Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-04-03

  1. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  2. Έκρηξη νάρκης στο Γκρόζνι
  3. Έξι νεκροί σε επιδρομές Ισραηλινών
  4. Στο σκοτάδι η Βαγδάτη
  5. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  6. Πειρατεία σε φεριμπότ
  7. Καμμία συνδιαλλαγή με το Ιράκ
  8. Στο σκοτάδι η Βαγδάτη
  9. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  10. Έφτασαν στο αεροδρόμιο
  11. Έκρηξη νάρκης στο Γκρόζνι
  12. Στους δρόμους για τις συντάξεις
  13. Έξι νεκροί σε επιδρομές Ισραηλινών
  14. Πολύ αργά για τον ιό
  15. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  16. «Στο Ιράκ και μετά τον πόλεμο ΗΠΑ-Βρετανία»
  17. Στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ
  18. Ανέκοψαν την αμερικανική προέλαση
  19. «Στο Ιράκ και μετά τον πόλεμο ΗΠΑ-Βρετανία»
  20. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  21. «Ανοικοδόμηση» στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ
  22. Εκτός Βαγδάτης το Αλ Τζαζίρα
  23. «Δέκα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Ιράκ»
  24. Κατερρίφθησαν ελικόπτερο και μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ
  25. Ενισχύεται η άμυνα της Βαγδάτης
  26. «Φόβος και οργή» στον αραβικό κόσμο
  27. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  28. Συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου

Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 03:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Παρασκευή 4 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


0140: Aμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από φίλια πυρά στο κεντρικό Ιράκ. Ερευνούσε ένα κατεστραμμένο άρμα μάχης κι οι συνάδελφοί του νόμισαν ότι ήταν Ιρακινός στρατιώτης.

0045: Δημοσκόπηση στην Αργεντινή δείχνει ότι η κοινή γνώμη βλέπει πιο θετικά τον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, απ'ό,τι τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Το 25% βλέπει με καλό μάτι τον Σαντάμ Χουσείν--το αντίστοιχο ποσοστό για τον Τζορτζ Μπους είναι λιγότερο από 16%.

0025: Τουλάχιστον 16 ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τα ξημερώματα το κέντρο της Βαγδάτης. Στόχων των πυρών των Αμερικανών και των συμμάχων τους ήταν μέγαρα που ανήκουν στον Σαντάμ Χουσείν.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 20:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη νάρκης στο Γκρόζνι
 

Η έκρηξη σημειώθηκε έπειτα από μια ανάπαυλα δέκα ημερών

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε επιβατικό λεωφορείο στην πρωτεύουσα της υπό απόσχιση δημοκρατίας της Τσετσενίας, Γκρόζνι.

Ρώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η έκρηξη ενδεχομένως να οφείλεται σε νάρκη κρυμμένη στην άκρη του δρόμου.

Στο λεωφορείο επέβαιναν κυρίως υπάλληλοι κατασκευαστικής εταιρείας, οι οποίοι επέστρεφαν από το κέντρο διοίκησης του ρωσικού στρατού στα προάστια του Γκρόζνι.

Ανταποκριτής του BBC στην Μόσχα μετέδωσε ότι πρόκειται για την πρώτη έκρηξη μετά το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος της Τσετσενίας πριν από δέκα ημέρες.

Η ρωσική ηγεσία έχει χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα ως «μια ψήφο για την ειρήνη» και για «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οργή Κρεμλίνου

Έντονα αντέδρασε η ρωσική ηγεσία στην απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να συσταθεί ειδικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν στην υπό απόσχιση δημοκρατία της Τσετσενίας.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η πρόταση πολιτικά επιβλαβής καθώς έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις πολιτικές εξελίξεις στην Τσετσενία, οι οποίες έχουν, όπως είπε, μοναδικό στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.

Από την πλευρά τους αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσαν ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να λάβει υπόψιν τη σύσταση αυτού του δικαστηρίου εάν το κλίμα της ατιμωρησίας στην Τσετσενία συνεχιστεί.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 20:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Έξι νεκροί σε επιδρομές Ισραηλινών
 

Εκδήλωση διμαρτυρίας Παλαιστινίων για τον πόλεμο στο Ιράκ

Έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.

Το κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής των Ισραηλινών με τεθωρακισμένα οχήματα, μπουλντόζες συνοδεία ελικοπτέρων στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα στη Δυτική Όχθη.


Ισραηλινοί στρατιώτες στους δρόμους της Τουλκαρέμ
Αλλού στη Δυτική Όχθη, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν στη Ναμπλούς Παλαιστίνιο φερόμενο ως μέλος της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς ενώ άλλος ένας Παλαιστίνιος ηλικίας 14 ετών σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στην Καλκίλια.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο 14χρονος άνοιξε την πόρτα του σπιτιού του για να δει τους Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ υποστήριξε ότι ο νεαρός προσπαθούσε να διαφύγει.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τέσσερα σπίτια, τα οποία, όπως είπαν είναι μέρος της «υποδομής των τρομοκρατών» καθώς στα υπόγεια αυτών σπιτιών υπάρχουν σήραγγες για τη διακίνηση όπλων.

Τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά όταν το τεθωρακισμένο όχημά τους πέρασε πάνω από εκρηκτικό μηχανισμό.

Λίγες ώρες πριν από την εισβολή των Ισραηλινών εκατοντάδες Παλαιστίνιοι στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κατά του πολέμου στο Ιράκ.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 20:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο σκοτάδι η Βαγδάτη
 

Βυθισμένη στο σκοτάδι η πρωτεύουσα του Ιράκ

Στο σκοτάδι έχει βυθιστεί η Βαγδάτη. Πρόκειται για την πρώτη διακοπή της ηλεκτροδότησης στην ιρακινή πρωτεύουσα από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων πριν από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με ανταποκριτές η ιρακινή ηγεσία αποφάσισε να διακόψει την ηλεκτροδότηση της πόλης για να μεταφέρει στρατεύματα στα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας.

Αντίσταση

Νωρίτερα, αντιμέτωπη με την ισχυρή αντίσταση των ιρακινών δυνάμεων βρέθηκαν Αμερικανοί πεζοναύτες περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.


Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι έχουν φτάσει σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από την ιρακινή πρωτεύουσα και έχουν καταλάβει θέσεις γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο Σαντάμ Χουσεΐν. Οι ιρακινές αρχές διέψευσαν τη σχετική πληροφορία.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαεντ αλ Σαχάφ χαρακτήρισε τις πληροφορίες μέρος της αμερικανο-βρετανικής προπαγάνδας και κατήγγειλε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν προκαλέσει εκατόμβες νεκρών αμάχων από την ημέρα που εισέβαλλαν στο Ιράκ.

Το Γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε ότι επλήγη λαϊκή αγορά στη Βαγδάτη. Νοσοκομειακές πηγές στην Βαγδάτη ισχυρίζονται ότι από την επίθεση υπάρχουν 8 νεκροί και 5 τραυματίες.

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, Ιρακινός αξιωματούχος διάβασε μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν το οποίο περιελάμβανε επαίνους για τους στρατιώτες που αντιστέκονται.

Η προέλαση των Αμερικανών σημαδεύτηκε από την πτώση ενός μαχητικού ελικοπτέρου κοντά στην πόλη Καρμπάλα. Τουλάχιστον έξι άνδρες, που επέβαιναν στο ελικόπτερο, αγνοούνται.

Λίγο αργότερα, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι και ένα μαχητικό Χόρνετ F/A-18 συνετρίβη στο νότιο Ιράκ.

Αμερικανική τηλεόραση μετέδωσε ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους - αέρος κοντά στην Καρμπάλα.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 16:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Πέμπτη 3 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


2230: Σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρές εκρήξεις σημειώνονται κοντά στο αεροδρόμιο και στο κέντερο της Βαγδάτης, όπου μαχητικά αεροπλάνα εκτελούν συνεχείς πτήσεις.

2155: Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μεταδίδει ότι σημειώνονται σφοδροί βομβαρδισμοί στο βόρειο Ιράκ και συγκεκριμένα κοντά στην Μοσούλη, την τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιράκ.

2056: Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταρίκ Αζίζ δήλωσε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δε θα καταφέρουν να καταλάβουν τη Βαγδάτη και έκανε λόγο για ένα «πολυδάπανο και μεγάλο σε διάρκεια πόλεμο».

2012: Σύμφωνα με ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες αμερικανικά στρατεύματα κατέλαβαν χωρίς να αντιμεωτπίσουν αντίσταση το αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

1932: Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιερ Ραφαράν, ότι οι ΗΠΑ διέπραξαν «τεράστιο πολιτικό λάθος» που προχώρησαν με τα πολεμικά τους σχέδια.

1852: Η ιρακινή τηλεόραση μεταδίδει εικόνες του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, να προεδρεύει συνεδρίασης της στρατιωτικής ηγεσίας και του κυβερνώντος κόμματος, Μπαάθ.

1828: Αμερικανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, όπου σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχουν σκοτωθεί Ιρακινοί στρατιώτες και άμαχοι.

1754: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ ότι «το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων πετρελαίου του Ιράκ είναι ασφαλές» από τις συμμαχικές δυνάμεις.

1700: Στο σκοτάδι βυθίζεται για πρώτη φορά από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων η πρωτεύουσα του Ιράκ. Βλήμματα πυροβολικού ακούγονται στα νότια προάστια της Βαγδάτης.

13:40 Ιρακινές δυνάμεις προβάλουν σθεναρή αντίσταση περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, μεταδίδει απεσταλμένος του BBC

11:38 Ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών χαρακτηρίζει ανόητες τις αναφορές ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στη Βαγδάτη

10:30 Οκτώ ιρακινοί άμαχοι σκοτώθηκαν από αμερικανική επίθεση σε λαϊκή αγορά στη Βαγδάτη αναφέρουν νοσοκομειακές πηγές.

10:13 Η ιρακινή τηλεόραση μεταδίδει εικόνες από αμερικανικό αεροσκάφος που υποστηρίζει ότι καταρρίφθηκε κοντά στη Βασόρα

09:55 Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δυνάμεις τους βρίσκονται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη.

09:19 Ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών διαβάζει μήνυμα που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν και επαινεί την αντίσταση των ιρακινών δυνάμεων στην πόλη Κουτ 150 χλμ νοτιοανατολικά της Βαγδάτης

06:00 Βρετανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν τη χρήση βομβών διασποράς στα προάστεια της Βασόρας.

03:35 Αμερικανικό μαχητικό Χόρνετ FA-18 κατερρίφθη κοντά στην πόλη Καρμπάλα.

02:05 Σύμφωνα με πληροφορίες, επτά Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν αμερικανικό ελικόπτερο Μπλακ Χοκ κατέπεσε στο νότιο Ιράκ.

01:40 Μονάδες της Προεδρικής Φρουράς κινούνται προς τα νότια της Βαγδάτης για να ενισχύσουν τις θέσεις τους κοντά στο αεροδρόμιο, αναφέρουν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

00:30 Ισχυρές εκρήξεις σημειώνονται στο κέντρο της Βαγδάτης.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 22:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Πειρατεία σε φεριμπότ
 

Το φεριμπότ έπλεε επί 12 ώρες σε διεθνή ύδατα

Υπό των έλεγχο πειρατών παραμένει από την Τετάρτη κουβανικό φεριμπότ με 50 επιβαίνοντες.

Το φεριμπότ βρίσκεται ρυμουλκημένο στο λιμάνι Μαριέλ, δυτικά της πρωτεύουσας της Κούβας, Αβάνα.

Το αίτημα των πειρατών, οι οποίοι είναι οπλισμένοι με μαχαίρια και περίστροφα, είναι να καταπλεύσουν σε λιμάνι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αρχικώς το φεριμπότ έπλεε σε διεθνή ύδατα επί12 ώρες αλλά ξέμεινε από καύσιμα και αναχαιτίστηκε από περιπολικά των λιμενικών αρχών της Κούβας.

