Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-04-02

  1. Συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου
  2. Νεκρός εικονολήπτης του BBC στο βόρειο Ιράκ
  3. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  4. Αρνητική απάντηση στις 'προτάσεις' Ντενκτάς
  5. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  6. Βοσνία: O Σερβοβόσνιος πρόεδρος εκτός ηγεσίας
  7. «Βαγδάτη δείχνει η αιχμή του δόρατος»
  8. Νέες διευκολύνσεις στις ΗΠΑ από Άγκυρα
  9. Στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ
  10. Πάουελ: «Λύση με τη Τουρκία»
  11. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  12. «Μεγαλώνει ο κίνδυνος για τους αμάχους»
  13. Στόχος η Βαγδάτη
  14. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  15. Λύθηκε η αεροπειρατεία
  16. Επίσκεψη Πάουελ στη Τουρκία
  17. Θανατηφόρα κρούσματα από την άτυπη πνευμονία
  18. Αμερικανική αντίδραση στο διάγγελμα Χουσεΐν
  19. Με στόχο τη Βαγδάτη
  20. «Χρέος στον πόλεμο ο διαχωρισμός των στόχων»
  21. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  22. 'Θερίζει' η άτυπη πνευμονία
  23. «Προελαύνουν προς βορά»
  24. «Προελαύνουν προς βορά»

Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 03:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου
 


Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε οτι ελικόπτερο Μπλακ Χοκ του αμερικανικού στρατού στο οποίο επέβαιναν έξι στρατιώτες συνετρίβη στο νότιο Ιράκ.

Το Πεντάγωνο λέει οτι δεν έχει πληροφορίες για την τύχη των στρατιωτών ούτε για τα αίτια της πτώσης.

Πάντως το πρακτορείο Ρόιτερ, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή λέει οτι το ελικόπτερο κατερρίφθη, ενώ αναφέρει μεγαλύτερο αριθμό επιβαίνοντων.

Από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου ανασύρθηκαν νεκροί επτά στρατιώτες, ενώ τέσσερις είναι τραυματίες, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Το ελικόπτερο κατερρίφθη κοντά στην Κερμπάλα, είπε ο αξιωματούχος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 00:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Νεκρός εικονολήπτης του BBC στο βόρειο Ιράκ
 

Ο Καβέχ Γκολεστάν του BBC πέθανε κατά την άσκηση του λειτουργήματος του

Εικονολήπτης του BBC βρήκε το θάνατο την Τετάρτη στο βόρειο Ιράκ, όταν συνεργείο της βρετανικής τηλεόρασης βρέθηκε σε ναρκοπέδιο.

Ο Καβέχ Γκολεστάν δούλευε στο γραφείο του BBC στην Τεχεράνη και ταξίδευε στο βόρειο Ιράκ ως μέλος τετραμελούς συνεργείου που κάλυπτε τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Όταν το όχημα του συνεργείου σταμάτησε κοντά στην πόλη Κιφρί, ο Ιρανός εικονολήπτης προσπάθησε να αποβιβαστεί και πάτησε πάνω στη μοιραία νάρκη.

Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος.

Από την έκρηξη τραυματίστηκε ο παραγωγός του BBC Στιούαρτ Χιούζ που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της πόλης Σουλεϊμανίγια.

Ελαφρότερα τραυματίστηκε και ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή Τζιμ Μιούιρ.

Ο Καβέχ Γκολεστάν που είχε βραβευθεί στο παρελθόν με το βραβείο Πούλιτζερ για τις εικόνες του, ήταν γνωστότατος στη γενέτειρά του ως κινηματογραφιστής και φωτογράφος.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 02:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Τετάρτη 02 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


23:50 Τεράστια έκρηξη συγκλόνισε την κεντρική Βαγδάτη καθώς τα αντιαεροπορικά πυροβόλα των Ιρακινών έβαλαν εναντίον αεροσκαφών των οποίων ο βόμβος ακουγόταν στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς. Νωρίτερα τουλάχιστον δύο εκρήξεις ταρακούνησαν τα νότια προάστια της πόλης.

23:03 Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα διέκοψε τις μεταδόσεις του από το Ιράκ επ΄αόριστον, αφού προηγουμένως οι ιρακινές αρχές είχαν απαγορεύσει στους δημοσιογράφους του να συνεχίζουν την εργασία τους.

22:57 Φορτηγά διασχίζουν τα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ. Μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό για τις αμερικανικές δυνάμεις.

22:10 Η διασωθείσα Τζέσικα Λιντς μεταφέρθηκε σε αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο της Γερμανίας για νοσηλεία.

19:45 Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει ότι η χώρα του δεν επιθυμεί τη στρατιωτική ήττα των ΗΠΑ στο Ιράκ, αλλά την επαναφορά της κρίσης στη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Εθνών.

19:19 Ο ανταποκριτής του BBC στη Νασιρίγια του κεντρικού Ιράκ μεταδίδει ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

19:00 Η ιρακινή δορυφορική τηλεόραση δείχνει το Σαντάμ Χουσεΐν ευδιάθετο και χαμογελαστό να προεδρεύει σύσκεψης υπουργών του. Το βίντεο δεν έχει ήχο και δεν είναι καθαρό πότε μαγνητοσκοπήθηκε.

17:06 Ο ανταποκριτής του BBC που βρίσκεται με την 3η Μεραρχία Πεζικού των ΗΠΑ λέει ότι η εμπροσθοφυλακή των δυνάμεων εισβολής βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη.

16:00 Ο επικεφαλής των Αμερικανών πεζοναυτών στην πόλη Νασιρίγια λέει ότι οι ανθρώπινες απώλειες σε αμάχους είναι αναπόφευκτες «γιατί οι ιρακινές δυνάμεις αγνοούν τους κανόνες του πολέμου».

14:00 Οι αμερικανικές δυνάμεις λένε ότι τα βομβαρδιστικά τους υπερφρούρια Β-52 χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ένα νέο είδος βομβών διασποράς εναντίον μιας ιρακινής ίλης αρμάτων μάχης στο κεντρικό Ιράκ.

13:30 Πληροφορίες από διαφορετικές πηγές αναφέρουν ότι αεροσκάφη των ΗΠΑ βομβάρδισαν μαιευτήριο της Ερυθράς Ημισελήνου στην κεντρική Βαγδάτη. Ο αμερικανικός Στρατός λέει ότι θα ερευνήσει το περιστατικό.

13:00 Η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ ανακοινώνει ότι ορισμένα στρατεύματα της εμπροσθοφυλακής τους έχουν διαβεί τη νοητή «κόκκινη γραμμή» πέραν της οποίας αναμένουν ότι μπορεί να δεχθούν επιθέσεις με χημικά όπλα από τους Ιρακινούς.

12:55 Βρετανικά στρατεύματα ισχυρίζονται ότι βρήκαν στην πόλη Αμπού Αλ-Κασίμπ ένα κέντρο της ιρακινής μυστικής αστυνομίας όπου διεξάγονταν βασανιστήρια.

12:30 Γιατροί του νοσοκομείου «Σαντάμ Χουσεΐν» στην πόλη Νασιρίγια του κεντρικού Ιράκ λένε ότι από την έναρξη των εχθροπραξιών έχουν καταγράψει 250 θανάτους κατοίκων της πόλης.

12:26 Στρατιωτικές πηγές των ΗΠΑ λένε ότι αμερικανικές δυνάμεις εξόντωσαν τη Μεραρχία «Βαγδάτη» της ιρακινής προεδρικής φρουράς και ότι οι υπόλοιπες μεραρχίες της προεδρικής φρουράς βρίσκονται σε δεινή θέση.

12:00 Τουρκία και ΗΠΑ λένε ότι συμφώνησαν σε μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση της συνεργασίας τους στο Ιράκ. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά είναι ό ανεφοδιασμός των αμερικανικών στρατευμάτων που δρουν στο βόρειο Ιράκ και η αποστολή ανθρωπιστικών εφοδίων μέσω τουρκικού εδάφους.

11:48 Ο υπουργός Πληροφόρησης του Ιράκ διαψεύδει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν διασχίσει τον ποταμό Τίγρη κατά την προέλασή τους προς τη Βαγδάτη.

11:20 Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι μονάδες του δέχθηκαν πυρά από Ιρακινούς που βρίσκονταν μέσα σε μουσουλμανικό τέμενος στην πόλη Νατζάφ, χωρίς να ανταποδώσουν τις βολές. Από την άλλη πλευρά ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι έχουν βάλει στόχο το ιστορικής σημασίας τέμενος της Νατζάφ.

11:00 Ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει συνομιλίες με τους δύο γιούς του και ανώτατα στελέχη του καθεστώτος του, όπως ανακοινώνει η ιρακινή τηλεόραση, η οποία δεν δείχνει στιγμιότυπα από τη σύσκεψη.

10:50 Ένα από τα προεδρικά μέγαρα της κεντρικής Βαγδάτης πλήττεται από πύραυλο ή βόμβα, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

10:00 Η Ρωσία πραγματοποιεί διάβημα διαμαρτυρίας προς τις ΗΠΑ με αφορμή το βομβαρδισμό περιοχής της Βαγδάτης όπου βρίσκεται η ρωσική πρεσβεία.

09:55 Η οργάνωση «Διεθνής Αμνηστία» καλεί τις υπό αμερικανική διοίκηση δυνάμεις στο Ιράκ να καταβάλουν περισσότερη προσοχή για την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών και ζητά τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τον προχθεσινό θάνατο επτά γυναικόπαιδων από Αμερικανούς πεζοναύτες.

08:25 Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ συναντάται με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξης στην αμερικανική εκστρατεία στο βόρειο Ιράκ.

