Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-02-25

  1. Εξελίξεις στην ισραηλινή κυβέρνηση
  2. Νέο σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό
  3. Αμύνεται ο Σαντάμ Χουσεΐν
  4. Διώξεις στελεχών του Πινοσέτ
  5. Αναβολές της Τουρκίας
  6. Στο Λονδίνο ο αριστοκράτης της Βενετίας
  7. Νέο σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό
  8. «Θετικές οι ενέργειες» του Ιράκ
  9. Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα
  10. Αμύνεται ο Σαντάμ Χουσεΐν
  11. Το «ναι» της Τουρκίας
  12. «Αιχμάλωτοι πολέμου» οι αγνοούμενοι Αμερικανοί πολίτες
  13. «Ύστατη ευκαιρία στο Σαντάμ»
  14. Το «ναι» της Τουρκίας
  15. Β. Κορέα: Εκτοξεύει πύραυλο, πυροδοτεί εντάσεις
  16. Τηλεοπτική μονομαχία ζητά ο Χουσεΐν
  17. Δυο στρατόπεδα για το Ιράκ

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2003 - 21:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Εξελίξεις στην ισραηλινή κυβέρνηση
 

Ο Αριέλ Σαρόν αναμένεται να ανακοινώσει την κυβέρνηση συνασπισμού την Πέμπτη

Το κόμμα Λικούντ του Αριέλ Σαρόν προέβη σε συμφωνία για συμμετοχή του κόμματος της Δεξιάς, Εθνικό Ενωτικό Κόμμα, στην κυβέρνηση συνασπισμού.


Η εν λόγω ισραηλινή συμμαχία σημαίνει ουσιαστικά ότι δεν θα υπάρχει ισορροπημένη πολιτική για την ειρηνευτική διαδικασία
Σαέμπ Ερεκάτ, διαπραγματευτής των Παλαιστινίων
Εάν επικυρωθεί η συμφωνία, ο κ. Σαρόν θα αποκτήσει την πλειοψηφία στην άνω βουλή του ισραηλινού κοινοβουλίου και θα τοποθετήσει το υπουργικό του συμβούλιο ακόμη περισσότερο προς το χώρο της Δεξιάς.

Το Εθνικό Ενωτικό Κόμμα, το οποίο διαθέτει επτά έδρες στο ισραηλινό κοινοβούλιο, τάσσεται εναντίον της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ωστόσο, ο κ. Σαρόν έχει υποστηρίξει, κατ' αρχήν τουλάχιστον, την υπογραφή συμφωνίας ενός αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο προβλέπει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005.

Ειρηνευτική διαδικασία

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα ισραηλινή συμμαχία πρόκειται να καθυστερήσει τις αμερικανικές προσπάθειες για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Το Εθνικό Ενωτικό Κόμμα αποτελείται από ορισμένες υπερ-εθνικιστικές ομάδες, οι οποίες κάνουν λόγο για εβραϊκή κυριαρχία στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα.

Η συμφωνία θα επικυρωθεί μόνο εάν συμφωνήσουν και οι τρεις ομάδες που αποτελούν το Εθνικό Ενωτικό Κόμμα.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο κ. Σαρόν αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού την Πέμπτη.


Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2003 - 20:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό
 

Μπορεί να παρατείνει κατά μια εβδομάδα την προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου μετέδωσε λεπτομέρειες του συνόλου των αλλαγών που προτείνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στο αναθεωρημένο έγγραφό του.

Εν τω μεταξύ ο κ. Ανάν δήλωσε ότι ο ΟΗΕ μπορεί να παρατείνει κατά μία εβδομάδα την προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου που έχει δώσει στους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.

«Το νέο σχέδιο»

Ο νέος χάρτης δεν περιλαμβάνει το τμήμα της χερσονήσου της Καρπασίας που είχε ο προηγούμενος χάρτης.
Αντί αυτού, περιλαμβάνει υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση νέες περιοχές στα δυτικά της Αμμοχώστου και στον κόλπο της Μόρφου που επιτρέπουν την επιστροφή επιπρόσθετου αριθμού περίπου 2.700 προσφύγων.

Περιλαμβάνονται συγκεκριμένα 15 νέες κοινότητες που είναι οι ακόλουθες: Γαϊδουράς, (Νέα Σπάρτη) Πραστειό και Πυργά στην Επαρχία Αμμοχώστου, Αγιος Βασίλειος, Σκυλλούρα, Πεντάγεια, Ξερός, Καραβοστάσι, Ποταμός Κάμπου και Λιμνίτης στην περιοχή Μόρφου, Αμμαθκιές, Ξερόβουνο, Άγιος Ιωάννης, Σελέμανι και Κόκκινα στην περιοχή Τηλλυρίας.

Η ακτογραμμή στην περιοχή Μόρφου επεκτείνεται έως πριν από το Συριανοχώρι, που δεν επιστρέφεται.

Η περιοχή Καρπασίας που παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση θα έχει το καθεστώς που συμφωνήθηκε στη Βιέννη και δεν υπόκειται στις ποσοστώσεις της επιστροφής.

Η Βρετανία επιστρέφει το 50% του εδάφους των βάσεών της στο πλαίσιο της συνολικής ρύθμισης του εδαφικού. Αυτό το έδαφος θα κατανεμηθεί κατά 90% στο ελληνοκυπριακό κρατίδιο και κατά 10% στο τουρκοκυπριακό.

Το δικαίωμα επιστροφής μειώνεται από 28% στο 21%.

Θα υπάρξει μορατόριουμ επιστροφής έξι ετών αντί τεσσάρων που ίσχυε στο προηγούμενο έγγραφο.

Εξαιρούνται μόνο οι πρόσφυγες άνω των 65 ετών που θα δικαιούνται να αρχίσουν τη διαδικασία επιστροφής σε δύο χρόνια.

Το δικαίωμα επιστροφής μετά την πάροδο των έξι ετών θα γίνει ως ακολούθως:

Από τον 6ο έως τον 10ο χρόνο, επιστρέφει το 7%

Από τον 10ο χρόνο έως τον 14ο, το 14% και από τον 15ο χρόνο έως τον εικοστό πρώτο, το 21%.

Το δικαίωμα απόκτησης κατοικίας αυξάνεται από 14% στο προηγούμενο σχέδιο, στο 20% ανά πόλη και χωριό και συνολικά αυξάνεται από 9% στο 10%.

Όλοι αυτοί οι περιορισμοί στο δικαίωμα επιστροφής και απόκτησης περιουσίας που εισάγονται στο πλαίσιο της λύσης ως εξαίρεση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αίρονται οριστικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Έποικοι:
Καθορίζεται συγκεκριμένος αριθμός, 45.000 εποίκων, που θα παραμείνουν. Υπολογίζεται όμως ότι με βάση και άλλα κριτήρια ο αριθμός αυτός θα φθάσει στις 60.000.

-Ασφάλεια:
Στο νέο αναθεωρημένο έγγραφο καθορίζεται ο αριθμός των στρατιωτών του ελληνικού και του τουρκικού αποσπάσματος που θα παραμείνουν στις 6.000 για κάθε πλευρά.

Ο αριθμός των στρατευμάτων θα επανεξεταστεί το 2010. Όμως, τα στρατεύματα θα αποχωρήσουν οριστικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επανέρχεται η πρόνοια της υποχρεωτικής συγκατάθεσης Ελλάδας και Τουρκίας για τη χρήση του κυπριακού εδάφους για σκοπούς ασφάλειας.

