Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-02-13

  1. Πάουελ κατά Γαλλίας και Γερμανίας
  2. Πολεμική ετοιμότητα στο Ισραήλ
  3. Καταγγελίες δωροδοκιών στην υπόθεση «Ένρον»
  4. Επιμένει ο Σρέντερ για το Ιράκ
  5. Το τέλος των διεθνών οργανισμών;
  6. Σοβαρή προειδοποίηση Τόκιο προς Πιόνγκ-Γιάνγκ
  7. Λονδίνο: Συλλήψεις υπόπτων σε αεροδρόμια
  8. Πυραυλικό εύρημα οξύνει την ιρακινή κρίση
  9. Σοβαρότατη προειδοποίηση από Τόκιο προς Σεούλ
  10. Επιμένει ο Σρέντερ για το Ιράκ
  11. Σε φωτογραφίες: Ο στρατός στο Χίθροου
  12. Επιμένει ο Σρέντερ για το Ιράκ
  13. Το τέλος των διεθνών οργανισμών;
  14. Αδιέξοδο στο ΝΑΤΟ
  15. Απειλές από τη Βόρεια Κορέα
  16. Συναγερμός για το φόβο επίθεσης
  17. Σφίγγει ο κλοιός για το Ιράκ
  18. Αδιέξοδο στο ΝΑΤΟ

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2003 - 23:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Πάουελ κατά Γαλλίας και Γερμανίας
 

Οι ΗΠΑ είναι δυσαρεστημένες για τη στάση των πρώην συμμάχων τους

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είπε ότι προτίθεται να προκαλέσει την Γαλλία και την Γερμανία για τα κίνητρά τους στην προσπάθειά τους να καθυστερήσουν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.

Όπως είπε, κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή, θα ζητήσει από τις δύο χώρες να του πουν αν έχουν στόχο να βγάλουν τον πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν. από την δύσκολη θέση.

Οι δηλώσεις του έγιναν σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, κατηγόρησε και πάλι τους Ιρακινούς ότι παρέχουν άσυλο σε τρομοκράτες.

Βρετανικές αντιδράσεις

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, στις σκληρότερες μέχρι στιγμής δηλώσεις του, επέκρινε δριμύτατα το γαλλογερμανικό σχέδιο για ενίσχυση του ρόλου των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Ο Τζακ Στρο χαρακτήρισε το σχέδιο μη ρεαλιστικό και καθόλου πρακτικό.

Θα ήταν λάθος, είπε, να μεταφερθεί το βάρος η ευθύνη για την απόδειξη ότι η Βαγδάτη δεν έχει όπλα μαζικού ολέθρου, από την κυβέρνηση του Ιράκ, στους επιθεωρητές.

Την παραμονή της παρουσίασης της έκθεσης του επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας Γαλλία και Γερμανία, επανέλαβαν ότι θα πρέπει να δοθούν περισσότερα μέσα στους επιθεωρητές όπλων ώστε να διαπιστώσουν τι ακριβώς όπλα διαθέτει το Ιράκ και ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να έχει τον τελικό λόγο για το τι θα πρέπει να γίνει.

Διαφωνίες Αραβικού Συνδέσμου

Ο πρέσβης του Αραβικού Συνδέσμου στον ΟΗΕ, Γιαχιά Μαχμασανί, είπε ότι η επιθυμία της Ουάσιγκτον για «αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράκ παραβιάζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους διεθνείς νόμους.

Σε δηλώσεις του στο BBC, ο κ. Μαχμασανί είπε ότι εναπόκειται στους Ιρακινούς πολίτες –όπως και στους πολίτες κάθε χώρας- να αποφασίσουν για το μέλλον τους.


Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2003 - 21:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολεμική ετοιμότητα στο Ισραήλ
 

Το Ισραηλινής κατασκευής αντιπυραυλικό σύστημα Άροους

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Ιερουσαλήμ, Πάνου Χαρίτου

Σε πολεμική ετοιμότητα βρίσκεται και επίσημα πλέον το Ισραήλ κατόπιν της ανακοίνωσης πριν που εξεδόθη την Πέμπτη από το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση καλούνται όλοι οι έφεδροι που στελεχώνουν τις αντιαεροπορικές μονάδες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για επείγουσα κλήση, ώστε να μεταβούν στις θέσεις τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χά'αρέτζ, ήδη ένας μικρός αριθμός εφέδρων έλαβαν χαρτί να παρουσιαστούν από την Πέμπτη στις μονάδες τους.


Οι ισραηλινές αρχές φοβούνται επίθεση με χημικά όπλα
Πρόκειται για τα άτομα που στελεχώνουν τα αντιπυραυλικά συστήματα Πάτριοτ, των οποίων μεγαλύτερος αριθμός αφίχθη πρόσφατα από τη Γερμανία.

Εν τω μεταξύ, ήδη από την Τετάρτη με ανακοινώσεις τους μέσω των ραδιοφωνικών σταθμών αλλά και από τις εφημερίδες οι ισραηλινοί πολίτες καλούνται να προμηθευθούν ποσότητες εμφιαλωμένου νερού και ξηράς τροφής και να προετοιμάσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους με αποθέματα για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

Στην πραγματικότητα οι ισραηλινές αρχές δεν εκτιμούν ότι μπορεί να συμβεί κάτι παρόμοιο με τον πόλεμο του 1991, (όπου το Ισραήλ δέχθηκε 39 πυραύλους Σκούντ από το Ιράκ ), ωστόσο εκτιμούν πως για κάθε ενδεχόμενο θα πρέπει να προετοιμάσουν τον πληθυσμό.

