Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-03-19

  1. «Σε βαρύ κλίμα το εαρινό συμβούλιο κορυφής»
  2. Ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ιράκ
  3. Αλλαγές στην ιστοσελίδα μας για την κάλυψη του πολέμου
  4. Βομβαρδισμοί στο νότιο Ιράκ
  5. «Θα ήθελα να είμαι εκεί»
  6. Ο μυστηριώδης ιός απέκτησε ταυτότητα
  7. Κούβα κατά αντιφρονούντων
  8. Βομβαρδισμοί στο νότιο Ιράκ
  9. «Θα εισβάλλουμε στο Ιράκ ούτως ή άλλως»
  10. Ο Αραφάτ διόρισε πρωθυπουργό
  11. «Πύρρειος νίκη» Μπλερ
  12. Απογοήτευση για το ναυάγιο της διπλωματίας
  13. Μέτρα κατά του δικαστικού σώματος
  14. Μετακινήσεις στρατευμάτων
  15. «Ζήτημα ωρών ο πόλεμος»
  16. «Κοριοί στα γραφεία της ΕΕ»
  17. Μετακινήσεις στρατευμάτων στα σύνορα του Ιράκ
  18. Ερντογάν: Κλειστές οι βάσεις μας
  19. Μπλιξ: «Καταστροφή ο πόλεμος»
  20. Τουρκία: «Αύριο η απόφαση για το Ιράκ»
  21. «Κοριοί στα γραφεία της ΕΕ»
  22. Το Ιράκ απέρριψε το τελεσίγραφο
  23. «Θα εισβάλουμε στο Ιράκ ούτως ή άλλως»

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 01:45 ('Ωρα Λονδίνου)
«Σε βαρύ κλίμα το εαρινό συμβούλιο κορυφής»
 

Το απόγευμα της Πέμπτης το εαρινό συμβούλιο

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου


Μέσα σε ένα βαρύ κλίμα , εξαιτίας της ιρακινής κρίσης και της διαίρεσης των κοινοτικών χωρών υπέρ και κατά της στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ, αρχίζουν τη Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, οι εργασίες του εαρινού συμβουλίου κορυφής.

Διπλωματικοί παρατηρητές στη βελγική πρωτεύουσα παρομοιάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση με ένα πυγμάχο ο οποίος – από τα χτυπήματα που έχει φάει από τον αντίπαλο του – παραπατάει επάνω στο ρινγκ, αλλά προσπαθεί να μη βγει νοκ άουτ, ελπίζοντας ότι κάτι θα συμβεί την τελευταία στιγμή που θα τον βγάλει από τη δεινή θέση.

Έτσι, με σπασμένα τα νεύρα από την παράταση της ιρακινής κρίσης που έχει οδηγήσει σε ανεπάλληλα ενδοκοινοτικά μαχαιρώματα, οι 15 ηγέτες θα καθίσουν γύρω από το τραπέζι προκειμένου να συζητήσουν – υποτίθεται ψύχραιμα - τί ακριβώς πρέπει να κάνουν προκειμένου να οδηγήσουν την Ε.Ε. στις αναγκαίες οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θα την κάνουν μέχρι το 2010 τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου.

Η ίδια φαίνεται σήμερα – με τον εμφύλιο σπαραγμό των κρατών μελών της – έτοιμη να καταρρεύσει σε πολλά μικρά κομμάτια.

«Δεν αναβάλλεται»

Η ελληνική προεδρεία στην Ε.Ε απέρριψε κάθε ιδέα για αναβολή ή ματαίωσης της διεξαγωγής του εαρινού ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής.

Η ελληνική προεδρεία ψύχραιμα επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους λέγοντας ότι μέσα σε τέτοιες κρίσεις μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση των αιτίων που τις προκαλούν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, που προήδρευσε των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν πραγματικά πολλές και σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών ως προς τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητα του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ.

Ο ίδιος όμως επέμεινε λέγοντας ότι παρά τις διαφορές αυτές, η Κοινότητα οφείλει να ασχοληθεί με την μεταπολεμική εποχή και με το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει ο ΟΗΕ.

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι είναι σοβαρό το ζήτημα της ανοικοδόμησης του Ιράκ. Αλλά οι χώρες μέλη της Ένωσης θα πρέπει – εάν θέλουν να λάβουν μέρος σε αυτόν – να επιδιώξουν την υιοθέτηση σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο θα επικαλύψει την ανοικοδόμηση αυτή.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε συστηματικά σε όλες τις παρεμβάσεις του να διαψεύσει την ύπαρξη κλίματος κρίσης στους κόλπους της Ένωσης εξαιτίας των πραγματικών αντικρουόμενων απόψεων των κοινοτικών χωρών ως προς την καλύτερη και ορθότερη προσέγγιση του ιρακινού προβλήματος


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 02:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ιράκ
 


Οι σειρήνες του πολέμου ηχούν στη Βαγδάτη. Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές στην ιρακινή πρωτεύουσα σημειώνονται εκρήξεις, ενώ μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από την πόλη.

Τηλεοπτικές εικόνες από τη Βαγδάτη παρουσιάζουν την πόλη σχετικά ήρεμη. Τα φώτα στους δρόμους παραμένουν αναμμένα αυτές τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι ακούγονται μακρινές εκρήξεις και ο ήχος των αντιαεροπορικών πυρών.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ ξεκίνησε.

Σε λίγη ώρα αναμένεται επίσημη ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους.


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 00:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλλαγές στην ιστοσελίδα μας για την κάλυψη του πολέμου
 

Όπως θα έχετε ήδη διαπιστώσει οι ιστοσελίδες μας έχουν αλλάξει μορφή.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για ταχύτερη και πάντα έγκυρη ενημέρωση, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, περιορίσαμε τον αριθμό των εικόνων και των γραφικών, γεγονός που επιτρέπει την πιο γρήγορη ανανέωση και άνοιγμα των ιστοσελίδων μας.


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2003 - 21:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Βομβαρδισμοί στο νότιο Ιράκ
 

Ισχυρές δυνάμεις αναμένουν τη διαταγή επίθεσης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη νέες από αέρος επιθέσεις αμερικανικών και βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο νοτιοανατολικό Ιράκ.

Τα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη βάλλουν κατά πυραυλικών συστημάτων εδάφους και εδάφους και συστοιχίες πυροβολικού.

Από αέρος επιθέσεις πραγματοποιούνται επίσης στο δυτικό Ιράκ.

Νωρίτερα, περισσότεροι από 250.000 Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες είχαν πάρει θέση μάχης στην έρημο στο βόρειο Κουβέιτ.

Στο μεταξύ, η στρατιωτική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι 17 Ιρακινοί στρατιώτες παρέδωσαν τα όπλα τους στις αμερικανικές δυνάμεις στα σύνορα της χώρας τους με το Κουβέιτ.