Οι πειρατές απειλούν να πετάξουν τους ομήρους στη θάλασσα εάν δεν εκπληρωθεί το αίτημά τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των κουβανικών αρχών η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταφύγει στη χρήση βίας εάν δεν αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι.

Μία ημέρα νωρίτερα ένοπλος εκδήλωσε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των κουβανικών αερογραμμών με το ίδιο αίτημα.

Η Κούβα κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκίνηση αυτών των εγκληματικών πράξεων επειδή οι αμερικανικές αρχές χορηγούν αυτομάτως άσυλο σε όποιον Κουβανό βρεθεί σε αμερικανικό έδαφος.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 23:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Καμμία συνδιαλλαγή με το Ιράκ
 

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ απέκλεισε το ενδεχόμενο ειρηνευτικής συμφωνίας

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας, η οποία θα επέτρεπε στον πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν να παραμείνει στην εξουσία.

Ο Αμερικανός υπουργός απηύθυνε νέα έκκληση προς τους Ιρακινούς στρατιώτες, τους οποίους προέτρεψε να παραδώσουν τα όπλα τους.

«Η τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν είναι προδικασμένη. Δεν υπάρχει καμμία διέξοδος. Οι πράξεις της ιρακινής ηγεσίας έχουν προδικάσει την τύχη τους. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για τις ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις...», τόνισε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Ράμσφελντ υπαινίχθη ότι «οι σφοδρότερες μάχες δεν έχουν ακόμα δοθεί».

Τέλος ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσε φραστική επίθεση κατά της Συρίας, η οποία είπε ότι αγνοεί κατ΄ εξακολούθηση τις προειδοποιήσεις των Αμερικανών και συνεχίζει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στο Ιράκ.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου μίλησε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς ο οποίος έδωσε λεπτομέρειες για τη στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Βαγδάτης.

Ο Αμερικανός στρατηγός επεσήμανε ότι θα προσπαθήσουν να απομονώσουν ότι έχει απομείνει από την ιρακινή ηγεσία και διευκρίνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα επιδείξουν πάνω από όλα υπομονή για να πετύχουν τον σκοπό τους.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 20:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο σκοτάδι η Βαγδάτη
 

Βυθισμένη στο σκοτάδι η πρωτεύουσα του Ιράκ

Στο σκοτάδι έχει βυθιστεί η Βαγδάτη. Πρόκειται για την πρώτη διακοπή της ηλεκτροδότησης στην ιρακινή πρωτεύουσα από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων πριν από δύο εβδομάδες.

Αντιμέτωπη με την ισχυρή αντίσταση των ιρακινών δυνάμεων βρέθηκαν Αμερικανοί πεζοναύτες περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.


Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι έχουν φτάσει σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από την ιρακινή πρωτεύουσα και έχουν καταλάβει θέσεις γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο Σαντάμ Χουσεΐν. Οι ιρακινές αρχές διέψευσαν τη σχετική πληροφορία.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαεντ αλ Σαχάφ χαρακτήρισε τις πληροφορίες μέρος της αμερικανο-βρετανικής προπαγάνδας και κατήγγειλε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν προκαλέσει εκατόμβες νεκρών αμάχων από την ημέρα που εισέβαλλαν στο Ιράκ.

Το Γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε ότι επλήγη λαϊκή αγορά στη Βαγδάτη. Νοσοκομειακές πηγές στην Βαγδάτη ισχυρίζονται ότι από την επίθεση υπάρχουν 8 νεκροί και 5 τραυματίες.

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, Ιρακινός αξιωματούχος διάβασε μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν το οποίο περιελάμβανε επαίνους για τους στρατιώτες που αντιστέκονται.

Η προέλαση των Αμερικανών σημαδεύτηκε από την πτώση ενός μαχητικού ελικοπτέρου κοντά στην πόλη Καρμπάλα. Τουλάχιστον έξι άνδρες, που επέβαιναν στο ελικόπτερο, αγνοούνται.

Λίγο αργότερα, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι και ένα μαχητικό Χόρνετ F/A-18 συνετρίβη στο νότιο Ιράκ.

Αμερικανική τηλεόραση μετέδωσε ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους - αέρος κοντά στην Καρμπάλα.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 16:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Πέμπτη 3 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


2012: Σύμφωνα με ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες αμερικανικά στρατεύματα κατέλαβαν χωρίς να αντιμεωτπίσουν αντίσταση το αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

1932: Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιερ Ραφαράν, ότι οι ΗΠΑ διέπραξαν «τεράστιο πολιτικό λάθος» που προχώρησαν με τα πολεμικά τους σχέδια.

1852: Η ιρακινή τηλεόραση μεταδίδει εικόνες του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, να προεδρεύει συνεδρίασης της στρατιωτικής ηγεσίας και του κυβερνώντος κόμματος, Μπαάθ.

1828: Αμερικανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, όπου σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχουν σκοτωθεί Ιρακινοί στρατιώτες και άμαχοι.

1754: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ ότι «το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων πετρελαίου του Ιράκ είναι ασφαλές» από τις συμμαχικές δυνάμεις.

1700: Στο σκοτάδι βυθίζεται για πρώτη φορά από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων η πρωτεύουσα του Ιράκ. Βλήμματα πυροβολικού ακούγονται στα νότια προάστια της Βαγδάτης.

13:40 Ιρακινές δυνάμεις προβάλουν σθεναρή αντίσταση περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, μεταδίδει απεσταλμένος του BBC

11:38 Ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών χαρακτηρίζει ανόητες τις αναφορές ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στη Βαγδάτη

10:30 Οκτώ ιρακινοί άμαχοι σκοτώθηκαν από αμερικανική επίθεση σε λαϊκή αγορά στη Βαγδάτη αναφέρουν νοσοκομειακές πηγές.

10:13 Η ιρακινή τηλεόραση μεταδίδει εικόνες από αμερικανικό αεροσκάφος που υποστηρίζει ότι καταρρίφθηκε κοντά στη Βασόρα

09:55 Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δυνάμεις τους βρίσκονται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη.