07:00 Αμερικανοί πεζοναύτες λένε ότι κατέλαβαν μία γέφυρα στρατηγικής σημασίας στον ποταμό Τίγρη, ελέγχοντας πλέον μία από τις κύριες οδικές αρτηρίες ανάμεσα στην πόλη Αλ Κουτ και τη Βαγδάτη.

06:30 Σφοδρές μάχες στη Βασόρα μεταξύ βρετανικών και ιρακινών δυνάμεων. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη, λένε οι ανταποκριτές.

05:50 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες που διέσωσαν τη Τζέσικα Λιντς λένε ότι εντόπισαν τις σωρούς δύο Αμερικανών στρατιωτών και εννέα Ιρακινών, λένε αμερικανικές στρατιωτικές πηγές. Δεν είναι σαφές εάν σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση διάσωσης ή εάν ήταν ήδη νεκροί.

05:45 Οι Αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις της Προεδρικής Φρουράς γύρω από την Κερμπάλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

03:00 Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Κερμπάλα και ελέγχουν τις εξόδους της πόλης.

02:02 Νέοι βομβαρδισμοί συνταράσσουν το κέντρο της Βαγδάτης. Λέγεται ότι μια ακόμα προεδρική κατοικία έγινε στόχος των επιθέσεων.

01:00 Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι διέσωσε τη 19χρονη Τζέσικα Λιντς που είχε συλληφθεί στις 23 Μαρτίου.

00:37 Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι χερσαίες δυνάμεις μάχονται εναντίον των μεραρχιών της Μεδίνας και της Βαγδάτης της Ιρακινής Προεδρικής Φρουράς, νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας.

00:25 Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης, στρατηγός Βίνσεντ Μπρουκς ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν μια γυναίκα - μέλος των ειδικών δυνάμεων, που είχε αιχμαλωτιστεί από τους Ιρακινούς. Επτά Αμερικανοί στρατιώτες θεωρούνται αιχμάλωτοι πολέμου. Ανώνυμη πηγή στην Ουάσιγκτον είπε οτι η διασωθείσα είναι μια από αυτούς.

00:10 Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Γουόρνερ καταδίκασε «αξιωματούχους εν αποστρατεία» για την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση σχετικά με τον πόλεμο. Ο γερουσιαστής τους κάλεσε να συμπεριφερθούν σαν κάποιους πρώην Αμερικανούς προέδρους «που δεν κρίνουν το νυν πρόεδρο σε περίοδο πολέμου».


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 00:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Αρνητική απάντηση στις 'προτάσεις' Ντενκτάς
 

Απάντηση στις προτάσεις Ντενκτάς απέστειλε ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, έστειλε αργά το βράδυ της Τετάρτης επιστολή προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, στην οποία περιέχεται η αρνητική απάντηση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας σε δέσμη προτάσεων του.

Στην απάντησή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνει ότι αιτία για τη μη εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό οφείλεται στην αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Επαναλαμβάνεται δεν ότι ο διάλογος των δύο πλευρών πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος στις τελευταίες επαφές που είχε με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στη Χάγη.

Παράλληλα η ελληνοκυπριακή πλευρά προσκαλεί τον κ. Ντενκτάς σε συνομιλίες για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό, αλλά στο πλαίσιο πάντοτε των Ηνωμένων Εθνών.

Προηγουμένως είχε συγκληθεί εκτάκτως για το θέμα το εθνικό συμβούλιο της Κύπρου, υπό την προεδρία του κ. Παπαδόπουλου.

Από την πλευρά του ο κ. Ντενκτάς υποστηρίζει ότι οι προτάσεις που έκανε την Τετάρτη προς την ελληνοκυπριακή πλευρά αποσκοπούν στην επίσπευση της ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος.

Ο κ. Ντενκτάς λέει ότι οι προτάσεις του περιέχουν έξη μέτρα, ανάμεσά στα οποία είναι και εδαφικές παραχωρήσεις προς τους Ελληνοκυπρίους.

Ως αντάλλαγμα δε ζητά την άρση του εμπορικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στην αυτοαποκαλουμένη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Πολιτικοί αναλυτές στη Λευκωσία θεωρούν τις προτάσεις Ντενκτάς ως ακόμα μία προσπάθεια για έμμεση αναγνώριση του τουρκοκυπριακού καθεστώτος, ιδίως ενόψει της υπογραφής της συμφωνίας ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 16 Απριλίου.


Τετάρτη 02 Απριλίου 2003 - 18:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Τετάρτη 02 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


1945:Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει ότι η χώρα του δεν επιθυμεί τη στρατιωτική ήττα των ΗΠΑ στο Ιράκ, αλλά την επαναφορά της κρίσης στη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Εθνών.

1919:Ο ανταποκριτής του BBC στη Νασιρίγια του κεντρικού Ιράκ μεταδίδει ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

1900:Η ιρακινή δορυφορική τηλεόραση δείχνει το Σαντάμ Χουσεΐν ευδιάθετο και χαμογελαστό να προεδρεύει σύσκεψης υπουργών του. Το βίντεο δεν έχει ήχο και δεν είναι καθαρό πότε μαγνητοσκοπήθηκε.

1706:Ο ανταποκριτής του BBC που βρίσκεται με την 3η Μεραρχία Πεζικού των ΗΠΑ λέει ότι η εμπροσθοφυλακή των δυνάμεων εισβολής βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη.

1600:Ο επικεφαλής των Αμερικανών πεζοναυτών στην πόλη Νασιρίγια λέει ότι οι ανθρώπινες απώλειες σε αμάχους είναι αναπόφευκτες «γιατί οι ιρακινές δυνάμεις αγνοούν τους κανόνες του πολέμου».

14:00:Οι αμερικανικές δυνάμεις λένε ότι τα βομβαρδιστικά τους υπερφρούρια Β-52 χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ένα νέο είδος βομβών διασποράς εναντίον μιας ιρακινής ίλης αρμάτων μάχης στο κεντρικό Ιράκ.

13:30:Πληροφορίες από διαφορετικές πηγές αναφέρουν ότι αεροσκάφη των ΗΠΑ βομβάρδισαν μαιευτήριο της Ερυθράς Ημισελήνου στην κεντρική Βαγδάτη. Ο αμερικανικός Στρατός λέει ότι θα ερευνήσει το περιστατικό.

13:00:Η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ ανακοινώνει ότι ορισμένα στρατεύματα της εμπροσθοφυλακής τους έχουν διαβεί τη νοητή «κόκκινη γραμμή» πέραν της οποίας αναμένουν ότι μπορεί να δεχθούν επιθέσεις με χημικά όπλα από τους Ιρακινούς.

12:55:Βρετανικά στρατεύματα ισχυρίζονται ότι βρήκαν στην πόλη Αμπού Αλ-Κασίμπ ένα κέντρο της ιρακινής μυστικής αστυνομίας όπου διεξάγονταν βασανιστήρια.

12:30:Γιατροί του νοσοκομείου «Σαντάμ Χουσεΐν» στην πόλη Νασιρίγια του κεντρικού Ιράκ λένε ότι από την έναρξη των εχθροπραξιών έχουν καταγράψει 250 θανάτους κατοίκων της πόλης.

12:26:Στρατιωτικές πηγές των ΗΠΑ λένε ότι αμερικανικές δυνάμεις εξόντωσαν τη Μεραρχία «Βαγδάτη» της ιρακινής προεδρικής φρουράς και ότι οι υπόλοιπες μεραρχίες της προεδρικής φρουράς βρίσκονται σε δεινή θέση.

12:00:Τουρκία και ΗΠΑ λένε ότι συμφώνησαν σε μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση της συνεργασίας τους στο Ιράκ. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά είναι ό ανεφοδιασμός των αμερικανικών στρατευμάτων που δρουν στο βόρειο Ιράκ και η αποστολή ανθρωπιστικών εφοδίων μέσω τουρκικού εδάφους.

11:48:Ο υπουργός Πληροφόρησης του Ιράκ διαψεύδει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν διασχίσει τον ποταμό Τίγρη κατά την προέλασή τους προς τη Βαγδάτη.

11:20:Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι μονάδες του δέχθηκαν πυρά από Ιρακινούς που βρίσκονταν μέσα σε μουσουλμανικό τέμενος στην πόλη Νατζάφ, χωρίς να ανταποδώσουν τις βολές. Από την άλλη πλευρά ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι έχουν βάλει στόχο το ιστορικής σημασίας τέμενος της Νατζάφ.

11:00:Ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει συνομιλίες με τους δύο γιούς του και ανώτατα στελέχη του καθεστώτος του, όπως ανακοινώνει η ιρακινή τηλεόραση, η οποία δεν δείχνει στιγμιότυπα από τη σύσκεψη.

10:50:Ένα από τα προεδρικά μέγαρα της κεντρικής Βαγδάτης πλήττεται από πύραυλο ή βόμβα, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

10:00:Η Ρωσία πραγματοποιεί διάβημα διαμαρτυρίας προς τις ΗΠΑ με αφορμή το βομβαρδισμό περιοχής της Βαγδάτης όπου βρίσκεται η ρωσική πρεσβεία.

09:55:Η οργάνωση «Διεθνής Αμνηστία» καλεί τις υπό αμερικανική διοίκηση δυνάμεις στο Ιράκ να καταβάλουν περισσότερη προσοχή για την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών και ζητά τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τον προχθεσινό θάνατο επτά γυναικόπαιδων από Αμερικανούς πεζοναύτες.

08:25:Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ συναντάται με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξης στην αμερικανική εκστρατεία στο βόρειο Ιράκ.

07:00:Αμερικανοί πεζοναύτες λένε ότι κατέλαβαν μία γέφυρα στρατηγικής σημασίας στον ποταμό Τίγρη, ελέγχοντας πλέον μία από τις κύριες οδικές αρτηρίες ανάμεσα στην πόλη Αλ Κουτ και τη Βαγδάτη.