Η μόνιμη εγκατάσταση των Ελλήνων και Τούρκων περιορίζεται στο 10%, αλλά οι μελλοντικοί μετανάστες δεν μπορούν να ξεπερνούν το 5% του πληθυσμού κάθε πλευράς.

Το νέο κράτος θα ονομάζεται Ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου (United Cyprus Republic) και αναφέρεται ρητά ότι θα έχει ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Τα συστατικά κράτη -component states- μετονομάζονται σε constituent states δηλαδή, συνιστώντα κράτη και θα έχουν την ονομασία Ελληνοκυπριακό κράτος και Τουρκοκυπριακό κράτος.

Διευκρινίζεται ότι ο εναέριος χώρος, τα χωρικά ύδατα και η αποκλειστική οικονομική ζώνη στη θάλασσα ανήκουν στην Ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου.

-Συνταγματικά θέματα:
Στο Προεδρικό Συμβούλιο καθορίζεται πενταετής πλήρης θητεία στον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που αναδεικνύεται ως το πιο ισχυρό μέλος του Συμβουλίου.

Η αρμοδιότητα εκπροσώπησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταφέρεται στον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και όχι στους εκ περιτροπής προέδρους.

Διασφαλίζεται η συμμετοχή της Κύπρου στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, στη συμφωνία Σέγκεν και στις ενισχυμένες συνεργασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το δημοψήφισμα απαλείφεται το ερώτημα που αφορά την ένταξη της Κύπρου.

Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο που λειτουργεί και ως μηχανισμός επίλυσης διαφορών, οι τρεις ξένοι δικαστές θα έχουν μία ψήφο.

Διαχωρίζονται πλήρως τα πολιτικά δικαιώματα Eλληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην εκλογή αντιπροσώπων στα ομοσπονδιακά όργανα, δηλαδή την Άνω και την Κάτω Βουλή.


Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2003 - 21:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμύνεται ο Σαντάμ Χουσεΐν
 

Το Ιράκ παρέδωσε έγγραφα που αναφέρονται στην καταστροφή όπλων μαζικού ολέθρου

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, ανακοίνωσε ότι το Ιράκ παρέδωσε περίπου 100 έγγραφα που αναφέρονται στην καταστροφή όπλων μαζικής καταστροφής.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, δήλωσε σε μία σπάνια συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ότι η Βαγδάτη δεν διαθέτει πυραύλους με μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο βεληνεκές.

Πρόκειται για την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Ιρακινού ηγέτη σε τηλεοπτικό δίκτυο μετά από μια δεκαετία.

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο και κεντρικό παρουσιαστή του δικτύου, Νταν Ράδερ, που πήρε τη συνέντευξη, ο Σαντάμ Χουσεΐν εμφανίστηκε ήρεμος και διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να καταστρέψει τους ιρακινούς πυραύλους «Αλ Σαμούντ ΙΙ», όπως ζητούν οι επιθεωρητές όπλων.

Τηλεοπτική αναμέτρηση

Ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, προκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, σε ζωντανή τηλεοπτική μονομαχία σχετικά με θέμα την απειλή πολέμου εναντίον του Ιράκ από τις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης - που πρόκειται να μεταδοθεί από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS την Τετάρτη, ο Ιρακινός ηγέτης, λέει ότι η πρόσκλησή του δεν αποτελεί αστείο αλλά μια ευκαιρία για τον Αμερικανό πρόεδρο να πείσει τον κόσμο για τους ισχυρισμούς του.

Αντιδρώντας στις πληροφορίες αυτές ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, χαρακτήριζε την πρόσκληση για τηλεοπτικό διάλογο ως μη σοβαρή και τα σχόλια περί των πυραύλων κατάφωρη παραβίαση των κελευσμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Αντιπολεμικές κινητοποιήσεις

Εντωμεταξύ οι φιλειρηνικές οργανώσεις συνεχίζουν τις δυναμικές ενέργειες διαμαρτυρόμενες για την προοπτική πολέμου εναντίον του Ιράκ. Στην Ιταλία διαδηλωτές εμποδίζουν εδώ και ημέρες τη μεταφορά όπλων σιδηροδρομικώς προς την κύρια αμερικανική στρατιωτική βάση Καμπ Ντάρμπι, στην Τοσκάνη. Τη Δευτέρα μία ακόμα αμαξοστοιχία εφοδίων δεν μπόρεσε να φτάσει παρά μόνο μετά από 12 ώρες στον προορισμό της, και αφού προηγουμένως είχε αλλάξει κατεύθυνση για να αποφύγει τους διαδηλωτές.

Στη Βρετανία περίπου τριακόσια μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Γκρίνπις πήραν μέρος σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αποκλείοντας την κεντρική έδρα της αμερικανικής πετρελαιοβιομηχανίας Έξον Μόμπιλ, και υποχρεώνοντας την να κλείσει τα γραφεία για ολόκληρη την ημέρα.

Άλλοι διαδηλωτές επέδραμαν σε περίπου 120 βενζινάδικα αμερικανικών εταιρειών, όπου αλυσοδέθηκαν στις αντλίες, αφαίρεσαν τους διακόπτες ροής καυσίμων και τελικά προκάλεσαν τη διακοπή λειτουργίας σε τουλάχιστον 50 περιπτώσεις.

Αλλά φιλειρηνικές διαδηλώσεις σημειώθηκαν και στα σύνορα Ιράκ - Κουβέιτ, όπου ομάδα ακτιβιστών πέρασε από τη ζώνη όπου σταθμεύουν αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα, μέσα σε ιρακινό έδαφος, και ύψωσε πανό με αντιπολεμικά συνθήματα.


Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2003 - 20:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Διώξεις στελεχών του Πινοσέτ
 

Ο στρατηγός Πινοσέτ κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1973

Το υπουργείο Εξωτερικών της Χιλής άσκησε δίωξη εναντίον πέντε υψηλόβαθμων στελεχών των μυστικών υπηρεσιών κατά την περίοδο Πινοσέτ για τη δολοφονία του στρατηγού, Κάρλος Πρατς.


Χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν στη Χιλή την περίοδο Πινοσέτ
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αλεχάνδρο Σόλις, διέταξε τη σύλληψη των πέντε στελεχών, οι οποίοι βρίσκονται ήδη υπό κράτηση.

Ο στρατηγός Πρατς ήταν ο επικεφαλής του στρατού της Χιλής υπό την ηγεσία του προέδρου Σαλβαντόρ Αλιέντε, η κυβέρνηση του οποίου έπεσε μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ, το 1973.

Ο στρατηγός και η σύζυγός του, Σοφία Κούθμπερτ, σκοτώθηκαν ένα χρόνο αργότερα, όταν το αυτοκίνητό τους ανατινάχθηκες στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, Μπουένος Αϊρες.

Καταγγελίες εναντίον της CIA

Οι τέσσερις συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία, ενώ ο πέμπτος θεωρείται συνεργός.

Και οι πέντε αρνούνται τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι πίσω από τη δολοφονία του στρατηγού Πρατς κρυβόταν η CIA.

