Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-02-28

  1. Τα αίτια της τραγωδίας του Κολούμπια
  2. Τα τελευταία λεπτά του «Κολούμπια»
  3. «Σημαντικό βήμα ιρακινού αφοπλισμού»
  4. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε αραβικές χώρες
  5. Εξέλεξε πρόεδρο η Τσεχία
  6. Παρατείνεται το αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας
  7. Δολοφονικά μυρμήγκια
  8. Ύστατη προθεσμία
  9. Επίθεση σε προξενείο των ΗΠΑ
  10. «Κίνηση ουσιαστικού αφοπλισμού»
  11. Νέα κυβέρνηση στην Αυστρία
  12. «Δείγματα συνεργασίας»
  13. Επίθεση σε προξενείο των ΗΠΑ
  14. Απορρίπτουν ιρακινή προσφορά
  15. Καρναβάλι με όπλα
  16. Νέα παράταση
  17. Προς αναζήτησιν προέδρου
  18. Επίθεση σε προξενείο των ΗΠΑ
  19. Απορρίπτουν ιρακινή προσφορά
  20. Επίθεση σε προξενείο των ΗΠΑ
  21. «Δείγματα συνεργασίας»
  22. Απορρίπτουν ιρακινή προσφορά
  23. «Σκληρή γραμμή Σαρόν»

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2003 - 16:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα αίτια της τραγωδίας του Κολούμπια
 

To Κολούμπια διαλύεται στους αιθέρες

Ενα θραύσμα από πλακάκι που περιέχει στίγματα χρώματος πορτοκαλί μπορεί να επιτρέψει στους επιστήμονες να εξηγήσουν τα αίτια της καταστροφής του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια.

Το πλακάκι εντοπίσθηκε κοντά στην κωμόπολη Πάουελ στο βορειοανατολικό Τέξας.

"Το θραύσμα δεν προέρχεται από τη διάλυση του διαστημικού λεωφορείου κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα της Γής" , είπε ο ναύαρχος Χάρολντ Γκέχμαν που είναι επικεφαλής της ομάδας των ειδικών που διεξάγει τις έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας του Κολούμπια.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το διαστημικό λεωφορείο υπέστη ζημιά περίπου 82 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση όταν ένα κομμάτι συμπαγούς ελαστικού από το δοχείο καυσίμων ξεκόλησε και κτύπησε το αριστερό πτερό του Κολούμπια.

Την περασμένη εβδομάδα , ειδικοί της εταιρείας Μπόϊνγκ ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας σύμφωνα με την οποία είναι πολύ πιθανό τρία τεμάχια συμπαγούς ελαστικιού να προσέκρουσαν στο πτερό του διαστημικού λεωφορείου.


Σάββατο 01 Μαρτίου 2003 - 00:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα τελευταία λεπτά του «Κολούμπια»
 

Ο κυβερνήτης Χάσμπαντ και ο πιλότος του Κολούμπια Μακούλ, λίγα λεπτά πριν την καταστροφή

Η Αμερικανική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (ΝΑΣΑ) έδωσε στη δημοσιότητα στιγμιότυπα μαγνητοσκοπημένα μέσα στο διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια, λίγα λεπτά πριν αυτό διαλυθεί, κατά τη διαδικασία προσεδάφισης του την 1η Φεβρουαρίου.

Η βιντεοταινία είναι διάρκειας 13 λεπτών και βρέθηκε ανάμεσα στα συντρίμμια του διαστημοπλοίου, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς, με αποτέλεσμα το θάνατο και των επτά μελών του πληρώματος.

Οι εικόνες δείχνουν τέσσερα μέλη του πληρώματος στη γέφυρα διακυβέρνησης να προβαίνουν στις συνηθισμένες προετοιμασίες, καθώς το διαστημόπλοιο είχε εισέλθει στην ατμόσφαιρα και βρισκόταν σε πορεία προσεδάφισης, πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, ανάμεσα στις πολιτείες Χαβάη και Καλιφόρνια.

Όλες οι σκηνές του βίντεο διαδραματίζονται 11 λεπτά πριν το δυστύχημα, και τέσσερα μόλις λεπτά πριν το κέντρο ελέγχου της ΝΑΣΑ αντιληφθεί ότι υπάρχει πρόβλημα στο αριστερό οπίσθιο τμήμα της ατράκτου.

Οι συγγενείς των επτά αστροναυτών ήταν από τους πρώτους θεατές του επίμαχου βίντεο, που βρέθηκε στο ανατολικό Τέξας στις 6 Φεβρουαρίου.

Συνηθισμένες κουβέντες πριν το μοιραίο

Η κασέτα περιέχει τις συζητήσεις ανάμεσα στον κυβερνήτη Ρικ Χάσμπαντ, τον πιλότο Γουίλι Μακούλ και τις γυναίκες - τεχνικούς Λώρελ Κλάρκ και Καλπάνα Τσάολα. Τα υπόλοιπα τρία μέλη του πληρώματος βρίσκονταν σε άλλο τμήμα του σκάφους.


o πιλότος του Κολούμπια βάζει τα γάντια του λίγο πριν την καταστροφή
Οι κουβέντες που ανταλλάσσει το πλήρωμα είναι συνηθισμένες, χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά εάν αναλογιστεί κανείς τι επακολούθησε λίγες στιγμές αργότερα το βίντεο προκαλεί θλίψη.

Η τεχνικός Καλπάνα Τσάουλα λέει στους υπόλοιπους αστροναύτες να βάλουν τα γάντια τους πριν καταστεί ενεργός η γήινη βαρύτητα.

Η άλλη τεχνικός Λώρελ Κλαρκ παίρνει την κάμερα από το σημείο που είναι σταθεροποιημένη και κινηματογραφεί τη συνάδελφο της και την ίδια να χαμογελούν.

Σε κάποια άλλη στιγμή η κάμερα στρέφεται στο παράθυρο και καταγράφει μικρές φωτεινές λάμψεις που προκαλούνται από την πρόσκρουση μορίων πλάσματος στο εμπρόσθιο τμήμα του διαστημοπλοίου.

Ο πιλότος του Κολούμπια, που βρισκόταν στην πρώτη του διαστημική αποστολή, δεν μπορεί να κρύψει την έκπληξή του και αναφωνεί:

«Αυτό είναι εκπληκτικό [θέαμα]… είναι πραγματικά θεσπέσιο…το χρώμα γύρω από τη μύτη [του σκάφους] είναι λαμπερό πορτοκαλί.

Ο κυβερνήτης, που εκτελούσε τη δεύτερη παρόμοια αποστολή στην καριέρα του, περιγράφει τη θέα στα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος.

«Μοιάζει με υψικάμινο» λέει και προσθέτει αστειευόμενος «Σίγουρα δεν θα θέλατε να βρεθείτε εκεί έξω τώρα».
Και η τεχνικός Λώρελ Κλαρκ του απαντά επίσης αστειευόμενη και λέει στον κυβερνήτη:

«Τι εννοείς, όπως κάναμε πριν από λίγο που βγήκαμε για βόλτα ;» προκαλώντας γενική θυμηδία.

Βέβαια κανείς από το πλήρωμα δεν μπορούσε να προβλέψει ότι σε λίγα λεπτά το σκάφος θα μετατρεπόταν σε ολοκαύτωμα.

