Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-03-30

  1. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  2. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  3. «Εθελοντές έρχονται στο Ιράκ»
  4. Μάχες Βρετανών-Ιρακινών στη Βασόρα
  5. Επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  6. 26 Mαρτίου: Bομβαρδίζεται η αγορά της Αλ-Σαάμπ
  7. 28 Μαρτίου: Οργή και αγωνία στο Ιράκ
  8. Ρόμπιν Κουκ: «Φέρτε τους στρατιώτες πίσω»
  9. Νέες διαδηλώσεις κατά του πολέμου
  10. Καταζητείται η Μίρα Μάρκοβιτς
  11. Φρανκς: «σημειώνεται πρόοδος»
  12. «Έρχονται νέες επιθέσεις αυτοκτονίας»
  13. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο
  14. Επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  15. Φρανκς: «ετοιμοπόλεμες» οι ενισχύσεις
  16. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  17. Bρετανικές δυνάμεις «σκότωσαν Ιρακινό συνταγματάρχη»
  18. Επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  19. «Φτηνό πόλεμο» ήθελε ο Ράμσφελντ
  20. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  21. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  22. Ιράκ: Βόμβες σε πόλεις, μάχες στα περίχωρα
  23. Επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  24. Ν. Υόρκη: «Απαγορεύεται το κάπνισμα»
  25. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  26. Νεκρός Παλαιστίνιος έφηβος
  27. Διευρύνεται το βόρειο μέτωπο
  28. «Πόλεμος Ράμσφελντ - στρατηγών» για το Ιράκ
  29. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  30. Ρόμπιν Κουκ: «Φέρτε τους στρατιώτες πίσω»
  31. «Έρχονται νέες επιθέσεις αυτοκτονίας»
  32. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  33. Ιράκ: Βόμβες σε πόλεις, μάχες στα περίχωρα

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 01:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003

(Ωρα Λονδίνου, GMT)


03:10 Πύραυλος Τόμαχοκ έπληξε το υπουργείο Πληροφοριών στη Βαγδάτη "για να περιορίσει τις διοικητικές ικανότητες" της ιρακινής κυβέρνησης, ανέφερε η αμερικανική κεντρική διοίκηση.

00:03 Βομβαρδίζονται εκ νέου στόχοι στη Βαγδάτη, κοντά στο Υπουργείο Πληροφοριών, λένε οι ανταποκριτές.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 14:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003

(Ώρα Λονδίνου, GMT)



20:30 Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε όταν ελικόπτερο του αμερικανικού ναυτικού συνετρίβη στο νότιο Ιράκ, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

19:31 Ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν όταν έπεσαν σε ενέδρα στο νότιο Ιράκ, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

18:45 Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ, λέει ότι ο πόλεμος πηγαίνει καλά για τη χώρα του.

18:15 Νέο κύμα εκρήξεων αναφέρθηκε στην κεντρική Βαγδάτη.

17:00 Τα βυτία των Ηνωμένων Εθνών, που μεταφέρουν πόσιμο νερό για τους κατοίκους του νοτίου Ιράκ, διέσχισαν τα σύνορα της χώρας με το Κουβέιτ.

16:23 Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι βομβιστές αυτοκτονίας έχουν αφιχθεί στη Βαγδάτη και είναι έτοιμοι να επιτεθούν στις συμμαχικές δυνάμεις.

1416: Κύμα εκρήξεων στα προάστεια της Βαγδάτης.

1339: Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων, στρατηγός Τόμι Φρανκς, αρνείται ότι έγινε παύση στον πόλεμο.

1300: Aμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι φορηγό έπεσε πάνω σε ομάδα αμερικανών στρατιωτιών σε βάση στο Κουβέιτ.

0944:Ένας πύραυλος έπληξε τηλεπικοινωνιακό κέντρο στην κεντρική Βαγδάτη, την ώρα που σωστικά συνεργεία καθάριζαν το κτίριο από τα συντρίμμια των ολονύκτιων βομβαρδισμών, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ένας πολίτης, μεταδίδει ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων που βρισκόταν επιτόπου.

0921:Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, ο επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, δηλώνει ότι ο αμερικανικός στρατός μπορεί να «προσαρμοστεί» στην αντιμετώπιση επιθέσεων αυτοκτονίας από τους Ιρακινούς.

0820: «Η Τεχεράνη δεν πρόκειται να υποστηρίξει ιρακινή κυβέρνηση εγκάθετη των ΗΠΑ» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Κχαραζί, σύμφωνα με τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

0745:Οι βρετανικές δυνάμεις λένε ότι συνέλαβαν πέντε Ιρακινούς αξιωματικούς και σκότωσε ένα συνταγματάρχη της προεδρικής φρουράς κατά τη διάρκεια επιδρομής σε χωριό νοτίως της Βασόρας.

0600:Δέκα εκρήξεις ακούστηκαν στα νότια της Βαγδάτης ενώ ηχούσαν οι αντιαεροπορικές σειρήνες, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς.

0545:Το δορυφορικό πρόγραμμα της ιρακινής τηλεόρασης επανήλθε «στον αέρα» με μονταρισμένα στιγμιότυπα συναυλιών που εξυμνούν το Σαντάμ Χουσεΐν και σκηνές που δείχνουν ιρακινά στρατεύματα να πυροβολούν.

0430:Αμερικανός εκδότης λέει ότι δύο από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Newsday κρατούνται από τις ιρακινές αρχές. Οι ρεπόρτερ Μάθιου Μακάλιστερ και Μόιζες Σαμάν εξαφανίστηκαν από το ξενοδοχείο τους στη Βαγδάτη.

0415:Στο Ντουμπάι τo τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια λέει ότι 150 μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Ανσάρ-Αλ-Ισλάμ σκοτώθηκαν από επιθέσεις κουρδικών και αμερικανικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ.

0342:Το επιτελείο των αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ ανακοινώνει ότι δύο ακόμη Αμερικανοί πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους στο νότιο και κεντρικό Ιράκ. Σύμφωνα με αξιωματούχους το πρώτο θύμα πνίγηκε όταν το στρατιωτικό όχημα του έπεσε σε αρδευτικό κανάλι, ενώ το δεύτερο θύμα χτυπήθηκε από αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με ιρακινά στρατεύματα.

0244:Το κανάλι Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι - σύμφωνα με ανταποκριτή του πολλές εκρήξεις ακούστηκαν στα περίχωρα της πόλης της Βασόρας, που πολιορκείται από βρετανικά στρατεύματα.

0055:Ανταποκριτής του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στα βόρεια προάστια και στα περίχωρα της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ.

0030:Στη Βρετανία ο παραιτηθείς πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, με άρθρο του εξαπολύει μύδρους κατά του πολέμου στο Ιράκ και καλεί τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να ανακαλέσει τα βρετανικά στρατεύματα από το μέτωπο.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 20:17 ('Ωρα Λονδίνου)
«Εθελοντές έρχονται στο Ιράκ»
 

Τα αμερικανικά στρατεύματα ελέγχουν κάθε όχημα μετά την επίθεση αυτοκτονίας

Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 4.000 Άραβες εθελοντές κατευθύνονται προς τη χώρα, έτοιμοι να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας.


Έντεκα Αμερικανοί και όχι τέσσερις σκοτώθηκαν κατά την επίθεση αυτοκτονίας στη Νατζάφ
Στρατηγός Χαζέμ Αλ-Ραβί, εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού
Ο εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού, στρατηγός Χαζέμ Αλ-Ραβί, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Αμερικανών και Βρετανών αναμένεται να αυξηθούν όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.

Οι δηλώσεις του έγιναν μία ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας στη Νατζάφ, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Οι ιρακινές αρχές υποστηρίζουν, πάντως, ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 11 άτομα.

Νωρίτερα, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «οι επιθέσεις αυτοκτονίας θα γίνουν υπόθεση ρουτίνας».

«Μάρτυρες αυτοκτονίας»

Ο κ. Ραμαντάν είπε ότι το Ιράκ θα χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε μέθοδο είναι ικανή να σταματήσει ή να εξουδετερώσει τις δυνάμεις εισβολής.


Οι επιθέσεις αυτοκτονίας θα γίνουν υπόθεση ρουτίνας
Ταχά Γιασίν Ραμ, Ιρακινός αντιπρόεδρος
Στη συνέχεια ο Ιρακινός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι η επίθεση κατά της χώρας του θα μετατρέψει όλο τον αραβικό κόσμο σε «μάρτυρες αυτοκτονίας», καθώς - όπως σημείωσε - καμία αραβική χώρα δεν επιτρέπεται να αναπτύξει όπλα εξίσου ισχυρά με αυτά των ΗΠΑ.

Αν και η είδηση για τη διέλευση 4.000 Αράβων εθελοντών δεν έχει επιβεβαιωθεί, εντούτοις ανταποκριτής του πρακτορείου Associated Press στη Βαγδάτη, μεταδίδει ότι οι ιρακινές αρχές μετέφεραν στις αρχές Μαρτίου ομάδα δημοσιογράφων σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στα ανατολικά της Βαγδάτης.

Εκεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δημοσιογράφοι συνάντησαν περίπου 40 εθελοντές από διάφορα αραβικά κράτη, οι οποίοι δήλωσαν έτοιμοι να πεθάνουν στο μέτωπο.

Ανησυχία στο Πεντάγωνο

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η επίθεση αυτοκτονίας που προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών το Σαββάτο στο κεντρικό Ιράκ δεν πρόκειται να επηρεάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατάληψης της χώρας και ανατροπής του ιρακινού καθεστώτος.


ΗΠΑ: Η προέλαση δεν θα σταματήσει λόγω των επιθέσεων αυτοκτονίας
Η επίθεση έγινε σε αμερικανικό στρατιωτικό φυλάκιο, κοντά στην πόλη Νατζάφ του κεντρικού Ιράκ, όταν ένα ταξί γεμάτο εκρηκτικά, που είχε σταματήσει για έλεγχο, πυροδοτήθηκε από τον οδηγό του, με αποτέλεσμα το θάνατο του δράστη και τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών.

