Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-02-24

  1. Διάσκεψη για το σύγχρονο δουλεμπόριο
  2. Κίνα: Εκατοντάδες θύματα από σεισμό
  3. Σκληρή μάχη για το Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη
  4. Κίνα: Δεκάδες θύματα από σεισμό
  5. O κολομβιανός στρατός αναζητεί 'άνδρες της CIA'
  6. Συλλήψεις στη Νότια Κορέα
  7. Νεκρός υπουργός του Αφγανιστάν
  8. Επίσκεψη Ανάν στην Άγκυρα
  9. Στη Χάγη ο Σέσελι
  10. Και τώρα οι δυο τους...
  11. Σκληρή μάχη για το Ιράκ στα ΗΕ
  12. Νεκρός υπουργός του Αφγανιστάν
  13. Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα το εμβόλιο για το Έιτζ
  14. Κίνα: Δεκάδες θύματα από σεισμό
  15. Συνομιλίες Πάουελ στο Πεκίνο
  16. «Ποτέ πίσω τα μάρμαρα»
  17. Το δράμα του Αλιάκμονα
  18. Κίνα: Δεκάδες θύματα από σεισμό
  19. Κίνα: Δεκάδες θύματα από σεισμό
  20. Αμετακίνητη η Γαλλία
  21. Κυβέρνηση συνασπισμού στο Ισραήλ
  22. Αποχαιρετισμός στον Σέσελιτζ

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2003 - 21:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Διάσκεψη για το σύγχρονο δουλεμπόριο
 

Μέχρι και τέσσερα εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης

Εκπρόσωποι από 120 χώρες μετέχουν στη διάσκεψη που πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον με στόχο την αντιμετώπιση της διακίνησης γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζουν ότι κάθε χρόνο 700.000 έως 4 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα δουλεμπόρων.

Στη διάσκεψη μετέχουν για πρώτη φορά στελέχη υπουργείων Δικαιοσύνης και οργανώσεων αρωγής, κληρικοί και θύματα για να συζητήσουν αποτελεσματικούς τρόπους καταπολέμησης των δουλεμπόρων που εκμεταλλεύονται σεξουαλικά γυναίκες.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, που οργάνωσε τη διάσκεψη, τόνισε ότι στόχος είναι να κατανοήσουν όλοι όσοι παίρνουν μέρος στη μάχη κατά του προβλήματος «ότι δεν δίνουν τον αγώνα μόνοι τους και υπάρχουν μέσα στη διάθεση τους».

Στη διάσκεψη θα μιλήσουν η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σουηδίας, Μαργκαρέτα Βίνμπεργκ, ο αντιπρόεδρος της Κολομβίας, Φραντσίσκο Σάντος Κάλντερσον και ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Άσκροφτ.

Υπολογίζεται ότι σε παγκόσμια κλίμακα τα έσοδα από το δουλεμπόριο είναι σήμερα στο επίπεδο των εσόδων από το εμπόριο ναρκωτικών.

Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και το άνοιγμα των συνόρων είχαν σαν αποτέλεσμα να λάβει το πρόβλημα σοβαρότατες διαστάσεις στην Ευρώπη.

Το δουλεμπόριο είναι επίσης οξύτατο πρόβλημα σε χώρες όπου παραδοσιακά οι γυναίκες είχαν κατώτερη κοινωνικά θέση.

Σύμφωνα με τον Κουλ Γκάουτουμ της Unisef πάνω από 30 εκατομμύρια παιδιά έπεσαν θύματα δουλεμπόρων τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού.

Σε ορισμένες χώρες, είπε ο κ.Γκάουτουμ η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι σχεδόν αδύνατη καθώς «η αστυνομία της οποίας ο ρόλος υποτίθεται ότι είναι η καταπολέμηση του εγκλήματος, είναι αναμεμειγμένη προσφέροντας προστασία στους εγκληματίες».

Ο Τζον Μίλλερ, διευθυντής του τμήματος Παρακολούθησης και Καταπολέμησης της Διακίνησης Ανθρώπων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε κρατικό και διακρατικό επίπεδο.


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2003 - 18:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Κίνα: Εκατοντάδες θύματα από σεισμό
 


Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τη βορειοδυτική επαρχία Zινγιάνγκ της Κίνας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 250 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι κατέρρευσαν τουλάχιστον χίλια σπίτια αλλά και σχολικές εγκαταστάσεις.

Η Αμερικανική γεωλογική υπηρεσία ανέφερε ότι το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 33 χιλιόμετρα.

Η περιοχή θεωρείται ιδιαίτερα σεισμογενής συνήθως όμως δεν αναφέρονται θύματα καθώς δεν είναι πυκνοκατοικημένη.


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2003 - 18:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Σκληρή μάχη για το Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη
 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ

Τον τελευταίο κύκλο διπλωματικών επαφών αρχίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, προκειμένου να εξασφαλίσουν αρκετές ψήφους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για να εγκριθεί ψήφισμα που θα ανοίξει το δρόμο για τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Η Βρετανία καταθέτει την Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας νέο ψήφισμα για το Ιράκ το οποίο αναφέρει ότι η Βαγδάτη δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με το ψήφισμα 1441.

Το νέο ψήφισμα συνυπογράφουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ισπανία.

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν την σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας επανέλαβαν τη θέση τους ότι δεν είναι αναγκαίο, σ' αυτή τη φάση, νέο ψήφισμα για το Ιράκ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν δήλωσε ότι το Παρίσι θα καταθέσει δική του πρόταση για την ενίσχυση των επιθεωρήσεων του οπλοστασίου του Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει σύντομα αν θα ικανοποιήσει το αίτημα του ΟΗΕ για την καταστροφή των πυραύλων αλ-Σαμούντ ΙΙ οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από αυτό που επιτρέπεται.

