Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-02-21

  1. Πυρκαγιά σε αμερικανικό κλαμπ
  2. 'Όχι στον πόλεμο', ξαναλέει ο Ζακ Σιράκ
  3. ΗΠΑ: 'Κάποια πρόοδος στις συνομιλίες με την Τουρκία'
  4. Επιθεωρήσεις για πυρηνικά στο Ιράν
  5. 'Όχι στον πόλεμο', ξαναλέει ο Ζακ Σιράκ
  6. Έκρηξη σε διυλιστήριο
  7. ΗΠΑ: 'Κάποια πρόοδος στις συνομιλίες με την Άγκυρα'
  8. Πυρκαγιά σε αμερικανικό κλαμπ
  9. 'Όχι στον πόλεμο', ξαναλέει ο Ζακ Σιράκ
  10. Την Τρίτη η ψηφοφορία για τ'αμερικανικά στρατεύματα
  11. Στην λίστα των Αμερικανών οι Τσετσένοι
  12. Πυρκαγιά σε κλαμπ των ΗΠΑ
  13. Ντόναλντ Ράμσφελντ: 'Έτοιμοι για πόλεμο'
  14. Έκρηξη σε διυλιστήριο
  15. Τη Τρίτη η ψηφοφορία για τα αμερικανικά στρατεύματα
  16. Έκρηξη σε διυλιστήριο
  17. Συνάντηση Μπλερ - Μπερλουσκόνι
  18. Πυρκαγιά σε κλαμπ των ΗΠΑ
  19. Συνάντηση Μπλερ - Μπερλουσκόνι
  20. Πυρκαγιά σε κλαμπ των ΗΠΑ
  21. Επιθεωρήσεις για πυρηνικά στο Ιράν
  22. Στην λίστα των Αμερικανών οι Τσετσένοι
  23. Πυρκαγιά σε κλαμπ των ΗΠΑ
  24. Ντόναλντ Ράμσφελντ: Έτοιμες για πόλεμο οι ΗΠΑ
  25. Ενισχύεται η αμερικανική δύναμη στις Φιλιππίνες
  26. Ανεβλήθη η απόφαση για τις αμερικανικές δυνάμεις
  27. Ενισχύεται η αμερικανική δύναμης στις Φιλιππίνες
  28. Ντόναλντ Ράμσφελντ: Έτοιμες για πόλεμο οι ΗΠΑ
  29. Προετοιμασίες στο Ισραήλ εν όψει του πολέμου
  30. Αποφασίζει η Άγκυρα για τις αμερικανικές δυνάμεις
  31. Σύλληψη Παλαιστίνιου καθηγητή στις ΗΠΑ
  32. Συζήτησαν για το νέο ψήφισμα
  33. Αμερικανός ένοχος για κατασκοπεία
  34. Τελευταία προθεσμία στη Τουρκία

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 23:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Πυρκαγιά σε αμερικανικό κλαμπ
 

Εκατοντάδες τραυματίες διεκομίσθησαν στα νοσοκομεία της περιοχής

Τουλάχιστον 95 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και περίπου 160 τραυματίστηκαν, ορισμένοι μάλιστα σοβαρά, από πυρκαγιά που ξέσπασε σε νυκτερινό κέντρο στο Ρόουντ Άιλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών--στον "Σταθμό" (Τhe Station).

Το κλαμπ τυλίχτηκε στις φλόγες λίγα λεπτά μετά την έναρξη ροκ συναυλίας του συγκροτήματος «Γκρέιτ Γουαΐτ», στην οποία επίσης χρησιμοποιήθηκαν πυροτεχνήματα.

«Το μέρος άρπαξε φωτιά σαν να ήταν η 4η Ιουλίου», δήλωσε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, Τζακ Ράσελ.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, οι σοροί των περισσότερων θυμάτων βρέθηκαν στην έξοδο του κλαμπ, όπου δημιουργήθηκε μεγάλος συνωστισμός καθώς οι θαμώνες του κέντρου προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Μεταξύ των αγνοουμένων είναι και ο κιθαρίστας των «Γκρέιτ Γουαΐτ», Τάι Λόνγκλι.

Πριν από τέσσερις ημέρες άλλη μία πυρκαγιά σημειώθηκε σε κλαμπ του Σικάγο στις ΗΠΑ κατά την οποία 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.


Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2003 - 00:14 ('Ωρα Λονδίνου)
'Όχι στον πόλεμο', ξαναλέει ο Ζακ Σιράκ
 

Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιταλίας, Τόνι Μπλερ και Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, επανέλαβε για μία ακόμη φορά την αντίθεσή του στον πόλεμο και υπογράμμισε ότι οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ είναι ακόμη σε θέση να διευθετήσουν την ιρακινή κρίση με ειρηνικά μέσα.

Ο κ. Σιράκ προέβη στη δήλωση αυτή μετά την γαλλοαφρικανική σύνοδο κορυφής στο Παρίσι.

Οι ηγέτες των 51 αφρικανικών χωρών υποστήριξαν ομόφωνα τη στάση του Γάλλου προέδρου στο θέμα του Ιράκ.

Η Γαλλία, που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξακολουθεί να τονίζει ότι η προσφυγή στα όπλα μπορεί να γίνει μόνον όταν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.

Τρεις αφρικανικές χώρες συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στο Συμβούλιο Ασφαλείας--η Αγκόλα, το Καμερούν και η Γουινέα.

Η Ουάσινγκτον έχει αφήσει να γίνει γνωστό ότι θα προσπαθήσει να πιέσει τις αφρικανικές χώρες να αλλάξουν στάση.

Επιμένει, όμως, κι ο Τόνι Μπλερ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπερ δήλωσε πως μπορεί να χρειασθεί να γίνει προσφυγή στα όπλα, αν ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, εξακολουθήσει να αγνοεί τις πιέσεις των Ηνωμένων Εθνών που ζητούν τον αφοπλισμό της χώρας του.

Ο κ. Μπλερ προέβη στη δήλωση αυτή μετά τις συνομιλίες που είχε στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος επίσης υποστηρίζει τη σκληρή στάση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στο θέμα του Ιράκ.

Και οι δύο πρωθυπουργοί δέχονται μεγάλες επικρίσεις στο εσωτερικό των χωρών τους για την φιλοαμερικανική τους πολιτική.

'Έτοιμοι για πόλεμο'

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για ένα πόλεμο με το Ιράκ αν ο πρόεδρος Μπους δώσει τη διαταγή για προσφυγή στα όπλα.

Σε δηλώσεις του στην αμερικανική τηλεόραση, ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι από στρατιωτικής απόψεως η χώρα είναι έτοιμη και ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ διαθέτουν "την ικανότητα και τα στρατιωτικά σχέδια για να πολεμήσουν".

Ο κ. Ράμσφελντ δεν θέλησε να προδιορίσει τον αριθμό των Aμερικανών στρατιωτών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, έσπευσε όμως να τονίσει ότι "ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος και ότι μία μεγάλη συμμαχία χωρών πρόκειται να υποστηρίξει τις αμερικανικές δυνάμεις".

Επικρατεί η άποψη ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν προετοιμασθεί για πολεμική δράση μέσα στις επόμενες εβδομάδες καθώς οι ΗΠΑ και η Βρετανία προσπαθούν να υπάρξει ψήφισμα των ΗΕ που να προβλέπει την προσφυγή στα όπλα.΄

"Να καταστραφούν οι πύραυλοι Σαμούντ"

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, με επιστολή που επέδωσε στον διπλωματικό αντιπρόσωπο του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη και η οποία εστάλη επίσης και στη Βαγδάτη, ζητεί την καταστροφή δεκάδων πυραύλων τύπου Σαμούντ-2 που διαθέτει το Ιράκ και οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη έμβέλεια από το όριο των 150 χιλιομέτρων που έχει θέσει ο ΟΗΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπλιξ είχε αναφέρει στο Συμβούλιο Ασαφαλείας ότι οι δοκιμές που είχαν γίνει έδειξαν ότι οι πύραυλοι αυτοί ξεπερνούσαν το επιτρεπτό όριο.

Το Ιράκ υποστηρίζει, όμως, ότι οι πύραυλοι αυτοί, όταν έχουν το σωστό φορτίο, δεν ξεπερνούν το όριο των 150 χιλιομέτρων.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη εκτιμά πως αν η Βαγδάτη επιλέξει να αγνοήσει τις συστάσεις Μπλιξ, διατρέχει τον κίνδυνο να ενισχύσει τα επιχειρήματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας οι οποίες επιμένουν ότι το Ιράκ δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι επιθυμεί ειλικρινά να αφοπλισθεί.

"Διάλογο με τις ΗΠΑ"

Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταζά Γιασίν Ραμαντάν, είχε δηλώσει νωρίτερα πως η χώρα του προσφέρεται ν'αρχίσει διάλογο με τις ΗΠΑ, αν η Ουάσινγκτον εγκαταλείψει την επιθετική της στάση και πάψει ν'αναμειγνύεται στα εσωτερικά του Ιράκ.

Η Βαγδάτη, είπε ο κ. Ραμαντάν, είναι έτοιμη ν'άρχίσει διάλογο και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλες τις χώρες πλην του Ισραήλ.

Το Ιράκ, κατέληξε, θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει τις "δίκαιες", όπως τις χαρακτήρισε, χώρες που υπερασπίζονται τα δικαιώματά του και θα τις βοηθήσει, καταβάλλοντας μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων που εκκρεμούν με τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ.



Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 23:37 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: 'Κάποια πρόοδος στις συνομιλίες με την Τουρκία'
 

Οι Αμερικανοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα λιμάνια της Τουρκίας σ'ένα πόλεμο κατά του Ιράκ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικιών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πως έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της χώρας του με την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την οικονομική βοήθεια που θα λάβει η Άγκυρα αν επιτρέψει την εγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων στο τουρκικό έδαφος σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ.

Ο κ. Πάουελ διευκρίνησε, πάντως, ότι καμία συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί: σημειώθηκε κάποια πρόοδος, είπε, τις τελευταίες 12 ώρες και θα συνεχισθούν έτσι οι προσπάθειες για να δοθούν λύσεις και στα άλλα θέματα που εκκρεμούν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόσθεσε πως αν βρεθεί η σωστή λύση, όπως είπε, η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα μπορέσει να συζητήσει τα προτεινόμενα σχέδια στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Νωρίτερα, ο Τούρκος ομόλογός του, Γιασάρ Γιακίς, είχε δηλώσει πως έχουν αρχίσει να ξεπερνώνται τα εμπόδια.