Είναι η πρώτη φορά που οι αρχές της Χιλής διερευνούν την εν λόγω υπόθεση. Οι έρευνες ξεκίνησαν όταν το Μπουένος Αϊρες ζήτησε την έκδοση των πέντε ανδρών.

Οι αρχές της Χιλής απέρριψαν το αίτημα της Αργεντινής και αποφάσισαν ότι μία σχετική δίκη πρέπει να λάβει χώρα στη Χιλή.


Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2003 - 19:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Αναβολές της Τουρκίας
 

Οι Αμερικανοί θέλουν τα λιμάνια της Τουρκίας σ'ένα πόλεμο κατά του Ιράκ

Νέα αναβολή έλαβε η ψηφοφορία του τουρκικού κοινοβουλίου για το θέμα της παρουσίας Αμερικανών στρατιωτών στο έδαφος της χώρας, εν όψει ενός πιθανού πολέμου στο Ιράκ.


Η Τουρκία αναμένεται να επιτρέψει τη διέλευση των Αμερικανών στρατιωτών στο έδαφός της
Μεχμέτ Αλί Σαχίν, αντιπρόεδρος της Τουρκίας
Η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί στην Αγκυρα ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, όμως η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να αναβάλει τις αποφάσεις της.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον έχει εγγυηθεί στην Αγκυρα ότι δεν θα επιτραπεί η δημιουργία κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα ενέκρινε τις αμερικανικές προτάσεις την Τρίτη.

Λεπτομέρειες

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αμπντουλά Γκιουλ, υπογράμμισε ότι πρέπει να εξετασθούν προηγουμένως ορισμένες λεπτομέρειες.

Πιστεύεται, ωστόσο, ότι η Τουρκία θα εγκρίνει τελικά τις αμερικανικές προτάσεις, παρά το γεγονός ότι τόσο η κοινή γνώμη όσο και πολλοί Τούρκοι βουλευτές τάσσονται εναντίον ενός πολέμου στο Ιράκ.

Η τουρκική εθνοσυνέλευση αναμένεται να επανεξετάσει το θέμα την Τετάρτη.

Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει να επιτραπεί η παρουσία 62.000 Αμερικανών στην Τουρκία για έξι μήνες.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της χώρας, Μεχμέτ Αλί Σαχίν, δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία αναμένεται να επιτρέψει τη διέλευση των Αμερικανών στρατιωτών στο έδαφός της.


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2003 - 17:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο Λονδίνο ο αριστοκράτης της Βενετίας
 

Από τη Μέττα Τσικρικά

Η μεγαλύτερη έκθεση των έργων του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης, Τιτσιάνο, άνοιξε στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Mετά από πεντακόσια χρόνια, έργα του καλλιτέχνη από πινακοθήκες όλου του κόσμου, γκαλερί και εκκλησίες, εκτίθενται συνολικά, για πρώτη φορά στον κόσμο..


Μη μου άπτου (1514)

Το πιο φιλόδοξο μέρος της είναι η αναπάρασταση από το μέγαρο του Δούκα της Φεράρας, Αλφόνσου του Έστε, ο οποίος θέλησε να διακοσμήσει ένα δωμάτιο της οικίας του, στη Φεράρα, με έργα μεγάλων Ιταλών ζωγράφων.


Βακχικό (1523)

Ο Τιτσιάνο ζωγράφισε τρία δικά του έργα για την αίθουσα, τους πίνακες «Βάκχος και Αριάδνη», «Οι Ανδριανοί», και η «Θυσία στην Αφροδίτη»


Βάκχος και Αριάδνη (1520-3)

Τα τρία αυτά έργα του Τιτσιάνο, μαζί με τον πίνακα του Τζιοβάνι Μπελίνι η «Γιορτή των Θεών», και τους πίνακες του Ντόσο Ντόσι, εκτίθενται για πρώτη φορά μαζί, στην έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης, που έχει αναπαραστήσει όλη τη αίθουσα, το καμερίνο, του Δούκα


H Παρθένος και το Θείο Βρέφος (1532)

Η έκθεση καλύπτει όλο το εύρος της δημιουργίας του καλλιτέχνη - από την νεαρή ηλικία έως τα τελευταία του χρόνια - γνωρίζει κανείς τον Τιτσιάνο ως προσωπογράφο και τοπιογράφο, δημιουργό μυθολογικών σκηνών και θρησκευτικών αναπαραστάσεων


O Ενταφιασμός του Χριστού (1559)

Ο Βενετσιάνος καλλιτέχνης είχε καταξιωθεί εν ζωή, ήταν μάλιστα ο πρώτος Ιταλός ζωγράφος που απέκτησε φήμη στην Ευρώπη. Η ζωγραφική του κοσμούσε τις πιο γνωστές συλλογές σε όλη την Ιταλία, την Ισπανία, ακόμη και τη Γαλλία. Ποντίφηκες, πρίγκηπες και πλούσιοι έμποροι, του ζητούσαν να τους ζωγραφίσει τα πορτραίτα τους.


Aυτοπροσωπογραφία (1566-68)

Οι πίνακες του Τιτσιάνο δίνουν στις ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας νέα πνοή, με τους ήρωες να διεισδύουν στα βάθη των ανθρώπινων αισθημάτων, σε αρμονική σχέση με το μεσογειακό ηλιακό φως που φαίνεται να διαποτίζει γλυκά τους λευκούς νεφελώδεις σχηματισμούς στον ορίζοντα.


Η δολοφονία του Ακταίωνος (1565-76)

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Μάιο και τον Ιούνιο θα μεταφερθεί στο Πράντο της Μαδρίτης.


Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2003 - 19:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό
 

Μπορεί να παρατείνει κατά μια εβδομάδα την προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου μετέδωσε λεπτομέρειες του συνόλου των αλλαγών που προτείνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στο αναθεωρημένο έγγραφό του.

Εν τω μεταξύ ο κ. Ανάν δήλωσε ότι ο ΟΗΕ μπορεί να παρατείνει κατά μία εβδομάδα την προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου που έχει δώσει στους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.

«Το νέο σχέδιο»

Ο νέος χάρτης δεν περιλαμβάνει το τμήμα της χερσονήσου της Καρπασίας που είχε ο προηγούμενος χάρτης.
Αντί αυτού, περιλαμβάνει υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση νέες περιοχές στα δυτικά της Αμμοχώστου και στον κόλπο της Μόρφου που επιτρέπουν την επιστροφή επιπρόσθετου αριθμού περίπου 2.700 προσφύγων.

Περιλαμβάνονται συγκεκριμένα 15 νέες κοινότητες που είναι οι ακόλουθες: Γαϊδουράς, (Νέα Σπάρτη) Πραστειό και Πυργά στην Επαρχία Αμμοχώστου, Αγιος Βασίλειος, Σκυλλούρα, Πεντάγεια, Ξερός, Καραβοστάσι, Ποταμός Κάμπου και Λιμνίτης στην περιοχή Μόρφου, Αμμαθκιές, Ξερόβουνο, Άγιος Ιωάννης, Σελέμανι και Κόκκινα στην περιοχή Τηλλυρίας.

Η ακτογραμμή στην περιοχή Μόρφου επεκτείνεται έως πριν από το Συριανοχώρι, που δεν επιστρέφεται.

Η περιοχή Καρπασίας που παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση θα έχει το καθεστώς που συμφωνήθηκε στη Βιέννη και δεν υπόκειται στις ποσοστώσεις της επιστροφής.