Ο Κόλιν Πάουελ στην Άπω Ανατολή

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, μετέβει στη Νότια Κορέα από το Πεκίνο όπου προσπάθησε να εξασφαλίσει ότι η Κίνα, που είναι κατά του πολέμου, δεν θα ασκήσει βέτο στο νέο ψήφισμα, το οποίο για να εγκριθεί χρειάζεται εννέα θετικές ψήφους και κανένα βέτο.

Παρόλο που ο κ.Πάουελ απέφυγε, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε, να απαντήσει ποία ήταν η απάντηση του Πεκίνου, ο ανταποκριτής του ΒΒC στο Πεκίνο μεταδίδει ότι ο τόνος του κ.Πάουελ, αφήνει να εννοηθεί ότι πιστεύει πως η Κίνα δεν θα προβάλει βέτο.

Παράλληλα στη Μαλαισία διεξάγεται η σύνοδος κορυφής του Κινήματος Αδεσμεύτων Κρατών, όπου ο απερχόμενος πρόεδρος του κινήματος, πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Θάμπο Μπέκι, έκανε δηλώσεις κατά του πολέμου. «Ένας πόλεμος στο Ιράκ, είπε, θα καταφέρει θανάσιμο πλήγμα, όχι μόνο κατά του Ιρακινού λαού, αλλά και κατά των λαών όλου του κόσμου».

Ο νέος πρόεδρος του κινήματος των Αδεσμεύτων, πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Δρ. Μαχαθί Μοχάμεντ είπε ότι οι φτωχές χώρες τρομοκρατούνται από τους πλούσιους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των τρομοκρατικών κινημάτων. Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας κάλεσε τα 160 κράτη του κινήματος των Αδεσμεύτων να ενώσουν τη φωνή τους με τους αντιπολεμικούς διαδηλωτές.


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2003 - 16:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Κίνα: Δεκάδες θύματα από σεισμό
 


Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τη βορειοδυτική επαρχία Ξινγιάνγκ της Κίνας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 250 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι κατέρρευσαν τουλάχιστον χίλια σπίτια αλλά και σχολικές εγκαταστάσεις.

Η Αμερικανική γεωλογική υπηρεσία ανέφερε ότι το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 33 χιλιόμετρα.

Η περιοχή θεωρείται ιδιαίτερα σεισμογενής συνήθως όμως δεν αναφέρονται θύματα καθώς δεν είναι πυκνοκατοικημένη.


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2003 - 16:48 ('Ωρα Λονδίνου)
O κολομβιανός στρατός αναζητεί 'άνδρες της CIA'
 

Το αεροσκάφος που συνετρίβη στη ζούγκλα

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι στην Κολομβία ανακοίνωσαν ότι σημειώνονται σφοδρές μάχες με αριστερούς αντάρτες οι οποίοι κρατούν ως ομήρους τρεις υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν οι τρείς Αμερικανοί συνετρίψη όταν έκανε αναγκαστική προσγείωση.

Αξιωματικός του στρατού είπε ότι σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν πλησιάσει την περιοχή όπου οι αντάρτες κρατούν τους ομήρους.

Η κυβέρνηση Μπους αποφάσισε να στείλει άλλους 150 αμερικανούς στρατιώτες για να βοηθήσουν στις προσπάθειες για τον εντοπισμό των ομήρων.

Ο μεγαλύτερη αριστερή οργάνωση ανταρτών της Κολομβίας, οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) , δήλωσε το Σάββατο ότι έχει συλλάβει τους τρεις Αμερικανούς και τους κατηγορεί ότι είναι πράκτορες της CIA.

Οι Ουάσινγκτον αρνείται ότι οι τρεις που κρατούν οι αντάρτες της FARC είναι άνδρες της CIA και επιμένει ότι είναι εργολάβοι του υπουργείου Άμυνας.

Πολιτικοί της Κολομβίας την Κυριακή εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόφαση του προέδρου Μπους να στείλει αμερικανικές δυνάμεις στην Κολομβία.

«Εδώ στην Κολομβία δεν είναι Αφγανιστάν, δεν είναι Ιράκ, δεν είναι Βιετνάμ», είπε ο γερουσιαστής Γκουστάβο Πέτρο, πρώην αντάρτης.

«Αν οι Αμερικανοί εμπλακούν ακόμη περισσότερο, τα πράγματα γι' αυτούς θα είναι πάρα πολύ άσχημα», πρόσθεσε ο γερουσιαστής Πέτρο.



Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2003 - 16:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις στη Νότια Κορέα
 

Συγγενείς των θυμάτων στη Νταεγκού

Στη Νότια Κορέα η αστυνομία έχει συλλάβει επτά ανώτατους υπαλλήλους της εταιρείας σιδηροδρόμων σε σχέση με την πυρκαγιά στο μετρό στην πόλη Νταεγκού που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 133 άνθρωποι.

Αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες για αμέλεια. Η αστυνομία θέλει να συλλάβει και τρία άλλα άτομα που είναι στο νοσοκομείο, ανάμεσα στα οποία είναι και ο άνθρωπος που θεωρείται ότι είναι υπεύθυνος για τον εμπρησμό.

Τριακόσια και πλέον είναι τα άτομα των οποίων αγνοείται η τύχη με τη φωτιά που κατέστρεψε το σταθμό του μετρό. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Τρίτη το πρωί μετά την παρέλευση της περιόδου της μεγάλης αιχμής.

Η φωτιά εκδηλώθηκε όταν ένας άνδρας πυροδότησε δοχείο που περιείχε εύφλεκτο υλικό. Το δοχείο αυτό βρισκόταν μέσα σ' ένα από τα βαγόνια.

