Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-03-21

  1. Σφυροκοπείται η Βαγδάτη
  2. Το Ιράκ καταγγέλει τα ΗΕ
  3. Τουρκικά στρατεύματα στο Ιράκ
  4. Τουρκικά στρατεύματα στο Ιράκ
  5. Κατηγορίες Β. Κορέας προς ΗΠΑ
  6. Σφυροκόπημα στη Βαγδάτη
  7. Χρήση τουρκικού εναέριου χώρου
  8. Σφυροκόπημα στη Βαγδάτη
  9. Βολές Σιράκ κατά Μπλερ και Μπους
  10. Παγκόσμια αντιπολεμικά συλλαλητήρια
  11. Προελαύνουν οι Αμερικανοί
  12. Σφυροκόπημα στη Βαγδάτη
  13. Ο πόλεμος για τις πετρελαιοπηγές
  14. Πτωτική η πορεία των πετρελαϊκών τιμών
  15. Προέλαση πρός τη Βαγδάτη
  16. Σφυροκοπείται η Βαγδάτη
  17. Προελαύνουν οι Αμερικανοί στο νότιο Ιράκ
  18. Πολύνεκρη συντριβή Τσινούκ στο Κουβέιτ
  19. Συνετρίβη ελικόπτερο στο Κουβέιτ
  20. Κόντρα ΗΠΑ - Τουρκίας για το βόρειο Ιράκ
  21. Εισβολή και προγεφύρωμα στο Ιράκ
  22. Εισβολή χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ
  23. Η «ισχύς» του αντιπολεμικού κινήματος
  24. Συνετρίβη ελικόπτερο στο Κουβέιτ
  25. Ε.Ε: «Αδύναμη» απέναντι στις εξελίξεις

Σάββατο 22 Μαρτίου 2003 - 01:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφυροκοπείται η Βαγδάτη
 

Οι βομβαρδισμοί στη Βαγδάτη θεωρούνται πρωτοφανώς σφοδροί

Τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς από την αρχή του πολέμου στο Ιράκ δέχτηκε η Βαγδάτη, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι πρόκειται για την αρχή μόνο των επιδρομών.

Πάνω από 300 πύραυλοι Κρουζ έπληξαν, κυρίως κυβερνητικά κτίρια τυλίγοντας με ενα πυκνό σύνεφο καπνού την ιρακινή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, αναμένεται να ακολουθήσουν εκατοντάδες αεροπορικές επιθέσεις, καθώς η στρατηγική της Ουάσινγκτον είναι «να προκαλέσει τον τρόμο».


Ολα τα κτίρια που μπορώ να δω έχουν τυλιχθεί στις φλόγες
Πολ Γουντ, ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη
Ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, υπογράμμισε ότι « εντός των επομένων ωρών θα πληγούν εκατοντάδες ιρακινοί στόχοι».

Στρατιωτικές εξελίξεις

Καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις επελαύνουν στο νότιο Ιράκ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διοικητής και υποδιοικητής της 51ης μεραρχίας του Ιράκ παραδόθηκαν στους αμερικανούς πεζοναύτες.

Δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των στρατιωτών που παραδόθηκαν μαζί με τους διοικητές τους.

Ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι οι αμερικανοί διοικητές προτρέπουν και άλλους ιρακινούς αξιωματικούς να παραδοθούν.


Το λιμάνι Ουμ Κασρ κατελήφθη από τις συμμαχικές δυνάμεις
Σερ Μάικλ Μπόις, επικεφαλής του βρετανικού γενικού επιτελείου στρατού
Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν νωρίτερα μεταξύ ιρακινών στρατιωτών και αμερικανικών ειδικών δυνάμεων κοντά στις πετρελαιοπηγές του βορείου Ιράκ.

Τα αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επίσης επιθέσεις και στην Μοσούλη.

Στον νότο, οι δυνάμεις της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών κατέλαβαν την Βασόρα καθώς και
δύο αεροδρόμια 250 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

Συνεχίζεται η προέλαση


Η Βασόρα θεωρείται στρατηγικής σημασίας
Οι βρετανικές δυνάμεις αναφέρουν ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους την ιρακινή χερσόνησο Αλ Φάου, όπου βρίσκονται πολλές δεξαμενές πετρελαίου.

Η αμερικανική τρίτη μεραρχία πεζικού κινείται προς το κεντρικό Ιράκ και συμφωνα με πληροφορίες συνάντησε αντίσταση στην πόλη Νασιρίγια, ανάμεσα στον Ευφράτη και τη Βαγδάτη.

Δύο Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν την Παρασκευή στο νότιο Ιράκ, ενώ νωρίτερα οκτώ Βρετανοί και τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί όταν συνετρίβη το μεταγωγικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν.


Σάββατο 22 Μαρτίου 2003 - 03:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ καταγγέλει τα ΗΕ
 

Ιρακινή γιγαντοαφίσα

Σφοδρή φραστική επίθεση κατά του γενικού γραμματέα των ΗΕ Κόφι Ανάν, εξαπέλυσε ο ιρακινός πρέσβυς Μωχαμεντ Αλ Ντούρι.

Ο ιρακινός αξιωματούχος καταδίκασε την "ολιγωρία" όπως την απεκάλεσε του γενικού γραμματέα να καταγγείλει την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

Ο κ. Αλ Ντούρι ισχυρίσθηκε ότι τα ΗΕ πρόδωσαν την χώρα του "κλείνοντας τα μάτια" όπως, χαρακτηριστικά ,είπε στήν παράνομη επιχείρηση η οποία, σύμφωνα με τον ιρακινό αξιωματούχο, παραβιάζει κατάφωρα την ιδρυτική Χάρτα των ΗΕ.

Ο ιρακινός πρέσβυς ισχυρίσθηκε ότι ο Κόφι Ανάν, υπεστήριξε το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο το οποίο αφαιρούσε από την κυβέρνηση της Βαγδάτης την διαχείρηση των εσόδων που προέρχονται από το το πρόγραμμα "πετρέλαιο για τρόφιμα"


Σάββατο 22 Μαρτίου 2003 - 01:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκικά στρατεύματα στο Ιράκ
 

Αμερικανικό μαχητικό F-16 στους ουρανούς πάνω από την Κωνσταντινούπολη

Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 1.500 Τούρκοι στρατιώτες έχουν προωθηθεί στο βόρειο Ιράκ, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν τουρκική παρουσία σε ιρακινό έδαφος.


Η πλειοψηφία του τουρκικού λαού τάσσεται εναντίον του πολέμου
Παρόλα αυτά, ανώτατος αξιωματικός του τουρκικού στρατού φέρεται να δήλωσε ότι τις επόμενες ώρες θα διασχίσουν τα σύνορα περισσότεροι Τούρκοι στρατιώτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλά Γκιουλ, υποστήριξε ότι λόγος της ανάπτυξης των τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ είναι να αναχαιτισθεί το μαζικό κύμα προσφύγων προς την Τουρκία.

Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ.

Εναέριος χώρος

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Βετσντί Γκονούλ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του κατέληξε τελικά σε συμφωνία και επέτρεψε τη χρήση του εναέριου χώρου της από αμερικανικά αεροσκάφη.


Η Τουρκία επιθυμούσε την ανάπτυξη στρατευμάτων της στο βόρειο Ιράκ

Η αρνηση του τουρκικού κοινοβουλίου να επιτρέψει την χρήση του εδάφους ή του εναερίου χώρου της χώρας από τις αμερικανικές δυνάμεις, προκάλεσε κρίση στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών λένε ότι συνεχίζονταν όλη τη νύκτα οι διαπραγματεύσεις για να διευθετηθούν οι όροι της σχετικής συμφωνίας.

Ο αεροδιάδρομος που παραχωρήθηκε μετά την ψηφοφορία της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης την Πέμπτη δεν έχει ακόμα χρησιμοποιηθεί.

Οικονομική βοήθεια

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το τουρκικό κοινοβούλιο δεν επέτρεψε στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τις τουρκικές βάσεις, ούτε για περίπτωση ανεφοδιασμού.

Επιπλέον, δεν επέτρεψε την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στην Τουρκία μόνο για τη χρησιμοποίηση του εναέριου χώρου.

