Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-03-03

  1. «Θερμό επεισόδιο» μεταξύ ΗΠΑ - Β. Κορέας
  2. «Έξι νεκροί κατά τις επιδρομές στο Ιράκ»
  3. «Ενεργό μέλος της Αλ Κάιντα»
  4. Αδιέξοδο στην Τουρκία - Αλλαγές στις ΗΠΑ
  5. Μήνυμα αραβικών χωρών προς Ιράκ
  6. Αδιέξοδο στην Τουρκία - Αλλαγές στις ΗΠΑ
  7. Σαρόν εναντίον Αραφάτ
  8. Αραφάτ: Κατηγορείται για γενοκτονία
  9. «Έξι νεκροί κατά τις επιδρομές στο Ιράκ»
  10. Το Καρναβάλι του Ρίο σε εικόνες
  11. Οι πύραυλοι Άροου του Ισραήλ
  12. Έξι νεκροί κατά τις επιδρομές στο Ιράκ
  13. Ανακρίνεται ο Σεΐχ Μοχάμεντ
  14. Ανακρίνεται ο Σείχ Μοχάμεντ
  15. Γάζα: Οργή μετά την ισραηλινή επιδρομή
  16. Μήνυμα αραβικών χωρών προς Ιράκ
  17. Μακελλειό στη Νιγηρία
  18. Διευρυμένες επιδρομές κατά ιρακινών στόχων
  19. Μύνημα αραβικών χωρών προς Ιράκ
  20. Τουρκία: Επανεξετάζεται το «Όχι» στις ΗΠΑ
  21. Εντείνονται οι αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ
  22. Εκκλήσεις Αράβων προς Ιράκ
  23. Βραδιά επιθέσεων στη Μέση Ανατολή
  24. Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας
  25. Κρίσιμη στιγμή για τον ΟΗΕ

Τρίτη 04 Μαρτίου 2003 - 02:17 ('Ωρα Λονδίνου)
«Θερμό επεισόδιο» μεταξύ ΗΠΑ - Β. Κορέας
 

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι το αεροπλάνο RC-135 πραγματοποιούσε αποστολή ρουτίνας

Μαχητικά αεροπλάνα της Βορείου Κορέας αναχαίτισαν ένα αμερικανικό αναγνωριστικό αεροπλάνο σε διεθνή εναέριο χώρο και το παρακολούθησαν για 22 λεπτά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου.


Η κυβέρνηση Μπους έχει κατατάξει τη Βόρειο Κορέα στον «άξονα του κακού»
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι τέσσερα μαχητικά αεροπλάνα τύπου MiG προσέγγισαν το αμερικανικό αεροπλάνο τύπου RC-135 σε απόσταση 15 μέτρων.

«Επρόκειτο για μαχητικά αεροπλάνα, τα οποία ήρθαν σε πολύ κοντινή απόσταση με το RC-135», δήλωσε ο Αμερικανός πτέραρχος Τζεφ Ντέιβις.

Σύμφωνα με τον πτέραρχο Ντέιβις, το αμερικανικό αναγνωριστικό αεροπλάνο αναγκάσθηκε να ξεφύγει από την πορεία του και να επιστρέψει στη βάση Καντένα στην Ιαπωνία, χωρίς ζημίες ή προβλήματα.

Περίοδος κρίσης

Ο ανταποκριτής του BBC στο αμερικανικό Πεντάγωνο, Νικ Τσάιλντς, αναφέρει ότι πρόκειται για το πρώτο τέτοιου είδους επεισόδιο εδώ και 30 χρόνια, το οποίο μάλιστα πραγματοποιείται σε μία περίοδο κρίσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκ Γιανγκ λόγω του πυρηνικού προγράμματος της τελευταίας.


Επρόκειτο για μαχητικά αεροπλάνα, τα οποία ήρθαν σε πολύ κοντινή απόσταση με το RC-135
Αμερικανός πτέραρχος Τζεφ Ντέιβις
Το επεισόδιο έλαβε χώρα ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότιος Κορέα προετοιμάζονταν για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι θα εκδώσουν επίσημη ανακοίνωση διαμαρτυρίας για το επεισόδιο, το οποίο έλαβε χώρα περίπου 240 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Βορείου Κορέας, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Το Πεντάγωνο επισημαίνει ότι το αεροσκάφος τύπου RC-135 πραγματοποιούσε μία αποστολή ρουτίνας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι τα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη της Βορείου Κορέας δεν επέδειξαν «επιθετική συμπεριφορά».


Δευτέρα 03 Μαρτίου 2003 - 23:59 ('Ωρα Λονδίνου)
«Έξι νεκροί κατά τις επιδρομές στο Ιράκ»
 

Αμερικανικό F16 σε πτήση πάνω απο το Ιράκ

Έξι Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ολονύχτιων αμερικανό-βρετανικών αεροπορικών επιδρομών στην νότια επαρχία Βασάρα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στη Βαγδάτη.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη άρχισαν να πλήττουν στόχους στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο και νότιο Ιράκ.

Ζώνες απαγόρευσης πτήσεων
Δημιουργήθηκαν το 1991
Επιβλήθηκαν απο ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία
Η Γαλλία αποσύρθηκε
Η Βαγδάτη λέει οτι εκατοντάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί στις ζώνες
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου παραδέχθηκαν ότι έχει αλλάξει η στρατηγική τους, την οποία χαρακτήρισαν «επιθετική».

Η Βαγδάτη λέει ότι επλήγησαν πολιτικοί στόχοι, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία λένε ότι επιτέθηκαν μόνο σε στρατιωτικούς στόχους.

Κατά τις επιδρομές, που εκτιμάται ότι πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των αμερικανικών πολεμικών προετοιμασιών, επλήγησαν, κυρίως, αμυντικά συστήματα του Ιράκ και εκτοξευτές ρουκετών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων, εφόσον ξεσπάσει πόλεμος.

Έρευνες

Το υπουργείο Άμυνας στη Βρετανία λέει ότι ερευνά τους ισχυρισμούς της Βαγδάτης για το θάνατο έξι πολιτών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι το θέμα εξετάζεται σοβαρά, "αν και η Βαγδάτη έχει κατ' επανάληψη ισχυρισθεί ότι αθώοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από βομβαρδισμούς στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Ισχυρισμοί που αποδείχθηκαν ψευδείς".

Οι ζώνες απαγόρευσης πτήσεων επιβλήθηκαν το 1991

Οι ζώνες απαγόρευσης πτήσεων επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν οι Σιήτες Μουσουλμάνοι στα νότια του Ιράκ και οι Κούρδοι στα βόρεια.

Οι ΗΠΑ λένε ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη χτυπούν μόνο όταν δέχονται προκλήσεις από τους Ιρακινούς.

Αλλά και η κυβέρνηση της Βρετανίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αρνείται ότι οι νέοι στόχοι που επλήγησαν αποδεικνύουν ότι τα μαχητικά της ανέλαβαν ένα νέο πιο επιθετικό ρόλο στο Ιράκ.

Πύραυλοι

Τη Δευτέρα το Ιράκ κατέστρεψε έξι ακόμα από τους πυραύλους Αλ Σαμούντ ΙΙ.

Από το Σάββατο έχει συνολικά προβεί στην καταστροφή 16 από τους εν λόγο πυραύλους.

Κατέστρεψε επίσης δύο άδειες πυραυλικές κεφαλές, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως έγινε ακόμη γνωστό, η Βαγδάτη προτίθεται να παραδώσει στα Ηνωμένα Έθνη, μέχρι τις 10 Μαρτίου, κατάλογο με τις ποσότητες άνθρακα και χημικού αερίου VX που ισχυρίζεται ότι είχε καταστρέψει το 1991.

Όμως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, δήλωσε ότι η καταστροφή των πυραύλων στο Ιράκ αποδεικνύει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ψεύδεται διαρκώς.

Είπε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν καταστρέφει όπλα που στο παρελθόν διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχουν. «Πως είναι δυνατό ο κόσμος να είναι σίγουρος ότι δεν υπάρχουν και άλλα όπλα κρυμμένα;»

Το Ιράκ διαθέτει περίπου 120 πυραύλους Αλ Σαμούντ ΙΙ, των οποίων το βεληνεκές ξεπερνά το όριο που έχουν επιβάλλει τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τους επιθεωρητές όπλων.

Η φωνή της Γαλλίας

Για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος της Γαλλίας λέει ότι αντιτίθεται σε ένα νέο ψήφισμα που θα δίνει το 'πράσινο φως' για την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

Ο Ζακ Σιράκ, κάλεσε το Ιράκ να συνεργαστεί περισσότερο και πιο ενεργά με τους επιθεωρητές όπλων, ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος.

Ο κ. Σιράκ, από την Αλγερία όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, είπε ότι η διεθνής πίεση στη Βαγδάτη θα πρέπει να συνεχισθεί ώστε να υλοποιηθεί ο αφοπλισμός της με ειρηνικά μέσα.




Τρίτη 04 Μαρτίου 2003 - 00:11 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ενεργό μέλος της Αλ Κάιντα»
 

Στο Κουβέιτ, την πατρίδα του Σείχ Μοχάμεντ, ίσως παραδώσουν οι πακιστανικές αρχές το 'μέλος της Αλ Κάιντα'

To υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ο συλληφθείς ως ιθύνων νους των επιθέσεων της Αλ Κάιντα, Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, βρίσκεται ακόμα εντός της χώρας, όπου και ανακρίνεται.