Η ιρακινή τηλεόραση απεκάλυψε την ταυτότητα του δράστη, λέγοντας ότι επρόκειτο για αξιωματικό του Ιρακινού στρατού, στον οποίο μάλιστα ο ίδιος ο Σαντάμ Χουσεϊν απένειμε μετά θάνατον δύο παράσημα ανδρείας.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιστράτηγος Στάνλεϊ Μακρίσταλ παρομοίασε την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με τρομοκρατική ενέργεια.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι το ενδεχόμενο επιθέσεων αυτοκτονίας έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στο αμερικανικό Πεντάγωνο, καθώς επιθέσεις αυτού του τύπου είναι δύσκολο να αποτραπούν.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 21:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Μάχες Βρετανών-Ιρακινών στη Βασόρα
 

Στιγμιότυπο από τους χθεσινοβραδυνούς βομβαρδισμούς της Βαγδάτης

Μάχες μεταξύ βρετανικών και ιρακινών δυνάμεων ξέσπασαν στα προάστεια της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, Βασόρα, την οποία πολιορκούν οι συμμαχικές δυνάμεις εδώ και μέρες.


Οι Βρετανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι συνέλαβαν πέντε Ιρακινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, ανάμεσα στους οποίους και έναν στρατηγό. Παράλληλα, επιβεβαίωσαν ότι ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε.

Πληροροφορίες αναφέρουν επίσης ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκε και ένας συνταγματάρχη της προεδρικής φρουράς του Σαντάμ Χουσεϊν.

Στη Βασόρα η πολιορκία της πόλης μπήκε στην ένατη ημέρα και κατά τη διάρκεια της νύκτας νέες εκρήξεις ακούστηκαν στα περίχωρα της πόλης, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα - ένας από τους ελάχιστους αλλοδαπούς δημοσιογράφους που έχουν παραμείνει στην πόλη.

Στο νότιο Ιράκ, συνετρίβη ένα αμερικανικό ελικόπτερο και σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου σκοτώθηκαν και οι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό.

Οι βομβαρδισμοί στη Βαγδάτη

Νέες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την Βαγδάτη. Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν σε διάφορα σημεία της ιρακινής πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Επίκεντρο των βομβαρδισμών φαίνεται να αποτέλεσαν τα βόρεια και δυτικά προάστεια της πόλης.


Κάτοικοι της Βασόρας εγκαταλείπουν την πόλη προς αναζήτηση νερού
Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές, περισσότερα από 60 άτομα βρήκαν το θάνατο κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου βομβαρδισμών.

Βρετανοί αξιωματούχοι λένε ότι σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών τους ο Σαντάμ Χουσεΐν απέλυσε το διοικητή της ιρακινής αεράμυνας, κυρίως εξαιτίας της αναποτελεσματικότητάς της.

Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί αλλά εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης λέει ότι η απόλυση ίσως σημαίνει ότι ο θάνατος ορισμένων αμάχων στη Βαγδάτη προκλήθηκε από ιρακινούς αντιαεροπορικούς πυραύλους και όχι από τους αμερικανικούς και βρετανικούς βομβαρδισμούς.

Βρετανοί εναντίον Αμερικανών

Οι Βρετανοί στρατιώτες που τραυματίσθηκαν από λάθος Αμερικανού πιλότου - κατά το οποίο σκοτώθηκε ένας συνάδελφός τους - άσκησαν έντονη κριτική εναντίον του.


Κάτοικοι της Βαγδάτης επιδεικνύουν τμήμα αμερικανικής βόμβας
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Times, ένας από τους στρατιώτες, υποδεκανέας Στίβεν Γκέραρντ, χαρακτήρισε τον Αμερικανό πιλότο ως «καουμπόι», που δεν ενδιαφέρεται για τις ανθρώπινες ζωές.

Ο υποδεκανέας είπε ότι ο Αμερικανός πολίτες όχι μόνο έβαλε κατά λάθος στόχου, αλλά δεν έδειξε να ενδιαφέρεται και για την παρουσία Ιρακινών πολιτών στην περιοχή.

Ενας ακόμη επιζήσαντας, ο υπολοχαγός Αλεξ Μακ Γιούεν, δήλωσε ότι το περιστατικό αποκαλύπτει «ανικανότητα και αμέλεια».

Ολοι οι επιζήσαντες έχουν δηλώσει ότι τα οχήματά τους έφεραν εμφανή σήματα ότι ανήκαν στο βρετανικό στρατό.

Σθεναρή αντίσταση σε Νασιρίγια και Νατζάφ

Ανταποκριτής του BBC που βρίσκεται στο μέτωπο της Νασιρίγια μεταδίδει ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από ιρακινές δυνάμεις.

Εξάλλου κοντά στην πόλη Νατζάφ, νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, αμερικανικά μαχητικά ελικόπτερα επετέθησαν εναντίον μελών της ιρακινής προεδρικής φρουράς, σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 Ιρακινούς και καταστρέφοντας 25 οχήματα, όπως λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές διαψεύδουν ότι διέταξαν αναστολή της προέλασης προς τη Βαγδάτη εξαιτίας της ιρακινής αντίστασης ή επειδή η γραμμή ανεφοδιασμού των δυνάμεων εισβολής ήταν ευάλωτη σε επιθέσεις Ιρακινών.

Ο Αμερικανός αντιστράτηγος Βίκτορ Ρενουάρτ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ιρακινές επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει την προώθηση των εφοδίων προς την πρώτη γραμμή του μετώπου, στο νότιο και κεντρικό Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, αποσπάσματα που ανήκουν σε μία από τις κύριες μονάδες του αμερικανικού στρατού - την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία - μεταφέρθηκαν κοντά στην πόλη Νασιρίγια για να προστατεύσουν τις γραμμές ανεφοδιασμού.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 19:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
 

Ο Παλαιστίνιος βομβιστής σκοτώθηκε όταν ανατίναξε τις εκρηκτικές ύλες που μετέφερε

Στο Ισραήλ, βομβιστής πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας στην παραλιακή πόλη Νετάνια. Πάνω από 30 άτομα τραυματίστηκαν και έξι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ο δράστης σκοτώθηκε επιτόπου.

Η βόμβα εξερράγη σε καφετέρια, σε πολυσύχναστο πεζόδρομο, στο κέντρο της πόλης. Tην ευθύνη ανέλαβε η παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

Κατά την τελευταία βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ, στις αρχές του μήνα, είχαν σκοτωθεί 17 άτομα. Η Νετάνια έχει γίνει σημείο βομβιστικών επιθέσεων αρκετές φορές στο παρελθόν.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν επιθέσεις αυτοκτονίας από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

Πορείες

Την Κυριακή, αυξήθηκαν οι περιπολίες των ισραηλινών αστυνομικών δυνάμεων, καθώς πραγματοποιήθηκαν πορείες από τους Αραβες του Ισραήλ, λόγω της επετείου από την κατάληψη των αραβικών εδαφών από το Ισραήλ κατά τον πόλεμο του 1948.

Το απόγευμα της Κυριακής, οι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστινίους, οι οποίοι πλησίασαν έναν εβραϊκό οικισμό.

Οι παλαιστινιακές αρχές από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν ότι ισραηλινά στρατεύματα διέσχισαν ορισμένα παλαιστινιακά εδάφη στη λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, απηύθυνε εκκλήσεις στη διεθνή κοινότητα να κάνει προσπάθειες για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.


Πέμπτη 27 Μαρτίου 2003 - 21:23 ('Ωρα Λονδίνου)
26 Mαρτίου: Bομβαρδίζεται η αγορά της Αλ-Σαάμπ
 


Δύο πύραυλοι πέφτουν σε πολυσύχναστη εμπορική περιοχή, στη φτωχική συνοικία της Βαγδάτης Αλ-Σαάμπ


Τουλάχιστον 17 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν, λένε Ιρακινοί αξιωματούχοι


Οργισμένο πλήθος εκατοντάδων Ιρακινών συγκεντρώνεται στο σημείο που έπεσαν οι πύραυλοι


Κτίρια καίγονται και τα εμπορεύματα διασκορπίζονται στη γύρω περιοχή


Ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι η αγορά δεν βρίσκεται κοντά σε πιθανό στόχο


Το αμερικανικό Επιτελείο Επιχειρήσεων λέει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι βομβαρδίστηκε κατοικημένη περιοχή


Παρασκευή 28 Μαρτίου 2003 - 21:56 ('Ωρα Λονδίνου)
28 Μαρτίου: Οργή και αγωνία στο Ιράκ
 


Ο θρήνος και η οργή είναι εμφανή συναισθήματα κατά τις προσευχές γυναικών την Παρασκευή


Οι Ιρακινοί δεν κρύβουν την οργή τους για τις Ηνωμένες Πολιτείες


Αφίσες εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας υπάρχουν σε πολλούς δρόμους του Ιράκ


Αμερικανοί στρατιώτες διενεργούν έρευνες σε παλιό φρούριο κατά τις επιχειρήσεις στην Κερμπάλα


Εκατοντάδες Ιρακινοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς


Βρετανικά στρατεύματα μεταφέρουν νερό και τρόφιμα προς τους Ιρακινούς


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 06:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Ρόμπιν Κουκ: «Φέρτε τους στρατιώτες πίσω»
 

Ρόμπιν Κουκ: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ζητά απόσυρση των Βρετανών στρατιωτών από το μέτωπο

Στη Βρετανία ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, έκανε έκκληση για την ανάκληση των βρετανικών στρατευμάτων από το ιρακινό μέτωπο.

Με άρθρο του στην εφημερίδα Sunday Mirror, ο κ. Κουκ εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά της πολεμικής εκστρατείας στο Ιράκ, την οποία χαρακτηρίζει «αιματηρή και άδικη».


Είναι εύκολο να δείχνεις αποφασισμένος όταν δεν βρίσκεσαι στο μέσο αμμοθύελλας ψάχνοντας για ελεύθερους σκοπευτές
Ρόμπιν Κουκ
Ο Ρόμπιν Κουκ επικρίνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτ Μπους, ο οποίος «από την άνεση και ασφάλεια της προεδρικής εξοχικής του κατοικίας, στο Καμπ Ντέηβιντ, παρακολουθεί τον μη αναγκαίο και κακοσχεδιασμένο πόλεμο, ενώ την ίδια ώρα τα βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα διακινδυνεύουν τη ζωή τους στο μέτωπο.

