Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-03-01

  1. Οι αραβικές χώρες απορρίπτουν την επέμβαση στο Ιράκ
  2. Πακιστάν: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος της αλ Κάιντα
  3. Σε εικόνες: 23 Φεβρουαρίου-1 Μαρτίου
  4. 'Αμνηστεία στον Σαντάμ Χουσείν, αν αποχωρήσει'
  5. Βαγδάτη: 'Αρχισε η καταστροφή των πυραύλων'
  6. 'Αμνηστεία στον Σαντάμ Χουσείν, αν αποχωρήσει'
  7. Βαγδάτη: 'Αρχισε η καταστροφή των πυραύλων'
  8. Τσετσένοι αντάρτες και τρομοκρατία
  9. Βαγδάτη: 'Αρχίζει σε λίγο η καταστροφή των πυραύλων'
  10. Τόνι Μπλερ: 'Θα με κρίνει η ιστορία'
  11. Σήμερα η προθεσμία για τους ιρακινούς πυραύλους
  12. Νέα μέτρα κατά του καπνίσματος
  13. Σήμερα η προθεσμία για τους ιρακινούς πυραύλους

Σάββατο 01 Μαρτίου 2003 - 19:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι αραβικές χώρες απορρίπτουν την επέμβαση στο Ιράκ
 


Ολοκληρώθηκε στην Αίγυπτο η σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου με την έκδοση διακήρυξης η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά τον πόλεμο κατά του Ιράκ και αποκλείει την συμμετοχή των αραβικών κρατών σε ενδεχόμενη επίθεση κατά της χώρας αυτής.

Πριν από την υιοθέτηση της διακήρυξης από την σύνοδο είχε προηγηθεί ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ της Λιβύης και της Σαουδικής Αραβίας.

Ο ηγέτης της Λιβύης συνταγματάρχης Καντάφι είχε κατηγορήσει την Σαουδική Αραβία ότι «συμμαχεί με τον διάβολο» επειδή προσκάλεσε αμερικανικές δυνάμεις στα εδάφη της.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλά της Σαουδικής Αραβίας αντέδρασε με οργή αποκαλώντας τον συνταγματάρχη Καντάφι «ψεύτη».

Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν ζητήσει την αποχώρηση του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, από την εξουσία προκειμένoυ ν'αποτραπεί ο πόλεμος στη χώρα του.

Επιστολή του προέδρου των Εμιράτων, Σείχη Ζαγιάντ, στην αραβική σύνοδο κορυφής καλεί τον Ιρακινό ηγέτη να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Δεν θα ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του, τονίζεται στην επιστολή, εάν αν πει 'ναι' στην πρόταση αυτή εντός 14 ημερών.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του Ιράκ, πάντως, έχει δηλώσει πως θα προτιμήσει ν'αφήσει την τελευταία του πνοή στη χώρα του.


Σάββατο 01 Μαρτίου 2003 - 21:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Πακιστάν: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος της αλ Κάιντα
 

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν έκαναν τις συλλήψεις

Οι αρχές του Πακιστάν ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τον Χαλίντ Σείχ Μοχάμεντ που πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους στενούς συνεργάτες του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Φαϊσάλ Σαλέχ Χαγάτ, δήλωσε ότι ο Σείχ Χαγάτ συνελήφθη μαζί με δύο άλλους στην πόλη Ραουαλπίντι κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας Ισλαμαμπάντ.

Το όνομα του Σείχ Μοχάμεντ είναι στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων ατόμων που έχει συντάξει το αμερικανικό FBI και η αμερικανική κυβέρνηση πρόσφατα αύξησε το ποσό αμοιβής για τη σύλληψη του στα 25 εκατομμύρια δολλάρια.

Οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι ο 37χρονος Σείχ Μοχάμεντ, που κατάγεται από το Κουβέιτ, είναι ηγετικό στέλεχος του δικτύου αλ Κάιντα και βοήθησε στον σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αμερικανοί πράκτορες προσπαθούν να εντοπίσουν εκατοντάδες μέλη του καθεστώτος των Ταλιμπάν και του δικτύου της αλ Κάιντα που μετά την αμερικανική επέμβαση στο Αφγανιστάν το 2001, κατέφυγαν και κρύβονται στο Πακιστάν.