Η Βρετανία επιστρέφει το 50% του εδάφους των βάσεών της στο πλαίσιο της συνολικής ρύθμισης του εδαφικού. Αυτό το έδαφος θα κατανεμηθεί κατά 90% στο ελληνοκυπριακό κρατίδιο και κατά 10% στο τουρκοκυπριακό.

Το δικαίωμα επιστροφής μειώνεται από 28% στο 21%.

Θα υπάρξει μορατόριουμ επιστροφής έξι ετών αντί τεσσάρων που ίσχυε στο προηγούμενο έγγραφο.

Εξαιρούνται μόνο οι πρόσφυγες άνω των 65 ετών που θα δικαιούνται να αρχίσουν τη διαδικασία επιστροφής σε δύο χρόνια.

Το δικαίωμα επιστροφής μετά την πάροδο των έξι ετών θα γίνει ως ακολούθως:

Από τον 6ο έως τον 10ο χρόνο, επιστρέφει το 7%

Από τον 10ο χρόνο έως τον 14ο, το 14% και από τον 15ο χρόνο έως τον εικοστό πρώτο, το 21%.

Το δικαίωμα απόκτησης κατοικίας αυξάνεται από 14% στο προηγούμενο σχέδιο, στο 20% ανά πόλη και χωριό και συνολικά αυξάνεται από 9% στο 10%.

Όλοι αυτοί οι περιορισμοί στο δικαίωμα επιστροφής και απόκτησης περιουσίας που εισάγονται στο πλαίσιο της λύσης ως εξαίρεση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αίρονται οριστικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έποικοι

Καθορίζεται συγκεκριμένος αριθμός, 45.000 εποίκων, που θα παραμείνουν. Υπολογίζεται όμως ότι με βάση και άλλα κριτήρια ο αριθμός αυτός θα φθάσει στις 60.000.

Ασφάλεια

Στο νέο αναθεωρημένο έγγραφο καθορίζεται ο αριθμός των στρατιωτών του ελληνικού και του τουρκικού αποσπάσματος που θα παραμείνουν στις 6.000 για κάθε πλευρά.

Ο αριθμός των στρατευμάτων θα επανεξεταστεί το 2010. Όμως, τα στρατεύματα θα αποχωρήσουν οριστικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επανέρχεται η πρόνοια της υποχρεωτικής συγκατάθεσης Ελλάδας και Τουρκίας για τη χρήση του κυπριακού εδάφους για σκοπούς ασφάλειας.

Η μόνιμη εγκατάσταση των Ελλήνων και Τούρκων περιορίζεται στο 10%, αλλά οι μελλοντικοί μετανάστες δεν μπορούν να ξεπερνούν το 5% του πληθυσμού κάθε πλευράς.

Το νέο κράτος θα ονομάζεται Ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου (United Cyprus Republic) και αναφέρεται ρητά ότι θα έχει ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Τα συστατικά κράτη -component states- μετονομάζονται σε constituent states δηλαδή, συνιστώντα κράτη και θα έχουν την ονομασία Ελληνοκυπριακό κράτος και Τουρκοκυπριακό κράτος.

Διευκρινίζεται ότι ο εναέριος χώρος, τα χωρικά ύδατα και η αποκλειστική οικονομική ζώνη στη θάλασσα ανήκουν στην Ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου.

Συνταγματικά θέματα

Στο Προεδρικό Συμβούλιο καθορίζεται πενταετής πλήρης θητεία στον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που αναδεικνύεται ως το πιο ισχυρό μέλος του Συμβουλίου.

Η αρμοδιότητα εκπροσώπησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταφέρεται στον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και όχι στους εκ περιτροπής προέδρους.

Διασφαλίζεται η συμμετοχή της Κύπρου στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, στη συμφωνία Σέγκεν και στις ενισχυμένες συνεργασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το δημοψήφισμα απαλείφεται το ερώτημα που αφορά την ένταξη της Κύπρου.

Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο που λειτουργεί και ως μηχανισμός επίλυσης διαφορών, οι τρεις ξένοι δικαστές θα έχουν μία ψήφο.

Διαχωρίζονται πλήρως τα πολιτικά δικαιώματα Eλληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην εκλογή αντιπροσώπων στα ομοσπονδιακά όργανα, δηλαδή την Άνω και την Κάτω Βουλή.



Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2003 - 18:14 ('Ωρα Λονδίνου)
«Θετικές οι ενέργειες» του Ιράκ
 

Ικανοποιημένος από τις ενέργειες της Βαγδάτης δηλώνει ο Χανς Μπλιξ

«Θετικές» χαρακτήρισε τις πρόσφατες αποκαλύψεις του ιρακινού καθεστώτος για την καταστροφή ορισμένων όπλων μαζικής καταστροφής ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ.


Οι νέες αποκαλύψεις περιέχουν ορισμένα θετικά στοιχεία, τα οποία πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω
Χανς Μπλιξ
Ο κ. Μπλιξ ανακοίνωσε ότι το Ιράκ παρέδωσε περίπου 100 έγγραφα που αναφέρονται στην καταστροφή όπλων μαζικής καταστροφής το 1991.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, οι Ιρακινοί αξιωματούχοι εντόπισαν μία βόμβα τύπου R-400, σε έναν χώρο που εχρησιμοποιείτο για την καταστροφή βιολογικών όπλων στο παρελθόν.

Οι νέες αποκαλύψεις της Βαγδάτης περιέχονται σε επιστολές που εστάλησαν προς τις αρμόδιες επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών.

Μπους και Μπλερ

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα εγκρίνουν το ψήφισμα που υπέβαλε η Βρετανία και το οποίο - εάν εγκριθεί - θα εξουσιοδοτήσει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.


Είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι οι επιθεωρητές όπλων θα εντοπίσουν τα όπλα μαζικής καταστροφής της Βαγδάτης, χωρίς τη συνεργασία των ιρακινών αρχών
Τόνι Μπλερ
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται ουσιαστικά δεύτερο ψήφισμα για να ξεκινήσει ένας πόλεμος εναντίον του Ιράκ.

Από την άλλη πλευρά, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο σημαντικές ομιλίες της πολιτικής του καριέρας, απέρριψε την πρόταση της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, για ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Οι τρεις χώρες πρότειναν να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές όπλων για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους.

Ο κ. Μπλερ υπογράμμισε, ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, ότι «είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι οι επιθεωρητές όπλων θα εντοπίσουν τα όπλα μαζικής καταστροφής της Βαγδάτης, χωρίς τη συνεργασία των ιρακινών αρχών».

Το νέο ψήφισμα

Πάντως, ο κ. Μπλερ ανακοίνωσε ότι θα «δοθεί μία τελευταία ευκαιρία στο Σαντάμ Χουσεϊν να προβεί σε αφοπλισμό», καθώς θα καθυστερήσει η ψηφοφορία για το ψήφισμα που υπέβαλε η Βρετανία στα Ηνωμένα Εθνη, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία.