Η Ουάσινγκτον είχε υποσχεθεί ένα τεράστιο πακέτο οικονομικής βοήθειας, το οποίο ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να επιτραπεί η ανάπτυξη 62.000 Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα.

Ο ρόλος των Κούρδων

Η τουρκική κυβέρνηση έκανε σαφές εξ αρχής ότι δεν προκειται να επιτρέψει αυτονομιστικές κινήσεις των Κούρδων του Ιράκ, απείλησε μάλιστα με εισβολή.

Κύριο μέλημα της Ουάσινκτον, ωστόσο, είναι να αποφευχθεί με κάθε μέσο μια σύγκρουση του τουρκικού στρατού με τους Κούρδους του Ιράκ.

Εκπρόσωποι της ημί- αυτόνομης κουρδικής διοίκησης στο βόρειο Ιράκ είχαν δηλώσει ότι θα απαντούσαν δυναμικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισβολής του τουρκικού στρατού στα εδάφη τους.


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 - 23:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκικά στρατεύματα στο Ιράκ
 

Αμερικανικό μαχητικό F-16 στους ουρανούς πάνω από την Κωνσταντινούπολη

Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 1.500 Τούρκοι στρατιώτες πέρασαν το βόρειο Ιράκ, παρά τη σφοδρή αντίσταση που αντιμετωπίζε η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το εν λόγω θέμα.


Η πλειοψηφία στην Τουρκία τάσσεται εναντίον του πολέμου
Τούρκος αξιωματούχος μάλιστα φέρεται να δήλωσε ότι στη συνέχεια θα διασχίσουν τα σύνορα περισσότεροι Τούρκοι στρατιώτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλά Γκιουλ, υπογράμμισε ότι ο λόγος της ανάπτυξης των τουρκικών στρατευμάτων είναι να τεθεί εμπόδιο στη μαζική διέλευση προσφύγων από το Ιράκ.

Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ.

Εναέριος χώρος

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Βετσντί Γκονούλ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του κατέληξε τελικά σε συμφωνία που επιτρέψει τη χρήση του εναέριου χώρου της από αμερικανικά αεροσκάφη.


Η Τουρκία επιθυμούσε την ανάπτυξη στρατευμάτων της στο βόρειο Ιράκ
Βάσει της εν λόγω συμφωνίας, τα αμερικανικά αεροσκάφη θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τον τουρκικό εναέριο χώρο για τις επιθέσεις του στο βόρειο Ιράκ.

Η συμφωνία πάντως είχε νωρίτερα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, παρά την έγκριση που είχε λάβει το εν λόγω νομοσχέδιο από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Κύριο εμπόδιο ήταν το γεγονός ότι η Τουρκία ήθελε να στείλει στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ για να αναχαιτίσει μία ενδεχόμενη εξέγερση των Κούρδων.

Ο ρόλος των Κούρδων

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον ήθελε να αποφύγει συγκρούσεις ανάμεσα σε Τούρκους και Κούρδους, οι οποίοι είναι και οι δύο σύμμαχοί της σε αυτή την εκστρατεία.

Εκπρόσωποι της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης στο βόρειο Ιράκ είχαν δηλώσει ότι θα απαντούσαν δυναμικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισβολής του τουρκικού στρατού στα εδάφη τους.

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών λένε ότι συνεχίζονταν όλη τη νύκτα οι διαπραγματεύσεις για να διευθετηθούν οι όροι της σχετικής συμφωνίας.

Ο αεροδιάδρομος που παραχωρήθηκε μετά την ψηφοφορία της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης την Πέμπτη δεν έχει ακόμα χρησιμοποιηθεί.

Οικονομική βοήθεια

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το τουρκικό κοινοβούλιο δεν επέτρεψε στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τις τουρκικές βάσεις, ούτε για περίπτωση ανεφοδιασμού.

Επιπλέον, δεν επέτρεψε την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στην Τουρκία μόνο για τη χρησιμοποίηση του εναέριου χώρου.

Η Ουάσινγκτον είχε υποσχεθεί ένα τεράστιο πακέτο οικονομικής βοήθειας, το οποίο ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να επιτραπεί η ανάπτυξη 62.000 Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα.


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 - 23:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατηγορίες Β. Κορέας προς ΗΠΑ
 

Στα σύνορα Βορείου και Νοτίου Κορέας συνεχίζει να επικρατεί ένταση

Η Βόρειος Κορέα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ετοιμάζουν μία προειδοποιητική επίθεση εναντίον της, παράλληλα με την εκστρατεία στο Ιράκ.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βορείου Κορέας επεσήμανε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότιο Κορέα αποτελούν απόδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για επιθέσεις.

Η Βόρειος Κορέα προειδοποίησε επίσης τη Νότιο Κορέα να σταματήσει τις εκπομπές σημάτων κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Ο «άξονας του κακού»

Εν τω μεταξύ, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας τόνισε ότι η διένεξη στο Ιράκ θα επιφέρει «καταστροφικές συνέπειες».

Ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια στην κορεατική χερσόνησο είχαν προετοιμασθεί εννέα μήνες πριν, αλλά πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα λόγω της επανέναρξης του πυρηνικού προγράμματος της Βορείου Κορέας.

Ωστόσο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βορείου Κορέας θεωρεί ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις συνέπεσαν με τις επιθέσεις στο Ιράκ, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης συμπεριλάβει στον «άξονα του κακού» και τη Βόρειο Κορέα.

Η Βόρειος Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες διέρχονται από περίοδο έντασης από τον Οκτώβριο, όταν η Πιονγκγιάνγκ παραδέχθηκε ότι σχεδιάζει να συνεχίσει την ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος.

Από τότε μέχρι σήμερα, η Βόρειος Κορέα έδιωξε τους επιθεωρητές όπλων από τη χώρα, ενεργοποίησε ξανά ένα εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και αποσύρθηκε από τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 - 19:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφυροκόπημα στη Βαγδάτη
 

Οι βομβαρδισμοί στη Βαγδάτη θεωρούνται πρωτοφανώς σφοδροί

Η πρωτεύουσα του Ιράκ δέχθηκε σφοδρούς βομβαρδισμούς για δεύτερη συνεχή βραδιά, ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι πρόκειται για την αρχή μόνο των επιδρομών.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, αναμένεται να ακολουθήσουν εκατοντάδες αεροπορικές επιθέσεις, καθώς η στρατηγική της Ουάσινγκτον είναι «να προκαλέσει τον τρόμο», όπως υποστηρίζεται.


Ολα τα κτίρια που μπορώ να δω έχουν τυλιχθεί στις φλόγες
Πολ Γουντ, ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη
Ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, υπογράμμισε ότι «μέσα στις επόμενες ώρες πληγούν εκατοντάδες ιρακινοί στόχοι».

Ανάμεσα στα κτίρια που επλήγησαν ήταν ένα από τα παλάτια του Σαντάμ Χουσεϊν στην όχθη του ποταμού Τίγρη, τα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών και του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, δυτικά της Βαγδάτης, καθώς και το διεθνές αεροδρόμιο.

Ισχυρότατες εκρήξεις ακούγονταν για ώρες, ενώ πυκνά σύννεφα καπνού τύλιξαν την ιρακινή πρωτεύουσα.

«Ολα τα κτίρια που μπορώ να δω έχουν τυλιχθεί στις φλόγες», δήλωσε ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, ο οποίος επεσήμανε ότι τα σύννεφα καπνού είναι τόσο πυκνά που κανείς δεν μπορεί να αναγνωρίσει ποιά κτίρια φλέβονται.

Στρατιωτικές εξελίξεις

Τα αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επίσης επιθέσεις και στην πόλη Μοσούλ, η οποία βρίσκεται στις βόρειες περιοχές της χώρας.