Ο υπουργός Τύπου της χώρας, Σεΐχ Ρασίντ, είχε πει νωρίτερα ότι την ανάκριση πραγματοποιούν από κοινού Πακιστανοί και Αμερικανοί πράκτορες, πληροφορία που δεν επιβεβαιώνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ο φερόμενος ως μέλος της Αλ Κάιντα σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις σε ΗΠΑ και Περσικό.

Μάλιστα οι πληροφορίες αυτές που είχαν στα χέρια τους οι ΗΠΑ, ανάγκασαν την αμερικανική κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει τη χώρα σε ύψιστη ετοιμότητα για την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τη σύλληψη «άκρως σημαντική εξέλιξη» και «βαρύ πλήγμα» για το δίκτυο, Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Αμαχητί στα χέρια των αρχών

Όμως οι πακιστανικές αρχές λένε ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να τον παραδώσουν στις ΗΠΑ.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να τον παραδώσουμε στους Αμερικανούς,» είπε ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν στο BBC, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως να παραδοθεί στην πατρίδα του, Κουβέιτ.

Για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ο Σεΐχ Μοχάμεντ αποτελεί τόσο σημαντικό πρόσωπο που θα επιμείνουν στην έκδοση του.

Ωστόσο, οι αμερικανικές αρχές έχουν το δικαίωμα να ανακρίνουν το φερόμενο ως μέλος της Αλ Κάιντα ακόμα και εάν δεν βρίσκεται σε αμερικανικό έδαφος.

Ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ φέρεται ως το τρίτο κατά σειρά ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάιντα, μετά τον αρχηγό της, Οσάμα Μπιν Λάντεν, και τον Αιγύπτιο βοηθό του, Αϊμάν Ζαγουαχίρι.

Ο Σεΐχ Μοχάμεντ συνελήφθη κοντά στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, το Σάββατο.

Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η ταυτότητα ενός ακόμα ατόμου που συνελήφθη μαζί με τον Μοχάμεντ.


Δευτέρα 03 Μαρτίου 2003 - 23:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Αδιέξοδο στην Τουρκία - Αλλαγές στις ΗΠΑ
 

Για μήνες παραμένουν αραγμένα τα αμερικανικά πλοία στις ακτές της Τουρκίας

H αδυναμία της Τουρκίας να καταλήξει σε μια απόφαση σχετικά με το αίτημα των ΗΠΑ για ανάπτυξη των δυνάμεων τους στο τουρκικό έδαφος σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ, αναγκάζει τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τα πολεμικά τους σχέδια, επιβεβαίωσε ο αρχιστράτηγος της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη.

Πάντως, ο Τζέιμς Τζόουνς διευκρίνισε ότι τα αμερικανικά σχέδια δεν πρόκειται να ναυαγήσουν μετά το αδιέξοδο που παρουσιάστηκε στην Άγκυρα.

Τα σχέδια της Ουάσιγκτον για τη μεταφορά 62 χιλιάδων στρατιωτών σε βάσεις της βορείου Τουρκίας έπεσαν στο κενό, όταν το Σάββατο η Εθνοσυνέλευση δεν αποδέχθηκε την αμερικανική πρόταση.

Οι συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών διπλωματών και Τούρκων αξιωματούχων συνεχίστηκαν τη Δευτέρα, αλλά χωρίς να σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλά Γκιούλ, δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση για το ενδεχόμενο να τεθεί εκ νέου σε ψηφοφορία το αίτημα των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η λήψη απόφασης θα καθυστερήσει καθώς το κυβερνών κόμμα ετοιμάζεται για μια κρίσιμη ψηφοφορία, που θα καθορίσει την τύχη του ηγέτη του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι πιθανό στη συνέχεια να ακολουθήσει ανασχηματισμός, που θα καθυστερήσει τη διαδικασία λήψης απόφασης για τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες, δήλωσε κοινοβουλευτική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ήδη κάνουν λόγο για το στρατιωτικό σχέδιο νούμερο ΙΙ του αμερικανικού πενταγώνου.


Δεν δίνουν βάσεις, δεν πέρνουν βοήθεια

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται πιθανές αλλαγές στα στρατιωτικά σχέδια της Ουάσιγκτον.

"Η Τουρκία επανεξετάζει τις επιλογές της... και εμείς αξιολογούμε τις επιλογές μας και τις εναλλακτικές λύσεις," είπε ο κ. Φλάισερ.

Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία, οι τιμές των μετοχών και η αξία του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου σημείωσαν ραγδαία πτώση, μετά την πιθανότητα να χαθεί το οικονομικό πακέτο των δισεκατομμυρίων δολαρίων και των δανείων που θα ελάμβανε η Άγκυρα από την Ουάσιγκτον ως ανταμοιβή.

Τη Δευτέρα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε σαφές ότι τα έξι δισεκατομμύρια δολάρια θα προσφέρονταν στην Τουρκία μόνο εάν τα αμερικανικά στρατεύματα αναπτύσσονταν στο έδαφος της.

"Θα ήταν η πληρωμή για την παραμονή των στρατιωτών στην Τουρκία."

Και καθώς η Ουάσιγκτον εξετάζει τις επιλογές της, μετά το αδιέξοδο στην Τουρκία, τα αμερικανικά πολεμικά πλοία παραμένουν στη θαλάσσια περιοχή της Τουρκίας, όπου βρίσκονται εδώ και μήνες.


Δευτέρα 03 Μαρτίου 2003 - 13:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Μήνυμα αραβικών χωρών προς Ιράκ
 

Ο επικεφαλής του κλιμακίου επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, Δημήτρης Περοίκος, σε συνέντευξη Τύπου

Το Ιράκ προτίθεται να παραδώσει στα Ηνωμένα Έθνη μέχρι τις 10 Μαρτίου κατάλογο με τις ποσότητες άνθρακα και χημικού αερίου VX που ισχυρίζεται ότι έχει καταστρέψει το 1991, όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Βαγδάτη εκπρόσωπος των επιθεωρητών όπλων.

Ταυτόχρονα το Ιράκ κατέστρεψε τη Δευτέρα άλλους έξι πυραύλους Αλ Σαμούντ 2, με βεληνεκές μη επιτρεπόμενο από τα Ηνωμένα Έθνη.

Από το Σάββατο ήδη έχουν καταστραφεί δέκα πύραυλοι αυτού του τύπου, από τους 120 που διαθέτει το ιρακινό οπλοστάσιο.


Συνεχίζεται η αποστολή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ
Εξάλλου ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, κάλεσε το Ιράκ να συνεργαστεί περισσότερο και πιο ενεργά με τους επιθεωρητές όπλων, ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος.

Ο κ. Σιράκ, που βρίσκεται στην Αλγερία πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη, είπε ότι η διεθνής πίεση στη Βαγδάτη θα πρέπει να συνεχισθεί ώστε να υλοποιηθεί ο αφοπλισμός της με ειρηνικά μέσα.

Αραβική προτροπή στο Σαντάμ

Στο μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών από τις αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου που συναντώνται στο Κατάρ λένε ότι όλα τα υπόλοιπα αραβικά κράτη θα πρέπει να εξετάσουν την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), που πρότειναν στο Σαντάμ Χουσείν να αποχωρήσει από την εξουσία και να εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα το ακαταδίωκτο.

Αν και το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν δήλωσαν δημόσια ότι στηρίζουν την πρωτοβουλία των ΗΑΕ, εντούτοις οι εκπρόσωποι των υπολοίπων χωρών που ανήκουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου δεν θέλησαν να υποστηρίξουν επίσημα την πρόταση.

Πάντως σε ανακοινωθέν του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου αναφέρεται ότι πρόκειται για πολλή σημαντική πρωτοβουλία η οποία θα πρέπει να παρουσιαστεί εκ νέου στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου δεν ενέκριναν την πρόταση των ΗΑΕ, στη σύνοδό τους που πραγματοποιήθηκε στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέικ της Αιγύπτου.


Δευτέρα 03 Μαρτίου 2003 - 23:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Αδιέξοδο στην Τουρκία - Αλλαγές στις ΗΠΑ
 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αμπντουλά Γκιούλ, μιλά στους δημοσιογράφους μετά το «Όχι» στις ΗΠΑ

H αδυναμία της Τουρκίας να καταλήξει σε μια απόφαση σχετικά με το αίτημα των ΗΠΑ για ανάπτυξη των δυνάμεων τους στο τουρκικό έδαφος σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ, αναγκάζει τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τα πολεμικά τους σχέδια, επιβεβαίωσε ο αρχιστράτηγος της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη.

Πάντως, ο Τζέιμς Τζόουνς διευκρίνισε ότι τα αμερικανικά σχέδια δεν πρόκειται να ναυαγήσουν μετά το αδιέξοδο που παρουσιάστηκε στην Άγκυρα.

Τα σχέδια της Ουάσιγκτον για τη μεταφορά 62 χιλιάδων στρατιωτών σε βάσεις της βορείου Τουρκίας έπεσαν στο κενό, όταν το Σάββατο η Εθνοσυνέλευση δεν αποδέχθηκε την αμερικανική πρόταση.

