Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-03-08

  1. Η ημέρα που καθορίζει το μέλλον της Μάλτας
  2. Ο Σ. Χουσεΐν απαντά στην έκθεση Μπλιξ
  3. Συλλήψεις 'συνεργών της Αλ Κάιντα' στην Ισπανία
  4. 'Ενταλμα συλλήψεως για το Φουτζιμόρι
  5. Η Χαμάς ορκίζεται εκδίκηση
  6. Σε εικόνες: 2 - 8 Μαρτίου
  7. Οι ΗΠΑ ζητούν απελάσεις Ιρακινών
  8. Αντιδράσεις στο τελεσίγραφο προς Ιράκ
  9. Τιμάται παγκοσμίως η «Ημέρα της Γυναίκας»
  10. Οι Παλαιστίνιοι ορίζουν πρωθυπουργό
  11. Πολύνεκρη ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα
  12. Αντιδράσεις στο τελεσίγραφο προς το Ιράκ
  13. Ελληνική προεδρία: «Να συνεχιστεί ο διάλογος»

Σάββατο 08 Μαρτίου 2003 - 23:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Η ημέρα που καθορίζει το μέλλον της Μάλτας
 

Όι πολίτες ακολουθούν τη συμβουλή του πρωθυπουργού και ψηφίζουν 'ΝΑΙ' λέει η ανταποκρίτρια του BBC

Οι πολίτες της Μάλτας προσήλθαν σήμερα στις κάλπες στα πλαίσια δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004.

Το μικρό νησί της Μεσογείου ήταν η πρώτη από τις δέκα υπό ένταξη χώρες στην οποία διενεργήθηκε τέτοιο δημοψήφισμα.
Δημοψηφίσματα
8 Μαρτίου -Μάλτα
23 Μαρτίου - Σλοβενία
30 Μαρτίου - Κύπρος;
12 Απριλίου - Ουγκαρία
10 Μαΐου - Λιθουανία
16 Μαΐου - Σλοβακία
8 Ιουνίου - Πολωνία
15 Ιουνίου - Τσεχία
14 Σεπτεμβρίου - Εσθονία
20 Σεπτεμβρίου - Λετονία

Οι δημοσκοπήσεις κάλπης έδειξαν ότι η Μάλτα θα πει «ΝΑΙ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μια μικρή πλειοψηφία, αν και πολλοί πολίτες παραμένουν αναποφάσιστοι.

Η κυβέρνηση λέει ότι η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία της οικονομίας της και για τη διεθνή της εικόνα.

Διαφορετική άποψη έχει η αντιπολίτευση που υποστηρίζει ότι η Μάλτα μπορεί και πρέπει να βαδίσει μόνη της.

Η ανταποκρίτρια του ΒΒC στην περιοχή μεταδίδει ότι οι πολίτες φαίνεται να ακολουθούν τη συμβουλή της κυβέρνησης και να ανοίγουν την πόρτα στην ενωμένη Ευρώπη.

«Είμαστε τόσο μικρή χώρα, εάν δεν είμαστε μέρος της Ευρώπης θα χαθούμε,» είπε μια γυναίκα ενώ περίμενε έξω από ένα εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει.

Το παράδειγμα της Ελβετίας

Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρωθυπουργός Έντι Αντάμι, δήλωσε ότι η ένταξη της Μάλτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα της προσφέρει οικονομική σταθερότητα και εμπορικό άνοιγμα.

«Το μέλλον της Μάλτας είναι δεμένο άρρηκτα, θα έλεγα, με την ένταξη της στην Ε.Ε.» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θέλουμε απλώς να επιβιώσουμε αλλά να βελτιωθούμε.»

Όμως το Εργατικό κόμμα της αντιπολίτευσης επιμένει ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει κόστος σε θέσεις εργασίας και θα αναγκάσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν το νησί που κέρδισε την ανεξαρτησία του πριν από 40 χρόνια.

«Εάν είσαι μέλος της Ε.Ε. πρέπει να αποδεχθείς τους κανονισμούς της και οι κανονισμοί αυτοί δεν είναι ιδανικοί για μικρά κράτη όπως η Μάλτα,» δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος, Άλφρεντ Σαντ.

Αντιθέτως, ο κ. Σαντ ονειρεύεται μια Μάλτα στα πρότυπα της Ελβετίας: να διατηρεί σχέσεις ελεύθερου εμπορίου με την Ευρώπη αλλά να μην υπόκειται στους κανονισμούς της Ένωσης.

«Δεν χρειάζεται να γίνουμε μέλη της Ευρώπης. Είμαστε ήδη Ευρωπαίοι,» λέει.