Το πρελούδιο της τραγωδίας σε εικόνες


Η τεχνικός Λώρελ Κλαρκ παίρνει τη σταθερή κάμερα και κινηματογραφεί το πλήρωμα


Χαμόγελα των αστροναυτών, στιγμές πριν από την ώρα «μηδέν»


.....Για να επέλθει σε λίγα λεπτά αργότερα το μοιραίο


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2003 - 22:10 ('Ωρα Λονδίνου)
«Σημαντικό βήμα ιρακινού αφοπλισμού»
 

Το Σάββατο αρχίζει η καταστροφή των ιρακινών πυραύλων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία απέρριψαν την προσφορά του Ιράκ να συνεργαστεί για την καταστροφή των πυραύλων τύπου Αλ Σαμούντ όπως είχε ζητήσει ο ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, χαρακτήρισε την απόφαση του Ιράκ «μια σημαντική κίνηση ουσιαστικού αφοπλισμού».

Άποψη την οποία συμμερίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν και ο Γερμανός ομόλογός του, Γιόσκα Φίσερ.

Νωρίτερα η Βαγδάτη είχε ανακοινώσει ότι η καταστροφή των πυραύλων θα ξεκινήσει το Σάββατο, όπως άλλωστε είχαν ζητήσει οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών.



Σημαντικό βήμα ουσιαστικού αφοπλισμού χαρακτήρισε την ιρακινή κίνηση ο Χανς Μπλιξ
Της καταστροφής των πυραύλων θα προηγηθεί συνάντηση και συζητήσεις επί τεχνικών θεμάτων μεταξύ Ιρακινών αξιωματούχων και εκπροσώπων των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, απέρριψε την προσφορά λέγοντας ότι «δε σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στη μέχρι τώρα στάση του Σαντάμ Χουσεϊν».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ο οποίος είχε συνομιλίες στην Μαδρίτη με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, αναφερόμενος στην πληροφορία περί καταστροφής των πυραύλων Σαμούντ ΙΙ, είπε ότι δεν είναι «καιρός για παιχνίδια».

Αμέσως μετά οι Αθνάρ - Μπλερ ανακοίνωσαν ότι θα συνταχθούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την υιοθέτηση δεύτερου ψηφίσματος για το Ιράκ.

Όπως έγινε γνωστό από πηγές στα Ηνωμένα Έθνη, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, έλαβε επιστολή της ιρακινής κυβέρνησης με την οποία εκφράζεται η πρόθεση της Βαγδάτης να ικανοποιήσει «κατ' αρχήν» το αίτημα του ΟΗΕ για καταστροφή των πυραύλων Αλ Σαμούντ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Χανς Μπλιξ είχε δώσει διορία στις ιρακινές αρχές να καταστρέψουν τους πυραύλους Αλ Σαμούντ μέχρι την πρώτη Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ομάδα των ειδικών που βρίσκεται στο Ιράκ, το βεληνεκές του συγκεκριμένου τύπου πυραύλων ξεπερνά το προβλεπόμενο απο τα Ηνωμένα Έθνη όριο.


Να συνεχίσουν οι επιθεωρήσεις του ιρακινού οπλοστασίου ζητάνε Γαλλία και Γερμανία
Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων αναμένεται να υποβάλλει στον ΟΗΕ νέα έκθεση για τα οπλικά συστήματα του Ιράκ.

Σε προσχέδιο της έκθεσης που έφτασε στα χέρια του ΒΒC επισημαίνεται ότι το Ιράκ όφειλε να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες για να αποδείξει ότι προέβη στην καταστροφή βιολογικών και χημικών όπλων.

Όμως, ο ανταποκριτής του BBC στα Ηνωμένα Έθνη υπογραμμίζει ότι η νέα αναφορά του κ. Μπλιξ δεν είναι ξεκάθαρη για το επίπεδο συνεργασίας των ιρακινών αρχών.

Ακάθεκτο το Πεντάγωνο

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη συγκέντρωση δύναμης πυρός στην περιοχή του Περσικού με την αποστολή του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Νίμιτς και βομβαρδιστικών τύπου Β-2.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση της πρώτης ομάδας ιρακινών αντικαθεστωτικών από τις ΗΠΑ σε αμερικανική στρατιωτική βάση της Ουγγαρίας.

Τα περίπου 50 μέλη της ομάδας αυτής θα εργάζονται για τον αμερικανικό στρατό, είτε ως οδηγοί, είτε ως μεταφραστές και φρουροί μέσα στο Ιράκ, εφόσον ξεσπάσει ο πόλεμος.

Θα έχουν ελαφρύ οπλισμό και δεν θα φορούν την αμερικανική στολή, αλλά αυτή των λεγόμενων Ελεύθερων Ιρακινών Δυνάμεων.


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2003 - 18:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε αραβικές χώρες
 

Στιγμιότυπο από αντιπολεμική διαδήλωση 100 χιλιάδων κατοίκων του Καΐρου, την Πέμπτη

Μεγάλα πλήθη κατέβηκαν στους δρόμους του Μπαχρέιν και της Υεμένης για να διαδηλώσουν ενάντια στα αμερικανικά σχέδια επίθεσης κατά του Ιράκ.

Στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μανάμα, χιλιάδες κατοίκων συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας συνθήματα όπως «θάνατος στην Αμερική» και καίγοντας την αμερικανικές σημαίες.

Η πορεία των διαδηλωτών - που έγινε μετά το τέλος της μουσουλμανικής προσευχής της Παρασκευής είχε σαν αποτέλεσμα να παραλύσει το κέντρο της πόλης.


«Άξονα του Κακού» σχηματίζουν ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία, σύμφωνα με τους διαδηλωτές
Παρόμοια συνθήματα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ δόνησαν και την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σανάα.

Οι οργανωτές της αντιπολεμικής συγκέντρωσης κάλεσαν τους πιστούς σε ιερό αγώνα - τζιχάντ - με σκοπό τη σωτηρία του Ιράκ, την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και την εκδίωξη όλων των αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων από τον Περσικό Κόλπο.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 100 χιλιάδες Αιγύπτιοι συνέρρευσαν σε στάδιο του Καΐρου, συμμετέχοντας σε αντιπολεμική διαδήλωση.


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2003 - 11:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Εξέλεξε πρόεδρο η Τσεχία
 

Για τρίτη φορά συνέρχεται το κοινοβούλιο της Τσεχίας για να εκλέξει πρόεδρο

Οι βουλευτές της Τσεχίας εξέλεξαν τον φιλελεύθερο υποψήφιο και πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Βάτσλαβ Κλάους στο προεδρικό αξίωμα, όπως μετέδωσε το τσέχικο πρακτορείο ειδήσεων, CTK.

Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας επικράτησε του αντιπάλου του, Γαν Σόκολ και υποψηφίου με του κυβερνώντος κυβερνητικού συνασπισμού με 142 έδρες στο σύνολο των 281 εδρών της τσεχικής βουλής.

Ο προεδρικός θώκος ήταν «ορφανός» από τις αρχές του Φεβρουαρίου άμα της αποχώρησης του επί 13 έτη προέδρου της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ.

Η συνεδρίαση και ψηφοφορία των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου ήταν η τρίτη σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Οι δύο υποψήφιοι που διεκδίκησαν το προεδρικό αξίωμα της Τσεχίας ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα για τρίτη φορά, και τον πρώην υπουργό Παιδείας και καθηγητή πανεπιστημίου, Γαν Σόκολ.