«Κανείς δεν πρέπει να αρχίζει πόλεμο βασισμένος στην υπόθεση εργασίας ότι ο εχθρός θα είναι συνεργάσιμος - αλλά αυτό ακριβώς έκανε ο πρόεδρος Μπους» λέει ο κ. Κουκ.

«Mακροχρόνια κληρονομιά μίσους»

Και τώρα που οι Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν φτάσει σε μικρή απόσταση από τη Βαγδάτη, ο πρόεδρος Μπους «δεν φαίνεται να ξέρει τι θα πράξει», σημειώνει ο πρώην Βρετανός υπουργός.


Η πολιτική Μπλερ για το Ιράκ οδήγησε τον Ρόμπιν Κουκ στην παραίτηση
Και προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη πολιορκία της ιρακινής πρωτεύουσας από τις δυνάμεις εισβολής θα ήταν η βαρβαρότερη μορφή πολέμου, που θα δημιουργούσε μια «μακροχρόνια κληρονομιά μίσους» έναντι της Δύσης, στα αραβικά και μουσουλμανικά κράτη.

Ο κ. Κουκ παραιτήθηκε τις παραμονές της έναρξης του πολέμου από επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών, διαμαρτυρόμενος για την πολιτική της κυβέρνησης Μπλερ έναντι του Ιράκ και την εγκατάλειψη της διαδικασίας ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι με τη νέα αυτή κίνησή του, το υψηλά ιστάμενο στέλεχος του Εργατικού Κόμματος θα συσπειρώσει γύρω από το πρόσωπό του τις αντιπολεμικές δυνάμεις που βρίσκονται στο εσωτερικό του κόμματος.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 19:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες διαδηλώσεις κατά του πολέμου
 

Πάνω από 200.000 άτομα διαδήλωσαν στη Πεσαβάρ

Πάνω από διακόσιες χιλιάδες άτομα έλαβαν μέρος σε διαδήλωση κατά του πολέμου στην Πεσαβάρ του Πακιστάν, ζητώντας να σταματήσει ο πόλεμος κατά του Ιράκ.


Αστυνομικοί για την καταστολή διαδηλώσεων στην Τζακάρτα
Ήταν η μεγαλύτερη αντιπολεμική στο Πακιστάν αφότου άρχισε ο πόλεμος, πριν από εννέα μέρες.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και έκαψαν ομοιώματα του προέδρου Μπους και του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνυ Μπλερ.

Στο Πακιστάν, πραγματοποιούνται συνεχώς διαδηλώσεις από την έναρξη του πολέμου και μετά, ενώ πιστεύεται ότι το αντιαμερικανικό αίσθημα έχει ενισχυθεί.

Προηγουμένως, χιλιάδες άτομα πραγματοποίησαν αντιπολεμική πορεία στην Ινδονησία, τη χώρα με το μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο.

Συλλήψεις και τραυματισμοί

Μεγάλος αριθμός αστυνομικών είχε αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα Τζακάρτα και τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.


Και στην Κίνα η πρώτη αντιπολεμική διαδήλωση
Οι διαδηλωτές πέρασαν μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία κρατώντας φωτογραφίες Ιρακινών πολιτών που, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, έχουν σκοτωθεί στις αεροπορικές επιδρομές.

Μικρότερη αντιπολεμική διαδήλωση έγινε και στο Πεκίνο. Αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν μετά από συμπλοκές με την αστυνομία.

Στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, Ραμπάτ, οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Δύο διαδηλωτές και ένας αστυνομικός τραυματίσθηκαν, όταν εξαγριωμένο πλήθος επεχείρησε να επιτεθεί εναντίον ενός εστιατορίου Μακ Ντόναλντς.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 18:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταζητείται η Μίρα Μάρκοβιτς
 

Η Μίρα Μιλόσεβιτς πιστεύεται ότι ασκούσε μεγάλη επιρροή στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Η σερβική αστυνομία ζήτησε την επιστροφή της συζύγου του πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Μίρα Μάρκοβιτς, από τη Ρωσία, θέλοντας να την ανακρίνει για μία σημαντική πολιτική δολοφονία.


Εάν δεν απαντήσει το συντομότερο δυνατόν, τότε θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα συλλήψεως για τον εντοπισμό της
Ανακοινωθέν σερβικού υπουργείου Εσωτερικών
Οι αστυνομικές αρχές της χώρας αναζητούν τη Μίρα Μάρκοβιτς, θέλοντας να την ανακρίνουν για τη δολοφονία του πρώην προέδρου της Σερβίας, Ιβάν Στάμπολιτς, η σωρός του οποίου βρέθηκε πρόσφατα, ενώ ο ίδιος είχε εξαφανισθεί από το 2000.

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας εξέδωσε κλήτευση μέσω ενός δικηγόρου, ζητώντας την άμεση επιστροφή της κ. Μάρκοβιτς στο Βελιγράδι.

«Εάν δεν απαντήσει το συντομότερο δυνατόν, τότε θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα συλλήψεως για τον εντοπισμό της», δήλωσαν οι αξιωματούχοι του υπουργείου σε ανακοινωθέν τους.

Η εξαφάνιση Στάμπολιτς

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η κ. Μάρκοβιτς εγκατέλειψε τη χώρα στις 23 Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αναφέρει ότι ο Ιβάν Στάμπολιτς, ο οποίος υπήρξε πολιτικός αντίπαλος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σκοτώθηκε από αστυνομική μονάδα που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του πρώην ισχυρού άνδρα της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Ιβάν Στάμπολιτς εξαφανίσθηκε λίγο πριν από τις εκλογές του 2000, όταν κυκλοφορούσαν φήμες ότι μπορεί να κατέβαινε υποψήφιος εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Η σερβική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι της κ. Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι, αμέσως μετά τον εντοπισμό της σωρού του Ιβάν Στάμπολιτς.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 18:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Φρανκς: «σημειώνεται πρόοδος»
 

Ευελιξία και προσαρμοστικότητα καθορίζουν την αμερικανική πολεμική στρατηγική λέει ο στρατηγός Φρανκς

O διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τόμι Φρανκς, υπεραμύνθηκε της πολεμικής του στρατηγικής και διέψευσε ότι ζήτησε στρατιωτικές ενισχύσεις λόγω της απροσδόκητης, σκληρής αντίστασης που προβάλλουν οι ιρακινές δυνάμεις.


Μάγιερς: «η πιο σκληρή φάση του πολέμου δεν έχει ακόμη αρχίσει»
Ο στρατηγός Φρανκς είπε ότι οι στρατιωτικές ενισχύσεις, που βρίσκονται καθ'οδόν, ήταν ήδη έτοιμες για πόλεμο.

Το σημαντικό στοιχείο στο πολεμικό του σχέδιο, είπε ο στρατηγός Φρανκς, είναι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα.

Ο Αμερικανός στρατηγός προσέθεσε ότι οι δυνάμειες του έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, καθώς έχουν προελάσει και βρίσκονται σε απόσταση 90 μόλις χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη.

Ο στρατηγός Φρανκς πάντως αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα»

Στο Λονδίνο, ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ο Μπράιαν, είπε ότι η συμμαχική εκστρατεία προετοιμάζεται για την επόμενη φάση.

Ο διοικητής του αμερικανικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, είπε στο BBC ότι η πιο σκληρή φάση του πολέμου δεν έχει ακόμη αρχίσει.


Αυτοί που καταστρώνουν τη στρατηγική δεν βρίσκονται στο επιτελείο στρατού, αλλά στο κεντρικό επιτελείο επιχειρήσεων. Νομίζω ότι όποιον και αν ρωτήσετε από το κεντρικό επιτελείο επιχειρήσεων θα σας πει ότι οι προτάσεις του εφαρμόσθηκαν
Ντόναλντ Ράμσφελντ
Ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αρνήθηκε πληροφορίες που τον φέρουν να παρακάπτει τους στρατιωτικούς του για την στρατηγική του πολέμου στο Ιράκ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο κ. Ράμσφελντ είπε πως έγινε ό,τι ζήτησαν οι στρατιωτικοί.

Άρθρο του περιοδικού New Yorker παρέθετε ανώνυμες πηγές του Πενταγώνου που υποστηρίζουν ότι ο κ. Ράμσφελντ επέβαλε την γνώμη του στον στρατηγό Φρανκς, που ήθελε να αναβάλλει την επίθεση στο Ιράκ εφόσον τα αμερικανικά στρατεύματα δεν μπορούσαν να διέλθουν από το τουρκικό έδαφος.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 05:00 ('Ωρα Λονδίνου)
«Έρχονται νέες επιθέσεις αυτοκτονίας»
 

Τα αμερικανικά στρατεύματα ελέγχουν κάθε όχημα μετά την επίθεση αυτοκτονίας

Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για επικείμενες νέες επιθέσεις καμικάζι εναντίον των στρατευμάτων τους.

Ο κ. Ραμαντάν είπε ότι το Ιράκ θα χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε μέθοδο είναι ικανή να σταματήσει ή να εξουδετερώσει τις δυνάμεις εισβολής, και πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας θα αποτελέσουν συνηθισμένη στρατιωτική τακτική.

Στη συνέχεια ο Ιρακινός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι η επίθεση κατά της χώρας του θα μετατρέψει όλο τον αραβικό κόσμο σε «μάρτυρες αυτοκτονίας», καθώς - όπως σημείωσε - καμία αραβική χώρα δεν επιτρέπεται να αναπτύξει όπλα εξίσου ισχυρά με αυτά των ΗΠΑ.

Ο κ. Ραμαντάν είπε επίσης ότι χιλιάδες Μουσουλμάνοι έχουν καταφτάσει στο Ιράκ ως εθελοντές «μάρτυρες» καμικάζι αυτοκτονίας.