Η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο αν λόγω ανθρώπινης αδιαφορίας ο αριθμός των θυμάτων ήταν τόσο μεγάλος.

Η προσοχή των αστυνομικών επικεντρώνεται στο γεγονός ότι οι πόρτες των συρμών παρέμειναν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.. Επίσης οι αρχές θα ήθελαν να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί επετράπη σ' ένα δεύτερο τρένο να μπει μέσα στο σταθμό μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2003 - 11:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Νεκρός υπουργός του Αφγανιστάν
 

Ο Μοχάμαντ Μοχαμάντι

Σε αεροπορικό δυστύχημα σκοτώθηκαν ο υπουργός Ορυχείων και Βιομηχανίας του Αφγανιστάν, Ζούμα Μοχάμαντ Μοχαμαντί, και αξιωματούχος του υπουργείου των Εξωτερικών του Πακιστάν Μοχάμαντ Φαρχάντ Αχμέντ. Και οι δύο ήταν ανάμεσα στους οκτώ επιβάτες που επέβαιναν πακιστανικού αεροπλάνου τύπου Cessna.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη στην Αραβική Θάλασσα, δυτικά του Καράτσι, ενώ κατευθυνόταν στο Βελουχιστάν κοντά στη μεθόριο με το Ιράν.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν και τρεις αξιωματούχοι του Αφγανιστάν, δύο μέλη του πληρώματος και ένας επιχειρηματίας από τη Μεταλλουργική Εταιρεία της Κίνας.

Ο Περβέζ Τζόρτζ , της πολιτικής αεροπορίας του Πακιστάν είπε ότι ο πύργος ελέγχου έχασε την επαφή με το αεροσκάφος 29 λεπτά μετά την αναχώρησή από το Καράτσι στις 0800 τοπική ώρα.

Τα συντρίμμια του αεροπλάνου εντοπίσθηκαν 30 μίλια δυτικά του Καράτσι.

Εκπρόσωπος του πακιστανικού ναυτικού είπε ότι τέσσερα πτώματα ανασύρθηκαν από τη θάλασσα.

Ο Μοχαμαντί μαζί με τους συναδέλφους του ήταν στο Πακιστάν για να συμμετάσχουν στη συνάντηση για τον αγωγό πετρελαίου. Ο αγωγός αυτός από το Τουρκμενιστάν θα διέρχεται από το Αφγανιστάν και θα καταλήγει στη Νότια Ασία.

Την περασμένη εβδομάδα ο αρχηγός αεροπορίας του Πακιστάν πτέραρχος Αλί Μιρ μαζί με 16 επιβάτες σκοτώθηκε όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στην απόμακρη περιοχή Κοχάτ , περίπου 150 μίλια νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Καράτσι.


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2003 - 14:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίσκεψη Ανάν στην Άγκυρα
 

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκίουλ

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη Άλκη Κούρκουλα

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν ελπίζει να οργανωθεί δημοψήφισμα το Μάρτιο και στις δύο πλευρές στην Κύπρο ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλους να εκφράσουν την επιθυμία τους για την επανένωση του νησιού.

Ο κ. Ανάν, που έφθασε την Κυριακή στη Άγκυρα είπε πως η λύση θα είναι προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων.

Μετά τις συνομιλίες του στην Άγκυρα ο κ. Ανάν θα μεταβεί στην Αθήνα, ενώ αργότερα επίσης θα συναντηθεί, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντεκντάς και τον νεοεκλεγέντα Κύπριο πρόεδρο κ. Τάσσο Παπαδόπουλο, στην Λευκωσία.

Κρίσιμες θεωρούνται οι επαφές που θα έχει αργότερα την Δευτέρα στη Άγκυρα ο γγ. των ΗΕ, που κάνει μία τελευταία προσπάθεια να αποτελματώσει τις συνομιλίες.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Αμντουλάχ Γκιούλ, καλωσορίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Έθνών και επαναλαμβάνει και αυτός ότι μπορεί να βρεθεί λύση παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις .

Δεν είναι ωστόσο όλοι στην Άγκυρα στο ίδιο μήκος κύματος.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν κρύβει τη δυσαρέσκεια του γιατί μένει ουσιαστικά εκτός των διαβουλεύσεων που τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν απ' ευθείας με την τουρκική κυβέρνηση και προσπαθεί να κινητοποιήσει τις φιλικές προς αυτόν δυνάμεις.

Πάντως η διπλωματική κοινότητα είναι επιφυλακτική ως προς τις δυνατότητες προόδου, δεδομένου ότι η συγκυρία επιβαρύνεται και με τις περιπλοκές του πολέμου στο Ιράκ.

Ο κ Ανάν θα συζητήσει στην Άγκυρα το περιεχόμενο των νέων προτάσεων που λέγεται ότι θα υποβάλει στις δύο πλευρές αν εξασφάλισε την ενθάρρυνση που θεωρεί απαραίτητη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που άρχισε τον περασμένο Δεκέμβριο.


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2003 - 06:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Στη Χάγη ο Σέσελι
 

Χιλιάδες υποστηρικτές περίμεναν στο κρύο να δουν τον κ. Σέσελι

Χιλιάδες άτομα αψήφησαν το κρύο στην πρωτεύουσα της Σερβίας, Βελιγράδι, και συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να αποχαιρετήσουν τον υπερ-εθνικιστή πολιτικό, Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.

Ο Βόισλαβ Σέσελι, μεταφέρθηκε στη Χάγη, όπου θα παρουσιασθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου στη Πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο ακροδεξιός πολιτικός κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για δολοφονίες, σεξουαλικές κακοποιήσεις και εκδίωξη μειονοτήτων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι ο κ. Σέσελι αναφέρει ότι πρόκειται να υπερασπίσει ο ίδιος τον εαυτό του.