Δεκάδες έχουν συλληφθεί. Ανάμεσα τους ήταν και ο Ράμζι Μπιναλσίμ από την Υεμένη που κατηγορείται ότι ήταν ένας από τους κύριους σχεδιαστές των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο Πληροφοριών του Πακιστάν δεν διευκρίνισε αν ο συλληφθείς Σείχ Μοχάμεντ έχει παραδοθεί ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάντως σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC η σύλληψη του αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την αλ Κάιντα και έχει τροφοδοτήσει τις φήμες για το που κρύβεται ο Οσάμα μπιν Λάντεν.


Σάββατο 01 Μαρτίου 2003 - 17:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε εικόνες: 23 Φεβρουαρίου-1 Μαρτίου
 


Το Ιράκ δέχθηκε να καταστρέψει τους πυραύλους αλ-Σαμούντ 2




Αμερικανικό πλοίο περιμένει να εγκρίνει το τουρκικό κοινοβούλιο την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων




Διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Ιράκ έγιναν στην Πίζα και άλλες ιταλικές πόλεις




Ισχυρός σεισμός έπληξε την βορειοδυτική επαρχία Χσινζιάνγκ της Κίνας




Ο υπερεθνικιστής Σέρβος πολιτικός Βοϊσλάβ Σέσελι μίλησε σε συγκέντρωση πριν παραδοθεί οικιοθελώς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης


Σάββατο 01 Μαρτίου 2003 - 14:21 ('Ωρα Λονδίνου)
'Αμνηστεία στον Σαντάμ Χουσείν, αν αποχωρήσει'
 


Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι η πρώτη αραβική χώρα που ζητεί την αποχώρηση του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, από την εξουσία προκειμένoυ ν'αποτραπεί ο πόλεμος στη χώρα του.

Επιστολή του προέδρου των Εμιράτων, Σείχη Ζαγιάντ, στην αραβική σύνοδο κορυφής, που πραγματοποιείται στην Αίγυπτο, καλεί τον Ιρακινό ηγέτη να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Δεν θα ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του, τονίζεται στην επιστολή, εάν αν πει 'ναι' στην πρόταση αυτή εντός 14 ημερών.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του Ιράκ, πάντως, έχει δηλώσει πως θα προτιμήσει ν'αφήσει την τελευταία του πνοή στη χώρα του.

Άλλες πληροφορίες από το Σαρμ ελ Σειχ, όπου πραγματοποιείται η αραβική σύνοδος κορυφής, αναφέρουν ότι η Συρία εμμένει στη θέση της, ότι καμία αραβική χώρα δεν θα πρέπει να επιτρέψει τη χρησιμοποίηση της επικράτειάς της για επιθέσεις κατά του Ιράκ.

Η θέση της Δαμασκού, ωστόσο, βρίσκει αντίθετες ορισμένες χώρες του Περσικού Κόλπου στα εδάφη των οποίων βρίσκονται ήδη χιλιάδες Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες, προετοιμαζόμενοι για έναν πιθανό πόλεμο στο Ιράκ.


Σάββατο 01 Μαρτίου 2003 - 14:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Βαγδάτη: 'Αρχισε η καταστροφή των πυραύλων'
 

Ιρακινοί πύραυλοι αλ-Σαμούντ 2

Το Ιράκ άρχισε να καταστρέφει τους πυραύλους αλ-Σαμούντ 2 μετά από συμφωνία που συνήψε με τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ.

Η διαδικασία άρχισε σε βάση βορείως της Βαγδάτης, όπου επρόκειτο να καταστραφούν τέσσερις πύραυλοι.


Πολύ σημαντικό βήμα χαρακτήρισε την ιρακινή κίνηση ο Χανς Μπλιξ
Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών αρνήθηκαν να προβούν σε δηλώσεις μέχρι να επιστρέψουν οι επιθεωρητές όπλων στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Είπαν, όμως, ότι το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει την αχρήστευση όλων των πυραύλων, των συστημάτων τροφοδοσίας και των εγκαταστάσεων που τους κατασκευάζουν.