Αν και η είδηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί, εντούτοις ανταποκριτής του πρακτορείου Associated Press στη Βαγδάτη, μεταδίδει ότι οι ιρακινές αρχές μετέφεραν στις αρχές Μαρτίου ομάδα δημοσιογράφων σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στα ανατολικά της Βαγδάτης.

Εκεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δημοσιογράφοι συνάντησαν περίπου 40 εθελοντές από διάφορα αραβικά κράτη, οι οποίοι δήλωσαν έτοιμοι να πεθάνουν στο μέτωπο.

Ανησυχία στο Πεντάγωνο

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η επίθεση αυτοκτονίας που προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών το Σαββάτο στο κεντρικό Ιράκ δεν πρόκειται να επηρεάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατάληψης της χώρας και ανατροπής του ιρακινού καθεστώτος.

Η επίθεση έγινε σε αμερικανικό στρατιωτικό φυλάκιο, κοντά στην πόλη Νατζάφ του κεντρικού Ιράκ, όταν ένα ταξί γεμάτο εκρηκτικά, που είχε σταματήσει για έλεγχο, πυροδοτήθηκε από τον οδηγό του, με αποτέλεσμα το θάνατο του δράστη και τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών.


ΗΠΑ: Η προέλαση δεν θα σταματήσει λόγω των επιθέσεων αυτοκτονίας
Η Ιρακινή τηλεόραση απεκάλυψε την ταυτότητα του δράστη, λέγοντας ότι επρόκειτο για αξιωματικό του Ιρακινού στρατού, στον οποίο μάλιστα ο ίδιος ο Σαντάμ Χουσεϊν απένειμε μετά θάνατον δύο παράσημα ανδρείας.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιστράτηγος Στάνλεϊ Μακρίσταλ παρομοίασε την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με τρομοκρατική ενέργεια.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι το ενδεχόμενο επιθέσεων αυτοκτονίας έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στο αμερικανικό Πεντάγωνο, καθώς επιθέσεις αυτού του τύπου είναι δύσκολο να αποτραπούν.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 16:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο
 

Πάνω από 200.000 διαδήλωσαν στη Πεσαβάρ

Πάνω από διακόσιες χιλιάδες άτομα έλαβαν μέρος σε διαδήλωση κατά του πολέμου στην Πεσαβάρ του Πακιστάν, ζητώντας να σταματήσει ο πόλεμος κατά του Ιράκ.


Αστυνομικοί για την καταστολή διαδηλώσεων στην Τζακάρτα
΄Ηταν η μεγαλύτερη αντιπολεμική στο Πακιστάν αφότου άρχισε ο πόλεμος, πριν από εννέα μέρες.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και έκαιγαν ομοιώματα του προέδρου Μπους και του βρετανού πρωθυπουργού, Τόνυ Μπλερ.

Προηγουμένως, χιλιάδες άτομα πραγματοποίησαν αντιπολεμική πορεία στην Ινδονησία.


Και στην Κίνα η πρώτη αντιπολεμική διαδήλωση
Μεγάλος αριθμός αστυνομικών είχε αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα Τζακάρτα.

Οι διαδηλωτές πέρασαν μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία, με φωτογραφίες Ιρακινών πολιτών που, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, έχουν σκοτωθεί στις αεροπορικές επιδρομές.

Μικρότερη αντιπολεμική διαδήλωση έγινε και στο Πεκίνο. Αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν μετά από συμπλοκές με την αστυνομία.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 16:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
 

Η βόμβα εξερράγη σε καφετέρια, σε πολυσύχναστο πεζόδρομο, στο κέντρο της πόλης

Στο Ισραήλ, βομβιστής πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας στην παραλιακή πόλη Νετάνια.

Πάνω από 30 άτομα τραυματίστηκαν, έξι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η βόμβα εξερράγη σε καφετέρια, σε πολυσύχναστο πεζόδρομο, στο κέντρο της πόλης.

Tην ευθύνη ανέλαβε η Παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

Στην τελευταία βομβιστική στο Ισραήλ, στις αρχές του μήνα, 17 άτομα σκοτώθηκαν.

Στη Νετάνια έχουν γίνει και άλλες βομβιστικές επιθέσεις.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 16:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Φρανκς: «ετοιμοπόλεμες» οι ενισχύσεις
 

Ευελιξία και προσαρμοστικότητα καθορίζουν την αμερικανική πολεμική στρατηγική λέει ο στρατηγός Φρανκς

O διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τόμι Φρανκς, υπεραμύνθηκε της πολεμικής του στρατηγικής και διέψευσε ότι ζήτησε στρατιωτικές ενισχύσεις λόγω της απροσδόκητης, σκληρής αντίστασης που προβάλλουν οι Ιρακινές δυνάμεις.

Ο στρατηγός Φρανκς είπε ότι οι στρατιωτικές ενισχύσεις που βρίσκονται καθ'οδόν ήταν ετοιμοπόλεμες.


Μάγιερς: «η πιο σκληρή φάση του πολέμου δεν έχει ακόμη αρχίσει»
Το σημαντικό στοιχείο στο πολεμικό του σχέδιο, είπε ο στρατηγός Φρανκς, είναι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα.

Ο αμερικανός στρατηγός πρόσθεσε ότι οι δυνάμειες του έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, καθώς έχουν προελάσει και βρίσκονται σε απόσταση 90 χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη.

Στο Λονδίνο, ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ο Μπράιαν, είπε ότι η συμμαχική εκστρατεία προετοιμάζεται για την επόμενη φάση.

Ο διοικητής του αμερικανικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, είπε στο BBC ότι η πιο σκληρή φάση του πολέμου δεν έχει ακόμη αρχίσει.

Ο αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ρόναλντ Ράμσφελντ, αρνήθηκε πληροφορίες που τον φέρουν να παρακάπτει τους στρατιωτικούς του για την στρατηγική του πολέμου στο Ιράκ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο κ. Ράμσφελντ είπε πως έγινε ό,τι ζήτησαν οι στρατιωτικοί.

Άρθρο του περιοδικού New Yorker παρέθετε ανώνυμες πηγές του Πενταγώνου που υποστηρίζουν ότι ο κ. Ράμσφλεντ επέβαλε την γνώμη του στον στρατηγό Φρανκς, που ήθελε να αναβάλει την επίθεση στο Ιράκ εφόσον τα αμερικανικά στρατεύματα δεν μπορούσαν να διέλθουν από το τουρκικό έδαφος.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 14:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003

(Ώρα Λονδίνου, GMT)


1416: Κύμα εκρήξεων στα προάστεια της Βαγδάτης.

1339: Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων, στρατηγός Τόμι Φρανκς, αρνείται ότι έγινε παύση στον πόλεμο.

1300: Aμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι φορηγό έπεσε πάνω σε ομάδα αμερικανών στρατιωτιών σε βάση στο Κουβέιτ.

0944:Ένας πύραυλος έπληξε τηλεπικοινωνιακό κέντρο στην κεντρική Βαγδάτη, την ώρα που σωστικά συνεργεία καθάριζαν το κτίριο από τα συντρίμμια των ολονύκτιων βομβαρδισμών, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ένας πολίτης, μεταδίδει ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων που βρισκόταν επιτόπου.

0921:Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, ο επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, δηλώνει ότι ο αμερικανικός στρατός μπορεί να «προσαρμοστεί» στην αντιμετώπιση επιθέσεων αυτοκτονίας από τους Ιρακινούς.

0820: «Η Τεχεράνη δεν πρόκειται να υποστηρίξει ιρακινή κυβέρνηση εγκάθετη των ΗΠΑ» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Κχαραζί, σύμφωνα με τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

0745:Οι βρετανικές δυνάμεις λένε ότι συνέλαβαν πέντε Ιρακινούς αξιωματικούς και σκότωσε ένα συνταγματάρχη της προεδρικής φρουράς κατά τη διάρκεια επιδρομής σε χωριό νοτίως της Βασόρας.

0600:Δέκα εκρήξεις ακούστηκαν στα νότια της Βαγδάτης ενώ ηχούσαν οι αντιαεροπορικές σειρήνες, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς.

0545:Το δορυφορικό πρόγραμμα της ιρακινής τηλεόρασης επανήλθε «στον αέρα» με μονταρισμένα στιγμιότυπα συναυλιών που εξυμνούν το Σαντάμ Χουσεΐν και σκηνές που δείχνουν ιρακινά στρατεύματα να πυροβολούν.

0430:Αμερικανός εκδότης λέει ότι δύο από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Newsday κρατούνται από τις ιρακινές αρχές. Οι ρεπόρτερ Μάθιου Μακάλιστερ και Μόιζες Σαμάν εξαφανίστηκαν από το ξενοδοχείο τους στη Βαγδάτη.

0415:Στο Ντουμπάι τo τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια λέει ότι 150 μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Ανσάρ-Αλ-Ισλάμ σκοτώθηκαν από επιθέσεις κουρδικών και αμερικανικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ.

0342:Το επιτελείο των αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ ανακοινώνει ότι δύο ακόμη Αμερικανοί πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους στο νότιο και κεντρικό Ιράκ. Σύμφωνα με αξιωματούχους το πρώτο θύμα πνίγηκε όταν το στρατιωτικό όχημα του έπεσε σε αρδευτικό κανάλι, ενώ το δεύτερο θύμα χτυπήθηκε από αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με ιρακινά στρατεύματα.

0244:Το κανάλι Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι - σύμφωνα με ανταποκριτή του πολλές εκρήξεις ακούστηκαν στα περίχωρα της πόλης της Βασόρας, που πολιορκείται από βρετανικά στρατεύματα.

0055:Ανταποκριτής του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στα βόρεια προάστια και στα περίχωρα της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ.

0030:Στη Βρετανία ο παραιτηθείς πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, με άρθρο του εξαπολύει μύδρους κατά του πολέμου στο Ιράκ και καλεί τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να ανακαλέσει τα βρετανικά στρατεύματα από το μέτωπο.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 13:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Bρετανικές δυνάμεις «σκότωσαν Ιρακινό συνταγματάρχη»
 

Στιγμιότυπο από τους χθεσινοβραδυνούς βομβαρδισμούς της Βαγδάτης

Bρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι Bρετανοί πεζοναύτες συνέλαβαν πέντε Ιρακινούς αξιωματικούς και σκότωσαν έναν συνταγματάρχη της Προεδρικής Φρουράς, κατά τη διάρκεια επίθεσης στα προάστεια της Βασόρας.