"Αμοιβαία κατανόηση"

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, είχε δηλώσει κι αυτός νωρίτερα ότι υπάρχει «αμοιβαία κατανόηση» στις συνομιλίες μεταξύ της 'Αγκυρας και της Ουάσινγκτον όσον αφορά το αίτημα για άναπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Τουρκία σε ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.

Ωστόσο, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ανέβαλε για την ερχόμενη εβδομάδα την ψηφοφορία για το άνοιγμα των τουρκικών βάσεων και λιμανιών στις Ηνωμένες Πολιτείες με αντάλλαγμα αδρή οικονομική βοήθεια που ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Εξαντλείται η υπομονή των ΗΠΑ

Πάντως, η Ουάσινγκτονμ δεν έκρυβε και δεν κρύβει την ανυπομονησία της.

Πριν προβεί στις τελευταίες αυτές δηλώσεις ο Κόλιν Πάουελ, ο υφυπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς, είχε τονίσει ότι η χώρα του κατέστησε σαφές στην Τουρκία ότι, αν χρειαστεί να προσφύγει στα όπλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτύχουν τους στόχους τους και χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας.

Ανταλλάγματα

Για να επιτρέψει την ανάπτυξη των χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στο έδαφός της, πάντως, η Τουρκία έχει θέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τρεις όρους κανείς από τους οποίους μέχρι στιγμής δεν έχει πλήρως ικανοποιηθεί:

  • Οικονομική αποζημίωση, που ξεπερνά κατά πολύ τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη προσφέρει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν έλαβε την οικονομική βοήθεια που της είχαν υποσχεθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1991 και τώρα ζητεί εγγυήσεις ότι θα της δοθεί. Όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες αφήνουν να εννοηθεί ότι η προσφορά των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

  • Εγγυήσεις για την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράκ και συμφωνία για το μέγεθος της στρατιωτικής παρουσίας της στις περιοχές των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ μετά από ενδεχόμενη εισβολή στο Ιράκ.

  • Να δοθεί στην Τουρκία ρόλος στην «επόμενη ημέρα» στο Ιράκ, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την προοπτική δημιουργίας αυτόνομου κράτους των Κούρδων στα νοτιοανατολικά σύνορά της.

  • Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 22:34 ('Ωρα Λονδίνου)
    Επιθεωρήσεις για πυρηνικά στο Ιράν
     

    Αεροφωτογραφία του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ιράν

    O επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, και μία ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ βρίσκονται στο Ιράν για να εξετάσουν το πυρηνικό πρόγραμμά του.

    Ο κ. Ελ Μπαραντέι και οι επιθεωρητές επισκέφθηκαν δύο εγκαταστάσεις που κτίζονται τώρα και οι οποίες, όπως υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή όπλων.

    Πρόκειται επίσης να επισκεφθούν και την πρώτη πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν, στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ θα έχουν συνομιλίες με τον πρόεδρο Μοχάμαντ Χαταμί.


    Πριν αοπό λίγες εβδομάδες, ο κ. Χαταμί είχε δηλώσει πως υπάρχουν κοιτάσματα ουρανίου στο κεντρικό Ιράν.

    Το Ιρά, πρόσθεσε, είναι τώρα έτοιμο να παραγάγει πυρηνική ενέργεια μόνο του, χωρίς έξωθεν βοήθεια.

    Το Ιράν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για την Μη Εξάπλωση των Πυρηνικών Όπλων και, όπως δήλωσε κ. Ελ Μπαραντέι, θα ήθελε η χώρα αυτή να υπογάψει και το λεγόμενο Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο που θα την υποχρεώνει να επιτρέπει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να εξετάζουν όλες τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.

    Οι ΗΠΑ, που έχουν περιλάβει το Ιράν στις χώρες που αποτελούν, κατά την έκφραση του προέδρου Μπους, τον "άξονα του κακού " δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας αυτής η οποία, όπως υποστηρίζουν, έχει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και δεν χρειάζεται επομένως να παράγει πυρηνική ενέργεια.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον "ανησυχεί βαθύτατα για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το Ιράν το υποτιθέμενο ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα ως πρόφαση για να προχωρήσει στην παραγωγή πυρηνικών όπλων".


    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 21:48 ('Ωρα Λονδίνου)
    'Όχι στον πόλεμο', ξαναλέει ο Ζακ Σιράκ
     

    Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιταλίας, Τόνι Μπλερ και Σίλβιο Μπερλουσκόνι

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, επανέλαβε για μία ακόμη φορά την αντίθεσή του στον πόλεμο και υπογράμμισε ότι οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ είναι ακόμη σε θέση να διευθετήσουν την ιρακινή κρίση με ειρηνικά μέσα.

    Ο κ. Σιράκ προέβη στη δήλωση αυτή μετά την γαλλοαφρικανική σύνοδο κορυφής στο Παρίσι.

    Οι ηγέτες των 51 αφρικανικών χωρών υποστήριξαν ομόφωνα τη στάση του Γάλλου προέδρου στο θέμα του Ιράκ.

    Η Γαλλία, που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξακολουθεί να τονίζει ότι η προσφυγή στα όπλα μπορεί να γίνει μόνον όταν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.

    Τρεις αφρικανικές χώρες συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στο Συμβούλιο Ασφαλείας--η Αγκόλα, το Καμερούν και η Γουινέα.

    Η Ουάσινγκτον έχει αφήσει να γίνει γνωστό ότι θα προσπαθήσει να πιέσει τις αφρικανικές χώρες να αλλάξουν στάση.

    Επιμένει, όμως, κι ο Τόνι Μπλερ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπερ δήλωσε πως μπορεί να χρειασθεί να γίνει προσφυγή στα όπλα, αν ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, εξακολουθήσει να αγνοεί τις πιέσεις των Ηνωμένων Εθνών που ζητούν τον αφοπλισμό της χώρας του.

    Ο κ. Μπλερ προέβη στη δήλωση αυτή μετά τις συνομιλίες που είχε στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος επίσης υποστηρίζει τη σκληρή στάση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στο θέμα του Ιράκ.

    Και οι δύο πρωθυπουργοί δέχονται μεγάλες επικρίσεις στο εσωτερικό των χωρών τους για την φιλοαμερικανική τους πολιτική.

    'Έτοιμοι για πόλεμο'

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για ένα πόλεμο με το Ιράκ αν ο πρόεδρος Μπους δώσει τη διαταγή για προσφυγή στα όπλα.

    Σε δηλώσεις του στην αμερικανική τηλεόραση, ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι από στρατιωτικής απόψεως η χώρα είναι έτοιμη και ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ διαθέτουν "την ικανότητα και τα στρατιωτικά σχέδια για να πολεμήσουν".

    Ο κ. Ράμσφελντ δεν θέλησε να προδιορίσει τον αριθμό των Aμερικανών στρατιωτών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, έσπευσε όμως να τονίσει ότι "ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος και ότι μία μεγάλη συμμαχία χωρών πρόκειται να υποστηρίξει τις αμερικανικές δυνάμεις".

    Επικρατεί η άποψη ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν προετοιμασθεί για πολεμική δράση μέσα στις επόμενες εβδομάδες καθώς οι ΗΠΑ και η Βρετανία προσπαθούν να υπάρξει ψήφισμα των ΗΕ που να προβλέπει την προσφυγή στα όπλα.

    "Διάλογο με τις ΗΠΑ"

    Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταζά Γιασίν Ραμαντάν, δήλωσε πως η χώρα του προσφέρεται ν'αρχίσει διάλογο με τις ΗΠΑ, αν η Ουάσινγκτον εγκαταλείψει την επιθετική της στάση και πάψει ν'αναμειγνύεται στα εσωτερικά του Ιράκ.

    Η Βαγδάτη, είπε ο κ. Ραμαντάν, είναι έτοιμη ν'άρχίσει διάλογο και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλες τις χώρες πλην του Ισραήλ.

    Το Ιράκ, κατέληξε, θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει τις "δίκαιες", όπως τις χαρακτήρισε, χώρες που περασπίζονται τα δικαιώματά του και θα τις βοηθήσει, καταβάλλοντας μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων που εκκρεμούν με τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ.



    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 18:58 ('Ωρα Λονδίνου)
    Έκρηξη σε διυλιστήριο
     

    Πυκνά σύννεφα καπνού έχουν κυκλώσει την περιοχή

    Έκρηξη μεγάλης ισχύος σημειώθηκε σε διυλιστήριο της Έξον Μόμπιλ στο Στέιτεν Άιλαντ, ένα από τα δημοτικά διαμερίσματα της Νέας Υόρκης με αποτέλεσμα να υποστούν μεγάλες ζημίες οι εγκαταστάσεις από τη φωτιά που προκλήθηκε.

    Η έκρηξη σημειώθηκε σε φορτηγίδα, η οποία μετέφερε 100 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου σ'έναν από τους τερματικούς σταθμούς του διυλιστηρίου

    Εκπρόσωπος της εταιρείας Έξον Μόμπιλ δήλωσε στο BBC πως ένα άτομο που επέβαινε στη φορτηγίδα χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ αγνοείται η τύχη δύο άλλων.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στηη άκρη του Στέιτεν Άιλαντ και οι κάτοικοι, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων, αισθάνθηκαν τα σπίτια τους να δονούνται.

    Πυκνό σύννεφο καπνού κάλυψε την περιοχή σε ύψος δύο και πλέον χιλιομέτρων.

    Συνεργεία της πυροσβεστικής προσπαθούν ακόμη να σβήσουν ορισμένες εστίες πυρκαγιάς.

    "Βιομηχανικό ατύχημα" χαρακτήρισε το συμβάν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ το FBI δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

    Αντέδρασαν οι αγορές

    Η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο διυλιστήριο είχε άμεσο αντίκτυπο στις αγορές.

    Αυξήθηκε κατά ένα και πλέον δολάριο η τιμή του πετρελαίου το οποίο ξεπέρασε αρχικώς τα 36 δολάρια το βαρέλι.

    Αργότερα, η τιμή του μαύρου χρυσού ανέκαμψε ελαφρά.

    Μειώθηκε επίσης, στην αρχή, και η τιμή των μετοχών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στη Γουόλ Στριτ, αλλά παρατηρήθηκε ανάκαμψη μόλις δηλωσαν οι αρχές ότι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η έκρηξη δεν οφείλετο σε τρομοκρατική ενέργεια.


