Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-03-18

  1. Σε καλό δρόμο η έρευνα για εξωγήινους
  2. Λονδίνο: Παραιτήσεων συνέχεια…
  3. Η βρετανική Βουλή ψήφισε πόλεμο
  4. Το Ιράκ απέρριψε το τελεσίγραφο
  5. «Θα εισβάλουμε στο Ιράκ ούτως ή άλλως»
  6. Επιχειρήσεις εξόντωσης στη Δυτική Όχθη
  7. Το αφανές κόστος των κυρώσεων
  8. «Θα ήθελα να είμαι εκεί»
  9. «Το Σαββατοκύριακο ο πόλεμος»
  10. Λονδίνο: Παραιτήσεων συνέχεια…
  11. Γερμανία: Φραγμός στην απαγόρευση των νεοναζί
  12. Το Ιράκ απέρριψε το τελεσίγραφο
  13. Τουρκία: Η ώρα της απόφασης
  14. «Το Σαββατοκύριακο ο πόλεμος»
  15. Λονδίνο: Παραιτήσεων συνέχεια…
  16. Βρετανία: Νέα παραίτηση για το Ιράκ
  17. Αντιπολεμικά μηνύματα Σιράκ-Σρέντερ
  18. Επιθεωρητές: «Καλή τύχη στους Ιρακινούς»
  19. Βρετανία: Και νέα παραίτηση για το Ιράκ
  20. Αντιδράσεις στο διάγγελμα Μπους
  21. Τελεσίγραφο 48 ωρών
  22. Παραίτηση Ρόμπιν Κουκ λόγω Ιράκ
  23. Αλλαγή στάσης της Τουρκίας;
  24. Αντιδράσεις στο διάγγελμα Μπους

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2003 - 00:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε καλό δρόμο η έρευνα για εξωγήινους
 

Προχωρά η έρευνα για εξωγήινη ζωή μέσω προσωπικών υπολογιστών

Η ανθρωπότητα μπορεί να βρίσκεται πολύ κοντά στην ανακάλυψη εξωγήινης νοημοσύνης στο Διάστημα.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του μεγαλύτερου προγράμματος αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης, που ονομάζεται SETI (από τα αρχικά των λέξεων Search for Extra Terrestrial Intelligence).

Οι επιστήμονες αυτοί επικεντρώνουν πλέον την προσοχή τους σε 150 περιοχές του Διαστήματος, απ΄όπου λαμβάνουν συνεχή ραδιοφωνικά μηνύματα.


Οι οθόνες εκατομμυρίων προσωπικών υπολογιστών έχουν συνδεθεί με το πρόγραμμα SETI
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εκατομμύρια χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο συμμετέχουν στο πρόγραμμα SETI, αναλύοντας με τη βοήθεια των συσκευών τους τις πληροφορίες που έρχονται από το Διάστημα.

Η ανάλυση αυτή γίνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού προγράμματος screensaver, που χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια του προσωπικού υπολογιστή για να αναλύσει δεδομένα που συγκεντρώνουν ραδιοτηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα αυτό που λέγεται Seti@home δηλαδή «αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης από το σπίτι» είχε μεγάλη απήχηση στους χρήστες υπολογιστών.

Υπολογίζεται ότι από το 1999 όταν εγκαινιάστηκε, εκατομμύρια προσωπικοί υπολογιστές σε 190 χώρες του κόσμου αναλύουν νυχθημερόν τα πιο ασυνήθιστα σήματα που έρχονται από το Διάστημα, κάτι που ίσως να οφείλεται στην ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

«Αστρική αντίστροφη μέτρηση»

Τα πλέον ενδιαφέροντα από ερευνητική άποψη σήματα προέρχονται από 150 περιοχές του Διαστήματος, όπου και οι επιστήμονες θα επικεντρώσουν πλέον την προσοχή τους.


Το γιγαντιαίο ραδιοτηλεσκόπιο στο Αρετσίμπο του Πουέρτο Ρίκο θα είναι το κέντρο παρατήρησης του SETI

Μέσα στο επόμενο τριήμερο, με τη βοήθεια ενός γιγαντιαίου ραδιοτηλεσκοπίου που βρίσκεται στο Αρετσίμπο του Πουέρτο Ρίκο, θα στοχεύσουν τις περιοχές αυτές για να επανεξετάσουν τα ραδιοφωνικά σήματα τους.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος Seti@home, δόκτωρ Ντέηβιντ Άντερσον, δηλώνει ότι σκοπός της προσπάθειας αυτής που ονομάζεται Stellar Countdown, δηλαδή Αστρική Αντίστροφη Μέτρηση, είναι να αποκλειστούν από περαιτέρω έρευνα σε πρώτη φάση οι περιοχές όπου τα σήματα αυτά οφείλονται σε τυχαίες παρεμβολές.

Στη συνέχεια η έρευνα για εξωγήινη νοημοσύνη θα επικεντρωθεί σε εκείνες τις γεωγραφικές συντεταγμένες όπου υπάρχει έντονη ραδιοφωνική δραστηριότητα, χωρίς αυτή να οφείλεται σε επίγειους παράγοντες.


Τρίτη 18 Μαρτίου 2003 - 12:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Λονδίνο: Παραιτήσεων συνέχεια…
 

Η παραίτηση Κουκ άνοιξε τον ασκό του αιόλου

Τρεις υπουργοί και τέσσερα κυβερνητικά στελέχη έχουν υποβάλει την παραίτησή τους στη Βρετανία διαμαρτυρόμενοι για την ακολουθούμενη πολιτική του Τόνι Μπλερ.

Πρόκειται για τον υφυπουργό Εσωτερικών Τζον Ντένχαμ, τον υφυπουργό Υγείας Λόρδο Χαντ, και τους γραμματείς των υπουργών Εργασίας, Εμπορίου και Περιβάλλοντος.

Οι παραιτήσεις ακολουθούν την παραίτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, και του γραμματέα του.

Από το μεσημέρι (τοπική ώρα) βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή των κοινοτήτων συζήτηση για το Ιράκ που θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία για την έγκριση της ανάπτυξης βρετανικών δυνάμεων.

Ο Τόνι Μπλερ βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με μια από τις μεγαλύτερες ανταρσίες στην κοινοβουλευτική ιστορία της Βρετανίας.


Γιατί επείγει τώρα να αφοπλίσουμε ένα κράτος που εμείς βοηθήσαμε να εξοπλιστεί;
Ρόμπιν Κουκ
Τον περασμένο μήνα 122 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους για την πολιτική της χώρας τους στο θέμα του Ιράκ και ορισμένοι εκτιμούν ότι, τώρα που έχει ξεκαθαρίσει ότι μια πιθανή επίθεση κατά του Ιράκ θα γίνει χωρίς να έχει υπάρξει σχετικό ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των διαφωνούντων βουλευτών θα αυξηθεί.

Μένει η Κλερ Σορτ

Πάντως, η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Κλερ Σορτ, που πρόσφατα είχε κατηγορήσει τον κ. Μπλερ για την πολιτική του στο θέμα του Ιράκ, αποφάσισε να παραμείνει στην κυβέρνηση μην ακολουθώντας το παράδειγμα του κ. Κουκ και του Λόρδου Χαντ.

Η Βρετανίδα υπουργός είχε πρόσφατα χαρακτηρίσει την πολιτική Μπλερ απέναντι στο Ιράκ «ανεύθυνη».

Η παραίτηση του Ρόμπιν Κουκ

Την Δευτέρα ο κ. Κουκ, που ήταν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας την τετραετία 1997-2001, παραιτήθηκε εκφράζοντας με αυτή την ενέργειά του δυσαρέσκεια για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ δίχως σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Με δήλωση που μοιράστηκε στον Τύπο ο κ. Κουκ υπογράμμισε: «Συμμετείχα για πρώτη φορά στο υπουργικό συμβούλιο πριν από 20 χρόνια ως σκιώδης υπουργός».


Η πολιτική Μπλερ για το Ιράκ οδήγησε τον Ρόμπιν Κουκ στην παραίτηση
Και πρόσθεσε: «Με λύπη μου υποβάλλω την παραίτησή μου από το υπουργικό συμβούλιο. Δεν μπορώ να επωμιστώ τη συλλογική ευθύνη της συμμετοχής της Βρετανίας σε στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ χωρίς τη διεθνή νομιμοποίηση και χωρίς το λαϊκό έρεισμα».

Αν και ο κ. Κουκ στη διάρκεια της κρίσης τήρησε στάση χαμηλών τόνων, εντούτοις, οι συνεργάτες του είχαν αφήσει να διαφανεί ότι ήταν δυσαρεστημένος με τους χειρισμούς του Βρετανού πρωθυπουργού.


Τρίτη 18 Μαρτίου 2003 - 23:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Η βρετανική Βουλή ψήφισε πόλεμο
 

Σε ψήφο εμπιστοσύνης ανήγαγε τη σημερινή ψηφοφορία ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ

Στη Βρετανία μετά από δεκάωρη προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση η Βουλή των Κοινοτήτων στήριξε την πολιτική ανάληψης στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ.

Έτσι, με πλειοψηφία 179 ψήφων, απερρίφθη η αντιπολεμική πρόταση που συζητείτο παρά την «ανταρσία» 139 κυβερνητικών βουλευτών.

Η πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά κίνηση βουλευτών του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει τα πολεμικά σχέδια της κυβέρνησης Μπλερ.

Μετά από δεκάωρη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων , η αντιπολεμική πρόταση που είχε κατατεθεί από τον πρώην υπουργό των Εργατικών, Κρις Σμιθ, τελικά συγκέντρωσε 217 ψήφους υπέρ (εκ των οποίων 139 ήταν βουλευτές των Εργατικών) και 396 ψήφους κατά, ενώ υπήρξαν περίπου 40 αποχές.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Φεβρουαρίου σε ανάλογη ψηφοφορία η αντιπολεμική πρόταση είχε αποσπάσει 199 ψήφους (εκ των οποίων 122 ήταν κυβερνητικοί βουλευτές).

Η πρόταση που καταψηφίστηκε υποστήριζε ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ δεν έχει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και είναι αμφίβολης νομιμότητας.