Στη Βασόρα η πολιορκία της πόλης μπήκε στην ένατη ημέρα και κατά τη διάρκεια της νύκτας νέες εκρήξεις ακούστηκαν στα περίχωρα της πόλης, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα - ένας από τους ελάχιστους αλλοδαπούς δημοσιογράφους που έχουν παραμείνει στην πόλη.

Νέες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την Βαγδάτη. Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν σε διάφορα σημεία της ιρακινής πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Επίκεντρο των βομβαρδισμών φαίνεται να αποτέλεσαν τα βόρεια και δυτικά προάστια της πόλης.


Κάτοικοι της Βασόρας εγκαταλείπουν την πόλη προς αναζήτηση νερού
Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές περισσότερα από 60 άτομα βρήκαν το θάνατο κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου βομβαρδισμών.

Βρετανοί αξιωματούχοι λένε ότι σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών τους ο Σαντάμ Χουσεΐν απέλυσε το διοικητή της ιρακινής αεράμυνας, κυρίως εξαιτίας της αναποτελεσματικότητάς της.

Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί αλλά εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης λέει ότι η απόλυση ίσως σημαίνει ότι ο θάνατος ορισμένων αμάχων στη Βαγδάτη προκλήθηκε από ιρακινούς αντιαεροπορικούς πυραύλους και όχι από τους αμερικανικούς και βρετανικούς βομβαρδισμούς.

Σθεναρή αντίσταση σε Νασιρίγια και Νατζάφ

Ανταποκριτής του BBC που βρίσκεται στο μέτωπο της Νασιρίγια μεταδίδει ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από ιρακινές δυνάμεις.

Εξάλλου κοντά στην πόλη Νατζάφ, νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, αμερικανικά μαχητικά ελικόπτερα επετέθησαν εναντίον μελών της ιρακινής προεδρικής φρουράς, σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 Ιρακινούς και καταστρέφοντας 25 οχήματα, όπως λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.


Κάτοικοι της Βαγδάτης επιδεικνύουν τμήμα αμερικανικής βόμβας
Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές διαψεύδουν ότι διέταξαν αναστολή της προέλασης προς τη Βαγδάτη εξαιτίας της ιρακινής αντίστασης ή επειδή η γραμμή ανεφοδιασμού των δυνάμεων εισβολής ήταν ευάλωτη σε επιθέσεις Ιρακινών.

Ο Αμερικανός αντιστράτηγος Βίκτορ Ρενουάρτ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ιρακινές επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει την προώθηση των εφοδίων προς την πρώτη γραμμή του μετώπου, στο νότιο και κεντρικό Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, αποσπάσματα που ανήκουν σε μία από τις κύριες μονάδες του αμερικανικού στρατού - την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία - μεταφέρθηκαν κοντά στην πόλη Νασιρίγια για να προστατεύσουν τις γραμμές ανεφοδιασμού.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 15:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
 

Η βόμβα εξερράγη σε καφετέρια, σε πολυσύχναστο πεζόδρομο, στο κέντρο της πόλης

Στο Ισραήλ, βομβιστής πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας στην παραλιακή πόλη Νετάνια.

Πάνω από 30 άτομα τραυματίστηκαν, έξι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η βόμβα εξερράγη σε καφετέρια, σε πολυσύχναστο πεζόδρομο, στο κέντρο της πόλης.

Tην ευθύνη ανέλαβε η Παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

Στην τελευταία βομβιστική στο Ισραήλ, στις αρχές του μήνα, 17 άτομα σκοτώθηκαν.

Στη Νετάνια έχουν γίνει και άλλες βομβιστικές επιθέσεις.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 14:32 ('Ωρα Λονδίνου)
«Φτηνό πόλεμο» ήθελε ο Ράμσφελντ
 

Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει ο Ντόναλντ Ράμσφελντ μετά τις καταγγελίες που δημοσιεύει ο New Yorker

Νέες επικρίσεις δέχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες ο υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, για τον τρόπο χειρισμού της πολεμικής εκστρατείας στο Ιράκ και την προσπάθεια επιβολής της θέλησής του στους επαγγελματίες στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με λεπτομερές άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό New Yorker αυτή την εβδομάδα, και στηρίζεται σε ανώνυμες πηγές του Πενταγώνου, ο κ. Ράμσφελντ επέμεινε τουλάχιστον σε έξι διαφορετικές περιπτώσεις ότι η δύναμη εισβολής που πρότειναν οι Αμερικανοί στρατηγοί έπρεπε να μειωθεί.


«Ο στρατηγός Τόμι Φρανκς ζήτησε αναστολή της εκστρατείας αλλά δεν εισακούστηκε»
Ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, σύμφωνα με το άρθρο, απέρριψε προτάσεις των στρατιωτικών, που υποστήριζαν ότι πρέπει να αποσταλούν τέσσερεις με πέντε ακόμη μεραρχίες και εκατοντάδες άρματα μάχης και άλλα βαρέα οχήματα.

Ωστόσο ο κ. Ράμσφελντ προτίμησε να βασιστεί στις δυνάμεις και τον εξοπλισμό που βρίσκονται ήδη στο Κουβέιτ και οι οποίες αποδείχτηκαν ανεπαρκείς -- λέει το άρθρο του New Yorker.

Ο κ. Ράμσφελντ ήθελε να αρχίσει η εισβολή στο Ιράκ από μία μικρού μεγέθους, υπερσύγχρονη και ευέλικτη δύναμη.

Από την πλευρά τους οι στρατηγοί υποστήριξαν την παραδοσιακή θέση για εισβολή με πολύ περισσότερα στρατεύματα και βαρέα όπλα ασύγκριτα σε μέγεθος με τα αντίστοιχα ιρακινά.

«Έλλειψη» εξοπλισμού

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες ο πολιτικός προϊστάμενος του Πενταγώνου δεν ακολούθησε τη σύσταση του στρατηγού Τόμι Φρανκς, ο οποίος επιθυμούσε αναβολή της επίθεσης στο Ιράκ όταν η Τουρκία αρνήθηκε τη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφός της.

Ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι τα στρατεύματα στο Ιράκ σημειώνουν πρόοδο, ωστόσο το άρθρο του New Yorker παραθέτει δηλώσεις πρώην αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών που λέει ότι ο πόλεμος βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Το άρθρο υποστηρίζει ότι ο στρατός έχει ελλείψεις πυραύλων Κρουζ και τηλεκατευθυνόμενων βομβών ακριβείας.

Αναφέρονται ακόμη προβλήματα στην συντήρηση των αρμάτων μάχης.

«Η μόνη ελπίδα είναι να κρατήσουν μέχρι να έρθουν οι ενισχύσεις», υποστηρίζει ο αξιωματούχος.

Στο ίδιο άρθρο, σύμβουλος του Πενταγώνου λέει ότι ο κ. Ράμσφελντ ήθελε «φτηνό πόλεμο» και πίστευε ότι οι βομβαρδισμοί ακριβείας θα φέρουν τη νίκη στους αμερικανούς.

«Πίστευε ότι ήξερε καλύτερα (από τους στρατιωτικούς). Ήταν εκείνος που ελάμβανε τις αποφάσεις ανά πάσα στιγμή», λέει η ανώνυμη στρατιωτική πηγή.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 01:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003

(Ώρα Λονδίνου, GMT)


1300: Aμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι φορηγό έπεσε πάνω σε ομάδα αμερικανών στρατιωτιών σε βάση στο Κουβέιτ.

0944:Ένας πύραυλος έπληξε τηλεπικοινωνιακό κέντρο στην κεντρική Βαγδάτη, την ώρα που σωστικά συνεργεία καθάριζαν το κτίριο από τα συντρίμμια των ολονύκτιων βομβαρδισμών, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ένας πολίτης, μεταδίδει ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων που βρισκόταν επιτόπου.

0921:Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, ο επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, δηλώνει ότι ο αμερικανικός στρατός μπορεί να «προσαρμοστεί» στην αντιμετώπιση επιθέσεων αυτοκτονίας από τους Ιρακινούς.

0820: «Η Τεχεράνη δεν πρόκειται να υποστηρίξει ιρακινή κυβέρνηση εγκάθετη των ΗΠΑ» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Κχαραζί, σύμφωνα με τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

0745:Οι βρετανικές δυνάμεις λένε ότι συνέλαβαν πέντε Ιρακινούς αξιωματικούς και σκότωσε ένα συνταγματάρχη της προεδρικής φρουράς κατά τη διάρκεια επιδρομής σε χωριό νοτίως της Βασόρας.

0600:Δέκα εκρήξεις ακούστηκαν στα νότια της Βαγδάτης ενώ ηχούσαν οι αντιαεροπορικές σειρήνες, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς.

0545:Το δορυφορικό πρόγραμμα της ιρακινής τηλεόρασης επανήλθε «στον αέρα» με μονταρισμένα στιγμιότυπα συναυλιών που εξυμνούν το Σαντάμ Χουσεΐν και σκηνές που δείχνουν ιρακινά στρατεύματα να πυροβολούν.

0430:Αμερικανός εκδότης λέει ότι δύο από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Newsday κρατούνται από τις ιρακινές αρχές. Οι ρεπόρτερ Μάθιου Μακάλιστερ και Μόιζες Σαμάν εξαφανίστηκαν από το ξενοδοχείο τους στη Βαγδάτη.

0415:Στο Ντουμπάι τo τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια λέει ότι 150 μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Ανσάρ-Αλ-Ισλάμ σκοτώθηκαν από επιθέσεις κουρδικών και αμερικανικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ.