Το ιρακινό λιμάνι Ουμ Κασρ βρίσκεται πλέον σε συμμαχικά χέρια
Σερ Μάικλ Μπόις, επικεφαλής του βρετανικού γενικού επιτελείου στρατού
Σφοδρές συγκρούσεις είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα γύρω από το πεδίο των πετρελαιοπηγών στις βόρειες περιοχές της χώρας, τις οποίες θέλουν να καταλάβουν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

Οι συμμαχικές δυνάμεις της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκονται επίσης πολύ κοντά στη Βασόρα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο ιρακινά αεροδρόμια που βρίσκονται 250 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν επίσης και το ιρακινό λιμάνι Ουμ Κασρ, που θεωρείται προγεφύρωμα για την κατάληψη της Βασόρας.

Συνεχίζεται η προέλαση

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC που ακολουθεί τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα, αναφέρει ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν ακόμη τον απόλυτο έλεγχο του Ουμ Κασρ.


Η Βασόρα θεωρείται στρατηγικής σημασίας
Οι βρετανικές δυνάμεις αναφέρουν ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους την ιρακινή χερσόνησο Αλ Φάου, όπου βρίσκονται πολλές δεξαμενές πετρελαίου.

Η αμερικανική τρίτη μεραρχία πεζικού κινείται προς το κεντρικό Ιράκ και την πόλη Νασιρίγια, η οποία θεωρείται πέρασμα-κλειδί ανάμεσα στον ποταμό Ευφράτη και τη Βαγδάτη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι κοντά στην πόλη Νασιρίγια, οι συμμαχικές δυνάμεις αντιμετώπισαν σφοδρή αντίσταση από τα ιρακινά στρατεύματα.

Δύο Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν την Παρασκευή στο νότιο Ιράκ, ενώ νωρίτερα οκτώ Βρετανοί και τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί όταν συνετρίβη το μεταγωγικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν.


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 - 20:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Χρήση τουρκικού εναέριου χώρου
 

Αμερικανικό μαχητικό F-16 στους ουρανούς πάνω από την Κωνσταντινούπολη

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Βετσντί Γκονούλ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του κατέληξε τελικά σε συμφωνία που επιτρέψει τη χρήση του εναέριου χώρου της από αμερικανικά αεροσκάφη.


Η πλειοψηφία στην Τουρκία τάσσεται εναντίον του πολέμου
Βάσει της εν λόγω συμφωνίας, τα αμερικανικά αεροσκάφη θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τον τουρκικό εναέριο χώρο για τις επιθέσεις του στο βόρειο Ιράκ.

Η συμφωνία πάντως είχε νωρίτερα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, παρά την έγκριση που είχε λάβει το εν λόγω νομοσχέδιο από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Κύριο εμπόδιο ήταν το γεγονός ότι η Τουρκία ήθελε να στείλει στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ για να αναχαιτίσει μία ενδεχόμενη εξέγερση των Κούρδων.

Ο ρόλος των Κούρδων

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον ήθελε να αποφύγει συγκρούσεις ανάμεσα σε Τούρκους και Κούρδους, οι οποίοι είναι και οι δύο σύμμαχοί της σε αυτή την εκστρατεία.


Η Τουρκία επιθυμούσε την ανάπτυξη στρατευμάτων της στο βόρειο Ιράκ
Εκπρόσωποι της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης στο βόρειο Ιράκ είχαν δηλώσει ότι θα απαντούσαν δυναμικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισβολής του τουρκικού στρατού στα εδάφη τους.

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών λένε ότι συνεχίζονταν όλη τη νύκτα οι διαπραγματεύσεις για να διευθετηθούν οι όροι της σχετικής συμφωνίας.

Ο αεροδιάδρομος που παραχωρήθηκε μετά την ψηφοφορία της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης την Πέμπτη δεν έχει ακόμα χρησιμοποιηθεί.

Οικονομική βοήθεια

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το τουρκικό κοινοβούλιο δεν επέτρεψε στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τις τουρκικές βάσεις, ούτε για περίπτωση ανεφοδιασμού.

Επιπλέον, δεν επέτρεψε την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στην Τουρκία μόνο για τη χρησιμοποίηση του εναέριου χώρου.

Η Ουάσινγκτον είχε υποσχεθεί ένα τεράστιο πακέτο οικονομικής βοήθειας, το οποίο ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να επιτραπεί η ανάπτυξη 62.000 Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα.


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 - 18:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφυροκόπημα στη Βαγδάτη
 

Σφοδροί οι βομβαρδισμοί στη Βαγδάτη χθες τη νύχτα

Μεγάλες εκρήξεις σημειώθηκαν απόψε μετά τις 19.00 τοπική ώρα στις δυτικές περιοχές της ιρακινής πρωτεύουσας.

"Είδαμε τουλάχιστον μία έκρηξη στη δυτική Βαγδάτη, ίσως στα περίχωρα της πόλης ή έξω από την πόλη" , μετέδωσε ο ανταποκριτής του Reuters.

Προηγουμένως οι σειρήνες ήχησαν και πάλι στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους απόψε το βράδυ αναμένεται να αρχίσει ο μεγάλος από αέρος βομβαρδισμός του Ιράκ.


Βομβαρδίζονται οι κατοικίες του Σαντάμ Χουσεΐν

Στη Βαγδάτη χτυπήθηκαν με πυραύλους κρουζ κτίρια των υπουργείων Εξωτερικών, Προγραμματισμού και του υπουργικού συμβουλίου καθώς και το γραφείο που χρησιμοποιούσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ταρίκ Αζίζ. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία χτυπήθηκε και ένα από τα ανάκτορα του Σαντάμ Χουσείν.

Ο υπουργός Εμπορίου του Ιράκ Μουχάμαντ Μάχντι Σαλίχ, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου που μεταδόθηκε από την ιρακινή τηλεόραση είπε ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες και πυραύλους στη Βαγδάτη προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς.

"Λίγο πριν έρθω είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας και με πληροφόρησε ότι είχαμε θανάτους και τραυματισμούς αμάχων", είπε ο ιρακινός υπουργός Εμπορίου.

Ο αιδεσιμότατος Νέβιλ Γουότσον από την Αυστραλία είναι ένας από τους 25 ξένους της ανθρώπινης ασπίδας στη Βαγδάτη. Μιλώντας στη ραδιοφωνία της Αυστραλίας είπε ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει σθεναρά αντίσταση στη Βαγδάτη γιατί ο ιρακινός στρατός είναι η "σκιά" αυτού που ήταν το 1991 είπε ο αιδεσιμότατος Γουότσον και πρόσθεσε :

"Έχω επισημάνει ότι η ισορροπία δυνάμεων είναι τελείως άνιση... . Στο μέλλον πιστεύω ότι ο πόλεμος αυτός δεν θα ονομάζεται πόλεμος αλλά σφαγή" , είπε ο αιδεσιμότατος Γουότσον.


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 - 18:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Βολές Σιράκ κατά Μπλερ και Μπους
 

Ο Ζακ Σιράκ θεωρεί ότι η παρούσα χρονική περίοδος είναι «τραγική»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, δήλωσε ότι η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τεθεί στο περιθώριο της διεθνούς νομιμότητας όσον αφορά το θέμα του Ιράκ.


Η εκστρατεία στο Ιράκ μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες
Ζακ Σιράκ, πρόεδρος της Γαλλίας
Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, μετά τη λήξη του εαρινού συμβουλίου κορυφής, ο κ. Σιράκ υπογράμμισε ότι η παρούσα χρονική περίοδος είναι «τραγική» και προειδοποίησε ότι η εκστρατεία στο Ιράκ μπορεί να έχει «απρόβλεπτες επιπτώσεις».

Ωστόσο, ο κ. Σιράκ υπογράμμισε ότι η χώρα του έχει τη διάθεση να εξομαλύνει τις διαφορές της με τη Βρετανία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ πραγματοποίησε την Παρασκευή συνάντηση με το Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, έπειτα από βδομάδες έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Βρετανία κατηγόρησε πρόσφατα τη Γαλλία για «αδιαλλαξία», επειδή η γαλλική κυβέρνηση είχε εμμείνει στη θέση της να ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα του Ιράκ.

Υποσχέσεις των 15

Κατά την έναρξη του εαρινού συμβουλίου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ηγέτες των 15 χωρών-μελών της κοινότητας υποσχέθηκαν ότι παράσχουν άμεση ανθρωπιστική βοήθεια προς το λαό του Ιράκ.