06:30 Σφοδρές μάχες στη Βασόρα μεταξύ βρετανικών και ιρακινών δυνάμεων. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη, λένε οι ανταποκριτές.

05:50 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες που διέσωσαν τη Τζέσικα Λιντς λένε ότι εντόπισαν τις σωρούς δύο Αμερικανών στρατιωτών και εννέα Ιρακινών, λένε αμερικανικές στρατιωτικές πηγές. Δεν είναι σαφές εάν σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση διάσωσης ή εάν ήταν ήδη νεκροί.

05:45 Οι Αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις της Προεδρικής Φρουράς γύρω από την Κερμπάλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

03:00 Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Κερμπάλα και ελέγχουν τις εξόδους της πόλης.

02:02 Νέοι βομβαρδισμοί συνταράσσουν το κέντρο της Βαγδάτης. Λέγεται ότι μια ακόμα προεδρική κατοικία έγινε στόχος των επιθέσεων.

01:00 Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι διέσωσε τη 19χρονη Τζέσικα Λιντς που είχε συλληφθεί στις 23 Μαρτίου.

00:37 Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι χερσαίες δυνάμεις μάχονται εναντίον των μεραρχιών της Μεδίνας και της Βαγδάτης της Ιρακινής Προεδρικής Φρουράς, νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας.

00:25 Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης, στρατηγός Βίνσεντ Μπρουκς ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν μια γυναίκα - μέλος των ειδικών δυνάμεων, που είχε αιχμαλωτιστεί από τους Ιρακινούς. Επτά Αμερικανοί στρατιώτες θεωρούνται αιχμάλωτοι πολέμου. Ανώνυμη πηγή στην Ουάσιγκτον είπε οτι η διασωθείσα είναι μια από αυτούς.

00:10 Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Γουόρνερ καταδίκασε «αξιωματούχους εν αποστρατεία» για την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση σχετικά με τον πόλεμο. Ο γερουσιαστής τους κάλεσε να συμπεριφερθούν σαν κάποιους πρώην Αμερικανούς προέδρους «που δεν κρίνουν το νυν πρόεδρο σε περίοδο πολέμου».


Τετάρτη 02 Απριλίου 2003 - 21:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Βοσνία: O Σερβοβόσνιος πρόεδρος εκτός ηγεσίας
 

Ο εξαναγκασθείς σε παραίτηση Σερβοβόσνιος πρόεδρος της Βοσνίας Μίρκο Σάροβιτς

Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη ένα από τα τρία μέλη του συλλογικού προεδρείου της δημοκρατίας υπέβαλε την παραίτησή του μετά τις καταγγελίες για ανάμειξη του σε λαθρεμπόριο όπλων και κατασκοπεία.

Ο Σερβοβόσνιος Μίρκο Σάροβιτς κατηγορείται ότι οργάνωσε λαθρεμπόριο όπλων με προορισμό το Ιράκ και κατασκοπευτικό δίκτυο.

Η παραίτηση του κ. Σάροβιτς έγινε ενώ είχε γίνει γνωστό ότι θα απαλλαχθεί των καθηκόντων του μετά από παρέμβαση του ύπατου εκπροσώπου της αποστολής του ΟΗΕ στη Βοσνία, Πάντι Άσνταουν.


Ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βοσνία, Πάντι Ασντάουν
Ο κ. Ασντάουν έχει την αρμοδιότητα να παύει κάθε αξιωματούχο της δημοκρατίας που δεν συμμορφώνεται με το Σύμφωνο Ειρήνης του Ντέιτον που έθεσε τέλος στο Βοσνιακό πόλεμο.

Σημειωτέον ότι ο κ. Σάροβιτς αρνείται κάθε άμεση ανάμειξή του στο εμπόριο με το Ιράκ.

Αυτό που δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί είναι η αντίδραση των Σέρβων της Βοσνίας στην απομάκρυνση του προέδρου τους, που εξελέγη με απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Τότε ο Μίρκο Σάροβιτς έγινε μέλος της τριμελούς βοσνιακής προεδρίας, που αποτελείται από εκπροσώπους των Σέρβων, Κροατών και Μουσουλμάνων.

Το υπόβαθρο της κρίσης

Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC από το Σαράγεβο, ο κ. Σάροβιτς ήταν έως τα τέλη του περασμένου χρόνου επικεφαλής του σερβοβοσνιακού στρατού και κατείχε το ανώτατο πολιτικό αξίωμα στη ελεγχόμενη από τους Σέρβους περιοχή της Βοσνίας.

Ύστερα από αιφνίδια επιδρομή των μελών της ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ (S-For) τον περασμένο Σεπτέμβριο, βρέθηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μια βοσνιακή εταιρεία με το όνομα Οράο, προμήθευε εξοπλισμό στους Ιρακινούς μαχητές και είχε στείλει τεχνικούς στο Ιράκ.

Οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν τους κανονισμούς των Ηνωμένων Εθνών για απαγόρευση του εμπορίου όπλων προς το Ιράκ.

Τότε πολλά στελέχη της εταιρείας Οράο απολύθηκαν πάραυτα, αλλά η έρευνα για σχέσεις διαπλοκής της εταιρείας με τους Σερβοβόσνιους πολιτικούς συνεχίστηκε.


Τετάρτη 02 Απριλίου 2003 - 22:12 ('Ωρα Λονδίνου)
«Βαγδάτη δείχνει η αιχμή του δόρατος»
 

Οι αμερικανικές δυνάμεις σφυροκοπούν νυχθημερόν τις θέσεις άμυνας της ιρακινής προεδρικής φρουράς

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις λένε ότι την Τετάρτη διέσπασαν σε δύο μέτωπα την ιρακινή γραμμή άμυνας και ότι συνεχίζουν να προελαύνουν προς τη Βαγδάτη.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ένα μέτωπο είναι η περιοχή κοντά στην πόλη Καρμπάλα, που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, και το άλλο βρίσκεται κοντά στην πόλη Αλ Κουτ, σε μια στρατηγικής σημασίας γέφυρα του ποταμού Τίγρη.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι η μηχανοκίνητη φάλαγγα που βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της προέλασης έχει φθάσει σε απόσταση μόλις 30 μιλίων από την ιρακινή πρωτεύουσα, κάτι που αρνούνται κατηγορηματικά οι ιρακινές αρχές.

Ο αντιστράτηγος Στάνλει Μακρίσταλ δήλωσε ότι οι μεραρχίες «Βαγδάτη» και «Μεδίνα» της ιρακινής προεδρικής φρουράς δεν είναι σε θέση να αμυνθούν πλέον αποτελεσματικά και δεν αποτελούν «αξιόπιστη απειλή» για τα αμερικανικά στρατεύματα.

Πάντως ο αντιστράτηγος Μακρίσταλ συμπλήρωσε ότι συνεχίζονται οι σποραδικές συγκρούσεις των αμερικανικών δυνάμεων με τις ιρακινές.

Νωρίτερα η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ είχε ανακοινώσει ότι τμήμα της μηχανοκίνητης φάλαγγας που προελαύνει προς την ιρακινή πρωτεύουσα είχε διαβεί τη νοητή «κόκκινη γραμμή» πέραν της οποίας αναμένεται ότι μπορεί να δεχθεί επιθέσεις με χημικά όπλα από τους Ιρακινούς.


Σφυροκόπημα των ιρακινών αμυντικών γραμμών
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής των αμερικανικών επιχειρήσεων, ταξίαρχου Βίνσεντ Μπρουκς:

«Η αιχμή του δόρατος δείχνει την καρδιά του [ιρακινού] καθεστώτος και θα παραμείνει προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι το καθεστώς διαλυθεί».

Οι δυνάμεις του Ιράκ δέχονται επίθεση, όμως, και στο νότιο Ιράκ, γύρω από την πόλη της Βασόρας, η οποία έχει περικυκλωθεί από δυνάμεις της Βρετανίας την τελευταία εβδομάδα.

Σε άλλες εξελίξεις:

•Στη Βαγδάτη μαιευτήριο της Ερυθράς Ημισελήνου και εμπορική έκθεση έγιναν στόχος αεροπορικών επιδρομών.

•Αμερικανοί στρατιώτες λένε ότι βρήκαν και κατέστρεψαν δύο ιρακινούς πυραύλους Αλ Σαμούντ, που έχουν μεγαλύτερο του επιτρεπόμενου βεληνεκούς.

•Αντιπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού που επισκέφθηκαν νοσοκομεία πόλεων νοτίως της Βαγδάτης για πρώτη φορά, κάνουν λόγο για δεκάδες άμαχους νεκρούς και σκηνές που προκαλούν «τρόμο».

•Βρετανός στρατιώτης βρίσκει το θάνατο σε δυστύχημα – πρόκειται για το 27ο θύμα των βρετανικών δυνάμεων, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές.


Τετάρτη 02 Απριλίου 2003 - 16:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες διευκολύνσεις στις ΗΠΑ από Άγκυρα
 

Νέες διευκολύνσεις εξασφάλισε στην Άγκυρα ο Κόλιν Πάουελ, για τα αμερικανικά στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ

Η Τουρκία αποδέχθηκε τελικά την αμερικανική πρόταση να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της για τον ανεφοδιασμό των αμερικανικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ.

Μιλώντας στην Αγκυρα μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο κ. Πάουελ επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να επιτρέψει τη μεταφορά τροφίμων, καυσίμων και άλλων προμηθειών από το έδαφός της προς τα αμερικανικά στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι η φιλία των δύο χωρών άρχισε με τον πόλεμο της Κορέας και συνεχίσθηκε μέχρι την εκστρατεία στο Αφγανιστάν, και συνέχισε λέγοντας:

«Αυτή την περίοδο έχουμε πάλι πόλεμο στην περιοχή, έναν πόλεμο που δυστυχώς δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Ελπίζουμε ο πόλεμος αυτός να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν και με τις λιγότερες απώλειες».