Ο Βάτσλαβ Κλάους ήταν ο νικητής των δύο προηγούμενων ψηφοφοριών αλλά πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι πολλές πιθανότητες να επικρατήσει για τρίτη φορά.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει την οριακή πλειοψηφία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον Τύπο το κοινοβούλιο της Τσεχίας τελεί υπό ασφυκτική πίεση για την εκλογή προέδρου ενόψει του ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ.

Παρόλο που στην Τσεχία ο πρόεδρος δεν έχει εκτελεστική εξουσία είναι, όμως, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2003 - 16:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Παρατείνεται το αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας
 

Αδιέξοδο προκαλεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας η ιρακινή κρίση

Ανταπόκριση του απεσταλμένου μας στη Νέα Υόρκη, Τάσου Κοκκινίδη:

Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές για το Ιράκ μεταξύ των αντιπάλων στρατοπέδων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Τα μόνιμα μέλη ρίχνουν το μπαλάκι στις μικρότερες χώρες
Χ. Γ. Βαλντέζ, πρέσβης της Χιλής στον ΟΗΕ
Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 15 κρατών-μελών είχαν χθες άκαρπες συνομιλίες καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη συνδομή της Βρετανίας και της Ισπανίας φαίνονται αποφασισμένες να προχωρήσουν σε πόλεμο ακόμη και χωρίς τη ρητή έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι εκπρόσωποι της Γαλλίας και της Γερμανίας επανέλαβαν χθες ότι δεν έχουν εξαντληθεί οι διπλωματικές προσπάθειες για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης με το Ιράκ.

«Πρόοδος στις επιθεωρήσεις»

Ο πρέσβης της Γαλλίας στα Ηνωμένα Εθνη δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι επιθεωρητές όπλων τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κάνει πρόοδο και ότι θα ήταν παράδοξο να εξαπολυθεί επίθεση αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ο Γάλλος διπλωμάτης ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στην νέα πρόταση ψηφίσματος που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με την Βρετανία και την Ισπανία λέγοντας ότι το σχέδιο αυτό δίνει ουσιαστικά το «πράσινο φως» για στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράκ.

Να συνεχίσουν οι επιθεωρήσεις όπλων ζητούν Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία

Τα μη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν κρύβουν πλέον την απογοήτευση τους για τη στάση των δύο αντιπάλων στρατοπέδων.

Ο διπλωματικός εκπρόσωπος της Χιλής μιλώντας χθες δήλωσε ότι με τη στάση τους τα μόνιμα μέλη «ρίχνουν ουσιαστικά το μπαλάκι» (μεταθέτουν δηλαδή την ευθύνη της απόφασης) στις μικρότερες χώρες.

Ο Χουάν Γκαμπριέλ Βαλντέζ πρόσθεσε ότι δεν γίνεται ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δύο αντιπάλων στρατοπέδων και απηύθυνε έκκληση για συνεργασία έτσι ώστε να διασφαλισθεί η αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών.

Συζητείται το συμβιβαστικό σχέδιο Καναδά

Πάντως καταβάλλονται παρασκηνιακές προσπάθειες για την επίτευξη μιάς συμβιβαστικής φόρμουλας.

Ο Καναδάς, αν και δεν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει προτείνει ένα συμβιβαστικό σχέδιο που δίνει στο Ιράκ προθεσμία μέχρι τις 28 Μαρτίου να συμμορφωθεί με το ψήφισμα 1441 και να αφοπλισθεί.

Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία φαίνονται αποφασισμένες να προχωρήσουν άμεσα σε στρατιωτική επέμβαση.


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2003 - 13:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Δολοφονικά μυρμήγκια
 

Τα κίτρινα μυρμήγκια σπέρνουν τον πανικό στο βασίλειο των ζώων

Ομάδα επιστημόνων προειδοποιεί ότι δεκάδες είδη ζώων απειλούνται στην Αυστραλία από την επιδρομή μυρμηγκιών με δολοφονικά ένστικτα.

Το κίτρινο μυρμήγκι της Αυστραλίας εκκρίνει μυρμηκικό οξύ στα μάτια άλλων ζώων.

Τα θύματα των μυρμηγκιών τυφλώνονται και πεθαίνουν είτε από τις επιθέσεις των άλλων ζώων είτε από πείνα καθώς αδυνατούν να εξασφαλίσουν την τροφή τους.

Από το 1989 έως σήμερα τα κίτρινα μυρμήγκια έχουν εξουδετερώσει 20 εκατομμύρια κόκκινα καβούρια, πουλιά και άλλα ζώα τόσο στη νήσο των Χριστουγέννων στον Ινδικό Ωκεανό.

Έκτοτε τα «δολοφονικά» μυρμήγκια έχουν εξαπλωθεί σε 63 περιοχές της αυστραλιανής ενδοχώρας.

«Η εξάπλωση σε ολόκληρη τη χώρα είναι ζήτημα χρόνου, εάν δεν ληφθούν μέτρα», τόνισε ο Μπεν Χόφμαν, ερευνητής στον Επιστημονικό και Βιομηχανικό Ερευνητικό Οργανισμό της Κοινοπολιτείας.

Τα κίτρινα μυρμήγκια πρωτοεμφανίστηκαν στην Ινδία πριν από 60 με 70 χρόνια.


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2003 - 14:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Ύστατη προθεσμία
 

Δε συμφωνεί με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ο Ραούφ Ντενκτάς (δεξιά)

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου του από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, τότε θα σημάνει το τέλος των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της νήσου.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κόφι Ανάν θα σημάνει το «τέλος του δρόμου».

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών όρισε την 10η Μαρτίου ως τη νέα προθεσμία για την υπογραφή του ειρηνευτικού σχεδίου για την Κύπρο από τις ηγεσίες των δύο εμπλεκόμενων πλευρών.

«Θα μεταβούν στη Χάγη στις 10 Μαρτίου για να μου διαμηνύσουν εάν θα υπογράψουν το δεσμευτικό κείμενο για τη διεξαγωγή δύο δημοψηφισμάτων στις 30 Μαρτίου επί του σχεδίου για την επίλυση του Κυπριακού», τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς τόνισε ότι είναι «λάθος και αντιδημοκρατικό» να τεθεί σε δημοψήφισμα το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού.


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2003 - 14:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση σε προξενείο των ΗΠΑ
 

Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση του Ιουνίου

Άγνωστοι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ κατά του προξενείου των Ηνωμένων Πολιτειών στο Καράτσι στο νότιο Πακιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο αστυνομικοί και να τραυματιστούν άλλοι πέντε.


Σύμφωνα με το Ασοσιέτεντ Πρες οι αστυνομικές δυνάμεις του Πακιστάν συνέλαβαν ήδη έναν από τους δράστες σε κοντινό πάρκο και του κατέσχεσαν το όπλο.

Αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τον αριθμό των δραστών.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι δράστες βρίσκονταν σε κοντινό προς το προξενείο πάρκο, από όπου και εξαπέλυσαν την επίθεσή τους.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το προξενείο έχουν αυξηθεί, ιδίως μετά τη βομβιστική επίθεση του Ιουνίου έξω από το ίδιο αμερικανικό προξενείο κατά την οποία είχαν σκοτωθεί 12 άνθρωποι, όλοι πακιστανικής καταγωγής.