Πάντως και παρά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης περίπου το 20% των ισραηλινών πολιτών δεν προσήλθαν να παραλάβουν τις μάσκες και τις στολές αερίων που παραχωρούνται από το κράτος του Ισραήλ, γεγονός που καθιστά σαφές, πως οι κάτοικοι του Ισραήλ δεν θεωρούν πως απειλούνται πλέον με πυρηνικά από το Ιράκ.

Ωστόσο για κάθε ενδεχόμενο μια σειρά από ξενοδοχεία στο Τελ Αβίβ και το Ειλάτ, έχουν μετατραπεί σε καταφύγια με δωμάτια που παρέχουν προστασία σε περίπτωση χτυπήματος με χημικά όπλα.


Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2003 - 18:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταγγελίες δωροδοκιών στην υπόθεση «Ένρον»
 

Στιγμιότυπο έξω από την έδρα της Ένρον, στο Χιούστον του Τέξας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλύπτεται ότι τα διευθυντικά στελέχη του χρεωκοπημένου εταιρικού κολοσσού Ένρον είχαν δωροδοκήσει αξιωματούχους των φορολογικών αρχών.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα και περιέχονται σε έκθεση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας, που ερευνούσε για πιθανές ατασθαλίες της διοίκησης, και το κατά πόσο αυτές οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση της εταιρείας.

Η εταιρεία που ήταν η έβδομη σε μέγεθος επιχείρηση των ΗΠΑ, δεν πλήρωσε καθόλου φόρο εισοδήματος μεταξύ των ετών 1996 και 1999, όπως διαπιστώνει το πόρισμα της επιτροπής της Γερουσίας.


Τα στοιχεία του φακέλλου λες και είναι παρμένα από μυθιστόρημα συνωμοσίας
Γερουσιαστής Τσάρλς Γκράσλεϊ, πρόεδρος επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων
Ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, γερουσιαστής Τσάρλς Γκράσλεϊ, περιέγραψε οργισμένος τον τρόπο με τον οποίο τα διευθυντικά στελέχη είχαν δημιουργήσει ένα σύστημα δωροδοκιών των ελεγκτικών αρχών, που περιελάμβανε μια εβδομάδα «εταιρικής φιλοξενίας» με:

•Προσκλήσεις για ποτό και δείπνο.

•Ταξίδια και εκδρομές ψαρέματος.

•Προσκλήσεις σε λέσχες του γκολφ.

Απίστευτη σειρά δωροδωκιών

Σύμφωνα με τον κ. Γκράσλεϊ τα πορίσματα της έκθεσης θέτουν εν αμφιβόλω την ηθική αξιοπιστία τόσο των φορολογικών συμβούλων της Ένρον όσο και των «απελπισμένων» τραπεζιτών, λογιστών και νομικών της.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ένρον, Κένεθ Λέι, αρνήθηκε να καταθέσει στην επιτροπή της Γερουσίας

«Τα στοιχεία της έκθεσής μας λες και είναι παρμένα από συνωμοτικό μυθιστόρημα, με τις πιο έγκυρες τράπεζες των ΗΠΑ, τα καλύτερα λογιστικά και δικηγορικά γραφεία να συνεργάζονται για να κατασκευάσουν τη μεγαλύτερη επιχειρηματική φάρσα των τελευταίων 100 χρόνων» είπε ο κ. Γκράσλεϊ.

Η έκθεση της Γερουσίας προσφέρει την πρώτη ευκαιρία να αποκαλυφθούν οι συντονισμένες ενέργειες που κατέβαλλε επί έτη η διοίκηση της Ένρον ώστε να φαλκιδεύσει τα φορολογικά και λογιστικά της στοιχεία.

Τα ευρήματα της έρευνας, που μέχρι σήμερα είχαν κρατηθεί σε απόλυτη μυστικότητα, χαρακτηρίζονται από γερουσιαστές «συνταρακτικά», «ανησυχητικά» και «ρηξικέλευθα».


Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2003 - 16:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιμένει ο Σρέντερ για το Ιράκ
 

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ εμμένει στη θέση του για ειρηνική επίλυση της κρίσης με το Ιράκ

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο της χώρας του, είπε ότι η χώρα του θα κάνει το παν για να αφοπλιστεί ειρηνικά το Ιράκ προσθέτοντας, πάντως, ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν είναι δικτάτορας και όλοι επιθυμούν να απαλλαγούν από αυτόν.

Όμως, όπως είπε, είναι φανερό ότι το Ιράκ δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

«Ισως να είναι σε θέση να αναπτύξει άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Γι' αυτό πρέπει οι επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να αφεθούν να συνεχίσουν το έργο τους», είπε ο Καγκελάριος της Γερμανίας.

Για το ΝΑΤΟ

Παράλληλα, ο κ. Σρέντερ είπε ότι η Γερμανία γνωρίζει τις ευθύνες που έχει για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και θα υπεραπιστεί οποιαδήποτε χώρα, που είναι σύμμαχός της, αν αυτή δεχθεί επίθεση.

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι η Γερμανία, με την ενέργειά της να προβάλλει βέτο, μαζί με τη Γαλλία και το Βέλγιο, στο ΝΑΤΟ για να μην δωθεί στρατιωτική βοήθεια στη Τουρκία σε αυτή τη φάση ενόψει ενδεχόμενου πολέμου κατά του Ιράκ, ο κ. Σρέντερ είπε ότι λίγες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ κάνουν αυτά που κάνει η Γερμανία.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι δυνάμεις της Γερμανίας πολέμησαν στο πλευρό των Αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στα πλαίσια του πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.


Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2003 - 07:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Το τέλος των διεθνών οργανισμών;
 

ΤΟ ΝΑΤΟ είναι ένας από τους διεθνείς οργανισμούς, που έχει αποτύχει, μέχρι στιγμής, να συμβιβάσει τις χώρες-μέλη του στο θέμα του Ιράκ

Συνέντευξη στη Μαριλένα Καφούρου

Η κρίση στους κόλπους του ΝΑΤΟ με αφορμή το θέμα του Ιράκ, οι επανειλημμένες δηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για ανάληψη μονομερούς δράσης εναντίον του Ιράκ, αν δεν συμφωνήσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, και η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξει σε κοινή εξωτερική πολιτική για το ίδιο ζήτημα εγείρουν ερωτηματικά για τη σταθερότητα των διεθνών αυτών οργανισμών.

«Ευάλωτοι οργανισμοί»

Ο διευθυντής του προγράμματος για την Ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια του Κέντρου Ευρωπαϊκών Mεταρρυθμίσεων Ντάνιελ Κοχάιν λέει ότι οι υπερεθνικοί οργανισμοί, αυτή τη στιγμή, αποδεικνύονται ευάλωτοι:

«Νομίζω ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Νίκολας Μπερνς περιέγραψε με ακρίβεια αυτό που συμβαίνει όταν είπε ότι η Βορειοατάντική συμμαχία αντιμετωπίζει κρίση αξιοπιστίας. Αλλά το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση», λέει και συνεχίζει:

«Είναι δύσκολο να πιστεψουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υιοθετήσει μια αποτελεσματική κοινή εξωτερική πολιτική στο ζήτημα του Ιράκ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μεγάλοι θεσμοί διέρχονται περίοδο κρίσης», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο διευθυντής του προγράμματος για την Ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων Ντάνιελ Κοχάιν.

Η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών

Ο κ. Κοχάιν θεωρεί ότι οι διαφωνίες τόσο μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ όσο και στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεκινούν από τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν την εξωτερική πολιτική τους και από τον τρόπο με τον οποίο οι προθέσεις τους ερμηνεύονται από άλλες χώρες:

«Αυτό που αντιλαμβάνομαι ότι αποτελεί πρόβλημα αυτή τη στιγμή στους κόλπους του ΝΑΤΟ δεν είναι το ζήτημα του Ιράκ αυτό καθ' αυτό, ούτε η διαφωνία για την αμυντική ενίσχυση της Τουρκίας σε περίπτωση πολέμου, αλλά η εφαρμογή των κανονισμών και, κυρίως, ο ρόλος που διαδραματίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», λέει και συνεχίζει:

«Αυτό ακριβώς το πρόβλημα μεταφέρεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προκαλει τριγμούς στο εσωτερικό της. Προφανώς, υπάρχουν κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, που εμφανίζονται απολύτως πεπεισμένες ότι ο τρόπος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους στο θέμα του Ιράκ δεν συμπίπτει με τους κανονισμούς κανενός θεσμού», είπε ο διευθυντής του προγράμματος για την Ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων Ντάνιελ Κοχάιν.


Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2003 - 16:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Σοβαρή προειδοποίηση Τόκιο προς Πιόνγκ-Γιάνγκ
 

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ Ιλ με το στρατιωτικό του επιτελείο

Η Ιαπωνία προειδοποίησε ότι θα εξαπολύσει προληπτικό στρατιωτικό πλήγμα κατά της Βόρειας Κορέας, εάν διαθέτει αδιάσειστα στοιχεία ότι το καθεστώς της Πιόνγκ-Γιάνγκ σχεδιάζει να επιτεθεί με πυραύλους.

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας, Σιγκέρου Ισίμπα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι εάν ένας βορειο-κορεατικός πύραυλος εκτοξευόταν εναντίον της χώρας του, «τότε θα ήταν ήδη πολύ αργά».

Παρατηρητές εκτιμούν ότι τα σχόλια του κ. Ισίμπα αυξάνουν την ένταση στις σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τους γείτονές της και τις ΗΠΑ, ένταση που έχει δημιουργηθεί με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιόνγκ-Γιάνγκ.

Ανταλλαγή απειλών

Το βορειοκορεατικό καθεστώς είχε προειδοποιήσει ότι διαθέτει την ικανότητα να πλήξει αμερικανικούς στόχους οπουδήποτε στον κόσμο εάν προκληθεί.


Σε περίπτωση αυτοάμυνας η επίθεση μπορεί να εξαπολυθεί εναντίον του στρατιωτικού προσωπικού και των διοικήσεων των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο
Ανώτερος αξιωματούχος της Β. Κορέας
Την Τετάρτη η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, που είναι επιφορτισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη για να παρακολουθεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας, παρέπεμψε τη χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παραβίαση των υποχρεώσεων της που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Από την πλευρά του το βορειοκορεατικό καθεστώς κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να ερευνήσει την αμερικανική στάση στο θέμα των πυρηνικών όπλων καθώς και τις «απειλές της Ουάσινγκτον εναντίον της Πιόνγκ-Γιάνγκ».


Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2003 - 16:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Λονδίνο: Συλλήψεις υπόπτων σε αεροδρόμια
 

Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα τα έκτακτα μέτρα φύλαξης του αεροδρομίου Χίθροου

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δύο άνδρες βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο του Χίθροου, στο Λονδίνο.