Το Ιράκ πιστεύεται ότι διαθέτει περίπου 100 πυραύλους αλ-Σαμούντ 2.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, που υπέβαλε χθες νέα έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είχε δηλώσει νωρίτερα πως η ιρακινή απόφαση για την καταστροφή των πυραύλων, αν εφαρμοσθεί, θα είναι πολύ σημαντικό βήμα για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι οι πύραυλοι αυτοί έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια απ'αυτήν που επιτρέπουν τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού ο οποίος επέβαλε ως ανώτατο όριο στο Ιράκ τα 150 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τις δοκιμές που έγιναν, οι ιρακινοί αλ-Σαμούντ 2 έχουν εμβέλεια 183 χιλιομέτρων.

Εν τω μεταξύ, οι επιθεωρητές όπλων δήλωσαν πως είχαν κατ'ιδίαν συνάντηση με Ιρακινό επιστήμονα--την πρώτη εδώ και τρεις εβδομάδες.

Πρώτες αντιδράσεις

Ανώτεροι αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την τελευταία αυτή εξέλιξη που δείχνει, όπως είπαν, ότι η Βαγδάτη συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Γερμανός πρέσβυς στο Λονδίνο, Τόμας Μάτουσεκ, δήλωσε πως η απόφαση του Ιράκ δεν απαντά σε όλα τα ερωτήματα, όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλ'αποτελεί ένα σημαντικό βήμα.

Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, δήλωσε πως οι Ιρακινοί προσπαθούν με κυνικό τρόπο, με τις παραχωρήσεις που δείχνουν ότι κάνουν, να διχάσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Ουάσινγκτον.


Μήνυμα Πάπα προς Μπους

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος συνέταξε μήνυμα προς τον πρόεδρο Μπους, εκθέτοντας τις ανησυχίες του για έναν ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ--μήνυμα που θα επιδώσει καρδινάλιος στην Ουάσινγκτον εντός των προσεχών ημερών.

Τον περασμένο μήνα, ο Πάπας είχε στείλει εκπρόσωπό του στην Βαγδάτη με στόχο να πείσει τον πρόεδρο Σαντάμ Χουσείν να συνεργασθεί με τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ.


Μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση στην Άγκυρα

Δεκάδες χιλιάδες πραγματοποίησαν πορεία στην Άγκυρα, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο των Αμερικανών και των συμμάχων τους κατά του Ιράκ.

Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν κλείσει τους κύριους δρόμους που οδηγούσαν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπου πρόκειται σήμερα ν'αποφασισθεί με ψηφοφορία εάν και κατά πόσον θα επιτραπεί στις ΗΠΑ να αναπτύξουν δύναμη 60 χιλιάδων και πλέον στρατιωτών στο τουρκικό έδαφος σε περίπτωση πολέμου.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Άγκυρα, η συντριπτική πλειοψηφία της τουρκικής κοινής γνώμης τάσσεται κατά του πολέμου, αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει την γενναιόδωρη βοήθεια που της έχουν υποσχεθεί οι ΗΠΑ.

Μεγάλη διαδήλωση και στην Υεμένη

Εκατοντάδες χιλιάδες, όπως υπολογίζεται, πήραν μέρος σε αντιπολεμική διαδήλωση που έγινε στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σανάα.

Επικεφαλής της πορείας, την οποία είχαν οργανώσει πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις, ήταν ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης, ο Αμπντούλ Καρίμ Ιριάνι, σύμβουλος του προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σάλεμ.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ που αποτελούν, όπως είπαν, τον άξονα του κακού.

Ζήτησαν επίσης την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τα αραβικά εδάφη.


Σάββατο 01 Μαρτίου 2003 - 12:13 ('Ωρα Λονδίνου)
'Αμνηστεία στον Σαντάμ Χουσείν, αν αποχωρήσει'
 


Πληροφορίες από την αραβική σύνοδο κορυφής, που πραγματοποιείται στο θέρετρο Σαρμ ελ Σειχ της Αιγύπτου, αναφέρουν ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκόμισαν πρόταση με στόχο την αποτροπή του πολέμου στο Ιράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει τη χορήγηση αμνηστείας στον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, αν αποχωρήσει από την εξουσία.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του Ιράκ, όμως, έχει δηλώσει πως θα προτιμήσει ν'αφήσει την τελευταία του πνοή στο Ιράκ.

Άλλες πληροφορίες από το Σαρμ ελ Σειχ αναφέρουν ότι η Συρία εμμένει στη θέση της, ότι καμία αραβική χώρα δεν θα πρέπει να επιτρέψει τη χρησιμοποίηση της επικράτειάς της για επιθέσεις κατά του Ιράκ.