0342:Το επιτελείο των αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ ανακοινώνει ότι δύο ακόμη Αμερικανοί πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους στο νότιο και κεντρικό Ιράκ. Σύμφωνα με αξιωματούχους το πρώτο θύμα πνίγηκε όταν το στρατιωτικό όχημα του έπεσε σε αρδευτικό κανάλι, ενώ το δεύτερο θύμα χτυπήθηκε από αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με ιρακινά στρατεύματα.

0244:Το κανάλι Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι - σύμφωνα με ανταποκριτή του πολλές εκρήξεις ακούστηκαν στα περίχωρα της πόλης της Βασόρας, που πολιορκείται από βρετανικά στρατεύματα.

0055:Ανταποκριτής του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στα βόρεια προάστια και στα περίχωρα της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ.

0030:Στη Βρετανία ο παραιτηθείς πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, με άρθρο του εξαπολύει μύδρους κατά του πολέμου στο Ιράκ και καλεί τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να ανακαλέσει τα βρετανικά στρατεύματα από το μέτωπο.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 01:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003

(Ώρα Λονδίνου, GMT)


0944:Ένας πύραυλος έπληξε τηλεπικοινωνιακό κέντρο στην κεντρική Βαγδάτη, την ώρα που σωστικά συνεργεία καθάριζαν το κτίριο από τα συντρίμμια των ολονύκτιων βομβαρδισμών, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ένας πολίτης, μεταδίδει ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων που βρισκόταν επιτόπου.

0921:Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, ο επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, δηλώνει ότι ο αμερικανικός στρατός μπορεί να «προσαρμοστεί» στην αντιμετώπιση επιθέσεων αυτοκτονίας από τους Ιρακινούς.

0820: «Η Τεχεράνη δεν πρόκειται να υποστηρίξει ιρακινή κυβέρνηση εγκάθετη των ΗΠΑ» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Κχαραζί, σύμφωνα με τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

0745:Οι βρετανικές δυνάμεις λένε ότι συνέλαβαν πέντε Ιρακινούς αξιωματικούς και σκότωσε ένα συνταγματάρχη της προεδρικής φρουράς κατά τη διάρκεια επιδρομής σε χωριό νοτίως της Βασόρας.

0600:Δέκα εκρήξεις ακούστηκαν στα νότια της Βαγδάτης ενώ ηχούσαν οι αντιαεροπορικές σειρήνες, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς.

0545:Το δορυφορικό πρόγραμμα της ιρακινής τηλεόρασης επανήλθε «στον αέρα» με μονταρισμένα στιγμιότυπα συναυλιών που εξυμνούν το Σαντάμ Χουσεΐν και σκηνές που δείχνουν ιρακινά στρατεύματα να πυροβολούν.

0430:Αμερικανός εκδότης λέει ότι δύο από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Newsday κρατούνται από τις ιρακινές αρχές. Οι ρεπόρτερ Μάθιου Μακάλιστερ και Μόιζες Σαμάν εξαφανίστηκαν από το ξενοδοχείο τους στη Βαγδάτη.

0415:Στο Ντουμπάι τo τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια λέει ότι 150 μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Ανσάρ-Αλ-Ισλάμ σκοτώθηκαν από επιθέσεις κουρδικών και αμερικανικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ.

0342:Το επιτελείο των αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ ανακοινώνει ότι δύο ακόμη Αμερικανοί πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους στο νότιο και κεντρικό Ιράκ. Σύμφωνα με αξιωματούχους το πρώτο θύμα πνίγηκε όταν το στρατιωτικό όχημα του έπεσε σε αρδευτικό κανάλι, ενώ το δεύτερο θύμα χτυπήθηκε από αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με ιρακινά στρατεύματα.

0244:Το κανάλι Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι - σύμφωνα με ανταποκριτή του πολλές εκρήξεις ακούστηκαν στα περίχωρα της πόλης της Βασόρας, που πολιορκείται από βρετανικά στρατεύματα.

0055:Ανταποκριτής του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στα βόρεια προάστια και στα περίχωρα της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ.

0030:Στη Βρετανία ο παραιτηθείς πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, με άρθρο του εξαπολύει μύδρους κατά του πολέμου στο Ιράκ και καλεί τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να ανακαλέσει τα βρετανικά στρατεύματα από το μέτωπο.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 09:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Βόμβες σε πόλεις, μάχες στα περίχωρα
 

Στιγμιότυπο από τους χθεσινοβραδυνούς βομβαρδισμούς της Βαγδάτης

Νέες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την Βαγδάτη. Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν σε διάφορα σημεία της ιρακινής πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Επίκεντρο των βομβαρδισμών φαίνεται να αποτέλεσαν τα βόρεια και δυτικά προάστια της πόλης.

Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές περισσότερα από 60 άτομα βρήκαν το θάνατο κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου βομβαρδισμών.


Βρετανοί αξιωματούχοι λένε ότι σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών τους ο Σαντάμ Χουσεΐν απέλυσε το διοικητή της ιρακινής αεράμυνας, κυρίως εξαιτίας της αναποτελεσματικότητάς της.

Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί αλλά εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης λέει ότι η απόλυση ίσως σημαίνει ότι ο θάνατος ορισμένων αμάχων στη Βαγδάτη προκλήθηκε από ιρακινούς αντιαεροπορικούς πυραύλους και όχι από τους αμερικανικούς και βρετανικούς βομβαρδισμούς.

Σθεναρή αντίσταση σε Βασόρα, Νασιρίγια και Νατζάφ

Στη Βασόρα η πολιορκία της πόλης μπήκε στην ένατη ημέρα και κατά τη διάρκεια της νύκτας νέες εκρήξεις ακούστηκαν στα περίχωρα της πόλης, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα - ένας από τους ελάχιστους αλλοδαπούς δημοσιογράφους που έχουν παραμείνει στην πόλη.


Κάτοικοι της Βασόρας εγκαταλείπουν την πόλη προς αναζήτηση νερού
Ανταποκριτής του BBC που βρίσκεται στο μέτωπο της Νασιρίγια μεταδίδει ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από ιρακινές δυνάμεις.

Εξάλλου κοντά στην πόλη Νατζάφ, νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, αμερικανικά μαχητικά ελικόπτερα επετέθησαν εναντίον μελών της ιρακινής προεδρικής φρουράς, σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 Ιρακινούς και καταστρέφοντας 25 οχήματα, όπως λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

ΗΠΑ: «Συνεχίζεται η προέλαση»
Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές διαψεύδουν ότι διέταξαν αναστολή της προέλασης προς τη Βαγδάτη εξαιτίας της ιρακινής αντίστασης ή επειδή η γραμμή ανεφοδιασμού των δυνάμεων εισβολής ήταν ευάλωτη σε επιθέσεις Ιρακινών.


Κάτοικοι της Βαγδάτης επιδεικνύουν τμήμα αμερικανικής βόμβας
Ο Αμερικανός αντιστράτηγος Βίκτορ Ρενουάρτ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ιρακινές επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει την προώθηση των εφοδίων προς την πρώτη γραμμή του μετώπου, στο νότιο και κεντρικό Ιράκ.

Στο μεταξύ αποσπάσματα που ανήκουν σε μία από τις κύριες μονάδες του αμερικανικού στρατού - την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία - μεταφέρθηκαν κοντά στην πόλη Νασιρίγια για να προστατεύσουν τις γραμμές ανεφοδιασμού.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 11:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
 


Στο Ισραήλ, βομβιστής πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας στην παραλιακή πόλη Νετάνια.

Πάνω από 30 άτομα τραυματίστηκαν, έξι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η βόμβα εξερράγη σε καφετέρια, σε πολυσύχναστο δρόμο, στο κέντρο της πόλης.

Tην ευθύνη ανέλανε η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

Στην τελευταία βομβιστική στο Ισραήλ, στις αρχές του μήνα, 17 άτομα σκοτώθηκαν.

Στη Νετάνια έχουν γίνει και άλλες βομβιστικές επιθέσεις.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 09:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Ν. Υόρκη: «Απαγορεύεται το κάπνισμα»
 

Με δρακόντεια πρόστιμα θα τιμωρούνται όσοι τολμούν να ανάψουν τσιγάρο σε μπαρ και εστιατόρια της Νέας Υόρκης

Απαγόρευση του καπνίσματος τσιγάρων και πούρων σε όλα τα εστιατόρια και μπαρ της Νέας Υόρκης προβλέπει ο νέος δρακόντειος νόμος που ετέθη σε ισχύ την Κυριακή.

Η νέα νομοθεσία προωθήθηκε από το δήμαρχο της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, που είναι πρώην καπνιστής.

Ο κ. Μπλούμπεργκ δηλώνει ότι σκοπός του αντικαπνιστικού νόμου είναι η προστασία των θαμώνων αλλά και των εργαζομένων στα 13 χιλιάδες εστιατόρια και μπαρ της πόλης, ιδιαίτερα των μη καπνιστών.


Μ. Μπλούμπεργκ: Ο δήμαρχος που από πρώην καπνιστής μετεβλήθη σε πολέμιο του καπνίσματος
Ο νόμος αυτός απαγορεύει το κάπνισμα και σε όλους τους χώρους εργασίας και εντευκτήρια.

Η ποινή για την πρώτη παράβαση του νόμου είναι πρόστιμο τουλάχιστον 200 δολαρίων και για τους πείσμονες καπνιστές - παραβάτες μπορεί να φτάσει έως και ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης.

Την περασμένη Τετάρτη άρχισε να ισχύει ανάλογη αυστηρή νομοθεσία κατά του καπνίσματος σε όλη την πολιτεία της Νέας Υόρκης.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 01:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003

(Ώρα Λονδίνου, GMT)


0921:Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, ο επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, δηλώνει ότι ο αμερικανικός στρατός μπορεί να «προσαρμοστεί» στην αντιμετώπιση επιθέσεων αυτοκτονίας από τους Ιρακινούς.

0820: «Η Τεχεράνη δεν πρόκειται να υποστηρίξει ιρακινή κυβέρνηση εγκάθετη των ΗΠΑ» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Κχαραζί, σύμφωνα με τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

0745:Οι βρετανικές δυνάμεις λένε ότι συνέλαβαν πέντε Ιρακινούς αξιωματικούς και σκότωσε ένα συνταγματάρχη της προεδρικής φρουράς κατά τη διάρκεια επιδρομής σε χωριό νοτίως της Βασόρας.