Οι Ιρακινοί στρατιώτες παραδόθηκαν αργότερα σε μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας του Κουβέιτ.

Ο αρχηγός του αμερικανικού στόλου στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, ναύαρχος Τίμοθι Κίτινγκ, δήλωσε ότι ο πόλεμος θα ξεσπάσει μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

«Νομίζω ότι είναι πιθανό ότι ο πρόεδρος θα δώσει τη σχετική διαταγή πολύ σύντομα» ανέφερε ο Αμερικανός Ναύαρχος.

Εν τω μεταξύ, ο υπαρχηγός του αμερικανικού στρατού Τζον Κιν άφησε να εννοηθεί ότι η επίθεση με χερσαίες δυνάμεις θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τους πρώτους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι βομβαρδισμοί θα είναι ιδιαίτερα έντονοι ώστε να προκαλέσουν πανικό και να τρομοκρατήσουν τις ιρακινές δυνάμεις.

Υπολογίζεται ότι τις πρώτες μέρες των βομβαρδισμών θα χρησιμοποιηθούν περισσότερες από 3 χιλιάδες βόμβες που κατευθύνονται από δορυφόρους αλλά και πυραύλους Κρουζ .

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι τελευταίες προετοιμασίες αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς επικρατούν αμμοθύελλες που έχουν μειώσει την ορατότητα σε μερικές περιοχές.

Παράλληλα δημιουργούν προβλήματα και στα ηλεκτρονικά συστήματα των επιθετικών ελικοπτέρων.

Ιρακινή «αντεπίθεση»

Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές εκφράζονται φόβοι ότι το Ιράκ θα επιλέξει να επιτεθεί πρώτο. Το ιρακινό πυροβολικό που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή γύρω από την Βασόρα έχει τη δυνατότητα να πλήξει τις στρατιωτικές βάσεις στο Κουβέιτ.

Παράλληλα οι Δυτικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι ο ιρακινός στρατός διαθέτει χημικά και βιολογικά όπλα και ότι μπορεί να αποφασίσει να τα χρησιμοποιήσει κατά των αμερικανοβρετανικών στρατευμάτων.

Όμως ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ απέρριψε τα σενάρια αυτά λέγοντας ότι αν χρησιμοποιήσουν χημικά και βιολογικά όπλα θα χάσουν την υποστήριξη που πιστεύουν πως έχουν από τη διεθνή κοινή γνώμη.


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2003 - 21:25 ('Ωρα Λονδίνου)
«Θα ήθελα να είμαι εκεί»
 

Οδηγίες λίγο πριν από την στρατιωτική επίχειρηση

Συνέντευξη στη Λένα Χουρμούζη

Ο Νόελ Μπέικερ είναι σήμερα 36 ετών, πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι άνεργος και προσπαθεί να μπει στο πανεπιστήμιο. Το 1990 - 1991 ήταν στρατιώτης στο 6ο αναγνωριστικό σύνταγμα του βρετανικού στρατού.

Ήταν, όπως χαρακτηριστικά, τόνισε ο βετεράνος του Περσικού στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC, τα μάτια και τα αυτιά του στρατού.


Εγκατέλειψε την ενεργό υπηρεσία τον Οκτώβριο του 2000 με το βαθμό του δεκανέα. Το 1990-91 ο Νόελ Μπέικερ και το σύνταγμα ξεκίνησαν από τη Γερμανία πρώτα για το Κουβέιτ και αργότερα για το Ιράκ.

«Ήμαστε όλοι ενθουσιασμένοι. Δεν φανταζόμαστε ότι πηγαίναμε για πόλεμο. Εξάλλου, στην πλειονότητά τους οι στρατιώτες δεν σκέφτονται τον πόλεμο αν και είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο κατετάγησαν στον στρατό. Εκτός, όμως, από τον ενθουσιασμό υπήρχε, και ένα διάχυτο αίσθημα φόβου για το άγνωστο, καθώς κανείς από εμάς δεν είχε μέχρι τότε συμμετάσχει σε μια τόσο μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση. Κανείς από εμάς πραγματικά δεν ήξερε τι επρόκειτο να συναντήσει εκεί. Επιπλέον, δεν είχαμε και σε μεγάλη εκτίμηση τους Ιρακινούς στρατιώτες. Γνωρίζαμε ακριβώς τον εξοπλισμό που διέθεταν και για χρόνια εκπαιδευόμαστε πάνω σε αυτόν», επεσήμανε ο Νόελ Μπέικερ.

«Τα' χαμε χαμένα»

Το σύνταγμα του Μπέικερ, ως αναγνωριστικό, ήταν από τα πρώτα που μπήκαν στο ιρακινό έδαφος.

«Επικρατούσε μεγάλη σύγχυση. Οι ιστορίες περί οργανωμένης γραμμής επίθεσης είναι αναληθείς. Αντιθέτως, τα είχαμε κάπως χαμένα. Προερχόμαστε από πολλές ημέρες στρατιωτικών ασκήσεων και, για να είμαι ειλικρινής, ήμαστε αρκετά κουρασμένοι.

»Καθώς προχωρούσαμε μέσα στο Ιράκ, από τη μια η κούραση και από την άλλη η αυτοσυγκέντρωση στο πεδίο της μάχης, δεν άφηναν περιθώρια για σκέψεις και συναισθηματισμούς . Ένας στρατιώτης στη μάχη παίζει ρωσική ρουλέτα με την ίδια του ζωή του και η μόνη του σκέψη είναι η επιβίωση», δήλωσε ο Νόελ Μπέικερ και κατέληξε λέγοντας ότι τόσο αφοπλισμός του Ιράκ όσο και η εξουδετέρωση του Σαντάμ Χουσεΐν μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί πριν από 12 χρόνια.

»Πιστεύαμε στην ορθότητα της αποστολής μας. Μπορούσαμε να είχαμε εξουδετερώσει τον Σαντάμ Χουσεΐν και την απειλή που συνιστούσε για τη διεθνή κοινότητα. Τώρα θλίβομαι που βλέπω εκ νέου τους συναδέλφους μου να κατευθύνονται εκεί. Έπρεπε να είχαμε τελειώσει με αυτή την υπόθεση πριν από 12 χρόνια. Είναι πολύ δύσκολο να σας το εξηγήσω αλλά εάν δεν ήμουν άρρωστος, και εάν μου δινόταν η ευκαιρία θα πήγαινα και τώρα εκεί. Είναι θέμα επαγγελματικής περηφάνιας. Να νιώσω και πάλι στρατιώτης για μια τελευταία φορά».


Όσον αφορά τους άμαχους Ιρακινούς ο Νόελ Μπέικερ διευκρίνισε ότι ποτέ δεν διαστραυρώθηκαν οι δρόμοι τους.