Η θέση της Δαμασκού, ωστόσο, βρίσκει αντίθετες ορισμένες χώρες του Περσικού Κόλπου στα εδάφη των οποίων βρίσκονται ήδη χιλιάδες Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες, προετοιμαζόμενοι για έναν πιθανό πόλεμο στο Ιράκ.


Σάββατο 01 Μαρτίου 2003 - 12:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Βαγδάτη: 'Αρχισε η καταστροφή των πυραύλων'
 

Ιρακινοί πύραυλοι αλ-Σαμούντ 2

Το Ιράκ άρχισε να καταστρέφει τους πυραύλους αλ-Σαμούντ 2 μετά από συμφωνία που συνήψε με τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ.

Το Ιράκ δήλωσε ότι τέσσερις πύραυλοι θα καταστραφούν σε βάση βορείως της Βαγδάτης υπό την εποπτεία αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών.


Πολύ σημαντικό βήμα χαρακτήρισε την ιρακινή κίνηση ο Χανς Μπλιξ
Το Ιράκ πιστεύεται ότι διαθέτει περίπου 100 πυραύλους αλ-Σαμούντ 2 και, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η καταστροφή τους θα συνεχισθεί για άλλες δύο ημέρες.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, που υπέβαλε χθες νέα έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είχε δηλώσει νωρίτερα πως η ιρακινή απόφαση για την καταστροφή των πυραύλων, αν εφαρμοσθεί, θα είναι πολύ σημαντικό βήμα για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι οι πύραυλοι αυτοί έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια απ'αυτήν που επιτρέπουν τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού ο οποίος επέβαλε ως ανώτατο όριο στο Ιράκ τα 150 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τις δοκιμές που έγιναν, οι ιρακινοί αλ-Σαμούντ 2 έχουν εμβέλεια 183 χιλιομέτρων.

Εν τω μεταξύ, οι επιθεωρητές όπλων δήλωσαν πως είχαν κατ'ιδίαν συνάντηση με Ιρακινό επιστήμονα--την πρώτη εδώ και τρεις εβδομάδες.

Διχασμένη η διεθνής κοινότητα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, και η Βρετανία δεν έχουν πεισθεί για την ειλικρίνεια των δηλώσεων του καθεστώτος τόυ Σαντάμ Χουσείν.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως η κίνηση της Βαγδάτης γίνεται για προπαγανδιστικούς λόγους.

Διαφορετική γνώμη όμως έχουν η Γαλλία και η Γερμανία.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δήλωσε πως η απόφαση της Βαγδάτης να προχωρήσει στην καταστροφή των πυραύλων αλ-Σαμούντ 2 αποτελεί "σημαντικό βήμα" με στόχο τον αφοπλισμό του Ιράκ και "επιβεβαιώνει ότι το έργο των επιθεωρητών όπλων αποδίδει καρπούς".

Μήνυμα Πάπα προς Μπους

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος συνέταξε μήνυμα προς τον πρόεδρο Μπους, εκθέτοντας τις ανησυχίες του για έναν ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ--μήνυμα που θα επιδώσει καρδινάλιος στην Ουάσινγκτον εντός των προσεχών ημερών.

Τον περασμένο μήνα, ο Πάπας είχε στείλει εκπρόσωπό του στην Βαγδάτη με στόχο να πείσει τον πρόεδρο Σαντάμ Χουσείν να συνεργασθεί με τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ.


Μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση στην Άγκυρα

Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο των Αμερικανών και των συμμάχων τους κατά του Ιράκ.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση πρόκειται σήμερα ν'αποφασίσει με ψηφοφορία εάν και κατά πόσον θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αναπτύξουν δύναμη 60 χιλιάδων και πλέον στρατιωτών στο τουρκικό έδαφος σε περίπτωση πολέμου.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Άγκυρα, η συντριπτική πλειοψηφία της τουρκικής κοινής γνώμης τάσσεται κατά του πολέμου, αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει την γενναιόδωρη βοήθεια που της έχουν υποσχεθεί οι ΗΠΑ.



Σάββατο 01 Μαρτίου 2003 - 09:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Τσετσένοι αντάρτες και τρομοκρατία
 

Στιγμιότυπο από την επίθεση που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο σε θέατρο της Μόσχας

Oι HΠΑ πρόσθεσαν τρεις ομάδες Τσετσένων ανταρτών στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν συντάξει--κάτι που ζητούσε η Μόσχα δώ και ένα και πλέον χρόνο.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ομάδες αυτές είχαν πάρει μέρος στην επίθεση που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο σε θέατρο της Μόσχας, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες ομήρους.