Πιστεύεται πως ο κ. Σέσελι, όπως και ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θα χρησιμοποιήσει το δικαστήριο για να προβεί ουσιαστικά σε πολιτικούς λόγους, που στόχο θα έχουν να ακουσθούν από τους υποστηρικτές του στη Σερβία, αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC.


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2003 - 00:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Και τώρα οι δυο τους...
 

Ο Ολυμπιακός επικράτησε του ΠΑΟΚ

Ο Νίκος Λυμπερόπουλος πήρε για 6η συνεχόμενη αγωνιστική από το χέρι τον Παναθηναϊκό και τον οδήγησε σε μία μεγάλη νίκη μέσα στο Χαριλάου επί του Άρη με 3-1.

Ο Καλαματιανός επιθετικός πέτυχε τα δύο πρώτα γκολ των «πράσινων», ενώ ήταν εκείνος που έδωσε... έτοιμο το τρίτο, στον Εμάνουελ Ολισαντέμπε, διατηρώντας το «τριφύλλι» στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 47
2 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 45
3 ΠΑΟΚ 39
4 ΑΕΚ 38
5 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 37
6 ΑΡΗΣ 32
7 ΗΡΑΚΛΗΣ 31
8 ΟΦΗ 27
9 ΞΑΝΘΗ 27
10 ΑΙΓΑΛΕΩ 23
11 ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 22
12 ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 17
13 ΙΩΝΙΚΟΣ 16
14 ΚΑΛΛΙΘΕΑ 16
15 ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ 12
16 ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 8


Τρεις φορές διακόπηκε ο αγώνας, λόγω επεισοδιακής συμπεριφοράς των φιλάθλων του Άρη, ο οποίος αν και είχε την κατοχή της μπάλας δεν κατάφερε να απειλήσει τον Αντώνη Νικοπολίδη, με εξαίρεση το γκολ του Νιρέν.

Σε ένα συναρπαστικό αγώνα που είχε όλα τα στοιχεία ενός ντέρμπι, ο Ολυμπιακός κατάφερε να επικρατήσει του ΠΑΟΚ 4-3 και να διατηρηθεί στην δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να προηγηθούν με 4-1 χάρη στα γκολ των Ζε Ελίας, Τζόρτζεβιτς, Χούτου και Ζιοβάνι, αλλά ο σκόρερ του πρώτου γκολ του «δικεφάλου» Παντελής Καφές είχε διαφορετική άποψη καθώς πραγματοποιώντας χατ-τρικ διαμόρφωσε το 4-3. Αντιεπαγγελματική συμπεριφορά από τον Κριστιάν Καρεμπέ, ο οποίος αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα για «κουτουλιά» που έριξε στον Οκκά.

Με έναν καταπληκτικό Βασίλη Τσάρτα να πετυχαίνει χατ τρικ η ΑΕΚ πέρασε νικηφόρα από την Καλλιθέα, καθώς επικράτησε της τοπικής ομάδας με 3-1.

Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πολύ δυνατά στο πρώτο ημίχρονο, πέτυχαν τρία γκολ και ουσιαστικά «καθάρισαν» τον αγώνα.

Η Καλλιθέα ήταν καλύτερη στο δεύτερο μέρος και έχασε σημαντικές ευκαιρίες για να μειώσει, όμως είχε να αντιμετωπίσει έναν εκπληκτικό Χιώτη. Το γκολ για τους γηπεδούχους πέτυχε ο Σαββίδης.

Με τους βαθμούς της νίκης έφυγε από τα Λιόσια ο Ηρακλής, ο οποίος δείχνει να επιστρέφει δυναμικά στην διεκδίκηση των στόχων του.

Ο «γηραιός» στην αναμέτρηση της 20ης αγωνιστικής επικράτησε 2-0 σε ένα παιχνίδι που κύριο χαρακτηριστικό του ήταν οι μεγάλες χαμένες ευκαιρίες και από τις δύο πλευρές.

Ο Τάκης Γκώνιας κατάφερε να ανοίξει το σκορ με γκολ από τα αποδυτήρια, ενώ ο Τάσος Κατσαμπής εδραίωσε τη νίκη των «κυανόλευκων».

Μοιραίος ο Ιορδανίδης για τους γηπεδούχους.

Λευκή ισοπαλία (0-0) παραχώρησε η Ξάνθη στον Ιωνικό, σε ένα μέτριο ποιοτικά αγώνα. Οι παίκτες του Νίκου Καραγεωργίου δεν μπόρεσαν να βρουν τους διαδρόμους στην εξαιρετικά στημένη άμυνα του Ιωνικού και πλέον το ευρωπαϊκό όνειρο φαίνεται να απομακρύνεται.

Καλύτεροι οι ακρίτες σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, ενώ οι παίκτες του Γιάτσεκ Γκμοχ με έξυπνη τακτική προσπάθησαν και πέτυχαν να αποσπάσουν τον βαθμό της ισοπαλίας.

Τις βαλίτσες της για τη Β' Εθνική κατηγορία θα πρέπει να ετοιμάζει η Παναχαϊκή μετά και τη νέα ήττα που γνώρισε στην Πάτρα, αυτή τη φορά από τον ΠΑΣ Γιάννινα με 2-0, μια ομάδα που έχει ακριβώς τον ίδιο στόχο με τους Πατρινούς.

Με τη νίκη αυτή η ομάδα του Νίκου Αναστόπουλου έκανε σημαντικό βήμα για την παραμονή της στην Α' Εθνική.