Πιθανό σοκ

Σύμφωνα πάντως με κάποιους αναλυτές η Μάλτα δεν αποκλείεται να εκπλήξει την Ευρώπη με ένα αρνητικό αποτέλεσμα.

Αυτό θα έδινε μεγάλη ικανοποίηση για τους ευρωσκεπτικιστές και θα προβλημάτιζε τις άλλες υπό ένταξη χώρες της Ευρώπης, λέει η ανταποκρίτρια του BBC, Τζάνετ Μπάρι.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 0700 (τοπική ώρα) και έκλεισαν στις 2200.

Η καταμέτρηση των ψήφων ξεκινάει το πρωί της Κυριακής και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τις μεσημεριανές ώρες, ενώ το επίσημο αποτέλεσμα θα έχει γίνει γνωστό μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας.


Σάββατο 08 Μαρτίου 2003 - 22:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Σ. Χουσεΐν απαντά στην έκθεση Μπλιξ
 

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Παρασκευής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΠΗΕ

Ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να άρουν τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Βαγδάτη τα τελευταία 12 έτη, διακηρύσσοντας ότι η χώρα του έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις αφοπλισμού της.
Η γεωγραφία του πολέμου
Υπέρ: ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία, Βουλγαρία
Κατά: Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, Συρία
Αναποφάσιστες: Ανγκόλα, Μεξικό, Πακιστάν, Καμερούν, Γουϊνέα, Χιλη

Με δήλωση της - μετά από συνεδρίαση που διεξήχθη υπό την προεδρία του Ιρακινού ηγέτη - η ιρακινή ηγεσία ζητά την ολική άρση του εμπάργκο «αφού τα κίνητρα των ΗΠΑ αποκαλύφθηκαν» κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε αμέσως μετά την παρουσίαση της αναφοράς των επιθεωρητών όπλων στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στην ιρακινή ανακοίνωση τονίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να καταγγείλει τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ως «ψεύτες».

Επίσης η διεθνής κοινότητα «καλείται να υποχρεώσει το Ισραήλ σε αφοπλισμό από τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει, και σε αποχώρηση από τις παλαιστινιακές περιοχές που κατέχει».

Τα σχόλια της ιρακινής αρχής προστίθενται στις ποικίλες αντιδράσεις που καταγράφηκαν ύστερα απο την λεπτομερή αναφορά του επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, Χανς Μπλιξ.

Ρήξη καί πάλι στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Αμέσως μετά την παρουσίαση της έκθεσης του Χανς Μπλιξ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία η Βρετανία παρουσίασε τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο θα δίνεται τελεσίγραφο στη Βαγδάτη να αφοπλισθεί πλήρως μέχρι τις 17 Μαρτίου, διαφορετικά θα δεχθεί στρατιωτική επίθεση.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει τις πιέσεις στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, το οποίο «δεν έχει αποφασίσει να αφοπλισθεί», όπως είπε.


Άυξηση των πιέσεων στο Ιράκ, ζήτησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο
Το σχέδιο ψηφίσματος - που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την Ισπανία - επιτάσσει στο Ιράκ να παραδώσει όλα τα απαγορευμένα όπλα του ή να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες, έκφραση που σύμφωνα με τους Βρετανούς και Αμερικανούς σημαίνει πόλεμο.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκροπόντε, ζήτησε από τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να είναι έτοιμα να ψηφίσουν επί του σχεδίου αυτού από την επόμενη Τρίτη.

Αντιπολεμική η στάση της πλειοψηφίας

Αλλά το δεκαήμερο τελεσίγραφο του σχεδίου ψηφίσματος απερρίφθη από τη Γαλλία, που διαθέτει το δικαίωμα αρνησικυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει να εγκριθεί ψήφισμα που να εξουσιοδοτεί την αυτόματη χρήση βίας, ενώ επεσήμανε ότι η επιβολή τελεσιγράφου μόλις ολίγων ημερών για αφοπλισμό του Ιράκ αποτελεί πρόσχημα για πόλεμο.

Επιφυλάξεις για την σπουδή των ΗΠΑ, Βρετανίας και Ισπανίας να καταφύγουν σε πόλεμο εξέφρασαν επίσης δύο ακόμα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - η Κίνα και η Ρωσία - αλλά και η πλειοψηφία των 10 μη μονίμων μελών του Σώματος.


Ο Ιρακινός πρέσβης, Μοχάμεντ Αλ Ντουρ, παρακολουθεί κατηφής τις εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας
Χαρακτηριστική η αποστροφή της ομιλίας του Χιλιανού μονίμου αντιπροσώπου, που είπε ότι μέσα σε δέκα ημέρες ένας διπλωμάτης έχει περισσότερες πιθανότητες να συνάψει ερωτικό δεσμό με τη διάσημη ηθοποιό Τζούλια Ρόμπερτς, παρά το Ιράκ να αφοπλισθεί.