Οι συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών διπλωματών και Τούρκων αξιωματούχων συνεχίστηκαν τη Δευτέρα, αλλά χωρίς να σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλά Γκιούλ, δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση για το ενδεχόμενο να τεθεί εκ νέου σε ψηφοφορία το αίτημα των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η λήψη απόφασης θα καθυστερήσει καθώς το κυβερνών κόμμα ετοιμάζεται για μια κρίσιμη ψηφοφορία, που θα καθορίσει την τύχη του ηγέτη του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι πιθανό στη συνέχεια να ακολουθήσει ανασχηματισμός, που θα καθυστερήσει τη διαδικασία λήψης απόφασης για τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες, δήλωσε κοινοβουλευτική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ήδη κάνουν λόγο για το στρατιωτικό σχέδιο νούμερο ΙΙ του αμερικανικού πενταγώνου.


Δεν δίνουν βάσεις, δεν πέρνουν βοήθεια

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται πιθανές αλλαγές στα στρατιωτικά σχέδια της Ουάσιγκτον.

"Η Τουρκία επανεξετάζει τις επιλογές της... και εμείς αξιολογούμε τις επιλογές μας και τις εναλλακτικές λύσεις," είπε ο κ. Φλάισερ.

Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία, οι τιμές των μετοχών και η αξία του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου σημείωσαν ραγδαία πτώση, μετά την πιθανότητα να χαθεί το οικονομικό πακέτο των δισεκατομμυρίων δολαρίων και των δανείων που θα ελάμβανε η Άγκυρα από την Ουάσιγκτον ως ανταμοιβή.

Τη Δευτέρα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε σαφές ότι τα έξι δισεκατομμύρια δολάρια θα προσφέρονταν στην Τουρκία μόνο εάν τα αμερικανικά στρατεύματα αναπτύσσονταν στο έδαφος της.

"Θα ήταν η πληρωμή για την παραμονή των στρατιωτών στην Τουρκία."

Και καθώς η Ουάσιγκτον εξετάζει τις επιλογές της, μετά το αδιέξοδο στην Τουρκία, τα αμερικανικά πολεμικά πλοία παραμένουν στη θαλάσσια περιοχή της Τουρκίας, όπου βρίσκονται εδώ και μήνες.


Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2002 - 13:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Σαρόν εναντίον Αραφάτ
 

«Είμαι Εβραίος και θέλω το Ισραήλ να σταματήσει να σκοτώνει Παλαιστινίους»

Της Μαρίας Καστρισιανάκη

Η κρίση με το Ιράκ και η διεθνής τρομοκρατία, δυο από τα μεγάλα θέματα που απασχόλησαν την διεθνή επικαιρότητα το 2002, συνδέονται άμεσα με το τεράστιο, χρόνιο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής και συγκεκριμένα στη διαμάχη Ισραήλ - Παλαιστινίων, μια διαμάχη που αναζωπυρώθηκε πριν από δύο χρόνια, και γνώρισε στιγμές κορύφωσης το 2002.


Στρατιώτες και Παλαιστίνιοι στους ίδιους δρόμους
Η δεύτερη Ιντιφάντα, ξεκίνησε στα τέλη του 2000 με επιθέσεις ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων εναντίον ισραηλινών πολιτών. Έως τον Μάρτιο του 2002, πάνω από 120 ισραηλινοί είχαν σκοτωθεί σε επιθέσεις αυτοκτονίας.

«Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει», ανακοινώνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Την 1η Απριλίου ξεκινά η μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην Δυτική Όχθη.

Εισβάλει σε όλες τις μεγάλες παλαιστινιακές πόλεις πλην της Ιεριχούς.

Το αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα πολιορκείται και βομβαρδίζεται.

Οι Ισραηλινοί απαιτούν την παράδοση Παλαιστινίων εξτρεμιστών που κρύβονται στο αρχηγείο του Αραφάτ.

Η απάντηση

«Παράδοση. Ποτέ. Είναι οι Ισραηλινοί υπεύθυνοι, το έχουν δηλώσει "Θέλουμε τον Αραφάτ νεκρό, φυλακισμένο ή εξόριστο. Τους απαντώ δημοσίως. Η μόνη επιλογή που μου δίνουν είναι να γίνω ένας από τους πολλούς Παλαιστίνιους μάρτυρες», τόνισε ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής.


Η Χαμάς έχει πολλούς οπαδούς στη Γάζα
Μια από τις πολιορκημένες από τους Ισραηλινούς πόλεις στην Δυτική Όχθη ήταν η Βηθλεέμ.

Κάπου 200 Παλαιστίνιοι ένοπλοι που κατεζητούντο από τον ισραηλινό στρατό κατέφυγαν στον ιστορικό ναό της Γεννήσεως, παγιδεύοντας μοναχούς που βρισκόταν στον ναό.

Ο ηγούμενος Μαγντί Σιριάνι έτυχε να βρίσκεται έξω από τον ναό και σε όλη τη διάρκεια του δράματος, είχε συνεχή επικοινωνία με τους εγκλείστους.

«Εντελώς ξαφνικά και αναπάντεχα ακούσαμε τρεις εκκωφαντικές εκρήξεις και μετά πυροβολισμούς. Ήλθαμε σε επαφή με τον διοικητή της Βηθλεέμ ο οποίος μας ενημέρωσε πως οι Ισραηλινοί είχαν αποκλείσει με μπουλντόζες την είσοδο του ναού και την ίδια στιγμή κομάντος προσπαθούσαν να σκαρφαλώσουν στην οροφή του», είχε δηλώσει ο ηγούμενος, Μαγντί Σιριάνι.

Έπειτα από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης λήγει στα μέσα Μαΐου η πολιορκία με την απέλαση 39 Παλαιστινίων, εκ των οποίων οι 13 συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο των πιο επικίνδυνων εξτρεμιστών-καταζητούμενων από το Ισραήλ.

Αντιδράσεις

Η πολιορκία του ναού της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ όπως επίσης και η επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο και ενόχληση ακόμα και στους πιστότερους συμμάχους του Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Βρετανία.


Τα παιδιά ανατρέφονται με το όνειρο του παλαιστινιακού κράτους
Η υπόθεση της Τζενίν δίχασε την διεθνή κοινή γνώμη, τον ΟΗΕ αλλά και τους ανταποκριτές που την παρακολούθησαν από κοντά.

Οι Παλαιστινιακή πλευρά κατήγγειλε το Ισραήλ για γενοκτονία αμάχων, μια κατηγορία που στην αρχή υιοθετήθηκε από κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις, ακόμα και από αξιωματούχους του ΟΗΕ για να διαψευσθεί στην πορεία.

«Φυτώρια τρομορατίας»

Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί δεν αρνήθηκαν ότι προκλήθηκαν απώλειες που όμως κατ ΄αυτούς οφείλονται, κυρίως, στην προβοκατόρικη, όπως την απεκάλεσαν αντίδραση των εκατοντάδων ενόπλων Παλαιστινίων που είχαν καταφύγει στην Τζενίν.

«Είναι αστείο να λένε ότι στόχος μας είναι Παλαιστίνιοι άμαχοι. Στόχος μας είναι μόνο η πάταξη της τρομοκρατίας. Τζενίν, Ναμπλούς, Ραμάλα έχουν μετατραπεί σε φυτώρια της παλαιστινιακής τρομοκρατίας», δηλωνε ο Γιούρι Εντελστάιν, υπουργός της κυβέρνησης Σαρόν.

Κυβερνητική κρίση

Η παρατεταμένη κρίση στην Μέση Ανατολή, είχε εκτός των άλλων και μια άλλη, επώδυνη για το Ισραήλ, παράμετρο την επιβράδυνση της οικονομίας...γεγονός που οδήγησε σε ενδοκυβερνητικές διαφωνίες και αντιπαραθέσεις.


Ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δέχεται πιέσεις ενόψει των εκλογών
Η συμμετοχή στην δεξιά κυβέρνηση Σαρόν δύο βασικών στελεχών του Εργατικού Κόμματος του ηγέτη του Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ και τον πρώην ηγέτη και πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες, προκάλεσε κραδασμούς στο χειμαζόμενο από κρίση ταυτότητος κόμμα της ισραηλινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κρίση που οδήγησε στην παραίτηση των Ελιέζερ και Πέρες και την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του Αριελ Σαρόν.

Παράλληλα, δρομολογήθηκαν καταιγιστικές εξελίξεις μέσα στο Εργατικό Κόμμα με την καταψήφιση, του Μπεν Ελιέζερ και την εκλογή του Αμράμ Μιτζνά, απόστρατου στρατηγού, δημάρχου της Χάιφα και ενός εκ των πλέον διαλλακτικών πολιτικών του Ισραήλ.

Η «περιστερά» των Εργατικών

Στόχος του νέου ηγέτη των Εργατικών είναι η προσέγγιση Ισραήλ – Παλαιστινίων.

«Θα καλέσουμε τους Παλαιστινίους σε διάλογο δίχως όρους και προϋπόθεσης. Θα τους δώσουμε όσο χρόνο απαιτείται χρόνο για να προσαρμοσθούν. Αν δεν το πετύχουμε, το Ισραήλ θα προχωρήσει, μονομερώς, στην απόσυρση των δυνάμεων του από τμήματα της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας», υπογράμμισε άμα την εκλογή του ο Αμράμ Μιτζνά.


