Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-02-18

  1. Αποκλιμάκωση της έντασης στη Βενεζουέλα
  2. Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Βολιβίας
  3. Επτά ημέρες σε εικόνες: 9-15 Φεβρουαρίου
  4. Εύθραυστη η ειρήνη στη Χερσόνησο της Κορέας
  5. Διόδια στο κέντρο του Λονδίνου
  6. Διαμάχη με Σιράκ για το Ιράκ
  7. Ετοιμάζουν καινούριο ψήφισμα
  8. Πολύνεκρος εμπρησμός στο μετρό της Νότιας Κορέας
  9. Αμερικανοτουρκικό παζάρι
  10. Επιμένει ο Μπλερ
  11. Η τραγωδία στο μετρό της Νότιας Κορέας σε φωτογραφίες
  12. Διαμάχη με Σιράκ για το Ιράκ
  13. Πολύνεκρος εμπρησμός στο μετρό της Νότιας Κορέας
  14. Διόδια στο κέντρο του Λονδίνου
  15. Πολύνεκρη εμπρηστική επίθεση στη Νότια Κορέα
  16. Συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις στην παλαιστινιακή δίοικηση
  17. Πολύνεκρη εμπριστική επίθεση στη Νότια Κορέα
  18. Εύθραστη η ειρήνη στη Χερσόνησο της Κορέας
  19. ΕΕ : Κοινή δήλωση για το Ιράκ

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2003 - 23:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποκλιμάκωση της έντασης στη Βενεζουέλα
 

Η αντιπολίτευση ζητά την απομάκρυνση του προέδρου Ούγο Τσάβες

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας αναμένεται να υπογράψουν κοινή δήλωση για την προώθηση της ειρήνης και της δημοκρατίας στη χώρα και ενάντια στη χρήση βίας.

Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Βικέντε Ρανγκέλ, δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση υποστήριζε την υπογραφή μιας τέτοιας δήλωσης εδώ και μήνες και υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση φέρει την ευθύνη για την καθυστέρηση της υπογραφής.

Απαντώντας ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, Μανουέλ Κόβα, δήλωσε ότι τώρα η κυβέρνηση έχει πλέον την ευκαιρία να δείξει ότι πραγματικά επιθυμούσε ένα τέλος στη βία.

Οι κινητοποιήσεις αντιπάλων του προέδρου Ούγο Τσάβες και η συνεχιζόμενη απεργία την οποία πραγματοποιούν έχει οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον οκτώ ατόμων το τελευταίο χρόνο και έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας-μιας από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου.

Ο Ούγο Τσάβες έχει κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι κατευθύνεται από τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα που επιχείρησαν να τον ανατρέψουν με πραξικόπημα πριν από ένα χρόνο.


Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2003 - 22:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Βολιβίας
 

Ο στρατός σκότωσε αρκετούς διαδηλωτές μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί

Το υπουργικό συμβούλιο της Βολιβίας υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας εν μέσω της πολιτικής κρίσης που προκάλεσε το κυβερνητικό πρόγραμμα λιτότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κάρλος Σααβέντρα, δήλωσε ότι με την κίνηση αυτή ο πρόεδρος της χώρας αποκτά αυξημένες αρμοδιότητες και μπορεί να επιβάλλει οποίες μεταρρυθμίσεις θεωρεί αυτός απαραίτητο.


Επεισόδια σημειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στη Λα Παζ
Τη Δευτέρα, χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε ειρηνική συγκέντρωση στο κέντρο της πρωτεύουσας Λα Παζ ζητώντας την παραίτηση του προέδρου.

Την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων διαδηλωτών με το στρατό είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άτομα. Οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν άρματα μάχης και αληθινά πυρά για να συγκρατήσουν τους διαδηλωτές, αρκετοί από τους οποίους ήταν αστυνομικοί.

