ είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, κάλεσε τους ιρακινούς επιστήμονες να μη συμφωνήσουν να εξεταστούν στο εξωτερικό –κατά παράβαση της απόφασης του ΟΗΕ.

Ο Χουσεΐν απείλησε όσους συμφωνήσουν να εξεταστούν, θα θεωρηθούν κατάσκοποι, είπε ο αμερικανός υπουργός.

Το καθεστώς πλαστογράφησε πιστοποιητικό θανάτου για έναν επιστήμονα και τον έκρυψε, ώστε να μην εξεταστεί από τους επιθεωρητές. Άλλοι επιστήμονες, είπε ο κ. Πάουελ, απειλήθηκαν με θάνατο αν αποκαλύψουν στοιχεία στους επιθεωρητές.


Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2003 - 15:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Γιουγκοσλαβία: Μετά το τέλος, τι;
 

Η ιστορική συμφωνία υπεγράφει το Μάρτιο του 2002

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στο Βελιγράδι, Νίκου Πέλπα

Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχθηκαν οι πολίτες της Σερβίας την ίδρυση του νέου κράτους και την κατάργηση του ονόματος Γιουγκοσλαβία.

Οι περισσότεροι με ανακούφιση είδαν να σβήνει η Γιουγκοσλαβία των πολέμων του μίσους και της εξαθλίωσης θέλοντας να πιστέψουν ότι μαζί με το όνομα θα παραγράφουν και όλα τα δεινά που υπέστησαν την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα.

Επειδή ωστόσο ο ανθρώπινος νους έχει μάθει να αυτοαμύνεται συγκρατώντας στην επιφάνεια της μνήμης της καλές στιγμές κυρίαρχο είναι και το αίσθημα νοσταλγίας για τη Γιουγκοσλαβία της ευημερίας, της πολύ-πολιτισμικοτητας και της εθνικής ανεκτικότητας, τη Γιουγκοσλαβία του Τίτο.

Η καθημερινότητα

Οι ρομαντισμοί τέτοιου είδους είναι βέβαια στιγμιαίοι και αποτελούν πολυτέλεια για τους πολίτες της Σερβίας και του Μαυροβούνιου εκείνο που άμεσα τους απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι πως θα επηρεάσει, η ίδρυση του νέου κράτους, την καθημερινότητα.


Η τύχη της Γιουγκοσλαβίας άλλαξε μετά την πτώση του Μιλόσεβιτς
Καταρχήν το σίγουρο είναι ότι όλοι θα ταλαιπωρηθούν περιμένοντας στις ουρές των υπηρεσιών για να αλλάξουν ταυτότητες, διαβατήρια, άδειες οδήγησης και γενικά ότι προσωπικό έγγραφο φέρει τη σφραγίδα της Γιουγκοσλαβίας .

Ως αναφορά το βιοτικό επίπεδο, οι οικονομολόγοι λένε ότι δεν θα αλλάξουν και πολλά πράγματα για το μέσο πολίτη με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα οι Δημοκρατίες είχαν την ευθύνη για την οικονομία και θα συνεχίσουν να την έχουν ενώ από την άλλη το νέο κράτος θα στοιχίζει λιγότερο στους φορολογούμενους αφού καταργούνται πολλές υπηρεσίες και οργανισμοί σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Πρόβλημα όμως θα υπάρξει για τους εργαζόμενα στις υπηρεσίες αυτές που είναι δεκάδες χιλιάδες και είναι αμφίβολο αν θα απορροφηθούν όλοι από τις αντίστοιχες στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Ποια ταυτότητα;

Ένα άλλο ειδικό πρόβλημα που θα προκύψει έχει σχέση με την απόκτηση υπηκοότητας.


Η Σερβία και το Μαυροβούνιο θα έχουν το δικαίωμα μετά από μια μεταβατική περίοδο τριών ετών να αποφασίσουν την περαιτέρω ανεξαρτητοποίησή τους
Το σύνταγμα του νέου κράτους ορίζει ότι πρώτα παρέχεται η υπηκοότητα της Δημοκρατίας και με βάση αυτή παρέχεται εκείνη της ομοσπονδίας.

Στο Μαυροβούνιο ωστόσο ως βασικό κριτήριο θεωρείται ο τόπος γέννησης πράγμα που σημαίνει ότι εάν ένα βρέφος γεννηθεί στη Σερβία από μαυροβούνιους γονείς δεν μπορεί να λάβει την υπηκοότητα της Δημοκρατίας από όπου κατάγονται οι γονείς και συνεπώς ούτε της ομοσπονδίας.

