Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-03-31

  1. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  2. H Γαλλία εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία για την Ασία
  3. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  4. Πεζοναύτες σκότωσαν επτά αμάχους
  5. Στην Άγκυρα μεταβαίνει ο Κόλιν Πάουελ
  6. Βολιβία: Κατολίσθηση έθαψε ολόκληρη πόλη
  7. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  8. Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί πόλεων
  9. Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί πόλεων
  10. Διχασμένοι οι Κούρδοι της Τουρκίας
  11. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  12. Μάχες σε όλα τα μέτωπα
  13. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  14. Βρετανία: «Οκτώ χιλιάδες Ιρακινοί αιχμάλωτοι πολέμου»
  15. Μάχες σε όλα τα μέτωπα
  16. Αζίζ: «Ο πόλεμος πάει καλά για το Ιράκ»
  17. Διχασμένοι οι Κούρδοι της Τουρκίας
  18. Βρετανικά ... πυρά για το λάθος
  19. Μάχες σε όλα τα μέτωπα
  20. Κριτική για την τακτική Ράμσφελντ
  21. Αζίζ: «Ο πόλεμος πάει καλά για το Ιράκ»
  22. Μάχες σε όλα τα μέτωπα
  23. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  24. «Θέσεις 'κλειδιά' στα χέρια των συμμάχων»
  25. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  26. Ο ευρωστρατός στην ΠΓΔΜ

Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 02:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 

Τρίτη 1 Απριλίου 2003

(Ωρα Λονδίνου, BST)


00:10 Η βρετανική εφημερίδα "Ντέιλι Μίρορ" που αντιτίθεται στον πόλεμο, προσέλαβε το βετεράνο δημοσιογράφο Πίτερ Αρνέτ - λίγες ώρες μετά την απόλυση του από το αμερικανικό δίκτυο NBC όπου υποστήριξε ότι τα αρχικά σχέδια των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράκ έχουν αποτύχει.


Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 03:12 ('Ωρα Λονδίνου)
H Γαλλία εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία για την Ασία
 

Επιστήμονες σε 11 εργαστήρια προσπαθούν να ανακαλύψουν τί προκαλεί τον ιό.

Οι γαλλικές αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ εξαιτίας του θανατηφόρου ιού.

Ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών είπε ότι ο ιός της «άτυπης πνευμονίας» εντοπίσθηκε και σε άτομα που δεν είχαν έλθει σε επαφή με φορείς του ιού.

«Φαίνεται ότι στο Χονγκ Κονγκ υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη άμεσης επαφής. Είναι ανησυχητικό..» είπε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Τα θύματα του ιού
Κίνα 34 νεκροί
Χονγκ Κονγκ 13 νεκροί
Σινγκαπούρη 2 νεκροί
Βιετνάμ 4 νεκροί
Καναδάς 4 νεκροί
Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιρλανδία και η Αυστραλία συμβούλευαν τους πολίτες τους να ακυρώσουν ή να «ξανασκεφτούν» τα ταξίδια τους στις περιοχές όπου ξέσπασε η επιδημία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σε όλο τον πλανήτη έχουν εντοπιστεί 1600 πιθανά κρούσματα, ενώ 58 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό.

Η διάδοση της νόσου έχει πλήξει και τον τομέα των αερομεταφορών στην περιοχή, με πολλές αεροπορικές εταιρείες να μειώνουν τον αριθμό των πτήσεων εξαιτίας της πτώσης στις πωλήσεις των εισιτηρίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι έντεκα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να εντοπίσουν τον φορέα που προκαλεί τον ιό. Αλλά αξιωματούχος του Οργανισμού δήλωσε, σε συνέντευξη τύπου στις Φιλιππίνες, ότι η θεραπεία της νόσου ίσως να μη βρεθεί ποτέ.


Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 21:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003

(Ωρα Λονδίνου, BST)


2200:Όπως ανακοινώθηκε από το επιτελείο της εκστρατείας στο Κατάρ και μεταδίδει ανταποκριτής του BBC, το απόγευμα της Δευτέρας κοντά στην πόλη Νατζάφ αμερικανικά στρατεύματα σκότωσαν επτά και τραυμάτισαν τέσσερις αμάχους Ιρακινούς. Όλα τα θύματα ήταν γυναικόπαιδα που δέχθηκαν πυρά όταν το όχημά στο οποίο επέβαιναν δεν σταμάτησε σε φυλάκιο ελέγχου.

2103:Βρετανικά στρατεύματα εισχωρούν στη πόλη Αλ Ζουμπαΐρ του νοτίου Ιράκ.

1945:Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να σταματήσουν την εκστρατεία τους «μέχρι το Ιράκ να ελευθερωθεί».

1935:Η ιρακινή πρωτεύουσα συγκλονίζεται από τεράστιες εκρήξεις. Κτίρια στο κέντρο της Βαγδάτης φλέγονται.

1918:Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, αντιστράτηγος Στάνλεϊ Μακρίσταλ, δηλώνει ότι οι επίλεκτες δυνάμεις ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας εκμηδένισαν την επιχειρησιακή δυνατότητα του ιρακινού καθεστώτος στο δυτικό Ιράκ.

1908:Το Πεντάγωνο λέει ότι στην περιοχή του Περσικού Κόλπου υπάρχουν περισσότεροι από 300 χιλιάδες στρατιώτες της «συμμαχίας των προθύμων», εκ των οποίων περισσότεροι από 100 χιλιάδες βρίσκονται μέσα στο Ιράκ.

1541:Στο νότιο Ιράκ απελευθερώθηκαν δύο Κενυάτες που κρατούνταν όμηροι από ενόπλους εδώ και δέκα ημέρες.

1521:Ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, θα αρχίσει αύριο ευρωπαϊκή περιοδεία, με σταθμούς την Άγκυρα και τις Βρυξέλλες.

1512:Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού λέει ότι μέλη της επισκέφθηκαν Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνται από τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις στο νότιο Ιράκ.

1509:Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαέντ Αλ Σαχάφ, λέει ότι οι ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν 43 "μισθοφόρους" το περασμένο Σαββατοκύριακο.

1441:Οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις κρατούν περίπου οκτώ χιλιάδες Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου, λέει στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζεφ Χουν.

1358:Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC απολύει το βετεράνο πολεμικό ανταποκριτή Πίτερ Αρνέτ διότι σε συνέντευξή του προς την ιρακινή τηλεόραση επέκρινε τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ.

1345:Αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν ιρακινό προεδρικό μέγαρο στη Βαγδάτη.

1224:Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σάμπρι, λέει ότι πέντε χιλιάδες αλλοδαποί εθελοντές έφτασαν στη Βαγδάτη για να πολεμήσουν εναντίον των δυνάμεων εισβολής.

1126:Επανέναρξη των αεροπορικών επιδρομών στη Βαγδάτη, μετά από μια ακόμη νύκτα σφοδρών βομβαρδισμών.

1040:Η στρατιωτική φάλαγγα - με έξη χιλιάδες στρατιώτες - που αποτελεί την εμπροσθοφυλακή των αμερικανικών δυνάμεων εισβολής συνέχισε την προέλασή της προς τη Βαγδάτη και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μονάδα της ιρακινής προεδρικής φρουράς, μεταδίδει ανταποκριτής του BBC.

1031:Ο επικεφαλής του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ λέει ότι μαζί με την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Ιράκ θα πρέπει να ληφθούν και μέτρα για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που επιφέρει ο πόλεμος.

1021:Νέες επιδρομές εξαπολύει η αμερικανική αεροπορία εναντίον της πόλης Νασιρίγια, στο κεντρικό Ιράκ. Κατά τη διάρκεια της νύκτας οι Αμερικανοί πεζοναύτες λένε ότι χρησιμοποίησαν ένα γιγαντιαίο ιπτάμενο υπερφρούριο AC130 για να πλήξουν ιρακινό συγκρότημα ασφαλείας.

0930:Η κρατική τηλεόραση του Ιράκ ξανάρχισε να εκπέμπει, μετά την ολονύκτια διακοπή του προγράμματός της που οφείλετο σύμφωνα με πληροφορίες σε βομβαρδισμό του υπουργείου Πληροφοριών.

0730: Οι δυνάμεις Βρετανών πεζοναυτών που διεξάγουν επιχειρήσεις σε περιοχή νοτιοανατολικά της Βασόρας λένε ότι έχουν αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση από Ιρακινούς.

06:35 Δύο Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιχείρηση κοντά στο χωρίό Αμπού αλ Κασίμ, επιβεβαίωσε ο βρετανικός στρατός.

0627:Ο βρετανικός στρατός λέει ότι εξόντωσε σημαντικό αριθμό τεθωρακισμένων και πεζικού βορείως των πετρελαιοπηγών της Ρουμαΐλα, κατά τη διάρκεια ολονύκτιων επιχειρήσεων του στο νότιο Ιράκ.

06:04 Αμερικανοί διοικητές λένε ότι η πόλη Νατζάφ είναι περικυκλωμένη.

05:43 Περίπου πέντε χιλιάδες επιπλέον Αμερικανοί στρατιώτες, ανάμεσα τους και μέλη των ειδικών δυνάμεων - αποστέλλονται στην περιοχή γύρω από τη Νασιρίγια σε μια προσπάθεια να καμφθεί η Ιρακινή αντίσταση εκεί, λένε οι ανταποκριτές.