Ο Ιρακινός εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη προέβλεψε ότι κατά τα φαινόμενα ο επιθετικός πόλεμος κατά της χώρας του πρόκειται να γίνει, οποιαδήποτε κι αν είναι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Απορίες ψάλτου…Μπλιξ, μέρος τρίτον

Η τρίτη κατά σειρά αναφορά Μπλιξ περιέχει σειρά ερωτημάτων για τα ιρακινά προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής στα οποία το ιρακινό καθεστώς δεν έχει δώσει ικανοποιητική απάντηση μέχρι στιγμής.

Αλλά παρουσιάζοντας την αναφορά, ο κ. Μπλιξ χαιρέτισε την απόφαση του Ιράκ να καταστρέψει τους πυραύλους «Αλ Σαμούντ ΙΙ» που διαθέτει και ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη περισσότερο χρόνο για τις επιθεωρήσεις όπλων.


Η επαλήθευση του αφοπλισμού θα πάρει... μήνες, είπε ο Χανς Μπλιξ
«Θα χρειαστούν μήνες για να μπορέσουμε να επαληθεύσουμε τον αφοπλισμό του Ιράκ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δόκτωρ Μπλιξ.

Πάντως ο κ. Μπλιξ επεσήμανε επίσης ότι το επίπεδο συνεργασίας των ιρακινών αρχών με τους επιθεωρητές έχει βελτιωθεί πρόσφατα.


Σάββατο 08 Μαρτίου 2003 - 20:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις 'συνεργών της Αλ Κάιντα' στην Ισπανία
 

Οι αστυνομία κατέσχεσε έγγραφα και άλλα αντικείμενα

Οι αρχές της Ισπανίας έχουν σοβαρές υπόνοιες ότι πέντε άτομα που συνελήφθησαν με την κατηγορία της συμμετοχής στην βομβιστική επίθεση σε συναγωγή της Τυνησίας το 2002 έχουν οικονομικές συναλλαγές με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Οι ύποπτοι – τέσσερις Ισπανοί και ένας Πακιστανός – εντοπίστηκαν στη νότιο-δυτική πόλη Βαλένθια και στη βόρεια πόλη Λογκρόνο, λένε οι αρχές.

Ανάμεσα στα θύματα της περσινής τραγωδίας στην Τυνησία - 21 συνολικά – ήταν και 14 Γερμανοί τουρίστες.

Τότε είχε γίνει γνωστό ότι η οργάνωση Αλ Κάιντα είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

Οι πέντε κατηγορούμενοι – ανάμεσα στους οποίους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι και μια γυναίκα – μεταφέρθηκαν στη Μαδρίτη για ανάκριση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας είπε ότι οι έρευνες επικεντρώνονται στην πιθανή μεταφορά χρημάτων σε χώρες και οργανισμούς σχετικές με την Αλ Κάιντα.

Υπάρχει σύνδεσμος;

Αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ελέγχους στα σπίτια των πέντε συλληφθέντων και κατέσχεσαν έγγραφα και άλλα αντικείμενα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ισπανός δικαστής, Ισμαέλ Μορένο, διέταξε τις συλλήψεις μετά από αίτημα των γαλλικών αρχών που διενεργούν τις έρευνες για την επίθεση στην Τυνησία.

Για το ίδιο περιστατικό, η Γαλλία θέλει επίσης να ανακρίνει το φερόμενο ως ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα, Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, ο οποίος συνελήφθη από τις αρχές του Πακιστάν, την περασμένη εβδομάδα.

Οι γαλλικές αρχές πιστεύουν ότι ο Σεΐχ Μοχάμεντ ήταν αυτός που έδωσε στους δράστες την εντολή για τη δολοφονική επίθεση, μέσω δορυφορικού τηλεφώνου.

Τον Ιανουάριο, 16 ακόμα άνδρες συνελήφθησαν στην Καταλονία κατηγορούμενοι για συνδέσμους με την Αλ Κάιντα.

Και εκείνες οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν βάσει πληροφοριών που παρείχαν οι γαλλικές αρχές στις ισπανικές.


Σάββατο 08 Μαρτίου 2003 - 21:06 ('Ωρα Λονδίνου)
'Ενταλμα συλλήψεως για το Φουτζιμόρι
 

Το Περού ζητάει την έκδοση του απο την Ιαπωνία

Η Ιντερπόλ εξέδωσε ένταλμα συλλήψεως για τον πρώην πρόεδρο του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι.