Το θέμα είναι σοβαρό αν ληφθεί υπ όψιν ότι σήμερα περισσότεροι από 200.000 Μαυροβούνιοι ζουν και εργάζονται στη Σερβία.

Δηνάριο ή ευρώ;

Για το οικονομικό επιτελείο της σερβικής κυβέρνησης με την ίδρυση του νέου κράτους προέκυψε ένα σοβαρό ζήτημα και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία για να παραδειγματιστούν.

Το δίλημμα είναι αν θα πρέπει να αναγράφεται στο εθνικό νόμισμα το δηνάριο το πλήρες όνομα του κράτους ή μόνο Σερβία με δεδομένο ότι στο Μαυροβούνιο επίσημα χρησιμοποιείται ως μέσο συναλλαγής το ευρώ.

Ανάλογο θέμα θα παρουσιαστεί και με τα διαβατήρια αφού την έκδοση τους ανέλαβαν οι Δημοκρατίες και όχι η ομοσπονδία.

Όλη αυτή η σύγχυση που επικρατεί γύρω από τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες των Δημοκρατιών και τις ομοσπονδίας κάνει ακόμη πιο επιφυλακτικούς τους πολίτες στην εκτίμηση για το αν θα μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά αυτή η νέα σχέση «γάμου» Σερβίας και Μαυροβουνίου.


Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2003 - 11:25 ('Ωρα Λονδίνου)
ΟΗΕ: Έως και 600.000 πρόσφυγες στο Ιράκ
 

Περίπου 1,8 εκατομμύρια ιρακινοί έγιναν πρόσφυγες το 1991

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες προειδοποίησε ότι έως και 600.000 Ιρακινοί θα προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα σε περίπτωση πολέμου.
Τι περιμένει ο ΟΗΕ

16 εκ. ή περίπου 60% Ιρακινοί εξαρτώνται από κρατικά δελτία τροφίμων

Αναμένονται δύο εκ. πρόσφυγες (οι μισοί μέσα στο Ιράκ)

500.000 άνθρωποι θα χρειαστούν ιατρική βοήθεια στα πρώτα στάδια του πολέμου

Δύο εκ. παιδιά και ένα εκ. έγκυες ή λεχώνες θα χρειαστούν άμεση«θεραπευτική διατροφή»

Ο Ρουντ Λούμπερς πρόσθεσε ότι οι μισοί από αυτούς πιστεύει πως θα προσπαθήσουν να βρουν καταφύγιο στο Ιράν και οι υπόλοιποι προς την Τουρκία, τη Συρία και την Ιορδανία.

Ο επικεφαλής της Αρμοστείας του ΟΗΕ είπε ότι οι τα νούμερα αυτά αναφέρονται μόνο για να βοηθήσουν στον προγραμματισμό και ότι δεν έχει πληροφορίες εκ των έσω για το τι μπορεί να γίνει στο Ιράκ.

Αλλά ανταποκριτής του BBC μεταδίδει πως το Ιράν και η Τουρκία έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για μια πιθανή ανθρωπιστική κρίση και μεταφέρουν εφόδια στα σύνορα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες λέει ότι διέθεσε 19 εκατομμύρια δολάρια από ίδια κεφάλαια για να αγοράσει προμήθειες καθώς έκκληση του ΟΗΕ για το Ιράκ δεν βρήκε σημαντική ανταπόκριση.


Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2003 - 07:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Απόρρητη έκθεση: «Καμία σχέση με Αλ Κάιντα»
 

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν φέρεται να διαφωνεί με το καθεστώς της Βαγδάτης

Οι ισχυρισμοί τους οποίους αναμένεται να προβάλλει ο Κάολιν Πάουελ για την στενή σχέση Ιράκ και Αλ Κάιντα αντικρούονται από απόρρητη έκθεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στην οποία είχε πρόσβαση συντάκτης του ΒΒC.


Οι στόχοι του (Οσάμα μπιν Λάντεν) δεν συμβαδίζουν με αυτούς του Ιράκ
Απόσπασμα της απόρρητης έκθεσης
H έκθεση που είναι διαβαθμισμένη ως «άκρως απόρρητη» συντάχθηκε πριν από τρεις εβδομάδες και μεταξύ των παραληπτών ήταν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ.

Όπως σημειώνει ο συντάκτης μας, στην έκθεση αναφέρεται σαφώς ότι δεν υπάρχει σχέση Ιράκ με την Αλ Κάιντα.