Δευτέρα 03 Μαρτίου 2003 - 19:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Αραφάτ: Κατηγορείται για γενοκτονία
 

Ειδικό δικαστήριο πρέπει να αποφασίσει έαν θα προχωρήσει σε δίκη

Επτά Γάλλοι υπήκοοι υπέβαλαν μήνυση κατά του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, κατηγορώντας τον για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι επτά - όλοι συγγενείς Εβραίων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της παλαιστινιακής ιντιφάντα - λένε ότι ο κ. Αραφάτ είναι υπεύθυνος για τα εγκλήματα.

"Ο (Γιασέρ) Αραφάτ έχει τη δύναμη και τα μέσα να σταματήσει τις τρομοκρατικές ενέργειες, τους φόνους και τη βία... αλλά ο ίδιος τα οργάνωσε και πλήρωσε (τους τρομοκράτες) με χρήματα της παλαιστινιακής αρχής," είπαν οι επτά οικογένειες - που ζουν στο Ισραήλ- σε κοινή δήλωση τους.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι ο κ. Αραφάτ δεν διαθέτει πολιτική ασυλία ως ηγέτης κράτους καθώς δεν υπάρχει διεθνώς αναγνωρισμένο παλαιστινιακό κράτος.

Περισσότεροι από 1800 Παλαιστίνιοι και 700 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της παλαιστινιακής ιντιφάντα το Σεπτέμβριο του 2000.

Τώρα, ειδικό δικαστήριο πρέπει να αποφασίσει έαν η μήνυση μπορεί να γίνει αποδεχτή και να διωχθεί νομικά ο κ. Αραφάτ.

Συντονισμένο σχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες η μηνυτήρια αναφορά αποτελείται από δεκάδες σελίδες στις οποίες περιγράφονται οι συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκαν διάφορες «τρομοκρατικές ενέργειες, επιθέσεις αυτοκτονίας... που προκάλεσαν το θάνατο ή τον τραυματισμό των θυμάτων».

Λέγεται ότι υπάρχουν μαγνητοσκοπημένες ομιλίες από μουσουλμανικά τεμένη στη Γάζα, όπου οι Μουσουλμάνοι «παρακινούνται ευθέως και δημόσια να σκοτώνουν Εβραίους». Στο βίντεο περιλαμβάνονται και ομιλίες του Γιασέρ Αραφάτ.

Οι δικηγόροι των εναγόντων λένε ότι οι πελάτες τους – που είναι Εβραίοι - θεωρούν τους εαυτούς τους θύματα ενός «συντονισμένου σχεδίου που στόχο έχει τον μερικό αφανισμό ενός γένους και μιας θρησκευτικής ομάδας, πράξεις που συνιστούν γενοκτονία».

Πρόσφατα το Βελγικό δικαστήριο απέρριψε μήνυση που είχαν υποβάλει Παλαιστίνιοι εναντίον του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου.

Ωστόσο, το βελγικό κοινοβούλιο δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να αλλάξει τη νομοθεσία της χώρας και να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τον κ. Σαρόν.


Δευτέρα 03 Μαρτίου 2003 - 21:22 ('Ωρα Λονδίνου)
«Έξι νεκροί κατά τις επιδρομές στο Ιράκ»
 

Αμερικανικό F16 σε πτήση πάνω απο το Ιράκ

Έξι Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ολονύχτιων αμερικανό-βρετανικών αεροπορικών επιδρομών στην νότια επαρχία Βασάρα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στη Βαγδάτη.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη άρχισαν να πλήττουν στόχους στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο και νότιο Ιράκ.

Ζώνες απαγόρευσης πτήσεων
Δημιουργήθηκαν το 1991
Επιβλήθηκαν απο ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία
Η Γαλλία αποσύρθηκε
Η Βαγδάτη λέει οτι εκατοντάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί στις ζώνες
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου παραδέχθηκαν ότι έχει αλλάξει η στρατηγική τους, την οποία χαρακτήρισαν «επιθετική».

Η Βαγδάτη λέει ότι επλήγησαν πολιτικοί στόχοι, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία λένε ότι επιτέθηκαν μόνο σε στρατιωτικούς στόχους.

Κατά τις επιδρομές, που εκτιμάται ότι πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των αμερικανικών πολεμικών προετοιμασιών, επλήγησαν, κυρίως, αμυντικά συστήματα του Ιράκ και εκτοξευτές ρουκετών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων, εφόσον ξεσπάσει πόλεμος.

Έρευνες

Το υπουργείο Άμυνας στη Βρετανία λέει ότι ερευνά τους ισχυρισμούς της Βαγδάτης για το θάνατο έξι πολιτών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι το θέμα εξετάζεται σοβαρά, "αν και η Βαγδάτη έχει κατ' επανάληψη ισχυρισθεί ότι αθώοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από βομβαρδισμούς στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Ισχυρισμοί που αποδείχθηκαν ψευδείς".

Οι ζώνες απαγόρευσης πτήσεων επιβλήθηκαν το 1991

Οι ζώνες απαγόρευσης πτήσεων επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν οι Σιήτες Μουσουλμάνοι στα νότια του Ιράκ και οι Κούρδοι στα βόρεια.

Οι ΗΠΑ λένε ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη χτυπούν μόνο όταν δέχονται προκλήσεις από τους Ιρακινούς.

Αλλά και η κυβέρνηση της Βρετανίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αρνείται ότι οι νέοι στόχοι που επλήγησαν αποδεικνύουν ότι τα μαχητικά της ανέλαβαν ένα νέο πιο επιθετικό ρόλο στο Ιράκ.

Πύραυλοι

Τη Δευτέρα το Ιράκ κατέστρεψε έξι ακόμα από τους πυραύλους Αλ Σαμούντ ΙΙ.

Από το Σάββατο έχει συνολικά προβεί στην καταστροφή 16 από τους εν λόγο πυραύλους.

Κατέστρεψε επίσης δύο άδειες πυραυλικές κεφαλές, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως έγινε ακόμη γνωστό, η Βαγδάτη προτίθεται να παραδώσει στα Ηνωμένα Έθνη, μέχρι τις 10 Μαρτίου, κατάλογο με τις ποσότητες άνθρακα και χημικού αερίου VX που ισχυρίζεται ότι είχε καταστρέψει το 1991.

Όμως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, δήλωσε ότι η καταστροφή των πυραύλων στο Ιράκ αποδεικνύει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ψεύδεται διαρκώς.

Είπε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν καταστρέφει όπλα που στο παρελθόν διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχουν. «Πως είναι δυνατό ο κόσμος να είναι σίγουρος ότι δεν υπάρχουν και άλλα όπλα κρυμμένα;»

Το Ιράκ διαθέτει περίπου 120 πυραύλους Αλ Σαμούντ ΙΙ, των οποίων το βεληνεκές ξεπερνά το όριο που έχουν επιβάλλει τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τους επιθεωρητές όπλων.

Η φωνή της Γαλλίας

Για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος της Γαλλίας λέει ότι αντιτίθεται σε ένα νέο ψήφισμα που θα δίνει το 'πράσινο φως' για την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

Ο Ζακ Σιράκ, κάλεσε το Ιράκ να συνεργαστεί περισσότερο και πιο ενεργά με τους επιθεωρητές όπλων, ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος.

Ο κ. Σιράκ, από την Αλγερία όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, είπε ότι η διεθνής πίεση στη Βαγδάτη θα πρέπει να συνεχισθεί ώστε να υλοποιηθεί ο αφοπλισμός της με ειρηνικά μέσα.




Δευτέρα 03 Μαρτίου 2003 - 18:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Καρναβάλι του Ρίο σε εικόνες
 

Σε φόντο Μαύρο και Κόκκινο


Επισκέπτες και καρναβαλιστές ξεφαντώνουν στον παραδοσιακό "Μαύρο και Κόκκινο" χορό


Ρέι Μόμο, όπως λέμε "Χοντρός Βασιλιάς"


Ο Ρέι Μόμο ή Χοντρός Βασιλιάς εκλέγεται κάθε χρόνο για να ανοίξει τις εκδηλώσεις μαζί με τη βασίλισσα του καρναβαλιού


Χειμώνα - Καλοκαίρι Καρναβάλι


Οι προετοιμασίες για τις παρελάσεις διαρκούν όλο το χρόνο



Μαθήματα Σάμπα


Οι σχολές της Σάμπα, που πάντα βρίσκονται στην κεφαλή των παρελάσεων, συμμετέχουν με τουλάχιστον 4000 χορευτές



Πίσω απο τις μάσκες


Καρναβάλι σημαίνει νέα ταυτότητα και φυγή απο την πραγματικότητα



Η άλλη πλευρά του καρναβαλιού


H αστυνομία ελέγχει τις γειτονιές του Ρίο


Δευτέρα 03 Μαρτίου 2003 - 18:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι πύραυλοι Άροου του Ισραήλ
 

Δοκιμή πυραύλου Άροου από το Ισραήλ

Το αντιπυραυλικό σύστημα Άροου, είναι ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει παγκοσμίως στο χώρο της στρατιωτικής τεχνολογίας και αφορά την εναέρια άμυνα ακόμα και από όπλα τα οποία φέρουν χημικές κεφαλές.

Η κατασκευή των Άροου ξεκίνησε το 1988 με εντολή του τότε πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιτζάκ Ραμπίν.

Τα πρώτα βήματα έγιναν από κοινού με το κέντρο στρατηγικών μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και τα πρώτα αποτελέσματα ήρθαν 24 μήνες αργότερα με μια αποτυχημένη εκτόξευση του πρώτου πυραύλου Άροου, ο οποίος εξερράγη δευτερόλεπτα μετά την απογείωση.