«Ποτέ δεν συναντήσαμε κανέναν άμαχο, διότι οι επιχειρήσεις γίνονταν στην έρημο. Οι τελευταίοι άμαχοι που θυμάμαι είναι εργάτες στις πετρελαιοπηγές. Ποτέ δεν περάσαμε από χωριά και οι μόνοι Ιρακινοί που βρήκαμε και ήξεραν να μιλούν αγγλικά ήταν αξιωματούχοι του στρατού», υπογράμμισε ο Βρετανός βετεράνος, ο οποίος συνειδητοποίησε ότι πάσχει από το σύνδρομο του Περσικού όταν η κόρη του γεννήθηκε με προβλήματα υγείας, όπως και άλλα παιδιά βετεράνων.

Πάτριοτ εναντίον Σκουντ

Ο Νόελ Μπέικερ κατέληξε ότι μέχρι να πεθάνει δεν πρόκειται να ξεχάσει αυτά που συνέβησαν τότε.

«Η πιο ζωντανή εικόνα στο μυαλό μου ακόμα και σήμερα από το Ιράκ ήταν τα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών. Ήταν τότε ένα από τα καινούργια οπλικά συστήματα και το να αντικρίζεις κανείς την εκτόξευση αυτών των ρουκετών κατά των ιρακινών στόχων ήταν συναρπαστικό αλλά και μας τάραζε. Επίσης, βλέποντας κανείς τους αμερικανικούς πυραύλους πάτριοτ να πλήττουν τους σκουντ ήταν επίσης κάτι πολύ τρομακτικό αλλά και οι ίδιες επιχειρήσεις είναι εικόνες οι οποίες δεν πρόκειται ποτέ να σβηστούν από την μνήμη ποτέ».


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2003 - 20:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο μυστηριώδης ιός απέκτησε ταυτότητα
 

Επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ ανακάλυψαν την ταυτότητα του ιού

Επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ υποστηρίζουν ότι αναγνώρισαν την ταυτότητα του μυστηριώδους ιού που προκαλεί κρούσματα της άτυπης πνευμονίας και έχει προκαλέσει το θάνατο 14 ανθρώπων μέχρι στιγμής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ιό της οικογενείας των παραμυξοϊών, οι οποίοι ευθύνονται για ασθένειες όπως η παρωτίτιδα και ιλαρά.


Οι κάτοικοι της Κίνας λαμβάνουν προληπτικά μέτρα
Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου που διενέργησε την έρευνα δήλωσε στο ΒΒC ότι χρειάζονται περαιτέρω εργαστηριακές μελέτες για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για θεραπεύσιμο ή μη ιό, ωστόσο, διευκρίνισε ότι η θεραπευτική αγωγή, η οποία ακολουθείται βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στην ταυτοποίηση έπειτα από αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δείγμα του ιού, το οποίο προερχόταν από νοσοκομειακό υπάλληλο που είχε ήδη προσβληθεί από την άτυπη πνευμονία.

Ο καθηγητής Ιολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κουίν Μέρι, Τζον Όξφορντ, υποστήριξε ότι κρούσματα του ιού εντοπίστηκαν, επίσης, στην Ολλανδία πέρσι.

«Πρόκειται για έναν ιό με αργή σχετικά εξάπλωση, ο οποίος περιορίζεται κυρίως μέσα στα νοσοκομεία ή στα μέλη μιας οικογένειας», είπε ο κ. Όξφορντ και πρόσθεσε, ότι «δεν υπάρχουν φάρμακα κατά των ιών αυτής της οικογενείας».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την ασθένεια «απειλή για την παγκόσμια υγεία».

Στη Βρετανία έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί δύο κρούσματα. Το ένα στο Μάντσεστερ και το δεύτερο στο Λονδίνο.

Οι ασθενείς νοσηλεύονται σε θάλαμο απομόνωσης.


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2003 - 19:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Κούβα κατά αντιφρονούντων
 

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη

Δεκάδες συλλήψεις αντιφρονούντων πραγματοποίησε η ηγεσία της Κούβας με την κατηγορία ότι είχαν έρθει σε επικοινωνία με τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αβάνα.

Σε επίσημο ανακοινωθέν, το οποίο μεταδόθηκε από την τηλεόραση οι αρχές της Κούβας κατήγγειλαν ότι ο Τζέιμς Κάσον ότι εμπλέκεται σε δραστηριότητες που έχουν ως «στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης».

Την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, δεν απέκρυψε τα συναισθήματα απέναντι στον Αμερικανό αξιωματούχο, τον οποίο χαρακτήρισε «ψεύτη και ψευτοπαλληκαρά».

Την περασμένη Τρίτη η ηγεσία της Κούβας ανακοίνωσε σειρά περιοριστικών μέτρων για τους Αμερικανούς διπλωμάτες ως απάντηση στα ανάλογα μέτρα που έλαβε η Ουάσινγκτον για τους Κουβανούς διπλωμάτες.

Κούβα και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις για 40 και πλέον χρόνια.

Οι συλληφθέντες θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Ο Τζέιμς Κάσον ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Σεπτέμβριο και προκάλεσε τη δυσφορία των κουβανικών αρχών εξαιτίας των συχνών συναντήσεων που έχει με μέλη της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφους στην οικία του στην Αβάνα.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι στόχος του είναι η προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2003 - 19:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Βομβαρδισμοί στο νότιο Ιράκ
 

Ισχυρές δυνάμεις αναμένουν τη διαταγή επίθεσης από τον τζορτζ Μπους

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη νέες από αέρος επιθέσεις αμερικανικών και βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο νοτιοανατολικό Ιράκ.

Τα αμερικανοβρετανικά αεροσκάφη βάλλουν κατά πυραυλικών συστημάτων εδάφους και εδάφους και συστοιχίες πυροβολικού.

Από αέρος επιθέσεις πραγματοποιούνται επίσης στο δυτικό Ιράκ.

Νωρίτερα, περισσότεροι από 250.000 Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες είχαν πάρει θέση μάχης στην έρημο στο βόρειο Κουβέιτ.

Στο μεταξύ, η στρατιωτική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι 17 Ιρακινοί στρατιώτες παρέδωσαν τα όπλα τους στις αμερικανικές δυνάμεις στα σύνορα της χώρας τους με το Κουβέιτ.

Οι Ιρακινοί στρατιώτες παραδόθηκαν αργότερα σε μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας του Κουβέιτ.

Ο αρχηγός του αμερικανικού στόλου στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, ναύαρχος Τίμοθι Κίτινγκ, δήλωσε ότι ο πόλεμος θα ξεσπάσει μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

«Νομίζω ότι είναι πιθανό ότι ο πρόεδρος θα δώσει τη σχετική διαταγή πολύ σύντομα» ανέφερε ο Αμερικανός Ναύαρχος.