09:19 Ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών διαβάζει μήνυμα που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν και επαινεί την αντίσταση των ιρακινών δυνάμεων στην πόλη Κουτ 150 χλμ νοτιοανατολικά της Βαγδάτης

06:00 Βρετανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν τη χρήση βομβών διασποράς στα προάστεια της Βασόρας.

03:35 Αμερικανικό μαχητικό Χόρνετ FA-18 κατερρίφθη κοντά στην πόλη Καρμπάλα.

02:05 Σύμφωνα με πληροφορίες, επτά Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν αμερικανικό ελικόπτερο Μπλακ Χοκ κατέπεσε στο νότιο Ιράκ.

01:40 Μονάδες της Προεδρικής Φρουράς κινούνται προς τα νότια της Βαγδάτης για να ενισχύσουν τις θέσεις τους κοντά στο αεροδρόμιο, αναφέρουν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

00:30 Ισχυρές εκρήξεις σημειώνονται στο κέντρο της Βαγδάτης.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 22:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Έφτασαν στο αεροδρόμιο
 

Πορτραίτο του Σαντάμ Χουσεΐν σε αίθουσα του διεθνούς αεροδρομίου «Σαντάμ»

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC μετέδωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο «Σαντάμ» με σχεδόν καθόλου αντίσταση από τις ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις.
Στην ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου στο Ίντερνετ, ο ανταποκριτής τους, Μπομπ Σμιτ, ο οποίος ακολουθεί την 3η Μεραρχία Πεζικού, εμφανίζεται να δίνει την ανταπόκρισή του από το διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου της Βαγδάτης.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, το οποίο έφτασε προ ολίγου, δεκάδες Ιρακινοί, στρατιώτες και άμαχοι, σκοτώθηκαν στο χωριό Φουράτ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το χωριό επλήγη από αμερικανική ρουκέτα.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι Ιρακινοί υποστηρίζουν ότι οι νεκροί αγγίζουν τους 83 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 120.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 20:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη νάρκης στο Γκρόζνι
 

Η έκρηξη σημειώθηκε έπειτα από μια ανάπαυλα δέκα ημερών

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες από έκρηξη που σημειώθηκε σε επιβατικό λεωφορείο στην πρωτεύουσα της υπό απόσχισης δημοκρατίας της Τσετσενίας, Γκρόζνι.

Ρώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η έκρηξη ενδεχομένως να οφείλεται σε νάρκη κρυμμένη στην άκρη του δρόμου.

Στο λεωφορείο επέβαιναν κυρίως υπάλληλοι κατασκευαστικής εταιρείας, οι οποίοι επέστρεφαν από το κέντρο διοίκησης του ρωσικού στρατού στα προάστια του Γκρόζνι.

Ανταποκριτής του BBC στην Μόσχα μετέδωσε ότι πρόκειται για την πρώτη έκρηξη μετά το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος της Τσετσενίας πριν από δέκα ημέρες.

Η ρωσική ηγεσία έχει χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα ως «μια ψήφο για την ειρήνη» και για «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οργή Κρεμλίνου

Έντονα αντέδρασε η ρωσική ηγεσία στην απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να συσταθεί ειδικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν στην υπό απόσχιση δημοκρατία της Τσετσενίας.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η πρόταση πολιτικά επιβλαβής καθώς έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις πολιτικές εξελίξεις στην Τσετσενία, οι οποίες έχουν, όπως είπε, μοναδικό στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.

Από την πλευρά τους αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσαν ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να λάβει υπόψιν τη σύσταση αυτού του δικαστηρίου εάν το κλίμα της ατιμωρησίας στην Τσετσενία συνεχιστεί.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 20:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Στους δρόμους για τις συντάξεις
 

Κυκλοφοριακό κομφούζιο σ' ολόκληρη τη Γαλλία

Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώθηκαν στις αεροπορικές πτήσεις και στα δρομολόγια των τρένων στη Γαλλία εξαιτίας της απεργιακής κινητοποίησης εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Εκατοντάδες πτήσεις εσωτερικού αλλά και ευρωπαϊκές ακυρώθηκαν, ενώ η κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς ήταν άκρως προβληματική αφού χιλιάδες άνθρωποι στο Παρίσι και σε άλλα αστικά κέντρα της Γαλλίας κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το πρόγραμμα συνταξιοδότησης της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα της Γαλλίας κινδυνεύουν να χάσουν πολλά προνόμια εάν η γαλλική κυβέρνηση υιοθετήσει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων για τις συντάξεις.

Όλα τα συνδικάτα της Γαλλίας πλην ενός συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση.

Το υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι το 33% του διδακτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 46% της πρωτοβάθμιας έλαβε μέρος στην απεργία.

Τουλάχιστον 33.000 κάτοικοι της Μασσαλίας πραγματοποίησαν πορεία συμπαράστασης στους απεργούς, ενώ χιλιάδες Παριζιάνοι αψήφησαν το κρύο και κατέκλυσαν τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Οι τακτικές της κυβέρνησης αγγίζουν τα όρια του φασισμού», τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο δημοτικός υπάλληλος, Μαρκ Εστράδα, και πρόσθεσε, «η αντίδραση του κόσμου μιλάει από μόνη της».


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 20:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Έξι νεκροί σε επιδρομές Ισραηλινών
 

Εκδήλωση διμαρτυρίας Παλαιστινίων για τον πόλεμο στο Ιράκ

Έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Όχθη.

Το κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής των Ισραηλινών με τεθωρακισμένα οχήματα, μπουλντόζες συνοδεία ελικοπτέρων στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα στη Δυτική Όχθη.


Ισραηλινοί στρατιώτες στους δρόμους της Τουλκαρέμ
Αλλού στη Δυτική Όχθη, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν στη Ναμπλούς Παλαιστίνιο φερόμενο ως μέλος της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς ενώ άλλος ένας Παλαιστίνιος ηλικίας 14 ετών σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στην Καλκίλια.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο 14χρονος άνοιξε την πόρτα του σπιτιού του για να δει τους Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ υποστήριξε ότι ο νεαρός προσπαθούσε να διαφύγει.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τέσσερα σπίτια, τα οποία, όπως είπαν είναι μέρος της «υποδομής των τρομοκρατών» καθώς στα υπόγεια αυτών σπιτιών υπάρχουν σήραγγες για τη διακίνηση όπλων.

Τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά όταν το τεθωρακισμένο όχημά τους πέρασε πάνω από εκρηκτικό μηχανισμό.

Λίγες ώρες πριν από την εισβολή των Ισραηλινών εκατοντάδες Παλαιστίνιοι στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κατά του πολέμου στο Ιράκ.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 18:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύ αργά για τον ιό
 

Ταξιδιωτική οδηγία κατά του Χονγκ Κονγκ εξέδωσε ο ΠΟΥ

Οι προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του μυστηριώδους ιού που προκαλεί την επονομαζόμενη άτυπη πνευμονία ενδέχεται να αποδειχθούν μάταιες, όπως τόνισε η δρ. Τζούλι Γκέρμπερντινγκ, διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Αμερικανίδα ειδικός διευκρίνισε ότι οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της ασθένειας ξεκίνησαν πολύ αργά και δεν αποκλείεται να υπάρξει έξαρση της άτυπης πνευμονίας.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μετέβησαν στην επαρχία Γκουανγκντόγκ της Κίνας, όπου πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκαν κρούσματα του ιού.

Την Τετάρτη ο ΠΟΥ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία συνιστώντας τους ταξιδιώτες να αποφύγουν την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ εάν δε συντρέχει πραγματικά σοβαρός λόγος να μεταβούν στις εν λόγω χώρες.

Στις ΗΠΑ έχουν εντοπιστεί 72 κρούσματα της ασθένειας. Συνολικά έχουν πεθάνει περισσότεροι από 70 άνθρωποι και έχουν μολυνθεί περίπου 2.200 άνθρωποι.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το 4% των προσβληθέντων πεθαίνει ενώ το 90% αυτών αναρρώνει έπειτα από μία εβδομάδα.

Η αντιπροσωπεία του ΠΟΥ στην κινεζική επαρχία θα εξετάσει τις θεωρίες περί μετάδοσης του ιού από τα ζώα στους ανθρώπους.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 16:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Πέμπτη 3 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


13:40 Ιρακινές δυνάμεις προβάλουν σθεναρή αντίσταση περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, μεταδίδει απεσταλμένος του BBC

11:38 Ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών χαρακτηρίζει ανόητες τις αναφορές ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στη Βαγδάτη

10:30 Οκτώ ιρακινοί άμαχοι σκοτώθηκαν από αμερικανική επίθεση σε λαϊκή αγορά στη Βαγδάτη αναφέρουν νοσοκομειακές πηγές.

10:13 Η ιρακινή τηλεόραση μεταδίδει εικόνες από αμερικανικό αεροσκάφος που υποστηρίζει ότι καταρρίφθηκε κοντά στη Βασόρα

09:55 Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δυνάμεις τους βρίσκονται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη.

09:19 Ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών διαβάζει μήνυμα που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν και επαινεί την αντίσταση των ιρακινών δυνάμεων στην πόλη Κουτ 150 χλμ νοτιοανατολικά της Βαγδάτης

06:00 Βρετανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν τη χρήση βομβών διασποράς στα προάστεια της Βασόρας.

03:35 Αμερικανικό μαχητικό Χόρνετ FA-18 κατερρίφθη κοντά στην πόλη Καρμπάλα.

02:05 Σύμφωνα με πληροφορίες, επτά Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν αμερικανικό ελικόπτερο Μπλακ Χοκ κατέπεσε στο νότιο Ιράκ.

01:40 Μονάδες της Προεδρικής Φρουράς κινούνται προς τα νότια της Βαγδάτης για να ενισχύσουν τις θέσεις τους κοντά στο αεροδρόμιο, αναφέρουν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

00:30 Ισχυρές εκρήξεις σημειώνονται στο κέντρο της Βαγδάτης.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 16:30 ('Ωρα Λονδίνου)
«Στο Ιράκ και μετά τον πόλεμο ΗΠΑ-Βρετανία»
 

Μαραθώνιος επαφών για τον Κόλιν Πάουελ

Ο ρόλος που θα πρέπει να παίξουν τα Ηνωμένα Εθνη στο Ιράκ μετά τον πόλεμο κυριάρχησε στις επαφές που είχε από το πρωί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ με ευρωπαίους αξιωματούχους.


Ο ΟΗΕ θα έχει σίγουρα ρόλο στο Ιράκ μετά τον πόλεμο το περιεχόμενο του οποίου όμως μένει να διευκρινιστεί
Κόλιν Πάουελ
O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι ύστερα από τον τερματισμό των επιθέσων οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας θα αναλάβουν την «ασφάλεια της χώρας, τον εντοπισμό και την καταστροφή όπλων μαζικής καταστροφής και τον αφοπλισμό ιρακινών δυνάμεων που θα εξακολουθούν να αποτελούν απειλή».

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να φέρουν Ιρακινούς για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον δήλωσε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες επίτευξης καταρχήν συμφωνίας για το μέλλον του Ιράκ.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι τα Ηνωμένων Έθνη πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο μετά τον πόλεμο.

Ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, όμως, απέφυγε να διευκρινίσει ποιος μπορεί να είναι αυτός ο ρόλος.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο θέμα προκαλεί πλέον ένταση και στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης όπου τα λεγόμενα «γεράκια» επιθυμούν παράταση της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων εισβολής.


Η δυτική Ευρώπη παραμένει αντίθετη στον πόλεμο των ΗΠΑ-Βρετανίας
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία αντιδρούν έντονα σε κάθε προσπάθεια της Ουάσινγκτον να νομιμοποιήσει την εισβολή στο Ιράκ η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παρόλα αυτά αναλυτές εκτιμούν ότι το Βερολίνο και η Μόσχα επιχείρησαν να μετριάσουν το κλίμα αντιπαράθεσης χωρίς όμως να απομακρυνθούν από την πάγια αντίθεσή τους στον πόλεμο.