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2003 - 15:03 ('Ωρα Λονδίνου)
«Κίνηση ουσιαστικού αφοπλισμού»
 

Το Σάββατο αρχίζει η καταστροφή των ιρακινών πυραύλων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία απέρριψαν την προσφορά του Ιράκ να συνεργαστεί για την καταστροφή των πυραύλων τύπου Αλ Σαμούντ όπως είχε ζητήσει ο ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, χαρακτήρισε την απόφαση του Ιράκ «μια σημαντική κίνηση ουσιαστικού αφοπλισμού».

Άποψη την οποία συμμερίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπάν και ο Γερμανός ομόλογός του, Γιόσκα Φίσερ.

Το Ασοσιέτεντ Πρες επικαλούμενο πηγές στη Βαγδάτη μετέδωσε ότι η καταστροφή των πυραύλων θα ξεκινήσει το Σάββατο.

Πληροφορία την οποία επιβεβαίωσε, επίσης, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Της καταστροφής των πυραύλων θα προηγηθεί συνάντηση και συζητήσεις επί τεχνικών θεμάτων μεταξύ Ιρακινών αξιωματούχων και εκπροσώπων των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, απέρριψε την προσφορά λέγοντας ότι «δε σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στη μέχρι τώρα στάση του Σαντάμ Χουσεϊν».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ο οποίος είχε συνομιλίες στην Μαδρίτη με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, αναφερόμενος στην πληροφορία περί καταστροφής των πυραύλων Σαμούντ ΙΙ, είπε ότι δεν είναι «καιρός για παιχνίδια».

Αμέσως μετά οι Αθνάρ - Μπλερ ανακοίνωσαν ότι θα συνταχθούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την υιοθέτηση δεύτερου ψηφίσματος για το Ιράκ.

Όπως έγινε γνωστό από πηγές στα Ηνωμένα Έθνη, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, έλαβε επιστολή της ιρακινής κυβέρνησης με την οποία εκφράζεται η πρόθεση της Βαγδάτης να ικανοποιήσει «κατ' αρχήν» το αίτημα του ΟΗΕ για καταστροφή των πυραύλων Αλ Σαμούντ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Χανς Μπλιξ είχε δώσει διορία στις ιρακινές αρχές να καταστρέψουν τους πυραύλους Αλ Σαμούντ μέχρι την πρώτη Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ομάδα των ειδικών που βρίσκεται στο Ιράκ, το βεληνεκές του συγκεκριμένου τύπου πυραύλων ξεπερνά το προβλεπόμενο απο τα Ηνωμένα Έθνη όριο.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων αναμένεται να υποβάλλει στον ΟΗΕ νέα έκθεση για τα οπλικά συστήματα του Ιράκ.

Σε προσχέδιο της έκθεσης που έφτασε στα χέρια του ΒΒC επισημαίνεται ότι το Ιράκ όφειλε να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες για να αποδείξει ότι προέβη στην καταστροφή βιολογικών και χημικών όπλων.

Όμως, ο ανταποκριτής του BBC στα Ηνωμένα Έθνη υπογραμμίζει ότι η νέα αναφορά του κ. Μπλιξ δεν είναι ξεκάθαρη για το επίπεδο συνεργασίας των ιρακινών αρχών.

Ακάθεκτο το Πεντάγωνο

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη συγκέντρωση δύναμης πυρός στην περιοχή του Περσικού με την αποστολή του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Νίμιτς και βομβαρδιστικών τύπου Β-2.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση της πρώτης ομάδας ιρακινών αντικαθεστωτικών από τις ΗΠΑ σε αμερικανική στρατιωτική βάση της Ουγγαρίας.

Τα περίπου 50 μέλη της ομάδας αυτής θα εργάζονται για τον αμερικανικό στρατό, είτε ως οδηγοί, είτε ως μεταφραστές και φρουροί μέσα στο Ιράκ, εφόσον ξεσπάσει ο πόλεμος.

Θα έχουν ελαφρύ οπλισμό και δεν θα φορούν την αμερικανική στολή, αλλά αυτή των λεγόμενων Ελεύθερων Ιρακινών Δυνάμεων.


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2003 - 11:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα κυβέρνηση στην Αυστρία
 

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Βόλφγκανγκ Σιούσελ (αριστερά)

Σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού κατέληξε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, τρεις και πλέον μήνες μετά τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός είναι ο ίδιος με αυτόν που κυβερνούσε τη χώρα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Οι Αυστριακοί με την ψήφο τους αύξησαν τη δύναμη του Λαϊκού Κόμματος και του ηγέτη του, καγκελαρίου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ενώ τα ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος έπεσαν.

Η πτώση δημοτικότητας του Κόμματος της Ελευθερίας αποδίδεται σε εσωκομματικές διαφορές.

Το Λαϊκό Κόμμα επεχείρησε να συνάψει συμφωνία τόσο με τους Σοσιαλδημοκράτες όσο και με το κόμμα των Πρασίνων εν μέσω επικριτικών σχολίων για τη βραδύτητα με την οποία πραγματοποιείτο η διαδικασία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Η συμφωνία της δεξιάς με την άκρα δεξιά δεν έχει επισημοποιηθεί αλλά οι ηγέτες των δύο κομμάτων έχουν ήδη μεταβεί στον πρόεδρο της Αυστρίας για να παρουσιάσουν τη νέα κυβέρνηση.


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2003 - 06:56 ('Ωρα Λονδίνου)
«Δείγματα συνεργασίας»
 

«Ως ένα σημείο οι Ιρακινοί φαίνεται ότι συνεργάζονται».

Συνέντευξη στον Μιχάλη Κοσμίδη

Το ερώτημα κατά πόσο συνεργάζονται οι ιρακινές αρχές με τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ και κατ' επέκταση αν υπάρχει λόγος ενίσχυσης και παράτασης της αποστολής τους στη Βαγδάτη αποτελεί το σημαντικότερο ίσως στοιχείο αντιπαράθεσης μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του πολέμου.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, o επικεφαλής της διεύθυνσης σχεδιασμού και επιχειρήσεων των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, Δημήτριος Περοίκος υποστηρίζει ότι «ως ένα σημείο οι Ιρακινοί φαίνεται ότι συνεργάζονται».


Ολα εξαρτώνται από τη συνεργασία του Ιράκ λέει ο κύριος Περοίκος
«Προσπαθούν, λόγου χάρη» είπε ο κ. Περοίκος «να εντοπίσουν τις βόμβες τύπου Σαάτ 400 οι οποίες περιείχαν χημικά και βιολογικά στοιχεία. Έχουν αρχίσει και σκάβουν σε τοποθεσίες όπου φυσικά γνώριζαν ότι βρίσκονται εκεί αλλά μέχρι τώρα δεν έκαναν τίποτα γι΄αυτό. Τώρα άρχισαν να βρίσκουν ορισμένα κομμάτια. Θα πρέπει φυσικά τώρα να εξετάσουμε σε τι αριθμό υπάρχουν γεγονός που δεν είναι καθόλου εύκολο», διευκρίνισε ο o επικεφαλής της διεύθυνσης σχεδιασμού και επιχειρήσεων των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Βαγδάτη.