«Αν και στο παρελθόν υπήρξαν επαφές» συνεχίζει η έκθεση «αυτές διεκόπησαν λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης αλλά μεγάλων ιδεολογικών διαφορών».

Τον τελευταίο καιρό συμπληρώνει ο συντάκτης του ΒBC κύκλοι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών δείχνουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι εκθέσεις τους χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση σαν προπαγανδιστικό μέσο υπέρ του πολέμου.

«Εάν είχαμε θα το παραδεχόμαστε»

Ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο τέταρτο κανάλι της βρετανικής τηλεόρασης.

«Εάν διατηρούσαμε δεσμούς με την Αλ Κάιντα και πιστεύαμε στη σχέση αυτή, δεν θα ντρεπόμασταν να το παραδεχθούμε» είπε χαρακτηριστικά ο Ιρακινός ηγέτης σύμφωνα με πληροφορίες.

Τις ερωτήσεις στην επίμαχη συνέντευξη έκανε ο Βρετανός πρώην βουλευτής και γνωστός ειρηνιστής Τόνι Μπεν, που επισκέφθηκε τη Βαγδάτη την περασμένη εβδομάδα.


Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2003 - 06:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα στοιχεία υπόσχεται ο Πάουελ
 

Για την ανάγκη προσφυγής στα όπλα θα προσπαθήσει να πείσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Πάουελ

Να πείσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη ότι ο Σαντάμ Χουσείν δεν συμμορφώνεται με τις επιταγές της διεθνούς κοινότητας θα επιχειρήσει Αμερικανός υπουργός Έξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

Ισορροπίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας

-Υπέρ του πολέμου: ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία, Βουλγαρία
-Κατά του πολέμου: Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Συρία
-Αναποφάσιστοι: Αγκόλα, Καμερούν, Χιλή, Γουινέα, Μεξικό, Πακιστάν
Αναλυτές επισημαίνουν ότι θα είναι η πιο σημαντική ομιλία αμερικανού διπλωμάτη των τελευταίων δεκαετιών. Η ομιλία του κυρίου Πάουελ θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλο το πλανήτη.

Κατά τα φαινόμενα η ομιλία του θα αποτελείται από τρεις ενότητες. Στη πρώτη ο κύριος Πάουελ θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι το Ιράκ αποκρύπτει κινητά εργαστήρια παρασκευής χημικών όπλων.

Η δεύτερη ενότητα θα επικεντρώνεται στις προσπάθειες του ιρακινού καθεστώτος να προμηθευτεί υλικά για χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα, και στη τρίτη, ο κύριος Πάουελ θα προσπαθήσει να συνδέσει τον Σαντάμ Χουσείν με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ-Κάιντα.

Τα στοιχεία που θα παρουσιάσει ο αμερικανός υπουργός συμπεριλαμβάνουν φωτογραφίες από δορυφόρους και τηλεφωνικές συνομιλίες ιρακινών αξιωματούχων.

«Τίποτα συνταρακτικό»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ υποστήριξε ότι ο κύριος Πάουελ δεν θα αποκαλύψει κάτι συνταρακτικό.
«Πιστεύω ότι ο κύριος Πάουελ δεν πρόκειται να μας υποδείξει νέες εγκαταστάσεις που θα έπρεπε να επισκεφθούμε» δήλωσε ο κύριος Μπλιξ και συμπλήρωσε ότι εάν υπήρχαν τέτοιες πληροφορίες οι ΗΠΑ θα τις έδιναν πρώτα στους επιθεωρητές

Η αξιοπιστία των επιχειρημάτων του κυρίου Πάουελ θα κριθεί από τα άλλα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για το λόγο αυτό ο Αμερικανός υπουργός θα έχει διμερείς επαφές με τα άλλα μέλη σε μια προσπάθεια να τα πείσει για την αναγκαιότητα ενός νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα εξουσιοδοτεί τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές το έργο του κυρίου Πάουελ θα είναι δύσκολο καθώς η πλειοψηφία των μελών που απαρτίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας διατηρεί επιφυλάξεις.

Η Γαλλία, λόγου χάρη, δια του πρόεδρου της Ζακ Σιράκ εξέφρασε για μια ακόμη φορά την αντίθεση της στην άμεση προσφυγή στα όπλα.

Μετά τη συνάντηση του με τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στο Τουκέ, ο κύριος Σιράκ επιβεβαίωσε ότι Γαλλία έχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα από την Βρετανία και κατ' επέκταση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.