Εν τω μεταξύ, ο υπαρχηγός του αμερικανικού στρατού Τζον Κιν άφησε να εννοηθεί ότι η επίθεση με χερσαίες δυνάμεις θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τους πρώτους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι βομβαρδισμοί θα είναι ιδιαίτερα έντονοι ώστε να προκαλέσουν πανικό και να τρομοκρατήσουν τις ιρακινές δυνάμεις.

Υπολογίζεται ότι τις πρώτες μέρες των βομβαρδισμών θα χρησιμοποιηθούν περισσότερες από 3 χιλιάδες βόμβες που κατευθύνονται από δορυφόρους αλλά και πυραύλους Κρουζ .

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι τελευταίες προετοιμασίες αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς επικρατούν αμμοθύελλες που έχουν μειώσει την ορατότητα σε μερικές περιοχές.

Παράλληλα δημιουργούν προβλήματα και στα ηλεκτρονικά συστήματα των επιθετικών ελικοπτέρων.

Ιρακινή «αντεπίθεση»

Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές εκφράζονται φόβοι ότι το Ιράκ θα επιλέξει να επιτεθεί πρώτο. Το ιρακινό πυροβολικό που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή γύρω από την Βασόρα έχει τη δυνατότητα να πλήξει τις στρατιωτικές βάσεις στο Κουβέιτ.

Παράλληλα οι Δυτικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι ο ιρακινός στρατός διαθέτει χημικά και βιολογικά όπλα και ότι μπορεί να αποφασίσει να τα χρησιμοποιήσει κατά των αμερικανοβρετανικών στρατευμάτων.

Όμως ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ απέρριψε τα σενάρια αυτά λέγοντας ότι αν χρησιμοποιήσουν χημικά και βιολογικά όπλα θα χάσουν την υποστήριξη που πιστεύουν πως έχουν από τη διεθνή κοινή γνώμη.


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2003 - 06:25 ('Ωρα Λονδίνου)
«Θα εισβάλλουμε στο Ιράκ ούτως ή άλλως»
 

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά από αμερικανικά στρατεύματα στα σύνορα Κουβέιτ - Ιράκ

Ο Λευκός Οίκος λέει ότι ακόμα και εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν υποκύψει στο τελεσίγραφο Μπους και εγκαταλείψει το Ιράκ, οι αμερικανικές δυνάμεις θα εισβάλουν στη χώρα ερευνώντας για όπλα μαζικής καταστροφής.

Μιλώντας στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπους, Άρι Φλάισερ, προσέθεσε ότι εάν ο Ιρακινός ηγέτης δεν έχει εγκαταλείψει το Ιράκ μέχρι την Τετάρτη, αυτό θα είναι το ύστατο λάθος του.


Απογείωση αμερικανικού μαχητικού από αεροπλανοφόρο στον Περσικό
Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι 30 κράτη έχουν συμπαραταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ, ενώ – όπως είπε – υπάρχουν ακόμη 15 χώρες που σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις έχουν προσφέρει την υποστήριξή τους στην αμερικανοβρετανική εκστρατεία.

Ο κ. Πάουελ δεν θέλησε να αναφερθεί ονομαστικά στις χώρες που στηρίζουν την εκστρατεία εν κρυπτώ, αλλά έφερε ως παράδειγμα την Τουρκία, για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Στο μεταξύ η Δανία έγινε η τελευταία χώρα που δηλώνει ότι θα συνεισφέρει στρατιωτικές δυνάμεις στην αμερικανική επίθεση, μαζί με τις Βρετανία, Αυστραλία, Πολωνία και Αυστραλία.

Συνεδρίαση Συμβουλίου Ασφαλείας

Την Τετάρτη συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.


Υποστήριξη από 30 «φανερούς» και 15 «κρυφούς» συμμάχους λέει ότι έχει ο Κόλιν Πάουελ
Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Σώματος, πρέσβης της Γουϊνέας, η συνεδρίαση θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των μονίμων μελών Ρωσίας και Γαλλίας (των κ.κ. Ιγκόρ Ιβανόφ και Ντομινίκ Ντε Βιλπέν αντίστοιχα).

Αλλά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, χαρακτήρισε τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας άσκοπη και δήλωσε ότι δεν θα λάβει μέρος.

Στη συνεδρίαση αυτή ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ αναμένεται να παρουσιάσει την τελευταία αναφορά του για το έργο που επιτέλεσαν οι υφιστάμενοί του στο Ιράκ.


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2003 - 18:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Αραφάτ διόρισε πρωθυπουργό
 

Ικανοποιημένο το Ισραήλ από την επιλογή του Μαχμούντ Αμπάς (κέντρο)

Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, ζήτησε επισήμως από τον Παλαιστίνιο βουλευτή, Μαχμούντ Αμπάς, να αναλάβει χρέη πρωθυπουργού.

Ο διορισμός ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά την έγκριση του παλαιστινιακού κοινοβουλίου για τη δημιουργία του εν λόγω αξιώματος.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, γνωστός και ως Αμπού Μαζέν, ανήκει στην τάξη των μετριοπαθών αξιωματούχων της Παλαιστινιακής Αρχής και έχει ανοικτά εκδηλώσει την αντίθεσή του με το πρόσφατο κύμα επιθέσεων κατά των Ισραηλινών αμάχων.

Ο διορισμός του πρωθυπουργικού αξιώματος ήταν ένας από τους όρους που έθεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να τεθεί σε εφαρμογή το νέο ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο χαίρει της υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας.

Την ικανοποίησή της για την επιλογή του Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε, επίσης, η ηγεσία του Ισραήλ.

Ωστόσο, ο Μαχμούντ Αμπάς δεν θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλής στους δρόμους της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Βάσει της νέας νομοθεσίας ο Μαχμούντ Αμπάς έχει διορία τριών εβδομάδων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Εάν δεν καταφέρει εντός του προαναφερθέντος χρόνου, έχει το δικαίωμα παράτασης δύο εβδομάδων, διαφορετικά ο Γιασέρ Αραφάτ θα αναγκαστεί να διορίσει νέο πρωθυπουργό.


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2003 - 17:36 ('Ωρα Λονδίνου)
«Πύρρειος νίκη» Μπλερ
 

«Ο Μπλερ παίρνει απευθείας διαταγές από τον Μπους», είπε ο Τόνι Μπεν

Συνέντευξη στην Μαρία Καστρισιανάκη

Εκατόν τριάντα εννέα Βρετανοί βουλευτές του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος ψήφισαν «όχι» στην συμμετοχή της χώρας τους στον επικείμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Είναι η μεγαλύτερη κίνηση αντιφρονούντων, μέσα στo πλαίσιo της κυβέρνησης, στην ιστορία του βρετανικού κοινοβουλευτισμού.

«Μια κίνηση, η οποία μπορεί να μην απέτρεψε τα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, αλλά στιγμάτισε την πολιτική του εικόνα», τόνισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο πρώην βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Τόνι Μπεν.