129 άνθρωποι είχαν βρει τότε το θάνατο.

Οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι τρεις αυτονομιστικές οργανώσεις είχαν επίσης ευρείες διασυνδέσεις με το ανατραπέν καθεστώς των Ταλεμπάν στ0 Αφγανιστάν και επίσης με το δίκτυο αλ-Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Εκπρόσωπος του ηγέτη των Τσετσένων, Ασλάν Μασχάντοφ, χαρακτήρισε χθες "περιθωριακές" τις τρεις αυτές οργανώσεις και πρόσθεσε πως οι αληθινοί τρομοκράτες στην πατρίδα του είναι τα ρωσικά στρατεύματα κατοχής.


Σάββατο 01 Μαρτίου 2003 - 10:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Βαγδάτη: 'Αρχίζει σε λίγο η καταστροφή των πυραύλων'
 

Ιρακινοί πύραυλοι αλ-Σαμούντ 2

Oπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Βαγδάτη, το Ιράκ θα καταστρέψει σήμερα τέσσερις από τους πυραύλους αλ-Σαμούντ 2, όπως έχουν ζητήσει τα Ηνωμένα Έθνη.



Πολύ σημαντικό βήμα χαρακτήρισε την ιρακινή κίνηση ο Χανς Μπλιξ
Στη δήλωση αυτή προέβη ανώτερος Ιρακινός αξιωματούχος μετά τις συνομιλίες που είχαν για το θέμα αυτό αξιωματούχοι της Βαγδάτης και του ΟΗΕ--συνομιλίες τις οποίες χαρακτήρισε "καλές".

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, που υπέβαλε χθες νέα έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είχε δηλώσει νωρίτερα πως η ιρακινή απόφαση για την καταστροφή των πυραύλων, αν εφαρμοσθεί, θα είναι πολύ σημαντικό βήμα για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι οι πύραυλοι αυτοί έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια απ'αυτήν που επιτρέπουν τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού ο οποίος επέβαλε ως ανώτατο όριο στο Ιράκ τα 150 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τις δοκιμές που έγιναν, οι ιρακινοί αλ-Σαμούντ 2 έχουν εμβέλεια 183 χιλιομέτρων.

Εν τω μεταξύ, οι επιθεωρητές όπλων δήλωσαν πως είχαν κατ'ιδίαν, συνάντηση με Ιρακινό επιστήμονα--την πρώτη εδώ και τρεις εβδομάδες.

Διχασμένη η διεθνής κοινότητα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, και η Βρετανία δεν έχουν πεισθεί για την ειλικρίνεια των δηλώσεων του καθεστώτος τόυ Σαντάμ Χουσείν.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως η κίνηση της Βαγδάτης γίνεται για προπαγανδιστικούς λόγους.

Διαφορετική γνώμη όμως έχουν η Γαλλία και η Γερμανία.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δήλωσε πως η απόφαση της Βαγδάτης να προχωρήσει στην καταστροφή των πυραύλων αλ-Σαμούντ 2 αποτελεί "σημαντικό βήμα" με στόχο τον αφοπλισμό του Ιράκ και "επιβεβαιώνει ότι το έργο των επιθεωρητών όπλων αποδίδει καρπούς".


Ο αραβικός κόσμος και το Ιράκ

Οι ηγέτες του αραβικού κόσμου έχουν συγκεντρωθεί στο θέρετρο Σαρμ ελ Σειχ της Αιγύπτου για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε μία κοινή στάση όσον αφορά το θέμα του Ιράκ.

Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών, που πραγματοποίησαν ήδη διήμερη συνάντηση στο Σαρμ ελ Σειχ, κατέληξαν σε συμβιβαστική δήλωση-ψήφισμα που θα τεθεί σήμερα προς συζήτηση στους ηγέτες του αραβικού κόσμου.

Το ψήφισμα λέγεται πως τονίζει πως ο αραβικός κόσμος είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε επίθεση κατά του Ιράκ αν δεν υπάρχει συγκεκριμένο ψήφισμα για το θέμα αυτό από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν επίσης ότι θα πρέπει να καταβληθούν νέες και μεγαλύτερες προσπάθειες με στόχο την διευθέτηση της κρίσης με ειρηνικά μέσα.