    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 23:26 ('Ωρα Λονδίνου)
    ΗΠΑ: 'Κάποια πρόοδος στις συνομιλίες με την Άγκυρα'
     

    Οι Αμερικανοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα λιμάνια της Τουρκίας σ'ένα πόλεμο κατά του Ιράκ

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικιών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πως έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της χώρας του με την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την οικονομική βοήθεια που θα λάβει η Άγκυρα αν επιτρέψει την εγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων στο τουρκικό έδαφος σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ.

    Ο κ. Πάουελ διευκρίνησε, πάντως, ότι καμία συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί: σημειώθηκε κάποια πρόοδος, είπε, τις τελευταίες 12 ώρες και θα συνεχισθούν έτσι οι προσπάθειες για να δοθούν λύσεις και στα άλλα θέματα που εκκρεμούν.

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόσθεσε πως αν βρεθεί, όπως είπε, η σωστή λύση, η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα μπορέσει να συζητήσει τα προτεινόμενα σχέδια στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

    Νωρίτερα, ο Τούρκος ομόλογός του, Γιασάρ Γιακίς, είχε δηλώσει πως έχουν αρχίσει να ξεπερνώνται τα εμπόδια.

    "Αμοιβαία κατανόηση"

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, είχε δηλώσει κι αυτός νωρίτερα ότι υπάρχει «αμοιβαία κατανόηση» στις συνομιλίες μεταξύ της 'Αγκυρας και της Ουάσινγκτον όσον αφορά το αίτημα για άναπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Τουρκία σε ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Ωστόσο, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ανέβαλε για την ερχόμενη εβδομάδα την ψηφοφορία για το άνοιγμα των τουρκικών βάσεων και λιμανιών στις Ηνωμένες Πολιτείες με αντάλλαγμα αδρή οικονομική βοήθεια που ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

    Εξαντλείται η υπομονή των ΗΠΑ

    Πάντως, η Ουάσινγκτονμ δεν έκρυβε και δεν κρύβει την ανυπομονησία της.

    Πριν προβεί σε δηλώσεις ο Κόλιν Πάουελ, ο υφυπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς, είχε τονίσει ότι η χώρα του κατέστησε σαφές στην Τουρκία ότι, αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικά μέσα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πετύχουν τους στόχους τους και χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας.

    Ανταλλάγματα

    Για να επιτρέψει την ανάπτυξη των χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στο έδαφός της, η Τουρκία έχει θέσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις Ηνωμένες Πολιτείες τρεις όρους κανείς από τους οποίους μέχρις στιγμής δεν έχει πλήρως ικανοποιηθεί:

  • Οικονομική αποζημίωση, που ξεπερνά κατά πολύ τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη προσφέρει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν έλαβε την οικονομική βοήθεια που της είχαν υποσχεθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά από τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1991 και τώρα ζητεί εγγυήσεις ότι θα την λάβει. Όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες αφήνουν να εννοηθεί ότι η προσφορά των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

  • Εγγυήσεις για την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράκ και συμφωνία για το μέγεθος της στρατιωτικής παρουσίας της στις περιοχές των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ μετά από ενδεχόμενη εισβολή στο Ιράκ.

  • Να δοθεί στην Τουρκία ρόλος στην «επόμενη ημέρα» στο Ιράκ, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την προοπτική δημιουργίας αυτόνομου κράτους των Κούρδων στα νοτιοανατολικά σύνορά της.

  • Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 20:10 ('Ωρα Λονδίνου)
    Πυρκαγιά σε αμερικανικό κλαμπ
     

    Εκατοντάδες τραυματίες διεκομίσθησαν στα νοσοκομεία της περιοχής

    Τουλάχιστον 85 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και περίπου 160 τραυματίστηκαν, ορισμένοι μάλιστα σοβαρά, από πυρκαγιά που ξέσπασε σε νυκτερινό κέντρο στο Ρόουντ Άιλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Το κλαμπ τυλίχτηκε στις φλόγες εντός ολίγων λεπτών από την έναρξη ροκ συναυλίας του συγκροτήματος «Γκρέιτ Γουαΐτ», στην οποία επίσης χρησιμοποιήθηκαν πυροτεχνήματα.

    «Το μέρος άρπαξε φωτιά σαν να ήταν η 4η Ιουλίου», δήλωσε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, Τζακ Ράσελ.

    Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, οι σοροί των περισσότερων θυμάτων βρέθηκαν στην έξοδο του κλαμπ, όπου δημιουργήθηκε μεγάλος συνωστισμός καθώς οι θαμώνες του κέντρου προσπαθούσαν να διαφύγουν.

    Πριν από τέσσερις ημέρες άλλη μία πυρκαγιά σημειώθηκε σε κλαμπ του Σικάγο στις ΗΠΑ κατά την οποία 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.


    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 20:19 ('Ωρα Λονδίνου)
    'Όχι στον πόλεμο', ξαναλέει ο Ζακ Σιράκ
     

    Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιταλίας, Τόνι Μπλερ και Σίλβιο Μπερλουσκόνι

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, επανέλαβε για μία ακόμη φορά την αντίθεσή του στον πόλεμο και υπογράμμισε ότι οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ είναι ακόμη σε θέση να διευθετήσουν την ιρακινή κρίση με ειρηνικά μέσα.

    Ο κ. Σιράκ προέβη στη δήλωση αυτή μετά την γαλλοαφρικανική σύνοδο κορυφής στο Παρίσι.

    Οι ηγέτες των 51 αφρικανικών χωρών υποστήριξαν ομόφωνα τη στάση του Γάλλου προέδρου στο θέμα του Ιράκ.

    Η Γαλλία, που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξακολουθεί να τονίζει ότι η προσφυγή στα όπλα μπορεί να γίνει μόνον όταν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.

    Τρεις αφρικανικές χώρες συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στο Συμβούλιο Ασφαλείας--η Αγκόλα, το Καμερούν και η Γουινέα.

    Η Ουάσινγκτον έχει αφήσει να γίνει γνωστό ότι θα προσπαθήσει να μεταπείσει τις αφρικανικές χώρες.

    Επιμένει, όμως, κι ο Τόνι Μπλερ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπερ δήλωσε πως μπορεί να χρειασθεί να γίνει προσφυγή στα όπλα, αν ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, εξακολουθήσει να αγνοεί τις πιέσεις των Ηνωμένων Εθνών που ζητούν τον αφοπλισμό της χώρας του.

    Ο κ. Μπλερ προέβη στη δήλωση αυτή μετά τις συνομιλίες που είχε στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος επίσης υποστηρίζει τη σκληρή στάση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στο θέμα του Ιράκ.

    Και οι δύο πρωθυπουργοί δέχονται μεγάλες επικρίσεις στο εσωτερικό των χωρών τους για την φιλοαμερικανική τους πολιτική.


    'Έτοιμοι για πόλεμο'

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για ένα πόλεμο με το Ιράκ αν ο πρόεδρος Μπους δώσει τη διαταγή για προσφυγή στα όπλα.

    Σε δηλώσεις του στην αμερικανική τηλεόραση, ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι από στρατιωτικής απόψεως η χώρα είναι έτοιμη και ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ διαθέτουν "την ικανότητα και τα στρατιωτικά σχέδια για να πολεμήσουν".

    Ο κ. Ράμσφελντ δεν θέλησε να προδιορίσει τον αριθμό των Aμερικανών στρατιωτών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, έσπευσε όμως να τονίσει ότι "ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος και ότι μία μεγάλη συμμαχία χωρών πρόκειται να υποστηρίξει τις αμερικανικές δυνάμεις".

    Επικρατεί η άποψη ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν προετοιμασθεί για πολεμική δράση μέσα στις επόμενες εβδομάδες καθώς οι ΗΠΑ και η Βρετανία προσπαθούν να υπάρξει ψήφισμα των ΗΕ που να προβλέπει την προσφυγή στα όπλα.




    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 19:37 ('Ωρα Λονδίνου)
    Την Τρίτη η ψηφοφορία για τ'αμερικανικά στρατεύματα
     

    Οι Αμερικανοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα λιμάνια της Τουρκίας σ'ένα πόλεμο κατά του Ιράκ

    Παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις που είχαν ολόκληρη την ημέρα εκπρόσωπο της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας, δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν και κατά πόσον η τουρκική κυβέρνηση θα επιτρέψει σε δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες να χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ.

    Η Τουρκία ζητεί ν'αποζημιωθεί για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε ένας τέτοιος πόλεμος για την οικονομία της.

    Ο Αμερικανός πρέσβυς στην Τουρκία δήλωσε πως έχουν αρχίσει να ξεπερνώνται τα εμπόδια--άποψη με την οποία συμφώνησε εν πολλοίς και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς.

    "Αμοιβαία κατανόηση"

    Ό πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι υπάρχει «αμοιβαία κατανόηση» στις συνομιλίες μεταξύ της 'Αγκυρας και της Ουάσινγκτον όσον αφορά το αίτημα για άναπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Τουρκία σε ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Ωστόσο, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ανέβαλε για την Τρίτη τη ψηφοφορία για το άνοιγμα των τουρκικών βάσεων και λιμανιών στις Ηνωμένες Πολιτείες με αντάλλαγμα αδρή οικονομική βοήθεια που ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

    Εξαντλείται η υπομονή των ΗΠΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, είχε δηλώσει κι αυτός νωρίτερα ότι περιμένει μέχρι το τέλος της Παρασκευή από την Τουρκία για ν'αποφασίσει αν θα επιτρέψει σε χιλιάδες στρατιώτες της χώρας του να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της ενόψει ενός πιθανού πολέμου κατά του Ιράκ.

    Ο κ. Πάουελ είπε ότι η αμερικανική ηγεσία είναι όσο γενναιόδωρη μπορεί με την οικονομική και άλλη βοήθεια, που προσφέρει στην Τουρκία ως αντάλλαγμα.

    Πάντως, ο υφυπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς, δήλωσε ότι η χώρα του έχει καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι, αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικά μέσα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πετύχουν τους στόχους τους και χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας.

    Ανταλλάγματα

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί στην Τουρκία μεγάλη οικονομική βοήθεια ως αντάλλαγμα με την προσδοκία ότι η χώρα θα δώσει σύντομα το «πράσινο φως».

    Όμως, το Κοινοβούλιο της Τουρκίας δεν φαίνεται ότι θα πάρει την απόφαση μέχρι το νωρίτερο την ερχόμενη εβδομάδα δυσκολεύοντας έτσι τα στρατιωτικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για επίθεση κατά του Ιράκ.