Εν τω μεταξύ το ΝΑΤΟ φέρεται να προετοιμάζει σχέδια για την ανάληψη δράσης στο Ιράκ μετά τον πόλεμο γεγονός που όπως εκτιμούν ανταποκριτές ίσως επιτρέψει τη συμμετοχή χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία στη λεγόμενη μετά-Σαντάμ Χουσεΐν εποχή.

Ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι θα καλωσόριζε σχετικές προτάσεις του ΝΑΤΟ.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 15:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ
 



Φωτογραφίες του απεσταλμένου της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ Μιχάλη Κοσμίδη




Καθηλωμένοι στις τηλεοπτικές οθόνες σε λόμπι ξενοδοχείου στη Σιλόπη για τις εξελίξεις του πολέμου...



Οι πύραυλοι Πάτριοτ «ασπίδα» για παν ενδεχόμενο (Ντιαρμπακίρ)



Τα πρόβατα «μπλοκάρουν» έναν από τους κεντρικούς δρόμους της Σιλόπης



Η αγορά σε έναν από τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Σιλόπης



Το τελευταίο σημείο ελέγχου πριν από τα σύνορα με το Ιράκ



Έξω από τα μαγαζιά αφίσες με αντισφυξιογόνες μάσκες προς πώληση (Σιλόπη)



Η μεγαλύτερη γιορτή των Κούρδων - η γιορτή Νεβρόζ για τον ερχομό της άνοιξης - επισκιάζεται, όπως κάθε χρόνο, από το αίτημα των Κούρδων για ανεξαρτησία (Ντιαρμπακίρ)



Η φωτιά στις εκδηλώσεις για τον ερχομό της άνοιξης προτρέπει τους συγκεντρωμένους να κάψουν τα ρούχα τους ζητώντας την ανεξαρτησία τους (Ντιαρμπακίρ)



Η σημαία των Κούρδων απαραίτητη σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις...



Πολλοί είναι ντυμένοι στα εθνικά χρώματα των Κούρδων (Ντιαρμπακίρ)


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 15:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανέκοψαν την αμερικανική προέλαση
 

Το Ιράκ αμφισβητεί το μέγεθος της αμερικανικής προέλασης προς τη Βαγδάτη

Αντιμέτωπη με την ισχυρή αντίσταση των ιρακινών δυνάμεων βρέθηκαν Αμερικανοί πεζοναύτες περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.


Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι έχουν φτάσει σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από την ιρακινή πρωτεύουσα και έχουν καταλάβει θέσεις γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο Σαντάμ Χουσεΐν. Οι ιρακινές αρχές διέψευσαν τη σχετική πληροφορία.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαεντ αλ Σαχάφ χαρακτήρισε τις πληροφορίες μέρος της αμερικανο-βρετανικής προπαγάνδας και κατήγγειλε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν προκαλέσει εκατόμβες νεκρών αμάχων από την ημέρα που εισέβαλλαν στο Ιράκ.

Το Γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε ότι επλήγη λαϊκή αγορά στη Βαγδάτη. Νοσοκομειακές πηγές στην Βαγδάτη ισχυρίζονται ότι από την επίθεση υπάρχουν 8 νεκροί και 5 τραυματίες.

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, Ιρακινός αξιωματούχος διάβασε μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν το οποίο περιελάμβανε επαίνους για τους στρατιώτες που αντιστέκονται.

Η προέλαση των Αμερικανών σημαδεύτηκε από την πτώση ενός μαχητικού ελικοπτέρου κοντά στην πόλη Καρμπάλα. Τουλάχιστον έξι άνδρες, που επέβαιναν στο ελικόπτερο, αγνοούνται.

Λίγο αργότερα, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι και ένα μαχητικό Χόρνετ F/A-18 συνετρίβη στο νότιο Ιράκ.

Αμερικανική τηλεόραση μετέδωσε ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους - αέρος κοντά στην Καρμπάλα.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 15:59 ('Ωρα Λονδίνου)
«Στο Ιράκ και μετά τον πόλεμο ΗΠΑ-Βρετανία»
 

Μαραθώνιος επαφών για τον Κόλιν Πάουελ

Ο ρόλος που θα πρέπει να παίξουν τα Ηνωμένα Εθνη στο Ιράκ μετά τον πόλεμο κυριάρχησε στις επαφές που είχε από το πρωί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ με ευρωπαίους αξιωματούχους.


Ο ΟΗΕ θα έχει σίγουρα ρόλο στο Ιράκ μετά τον πόλεμο το περιεχόμενο του οποίου όμως μένει να διευκρινιστεί
Κόλιν Πάουελ

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι ύστερα από τον τερματισμό των επιθέσων οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας θα αναλάβουν την «ασφάλεια της χώρας, τον εντοπισμό και την καταστροφή όπλων μαζικής καταστροφής και τον αφοπλισμό ιρακινών δυνάμεων που θα εξακολουθούν να αποτελούν απειλή».

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να φέρουν Ιρακινούς για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον δήλωσε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες επίτευξης καταρχήν συμφωνίας για το μέλλον του Ιράκ.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι τα Ηνωμένων Έθνη πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο μετά τον πόλεμο.

Ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, όμως, απέφυγε να διευκρινίσει ποιος μπορεί να είναι αυτός ο ρόλος.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο θέμα προκαλεί πλέον ένταση και στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης όπου τα λεγόμενα «γεράκια» επιθυμούν παράταση της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων εισβολής.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία αντιδρούν έντονα σε κάθε προσπάθεια της Ουάσινγκτον να νομιμοποιήσει την εισβολή στο Ιράκ η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παρόλα αυτά αναλυτές εκτιμούν ότι το Βερολίνο και η Μόσχα επιχείρησαν να μετριάσουν το κλίμα αντιπαράθεσης χωρίς όμως να απομακρυνθούν από την πάγια αντίθεσή τους στον πόλεμο.


Η δυτική Ευρώπη παραμένει αντίθετη στον πόλεμο των ΗΠΑ-Βρετανίας
Εν τω μεταξύ το ΝΑΤΟ φέρεται να προετοιμάζει σχέδια για την ανάληψη δράσης στο Ιράκ μετά τον πόλεμο γεγονός που όπως εκτιμούν ανταποκριτές ίσως επιτρέψει τη συμμετοχή χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία στη λεγόμενη μετά-Σαντάμ Χουσεΐν εποχή.

Ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι θα καλωσόριζε σχετικές προτάσεις του ΝΑΤΟ.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 10:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Πέμπτη 3 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


10:30 Οκτώ ιρακινοί άμαχοι σκοτώθηκαν από αμερικανική επίθεση σε λαϊκή αγορά στη Βαγδάτη αναφέρουν νοσοκομειακές πηγές.

10:13 Η ιρακινή τηλεόραση μεταδίδει εικόνες από αμερικανικό αεροσκάφος που υποστηρίζει ότι καταρρίφθηκε κοντά στη Βασόρα

09:55 Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δυνάμεις τους βρίσκονται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη.

09:19 Ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών διαβάζει μήνυμα που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν και επαινεί την αντίσταση των ιρακινών δυνάμεων στην πόλη Κουτ 150 χλμ νοτιοανατολικά της Βαγδάτης

06:00 Βρετανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν τη χρήση βομβών διασποράς στα προάστεια της Βασόρας.

03:35 Αμερικανικό μαχητικό Χόρνετ FA-18 κατερρίφθη κοντά στην πόλη Καρμπάλα.

02:05 Σύμφωνα με πληροφορίες, επτά Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν αμερικανικό ελικόπτερο Μπλακ Χοκ κατέπεσε στο νότιο Ιράκ.

01:40 Μονάδες της Προεδρικής Φρουράς κινούνται προς τα νότια της Βαγδάτης για να ενισχύσουν τις θέσεις τους κοντά στο αεροδρόμιο, αναφέρουν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

00:30 Ισχυρές εκρήξεις σημειώνονται στο κέντρο της Βαγδάτης.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 11:51 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ανοικοδόμηση» στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ
 

Μαραθώνιος επαφών για τον Κόλιν Πάουελ

Να γεφυρώσει το χάσμα που χωρίζει τις ΗΠΑ με αρκετές από τις χώρες της Ευρώπης σε ό, τι αφορά το Ιράκ επιχειρεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ με μαραθώνιο επαφών που πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες.


Η δυτική Ευρώπη παραμένει αντίθετη στον πόλεμο των ΗΠΑ-Βρετανίας
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στις Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος, η αμερικανική πλευρά επιμένει να ζητά την πρωτοκαθεδρία στις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Ιράκ μετά τον πόλεμο ενώ η Ευρώπη διεκδικεί ένα ρόλο αλλά πάντα μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία αντιδρούν έντονα σε κάθε προσπάθεια της Ουάσινγκτον να νομιμοποιήσει την εισβολή στο Ιράκ η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παρόλα αυτά αναλυτές εκτιμούν ότι το Βερολίνο και η Μόσχα επιχείρησαν να μετριάσουν το κλίμα αντιπαράθεσης χωρίς όμως να απομακρυνθούν από την πάγια αντίθεσή τους στον πόλεμο.

Εν τω μεταξύ το ΝΑΤΟ φέρεται να προετοιμάζει σχέδια για την ανάληψη δράσης στο Ιράκ μετά τον πόλεμο γεγονός που όπως εκτιμούν ανταποκριτές ίσως επιτρέψει τη συμμετοχή χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία στη λεγόμενη μετά-Σαντάμ Χουσεΐν εποχή.

Ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι θα καλωσόριζε σχετικές προτάσεις του ΝΑΤΟ.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 09:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκτός Βαγδάτης το Αλ Τζαζίρα
 

Οι εικόνες Αμερικανών κρατουμένων ενόχλησαν τις ΗΠΑ

To αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα διέκοψε την μετάδοση ειδήσεων από τη Βαγδάτη ύστερα από την απόφαση των ιρακινών αρχών να απελάσουν έναν απεσταλμένο του και να απαγορέψουν τις μεταδόσεις σε έναν άλλο.

Μιλώντας στο BBC ο αρχισυντάκτης του καναλιού, Ιμπραϊμ Χελάλ, χαρακτήρισε «αιφνίδια και αδικαιολόγητη» την απόφαση για την οποία όπως είπε δεν είχε λάβει καμία προειδοποίηση.

Το Αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την μετάδοση ζωντανών και μαγνητοσκοπημένων πλάνων από τη Βαγδάτη, τη Βασόρα και τη Μοσούλη.

Το αραβικό κανάλι που μεταδίδει από το Κατάρ υποστηρίζει ότι έχει τουλάχιστον 35 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν κατηγορήσει το σταθμό για την μετάδοση εικόνων νεκρών στρατιωτών τους.

Η νέα αγγλική έκδοση της ηλεκτρονικής σελίδας του καναλιού έχει δεχτεί αρκετές επιθέσεις από χάκερ που πραγματοποιούν επιθέσεις τύπου Denial of Service Attack κατά τη διάρκεια των οποίων οι υπολογιστές του καναλιού δέχονται μεγάλο όγκο άχρηστων πληροφοριών.

Ορισμένοι χάκερ κατάφεραν ακόμη να κατευθύνουν επισκέπτες της σελίδας του καναλιού σε άλλα site που περιείχαν μηνύματα υπέρ των ΗΠΑ ή πορνογραφικό υλικό.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 10:17 ('Ωρα Λονδίνου)
«Δέκα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Ιράκ»
 

Πλησιάζουν οι αμερικανικές δυνάμεις την ιρακινή πρωτεύουσα.

Σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη υποστηρίζουν ότι βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης που απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.

Ανταποκριτές δυτικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα διέσχισαν γέφυρα που είχαν καταλάβει αμερικανικές δυνάμεις στον ποταμό Ευφράτη.

Παρόλα αυτά στο κέντρο της Βαγδάτης η ζωή συνεχίζεται σχεδόν κανονικά καθώς οι περισσότεροι πολίτες αψηφώντας την αμερικανική εισβολή συνεχίζουν τις καθημερινές τους ασχολίες.