Ο Σαντάμ Χουσεϊν έχει μία τελευταία ευκαιρία να προβεί σε αφοπλισμό και να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της κρίσης
Τόνι Μπλερ
Αξιωματούχοι στο Λονδίνο πιστεύουν ότι η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να αναβάλουν για δύο εβδομάδες την ψηφοφορία για το νέο ψήφισμα, σε μία προσπάθεια να πείσουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αναγκαιότητα ενός πολέμου.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, ο κ. Μπλερ αναμένεται να αντιμετωπίσει δριμεία κριτική από το ίδιο το κόμμα του εάν προχωρήσει σε έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ, χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα και η Συρία, δήλωσαν ότι δεν συντρέχουν λόγοι για την έκδοση ενός νέου ψηφίσματος που να επιτρέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.


Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2003 - 15:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα
 


Χιλιάδες μέλη των σωστικών συνεργείων δίνουν μάχη με το χρόνο στην βορειοδυτική Κίνα, ψάχνοντας για επιζώντες στα συντρίμμια που άφησε στο πέρασμα τους τα 6.8 Ρίχτερ.

Από την ισχυρή σεισμική δόνηση που συγκλόνισε την επαρχία Ζινγιάνγκ έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 260 άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες.


Τα χέρια κάποιων ανδρών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έχουν ματώσει από το σκάψιμο
Κυβερνητικός αξιωματούχος

«Υπάρχουν 249 νεκροί σε ένα μόνο χωριό και 12 σε άλλες περιοχές,» ανακοίνωσε αξιωματούχος του Σεισμολογικού Γραφείου της Ζινγιάνγκ.

«Τα χωριά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς»

Άστεγοι

Περίπου 50 χιλιάδες άτομα έχουν πληγεί από τη σεισμική δόνηση. Εννέα χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί και εκατοντάδες σχολεία κατεδαφίστηκαν.

Περίπου πέντε χιλιάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων σκάβουν ακόμα και με τα χέρια για να εντοπίσουν τυχών επιζώντες.

«Δεν έχουν κοιμηθεί καθόλου» είπε κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Τα χέρια κάποιων ανδρών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έχουν ματώσει από το σκάψιμο.»

Χαμηλές θερμοκρασίες

Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα της Δευτέρας έξω από τα σπίτια τους, σε θερμοκρασίες ιδιαίτερα χαμηλές.

Χιλιάδες οι τραυματίες

Προμήθειες σε τρόφιμα, σκηνές, κουβέρτες και ρούχα εστάλησαν στις πληγείσες περιοχές.

Τώρα ένα νέο σωστικό συνεργείο, αποτελούμενο από 42 μέλη, βρίσκεται καθ' οδόν προς την Ζινγιάνγκ.

Ήδη, πολλά από τα θύματα έχουν ενταφιαστεί.

Σεισμογενής περιοχή

Οι ηγέτες πολλών χωρών έστειλαν συλλυπητήρια μηνύματα στην κυβέρνηση της Κίνας.

Η απομακρυσμένη περιοχή της Ζινγιάνγκ αποτελεί σεισμογενή ζώνη και έχει πληγεί από 18 σεισμικές δονήσεις, άνω των 5.0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, από το 1996.

Σεισμική δόνηση, μεγέθους 7.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το 1976 κοντά στο Πεκίνο, στέλνοντας στο θάνατο 250 χιλιάδες ανθρώπους.


Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2003 - 17:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμύνεται ο Σαντάμ Χουσεΐν
 

Το Ιράκ παρέδωσε έγγραφα που αναφέρονται στην καταστροφή όπλων μαζικού ολέθρου

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, ανακοίνωσε ότι το Ιράκ παρέδωσε περίπου 100 έγγραφα που αναφέρονται στην καταστροφή όπλων μαζικής καταστροφής.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, δήλωσε σε μία σπάνια συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ότι η Βαγδάτη δεν διαθέτει πυραύλους με μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο βεληνεκές.

Πρόκειται για την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Ιρακινού ηγέτη σε τηλεοπτικό δίκτυο μετά από μια δεκαετία.

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο και κεντρικό παρουσιαστή του δικτύου, Νταν Ράδερ, που πήρε τη συνέντευξη, ο Σαντάμ Χουσεΐν εμφανίστηκε ήρεμος και διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να καταστρέψει τους ιρακινούς πυραύλους «Αλ Σαμούντ ΙΙ», όπως ζητούν οι επιθεωρητές όπλων.

Τηλεοπτική αναμέτρηση

Ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, προκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, σε ζωντανή τηλεοπτική μονομαχία σχετικά με θέμα την απειλή πολέμου εναντίον του Ιράκ από τις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης - που πρόκειται να μεταδοθεί από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS την Τετάρτη, ο Ιρακινός ηγέτης, λέει ότι η πρόσκλησή του δεν αποτελεί αστείο αλλά μια ευκαιρία για τον Αμερικανό πρόεδρο να πείσει τον κόσμο για τους ισχυρισμούς του.

Αντιδρώντας στις πληροφορίες αυτές ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, χαρακτήριζε την πρόσκληση για τηλεοπτικό διάλογο ως μη σοβαρή και τα σχόλια περί των πυραύλων κατάφωρη παραβίαση των κελευσμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Αντιπολεμικές κινητοποιήσεις

Εντωμεταξύ οι φιλειρηνικές οργανώσεις συνεχίζουν τις δυναμικές ενέργειες διαμαρτυρόμενες για την προοπτική πολέμου εναντίον του Ιράκ. Στην Ιταλία διαδηλωτές εμποδίζουν εδώ και ημέρες τη μεταφορά όπλων σιδηροδρομικώς προς την κύρια αμερικανική στρατιωτική βάση Καμπ Ντάρμπι, στην Τοσκάνη. Τη Δευτέρα μία ακόμα αμαξοστοιχία εφοδίων δεν μπόρεσε να φτάσει παρά μόνο μετά από 12 ώρες στον προορισμό της, και αφού προηγουμένως είχε αλλάξει κατεύθυνση για να αποφύγει τους διαδηλωτές.

Στη Βρετανία περίπου τριακόσια μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Γκρίνπις πήραν μέρος σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αποκλείοντας την κεντρική έδρα της αμερικανικής πετρελαιοβιομηχανίας Έξον Μόμπιλ, και υποχρεώνοντας την να κλείσει τα γραφεία για ολόκληρη την ημέρα.

Άλλοι διαδηλωτές επέδραμαν σε περίπου 120 βενζινάδικα αμερικανικών εταιρειών, όπου αλυσοδέθηκαν στις αντλίες, αφαίρεσαν τους διακόπτες ροής καυσίμων και τελικά προκάλεσαν τη διακοπή λειτουργίας σε τουλάχιστον 50 περιπτώσεις.

Αλλά φιλειρηνικές διαδηλώσεις σημειώθηκαν και στα σύνορα Ιράκ - Κουβέιτ, όπου ομάδα ακτιβιστών πέρασε από τη ζώνη όπου σταθμεύουν αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα, μέσα σε ιρακινό έδαφος, και ύψωσε πανό με αντιπολεμικά συνθήματα.


Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2003 - 16:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Το «ναι» της Τουρκίας
 

Οι Αμερικανοί θέλουν τα λιμάνια της Τουρκίας σ'ένα πόλεμο κατά του Ιράκ

Η Τουρκία σχεδιάζει να επιτρέψει τη διέλευση περίπου 62 χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στο έδαφός της, εν όψει μιας πιθανής επέμβασης εναντίον του Ιράκ.

Στην εν λόγω ανακοίνωση προέβη ο αντιπρόεδρος της χώρας, Μεχμέτ Αλί Σαχίν. Το θέμα όμως εξακολουθεί να εξετάζεται από την τουρκική εθνοσυνέλευση.