    Η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν φαίνεται διατεθειμένη να εμπλακεί σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας, αλλά και του πολιτικού κατεστημένου είναι κατά του πολέμου, ενώ εκφράζονται και ανησυχίες για επιδείνωση της οικονομίας της χώρας σε περίπτωση πολέμου.

    Για να επιτρέψει την ανάπτυξη των χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών η Τουρκία έχει θέσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις Ηνωμένες Πολιτείες τρεις όρους κανείς από τους οποίους μέχρις στιγμής δεν έχει πλήρως ικανοποιηθεί:

  • Οικονομική αποζημίωση, που ξεπερνά κατά πολύ τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη προσφέρει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν έλαβε την οικονομική βοήθεια που της είχαν υποσχεθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά από τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1991 και τώρα ζητά εγγυήσεις ότι θα την λάβει. Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνουν να εννοηθεί ότι η προσφορά των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

  • Εγγυήσεις για την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράκ και συμφωνία για το μέγεθος της στρατιωτικής παρουσίας της στις περιοχές των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ μετά από ενδεχόμενη εισβολή στο Ιράκ.

  • Να δωθεί στην Τουρκία ρόλος στην «επόμενη ημέρα» στο Ιράκ, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την προοπτική δημιουργίας αυτόνομου κράτους των Κούρδων στα νοτιοανατολικά σύνορά της.

  • Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 19:05 ('Ωρα Λονδίνου)
    Στην λίστα των Αμερικανών οι Τσετσένοι
     

    Οι Τσετσένοι αυτονομιστές στο στόχαστρο των ΗΠΑ

    Οι αμερικανικές αρχές αναμένεται να περιλάβουν στη λίστα των τρομοκρατικών ομάδων τρεις οργανώσεις Τσετσένων αυτονομιστών.

    Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, τα ονόματα των τρομοκρατικών οργανώσεων θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο.

    Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το «πάγωμα» των λογαριασμών που ενδεχομένως διαθέτουν αυτές οι οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η Ρωσία ζητούσε εδώ και πολύ καιρό από την Ουάσινγκτον να λάβει μέτρα εναντίον αυτών των οργανώσεων.

    Οι ανακοινώσεις της Ουάσινγκτον για τις οργανώσεις των Τσετσένων αυτονομιστών εκδίδονται σε μία περίοδο κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν την υποστήριξη της Ρωσίας για την έκδοση ενός δεύτερου ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ.

    Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γιακοβένκο, εξέφρασε την ικανοποίηση του Κρεμλίνου για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών.

    «Αυτή η κίνηση θα συμβάλει πρώτον στην εξουδετέρωση της έδρας της τρομοκρατίας στην Τσετσενία και δεύτερον θα δώσει ένα τέλος στη διοχέτευση οικονομικών πόρων που συντηρούν τις εν λόγω τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος και κατέληξε λέγοντας ότι «η απόφαση των Αμερικανών είναι ενδεικτική της συνεχούς ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομορατίας».


    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 10:34 ('Ωρα Λονδίνου)
    Πυρκαγιά σε κλαμπ των ΗΠΑ
     

    Εκατοντάδες τραυματίες διεκομίσθησαν στα νοσοκομεία της περιοχής

    Τουλάχιστον 64 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε σε κλαμπ στο Ρόουντ Άιλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Τοπικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

    Το κλαμπ τυλίχτηκε στις φλόγες εντός ολίγων λεπτών από την έναρξη ροκ συναυλίες, στην οποία επίσης χρησιμοποιήθηκαν πυροτεχνήματα.

    Εκπρόσωπος των τοπικών αστυνομικών αρχών δήλωσε ότι παραμένει αδιευκρίνιστος ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονταν στο κλαμπ την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά.

    Οι σοροί των περισσότερων θυμάτων βρέθηκαν στην έξοδο του κλαμπ, όπου δημιουργήθηκε μεγάλος συνωστισμός καθώς οι θαμώνες του κέντρου διασκέδασης προσπαθούσαν να διαφύγουν της πυρκαγιάς.

    Εκπρόσωπος τοπικού νοσοκομείου δήλωσε ότι οι τραυματίες ανέρχονται στους 100, εξ αυτών άλλοι φέρουν σοβαρά εγκαύματα και άλλοι νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα.

    Το κλαμπ «Στέισον» έχει διάφορες σκηνές και το 1980 είχε ξεσπάσει και πάλι πυρκαγιά κατά τη διάρκεια συναυλίας του συγκροτήματος «Γκρέιτ Γουαΐτ».

    «Το μέρος είχε αρπάξει φωτιά σαν να ήταν η 4η Ιουλίου», είχε τότε δηλώσει ο τραγουδιστής του αμερικανικού συγκροτήματος.

    Πριν από τέσσερις ημέρες άλλη μία πυρκαγιά σημειώθηκε σε κλαμπ του Σικάγο στις ΗΠΑ κατά την οποία 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.


    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 18:30 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ντόναλντ Ράμσφελντ: 'Έτοιμοι για πόλεμο'
     


    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για ένα πόλεμο με το Ιράκ αν ο πρόεδρος Μπους δώσει τη διαταγή για προσφυγή στα όπλα.

    Σε δηλώσεις του στην αμερικανική τηλεόραση, ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι από στρατιωτικής απόψεως η χώρα είναι έτοιμη και ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ διαθέτουν "την ικανότητα και τα στρατιωτικά σχέδια για να πολεμήσουν".

    Ο κ. Ράμσφελντ δεν θέλησε να προδιορίσει τον αριθμό των Aμερικανών στρατιωτών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, έσπευσε όμως να τονίσει ότι "ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος και ότι μία μεγάλη συμμαχία χωρών πρόκειται να υποστηρίξει τις αμερικανικές δυνάμεις".

    Επικρατεί η άποψη ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν προετοιμασθεί για πολεμική δράση μέσα στις επόμενες εβδομάδες καθώς οι ΗΠΑ και η Βρετανία προσπαθούν να υπάρξει ψήφισμα των ΗΕ που να προβλέπει την προσφυγή στα όπλα.

    Ο Ζακ Σιράκ εμμένει

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, επανέλαβε για μία ακόμη φορά την αντίθεσή του στον πόλεμο και υπογράμμισε ότι οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ είναι ακόμη σε θέση να διευθετήσουν την ιρακινή κρίση με ειρηνικά μέσα.

    Ο κ. Σιράκ προέβη στη δήλωση αυτή μετά την γαλλοαφρικανική σύνοδο κορυφής στο Παρίσι.

    Οι ηγέτες των 51 αφρικανικών χωρών υποστήριξαν ομόφωνα τη στάση του Γάλλου προέδρου στο θέμα του Ιράκ.

    Η Γαλλία, που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξακολουθεί να τονίζει ότι η προσφυγή στα όπλα μπορεί να γίνει μόνον όταν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.

    Τρεις αφρικανικές χώρες συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στο Συμβούλιο Ασφαλείας--η Αγκόλα, το Καμερούν και η Γουινέα.

    Η Ουάσινγκτον έχει αφήσει να γίνει γνωστό ότι θα προσπαθήσει να μεταπείσει τις αφρικανικές χώρες.

    Επιμένει, όμως, κι ο Τόνι Μπλερ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπερ δήλωσε πως μπορεί να χρειασθεί να γίνει προσφυγή στα όπλα, αν ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, εξακολουθήσει να αγνοεί τις πιέσεις των Ηνωμένων Εθνών που ζητούν τον αφοπλισμό της χώρας του.

    Ο κ. Μπλερ προέβη στη δήλωση αυτή μετά τις συνομιλίες που είχε στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος επίσης υποστηρίζει τη σκληρή στάση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στο θέμα του Ιράκ.

    Και οι δύο πρωθυπουργοί δέχονται μεγάλες επικρίσεις στο εσωτερικό των χωρών τους για την φιλοαμερικανική τους πολιτική.



    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 18:58 ('Ωρα Λονδίνου)
    Έκρηξη σε διυλιστήριο
     

    Πυκνά σύννεφα καπνού έχουν κυκλώσει την περιοχή

    Έκρηξη μεγάλης ισχύος σημειώθηκε σε διυλιστήριο της Έξον Μόμπιλ στο Στέιτεν Άιλαντ, ένα από τα δημοτικά διαμερίσματα της Νέας Υόρκης με αποτέλεσμα να υποστούν μεγάλες ζημίες οι εγκαταστάσεις από τη φωτιά που προκλήθηκε.

    Η έκρηξη σημειώθηκε σε φορτηγίδα, η οποία μετέφερε πετρέλαιο.

    Η εταιρεία Έξον Μόμπιλ δήλωσε πως αγνοείται η τύχη δύο εργαζομένων, ενώ ένας τρίτος χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στηη άκρη του Στέιτεν Άιλαντ και οι κάτοικοι, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων, αισθάνθηκαν τα σπίτια τους να δονούνται.

    Πυκνό σύννεφο καπνού κάλυψε την περιοχή σε ύψος δύο και πλέον χιλιομέτρων.

    Συνεργεία της πυροσβεστικής προσπαθούν ακόμη να σβήσουν ορισμένες εστίες πυρκαγιάς.

    "Βιομηχανικό ατύχημα" χαρακτήρισε το συμβάν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ το FBI δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

    Αντέδρασαν οι αγορές

    Η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο διυλιστήριο είχε άμεσο αντίκτυπο στις αγορές.

    Αυξήθηκε κατά ένα και πλέον δολάριο η τιμή του πετρελαίου το οποίο ξεπέρασε αρχικώς τα 36 δολάρια το βαρέλι.

    Αργότερα, η τιμή του μαύρου χρυσού ανέκαμψε ελαφρά.το οποίο ξεπέρασε αρχικώς τα 36 δολάρια το βαρέλι.

    Αργότερα, η τιμή του μαύρου χρυσού ανέκαμψε ελαφρά.

    Μειώθηκε επίσης, στην αρχή, και η τιμή των μετοχών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στη Γουόλ Στριτ, αλλά παρατηρήθηκε ανάκαμψη μόλις δηλωσαν οι αρχές ότι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η έκρηξη δεν οφείλετο σε τρομοκρατική ενέργεια.


    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 19:27 ('Ωρα Λονδίνου)
    Τη Τρίτη η ψηφοφορία για τα αμερικανικά στρατεύματα
     

    Οι Αμερικανοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα λιμάνια της Τουρκίας σ'ένα πόλεμο κατά του Ιράκ

    Παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις που είχαν ολόκληρη την ημέρα εκπρόσωπο της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας, δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν και κατά πόσον η τουρκική κυβέρνηση θα επιτρέψει σε δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες να χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ.