Οι συλλήψεις χαρακτηρίζονται από τις αρχές «προληπτικές» και έγιναν στο λονδρέζικο προάστιο Χάνσλοου, απ' όπου οι δύο ύποπτοι μεταφέρθηκαν για ανάκριση στο κεντρικό Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιάρντ.

Το μεγαλύτερο σε επιβατική κίνηση αεροδρόμιο του κόσμου έχει βρεθεί από τις αρχές της εβδομάδας σε ένα πρωτοφανή για τα βρετανικά δεδομένα κλοιό ασφαλείας, μετά το συναγερμό που κήρυξε η κυβέρνηση εξαιτίας πληροφοριών για επικείμενες βομβιστικές επιθέσεις.


Οι τρομοκράτες δεν πρέπει να γνωρίζουν τι πληροφορίες έχουμε, ούτε πώς αυτές ήλθαν στα χέρια μας
Ντέηβιντ Μπλάνκετ, υπουργός Εσωτερικών Βρετανίας
Εκτός από τα τεθωρακισμένα οχήματα και τους εκατοντάδες στρατιώτες που φρουρούν την περίμετρο του αεροδρομίου, αστυνομικές και στρατιωτικές περίπολοι ερευνούν τις συνοικίες του δυτικού Λονδίνου που βρίσκονται δίπλα στα μονοπάτια προσγείωσης και απογείωσης αεροσκαφών.

Οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν τεθεί σε συναγερμό μετά από πληροφορίες που έλαβαν για πραγματοποίηση τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον αεροσκαφών.

Συναγερμός και εκκένωση του Γκάτγουϊκ

Στο μεταξύ η αστυνομία στην κομητεία Σάσεξ, όπου βρίσκεται το δεύτερο σε μέγεθος βρετανικό αεροδρόμιο, επιβεβαίωσε ότι συνέλαβε μέσα στο Γκάτγουϊκ ένα άτομο βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, αφού προηγουμένως είχαν εκκενωθεί τμήματα του βόρειου αερολιμένα έχουν εκκενωθεί, μετά από προειδοποίηση που έλαβαν οι αρχές ασφαλείας.

Οι πτήσεις από το βόρειο αερολιμένα του Γκάτγουϊκ ανεστάλησαν επ' αόριστον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει ορισμένες από τις οδικές προσβάσεις που οδηγούν στο αεροδρόμιο, χωρίς να επιβεβαιώνουν εάν τα μέτρα στο Γκάτγουϊκ σχετίζονται με τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί σε άλλα αεροδρόμια.

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Ντέηβιντ Μπλάνκετ, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί γύρω από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου και άλλους δημόσιους χώρους, αποτελούν την απάντηση της κυβέρνησης σε μία πολύ πραγματική και σοβαρή απειλή.

Κληθείς από βουλευτές να διευκρινίσει τη φύση των αόριστων μέχρι τώρα απειλών, ο κ. Μπλάνκετ απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα, και κάλεσε το βρετανικό κοινό να επαγρυπνεί αλλά να μην πανικοβληθεί.


Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2003 - 14:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Πυραυλικό εύρημα οξύνει την ιρακινή κρίση
 

Κέλυφος ιρακινού πυραύλου «Αλ Σαμούντ 2»

Το Ιράκ διέψευσε ότι οι τελευταίου τύπου πύραυλοι μέσου βεληνεκούς «Αλ Σαμούντ Δύο» που διαθέτει παραβιάζουν τα ψηφίσματα που έχουν εκδώσει τα Ηνωμένα Έθνη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βατικανό, και λίγο πριν συναντηθεί με τον Ποντίφηκα, ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ, δήλωσε ότι το βεληνεκές των εν λόγω πυραύλων είναι μέσα στα όρια που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η ταυτότητα των «Αλ Σαμούντ 2»
•Βαλλιστικοί πύραυλος εδάφους – εδάφους με υγρά καύσιμα

•Δοκιμασμένοι σε ακτίνα 183 χιλιομέτρων – πάνω από το όριο των 150 χλμ.

•Έχουν διάμετρο επίσης μεγαλύτερη του επιτρεπόμενου ορίου

•Ενδέχεται να μπορούν να μεταφέρουν βιολογικές ή χημικές κεφαλές
Νωρίτερα ομάδα ειδικών από τους οποίους ζήτησε γνωμοδότηση ο Χανς Μπλιξ, επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, είπαν ότι κάτω υπό ορισμένες συνθήκες το βεληνεκές των πυραύλων «Αλ Σαμούντ Δύο» μπορεί να φτάσει πέραν των 150 χιλιομέτρων, απόσταση που αποτελεί το επιτρεπόμενο όριο.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι αναφέρεται ότι μπορούν να φτάσουν σε στόχους σε απόσταση 180 χιλιομέτρων, δηλαδή έχουν την επιχειρησιακή ικανότητα να πλήξουν το Κουβέϊτ, αλλά όχι και το Ισραήλ.

Μερικοί πιστεύουν ότι το Ιράκ μπορεί να τοποθετήσει σε αυτούς τους πυραύλους κεφαλές με χημικά και βιολογικά όπλα, αλλά όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC, το βεληνεκές των πυραύλων είναι μόλις κατά 33 χιλιόμετρα μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο και δεν δίνει κάποιο σημαντικό πλεονέκτημα στον στρατό του Ιράκ.