Το Περού ζητάει από τις ιαπωνικές αρχές την έκδοση του κ. Φουτζιμόρι, τον οποίο κατηγορεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι κατέφυγε στην Ιαπωνία πριν από δύο χρόνια, όταν βρέθηκε αναμεμειγμένος σε ένα σκάνδαλο δωροδοκίας και διαφθοράς.

Ο πρώην πρόεδρος του Περού, που θήτευσε από το 1990 ως το 2000, όταν έφτασε στο Τόκυο αρνήθηκε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, ο οποίος θέλησε να τον ανακρίνει.

Ο κ. Φουτζιμόρι χαρακτήρισε τη διαδικασία «τσίρκο».

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Σαλομόν Λέρνερ, απάντησε λέγοντας ότι η άρνηση του κ. Φουτζιμόρι αποτελεί ύβρη για τους 30 χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις δύο δεκαετίες εμφύλιας διαμάχης.


Σάββατο 08 Μαρτίου 2003 - 18:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Χαμάς ορκίζεται εκδίκηση
 

Παλαιστίνιοι προσπαθούν να συλλέξουν τις σορούς των θυμάτων από το κατεστραμμένο όχημα

Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς - θέλοντας να εκδικηθεί τη δολοφονία ιδρυτικού στελέχους της από στρατιώτες του Ισραήλ - προειδοποιεί ότι στόχος της είναι πλέον Εβραίοι πολιτικοί.


Απευθύνω έκκληση σε όλους τους αρχηγούς των μονάδων μας να στοχεύουν Εβραίους πολιτικούς
Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίζι

Ο Ιμπραχίμ αλ Μακαντμά ήταν ένα από τα τέσσερα μέλη της Χαμάς που έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο στη Γάζα , ώρες μετά το θάνατο δύο Ισραηλινών οι οποίοι έπεσαν νεκροί από πυρά Παλαιστινίων. Οι Παλαιστίνιοι είχαν καταφέρει να διεισδύσουν στον εβραϊκό καταυλισμό Κιριάτ Αρμπά της Δυτικής Όχθης.

Η στρατιωτική Χαμάς ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στον καταυλισμό.

Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα, ανώτατος αξιωματούχος ης Χαμάς, ο Αμπντέλ Αζιζ αλ Ραντίζι είπε: «Απευθύνω έκκληση σε όλους τους αρχηγούς των μονάδων μας να στοχεύουν Εβραίους πολιτικούς… στο κοινοβούλιο, στα πολιτικά κόμματα και στην κυβέρνηση».

«Κάθε αποκαλούμενος Εβραίος πολιτικός αποτελεί στόχο γιατί έχουν όλοι κηρύξει πόλεμο εναντίον του Θεού και του Ισλάμ.»

Νέο αιματοκύλισμα

Τέσσερα νέα θύματα είχε το Σάββατο ο νέος κύκλος αίματος που άνοιξε στη Μέση Ανατολή με τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα την προηγούμενη Τετάρτη.


O Mακαντμά ήταν πρόσωπο "κλειδί" στη Χαμάς
Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον επικεφαλής σε θέματα ασφαλείας της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς και τρία ακόμη μέλη της, κατά τη διάρκεια επιδρομής τους στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με μαρτυρίες Παλαιστινίων.

Παλαιστίνιοι κάτοικοι λένε οτι δύο ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα έπληξαν με πυραύλους όχημα, στο οποίο επέβαινε ο Ιμπραχίμ Αλ Μακαντμά - ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της Χαμάς - και τρεις συνεργάτες του.

Παλαιστινιακά σωστικά συνεργεία λένε ότι η επίθεση έγινε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της Γάζας και προκάλεσε δεκάδες τραυματισμούς και υλικές ζημιές.

Φονικές επιθέσεις σε εβραϊκούς οικισμούς

Την Παρασκευή δύο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από ένοπλους Παλαιστινίους που εισχώρησαν σε εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη.

Οκτώ άλλοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και στρατιώτες, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης στον εβραϊκό οικισμό Κιριάτ Αρμπά.

Οι δύο Παλαιστίνιοι δράστες έπεσαν νεκροί έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με Ισραηλινούς στρατιώτες.

Σε άλλο επεισόδιο, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ προσπαθούσαν μεταμφιεσμένοι ως ορθόδοξοι Εβραίοι να εισχωρήσουν σε άλλον εβραϊκό οικισμό κοντά στη Χεβρώνα.