05:12 Πεζοναύτες που μεταβαίνουν στη Νασιρίγια λένε ότι εντόπισαν μάσκες προστασίας από χημικά όπλα και μεγάλες ποσότητες χημικών για την αντιμετώπιση των αερίων νεύρων σε εγκαταλελειμμένο ιρακινό στρατόπεδο.

03:00 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τη Συρία να σταματήσει να στηρίζει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

02:10 Πύραυλος Τόμαχοκ έπληξε το υπουργείο Πληροφοριών στη Βαγδάτη "για να περιορίσει τις διοικητικές ικανότητες" της ιρακινής κυβέρνησης, ανέφερε η αμερικανική κεντρική διοίκηση.

00:03 Βομβαρδίζονται εκ νέου στόχοι στη Βαγδάτη, κοντά στο Υπουργείο Πληροφοριών, λένε οι ανταποκριτές.


Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 21:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Πεζοναύτες σκότωσαν επτά αμάχους
 

Το αιματηρό περιστατικό συνέβη σε φυλάκιο ελέγχου κυκλοφορίας κοντά στην πόλη Νατζάφ

Επτά Ιρακινοί άμαχοι - όλοι γυναικόπαιδα - σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν όταν αμερικανικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν, όταν αυτό δεν σταμάτησε για έλεγχο.

Το νέο αιματηρό συμβάν σημειώθηκε κοντά στην πόλη Νατζάφ, σε φυλάκιο ελέγχου κυκλοφορίας που είχαν εγκαταστήσει οι αμερικανικές δυνάμεις.

Αξιωματούχοι στο επιτελείο της αμερικανοβρετανικής εκστρατείας λένε ότι το περιστατικό έγινε γύρω στις πεντέμισι το απόγευμα τοπική ώρα.

Το χρονικό του μακελειού

Το όχημα που μετέφερε 13 γυναικόπαιδα πλησίασε το φυλάκιο όπου βρίσκονταν μέλη της 3ης Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ.

Οι πεζοναύτες του έκαναν σήμα να σταματήσει.

Η οδηγός του οχήματος αγνόησε ή δεν κατάλαβε τα κελεύσματα τους.

Τα αμερικανικά στρατεύματα λένε ότι έριξαν πρώτα προειδοποιητικές βολές στον αέρα.

Αλλά όταν το όχημα συνέχισε την πορεία του άρχισαν να πυροβολούν στην καμπίνα των επιβατών.

Κατόπιν, όταν το όχημα είχε ακινητοποιηθεί διαπίστωσαν ότι μέσα στο όχημα βρίσκονταν 13 άτομα, μόνο γυναικόπαιδα, εκ των οποίων επτά ήταν νεκρά, δύο τραυματισμένα και τέσσερα σώα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις δήλωσαν ότι κάνουν έρευνες για το περιστατικό.


Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 22:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην Άγκυρα μεταβαίνει ο Κόλιν Πάουελ
 

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Ζαλμάι Χαλιλζάντ προσπαθεί να καθησυχάσει την Άγκυρα με αφορμή το σχηματισμό κουρδικού αυτόνομου κράτους στο βόρειο Ιράκ

Ανταπόκριση του Άλκη Κούρκουλα από την Κωνσταντινούπολη

Η Άγκυρα περιμένει την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ενώ ο απεσταλμένος του προέδρου Μπους, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, διαβεβαιώνει ότι η Ουάσινγκτον «αντιλαμβάνεται» τις ευαισθησίες της Άγκυρας.

Ο κ. Χαλιλζάντ, που θεωρείται από τους «στυλοβάτες» της στρατηγικής «του πολέμου που θα αλλάξει την φυσιογνωμία της Μέσης Ανατολής», ανακοίνωσε την δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συντονισμού των κινήσεων στο βόρειο Ιράκ.

Ο κ. Χαλιλζάντ διαβεβαίωσε τους Τούρκους συνομιλητές του ότι η Ουάσιγκτον «αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες της Άγκυρας» ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι η Τουρκία δεν σκέφτεται να «αναθέσει» την αντιμετώπιση του ΠΚΚ σε κανέναν.

Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου τόνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση «συζητά πάντα τα θέματα αυτά και με τους Αμερικανούς» και υπενθύμισε ότι, «οι ΗΠΑ έχουν ήδη χαρακτηρίσει το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση».

«Οι αρχές που διέπουν την στάση μας στο θέμα αυτό διατυπώθηκαν στην τελική ανακοίνωση της συνάντησης της ιρακινής αντιπολίτευσης στις 19 Μαρτίου στην Άγκυρα», είπε ο κ. Ντιριόζ.

Εν τω μεταξύ συντηρητικοί εθνικιστικοί κύκλοι υποδέχονται με δυσφορία και ανησυχία τις ειδήσεις για την ανάπτυξη κουρδικών δυνάμεων προς το Κιρκούκ και την Μοσούλη, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Χαλιλζάντ ότι τον έλεγγο σε θέματα ασφαλείας θα έχουν οι αμερικανικές δυνάμεις.

«Έγινε αυτό που φοβόμασταν περισσότερο», λένε και θεωρούν ότι ο εξοπλισμός των Κούρδων
τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε στρατηγικές θέσεις που ήλεγχε μέχρι πρότινος ο στρατός της Βαγδάτης.

«Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τις κουρδικές ομάδες και η Τουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις εξ' αποστάσεως», λένε φανερά ενοχλημένοι οι ίδιοι κύκλοι.


Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 21:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Βολιβία: Κατολίσθηση έθαψε ολόκληρη πόλη
 

Σκηνή από την τελευταία μεγάλη φυσική καταστροφή που προκάλεσε το θάνατο 69 ατόμων στη Βολιβία

Στη Βολιβία μία ολόκληρη κωμόπολη ανθρακωρύχων σκεπάστηκε από τόνους χώματος και βράχων μετά από κατολίσθηση, με αποτέλεσμα να αγνοείται η τύχη επτακοσίων κατοίκων της.

Η κατολίσθηση έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες στην κωμόπολη Τσίμα, που βρίσκεται 250 χιλιόμετρα βορειανατολικά της πρωτεύουσας Λα Πας, όταν τεράστια μάζα του γειτονικού όρους Πουκαλόμα αποκολλήθηκε και κάλυψε την κωμόπολη.

Ο επικεφαλής του συνεταιρισμού ανθρακωρύχων της περιοχής, Χοσέ Πλάτα, είπε ότι πολλοί από τους τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τιπουάνι.

Σύμφωνα με τον κ. Πλάτα είναι αδύνατο να γίνει πρόβλεψη για τον αριθμό των θυμάτων, καθώς ολόκληρη η πόλη είναι θαμμένη.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Unitel ο κυβερνήτης της πολιτείας Λα Πας, Ματέο Λάουρα είπε ότι σύμφωνα μες τις πρώτες πληροφορίες 400 οικίες έχουν θαφτεί μέσα στα χώματα.


Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 16:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003

(Ωρα Λονδίνου, BST)


2103:Βρετανικά στρατεύματα εισχωρούν στη πόλη Αλ Ζουμπαΐρ του νοτίου Ιράκ.

1945:Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να σταματήσουν την εκστρατεία τους «μέχρι το Ιράκ να ελευθερωθεί».

1935:Η ιρακινή πρωτεύουσα συγκλονίζεται από τεράστιες εκρήξεις. Κτίρια στο κέντρο της Βαγδάτης φλέγονται.

1918:Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, αντιστράτηγος Στάνλεϊ Μακρίσταλ, δηλώνει ότι οι επίλεκτες δυνάμεις ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας εκμηδένισαν την επιχειρησιακή δυνατότητα του ιρακινού καθεστώτος στο δυτικό Ιράκ.

1908:Το Πεντάγωνο λέει ότι στην περιοχή του Περσικού Κόλπου υπάρχουν περισσότεροι από 300 χιλιάδες στρατιώτες της «συμμαχίας των προθύμων», εκ των οποίων περισσότεροι από 100 χιλιάδες βρίσκονται μέσα στο Ιράκ.

1541:Στο νότιο Ιράκ απελευθερώθηκαν δύο Κενυάτες που κρατούνταν όμηροι από ενόπλους εδώ και δέκα ημέρες.

1521:Ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, θα αρχίσει αύριο ευρωπαϊκή περιοδεία, με σταθμούς την Άγκυρα και τις Βρυξέλλες.

1512:Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού λέει ότι μέλη της επισκέφθηκαν Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνται από τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις στο νότιο Ιράκ.

1509:Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαέντ Αλ Σαχάφ, λέει ότι οι ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν 43 "μισθοφόρους" το περασμένο Σαββατοκύριακο.

1441:Οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις κρατούν περίπου οκτώ χιλιάδες Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου, λέει στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζεφ Χουν.

1358:Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC απολύει το βετεράνο πολεμικό ανταποκριτή Πίτερ Αρνέτ διότι σε συνέντευξή του προς την ιρακινή τηλεόραση επέκρινε τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ.