Η Συρία επιμένει πως καμία αραβική χώρα δεν θα πρέπει να επιτρέψει τη χρησιμοποίηση εδαφών της για επιθέσεις κατά του Ιράκ--άποψη, όμως, που βρίσκει αντίετα ορισμένα κράτη του Περσικού Κόλπου που έχουν επιτρέψει την εγκατάσταση στην επικράτειά τους δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών και Βρετανών στρατιωτών ενόψει ενός πιθανού πολέμου κατά του Ιράκ.


Σάββατο 01 Μαρτίου 2003 - 08:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Τόνι Μπλερ: 'Θα με κρίνει η ιστορία'
 


"Θα με κρίνει η ιστορία", δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, σε συνέντευξή του στη σημερινή "Γκάρντιαν" (Τhe Guardian), αναφερόμενος στη στάση που τηρεί στο θέμα του Ιράκ.

Ο κ. Μπλερ τονίζει πως η ιστορία έδειξε πόσο ορθή ήταν η στάση που τήρησε στο θεμα της Σιέρα Λεόνε, του Κοσσυφοπεδίου και του Αφγανιστάν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργος τονίζει έτσι ότι θα συνεχίσει την πολιτική που έχει χαράξει με στόχο τον αφοπλισμό του Ιράκ, παρά τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου και το γεγονός ότι πολλοί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος δεν συμφωνούν με τη γραμμή που ακολουθεί.

Αλλά και οι "Τάιμς" (The Times) αναφέρονται στην πολιτική που επέλεξε ν'ακολουθήσει ο Τόνι Μπλερ: "ο Χανς Μπλιξ χαιρετίζει την απόφαση του Ιράκ να προχωρήσει στην καταστροφή των πυραύλων αλ-Σαμούντ 2", γράφει η βρετανική εφημερίδα, αλλά "ο Μπλερ επιτίθεται εναντίον όσων επιδιώκουν τον εξευμενισμό" του ιρακινού καθεστώτος, τους οποίους παρομοιάζει μ'εκείνους που είχαν προσπαθήσει να κατευνάσουν τον Χίτλερ πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο."

"Η Κρίση των Πυραύλων του 2003" είναι ο πηχιαίος, πρωτοσέλιδος τίτλος της "Ιντιπέντεντ" (The Independent"), η οποία εξηγεί οτι "η τύχη των πυραύλων αλ-Σαμούντ 2, που μεταφέρουν 200 χιλιόγραμμα εκρηκτικών υλών κι έχουν εμβέλεια 183 χιλιομέτρων, θα κρίνει αν θα γίνει σίγουρα πόλεμος ή αν έχει κάποιες πιθανότητες η ειρήνη".

Ο Σαντάμ Χουσείν, τονίζει η βρετανική εφημερίδα, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει άλλη επιλογή: θα πρέπει να προχωρήσει στην καταστροφή των πυραύλων.

Οι "Φαινάνσιαλ Τάιμς" (Financial Times) γράφουν στην πρώτη τους σελίδα ότι ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν, εκτιμά πως ένας ενδεχόμενος πόλεμος με το Ιράκ θα είχε πολύ μικρή διάρεια γιατί, όπως υποστηρίζει, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν σαφή υπεροπλία, αλλά γιατί το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν δεν έχει την υποστηριξη του ιρακινού λαού.

Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει επίσης στην πρώτη της σελίδα ότι οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες ότι θα εξασφαλίσουν υποστήριξη για τη στάση τους στο θέμα του Ιράκ και πως αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ασκούν πιέσεις στη Ρωσία και στην Κίνα για να πουν "ναι" σ'ένα δεύτερο ψληφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η "Ντέιλι Τέλεγκραφ" (Τhe Daily Telegraph) είναι η μόνη σημερινή εφημερίδα μεγάλου σχήματος που δεν ασχολείται στην πρώτη της σελίδα με την ιρακινή κρίση: στη σελίδα 21 αναφέρεται στις δηλώσεις Μπλερ ο οποίος χαρακτήρισε "παιχνίδια που παίζει ο Σαντάμ Χουσείν" την απόφαση της Βαγδάτης για την καταστροφή των πυραύλων αλ-Σαμούντ 2.