    Η Τουρκία ζητεί ν'αποζημιωθεί για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε ένας τέτοιος πόλεμος για την οικονομία της.

    Ο Αμερικανός πρέσβυς στην Τουρκία δήλωσε πως έχουν αρχίσει να ξεπερνώνται τα εμπόδια--άποψη με την οποία συμφώνησε εν πολλοίς και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς.

    "Αμοιβαία κατανόηση"

    Ό πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι υπάρχει «αμοιβαία κατανόηση» στις συνομιλίες μεταξύ της 'Αγκυρας και της Ουάσινγκτον όσον αφορά το αίτημα για άναπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Τουρκία σε ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Ωστόσο, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ανέβαλε για την Τρίτη τη ψηφοφορία για το άνοιγμα των τουρκικών βάσεων και λιμανιών στις Ηνωμένες Πολιτείες με αντάλλαγμα αδρή οικονομική βοήθεια που ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

    Εξαντλείται η υπομονή των ΗΠΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, είχε δηλώσει κι αυτός νωρίτερα ότι περιμένει μέχρι το τέλος της Παρασκευή από την Τουρκία για ν'αποφασίσει αν θα επιτρέψει σε χιλιάδες στρατιώτες της χώρας του να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της ενόψει ενός πιθανού πολέμου κατά του Ιράκ.

    Ο κ. Πάουελ είπε ότι η αμερικανική ηγεσία είναι όσο γενναιόδωρη μπορεί με την οικονομική και άλλη βοήθεια, που προσφέρει στην Τουρκία ως αντάλλαγμα.

    Πάντως, ο υφυπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς, δήλωσε ότι η χώρα του έχει καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι, αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικά μέσα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πετύχουν τους στόχους τους και χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας.

    Ανταλλάγματα

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί στην Τουρκία μεγάλη οικονομική βοήθεια ως αντάλλαγμα με την προσδοκία ότι η χώρα θα δώσει σύντομα το «πράσινο φως».

    Όμως, το Κοινοβούλιο της Τουρκίας δεν φαίνεται ότι θα πάρει την απόφαση μέχρι το νωρίτερο την ερχόμενη εβδομάδα δυσκολεύοντας έτσι τα στρατιωτικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για επίθεση κατά του Ιράκ.

    Η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν φαίνεται διατεθειμένη να εμπλακεί σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας, αλλά και του πολιτικού κατεστημένου είναι κατά του πολέμου, ενώ εκφράζονται και ανησυχίες για επιδείνωση της οικονομίας της χώρας σε περίπτωση πολέμου.

    Για να επιτρέψει την ανάπτυξη των χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών η Τουρκία έχει θέσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις Ηνωμένες Πολιτείες τρεις όρους κανείς από τους οποίους μέχρις στιγμής δεν έχει πλήρως ικανοποιηθεί:

  • Οικονομική αποζημίωση, που ξεπερνά κατά πολύ τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη προσφέρει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν έλαβε την οικονομική βοήθεια που της είχαν υποσχεθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά από τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1991 και τώρα ζητά εγγυήσεις ότι θα την λάβει. Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνουν να εννοηθεί ότι η προσφορά των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

  • Εγγυήσεις για την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράκ και συμφωνία για το μέγεθος της στρατιωτικής παρουσίας της στις περιοχές των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ μετά από ενδεχόμενη εισβολή στο Ιράκ.

  • Να δωθεί στην Τουρκία ρόλος στην «επόμενη ημέρα» στο Ιράκ, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την προοπτική δημιουργίας αυτόνομου κράτους των Κούρδων στα νοτιοανατολικά σύνορά της.

  • Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 15:50 ('Ωρα Λονδίνου)
    Έκρηξη σε διυλιστήριο
     

    Πυκνά σύννεφα καπνού έχουν κυκλώσει την περιοχή

    Έκρηξη μεγάλης ισχύος σημειώθηκε σε διυλιστήριο της Έξον Μόμπιλ στο Στέιτεν Άιλαντ, ένα από τα δημοτικά διαμερίσματα της Νέας Υόρκης.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η έκρηξη σημειώθηκε σε φορτηγίδα, η οποία μετέφερε προπάνιο ανοιχτά του Στέιτεν Άιλαντ.

    Ο εκπρόσωπος, πάντως, της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Στέιτεν Άιλαντ, απέφυγε να επιβεβαιώσει την πληροφορία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς.

    Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά ένα δολάριο αμέσως μετά την ανακοίνωση της έκρηξης στο Στέιτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης.

    Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών (FBI) ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος ενδείξεις ότι η έκρηξη οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια.

    Περίπου 200 πυροσβέστες έσπευσαν στην περιοχή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.


    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 13:09 ('Ωρα Λονδίνου)
    Συνάντηση Μπλερ - Μπερλουσκόνι
     

    Υπέρ του δεύτερου ψηφίσματος τάχθηκε την Τετάρτη ο Ιταλός πρωθυπουργός (δεξιά)

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, συναντάται στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να συζητήσουν το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

    Και οι δύο ηγέτες έχουν υποστηρίξει τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης Μπους και αντιμετωπίζουν έντονες αντιδράσεις από την κοινή γνώμη στη χώρα τους, λόγω της φιλο-αμερικανικής πολιτικής τους.

    Στη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησαν μετά τη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα είναι αναπόφευκτη εάν ο πρόεδρος του Ιράκ δεν σταματήσει να προβάλει αντίσταση για τον αφοπλισμό του οπλοστασίου του.

    Την ίδια ακριβώς άποψη εξέφρασε, επίσης, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Μπλερ - Πάπας

    Το Σάββατο, ο Τόνι Μπλερ αναμένεται να πραγματοποιήσει κατ' ιδίαν συνάντηση και με τον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπα Ιωάννη Παύλος Β' στο Βατικανό.

    Σημειώνεται ότι ο ποντίφικας έχει ασκήσει κριτική στα σχέδια για έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

    Πάντως, ο απαρτιζόμενος από τέσσερα κόμμα κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας για να διασκεδάσει το αρνητικό κλίμα της ιταλικής κοινής γνώμης φαίνεται να στρέφεται προς την υιοθέτηση δεύτερου ψηφίσματος για το Ιράκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας ως προϋπόθεση πριν από την ανάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης.

    Την Τετάρτη ο Ιταλός πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα μέλη της ιταλικής γερουσίας δήλωσε ότι ο «πόλεμος είναι η εσχάτη των επιλογών» και σημείωσε ότι «υπάρχουν ακόμα περιθώρια για αποφυγή του πολέμου».

    Όσον αφορά τη συνάντηση του Μπλερ με τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β', ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγία Έδρα, Τζιμ Νίκολσον, υποστήριξε ότι ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας συμμερίζεται τις απόψεις του Αμερικανού προέδρου στο θέμα του Ιράκ.

    Ο κ. Νίκολσον δήλωσε στο BBC ότι και οι δύο «ηγέτες χαρακτηρίζουν τον πόλεμο ως την έσχατη λύση».

    Την Πέμπτη, πάντως, στη Βρετανία ο επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, καρδινάλιος Κόρμακ Μέρφι Ο΄ Κόνορ, και ο Αγγλικανός ομόλογός του, Ρόουαν Γουιλιάμς, εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο εξέφρασαν την αντίθεσή τους με το ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου στο Ιράκ.


    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 10:34 ('Ωρα Λονδίνου)
    Πυρκαγιά σε κλαμπ των ΗΠΑ
     

    Εκατοντάδες τραυματίες διεκομίσθησαν στα νοσοκομεία της περιοχής

    Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε σε κλαμπ στο Ρόουντ Άιλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Τοπικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

    Το κλαμπ τυλίχτηκε στις φλόγες εντός ολίγων λεπτών από την έναρξη ροκ συναυλίες, στην οποία επίσης χρησιμοποιήθηκαν πυροτεχνήματα.

    Εκπρόσωπος των τοπικών αστυνομικών αρχών δήλωσε ότι παραμένει αδιευκρίνιστος ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονταν στο κλαμπ την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά.

    Οι σοροί των περισσότερων θυμάτων βρέθηκαν στην έξοδο του κλαμπ, όπου δημιουργήθηκε μεγάλος συνωστισμός καθώς οι θαμώνες του κέντρου διασκέδασης προσπαθούσαν να διαφύγουν της πυρκαγιάς.

    Εκπρόσωπος τοπικού νοσοκομείου δήλωσε ότι οι τραυματίες ανέρχονται στους 100, εξ αυτών άλλοι φέρουν σοβαρά εγκαύματα και άλλοι νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα.

    Το κλαμπ «Στέισον» έχει διάφορες σκηνές και το 1980 είχε ξεσπάσει και πάλι πυρκαγιά κατά τη διάρκεια συναυλίας του συγκροτήματος «Γκρέιτ Γουαΐτ».

    «Το μέρος είχε αρπάξει φωτιά σαν να ήταν η 4η Ιουλίου», είχε τότε δηλώσει ο τραγουδιστής του αμερικανικού συγκροτήματος.

    Πριν από τέσσερις ημέρες άλλη μία πυρκαγιά σημειώθηκε σε κλαμπ του Σικάγο στις ΗΠΑ κατά την οποία 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.


    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 13:09 ('Ωρα Λονδίνου)
    Συνάντηση Μπλερ - Μπερλουσκόνι
     

    Υπέρ του δεύτερου ψηφίσματος τάχθηκε την Τετάρτη ο Ιταλός πρωθυπουργός

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, συναντάται στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να συζητήσουν το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

    Και οι δύο ηγέτες έχουν υποστηρίξει τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης Μπους και αντιμετωπίζουν έντονες αντιδράσεις από την κοινή γνώμη στη χώρα τους, λόγω της φιλο-αμερικανικής πολιτικής τους.

    Το Σάββατο, ο Τόνι Μπλερ αναμένεται να πραγματοποιήσει κατ' ιδίαν συνάντηση και με τον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπα Ιωάννη Παύλος Β' στο Βατικανό.

    Σημειώνεται ότι ο ποντίφικας έχει ασκήσει κριτική στα σχέδια για έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

    Πάντως, ο απαρτιζόμενος από τέσσερα κόμμα κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας για να διασκεδάσει το αρνητικό κλίμα της ιταλικής κοινής γνώμης φαίνεται να στρέφεται προς την υιοθέτηση δεύτερου ψηφίσματος για το Ιράκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας ως προϋπόθεση πριν από την ανάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης.