1345:Αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν ιρακινό προεδρικό μέγαρο στη Βαγδάτη.

1224:Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σάμπρι, λέει ότι πέντε χιλιάδες αλλοδαποί εθελοντές έφτασαν στη Βαγδάτη για να πολεμήσουν εναντίον των δυνάμεων εισβολής.

1126:Επανέναρξη των αεροπορικών επιδρομών στη Βαγδάτη, μετά από μια ακόμη νύκτα σφοδρών βομβαρδισμών.

1040:Η στρατιωτική φάλαγγα - με έξη χιλιάδες στρατιώτες - που αποτελεί την εμπροσθοφυλακή των αμερικανικών δυνάμεων εισβολής συνέχισε την προέλασή της προς τη Βαγδάτη και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μονάδα της ιρακινής προεδρικής φρουράς, μεταδίδει ανταποκριτής του BBC.

1031:Ο επικεφαλής του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ λέει ότι μαζί με την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Ιράκ θα πρέπει να ληφθούν και μέτρα για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που επιφέρει ο πόλεμος.

1021:Νέες επιδρομές εξαπολύει η αμερικανική αεροπορία εναντίον της πόλης Νασιρίγια, στο κεντρικό Ιράκ. Κατά τη διάρκεια της νύκτας οι Αμερικανοί πεζοναύτες λένε ότι χρησιμοποίησαν ένα γιγαντιαίο ιπτάμενο υπερφρούριο AC130 για να πλήξουν ιρακινό συγκρότημα ασφαλείας.

0930:Η κρατική τηλεόραση του Ιράκ ξανάρχισε να εκπέμπει, μετά την ολονύκτια διακοπή του προγράμματός της που οφείλετο σύμφωνα με πληροφορίες σε βομβαρδισμό του υπουργείου Πληροφοριών.

0730: Οι δυνάμεις Βρετανών πεζοναυτών που διεξάγουν επιχειρήσεις σε περιοχή νοτιοανατολικά της Βασόρας λένε ότι έχουν αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση από Ιρακινούς.

06:35 Δύο Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιχείρηση κοντά στο χωρίό Αμπού αλ Κασίμ, επιβεβαίωσε ο βρετανικός στρατός.

0627:Ο βρετανικός στρατός λέει ότι εξόντωσε σημαντικό αριθμό τεθωρακισμένων και πεζικού βορείως των πετρελαιοπηγών της Ρουμαΐλα, κατά τη διάρκεια ολονύκτιων επιχειρήσεων του στο νότιο Ιράκ.

06:04 Αμερικανοί διοικητές λένε ότι η πόλη Νατζάφ είναι περικυκλωμένη.

05:43 Περίπου πέντε χιλιάδες επιπλέον Αμερικανοί στρατιώτες, ανάμεσα τους και μέλη των ειδικών δυνάμεων - αποστέλλονται στην περιοχή γύρω από τη Νασιρίγια σε μια προσπάθεια να καμφθεί η Ιρακινή αντίσταση εκεί, λένε οι ανταποκριτές.

05:12 Πεζοναύτες που μεταβαίνουν στη Νασιρίγια λένε ότι εντόπισαν μάσκες προστασίας από χημικά όπλα και μεγάλες ποσότητες χημικών για την αντιμετώπιση των αερίων νεύρων σε εγκαταλελειμμένο ιρακινό στρατόπεδο.

03:00 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τη Συρία να σταματήσει να στηρίζει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

02:10 Πύραυλος Τόμαχοκ έπληξε το υπουργείο Πληροφοριών στη Βαγδάτη "για να περιορίσει τις διοικητικές ικανότητες" της ιρακινής κυβέρνησης, ανέφερε η αμερικανική κεντρική διοίκηση.

00:03 Βομβαρδίζονται εκ νέου στόχοι στη Βαγδάτη, κοντά στο Υπουργείο Πληροφοριών, λένε οι ανταποκριτές.


Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 20:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί πόλεων
 

Μονάδες πεζικού των ΗΠΑ προσπαθούν να καταλάβουν γέφυρα του ποταμού Ευφράτη, στην πόλη Χιντίγια

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται στις όχθες του ποταμού Ευφράτη, 80 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη ανάμεσα σε αμερικανικά στρατεύματα που αποτελούν την εμπροσθοφυλακή των δυνάμεων εισβολής και ιρακινές δυνάμεις.

Για πρώτη φορά οι μάχες γίνονται τόσο κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, Βαγδάτη, σύμφωνα με τις πληροφορίες ανταποκριτών μας.


Πολεμικοί ανταποκριτές που βρίσκονται με την 3η Τεθωρακισμένη Μεραρχία Πεζικού των ΗΠΑ, μεταδίδει ότι γίνονται μάχες σώμα με σώμα στην κωμόπολη Χιντίγια, καθώς οι Αμερικανοί προσπαθούν να καταλάβουν μια γέφυρα στον ποταμό Ευφράτη.

Στις συγκρούσεις τα αμερικανικά στρατεύματα υποστηρίζονται από μονάδες ελικοπτέρων και αεροσκάφη που πλήττουν τις ιρακινές θέσεις.

Στην πόλη Νατζάφ Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές επιτίθενται εναντίον Ιρακινών υπερασπιστών της από δύο κατευθύνσεις.

Στο νότιο Ιράκ βρετανικά στρατεύματα κινήθηκαν εναντίον ιρακινών θέσεων νοτίως της Βασόρας.

Η Βαγδάτη βομβαρδίζεται νυχθημερόν

Συνεχίζεται επί 24ώρου βάσεως ο βομβαρδισμός της Βαγδάτης.


Δωδεκαήμερο βομβαρδισμών συμπληρώθηκε στη Βαγδάτη
Νέες σφοδρές εκρήξεις σημειώθηκαν στα νότια της πόλης το απόγευμα, μετά από ανάπαυλα μόλις δύο ωρών.

Νωρίτερα σειρά εκρήξεων συγκλόνισαν την ιρακινή πρωτεύουσα ενώ ακουγόταν σε όλη την πόλη ο βόμβος από πολεμικά αεροσκάφη που πετούσαν σε χαμηλό ύψος.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές 4 άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν.

Σε άλλες εξελίξεις:

  • Στο νότιο Ιράκ απελευθερώθηκαν δύο Κενυάτες που κρατούνταν όμηροι από ενόπλους εδώ και δέκα ημέρες.

  • Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού λέει ότι μέλη της επισκέφθηκαν Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνται από τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις στο νότιο Ιράκ.

  • Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαέντ Αλ Σαχάφ, είπε ότι οι ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν 43 "μισθοφόρους" το περασμένο Σαββατοκύριακο.

  • Οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις κρατούν περίπου οκτώ χιλιάδες Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζεφ Χουν.

  • Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σάμπρι, λέει ότι πέντε χιλιάδες αλλοδαποί εθελοντές έφτασαν στη Βαγδάτη για να πολεμήσουν εναντίον των δυνάμεων εισβολής.

  • Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 19:14 ('Ωρα Λονδίνου)
    Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί πόλεων
     

    Μονάδες τεθωρακισμένων και πεζικού των ΗΠΑ προσπαθούν να καταλάβουν γέφυρα του ποταμού Ευφράτη, στην πόλη Χιντίγια

    Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται στις όχθες του ποταμού Ευφράτη, 80 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη ανάμεσα σε αμερικανικά στρατεύματα που αποτελούν την εμπροσθοφυλακή των δυνάμεων εισβολής και ιρακινές δυνάμεις.

    Για πρώτη φορά οι μάχες γίνονται τόσο κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, Βαγδάτη, σύμφωνα με τις πληροφορίες ανταποκριτών μας.


    Πολεμικοί ανταποκριτές που βρίσκονται με την 3η Τεθωρακισμένη Μεραρχία Πεζικού των ΗΠΑ, μεταδίδει ότι γίνονται μάχες σώμα με σώμα στην κωμόπολη Χιντίγια, καθώς οι Αμερικανοί προσπαθούν να καταλάβουν μια γέφυρα στον ποταμό Ευφράτη.

    Στις συγκρούσεις τα αμερικανικά στρατεύματα υποστηρίζονται από μονάδες ελικοπτέρων και αεροσκάφη που πλήττουν τις ιρακινές θέσεις.

    Στην πόλη Νατζάφ Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές επιτίθενται εναντίον Ιρακινών υπερασπιστών της από δύο κατευθύνσεις.

    Στο νότιο Ιράκ βρετανικά στρατεύματα κινήθηκαν εναντίον ιρακινών θέσεων νοτίως της Βασόρας.

    Η Βαγδάτη βομβαρδίζεται νυχθημερόν

    Συνεχίζεται επί 24ώρου βάσεως ο βομβαρδισμός της Βαγδάτης.


    Δωδεκαήμερο βομβαρδισμών συμπληρώθηκε στη Βαγδάτη
    Νέες σφοδρές εκρήξεις σημειώθηκαν στα νότια της πόλης το απόγευμα, μετά από ανάπαυλα μόλις δύο ωρών.

    Νωρίτερα σειρά εκρήξεων συγκλόνισαν την ιρακινή πρωτεύουσα ενώ ακουγόταν σε όλη την πόλη ο βόμβος από πολεμικά αεροσκάφη που πετούσαν σε χαμηλό ύψος.

    Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές 4 άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν.

    Σε άλλες εξελίξεις:

    •Στο νότιο Ιράκ απελευθερώθηκαν δύο Κενυάτες που κρατούνταν όμηροι από ενόπλους εδώ και δέκα ημέρες.

    •Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού λέει ότι μέλη της επισκέφθηκαν Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνται από τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις στο νότιο Ιράκ.

    •Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαέντ Αλ Σαχάφ, είπε ότι οι ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν 43 "μισθοφόρους" το περασμένο Σαββατοκύριακο.

    •Οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις κρατούν περίπου οκτώ χιλιάδες Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζεφ Χουν.

    •Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σάμπρι, λέει ότι πέντε χιλιάδες αλλοδαποί εθελοντές έφτασαν στη Βαγδάτη για να πολεμήσουν εναντίον των δυνάμεων εισβολής.


    Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 17:08 ('Ωρα Λονδίνου)
    Διχασμένοι οι Κούρδοι της Τουρκίας
     

    Η παροιμιώδης φράση του Κ. Ατατούρκ «Ευτυχής είναι όποιος αποκαλείται Τούρκος» γραμμένη στις πλαγιές βουνού της νοτιοανατολικής Τουρκίας

    Του απεσταλμένου μας στη νοτιοανατολική Τουρκία, Μιχάλη Κοσμίδη

    Οι Κούρδοι της Τουρκίας έχουν ιδιαίτερες ανησυχίες για τις εξελίξεις στον Ιράκ, γιατί πάνω από όλα καταλαβαίνουν ότι βρίσκονται σε μια μοναδική ευκαιρία στην ιστορία τους.

    Εάν τους ρωτήσει κανείς λένε ότι θέλουν την ειρήνη αλλά παράλληλα ελπίζουν, όπως λένε, ότι τελικά θα καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο τους την δημιουργία δηλαδή ενός κουρδικού κράτους.

    Εάν τους ρωτήσει κανείς για το πώς θα αντιδράσουν εάν η τουρκικές δυνάμεις εισβάλουν αρνούνται να απαντήσουν και απλώς επαναλαμβάνουν ότι η Τουρκία δεν πρέπει να περάσει τα σύνορα.

    Μόνο ο κουρδικής καταγωγής δήμαρχος του Ντιαρμπαρκίρ, Φεριντόν Σελίκ, μου είπε ότι εάν η Τουρκία εισβάλει στο Ιράκ, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο.

    Ανησυχητική η προοπτική των προσφύγων

    Η Τουρκία έχει λόγους να ανησυχεί, πρώτα από όλα γιατί, εάν υπάρξει μεγάλο κύμα προσφύγων, θα δοκιμαστεί η οικονομία της χώρας η οποία ήδη δεν βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση και ιδιαίτερα στην φτωχή αυτή περιοχή εδώ.


    Οι παραδοσιακοί τρόποι παρασκευής του φαγητού επιβιώνουν στη νοτιοανατολική Τουρκία
    Από την άλλη μεριά υπάρχει ο κίνδυνος, παρόλο που το ΠΚΚ είναι ανενεργό εδώ και πολύ καιρό, να μπουν στη χώρα ορισμένα στοιχεία που συνδέονται μαζί του.

    Η δημιουργία κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ μπορεί να επιφέρει αποσχιστικές τάσεις στην περιοχή και κατ΄επέκταση αποσταθεροποίηση στην Συρία και στο Ιράν.

    Οσον αφορά την Τουρκία όπου ιστορικά ο Κουρδικός πληθυσμός είναι πιο εθνικιστικός και πιο ενωτικός, όσο αφορά την δημιουργία του κουρδικού κράτους, ένας άλλος λόγος ανησυχίας για την Τουρκία αφορά τις πετρελαιοπηγές της Μοσούλη και του Κιρκούκ τις οποίες διεκδικούν οι Κούρδοι.

    Εάν οι Ιρακινοί Κούρδοι αποκτήσουν τις πετρελαιοπηγές, θα έχουν αυτονομία και θα ξεπεράσουν όποια σύμφυτη αδυναμία δημιουργούν τα φυσικά όρια της περιοχής τους που είναι μια αποκλεισμένη ορεινή περιοχή.

    Στο Κουρδιστάν ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

    Οι προβλέψεις είναι πραγματικά δύσκολες γιατί η κατάσταση σε αυτή την περιοχή είναι ιστορικά θα λέγαμε, είναι ρευστή.

    Ένας τούρκος αξιωματούχος μας έδωσε μια ιδέα για το πώς θα μπορούσε ενδεχομένως να εξελιχθούν τα πράγματα και φαίνεται ότι η Άγκυρα βλέπει την ευρωπαϊκή ένωση ως ένα πιθανό παράγοντα λύσης έλεγε χαρακτηριστικά ότι εάν τελικά Τουρκία μπει στη ευρωπαϊκή ένωση h περιοχή θα γίνει διαφορετική.

    Με επενδύσεις εδώ στη νοτιοανατολική Τουρκία, που είναι ιδιαίτερα φτωχή, το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού θα ανεβεί, ο κουρδικός πληθυσμός θα μπορεί να ζει καλύτερα και τότε, όπως είπε χαρακτηριστικά ο εν λόγω αξιωματούχος, τότε ας ρωτήσουμε τους Τούρκους Κούρδους εάν θα προτιμούν να είναι εδώ ως Eυρωπαίοι ή θα προτιμούν να ενταχθούν σε ένα ορεινό απομονωμένο κράτος ως Κούρδοι.


    Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 16:42 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     

    Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003

    (Ωρα Λονδίνου, GMT)


    1541:Στο νότιο Ιράκ απελευθερώθηκαν δύο Κενυάτες που κρατούνταν όμηροι από ενόπλους εδώ και δέκα ημέρες.

    1521:Ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, θα αρχίσει αύριο ευρωπαϊκή περιοδεία, με σταθμούς την Άγκυρα και τις Βρυξέλλες.

    1512:Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού λέει ότι μέλη της επισκέφθηκαν Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνται από τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις στο νότιο Ιράκ.

    1509:Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαέντ Αλ Σαχάφ, λέει ότι οι ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν 43 "μισθοφόρους" το περασμένο Σαββατοκύριακο.

    1441:Οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις κρατούν περίπου οκτώ χιλιάδες Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου, λέει στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζεφ Χουν.

    1358:Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC απολύει το βετεράνο πολεμικό ανταποκριτή Πίτερ Αρνέτ διότι σε συνέντευξή του προς την ιρακινή τηλεόραση επέκρινε τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ.

    1345:Αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν ιρακινό προεδρικό μέγαρο στη Βαγδάτη.

    1224:Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σάμπρι, λέει ότι πέντε χιλιάδες αλλοδαποί εθελοντές έφτασαν στη Βαγδάτη για να πολεμήσουν εναντίον των δυνάμεων εισβολής.

    1126:Επανέναρξη των αεροπορικών επιδρομών στη Βαγδάτη, μετά από μια ακόμη νύκτα σφοδρών βομβαρδισμών.

    1040:Η στρατιωτική φάλαγγα - με έξη χιλιάδες στρατιώτες - που αποτελεί την εμπροσθοφυλακή των αμερικανικών δυνάμεων εισβολής συνέχισε την προέλασή της προς τη Βαγδάτη και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μονάδα της ιρακινής προεδρικής φρουράς, μεταδίδει ανταποκριτής του BBC.

    1031:Ο επικεφαλής του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ λέει ότι μαζί με την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Ιράκ θα πρέπει να ληφθούν και μέτρα για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που επιφέρει ο πόλεμος.

    1021:Νέες επιδρομές εξαπολύει η αμερικανική αεροπορία εναντίον της πόλης Νασιρίγια, στο κεντρικό Ιράκ. Κατά τη διάρκεια της νύκτας οι Αμερικανοί πεζοναύτες λένε ότι χρησιμοποίησαν ένα γιγαντιαίο ιπτάμενο υπερφρούριο AC130 για να πλήξουν ιρακινό συγκρότημα ασφαλείας.

    0930:Η κρατική τηλεόραση του Ιράκ ξανάρχισε να εκπέμπει, μετά την ολονύκτια διακοπή του προγράμματός της που οφείλετο σύμφωνα με πληροφορίες σε βομβαρδισμό του υπουργείου Πληροφοριών.

    0730: Οι δυνάμεις Βρετανών πεζοναυτών που διεξάγουν επιχειρήσεις σε περιοχή νοτιοανατολικά της Βασόρας λένε ότι έχουν αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση από Ιρακινούς.

    06:35 Δύο Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιχείρηση κοντά στο χωρίό Αμπού αλ Κασίμ, επιβεβαίωσε ο βρετανικός στρατός.

    0627:Ο βρετανικός στρατός λέει ότι εξόντωσε σημαντικό αριθμό τεθωρακισμένων και πεζικού βορείως των πετρελαιοπηγών της Ρουμαΐλα, κατά τη διάρκεια ολονύκτιων επιχειρήσεων του στο νότιο Ιράκ.

    06:04 Αμερικανοί διοικητές λένε ότι η πόλη Νατζάφ είναι περικυκλωμένη.