Το πρωτοσέλιδο θέμα της "Ντέιλι Τέλεγκραφ" είναι ο "τεράστιος" αριθμός των ατόμων που ζητούν άσυλο κάθε χρόνο στη Βρετανία: όπως υποστηρίζει, ένα στα τρία άτομα που ζήτησαν πέρσι άσυλο στην Ευρωπαική Ένωση κατέληξε στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι Βρετανοί φορολογούμενοι κατά δύο δισεκατομμύρια στερλίνες, δηλ. περίπου τρία δισεκατιμμύρια ευρώ.


Σάββατο 01 Μαρτίου 2003 - 08:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Σήμερα η προθεσμία για τους ιρακινούς πυραύλους
 

Ιρακινοί πύραυλοι αλ-Σαμούντ 2

O επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την τελευταία έκθεσή του για το θέμα του αφοπλισμού του Ιράκ.



Πολύ σημαντικό βήμα χαρακτήρισε την ιρακινή κίνηση ο Χανς Μπλιξ
Το έγγραφο αναφέρει ότι έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής πολή μικρή πρόοδος στο θέμα αυτό, αλλά ο κ. Μπλιξ επισημαίνει ότι η έκθεσή του δεν λαμβάνει υπ'όψιν μία εξέλιξη που σημειώθηκε την τελευταία στιιγμή--την απόφαση του καθεστώτος της Βαγδάτης να προβεί στην καταστροφή των πυραύλων αλ-Σαμούντ 2. Η απόφαση αυτή, αν εφαρμοσθεί, είπε ο κ. Μπλιξ, είναι πολύ σημαντικό βήμα για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Η Βαγδάτη δηλωσε πως η διαδικασία του αφοπλισμού θ'αρχίσει σήμερα.

Έχουν αρχίσει τώρα συνομιλίες ανάμεσα σε αξιωματούχους του Ιράκ και του ΟΗΕ. Της ιρακινής ομάδας ηγείται ο σύμβουλος του προέδρου Σαντάμ Χουσείν, στρατηγός Αμίρ αλ-Σαάντι, και της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ ο Δημήτρης Περοίκος.

Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι οι πύραυλοι αυτοί έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια απ'αυτήν που επιτρέπουν τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού ο οποίος επέβαλε ως ανώτατο όριο στο Ιράκ τα 150 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τις δοκιμές που έγιναν, οι ιρακινοί αλ-Σαμούντ 2 έχουν εμβέλεια 183 χιλιομέτρων.


Διχασμένη η διεθνής κοινότητα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, και η Βρετανία δεν έχουν πεισθεί για την ειλικρίνεια των δηλώσεων του καθεστώτος τόυ Σαντάμ Χουσείν.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως η κίνηση της Βαγδάτης γίνεται για προπαγανδιστικούς λόγους.

Διαφορετική γνώμη όμως έχουν η Γαλλία και η Γερμανία.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δήλωσε πως η απόφαση της Βαγδάτης να προχωρήσει στην καταστροφή των πυραύλων αλ-Σαμούντ 2 αποτελεί "σημαντικό βήμα" με στόχο τον αφοπλισμό του Ιράκ και "επιβεβαιώνει ότι το έργο των επιθεωρητών όπλων αποδίδει καρπούς".


Ο αραβικός κόσμος και το Ιράκ

Οι ηγέτες του αραβικού κόσμου έχουν συγκεντρωθεί στο θέρετρο Σαρμ ελ Σειχ της Αιγύπτου για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε μία κοινή στάση όσον αφορά το θέμα του Ιράκ.

Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών, που πραγματοποίησαν ήδη διήμερη συνάντηση στο Σραμ ελ Σειχ, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τη διατύπωση του ψηφίσματος που θα τεθεί σήμερα προς συζήτηση στους ηγέτες του αραβικού κόσμου.

Η Συρία επιμένει πως καμία αραβική χώρα δεν θα πρέπει να επιτρέψει τη χρησιμοποίηση εδαφών της για επιθέσεις κατά του Ιράκ.


Σάββατο 01 Μαρτίου 2003 - 07:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα μέτρα κατά του καπνίσματος
 


Πάνω από 170 κράτη-μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, σε συνάντηση που έγινε στη Γενεύη, κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά τη διατύπωση μιας διεθνούς συνθήκης κατά του καπνίσματος.