Ο Βρετανός πρώην βουλευτής χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «πύρρεια νίκη» του Μπλερ, η οποία βασίστηκε στις ψήφους της συντηρητικής αντιπολίτευσης και των υπουργών.

«Ο κ. Μπλερ είναι ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, ένα κόμμα, το οποίο πιστεύει στην ειρήνη και σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Στην φάση αυτή ο κ. Μπλερ παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, εγκαταλείπει τα Ηνωμένα Έθνη και παίρνει απευθείας διαταγές από τον Τζορτζ Μπους», κατέληξε ο Τόνι Μπεν.

Τέλος ο Τόνι Μπεν εξέφρασε το θαυμασμό του για τον ελληνικό λαό και για την αντίστασή του στη νέα μορφή αποικιοκρατίας.


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2003 - 17:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Απογοήτευση για το ναυάγιο της διπλωματίας
 

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, κατέθεσε νέα έκθεση για τον αφοπλισμό του Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο συνεδρίασε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, απουσία των υπουργών των κρατών μελών που στηρίζουν την στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ιράκ.

Ο κ. Χανς Μπλιξ, εξέφρασε τη λύπη του για την αναποτελεσματικότητα της τρίμηνης αποστολής των επιθεωρητών στη Βαγδάτη, η οποία, όπως, είπε, απέτυχε να προσφέρει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για την κατάσταση του ιρακινού οπλοστασίου.


Τα ειρηνικά μέσα δεν έχουν εξαντληθεί. Η Γερμανία απορρίπτει με έμφαση τον πόλεμο
Γιόσκα Φίσερ
Ο κ. Μπλιξ πρόσθεσε ότι πρέπει, ωστόσο, να αναγνωριστούν οι προσπάθειες που κατέβαλε το Ιράκ για να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Τόνισε, όμως, ότι τα νέα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίσθηκαν από το Ιράκ ήταν πολύ περιορισμένα.

«Ελπίδα για την ειρήνη»

Το λόγο πήρε μετά ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος υπογράμμισε ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης και τον αφοπλισμό του Ιράκ.

«Τα ειρηνικά μέσα δεν έχουν εξαντληθεί. Η Γερμανία απορρίπτει με έμφαση τον πόλεμο», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπάν, ο οποίος υποστήριξε ότι εναπόκειται στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να ορίσει το πλαίσιο για το μέλλον του Ιράκ και διευκρίνισε ότι η Γαλλία θα προσφέρει όση ανθρωπιστική βοήθεια χρειάζεται για να επουλώσει τις πληγές που θα προκαλέσει ο πόλεμος στον ιρακινό λαό.

«Επικείμενη καταστροφή» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ και σημείωσε ότι θα επιδεινώσει την κατάσταση περίπου ενός εκατομμυρίου παιδιών στο Ιράκ που υποσιτίζονται.

Ο πρέσβης της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, άνακοίνωσε ότι η βρετανική ηγεσία θα διαθέσει το ποσό των περίπου 110 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας μετά τον πόλεμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, δήλωσε ότι οι ιρακινές αρχές εκπλήρωσαν όλα τα αιτήματα των επιθεωρητών όπλων και δεν προέβαλαν σοβαρά εμπόδια στο έργο τους.

Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι εάν συνεχίζονταν οι επιθεωρήσεις, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ είχαν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ολοκληρώσουν τον ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να καταθέσουν νέο σχέδιο ψηφίσματος για την επανέναρξη του προγράμματος «πετρέλαιο για τρόφιμα» στο Ιράκ.

Την αμερικανική ηγεσία εκπροσώπησε στη συνεδρίαση ο Αμερικανός πρέσβης, Τζον Νεγκρεπόντε, ο οποίος δήλωσε ότι δεν «υπήρχε άλλη επιλογή από τον τερματισμό των εργασιών των επιθεωρητών».


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2003 - 18:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Μέτρα κατά του δικαστικού σώματος
 

Περισσότερες από 750 συλλήψεις έχουν πραγματοποιήσει οι σερβικές αρχές

Μέτρα κατά 30 δικαστών έλαβε η κυβέρνηση της Σερβίας στο πλαίσιο της επιχείρησης για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονίας του πρωθυπουργού, Ζόραν Τζίντζιτς.

Οι 30 δικαστές, εκ των οποίων οι επτά ανήκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, οδηγήθηκαν σε πρόωρη σύνταξη.

Ωστόσο, δεν διατυπώθηκαν συγκεκριμένες κατηγορίες εις βάρος τους.

Περιορισμοί επεβλήθησαν, επίσης, στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των ημερήσιων εφημερίδων «Νταν» και «Νατσιονάλ» αλλά και της εβδομαδιαίας «Ιντεντιτέτ» με την κατηγορία ότι προέβαλαν εμπόδια στις έρευνες των αστυνομικών αρχών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας, Ντούσαν Μιχαΐλοβιτς, ανακοίνωσε ότι η αστυνομία γνωρίζει πλέον τα ονόματα δύο εκ των τριών δραστών της δολοφονίας.

Τρίτος ύποπτος

Ο Σέρβος υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε ότι οι φερόμενοι ως δράστες είναι μέλη της συμμορίας Ζεμούν, οι οποίοι κατηγορούνται, επίσης, για διασυνδέσεις με τον πρώην πρόεδρο της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Η φωτογραφία του τρίτου υπόπτου έχει ήδη δοθεί στην δημοσιότητα και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για πολίτη γειτονικής προς τη Σερβία χώρας.

Ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Ζίφκοβιτς, δήλωσε ότι περισσότεροι από 750 ύποπτοι κρατούνται από τις αστυνομικές αρχές για ανακρίσεις σε σχέση με τη δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς.

Βάσει εκτάκτων μέτρων η αστυνομία έχει τη δυνατότητα να μην απαγγείλει κατηγορίες στους συλληφθέντες για διάστημα 30 ημερών.


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2003 - 19:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Μετακινήσεις στρατευμάτων
 

Ισχυρές δυνάμεις αναμένουν τη διαταγή επίθεσης από τον τζορτζ Μπους

Περισσότεροι από 250.000 Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες έχουν πάρει θέση μάχης στην έρημο στο βόρειο Κουβέιτ.

Στο μεταξύ, η στρατιωτική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι 16 Ιρακινοί στρατιώτες παρέδωσαν τα όπλα τους στις αμερικανικές δυνάμεις στα σύνορα της χώρας τους με το Κουβέιτ.

Οι Ιρακινοί στρατιώτες παραδόθηκαν αργότερα σε μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας του Κουβέιτ.

Ο αρχηγός του αμερικανικού στόλου στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, ναύαρχος Τίμοθι Κίτινγκ, δήλωσε ότι ο πόλεμος θα ξεσπάσει μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

«Νομίζω ότι είναι πιθανό ότι ο πρόεδρος θα δώσει τη σχετική διαταγή πολύ σύντομα» ανέφερε ο Αμερικανός Ναύαρχος.