Πάουελ: «Σημαντική σύμμαχος η Τουρκία»

Από την άλλη πλευρά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την Τουρκία «πολύ σημαντικό μέλος της συμμαχίας εναντίον του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν».

«Απογοητευτήκαμε πολύ - τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η κυβέρνηση Ερντογάν - όταν η τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν ενέκρινε την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων σε τουρκικό έδαφος» είπε ο κ. Πάουελ και συνέχισε:

«Έπειτα από προσπάθειες καταφέραμε να υπάρξει συνεργασία όσον αφορά τη χρήση του τουρκικού εναέριου χώρου από τα αμερικανικά αεροσκάφη και αυτή τη φορά καταφέραμε να επιλύσουμε το πρόβλημα του ανεφοδιασμού, κάτι που είναι πολύ σημαντικό».

Ο Κόλιν Πάουελ αναμένεται μετά την Άγκυρα να μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου και θα ενημερώσει τους ομολόγους του από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την πορεία του πολέμου.

Ο ίδιος ο κ. Πάουελ έχει υπογραμμίσει ότι θέλει να ενώσει τη διεθνή κοινότητα στις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Ιράκ, αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου.


Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 16:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ
 



Φωτογραφίες του απεσταλμένου της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ Μιχάλη Κοσμίδη




Καθηλωμένοι στις τηλεοπτικές οθόνες σε λόμπι ξενοδοχείου στη Σιλόπη για τις εξελίξεις του πολέμου...



Οι πύραυλοι Πάτριοτ «ασπίδα» για παν ενδεχόμενο (Ντιαρμπακίρ)



Τα πρόβατα «μπλοκάρουν» έναν από τους κεντρικούς δρόμους της Σιλόπης



Η αγορά σε έναν από τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Σιλόπης



Το τελευταίο σημείο ελέγχου πριν από τα σύνορα με το Ιράκ



Έξω από τα μαγαζιά αφίσες με αντισφυξιογόνες μάσκες προς πώληση (Σιλόπη)



Η μεγαλύτερη γιορτή των Κούρδων - η γιορτή Νεβρόζ για τον ερχομό της άνοιξης - επισκιάζεται, όπως κάθε χρόνο, από το αίτημα των Κούρδων για ανεξαρτησία (Ντιαρμπακίρ)



Η φωτιά στις εκδηλώσεις για τον ερχομό της άνοιξης προτρέπει τους συγκεντρωμένους να κάψουν τα ρούχα τους ζητώντας την ανεξαρτησία τους (Ντιαρμπακίρ)



Πολλοί είναι ντυμένοι στα εθνικά χρώματα των Κούρδων (Ντιαρμπακίρ)



Τετάρτη 02 Απριλίου 2003 - 16:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Πάουελ: «Λύση με τη Τουρκία»
 

Κρίσιμες επαφές είχε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ στη Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι η χώρα του και η Τουρκία βρήκαν λύση στο θέμα της χρήσης του εδάφους της Τουρκίας από Αμερικανούς στρατιώτες για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ύστερα από συνάντηση που είχε στη Τουρκία με τον πρωθυπουργό της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο κ. Πάουελ είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να επιτρέψει τη χρήση του εδάφους της για τη μεταφορά τροφίμων, καυσίμων και άλλων προμηθειών στους Αμερικανούς στρατιώτες, που βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών είπε, αναφερόμενος στις ανησυχίες ότι στρατιώτες της Τουρκίας θα μπουν στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές του βορείου Ιράκ, ότι δεν υπάρχει ανάγκη οι δυνάμεις της Τουρκίας να περάσουν τα σύνορα.

Η ένταση

Τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών παρουσιάστηκαν από τότε που η Τουρκία αρνήθηκε στους στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτειών να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της για να εξαπολύσουν επίθεση στο Ιράκ.

Ο κ. Πάουελ είχε δηλώσει, πριν από την επίσκεψή του στη Τουρκία, ότι θα ζητούσε περισσότερη βοήθεια στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και είχε προσθέσει ότι υπάρχει απογοήτευση για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει βοηθήσει πιο πολύ.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών είχε πει ότι αυτό το αίσθημα θα του δημιουργήσει δυσκολίες να πείσει το Αμερικανικό Κονγκρέσο να χορηγήσει οικονομική βοήθεια προς τη Τουρκία.

Την Πέμπτη ο κ. Πάουελ αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ.


Τετάρτη 02 Απριλίου 2003 - 18:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Τετάρτη 02 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


1706:Ο ανταποκριτής του BBC που βρίσκεται με την 3η Μεραρχία Πεζικού των ΗΠΑ λέει ότι η εμπροσθοφυλακή των δυνάμεων εισβολής βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη.

1600:Ο επικεφαλής των Αμερικανών πεζοναυτών στην πόλη Νασιρίγια λέει ότι οι ανθρώπινες απώλειες σε αμάχους είναι αναπόφευκτες «γιατί οι ιρακινές δυνάμεις αγνοούν τους κανόνες του πολέμου».

14:00:Οι αμερικανικές δυνάμεις λένε ότι τα βομβαρδιστικά τους υπερφρούρια Β-52 χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ένα νέο είδος βομβών διασποράς εναντίον μιας ιρακινής ίλης αρμάτων μάχης στο κεντρικό Ιράκ.

13:30:Πληροφορίες από διαφορετικές πηγές αναφέρουν ότι αεροσκάφη των ΗΠΑ βομβάρδισαν μαιευτήριο της Ερυθράς Ημισελήνου στην κεντρική Βαγδάτη. Ο αμερικανικός Στρατός λέει ότι θα ερευνήσει το περιστατικό.

13:00:Η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ ανακοινώνει ότι ορισμένα στρατεύματα της εμπροσθοφυλακής τους έχουν διαβεί τη νοητή «κόκκινη γραμμή» πέραν της οποίας αναμένουν ότι μπορεί να δεχθούν επιθέσεις με χημικά όπλα από τους Ιρακινούς.

12:55:Βρετανικά στρατεύματα ισχυρίζονται ότι βρήκαν στην πόλη Αμπού Αλ-Κασίμπ ένα κέντρο της ιρακινής μυστικής αστυνομίας όπου διεξάγονταν βασανιστήρια.

12:30:Γιατροί του νοσοκομείου «Σαντάμ Χουσεΐν» στην πόλη Νασιρίγια του κεντρικού Ιράκ λένε ότι από την έναρξη των εχθροπραξιών έχουν καταγράψει 250 θανάτους κατοίκων της πόλης.

12:26:Στρατιωτικές πηγές των ΗΠΑ λένε ότι αμερικανικές δυνάμεις εξόντωσαν τη Μεραρχία «Βαγδάτη» της ιρακινής προεδρικής φρουράς και ότι οι υπόλοιπες μεραρχίες της προεδρικής φρουράς βρίσκονται σε δεινή θέση.

12:00:Τουρκία και ΗΠΑ λένε ότι συμφώνησαν σε μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση της συνεργασίας τους στο Ιράκ. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά είναι ό ανεφοδιασμός των αμερικανικών στρατευμάτων που δρουν στο βόρειο Ιράκ και η αποστολή ανθρωπιστικών εφοδίων μέσω τουρκικού εδάφους.

11:48:Ο υπουργός Πληροφόρησης του Ιράκ διαψεύδει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν διασχίσει τον ποταμό Τίγρη κατά την προέλασή τους προς τη Βαγδάτη.

11:20:Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι μονάδες του δέχθηκαν πυρά από Ιρακινούς που βρίσκονταν μέσα σε μουσουλμανικό τέμενος στην πόλη Νατζάφ, χωρίς να ανταποδώσουν τις βολές. Από την άλλη πλευρά ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι έχουν βάλει στόχο το ιστορικής σημασίας τέμενος της Νατζάφ.

11:00:Ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει συνομιλίες με τους δύο γιούς του και ανώτατα στελέχη του καθεστώτος του, όπως ανακοινώνει η ιρακινή τηλεόραση, η οποία δεν δείχνει στιγμιότυπα από τη σύσκεψη.

10:50:Ένα από τα προεδρικά μέγαρα της κεντρικής Βαγδάτης πλήττεται από πύραυλο ή βόμβα, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

10:00:Η Ρωσία πραγματοποιεί διάβημα διαμαρτυρίας προς τις ΗΠΑ με αφορμή το βομβαρδισμό περιοχής της Βαγδάτης όπου βρίσκεται η ρωσική πρεσβεία.

09:55:Η οργάνωση «Διεθνής Αμνηστία» καλεί τις υπό αμερικανική διοίκηση δυνάμεις στο Ιράκ να καταβάλουν περισσότερη προσοχή για την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών και ζητά τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τον προχθεσινό θάνατο επτά γυναικόπαιδων από Αμερικανούς πεζοναύτες.

08:25:Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ συναντάται με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξης στην αμερικανική εκστρατεία στο βόρειο Ιράκ.

07:00:Αμερικανοί πεζοναύτες λένε ότι κατέλαβαν μία γέφυρα στρατηγικής σημασίας στον ποταμό Τίγρη, ελέγχοντας πλέον μία από τις κύριες οδικές αρτηρίες ανάμεσα στην πόλη Αλ Κουτ και τη Βαγδάτη.

06:30 Σφοδρές μάχες στη Βασόρα μεταξύ βρετανικών και ιρακινών δυνάμεων. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη, λένε οι ανταποκριτές.

05:50 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες που διέσωσαν τη Τζέσικα Λιντς λένε ότι εντόπισαν τις σωρούς δύο Αμερικανών στρατιωτών και εννέα Ιρακινών, λένε αμερικανικές στρατιωτικές πηγές. Δεν είναι σαφές εάν σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση διάσωσης ή εάν ήταν ήδη νεκροί.