Σε δεύτερη ψηφοφορία που έγινε λίγο αργότερα, μια άλλη πρόταση που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα «απαραίτητα μέτρα» για αφοπλισμό του Ιράκ, έλαβε 412 ψήφους υπέρ και 149 ψήφους κατά, ενώ υπήρξαν πάνω από 90 αποχές.

Κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν ικανοποίηση για το αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι έτσι θα μπορέσει η Βρετανία να έχει αποφασιστικό λόγο τόσο στην εκστρατεία όσο και στο μέλλον του Ιράκ.

Από την άλλη πλευρά οι αντίπαλοι του πολέμου επεσήμαναν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανταρσία βουλευτών στα χρονικά, που σημειώθηκε παρά τις ασφυκτικές πιέσεις, ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού που μετέτρεψε την ψηφοφορία σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του.


Τρίτη 18 Μαρτίου 2003 - 22:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ απέρριψε το τελεσίγραφο
 

Το 48ωρο τελεσίγραφο του προέδρου Μπους προς το Σαντάμ Χουσεΐν μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο

Η κυβέρνηση του Ιράκ απέρριψε το αμερικανικό τελεσίγραφο. Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε ότι η απόρριψη του τελεσιγράφου αποφασίσθηκε κατά τη διάρκεια της κοινής σύσκεψης του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ και του Επαναστατικού Διοικητικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Σαντάμ Χουσεΐν.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, το Ιράκ δεν ακολουθεί τις διαταγές ξένων δυνάμεων και δεν επιλέγει τους ηγέτες του για να ικανοποιήσει την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο ή το Τελ Αβίβ -όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ένας από τους υιούς του Ιρακινού ηγέτη ζήτησε να φύγουν από την εξουσία ο Αμερικανός πρόεδρος και η οικογένειά του.

Το τελεσίγραφο 48 ωρών είχε απευθύνει στον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν και στους ανθρώπους του περιβάλλοντός του για να φύγουν από τη χώρα τους ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους σε διάγγελμα που απηύθυνε προς τον αμερικανικό λαό.

Ο κ. Μπους είπε ότι οι προσπάθειες για ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ απέτυχαν επανειλημμένα αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του δεν φύγουν άμεσα από το Ιράκ, τότε θα ξεκινήσουν σύντομα στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ.

«Όπλα μαζικής καταστροφής»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ακόμα ότι το Ιράκ συνεχίζει να διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής τα οποία, ήδη, όπως είπε, έχει χρησιμοποιήσει εναντίον γειτονικών κρατών του και των ίδιων των κατοίκων του Ιράκ.

«Το Ιράκ δεν πρόκειται να αφοπλιστεί όσο στην εξουσία της χώρας βρίσκεται ο Σαντάμ Χουσεΐν», είπε ο κ. Μπους ο οποίος, απευθυνόμενος άμεσα προς το λαό του Ιράκ, είπε ότι η ημέρα της «απελευθέρωσής» τους είναι κοντά κάνοντας λόγο για «ένα νέο και ειρηνικό Ιράκ».

Ο κ. Μπους απηύθυνε και μήνυμα προς τους στρατιώτες του Ιράκ λέγοντας ότι, σε περίπτωση πολέμου, όσοι διαπράξουν εγκλήματα πολέμου θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και ότι δεν θα αποτελέσει τότε καλή δικαιολογία για τους ίδιους να πουν ότι απλώς εκτελούσαν οδηγίες.


Τρίτη 18 Μαρτίου 2003 - 23:25 ('Ωρα Λονδίνου)
«Θα εισβάλουμε στο Ιράκ ούτως ή άλλως»
 

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά από αμερικανικά στρατεύματα στα σύνορα Κουβέιτ - Ιράκ

Ο Λευκός Οίκος λέει ότι ακόμα και εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν υποκύψει στο τελεσίγραφο Μπους και εγκαταλείψει το Ιράκ, οι αμερικανικές δυνάμεις θα εισβάλουν στη χώρα ερευνώντας για όπλα μαζικής καταστροφής.

Μιλώντας στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπους, Άρι Φλάισερ, προσέθεσε ότι εάν ο Ιρακινός ηγέτης δεν έχει εγκαταλείψει το Ιράκ μέχρι την Τετάρτη, αυτό θα είναι το ύστατο λάθος του.


Απογείωση αμερικανικού μαχητικού από αεροπλανοφόρο στον Περσικό
Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι 30 κράτη έχουν συμπαραταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ, ενώ – όπως είπε – υπάρχουν ακόμη 15 χώρες που σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις έχουν προσφέρει την υποστήριξή τους στην αμερικανοβρετανική εκστρατεία.

Ο κ. Πάουελ δεν θέλησε να αναφερθεί ονομαστικά στις χώρες που στηρίζουν την εκστρατεία εν κρυπτώ, αλλά έφερε ως παράδειγμα την Τουρκία, για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Στο μεταξύ η Δανία έγινε η τελευταία χώρα που δηλώνει ότι θα συνεισφέρει στρατιωτικές δυνάμεις στην αμερικανική επίθεση, μαζί με τις Βρετανία, Αυστραλία, Πολωνία και Αυστραλία.

Συνεδρίαση Συμβουλίου Ασφαλείας

Την Τετάρτη συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.


Υποστήριξη από 30 «φανερούς» και 15 «κρυφούς» συμμάχους λέει ότι έχει ο Κόλιν Πάουελ
Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Σώματος, πρέσβης της Γουϊνέας, η συνεδρίαση θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των μονίμων μελών Ρωσίας και Γαλλίας (των κ.κ. Ιγκόρ Ιβανόφ και Ντομινίκ Ντε Βιλπέν αντίστοιχα).

Αλλά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, χαρακτήρισε τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας άσκοπη και δήλωσε ότι δεν θα λάβει μέρος.

Στη συνεδρίαση αυτή ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ αναμένεται να παρουσιάσει την τελευταία αναφορά του για το έργο που επιτέλεσαν οι υφιστάμενοί του στο Ιράκ.


Τρίτη 18 Μαρτίου 2003 - 23:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιχειρήσεις εξόντωσης στη Δυτική Όχθη
 

Ισραηλινοί στρατιώτες με το δάκτυλο στη σκανδάλη σε παλαιστινιακή πόλη της Δυτικής Όχθης

Στη Μέση Ανατολή ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε σήμερα δύο στρατιωτικούς διοικητές της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς στη Δυτική Όχθη, στα πλαίσια επιχειρήσεων εντοπισμού και επιλεκτικής εξόντωσης μελών των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.


Οι υποστηρικτές της Χαμάς οργάνωσαν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας
Πρώτος στόχος των ισραηλινών δυνάμεων ήταν ο Αλί Αλγιάν, που έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια σύγκρουσης κοντά στη Βηθλεέμ, και κατηγορείται ως ιθύνων νους βομβιστικών και άλλων επιθέσεων.

Η ανταλλαγή πυρών είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός και τον τραυματισμό ακόμη ενός Ισραηλινού στρατιώτη.

Λίγες ώρες αργότερα τα ισραηλινά στρατεύματα εντόπισαν και εξόντωσαν κοντά στη Ναμπλούς τον Νάσερ Ασιντέχ, τον οποίον χαρακτηρίζουν ως επικεφαλής στρατιωτικού τμήματος της Χαμάς και υπεύθυνο για τους φόνους 25 Ισραηλινών.

Στη Λωρίδα της Γάζας αιματηρή κατάληξη είχαν οι κηδείες των Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής τη Δευτέρα.

Όταν το πλήθος των πενθούντων διαδηλωτών άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, ισραηλινά στρατεύματα που βρίσκονταν στην περιοχή άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να τραυματισθεί θανάσιμα ένας εντεκάχρονος Παλαιστίνιος.

Εξάλλου πληροφορίες από την πόλη της Γάζας αναφέρουν ότι ένας ακόμα Παλαιστίνιος υπέκυψε στα τραύματά του, μετά τη χθεσινή ισραηλινή επιχείρηση, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων της σε 11.


Τρίτη 18 Μαρτίου 2003 - 18:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Το αφανές κόστος των κυρώσεων
 

Οι κυρώσεις προκαλούν διαμαρτυρίες εντός και εκτός του Ιράκ

Της Μαρίας Καστρισιανάκη

Οι κυρώσεις που επέβαλλαν τα ΗΕ κατά του Ιράκ μετά τον πολεμο στον Περσικό, ευθύνονται για τον θάνατο περισσοτέρων των 500.000 παιδιών. Θάνατοι που προκαλούνται από την χρόνια έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων.

Πριν από 1991 μόλις 5% των παιδιών του Ιράκ δεν εγγράφονταν στο σχολείο, πέντε χρόνια αργότερα, το 1995, το ποσοστό ξεπερνούσε το 18%.


Παιδιά περιμένουν στην ουρά για τρόφιμα
Οι δρόμοι της Βαγδάτης και των άλλων μεγάλων ιρακινών πόλεων βρίθουν με παιδιά σχολικής, ακόμα και προ-σχολικής ηλικίας που συνδράμουν κυρίως με την επαιτεία το οικογενειακό εισόδημα.

Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο σε ένα ακαδημαικό έτος, το 97-98 το 53% των μαθητών του δημοτικού, παράτησαν το σχολείο.

Ετσι μια χώρα με ποσοστά αλφαβητισμού να ξεπερνούν πρίν το 1991 το 90%, επιδεικνύει σήμερα επίπεδα αναλφαβητισμού που συγκρίνονται μόνο με τις φτωχές αφρικανικές χώρες.

'Εκθεση της Γιούνισεφ το 1997 αναφέρει ότι πάνω από το 1/3 των παιδιών στο Ιράκ έχει φανερά σημάδια του χρόνιου υποσιτισμού.

Βάσει της έκθεσης στο Ιράκ υποσιτίζονται περισσότερα παιδιά απ΄ότι στη Γκάνα ή το Μάλι, δυο από τις φτωχώτερες χώρες της Αφρικής.