Παρά το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης άσκησαν τότε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, η ισραηλινή αεροπορική βιομηχανία, προχώρησε ακάθεκτη στην έρευνα για την εξέλιξη του προγράμματος.

Η δεύτερη εκτόξευση ήταν επίσης αποτυχημένη, όμως το Ισραήλ είχε πλέον κάθε λόγο να αναζητήσει μια ασπίδα από επιθέσεις με πυραύλους από τρίτες χώρες.

Πόλεμος πατήρ πάντων

Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τους 39 συνολικά πυραύλους Σκούντ που χρησιμοποίησε το Ιράκ κατά του Τέλ Αβίβ το 1991 στη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο.

Το Σεπτέμβριο του 1992 έρχεται η πρώτη επιτυχία για την ομάδα κατασκευής του Άροου.

Το 1994 το σύστημα πετυχαίνει την καταστροφή του πρώτου εικονικού στόχου και το 1998 δοκιμάζονται από κοινού όλα τα συστήματα.

Τα συστατικά του συστήματος

Το Άροου αποτελείται από ένα ραντάρ που είναι συνδεδεμένο με το κέντρο ελέγχου πυροδότησης και δίνει τις εντολές στη συστοιχία των πυραύλων.

Έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει τους εχθρικούς πυραύλους σε μια ακτίνα 500 χιλιομέτρων και να τους καταστρέφει όταν αυτοί πλησιάσουν σε μια απόσταση 50–90 χιλιόμετρα από τη πλησιέστερη βάση των Άροου.

Από το Νοέμβριο του 1998, έχει μπει σε παραγωγή το πρόγραμμα Άροου 2 και σήμερα στο έδαφος του Ισραήλ βρίσκονται εγκατεστημένες δυο συστοιχίες, μια που καλύπτει το κεντρικό Ισραήλ και μια που έχει ως βάση το κέντρο έρευνας της αεροπορικής βιομηχανίας νοτίως του Τέλ Αβίβ.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η παραγωγή της τρίτης συστοιχίας, όμως το κόστος, είναι αρκετά υψηλό (170 εκατομμύρια δολάρια για κάθε συστοιχία ) και για το λόγο αυτό η ισραηλινή αεροπορική βιομηχανία είναι σε αναζήτηση εταίρων που θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα.

Ήδη βρίσκεται πρό των πυλών μια συμφωνία με την Ινδία για συγχρηματοδότηση του προγράμματος με 100 εκατομμύρια δολάρια ενώ πριν από λίγους μήνες το αμερικανικό πεντάγωνο υπέγραψε συμφωνία με βάση την οποία στο πρόγραμμα θα συμμετέχει στο εξής και ο αμερικανικός κολοσσός της αεροναυπηγικής, American Boeing.

Επιχειρησιακά πλεονεκτήματα

Η διαφορά των Άροου από το αντιαεροπορικό σύστημα (αμερικανικής κατασκευής) Πάτριοτ, έγκειται στο ότι το Άροου μπορεί να αντιμετωπίσει πυραύλους οιουδήποτε τύπου.

Ενώ οι Πάτριοτ ήταν και παραμένουν ένα αντιαεροπορικό σύστημα, το οποίο εξελίχθηκε ελάχιστα από την Αμερική, λόγο της εμμονής τους για την εξέλιξη του προγράμματος «πόλεμος των άστρων» – το οποίο προς το παρόν έχει να παρουσιάσει μόνο αποτυχίες.

Ίσως αυτό να αποτελεί και τον πραγματικό λόγο που η Ουάσιγκτον επιθυμεί να κρατήσει στο περιθώριο το Άροου και δεν ενισχύει ουσιαστικά τη μελέτη και την εξέλιξη του από Ισραηλινούς επιστήμονες.

Μια φράση η οποία συνοψίζει τη σημερινή πραγματικότητα για ενδεχόμενη εναέρια απειλή του Ισραήλ από το Ιράκ, είναι αυτή, υψηλόβαθμου στελέχους και ερευνητή του προγράμματος Άροου.

«Ίσως σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, το Ισραήλ να μην έχει να φοβηθεί τίποτε από τους λιγοστούς πυραύλους που ενδεχομένως να διαθέτει η Βαγδάτη στο οπλοστάσιό της».


Δευτέρα 03 Μαρτίου 2003 - 17:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Έξι νεκροί κατά τις επιδρομές στο Ιράκ
 


Έξι Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ολονύχτιων αμερικανό-βρετανικών αεροπορικών επιδρομών στην νότια επαρχία Βασάρα.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη άρχισαν να πλήττουν στόχους στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο και νότιο Ιράκ.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου παραδέχθηκαν ότι έχουν αλλάξει η στρατηγική τους, την οποία χαρακτήρισαν «επιθετική».

Η Βαγδάτη λέει ότι επλήγησαν πολιτικοί στόχοι, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία λένε ότι επιτέθηκαν μόνο σε στρατιωτικούς στόχους.

Κατά τις επιδρομές, που εκτιμάται ότι πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των αμερικανικών πολεμικών προετοιμασιών, επλήγησαν, κυρίως, αμυντικά συστήματα του Ιράκ και εκτοξευτές ρουκετών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων, εφόσον ξεσπάσει πόλεμος.


Δευτέρα 03 Μαρτίου 2003 - 16:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανακρίνεται ο Σεΐχ Μοχάμεντ
 

Στο Κουβέιτ, την πατρίδα του Σείχ Μοχάμεντ, ίσως παραδώσουν οι πακιστανικές αρχές το 'μέλος της Αλ Κάιντα'

To υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ο συλληφθείς ως ιθύνων νους των επιθέσεων της Αλ Κάιντα, Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, βρίσκεται ακόμα εντός της χώρας, όπου και ανακρίνεται.

Ο υπουργός Τύπου της χώρας, Σεΐχ Ρασίντ, είχε πει νωρίτερα ότι την ανάκριση πραγματοποιούν από κοινού Πακιστανοί και Αμερικανοί πράκτορες, πληροφορία που δεν επιβεβαιώνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τη σύλληψη «άκρως σημαντική εξέλιξη» και «βαρύ πλήγμα» για το δίκτυο, Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Αμαχητί στα χέρια των αρχών

Όμως οι πακιστανικές αρχές λένε ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να τον παραδώσουν στις ΗΠΑ.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να τον παραδώσουμε στους Αμερικανούς,» είπε ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν στο BBC, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως να παραδοθεί στην πατρίδα του, Κουβέιτ.

Για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ο Σεΐχ Μοχάμεντ αποτελεί τόσο σημαντικό πρόσωπο που θα επιμείνουν στην έκδοση του.

Ωστόσο, οι αμερικανικές αρχές έχουν το δικαίωμα να ανακρίνουν το φερόμενο ως μέλος της Αλ Κάιντα ακόμα και εάν δεν βρίσκεται σε αμερικανικό έδαφος.

Ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ φέρεται ως το τρίτο κατά σειρά ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάιντα, μετά τον αρχηγό της, Οσάμα Μπιν Λάντεν, και τον Αιγύπτιο βοηθό του, Αϊμάν Ζαγουαχίρι.

Ο Σεΐχ Μοχάμεντ συνελήφθη κοντά στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, το Σάββατο.

Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η ταυτότητα ενός ακόμα ατόμου που συνελήφθη μαζί με τον Μοχάμεντ.


Δευτέρα 03 Μαρτίου 2003 - 16:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανακρίνεται ο Σείχ Μοχάμεντ
 

Στο Κουβέιτ, την πατρίδα του Σείχ Μοχάμεντ, ίσως παραδώσουν οι πακιστανικές αρχές το 'μέλος της Αλ Κάιντα'

To υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ο συλληφθείς ως ιθύνων νους των επιθέσεων της Αλ Κάιντα, Χαλίντ Σείχ Μοχάμεντ, βρίσκεται ακόμα εντός της χώρας, όπου και ανακρίνεται.

Ο υπουργός Τύπου της χώρας, Σείχ Ρασίντ, είχε πει νωρίτερα ότι την ανάκριση πραγματοποιούν από κοινού Πακιστανοί και Αμερικανοί πράκτορες, πληροφορία που δεν επιβεβαιώνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τη σύλληψη «άκρως σημαντική εξέλιξη» και «βαρύ πλήγμα» για το δίκτυο, Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Αμαχητί στα χέρια των αρχών

Όμως οι πακιστανικές αρχές λένε ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να τον παραδώσουν στις ΗΠΑ.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να τον παραδώσουμε στους Αμερικανούς,» είπε ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν στο BBC, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως να παραδοθεί στην πατρίδα του, Κουβέιτ.

Για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ο Σείχ Μοχάμεντ αποτελεί τόσο σημαντικό πρόσωπο που θα επιμείνουν στην έκδοση του.

Ωστόσο, οι αμερικανικές αρχές έχουν το δικαίωμα να ανακρίνουν το φερόμενο ως μέλος της Αλ Κάιντα ακόμα και εάν δεν βρίσκεται σε αμερικανικό έδαφος.

Ο Χαλίντ Σείχ Μοχάμεντ φέρεται ως το τρίτο κατά σειρά ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάιντα, μετά τον αρχηγό της, Οσάμα Μπιν Λάντεν, και τον Αιγύπτιο βοηθό του, Αϊμάν Ζαγουαχίρι.