Εν τω μεταξύ, ο υπαρχηγός του αμερικανικού στρατού Τζον Κιν άφησε να εννοηθεί ότι η επίθεση με χερσαίες δυνάμεις θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τους πρώτους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι βομβαρδισμοί θα είναι ιδιαίτερα έντονοι ώστε να προκαλέσουν πανικό και να τρομοκρατήσουν τις ιρακινές δυνάμεις.

Υπολογίζεται ότι τις πρώτες μέρες των βομβαρδισμών θα χρησιμοποιηθούν περισσότερες από 3 χιλιάδες βόμβες που κατευθύνονται από δορυφόρους αλλά και πυραύλους Κρουζ .

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι τελευταίες προετοιμασίες αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς επικρατούν αμμοθύελλες που έχουν μειώσει την ορατότητα σε μερικές περιοχές.

Παράλληλα δημιουργούν προβλήματα και στα ηλεκτρονικά συστήματα των επιθετικών ελικοπτέρων.

Ιρακινή «αντεπίθεση»

Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές εκφράζονται φόβοι ότι το Ιράκ θα επιλέξει να επιτεθεί πρώτο. Το ιρακινό πυροβολικό που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή γύρω από την Βασόρα έχει τη δυνατότητα να πλήξει τις στρατιωτικές βάσεις στο Κουβέιτ.

Παράλληλα οι Δυτικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι ο ιρακινός στρατός διαθέτει χημικά και βιολογικά όπλα και ότι μπορεί να αποφασίσει να τα χρησιμοποιήσει κατά των αμερικανοβρετανικών στρατευμάτων.

Όμως ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ απέρριψε τα σενάρια αυτά λέγοντας ότι αν χρησιμοποιήσουν χημικά και βιολογικά όπλα θα χάσουν την υποστήριξη που πιστεύουν πως έχουν από τη διεθνή κοινή γνώμη.


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2003 - 17:54 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ζήτημα ωρών ο πόλεμος»
 

Και για επιχείρηση προπαγάνδας κατηγορούν τη Βαγδάτη

Ζήτημα ωρών είναι η έναρξη των επιχειρήσεων τονίζουν πηγές του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας.

Δίνοντας ένα περίγραμμα των στόχων στους οποίους θα επικεντρωθούν, τόνισαν επανειλημμένως ότι αυτοί είναι αυστηρά στρατιωτικοί και ότι η νέα τεχνολογία επιτρέπει «βομβαρδισμούς ακριβείας».

Οι πηγές του βρετανικού υπουργείου άμυνας τόνισαν ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να περιορισθούν οι απώλειες αμάχων αν και επεσήμαναν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν πως θα αποφευχθούν απώλειες σε αυτό τον τομέα.

«Οι δυνάμεις μας θα κινηθούν αυστηρά μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών κανονισμών που διέπουν τις πολεμικές συρράξεις» είπε η ίδια πηγή.

Εξάλλου πηγές των μυστικών υπηρεσιών του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας απεκάλυψαν ότι κύρια πρόνοιά τους τη στιγμή αυτή είναι να κατανοήσουν το σκεπτικό του Σαντάμ Χουσεΐν.

«Ποίες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του, πώς θα αντιδράσει. Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθούμε να απαντήσουμε λέει η πηγή του υπουργείου Άμυνας.

Δίκτυο προπαγάνδας

Αν και ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν διαθέτει ιδιαίτερη εμπειρία στον τομέα των διεθνών σχέσεων εντούτοις γνωρίζει πολύ καλά τη δύναμη της προπαγάνδας την οποία και χρησιμοποιεί αποτελεσματικά. Έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο προπαγάνδας που απευθύνεται σε «ευαίσθητους στόχους» όπως είναι η κοινή γνώμη των αραβικών χωρών αλλά και ορισμένων Δυτικών χωρών».

Μεταξύ αυτών, η πηγή του βρετανικού υπουργείου άμυνας κατονόμασε την γαλλική, γερμανική, ρωσική και κινεζική κοινή γνώμη.

Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα παραπληροφόρησης από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο πόλεμος.

«Έχουμε στοιχεία ότι σχεδιάζει να πλήξει με όπλα μαζικής καταστροφής αμάχους μέσα στο Ιράκ ενώ ιρακινοί πράκτορές του μεταμφιεσμένοι σε βρετανούς ή αμερικανούς στρατιώτες θα προβούν σε ακρότητες εναντίον αμάχων. Όλα αυτά θα τα αποδώσει η μηχανή προπαγάνδας του Ιράκ στις συμμαχικές δυνάμεις. Έχουμε πληροφορίες ότι θα προχωρήσει ακόμα και στην καταστροφή της υποδομής του Ιράκ έτσι ώστε να αυξηθεί το κόστος του πολέμου» τόνισε η πηγή του Υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας.

«Εμείς» κατέληξε «έχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία πληροφόρησης του ιρακινού λάού κυρίως με την ρίψη προκηρύξεων που καλούν τον στρατό να μην πολεμήσει ενώ παράλληλα μεταδίδουμε και μηνύματα μέσω ορισμένων ραδιοφωνικών σταθμών και δορυφορικών καναλιών που πιστεύουμε ότι εξακολουθούν να ακούγονται στο Ιράκ».


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2003 - 16:40 ('Ωρα Λονδίνου)
«Κοριοί στα γραφεία της ΕΕ»
 

Οι «κορίοι» εντοπίστηκαν στα γραφεία όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής

Ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης εντοπίστηκαν σε γραφεία που χρησιμοποιούνται από τη Γαλλία και τη Γερμανία στα κτίριο όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντομινί-Ζορζ Μαρό δήλωσε ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις αποστολές της Γαλλίας και της Γερμανίας ενώ συμπλήρωσε πως δεν είναι γνωστό ποιος τοποθέτησε τις συσκευές.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι κατά τη διάρκεια τυπικών ελέγχων εντοπίστηκαν συσκευές παρακολούθησης… οι οποίες δεν αφορούν μόνο τη Γαλλία και τη Γερμανία» δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το πρακτορείο Ρόιτερς υποστηρίζει ότι η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει ως ένα βαθμό αναφορά της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro που υποστηρίζει ότι πίσω από την υπόθεση κατασκοπείας βρίσκονται οι ΗΠΑ.


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2003 - 15:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Μετακινήσεις στρατευμάτων στα σύνορα του Ιράκ
 

Ισχυρές δυνάμεις αναμένουν τη διαταγή επίθεσης από τον τζορτζ Μπους

Περισσότεροι από 250 χιλιάδες αμερικανοί και βρετανοί στρατιώτες έχουν πάρει θέση μάχης στην έρημο στο βόρειο Κουβέιτ.