Σάββατο 08 Μαρτίου 2003 - 15:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε εικόνες: 2 - 8 Μαρτίου
 


Ισραηλινά άρματα μάχης κατέλαβαν τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, στη Λωρίδα της Γάζας




Είχε προηγηθεί επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιου σε λεωφορείο στη Χάιφα




8 Μαρτίου, Παγκσόμια ημέρα της Γυναίκας, και στην Ταϊβάν, διαδηλωτές παριστάνουν γυναίκες του Ιράκ που σκοτώθηκαν απο αμερικανικές βόμβες




Χρήσιμες πληροφορίες για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν φέρεται να δίνει στις αρχές του Πακιστάν ο συλληφθείς Σεΐχ Μοχάμεντ




Στη Ρωσία οι κομμουνιστές θυμούνται το Στάλιν, 50 χρόνια μετά το θάνατο του...




ενώ στην Πολωνία θυμούνται τα θύματα του...




Ρίο: To πιό διάσημο καρναβάλι στον κόσμο... στο αποκορύφωμα του


Σάββατο 08 Μαρτίου 2003 - 14:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ ζητούν απελάσεις Ιρακινών
 

Πιέσεις για απέλαση Ιρακινών διπλωματών δέχεται η κυβέρνηση Σρέντερ

Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι η κυβέρνηση Μπους ζήτησε από την κυβέρνηση Σρέντερ να απελάσει ορισμένους Ιρακινούς διπλωμάτες, που η Ουάσινγκτον καταγγέλει για κατασκοπεία.

Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι εν λόγω διπλωμάτες έχουν κατονομασθεί από τις αμερικανικές αρχές.

Και η Σουηδία επιβεβαίωσε ότι έχει γίνει αποδέκτης παρόμοιου αμερικανικού αιτήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ηνωμένες Πολιτείες - αφού ήδη έχουν ζητήσει την απέλαση ορισμένων Ιρακινών διπλωματικών εκπροσώπων από το έδαφός τους, στη συνέχεια προσέγγισαν πολλές άλλες κυβερνήσεις παραδίδοντάς τους καταλόγους Ιρακινών διπλωματών, των οποίων επιθυμούν την απέλαση.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε την απέλαση ένός Ιρακινού διπλωμάτη.


Σάββατο 08 Μαρτίου 2003 - 14:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδράσεις στο τελεσίγραφο προς Ιράκ
 

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Παρασκευής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΠΗΕ

Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις στην λεπτομερή αναφορά που ο επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, Χανς Μπλιξ, παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Βρετανία παρουσίασε τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο θα δίνεται τελεσίγραφο στη Βαγδάτη να αφοπλισθεί πλήρως μέχρι τις 17 Μαρτίου, διαφορετικά θα δεχθεί στρατιωτική επίθεση.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει τις πιέσεις στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, το οποίο «δεν έχει αποφασίσει να αφοπλισθεί», όπως είπε.


Άυξηση των πιέσεων στο Ιράκ, ζήτησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο
Το σχέδιο ψηφίσματος - που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την Ισπανία - επιτάσσει στο Ιράκ να παραδώσει όλα τα απαγορευμένα όπλα του ή να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες, έκφραση που σύμφωνα με τους Βρετανούς και Αμερικανούς σημαίνει πόλεμο.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκροπόντε, ζήτησε από τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να είναι έτοιμα να ψηφίσουν επί του σχεδίου αυτού από την επόμενη Τρίτη.

Αντιπολεμική η στάση της πλειοψηφίας

Αλλά το δεκαήμερο τελεσίγραφο του σχεδίου ψηφίσματος απερρίφθη από τη Γαλλία, που διαθέτει το δικαίωμα αρνησικυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει να εγκριθεί ψήφισμα που να εξουσιοδοτεί την αυτόματη χρήση βίας, ενώ επεσήμανε ότι η επιβολή τελεσιγράφου μόλις ολίγων ημερών για αφοπλισμό του Ιράκ αποτελεί πρόσχημα για πόλεμο.

Επιφυλάξεις για την σπουδή των ΗΠΑ, Βρετανίας και Ισπανίας να καταφύγουν σε πόλεμο εξέφρασαν επίσης δύο ακόμα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - η Κίνα και η Ρωσία - αλλά και η πλειοψηφία των 10 μη μονίμων μελών του Σώματος.


Ο Ιρακινός πρέσβης, Μοχάμεντ Αλ Ντουρ, παρακολουθεί κατηφής τις εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας
Χαρακτηριστική η αποστροφή της ομιλίας του Χιλιανού μονίμου αντιπροσώπου, που είπε ότι μέσα σε δέκα ημέρες ένας διπλωμάτης έχει περισσότερες πιθανότητες να συνάψει ερωτικό δεσμό με τη διάσημη ηθοποιό Τζούλια Ρόμπερτς, παρά το Ιράκ να αφοπλισθεί.