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άλκη Κούρκουλα

Έληξε τη Δευτέρα το παζάρι γύρω από τους όρους της συμμετοχής της Τουρκίας στον πόλεμο στο Ιράκ και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα δοθεί από την τουρκική εθνοσυνέλευση η εξουσιοδότηση που απαιτείται για τη διέλευση και την στάθμευση αμερικανικών στρατευμάτων από την Τουρκία.


Η οικονομία μας έχει άμεση ανάγκη ρευστότητας, δεν θα αντέξει την κρίση που θα προκαλέσει η πρώτη τουφεκιά
Γιασάρ Γιακίς

Η «αγοραπωλησία αλόγων», όπως χαρακτήρισε την σχετική διαπραγμάτευση ο αμερικανός πρόεδρος κ. Τζωρτζ Μπους, επεκτάθηκε σε μάκρος γιατί η Άγκυρα ήθελε να κατοχυρώσει όλες τις πλευρές της δύσκολης αυτής επιχείρησης αλλά και να βεβαιωθεί ότι αντίθετα με το ότι είχε συμβεί με τον πόλεμο στον Κόλπο, οι υποσχέσεις που δίδονται από τις ΗΠΑ θα τηρηθούν.

Το ποιός θα πληρώσει τις ταυτότητες που θα εκδώσουν οι αμερικανοί στρατιώτες, αν θα πληρώνουν ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που ισχύουν στην Τουρκία ήταν μερικά από τα θέματα που κρατούσαν ανοιχτή την διαπραγμάτευση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Γιασάρ Γιακίς εξήγησε ότι η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ πρέπει να φθάσει στην Τουρκία πριν πέσει η πρώτη τουφεκιά του πολέμου.

«Η οικονομία μας έχει άμεση ανάγκη ρευστότητας, δεν θα αντέξει την κρίση που θα προκαλέσει η πρώτη τουφεκιά», είπε.

Η κοινή γνώμη είναι κατά του πολέμου

«Αν περιμένουμε την διαδικασία εγκρίσεων από το Κογκρέσο δεν θα αντέξουμε το πρώτο σοκ», είπε και εξήγησε ότι θα χρειασθεί ένα άμεσο δάνειο που θα καλύπτει την περίοδο μέχρι την έγκριση του οικονομικού πακέτου από το κογκρέσο.

Ο πρόεδρος Μπους παρομοίασε την διαπραγμάτευση με την «αγοραπωλησία αλόγων σε εμποροπανήγυρη».

«Στο Τέξας μπορεί να σου πάρουν ότι έχεις και δεν έχεις επάνω σου σε μία τέτοια αγοραπωλησία,» είπε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ Γιακίς αρνήθηκε ότι η Τουρκία μετέρχεται τις ίδιες μεθόδους με τις ζωοπανηγύρεις του Τέξας.

Πάντως για να μη λείψει από κανέναν η ένταση των ζωοπανηγύρεων, ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης, Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν συμφωνεί να τεθεί ή εξουσιοδότηση σε ψηφοφορία αν δεν υπάρξει προηγουμένως νέα πράξη των Ηνωμένων Εθνών που να νομιμοποιεί διεθνώς την απόφαση πολέμου.

Την ίδια άποψη έχει εκφράσει ο πρόεδρος Νετζντέτ Σεζέρ και η αντιπολίτευση.


Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2003 - 14:49 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αιχμάλωτοι πολέμου» οι αγνοούμενοι Αμερικανοί πολίτες
 

Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπευσαν στην Κολομβία

Στην Κολομβία, οι αντάρτες των ΦΑΡΚ χαρακτήρισαν «αιχμαλώτους πολέμου» τους τρεις Αμερικανούς πολίτες τους οποίους κρατούν εδώ και δέκα μέρες, απ' όταν συνετρίβη το αεροσκάφος τους, στο νότιο μέρος της χώρας που είναι υπό τον έλεγχό των ανταρτών.

Οι αντάρτες των ΦΑΡΚ είναι η μεγαλύτερη αυτονομιστική ομάδα στην Κολομβία.

Στο ανακοινωθέν τους αναφέρουν ότι οι τρεις αμερικανοί θα απελευθερωθούν μόνο στο πλαίσιο ανταλλαγής με αρκετούς συντρόφους τους.

Οι αντάρτες λένε ότι οι τρεις Αμερικανοί είναι πράκτορες της CIA. Η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι δούλευαν για το υπουργείο αμύνης.

Στον τόπο του δυστυχήματος βρέθηκαν νεκροί ένας ακόμη Αμερικανός και ένας Κολομβιανός στρατιωτικός που επέβαιναν στο αμερικανικό αεροσκάφος τύπου Τσέσνα.

Οι αντάρτες λένε ότι οι τρεις αμερικανοί είναι πράκτορες της CIA, η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι δούλευαν για το υπουργείο αμύνης.

Στον τόπο του δυστυχήματος βρέθηκαν νεκροί και ένας ακόμη αμερικανός και ένας Κολομβιανός στρατιωτικός που επέβαιναν στο αμερικανικό αεροσκάφος τύπου Τσέσνα.

Επίσης, οι αντάρτες των ΦΑΡΚ ζητούν από την κυβέρνηση της Κολομβίας τη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στη χώρα.


Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2003 - 13:39 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ύστατη ευκαιρία στο Σαντάμ»
 

Η ψηφοφορία για την υιοθέτηση του ψηφίσματος ενδέχεται να καθυστερήσει

Τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξετάζουν το ψήφισμα, το οποίο υπέβαλε η Βρετανία, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ισπανίας, και το οποίο λέει οτι το Ιράκ δεν έχει αφοπλιστεί, όπως προβλέπουν προηγούμενες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν καταθέσει αντιπρόταση για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Ο Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ, που συναντήθηκαν χθες στο Βερολίνο, υποστηρίζουν, μαζί με τη Ρωσία, ότι θέλουν να δοθεί χρόνος στη διπλωματία και στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρέσβης της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη, Ζαν Μαρκ ντε λα Σαμπλιέρ, λέει ότι δεν συντρέχει λόγος να σπεύσει η διεθνής κοινότητα σε πόλεμο κατά του Ιράκ.

«Το Ιράκ πρέπει να αφοπλιστεί και είναι απολύτως σαφές ότι θα δοθεί προτεραιότητα στον ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ... Πιστεύουμε ότι η χρήση βίας είναι η έσχατη λύση,» λέει ο Γάλλος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη και μαζί του συμφωνεί ο Ρώσος ομόλογος του, Σεργκέι Λαβρώφ.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, μιλώντας την Τρίτη στο Κοινοβούλιο είπε ότι η ψηφοφορία για την υιοθέτηση του νέου ψηφίσματος θα καθυστερήσει , προκειμένου να δοθεί στο Σαντάμ Χουσεΐν μια τελευταία ευκαιρία για ειρηνικό αφοπλισμό.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ένα δεύτερο ψήφισμα.

Η Συρία ήταν ακόμα πιο σαφής διευκρινίζοντας οτι δεν θα στηρίξει το ψήφισμα.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν διαθέτει πυραύλους εμβέλειας πέρα από το επιτρεπτό όριο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να καταστρέψει τους μεταλλαγμένους, όπως υποστηρίζουν οι επιθεωρητές, πυραύλους Σαμούντ ΙΙ.