05:45 Οι Αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις της Προεδρικής Φρουράς γύρω από την Κερμπάλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

03:00 Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Κερμπάλα και ελέγχουν τις εξόδους της πόλης.

02:02 Νέοι βομβαρδισμοί συνταράσσουν το κέντρο της Βαγδάτης. Λέγεται ότι μια ακόμα προεδρική κατοικία έγινε στόχος των επιθέσεων.

01:00 Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι διέσωσε τη 19χρονη Τζέσικα Λιντς που είχε συλληφθεί στις 23 Μαρτίου.

00:37 Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι χερσαίες δυνάμεις μάχονται εναντίον των μεραρχιών της Μεδίνας και της Βαγδάτης της Ιρακινής Προεδρικής Φρουράς, νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας.

00:25 Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης, στρατηγός Βίνσεντ Μπρουκς ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν μια γυναίκα - μέλος των ειδικών δυνάμεων, που είχε αιχμαλωτιστεί από τους Ιρακινούς. Επτά Αμερικανοί στρατιώτες θεωρούνται αιχμάλωτοι πολέμου. Ανώνυμη πηγή στην Ουάσιγκτον είπε οτι η διασωθείσα είναι μια από αυτούς.

00:10 Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Γουόρνερ καταδίκασε «αξιωματούχους εν αποστρατεία» για την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση σχετικά με τον πόλεμο. Ο γερουσιαστής τους κάλεσε να συμπεριφερθούν σαν κάποιους πρώην Αμερικανούς προέδρους «που δεν κρίνουν το νυν πρόεδρο σε περίοδο πολέμου».


Τετάρτη 02 Απριλίου 2003 - 18:07 ('Ωρα Λονδίνου)
«Μεγαλώνει ο κίνδυνος για τους αμάχους»
 

Κάτοικος της Χίλα κρατά στα χέρια του την τραυματισμένη από βομβαρδισμό κόρη του

Καθως κλιμακώνεται ο πόλεμος αυξάνονται και οι ανησυχίες των διεθνών οργανώσεων ανθρωπιστικής αρωγής για την τύχη του άμαχου πληθυσμού στις περιοχές νοτίως της Βαγδάτης.

Μία ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού επισκέφθηκε την πόλη Χίλα για να εκτιμήσει τις συνέπειες των βομβαρδισμών και διαπίστωσε οτι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ' όσο αναμένετο.


Κάτοικοι της Χίλα δίπλα σε βoμβίδιο που δεν εξερράγη
Δεκάδες κάτοικοι της πόλης, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματισθεί από τους αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς.

Η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, Νάντα Ντουμάνι, λέει ότι η ομάδα που έφθασε στο νοσοκομείο της Χίλα είδε ένα όχημα που μετέφερε πτώματα ανδρών, γυναικών και παιδιών.

«Μέσα στο νοσοκομείο είδαμε επίσης περίπου 300 τραυματίες. Ηταν ολοφάνερο ότι ήταν θύματα των σφοδρών συγκρούσεων και βομβαρδισμών που έλαβαν χώρα τις τελευταίες 48 ώρες κοντά στην πόλη Χιντίγια, όχι μακρυά από τη Χίλα», είπε η Νάντα Ντουμάνι.

Η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού είπε επίσης στο ΒΒC ότι ελάχιστες πληροφορίες υπάρχουν για την κατάσταση των αμάχων σε άλλες πόλεις που βομβαρδίζονται, όπως τη Νασιρίγια, τη Νατζάφ ή την Καρμπάλα.

«Αυξάνονται οι νεκροί και τραυματίες»

Όσο για τη Βαγδάτη, ο εκπρόσωπος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Κρίστοφερ Στόουκ δηλώνει ότι καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί μεγαλώνει συνεχώς και ο αριθμός των θυμάτων.

«Έχουμε 6 στελέχη στη Βαγδάτη, μια χειρουργική ομάδα που εργάζεται επί 24ωρης βάσης στο νοσοκομείο Αλ-Κίντι, το οποίο δέχεται τους αμάχους» λέει και συνεχίζει:

«Το τελευταίο 24ωρο δεχθήκαμε 19 τραυματισμένους άμαχους. Οι 14 εξ αυτών υπέκυψαν στα τραύματά τους».


Τετάρτη 02 Απριλίου 2003 - 18:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Στόχος η Βαγδάτη
 

Συνεχίζονται οι μάχες στο Ιράκ με αμείωτη ένταση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι οι χερσαίες δυνάμεις τους επεκράτησαν των δυνάμεων του Ιράκ σε δύο περιοχές-κλειδιά, που θεωρούνται σημαντικής σημασίας για την προέλαση προς την πρωτεύουσα του Ιράκ Βαγδάτη.


Η μία περιοχή είναι κοντά στην πόλη Καρμπάλα, που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, και η άλλη σε μια στρατηγικής σημασίας γέφυρα πάνω από τον ποταμό Τίγρη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι αυτές οι εξελίξεις ίσως αποτελούν την έναρξη της μάχης της Βαγδάτης.

Πάντως, ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ διέψευσε τους ισχυρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών ως «ψέματα».

Στο μεταξύ, οι ανταποκριτές από την Βαγδάτη μεταδίδουν ότι στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης σημειώθηκαν πολλοί βομβαρδισμοί και πολλές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης.

Οι δυνάμεις του Ιράκ δέχονται επίθεση, όμως, και γύρω από την πόλη της Βασόρας, που βρίσκεται στα νότια του Ιράκ, και η οποία έχει περικυκλωθεί από δυνάμεις της Βρετανίας την τελευταία εβδομάδα.

Απελευθέρωση αιχμάλωτης πολέμου

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης στο Κατάρ είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν μια γυναίκα – μέλος των ειδικών δυνάμεων- που είχε συλληφθεί από τους Ιρακινούς.

Η 19χρονη Τζέσικα Λιντς ήταν αιχμάλωτη από τις 23 Μαρτίου όταν η ομάδα της έπεσε σε ενέδρα Ιρακινών, νότια της πόλης Νασιρίγια.

Ο ανταποκριτής του BBC λέει ότι οι ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο νοσοκομείο όπου κρατείτο, την ώρα που Αμερικανοί πεζοναύτες πραγματοποιούσαν επίθεση στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ για να αποσπάσουν την προσοχή των Ιρακινών.

Η Τζέσικα Λιντς είναι τραυματισμένη, αλλά η κατάσταση της κρίνεται σταθερή.


Η 19χρονη Τζέσικα Λιντς είχε συλληφθεί από τους Ιρακινούς
Νωρίτερα, αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον είχαν δηλώσει ότι αεροπορικές επιδρομές έχουν αποδυναμώσει την Προεδρική Φρουρά, το σώμα των επίλεκτων του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς υπεραμύνθηκε του στρατιωτικού σχεδίου για το Ιράκ και ζήτησε «συγγνώμη» από τους συγγενείς των ανθρώπων που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από αμερικανικά πυρά σε σημείο ελέγχου έξω από την Νατζάφ.

Ο στρατηγός Μάγιερς είπε στους δημοσιογράφους ότι μεραρχίες της Προεδρικής Φρουράς έχουν μετακινηθεί: «Έχουν μεταφέρει κάποιες από τις μονάδες τους γύρω από τη Βαγδάτη και προσπαθούν να συσπειρωθούν», είπε.

Σε άλλες εξελίξεις:

  • Δύο μεραρχίες της Προεδρικής Φρουράς μετακινήθηκαν και ενισχύουν τις μονάδες της Βαγδάτης.

  • Το Ιράκ λέει ότι οι δυνάμεις του απέτρεψαν «επιχείρηση απόβασης» των βρετανικών δυνάμεων στη Μοσούλη. Βρετανοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει την είδηση.

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι συνέλαβαν Ιρακινό στρατηγό, ο οποίος τους μετέφερε πληροφορίες για την ανάπτυξη των δυνάμεων του Ιράκ.

  • Τετάρτη 02 Απριλίου 2003 - 16:27 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     

    Τετάρτη 2 Απριλίου 2003

    (Ώρα Λονδίνου)


    1400:Οι αμερικανικές δυνάμεις λένε ότι τα βομβαρδιστικά τους υπερφρούρια Β-52 χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ένα νέο είδος βομβών διασποράς εναντίον μιας ιρακινής ίλης αρμάτων μάχης στο κεντρικό Ιράκ.

    1330:Πληροφορίες από διαφορετικές πηγές αναφέρουν ότι αεροσκάφη των ΗΠΑ βομβάρδισαν μαιευτήριο της Ερυθράς Ημισελήνου στην κεντρική Βαγδάτη. Ο αμερικανικός Στρατός λέει ότι θα ερευνήσει το περιστατικό.

    1300:Η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ ανακοινώνει ότι ορισμένα στρατεύματα της εμπροσθοφυλακής τους έχουν διαβεί τη νοητή «κόκκινη γραμμή» πέραν της οποίας αναμένουν ότι μπορεί να δεχθούν επιθέσεις με χημικά όπλα από τους Ιρακινούς.

    1255:Βρετανικά στρατεύματα ισχυρίζονται ότι βρήκαν στην πόλη Αμπού Αλ-Κασίμπ ένα κέντρο της ιρακινής μυστικής αστυνομίας όπου διεξάγονταν βασανιστήρια.

    1230:Γιατροί του νοσοκομείου «Σαντάμ Χουσεΐν» στην πόλη Νασιρίγια του κεντρικού Ιράκ λένε ότι από την έναρξη των εχθροπραξιών έχουν καταγράψει 250 θανάτους κατοίκων της πόλης.