Ο Ιρακινός εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη προέβλεψε ότι κατά τα φαινόμενα ο επιθετικός πόλεμος κατά της χώρας του πρόκειται να γίνει, οποιαδήποτε κι αν είναι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Απορίες ψάλτου…Μπλιξ, μέρος τρίτον

Η τρίτη κατά σειρά αναφορά Μπλιξ περιέχει σειρά ερωτημάτων για τα ιρακινά προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής στα οποία το ιρακινό καθεστώς δεν έχει δώσει ικανοποιητική απάντηση μέχρι στιγμής.

Αλλά παρουσιάζοντας την αναφορά, ο κ. Μπλιξ χαιρέτισε την απόφαση του Ιράκ να καταστρέψει τους πυραύλους «Αλ Σαμούντ ΙΙ» που διαθέτει και ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη περισσότερο χρόνο για τις επιθεωρήσεις όπλων.


Η επαλήθευση του αφοπλισμού θα πάρει... μήνες, είπε ο Χανς Μπλιξ
«Θα χρειαστούν μήνες για να μπορέσουμε να επαληθεύσουμε τον αφοπλισμό του Ιράκ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δόκτωρ Μπλιξ.

Πάντως ο κ. Μπλιξ επεσήμανε επίσης ότι το επίπεδο συνεργασίας των ιρακινών αρχών με τους επιθεωρητές έχει βελτιωθεί πρόσφατα.

Σύμφωνα με Βρετανούς και Αμερικανούς διπλωμάτες η αναφορά Μπλιξ δείχνει ότι το Ιράκ δεν έχει αποφασίσει να αφοπλισθεί.


Σάββατο 08 Μαρτίου 2003 - 13:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Τιμάται παγκοσμίως η «Ημέρα της Γυναίκας»
 

«Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας» η 8η Μαρτίου

Καθώς σε όλο τον κόσμο εορτάζεται σήμερα η «Ημέρα της Γυναίκας», ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να επισημάνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Η «Διεθνής Αμνηστία» σε έκθεσή της αναφέρει ότι 14.000 Ρωσίδες βρίσκουν το θάνατο κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα κακοποίησης από τους οικείους τους - δηλαδή μία γυναίκα κάθε 40 λεπτά.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα στη Ρωσία κάθε μέρα 36.000 γυναίκες πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού από τους συζύγους τους.

Σε ειδική έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού αναφέρεται ότι αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που πέφτουν θύματα πολεμικών συγκρούσεων.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι εμπόλεμοι χρησιμοποιούν ως όπλο το βιασμό γυναικών, οι οποίες μετά αντιμετωπίζουν και κοινωνικό αποκλεισμό.

Εξάλλου η οργάνωση «Διακοινοβουλευτική Ένωση» επισημαίνει ότι την τελευταία διετία, ο αριθμός των γυναικών που έγιναν βουλευτίνες αυξήθηκε ελάχιστα, και ότι κατά μέσο όρο, μόλις το 15% των βουλευτών είναι γυναίκες.


Σάββατο 08 Μαρτίου 2003 - 12:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι Παλαιστίνιοι ορίζουν πρωθυπουργό
 

Ο Μαχμούντ Αμπάς (αριστερά) θα είναι υποψήφιος για το πρωθυπουργικό αξίωμα στην παλαιστινιακή Αρχή

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ ανακοίνωσε σήμερα ότι προτείνει τον υπαρχηγό του, Μαχμούντ Αμπάς, ως υποψήφιο για το νεοσυσταθέν πρωθυπουργικό αξίωμα στην παλαιστινιακή Αρχή.

Ο κ. Αραφάτ δεν καθόρισε από πότε θα ισχύσει η επιλογή του, ούτε θέλησε να αναφερθεί στις αρμοδιότητες που θα έχει ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Κεντρικού Πολιτικού Συμβουλίου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), που πραγματοποιείται στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ο κ. Αραφάτ είπε στα 122 μέλη του συμβουλίου:

«Η εκτελεστική επιτροπή συμφώνησε με την πρωτοβουλία μας να διορίσουμε πρωθυπουργό της παλαιστινιακής Αρχής τον αδελφό μας Αμπού Μαζέν [πρόκειται για όνομα με το οποίο είχε γίνει γνωστός στον πόλεμο ο Μαχμούντ Αμπάς], και ως εκ τούτου ζητάμε τη συναίνεσή σας».

Ο κ. Αμπάς εμφανιζόταν μέχρι σήμερα διστακτικός να αποδεχθεί το διορισμό του, πριν να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες που θα έχει ως πρωθυπουργός.