Ο Σείχ Μοχάμεντ συνελήφθη κοντά στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, το Σάββατο.

Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η ταυτότητα ενός ακόμα ατόμου που συνελήφθη μαζί με τον Μοχάμεντ.


Δευτέρα 03 Μαρτίου 2003 - 14:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Γάζα: Οργή μετά την ισραηλινή επιδρομή
 

Παλαιστίνιοι γιατροί παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε θύμα της ισραηλινής επιδρομής

Παλαιστίνιοι μαχητές πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας επίθεση με αυτοσχέδιες ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο την παρακείμενη ισραηλινή πόλη Σντερότ, ως απάντηση στη χθεσινή πολύνεκρη επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων.

Όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα.

Στο μεταξύ χιλιάδες εξοργισμένοι Παλαιστίνιοι έλαβαν μέρος στις κηδείες οκτώ συμπατριωτών τους, που βρήκαν το θάνατο από ισραηλινά πυρά, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου βίας στη Γάζα.

Το χρονικό της ισραηλινής επιδρομής

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές οι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν οκτώ άτομα και τραυμάτισαν τουλάχιστον 35 ακόμα, κατά τη διάρκεια της επιδρομής τους σε προσφυγικό καταυλισμό της περιοχής.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης και στρατεύματα συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από τους κατοίκους του καταυλισμού Ελ Μπουρέιζ στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Στόχος της ισραηλινής επιχείρησης ήταν η σύλληψη ενός ηγετικού στελέχους της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, του Μοχάμεντ Ταχά.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό η αποστολή επετεύχθη καθώς το στέλεχος της Χαμάς τραυματίσθηκε και στη συνέχεια έπεσε στα χέρια των Ισραηλινών μαζί με πέντε γιους του.

Στα πλαίσια της επιχείρησης οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποιώντας εκρηκτικά κατεδάφισαν το σπίτι του κ. Ταχά και τρεις ακόμα οικίες που - λένε - ανήκουν σε μέλη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε ανταποκριτή του BBC ότι οι σφοδρές συγκρούσεις μεταφέρθηκαν και στη γειτονική περιοχή Νουσεϊράτ.


Δευτέρα 03 Μαρτίου 2003 - 13:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Μήνυμα αραβικών χωρών προς Ιράκ
 

Ο επικεφαλής του κλιμακίου επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, Δημήτρης Περοίκος, σε συνέντευξη Τύπου

Το Ιράκ προτίθεται να παραδώσει στα Ηνωμένα Έθνη μέχρι τις 10 Μαρτίου κατάλογο με τις ποσότητες άνθρακα και χημικού αερίου VX που ισχυρίζεται ότι έχει καταστρέψει το 1991, όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Βαγδάτη εκπρόσωπος των επιθεωρητών όπλων.

Ταυτόχρονα το Ιράκ ανακοίνωσε ότι καταστρέφει σήμερα άλλους επτά με εννέα πυραύλους Αλ Σαμούντ 2, με βεληνεκές μη επιτρεπόμενο από τα Ηνωμένα Έθνη.

Από το Σάββατο ήδη έχουν καταστραφεί δέκα πύραυλοι αυτού του τύπου, από τους 100 που διαθέτει το ιρακινό οπλοστάσιο.


Συνεχίζεται η αποστολή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ
Εξάλλου ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, κάλεσε το Ιράκ να συνεργαστεί περισσότερο και πιο ενεργά με τους επιθεωρητές όπλων, ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος.

Ο κ. Σιράκ, που βρίσκεται στην Αλγερία πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη, είπε ότι η διεθνής πίεση στη Βαγδάτη θα πρέπει να συνεχισθεί ώστε να υλοποιηθεί ο αφοπλισμός της με ειρηνικά μέσα.

Αραβική προτροπή στο Σαντάμ

Στο μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών από τις αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου που συναντώνται στο Κατάρ λένε ότι όλα τα υπόλοιπα αραβικά κράτη θα πρέπει να εξετάσουν την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), που πρότειναν στο Σαντάμ Χουσείν να αποχωρήσει από την εξουσία και να εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα το ακαταδίωκτο.

Αν και το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν δήλωσαν δημόσια ότι στηρίζουν την πρωτοβουλία των ΗΑΕ, εντούτοις οι εκπρόσωποι των υπολοίπων χωρών που ανήκουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου δεν θέλησαν να υποστηρίξουν επίσημα την πρόταση.

Πάντως σε ανακοινωθέν του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου αναφέρεται ότι πρόκειται για πολλή σημαντική πρωτοβουλία η οποία θα πρέπει να παρουσιαστεί εκ νέου στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου δεν ενέκριναν την πρόταση των ΗΑΕ, στη σύνοδό τους που πραγματοποιήθηκε στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέικ της Αιγύπτου.


Δευτέρα 03 Μαρτίου 2003 - 13:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Μακελλειό στη Νιγηρία
 

Χωρικός θρηνεί έξω από την κατεστραμμένη οικία της

Τουλάχιστον 44 νεκροί - ανάμεσά τους και επτά αστυνομικοί - είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των αιματηρών ταραχών που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη βορειανατολική Νιγηρία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας οι συγκρούσεις μεταξύ νομάδων και αγροτών ξέσπασαν την Παρασκευή και οι δυνάμεις ασφαλείας που εστάλησαν στην περιοχή δέχθηκαν εν ψυχρώ επίθεση από τις αλληλοσυγκρουόμενες φατρίες.

«Οι άνδρες μας διεξάγουν επίγειες και αεροπορικές περιπόλους στα σημεία ανάφλεξης ώστε να βεβαιωθούν ότι δε υπάρχουν πλέον ομάδες ταραξιών και ότι δεν συνεχίζονται συγκρούσεις» είπε στα διεθνή πρακτορεία ο Κρις Ολάκπε.


Θύμα των πρόσφατων συγκρούσεων
Ο εκπρόσωπος της νιγηριανής αστυνομίας πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις κατά κοινοτήτων της περιοχής Σόνγκ, στο κρατίδιο Ανταμάουα έγιναν από νομάδες ως αντίποινα για τις προηγούμενες δολοφονίες επτά συντρόφων τους από χωρικούς της περιοχής.

Και στη συνέχεια απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ταραχές αυτές να συνδέονται με την προεκλογική βία, που έχει ξεσπάσει σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 19ης Απριλίου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Νιγηρία, οι συγκρούσεις αυτές ξεσπούν τις περισσότερες φορές εξαιτίας κτηματικών διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα σε γειτονικές κοινότητες.


Δευτέρα 03 Μαρτίου 2003 - 13:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Διευρυμένες επιδρομές κατά ιρακινών στόχων
 

Μαχητικό τύπου Τορνέιντο της βρετανικής αεροπορίας προετοιμάζεται για αποστολή στον Περσικό Κόλπο

Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη που περιπολούν τις ζώνες αποκλεισμού πτήσεων στο βόρειο και νότιο Ιράκ έπληξαν νέες στρατιωτικές θέσεις.


Οι αμερικανικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται τις ζώνες αποκλεισμού πτήσεων για να προετοιμάσουν το έδαφος για πόλεμο
Λορέν Τόμσον, αναλύτρια αμυντικών θεμάτων
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι ο κατάλογος των ιρακινών στόχων διευρύνθηκε πρόσφατα, συμπεριλαμβάνοντας πυραυλικές συστοιχίες εδάφους – εδάφους και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από το Ιράκ για να αποκρούσει χερσαία εισβολή ή εναντίον γειτονικών χωρών.

Σημειώνεται ότι τα πληρώματα που συμμετείχαν στις αεροπορικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας πάνω από το Ιράκ μέχρι τώρα είχαν εντολές να επιτίθενται κατά ιρακινών στόχων μόνο σε περίπτωση που δέχονταν επίθεση.

«Προετοιμασία πολέμου»

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο αμερικανικό Πεντάγωνο, μετά από ένα μήνα εντατικών αεροπορικών επιχειρήσεων, τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα φαίνονται ολοένα και περισσότερο σαν προσπάθεια προετοιμασίας του εδάφους για γενικευμένη στρατιωτική επέμβαση.

Και η αναλύτρια αμυντικών θεμάτων του Ινστοτούτου Λέξινγκτον εκτιμά ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εκμεταλλεύονται τις ζώνες αποκλεισμού ιρακινών πτήσεων ώστε να προλειάνουν το έδαφος για πολεμική επίθεση».


Δευτέρα 03 Μαρτίου 2003 - 13:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Μύνημα αραβικών χωρών προς Ιράκ
 

Ο επικεφαλής του κλιμακίου επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, Δημήτρης Περοίκος, σε συνέντευξη Τύπου

Το Ιράκ προτίθεται να παραδώσει στα Ηνωμένα Έθνη μέχρι τις 10 Μαρτίου κατάλογο με τις ποσότητες άνθρακα και χημικού αερίου VX που ισχυρίζεται ότι έχει καταστρέψει το 1991, όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Βαγδάτη εκπρόσωπος των επιθεωρητών όπλων.

Ταυτόχρονα το Ιράκ ανακοίνωσε ότι καταστρέφει σήμερα άλλους επτά με εννέα πυραύλους Αλ Σαμούντ 2, με βεληνεκές μη επιτρεπόμενο από τα Ηνωμένα Έθνη.