    05:43 Περίπου πέντε χιλιάδες επιπλέον Αμερικανοί στρατιώτες, ανάμεσα τους και μέλη των ειδικών δυνάμεων - αποστέλλονται στην περιοχή γύρω από τη Νασιρίγια σε μια προσπάθεια να καμφθεί η Ιρακινή αντίσταση εκεί, λένε οι ανταποκριτές.

    05:12 Πεζοναύτες που μεταβαίνουν στη Νασιρίγια λένε ότι εντόπισαν μάσκες προστασίας από χημικά όπλα και μεγάλες ποσότητες χημικών για την αντιμετώπιση των αερίων νεύρων σε εγκαταλελειμμένο ιρακινό στρατόπεδο.

    03:00 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τη Συρία να σταματήσει να στηρίζει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    02:10 Πύραυλος Τόμαχοκ έπληξε το υπουργείο Πληροφοριών στη Βαγδάτη "για να περιορίσει τις διοικητικές ικανότητες" της ιρακινής κυβέρνησης, ανέφερε η αμερικανική κεντρική διοίκηση.

    00:03 Βομβαρδίζονται εκ νέου στόχοι στη Βαγδάτη, κοντά στο Υπουργείο Πληροφοριών, λένε οι ανταποκριτές.


    Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 17:13 ('Ωρα Λονδίνου)
    Μάχες σε όλα τα μέτωπα
     

    Η ένταση είναι παρούσα, πλέον, σε όλο το Ιράκ.

    Μάχες είναι σε εξέλιξη στο Ιράκ για πρώτη φορά τόσο κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας Βαγδάτη.

    Οι συγκρούσεις σημειώνονται στις όχθες του ποταμού Ευφράτη, περίπου 80 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη.


    Στο μεταξύ, πέντε χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή του νότιου Ιράκ γύρω από την πόλη Νασιρίγια, όπου αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από τους Ιρακινούς.

    Πιο βόρεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις τους επετέθησαν εναντίον δυνάμεων του Ιράκ μέσα και γύρω από την πόλη Νατζάφ, ενώ μάχες σημειώνονται και νότια της πόλης Καρμπάλα.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στρατιώτες της Βρετανίας περιπολούν μια πόλη που βρίσκεται λίγο έξω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ - τη Βασόρα - που οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί έχουν ως στόχο, παρά την αντίσταση που αντιμετωπίζουν, να ελέγξουν.

    Την Κυριακή στην περιοχή σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις, ενώ τη Δευτέρα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Βρετανίας, περίπου 50 στρατιώτες του Ιράκ παραδώθηκαν. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα της Βασόρας. Κανένα σχόλιο για το θέμα αυτό δεν έχει γίνει από την πλευρά του Ιράκ.

    Από την περασμένη εβδομάδα έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην παροχή νερού και τροφίμων στην πόλη αυτή, όπου μένουν περίπου ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι, λόγω των συγκρούσεων.

    Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα του Ιράκ Βαγδάτη συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, ενώ αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπολύουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον δυνάμεων του Ιράκ στα βόρεια της χώρας με στόχο να ανοίξουν το δρόμο για την προέλαση των Αμερικανών και των Κούρδων προς την πόλη Κιρκούκ.

    Σε άλλες εξελίξεις:

  • Ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς λέει ότι ένα στρατόπεδο στο βορειοανατολικό Ιράκ, που είναι τώρα υπό τον έλεγχο των Αμερικανών και των Κούρδων, μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί από ισλαμικές οργανώσεις για την παρασκευή χημικών.

  • Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι Ισλαμιστές παραστρατιωτικοί, ανάμεσα τους Παλαιστίνιοι και Τσετσένοι, πολεμούν στο πλευρό των Ιρακινών στην κεντρική πόλη Νασιρίγια.

  • Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε όταν αμερικανικό ελικόπτερο συνετρίβη στο νότιο Ιράκ, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

  • Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ενέδρα στη χερσόνησο Φο.

  • Ο υπουργός πληροφοριών του Ιράκ Μοχάμεντ Σαέντ αλ Σαχάφ λέει ότι οι Ιρακινοί κατέρριψαν δύο αμερικανικά ελικόπτερα και ότι οι δυο πιλότοι είναι νεκροί. Το Πεντάγωνο αρνείται τους ισχυρισμούς του Ιράκ.

  • Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 14:06 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     

    Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003

    (Ωρα Λονδίνου, GMT)


    1441:Οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις κρατούν περίπου οκτώ χιλιάδες Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου, λέει στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζεφ Χουν.

    1358:Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC απολύει το βετεράνο πολεμικό ανταποκριτή Πίτερ Αρνέτ διότι σε συνέντευξή του προς την ιρακινή τηλεόραση επέκρινε τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ.

    1345:Αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν ιρακινό προεδρικό μέγαρο στη Βαγδάτη.

    1224:Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σάμπρι, λέει ότι πέντε χιλιάδες αλλοδαποί εθελοντές έφτασαν στη Βαγδάτη για να πολεμήσουν εναντίον των δυνάμεων εισβολής.

    1126:Επανέναρξη των αεροπορικών επιδρομών στη Βαγδάτη, μετά από μια ακόμη νύκτα σφοδρών βομβαρδισμών.

    1040:Η στρατιωτική φάλαγγα - με έξη χιλιάδες στρατιώτες - που αποτελεί την εμπροσθοφυλακή των αμερικανικών δυνάμεων εισβολής συνέχισε την προέλασή της προς τη Βαγδάτη και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μονάδα της ιρακινής προεδρικής φρουράς, μεταδίδει ανταποκριτής του BBC.

    1031:Ο επικεφαλής του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ λέει ότι μαζί με την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Ιράκ θα πρέπει να ληφθούν και μέτρα για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που επιφέρει ο πόλεμος.

    1021:Νέες επιδρομές εξαπολύει η αμερικανική αεροπορία εναντίον της πόλης Νασιρίγια, στο κεντρικό Ιράκ. Κατά τη διάρκεια της νύκτας οι Αμερικανοί πεζοναύτες λένε ότι χρησιμοποίησαν ένα γιγαντιαίο ιπτάμενο υπερφρούριο AC130 για να πλήξουν ιρακινό συγκρότημα ασφαλείας.

    0930:Η κρατική τηλεόραση του Ιράκ ξανάρχισε να εκπέμπει, μετά την ολονύκτια διακοπή του προγράμματός της που οφείλετο σύμφωνα με πληροφορίες σε βομβαρδισμό του υπουργείου Πληροφοριών.

    0730: Οι δυνάμεις Βρετανών πεζοναυτών που διεξάγουν επιχειρήσεις σε περιοχή νοτιοανατολικά της Βασόρας λένε ότι έχουν αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση από Ιρακινούς.

    06:35 Δύο Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιχείρηση κοντά στο χωρίό Αμπού αλ Κασίμ, επιβεβαίωσε ο βρετανικός στρατός.

    0627:Ο βρετανικός στρατός λέει ότι εξόντωσε σημαντικό αριθμό τεθωρακισμένων και πεζικού βορείως των πετρελαιοπηγών της Ρουμαΐλα, κατά τη διάρκεια ολονύκτιων επιχειρήσεων του στο νότιο Ιράκ.

    06:04 Αμερικανοί διοικητές λένε ότι η πόλη Νατζάφ είναι περικυκλωμένη.

    05:43 Περίπου πέντε χιλιάδες επιπλέον Αμερικανοί στρατιώτες, ανάμεσα τους και μέλη των ειδικών δυνάμεων - αποστέλλονται στην περιοχή γύρω από τη Νασιρίγια σε μια προσπάθεια να καμφθεί η Ιρακινή αντίσταση εκεί, λένε οι ανταποκριτές.

    05:12 Πεζοναύτες που μεταβαίνουν στη Νασιρίγια λένε ότι εντόπισαν μάσκες προστασίας από χημικά όπλα και μεγάλες ποσότητες χημικών για την αντιμετώπιση των αερίων νεύρων σε εγκαταλελειμμένο ιρακινό στρατόπεδο.

    03:00 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τη Συρία να σταματήσει να στηρίζει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    02:10 Πύραυλος Τόμαχοκ έπληξε το υπουργείο Πληροφοριών στη Βαγδάτη "για να περιορίσει τις διοικητικές ικανότητες" της ιρακινής κυβέρνησης, ανέφερε η αμερικανική κεντρική διοίκηση.

    00:03 Βομβαρδίζονται εκ νέου στόχοι στη Βαγδάτη, κοντά στο Υπουργείο Πληροφοριών, λένε οι ανταποκριτές.


    Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 14:56 ('Ωρα Λονδίνου)
    Βρετανία: «Οκτώ χιλιάδες Ιρακινοί αιχμάλωτοι πολέμου»
     

    Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Τζεφ Χουν δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει σχέδια να στείλει ενισχύσεις

    Περίπου οκτώ χιλιάδες αιχμαλώτους πολέμου από το Ιράκ κρατούν οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Τζεφ Χουν.