Αρκετοί από τους διαδηλωτές είναι μικροκαλλιεργητές με μοναδικό μέσο επιβίωσης την καλλιέργεια κόκας και κατηγορούν την κυβέρνηση και τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να καταστρέψουν τις καλλιέργειές τους χωρίς να προτείνουν κάποια εναλλακτική λύση.

Στόχος των μέτρων λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση είναι η μείωση του δημόσιου ελλείμματος όπως έχει επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2003 - 21:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Επτά ημέρες σε εικόνες: 9-15 Φεβρουαρίου
 

Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία… συμμαχία


Η Ρωσία του Πούτιν ενώνει τη φωνή της με τη Γαλλία του Σιράκ και τη Γερμανία του Σρέντερ ζητώντας περισσότερο χρόνο για τους επιθεωρητές στο Ιράκ

NATO: Ώρα Μηδέν


Το αίτημα των ΗΠΑ για στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας εν όψει του πολέμου προκαλεί ένα από τα σημαντικότερα ρήγματα στην ιστορία του ΝΑΤΟ

Εορτασμοί μουσουλμάνων...


Μουσουλμάνοι προσκυνητές προσεύχονται στην ετήσια γιορτή της θυσίας, το Χατζ

...σε όλο τον κόσμο


Προσευχές μουσουλμάνων και για το φεστιβάλ του Iντ Αλ Αντχά

Στρατός στο Χίθροου


Άρματα μάχης αναπτύσσονται στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου ύστερα από πληροφορίες για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση

«Γιγαντιαίο» μετάλλιο


Η Σουηδέζα Άνα Πάρσον κερδίζει το χρυσό μετάλλιο του παγκόσμιου πρωταθλήματος στο γιγαντιαίο σλάλομ


Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2003 - 07:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Εύθραυστη η ειρήνη στη Χερσόνησο της Κορέας
 

Η Πιόνγιανγκ έχει ένα από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο

Η Βόρεια Κορέα απειλεί να "αχρηστεύσει" την ανακωχή που αφορά τον τερματισμό του Πολέμου στην Κορέα. Η Πιονγιάνγκ κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι δεν τηρεί τους όρους της ανακωχής αυτής.

Σε ανακοινωθέν , το περιεχόμενο του οποίου μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA , επικρίνονται οι ΗΠΑ επειδή ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή και επιχειρούν το ναυτικό αποκλεισμό της Βόρειας Κορέας.

Τη Δευτέρα η Ουάσινγκτον και η Σεούλ ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να διεξάγουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στη Νότια Κορέα τον επόμενο μήνα. Η απόφαση αυτή είναι πιθανό να αυξήσει την ένταση στην περιοχή , μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο έχει αυξηθεί δραματικά μετά την απόφαση της Βόρειας Κορέας να επανεργοποιήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να αποσυρθεί από τη συνθήκη για τη μή διάδοση των πυρηνικών όπλων πέρσι, στο τέλος του χρόνου.

Ο Πόλεμος της Κορέας έληξε με μία συμφωνία για ανακωχή το 1953 και ποτέ δεν υπεγράφη συμφωνία ειρήνης.

Αυτό σημαίνει ότι ως πρός τους τύπους η περιοχή είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Στη μεθόριο ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα έχει συγκεντρωθεί τεράστιος αριθμός στρατιωτικών δυνάμεων.

Θεωρητικά αν η Βόρεια Κορέα αποφασίσει να μη τηρήσει τους όρους της συμωνίας τερματισμού του πολέμου αυτό θα σημαίνει επανάληψη των εχθροπραξιών. Απο πρακτικής απόψεως όμως δεν είναι σαφές αν η Πιονγιάνγκ θα θελήσει να επαναρχίσει τον πόλεμο στην Κορεατική Χερσόνησο, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον.

Και στο παρελθόν η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει να αποσυρθεί από τη συμφωνία ανακωχής σε μία προσπάθεια να υποχρεώσει την Ουάσινγκτον να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Πιονγιάνγκ.


Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2003 - 16:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Διόδια στο κέντρο του Λονδίνου
 

Η παρακολούθηση για τη σωστή εφαρμογή του καινούριου μέτρου είναι συνεχής

Μια νέα μέθοδος για την αποσυμφόρηση του κέντρου του Λονδίνου από το κυκλοφοριακό κομφούζιο που παρατηρείται τις ώρες αιχμής εφαρμόζεται από τη Δευτέρα: οι πολίτες που επιθυμούν να μεταβαίνουν με το αυτοκίνητό τους στο κέντρο της πρωτεύουσας της Βρετανίας πρέπει να πληρώνουν πέντε λίρες (περίπου οκτώ ευρώ).

Τα διόδια εφαρμόζονται τις καθημερινές (Δευτέρα-Παρασκευή) από τις 7 πρωί ως τις 6:30 το απόγευμα για τους πιο κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου.

Τις πρώτες ημέρες παρατηρήθηκε λιγότερη κίνηση από ό,τι συνήθως και οι δημοτικές αρχές του Λονδίνου προτρέπουν τους πολίτες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους προς το κέντρο της πόλης.

Κριτική

Ομως, αρκετοί υποστηρίζουν ότι τα λεωφορεία και το μετρό δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν τους επιπλέον επιβάτες, που θα αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους για να μην πληρώσουν το αντίτιμο των διοδίων. Και προσθέτουν ότι η μείωση του κυκλοφοριακού που παρατηρείται σήμερα δεν οφείλεται στη επιτυχία του καινούριου συστήματος, αλλά στο ότι τα σχολεία δεν λειτουργούν όλη αυτή την εβδομάδα λόγω αργίας.

Η επίβλεψη της εφαρμογής του καινούριου μέτρου γίνεται από ειδικές κάμερες και οι παραβάτες θα πληρώσουν 80 λίρες (περίπου 130 ευρώ).


Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2003 - 14:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαμάχη με Σιράκ για το Ιράκ
 

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ κατά των υποψηφίων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι υποψήφιες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντέδρασαν με οργή στις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, που τις κατηγόρησε για το ότι υποστηρίζουν τις θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα της κρίσης με το Ιράκ.

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που συγκάλεσε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες η Ελλάδα ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Σιράκ κατηγόρησε τις υποψήφιες χώρες-μέλη για απερισκεψία προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που αναμένεται να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, ίσως, με τη στάση τους, καταστρέφουν τις ελπίδες που έχουν για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντίδραση

Η Βουλγαρία αντέδρασε στις δηλώσεις αυτές και, δια στόματος υψηλόβαθμου αξιωματούχου της, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος ενότητας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του Ιράκ. Παράλληλα, η Πολωνία κάλεσε τη Γαλλία να σεβαστεί τη θέση της.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας υποστήριξε τις υποψήφιες χώρες αναφέροντας ότι έχουν τόσο δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους όσο έχει η Γαλλία.

Κοινή δήλωση των 15 ηγετών

Την Δευτέρα, σε κοινή δήλωση, με την οποία καλούν το Ιράκ να συμμορφωθεί με το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό, κατέληξαν οι ηγέτες των 15 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες για το θέμα του Ιράκ. Στη δήλωση τονίζεται ότι οι επιθεωρήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν επ' αόριστον αλλά και ότι ο πόλεμος είναι h ύστατη λύση.


Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2003 - 17:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Ετοιμάζουν καινούριο ψήφισμα
 

Οι διπλωματές διεργασίες για το Ιράκ συνεχίζονται την ώρα που οι πολεμικές ετοιμασίες για ενδεχόμενο πόλεμο κορυφώνονται

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν γνωστό ότι ετοιμάζουν ένα καινούριο ψήφισμα, που αναμένεται να καταθέσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο θέτουν τελεσίγραφο στο Ιράκ να αφοπλιστεί.

Ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι είναι πιθανό το κείμενο του νέου ψηφίσματος να είναι έτοιμο για κατάθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αυτή την εβδομάδα ή την άλλη. Η τελική ημερομηνία, όπως ειπώθηκε, θα καθοριστεί ύστερα από συνεννόηση με τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Χρήση βίας»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίσματος που να επιτρέπει τη χρήση βίας κατά του Ιράκ αν δεν συμμορφωθεί με τις επιταγές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για αφοπλισμό.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει γνώμη λόγω των μεγάλων διαδηλώσεων, που σημειώθηκαν σε πολλές χώρες στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κατά της προοπτικής πολέμου εναντίον του Ιράκ.

Πάντως, η Γαλλία, δια του προέδρου της Ζακ Σιράκ, έχει καταστήσει σαφές ότι θα αντιταχθεί σε κάθε καινούριο ψήφισμα, που, παρότι οι επιθεωρήσεις όπλων βρίσκονται σε εξέλιξη, θα κάνει λόγο για χρήση βίας.


Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2003 - 15:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρος εμπρησμός στο μετρό της Νότιας Κορέας
 

Η τραγωδία σημειώθηκε σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους σταθμούς του μετρό της πόλης Ταεγκού της Νότιας Κορέας

Φόβοι εκφράζονται στη Νότια Κορέα ότι ο αριθμός των νεκρών από τον εμπρησμό, που, όπως πιστεύουν οι αρχές, σημειώθηκε σε ένα σταθμό του μετρό της πόλης Ταεγκού, φτάνει τους 120.

Η τραγωδία σημειώθηκε σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους σταθμούς μετρό της πόλης . Μέχρι στιγμής, ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι 50, όμως οι πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι οι πυροσβέστες έχουν βρει και άλλα 70 πτώματα.

«Απανθρακωμένα πτώματα»

Ο δήμαρχος της πόλης είπε ότι πολλά απανθρακωμένα πτώματα έχουν βρεθεί μέσα στα βαγόνια προσθέτοντας ότι το έργο της αναγνώρισης της ταυτότητάς τους είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι η φωτιά ξεκίνησε από έναν άνδρα, που έβαλε φωτιά σε ένα κουτί με εύφλεκτο υλικό.

Ήδη, ένας άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία και ανακρίνεται για την υπόθεση. Ο άνδρας αυτός, σύμφωνα με την αστυνομία, έχει ιστορικό ψυχολογικών διαταραχών.


Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2003 - 16:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανοτουρκικό παζάρι
 

Να μην θεωρεί δεδομένη την υποστήριξη της χώρας του για το Ιράκ προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην θεωρούν δεδομένη την υποστήριξη της χώρας του για τον ενδεχόμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας είπε ότι μπορεί η χώρα του να επέτρεψε σε Αμερικανούς ειδικούς να εκμοντερνίσουν τις βάσεις και τα λιμάνια της, όμως αυτό, όπως είπε δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα βοηθήσει σίγουρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το ζήτημα θα λυθεί»

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές ότι πρέπει άμεσα η Τουρκία να αποφασίσει αν θα επιτρέψει στους στρατιώτες τους να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της σε περίπτωση πολέμου κατά του Ιράκ.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε, ύστερα από συνάντηση που είχε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς, ότι το ζήτημα θα λυθεί «με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο»

Αντίθετη κοινή γνώμη

Η κοινή γνώμη της Τουρκίας είναι αντίθετη στην παροχή βοήθειας στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κοινοβούλιο της χώρας ανέβαλλε τη συζήτηση του θέματος.

Οι δύο χώρες προσπαθούν να συμφωνήσουν στα επίπεδα της βοήθειας, που θα δωθούν στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για την στρατιωτική στήριξη που θα παράσχει στις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση πολέμου κατά του Ιράκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν βοήθεια ύψους περίπου 26 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, όμως η κυβέρνηση της Τουρκίας υποστηρίζει ότι τα προβλήματα στην οικονομία της χώρας από ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ θα είναι πολύ μεγαλύτερα.


Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2003 - 15:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιμένει ο Μπλερ
 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ εμμένει στην άποψη ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών πρέπει να αναλάβει δράση στο θέμα του Ιράκ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ είπε ότι, αν ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θέλει να διατηρήσει το κύρος του, πρέπει να αναλάβει δράση και να εφαρμόσει την εκπεφρασμένη άποψη του για αφοπλισμό του Ιράκ.

Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Λονδίνο, ο κ. Μπλερ αρνήθηκε ότι η χώρα του και οι Ηνωμένες Πολιτείες βιάζονται να πάνε σε πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι η διεθνής κοινότητα περίμενε 12 χρόνια να αφοπλιστεί το Ιράκ προσθέτοντας ότι, ήδη, έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που εγκρίθηκε το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που αναφέρει ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τον ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν να συμμορφωθεί.


Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2003 - 15:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Η τραγωδία στο μετρό της Νότιας Κορέας σε φωτογραφίες
 

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον εμπρησμό που σημειώθηκε σε σταθμό του μετρό της πόλης Ταεγκού της Νότιας Κορέας.


Για αρκετές ώρες μετά από τον εμπρησμό έβγαινε πυκνός καπνός από τον σταθμό του μετρό


Ιδιαίτερα δύσκολο ήταν το έργο των μελών των σωστικών συνεργείων, που έσπευσαν στον τόπο του συμβάντος


Πολλοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν στο εσωτερικό του σταθμού για αρκετή ώρα μετά από τον εμπρησμό


Η επιχείρηση των μελών των σωστικών συνεργείων γρήγορα μετετράπη σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των θυμάτων


Οι αυτόπτες μάρτυρες κατηγορούν για το συμβάν έναν άνδρα, που, όπως λένε, άναψε φωτιά σε ένα κουτί με εύφλεκτο υλικό


Θρήνος από συγγενείς και φίλους των θυμάτων για την τραγωδία, που έπληξε τη Νότια Κορέα


Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2003 - 11:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαμάχη με Σιράκ για το Ιράκ
 

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ κατά των υποψηφίων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι υποψήφιες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντέδρασαν με οργή στις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, που τις κατηγόρησε για το ότι υποστηρίζουν τις θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα της κρίσης με το Ιράκ.

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που συγκάλεσε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες η Ελλάδα ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Σιράκ κατηγόρησε τις υποψήφιες χώρες-μέλη για απερισκεψία προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που αναμένεται να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, ίσως, με τη στάση τους, καταστρέφουν τις ελπίδες που έχουν για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντίδραση

Η Βουλγαρία αντέδρασε στις δηλώσεις αυτές και, δια στόματος υψηλόβαθμου αξιωματούχου της, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος ενότητας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του Ιράκ. Παράλληλα, η Πολωνία κάλεσε τη Γαλλία να σεβαστεί τη θέση της.

Κοινή δήλωση των 15 ηγετών

Την Δευτέρα, σε κοινή δήλωση, με την οποία καλούν το Ιράκ να συμμορφωθεί με το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό, κατέληξαν οι ηγέτες των 15 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες για το θέμα του Ιράκ. Στη δήλωση τονίζεται ότι οι επιθεωρήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν επ' αόριστον αλλά και ότι ο πόλεμος είναι ύστατη λύση.


Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2003 - 12:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρος εμπρησμός στο μετρό της Νότιας Κορέας
 

Δύσκολο το έργο των μελών των σωστικών συνεργείων

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 130 τραυματίστηκαν μέσα σε ένα σταθμό του μετρό στη Νότια Κορέα από εμπρησμό.