Ακόμη και όσα παιδιά είναι "τυχερά" και συνεχίζουν το σχολείο, αυτό δεν έχει να προσφέρει και πολλά. Τα σχολεία, ακόμα και στην Βαγδάτη, λειτουργούν με τις χειρότερες προδιαγραφές, χρόνια έλλειψη βιβλίων, τετράδιων και βασικού εποπτικού υλικού.

Η κατάσταση είναι εξ ίσου απελπιστική και σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Πάνω από το 30% των φοιτητών εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Η επιστημονική κοινότητα του Ιράκ, παραμένει αποκομένη από τις επιστημονικές εξελίξεις.

Τα πανεπιστημιακά ιδρυματα που πριν το 1991 ήταν εφάμιλλα των δυτικών πανεπιστημίων, έχουν επιστρέψει "¨στην προιστορική εποχή" όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε έκθεση του Κέντρου Προστασίας Οικονομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ουάσινκτον.

Η κατάσταση εξακολουθεί να επιδεινώνεται ακόμα και μετά το ' 95 οπότε ξεκινά το πρόγραμμα του ΟΗΕ "Πετρέλαιο για τρόφιμα".

Από το πρόγραμμα επωφελήθηκαν το καθεστώς και η νέα εισοδηματική τάξη την οποία δημιούργησαν οι κυρώσεις: οι μαυραγορίτες, οι λαθρέμποροι και όσοι μονοπωλούν τις κρατικές συμβάσεις, αναφέρει ο Ντίλιπ Χίρο στο βιβλίο του "Το άγνωστο Ιράκ".

Τα κέρδη που αποκομίζει το Ιράκ με βάση το προγραμμα "Πετρέλαιο για τρόφιμα" περνούν μέσω των υπηρεσιών του ΟΗΕ σε τραπεζικούς λογαριαμούς που ελέγχει το καθεστώς της Βαγδάτης.

Περίπου 20 εκατ. ιρακινών εξαρτώνται από τα κουπόνια που διανέμει η κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό, το καθεστώς του Σαντάμ Χουσειν κατόρθωσε να διατηρηθεί στην εξουσία ακόμη και μετά την ήττα το 1991.


Οι κυρώσεις επηρρέασαν αρνητικά τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου
Ο Χανς Φον Σπόνεκ, επικεφαλής από το 1998 έως το 2000 της υπηρεσίας των ΗΕ αρμόδιας για την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Ιράκ, είναι ένας από τους σφοδρότερους επικριτές των κυρώσεων.

"Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις έλλειψεις τροφίμων ή φαρμάκων. Οι κυρώσεις έχουν μια πιο μακροχρόνια τραυματική διάσταση : Η απαγόρευση όλων των διεθνών επιστημονικών επιθεωρήσεων, εφημερίδων, βιβλίων και υπολογιστών, τα οποία θεωρούνται από το ψήφισμα 661 των ΗΕ ως μη απαραίτητα, έχουν προκαλέσει πνευματική γενοκτονία στο Ιράκ, λέει ο πρώην αξιωματούχος των ΗΕ Χανς Φον Σπόνεκ.

Οι επιπτώσεις των κυρώσεων είναι ορατές περισσότερο στην μεσαία τάξη, τους διανοούμενους και τουςεπιστημονες. Διερρηξαν τον κοινωνικό ιστό της χώρας, αναφέρει η έκθεση του Κέντρου Προστασίας Οικονομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Ο μισθός ενός πανεπιστημιακού δασκάλου στο Ιράκ είναι σήμερα λιγώτερο από το 1/10 από το μισθό του πριν από 12 χρόνια ενώ τα έξοδα διαβιωσής έχουν εκατονταπλασιασθεί.

Η μόνη διέξοδος για πολλούς ιρακινούς είναι τα χρήματα που στέλνουν τα 2 εκατ. συμπατριωτών τους που ζουν στο εξωτερικό.

Λόγω των απαγορευμένων από τις κυρώσεις τραπεζικών συναλλαγών, τα εμβάσματα από το εξωτερικό στο Ιράκ, διεκπεραιώνονται με το αρχαίο σύστημα hawala, των ατύπων τραπεζών που λειτουργούν σε όλες τις χώρες στις υπάρχει μουσουλμανικός πληθυσμός.

Μέσω των hawala, εισρέουν στο Ιράκ 1.2 δισ. δολ. Ωστόσο, ένα από τα μέτρα που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση μετά την 11η Σεπτεμβρίου ήταν να θέσει εκτός νόμου το σύστημα των hawala, μέσω του οποίου, σύμφωνα με την CIA χρηματοδοτείται το δίκτυο Αλ Κάιντα και άλλες ακραίες ισλαμικές οργανώσεις.


Τρίτη 18 Μαρτίου 2003 - 18:42 ('Ωρα Λονδίνου)
«Θα ήθελα να είμαι εκεί»
 

Οδηγίες λίγο πριν από την επίχειρηση

Συνέντευξη στη Λένα Χουρμούζη

Ο Νόελ Μπέικερ είναι σήμερα 36 ετών, πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι άνεργος και προσπαθεί να μπει στο πανεπιστήμιο. Το 1990 - 1991 ήταν στρατιώτης στο 6ο αναγνωριστικό συντάγμα του βρετανικού στρατού.

Ήταν, όπως χαρακτηριστικά, τόνισε ο βετεράνος του Περσικού στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC, τα μάτια και τα αυτιά του στρατού.


Εγκατέλειψε την ενεργό υπηρεσία τον Οκτώβριο του 2000 με το βαθμό του δεκανέα. Το 1990-91 ο Νόελ Μπέικερ και το σύνταγμα ξεκίνησαν από τη Γερμανία πρώτα για το Κουβέιτ και αργότερα για το Ιράκ.

«Ήμαστε όλοι ενθουσιασμένοι. Δεν φανταζόμαστε ότι πηγαίναμε για πόλεμο. Εξάλλου, στην πλειονότητά τους οι στρατιώτες δεν σκέφτονται τον πόλεμο αν και είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο κατετάγησαν στον στρατό. Εκτός, όμως, από τον ενθουσιασμό υπήρχε, και ένα διάχυτο αίσθημα φόβου για το άγνωστο, καθώς κανείς από εμάς δεν είχε μέχρι τότε συμμετάσχει σε μια τόσο μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση. Κανείς από εμάς πραγματικά δεν ήξερε τι επρόκειτο να συναντήσει εκεί. Επιπλέον, δεν είχαμε και σε μεγάλη εκτίμηση τους Ιρακινούς στρατιώτες. Γνωρίζαμε ακριβώς τον εξοπλισμό που διέθεταν και για χρόνια εκπαιδευόμαστε πάνω σε αυτόν», επεσήμανε ο Νόελ Μπέικερ.

«Τα' χαμε χαμένα»

Το σύνταγμα του Μπέικερ, ως αναγνωριστικό, ήταν από τα πρώτα που μπήκαν στο ιρακινό έδαφος.

«Επικρατούσε μεγάλη σύγχυση. Οι ιστορίες περί οργανωμένης γραμμής επίθεσης είναι αναληθείς. Αντιθέτως, τα είχαμε κάπως χαμένα. Προερχόμαστε από πολλές ημέρες στρατιωτικών ασκήσεων και, για να είμαι ειλικρινής, ήμαστε αρκετά κουρασμένοι.

»Καθώς προχωρούσαμε μέσα στο Ιράκ, από τη μια η κούραση και από την άλλη η αυτοσυγκέντρωση στο πεδίο της μάχης, δεν άφηναν περιθώρια για σκέψεις και συναισθηματισμούς . Ένας στρατιώτης στη μάχη παίζει ρωσική ρουλέτα με την ίδια του ζωή του και η μόνη του σκέψη είναι η επιβίωση», δήλωσε ο Νόελ Μπέικερ και κατέληξε λέγοντας ότι τόσο αφοπλισμός του Ιράκ όσο και η εξουδετέρωση του Σαντάμ Χουσεΐν μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί πριν από 12 χρόνια.

»Πιστεύαμε στην ορθότητα της αποστολής μας. Μπορούσαμε να είχαμε εξουδετερώσει τον Σαντάμ Χουσεΐν και την απειλή που συνιστούσε στη διεθνή κοινότητα. Τώρα θλίβομαι που βλέπω εκ νέου τους συναδέλφους μου να κατευθύνονται εκεί. Έπρεπε να είχαμε τελειώσει με αυτή την υπόθεση πριν από 12 χρόνια. Είναι πολύ δύσκολο να σας το εξηγήσω αλλά εάν δεν ήμουν άρρωστος, και εάν μου δινόταν η ευκαιρία θα πήγαινα και τώρα εκεί. Είναι θέμα επαγγελματικής περηφάνιας. Να νιώσω και πάλι στρατιώτης για μια τελευταία φορά».


Όσον αφορά τους άμαχους Ιρακινούς ο Νόελ Μπέικερ διευκρίνισε ότι ποτέ δεν διαστραβώθηκαν οι δρόμοι τους.

«Ποτέ δεν συναντήσαμε κανέναν άμαχο, διότι οι επιχειρήσεις γίνονταν στην έρημο. Οι τελευταίοι άμαχοι που θυμάμαι είναι εργάτες στα πεδία των πετρελαιοπηγών . Ποτέ δεν συναντήσαμε χωριά και οι μόνοι Ιρακινοί που βρήκαμε και ήξεραν να μιλούν αγγλικά ήταν αξιωματούχοι του στρατού», υπογράμμισε ο Βρετανός βετράνος, ο οποίος συνειδητοποίησε ότι πάσχει από το σύνδρομο του Περσικού μέσω της κόρης του και της ασθένειας που ανέπτυξε εξαιτίας της δικής του μόλυνσης.

Πάτριοτ εναντίον Σκουντ

Ο Νόελ Μπέικερ κατέληξε ότι μέχρι να πεθάνει δεν πρόκειται να ξεχάσει τα όσα συνέβησαν τότε.