Εύρημα -κλειδί στα χέρια ΗΠΑ και Βρετανίας

Παρατηρητές εκτιμούν ότι η γνωμάτευση αυτή, καθώς δημοσιοποιείται ένα μόλις 24ωρο πριν οι επιθεωρητές όπλων παρουσιάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη δεύτερη έκθεσή τους για το ιρακινό οπλοστάσιο μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό όπλο στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, που πιέζουν για άμεση στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

Ήδη λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της γνωμάτευσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι εάν τα στοιχεία που περιέχει επαληθευθούν, θα πρόκειται για ουσιώδη παραβίαση από τη Βαγδάτη του ψηφίσματος 1441 των Ηνωμένων Εθνών.


Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2003 - 15:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Σοβαρότατη προειδοποίηση από Τόκιο προς Σεούλ
 

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ Ιλ με το στρατιωτικό του επιτελείο

Η Ιαπωνία προειδοποίησε ότι θα εξαπολύσει προληπτικό στρατιωτικό πλήγμα κατά της Βόρειας Κορέας, εάν διαθέτει αδιάσειστα στοιχεία ότι το καθεστώς της Πιόνγκ-Γιάνγκ σχεδιάζει να επιτεθεί με πυραύλους.

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας, Σιγκέρου Ισίμπα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι εάν ένας βορειο-κορεατικός πύραυλος εκτοξευόταν εναντίον της χώρας του, «τότε θα ήταν ήδη πολύ αργά».

Παρατηρητές εκτιμούν ότι τα σχόλια του κ. Ισίμπα αυξάνουν την ένταση στις σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τους γείτονές της και τις ΗΠΑ, ένταση που έχει δημιουργηθεί με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιόνγκ-Γιάνγκ.

Ανταλλαγή απειλών

Το βορειοκορεατικό καθεστώς είχε προειδοποιήσει ότι διαθέτει την ικανότητα να πλήξει αμερικανικούς στόχους οπουδήποτε στον κόσμο εάν προκληθεί.


Σε περίπτωση αυτοάμυνας η επίθεση μπορεί να εξαπολυθεί εναντίον του στρατιωτικού προσωπικού και των διοικήσεων των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο
Ανώτερος αξιωματούχος της Β. Κορέας
Την Τετάρτη η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, που είναι επιφορτισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη για να παρακολουθεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας, παρέπεμψε τη χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παραβίαση των υποχρεώσεων της που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Από την πλευρά του το βορειοκορεατικό καθεστώς κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να ερευνήσει την αμερικανική στάση στο θέμα των πυρηνικών όπλων καθώς και τις «απειλές της Ουάσινγκτον εναντίον της Πιόνγκ-Γιάνγκ».


Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2003 - 09:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιμένει ο Σρέντερ για το Ιράκ
 

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ εμμένει στη θέση του για ειρηνική επίλυση της κρίσης με το Ιράκ

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο της χώρας του, είπε ότι η χώρα του θα κάνει το παν για να αφοπλιστεί ειρηνικά το Ιράκ προσθέτοντας, πάντως, ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν είναι δικτάτορας και όλοι επιθυμούν να απαλλαγούν από αυτόν.

Ομως, όπως είπε, είναι φανερό ότι το Ιράκ δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. «Ισως να είναι σε θέση να αναπτύξει άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Γι' αυτό πρέπει οι επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να αφεθούν να συνεχίσουν το έργο τους», είπε ο Καγκελάριος της Γερμανίας.

Για το ΝΑΤΟ

Παράλληλα, ο κ. Σρέντερ είπε ότι η Γερμανία γνωρίζει τις ευθύνες που έχει για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και θα υπεραπιστεί οποιαδήποτε χώρα, που είναι σύμμαχός της, αν αυτή δεχθεί επίθεση.

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι η Γερμανία, με την ενέργειά της να προβάλλει βέτο, μαζί με τη Γαλλία και το Βέλγιο, στο ΝΑΤΟ για να μην δωθεί στρατιωτική βοήθεια στη Τουρκία σε αυτή τη φάση ενόψει ενδεχόμενου πολέμου κατά του Ιράκ, ο κ. Σρέντερ είπε ότι λίγες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ κάνουν αυτά που κάνει η Γερμανία.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι δυνάμεις της Γερμανίας πολέμησαν στο πλευρό των Αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στα πλαίσια του πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.


Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2003 - 18:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε φωτογραφίες: Ο στρατός στο Χίθροου
 

Πάνω από 400 στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν ενισχύσει την αστυνομία στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για πιθανές επικείμενες επιθέσεις της αλ Κάιντα.


Η αστυνομία φοβάται ότι η μουσουλμανική γιορτή της θυσίας (Ιντ) μπορεί να δώσει το έναυσμα για επιθέσεις στη βρετανική πρωτεύουσα.


Είναι άγνωστο για πόσο διάστημα θα παραμείνουν τα στρατεύματα αναπτυγμένα στο αεροδρόμιο.


Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν μετά από πληροφορίες για τον κίνδυνο επίθεσης είπε ο αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου.


Πρόκειται για προληπτικά μέτρα λένε οι αρχές που καλούν τον κόσμο να μην πανικοβάλλεται.


Σκηνές σαν αυτές δεν έχουν προηγούμενο, σχολιάζουν ανταποκριτές του BBC.


Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε προειδοποιήσει τον Νοέμβριο για την πιθανότητα «συντριπτικών» τρομοκρατικών επιθέσεων.


Η επιχείρηση στο Χίθροου αποτελεί την προφανέστερη ένδειξη της αύξησης των μέτρων ασφαλείας στη βρετανική πρωτεύουσα.


Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2003 - 08:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιμένει ο Σρέντερ για το Ιράκ
 

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ εμμένει στη θέση του για ειρηνική επίλυση της κρίσης με το Ιράκ

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε ομιλία του που είναι σε εξέλιξη στο Κοινοβούλιο της χώρας του, είπε ότι η χώρα του θα κάνει το παν για να αφοπλιστεί ειρηνικά το Ιράκ προσθέτοντας, πάντως, ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν είναι δικτάτορας και όλοι επιθυμούν να απαλλαγούν από αυτόν.

Ομως, όπως είπε, είναι φανερό ότι το Ιράκ δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. «Ισως να είναι σε θέση να αναπτύξει άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Γι' αυτό πρέπει οι επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να αφεθούν να συνεχίσουν το έργο τους», είπε ο Καγκελάριος της Γερμανίας.

Για το ΝΑΤΟ

Παράλληλα, ο κ. Σρέντερ είπε ότι η Γερμανία γνωρίζει τις ευθύνες που έχει για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και θα υπεραπιστεί οποιαδήποτε χώρα, που είναι σύμμαχός της, αν αυτή δεχθεί επίθεση.

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι η Γερμανία, με την ενέργειά της να προβάλλει βέτο, μαζί με τη Γαλλία και το Βέλγιο, στο ΝΑΤΟ για να μην δωθεί στρατιωτική βοήθεια στη Τουρκία σε αυτή τη φάση ενόψει ενδεχόμενου πολέμου κατά του Ιράκ, ο κ. Σρέντερ είπε ότι λίγες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ κάνουν αυτά που κάνει η Γερμανία.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι δυνάμεις της Γερμανίας πολέμησαν στο πλευρό των Αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στα πλαίσια του πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.


Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2003 - 07:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Το τέλος των διεθνών οργανισμών;
 

ΤΟ ΝΑΤΟ είναι ένας από τους διεθνείς οργανισμούς, που έχει αποτύχει, μέχρι στιγμής, να συμβιβάσει τις χώρες-μέλη του στο θέμα του Ιράκ

Συνέντευξη στη Μαριλένα Καφούρου

Η κρίση στους κόλπους του ΝΑΤΟ με αφορμή το θέμα του Ιράκ, οι επανειλημμένες δηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για ανάληψη μονομερούς δράσης εναντίον του Ιράκ, αν δεν συμφωνήσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, και η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καταλήξει σε κοινή εξωτερική πολιτική για το ίδιο ζήτημα εγείρουν ερωτηματικά για τη σταθερότητα των διεθνών αυτών οργανισμών.

«Ευάλωτοι οργανισμοί»

Ο διευθυντής του προγράμματος για την Ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια του Κέντρου Ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων Ντάνιελ Κοχάιν λέει ότι οι υπερεθνικοί οργανισμοί, αυτή τη στιγμή, αποδεικνύονται ευάλωτοι:

«Νομίζω ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Νίκολας Μπερνς περιέγραψε με ακρίβεια αυτό που συμβαίνει όταν είπε ότι η Βορειοατάντική συμμαχία αντιμετωπίζει κρίση αξιοπιστίας. Αλλά το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ευρωπαϊκή Ενωση», λέει και συνεχίζει:

«Είναι δύσκολο να πιστεψουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να υιοθετήσει μια αποτελεσματική κοινή εξωτερική πολιτική στο ζήτημα του Ιράκ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μεγάλοι θεσμοί διέρχονται περίοδο κρίσης», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο διευθυντής του προγράμματος για την Ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια του Κέντρου Ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων Ντάνιελ Κοχάιν.

Η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών

Ο κ. Κοχάιν θεωρεί ότι οι διαφωνίες τόσο μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ όσο και στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεκινούν από τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν την εξωτερική πολιτική τους και από τον τρόπο με τον οποίο οι προθέσεις τους ερμηνεύονται από άλλες χώρες:

«Αυτό που αντιλαμβάνομαι ότι αποτελεί πρόβλημα αυτή τη στιγμή στους κόλπους του ΝΑΤΟ δεν είναι το ζήτημα του Ιράκ αυτό καθ' αυτό, ούτε η διαφωνία για την αμυντική ενίσχυση της Τουρκίας σε περίπτωση πολέμου, αλλά η εφαρμογή των κανονισμών και, κυρίως, ο ρόλος που διαδραματίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», λέει και συνεχίζει:

«Αυτό ακριβώς το πρόβλημα μεταφέρεται και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και προκαλει τριγμούς στο εσωτερικό της. Προφανώς, υπάρχουν κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, που εμφανίζονται απολύτως πεπεισμένες ότι ο τρόπος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους στο θέμα του Ιράκ δεν συμπίπτει με τους κανονισμούς κανενός θεσμού», είπε ο διευθυντής του προγράμματος για την Ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια του Κέντρου Ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων Ντάνιελ Κοχάιν.


Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2003 - 06:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Αδιέξοδο στο ΝΑΤΟ
 

Με ρήγμα απειλείται το ΝΑΤΟ με αφορμή την κρίση με το Ιράκ

Συνεχίζεται το αδιέξοδο στο ΝΑΤΟ καθώς η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία αρνήθηκαν την Τετάρτη για τρίτη συνεχόμενη μέρα να άρουν το βέτο που πρόβαλαν για την στρατιωτική θωράκιση της Τουρκίας ενόψει του ενδεχόμενου πολέμου κατά του Ιράκ.

Παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τροποποίησαν τις προτάσεις τους και παρά τις εκκλήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον οι τρεις Ευρωπαϊκές χώρες εμμένουν στη θέση ότι, όσο υπάρχει ελπίδα διπλωματικής λύσης στο θέμα του Ιράκ, δεν θα πρέπει να προχωρούν οι προετοιμασίες για πόλεμο.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι τρεις αυτές χώρες είναι έτοιμες να βοηθήσουν στρατιωτικά την Τουρκία, όμως επιθυμούν να δωθεί περισσότερος χρόνος για να λυθεί με ειρηνικό τρόπο η κρίση με το Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, αλλά, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο θα περιμένουν την νέα έκθεση των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ πριν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να άρουν το βέτο τους.

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν απαράδεκτο το βέτο.

Μποϋκοτάζ σε Γαλλία και Γερμανία!

Η αντιπράθεση που εκδηλώνεται στους διεθνείς οργανισμούς μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, από τη μία μεριά, και Γαλλίας και Γερμανίας, από την άλλη, στο θέμα του Ιράκ μεταφέρθηκε και στο Αμερικανικό Κονγκρέσο. Αμερικανοί πολιτικοί ανακοίνωσαν ότι θα προωθήσουν μέτρα κατά των δύο αυτών χωρών, που δεν υποστηρίζουν την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα του Ιράκ.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον, υπάρχουν προτάσεις για μποϋκοτάζ Γαλλικών προϊόντων, όπως επίσης και προτάσεις για τη δραστική μείωση των Αμερικανών στρατιωτών στη Γερμανία, που σήμερα ανέρχονται σε περίπου 70.000.


Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2003 - 08:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Απειλές από τη Βόρεια Κορέα
 

Οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας λένε ότι η επιβολή κυρώσεων θα θεωρηθεί κήρυξη πολέμου

Η Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε ότι, αν προκληθεί, έχει τη δυνατότητα να πλήξει Αμερικανικούς στόχους οπουδήποτε στο κόσμο.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι η χώρα του, στα πλαίσια της αυτοάμυνας, μπορεί να επιτεθεί σε Αμερικανούς στρατιωτικούς στόχους.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μετά από την απόφαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας να παραπέμψει τη Βόρεια Κορέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επειδή με την επαναλειτουργία του πυρηνικού προγράμματός της παραβιάζει τους σχετικούς κανονισμούς που έχουν τεθεί.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει, πλέον, τη δυνατότητα να επιβάλλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα.

Από τα 35 μέλη του διοικητικού σώματος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, μόνο η Ρωσία και η Κούβα απείχαν της ψηφοφορίας που έγινε κατά τη σύνοδο της Υπηρεσίας στη Βιέννη.

Η Βρετανία χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητας εμφανίζεται με ομοφωνία στο θέμα.

«Αδιάφοροι»

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας είπε στο ΒΒC ότι η συνάντηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αφήνει αδιάφορη τη χώρα του:

«Δεν μας ενδιαφέρει αυτή η συνάντηση γιατί η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δεν είναι αμερόληπτη. Για παράδειγμα το ψήφισμα εκφράζει μόνο τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Εμείς θέλουμε απευθείας συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή είναι η επίσημη θέση μας», είχε πει ο εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας Σον Μαν Σαν.

Ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Eνωσης Χαβιέρ Σολάνα, είπε ότι κατά τη γνώμη του η επιβολή κυρώσεων θα ήταν αντιπαραγωγική.

Η Βόρεια Κορέα λέει ότι θα θεωρήσει την επιβολή κυρώσεων ως αιτία για την κήρυξη πολέμου.

Τον Δεκέμβριο του 2002 η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην απέλαση από τη χώρα των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών, ενώ, εκτός από την επαναλειτουργία του πυρηνικού προγράμματός της, έχει ανακοινώσει και την αποχώρησή της από τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.


Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2003 - 07:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Συναγερμός για το φόβο επίθεσης
 

Το Πεντάγωνο ήταν ένας από τους στόχους της 11ης Σεπτεμβρίου

Σε κατάσταση ετοιμότητας έχει τεθεί η στρατιωτική μηχανή των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες περί επικείμενης νέας τρομοκρατικής επίθεσης.


Ο επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ
Η Ουάσινγκτον έχει αναπτύξει συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων, μαχητικά αεροσκάφη εκτελούν συνεχώς πτήσεις πάνω από τα αστικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ και το Πεντάγωνο έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας.

Στη Βρετανία 1.500 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, το οποίο θεωρείται από τη βρετανική κυβέρνηση ως ο υπ' αριθμόν ένα στόχος ενδεχόμενης τρομοκρατικής ενέργειας.

Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας είναι η απάντηση της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στο φερόμενο ως νέο μήνυμα του Σαουδάραβα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος κάλεσε τους ανά τον κόσμο μουσουλμάνους να προβάλουν ένοπλη αντίσταση εναντίον της ενδεχόμενης αμερικανοβρετανικής επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού το ενδεχόμενο μιας νέας επίθεσης του δικτύου Αλ Κάιντα είναι ζήτημα ημερών.

Πανικός στη Νέα Υόρκη

Οι ανακοινώσεις της αμερικανικής ηγεσίας για επικείμενες νέες επιθέσεις φαίνεται να έχουν πανικοβάλει τους Αμερικανούς πολίτες.

Στη Νέα Υόρκη, οι ιδιοκτήτες δύο καταστημάτων στο Μανχάταν δήλωσαν στο πρακτορέίο ειδήσεων Ρόιτερς ότι έχουν ήδη πωλήσει εκατοντάδες στολές προστασίας κατά χημικών επιθέσεων, αξίας τουλάχιστον 300 ευρώ έκαστη.

Ενώ ιδιαίτερα αυξημένη είναι, επίσης, η αγοραστική κίνηση στα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ.