Για τον κ. Περοίκο, όμως, «αυτό είναι ένα μόνο από τα ζητήματα. Μια ακόμη από τις μεγάλες αποφάσεις που πρέπει να λάβουν», συνέχισε ο ίδιος, «είναι αν θα καταστρέψουν τους πυραύλους (Αλ Σαμούντ) και μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει καμία ένδειξη. Αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει καμία σαφή απάντηση».

Ζήτημα συνεργασίας

Στην ερώτηση αν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ χρειάζονται περισσότερο χρόνο, περισσότερο προσωπικό ή ακόμη και την ενίσχυση δυνάμεων κυανοκράνων ο κ. Περοίκος απάντησε ότι το έργο των επιθεωρητών δεν εξαρτάται από το εάν θα έχουν 15 ή 20 επιθεωρητές παραπάνω ή αν θα υπάρχει βοήθεια από τους κυανόκρανους (για τους οποίους ο ίδιος δεν βλέπει πως θα μπορούσαν να συμβάλουν.

«Το έργο μας θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το κατά πόσο θέλουν να βοηθήσουν οι Iρακινοί», εξηγεί ο κ Περοίκος.


Μια συσκευή που φτιάχνει κατσαρόλες μπορεί, με μικρές τροποποιήσεις, να φτιάξει ένα σώμα πύραυλου
Δημήτριος Περοίκος
Ερωτηθείς αν η απομάκρυνση των επιθεωρητών και η έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων μπορεί να συμβάλει στον πρωταρχικό στόχο αφοπλισμού του Ιράκ ο κ. Περοίκος σημειώνει ότι «αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανείς και εξαρτάται από το τι θα βρουν αυτοί που θα εισέλθουν στο Ιράκ».

Ο ίδιος, όμως, επισημαίνει ότι για να κατανοήσουμε την κατάσταση πρέπει να καταλάβουμε ότι «ο μεγαλύτερος θησαυρός που έχουν αυτή την στιγμή οι Ιρακινοί είναι οι γνώσεις για την κατασκευή όπλων. Είναι θέμα ανθρώπων και μέσων που έχουν στη διάθεσή τους».

«Και δεν πρέπει να ξεχνάμε», σημειώνει ο ίδιος, «τη λεγόμενη διττή χρήση που μπορεί να έχουν ορισμένα αντικείμενα. Μια συσκευή η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξει κατσαρόλες μπορεί, επίσης, με πολλές μικρές τροποποιήσεις να φτιάξει για παράδειγμα ένα σώμα πύραυλου.

«Αυτό που φοβούνται λοιπόν οι υποστηρικτές του πολέμου», αναφέρει ο κ. Περοίκος «είναι ότι σε τελική ανάλυση όταν διακοπεί η επιβολή κυρώσεων θα ξαναρχίσουν ίσως οι ίδιες διαδικασίες που είχαν αρχίσει και παλιά».

Σε αυτό το σημείο όμως επισημαίνει και ο ίδιος ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε αν κάτι τέτοιο συνέβη μετά το 1998 οπότε έφυγαν οι επιθεωρητές από το Ιράκ.


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2003 - 11:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση σε προξενείο των ΗΠΑ
 

Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση του Ιουνίου

Άγνωστοι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ κατά του προξενείου των Ηνωμένων Πολιτειών στο Καράτσι στο νότιο Πακιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο αστυνομικοί και να τραυματιστούν άλλοι πέντε.


Σύμφωνα με το Ασοσιέτεντ Πρες οι αστυνομικές δυνάμεις του Πακιστάν συνέλαβαν ήδη έναν από τους δράστες σε κοντινό πάρκο και του κατέσχεσαν το όπλο.

Αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τον αριθμό των δραστών.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι δράστες βρίσκονταν σε κοντινό προς το προξενείο πάρκο, από όπου και εξαπέλυσαν την επίθεσή τους.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το προξενείο έχουν αυξηθεί, ιδίως μετά τη βομβιστική επίθεση του Ιουνίου έξω από το ίδιο αμερικανικό προξενείο κατά την οποία είχαν σκοτωθεί 12 άνθρωποι, όλοι πακιστανικής καταγωγής.


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2003 - 07:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Απορρίπτουν ιρακινή προσφορά
 

Το Πεντάγωνο αποφάσισε την αποστολή βομβαρδιστικών Β-2

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία απέρριψαν την προσφορά του Ιράκ να συνεργαστεί για την καταστροφή των πυραύλων τύπου Αλ Σαμούντ όπως είχε ζητήσει ο ΟΗΕ.

Το Ασοσιέτεντ Πρες επικαλούμενο πηγές στη Βαγδάτη μετέδωσε ότι η καταστροφή των πυραύλων θα ξεκινήσει το Σάββατο.

Πληροφορία την οποία επιβεβαίωσε αργότερα και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Της καταστροφής των πυραύλων θα προηγηθεί συνάντηση και συζητήσεις επί τεχνικών θεμάτων μεταξύ Ιρακινών αξιωματούχων και εκπροσώπων των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, απέρριψε την προσφορά λέγοντας ότι «δε σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στη μέχρι τώρα στάση του Σαντάμ Χουσεϊν».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ο οποίος είχε συνομιλίες στην Μαδρίτη με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, αναφερόμενος στην πληροφορία περί καταστροφής των πυραύλων Σαμούντ ΙΙ, είπε ότι δεν είναι «καιρός για παιχνίδια».

Αμέσως μετά οι Αθνάρ - Μπλερ ανακοίνωσαν ότι θα συνταχθούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την υιοθέτηση δεύτερου ψηφίσματος για το Ιράκ.

Όπως έγινε γνωστό από πηγές στα Ηνωμένα Έθνη, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, έλαβε επιστολή της ιρακινής κυβέρνησης με την οποία εκφράζεται η πρόθεση της Βαγδάτης να ικανοποιήσει «κατ' αρχήν» το αίτημα του ΟΗΕ για καταστροφή των πυραύλων Αλ Σαμούντ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Χανς Μπλιξ είχε δώσει διορία στις ιρακινές αρχές να καταστρέψουν τους πυραύλους Αλ Σαμούντ μέχρι την πρώτη Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ομάδα των ειδικών που βρίσκεται στο Ιράκ, το βεληνεκές του συγκεκριμένου τύπου πυραύλων ξεπερνά το προβλεπόμενο απο τα Ηνωμένα Έθνη όριο.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων αναμένεται να υποβάλλει στον ΟΗΕ νέα έκθεση για τα οπλικά συστήματα του Ιράκ.

Σε προσχέδιο της έκθεσης που έφτασε στα χέρια του ΒΒC επισημαίνεται ότι το Ιράκ όφειλε να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες για να αποδείξει ότι προέβη στην καταστροφή βιολογικών και χημικών όπλων.

Όμως, ο ανταποκριτής του BBC στα Ηνωμένα Έθνη υπογραμμίζει ότι η νέα αναφορά του κ. Μπλιξ δεν είναι ξεκάθαρη για το επίπεδο συνεργασίας των ιρακινών αρχών.