Τα γκολ που χάρισαν τους πολύτιμους τρεις βαθμούς στους Ηπειρώτες σημείωσαν οι Ντούρο και Γκαβαλόφσκι.

Νικηφόρα συνέχισε την προσπάθειά που καταβάλει για να πλασαριστεί σε μία από τις θέσεις που οδηγούν στο Κύπελλο UEFA, ο Πανιώνιος, που πήρε τη νίκη με 1-0 από το Αιγάλεω.

Το τέρμα για την ομάδα της Νέας Σμύρνης σημείωσε ο Ερμίν Σίλιακ στο 78ο λεπτό της συνάντησης.

Σε έναν αγωνιστικό χώρο που μόνο για μπάλα δεν προσφέρονταν ο ΟΦΗ επικράτησε της Προοδευτικής με σκορ 2-0.

Οι παίκτες του Σκάζνι είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και με τα γκολ των Μπόατεγκ (16') και Σοάρες (48') πήραν τους τρεις βαθμούς και παράλληλα συνέχισαν τις καλές τους εμφανίσεις.

Από την άλλη οι παίκτες του Σούλη Παπαδόπουλου δεν μπόρεσαν σε κανένα σημείο του αγώνα να αντιδράσουν και έμειναν χωρίς νίκη για όγδοη συνεχόμενη αγωνιστική.


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2003 - 15:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Σκληρή μάχη για το Ιράκ στα ΗΕ
 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ

Τον τελευταίο κύκλο διπλωματικών επαφών αρχίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, προκειμένου να εξασφαλίσουν αρκετές ψήφους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για να εγκριθεί ψήφισμα που θα ανοίξει το δρόμο για τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, βρίσκεται στο Πεκίνο, για να εξασφαλίσει ότι η Κίνα, που είναι κατά του πολέμου, δεν θα ασκήσει βέτο στο νέο ψήφισμα, το οποίο για να εγκριθεί χρειάζεται εννέα θετικές ψήφους και κανένα βέτο. Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρό θα συναντηθεί με τους κοινοτικούς εταίρους στις Βρυξέλλες.

Παρόλο που ο κ.Πάουελ απέφυγε, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε, να απαντήσει ποία ήταν η απάντηση του Πεκίνου, ο ανταποκριτής του ΒΒC στο Πεκίνο μεταδίδει ότι ο τόνος του κ.Πάουελ, αφήνει να εννοηθεί ότι πιστεύει πως η Κίνα δεν θα προβάλει βέτο.

Λίγο πριν από την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, είπε ότι η χώρα του δεν πιστεύει ότι χρειάζεται νέο ψήφισμα, εφόσον οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών προχωρούν το έργο τους στη Βαγδάτη.

Παράλληλα στη Μαλαισία διεξάγεται η σύνοδος κορυφής των Αδεσμεύτων, όπου ο απερχόμενος πρόεδρος του κινήματος, πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Θάμπο Μπέκι, έκανε δηλώσεις κατά του πολέμου. Ένας πόλεμος στο Ιράκ, είπε, θα καταφέρει θανάσιμο πλήγμα, όχι μόνο κατά του Ιρακινού λαού, αλλά και κατά των λαών όλου του κόσμου.

Ο νέος πρόεδρος του κινήματος των Αδεσμεύτων, πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Δρ. Μαχαθί Μοχάμεντ είπε ότι οι φτωχές χώρες τρομοκρατούνται από τους πλούσιους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των τρομοκρατικών κινημάτων. Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας κάλεσε τα 160 κράτη του κινήματος των Αδεσμεύτων να ενώσουν τη φωνή τους με τους αντιπολεμικούς διαδηλωτές.


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2003 - 11:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Νεκρός υπουργός του Αφγανιστάν
 

Ο Μοχάμαντ Μοχαμάντι

Σε αεροπορικό δυστύχημα σκοτώθηκαν ο υπουργός Ορυχείων και Βιομηχανίας του Αφγανιστάν, Ζούμα Μοχάμαντ Μοχαμαντί, και αξιωματούχος του υπουργείου των Εξωτερικών του Πακιστάν Μοχάμαντ Φαρχάντ Αχμέντ. Και οι δύο ήταν ανάμεσα στους οκτώ επιβάτες που επέβαιναν πακιστανικού αεροπλάνου τύπου Cessna.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη στην Αραβική Θάλασσα, δυτικά του Καράτσι, ενώ κατευθυνόταν στο Μπαλοχιστάν κοντά στη μεθόριο με το Ιράν.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν και τρεις αξιωματούχοι του Αφγανιστάν, δύο μέλη του πληρώματος και ένας επιχειρηματίας από τη Μεταλλουργική Εταιρεία της Κίνας.

Ο Περβέζ Τζόρτζ , της πολιτικής αεροπορίας του Πακιστάν είπε ότι ο πύργος ελέγχου έχασε την επαφή με το αεροσκάφος 29 λεπτά μετά την αναχώρησή από το Καράτσι στις 0800 τοπική ώρα.

Τα συντρίμμια του αεροπλάνου εντοπίσθηκαν 30 μίλια δυτικά του Καράτσι.

Εκπρόσωπος του πακιστανικού ναυτικού είπε ότι τέσσερα πτώματα ανασύρθηκαν από τη θάλασσα.

Ο Μοχαμαντί μαζί με τους συναδέλφους του ήταν στο Πακιστάν για να συμμετάσχουν στη συνάντηση για τον αγωγό πετρελαίου. Ο αγωγός αυτός από το Τουρκμενιστάν θα διέρχεται από το Αφγανιστάν και θα καταλήγει στη Νότια Ασία.

Την περασμένη εβδομάδα ο αρχηγός αεροπορίας του Πακιστάν πτέραρχος Αλί Μιρ μαζί με 16 επιβάτες σκοτώθηκε όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στην απόμακρη περιοχή Κοχάτ , περίπου 150 μίλια νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Καράτσι.