Ωστόσο, δεν ανακοίνωσαν εάν θα συμμετάσχουν στις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Ιράκ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργο Δαράτο, η κοινή δήλωση των 15 αποφεύγει να θίξει
τα αίτια και τις αφορμές του πολέμου και να επιρρίψει σε κάποιους τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Ο ανταποκριτής μας επισημαίνει επίσης ότι οι 15 απλώς «θεμελιώνουν μια σειρά από ευχές και ακίνδυνες πολιτικά προτάσεις που δεν δεσμεύουν κανένα».


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 - 18:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Παγκόσμια αντιπολεμικά συλλαλητήρια
 

Χιλιάδες φοιτητές συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στην Ινδονησία

Μαζικές κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη συνεχή ημέρα, ενώ δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.


Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Τόκιο
Τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σανάα, όπου υπήρξαν συμπλοκές των διαδηλωτών με τους αστυνομικούς.

Στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, Κάιρο, οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι πραγματοποίησαν για δεύτερη συνεχή ημέρα πορείες στο ιστορικό τέμενος Αλ-Αζχάρ.

Συμπλοκές πραγματοποιήθηκαν και στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις οπισθοχώρησαν σε μία προσπάθεια να επαναφέρουν την τάξη.

Ασία, Ευρώπη, Αμερική

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Ασία και την Ευρώπη. Πιστεύεται ότι η μεγαλύτερη κινητοποίηση στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, όπου συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 150.000 άτομα.

Στη νότιο Ασία, οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ και στο Μπαγκλαντές.


Στο Πακιστάν κηρύχθηκε εθνική απεργία
Στο Πακιστάν, οι αντιπολεμικές οργανώσεις σε συνεργασία με ισλαμικές ομάδες κήρυξαν ημέρα εθνικής απεργίας.

Μεγάλες ήταν όμως και οι κινητοποιήσεις στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες συλλήψεις μέσα σε μία ημέρα εδώ και 22 χρόνια.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αυστραλία, αλλά και την ανατολική Ασία - Ιαπωνία, Νότιο Κορέα και Μαλασία.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αναμένονται και νέες κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου.


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 - 17:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Προελαύνουν οι Αμερικανοί
 

Ιρακινοί που παραδίδονται στους Αμερικανούς

Συνεχίζεται η προέλαση των Αμερικανικών και Βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στα πλαίσια της πρώτης μεγάλης χερσαίας επιχείρησης, που στόχο έχει την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη.

Αμερικανική φάλαγγα που ξεκίνησε από το βόρειο Κουβέϊτ έχει φθάσει στα περίχωρα της ιρακινής πόλης Νασαρίγια.

Οι ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν ότι οι στρατιώτες της φάλαγγας έχουν καλύψει περίπου το ένα τρίτο της απόστασης που απέχει η Βαγδάτη από τα σύνορα με το Κουβέϊτ.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν με τις ιρακινές δυνάμεις για τον έλεγχο σημείου στρατηγιξκής σημασίας στον ποταμό Ευφράτη.

Υπό τον έλεγχο των Αμερικανών το Ουμ Κασρ

Αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται στο ιρακινό λιμάνι Ουμ Κασρ που είναι σημαντική βάση του ιρακινού ναυτικού και θεωρείται από τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις σημαντικό προγεφύρωμα για την κατάληψη της Βασόρας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Νότιο Ιράκ.

Οι Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες συνάντησαν σθεναρή αντίσταση όταν πέρασαν τα σύνορα του Κουβέϊτ με το Ιράκ, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC Άνταμ Μάϊνοτ.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη οι Ιρακινοί υπουργοί Εσωτερικών και Πληροφόρησης ντυμένοι στρατιωτικές στολές και κραδαίνοντας αυτόματα Καλάσνικοφ διέψευσαν ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν την περιοχή Ουμ Κασρ.

Ο Άνταμ Μάϊνοτ του BBC που είναι μαζί με τους αμερικανούς πεζοναύτες μεταδίδει ότι η αμερικανική σημαία έχει υψωθεί στο Ουμ Κασρ.

Από την άλλη μεριά σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC οι αμερικανοί πεζοναύτες δεν ελέγχουν απόλυτα το λιμάνι αυτό και συνεχίζουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν υποστήριξε ότι 7 πετρελαιοπηγές της περιοχής έχουν παραδοθεί στις φλόγες από τους Ιρακινούς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τρεις αμερικανικές μεραρχίες προωθούνται διαμέσου της ερήμου με τελικό προορισμό τη Βαγδάτη, ενώ μία φάλαγγα εμπροσθοφυλακής έχει εισχωρήσει σε βάθος 150 χιλιομέτρων μέσα στο Ιράκ.

Αμερικανικό μεταγωγικό ελικόπτερο που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάληψης της ιρακινής χερσονήσου Αλ Φάου συνετρίβη στο Κουβέιτ με αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ Βρετανών πεζοναυτών και τεσσάρων Αμερικανών που επέβαιναν σ' αυτό.

Πρόκειται για τις πρώτες απώλειες των αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων, από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ισχυρίσθηκε ότι βρετανικές έχουν καταλάβει την χερσόνησο Αλ Φάου στο Νότιο Ιράκ, περιοχή στην οποία υπάρχουν σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Έλεγχος των στρατιωτικών αεροδρομίων

Αξιωματούχοι του Αμερικανικού υπουργείου Αμυνας είπαν ότι αμερικανικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο ιρακινά στρατιωτικά αεροδρόμια στα πλαίσια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο δυτικό Ιράκ. Τα αεροδρόμια βρίσκονται περίπου 250 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι ο έλεγχος των αεροδρομίων αυτών είναι σημαντικός επειδή είχαν εκφρασθεί φόβοι για το ενδεχόμενο τα αεροδρόμια αυτά να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυραύλων Σκουντ εναντίον του Ισραήλ.

Τα αεροδρόμια αυτά θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των αμερικανικών δυνάμεων με στόχο την κατάληψη της Βαγδάτης.


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 - 15:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφυροκόπημα στη Βαγδάτη
 

Σφοδροί οι βομβαρδισμοί στη Βαγδάτη χθες τη νύχτα

Στη Βαγδάτη χτυπήθηκαν με πυραύλους κρουζ κτίρια των υπουργείων Εξωτερικών, Προγραμματισμού και του υπουργικού συμβουλίου καθώς και το γραφείο που χρησιμοποιούσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ταρίκ Αζίζ. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία χτυπήθηκε και ένα από τα ανάκτορα του Σαντάμ Χουσείν.

Ο υπουργός Εμπορίου του Ιράκ Μουχάμαντ Μάχντι Σαλίχ, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου που μεταδόθηκε από την ιρακινή τηλεόραση είπε ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες και πυραύλους στη Βαγδάτη προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς.

"Λίγο πριν έρθω είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας και με πληροφόρησε ότι είχαμε θανάτους και τραυματισμούς αμάχων", είπε ο ιρακινός υπουργός Εμπορίου.

Ο αιδεσιμότατος Νέβιλ Γουότσον από την Αυστραλία είναι ένας από τους 25 ξένους της ανθρώπινης ασπίδας στη Βαγδάτη. Μιλώντας στη ραδιοφωνία της Αυστραλίας είπε ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει σθεναρά αντίσταση στη Βαγδάτη γιατί ο ιρακινός στρατός είναι η "σκιά" αυτού που ήταν το 1991 είπε ο αιδεσιμότατος Γουότσον και πρόσθεσε :

"Έχω επισημάνει ότι η ισορροπία δυνάμεων είναι τελείως άνιση... . Στο μέλλον πιστεύω ότι ο πόλεμος αυτός δεν θα ονομάζεται πόλεμος αλλά σφαγή" , είπε ο αιδεσιμότατος Γουότσον.