    Την Τετάρτη ο Ιταλός πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα μέλη της ιταλικής γερουσίας δήλωσε ότι ο «πόλεμος είναι η εσχάτη των επιλογών» και σημείωσε ότι «υπάρχουν ακόμα περιθώρια για αποφυγή του πολέμου».

    Όσον αφορά τη συνάντηση του Μπλερ με τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β', ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγία Έδρα, Τζιμ Νίκολσον, υποστήριξε ότι ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας συμμερίζεται τις απόψεις του Αμερικανού προέδρου στο θέμα του Ιράκ.

    Ο κ. Νίκολσον δήλωσε στο BBC ότι και οι δύο «ηγέτες χαρακτηρίζουν τον πόλεμο ως την έσχατη λύση».

    Την Πέμπτη, πάντως, στη Βρετανία ο επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, καρδινάλιος Κόρμακ Μέρφι Ο΄ Κόνορ, και ο Αγγλικανός ομόλογός του, Ρόουαν Γουιλιάμς, εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο εξέφρασαν την αντίθεσή τους με το ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου στο Ιράκ.


    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 10:34 ('Ωρα Λονδίνου)
    Πυρκαγιά σε κλαμπ των ΗΠΑ
     

    Εκατοντάδες τραυματίες διεκομίσθησαν στα νοσοκομεία της περιοχής

    Περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε σε κλαμπ στο Ρόουντ Άιλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Οι σοροί των περισσότερων θυμάτων βρέθηκαν στην έξοδο του κλαμπ, όπου δημιουργήθηκε μεγάλος συνωστισμός καθώς οι θαμώνες του κέντρου διασκέδασης προσπαθούσαν να διαφύγουν της πυρκαγιάς.

    Εκπρόσωπος τοπικού νοσοκομείου δήλωσε ότι οι τραυματίες ανέρχονται στους 100, εξ αυτών άλλοι φέρουν σοβαρά εγκαύματα και άλλοι νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα.

    Το κλαμπ «Στέισον» έχει διάφορες σκηνές και το 1980 είχε ξεσπάσει και πάλι πυρκαγιά κατά τη διάρκεια συναυλίας του συγκροτήματος «Γκρέιτ Γουαΐτ».

    «Το μέρος είχε αρπάξει φωτιά σαν να ήταν η 4η Ιουλίου», είχε τότε δηλώσει ο τραγουδιστής του αμερικανικού συγκροτήματος.

    Πριν από τέσσερις ημέρες άλλη μία πυρκαγιά σημειώθηκε σε κλαμπ του Σικάγο στις ΗΠΑ κατά την οποία 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.


    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 12:22 ('Ωρα Λονδίνου)
    Επιθεωρήσεις για πυρηνικά στο Ιράν
     

    Αεροφωτογραφία του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ιράν

    Σε ελέγχους του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν αναμένεται να προβούν ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, και μία ομάδα επιθεωρητών όπλων.

    Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι ορισμένες εγκαταστάσεις στη χώρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή όπλων.

    Τις εν λόγω ανησυχίες εξέφρασε μία εξόριστη οργάνωση της αντιπολίτευσης του Ιράν, η οποία κατηγορεί την Τεχεράνη ότι μεταφέρει εξοπλισμό σε μία προσπάθεια να αποκρύψει το πυρηνικό της πρόγραμμα από τους επιθεωρητές όπλων.

    «Νομίζω ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχει κάτι ύποπτο στην ιστορία, καθώς γνωρίζω τις πρακτικές του ιρανικού καθεστώτος.

    »Το Ιράν διαθέτει το 10% των αποθεμάτων πετρελαίου σε όλο τον κόσμο και το 15% του φυσικού αερίου. Αρα δεν υπάρχει λόγος για την παραγωγή περαιτέρω ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε η εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στο Ιράν», τόνισε στο ΒΒC η εκπρόσωπος της οργάνωσης Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν, Ντοουλάτ Νοουρουζί.

    Να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες, εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα, σε μία προσπάθεια να πείσει τη Ρωσία να μην παρέχει στην Τεχεράνη βοήθεια σε πυρηνικό εξοπλισμό.


    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 10:57 ('Ωρα Λονδίνου)
    Στην λίστα των Αμερικανών οι Τσετσένοι
     

    Οι Τσετσένοι αυτονομιστές στο στόχαστρο των ΗΠΑ

    Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να τοποθετήσουν στη λίστα των τρομοκρατικών ομάδων τρεις οργανώσεις αυτονομιστών από την υπό απόσχιση δημοκρατία της Τσετσενίας στη Ρωσία.

    Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, τα ονόματα των τρομοκρατικών οργανώσεων θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο.

    Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το «πάγωμα» των λογαριασμών που ενδεχομένως διαθέτουν αυτές οι οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Ρωσία ζητούσε εδώ και πολύ καιρό από την Ουάσινγκτον να λάβει μέτρα εναντίον αυτών των οργανώσεων.

    Οι ανακοινώσεις της Ουάσινγκτον για τις οργανώσεις των Τσετσένων αυτονομιστών εκδίδονται σε μία περίοδο κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν την υποστήριξη της Ρωσίας για την έκδοση ενός δεύτερου ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ.


    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γιακοβένκο, εξέφρασε την ικανοποίηση της ρωσικής ηγεσίας όσον αφορά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών.

    «Αυτή η κίνηση θα συμβάλει πρώτον στην εξουδετέρωση της έδρας της τρομοκρατίας στην Τσετσενία και δεύτερον θα δώσει ένα τέλος στη διοχέτευση οικονομικών πόρων που συντηρούν τις εν λόγω τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος και κατέληξε, «η απόφαση των Αμερικανών είναι ενδεικτική της συνεχούς ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομορατίας».


    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 10:34 ('Ωρα Λονδίνου)
    Πυρκαγιά σε κλαμπ των ΗΠΑ
     

    Εκατοντάδες τραυματίες διεκομίσθησαν στα νοσοκομεία της περιοχής

    Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε σε κλαμπ στο Ρόουντ Άιλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι νεκροί ανέρχονται στους 20. Οι σοροί των περισσότερων θυμάτων βρέθηκαν στην έξοδο του κλαμπ, όπου δημιουργήθηκε μεγάλος συνωστισμός καθώς οι θαμώνες του κέντρου διασκέδασης προσπαθούσαν να διαφύγουν της πυρκαγιάς.

    Εκπρόσωπος τοπικού νοσοκομείου δήλωσε ότι οι τραυματίες ανέρχονται στους 100, εξ αυτών άλλοι φέρουν σοβαρά εγκαύματα και άλλοι νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα.

    Το κλαμπ «Στέισον» έχει διάφορες σκηνές και το 1980 είχε ξεσπάσει και πάλι πυρκαγιά κατά τη διάρκεια συναυλίας του συγκροτήματος «Γκρέιτ Γουαΐτ».

    «Το μέρος είχε αρπάξει φωτιά σαν να ήταν η 4η Ιουλίου», είχε τότε δηλώσει ο τραγουδιστής του αμερικανικού συγκροτήματος.

    Πριν από τέσσερις ημέρες άλλη μία πυρκαγιά σημειώθηκε σε κλαμπ του Σικάγο στις ΗΠΑ κατά την οποία 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.


    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 09:52 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ντόναλντ Ράμσφελντ: Έτοιμες για πόλεμο οι ΗΠΑ
     

    Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο, λέγει ο Ράμσφελντ.

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για ένα πόλεμο με το Ιράκ αν ο πρόεδρος Μπους δώσει τη διαταγή για προσφυγή στα όπλα.

    Σε δηλώσεις του στην αμερικανική τηλεόραση ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι από στρατιωτικής απόψεως η χώρα είναι έτοιμη και ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ διαθέτουν "την ικανότητα και τα στρατιωτικά σχέδια για να πολεμήσουν".

    Ο κ. Ράμσφελντ δεν θέλησε να προδιορίσει τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου έσπευσε όμως να τονίσει ότι "ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος και ότι μία μεγάλη συμαχία χωρών πρόκειται να υποστηρίξει τις αμερικανικές δυνάμεις".

    Επικρατεί η άποψη ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν προετοιμασθεί για πολεμική δράση μέσα στις επόμενες εβδομάδες καθώς οι ΗΠΑ και η Βρετανία προσπαθούν να υπάρξει ψήφισμα των ΗΕ που να προβλέπει την προσφυγή στα όπλα.


    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 07:43 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ενισχύεται η αμερικανική δύναμη στις Φιλιππίνες
     

    Οι αντάρτες έχουν δραστηριοποιηθεί στην περιοχή του Μιντανάο

    Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσαν ότι εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων και μελών των ειδικά εκπαιδευμένων μονάδων, πρόκειται να ενισχύσουν τον στρατό των Φιλιππίνων στις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών.

    Οι ειδικές μονάδες θα έχουν την υποστήριξη περίπου 1.000 πεζοναυτών στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της ισλαμικής οργάνωσης ανταρτών Αμπού Σαγιάφ στις Νότιες Φιλιππίνες , στο νησί Ζόλο.

    Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον είπαν ότι η επιχείρηση θα τελεί υπό των έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων στις Φιλιππίνες και ότι σ'αυτή θα λάβουν μέρος Αμερικανοί στρατιώτες.

    Τη συμμετοχή όμως των Αμερικανών στις επιχειρήσεις κατά των ανταρτών της Αμπού Σαγιάφ δεν επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης στη Μανίλα.

    Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι εξετάζεται ακόμη ο ρόλος των Αμερικανών στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι συνεχίζει να ισχύει, σύμφωνα με το σύνταγμα , η απαγόρευση για τη συμμετοχή ξένων στρατιωτών σε πολεμικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό των Φιλιππίνων.


    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 11:23 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ανεβλήθη η απόφαση για τις αμερικανικές δυνάμεις
     

    Οι Αμερικανοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα λιμάνια της Τουρκίας σ'ένα πόλεμο κατά του Ιράκ

    Ό πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε ότι υπάρχει «αμοιβαία κατανόηση» στις συνομιλίες μεταξύ της 'Αγκυρας και της Ουάσινγκτον όσον αφορά το αίτημα για άναπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Τουρκία ενόψει του πολέμου στο Ιράκ.

    Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η τουρκική εθνοσυνέλευση ανέβαλε για την Τρίτη τη ψηφοφορία για το άνοιγμα των τουρκικών βάσεων και λιμανιών στις Ηνωμένες Πολιτείες με αντάλλαγμα αδρή οικονομική βοήθεια της τάξεως των δισεκατομμυρίων ευρώ.