Από το Σάββατο ήδη έχουν καταστραφεί δέκα πύραυλοι αυτού του τύπου, από τους 100 που διαθέτει το ιρακινό οπλοστάσιο.


Συνεχίζεται η αποστολή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ
Εξάλλου ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, κάλεσε το Ιράκ να συνεργαστεί περισσότερο και πιο ενεργά με τους επιθεωρητές όπλων, ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος.

Ο κ. Σιράκ, που βρίσκεται στην Αλγερία πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη, είπε ότι η διεθνής πίεση στη Βαγδάτη θα πρέπει να συνεχισθεί ώστε να υλοποιηθεί ο αφοπλισμός της με ειρηνικά μέσα.

Αραβική προτροπή στο Σαντάμ

Στο μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών από τις αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου που συναντώνται στο Κατάρ λένε ότι όλα τα υπόλοιπα αραβικά κράτη θα πρέπει να εξετάσουν την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), που πρότειναν στο Σαντάμ Χουσείν να αποχωρήσει από την εξουσία και να εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα το ακαταδίωκτο.

Αν και το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν δήλωσαν δημόσια ότι στηρίζουν την πρωτοβουλία των ΗΑΕ, εντούτοις οι εκπρόσωποι των υπολοίπων χωρών που ανήκουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου δεν θέλησαν να υποστηρίξουν επίσημα την πρόταση.

Πάντως σε ανακοινωθέν του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου αναφέρεται ότι πρόκειται για πολλή σημαντική πρωτοβουλία η οποία θα πρέπει να παρουσιαστεί εκ νέου στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου δεν ενέκριναν την πρόταση των ΗΑΕ, στη σύνοδό τους που πραγματοποιήθηκε στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέικ της Αιγύπτου.


Δευτέρα 03 Μαρτίου 2003 - 11:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Επανεξετάζεται το «Όχι» στις ΗΠΑ
 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αμπντουλά Γκιούλ, μιλά στους δημοσιογράφους μετά το «Όχι» της Εθνοσυνέλευσης στις ΗΠΑ

Στην Τουρκία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να τεθεί εκ νέου σε ψηφοφορία το αίτημα των ΗΠΑ για ανάπτυξη δυνάμεων του στο τουρκικό έδαφος σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ.

Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι το αμερικανικό αίτημα επανεξετάζεται και αν χρειαστεί θα υποβάλει και δεύτερο νομοσχέδιο στην εθνοσυνέλευση.

Αλλά μιλώντας στο BBC ο Τούρκος βουλευτής και αντιπρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Εμίν Σιρίν, αν και μέλος του κυβερνώντος κόμματος καταψήφισε την πρόταση.

«Ψήφισα διότι δεν έμεινα καθόλου ικανοποιημένος από τις επαφές της τουρκικής ηγεσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και γιατί δεν είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει διεθνής νομιμοποίηση για μια εισβολή στο Ιράκ» είπε.


Αμερικανικά σκάφη περιμένουν να ξεφορτώσουν πολεμικό υλικό στο λιμάνι του Ισκεντερούν
Και αναφερόμενος στα οικονομικά ανταλλάγματα που έχουν υποσχεθεί οι ΗΠΑ στην Τουρκία, σημείωσε:

«Το ζητούμενο δεν είναι η χρηματική βοήθεια, αλλά η εσωτερική ασφάλεια της Τουρκίας και ο μελλοντικός πολιτικός χάρτη του Ιράκ. Δεν έχω ακόμα πειστεί πώς θα πραγματοποιηθεί ο αφοπλισμός του επονομαζόμενου κουρδικού στρατού και ποιες είναι οι εγγυήσεις για τη μη δημιουργία κουρδικού κράτους και την κατάπαυση των δραστηριοτήτων τρομοκρατικών οργανώσεων στην Τουρκία».

Πτώση μετοχών και τουρκικής λίρας

Στο μεταξύ οι τιμές των μετοχών και η αξία του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου σημειώνουν ραγδαία πτώση.

Στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ο κύριος μετοχικός δείκτης έχασε περισσότερο από 10% στα πρώτα επτά λεπτά από την έναρξη της συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Τουρκία μπορεί να χάσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθειας.

Επιφυλάξεις Στρατού για την πολεμική εμπλοκή

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στην Κωνσταντινούπολη, Άλκης Κούρκουλας, η στρατιωτική ηγεσία προσπαθεί με κάθε τρόπο να μείνει έξω από τη συζήτηση αλλά είναι σαφές ότι δεν ήταν ικανοποιημένη από την προοπτική εμπλοκής στον πόλεμο στο Ιράκ.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της περασμένης Παρασκευής ήταν η τελευταία ευκαιρία για εκδηλώσει ο στρατός τη στήριξη στη απόφαση που πήρε η κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση όμως του Συμβουλίου, που διήρκεσε πέντε ώρες σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, ήταν ιδιαίτερα λακωνική.

«Δεν θα κάνουμε κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τη βούληση της Εθνοσυνέλευσης», έλεγαν υποκριτικά οι στρατιωτικοί, που γνώριζαν βεβαίως ότι μεγάλη ομάδα βουλευτών κυβερνητικού κόμματος - 100 όπως αποδείχθηκε - ήταν έτοιμη να καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση.


Δευτέρα 03 Μαρτίου 2003 - 11:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Εντείνονται οι αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ
 

Μαχητικό τύπου Τορνέιντο της βρετανικής αεροπορίας προετοιμάζεται για αποστολή στον Περσικό Κόλπο

Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη που περιπολούν τις ζώνες αποκλεισμού πτήσεων στο βόρειο και νότιο Ιράκ έπληξαν νέες στρατιωτικές θέσεις.


Οι αμερικανικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται τις ζώνες αποκλεισμού πτήσεων για να προετοιμάσουν το έδαφος για πόλεμο
Λορέν Τόμσον, αναλύτρια αμυντικών θεμάτων
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι ο κατάλογος των ιρακινών στόχων διευρύνθηκε πρόσφατα, συμπεριλαμβάνοντας πυραυλικές συστοιχίες εδάφους – εδάφους και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από το Ιράκ για να αποκρούσει χερσαία εισβολή ή εναντίον γειτονικών χωρών.

Σημειώνεται ότι τα πληρώματα που συμμετείχαν στις αεροπορικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας πάνω από το Ιράκ μέχρι τώρα είχαν εντολές να επιτίθενται κατά ιρακινών στόχων μόνο σε περίπτωση που δέχονταν επίθεση.

«Προετοιμασία πολέμου»

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο αμερικανικό Πεντάγωνο, μετά από ένα μήνα εντατικών αεροπορικών επιχειρήσεων, τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα φαίνονται ολοένα και περισσότερο σαν προσπάθεια προετοιμασίας του εδάφους για γενικευμένη στρατιωτική επέμβαση.

Και η αναλύτρια αμυντικών θεμάτων του Ινστοτούτου Λέξινγκτον εκτιμά ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εκμεταλλεύονται τις ζώνες αποκλεισμού ιρακινών πτήσεων ώστε να προλειάνουν το έδαφος για πολεμική επίθεση».


Δευτέρα 03 Μαρτίου 2003 - 07:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκκλήσεις Αράβων προς Ιράκ
 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρέχουν εγγυήσεις προς το Σαντάμ Χουσεϊν

Οι αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου απευθύνουν εκκλήσεις προς το Σαντάμ Χουσεϊν να αποσυρθεί από την εξουσία για να αποφύγει το ενδεχόμενο ενός πολέμου.

Το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν υπεστήριξαν την πρόταση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία ζητούν από τον Ιρακινό ηγέτη να αυτοεξορισθεί, παρέχοντάς του εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να εκδιωχθεί.

Εν τω μεταξύ, το Ιράκ προειδοποίησε ότι μπορεί να σταματήσει την καταστροφή των πυραύλων Αλ-Σαμούντ εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν να απειλούν με ανάληψη στρατιωτικής δράσης, χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.


Εάν αποδειχθεί κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα ότι η Αμερική δεν χρησιμοποιεί νόμιμες μεθόδους, γιατί πρέπει εμείς να συνεχίσουμε να καταστρέφουμε πυραύλους;
Στρατηγός Αμίρ Αλ-Σααντί, σύμβουλος της ιρακινής προεδρίας
Ο σύμβουλος της ιρακινής προεδρίας, στρατηγός Αλ-Σααντί, δήλωσε ότι το Ιράκ κατέστρεψε 10 πυραύλους από το Σάββατο και μετά, υπακούοντας στις προθεσμίες που είχε θέσει ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ.

Παράλληλα, ο στρατηγός Αλ-Σααντί, επεσήμανε ότι ο άνθρακας που αναζητείτο, εντοπίσθηκε μετά την ανασκαφή χώρου νοτίως της Βαγδάτης και την ανακάλυψη 157 βομβών.

Οι εν λόγω ανακοινώσεις έγιναν ενώ αξιωματούχοι του Ιράκ και των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιούσαν συνομιλίες στη Βαγδάτη, σε μία προσπάθεια να διερευνήσουν τι είχε συμβεί στις ποσότητες του άνθρακα και του αερίου νεύρων που είχαν εξαφανισθεί.

Ο στρατηγός Αλ-Σααντί υπογράμμισε ότι η Βαγδάτη έχει «πλέον ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών».