«Η πιο ζωντανή εικόνα στο μυαλό μου ακόμα και σήμερα από το Ιράκ ήταν τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων. Ήταν τότε ένα από τα καινούργια οπλικά συστήματα και το να αντικρίζεις κανείς την εκτόξευση αυτών των πυραύλων κατά των ιρακινών στόχων ήταν συναρπαστικό και ενοχλητικό συνάμα. Επίσης, βλέποντος κανείς τους αμερικανούς πυραύλους πάτριοτ να επιτίθενται τους σκουντ ήταν επίσης κάτι πολύ τρομακτικό αλλά και οι επιχειρήσεις καθαυτές είναι εικόνες οι οποίες δεν πρόκειται ποτέ να σβηστούν από την μνήμη, όσο ζω τουλάχιστον».


Τρίτη 18 Μαρτίου 2003 - 14:59 ('Ωρα Λονδίνου)
«Το Σαββατοκύριακο ο πόλεμος»
 

Μετά την ισλαμική αργία της Παρασκευής αναμένει την επίθεση ο Πολ Μπίβερ

Συνέντευξη στη Μαρία Καστρισιανάκη

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένει την έναρξη των επιχειρήσεων ο γνωστός αναλυτής αμυντικών θεμάτων Πολ Μπίβερ με συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

«Οι πάντες, εδώ στην Μέση Ανατολή πιστεύουν ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο, μετά την ισλαμική αργία της Παρασκευής» είπε από το Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις.


Οι ΗΠΑ θα βομβαρδίσουν με πληροφορίες τους 500 και πλέον δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Κουβέιτ ή πάνω στα αεροπλανοφόρα
Πολ Μπίβερ
Ο Πολ Μπίβερ εκτιμά ότι «αναμένεται οι ΗΠΑ αρχικά να εξαπολύσουν μια από αέρος επίθεση διαρκείας τριών ημερών για να ακολουθήσουν χερσαίες επιχειρήσεις οι οποίες θα διαρκέσουν ένα μήνα».

«Σε αντίθεση με τον πόλεμο του 91 αυτός ο πόλεμος δεν αποσκοπεί στην καταστροφή της στρατιωτικής μηχανής του Ιράκ στο πεδίο της μάχης. Οι αμερικανοί, ιδανικά θα ήθελαν να κρατήσουν τον ιρακινό στρατό στα χαρακώματα για να τον χρησιμοποιήσουν για την σταθεροποίηση της χώρας μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσειν. Δεν θα επιδοθούν σε ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς».

Ο Βρετανός αναλυτής υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ «έχουν έναν αριθμό στόχων-κλειδιά που συνδέονται με τον Σαντάμ Χουσειν και τους στενούς του συνεργάτες. Φαντάζομαι ότι ο αμερικανικός στρατός και οι πεζοναύτες θα προωθηθούν κατευθείαν στην Βαγδάτη ενώ οι βρετανικές δυνάμεις οι οποίες θα έπονται θα αναλάβουν την ασφάλεια πόλεων όπως η Βασόρα ή η Ναζαρία στις οποίες ελλοχεύει ο κίνδυνος του εμφυλίου πολέμου».

Το αξιόμαχο του ιρακινού στρατού

«Πιστεύω ότι ο τακτικός στρατός του Ιράκ δεν θα πολεμήσει» είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC o Πολ Μπίβερ ο οποίος εκτιμά ότι «υπάρχουν δύο σώματα τα οποία προκαλούν ανησυχία στους αμερικανούς στρατηγούς: Η μεραρχία πεζικού της Βαγδάτης η οποία είναι τμήμα της Προεδρικής Φρουράς υπεύθυνη για την ασφάλεια της Βαγδάτης και τρεις ταξιαρχίες της Ειδικής Προεδρικής Φρουράς οι οποίες φρουρούν τις εξόδους της πρωτεύουσας από τον Νότο, το Βορρά και τα Δυτικά δηλαδή από τις προσβάσιμες περιοχές».


Αμερικανός στρατιώτης
«Ανατολικά της ιρακινής πρωτεύουσας», συνέχισε ο γνωστός αναλυτής «το πεδίο δεν προσφέρεται για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναμένουμε αντίσταση στην Βαγδάτη από δυνάμεις οι οποίες ούτως ή άλλως δεν έχουν τίποτα να χάσουν».

Η μεγαλύτερη διαφορά σύμφωνα με τον Πολ Μπίβερ είναι ότι το 91 οι αμερικανοί ήταν οι απελευθερωτές του Κουβέιτ. Μπήκαν σε περιοχές του Νοτίου Ιράκ αλλά δεν προχώρησαν στην ενδοχώρα, δεν πολέμησαν σε ιρακινές πόλεις.

«Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να λησμονούμε» συνέχισε ο ίδιος «ότι ο Ιρακινός στρατός υπέστει τραγικές ήττες το 88 από τους ιρανούς και το 91 από τους αμερικανούς οι οποίοι βομβάρδισαν πάνω από 2500 ιρακινά τάνκς. Έκτοτε, οι κυρώσεις δεν επέτρεψαν στο ιρακινό καθεστώς να ανανεώσει, πόσο μάλλον να ενισχύσει την στρατιωτική του μηχανή. Ο σημερινός στρατός του Ιράκ είναι το φάντασμα του παρελθόντος».

Ψυχολογικός πόλεμος

«Οι ΗΠΑ θα βομβαρδίσουν με πληροφορίες τους 500 και πλέον δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Κουβέιτ ή πάνω στα αεροπλανοφόρα» αναφέρει ο Βρετανός αναλυτής και προσθέτει ότι «θα τους επιτρέψουν να προωθηθούν μαζί με τον στρατό, κι αυτό θα είναι το πρώτο μέρος της εκστρατείας πληροφόρησης»

«Στην επόμενη φάση θα δώσουν στον ιρακινό στρατό πληροφόρηση. Θα δώσουν συμβουλές τι να κάνουν, πως να μην αντισταθούν, να μείνουν μακριά από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις».

«Τέλος θα θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο παραπλάνησης με το οποίο θα προσπαθήσουν να πείσουν τον Σαντάμ Χουσειν ότι κάτι που πρόκειται να συμβεί, που τον έχουν πείσει ότι θα συμβεί... δεν θα υλοποιηθεί.

Ο Πολ Μπίβερ έδωσε μάλιστα το ακόλουθο παράδειγμα: Το 1991 το σχέδιο παραπλάνησης ήταν να πεισθούν οι πάντες ότι οι αμερικανοί θα έκαναν απόβαση. Για να κάνουν το επιχείρημα τους ακόμα πιο πειστικό έδειχναν ανάλογη επιχείρηση στη Σαουδική Αραβία. Στο τέλος δεν το έκαναν. Κανείς δεν γνωρίζει ποίο θα είναι το παραπλανητικό σχέδιο των αμερικανών στρατηγών σε αυτό τον πόλεμο» υποστηρίζει ο αναλυτής στρατιωτικών και αμυντικών θεμάτων Πωλ Μπήβερ.


Τρίτη 18 Μαρτίου 2003 - 12:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Λονδίνο: Παραιτήσεων συνέχεια…
 

Η παραίτηση Κουκ άνοιξε τον ασκό του αιόλου

Τουλάχιστον έξι υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν υποβάλλει την παραίτησή τους στη Βρετανία διαμαρτυρόμενοι για την ακολουθούμενη πολιτική του Τόνι Μπλερ.

Πρόκειται για τον υφυπουργό Εσωτερικών Τζον Ντένχαμ, τον υφυπουργό Υγείας Λόρδο Χαντ, και τους γραμματείς των υπουργών Εργασίας και Εμπορίου και Περιβάλλοντος.

Οι παραιτήσεις ακολουθούν την παραίτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ.

Από το μεσημέρι (τοπική ώρα) βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση στη βουλή ων κοινοτήτων για το Ιράκ που θα αολοκληρωθεί με ψηφοφορία για την έγκριση της ανάπτυξης βρετανικών δυνάμεων.

Ο Τόνι Μπλερ αναμένεται να βρεθεί σήμερα αντιμέτωπος με μια από τις μεγαλύτερες ανταρσίες στην κοινοβουλευτική ιστορία της Βρετανίας.


Γιατί επείγει τώρα να αφοπλίσουμε ένα κράτος που εμείς βοηθήσαμε να εξοπλιστεί;
Ρόμπιν Κουκ
Τον περασμένο μήνα 122 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους για την πολιτική της χώρας τους στο θέμα του Ιράκ και ορισμένοι εκτιμούν ότι, τώρα που έχει ξεκαθαρίσει ότι μια πιθανή επίθεση κατά του Ιράκ θα γίνει χωρίς να έχει υπάρξει σχετικό ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των διαφωνούντων βουλευτών θα αυξηθεί.

Μένει η Κλερ Σορτ

Πάντως, η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Κλερ Σορτ, που πρόσφατα είχε κατηγορήσει τον κ. Μπλερ για την πολιτική του στο θέμα του Ιράκ, αποφάσισε να παραμείνει στην κυβέρνηση μην ακολουθώντας το παράδειγμα του κ. Κουκ και του Λόρδου Χαντ.

Η Βρετανίδα υπουργός είχε πρόσφατα χαρακτηρίσει την πολιτική Μπλερ απέναντι στο Ιράκ «ανεύθυνη».

Η παραίτηση του Ρόμπιν Κουκ

Την Δευτέρα ο κ. Κουκ, που ήταν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας την τετραετία 1997-2001, παραιτήθηκε εκφράζοντας με αυτή την ενέργειά του δυσαρέσκεια για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ δίχως σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Με δήλωση που μοιράστηκε στον Τύπο ο κ. Κουκ υπογράμμισε: «Συμμετείχα για πρώτη φορά στο υπουργικό συμβούλιο πριν από 20 χρόνια ως σκιώδης υπουργός».


Η πολιτική Μπλερ για το Ιράκ οδήγησε τον Ρόμπιν Κουκ στην παραίτηση
Και πρόσθεσε: «Με λύπη μου υποβάλλω την παραίτησή μου από το υπουργικό συμβούλιο. Δεν μπορώ να επωμιστώ τη συλλογική ευθύνη της συμμετοχής της Βρετανίας σε στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ χωρίς τη διεθνή νομιμοποίηση και χωρίς το λαϊκό έρεισμα».

Αν και ο κ. Κουκ στη διάρκεια της κρίσης τήρησε στάση χαμηλών τόνων, εντούτοις, οι συνεργάτες του είχαν αφήσει να διαφανεί ότι ήταν δυσαρεστημένος με τους χειρισμούς του Βρετανού πρωθυπουργού.