Η Συνθήκη-πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στις διαφημίσεις και στο μάρκετινγκ του καπνού σε μία προσπάθεια που αποσκοπεί στη μείωση των θανάτων που οφείλονται σε ασθένειες που έχουν σχέση με το κάπνισμα.

Όπως υπολογίζεται, σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν, σε ολόκληρο τον κόσμο, από τέτοιες ασθένειες.

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία άφησαν να εννοηθεί ότι δεν θα υπογράψουν τη συνθήκη.

Πάντως, ανώτερος αξιωματούχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας δήλωσε στο BBC ότι και οι δύο αυτές χώρες είναι αποφασισμένες να τηρήσουν πολλές πτυχές του ελέγχου του καπνίσματος.

Η Συνθήκη-πλαίσιο θα συζητηθεί στη γενική συνέλευση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας τον ερχόμενο Μάιο και, για να εφαρμοσθεί, θα πρέπει να έχει την έγκριση 40 κρατών-μελών.


Σάββατο 01 Μαρτίου 2003 - 07:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Σήμερα η προθεσμία για τους ιρακινούς πυραύλους
 

Ιρακινοί πύραυλοι αλ-Σαμούντ 2

O επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την τελευταία έκθεσή του για το θέμα του αφοπλισμού του Ιράκ.



Πολυ σημαντικό βήμα χαρακτήρισε την ιρακινή κίνηση ο Χανς Μπλιξ
Το έγγραφο αναφέρει ότι έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής πολή μικρή πρόοδος στο θέμα αυτό, αλλά ο κ. Μπλιξ επισημαίνει ότι η έκθεσή του δεν λαμβάνει υπ'όψιν μία εξέλιξη που σημειώθηκε την τελευταία στιιγμή--την απόφαση του καθεστώτος της Βαγδάτης να προβεί στην καταστροφή των πυραύλων αλ-Σαμούντ 2, απόφαση την οποία ο κ. Μπλιξ χαρακτήρισε πολύ σημαντική.

Η Βαγδάτη δηλώνει πως η διαδικασία του αφοπλισμού θ'αρχίσει σήμερα: όπως μετέδωσε το πρωί το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Βαγδάτη, Ιρακινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την πληροφορία ότι, μετά τις συνομιλίες που θα έχουν με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, θ'αρχίσει σήμερα η καταστροφή των πυραύλων αλ-Σαμούντ 2.

Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι οι πύραυλοι αυτοί έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια απ'αυτήν που επιτρέπουν τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού ο οποίος επέβαλε ως ανώτατο όριο στο Ιράκ τα 150 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τις δοκιμές που έγιναν, οι ιρακινοί αλ-Σαμούντ 2 έχουν εμβέλεια 183 χιλιομέτρων.


Διχασμένη η διεθνής κοινότητα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, και η Βρετανία δεν έχουν πεισθεί για την ειλικρίνεια των δηλώσεων του καθεστώτος τόυ Σαντάμ Χουσείν.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως η κίνηση της Βαγδάτης γίνεται για προπαγανδιστικούς λόγους.

Διαφορετική γνώμη όμως έχουν η Γαλλία και η Γερμανία.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δήλωσε πως η απόφαση της Βαγδάτης να προχωρήσει στην καταστροφή των πυραύλων αλ-Σαμούντ 2 αποτελεί "σημαντικό βήμα" με στόχο τον αφοπλισμό του Ιράκ και "επιβεβαιώνει ότι το έργο των επιθεωρητών όπλων αποδίδει καρπούς".


Ο αραβικός κόσμος και το Ιράκ

Οι ηγέτες του αραβικού κόσμου έχουν συγκεντρωθεί στο θέρετρο Σαρμ ελ Σειχ της Αιγύπτου για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε μία κοινή στάση όσον αφορά το θέμα του Ιράκ.

Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών, που πραγματοποίησαν ήδη διήμερη συνάντηση στο Σραμ ελ Σειχ, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τη διατύπωση του ψηφίσματος που θα τεθεί σήμερα προς συζήτηση στους ηγέτες του αραβικού κόσμου.

Η Συρία επιμένει πως καμία αραβική χώρα δεν θα πρέπει να επιτρέψει τη χρησιμοποίηση εδαφών της για επιθέσεις κατά του Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.