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 - 17:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο πόλεμος για τις πετρελαιοπηγές
 

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην έρημο του Ιράκ

Σύμφωνα με πληροφορίες σφοδρες συγκρούσεις σημειώnονται γύρω απο τις μεγάλες πετρελαιοπηγές του βορείου Ιράκ. Ανταποκριτής του ΒΒC κοντά στο Κιρκούκ μεταδιδει ότι άκουσε πυρά του πυροβολικου και αντιαεροπορικά πυρά.

Oι αμερικανικές ειδικές μονάδες προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών και ίσως το έχουν ήδη επιτύχει. Κούρδοι μαχητές της περιοχής υποστηρίζουν στον ανταποκριτή του ΒΒC οτι οι Αμερικανοί βομβάρδισαν αεροδρόμιο στη Μοσούλη.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι Ιρακινοί σκοτώθηκαν στις επιχειρησεις. Βρετανός συνταγματάρχης στο αεροπλανοφόρο Ark Royal ειπε οτι οι ιρακινες απώλειες ειναι τουλάχιστον 250. Το Πεντάγωνο ανακοινωσε οτι ενας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε στις συγκρούσεις αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 - 16:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Πτωτική η πορεία των πετρελαϊκών τιμών
 

Είναι άγνωστο αν η μείωση των πετρελαϊκών τιμών θα συνεχισθεί

Οι πετρελαϊκές πηγές έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 25% σε σχέση με τις αρχές της εβδομάδας.

O Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν εξέφρασε τους φόβους του για το ενδεχόμενο το ιρακινό καθεστώς να καταστρέψει εκατοντάδες πετρελαϊκές πηγές.

"Περίπου 30 ιρακινές πετρελαιοπηγές από τα 1.685 πηγάδια πετρελαίου έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός" , είπε ο κ. Χουν σε συνέντευξη τύπου.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η αιτία για την κάθετη πρώση των τιμών είναι η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να τροφοδοτήσει την αγορά με μεγάλες ποσότητες πετρελαίου ώστε να αναπληρωθούν οι ελλείψεις λόγω του περιορισμού της ροής του ιρακινού πετρελαίου.

"Ο ΟΠΕΚ παράγει τώρα περισσότερο πετρέλαιο από αυτό που δεν φθάνει στην αγορά εξαιτίας του πολέμου", είπε στο BBC ο Λέο Ντρόλας του Κέντρου Ενεργειακών Μελετών.

Φόβοι για το απώτερο μέλλον

Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ μειώθηκε κατά 45 σεντς το βαρέλι , και την Παρασκευή το πρωΐ στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του μαύρου χρυσού εκυμαίνετο 27 δολάρια και 10 σεντς το βαρέλι.

Μολονότι οι τιμές μειώνονται η καταστροφή των πετρελαιοπηγών στο Ιράκ ανησυχεί σοβαρά τη βιομηχανία πετρελαίου.

Το νότιο Ιράκ έχει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και ο έλεγχος της περιοχής αυτής από τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις είναι βασική προτεραιότητα, τονίζουν οι ειδικοί.

Επίσης ανησυχίες εκφράζονται για τις ποσότητες πετρελαίου που το καρτέλ των χωρών του ΟΠΕΚ θα συνεχίσει να διαθέτει στη αγορά.

Αν οι τιμές συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία τότε είναι πολύ πιθανό ο ΟΠΕΚ να περιορίσει τις εξαγωγές, σημειώνουν οι αναλυτές.


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 - 17:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Προέλαση πρός τη Βαγδάτη
 

Ιρακινοί που παραδίδονται στους Αμερικανούς

Συνεχίζεται η προέλαση των Αμερικανικών και Βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στα πλαίσια της πρώτης μεγάλης χερσαίας επιχείρησης, που στόχο έχει την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη.

Αμερικανική φάλαγγα που ξεκίνησε από το βόρειο Κουβέϊτ έχει φθάσει στα περίχωρα της ιρακινής πόλης Νασαρίγια.

Οι ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν ότι οι στρατιώτες της φάλαγγας έχουν καλύψει περίπου το ένα τρίτο της απόστασης που απέχει η Βαγδάτη από τα σύνορα με το Κουβέϊτ.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν με τις ιρακινές δυνάμεις για τον έλεγχο σημείου στρατηγιξκής σημασίας στον ποταμό Ευφράτη.

Υπό τον έλεγχο των Αμερικανών το Ουμ Κασρ

Αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται στο ιρακινό λιμάνι Ουμ Κασρ που είναι σημαντική βάση του ιρακινού ναυτικού και θεωρείται από τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις σημαντικό προγεφύρωμα για την κατάληψη της Βασόρας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Νότιο Ιράκ.

Οι Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες συνάντησαν σθεναρή αντίσταση όταν πέρασαν τα σύνορα του Κουβέϊτ με το Ιράκ, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC Άνταμ Μάϊνοτ.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη οι Ιρακινοί υπουργοί Εσωτερικών και Πληροφόρησης ντυμένοι στρατιωτικές στολές και κραδαίνοντας αυτόματα Καλάσνικοφ διέψευσαν ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν την περιοχή Ουμ Κασρ.

Ο Άνταμ Μάϊνοτ του BBC που είναι μαζί με τους αμερικανούς πεζοναύτες μεταδίδει ότι η αμερικανική σημαία έχει υψωθεί στο Ουμ Κασρ.

Από την άλλη μεριά σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC οι αμερικανοί πεζοναύτες δεν ελέγχουν απόλυτα το λιμάνι αυτό και συνεχίζουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν υποστήριξε ότι 7 πετρελαιοπηγές της περιοχής έχουν παραδοθεί στις φλόγες από τους Ιρακινούς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τρεις αμερικανικές μεραρχίες προωθούνται διαμέσου της ερήμου με τελικό προορισμό τη Βαγδάτη, ενώ μία φάλαγγα εμπροσθοφυλακής έχει εισχωρήσει σε βάθος 150 χιλιομέτρων μέσα στο Ιράκ.

Αμερικανικό μεταγωγικό ελικόπτερο που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάληψης της ιρακινής χερσονήσου Αλ Φάου συνετρίβη στο Κουβέιτ με αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ Βρετανών πεζοναυτών και τεσσάρων Αμερικανών που επέβαιναν σ' αυτό.

Πρόκειται για τις πρώτες απώλειες των αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων, από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ισχυρίσθηκε ότι βρετανικές έχουν καταλάβει την χερσόνησο Αλ Φάου στο Νότιο Ιράκ, περιοχή στην οποία υπάρχουν σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 - 15:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφυροκοπείται η Βαγδάτη
 

Σφοδροί οι βομβαρδισμοί στη Βαγδάτη χθες τη νύχτα

Στη Βαγδάτη χτυπήθηκαν με πυραύλους κρουζ κτίρια των υπουργείων Εξωτερικών, Προγραμματισμού και του υπουργικού συμβουλίου καθώς και το γραφείο που χρησιμοποιούσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ταρίκ Αζίζ. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία χτυπήθηκε και ένα από τα ανάκτορα του Σαντάμ Χουσείν.

Ο υπουργός Εμπορίου του Ιράκ Μουχάμαντ Μάχντι Σαλίχ, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου που μεταδόθηκε από την ιρακινή τηλεόραση είπε ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες και πυραύλους στη Βαγδάτη προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς.

"Λίγο πριν έρθω είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας και με πληροφόρησε ότι είχαμε θανάτους και τραυματισμούς αμάχων", είπε ο ιρακινός υπουργός Εμπορίου.

Ο αιδεσιμότατος Νέβιλ Γουότσον από την Αυστραλία είναι ένας από τους 25 ξένους της ανθρώπινης ασπίδας στη Βαγδάτη. Μιλώντας στη ραδιοφωνία της Αυστραλίας είπε ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει σθεναρά αντίσταση στη Βαγδάτη γιατί ο ιρακινός στρατός είναι η "σκιά" αυτού που ήταν το 1991 είπε ο αιδεσιμότατος Γουότσον και πρόσθεσε :

"Έχω επισημάνει ότι η ισορροπία δυνάμεων είναι τελείως άνιση... . Στο μέλλον πιστεύω ότι ο πόλεμος αυτός δεν θα ονομάζεται πόλεμος αλλά σφαγή" , είπε ο αιδεσιμότατος Γουότσον.