Ακάθεκτο το Πεντάγωνο

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη συγκέντρωση δύναμης πυρός στην περιοχή του Περσικού Κόλπου με την αποστολή του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Νίμιτς και βομβαρδιστικών τύπου Β-2.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση της πρώτης ομάδας ιρακινών αντικαθεστωτικών από τις ΗΠΑ σε αμερικανική στρατιωτική βάση της Ουγγαρίας.

Τα περίπου 50 μέλη της ομάδας αυτής θα εργάζονται για τον αμερικανικό στρατό, είτε ως οδηγοί, είτε ως μεταφραστές και φρουροί μέσα στο Ιράκ, εφόσον ξεσπάσει ο πόλεμος.

Θα έχουν ελαφρύ οπλισμό και δεν θα φορούν την αμερικανική στολή, αλλά αυτή των λεγόμενων Ελεύθερων Ιρακινών Δυνάμεων.


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2003 - 10:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Καρναβάλι με όπλα
 

Οι τοπικές αρχές ανησυχούν ότι τα επεισόδια θα μεταφερθούν και στο «στρατόπεδο» των τουριστών

Ανοίγει η αυλαία στο καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο παρουσία ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες κλήθηκαν για την καταστολή των ταραχών που έχουν ξεσπάσει στην πόλη της Βραζιλίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία έμποροι ναρκωτικών πυρπόλησαν λεωφορεία, πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς, και εξαπέλυσαν επιθέσεις επιτέθηκαν κατά τμημάτων της αστυνομίας.

Οι αστυνομικές του Ρίο ντε Τζανέιρο υποστηρίζουν ότι σκότωσαν επτά κακοποιούς κατά τη διάρκεια των διήμερων συμπλοκών στους δρόμους της πόλης.

Συνολικά τουλάχιστον 3.000 στρατιώτες και 28.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Από τη φυλακή

Ως συντονιστής των δραστηριοτήτων των εμπόρων ναρκωτικών εμφανίζεται ο έγκλειστος Φερναντίνιο Μπέρα Μαρ, ο οποίος φέρεται ως ο επικεφαλής της συμμορίας «Κόκκινη Διοίκηση».

Η οργάνωση αριθμεί χιλιάδες μέλη, οι οποίοι ως επί το πλείστον προέρχονται από τις φτωχογειτονιές του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο Φερναντίνιο Μπεΐρα Μαρ καθοδηγεί τη συμμορία του με το κινητό μέσα από το κελί των φυλακών υψίστης ασφαλείας του Σάο Πάολο.
Στο μεταξύ, οι τοπικές αρχές του Ρίο ντε Τζανέιρο ανησυχούν για την έκβαση του προσφάτους κύματος βίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το οποίο αναμένεται να επισκεφτούν εντός των επόμενων ημερών τουλάχιστον 400.000 τουρίστες.


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2003 - 11:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα παράταση
 

Δε συμφωνεί με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ο Ραούφ Ντενκτάς (δεξιά)

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, όρισε την 10η Μαρτίου ως τη νέα προθεσμία για την υπογραφή του ειρηνευτικού σχεδίου για την Κύπρο από τις ηγεσίες των δύο εμπλεκόμενων πλευρών.

«Θα μεταβούν στη Χάγη στις 10 Μαρτίου για να μου διαμηνύσουν εάν θα υπογράψουν το δεσμευτικό κείμενο για τη διεξαγωγή δύο δημοψηφισμάτων στις 30 Μαρτίου επί του σχεδίου για την επίλυση του Κυπριακού», τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς τόνισε ότι είναι «λάθος και αντιδημοκρατικό» να τεθεί σε δημοψήφισμα το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού.


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2003 - 11:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Προς αναζήτησιν προέδρου
 

Για τρίτη φορά συνέρχεται το κοινοβούλιο της Τσεχίας για να εκλέξει πρόεδρο

Για τρίτη φορά συνεδριάζει το κοινοβούλιο της Τσεχίας με στόχο την εκλογή νέου προέδρου.

Ο προεδρικός θώκος είναι «ορφανός» από τις αρχές του Φεβρουαρίου άμα της αποχώρησης του επί 13 έτη προέδρου της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ.

Η συνεδρίαση και ψηφοφορία των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου είναι η τρίτη σε διάστημα έξι εβδομάδων.
Ωστόσο, οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η οποιαδήποτε πρόβλεψη για την έκβαση της συνεδρίας.

Δύο υποψήφιοι διεκδικούν το προεδρικό αξίωμα της Τσεχίας. Πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος θέτει υποψηφιότητα για τρίτη φορά, και τον πρώην υπουργό Παιδείας και καθηγητή πανεπιστημίου, Γαν Σόκολ.

Ο Βάτσλαβ Κλάους ήταν ο νικητής των δύο προηγούμενων ψηφοφοριών αλλά πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι πολλές πιθανότητες να επικρατήσει για τρίτη φορά.

Ο κεντροαριστερός κυβερνών συνασπισμός έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στο πρόσωπο του Γαν Σόκολ, ο οποίος τουλάχιστον στη θεωρία φαίνεται ότι θα είναι ο νικητής του πρώτου επί του συνόλου τριών γύρων.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει την οριακή πλειοψηφία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι η εκλογική διαδικασία στο κοινοβούλιο θα καταλήξει και πάλι σε αδιέξοδο και ως εκ τούτου το κοινοβούλιο θα κληθεί να εκκινήσει την μακρόχρονη διαδικασία τροποποίησης του συντάγματος, η οποία θα μεταβιβάζει το δικαίωμα εκλογής του πρόεδρου στον λαό.

Σύμφωνα με τον Τύπο το κοινοβούλιο της Τσεχίας τελεί υπό ασφυκτική πίεση για την εκλογή προέδρου ενόψει του ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ.

Παρόλο που στην Τσεχία ο πρόεδρος δεν έχει εκτελεστική εξουσία είναι, όμως, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2003 - 10:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση σε προξενείο των ΗΠΑ
 

Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση τον Ιουνίου

Άγνωστοι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ κατά προξενείου των Ηνωμένων Πολιτειών στο Καράτσι στο νότιο Πακιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο αστυνομικοί και να τραυματιστούν άλλοι πέντε.


Σύμφωνα με το Ασοσιέτεντ Πρες οι αστυνομικές δυνάμεις του Πακιστάν συνέλαβαν ήδη έναν από τους δράστες σε κοντινό πάρκο και του κατέσχεσαν το όπλο.

Αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τον αριθμό των δραστών.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι δράστες βρίσκονταν σε κοντινό προς το προξενείο πάρκο, από όπου και εξαπέλυσαν την επίθεσή τους.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το προξενείο έχουν αυξηθεί, ιδίως μετά τη βομβιστική επίθεση του Ιουνίου έξω από το ίδιο αμερικανικό προξενείο κατά την οποία είχαν σκοτωθεί 12 άνθρωποι, όλοι πακιστανικής καταγωγής.


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2003 - 07:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Απορρίπτουν ιρακινή προσφορά
 

Το Πεντάγωνο αποφάσισε την αποστολή βομβαρδιστικών Β-2

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία απέρριψαν την προσφορά του Ιράκ να συνεργαστεί για την καταστροφή των πυραύλων τύπου Αλ Σαμούντ όπως είχε ζητήσει ο ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, απέρριψε την προσφορά λέγοντας ότι δεν σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στη μέχρι τώρα στάση του Σαντάμ Χουσεϊν.