    1226:Στρατιωτικές πηγές των ΗΠΑ λένε ότι αμερικανικές δυνάμεις εξόντωσαν τη Μεραρχία «Βαγδάτη» της ιρακινής προεδρικής φρουράς και ότι οι υπόλοιπες μεραρχίες της προεδρικής φρουράς βρίσκονται σε δεινή θέση.

    1200:Τουρκία και ΗΠΑ λένε ότι συμφώνησαν σε μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση της συνεργασίας τους στο Ιράκ. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά είναι ό ανεφοδιασμός των αμερικανικών στρατευμάτων που δρουν στο βόρειο Ιράκ και η αποστολή ανθρωπιστικών εφοδίων μέσω τουρκικού εδάφους.

    1148:Ο υπουργός Πληροφόρησης του Ιράκ διαψεύδει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν διασχίσει τον ποταμό Τίγρη κατά την προέλασή τους προς τη Βαγδάτη.

    1120:Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι μονάδες του δέχθηκαν πυρά από Ιρακινούς που βρίσκονταν μέσα σε μουσουλμανικό τέμενος στην πόλη Νατζάφ, χωρίς να ανταποδώσουν τις βολές. Από την άλλη πλευρά ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι έχουν βάλει στόχο το ιστορικής σημασίας τέμενος της Νατζάφ.

    1100:Ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει συνομιλίες με τους δύο γιούς του και ανώτατα στελέχη του καθεστώτος του, όπως ανακοινώνει η ιρακινή τηλεόραση, η οποία δεν δείχνει στιγμιότυπα από τη σύσκεψη.

    1050:Ένα από τα προεδρικά μέγαρα της κεντρικής Βαγδάτης πλήττεται από πύραυλο ή βόμβα, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    1000:Η Ρωσία πραγματοποιεί διάβημα διαμαρτυρίας προς τις ΗΠΑ με αφορμή το βομβαρδισμό περιοχής της Βαγδάτης όπου βρίσκεται η ρωσική πρεσβεία.

    0955:Η οργάνωση «Διεθνής Αμνηστία» καλεί τις υπό αμερικανική διοίκηση δυνάμεις στο Ιράκ να καταβάλουν περισσότερη προσοχή για την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών και ζητά τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τον προχθεσινό θάνατο επτά γυναικόπαιδων από Αμερικανούς πεζοναύτες.

    0825:Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ συναντάται με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξης στην αμερικανική εκστρατεία στο βόρειο Ιράκ.

    0700:Αμερικανοί πεζοναύτες λένε ότι κατέλαβαν μία γέφυρα στρατηγικής σημασίας στον ποταμό Τίγρη, ελέγχοντας πλέον μία από τις κύριες οδικές αρτηρίες ανάμεσα στην πόλη Αλ Κουτ και τη Βαγδάτη.

    06:30 Σφοδρές μάχες στη Βασόρα μεταξύ βρετανικών και ιρακινών δυνάμεων. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη, λένε οι ανταποκριτές.

    05:50 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες που διέσωσαν τη Τζέσικα Λιντς λένε ότι εντόπισαν τις σωρούς δύο Αμερικανών στρατιωτών και εννέα Ιρακινών, λένε αμερικανικές στρατιωτικές πηγές. Δεν είναι σαφές εάν σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση διάσωσης ή εάν ήταν ήδη νεκροί.

    05:45 Οι Αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις της Προεδρικής Φρουράς γύρω από την Κερμπάλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

    03:00 Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Κερμπάλα και ελέγχουν τις εξόδους της πόλης.

    02:02 Νέοι βομβαρδισμοί συνταράσσουν το κέντρο της Βαγδάτης. Λέγεται ότι μια ακόμα προεδρική κατοικία έγινε στόχος των επιθέσεων.

    01:00 Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι διέσωσε τη 19χρονη Τζέσικα Λιντς που είχε συλληφθεί στις 23 Μαρτίου.

    00:37 Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι χερσαίες δυνάμεις μάχονται εναντίον των μεραρχιών της Μεδίνας και της Βαγδάτης της Ιρακινής Προεδρικής Φρουράς, νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας.

    00:25 Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης, στρατηγός Βίνσεντ Μπρουκς ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν μια γυναίκα - μέλος των ειδικών δυνάμεων, που είχε αιχμαλωτιστεί από τους Ιρακινούς. Επτά Αμερικανοί στρατιώτες θεωρούνται αιχμάλωτοι πολέμου. Ανώνυμη πηγή στην Ουάσιγκτον είπε οτι η διασωθείσα είναι μια από αυτούς.

    00:10 Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Γουόρνερ καταδίκασε "αξιωματούχους εν αποστρατεία" για την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση σχετικά με τον πόλεμο. Ο γερουσιαστής τους κάλεσε να συμπεριφερθούν σαν κάποιους πρώην Αμερικανούς προέδρους "που δεν κρίνουν το νυν πρόεδρο σε περίοδο πολέμου".


    Τετάρτη 02 Απριλίου 2003 - 11:41 ('Ωρα Λονδίνου)
    Λύθηκε η αεροπειρατεία
     

    Αίτημα του αεροπειρατή ήταν να μεταβείσ τις ΗΠΑ

    Στο Κι Γουέστ της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών προσγειώθηκε το αεροσκάφος των κουβανικών αερογραμμών, στο οποίο άγνωστος ένοπλος με χειροβομβίδες εκδήλωσε αεροπειρατεία το πρωί της Τρίτης.

    Αμέσως μετά την άφιξη του αεροσκάφους στις ΗΠΑ, ο δράστης παραδόθηκε στις αμερικανικές αρχές.

    Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αβάνας, αφού πρώτα αφέθηκαν ελεύθεροι 20 από τους 46 επιβαίνοντες.

    Το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση εσωτερικού και ο φερόμενος ως δράστης ζήτησε από τον πιλότο να κατευθύνει το αεροσκάφος προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ωστόσο, ο πιλότος επεσήμανε ότι δεν είχαν αρκετά καύσιμα για την εν λόγω πτήση και ως εκ τούτου το αεροσκάφος μετέβη στην Αβάνα για ανεφοδιασμό.

    Αποτέλεσμα της αεροπειρατείας ήταν η ακύρωση όλων των επόμενων πτήσεων από το αεροδρόμιο της κουβανικής πρωτεύουσας.

    Η κυβέρνηση της Κούβας κατήγγειλε ότι οι αεροπειρατείες υποκινούνται στην ουσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή προσφέρουν με μεγάλη ευκολία πολιτικό άσυλο στους αντικαθεστωτικούς Κουβανούς.

    Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων που εκδηλώνεται αεροπειρατεία σε πτήση εσωτερικού στην Κούβα.


    Τετάρτη 02 Απριλίου 2003 - 10:57 ('Ωρα Λονδίνου)
    Επίσκεψη Πάουελ στη Τουρκία
     

    Κρίσιμες επαφές του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στη Τουρκία

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ πραγματοποιεί υψηλού επιπέδου συναντήσεις στη Τουρκία σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, που παρουσιάζουν προβλήματα από τότε που η Τουρκία αρνήθηκε στους στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτειών να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της για να εξαπολύσουν επίθεση στο Ιράκ.

    Ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι ζητάει από τη Τουρκία να βοηθήσει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι υπάρχει απογοήτευση για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει βοηθήσει πιο πολύ.

    Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ότι αυτό το αίσθημα θα του δημιουργήσει δυσκολίες να πείσει το Αμερικανικό Κονγκρέσο να χορηγήσει οικονομική βοήθεια προς τη Τουρκία.

    Την Πέμπτη ο κ. Πάουελ αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ.


    Τετάρτη 02 Απριλίου 2003 - 11:39 ('Ωρα Λονδίνου)
    Θανατηφόρα κρούσματα από την άτυπη πνευμονία
     

    Επιστήμονες σε 11 εργαστήρια προσπαθούν να ανακαλύψουν τα αίτια ανάπτυξης του ιού

    Δύο άνθρωποι πέθαναν στον Καναδά από τον ιό της άτυπης πνευμονίας.

    Τα δύο αυτά θανατηφόρα κρούσματα εμφανίσθηκαν στην περιοχή του Τορόντο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν εξαιτίας του ιού της άτυπης πνευμονίας στον Κανάδα να ανέρχεται σε έξι.

    Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών σε χώρα εκτός Ασίας, επισημαίνουν οι ειδικοί.

    Ο ιός της άτυπης πνευμονίας έχει προσβάλλει χιλιάδες ανθρώπους σε τουλάχιστον 12 χώρες και από αυτούς πάνω από 70 έχουν πεθάνει.

    Ανακαλούνται Αμερικανοί διπλωμάτες

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να περιορίσουν τη διπλωματική τους εκπροσώπηση στο Χονγκ Κονγκ και στο Γκουανγκζού της Κίνας λόγω της επιδημίας της άτυπης πνευμονίας , ανακοίνωσαν την Τρίτη Αμερικανοί αξιωματούχοι.

    Οι αξιωματούχοι είπαν ότι το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών παρέχει αεροπορικά εισιτήρια δωρεάν για την επιστροφή Αμερικανών διπλωματών - οι οποίοι συγκαταλέγονται στο μη απαραίτητο προσωπικό.

    Εν τω μεταξύ αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας στην Καλιφόρνια είχαν θέσει στην απομόνωση αεροσκάφος της American Airlines, που είχε αφιχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Τόκιο, επειδή τέσσερις από τους επιβάτες παρουσίασαν συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας.

    Ιατροί των υπηρεσιών υγείας που επιβιβάσθηκαν στο αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Σαν Χοσέ αποφάσισαν να στείλουν τους επιβάτες με τα συμπτώματα στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

    Στους υπόλοιπους επιβάτες και στο πλήρωμα επετράπη να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ταϊλάνδη και η Ινδία έχουν επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι προτίθενται να υποβάλλουν σε ιατρικές εξετάσεις τους επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες όπου υπάρχει έξαρση της ασθένειας, ενώ οι εθνικές αερογραμμές του Μαυρίκιου αποφάσισαν να διακόψουν τις πτήσεις από και προς το Χονγκ Κονγκ για μία περίοδο ενός μήνα.