Η παλαιστινιακή Αρχή δεχόταν και δέχεται συνεχείς πιέσεις από δυτικές κυβερνήσεις για να προχωρήσει σε ρηξικέλευθες αλλαγές διορίζοντας έναν πανίσχυρο πρωθυπουργό για την καθημερινή διακυβέρνηση των Παλαιστινίων και την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Πάντως πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι όποιες κι αν είναι οι αρμοδιότητες του νέου πρωθυπουργού, η θέση και το κύρος του στα μάτια των απλών πολιτών υπονομεύεται από τη συνεχιζόμενη παρουσία του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.


Σάββατο 08 Μαρτίου 2003 - 10:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα
 

Παλαιστίνιοι προσπαθούν να συλλέξουν τις σορούς των θυμάτων από το κατεστραμμένο όχημα

Τέσσερα νέα θύματα είχε σήμερα ο νέος κύκλος αίματος που άνοιξε στη Μέση Ανατολή με τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα την προηγούμενη Τετάρτη.

Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον επικεφαλής σε θέματα ασφαλείας της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς και τρία ακόμη μέλη της, κατά τη διάρκεια επιδρομής τους στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με μαρτυρίες Παλαιστινίων.


Ισραηλινό μαχητικό ελικόπτερο
Παλαιστίνιοι κάτοικοι λέει δύο ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα έπληξαν με πυραύλους όχημα, στο οποίο επέβαινε ο Ιμπραχίμ Αλ Μακαντμά, που ήταν και ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της Χαμάς, και τρεις συνεργάτες του.

Παλαιστινιακά σωστικά συνεργεία λένε ότι η επίθεση έγινε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της Γάζας και προκάλεσε δεκάδες τραυματισμούς και υλικές ζημιές.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Αμπντελαζίζ Αλ Ραντίζι, δήλωσε ότι η νέα δολοφονία θα οδηγήσει σε κλιμάκωση τον πόλεμο κατά του Ισραήλ, καθώς πλέον όλοι οι Ισραηλινοί ηγέτες - βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης Σαρόν - θα θεωρούνται πρωταρχικοί στόχοι από τη Χαμάς.

Φονικές επιθέσεις σε εβραϊκούς οικισμούς

Χθες τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από ένοπλους Παλαιστινίους που εισχώρησαν σε εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη.

Οκτώ άλλοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και στρατιώτες, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης στον εβραϊκό οικισμό Κιριάτ Αρμπά.

Οι δύο Παλαιστίνιοι δράστες έπεσαν νεκροί έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με Ισραηλινούς στρατιώτες.

Σε άλλο επεισόδιο, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ προσπαθούσαν μεταμφιεσμένοι ως ορθόδοξοι Εβραίοι να εισχωρήσουν σε άλλον εβραϊκό οικισμό κοντά στη Χεβρώνα.


Σάββατο 08 Μαρτίου 2003 - 09:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδράσεις στο τελεσίγραφο προς το Ιράκ
 

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Παρασκευής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΠΗΕ

Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις στην λεπτομερή αναφορά που ο επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, Χανς Μπλιξ, παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Βρετανία παρουσίασε τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο θα δίνεται τελεσίγραφο στη Βαγδάτη να αφοπλισθεί πλήρως μέχρι τις 17 Μαρτίου, διαφορετικά θα δεχθεί στρατιωτική επίθεση.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει τις πιέσεις στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, το οποίο «δεν έχει αποφασίσει να αφοπλισθεί», όπως είπε.


Άυξηση των πιέσεων στο Ιράκ, ζήτησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο
Το σχέδιο ψηφίσματος - που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την Ισπανία - επιτάσσει στο Ιράκ να παραδώσει όλα τα απαγορευμένα όπλα του ή να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες, έκφραση που σύμφωνα με τους Βρετανούς και Αμερικανούς σημαίνει πόλεμο.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκροπόντε, ζήτησε από τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να είναι έτοιμα να ψηφίσουν επί του σχεδίου αυτού από την επόμενη Τρίτη.

Αντιπολεμική η στάση της πλειοψηφίας

Αλλά το δεκαήμερο τελεσίγραφο του σχεδίου ψηφίσματος απερρίφθη από τη Γαλλία, που διαθέτει το δικαίωμα αρνησικυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει να εγκριθεί ψήφισμα που να εξουσιοδοτεί την αυτόματη χρήση βίας, ενώ επεσήμανε ότι η επιβολή τελεσιγράφου μόλις ολίγων ημερών για αφοπλισμό του Ιράκ αποτελεί πρόσχημα για πόλεμο.

Επιφυλάξεις για την σπουδή των ΗΠΑ, Βρετανίας και Ισπανίας να καταφύγουν σε πόλεμο εξέφρασαν επίσης δύο ακόμα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - η Κίνα και η Ρωσία - αλλά και η πλειοψηφία των 10 μη μονίμων μελών του Σώματος.