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2003 - 12:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα το εμβόλιο για το Έιτζ
 

Στην Αφρική πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον λόγω του Έιτζ

Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τα αποτελέσματα μετά τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους ενός εμβολίου για το Έιτζ (Aids) δεν ήταν ενθαρρυντικά. Ο εμβολιασμός δεν συνέβαλε ώστε να μειωθεί ουσιαστικά ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη θανατηφόρο ασθένεια.

Στα πειράματα έλαβαν μέρος 5.000 και πλέον εθελοντές και οι επιστήμονες έπρεπε να αποδείξουν ότι το εμβόλιο είχε θετικά αποτελέσματα τουλάχιστον στο ένα τρίτο.

Τα αποτελέσματα όμως έδειξαν ότι ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου περιορίσθηκε λιγότερο από 4%.

Το εμβόλιο παρασκευάσθηκε με στόχο την προστασία από ένα τύπου του ιού HIV που κυρίως προσβάλλει άτομα στη Βόρεια Αμερική και στη Δυτική Ευρώπη.

Από την άλλη μεριά οι επιστήμονες που κατασκεύασαν το εμβόλιο υποστηρίζουν αυτό προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στους Αφρικανούς και τους Ασιάτες απ'ό,τι στους λευκούς.

Ο συντάκτης του BBC για θέματα υγείας υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν σημαντικό πλήγμα στις προσπάθειες των επιστημόνων για την καταπολέμηση του Έιτζ.


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2003 - 06:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Κίνα: Δεκάδες θύματα από σεισμό
 


Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τη βορειοδυτική επαρχία Ξινγιάνγκ της Κίνας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 242 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι κατέρρευσαν τουλάχιστον χίλια σπίτια αλλά και σχολικές εγκαταστάσεις.

Η Αμερικανική γεωλογική υπηρεσία ανέφερε ότι το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 33 χιλιόμετρα.

Η περιοχή θεωρείται ιδιαίτερα σεισμογενής συνήθως όμως δεν αναφέρονται θύματα καθώς δεν είναι πυκνοκατοικημένη.


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2003 - 11:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες Πάουελ στο Πεκίνο
 

Ο Κόλιν Πάουελ με τον Ζιάν Ζεμίνγκ

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ χαρακτήρισε «εξαιρετικές» τις συνομιλίες που είχε στο Πεκίνο με την κινεζική ηγεσία. Από την άλλη μεριά ο κ. Πάουελ δεν ήταν σαφής αν η Κίνα θα υποστηρίξει ένα νέο ψήφισμα των ΗΕ για το Ιράκ.

Σε δηλώσεις που έκανε στο Πεκίνο, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Ανατολική Ασία, ο κ. Πάουελ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κίνα θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του Ιράκ «με την πρέπουσα σοβαρότητα».

Η Κίνα αντιτίθεται στη χρήση βίας στην περίπτωση του Ιράκ, και όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο , ο κ. Πάουελ θα ήθελε διαβεβαιώσεις ότι η Κίνα δεν θα ασκήσει το δικαίωμα βέτο για να παρεμποδίσει να υπάρξει ένα νέο ψήφισμα για το Ιράκ.

Όσον αφορά το ζήτημα της Βόρειας Κορέας και του πυρηνικού προγράμματος της χώρας αυτής, ο κ. Πάουελ είπε ότι η Κίνα επιθυμεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο για την επίλυση του προβλήματος θα ήθελε όμως να το πράξει αυτό «στα παρασκήνια».


Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2003 - 11:45 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ποτέ πίσω τα μάρμαρα»
 

«Προς το παρόν δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών στο ζήτημα των μαρμάρων»

«Τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν θα επιστραφούν ποτέ στην Ελλάδα, ούτε και ως δάνειο» δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Telegraph ο διευθυντής του βρετανικού μουσείου Νηλ Μακγκρέγκορ.

Στη συνέντευξη του στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας ο κ. Μακγκρέγκορ τόνισε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα «επιτελούν το μέγιστο, όπως είπε, καλό» στο μουσείο που βρίσκονται διότι οι επισκέπτες μπορούν να τα δουν στο ευρύτερο ιστορικό τους πλαίσιο και «το βρετανικό μουσείο είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας». Η σημασία του, κατά τον κ. Μακγκρέγκορ, έγκειται στο γεγονός ότι σ' αυτό μπορούν να συγκεντρωθούν τα επιτεύγματα του ανθρώπου σε κάθε γωνιά της γης.

«Εικονικός Παρθενώνας»

Ο διευθυντής του βρετανικού μουσείου προτείνει στην Ελλάδα να δεχθεί μια εικονική αναπαράσταση του Παρθενώνα όπως ήταν πριν από 2.500 χρόνια. Ο κ. Μακγκρέγκορ είπε πως ελπίζει ότι η πρόταση του, την οποία ανέπτυξε σε επιστολή του προς τον καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή, επικεφαλής του Οργανισμού για την οικοδόμηση του μουσείου της Ακροπόλεως, θα συμβάλει στην βελτίωση των σχέσεων με την ελληνική πλευρά.

Η εικονική οικοδόμηση του Παρθενώνα θα γίνει μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών με τη λήψη χιλιάδων φωτογραφιών του ναού και τμημάτων ή αντικειμένων που έχουν αφαιρεθεί από τον χώρο και βρίσκονται σε διάφορα μουσεία.