Λίγο αργότερα την ανακοίνωση της ιρακινής ηγεσίας απέρριψε, επίσης, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Όπως έγινε γνωστό από πηγές στα Ηνωμένα Έθνη, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, έλαβε επιστολή της ιρακινής κυβέρνησης με την οποία εκφράζεται η πρόθεση της Βαγδάτης να ικανοποιήσει «κατ' αρχήν» το αίτημα του ΟΗΕ για καταστροφή των πυραύλων Αλ Σαμούντ.

Το Ασοσιέτεντ Πρες επικαλούμενο πηγές στη Βαγδάτη μετέδωσε ότι η καταστροφή των πυραύλων θα ξεκινήσει το Σάββατο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Χανς Μπλιξ είχε δώσει διορία στις ιρακινές αρχές να καταστρέψουν τους πυραύλους Αλ Σαμούντ μέχρι την πρώτη Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ομάδα των ειδικών που βρίσκεται στο Ιράκ, το βεληνεκές του συγκεκριμένου τύπου πυραύλων ξεπερνά το προβλεπόμενο απο τα Ηνωμένα Έθνη όριο.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων αναμένεται να υποβάλλει στον ΟΗΕ νέα έκθεση για τα οπλικά συστήματα του Ιράκ.

Σε προσχέδιο της έκθεσης που έφτασε στα χέρια του ΒΒC επισημαίνεται ότι το Ιράκ όφειλε να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες για να αποδείξει ότι προέβη στην καταστροφή βιολογικών και χημικών όπλων.

Όμως, ο ανταποκριτής του BBC στα Ηνωμένα Έθνη υπογραμμίζει ότι η νέα αναφορά του κ. Μπλιξ δεν είναι ξεκάθαρη για το επίπεδο συνεργασίας των ιρακινών αρχών.

Ακάθεκτο το Πεντάγωνο

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη συγκέντρωση δύναμης πυρός στην περιοχή του Περσικού Κόλπου με την αποστολή του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Νίμιτς και βομβαρδιστικών τύπου Β-2.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση της πρώτης ομάδας ιρακινών αντικαθεστωτικών από τις ΗΠΑ σε αμερικανική στρατιωτική βάση της Ουγγαρίας.

Τα περίπου 50 μέλη της ομάδας αυτής θα εργάζονται για τον αμερικανικό στρατό, είτε ως οδηγοί, είτε ως μεταφραστές και φρουροί μέσα στο Ιράκ, εφόσον ξεσπάσει ο πόλεμος.

Θα έχουν ελαφρύ οπλισμό και δεν θα φορούν την αμερικανική στολή, αλλά αυτή των λεγόμενων Ελεύθερων Ιρακινών Δυνάμεων.


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2003 - 09:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση σε προξενείο των ΗΠΑ
 


Άγνωστοι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ κατά προξενείου των Ηνωμένων Πολιτειών στο νότιο Πακιστάν τραυματίζοντας τέσσερις αστυνομικούς.

Αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τον αριθμό των δραστών.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι δράστες βρίσκονταν σε κοντινό προς το προξενείο πάρκο, από όπου και εξαπέλυσαν την επίθεσή τους.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το προξενείο έχουν αυξηθεί, ιδίως μετά τη βομβιστική επίθεση του Ιουνίου έξω από αμερικανικό προξενείο κατά την οποία είχαν σκοτωθεί 12 άνθρωποι, όλοι πακιστανικής καταγωγής.


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2003 - 06:56 ('Ωρα Λονδίνου)
«Δείγματα συνεργασίας»
 

«Ως ένα σημείο οι Ιρακινοί φαίνεται ότι συνεργάζονται».

Συνέντευξη στον Μιχάλη Κοσμίδη

Το ερώτημα κατά πόσο συνεργάζονται οι Ιρακινές αρχές με τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ και κατ' επέκταση αν υπάρχει λόγος ενίσχυσης και παράτασης της αποστολής τους στη Βαγδάτη αποτελεί το σημαντικότερο ίσως στοιχείο αντιπαράθεσης μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του πολέμου.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, o επικεφαλής της διεύθυνσης σχεδιασμού και επιχειρήσεων των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, Δημήτριο Περοίκος υποστηρίζει ότι «ως ένα σημείο οι Ιρακινοί φαίνεται ότι συνεργάζονται».


Ολα εξαρτώνται από τη συνεργασία του Ιράκ λέει ο κύριος Περοίκος
«Προσπαθούν, λόγου χάρη» είπε ο κ Περοίκος «να εντοπίσουν τις βόμβες τύπου Σαάτ 400 οι οποίες περιείχαν χημικά και βιολογικά στοιχεία. Έχουν αρχίσει και σκάβουν σε τοποθεσίες όπου φυσικά γνώριζαν ότι βρίσκονται αλλά μέχρι τώρα δεν έκαναν τίποτα. Τώρα άρχισαν να βρίσκουν ορισμένα κομμάτια. Θα πρέπει φυσικά τώρα να εξετάσουμε σε τι αριθμό υπάρχουν γεγονός που δεν είναι καθόλου εύκολο».

Για το κ. Περοίκο όμως «αυτό είναι ένα μόνο από τα ζητήματα» Μια ακόμη από τις μεγάλες αποφάσεις που πρέπει να λάβουν» συνέχισε ο ίδιος «είναι αν θα καταστρέψουν τους πυραύλους (Αλ Σαμούντ) και μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει καμία ένδειξη. Αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει καμία σαφή απάντηση».

Ζήτημα συνεργασίας

Στην ερώτηση αν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ χρειάζονται περισσότερο χρόνο, περισσότερο προσωπικό ή ακόμη και την ενίσχυση δυνάμεων κυανοκράνων ο κ. Περοίκος απαντά ότι το έργο των επιθεωρητών δεν εξαρτάται από το εάν θα έχουν 15 ή 20 επιθεωρητές παραπάνω ή αν θα υπάρχει βοήθεια από τους κυανόκρανους (για τους οποίους ο ίδιος δεν βλέπει πως θα μπορούσαν να συμβάλλουν.

«Το έργο μας θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το κατά πόσο θέλουν να βοηθήσουν οι Iρακινοί» εξηγεί ο κ Περοίκος.


Μια συσκευή που φτιάχνει κατσαρόλες μπορεί, με μικρές τροποποιήσεις, να φτιάξει ένα σώμα πύραυλου
Δημήτριος Περοίκος
Ερωτηθείς αν η απομάκρυνση των επιθεωρητών και η έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων μπορεί να συμβάλλει στον πρωταρχικό στόχο αφοπλισμού του Ιράκ ο κ. Περοίκος σημειώνει ότι «αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανείς και εξαρτάται από το τι θα βρουν αυτοί που θα εισέλθουν στο Ιράκ».

Ο ίδιος όμως επισημαίνει ότι για να κατανοήσουμε την κατάσταση πρέπει να καταλάβουμε ότι «ο μεγαλύτερος θησαυρός που έχουν αυτή την στιγμή οι Ιρακινοί είναι η γνώσεις για την κατασκευή όπλων. Είναι θέμα ανθρώπων και μέσων που έχουν στη διάθεσή τους».