    «Υπάρχει αμοιβαία κατανοήση, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Θα σας ενημερώσουμε μόλις καταλήξουμε σε κάποια απόφαση», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.

    Εξαντλείται η υπομονή

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι περιμένει μέχρι το τέλος της Παρασκευή από την Τουρκία να αποφασίσει αν θα επιτρέψει σε χιλιάδες στρατιώτες της χώρας του να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της ενόψει ενός πιθανού πολέμου κατά του Ιράκ.

    Ο κ. Πάουελ είπε ότι η αμερικανική ηγεσία είναι όσο γενναιόδωρη μπορεί με την οικονομική και άλλη βοήθεια, που προσφέρει στην Τουρκία ως αντάλλαγμα.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το εν λόγω θέμα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, όμως άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνονται να χάνουν την υπομονή τους με την τουρκική στάση.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δήλωση του υφυπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς, που είπε ότι η χώρα του έχει δηλώσει στην Τουρκία ότι, αν καταστεί αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικά μέσα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πετύχουν τους στόχους τους και χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας.

    Ανταλλάγματα

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί στην Τουρκία μεγάλη οικονομική βοήθεια ως αντάλλαγμα με την προσδοκία ότι η χώρα θα δώσει σύντομα το «πράσινο φως».

    Όμως, το Κοινοβούλιο της Τουρκίας δεν φαίνεται ότι θα πάρει την απόφαση μέχρι το νωρίτερο την ερχόμενη εβδομάδα δυσκολεύοντας έτσι τα στρατιωτικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για επίθεση κατά του Ιράκ.

    Η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν φαίνεται διατεθειμένη να εμπλακεί σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας, αλλά και του πολιτικού κατεστημένου είναι κατά του πολέμου, ενώ εκφράζονται και ανησυχίες για επιδείνωση της οικονομίας της χώρας σε περίπτωση πολέμου.

    Για να επιτρέψει την ανάπτυξη των χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών η Τουρκία έχει θέσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις Ηνωμένες Πολιτείες τρεις όρους κανείς από τους οποίους μέχρις στιγμής δεν έχει πλήρως ικανοποιηθεί:

  • Οικονομική αποζημίωση, που ξεπερνά κατά πολύ τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη προσφέρει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν έλαβε την οικονομική βοήθεια που της είχαν υποσχεθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά από τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1991 και τώρα ζητά εγγυήσεις ότι θα την λάβει. Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνουν να εννοηθεί ότι η προσφορά των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

  • Εγγυήσεις για την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράκ και συμφωνία για το μέγεθος της στρατιωτικής παρουσίας της στις περιοχές των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ μετά από ενδεχόμενη εισβολή στο Ιράκ.

  • Να δωθεί στην Τουρκία ρόλος στην «επόμενη ημέρα» στο Ιράκ, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την προοπτική δημιουργίας αυτόνομου κράτους των Κούρδων στα νοτιοανατολικά σύνορά της.

  • Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 07:43 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ενισχύεται η αμερικανική δύναμης στις Φιλιππίνες
     

    Οι αντάρτες έχουν δραστηριοποιηθεί στην περιοχή του Μιντανάο

    Αξιωματούχοι του Αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσαν ότι εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων και ανδρών των ειδικά εκπαιδευμένων μονάδων, πρόκειται να ενισχύσουν τον στρατό των Φιλιππίνων στις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών.

    Οι ειδικές μονάδες θα έχουν την υποστήριξη περίπου 1.000 πεζοναυτών στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της ισλαμικής οργάνωσης ανταρτών Άμπου Σαγιάφ στις Νότιες Φιλιππίνες , στο νησί Ζόλο.

    Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον είπαν ότι η επιχείρηση θα τελεί υπό των έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων στις Φιλιππίνες και ότι σ'αυτή θα λάβουν μέρος Αμερικανοί στρατιώτες.

    Τη συμμετοχή όμως των Αμερικανών στις επιχειρήσεις κατά των ανταρτών της Αμπού Σαγιάφ δεν επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης στη Μανίλα.

    Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι εξετάζεται ακόμη ο ρόλος των Αμερικανών στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι συνεχίζει να ισχύει, σύμφωνα με το σύνταγμα , η απαγόρευση για τη συμμετοχή ξένων στρατιωτών σε πολεμικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό των Φιλιππίνων.


    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 07:10 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ντόναλντ Ράμσφελντ: Έτοιμες για πόλεμο οι ΗΠΑ
     

    Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο, λέγει ο Ράμσφελντ.

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για ένα πόλεμο με το Ιράκ αν ο πρόεδρος Μπους δώσει τη διαταγή για προσφυγή στα όπλα.

    Σε δηλώσεις του στην αμερικανική τηλεόραση ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι από στρατιωτικής απόψεως η χώρα είναι έτοιμη και ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ διαθέτουν "την ικανότητα και τα στρατιωτικά σχέδια για να πολεμήσουν".

    Ο κ. Ράμσφελντ δεν θέλησε να προδιορίσει τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου έσπευσε όμως να τονίσει ότι "ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος και ότι μία μεγάλη συμαχία χωρών πρόκειται να υποστηρίξει τις αμερικανικές δυνάμεις".

    Επικρατεί η άποψη ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν προετοιμασθεί για πολεμική δράση μέσα στις επόμενες εβδομάδες καθώς οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα προσπαθούν να υπάρξει ψήφισμα των ΗΕ που να προβλέπει την προσφυγή στα όπλα.


    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 05:40 ('Ωρα Λονδίνου)
    Προετοιμασίες στο Ισραήλ εν όψει του πολέμου
     

    Τα ισραηλινά αντιπυραυλικά συστήματα Arrow

    Του ανταποκριτή μας στην Ιερουσαλήμ Πάνου Χαρίτου

    Στο τελευταίο στάδιο των προετοιμασιών φαίνεται πως βρίσκονται ο στρατός και η κυβέρνηση του Ισραήλ, καθώς επίσης και οι ξένες διπλωματικές αποστολές που βρίσκονται στη χώρα.

    Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες οι έφεδροι ισραηλινοί στρατιώτες προσέρχονται σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς στις μονάδες τους κατόπιν της πρόσκλησης που απεστάλη σε αυτούς από το υπουργείο Αμυνας.

    Πρόκειται για τους έφεδρους στρατιώτες που στελεχώνουν τις αντιαεροπορικές μονάδες και σύμφωνα με ανεπίσημες στρατιωτικές πηγές θα αναπτυχθούν σε ποσοστό 100%, έως τις 3 Μαρτίου.

    Εντωμεταξύ, ήδη από χθες τα προξενεία Ιεροσολύμων , της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας έρχονται σε επαφή με τους πολίτες τους που διαμένουν στα παλαιστινιακά εδάφη και τις πόλεις του Ισραήλ στη δυτική όχθη και τους ενημερώνουν για τα σχέδια απομάκρυνσης τους από την περιοχή σε περίπτωση που ξεκινήσει ο πόλεμος στο Ιράκ και διαφανεί πιθανότητα χτυπήματος του Ισραήλ με πυραύλους τύπου Σκούντ.

    Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως τα σχέδια εκκένωσης των πολιτών τους, που επεξεργάζονται τα προξενεία στα Ιεροσόλυμα, περιλαμβάνουν εκτός από το ενδεχόμενο πυραυλικής επίθεσης από το Ιράκ και εκείνο της αύξησης των επιχειρήσεων εντός των παλαιστινιακών εδαφών από τον ισραηλινό στρατό.

    Ο φόβος των διπλωματικών αποστολών εστιάζεται κυρίως στη λωρίδα της Γάζας, όπου ήδη ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών έχει επεξεργαστεί σχέδιο απομάκρυνσης μέρους του ξένου προσωπικού του σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

    Στο Τέλ Αβίβ, οι πρεσβείες της Αμερικής, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας, προχώρησαν στην απομάκρυνση των οικογενειών των οικογενειών των εργαζομένων σε αυτές, ενώ ήδη έχουν αποφασίσει την απομάκρυνση και του μη αναγκαίου προσωπικού.

    Στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται επίσης και ο εφοδιασμός των ισραηλινών πολιτών με αντιασφυξιογόνες μάσκες αερίων και στολές χημικού πολέμου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού ραδιοφώνου, από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η χορήγηση και για τους ξένους υπηκόους που βρίσκονται στην περιοχή.


    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 05:10 ('Ωρα Λονδίνου)
    Αποφασίζει η Άγκυρα για τις αμερικανικές δυνάμεις
     

    Οι Αμερικανοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα λιμάνια της Τουρκίας σ'ένα πόλεμο κατά του Ιράκ

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι περιμένει μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας από την Τουρκία να αποφασίσει αν θα επιτρέψει σε χιλιάδες στρατιώτες της χώρας του να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της ενόψει ενός πιθανού πολέμου κατά του Ιράκ.

    Ο κ. Πάουελ είπε ότι η αμερικανική ηγεσία είναι όσο γενναιόδωρη μπορεί με την οικονομική και άλλη βοήθεια, που προσφέρει στην Τουρκία ως αντάλλαγμα.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα ανακοινώσει την Παρασκευή την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας όσον αφορά την ανάπτυξη ή μη αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα του.

    «Θα σας ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις αύριο, Παρασκευή», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το εν λόγω θέμα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, όμως άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνονται να χάνουν την υπομονή τους με την τουρκική στάση.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δήλωση του υφυπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς, που είπε ότι η χώρα του έχει δηλώσει στην Τουρκία ότι, αν καταστεί αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικά μέσα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πετύχουν τους στόχους τους και χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας.

    Ανταλλάγματα

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί στην Τουρκία μεγάλη οικονομική βοήθεια ως αντάλλαγμα με την προσδοκία ότι η χώρα θα δώσει σύντομα το «πράσινο φως».

    Όμως, το Κοινοβούλιο της Τουρκίας δεν φαίνεται ότι θα πάρει την απόφαση μέχρι το νωρίτερο την ερχόμενη εβδομάδα δυσκολεύοντας έτσι τα στρατιωτικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για επίθεση κατά του Ιράκ.

    Η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν φαίνεται διατεθειμένη να εμπλακεί σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας, αλλά και του πολιτικού κατεστημένου είναι κατά του πολέμου, ενώ εκφράζονται και ανησυχίες για επιδείνωση της οικονομίας της χώρας σε περίπτωση πολέμου.