Ο αρχηγός του αμερικανικού στόλου στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, ναύαρχος Τίμοθι Κίτινγκ, δήλωσε ότι ο πόλεμος θα ξεσπάσει μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

«Νομίζω ότι είναι πιθανό ότι ο πρόεδρος θα δώσει τη σχετική διαταγή πολύ σύντομα» ανέφερε ο Αμερικανός Ναύαρχος.

Εν τω μεταξύ, ο υπαρχηγός του αμερικανικού στρατού Τζον Κιν άφησε να εννοηθεί ότι η επίθεση με χερσαίες δυνάμεις θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τους πρώτους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι βομβαρδισμοί θα είναι ιδιαίτερα έντονοι ώστε να προκαλέσουν πανικό και να τρομοκρατήσουν τις ιρακινές δυνάμεις.

Υπολογίζεται ότι τις πρώτες μέρες των βομβαρδισμών θα χρησιμοποιηθούν περισσότερες από 3 χιλιάδες βόμβες που κατευθύνονται από δορυφόρους αλλά και πυραύλους Κρουζ .

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι τελευταίες προετοιμασίες αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς επικρατούν αμμοθύελλες που έχουν μειώσει την ορατότητα σε μερικές περιοχές.

Παράλληλα δημιουργούν προβλήματα και στα ηλεκτρονικά συστήματα των επιθετικών ελικοπτέρων.

Ιρακινή «αντεπίθεση»

Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές εκφράζονται φόβοι ότι το Ιράκ θα επιλέξει να επιτεθεί πρώτο. Το ιρακινό πυροβολικό που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή γύρω από την Βασόρα έχει τη δυνατότητα να πλήξει τις στρατιωτικές βάσεις στο Κουβέιτ.

Παράλληλα οι Δυτικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι ο ιρακινός στρατός διαθέτει χημικά και βιολογικά όπλα και ότι μπορεί να αποφασίσει να τα χρησιμοποιήσει κατά των αμερικανοβρετανικών στρατευμάτων.

Όμως ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ απέρριψε τα σενάρια αυτά λέγοντας ότι αν χρησιμοποιήσουν χημικά και βιολογικά όπλα θα χάσουν την υποστήριξη που πιστεύουν πως έχουν από τη διεθνή κοινή γνώμη.


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2003 - 15:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Ερντογάν: Κλειστές οι βάσεις μας
 

Η κυβέρνηση ζητά έγκριση για την χρήση του εναέριου χώρου από τις ΗΠΑ

Αύριο αναμένεται να ψηφίσει η τουρκική εθνοσυνέλευση για το αν θα επιτραπεί η διέλευση αμερικανικών μαχητικών στον εναέριο χώρο της Τουρκίας αλλά και η ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στο εξωτερικό

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα προτίθεται να επιτρέψει τη διέλευση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών από τον εναέριο της χώρο αλλά δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει την πρόσβαση αυτών για ανεφοδιασμό στις τουρκικές αεροπορικές βάσεις.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας - Ηνωμένων Πολιτειών επικεντρώνονται αποκλειστικά και μόνο σε πολιτικά και στρατιωτικά ζητήματα και όχι σε οικονομικά πακέτα και ανταλλάγματα.

Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι η αυριανή ψηφοφορία στην τουρκική εθνοσυνέλευση δεν πρόκειται να δώσει στην Ουάσινγκτον το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις τουρκικές αεροπορικές βάσεις.

Πάντως ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Αλί Μπαμπατζάν, επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες πολιτείες απέσυραν το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα προσέφεραν για τη συνεργασία της Άγκυρας.

Οι φήμες για την ακύρωση της αμερικανικής βοήθειας που κυκλοφορούσαν από το πρωί της Τετάρτης οδήγησαν τον γενικό δείκτη τιμών του τουρκικού χρηματιστηρίου σε πτώση που άγγιξε τις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα ανακοίνωσε πάντως ότι η οικονομική συνεργασία των δυο χωρών σε διεθνές επίπεδο θα συνεχιστεί.

Αναλυτές, αναφέρουν ότι το Πεντάγωνο έχει ήδη εγκαταλείψει τα σχέδια για τη δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου από το Βορά και επιθυμεί απλώς τη μεταφορά μέσω αέρος μικρότερων δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ.

Πριν από δυο εβδομάδες η τουρκική εθνοσυνέλευση απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων σε τουρκικό έδαφος.


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2003 - 14:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπλιξ: «Καταστροφή ο πόλεμος»
 

Οι κάτοικοι της Βαγδάτης αναμένουν τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς

«Η χρήση βίας εναντίον του Ιράκ θα είναι καταστροφική» δήλωσε ο επικεφαλής επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ λίγο πριν από την παρουσίαση της τελευταίας του έκθεσης για το οπλοστάσιο του Ιράκ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Χανς Μπλιξ εξέφρασε απογοήτευση που δεν επιτράπηκε στους επιθεωρητές να συνεχίσουν το έργο τους και χαρακτήρισε πολύ μικρό το χρονικό διάστημα τριών μηνών που είχαν στη διάθεσή τους.

Στη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Βρετανίας και Ισπανίας.

Ώρα μηδέν στη Βαγδάτη

Στη Βαγδάτη κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Ιρακινού κοινοβουλίου οι βουλευτές απέρριψαν το αίτημα των ΗΠΑ για την αποχώρηση του Σαντάμ Χουσείν και μελών της οικογένειάς του.

Ο πρόεδρος του σώματος Σαντούν Χαμμαντί, απηύθυνε μήνυμα ενότητας ζητώντας από τους βουλευτές να ορθώσουν το ανάστημα τους για να αντιμετωπίσουν την «εγκληματική» όπως είπε αμερικανική επιβουλή.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της πόλης πραγματοποιούν τις τελικές προετοιμασίες πριν από την έναρξη των αμερικανοβρετανικών βομβαρδισμών

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην ιρακινή πρωτεύουσα ελάχιστα μαγαζιά εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά και οι τιμές έχουν φτάσει στα ύψη. Πολλοί κάτοικοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πόλη με κατεύθυνση τα σύνορα με την Συρία, αν και οι πληροφορίες λένε ότι τα σύνορα είναι κλειστά.

Οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για ανθρωπιστική τραγωδία καθώς τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν ότι περίπου 2 εκατομμύρια ιρακινοί θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς.


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2003 - 15:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: «Αύριο η απόφαση για το Ιράκ»
 

Η κυβέρνηση ζητά έγκριση για την χρήση του εναέριου χώρου από τις ΗΠΑ

Αύριο αναμένεται να ψηφίσει η τουρκική εθνοσυνέλευση για το αν θα επιτραπεί η διέλευση αμερικανικών μαχητικών στον εναέριο χώρο της Τουρκίας αλλά και η ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στο εξωτερικό

Πάντως ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Αλί Μπαμπατζάν, οι Ηνωμένες πολιτείες απέσυραν το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα προσέφεραν για τη συνεργασία της Άγκυρας.