    Μιλώντας στο Κοινοβούλιο της Βρετανίας, ο κ. Χουν είπε ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν παραδωθεί υψηλόβαθμοι πολιτικοί ή στρατιωτικοί του Ιράκ παρότι, όπως είπε, έχουν παραδωθεί σημαντικά πρόσωπα.

    Ο κ. Χουν είπε ακόμα ότι δεν υπάρχουν σχέδια από τη Βρετανία για την αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων στον Περσικό Κόλπο παρότι, όπως είπε, θα καταβληθεί προσπάθεια να αντικατασταθούν όσοι βρίσκονται στην περιοχή πολλούς μήνες.


    Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 14:28 ('Ωρα Λονδίνου)
    Μάχες σε όλα τα μέτωπα
     

    Η ένταση είναι παρούσα, πλέον, σε όλο το Ιράκ.

    Μάχες είναι σε εξέλιξη στο Ιράκ για πρώτη φορά τόσο κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας Βαγδάτη.


    Οι συγκρούσεις σημειώνονται στις όχθες του ποταμού Ευφράτη, περίπου 80 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη.

    Στο μεταξύ, πέντε χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή του νότιου Ιράκ γύρω από την πόλη Νασιρίγια, όπου αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από τους Ιρακινούς.

    Πιο βόρεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις τους επετέθησαν εναντίον δυνάμεων του Ιράκ μέσα και γύρω από την πόλη Νατζάφ, ενώ μάχες σημειώνονται και νότια της πόλης Καρμπάλα.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στρατιώτες της Βρετανίας περιπολούν μια πόλη που βρίσκεται λίγο έξω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ - τη Βασόρα - που οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί έχουν ως στόχο, παρά την αντίσταση που αντιμετωπίζουν, να ελέγξουν.

    Την Κυριακή στην περιοχή σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις, ενώ τη Δευτέρα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Βρετανίας, περίπου 50 στρατιώτες του Ιράκ παραδώθηκαν. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα της Βασόρας. Κανένα σχόλιο για το θέμα αυτό δεν έχει γίνει από την πλευρά του Ιράκ.

    Από την περασμένη εβδομάδα έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην παροχή νερού και τροφίμων στην πόλη αυτή, όπου μένουν περίπου ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι, λόγω των συγκρούσεων.

    Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα του Ιράκ Βαγδάτη συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, ενώ αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπολύουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον δυνάμεων του Ιράκ στα βόρεια της χώρας με στόχο να ανοίξουν το δρόμο για την προέλαση των Αμερικανών και των Κούρδων προς την πόλη Κιρκούκ.

    Σε άλλες εξελίξεις:

    •Ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς λέει ότι ένα στρατόπεδο στο βορειοανατολικό Ιράκ, που είναι τώρα υπό τον έλεγχο των Αμερικανών και των Κούρδων, μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί από ισλαμικές οργανώσεις για την παρασκευή χημικών.

    •Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι Ισλαμιστές παραστρατιωτικοί, ανάμεσα τους Παλαιστίνιοι και Τσετσένοι, πολεμούν στο πλευρό των Ιρακινών στην κεντρική πόλη Νασιρίγια.

    •Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε όταν αμερικανικό ελικόπτερο συνετρίβη στο νότιο Ιράκ, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

    •Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ενέδρα στη χερσόνησο Φο.

    •Ο υπουργός πληροφοριών του Ιράκ Μοχάμεντ Σαέντ αλ Σαχάφ λέει ότι οι Ιρακινοί κατέρριψαν δύο αμερικανικά ελικόπτερα και ότι οι δυο πιλότοι είναι νεκροί. Το Πεντάγωνο αρνείται τους ισχυρισμούς του Ιράκ.


    Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 14:24 ('Ωρα Λονδίνου)
    Αζίζ: «Ο πόλεμος πάει καλά για το Ιράκ»
     

    Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ προειδοποίησε για επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον των «ιμπεριαλιστών εισβολέων»

    Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Ταρίκ Αζίζ δήλωσε ότι ο πόλεμος πάει πολύ καλά για τη χώρα του. Μιλώντας στο Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο κ. Αζίζ είπε ότι οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας έχουν εκπλαγεί από την αντίσταση του λαού του Ιράκ.

    Ο κ. Αζίζ είπε ότι Άραβες και Μουσουλμάνοι από όλο τον κόσμο συμπαρίστανται στο Ιράκ και προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλες επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον των «ιμπεριαλιστών εισβολέων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Νάτζι Σάμπρι είπε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί χάνουν τη μάχη των εντυπώσεων στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι δεν τους έχει μείνει τίποτα άλλο από το να αποσυρθούν.

    Προειδοποιήσεις Πάουελ

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τη Συρία και το Ιράν «να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

    Την περασμένη εβδομάδα και ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ είχε προειδοποιήσει τις δύο αυτές χώρες να μην εμπλακούν στον πόλεμο στο Ιράκ.


    Τετάρτη 26 Μαρτίου 2003 - 23:02 ('Ωρα Λονδίνου)
    Διχασμένοι οι Κούρδοι της Τουρκίας
     


    Του απεσταλμένου μας στη νοτιοανατολική Τουρκία, Μιχάλη Κοσμίδη

    Οι Κούρδοι της Τουρκίας έχουν ιδιαίτερες ανησυχίες για τις εξελίξεις στον Ιράκ, γιατί πάνω από όλα καταλαβαίνουν ότι βρίσκονται σε μια μοναδική ευκαιρία στην ιστορία τους.


    Εάν τους ρωτήσει κανείς λένε ότι θέλουν την ειρήνη αλλά παράλληλα ελπίζουν, όπως λένε, ότι τελικά θα καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο τους την δημιουργία δηλαδή ενός κουρδικού κράτους.

    Εάν τους ρωτήσει κανείς για το πώς θα αντιδράσουν εάν η τουρκικές δυνάμεις εισβάλουν αρνούνται να απαντήσουν και απλώς επαναλαμβάνουν ότι η Τουρκία δεν πρέπει να περάσει τα σύνορα.

    Μόνο ο κουρδικής καταγωγής δήμαρχος του Ντιαρμπαρκίρ, Φεριντόν Σελίκ, μου είπε ότι εάν η Τουρκία εισβάλει στο Ιράκ, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο.

    Ανησυχητική η προοπτική των προσφύγων

    Η Τουρκία έχει λόγους να ανησυχεί, πρώτα από όλα γιατί, εάν υπάρξει μεγάλο κύμα προσφύγων, θα δοκιμαστεί η οικονομία της χώρας η οποία ήδη δεν βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση και ιδιαίτερα στην φτωχή αυτή περιοχή εδώ.

    Από την άλλη μεριά υπάρχει ο κίνδυνος, παρόλο που το ΠΚΚ είναι ανενεργό εδώ και πολύ καιρό, να μπουν στη χώρα ορισμένα στοιχεία που συνδέονται μαζί του.

    Η δημιουργία κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ μπορεί να επιφέρει αποσχιστικές τάσεις στην περιοχή και κατ΄επέκταση αποσταθεροποίηση στην Συρία και στο Ιράν.

    Οσον αφορά την Τουρκία όπου ιστορικά ο Κουρδικός πληθυσμός είναι πιο εθνικιστικός και πιο ενωτικός, όσο αφορά την δημιουργία του κουρδικού κράτους, ένας άλλος λόγος ανησυχίας για την Τουρκία αφορά τις πετρελαιοπηγές της Μοσούλη και του Κιρκούκ τις οποίες διεκδικούν οι Κούρδοι.

    Εάν οι Ιρακινοί Κούρδοι αποκτήσουν τις πετρελαιοπηγές, θα έχουν αυτονομία και θα ξεπεράσουν όποια σύμφυτη αδυναμία δημιουργούν τα φυσικά όρια της περιοχής τους που είναι μια αποκλεισμένη ορεινή περιοχή.

    Στο Κουρδιστάν ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

    Οι προβλέψεις είναι πραγματικά δύσκολες γιατί η κατάσταση σε αυτή την περιοχή είναι ιστορικά θα λέγαμε, είναι ρευστή.

    Ένας τούρκος αξιωματούχος μας έδωσε μια ιδέα για το πώς θα μπορούσε ενδεχομένως να εξελιχθούν τα πράγματα και φαίνεται ότι η Άγκυρα βλέπει την ευρωπαϊκή ένωση ως ένα πιθανό παράγοντα λύσης έλεγε χαρακτηριστικά ότι εάν τελικά Τουρκία μπει στη ευρωπαϊκή ένωση h περιοχή θα γίνει διαφορετική.

    Με επενδύσεις εδώ στη νοτιοανατολική Τουρκία, που είναι ιδιαίτερα φτωχή, το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού θα ανεβεί, ο κουρδικός πληθυσμός θα μπορεί να ζει καλύτερα και τότε, όπως είπε χαρακτηριστικά ο εν λόγω αξιωματούχος, τότε ας ρωτήσουμε τους Τούρκους Κούρδους εάν θα προτιμούν να είναι εδώ ως Eυρωπαίοι ή θα προτιμούν να ενταχθούν σε ένα ορεινό απομονωμένο κράτος ως Κούρδοι.


    Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 10:14 ('Ωρα Λονδίνου)
    Βρετανικά ... πυρά για το λάθος
     

    Πυρά των Βρετανών για τα λάθη των Αμερικανών στον πόλεμο στο Ιράκ

    Τραυματισμένοι Βρετανοί στρατιώτες από «φιλικά πυρά» άσκησαν κριτική στον Αμερικανό πιλότο που τους επιτέθηκε από λάθος με αποτέλεσμα ένας στρατιώτης να σκοτωθεί, ενώ άλλοι τραυματίστηκαν.

    Μιλώντας στην Βρετανική εφημερίδα «The Times», ένας από τους στρατιώτες της Βρετανίας, που δέχθηκε από λάθος τα πυρά των Αμερικανών, χαρακτήρισε τον Αμερικανό πιλότο ως «καουμπόι» που δεν ενδιαφέρεται για τις ανθρώπινες ζωές.

    Μάλιστα, πρόσθεσε ότι, εκτός από λανθασμένο στόχο, ο Αμερικανός πιλότος αγνόησε την παρουσία πολιτών του Ιράκ στην γύρω περιοχή.

    «Από πολύ κοντά»

    Όλοι οι Βρετανοί που επέζησαν από τα «φιλικά πυρά» είπαν ότι δέχθηκαν την επίθεση από πολύ κοντά παρότι τα οχήματα στα οποία επέβαιναν είχαν διακριτικά.

    Ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, Στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, απολογήθηκε για το συμβάν, καθώς και για ένα ακόμα περιστατικό στο οποίο Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν από λάθος δύο στρατιώτες της Βρετανίας.


    Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 10:28 ('Ωρα Λονδίνου)
    Μάχες σε όλα τα μέτωπα
     

    Η ένταση είναι παρούσα, πλέον, σε όλο το Ιράκ.

    Πέντε χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή του νότιου Ιράκ γύρω από την πόλη Νασιρίγια, όπου αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από τους Ιρακινούς.


    Πιο βόρεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις τους επετέθησαν εναντίον δυνάμεων του Ιράκ μέσα και γύρω από την πόλη Νατζάφ, ενώ μάχες σημειώνονται και νότια της πόλης Καρμπάλα.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στρατιώτες της Βρετανίας περιπολούν μια πόλη που βρίσκεται λίγο έξω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ - τη Βασόρα - που οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί έχουν ως στόχο, παρά την αντίσταση που αντιμετωπίζουν, να ελέγξουν.

    Την Κυριακή στην περιοχή σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις, ενώ τη Δευτέρα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Βρετανίας, περίπου 50 στρατιώτες του Ιράκ παραδώθηκαν. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα της Βασόρας. Κανένα σχόλιο για το θέμα αυτό δεν έχει γίνει από την πλευρά του Ιράκ.

    Από την περασμένη εβδομάδα έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην παροχή νερού και τροφίμων στην πόλη αυτή, όπου μένουν περίπου ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι, λόγω των συγκρούσεων.

    Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα του Ιράκ Βαγδάτη συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, ενώ αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπολύουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον δυνάμεων του Ιράκ στα βόρεια της χώρας με στόχο να ανοίξουν το δρόμο για την προέλαση των Αμερικανών και των Κούρδων προς την πόλη Κιρκούκ.

    Σε άλλες εξελίξεις:

    •Ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς λέει ότι ένα στρατόπεδο στο βορειοανατολικό Ιράκ, που είναι τώρα υπό τον έλεγχο των Αμερικανών και των Κούρδων, μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί από ισλαμικές οργανώσεις για την παρασκευή χημικών.

    •Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι Ισλαμιστές παραστρατιωτικοί, ανάμεσα τους Παλαιστίνιοι και Τσετσένοι, πολεμούν στο πλευρό των Ιρακινών στην κεντρική πόλη Νασιρίγια.

    •Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε όταν αμερικανικό ελικόπτερο συνετρίβη στο νότιο Ιράκ, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

    •Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ενέδρα στη χερσόνησο Φο.

    •Ο υπουργός πληροφοριών του Ιράκ Μοχάμεντ Σαέντ αλ Σαχάφ λέει ότι οι Ιρακινοί κατέρριψαν δύο αμερικανικά ελικόπτερα και ότι οι δυο πιλότοι είναι νεκροί. Το Πεντάγωνο αρνείται τους ισχυρισμούς του Ιράκ.


    Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 10:43 ('Ωρα Λονδίνου)
    Κριτική για την τακτική Ράμσφελντ
     

    Στο στόχαστρο ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ

    Τριγμούς προκαλεί άρθρο του αμερικανικού περιοδικού «The New Yorker», το οποίο, επικαλούμενο πηγές του Πενταγώνου, κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ ότι επέβαλε ουσιαστικά την άποψή του στους υψηλόβαθμους στρατιωτικούς της χώρας χωρίς να εισακούσει τις προτάσεις τους για τη στρατηγική του πολέμου στο Ιράκ.

    Μάλιστα, πολλοί αναλυτές έσπευσαν να δηλώσουν επικριτικά ότι ο κ. Ράμσφελντ επιθυμούσε έναν «φθηνό» και «γρήγορο» πόλεμο στο Ιράκ.

    Πάντως, ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών έσπευσε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του άρθρου.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Ράμσφελντ επέμεινε τουλάχιστον έξι φορές ότι ο αριθμός των στρατιωτών που θα πήγαιναν στο Ιράκ έπρεπε να μειωθεί παρά τις αντίθετες προτάσεις των υψηλόβαθμων αξιωματικών του αμερικανικών στρατού.

    «Αγνόησε τα σχόλια»

    Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών αγνόησε τα σχόλια του διοικητή των δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο του Ιράκ - του στρατηγού Τόμι Φρανκς - ο οποίος ζήτησε να αναβληθεί η εκστρατεία όταν η Τουρκία δεν επέτρεψε την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα.

    Οι δημοσιογράφοι έσπευσαν να ρωτήσουν για το θέμα αυτό τον ίδιο τον Τόμι Φρανκς, ο οποίος διέψευσε τους ισχυρισμούς, αλλά απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα για το εάν ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το καλοκαίρι.

    Μάλιστα, ο στρατηγός Φρανκς υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην εκστρατεία απαντώντας στις κατηγορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν υποτιμήσει την ισχύ του στρατού του Ιράκ. Πάντως, προειδοποίησε ότι η χειρότερη φάση του πολέμου δεν έχει έρθει ακόμη.


    Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 10:24 ('Ωρα Λονδίνου)
    Αζίζ: «Ο πόλεμος πάει καλά για το Ιράκ»
     

    Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ προειδοποίησε για επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον των «ιμπεριαλιστών εισβολέων»

    Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Ταρίκ Αζίζ δήλωσε ότι ο πόλεμος πάει πολύ καλά για τη χώρα του. Μιλώντας στο Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο κ. Αζίζ είπε ότι οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας έχουν εκπλαγεί από την αντίσταση του λαού του Ιράκ.

    Ο κ. Αζίζ είπε ότι Άραβες και Μουσουλμάνοι από όλο τον κόσμο συμπαρίστανται στο Ιράκ και προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλες επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον των «ιμπεριαλιστών εισβολέων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Προειδοποιήσεις Πάουελ

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τη Συρία και το Ιράν «να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

    Την περασμένη εβδομάδα και ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ είχε προειδοποιήσει τις δύο αυτές χώρες να μην εμπλακούν στον πόλεμο στο Ιράκ.


    Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 09:28 ('Ωρα Λονδίνου)
    Μάχες σε όλα τα μέτωπα
     

    Η ένταση είναι παρούσα, πλέον, σε όλο το Ιράκ.

    Πέντε χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή του νότιου Ιράκ γύρω από την πόλη Νασιρίγια, όπου αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από τους Ιρακινούς.


    Πιο βόρεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις τους επετέθησαν εναντίον δυνάμεων του Ιράκ μέσα και γύρω από την πόλη Νατζάφ, ενώ μάχες σημειώνονται και νότια της πόλης Καρμπάλα.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στρατιώτες της Βρετανίας περιπολούν μια πόλη που βρίσκεται λίγο έξω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ - τη Βασόρα - που οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί έχουν ως στόχο, παρά την αντίσταση που αντιμετωπίζουν, να ελέγξουν.

    Την Κυριακή στην περιοχή σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις, ενώ τη Δευτέρα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Βρετανίας, περίπου 50 στρατιώτες του Ιράκ παραδώθηκαν. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα της Βασόρας. Κανένα σχόλιο για το θέμα αυτό δεν έχει γίνει από την πλευρά του Ιράκ.

    Από την περασμένη εβδομάδα έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην παροχή νερού και τροφίμων στην πόλη αυτή, όπου μένουν περίπου ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι, λόγω των συγκρούσεων.

    Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα του Ιράκ Βαγδάτη συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί.

    Σε άλλες εξελίξεις:

    •Ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς λέει ότι ένα στρατόπεδο στο βόρειο Ιράκ που είναι τώρα υπό τον έλεγχο των συμμάχων μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί από ισλαμικές οργανώσεις για την παρασκευή χημικών.