Τρίτη 18 Μαρτίου 2003 - 16:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Γερμανία: Φραγμός στην απαγόρευση των νεοναζί
 

Αποδοκιμασία των μεθόδων της κυβέρνησης Σρέντερ αποτέλεσε η απόφαση απόρριψης της απαγόρευσης του νεοναζιστικού κόμματος NPD

Στη Γερμανία το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει την προσφυγή που είχαν καταθέσει η κυβέρνηση Σρέντερ και το Κοινοβούλιο με σκοπό την απαγόρευση της λειτουργίας του νεοναζιστικού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD).

Το δικαστήριο είχε αναστείλει πριν ένα χρόνο τη διαδικασία απαγόρευσης λειτουργίας του NPD, όταν αποκαλύφθηκε ότι μέρος του κατηγορητηρίου της κυβέρνησης βασιζόταν σε «εμπρηστικούς» λόγους στελεχών του νεοναζιστικού κόμματος, οι οποίοι όμως ήταν πληροφοριοδότες της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη γραμμή υπεράσπισης του NPD, η γερμανική κυβέρνηση είχε πράκτορες μέσα στο νεοναζιστικό κόμμα, στους οποίους δόθηκαν οδηγίες να εκφωνούν λόγους που θα υποκινούν το φυλετικό μίσος και να στρατολογούν νεοναζί με βίαιο παρελθόν.

Σκοπός της τακτικής αυτής ήταν να ενισχυθεί το κατηγορητήριο, σύμφωνα με τους συνηγόρους του NPD.

Η κυβέρνηση Σρέντερ αρνείται ότι τοποθέτησε προβοκάτορες μέσα στις τάξεις των νεοναζί, αλλά τρία από τα επτά μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου απεφάνθησαν ότι η παρουσία κυβερνητικών πρακτόρων μέσα στο NPD οδήγησε σε ακυρότητα την διαδικασία.

Για να προχωρήσει η διαδικασία απαγόρευσης της λειτουργίας του NPD απαιτείτο έγκριση από πλειοψηφία 2/3 των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου του δικαστηρίου, Γουίνφριντ Χάσμερ: «Η φράση που ήταν συνήθως στα χείλη των δικαστών ήταν “έχουμε πρόβλημα με τα πραγματικά περιστατικά - πώς μπορούμε να φτάσουμε στην αλήθεια;”».

Ο κ. Χάσμερ τόνισε ότι η απόφαση δεν ασχολείται με τη συνταγματικότητα του νεοναζιστικού κόμματος αυτή καθεαυτή, αλλά αποτελεί έκφραση αποδοκιμασίας για τις κυβερνητικές μεθόδους.

Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε εγκαινιάσει εκστρατεία για την απαγόρευση λειτουργίας του NPD μετά από κύμα ρατσιστικών ενεργειών το έτος 2000.

Αλλά και τα δύο σώματα του γερμανικού Κοινοβουλίου είχαν προσφύγει το 2001 στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας να τεθεί εκτός νόμου το νεοναζιστικό κόμμα, επειδή αποτελεί απειλή για τη γερμανική δημοκρατία.

Η υπόθεση αποτελεί τη πρώτη προσπάθεια απαγόρευσης κόμματος στη Γερμανία εδώ και πενήντα χρόνια.


Τρίτη 18 Μαρτίου 2003 - 09:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ απέρριψε το τελεσίγραφο
 

Να φύγει μέσα σε 48 ώρες από τη χώρα του ζήτησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους από τον ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν

Η κυβέρνηση του Ιράκ απέρριψε το αμερικανικό τελεσίγραφο. Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε ότι η απόρριψη του τελεσιγράφου αποφασίσθηκε κατά τη διάρκεια της κοινής σύσκεψης του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ και του Επαναστατικού Διοικητικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Σαντάμ Χουσεΐν.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, το Ιράκ δεν ακολουθεί τις διαταγές ξένων δυνάμεων και δεν επιλέγει τους ηγέτες του για να ικανοποιήσει την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο ή το Τελ Αβίβ -όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ένας από τους υιούς του Ιρακινού ηγέτη ζήτησε να φύγουν από την εξουσία ο Αμερικανός πρόεδρος και η οικογένειά του.

Το τελεσίγραφο 48 ωρών είχε απευθύνει στον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν και στους ανθρώπους του περιβάλλοντός του για να φύγουν από τη χώρα τους ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους σε διάγγελμα που απηύθυνε προς τον αμερικανικό λαό.

Ο κ. Μπους είπε ότι οι προσπάθειες για ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ απέτυχαν επανειλημμένα αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του δεν φύγουν άμεσα από το Ιράκ, τότε θα ξεκινήσουν σύντομα στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ.

«Όπλα μαζικής καταστροφής»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ακόμα ότι το Ιράκ συνεχίζει να διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής τα οποία, ήδη, όπως είπε, έχει χρησιμοποιήσει εναντίον γειτονικών κρατών του και των ίδιων των κατοίκων του Ιράκ.

«Το Ιράκ δεν πρόκειται να αφοπλιστεί όσο στην εξουσία της χώρας βρίσκεται ο Σαντάμ Χουσεΐν», είπε ο κ. Μπους ο οποίος, απευθυνόμενος άμεσα προς το λαό του Ιράκ, είπε ότι η ημέρα της «απελευθέρωσής» τους είναι κοντά κάνοντας λόγο για «ένα νέο και ειρηνικό Ιράκ».

Ο κ. Μπους απηύθυνε και μήνυμα προς τους στρατιώτες του Ιράκ λέγοντας ότι, σε περίπτωση πολέμου, όσοι διαπράξουν εγκλήματα πολέμου θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και ότι δεν θα αποτελέσει τότε καλή δικαιολογία για τους ίδιους να πουν ότι απλώς εκτελούσαν οδηγίες.


Τρίτη 18 Μαρτίου 2003 - 16:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Η ώρα της απόφασης
 

Τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ εξακολουθούν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία

Κωνσταντινούπολη, Άλκης Κούρκουλας

Επισπεύδει η τουρκική κυβέρνηση την απόφαση για την παροχή διευκολύνσεων στις ΗΠΑ λιγότερο από 48 ώρες πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου που έθεσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζώρτς Μπους για τη αποχώρηση του Σανταμ Χουσείν και του καθεστώτος του.

Η εσπευσμένη επανεξέταση της στάσης της Τουρκίας στον επερχόμενο πόλεμο, ακολουθεί έκταση σύσκεψη της τουρκικής ηγεσίας στον προεδρικό μέγαρο, χθες το βράδυ ύστερα από μια καταστροφική για την οικονομία ημέρα. Το χρηματιστήριο έχασε 11% την αξία οι αποδόσεις των ομολόγων έφθασαν το 70 και το δολάριο έφθασε τις 1,700 ΤΛ.

Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο συζητά τώρα εκτάκτως την επαναπροώθηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση της απόφασης για την συνεργασία με τις ΗΠΑ, που την 1η Μαρτίου δεν μπόρεσε να εγκριθεί.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν σχεδίαζε να θέσει το ίδιο θέμα ξανά στην εθνοσυνέλευση πριν ολοκληρωθεί η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Δεν είναι ακόμα σαφές αν η απόφαση που θα επαναπροωθηθεί θα είναι ταυτόσημη με την προηγούμενη.

Αξιωματούχοι του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν απέκλεισαν αυτή τη φορά η απόφαση να είναι πιο περιορισμένη και να αφορά μόνο τη χρήση του τουρκικού εναερίου χώρου από την αμερικανική αεροπορία.

Αμερικανικές πηγές χαρακτήρισαν «θετική» την εξέλιξη, αλλά επιφυλάχθηκαν να την δουν να ολοκληρώνεται, εγκαίρως. Αξιωματούχοι του κυβερνητικού κόμματος αισιοδοξούν ότι η απόφαση θα εγκριθεί από την εθνοσυνέλευση γιατί «έχουν αλλάξει οι συνθήκες» όπως
χαρακτηριστικά λένε.

Η αντίσταση στην εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο, εξακολουθεί ωστόσο να είναι ισχυρή με μεγάλες ομάδες ιδιαίτερα στους βουλευτές που προέρχονται από το παλαιό κόμμα του κ. Ερμπακάν και σε όλους τους βουλευτές που εκλέγονται στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, ανεξαρτήτως της τάσεως στην οποία ανήκουν.

Η αντιπολίτευση θα ψηφίσει επίσημα εναντίον την δεύτερη αυτή απόφαση. Ασαφές παραμένει ακόμα αν ισχύουν ακόμα τα οικονομικά αντισταθμίσματα με τα οποία συνοδεύονται η προηγούμενη συμφωνία.

Παράγοντες του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών, δήλωσαν ότι το πακέτο ισχύει, αλλά αμερικανικές πηγές δίνουν διαφορετική εικόνα στον τουρκικό τύπο.


Τρίτη 18 Μαρτίου 2003 - 14:59 ('Ωρα Λονδίνου)
«Το Σαββατοκύριακο ο πόλεμος»
 

Μετά την ισλαμική αργία της Παρασκευής αναμένει την επίθεση ο Πολ Μπίβερ

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένει την έναρξη των επιχειρήσεων ο γνωστός αναλυτής αμυντικών θεμάτων Πολ Μπίβερ με συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

«Οι πάντες, εδώ στην Μέση Ανατολή πιστεύουν ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο, μετά την ισλαμική αργία της Παρασκευής» είπε από το Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις.


Οι ΗΠΑ θα βομβαρδίσουν με πληροφορίες τους 500 και πλέον δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Κουβέιτ ή πάνω στα αεροπλανοφόρα
Πολ Μπίβερ
Ο Πολ Μπίβερ εκτιμά ότι «αναμένεται οι ΗΠΑ αρχικά να εξαπολύσουν μια από αέρος επίθεση διαρκείας τριών ημερών για να ακολουθήσουν χερσαίες επιχειρήσεις οι οποίες θα διαρκέσουν ένα μήνα».