    Για να επιτρέψει την ανάπτυξη των χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών η Τουρκία έχει θέσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις Ηνωμένες Πολιτείες τρεις όρους κανείς από τους οποίους μέχρις στιγμής δεν έχει πλήρως ικανοποιηθεί:

  • Οικονομική αποζημίωση, που ξεπερνά κατά πολύ τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη προσφέρει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν έλαβε την οικονομική βοήθεια που της είχαν υποσχεθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά από τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1991 και τώρα ζητά εγγυήσεις ότι θα την λάβει. Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνουν να εννοηθεί ότι η προσφορά των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

  • Εγγυήσεις για την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράκ και συμφωνία για το μέγεθος της στρατιωτικής παρουσίας της στις περιοχές των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ μετά από ενδεχόμενη εισβολή στο Ιράκ.

  • Να δωθεί στην Τουρκία ρόλος στην «επόμενη ημέρα» στο Ιράκ, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την προοπτική δημιουργίας αυτόνομου κράτους των Κούρδων στα νοτιοανατολικά σύνορά της.

  • Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 05:19 ('Ωρα Λονδίνου)
    Σύλληψη Παλαιστίνιου καθηγητή στις ΗΠΑ
     

    Ο συλληφθείς Παλαιστίνιος καθηγητής πληροφορικής

    Ποινική δίωξη για υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων άσκησαν οι αμερικανικές αρχές σε οκτώ ανθρώπους εκ των οποίων ο ένας είναι Παλαιστίνιος και εργάζεται ως καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Το κατηγορητήριο των οκτώ περιλαμβάνει πενήντα κατηγορίες για οικονομική και άλλη ενίσχυση στην παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση, Τζιχάντ, η οποία κατηγορείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για δεκάδες τρομοκρατικές ενέργειες.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο των αμερικανικών αρχών ο καθηγητής Σαμί Αλ Αριάν εμφανίζεται ως ο επικεφαλής της ομάδας των οκτώ.

    Η σύλληψη του Σαμί Αλ Αριάν πραγματοποιήθηκε παρουσία άλλων τριών Αμερικανών πολιτών.

    Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι ζουν στο εξωτερικό.
    Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Άσκροφτ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι συλλήψεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της αμερικανικής εκστρατείας για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Ο 45χρονος Παλαιστίνιος ήταν ιδιαίτερα γνωστός στην πανεπιστημιακή κοινότητα για τις απόψεις του κατά της ισραηλινής στρατιωτικής επέμβασης στα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη.

    Σύμφωνα με την αμερικανική ηγεσία ο Σαμί Αλ Αριάν παρακολουθείται από τις αμερικανικές αρχές από τη δεκαετία του '90 όταν μαζί με άλλους ίδρυσε μια πανεπιστημιακή ομάδα ανταλλαγής απόψεων για ζητήματα που αφορούν το ισλάμ.

    Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εν λόγω οργάνωση συγκέντρωνε οικονομικούς πόρους για την ενίσχυση του ισλαμικού «ιερού πολέμου», τζιχάντ.

    Ο συλληφθείς δήλωσε ότι δεν έχει καμμία σχέση με τα όσα του προσάπτουν και αποκάλεσε τη σύλληψή του «πολιτικό θέμα».

    Ο συλληφθείς εάν καταδικαστεί θα αντιμετωπίσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.


    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 05:12 ('Ωρα Λονδίνου)
    Συζήτησαν για το νέο ψήφισμα
     

    Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας συζήτησαν για το νέο ψήφισμα, που αναμένεται να καταθέσουν για το Ιράκ (φωτογραφία αρχείου)

    Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας περίπου 30 λεπτών είχε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ την Τετάρτη, όπως έκανε γνωστό ο Λευκός Οίκος, για να οριστικοποιήσουν το νέο ψήφισμα που πρόκειται να καταθέσουν τις επόμενες ημέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Ο ανταποκριτής του ΒBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προτιμά ένα σύντομο κείμενο που θα αναφέρει ότι το Ιράκ δεν έχει συμμορφωθεί με το ψήφισμα του περασμένου Νοεμβρίου, με το οποίο καλείται να αφοπλιστεί, και θα απειλεί με σοβαρές συνέπειες.

    Ορισμένοι κύκλοι της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους προτείνουν να δοθεί στο Ιράκ ένα μικρό χρονικό διάστημα για να συμμορφωθεί με το νέο ψήφισμα, ενώ άλλοι πιο σκληροπυρηνικοί προτείνουν η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να θέσει το δικό της τελεσίγραφο στον ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν.

    Όμως, αρκετά κράτη, όπως η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα, έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν, σε αυτή τη φάση, ένα ψήφισμα, που θα δίνει το «πράσινο φως» για την έναρξη επιχειρήσεων κατά του Ιράκ.


    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 05:24 ('Ωρα Λονδίνου)
    Αμερικανός ένοχος για κατασκοπεία
     


    Ένοχος για κατασκοπεία υπέρ του Ιράκ και της Κίνας εκρίθη Αμερικανός πρώην μέλος της πολεμικής αεροπορίας και αναλυτής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

    Οι ένορκοι συσκέπτονταν πέντε ημέρες μέχρι να καταλήξουν στην καταδικαστική απόφαση και πλέον η 12μελής επιτροπή των ενόρκων του ομοσπονδιακού δικαστηρίου καλείται να αποφανθεί εάν θα επιβληθεί στον καταδικασθέντα η εσχάτη των ποινών.

    Εάν τελικά ο 40χρονος Μπράιαν Ρίγκαν καταδικαστεί με τη θανατική ποινή θα είναι ο πρώτος Αμερικανός που καταδικάζεται για κατασκοπεία στις ΗΠΑ από το 1953.

    Ο Μπράιαν Ρίγκαν κατηγορήθηκε αλλά αθωώθηκε, επίσης, για κατασκοπεία υπέρ της Λιβύης.

    Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η εισαγγελική αρχή υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος με επιστολές του προς τον πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, διοχέτευε πληροφορίες, οι οποίες θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες στη Βαγδάτη για την απόκρυψη των αντιαεροπορικών πυραύλων.

    Ο καταδικασθείς συνελήφθη στο αεροδρόμιο Νταλς κοντά στην Ουάσινγκτον και σύμφωνα με την αστυνομία στο πορτοφόλι του συλληφθέντος είχαν τότε βρεθεί διευθύνσεις των πρεσβειών της Κίνας και του Ιράκ στην Ελβετία και την Αυστρία.

    Ο Ρίγκαν είχε επίσης εργαστεί στην στρατιωτική υπηρεσία των ΗΠΑ, η οποία κατασκευάζει και επιμελείται της λειτουργίας του δικτύου δορυφόρων για κατασκοπευτικούς σκοπούς.

    Η τελευταία μεγάλη υπόθεση κατασκοπείας εκδικάστηκε πέρσι στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατέληξε στην καταδίκη του κατηγορουμένου, Ρόμπερτ Χάνσεν, ο οποίος ομολόγησε ότι πουλούσε πληροφορίες στους Ρώσους έναντι αδρής αμοιβής σε χρήματα ή διαμάντια.

    Στην εν λόγω υπόθεση η εισαγγελική αρχή συμφώνησε να μην κυνηγήσει την επιβολή της εσχάτης των ποινών με αντάλλαγμα την πλήρη συνεργασία του καταδικασθέντος στην αποκάλυψη των δοσοληψιών με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.


    Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 05:10 ('Ωρα Λονδίνου)
    Τελευταία προθεσμία στη Τουρκία
     

    Τη χρήση του εναερίου χώρου και του εδάφους της Τουρκίας σε περίπτωση πολέμου κατά του Ιράκ ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι περιμένει μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας από την Τουρκία να αποφασίσει αν θα επιτρέψει σε χιλιάδες στρατιώτες της χώρας του να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της ενόψει ενός πιθανού πολέμου κατά του Ιράκ.

    Ο κ. Πάουελ είπε ότι η αμερικανική ηγεσία είναι όσο γενναιόδωρη μπορεί με την οικονομική και άλλη βοήθεια, που προσφέρει στην Τουρκία ως αντάλλαγμα.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα ανακοινώσει αύριο Παρασκευή την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας όσον αφορά την ανάπτυξη ή μη αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα του.

    «Θα σας ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις αύριο, Παρασκευή», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το εν λόγω θέμα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, όμως άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνονται να χάνουν την υπομονή τους με την τουρκική στάση.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δήλωση του υφυπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς, που είπε ότι η χώρα του έχει δηλώσει στην Τουρκία ότι, αν καταστεί αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικά μέσα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πετύχουν τους στόχους τους και χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας.

    Ανταλλάγματα

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί στην Τουρκία μεγάλη οικονομική βοήθεια ως αντάλλαγμα με την προσδοκία ότι η χώρα θα δώσει σύντομα το «πράσινο φως».

    Όμως, το Κοινοβούλιο της Τουρκίας δεν φαίνεται ότι θα πάρει την απόφαση μέχρι το νωρίτερο την ερχόμενη εβδομάδα δυσκολεύοντας έτσι τα στρατιωτικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για επίθεση κατά του Ιράκ.

    Η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν φαίνεται διατεθειμένη να εμπλακεί σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας, αλλά και του πολιτικού κατεστημένου είναι κατά του πολέμου, ενώ εκφράζονται και ανησυχίες για επιδείνωση της οικονομίας της χώρας σε περίπτωση πολέμου.

    Για να επιτρέψει την ανάπτυξη των χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών η Τουρκία έχει θέσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις Ηνωμένες Πολιτείες τρεις όρους κανείς από τους οποίους μέχρις στιγμής δεν έχει πλήρως ικανοποιηθεί:

  • Οικονομική αποζημίωση, που ξεπερνά κατά πολύ τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη προσφέρει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν έλαβε την οικονομική βοήθεια που της είχαν υποσχεθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά από τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1991 και τώρα ζητά εγγυήσεις ότι θα την λάβει. Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνουν να εννοηθεί ότι η προσφορά των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

  • Εγγυήσεις για την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράκ και συμφωνία για το μέγεθος της στρατιωτικής παρουσίας της στις περιοχές των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ μετά από ενδεχόμενη εισβολή στο Ιράκ.

  • Να δωθεί στην Τουρκία ρόλος στην «επόμενη ημέρα» στο Ιράκ, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την προοπτική δημιουργίας αυτόνομου κράτους των Κούρδων στα νοτιοανατολικά σύνορά της.
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.