    •Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ κάλεσε τη Συρία να σταματήσει να στηρίζει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    •Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι Ισλαμιστές παραστρατιωτικοί, ανάμεσα τους Παλαιστίνιοι και Τσετσένοι, πολεμούν στο πλευρό των Ιρακινών στην κεντρική πόλη Νασιρίγια.

    •Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε όταν αμερικανικό ελικόπτερο συνετρίβη στο νότιο Ιράκ, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

    •Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ενέδρα στη χερσόνησο Φο.

    •Ο υπουργός πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαέντ αλ Σαχάφ λέει ότι οι Ιρακινοί κατέρριψαν δύο αμερικανικά ελικόπτερα και ότι οι δυο πιλότοι είναι νεκροί. Το Πεντάγωνο αρνείται τους ισχυρισμούς του Ιράκ.


    Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 06:52 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     

    Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003

    (Ωρα Λονδίνου, GMT)


    06:35 Δύο Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιχείρηση κοντά στο χωρίό Αμπού αλ Κασίμπ, επιβεβαίωσε ο βρετανικός στρατός.

    06:04 Αμερικανοί διοικητές λένε ότι η πόλη Νατζάφ είναι περικυκλωμένη

    05:43 Περίπου πέντε χιλιάδες επιπλέον Αμερικανοί στρατιώτες, ανάμεσα τους και μέλη των ειδικών δυνάμεων - αποστέλλονται στην περιοχή γύρω από τη Νασιρίγια σε μια προσπάθεια να καμφθεί η Ιρακινή αντίσταση εκεί, λένε οι ανταποκριτές.

    05:12 Πεζοναύτες που μεταβαίνουν στη Νασιρίγια λένε ότι εντόπισαν μάσκες προστασίας από χημικά όπλα και μεγάλες ποσότητες χημικών για την αντιμετώπιση των αερίων νεύρων σε εγκαταλελειμμένο ιρακινό στρατόπεδο.

    03:00 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τη Συρία να σταματήσει να στηρίζει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    02:10 Πύραυλος Τόμαχοκ έπληξε το υπουργείο Πληροφοριών στη Βαγδάτη "για να περιορίσει τις διοικητικές ικανότητες" της ιρακινής κυβέρνησης, ανέφερε η αμερικανική κεντρική διοίκηση.

    00:03 Βομβαρδίζονται εκ νέου στόχοι στη Βαγδάτη, κοντά στο Υπουργείο Πληροφοριών, λένε οι ανταποκριτές.


    Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 06:28 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Θέσεις 'κλειδιά' στα χέρια των συμμάχων»
     

    Ελέγχεται οχυρό των Ιρακινών έξω απο τη Βασόρα

    Οι Αμερικανικές και Βρετανικές δυνάμεις λένε ότι σημειώνουν προόδους στα πεδία των μαχών. Σύμφωνα με στρατιωτικούς εκπροσώπους, έχουν περικυκλώσει την στρατηγικής σημασίας πόλη Νατζάφ και κατέλαβαν οχυρό κοντά στη Βασόρα.


    Ο βομβαρδισμός της Βαγδάτης είναι πλέον σχεδόν συνεχής ενώ οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι έχει ενταθεί η σφοδρότητα των επιθέσεων.

    Ο διοικητής των αμερικανικών επιχειρήσεων, στρατηγός Τόμι Φράνκς, δήλωσε ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι «πραγματικά αξιόλογη».

    Αλλά και ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ, δήλωσε ότι οι πολεμικές συρράξεις βαίνουν λίαν καλώς και για τη χώρα του.

    Στρατεύματα της 101ης Μεραρχίας της αμερικανικής αεροπορίας λέγεται ότι έχουν περικυκλώσει την πόλη Νατζάφ, 160 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

    Οι ανταποκριτές λένε ότι η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για τις συμμαχικές δυνάμεις, καθώς είναι απαραίτητο να έχουν υπό τον έλεγχο τους στρατηγικές θέσεις πριν επιτεθούν στη Βαγδάτη.

    Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην αμερικανική κεντρική διοίκηση στο Κατάρ μεταδίδει ότι οι στρατιώτες ανυπομονούν να αποδείξουν ότι μπορούν να καταστείλουν την ιρακινή αντίσταση καθώς ετοιμάζονται να προχωρήσουν προς τη Βαγδάτη.

    Φόβοι για αντεπιθέσεις

    Οι Βρετανικές δυνάμεις λένε ότι έχουν καταλάβει οχυρό στα νότια της Βασόρας, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ.

    Οι Βρετανοί πεζοναύτες έφτασαν στο χωρίο Αμπού αλ Κασίμπ μετά από μια ημέρα σφοδρών συγκρούσεων με εκατοντάδες Ιρακινούς στρατιώτες.

    Αντιμετώπισαν, όπως είπαν, τη σφοδρότερη αντίσταση όλων των ημερών.

    Οι Βρετανοί λένε ότι το χωρίο είναι ένα πιθανό σημείο εκκίνησης ιρακινών αντεπιθέσεων.

    Οι πεζοναύτες δήλωσαν ακόμα ότι κρατούν 200 Ιρακινούς στρατιώτες και πέντε αξιωματούχους ως αιχμαλώτους πολέμου.

    Σε άλλες εξελίξεις:

    •Ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς λέει ότι ένα στρατόπεδο στο βόρειο Ιράκ που είναι τώρα υπό τον έλεγχο των συμμάχων μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί από ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις για την παρασκευή χημικών.

    •Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, κάλεσε τη Συρία να σταματήσει να στηρίζει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    •Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι Ισλαμιστές παραστρατιωτικοί, ανάμεσα τους Παλαιστίνιοι και Τσετσένοι, πολεμούν στο πλευρό των Ιρακινών στην κεντρική πόλη Νασιρίγια.

    •Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε όταν αμερικανικό ελικόπτερο συνετρίβη στο νότιο Ιράκ, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

    •Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ενέδρα στη χερσόνησο Φο.

    •Ο υπουργός πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαέντ αλ Σαχάφ λέει ότι οι Ιρακινοί κατέρριψαν δύο αμερικανικά ελικόπτερα και ότι οι δυο πιλότοι είναι νεκροί. Το Πεντάγωνο αρνείται τους ισχυρισμούς του Ιράκ.


    Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 01:18 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     

    Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003

    (Ωρα Λονδίνου, GMT)


    03:00 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τη Συρία να σταματήσει να στηρίζει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    02:10 Πύραυλος Τόμαχοκ έπληξε το υπουργείο Πληροφοριών στη Βαγδάτη "για να περιορίσει τις διοικητικές ικανότητες" της ιρακινής κυβέρνησης, ανέφερε η αμερικανική κεντρική διοίκηση.

    00:03 Βομβαρδίζονται εκ νέου στόχοι στη Βαγδάτη, κοντά στο Υπουργείο Πληροφοριών, λένε οι ανταποκριτές.


    Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 04:13 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ο ευρωστρατός στην ΠΓΔΜ
     

    Περιορίζεται ο ρόλος του ΝΑΤΟ

    Του ανταποκριτή μας στα Σκόπια, Νίκου Φραγκόπουλου

    Η στρατιωτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλαμβάνει σήμερα την πρώτη της αποστολή, αυτήν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Αντικαθιστά την νατοϊκή δύναμη που εδρεύει στην χώρα από τον Αύγουστο του 2001, μετά την λήξη των συγκρούσεων μεταξύ των Αλβανών ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας και κύριος ρόλος της θα είναι η αποφυγή των διεθνοτικών εντάσεων.

    Η πρώτη στρατιωτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέρει την ονομασαία «Κονκόρντια», δηλαδή «Ομόνοια».

    Αριθμεί περίπου 350 άνδρες και σε αυτήν συμμετέχουν 27 χώρες.

    Πρωταγωνίστρια η Γαλλία

    Πρωτεύοντα ρόλο θα διαδραματίσει η Γαλλία, η οποία θα έχει και τον μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών και θα ορίσει τον πρώτο διοικητή της δύναμης, τον αντιστράτηγο Πιέρ Μαράλ.

    Η Ελλάδα συμμετέχει με 40 στρατιώτες, ενώ Έλληνας θα είναι και ο υποδιοικητής της δύναμης.

    Η εντολή παραμονής της ευρωπαϊκής αυτής αποστολής ανέρχεται στους έξι μήνες, με δυνατότητα παράτασης, αν το ζητήσει η ηγεσία των Σκοπίων.

    Στην τελετή ανάληψης της αποστολής που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στα Σκόπια, θα παραβρεθούν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα και ο προεδρεύων του Υπουργικού Συμβουλίου της Κοινότητας, Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    Περιορίζεται το ΝΑΤΟ

    Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει στην χώρα με μικρότερο βέβαια αριθμό στρατιωτών.

    Την παραμονή του επιθυμεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μην δοθούν «λανθασμένα» μηνύματα στις χώρες της περιοχής.

    Η πρώτη αυτή στρατιωτική αποστολή της Κοινότητας, σηματοδοτεί στην ουσία την έναρξη του ευρωστρατού, ο οποίος, όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, θα αριθμεί 60.000 άνδρες και θα επιδιώξει το προσεχές διάστημα να αντικαταστήσει και την νατοϊκή δύναμη στην Βοσνία, η οποία αποτελείται από 12.000 στρατιώτες.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.