Ο Σαντάμ Χουσείν έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, όπου και κάλεσε τον πρόεδρος Μπους σε ζωντανή τηλεοπτική διαμάχη.

Η πρόταση του προέδρου του Ιράκ δεν έγινε δεχτή από την Ουάσιγκτον.


Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2003 - 14:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Το «ναι» της Τουρκίας
 

Οι Αμερικανοί θέλουν τα λιμάνια της Τουρκίας σ'ένα πόλεμο κατά του Ιράκ

Το Τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να αποφασίσει σήμερα αν θα επιτραπεί στα αμερικανικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν το τουρκικό έδαφος, στο πλαίσιο πολέμου κατά του Ιράκ.

To Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε την τελική απόφαση του τη Δευτέρα, μετά από πιέσεις που δέχθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άλκη Κούρκουλα

Έληξε τη Δευτέρα το παζάρι γύρω από τους όρους της συμμετοχής της Τουρκίας στον πόλεμο στο Ιράκ και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα δοθεί από την τουρκική εθνοσυνέλευση η εξουσιοδότηση που απαιτείται για τη διέλευση και την στάθμευση αμερικανικών στρατευμάτων από την Τουρκία.


Η οικονομία μας έχει άμεση ανάγκη ρευστότητας, δεν θα αντέξει την κρίση που θα προκαλέσει η πρώτη τουφεκιά
Γιασάρ Γιακίς

Η «αγοραπωλησία αλόγων», όπως χαρακτήρισε την σχετική διαπραγμάτευση ο αμερικανός πρόεδρος κ. Τζωρτζ Μπους, επεκτάθηκε σε μάκρος γιατί η Άγκυρα ήθελε να κατοχυρώσει όλες τις πλευρές της δύσκολης αυτής επιχείρησης αλλά και να βεβαιωθεί ότι αντίθετα με το ότι είχε συμβεί με τον πόλεμο στον Κόλπο, οι υποσχέσεις που δίδονται από τις ΗΠΑ θα τηρηθούν.

Το ποιός θα πληρώσει τις ταυτότητες που θα εκδώσουν οι αμερικανοί στρατιώτες, αν θα πληρώνουν ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που ισχύουν στην Τουρκία ήταν μερικά από τα θέματα που κρατούσαν ανοιχτή την διαπραγμάτευση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Γιασάρ Γιακίς εξήγησε ότι η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ πρέπει να φθάσει στην Τουρκία πριν πέσει η πρώτη τουφεκιά του πολέμου.

«Η οικονομία μας έχει άμεση ανάγκη ρευστότητας, δεν θα αντέξει την κρίση που θα προκαλέσει η πρώτη τουφεκιά», είπε.

Η κοινή γνώμη είναι κατά του πολέμου

«Αν περιμένουμε την διαδικασία εγκρίσεων από το Κογκρέσο δεν θα αντέξουμε το πρώτο σοκ», είπε και εξήγησε ότι θα χρειασθεί ένα άμεσο δάνειο που θα καλύπτει την περίοδο μέχρι την έγκριση του οικονομικού πακέτου από το κογκρέσο.

Ο πρόεδρος Μπους παρομοίασε την διαπραγμάτευση με την «αγοραπωλησία αλόγων σε εμποροπανήγυρη».

«Στο Τέξας μπορεί να σου πάρουν ότι έχεις και δεν έχεις επάνω σου σε μία τέτοια αγοραπωλησία,» είπε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ Γιακίς αρνήθηκε ότι η Τουρκία μετέρχεται τις ίδιες μεθόδους με τις ζωοπανηγύρεις του Τέξας.

Πάντως για να μη λείψει από κανέναν η ένταση των ζωοπανηγύρεων, ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης, Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν συμφωνεί να τεθεί ή εξουσιοδότηση σε ψηφοφορία αν δεν υπάρξει προηγουμένως νέα πράξη των Ηνωμένων Εθνών που να νομιμοποιεί διεθνώς την απόφαση πολέμου.

Την ίδια άποψη έχει εκφράσει ο πρόεδρος Νετζντέτ Σεζέρ και η αντιπολίτευση.


Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2003 - 13:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Β. Κορέα: Εκτοξεύει πύραυλο, πυροδοτεί εντάσεις
 

Η Πιονγγ Γιανγκ έχει ένα από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο

Με μια κίνηση, που οι ανταποκριτές χαρακτηρίζουν προκλητική, τη Δευτέρα, η Βόρειος Κορέα εκτόξευσε πύραυλο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Ιαπωνίας και της κορεατικής χερσονήσου, ώρες πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Νοτίου Κορέας.

Όπως έγινε γνωστό, ο πύραυλος κατέπεσε σε διεθνή ύδατα, 60 χιλιόμετρα ανατολικά της Νοτίου Κορέας, λίγες μόλις ώρες πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ο Ρο Μου Χιουν.



Ο 16ος πρόεδρος της Ν. Κορέας
Ο πρόεδρος Ρο κατά την επίσημη ομιλία του απέφυγε να αναφερθεί στο περιστατικό. Κάλεσε όμως τη Βόρειο Κορέα να εγκαταλείψει «τις πυρηνικές της φιλοδοξίες», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών , Κόλιν Πάουελ, ο οποίος βρισκόταν στη Σεούλ για την τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου, επιχείρησε να υποβαθμίσει το συμβάν, λέγοντας ότι επρόκειτο για πύραυλο παλαιού τύπου. Τόνισε, μάλιστα ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν, εκ των προτέρων, την κίνηση αυτή της Πιονγκ Γιανγκ.

Την Τρίτη, η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε ότι αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της. Συχνά η Πιονγκ Γιανγκ επιρρίπτει ευθύνες στις ΗΠΑ για παρείσδυση στην επικράτειά της – λένε οι ανταποκριτές – όμως αυτή τη φορά , οι ισχυρισμοί της Βορείου Κορέας έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω των ιδιαιτέρως τεταμένων σχέσεών της με την Ουάσιγκτον.

Η πυραυλική δοκιμή της Δευτέρας ξύπνησε στο Τόκιο μνήμες από το 1998, όταν η Βόρειος Κορέα εκτόξευσε ρουκέτα η οποία πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και κατέπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι το βεληνεκές των πυραύλων της καλύπτει όλες τις γειτονικές της χώρες.

Η Κίνα – βασικός σύμμαχος της Βορείου Κορέας – κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ψυχραιμία.

Πονοκέφαλος για τη Ν. Κορέα

Η εκτόξευση του πυραύλου αποτελεί πονοκέφαλο για το νέο πρόεδρο της Νοτίου Κορέας.

«Εναπόκειται στην Πιονγκ Γιανγκ να προχωρήσει με το πυρηνικό της πρόγραμμα ή να εγγυηθεί την ασφάλεια της περιοχής και να εξασφαλίσει οικονομική ενίσχυση,» δήλωσε ο κ. Ρο, νομικός σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πάντως ο πρόεδρος Ρο, ο οποίος επιδιώκει το διάλογο με την γειτονική του χώρα, έχει επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία του για τη σκληρή ρητορική των ΗΠΑ κατά της Πιονγκ Γιανγκ.