    Τετάρτη 02 Απριλίου 2003 - 10:19 ('Ωρα Λονδίνου)
    Αμερικανική αντίδραση στο διάγγελμα Χουσεΐν
     

    Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ διάβασε το μήνυμα του προέδρου του Ιράκ

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλάισερ χαρακτήρισε ως «ρητορεία ενός καθεστώτος που καταρέει» το διάγγελμα του προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, που διάβασε την Τρίτη ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ Μοχάμαντ Σαΐντ Σαχάφ.

    Στο μήνυμά του ο Σαντάμ Χουσεΐν καλεί σε «ιερό πόλεμο εναντίον των αμερικανών και βρετανών κατακτητών».

    Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «ενδιαφέρον» το γεγονός ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές καμέρες για το διάγγελμά του, το οποίο διάβασε ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ.

    Πάντως, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία που της δίνεται για να εκφράσει τις αμφιβολίες της σχετικά με το αν ο ηγέτης του Ιράκ είναι ζωντανός.

    Το διάγγελμα

    Ήταν το δεύτερο διάγγελμά του προέδρου του Ιράκ από την έναρξη των αμερικανικών και βρετανικών επιχειρήσεων στις 20 Μαρτίου.

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν τόνισε ότι η διεξαγωγή ιερού πολέμου,«τζιχάντ», κατά των εισβολέων είναι θρησκευτικό καθήκον όλων των Ιρακινών.

    «Χτυπήστε τους, πολεμήστε τους παντού», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ιράκ.


    Τετάρτη 02 Απριλίου 2003 - 09:46 ('Ωρα Λονδίνου)
    Με στόχο τη Βαγδάτη
     

    Συνεχίζονται οι μάχες στο Ιράκ με αμείωτη ένταση

    Χερσαίες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποιούν μεγάλη επίθεση κατά στρατιωτών του Ιράκ, που υπερασπίζονται την στρατηγικής σημασίας πόλη Καρμπάλα, που βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτης.


    Οι μάχες για την πόλη Καρμπάλα ενδέχεται να αποτελέσουν την αρχή της προσπάθειας των δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας να καταλάβουν την Βαγδάτη.

    Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να καταλάβουν τις όχθες του ποταμού Ευφράτη, ενώ υποστηρίζουν ότι είναι κοντά στο να αποκτήσουν τον έλεγχο μιας από τις βασικές λεωφόρους που οδηγεί στη Βαγδάτη.

    Οι ανταποκριτές από την Βαγδάτη μεταδίδουν ότι στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης σημειώθηκαν πολλοί βομβαρδισμοί και πολλές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης.

    Οι δυνάμεις του Ιράκ δέχονται επίθεση, όμως, και γύρω από την πόλη της Βασόρας, που βρίσκεται στα νότια του Ιράκ, και η οποία έχει περικυκλωθεί από δυνάμεις της Βρετανίας την τελευταία εβδομάδα.

    Απελευθέρωση αιχμάλωτης πολέμου

    Σε μια άλλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης στο Κατάρ είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν μια γυναίκα – μέλος των ειδικών δυνάμεων- που είχε συλληφθεί από τους Ιρακινούς.

    Η 19χρονη Τζέσικα Λιντς ήταν αιχμάλωτη από τις 23 Μαρτίου όταν η ομάδα της έπεσε σε ενέδρα Ιρακινών, νότια της πόλης Νασιρίγια.

    Ο ανταποκριτής του BBC λέει ότι οι ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο νοσοκομείο όπου κρατείτο, την ώρα που Αμερικανοί πεζοναύτες πραγματοποιούσαν επίθεση στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ για να αποσπάσουν την προσοχή των Ιρακινών.

    Η Τζέσικα Λιντς είναι τραυματισμένη, αλλά η κατάσταση της κρίνεται σταθερή.


    Η 19χρονη Τζέσικα Λιντς είχε συλληφθεί από τους Ιρακινούς
    Νωρίτερα, αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον είχαν δηλώσει ότι αεροπορικές επιδρομές έχουν αποδυναμώσει την Προεδρική Φρουρά, το σώμα των επίλεκτων του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς υπεραμύνθηκε του στρατιωτικού σχεδίου για το Ιράκ και ζήτησε «συγγνώμη» από τους συγγενείς των ανθρώπων που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από αμερικανικά πυρά σε σημείο ελέγχου έξω από την Νατζάφ.

    Ο στρατηγός Μάγιερς είπε στους δημοσιογράφους ότι μεραρχίες της Προεδρικής Φρουράς έχουν μετακινηθεί: «Έχουν μεταφέρει κάποιες από τις μονάδες τους γύρω από τη Βαγδάτη και προσπαθούν να συσπειρωθούν», είπε.

    Σε άλλες εξελίξεις:

    •Δύο μεραρχίες της Προεδρικής Φρουράς μετακινήθηκαν και ενισχύουν τις μονάδες της Βαγδάτης.

    •Το Ιράκ λέει ότι οι δυνάμεις του απέτρεψαν «επιχείρηση απόβασης» των βρετανικών δυνάμεων στη Μοσούλη. Βρετανοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει την είδηση.

    •Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι συνέλαβαν Ιρακινό στρατηγό, ο οποίος τους μετέφερε πληροφορίες για την ανάπτυξη των δυνάμεων του Ιράκ.


    Τετάρτη 02 Απριλίου 2003 - 06:28 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Χρέος στον πόλεμο ο διαχωρισμός των στόχων»
     

    Στόχος των εμπλεκόμενων πλευρών η αποφυγή του θανάτου αμάχων

    Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

    Ο θάνατος γυναικόπαιδων στο Ιράκ από πυρά αμερικανικών στρατευμάτων έφερε και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της προστασίας αμάχων σε περιόδους πολέμου.

    Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι έριξαν προειδοποιητικές βολές, όμως πολλοί ήταν εκείνοι που καταδίκασαν το περιστατικό.


    Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από αμάχους στο Ιράκ
    Η εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη, Ναντά Ντουμανί, διευκρίνισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC τι προβλέπει η σύμβαση της Γενεύης για την προστασία των αμάχων σε περίοδο πολέμου.

    «Μία από τις βασικές αρχές της σύμβασης της Γενεύης για τους αμάχους, αλλά και του διεθνούς δικαίου και της νομοθεσίας των διαφόρων κρατών, είναι ότι οι άμαχοι και οι χώροι διαμονής τους δεν πρέπει να βάλονται σε περίοδο πολέμου», επεσήμανε η κ. Ντουμανί, και πρόσθεσε, «αυτή είναι η βασικότερη αρχή. Σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης, σε κάθε πολεμική διένεξη, οι εμπόλεμες πλευρές οφείλουν πάντα να ξεχωρίζουν τους στρατιωτικούς στόχους από τις περιοχές άμαχου πληθυσμού».

    «Δεν είμαστε δικαστήριο»

    Όσον αφορά τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες υπήρξε παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης η Ναντά Ντουμανί, υποστήριξε ότι ο Ερυθρός Σταυρός δεν έχει πολλές δυνατότητες.

    «Αυτό που λέμε πάντα είναι ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγουν τους θανάτους αμάχων. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταύρος είναι παράγοντας προώθησης τόσο των συμβάσεων της Γενεύης όσο και του διεθνούς δικαίου, ωστόσο δεν είμαστε δικαστήριο ούτε είμαστε εξουσιοδοτημένοι να καταγράφουμε τις παραβιάσεις.

    »Συνεχίζουμε όμως να υπενθυμίζουμε στην περίπτωση του πολέμου του Ιράκ ότι οι επιθέσεις εναντίον αμάχων αποτελούν κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Οι παραβάτες μπορεί να οδηγηθούν ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου εάν αποδειχθεί ότι παραβίασαν τις συμβάσεις της Γενεύης, οι οποίες έχουν υπογραφεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών στον κόσμο», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη, Ναντά Ντουμανί.


    Τετάρτη 02 Απριλίου 2003 - 07:50 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     

    Τετάρτη 2 Απριλίου 2003

    (Ώρα Λονδίνου)


    06:30 Σφοδρές μάχες στη Βασόρα μεταξύ βρετανικών και ιρακινών δυνάμεων. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη, λένε οι ανταποκριτές.

    05:50 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες που έσωσαν τη Τζέσικα Λιντς λένε ότι εντόπισαν τις σωρούς δύο Αμερικανών στρατιωτών και εννέα Ιρακινών, λένε αμερικανικές στρατιωτικές πηγές. Δεν είναι σαφές εάν σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση διάσωσης ή εάν ήταν ήδη νεκροί.

    05:45 Οι Αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις της Προεδρικής Φρουράς γύρω από την Κερμπάλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

    03:00 Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Κερμπάλα και ελέγχουν τις εξόδους της πόλης.

    02:02 Νέοι βομβαρδισμοί συνταράσσουν το κέντρο της Βαγδάτης. Λέγεται ότι μια ακόμα προεδρική κατοικία έγινε στόχος των επιθέσεων.

    01:00 Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι διέσωσε τη 19χρονη Τζέσικα Λιντς που είχε συλληφθεί στις 23 Μαρτίου.

    00:37 Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι χερσαίες δυνάμεις μάχονται εναντίον των μεραρχιών της Μεδίνας και της Βαγδάτης της Ιρακινής Προεδρικής Φρουράς, νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας.