Επίσης, υπογράμμισε ότι η ανασκαφές στην αεροπορική βάση Αλ-Αζιζίγια, 104 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, αποκάλυψαν και τις τελευταίες βόμβες που περιείχαν άνθρακα, οι οποίες - σύμφωνα με το καθεστώς της Βαγδάτης - είχαν καταστραφεί το 1991.

Αλλες εξελίξεις

Εν τω μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση αναμένεται να πραγματοποιήσει και δεύτερη ψηφοφορία για το θέμα της παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα, μετά την απόρριψη του εν λόγω αιτήματος από το τουρκικό κοινοβούλιο κατά την πρώτη ψηφοφορία.


Επιθεωρητές όπλων μελετούν κείμενα στη Βαγδάτη
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, υπογράμμισε στο BBC ότι η Γαλλία θα ταχθεί εναντίον ενός δεύτερου ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία ήρθε σε επαφή με τα αναποφάσιστα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζητώντας να υπάρξει μία «ειρηνική επίλυση» της κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τρεις Ιρακινοί επιστήμονες αρνήθηκαν να δώσουν συνέντευξη στους επιθεωρητές όπλων.


Δευτέρα 03 Μαρτίου 2003 - 07:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Βραδιά επιθέσεων στη Μέση Ανατολή
 

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν τουλάχιστον δύο σπίτια

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επτά Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους μία γυναίκα και ένα παιδί, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 35 τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας εισβολής των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας.


Θα εντείνουμε τις επιθέσεις μας εναντίον της Χαμάς τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Οχθη
Σαούλ Μοφάζ, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ
Οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον Παλαιστίνιων μαχητών μετά την εισβολή τους σε προσφυγικό καταυλισμό.

Επρόκειτο για τη δεύτερη νύχτα κατά την οποία τα ισραηλινά στρατεύματα προέβησαν σε μία τέτοια επιχείρηση.

Την Κυριακή, σκοτώθηκαν τρεις Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους και ένα μικρό αγόρι.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, υπογράμμισε την Κυριακή ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη θα συνεχισθούν.

Εναντίον της Χαμάς

«Θα εντείνουμε τις επιθέσεις μας εναντίον της Χαμάς τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Οχθη», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ναμπλούς.

Τουλάχιστον 40 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν σε περιοχές της Δυτικής Οχθης, όπου υπήρξε σφοδρή αντίσταση από Παλαιστίνιους μαχητές.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν τουλάχιστον δύο σπίτια σε παλαιστινιακό καταυλισμό.

Περισσότεροι από 1.800 Παλαιστίνιοι και 700 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασε η τελευταία ιντιφάντα το Σεπτέμβριο του 2000.


Δευτέρα 03 Μαρτίου 2003 - 07:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας
 

Η κοινή γνώμη στην Τουρκία τάσσεται εναντίον ενός πολέμου στο Ιράκ

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Αλκη Κούρκουλα

Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τον αρχηγό του επιτελείου, τον υπουργό Οικονομικών αλλά και την ηγεσία του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προσπαθεί η τουρκική κυβέρνηση να εκτιμήσει τις συνέπειες της «κοινοβουλευτικής επανάστασης» που αρνείται τη συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ και φυσικά εμποδίζει την διέλευση από το τουρκικό έδαφος αμερικανικών στρατευμάτων.


Τα μέτρα ασφαλείας έξω από το τουρκικό κοινοβούλιο είναι δρακόντεια
Οι πρώτες εκτιμήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Αμπντουλάχ Γκιουλ ήταν καθησυχαστικές: «Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά μέτρα και κανένας να μην έχει αμφιβολίες για αυτό», είπε και ζήτησε από όλους να αποφύγουν να εκμεταλλευθούν πολιτικά το θέμα.

«Το κόμμα μας άνοιξε μια νέα σελίδα στην τουρκική πολιτική ιστορία, αποδεικνύοντας ότι η δημοκρατία λειτουργεί», είπε ο πρόεδρος του ΑΚΠ, Ταϊγίπ Ερντογάν, ενώ ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Ντενίζ Μπαϊκάλ, υποστήριξε ότι η εξέλιξη αυξάνει το κύρος και την αξία της Τουρκίας.

Η επιχειρηματική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης είναι βέβαια ανήσυχη για τις οικονομικές συνέπειες που μπορεί να έχει η άρνηση συμμετοχής στον πόλεμο.

Ικανοποίηση

«Η Άγκυρα θα χρειασθεί τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη στήριξη της Ευρώπης», λένε χαρακτηριστικά σημαίνοντες παράγοντες της Κωνσταντινούπολης που χαίρουν για την εξέλιξη παρά το ό,τι συμμερίζονται την ανησυχία για τις οικονομικές της επιπτώσεις.

Είναι σαφές ότι η απόφαση που αιφνιδίασε την κυβέρνηση και την ηγεσία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, δεν στεναχωρεί, αντίθετα ανακουφίζει πάρα πολλούς στη Τουρκία.


Θα συνεχισθούν οι καλές σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ
Αμπντουλά Γκιούλ, Τούρκος πρωθυπουργός
Η στρατιωτική ηγεσία προσπαθεί με κάθε τρόπο να μείνει έξω από τη συζήτηση αλλά είναι σαφές ότι δεν ήταν ικανοποιημένη από την προοπτική εμπλοκής στον πόλεμο στο Ιράκ.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της περασμένης Παρασκευής ήταν η τελευταία ευκαιρία για εκδηλώσει ο στρατός τη στήριξη στη απόφαση που πήρε η κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση όμως του Συμβουλίου, που διήρκεσε πέντε ώρες σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, ήταν ιδιαίτερα λακωνική.

«Δεν θα κάνουμε κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τη βούληση της Εθνοσυνέλευσης», έλεγαν υποκριτικά οι στρατιωτικοί, που γνώριζαν βεβαίως ότι μεγάλη ομάδα βουλευτών κυβερνητικού κόμματος - 100 όπως αποδείχθηκε - ήταν έτοιμη να καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση.


Δευτέρα 03 Μαρτίου 2003 - 05:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρίσιμη στιγμή για τον ΟΗΕ
 

Πιστεύεται ότι οι επιθεωρήσεις όπλων έχουν σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες ημέρες

Του απεσταλμένου μας στη Νέα Υόρκη, Τάσου Κοκκινίδη

Στη Νέα Υόρκη αρχίζει μια κρίσιμη εβδομάδα για τα Ηνωμένα Έθνη. Μια εβδομάδα που θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το πώς και πότε θα πραγματοποιηθεί η αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ αλλά θα αποδειχθεί ίσως και καθοριστική για την αξιοπιστία και ενότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Πολλοί πιστεύουν ότι κρίνεται η αξιοπιστία του Συμβουλίου Ασφαλείας
Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 15 χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συνεχίσουν την Δευτέρα την προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

Όμως όπως σχολίασε ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται για «διάλογο των κωφών», καθώς κανένα από τα δύο αντιτιθέμενα στρατόπεδα δεν δείχνει διατεθειμένο να συμβιβασθεί.

Την ερχόμενη Παρασκευή ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στον αφοπλισμό του Ιράκ.

Καθυστερήσεις

Όπως αναμενόταν, η έκθεση του κ. Μπλιξ, η οποία επιδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, περιέχει στοιχεία που ενισχύουν τα επιχειρήματα και των δύο αντιπάλων στρατοπέδων.


Ο Χανς Μπλιξ και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι επέδωσαν νέα στοιχεία
Παρά την πρόοδο που φαινομενικά τουλάχιστον σημειώνουν οι επιθεωρήσεις τις τελευταίες μέρες με την καταστροφή των πυραύλων Αλ-Σαμούντ 2 και την πραγματοποίηση περισσότερων συνεντεύξεων με Ιρακινούς επιστήμονες, η προφορική ενημέρωση Μπλιξ την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται ότι θα επισημάνει και τις καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες της ιρακινής πλευράς.

Πολλοί αναρωτιούνται αν τελικά οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν ιδιαίτερο νόημα καθώς η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι έχει πάρει την απόφαση για στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράκ.

Ο δημόσιος διάλογος στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν περιστρέφεται πια γύρω από την αναγκαιότητα του πολέμου αλλά από το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον πόλεμο και την στρατιωτική νίκη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πιέσεις

Το ιδανικό σενάριο για την Ουάσιγκτον θα ήταν να λάβει την υποστήριξη των έξι μη-μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το νέο σχέδιο ψηφίσματος που ουσιαστικά δίνει το «πράσινο φως» για στρατιωτική επέμβαση.

Προς αυτή την κατεύθυνση ασκούνται αφόρητες πιέσεις. Όμως, όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο Τζορτζ Μπους, το νέο ψήφισμα είναι «επιθυμητό αλλά όχι αναγκαίο».

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι αν η Γαλλία και η Ρωσία συνεχίσουν να προβάλουν την απειλή του βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Πολιτειών τότε η Ουάσιγκτον είναι πιθανό να αποσύρει το σχέδιο και να προχωρήσει μαζί με την Βρετανία σε στρατιωτική επέμβαση.

Κάτι τέτοιο θα αποβεί ίσως μοιραίο για την αξιοπιστία του Συμβουλίου Ασφαλείας που ουσιαστικά θα μείνει στο περιθώριο μέχρι το τέλος του πολέμου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.