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 - 13:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Προελαύνουν οι Αμερικανοί στο νότιο Ιράκ
 

Ιρακινοί που παραδίδονται στους Αμερικανούς

Συνεχίζεται η προέλαση των Αμερικανικών και Βρετανικών δυνάμεων στο νότιο Ιράκ, στα πλαίσια της πρώτης μεγάλης χερσαίας επιχείρησης, που στόχο έχει την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη.

Αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται στο ιρακινό λιμάνι Ουμ Κασρ που είναι σημαντική βάση του ιρακινού ναυτικού και θεωρείται από τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις σημαντικό προγεφύρωμα για την κατάληψη της Βασόρας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Νότιο Ιράκ.

Οι Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες συνάντησαν σθεναρή αντίσταση όταν πέρασαν τα σύνορα του Κουβέϊτ με το Ιράκ, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC Άνταμ Μάϊνοτ.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη οι Ιρακινοί υπουργοί Εσωτερικών και Πληροφόρησης ντυμένοι στρατιωτικές στολές και κραδαίνοντας αυτόματα Καλάσνικοφ διέψευσαν ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν την περιοχή Ουμ Κασρ.

Ο Άνταμ Μάϊνοτ του BBC που είναι μαζί με τους αμερικανούς πεζοναύτες μεταδίδει ότι η αμερικανική σημαία έχει υψωθεί στο Ουμ Κασρ.

Από την άλλη μεριά σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC οι αμερικανοί πεζοναύτες δεν ελέγχουν απόλυτα το λιμάνι αυτό και συνεχίζουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν υποστήριξε ότι 30 πετρελαιοπηγές της περιοχής έχουν παραδοθεί στις φλόγες από τους Ιρακινούς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τρεις αμερικανικές μεραρχίες προωθούνται διαμέσου της ερήμου με τελικό προορισμό τη Βαγδάτη, ενώ μία φάλαγγα εμπροσθοφυλακής έχει εισχωρήσει σε βάθος 150 χιλιομέτρων μέσα στο Ιράκ.

Αμερικανικό μεταγωγικό ελικόπτερο που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάληψης της ιρακινής χερσονήσου Αλ Φάου συνετρίβη στο Κουβέιτ με αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ Βρετανών πεζοναυτών και τεσσάρων Αμερικανών που επέβαιναν σ' αυτό.

Πρόκειται για τις πρώτες απώλειες των αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων, από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ισχυρίσθηκε ότι βρετανικές έχουν καταλάβει την χερσόνησο Αλ Φάου στο Νότιο Ιράκ, περιοχή στην οποία υπάρχουν σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 - 10:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη συντριβή Τσινούκ στο Κουβέιτ
 

Στο μεταγωγικό ελικόπτερο τύπου Τσινούκ 'Sea Knight' επέβαιναν 12 στρατιώτες

Αμερικανικό μεταγωγικό ελικόπτερο που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάληψης της ιρακινής χερσονήσου Αλ Φάου συνετρίβη στο Κουβέιτ με αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ Βρετανών πεζοναυτών και τεσσάρων Αμερικανών που επέβαιναν σ' αυτό.

Πρόκειται για τις πρώτες απώλειες των αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων, από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, την Τετάρτη.

Αρχικά αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου είχαν ανακοινώσει ότι 12 Βρετανοί και 4 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, αλλά αργότερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μεταγωγικό ελικόπτερο τύπου Σινούκ, στο οποίο επέβαιναν, συνετρίβη στο Κουβέιτ.

Έρευνα για τις συνθήκες της πτώσης

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πτώση του μεταγωγικού τύπου Τσινούκ 46 - Sea Knight δεν οφείλεται σε εχθρική ενέργεια αλλά σε ατύχημα, για τα αίτια του οποίου διενεργείται έρευνα.

Οι αξιωματούχοι είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους, αλλά είπαν ότι το δυστύχημα συνέβη στις 0300 τοπική ώρα, μέσα στο Κουβέιτ και ενώ το ελικόπτερο μετέφερε τους πεζοναύτες προς το ιρακινό λιμάνι Ουμ Κασρ.

Νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ είχε μεταδώσει ότι οι δυτικές δυνάμεις κατέλαβαν τον εν λόγω στρατηγικό δίαυλο, όπου υπάρχουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Όμως η ιρακινή τηλεόραση διέψευσε την είδηση.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο, Νικ Τσάιλντς, μεταδίδει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου αλλά κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για δυστύχημα.

Τα στοιχεία των θυμάτων δεν δίνονται στη δημοσιότητα καθώς πρέπει πρώτα να ειδοποιηθούν οι οικογένειες τους.


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 - 05:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνετρίβη ελικόπτερο στο Κουβέιτ
 

Στο μεταγωγικό ελικόπτερο επέβαιναν 16 άτομα

Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν ότι 12 Βρετανοί και τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν το μεταγωγικό ελικόπτερο τύπου Σινούκ, στο οποίο επέβαιναν, συνετρίβη στο Κουβέιτ.

Πρόκειται για τις πρώτες απώλειες των αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων, από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, την Τετάρτη.

Οι αξιωματούχοι είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους, αλλά είπαν ότι το δυστύχημα συνέβη στις 0300 τοπική ώρα, νότια της ιρακινής πόλης Ουμ Κασρ.

Νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ είχε μεταδώσει ότι οι δυτικές δυνάμεις κατέλαβαν την εν λόγω περιοχή, στην οποία υπάρχουν πετρελαιοπηγές. Όμως η ιρακινή τηλεόραση διέψευσε την είδηση.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο, Νικ Τσάιλντς, μεταδίδει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου αλλά κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για δυστύχημα.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας επιβεβαίωσε τη συντριβή "συμμαχικού ελικοπτέρου".
Αξιωματούχος από το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι χάθηκε ένα ελικόπτερο του ναυτικού.

Τα στοιχεία των θυμάτων δεν δίνονται στη δημοσιότητα καθώς πρέπει πρώτα να ειδοποιηθούν οι οικογένειες τους.


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 - 11:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Κόντρα ΗΠΑ - Τουρκίας για το βόρειο Ιράκ
 

Αμερικανικό μαχητικό F-16 στους ουρανούς πάνω από την Κωνσταντινούπολη

Καθυστερεί η χρήση του τουρκικού εναερίου χώρου από τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ στα πλαίσια ανοίγματος βορείου μετώπου στο Ιράκ, λόγω διαφωνιών ανάμεσα στις τουρκικές και αμερικανικές αρχές.

Ο αεροδιάδρομος που παραχωρήθηκε μετά τη χθεσινή ψηφοφορία της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δεν έχει ακόμα χρησιμοποιηθεί.

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών λένε ότι συνεχίζονταν όλη τη νύκτα οι διαπραγματεύσεις για να διευθετηθούν οι όροι της σχετικής συμφωνίας.


Η πλειοψηφία της τουρκικής κοινής γνώμης είναι αντίθετη στον πόλεμο
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχουν ακόμα διαφωνίες για την είσοδο και ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων σε ιρακινό έδαφος, και πιο συγκεκριμένα στο στο κουρδικό βόρειο Ιράκ.

Εκπρόσωποι της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης στο βόρειο Ιράκ είχαν δηλώσει ότι θα απαντούσαν δυναμικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισβολής του τουρκικού Στρατού στα εδάφη τους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το τουρκικό κοινοβούλιο δεν επέτρεψε στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τις τουρκικές βάσεις, ούτε για περίπτωση ανεφοδιασμού.

Επιπλέον, δεν επέτρεψε την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στην Τουρκία μόνο για τη χρησιμοποίηση του εναέριου χώρου.

Η Ουάσινγκτον είχε υποσχεθεί ένα τεράστιο πακέτο οικονομικής βοήθειας, το οποίο ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να επιτραπεί η ανάπτυξη 62.000 Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα.


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 - 07:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Εισβολή και προγεφύρωμα στο Ιράκ
 

Πριν την εισβολή προηγήθηκε πολύωρο σφυροκόπημα των ιρακινών θέσεων

Οι Αμερικανικές και Βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση από αέρα, ξηρά και θάλασσα στο Ιράκ, με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος Χουσεΐν.