    00:25 Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης, στρατηγός Βίνσεντ Μπρουκς ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν μια γυναίκα - μέλος των ειδικών δυνάμεων, που είχε αιχμαλωτιστεί από τους Ιρακινούς. Επτά Αμερικανοί στρατιώτες θεωρούνται αιχμάλωτοι πολέμου. Ανώνυμη πηγή στην Ουάσιγκτον είπε οτι η διασωθείσα είναι μια από αυτούς.

    00:10 Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Γουόρνερ καταδίκασε "αξιωματούχους εν αποστρατεία" για την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση σχετικά με τον πόλεμο. Ο γερουσιαστής τους κάλεσε να συμπεριφερθούν σαν κάποιους πρώην Αμερικανούς προέδρους "που δεν κρίνουν το νυν πρόεδρο σε περίοδο πολέμου".


    Τετάρτη 02 Απριλίου 2003 - 07:27 ('Ωρα Λονδίνου)
    'Θερίζει' η άτυπη πνευμονία
     

    Επιστήμονες σε 11 εργαστήρια προσπαθούν να ανακαλύψουν τί προκαλεί τον ιό.

    Δύο άνθρωποι πέθαναν στον Καναδά από τον ιό της άτυπης πνευμονίας.

    Τα δύο αυτά θανατηφόρα κρούσματα εμφανίσθηκαν στην περιοχή του Τορόντο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν εξαιτίας του ιού της άτυπης πνευμονίας στον Κανάδα να ανέρχεται σε έξι .

    Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών σε χώρα εκτός Ασίας, επισημαίνουν οι ανταποκριτές.

    Ο ιός της άτυπης πνευμονίας έχει προσβάλλει σχεδόν 1.900 ανθρώπους τουλάχιστον σε 12 χώρες, και απ ' αυτούς οι 66 έχουν πεθάνει .

    Ανακαλούνται Αμερικανοί διπλωμάτες

    Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να περιορίσουν τη διπλωματική τους εκπροσώπηση στο Χονγκ Κονγκ και στο Γκουανγκζού της Κίνας λόγω της επιδημίας της άτυπης πνευμονίας , ανακοίνωσαν την Τρίτη Αμερικανοί αξιωματούχοι.

    Οι αξιωματούχοι είπαν ότι το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών παρέχει αεροπορικά εισιτήρια δωρεάν για την επιστροφή Αμερικανών διπλωματών - οι οποίοι συγκαταλέγονται στο "μη απαραίτητο προσωπικό.

    Εν τω μεταξύ αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας στην Καλιφόρνια είχαν θέσει στην απομόνωση αεροσκάφος της American Airlines, που είχε αφιχθεί στις ΗΠΑ από το Τόκιο, επειδή τέσσερις από τους επιβάτες παρουσίασαν συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας.

    Ιατροί των υπηρεσιών υγείας που επιβιβάσθηκαν στο αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Σαν Χοσέ αποφάσισαν να στείλουν τους επιβάτες με τα συμπτώματα στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

    Στους υπόλοιπους επιβάτες και στο πλήρωμα επετράπη να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ταϊλάνδη και η Ινδία έχουν επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι προτίθενται να υποβάλλουν σε ιατρικές εξετάσεις τους επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες όπου υπάρχει έξαρση της ασθένειας ενώ οι εθνικές αερογραμμές του Μαυρίκιου , αποφάσισαν να διακόψουν τις πτήσεις από και προς το Χονγκ Κονγκ για μία περίοδο ενός μήνα.


    Τετάρτη 02 Απριλίου 2003 - 07:16 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Προελαύνουν προς βορά»
     

    Σφοδρές μάχες νοτίως της Βαγδάτης

    Οι συμμαχικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Βαγδάτη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

    Τουλάχιστον έξι ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν πριν το ξημέρωμα.


    Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι χερσαίες δυνάμεις μάχονται εναντίον των μεραρχιών της Μεδίνας και της Βαγδάτης της Ιρακινής Προεδρικής Φρουράς, νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας

    Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει την Κερμπάλα και ελέγχουν όλες τις εξόδους της πόλης.

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, διέψευσε τις πληροφορίες που ήθελαν την αμερικανική κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, ενώ ανώτατοι αξιωματούχοι της χώρας αρνήθηκαν ότι ο υπουργός Άμυνας παρέκαμψε την άποψη στρατηγών για τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου.

    Απελευθέρωση αιχμάλωτης πολέμου

    Σε μια άλλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης στο Κατάρ είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν μια γυναίκα – μέλος των ειδικών δυνάμεων- που είχε συλληφθεί από τους Ιρακινούς.

    Η 19χρονη Τζέσικα Λιντς είχε πιαστεί αιχμάλωτη στις 23 Μαρτίου όταν η ομάδα της έπεσε σε ενέδρα Ιρακινών, νότια της πόλης Νασιρίγια.

    Ο ανταποκριτής του BBC λέει ότι οι ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο νοσοκομείο όπου κρατείτο, την ώρα που Αμερικανοί πεζοναύτες πραγματοποιούσαν επίθεση στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ για να αποσπάσουν την προσοχή των Ιρακινών.

    Η Τζέσικα Λιντς είναι τραυματισμένη αλλά η κατάσταση της κρίνεται σταθερή.

    Η 19χρονη Λιντς

    Νωρίτερα, αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον είχαν δηλώσει ότι αεροπορικές επιδρομές έχουν αποδυναμώσει την Προεδρική Φρουρά, το σώμα των επίλεκτων του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, υπεραμύνθηκε του στρατιωτικού σχεδίου για το Ιράκ και ζήτησε «συγνώμη» από τους συγγενείς των ανθρώπων που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από αμερικανικά πυρά σε σημείο ελέγχου έξω από την Νατζάφ

    Ο στρατηγός Μάιερς είπε στους δημοσιογράφους ότι μεραρχίες της Προεδρικής Φρουράς έχουν μετακινηθεί.

    «Έχουν μεταφέρει κάποιες από τις μονάδες τους γύρω από τη Βαγδάτη και προσπαθούν να συσπειρωθούν,» είπε.

    Σε άλλες εξελίξεις:

    •Δύο μεραρχίες της Προεδρικής Φρουράς μετακινήθηκαν και ενισχύουν τις μονάδες της Βαγδάτης.

    •Το Ιράκ λέει ότι οι δυνάμεις του απέτρεψαν «επιχείρηση απόβασης» των βρετανικών δυνάμεων στη Μοσούλη. Βρετανοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει την είδηση.

    •Οι ΗΠΑ λένε ότι συνέλαβαν Ιρακινό στρατηγό, ο οποίος τους μετέφερε πληροφορίες για την ανάπτυξη των ιρακινών δυνάμεων.


    Τετάρτη 02 Απριλίου 2003 - 05:52 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Προελαύνουν προς βορά»
     

    Σφοδρές μάχες νοτίως της Βαγδάτης

    Οι συμμαχικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Βαγδάτη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

    Τουλάχιστον έξι ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν πριν το ξημέρωμα.


    Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι χερσαίες δυνάμεις μάχονται εναντίον των μεραρχιών της Μεδίνας και της Βαγδάτης της Ιρακινής Προεδρικής Φρουράς, νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας

    Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει την Κερμπάλα και ελέγχουν όλες τις εξόδους της πόλης.

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, διέψευσε τις πληροφορίες που ήθελαν την αμερικανική κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, ενώ ανώτατοι αξιωματούχοι της χώρας αρνήθηκαν ότι ο υπουργός Άμυνας παρέκαμψε την άποψη στρατηγών για τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου.

    Απελευθέρωση αιχμάλωτης πολέμου

    Σε μια άλλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης στο Κατάρ είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν μια γυναίκα – μέλος των ειδικών δυνάμεων- που είχε συλληφθεί από τους Ιρακινούς.

    Η 19χρονη Τζέσικα Λιντς είχε πιαστεί αιχμάλωτη στις 23 Μαρτίου όταν η ομάδα της έπεσε σε ενέδρα Ιρακινών, νότια της πόλης Νασιρίγια.

    Ο ανταποκριτής του BBC λέει ότι οι ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο νοσοκομείο όπου κρατείτο, την ώρα που Αμερικανοί πεζοναύτες πραγματοποιούσαν επίθεση στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ για να αποσπάσουν την προσοχή των Ιρακινών.

    Η Τζέσικα Λιντς είναι τραυματισμένη αλλά η κατάσταση της κρίνεται σταθερή.

    Η 19χρονη Λιντς

    Νωρίτερα, αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον είχαν δηλώσει ότι αεροπορικές επιδρομές έχουν αποδυναμώσει την Προεδρική Φρουρά, το σώμα των επίλεκτων του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, υπεραμύνθηκε του στρατιωτικού σχεδίου για το Ιράκ και ζήτησε «συγνώμη» από τους συγγενείς των ανθρώπων που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από αμερικανικά πυρά σε σημείο ελέγχου έξω από την Νατζάφ

    Ο στρατηγός Μάιερς είπε στους δημοσιογράφους ότι μεραρχίες της Προεδρικής Φρουράς έχουν μετακινηθεί.

    «Έχουν μεταφέρει κάποιες από τις μονάδες τους γύρω από τη Βαγδάτη και προσπαθούν να συσπειρωθούν,» είπε.

    Σε άλλες εξελίξεις:

    •Δύο μεραρχίες της Προεδρικής Φρουράς μετακινήθηκαν και ενισχύουν τις μονάδες της Βαγδάτης.

    •Το Ιράκ λέει ότι οι δυνάμεις του απέτρεψαν «επιχείρηση απόβασης» των βρετανικών δυνάμεων στη Μοσούλη. Βρετανοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει την είδηση.

    •Οι ΗΠΑ λένε ότι συνέλαβαν Ιρακινό στρατηγό, ο οποίος τους μετέφερε πληροφορίες για την ανάπτυξη των ιρακινών δυνάμεων.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.