0600:Δέκα εκρήξεις ακούστηκαν στα νότια της Βαγδάτης ενώ ηχούσαν οι αντιαεροπορικές σειρήνες, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς.

0545:Το δορυφορικό πρόγραμμα της ιρακινής τηλεόρασης επανήλθε «στον αέρα» με μονταρισμένα στιγμιότυπα συναυλιών που εξυμνούν το Σαντάμ Χουσεΐν και σκηνές που δείχνουν ιρακινά στρατεύματα να πυροβολούν.

0430:Αμερικανός εκδότης λέει ότι δύο από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Newsday κρατούνται από τις ιρακινές αρχές. Οι ρεπόρτερ Μάθιου Μακάλιστερ και Μόιζες Σαμάν εξαφανίστηκαν από το ξενοδοχείο τους στη Βαγδάτη.

0415:Στο Ντουμπάι τo τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια λέει ότι 150 μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Ανσάρ-Αλ-Ισλάμ σκοτώθηκαν από επιθέσεις κουρδικών και αμερικανικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ.

0342:Το επιτελείο των αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ ανακοινώνει ότι δύο ακόμη Αμερικανοί πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους στο νότιο και κεντρικό Ιράκ. Σύμφωνα με αξιωματούχους το πρώτο θύμα πνίγηκε όταν το στρατιωτικό όχημα του έπεσε σε αρδευτικό κανάλι, ενώ το δεύτερο θύμα χτυπήθηκε από αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με ιρακινά στρατεύματα.

0244:Το κανάλι Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι - σύμφωνα με ανταποκριτή του πολλές εκρήξεις ακούστηκαν στα περίχωρα της πόλης της Βασόρας, που πολιορκείται από βρετανικά στρατεύματα.

0055:Ανταποκριτής του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στα βόρεια προάστια και στα περίχωρα της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ.

0030:Στη Βρετανία ο παραιτηθείς πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, με άρθρο του εξαπολύει μύδρους κατά του πολέμου στο Ιράκ και καλεί τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να ανακαλέσει τα βρετανικά στρατεύματα από το μέτωπο.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 08:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Νεκρός Παλαιστίνιος έφηβος
 

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι δέχθηκαν πρώτα επίθεση με μολότοφ

Στη Μέση Ανατολή ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν ένα 17χρονο Παλαιστίνιο, και τραυμάτισαν σοβαρά έναν ακόμα έφηβο, στην Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ όταν τα τεθωρακισμένα οχήματά τους δέχθηκαν επίθεση με πέτρες από το πλήθος, μέσα σε προσφυγικό καταυλισμό της πόλης.

Ισραηλινές πηγές υποστηρίζουν ότι τα στρατεύματα πυροβόλησαν αμυνόμενα, όταν ένα από τα οχήματά τους επλήγη από βόμβα μολότοφ.

Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν εισβάλει και ελέγχουν τη Ναμπλούς και τις περισσότερες παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Όχθης μετά το κύμα βομβιστικών επιθέσεων που δέχθηκε το Ισραήλ στο τέλος του 2002.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 08:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Διευρύνεται το βόρειο μέτωπο
 

Τούρκοι στρατιώτες σε φυλάκιο της μεθορίου με το Ιράκ

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι νέες εκρήξεις σημειώθηκαν μέσα και γύρω από την πόλη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ.

Η πόλη αυτή έχει δεχθεί αλεπάλληλες επιδρομές από αεροσκάφη των ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα.

Ένας από τους ελάχιστους αλλοδαπούς δημοσιογράφους που έχουν παραμείνει στην πόλη, ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα, μεταδίδει ότι οι εκρήξεις είχαν επίκεντρο τα βόρεια περίχωρα της Μοσούλης.

Εξάλλου, πληροφορίες από το βόρειο Ιράκ αναφέρουν ότι οι ιρακινές δυνάμεις αποχώρησαν από τις θέσεις τους, στην πρώτη αμυντική γραμμή του μετώπου που σχηματίζεται βορείως και βορειοδυτικώς της πόλης Κιρκούκ.

Ανταποκριτής του BBC που επισκέφθηκε την πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα περιοχή αυτή, λέει ότιη ιρακινή υποχώρηση ήταν συντεταγμένη και ότι δεν πρόκειται για κατάρευση του μετώπου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας οι χωρικοί της περιοχής άρχισαν να καταλαμβάνουν τις ιρακινές αμυντικές θέσεις.

Εξάλλου τo τηλεοπτικό κανάλι του αραβικού εμιράτου του Ντουμπάι “Αλ Αραμπίγια” λέει ότι 150 μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Ανσάρ-Αλ-Ισλάμ σκοτώθηκαν από επιθέσεις κουρδικών και αμερικανικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ.

Τουρκική προσφορά «βοηθείας»

Στο μεταξύ στην Τουρκία η κυβέρνηση Ερντογάν επανέλαβε ότι είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ, αλλά «μόνο μετά από προηγούμενη συνεννόηση με τις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με ανταποκριτές του BBC, στις περιοχές που βρίσκονται εκατέρωθεν της τουρκοϊρακινής μεθορίου επικρατεί αμοιβαία καχυποψία, ενώ τόσο οι τουρκικές αρχές όσο και οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ εμφανίζονται έτοιμοι να επιβάλλουν με τα όπλα τους σκοπούς τους.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 07:32 ('Ωρα Λονδίνου)
«Πόλεμος Ράμσφελντ - στρατηγών» για το Ιράκ
 

Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει ο Ντόναλντ Ράμσφελντ μετά τις καταγγελίες που δημοσιεύει ο New Yorker

Νέες επικρίσεις δέχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, για τον τρόπο χειρισμού της πολεμικής εκστρατείας στο Ιράκ και την προσπάθεια επιβολής της θέλησής του στους επαγγελματίες στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με λεπτομερές άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό New Yorker αυτή την εβδομάδα, και στηρίζεται σε ανώνυμες πηγές του Πενταγώνου, ο κ. Ράμσφελντ επέμεινε τουλάχιστον σε έξη διαφορετικές περιπτώσεις ότι η δύναμη εισβολής που πρότειναν οι Αμερικανοί στρατηγοί θα έπρεπε να μειωθεί.


«Ο στρατηγός Τόμι Φρανκς ζήτησε αναστολή της εκστρατείας αλλά δεν εισακούσθη»
Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες ο πολιτικός προϊστάμενος του Πενταγώνου δεν ακολούθησε τη σύσταση του στρατηγού Τόμι Φρανκς, ο οποίος επιθυμούσε αναβολή της επίθεσης στο Ιράκ όταν η Τουρκία αρνήθηκε τη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφός της.

Όπως ήδη έχει ευρέως γίνει γνωστό ο κ. Ράμσφελντ ήθελε να αρχίσει η εισβολή στο Ιράκ από μία μικρού μεγέθους, υπερσύγχρονη και ευέλικτη δύναμη.

Από την πλευρά τους οι στρατηγοί υποστήριξαν την παραδοσιακή θέση για εισβολή με πολύ περισσότερα στρατεύματα και βαρέα όπλα ασύγκριτα σε μέγεθος με τα αντίστοιχα ιρακινά.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 01:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003

(Ώρα Λονδίνου, GMT)


0600:Δέκα εκρήξεις ακούστηκαν στα νότια της Βαγδάτης ενώ ηχούσαν οι αντιαεροπορικές σειρήνες, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς.

0545:Το δορυφορικό πρόγραμμα της ιρακινής τηλεόρασης επανήλθε «στον αέρα» με μονταρισμένα στιγμιότυπα συναυλιών που εξυμνούν το Σαντάμ Χουσεΐν και σκηνές που δείχνουν ιρακινά στρατεύματα να πυροβολούν.

0430:Αμερικανός εκδότης λέει ότι δύο από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Newsday κρατούνται από τις ιρακινές αρχές. Οι ρεπόρτερ Μάθιου Μακάλιστερ και Μόιζες Σαμάν εξαφανίστηκαν από το ξενοδοχείο τους στη Βαγδάτη.

0415:Στο Ντουμπάι τo τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια λέει ότι 150 μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Ανσάρ-Αλ-Ισλάμ σκοτώθηκαν από επιθέσεις κουρδικών και αμερικανικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ.

0342:Το επιτελείο των αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ ανακοινώνει ότι δύο ακόμη Αμερικανοί πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους στο νότιο και κεντρικό Ιράκ. Σύμφωνα με αξιωματούχους το πρώτο θύμα πνίγηκε όταν το στρατιωτικό όχημα του έπεσε σε αρδευτικό κανάλι, ενώ το δεύτερο θύμα χτυπήθηκε από αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με ιρακινά στρατεύματα.

0244:Το κανάλι Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι - σύμφωνα με ανταποκριτή του πολλές εκρήξεις ακούστηκαν στα περίχωρα της πόλης της Βασόρας, που πολιορκείται από βρετανικά στρατεύματα.

0055:Ανταποκριτής του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στα βόρεια προάστια και στα περίχωρα της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ.

0030:Στη Βρετανία ο παραιτηθείς πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, με άρθρο του εξαπολύει μύδρους κατά του πολέμου στο Ιράκ και καλεί τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να ανακαλέσει τα βρετανικά στρατεύματα από το μέτωπο.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 06:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Ρόμπιν Κουκ: «Φέρτε τους στρατιώτες πίσω»
 

Ρόμπιν Κουκ: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ζητά απόσυρση των Βρετανών στρατιωτών από το μέτωπο

Στη Βρετανία ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, έκανε έκκληση για την ανάκληση των βρετανικών στρατευμάτων από το ιρακινό μέτωπο.

Με άρθρο του στην εφημερίδα Sunday Mirror, ο κ. Κουκ εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά της πολεμικής εκστρατείας στο Ιράκ, την οποία χαρακτηρίζει «αιματηρή και άδικη».