Ο κ. Πάουελ, ωστόσο, καθησύχασε τον πρόεδρο Ρο διαβεβαιώνοντας τον ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σχέδια να επιτεθούν στη Βόρειο Κορέα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Βόρειο Κορέα, μόνο που φέτος η ποσότητα των τροφίμων που θα διατεθούν θα είναι μικρότερη από πέρσυ.

Ο Κόλιν Πάουελ τόνισε, πάντως, ότι η χείρα βοηθείας που τείνει η Ουάσιγκτον προς την Πιονγ Γιανγκ είναι ανεξάρτητη από την παρούσα κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.


Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2003 - 06:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Τηλεοπτική μονομαχία ζητά ο Χουσεΐν
 

Αντιπολεμική διαμαρτυρία της Greenpeace

Ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, προκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, σε ζωντανή τηλεοπτική μονομαχία σχετικά με θέμα την απειλή πολέμου εναντίον του Ιράκ από τις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης - που πρόκειται να μεταδοθεί από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS την Τετάρτη, ο Ιρακινός ηγέτης, λέει ότι η πρόσκλησή του δεν αποτελεί αστείο αλλά μια ευκαιρία για τον Αμερικανό πρόεδρο να πείσει τον κόσμο για τους ισχυρισμούς του.

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο και κεντρικό παρουσιαστή του δικτύου, Νταν Ράδερ, που πήρε τη συνέντευξη, ο Σαντάμ Χουσεΐν εμφανίστηκε ήρεμος και διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να καταστρέψει τους ιρακινούς πυραύλους «Αλ Σαμούντ 2», όπως ζητούν οι επιθεωρητές όπλων.

Αντιδρώντας στις πληροφορίες αυτές ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, χαρακτήριζε την πρόσκληση για τηλεοπτικό διάλογο ως μη σοβαρή και τα σχόλια περί των πυραύλων κατάφωρη παραβίαση των κελευσμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Αντιπολεμικές κινητοποιήσεις

Εντωμεταξύ οι φιλειρηνικές οργανώσεις συνεχίζουν τις δυναμικές ενέργειες διαμαρτυρόμενες για την προοπτική πολέμου εναντίον του Ιράκ. Στην Ιταλία διαδηλωτές εμποδίζουν εδώ και ημέρες τη μεταφορά όπλων σιδηροδρομικώς προς την κύρια αμερικανική στρατιωτική βάση Καμπ Ντάρμπι, στην Τοσκάνη. Τη Δευτέρα μία ακόμα αμαξοστοιχία εφοδίων δεν μπόρεσε να φτάσει παρά μόνο μετά από 12 ώρες στον προορισμό της, και αφού προηγουμένως είχε αλλάξει κατεύθυνση για να αποφύγει τους διαδηλωτές.

Στη Βρετανία περίπου τριακόσια μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace πήραν μέρος σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αποκλείοντας την κεντρική έδρα της αμερικανικής πετρελαιοβιομηχανίας Έξον Μόμπιλ, και υποχρεώνοντας την να κλείσει τα γραφεία για ολόκληρη την ημέρα.

Άλλοι διαδηλωτές επέδραμαν σε περίπου 120 βενζινάδικα αμερικανικών εταιρειών, όπου αλυσοδέθηκαν στις αντλίες, αφαίρεσαν τους διακόπτες ροής καυσίμων και τελικά προκάλεσαν τη διακοπή λειτουργίας σε τουλάχιστον 50 περιπτώσεις.

Αλλά φιλειρηνικές διαδηλώσεις σημειώθηκαν και στα σύνορα Ιράκ - Κουβέιτ, όπου ομάδα ακτιβιστών πέρασε από τη ζώνη όπου σταθμεύουν αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα, μέσα σε ιρακινό έδαφος, και ύψωσε πανό με αντιπολεμικά συνθήματα.


Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2003 - 06:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Δυο στρατόπεδα για το Ιράκ
 

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις στην Τουρκία

Στο νέο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν το βράδυ της Δευτέρας η Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ισπανία στο Σώμα, αντέδρασαν ήδη τα μόνιμα μέλη του σώματος, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα αλλά και η Γερμανία.

Στο αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος που παρουσιάστηκε από το μόνιμο αντιπρόσωπο της Βρετανίας, σερ Τζέρεμι Γκρίνστοκ, αναφέρεται ότι η Βαγδάτη δεν εκμεταλλεύθηκε την ύστατη ευκαιρία αφοπλισμού της, που της εδόθη με το προηγούμενο ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Οι επιθεωρήσεις στο Ιράκ συνεχίζονται
Σύμφωνα με την αμερικανοβρετανική πλευρά, ο Σαντάμ Χουσείν, ύστερα από 12 χρόνια υπεκφυγών, εξαπάτησης και κωλυσιεργίας, δεν έχει αλλάξει τακτική και συμπεριφορά έναντι των επιθεωρήσεων όπλων.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επέμεινε ότι έχει έλθει η ώρα για τα Ηνωμένα Έθνη να αποφασίσουν εάν θα διατηρήσουν το κύρος τους στον 21ο αιώνα.

Την ώρα όμως που συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, οι ηγέτες της Γαλλίας και Γερμανίας βρίσκονταν στο Βερολίνο, ανακοινώνοντας αντιπρόταση για τον αφοπλισμό του Ιράκ με ειρηνικά μέσα.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, άφησαν να εννοηθεί ότι μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα επιθυμούν να δοθεί περισσότερος χρόνος στη διπλωματία. Ο κ. Σιράκ σημείωσε ότι μόνο οι επιθεωρητές όπλων είναι σε θέση να θέσουν προθεσμίες στο Ιράκ για να αφοπλισθεί, ενώ ο κ. Σρέντερ χαρακτήρισε τον πόλεμο απευκταία εμπειρία που είναι βαθιά εντυπωμένη στη συλλογική συνείδηση της Ευρώπης.

Στην τουρκική βουλή η πρόταση συνεργασίας

Στη Τουρκία τώρα η κυβέρνηση πρόκειται να ζητήσει την Τρίτη από την εθνοσυνέλευση να επιτρέψει τη στάθμευση χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα, με την προοπτική ανάπτυξής τους στο μέτωπο εναντίον του γειτονικού Ιράκ.

Η απόφαση της κυβέρνησης Γκιούλ να φέρει το θέμα προς συζήτηση γίνεται ύστερα από έντονες διπλωματικές πιέσεις από πλευράς Ουάσινγκτον, και ενώ στο βρετανικό Τύπο δημοσιεύονται πληροφορίες ότι η Άγκυρα θα λάβει ως αντάλλαγμα 5 δισεκατομμύρια δολάρια υπό μορφή δωρεάν αμερικανικής οικονομικής βοήθειας και άλλα 15 δισεκατομμύρια δολάρια υπό μορφή δανεισμού.

Πάντως ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Αμπντουλατίφ Σενέρ, δήλωσε ότι πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου εξακολουθούν να εκφράζουν δυσαρέσκεια για την ενδεχόμενη παρουσία ξένων στρατευμάτων, τεθωρακισμένων μονάδων και αεροσκαφών σε τουρκικό έδαφος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την κίνηση της κυβέρνησης για παραπομπή του θέματος στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο πρωταρχικές ανησυχίες της Άγκυρας είναι οι οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει ένας πόλεμος εναντίον του Ιράκ και η πιθανότητα σχηματισμού κουρδικού αυτόνομου κρατιδίου στο βόρειο Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.