Αφού προηγήθηκε πολύωρο σφυροκόπημα των ιρακινών θέσεων αμύνης, Βρετανοί πεζοναύτες πραγματοποίησαν απόβαση με χόβερκραφτ και ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Σίμιταρ στη χερσόνησο Αλ Φαού, μια εκ των σημαντικότερων διόδων εξαγωγής του ιρακινού πετρελαίου.


Άρματα μάχης των ΗΠΑ προελαύνουν στην έρημο
Στο μεταξύ οι αμερικανικές και βρετανικές επίλεκτες δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν το λιμάνι Ουμ Κάσρ.

Εκεί, σύμφωνα με τις βρετανικές πηγές έχει ήδη δημιουργηθεί προγεφύρωμα και έχουν διασφαλισθεί οι εγκαταστάσεις άντλησης και μεταφόρτωσης πετρελαίου, χωρίς να υπάρξουν θύματα από πλευράς επιτιθεμένων.

Προέλαση στην έρημο

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι τουλάχιστον τρεις αμερικανικές μεραρχίες προωθούνται διαμέσου της ερήμου με τελικό προορισμό τη Βαγδάτη, ενώ μία μονάδα εμπροσθοφυλακής έχει εισχωρήσει σε βάθος 200 χιλιομέτρων μέσα στο Ιράκ.


Βρετανοί πεζοναύτες εν δράσει στο νότιο Ιράκ
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η 3η Μεραρχία Πεζικού φαίνεται να διασχίζει την έρημο του νοτίου Ιράκ με κατεύθυνση προς τη Βαγδάτη.

Αλλά, μέρος της αμερικανικής μηχανοκίνητης Στρατιάς πεζοναυτών που εισέβαλε από το Κουβέιτ, αναχαιτίστηκε μόλις 200 μέτρα μέσα στο ιρακινό έδαφος, καθώς συνάντησε αντίσταση από ιρακινά πυρά.

Τεράστιες εκρήξεις ακούγονταν στην περιοχή της δεύτερης σε μέγεθος πόλης Βασόρας - στο νότιο Ιράκ.

Πληροφορίες αναφέρουν αεροπορικές επιθέσεις στην περιοχή της Μοσούλης, στα βόρεια της χώρας, όπου τα προάστια της πόλης συγκλονίστηκαν από εκρήξεις, περίπου μία ώρα αφότου είχαν ηχήσει προειοδποιητικά οι σειρήνες, χωρίς να υπάρξει πάντως εκδήλωση πυρκαγιάς ή καπνός σε κάποιο σημείο.

Η Βαγδάτη στις φλόγες

Ταυτόχρονα η ιρακινή πρωτεύουσα επλήγη για δεύτερη ημέρα, με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα αυτή τη φορά.


Άμαχος τραυματίας σε νοσοκομείο της Βαγδάτης
Πύραυλοι προερχόμενοι από βρετανικά υποβρύχια και αμερικανικά πολεμικά πλοία και τηλεκατευθυνόμενες βόμβες από αεροσκάφη έπληξαν πολλά κυβερνητικά κτίρια, ενώ λίγη ώρα πριν είχαν σημάνει οι αντιαεροπορικές σειρήνες.

Ανάμεσά ατους στόχους ήταν τα υπουργεία Εξωτερίκών και Ανάπτυξης, ένα από τα προεδρικά μέγαρα του Σαντάμ Χουσεΐν, καθώς και το γραφείο του Ιρακινού αντιπροέδρου Ταρίκ Αζίζ.

Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές ένας πολίτης σκοτώθηκε και αρκετοί άμαχοι τραυματίσθηκαν από τους ολονύκτιους βομβαρδισμούς.

Νέο μήνυμα Σαντάμ Χουσεΐν

Η Ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε νέα ανακοίνωση του Σαντάμ Χουσέΐν, με την οποία ο Ιρακινός ηγέτης φέρεται να καλεί το λαό του σε αντίσταση ενάντια στο ψέμμα και στους εγκληματίες εισβολείς.

Η ανακοίνωση λέει ότι ο ιρακινός στρατός και λαός θα επιφυλάξει «θερμή» υποδοχή σε όποιες δυνάμεις προσπαθήσουν να εισβάλουν στη χώρα.


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 - 05:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Εισβολή χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ
 

Στη Βαγδάτη ακούγονταν σειρήνες και αντιαεροπορικά πυρά

Τη δέσμευσή της ότι θα διεξάγει έναν πόλεμο απαράμιλλης καταστροφικής ισχύος και δύναμης με στόχο την ανατροπή ή την εξόντωση του προέδρου του Ιράκ εξέφρασε η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές και βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις βάλλουν το Ιράκ από αέρος, εδάφους και θαλάσσης.

Η ιρακινή πρωτεύουσα επλήγη σφοδρότατα για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα από πυραύλους Κρουζ, οι οποίοι είχαν ως στόχο κυβερνητικά κτίρια.

Όλη τη νύχτα απογειώνονταν αμερικανικά αεροσκάφη

Οι αντιαεροπορικές σειρήνες ηχούσαν στους έρημους δρόμους της πόλης.

Απόβαση με χόβερκροφτ και ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα πραγματοποίησαν Αμερικανοί και Βρετανοί πεζοναύτες στην χερσόνησο Αλ Φαού, μια εκ των σημαντικότερων διόδων εξαγωγής του ιρακινού πετρελαίου.

Νωρίτερα, η πρώτη στρατιά Αμερικανών και Βρετανών πεζοναυτών που προωθήτο από το βόρειο Κουβέιτ στο Ιρακινό έδαφος συνάντησε αντίσταση από αντιαρματικά όπλα και αναγκάστηκε σε υποχώρηση.

Οι στόχοι αυτής της επιχείρησης παραμένουν άγνωστοι.

Στο μεταξύ, ολονύχτιες εχθροπραξίες διεξάγονταν για την κατάληψη του λιμανιού Ουμ Κασρ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η 3η Μεραρχία Πεζικού φαίνεται να διασχίζει την έρημο του νοτίου Ιράκ με κατεύθυνση προς τη Βαγδάτη.

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης στη Βασόρα στο νότιο Ιράκ, σύμφωνα με δήλωση αυτόπτη μάρτυρα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ενώ σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες οι πολεμικές σειρήνες ήχησαν και στην Μοσούλη, η οποία φέρεται να έχει πληγεί με βαλλιστικούς πυραύλους κατά αδιευκρίνιστων ιρακινών στόχων.

Το Ιράκ απάντησε με δέκα πυραύλους τύπου Σκουντ κατά της πρωτεύουσας του Κουβέιτ, εκ των οποίων ορισμένοι αναχαιτίστηκαν από αντιπυραυλικές συστοιχίες Πάτριοτ των Αμερικανών.

Κανείς από τους Σκουντ δεν φαίνεται να έφερε χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες.

«Διευρύνεται η συμμαχία»

Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, έπλεξε το εγκώμιο των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στο Ιράκ και υπογράμμισε ότι 40 και πλέον κράτη στηρίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Στο Ιράκ, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε νέο μήνυμα του προέδρου της χώρας, Σαντάμ Χουσεΐν, προς τον ιρακινό λαό

Στο μήνυμά του ο Σαντάμ Χουσεΐν ζήτησε από τον ιρακινό λαό να ορθώσει το ανάστημά του και να αντισταθεί καθώς το δίκαιο είναι με το μέρος του.

Διάγγελμα Ράμσφελντ

Εν τω μεταξύ, κατά το πρώτο του διάγγελμα από την έναρξη των βομβαρδισμών, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επιβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν κτίριο της ιρακινής ηγεσίας.

Ο κ. Ράμσφελντ ζήτησε για άλλη μια φορά από το Σαντάμ Χουσεϊν να εγκαταλείψει τη χώρα, προειδοποιώντας ότι πρόκειται να εξαπολυθεί η σφοδρότερη επίθεση που έχει σημειωθεί ποτέ.