«Σε αντίθεση με τον πόλεμο του 91 αυτός ο πόλεμος δεν αποσκοπεί στην καταστροφή της στρατιωτικής μηχανής του Ιράκ στο πεδίο της μάχης. Οι αμερικανοί, ιδανικά θα ήθελαν να κρατήσουν τον ιρακινό στρατό στα χαρακώματα για να τον χρησιμοποιήσουν για την σταθεροποίηση της χώρας μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσειν. Δεν θα επιδοθούν σε ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς».

Ο Βρετανός αναλυτής υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ «έχουν έναν αριθμό στόχων-κλειδιά που συνδέονται με τον Σαντάμ Χουσειν και τους στενούς του συνεργάτες. Φαντάζομαι ότι ο αμερικανικός στρατός και οι πεζοναύτες θα προωθηθούν κατευθείαν στην Βαγδάτη ενώ οι βρετανικές δυνάμεις οι οποίες θα έπονται θα αναλάβουν την ασφάλεια πόλεων όπως η Βασόρα ή η Ναζαρία στις οποίες ελλοχεύει ο κίνδυνος του εμφυλίου πολέμου».

Το αξιόμαχο του ιρακινού στρατού

«Πιστεύω ότι ο τακτικός στρατός του Ιράκ δεν θα πολεμήσει» είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC o Πολ Μπίβερ ο οποίος εκτιμά ότι «υπάρχουν δύο σώματα τα οποία προκαλούν ανησυχία στους αμερικανούς στρατηγούς: Η μεραρχία πεζικού της Βαγδάτης η οποία είναι τμήμα της Προεδρικής Φρουράς υπεύθυνη για την ασφάλεια της Βαγδάτης και τρεις ταξιαρχίες της Ειδικής Προεδρικής Φρουράς οι οποίες φρουρούν τις εξόδους της πρωτεύουσας από τον Νότο, το Βορρά και τα Δυτικά δηλαδή από τις προσβάσιμες περιοχές».


Αμερικανός στρατιώτης
«Ανατολικά της ιρακινής πρωτεύουσας», συνέχισε ο γνωστός αναλυτής «το πεδίο δεν προσφέρεται για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναμένουμε αντίσταση στην Βαγδάτη από δυνάμεις οι οποίες ούτως ή άλλως δεν έχουν τίποτα να χάσουν».

Η μεγαλύτερη διαφορά σύμφωνα με τον Πολ Μπίβερ είναι ότι το 91 οι αμερικανοί ήταν οι απελευθερωτές του Κουβέιτ. Μπήκαν σε περιοχές του Νοτίου Ιράκ αλλά δεν προχώρησαν στην ενδοχώρα, δεν πολέμησαν σε ιρακινές πόλεις.

«Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να λησμονούμε» συνέχισε ο ίδιος «ότι ο Ιρακινός στρατός υπέστει τραγικές ήττες το 88 από τους ιρανούς και το 91 από τους αμερικανούς οι οποίοι βομβάρδισαν πάνω από 2500 ιρακινά τάνκς. Έκτοτε, οι κυρώσεις δεν επέτρεψαν στο ιρακινό καθεστώς να ανανεώσει, πόσο μάλλον να ενισχύσει την στρατιωτική του μηχανή. Ο σημερινός στρατός του Ιράκ είναι το φάντασμα του παρελθόντος».

Ψυχολογικός πόλεμος

«Οι ΗΠΑ θα βομβαρδίσουν με πληροφορίες τους 500 και πλέον δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Κουβέιτ ή πάνω στα αεροπλανοφόρα» αναφέρει ο Βρετανός αναλυτής και προσθέτει ότι «θα τους επιτρέψουν να προωθηθούν μαζί με τον στρατό, κι αυτό θα είναι το πρώτο μέρος της εκστρατείας πληροφόρησης»

«Στην επόμενη φάση θα δώσουν στον ιρακινό στρατό πληροφόρηση. Θα δώσουν συμβουλές τι να κάνουν, πως να μην αντισταθούν, να μείνουν μακριά από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις».

«Τέλος θα θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο παραπλάνησης με το οποίο θα προσπαθήσουν να πείσουν τον Σαντάμ Χουσειν ότι κάτι που πρόκειται να συμβεί, που τον έχουν πείσει ότι θα συμβεί... δεν θα υλοποιηθεί.

Ο Πολ Μπίβερ έδωσε μάλιστα το ακόλουθο παράδειγμα: Το 1991 το σχέδιο παραπλάνησης ήταν να πεισθούν οι πάντες ότι οι αμερικανοί θα έκαναν απόβαση. Για να κάνουν το επιχείρημα τους ακόμα πιο πειστικό έδειχναν ανάλογη επιχείρηση στη Σαουδική Αραβία. Στο τέλος δεν το έκαναν. Κανείς δεν γνωρίζει ποίο θα είναι το παραπλανητικό σχέδιο των αμερικανών στρατηγών σε αυτό τον πόλεμο» υποστηρίζει ο αναλυτής στρατιωτικών και αμυντικών θεμάτων Πωλ Μπήβερ.


Τρίτη 18 Μαρτίου 2003 - 12:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Λονδίνο: Παραιτήσεων συνέχεια…
 

Η παραίτηση Κουκ άνοιξε τον ασκό του αιόλου

Πέντε στελέχη του Τόνι Μπλερ έχουν υποβάλλει την παραίτησή τους διαμαρτυρόμενα για την ακολουθούμενη πολιτική του Τόνι Μπλερ.

Πρόκειται για τον υφυπουργό Εσωτερικών Τζον Ντένχαμ, τον υφυπουργό Υγείας Λόρδο Χαντ, και τους γραμματείς των υπουργών Εργασίας και Εμπορίου.

Οι παραιτήσεις ακολουθούν την παραίτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ.

Ο Τόνι Μπλερ αναμένεται να βρεθεί σήμερα αντιμέτωπος με μια από τις μεγαλύτερες ανταρσίες στην κοινοβουλευτική ιστορία της Βρετανίας κατά τη διάρκεια τη ψηφοφορίας για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.


Γιατί επείγει τώρα να αφοπλίσουμε ένα κράτος που εμείς βοηθήσαμε να εξοπλιστεί;
Ρόμπιν Κουκ
Τον περασμένο μήνα 122 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους για την πολιτική της χώρας τους στο θέμα του Ιράκ και ορισμένοι εκτιμούν ότι, τώρα που έχει ξεκαθαρίσει ότι μια πιθανή επίθεση κατά του Ιράκ θα γίνει χωρίς να έχει υπάρξει σχετικό ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των διαφωνούντων βουλευτών θα αυξηθεί.

Μένει η Κλερ Σορτ

Πάντως, η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Κλερ Σορτ, που πρόσφατα είχε κατηγορήσει τον κ. Μπλερ για την πολιτική του στο θέμα του Ιράκ, αποφάσισε να παραμείνει στην κυβέρνηση μην ακολουθώντας το παράδειγμα του κ. Κουκ και του Λόρδου Χαντ.

Η Βρετανίδα υπουργός είχε πρόσφατα χαρακτηρίσει την πολιτική Μπλερ απέναντι στο Ιράκ «ανεύθυνη».

Η παραίτηση του Ρόμπιν Κουκ

Την Δευτέρα ο κ. Κουκ, που ήταν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας την τετραετία 1997-2001, παραιτήθηκε εκφράζοντας με αυτή την ενέργειά του δυσαρέσκεια για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ δίχως σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Με δήλωση που μοιράστηκε στον Τύπο ο κ. Κουκ υπογράμμισε: «Συμμετείχα για πρώτη φορά στο υπουργικό συμβούλιο πριν από 20 χρόνια ως σκιώδης υπουργός».


Η πολιτική Μπλερ για το Ιράκ οδήγησε τον Ρόμπιν Κουκ στην παραίτηση
Και πρόσθεσε: «Με λύπη μου υποβάλλω την παραίτησή μου από το υπουργικό συμβούλιο. Δεν μπορώ να επωμιστώ τη συλλογική ευθύνη της συμμετοχής της Βρετανίας σε στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ χωρίς τη διεθνή νομιμοποίηση και χωρίς το λαϊκό έρεισμα».

Αν και ο κ. Κουκ στη διάρκεια της κρίσης τήρησε στάση χαμηλών τόνων, εντούτοις, οι συνεργάτες του είχαν αφήσει να διαφανεί ότι ήταν δυσαρεστημένος με τους χειρισμούς του Βρετανού πρωθυπουργού.


Τρίτη 18 Μαρτίου 2003 - 10:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρετανία: Νέα παραίτηση για το Ιράκ
 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ

Μετά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, που υπέβαλλε τη Δευτέρα την παραίτησή του από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της χώρας, άλλο ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου παραιτήθηκε την Τρίτη.

Πρόκειται για τον υφυπουργό Υγείας Λόρδο Χαντ, ο οποίος γνωστοποίησε ότι υποβάλλει την παραίτησή του λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας του στο θέμα του Ιράκ.


Γιατί επείγει τώρα να αφοπλίσουμε ένα κράτος που εμείς βοηθήσαμε να εξοπλιστεί;
Ρόμπιν Κουκ
Η πολιτική του κ. Μπλερ θα δοκιμαστεί απόψε στη Βουλή των Κοινοτήτων όπου οι χειρισμοί της κυβέρνησής του στο θέμα του Ιράκ θα τεθούν σε ψηφοφορία.

Τον περασμένο μήνα 122 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους για την πολιτική της χώρας τους στο θέμα του Ιράκ και ορισμένοι εκτιμούν ότι, τώρα που έχει ξεκαθαρίσει ότι μια πιθανή επίθεση κατά του Ιράκ θα γίνει χωρίς να έχει υπάρξει σχετικό ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των διαφωνούντων βουλευτών θα αυξηθεί.

Μένει η Κλερ Σορτ

Πάντως, η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Κλερ Σορτ, που πρόσφατα είχε κατηγορήσει τον κ. Μπλερ για την πολιτική του στο θέμα του Ιράκ, αποφάσισε να παραμείνει στην κυβέρνηση μην ακολουθώντας το παράδειγμα του κ. Κουκ και του Λόρδου Χαντ.

Η Βρετανίδα υπουργός είχε πρόσφατα χαρακτηρίσει την πολιτική Μπλερ απέναντι στο Ιράκ «ανεύθυνη».