Ο διευθυντής του βρετανικού μουσείου στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Sunday Telegraph είπε επίσης ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών στο ζήτημα των μαρμάρων και είναι κουραστικό να επαναλαμβάνονται τα ίδια επιχειρήματα. Η ανοικοδόμηση του Παρθενώνα δεν είναι δυνατή. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να συνενώσουμε εικονικά όσα στοιχεία του έχουν διασωθεί».

Ο κ. Μακγκρέγκορ, ο πρώτος διευθυντής του βρετανικού μουσείου που είχε συνάντηση με την Βρετανική Επιτροπή για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διακόπτει τις συνομιλίες με την εν λόγω επιτροπή.

Αντιδράσεις

Οι δηλώσεις του κ. Μακγκρέγκορ εξόργισαν την Βρετανική Επιτροπή για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Ο πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής, καθηγητής Άντονυ Σνοντγκράς, δήλωσε ότι το βρετανικό μουσείο εσκεμμένα έδωσε εσφαλμένες πληροφορίες για τις επαφές του με την Αθήνα.

Ο καθηγητής Σνοντγκράς πρόσθεσε ότι θα ήταν ικανοποιημένος με την πρόταση για «εικονική αναπαράσταση του Παρθενώνα, μόνο αν στόλιζε το βρετανικό μουσείο σε αντικατάσταση των γλυπτών».


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2003 - 07:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Το δράμα του Αλιάκμονα
 

Τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά

Άκαρπες απέβησαν, μέχρι στιγμής, οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό του τρίχρονου αγοριού, που χάθηκε στα νερά του ποταμού Αλιάκμονα, μετά το τροχαίο δυστύχημα με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που στοίχισε τη ζωή σε 14 άτομα.

Οι έρευνες των συνεργείων συνεχίζονται από τα ξημερώματα της Δευτέρας. Άνδρες της ΕΜΑΚ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ερεύνησαν το ποτάμι, ωστόσο δεν εντοπίστηκε κανένα ίχνος του αγοριού.

Μαρτυρία

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του 20χρονου στρατιώτη, Αναστάσιου Κόλλια, όσον αφορά το τροχαίο δυστύχημα με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ που σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στον ποταμό Αλιάκμονα .

Ο νεαρός, που νοσηλεύεται τραυματισμένος σε νοσοκομείο της Κατερίνης, δήλωσε μεταξύ άλλων όσον αφορά το τραγικό περιστατικό, ότι ο οδηγός του λεωφορείου προσπέρασε με μεγάλη ταχύτητα ένα φορτηγό, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του οχήματος, το οποίο στη συνέχεια προσέκρουσε στα προστατευτικά κιγκλιδώματα και έπεσε από τη γέφυρα στον ποταμό Αλιάκμονα.

«Την ώρα που έπεφτε το λεωφορείο και έκανε τούμπες στον αέρα δεν ακουγόταν το παραμικρό.
Στη συνέχεια ακουγόταν μόνο τα κλάματα των δύο παιδιών που τα φώναζε η μητέρα τους, όμως και σταμάτησαν και αυτά μετά από λίγο. Ημασταν περίπου 20 άτομα στο λεωφορείο και ήξερα πως κάποιοι είχαν σκοτωθεί αφού ήταν τρομερό το ατύχημα», ανέφερε ο 20χρονος.

Aναγνωρίσθηκαν τα θύματα

Όλα τα ονόματα των θυμάτων του τραγικού τροχαίου δυστυχήματος, στη γέφυρα του Αλιάκμονα, έγιναν γνωστά.

Συγκεκριμένα νεκροί είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομική διεύθυνση Πιερίας:

Eυσταθία Μουζάκη, 50 ετών, Ιγκμπάρ Νασίρ, 27 ετών από το Πακιστάν, Κωνσταντίνος Τουλούπης, 55 ετών, Βασίλης Νάσιουτζικ, 47 ετών, Κονδυλία Σκληρού, 22 ετών, Ευθυμία Παργάνα, 25 χρόνων, Δημήτριος Τσελεπίδης, 29 ετών, Μιχάλης Φίσκας 27 ετών, Γεώργιος Μπαξεβανίδης, 23 ετών, Φώτης Τσέτσος 27 ετών, Βασίλης Τασιούλας 37 ετών, Ηλία Κωνσταντίνοφ, 39 ετών, ο οδηγός του λεωφορείου, Χρήστος Τόλιος, 38 χρόνων και η 7χρονη Στεριανή Σεϊνα.

Έδωσε φως…

Tην απόφαση να δωρίσουν τους κερατοειδείς, της 25χρονης Ευθυμίας Παργάνα, ενός εκ των θυμάτων του πολύνεκρου τροχαίου στον Αλιάκμονα, η οποία ανασύρθηκε νεκρή, πήραν οι συγγενείς της.

Τα ευαίσθητα όργανα, της άτυχης κοπέλας, η οποία αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος», φυλάσσονται ήδη στην τράπεζα οφθαλμών του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, προκειμένου να χαρίσουν, στις επόμενες ημέρες, το φως σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2003 - 06:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Κίνα: Δεκάδες θύματα από σεισμό
 


Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τη βορειοδυτική επαρχία Ξινγιάνγκ της Κίνας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 150 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι κατέρρευσαν τουλάχιστον χίλια σπίτια αλλά και σχολικές εγκαταστάσεις.

Η Αμερικανική γεωλογική υπηρεσία ανέφερε ότι το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 33 χιλιόμετρα.

Η περιοχή θεωρείται ιδιαίτερα σεισμογενής συνήθως όμως δεν αναφέρονται θύματα καθώς δεν είναι πυκνοκατοικημένη.


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2003 - 06:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Κίνα: Δεκάδες θύματα από σεισμό
 


Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τη βορειοδυτική επαρχία Ξινγιάνγκ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 90 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 200.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι κατέρρευσαν τουλάχιστον χίλια σπίτια αλλά και σχολικές εγκαταστάσεις.