Παράλληλα, ζήτησε από τους πολίτες του Ιράκ να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην εγκαταλείψουν τη χώρα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Πληροφόρησης του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαϊντ Αλ Σαχάφ, είχε δηλώσει ότι η αμερικανική επίθεση στη Βαγδάτη κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε σκοπό να σκοτώσει τον Σαντάμ Χουσεϊν.

Λίγο μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, εμφανίσθηκε στην τηλεόραση για να καταδικάσει την επίθεση και να αποδείξει ότι είναι σώος. Ο Ιρακινός ηγέτης χαρακτήρισε την επίθεση «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 22:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Η «ισχύς» του αντιπολεμικού κινήματος
 

Ο Ταρίκ Αλί είναι πρωτοστάτης του βρετανικού αντιπολεμικού κινήματος

Πρόγευση της μεγάλης αντιπολεμικής συγκέντρωσης που προγραμματίζεται το Σάββατο στο Λονδίνο χαρακτήρισαν οι διοργανωτές τη συγκέντρωση της Πέμπτης έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Μεταξύ των ομιλητών βρέθηκαν βουλευτές του Εργατικού Κόμματος αλλά και ο Ταρίκ Αλί, ένας από τους πρωτεργάτες του βρετανικού Μάη του '68, ο οποίος σήμερα αποτελεί το γνωστότερο ίσως μέλος του αντιπολεμικού κινήματος της χώρας.

Ο Ταρίκ Αλί κατάφερε για μια ακόμη φορά να ξεσηκώσει τα πλήθη με ομιλία του στη χθεσινή αντιπολεμική συγκέντρωση στο Λονδίνο.

Ως γνώστης των βαθύτερων εξελίξεων της Μέσης Ανατολής κατάφερε να αναλύσει νηφάλια την εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον που οδήγησε στον πόλεμο.

«Παλαιότεροι σχεδιασμοί»

«Οι ΗΠΑ εκμεταλλεύθηκαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για να ικανοποιήσουν παλαιότερους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μπους. Το Ιράκ ήταν πρώτο στη λίστα γιατί δεν είχαν τον έλεγχο μιας τόσο πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχή του κόσμου», δήλωσε ο κ. Αλί.

«Επρεπε να θέσουν το καθεστώς υπό τον έλεγχό τους μέσω της εισβολής και της στρατιωτικής κατοχής. Έτσι ελέγχουν το πετρέλαιο, κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα γειτονικά καθεστώτα, ικανοποιούν το Ισραήλ και αποδεικνύουν στην Ευρώπη την υπεροχή τους. Μην παίζετε μαζί μας λένε οι Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ευρώπη» δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Ταρίκ Αλί.

Σύμφωνα με τον κ. Αλί, το επόμενο βήμα μετά την κατάληψη της Βαγδάτης είναι να τοποθετήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μια στρατιωτική κυβέρνηση και μέσω αυτής να αρχίσουν να ασκούν πιέσεις στη Συρία και την Ιορδανία.

Το αντιπολεμικό κίνημα

«Δεν θα ικανοποιηθούν μόνο με την κατάληψη του Ιράκ και το γεγονός αυτό θα αποσταθεροποιήσει το σύνολο της Μέσης Ανατολής», είπε ο κ. Αλί.

Τι περιμένει όμως ο ίδιος ότι μπορεί να κάνει το αντιπολεμικό κίνημα για αυτές τις εξελίξεις;

«Το αντιπολεμικό κίνημα άλλαξε τις θέσεις της βρετανικής κοινής γνώμης και αυτή με τη σειρά της μας οδήγησε στην τεράστια ανταρσία των βουλευτών του εργατικού κόμματος», υπογράμμισε ο Ταρίκ Αλί και συνέχισε:

«Τα αντιπολεμικά κινήματα συγκλόνισαν το σύνολο της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ. Από αυτό βρήκε και ο Σιράκ τη δύναμη να αντιταχθεί στα αμερικανοβρετανικά σχέδια», υπογράμμισε ο Ταρίρ Αλί, λίγο πριν απευθυνθεί και πάλι στους διαδηλωτές ζητώντας την παραίτηση του Τόνι Μπλερ.


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 - 05:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνετρίβη ελικόπτερο στο Κουβέιτ
 

Στο μεταγωγικό ελικόπτερο επέβαιναν 16 άτομα

Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν ότι 12 Βρετανοί και 4 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν το μεταγωγικό ελικόπτερο τύπου Σινούκ, στο οποίο επέβαιναν, συνετρίβη στο Κουβέιτ.

Πρόκειται για τις πρώτες απώλειες των αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων, από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, την Τετάρτη.

Οι αξιωματούχοι είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους, αλλά είπαν ότι το δυστύχημα συνέβη στις 0300 τοπική ώρα, νότια της ιρακινής πόλης Ουμ Κασρ.

Νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ είχε μεταδώσει ότι οι δυτικές δυνάμεις κατέλαβαν την εν λόγω περιοχή, στην οποία υπάρχουν πετρελαιοπηγές. Όμως η ιρακινή τηλεόραση διέψευσε την είδηση.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο, Νικ Τσάιλντς, μεταδίδει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου αλλά κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για δυστύχημα.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας επιβεβαίωσε τη συντριβή "συμμαχικού ελικοπτέρου".
Αξιωματούχος από το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι χάθηκε ένα ελικόπτερο του ναυτικού.

Τα στοιχεία των θυμάτων δεν δίνονται στη δημοσιότητα καθώς πρέπει πρώτα να ειδοποιηθούν οι οικογένειες τους.


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 - 04:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Ε.Ε: «Αδύναμη» απέναντι στις εξελίξεις
 

Σε κοινή δήλωση για το Ιράκ κατέλειξαν οι 15

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου.

Η πασιφανής αδυναμία των 15 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν σε μία κοινή αντιμετώπιση του ιρακινού προβλήματος τούς ανάγκασε στη σύνοδο του εαρινού συμβουλίου κορυφής , που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, σε μια κοινή δήλωση ευχολόγιο.

Ο προεδρεύον του Συμβουλίου Κορυφής, Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης δήλωσε με ειλικρίνεια : «Αφού δεν μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες μας αποφασίσαμε να κοιτάξουμε το μέλλον και να δούμε πως θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε».

Έτσι, οι δεκαπέντε κατέληξαν μέσα σε τρεις περίπου ώρες στην ακόλουθη δήλωση τους για το Ιράκ, που αποφεύγει να θίξει τα αίτια και τις αφορμές του πολέμου και να επιρρίψει σε κάποιους τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Επάνω σε αυτή τη σαθρή βάση θεμελιώνουν μια σειρά από ευχές και ακίνδυνες πολιτικά προτάσεις που δεν δεσμεύουν κανένα. Οι σημαντικότερες είναι:

•Η ανάγκη πλήρους και πραγματικού αφοπλισμού του Ιράκ σε όλη την επικράτεια του. Αυτό σημαίνει πως εάν αυτό συμβεί, οι Κούρδοι του βορά μένουν άοπλοι απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο τους, την Τουρκία.

•Η αναγνώριση του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ, μόνου αρμόδιου να αναλάβει την ανθρωπιστική δράση υπέρ του ιρακινού πληθυσμού.

•Η ανάγκη αναθέρμανσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, για το Παλαιστινιακό, για το οποίο όλοι γνωρίζουν τον πρωταγωνιστικό αν όχι τον αποκλειστικό ρόλο που παίζουν οι ΗΠΑ.

•Η ανάγκη ενίσχυσης των ευρω-αμερικανικών σχέσεων, που παραμένει θεμελιώδης στρατηγική προτεραιότητα για τους 15 της Κοινότητας.

Η σιωπηλή αναγνώριση του δικαιώματος της Ουάσιγκτον να κάνει όποτε αυτή κρίνει αναγκαίο προληπτικούς πολέμους, όπως τώρα εναντίον του Ιράκ, αποδεικνύει πόσο μεγάλη είναι η αδυναμία των 15 κοινοτικών χωρών να αυτονομηθούν στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Με αυτή την κοινή δήλωση τους, οι 15 προσυπογράφουν την γνωστή, πλέον, διάγνωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να παραμένει ένας πολιτικός νάνος.


Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.