Ο Ιρακινός πρέσβης, Μοχάμεντ Αλ Ντουρ, παρακολουθεί κατηφής τις εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας
Χαρακτηριστική η αποστροφή της ομιλίας του Χιλιανού μονίμου αντιπροσώπου, που είπε ότι μέσα σε δέκα ημέρες ένας διπλωμάτης έχει περισσότερες πιθανότητες να συνάψει ερωτικό δεσμό με τη διάσημη ηθοποιό Τζούλια Ρόμπερτς, παρά το Ιράκ να αφοπλισθεί.

Ο Ιρακινός εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη προέβλεψε ότι κατά τα φαινόμενα ο επιθετικός πόλεμος κατά της χώρας του πρόκειται να γίνει, οποιαδήποτε κι αν είναι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Απορίες ψάλτου…Μπλιξ, μέρος τρίτον

Η τρίτη κατά σειρά αναφορά Μπλιξ περιέχει σειρά ερωτημάτων για τα ιρακινά προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής στα οποία το ιρακινό καθεστώς δεν έχει δώσει ικανοποιητική απάντηση μέχρι στιγμής.

Αλλά παρουσιάζοντας την αναφορά, ο κ. Μπλιξ χαιρέτισε την απόφαση του Ιράκ να καταστρέψει τους πυραύλους «Αλ Σαμούντ ΙΙ» που διαθέτει και ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη περισσότερο χρόνο για τις επιθεωρήσεις όπλων.


Η επαλήθευση του αφοπλισμού θα πάρει... μήνες, είπε ο Χανς Μπλιξ
«Θα χρειαστούν μήνες για να μπορέσουμε να επαληθεύσουμε τον αφοπλισμό του Ιράκ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δόκτωρ Μπλιξ.

Πάντως ο κ. Μπλιξ επεσήμανε επίσης ότι το επίπεδο συνεργασίας των ιρακινών αρχών με τους επιθεωρητές έχει βελτιωθεί πρόσφατα.

Σύμφωνα με Βρετανούς και Αμερικανούς διπλωμάτες η αναφορά Μπλιξ δείχνει ότι το Ιράκ δεν έχει αποφασίσει να αφοπλισθεί.


Σάββατο 08 Μαρτίου 2003 - 10:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελληνική προεδρία: «Να συνεχιστεί ο διάλογος»
 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου

Του ανταποκριτή μας στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα

Για συνέχιση των προσπαθειών της ελληνικής προεδρίας προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, από τη Νέα Υόρκη μετά το τέλος της συνεδρίασης στα Ηνωμένα Έθνη.

«Υπάρχει διάσταση απόψεων μέσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπως και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικές σκέψεις και σκοπεύω να συζητήσω με τους υπουργούς και των δύο τάσεων, ώστε να δούμε αν μπορούμε να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Συνάντηση Παπανδρέου – Ανάν

Ο κ. Παπανδρέου που παρακολούθησε τη χθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ είχε στο περιθώριο των εργασιών συναντήσεις με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και με ομολόγους του των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, Ισπανίας, Γερμανίας και Ρωσίας.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ σημείωσε ότι «όλοι θεωρούν πως δεν μπορούν να είναι αέναες οι ελεγκτικές διαδικασίες και θα μπορούσε η πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι για τους συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα να αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση, που ίσως να ένωνε το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Παράλληλα αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη προοπτική εξελίξεων από παρέμβαση των αραβικών κρατών, επισημαίνοντας ότι «η πρωτοβουλία που πήραμε μαζί τους εξελίσσεται. Συζήτησαν με τον κ. Ανάν και με τα μέλη του ΣΑ και αναχωρούν αρχές της επόμενης εβδομάδας για τη Βαγδάτη».

Κυπριακό: Πρόσκληση για τη Χάγη

Σε σχετική ερώτηση για το αν θα μεταβεί στη Χάγη στις 10 Μαρτίου για τη συνάντηση του προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα καθορίσει το επίπεδο της αντιπροσώπευσης μετά από επαφή που θα έχει με τον κ. Ανάν.

Πάντως όπως έγινε γνωστό αργότερα, ο κ. Ανάν προσκάλεσε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να παραστεί στη συνάντηση της Χάγης για το Κυπριακό, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν η πρόσκληση έγινε αποδεκτή.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για μια θετική έκβαση μέσα στα χρονικά όρια που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη λόγω της αρνητικής στάσης που τηρεί ο Ραούφ Ντενκτάς.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου, διέψευσε κατηγορητικά τα δημοσιεύματα που φέρουν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.