Η παραίτηση του Ρόμπιν Κουκ

Την Δευτέρα ο κ. Κουκ, που ήταν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας την τετραετία 1997-2001, παραιτήθηκε εκφράζοντας με αυτή την ενέργειά του δυσαρέσκεια για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ δίχως σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Με δήλωση που μοιράστηκε στον Τύπο ο κ. Κουκ υπογράμμισε: «Συμμετείχα για πρώτη φορά στο υπουργικό συμβούλιο πριν από 20 χρόνια ως σκιώδης υπουργός».


Η πολιτική Μπλερ για το Ιράκ οδήγησε τον Ρόμπιν Κουκ στην παραίτηση
Και πρόσθεσε: «Με λύπη μου υποβάλλω την παραίτησή μου από το υπουργικό συμβούλιο. Δεν μπορώ να επωμιστώ τη συλλογική ευθύνη της συμμετοχής της Βρετανίας σε στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ χωρίς τη διεθνή νομιμοποίηση και χωρίς το λαϊκό έρεισμα».

Αν και ο κ. Κουκ στη διάρκεια της κρίσης τήρησε στάση χαμηλών τόνων, εντούτοις, οι συνεργάτες του είχαν αφήσει να διαφανεί ότι ήταν δυσαρεστημένος με τους χειρισμούς του Βρετανού πρωθυπουργού.


Τρίτη 18 Μαρτίου 2003 - 10:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιπολεμικά μηνύματα Σιράκ-Σρέντερ
 

Κατά της προοπτικής πολέμου με το Ιράκ ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ

Και ο Γερμανός καγκελάριος ένωσε την φωνή του στις αντιδράσεις για το διάγγελμα-τελεσίγραφο του Τζορτζ Μπους.

Σε διάγγελμα που απηύθυνε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, σημείωσε ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ δεν δικαιολογείται καθώς η χώρα βρίσκεται σε σημαντικό βαθμό υπό τον έλεγχο από τον ΟΗΕ και συνεργάζεται στις προσπάθειες αφοπλισμού.

«Ο πόλεμος αυτός θα οδηγήσει σε βέβαιο θάνατο χιλιάδων αντρών, γυναικών και παιδιών» σημείωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ σε νεότερη δήλωσή του επανέλαβε ότι το Ιράκ δεν αποτελεί άμεση απειλή.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Ζιαμπάο δήλωσε ότι η χώρα του, όσο υπάρχουν ελπίδες, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ειρήνη.

Η Ρωσία επανέλαβε τη θέση της ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ θα αποτελέσει λάθος, που θα αποσταθεροποιήσει την διεθνή σκηνή.

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας;

Πάντως, παρά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Ισπανίας να αποσύρουν το σχέδιο ψηφίσματος, που έδινε το πράσινο φως για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, επειδή δεν θα λάμβανε την απαραίτητη πλειοψηφία για να εγκριθεί, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη ύστερα από αίτημα της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Γερμανίας.

Οι τρεις αυτές χώρες διαφωνούν με την προοπτική πολέμου εναντίον του Ιράκ και επιθυμούν να συζητηθεί την Τετάρτη ένα χρονοδιάγραμμα αφοπλισμού για το Ιράκ.

Πολλοί αναλυτές εκφράζουν ερωτηματικά για την σκοπιμότητα αυτής της συνεδρίασης αφού οι επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποχωρούν από το Ιράκ.


Τρίτη 18 Μαρτίου 2003 - 10:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιθεωρητές: «Καλή τύχη στους Ιρακινούς»
 

Ο Κόφι Ανάν διέταξε την αποχώρηση των επιθεωρητών

Στην Κύπρο φθάνουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που αποχωρούν από το Ιράκ ύστερα από εντολή του γενικού γραμματέα του οργανισμού, Κόφι Ανάν.

Οι επιθεωρήσεις έχουν σταματήσει πλέον σε όλα τα σημεία της χώρας ενώ οι περισσότεροι επιθεωρητές αποχωρούν από τη Βαγδάτη με ειδικές πτήσεις προς το αρχηγείο τους στην Κύπρο.


Η διακοπή των επιθεωρήσεων άρχισε από τα σύνορα Ιράκ-Κουβέιτ
Ο εκπρόσωπος των επιθεωρητών, Χίρο Ουέκι, δήλωσε ότι οι Ιρακινοί συνέχιζαν να συνεργάζονται μαζί τους έως και την τελευταία στιγμή ενώ ευχήθηκε καλή τύχη στον ιρακινό λαό.

Πάντως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ ολοκληρώνει έκθεση, που περιλαμβάνει όλες τις εκκρεμότητες στις οποίες το Ιράκ πρέπει να ανταποκριθεί για τον αφοπλισμό του.

Ο κ. Μπλιξ δήλωσε ότι είναι σχεδόν έτοιμος να παρουσιάσει αυτή την έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τελευταίες προετοιμασίες

Εν τω μεταξύ ο ισραηλινός στρατός κάλεσε όλους τους πολίτες του Ισραήλ να προετοιμάσουν δωμάτια που θα μπορούν να σφραγιστούν ερμητικά προκειμένου να επιβιώσουν σε περίπτωση επίθεσης με χημικά ή βιολογικά όπλα.

Από τη Δευτέρα η Γερμανία διέταξε το κλείσιμο της πρεσβείας της στη Βαγδάτη και η Ρωσία προέτρεψε τους Ρώσους πολίτες να εγκαταλείψουν την ιρακινή πρωτεύουσα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν πολλούς διπλωμάτες τους και τις οικογένειές τους να φύγουν άμεσα από το Ισραήλ, το Κουβέιτ και τη Συρία.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η διαταγή αυτή δίνεται για λόγους ασφαλείας ανάμεσα στους οποίους είναι, όπως είπε, και η χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων στην περιοχή ως συνέπεια μιας πιθανής έναρξης στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ιράκ.

Παράλληλα, η Βρετανία κάλεσε τους πολίτες της που βρίσκονται στο Κουβέιτ, εκτός από τους διπλωμάτες, να αποχωρήσουν από τη χώρα αυτή όσο το δυνατόν πιο σύντομα.


Τρίτη 18 Μαρτίου 2003 - 09:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρετανία: Και νέα παραίτηση για το Ιράκ
 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ

Μετά από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, που υπέβαλλε τη Δευτέρα την παραίτησή του από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της χώρας, άλλο ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου παραιτήθηκε την Τρίτη.

Πρόκειται για τον υφυπουργό Υγείας Λόρδο Χαντ, ο οποίος γνωστοποίησε ότι υποβάλλει την παραίτησή του λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας του στο θέμα του Ιράκ.

Η πολιτική του κ. Μπλερ θα δοκιμαστεί απόψε στη Βουλή των Κοινοτήτων όπου οι χειρισμοί της κυβέρνησής του στο θέμα του Ιράκ θα τεθούν σε ψηφοφορία.

Τον περασμένο μήνα 122 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους για την πολιτική της χώρας τους στο θέμα του Ιράκ και ορισμένοι εκτιμούν ότι, τώρα που έχει ξεκαθαρίσει ότι μια πιθανή επίθεση κατά του Ιράκ θα γίνει χωρίς να έχει υπάρξει σχετικό ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των διαφωνούντων βουλευτών θα αυξηθεί.

Η παραίτηση του Ρόμπιν Κουκ

Την Δευτέρα ο κ. Κουκ, που ήταν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας την τετραετία 1997-2001, παραιτήθηκε εκφράζοντας με αυτή την ενέργειά του δυσαρέσκεια για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ δίχως σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Με δήλωση που μοιράστηκε στον Τύπο ο κ. Κουκ υπογράμμισε: «Συμμετείχα για πρώτη φορά στο υπουργικό συμβούλιο πριν από 20 χρόνια ως σκιώδης υπουργός».


Η πολιτική Μπλερ για το Ιράκ οδήγησε τον Ρόμπιν Κουκ στην παραίτηση
Και πρόσθεσε: «Με λύπη μου υποβάλλω την παραίτησή μου από το υπουργικό συμβούλιο. Δεν μπορώ να επωμιστώ τη συλλογική ευθύνη της συμμετοχής της Βρετανίας σε στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ χωρίς τη διεθνή νομιμοποίηση και χωρίς το λαϊκό έρεισμα».

Αν και ο κ. Κουκ στη διάρκεια της κρίσης τήρησε στάση χαμηλών τόνων, εντούτοις, οι συνεργάτες του είχαν αφήσει να διαφανεί ότι ήταν δυσαρεστημένος με τους χειρισμούς του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ώρα αποφάσεων για την Κλερ Σορτ

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ θα ακολουθήσει το παράδειγμα του κ. Κουκ και του Λόρδου Χαντ, αλλά, μετά από τη συνάντηση που είχε στο πρωθυπουργικό γραφείο, ανακοινώθηκε ότι θα εξέταζε τί στάση θα κρατήσει στο θέμα κατά τη διάρκεια της νύκτας της Δευτέρας.

Σημειώνεται ότι η Βρετανίδα υπουργός είχε πρόσφατα χαρακτηρίσει την πολιτική Μπλερ απέναντι στο Ιράκ «ανεύθυνη».


Τρίτη 18 Μαρτίου 2003 - 09:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδράσεις στο διάγγελμα Μπους
 

Κατά της προοπτικής πολέμου με το Ιράκ ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ

Οι αντιδράσεις για την πολιτική που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο θέμα της κρίσης με το Ιράκ συνεχίζονται μετά από το διάγγελμα του προέδρου της χώρας Τζορτζ Μπους.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, αναφέρει ότι «η μονομερής απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αντίθετη με τις επιθυμίες του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας για συνέχιση του αφοπλισμού του Ιράκ».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Ζιαμπάο δήλωσε ότι η χώρα του, όσο υπάρχουν ελπίδες, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ειρήνη.

Η Ρωσία επανέλαβε τη θέση της ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ θα αποτελέσει λάθος, που θα αποσταθεροποιήσει την διεθνή σκηνή.