Οι φήμες για την ακύρωση της αμερικανικής βοήθειας που κυκλοφορούσαν από το πρωί της Τετάρτης οδήγησαν τον γενικό δείκτη τιμών του τουρκικού χρηματιστηρίου σε πτώση που άγγιξε τις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες.

Αναλυτές, αναφέρουν ότι το Πεντάγωνο έχει ήδη εγκαταλείψει τα σχέδια για τη δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου από το Βορά και επιθυμεί απλώς τη μεταφορά μέσω αέρος μικρότερων δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ.

Πριν από δυο εβδομάδες η τουρκική εθνοσυνέλευση απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων σε τουρκικό έδαφος.


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2003 - 11:20 ('Ωρα Λονδίνου)
«Κοριοί στα γραφεία της ΕΕ»
 


Ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης εντοπίστηκαν σε γραφεία που χρησιμοποιούνται από τη Γαλλία και τη Γερμανία στα κτίριο όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντομινί-Ζορζ Μαρό δήλωσε ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις αποστολές της Γαλλίας και της Γερμανίας ενώ συμπλήρωσε πως δεν είναι γνωστό ποιος τοποθέτησε τις συσκευές.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι κατά τη διάρκεια τυπικών ελέγχων εντοπίστηκαν συσκευές παρακολούθησης… οι οποίες δεν αφορούν μόνο τη Γαλλία και τη Γερμανία» δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το πρακτορείο Ρόιτερς υποστηρίζει ότι η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει ως ένα βαθμό αναφορά της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro που υποστηρίζει ότι πίσω από την υπόθεση κατασκοπείας βρίσκονται οι ΗΠΑ.


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2003 - 06:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ απέρριψε το τελεσίγραφο
 

Το 48ωρο τελεσίγραφο του προέδρου Μπους προς το Σαντάμ Χουσεΐν μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο

Η κυβέρνηση του Ιράκ απέρριψε το αμερικανικό τελεσίγραφο. Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε ότι η απόρριψη του τελεσιγράφου αποφασίσθηκε κατά τη διάρκεια της κοινής σύσκεψης του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ και του Επαναστατικού Διοικητικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Σαντάμ Χουσεΐν.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, το Ιράκ δεν ακολουθεί τις διαταγές ξένων δυνάμεων και δεν επιλέγει τους ηγέτες του για να ικανοποιήσει την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο ή το Τελ Αβίβ -όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ένας από τους υιούς του Ιρακινού ηγέτη ζήτησε να φύγουν από την εξουσία ο Αμερικανός πρόεδρος και η οικογένειά του.

Το τελεσίγραφο 48 ωρών είχε απευθύνει στον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν και στους ανθρώπους του περιβάλλοντός του για να φύγουν από τη χώρα τους ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους σε διάγγελμα που απηύθυνε προς τον αμερικανικό λαό.

Ο κ. Μπους είπε ότι οι προσπάθειες για ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ απέτυχαν επανειλημμένα αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του δεν φύγουν άμεσα από το Ιράκ, τότε θα ξεκινήσουν σύντομα στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ.

«Όπλα μαζικής καταστροφής»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ακόμα ότι το Ιράκ συνεχίζει να διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής τα οποία, ήδη, όπως είπε, έχει χρησιμοποιήσει εναντίον γειτονικών κρατών του και των ίδιων των κατοίκων του Ιράκ.

«Το Ιράκ δεν πρόκειται να αφοπλιστεί όσο στην εξουσία της χώρας βρίσκεται ο Σαντάμ Χουσεΐν», είπε ο κ. Μπους ο οποίος, απευθυνόμενος άμεσα προς το λαό του Ιράκ, είπε ότι η ημέρα της «απελευθέρωσής» τους είναι κοντά κάνοντας λόγο για «ένα νέο και ειρηνικό Ιράκ».

Ο κ. Μπους απηύθυνε και μήνυμα προς τους στρατιώτες του Ιράκ λέγοντας ότι, σε περίπτωση πολέμου, όσοι διαπράξουν εγκλήματα πολέμου θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και ότι δεν θα αποτελέσει τότε καλή δικαιολογία για τους ίδιους να πουν ότι απλώς εκτελούσαν οδηγίες.


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2003 - 06:25 ('Ωρα Λονδίνου)
«Θα εισβάλουμε στο Ιράκ ούτως ή άλλως»
 

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά από αμερικανικά στρατεύματα στα σύνορα Κουβέιτ - Ιράκ

Ο Λευκός Οίκος λέει ότι ακόμα και εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν υποκύψει στο τελεσίγραφο Μπους και εγκαταλείψει το Ιράκ, οι αμερικανικές δυνάμεις θα εισβάλουν στη χώρα ερευνώντας για όπλα μαζικής καταστροφής.

Μιλώντας στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπους, Άρι Φλάισερ, προσέθεσε ότι εάν ο Ιρακινός ηγέτης δεν έχει εγκαταλείψει το Ιράκ μέχρι την Τετάρτη, αυτό θα είναι το ύστατο λάθος του.


Απογείωση αμερικανικού μαχητικού από αεροπλανοφόρο στον Περσικό
Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι 30 κράτη έχουν συμπαραταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ, ενώ – όπως είπε – υπάρχουν ακόμη 15 χώρες που σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις έχουν προσφέρει την υποστήριξή τους στην αμερικανοβρετανική εκστρατεία.

Ο κ. Πάουελ δεν θέλησε να αναφερθεί ονομαστικά στις χώρες που στηρίζουν την εκστρατεία εν κρυπτώ, αλλά έφερε ως παράδειγμα την Τουρκία, για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Στο μεταξύ η Δανία έγινε η τελευταία χώρα που δηλώνει ότι θα συνεισφέρει στρατιωτικές δυνάμεις στην αμερικανική επίθεση, μαζί με τις Βρετανία, Αυστραλία, Πολωνία και Αυστραλία.

Συνεδρίαση Συμβουλίου Ασφαλείας

Την Τετάρτη συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.


Υποστήριξη από 30 «φανερούς» και 15 «κρυφούς» συμμάχους λέει ότι έχει ο Κόλιν Πάουελ
Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Σώματος, πρέσβης της Γουϊνέας, η συνεδρίαση θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των μονίμων μελών Ρωσίας και Γαλλίας (των κ.κ. Ιγκόρ Ιβανόφ και Ντομινίκ Ντε Βιλπέν αντίστοιχα).

Αλλά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, χαρακτήρισε τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας άσκοπη και δήλωσε ότι δεν θα λάβει μέρος.

Στη συνεδρίαση αυτή ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ αναμένεται να παρουσιάσει την τελευταία αναφορά του για το έργο που επιτέλεσαν οι υφιστάμενοί του στο Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.