Είναι εύκολο να δείχνεις αποφασισμένος όταν δεν βρίσκεσαι στο μέσο αμμοθύελλας ψάχνοντας για ελεύθερους σκοπευτές
Ρόμπιν Κουκ
Ο Ρόμπιν Κουκ επικρίνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτ Μπους, ο οποίος «από την άνεση και ασφάλεια της προεδρικής εξοχικής του κατοικίας, στο Καμπ Ντέηβιντ, παρακολουθεί τον μη αναγκαίο και κακοσχεδιασμένο πόλεμο, ενώ την ίδια ώρα τα βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα διακινδυνεύουν τη ζωή τους στο μέτωπο.

«Κανείς δεν πρέπει να αρχίζει πόλεμο βασισμένος στην υπόθεση εργασίας ότι ο εχθρός θα είναι συνεργάσιμος - αλλά αυτό ακριβώς έκανε ο πρόεδρος Μπους» λέει ο κ. Κουκ.

Και τώρα που οι Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν φτάσει σε μικρή απόσταση από τη Βαγδάτη, ο πρόεδρος Μπους «δεν φαίνεται να ξέρει τι θα πράξει», σημειώνει ο πρώην Βρετανός υπουργός.


Η πολιτική Μπλερ για το Ιράκ οδήγησε τον Ρόμπιν Κουκ στην παραίτηση
Και προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη πολιορκία της ιρακινής πρωτεύουσας από τις δυνάμεις εισβολής θα ήταν η βαρβαρότερη μορφή πολέμου, που θα δημιουργούσε μια «μακροχρόνια κληρονομιά μίσους» έναντι της Δύσης, στα αραβικά και μουσουλμανικά κράτη.

Ο κ. Κουκ παραιτήθηκε τις παραμονές της έναρξης του πολέμου από επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών, διαμαρτυρόμενος για την πολιτική της κυβέρνησης Μπλερ έναντι του Ιράκ και την εγκατάλειψη της διαδικασίας ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι με τη νέα αυτή κίνησή του, το υψηλά ιστάμενο στέλεχος του Εργατικού Κόμματος θα συσπειρώσει γύρω από το πρόσωπό του τις αντιπολεμικές δυνάμεις που βρίσκονται στο εσωτερικό του κόμματος.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 05:00 ('Ωρα Λονδίνου)
«Έρχονται νέες επιθέσεις αυτοκτονίας»
 

Τα αμερικανικά στρατεύματα ελέγχουν κάθε όχημα μετά την επίθεση αυτοκτονίας

Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για επικείμενες νέες επιθέσεις καμικάζι εναντίον των στρατευμάτων τους.

Ο κ. Ραμαντάν είπε ότι το Ιράκ θα χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε μέθοδο είναι ικανή να σταματήσει ή να εξουδετερώσει τις δυνάμεις εισβολής, και πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας θα αποτελέσουν συνηθισμένη στρατιωτική τακτική.

Στη συνέχεια ο Ιρακινός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι η επίθεση κατά της χώρας του θα μετατρέψει όλο τον αραβικό κόσμο σε «μάρτυρες αυτοκτονίας», καθώς - όπως σημείωσε - καμία αραβική χώρα δεν επιτρέπεται να αναπτύξει όπλα εξίσου ισχυρά με αυτά των ΗΠΑ.

Ο κ. Ραμαντάν είπε επίσης ότι χιλιάδες Μουσουλμάνοι έχουν καταφτάσει στο Ιράκ ως εθελοντές «μάρτυρες» καμικάζι αυτοκτονίας.

Αν και η είδηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί, εντούτοις ανταποκριτής του πρακτορείου Associated Press στη Βαγδάτη, μεταδίδει ότι οι ιρακινές αρχές μετέφεραν στις αρχές Μαρτίου ομάδα δημοσιογράφων σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στα ανατολικά της Βαγδάτης.

Εκεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δημοσιογράφοι συνάντησαν περίπου 40 εθελοντές από διάφορα αραβικά κράτη, οι οποίοι δήλωσαν έτοιμοι να πεθάνουν στο μέτωπο.

Ανησυχία στο Πεντάγωνο

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η επίθεση αυτοκτονίας που προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών το Σαββάτο στο κεντρικό Ιράκ δεν πρόκειται να επηρεάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατάληψης της χώρας και ανατροπής του ιρακινού καθεστώτος.

Η επίθεση έγινε σε αμερικανικό στρατιωτικό φυλάκιο, κοντά στην πόλη Νατζάφ του κεντρικού Ιράκ, όταν ένα ταξί γεμάτο εκρηκτικά, που είχε σταματήσει για έλεγχο, πυροδοτήθηκε από τον οδηγό του, με αποτέλεσμα το θάνατο του δράστη και τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών.


ΗΠΑ: Η προέλαση δεν θα σταματήσει λόγω των επιθέσεων αυτοκτονίας
Η Ιρακινή τηλεόραση απεκάλυψε την ταυτότητα του δράστη, λέγοντας ότι επρόκειτο για αξιωματικό του Ιρακινού στρατού, στον οποίο μάλιστα ο ίδιος ο Σαντάμ Χουσεϊν απένειμε μετά θάνατον δύο παράσημα ανδρείας.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιστράτηγος Στάνλεϊ Μακρίσταλ παρομοίασε την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με τρομοκρατική ενέργεια.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι το ενδεχόμενο επιθέσεων αυτοκτονίας έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στο αμερικανικό Πεντάγωνο, καθώς επιθέσεις αυτού του τύπου είναι δύσκολο να αποτραπούν.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 01:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003

(Ώρα Λονδίνου, GMT)


0600:Δέκα εκρήξεις ακούστηκαν στα νότια της Βαγδάτης ενώ ηχούσαν οι αντιαεροπορικές σειρήνες, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς.

0430:Αμερικανός εκδότης λέει ότι δύο από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Newsday κρατούνται από τις ιρακινές αρχές. Οι ρεπόρτερ Μάθιου Μακάλιστερ και Μόιζες Σαμάν εξαφανίστηκαν από το ξενοδοχείο τους στη Βαγδάτη.

0342:Το επιτελείο των αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ ανακοινώνει ότι δύο ακόμη Αμερικανοί πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους στο νότιο και κεντρικό Ιράκ. Σύμφωνα με αξιωματούχους το πρώτο θύμα πνίγηκε όταν το στρατιωτικό όχημα του έπεσε σε αρδευτικό κανάλι, ενώ το δεύτερο θύμα χτυπήθηκε από αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με ιρακινά στρατεύματα.

0244:Το κανάλι Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι - σύμφωνα με ανταποκριτή του πολλές εκρήξεις ακούστηκαν στα περίχωρα της πόλης της Βασόρας, που πολιορκείται από βρετανικά στρατεύματα.

0055:Ανταποκριτής του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στα βόρεια προάστια και στα περίχωρα της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ.

0030:Στη Βρετανία ο παραιτηθείς πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, με άρθρο του εξαπολύει μύδρους κατά του πολέμου στο Ιράκ και καλεί τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να ανακαλέσει τα βρετανικά στρατεύματα από το μέτωπο.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 04:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Βόμβες σε πόλεις, μάχες στα περίχωρα
 

Σκηνή από την ιρακινή πρωτεύουσα μετά τους τελευταίους βομβαρδισμούς

Νέες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την Βαγδάτη. Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν σε διάφορα σημεία της ιρακινής πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Επίκεντρο των βομβαρδισμών φαίνεται να αποτέλεσαν τα βόρεια και δυτικά προάστια της πόλης.

Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές περισσότερα από 60 άτομα βρήκαν το θάνατο κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου βομβαρδισμών.


Βρετανοί αξιωματούχοι λένε ότι σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών τους ο Σαντάμ Χουσεΐν απέλυσε το διοικητή της ιρακινής αεράμυνας, κυρίως εξαιτίας της αναποτελεσματικότητάς της.

Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί αλλά εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης λέει ότι η απόλυση ίσως σημαίνει ότι ο θάνατος ορισμένων αμάχων στη Βαγδάτη προκλήθηκε από ιρακινούς αντιαεροπορικούς πυραύλους και όχι από τους αμερικανικούς και βρετανικούς βομβαρδισμούς.

Σθεναρή αντίσταση σε Βασόρα, Νασιρίγια και Νατζάφ

Στη Βασόρα η πολιορκία της πόλης μπήκε στην ένατη ημέρα και κατά τη διάρκεια της νύκτας νέες εκρήξεις ακούστηκαν στα περίχωρα της πόλης, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα - ένας από τους ελάχιστους αλλοδαπούς δημοσιογράφους που έχουν παραμείνει στην πόλη.


Κάτοικοι της Βασόρας εγκαταλείπουν την πόλη προς αναζήτηση νερού
Ανταποκριτής του BBC που βρίσκεται στο μέτωπο της Νασιρίγια μεταδίδει ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από ιρακινές δυνάμεις.

Εξάλλου κοντά στην πόλη Νατζάφ, νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, αμερικανικά μαχητικά ελικόπτερα επετέθησαν εναντίον μελών της ιρακινής προεδρικής φρουράς, σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 Ιρακινούς και καταστρέφοντας 25 οχήματα, όπως λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

ΗΠΑ: «Συνεχίζεται η προέλαση»
Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές διαψεύδουν ότι διέταξαν αναστολή της προέλασης προς τη Βαγδάτη εξαιτίας της ιρακινής αντίστασης ή επειδή η γραμμή ανεφοδιασμού των δυνάμεων εισβολής ήταν ευάλωτη σε επιθέσεις Ιρακινών.


Κάτοικοι της Βαγδάτης επιδεικνύουν τμήμα αμερικανικής βόμβας
Ο Αμερικανός αντιστράτηγος Βίκτορ Ρενουάρτ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ιρακινές επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει την προώθηση των εφοδίων προς την πρώτη γραμμή του μετώπου, στο νότιο και κεντρικό Ιράκ.

Στο μεταξύ αποσπάσματα που ανήκουν σε μία από τις κύριες μονάδες του αμερικανικού στρατού - την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία - μεταφέρθηκαν κοντά στην πόλη Νασιρίγια για να προστατεύσουν τις γραμμές ανεφοδιασμού.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.