Η Αμερικανική γεωλογική υπηρεσία ανέφερε ότι το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 33 χιλιόμετρα.

Η περιοχή θεωρείται ιδιαίτερα σεισμογενής συνήθως όμως δεν αναφέρονται θύματα καθώς δεν είναι πυκνοκατοικημένη.


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2003 - 05:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμετακίνητη η Γαλλία
 

Οι επιθεωρήσεις έχουν αποτέλεσμα υποστηρίζει η Γαλλία

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία ετοιμάζονται να υποβάλουν το σχέδιο ενός δεύτερου ψηφίσματος για το Ιράκ, η Γαλλία συνεχίζει να εκφράζει την αντίθεσή της στις αμερικανικές και βρετανικές προθέσεις.

Η γαλλική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι οι επιθεωρητές όπλων πραγματοποιούν προόδους και για αυτό χρειάζονται χρόνο για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους.


H Γαλλία δεν μπορεί να αντιληφθεί ποία είναι η χρησιμότητα ενός δεύτερου ψηφίσματος
Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γαλλίας, Ζαν Φρανσουά Κοπ σημείωσε ότι «η Γαλλία δεν μπορεί να αντιληφθεί ποία είναι η χρησιμότητα ενός δεύτερου ψηφίσματος, από τη στιγμή που οι επιθεωρήσεις έχουν αποτελέσματα».

Την ίδια ώρα πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, απηύθυνε και ένα μήνυμα προς τη Βαγδάτη, λέγοντας ότι η Γαλλία δεν θα είναι επιεικής. Σύμφωνα με τον κ. Βιλπέν, το Ιράκ οφείλει να καταστρέψει τους πυραύλους Σαμούντ, αλλά και ολόκληρο το χημικό και πυρηνικό εξοπλισμό που διαθέτει, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των επιθεωρητών όπλων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η στάση της Γαλλίας δεν καθιστά σαφές εάν η χώρα σχεδιάζει να ασκήσει βέτο στην έκδοση ενός δεύτερου ψηφίσματος για το Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάσκεψη των Αδεσμεύτων που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λαμπούρ, ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, υπογράμμισε ότι ένας πόλεμος εναντίον του Ιράκ θα ήταν καταστροφικός όχι μόνο για τον ιρακινό λαό, αλλά και για όλο τον κόσμο.

Ο κ. Μπέκι τόνισε ότι το Ιράκ οφείλει να συνεργασθεί με τους επιθεωρητές όπλων. Στη διάσκεψη συμμετέχουν επίσης το Ιράκ και η Βόρειος Κορέα.

Αισιοδοξία στη Βαγδάτη


Αισιόδοξος για το ζήτημα των πυραύλων ο Ιρακινός διαπραγματευτής
Την ίδια στιγμή πάντως, η Βαγδάτη εκφράζει την αισιοδοξία της ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί ειρηνικά. Ο Ιρακινός αξιωματούχος, στρατηγός Χουσάμ Μουχάμαντ Αμίν, ο οποίος συνδιαλέγεται με τους επιθεωρητές όπλων, υπογράμμισε ότι το θέμα των πυραύλων τύπου Σαμούντ-2 μπορεί να επιλυθεί μέσω του διαλόγου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, είχε δηλώσει ότι το βεληνεκές των πυραύλων Σαμούντ-2 ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια των Ηνωμένων Εθνών και για αυτό οι πύραυλοι αυτού του τύπου πρέπει να καταστραφούν. Την αμέριστη υποστήριξή του προς τις εντολές του Χανς Μπλιξ εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2003 - 07:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Κυβέρνηση συνασπισμού στο Ισραήλ
 

Στην άκρα δεξιά στήριξε την κυβέρνησή του ο Αριέλ Σαρόν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, σχημάτισε κυβέρνηση με τη συμμετοχή δυο ακόμη δεξιών κομμάτων-του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος και του κόμματος Σινούι.

Το Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα υποστηρίζει την εξάπλωση των εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη και αντιτίθεται στην ειρηνευτική διαδικασία.

Το Εργατικό Κόμμα διέκοψε τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού όταν πληροφορήθηκε την πρόθεση του Αριέλ Σαρόν να συμπεριλάβει στην κυβέρνηση και το Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα.

Ανταποκριτές από την Ιερουσαλήμ μεταδίδουν ότι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την προώθηση του ειρηνευτικού σχεδίου.


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2003 - 06:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποχαιρετισμός στον Σέσελιτζ
 

Χιλιάδες υποστηρικτές περίμεναν στο κρύο να δουν τον κ. Σέσελι

Χιλιάδες άτομα αψήφησαν το κρύο στην πρωτεύουσα της Σερβίας, Βελιγράδι, και συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να αποχαιρετήσουν τον υπερ-εθνικιστή πολιτικό, Βόισλαβ Σέσελιτζ, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.

Ο Βόισλαβ Σέσελιτζ, πρόκειται να μεταφερθεί στη Χάγη, όπου θα παρουσιασθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου στη Πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο ακροδεξιός πολιτικός κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για δολοφονίες, σεξουαλικές κακοποιήσεις και εκδίωξη μειονοτήτων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι ο κ. Σέσελιτζ αναφέρει ότι πρόκειται να υπερασπίσει ο ίδιος τον εαυτό του.

Πιστεύεται πως ο κ. Σέσελιτζ, όπως και ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θα χρησιμοποιήσει το δικαστήριο για να προβεί ουσιαστικά σε πολιτικούς λόγους, που στόχο θα έχουν να ακουσθούν από τους υποστηρικτές του στη Σερβία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.