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας;

Πάντως, παρά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Ισπανίας να αποσύρουν το σχέδιο ψηφίσματος, που έδινε το πράσινο φως για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, επειδή δεν θα λάμβανε την απαραίτητη πλειοψηφία για να εγκριθεί, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη ύστερα από αίτημα της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Γερμανίας.

Οι τρεις αυτές χώρες διαφωνούν με την προοπτική πολέμου εναντίον του Ιράκ και επιθυμούν να συζητηθεί την Τετάρτη ένα χρονοδιάγραμμα αφοπλισμού για το Ιράκ.

Πολλοί αναλυτές εκφράζουν ερωτηματικά για την σκοπιμότητα αυτής της συνεδρίασης αφού οι επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποχωρούν από το Ιράκ.


Τρίτη 18 Μαρτίου 2003 - 09:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Τελεσίγραφο 48 ωρών
 

Να φύγει μέσα σε 48 ώρες από τη χώρα του ζήτησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους από τον ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν

Τελεσίγραφο 48 ωρών έδωσε στον ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν και στους ανθρώπους του περιβάλλοντός του για να φύγουν από τη χώρα τους ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους σε διάγγελμα που απηύθυνε προς τον Αμερικανικό λαό.

Ο κ. Μπους είπε ότι οι προσπάθειες για ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ απέτυχαν επανειλημμένα αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του δεν φύγουν άμεσα από το Ιράκ, τότε θα ξεκινήσουν σύντομα στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ.

«Όπλα μαζικής καταστροφής»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ακόμα ότι το Ιράκ συνεχίζει να διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής τα οποία, ήδη, όπως είπε, έχει χρησιμοποιήσει εναντίον γειτονικών κρατών του και των ίδιων των κατοίκων του Ιράκ.

«Το Ιράκ δεν πρόκειται να αφοπλιστεί όσο στην εξουσία της χώρας βρίσκεται ο Σαντάμ Χουσεΐν», είπε ο κ. Μπους ο οποίος, απευθυνόμενος άμεσα προς το λαό του Ιράκ, είπε ότι η ημέρα της «απελευθέρωσής» τους είναι κοντά κάνοντας λόγο για «ένα νέο και ειρηνικό Ιράκ».

Ο κ. Μπους απηύθυνε και μήνυμα προς τους στρατιώτες του Ιράκ λέγοντας ότι, σε περίπτωση πολέμου, όσοι διαπράξουν εγκλήματα πολέμου θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και ότι δεν θα αποτελέσει τότε καλή δικαιολογία για τους ίδιους να πουν ότι απλώς εκτελούσαν οδηγίες.


Τρίτη 18 Μαρτίου 2003 - 05:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραίτηση Ρόμπιν Κουκ λόγω Ιράκ
 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ

Την παραίτησή του από το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας υπέβαλε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρόμπιν Κουκ.

Ο κ. Κουκ, που ήταν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας την τετραετία 1997-2001, εκδήλωσε με αυτή την ενέργειά του δυσαρέσκειά για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ δίχως σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Με δήλωση που μοιράστηκε στον Τύπο ο κ. Κουκ υπογράμμισε: «Συμμετείχα για πρώτη φορά στο υπουργικό συμβούλιο πριν από 20 χρόνια ως σκιώδης υπουργός».


Η πολιτική Μπλερ για το Ιράκ οδήγησε τον Ρόμπιν Κουκ στην παραίτηση
Και πρόσθεσε: «Με λύπη μου υποβάλλω την παραίτησή μου από το υπουργικό συμβούλιο. Δεν μπορώ να επωμιστώ τη συλλογική ευθύνη της συμμετοχής της Βρετανίας σε στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ χωρίς τη διεθνή νομιμοποίηση και χωρίς το λαϊκό έρεισμα».

Αν και ο κ. Κουκ στη διάρκεια της κρίσης τήρησε στάση χαμηλών τόνων, εντούτοις, οι συνεργάτες του είχαν αφήσει να διαφανεί ότι ήταν δυσαρεστημένος με τους χειρισμούς του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ώρα αποφάσεων για την Κλερ Σορτ

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ θα ακολουθήσει το παράδειγμα Κουκ, αλλά μετά τη συνάντηση που είχε στο πρωθυπουργικό γραφείο ανακοινώθηκε ότι θα εξετάσει τί στάση θα κρατήσει στο θέμα κατά τη διάρκεια της νύκτας της Δευτέρας.

Σημειώνεται ότι η Βρετανίδα υπουργός είχε πρόσφατα χαρακτηρίσει την πολιτική Μπλερ απέναντι στο Ιράκ «ανεύθυνη».


Δεν μπορώ να επωμισθώ τη συλλογική ευθύνη για πράξη που δεν έχει διεθνή νομιμοποίηση, ούτε στηρίζεται από το λαό
Ρόμπιν Κουκ
Πάντως πληθαίνουν οι φήμες ότι πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών, θα κάνουν σαφή την αντίθεσή τους στα πολεμικά σχέδια κατά τη διάρκεια της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου.

Η ανησυχία του κυβερνώντος κόμματος για ενδεχόμενη κοινοβουλευτική ανταρσία μεγάλων διαστάσεων είναι έντονη και γι' αυτό το λόγο ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι ο πρωθυπουργός Μπλερ θα μιλήσει σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Τρίτη πριν την προ ημερησίας διατάξεως σύγκλιση της Βουλής των Κοινοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη κοινοβουλευτική συζήτηση 122 βουλευτές των Εργατικών καταψήφισαν ανάλογη κυβερνητική πρόταση για βίαιο αφοπλισμό του Ιράκ.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 23:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλλαγή στάσης της Τουρκίας;
 

Τούρκοι βουλευτές πρόσφατα καταψήφισαν την πρόταση ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα τους

Η τουρκική ηγεσία άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να λάβει επείγοντα μέτρα ώστε να βοηθήσει τις πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ, ενόψει της σχεδιαζόμενης επίθεσής τους στο Ιράκ.

Μετά από συνάντηση που είχαν τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης με τον πρόεδρο της χώρας και με τους στρατηγούς - μέλη του πανίσχυρου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοινώθηκε ότι εξετάζεται εκ νέου το ενδεχόμενο να επιτραπεί η ανάπτυξη και διέλευση 60 χιλιάδων αμερικανικών στρατευμάτων σε τουρκικό έδαφος.


Η Τουρκία θα κάνει επειγόντως βήματα για τη διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων
Τατζάν Ιλντέμ, προεδρικός εκπρόσωπος
Στην σύσκεψη αυτή, υπό την προεδρία του Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, συμμετείχαν από την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν, και ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ενώ της στρατιωτικής αντιπροσαωπείας προΐστατο ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε ήταν η δήλωση που έκανε ο προεδρικός εκπρόσωπος, Τατζάν Ιλντέμ, που επεσήμανε σε δημοσιογράφους, ότι η Τουρκία αποφάσισε να κάνει επειγόντως βήματα για τη διαφύλαξη των εθνικών της συμφερόντων.

Χωρίς να δημοσιοποιήσει σαφέστερες λεπτομέρειες για το τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Ιλντέμ είπε ότι οι επόμενες ενέργειες της κυβέρνησης θα είναι σύμφωνες με τις υποδείξεις του Εθνικού Συμβουλείου Ασφαλείας.


H πλειοψηφία της τουρκικής κοινής γνώμης είναι κατά του πολέμου
Και σε δηλώσεις του προς το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο υπουργός Άμυνας Βεζντί Γκιονούλ, επεσήμανε ότι η πολιτική, πολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, μπορεί να βρουν λύση που να βοηθά της ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική εθνοσυνέλευση είχε απορρίψει στις αρχές Μαρτίου την πρόταση για ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων σε τουρκικό έδαφος, με αποτέλεσμα να αποσύρει η Ουάσινγκτον το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που προσέφερε στην Άγκυρα εις αντάλλαγμα.

Σενάρια για πρόταση στην εθνοσυνέλευση

Εξάλλου αύριο αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η τουρκική εθνοσυνέλευση με αντικείμενο τον πόλεμο στο Ιράκ και την παροχή διευκολύνσεων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση Ερντογάν σκέπτεται να φέρει ενώπιον της εθνοσυνέλευσης σε πρώτη φάση μια τροποποιημένη πρόταση, που θα προβλέπει την ελεύθερη διέλευση των αμερικανικών αεροσκαφών από τον τουρκικό εναέριο χώρο καθώς και την έγκριση αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ.

Στη συνέχεια και εφόσον η αμερικανοβρετανική εκστρατεία συνεχίζεται, εξετάζεται το ενδεχόμενο υποβολής εκ νέου στην εθνοσυνέλευση, της πρότασης για ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων.


Τρίτη 18 Μαρτίου 2003 - 05:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδράσεις στο διάγγελμα Μπους
 

Κατά της προοπτικής πολέμου με το Ιράκ ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ

Οι αντιδράσεις για την πολιτική που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο θέμα της κρίσης με το Ιράκ συνεχίζονται μετά από το διάγγελμα του προέδρου της χώρας Τζορτζ Μπους.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, αναφέρει ότι «η μονομερής απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αντίθετη με τις επιθυμίες του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας για συνέχιση του αφοπλισμού του Ιράκ».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Ζιαμπάο δήλωσε ότι η χώρα του, όσο υπάρχουν ελπίδες, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ειρήνη.

Η Ρωσία επανέλαβε τη θέση της ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ θα αποτελέσει λάθος, που θα αποσταθεροποιήσει την διεθνή σκηνή.

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας;

Πάντως, παρά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Ισπανίας να αποσύρουν το σχέδιο ψηφίσματος, που έδινε το πράσινο φως για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, επειδή δεν θα λάμβανε την απαραίτητη πλειοψηφία για να εγκριθεί, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη ύστερα από αίτημα της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Γερμανίας.

Οι τρεις αυτές χώρες διαφωνούν με την προοπτική πολέμου εναντίον του Ιράκ και επιθυμούν να συζητηθεί την Τετάρτη ένα χρονοδιάγραμμα αφοπλισμού για το Ιράκ.

Πολλοί αναλυτές εκφράζουν ερωτηματικά για την σκοπιμότητα αυτής της συνεδρίασης αφού οι επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποχωρούν από το Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.