«Και δεν πρέπει να ξεχνάμε» σημειώνει ο ίδιος «τη λεγόμενη διττή χρήση που μπορεί να έχουν ορισμένα αντικείμενα. Μια συσκευή η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξει κατσαρόλες μπορεί επίσης με πολλές μικρές τροποποιήσεις να φτιάξει για παράδειγμα ένα σώμα πύραυλου.

«Αυτό που φοβούνται λοιπόν οι υποστηρικτές του πολέμου» αναφέρει ο κ. Περοίκος «είναι ότι σε τελική ανάλυση όταν διακοπεί η επιβολή κυρώσεων θα ξαναρχίσουν ίσως οι ίδιες διαδικασίες που είχαν αρχίσει και παλιά». Σε αυτό το σημείο όμως επισημαίνει και ο ίδιος ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε αν κάτι τέτοιο συνέβει μετά το 1998 οπότε έφυγαν οι επιθεωρητές από τι Ιράκ.


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2003 - 07:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Απορρίπτουν ιρακινή προσφορά
 

Το Πεντάγωνο αποφάσισε την αποστολή βομβαρδιστικών Β-2

Οι ΗΠΑ απέρριψαν την προσφορά του Ιράκ να συνεργαστεί για την καταστροφή των πυραύλων τύπου Αλ Σαμούντ όπως είχε ζητήσει ο ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, απέρριψε την προσφορά λέγοντας ότι δεν σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στη μέχρι τώρα στάση του Σαντάμ Χουσεϊν.

Όπως έγινε γνωστό από πηγές στα Ηνωμένα Έθνη, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, έλαβε επιστολή της Ιρακινής κυβέρνησης με την οποία εκφράζεται η πρόθεση της Βαγδάτης να ικανοποιήσει «κατ' αρχήν» το αίτημα του ΟΗΕ για καταστροφή των πυραύλων Αλ Σαμούντ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Χανς Μπλιξ είχε δώσει διορία στις ιρακινές αρχές να καταστρέψουν τους πυραύλους Αλ Σαμούντ μέχρι την πρώτη Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ομάδα των ειδικών που βρίσκεται στο Ιράκ, το βεληνεκές του συγκεκριμένου τύπου πυραύλων ξεπερνά το προβλεπόμενο απο τα Ηνωμένα Έθνη όριο.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων αναμένεται να υποβάλλει στον ΟΗΕ νέα έκθεση για τα οπλικά συστήματα του Ιράκ.

Σε προσχέδιο της έκθεσης που έφτασε στα χέρια του ΒΒC επισημαίνεται ότι το Ιράκ όφειλε να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες για να αποδείξει ότι προέβη στην καταστροφή βιολογικών και χημικών όπλων.

Όμως, ο ανταποκριτής του BBC στα Ηνωμένα Έθνη υπογραμμίζει ότι η νέα αναφορά του κ. Μπλιξ δεν είναι ξεκάθαρη για το επίπεδο συνεργασίας των ιρακινών αρχών.

Ακάθεκτο το Πεντάγωνο

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη συγκέντρωση δύναμης πυρός στην περιοχή του Περσικού Κόλπου με την αποστολή του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Νίμιτς και βομβαρδιστικών τύπου Β-2.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση της πρώτης ομάδας ιρακινών αντικαθεστωτικών από τις ΗΠΑ σε αμερικανική στρατιωτική βάση της Ουγγαρίας.

Τα περίπου 50 μέλη της ομάδας αυτής θα εργάζονται για τον αμερικανικό στρατό, είτε ως οδηγοί, είτε ως μεταφραστές και φρουροί μέσα στο Ιράκ, εφόσον ξεσπάσει ο πόλεμος.

Θα έχουν ελαφρύ οπλισμό και δεν θα φορούν την αμερικανική στολή, αλλά αυτή των λεγόμενων Ελεύθερων Ιρακινών Δυνάμεων.


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2003 - 04:38 ('Ωρα Λονδίνου)
«Σκληρή γραμμή Σαρόν»
 

Δρόμοι παράλληλοι αλλά αταίριαστοι για τον Νετανιάχου και τον Σαρόν

Ιερουσαλήμ, Πάνος Χαρίτος

Στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας προχώρησε αργά χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν. Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που είχαν διάρκεια ενός μήνα, ήταν η συνεργασία μεταξύ του Λικούντ, του Σινούι, του κόμματος εθνικής ενότητας και του εθνικού θρησκευτικού κόμματος.

Το σύνολο των εδρών που καταλαμβάνει στο κοινοβούλιο η νέα κυβέρνηση είναι 68 έδρες από τις συνολικά 120, εκ των οποίων 40 ανήκουν στο Λικούντ, 15 στο Σινούι, 7 στο κόμμα εθνικής ενότητας και 6 στο εθνικό θρησκευτικό κόμμα.

Η πρόθεση του ηγέτη του Σινούι αλλά και του Αριέλ Σαρόν να εντάξουν στην κυβέρνηση το Εργατικό Κόμμα δεν είχε καμία τύχη κι αυτό λόγω της εμμονής του Άμραμ Μίτζνα να διαφοροποιήσει ο Σαρόν το πρόγραμμά του και την πολιτική του έναντι των Παλαιστίνιων.

Επεκτατική πολιτική

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αναλυτές, η πολιτική της κυβέρνησης θα εστιαστεί στην αύξηση των μέτρων ασφάλειας για τις πόλεις των Iσραηλινών, πιθανότατα στην ανακατάληψη μέρους της λωρίδας της Γάζας – κάτι το οποίο δήλωσε πρόσφατα και ο υπουργός Άμυνας Σαούλ Μοφάζ – καθώς και στην επέκταση των οικισμών εποίκων.

Αυτό που ορίζεται εξ αρχής πως θα αποτελέσει πρόβλημα για τη νέα κυβέρνηση, είναι η κατάσταση της οικονομίας, η οποία χαρακτηρίζεται αδιέξοδη εφόσον δεν διαφοροποιηθεί η κατανομή των κονδυλίων στα υπουργεία.


Ο Σιλβάν Σαλόμ αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών
Στο σημείο αυτό ο ισραηλινός Τύπος σημειώνει πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιχείρησε να απαλλαγεί με πολύ έξυπνο τρόπο από τον εσωκομματικό του αντίπαλο Μπένιαμίν Νετανιάχου στον οποίο και πρόσφερε τη θέση του υπουργού οικονομίας, την οποία αρχικά ο Νετανιάχου απέρριψε.

Τελικά αργά το μεσημέρι της Πέμπτης, υπαναχώρησε αποδεχόμενος την τοποθέτηση αφού άτομα από το περιβάλλον του κυρίου Νετανιάχου δήλωσαν ανεπίσημα, πως εκτίμησε, ότι εφόσον παρέμενε εκτός κυβέρνησης θα είχε πολύ λιγότερες δυνατότητες για έλεγχο του κυβερνητικού έργου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, στελέχη του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού εκτιμούν πως σε όλο το προεκλογικό διάστημα ο Νετανιάχου βρισκόταν πίσω από τη διαρροή πληροφοριών που ήθελαν το Σαρόν να εμπλέκεται σε σκάνδαλα οικονομικής φύσεως.

Η νέα κυβέρνηση διαθέτει εφτά περισσότερες έδρες από τις απαιτούμενες για το σχηματισμό κυβέρνησης και πλειοψηφία ικανή για να περνά από το κοινοβούλιο τις όποιες αποφάσεις της.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.