Η τραγωδία σημειώθηκε σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους σταθμούς μετρό της πόλης Ταεγκού. Οι πληροφορίες από την περιοχή κάνουν λόγο για πολλούς αγνοουμένους και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

«Απανθρακωμένα πτώματα»

Ο δήμαρχος της πόλης είπε ότι πολλά απανθρακωμένα πτώματα έχουν βρεθεί μέσα στα βαγόνια προσθέτοντας ότι το έργο της αναγνώρισης της ταυτότητάς τους είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι η φωτιά ξεκίνησε από έναν άνδρα, που έβαλε φωτιά σε ένα κουτί με εύφλεκτο υλικό.

Ήδη, ένας άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία και ανακρίνεται για την υπόθεση. Ο άνδρας αυτός, σύμφωνα με την αστυνομία, έχει ιστορικό ψυχολογικών διαταραχών.


Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2003 - 12:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Διόδια στο κέντρο του Λονδίνου
 

Η παρακολούθηση για τη σωστή εφαρμογή του καινούριου μέτρου είναι συνεχής

Μια νέα μέθοδος για την αποσυμφόρηση του κέντρου του Λονδίνου από το κυκλοφοριακό κομφούζιο που παρατηρείται τις ώρες αιχμής εφαρμόζεται από χθες: οι πολίτες που επιθυμούν να μεταβαίνουν με το αυτοκίνητό τους στο κέντρο της πρωτεύουσας της Βρετανίας πρέπει να πληρώνουν πέντε λίρες (περίπου οκτώ ευρώ).

Τα διόδια εφαρμόζονται τις καθημερινές (Δευτέρα-Παρασκευή) από τις 7 πρωί ως τις 6:30 το απόγευμα για τους πιο κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου.

Το πρωί - πρώτη ημέρα εφαρμογής του καινούριου μέτρου - παρατηρήθηκε λιγότερη κίνηση από ό,τι συνήθως και οι δημοτικές αρχές του Λονδίνου προτρέπουν τους πολίτες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους προς το κέντρο της πόλης.

Κριτική

Ομως, αρκετοί υποστηρίζουν ότι τα λεωφορεία και το μετρό δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν τους επιπλέον επιβάτες, που θα αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους για να μην πληρώσουν το αντίτιμο των διοδίων. Και προσθέτουν ότι η μείωση του κυκλοφοριακού που παρατηρείται σήμερα δεν οφείλεται στη επιτυχία του καινούριου συστήματος, αλλά στο ότι τα σχολεία δεν λειτουργούν όλη αυτή την εβδομάδα λόγω αργίας.

Η επίβλεψη της εφαρμογής του καινούριου μέτρου γίνεται από ειδικές κάμερες και οι παραβάτες θα πληρώσουν 80 λίρες (περίπου 130 ευρώ).


Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2003 - 08:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη εμπρηστική επίθεση στη Νότια Κορέα
 

Νοτιοκορεάτες πυροσβέστες

Τουλάχιστον 149 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 150 τραυματίσθηκαν σε εμπριστική επίθεση στον υπόγειο σιδηρόδρομο στην πόλη Νταεγού στη Νότια Κορέα.

Περισσότεροι από 95 επιβάτες πιστεύεται ότι έχουν παγιδευθεί μέσα στο σταθμό, απ'όπου προέρχονταν πυκνοί καπνοί αρκετές ώρες μετά την εκδήλωση της φωτιάς.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών, είναι υπεύθυνος για την πυρκαγιά. Ο άνδρας αυτός άρχισε την πυρκαγιά όταν έβαλε φωτιά σ' ένα δοχείο γάλακτος που περιείχε εύφλεκτη ουσία μέσα σ'ένα βαγόνι.

«Όταν ο εμπριστής προσπάθησε μ΄ένα αναπτήρα να πυροδοτήσει το δοχείο ορισμένοι επιβάτες προσπάθησαν να τον σταματήσουν, επακολούθησε συμπλοκή και προκλήθηκε έκρηξη στο δοχείο με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά», είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα σαν εμπριστική επίθεση και ότι ένας άνδρας έχει συλληφθεί.


Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2003 - 09:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις στην παλαιστινιακή δίοικηση
 

Ο Γιασέρ Αραφάτ δέχεται πιέσεις για μεταρρυθμίσεις

Διαπραγματευτές και εκπρόσωποι των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών πρόκειται να συναντηθούν αργότερα σήμερα στο Λονδίνο. Θέμα της συνάντησης θα είναι οι μεταρρυθμίσεις στην παλαιστινιακή δίοικηση.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιείται στη βρετανική πρωτεύουσα για το θέμα αυτό.

Στόχος της διεθνούς κοινότητας είναι οι μεταρρυθμίσεις στην παλαιστινιακή δίοικηση σαν ένα πρώτο βήμα στην οδό πρός την ειρήνη, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Αντιπροσωπεία παλαιστινίων υπό τον υπουργό Οικονομικών Σαλάμ Φαγιάντ έχει αφιχθεί στη Βρετανία για να λάβει μέρος στις συνομιλίες.

Τον περαμένο μήνα και μετά από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας , το Ισραήλ απαγόρευσε στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία να αναχωρήσει από τη Δυτική Οχθη.

Αποτέλεσμα της απόφασης αυτής ήταν οι οργανωτές της συνάντησης του Λονδίνου να συνδέσουν με τη βοήθεια δορυφόρου τους διαπραγματευτές στη βρετανική πρωτεύουσα με τους εκπρόσωπους των Παλαιστινίων στην πόλη Ραμάλα.

Ετσι με αυτό τον τρόπο οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών κατέστησαν δυνατές.

Αυτή τη φορά όμως το Ισραήλ υπεχώρησε μετά από πιέσεις της Ουάσινγκτον και επέτρεψε στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία να αναχωρήσει από τη Δυτική Οχθη.

Στη δεύτερη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο θα συμμετάσχει και ισραηλινή αντιπροσωπεία.


Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2003 - 08:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη εμπριστική επίθεση στη Νότια Κορέα
 

Νοτιοκορεάτες πυροσβέστες

Τουλάχιστον 134 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 150 τραυματίσθηκαν σε εμπριστική επίθεση στον υπόγειο σιδηρόδρομο στην πόλη Νταεγού στη Νότια Κορέα.

Περισσότεροι από 95 επιβάτες πιστεύεται ότι έχουν παγιδευθεί μέσα στο σταθμό, απ'όπου προέρχονταν πυκνοί καπνοί αρκετές ώρες μετά την εκδήλωση της φωτιάς.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες , ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών, είναι υπεύθυνος για την πυρκαγιά. Ο άνδρας αυτός άρχισε την πυρκαγιά όταν έβαλε φωτιά σ' ένα δοχείο γάλακτος που περιείχε εύφλεκτη ουσία μέσα σ'ένα βαγόνι.

" Όταν ο εμπριστής προσπάθησε μ΄ένα αναπτήρα να πυροδοτήσει το δοχείο ορισμένοι επιβάτες προσπάθησαν να τον σταματήσουν ..... επακολούθησε συμπλοκή και προκλήθηκε έκρηξη στο δοχείο με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά" , είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα σαν εμπριστική επίθεση και ότι ένας άνδρας έχει συλληφθεί.


Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2003 - 07:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Εύθραστη η ειρήνη στη Χερσόνησο της Κορέας
 

Η Πιόνγιανγκ έχει ένα από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο

Η Βόρεια Κορέα απειλεί να "αχρηστεύσει" την ανακωχή που αφορά τον τερματισμό του Πολέμου στην Κορέα. Η Πιονγιάνγκ κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι δεν τηρεί τους όρους της ανακωχής αυτής.

Σε ανακοινωθέν , το περιεχόμενο του οποίου μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA , επικρίνονται οι ΗΠΑ επειδή ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή και επιχειρούν το ναυτικό αποκλεισμό της Βόρειας Κορέας.