Στη Νέα Υόρκη υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία στους σταθμούς του υπόγειου σιδηρόδρομου και στις γέφυρες.

Στη Βοστώνη οι αρχές εκκένωσαν για τουλάχιστον τρεις ώρες τους τέσσερις ορόφους κτιρίου όπου στεγάζονται γραφεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μετά την ανακάλυψη ενός «ύποπτου» πακέτου.

Συναγερμός στη Βρετανία

Ο πρόεδρος του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τζον Ριντ, χαρακτήρισε τον κίνδυνο επίθεσης που αντιμετωπίζει το Λονδίνο αλλά και άλλες βρετανικές πόλεις της τάξης των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.


Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο Χίθροου
Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, υποστήριξε ότι δεν είναι απαραίτητο να σταματήσει η λειτουργία του αεροδρομίου του Λονδίνου.

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι οι πολίτες της Βρετανίας οφείλουν να είναι σε επιφυλακή αλλά δεν χρειάζεται πανικός.

Τόσο η ηγεσία των ΗΠΑ όσο και της Βρετανίας δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες ως προς τη φύση των πληροφοριών για το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Το μόνο που υποστηρίζουν είναι ότι οι επιθέσεις συνδέονται με το ετήσιο προσκύνημα των μουσουλμάνων στην Μέκκα.


Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2003 - 05:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφίγγει ο κλοιός για το Ιράκ
 

Το Ιράκ κατηγορείται ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής

Καθώς αύριο οι επιθεωρητές όπλων του Ιράκ καταθέτουν τη νέα έκθεσή τους για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μια ανακάλυψη των επιθεωρητών φαίνεται να ενισχύει τα επιχειρήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας ότι το Ιράκ δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ομάδα εμπειρογνώμων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που εξέτασε τις τεχνικές προδιαγραφές ενός πυραυλικού συστήματος του Ιράκ, απεφάνθη ότι η ανάπτυξη αυτού του συστήματος έχει απαγορευθεί από τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι οι βαλιστικοί πύραυλοι του συστήματος αυτού έχουν βεληνεκές, που ξεπερνά το επιτρεπόμενο όριο των 150 χιλιομέτρων.

Σημαντική εξέλιξη;

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αυτή η εξέλιξη μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό όπλο στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, που πιέζουν για άμεση στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράκ.

Μερικοί πιστεύουν ότι το Ιράκ μπορεί να τοποθετήσει σε αυτούς τους πυραύλους κεφαλές με χημικά και βιολογικά όπλα, όμως οι στρατιωτικές συνέπειες δεν είναι σαφείς, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC, καθώς το βεληνεκές των πυραύλων είναι μόλις κατά 33 χιλιόμετρα μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο και δεν δίνει κάποιο σημαντικό πλεονέκτημα στον στρατό του Ιράκ.

Κρίσιμη συνεδρίαση

Πάντως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ αρνείται, μέχρι στιγμής, να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες. Ο κ. Μπλιξ θα καταθέσει την νέα έκθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή και, μέχρι τότε, δεν δείχνει πρόθυμος να προβεί σε οποιδήποτε σχόλιο για το συγκεκριμένο θέμα.

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψαν ότι, ήδη, έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις για να επιτευχθεί ένα νέο ψήφισμα κατά του Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν σχέδιο ψηφίσματος που θα βεβαιώνει ότι το Ιράκ παραβίασε επί της ουσίας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα προειδοποιεί και πάλι για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να εγκαταλείπουν την προσπάθεια να περιλάβουν στο νέο ψήφισμα ρητή αναφορά σε προσφυγή στα όπλα κατά του Ιράκ λόγω των αναμενόμενων σφοδρών αντιδράσεων από τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα.


Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2003 - 06:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Αδιέξοδο στο ΝΑΤΟ
 

Με ρήγμα απειλείται το ΝΑΤΟ με αφορμή την κρίση με το Ιράκ

Συνεχίζεται το αδιέξοδο στο ΝΑΤΟ καθώς η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία αρνήθηκαν την Τετάρτη για τρίτη συνεχόμενη μέρα να άρουν το βέτο που πρόβαλαν για την στρατιωτική θωράκιση της Τουρκίας ενόψει του ενδεχόμενου πολέμου κατά του Ιράκ.

Παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τροποποίησαν τις προτάσεις τους και παρά τις εκκλήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον οι τρεις Ευρωπαϊκές χώρες εμμένουν στη θέση ότι, όσο υπάρχει ελπίδα διπλωματικής λύσης στο θέμα του Ιράκ, δεν θα πρέπει να προχωρούν οι προετοιμασίες για πόλεμο.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, αλλά, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο θα περιμένουν την νέα έκθεση των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ πριν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να άρουν το βέτο τους.

Μποϋκοτάζ σε Γαλλία και Γερμανία!

Η αντιπράθεση που εκδηλώνεται στους διεθνείς οργανισμούς μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, από τη μία μεριά, και Γαλλίας και Γερμανίας, από την άλλη, στο θέμα του Ιράκ μεταφέρθηκε και στο Αμερικανικό Κονγκρέσο. Αμερικανοί πολιτικοί ανακοίνωσαν ότι θα προωθήσουν μέτρα κατά των δύο αυτών χωρών, που δεν υποστηρίζουν την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα του Ιράκ.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον, υπάρχουν προτάσεις για μποϋκοτάζ Γαλλικών προϊόντων, όπως επίσης και προτάσεις για τη δραστική μείωση των Αμερικανικών στρατευμάτων στη Γερμανία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.