Τη Δευτέρα η Ουάσινγκτον και η Σεούλ ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να διεξάγουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στη Νότια Κορέα τον επόμενο μήνα. Η απόφαση αυτή είναι πιθανό να αυξήσει την ένταση στην περιοχή , μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο έχει αυξηθεί δραματικά μετά την απόφαση της Βόρειας Κορέας να επανεργοποιήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να αποσυρθεί από τη συνθήκη για τη μή διάδοση των πυρηνικών όπλων πέρσι, στο τέλος του χρόνου.

Ο Πόλεμος της Κορέας έληξε με μία συμφωνία για ανακωχή το 1953 και ποτέ δεν υπεγράφη συμφωνία ειρήνης.

Αυτό σημαίνει ότι ως πρός τους τύπους η περιοχή είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Στη μεθόριο ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα έχει συγκεντρωθεί τεράστιος αριθμός στρατιωτικών δυνάμεων.

Θεωρητικά αν η Βόρεια Κορέα αποφασίσει να μη τηρήσει τους όρους της συμωνίας τερματισμού του πολέμου αυτό θα σημαίνει επανάληψη των εχθροπραξιών. Απο πρακτικής απόψεως όμως δεν είναι σαφές αν η Πιονγιάνγκ θα θελήσει να επαναρχίσει τον πόλεμο στην Κορεατική Χερσόνησο, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον.

Και στο παρελθόν η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει να αποσυρθεί από τη συμφωνία ανακωχής σε μία προσπάθεια να υποχρεώσει την Ουάσινγκτον να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Πιονγιάνγκ.


Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2003 - 04:56 ('Ωρα Λονδίνου)
ΕΕ : Κοινή δήλωση για το Ιράκ
 

Χαμόγελα των υπουργών των Εξωτερικών οι διαφορές όμως παραμένουν

Σε κοινή δήλωση με την οποία καλούν το Ιράκ να συμμορφωθεί με το ψήφισμα του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό κατέληξαν οι ηγέτες των 15 χωρών μελών της ΕΕ στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία της Ελλάδας.

Όπως σημείωσε ο Κώστας Σημίτης το καθ' ύλη αρμόδιο όργανο για τη λήψη των αποφάσεων σχετικά με τον αφοπλισμό του Ιράκ είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας. Στη δήλωση τονίζεται ότι οι επιθεωρήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν επ' αόριστον αλλά και πως ο πόλεμος είναι ύστατη λύση .

Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν έκρυψε ότι η κοινή δήλωση των 15 ήταν ένας συμβιβασμός καθώς οι διαφορές στο θέμα αντιμετώπισης του Ιράκ εξακολουθούν να παραμένουν.

«Καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε κοινή δήλωση που είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού. Ο στόχος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης είναι η ειρηνική διευθέτηση της κρίσης και είναι σημαντικό να δώσουμε στους επιθεωρητές όσο χρόνο χρειάζονται για να ολοκληρώσουν το έργο τους», είπε ο Γερμανός καγκελάριος.

Νωρίτερα ο πρόεδρος Σιράκ επανέλαβε ότι η Γαλλία στην παρούσα χρονική περίοδο είναι αντίθετη στην υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα εξουσιοδοτεί τον πόλεμο. Παράλληλα ο πρόεδρος της Γαλλίας εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης για την ταύτιση τους με τις αμερικανικές θέσεις στην κρίση του Ιράκ. Ο κύριος Σιράκ κατονομάζοντας τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία χαρακτήρισε την στάση αυτών των χωρών παιδαριώδη και επικίνδυνη.

«Νομίζω ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι ιδιαίτερα απερίσκεπτες καθώς οι σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση είναι εύθραυστες. Δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο τρόπο εάν ήθελαν να "κλωτσήσουν" την ευκαιρία ένταξης στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση», είπε ο Ζακ Σιράκ.

Συντάκτης του BBC σχολιάζει ότι το Παρίσι ανησυχεί ότι οι πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα αναδειχθούν οι πιστότεροι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο ΝΑΤΟ.




Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.