Ενισχύεται η άμυνα της Βαγδάτης

Ενώ η προέλαση των Αμερικανών προς τη Βαγδάτη συνεχίζεται , αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανακοίνωσαν ότι ορισμένες μονάδες της Προεδρικής Φρουράς έχουν μετακινηθεί νότια για να αντιμετωπίσουν τις αμερικανικές δυνάμεις .

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των Ιρακινών στρατιωτών που πρόκειται να ενισχύσουν τις ιρακινές δυνάμεις στις νότιες παρυφές της ιρακινής πρωτεύουσας.

Ο ειδικός σε θέματα άμυνας αναλυτής του BBC, Πολ Άνταμς, ο οποίος βρίσκεται στο Κατάρ, λέει οτι η εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη ίσως είναι θέμα ωρών.

«Κρίσιμες οι μάχες στην Καρμπάλα»

Ο κυβερνήτης Φρανκ Θορπ του αμερικανικού ναυτικού εκτιμά ότι οι σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Τετάρτη ήταν οι πρώτες μεγάλες μάχες του πολέμου .

«Οι μάχες στη Καρμπάλα και στο αλ Κουτ είναι οι περισσότερο σημαντικές μάχες μέχρι σήμερα ...Πρόκειται για μία συνεχή προσπάθεια και το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι η πτώση του ιρακινού καθεστώτος,» σημείωσε ο κυβερνήτης Φρανκ Θορπ.

Το Ιράκ αρνήθηκε ότι μία μεραρχία της Προεδρικής Φρουράς έχει αποδεκατιστεί και ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται τόσο κοντά στη Βαγδάτη.

Ο υπουργός Πληροφοριών, Μοχάμεντ Σαΐντ αλ Σαχάφ είπε ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην ιρακινή πολεμική μηχανή είναι μηδαμινές .

«Αυτά που ισχυρίζονται είναι μόνο μία ψευδαίσθηση . Ψεύδονται καθημερινά. Πάντα λένε ψέματα και κυρίως λένε ψέματα στην κοινή γνώμη των χωρών τους,» είπε ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ.

Στην Ουάσινγκτον, ο στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, του Γενικού Επιτελείου, είπε ότι το Πεντάγωνο προετοιμάζεται για μία πολύ δύσκολη μάχη και ότι δεν αναμένει οι αμερικανικές δυνάμεις να εισβάλουν ξαφνικά και να καταλάβουν την ιρακινή πρωτεύουσα.

Σε άλλες εξελίξεις:

• Πληροφορίες από το Βόρειο Ιράκ αναφέρουν ότι Κούρδοι μαχητές προωθούνται σε θέσεις που έχουν εγκαταλείψει οι ιρακινές δυνάμεις μετά τους ανελέητους βομβαρδισμούς των Αμερικανών.

• Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα διακόπτει τις μεταδόσεις του από τη Βαγδάτη, αφού η το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράκ απαγόρευσε σε δύο ανταποκριτές του καναλιού να εργάζονται στη Βαγδάτη.,

• Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Ιορδανίας, καταδικάζει τους θανάτους των Ιρακινών αμάχων και τονίζει ότι η χώρα του έχει επανειλημμένα αρνηθεί τη χρήση του εναέριου χώρου της από τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.

• Η ιρακινή τηλεόραση έδειξε εικόνες του προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος εμφανίστηκε ευδιάθετος με τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου. Δεν είναι σαφές πότε ελήφθησαν αυτά τα πλάνα.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 06:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατερρίφθησαν ελικόπτερο και μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ
 

Αντικρουόμενες πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων

Αμερικανικό ελικόπτερο, Μπλακ Χοκ κατερρίφθη απο ιρακινά πυρά κοντά στην πόλη Καρμπάλα.

Υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για τον αριθμό των στρατιωτών που επέβαιναν σε αυτό.

Αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για επτά νεκρούς και τέσσερις τραυματίες, οι οποίοι περισυνελέγησαν από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Όμως η Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση στο Κατάρ λέει ότι στο ελικόπτερο επέβαιναν έξι άτομα και ότι δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει εάν υπάρχουν νεκροί και πόσοι.

Λίγο αργότερα, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι και ένα μαχητικό Χόρνετ F/A-18 συνετρίβη στο νότιο Ιράκ.

Αμερικανική τηλεόραση μετέδωσε ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους - αέρος κοντά στην Καρμπάλα.

Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη του πιλότου.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 08:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Ενισχύεται η άμυνα της Βαγδάτης
 

Πλησιάζουν οι αμερικανικές δυνάμεις την ιρακινή πρωτεύουσα.

Ενώ η προέλαση των Αμερικανών προς τη Βαγδάτη συνεχίζεται , αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανακοίνωσαν ότι ορισμένες μονάδες της Προεδρικής Φρουράς έχουν μετακινηθεί νότια για να αντιμετωπίσουν τις αμερικανικές δυνάμεις .


Οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των Ιρακινών στρατιωτών που πρόκειται να ενισχύσουν τις ιρακινές δυνάμεις στις νότιες παρυφές της ιρακινής πρωτεύουσας.

Προηγουμένως, η Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση στο Κατάρ υποστήριξε ότι ορισμένες μονάδες του αμερικανικού πεζικού απέχουν λιγότερο από 32 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη.

Οι μονάδες αυτές βρίσκονται μέσα στη λεγόμενη "κόκκινη ζώνη" όπου οι στρατιωτικοί διοικητές των συμμαχικών δυνάμεων αναμένουν η αντίσταση των Ιρακινών να είναι περισσότερο σθεναρή και όπου δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα εναντίον των αμερικανό-βρετανικών δυνάμεων.

Ο ειδικός σε θέματα άμυνας αναλυτής του BBC, Πολ Άνταμς, ο οποίος βρίσκεται στο Κατάρ, λέει οτι η εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη ίσως είναι θέμα ωρών.

«Κρίσιμες οι μάχες στην Καρμπάλα»

Ο κυβερνήτης Φρανκ Θορπ του αμερικανικού ναυτικού εκτιμά ότι οι σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Τετάρτη ήταν οι πρώτες μεγάλες μάχες του πολέμου .

«Οι μάχες στη Καρμπάλα και στο αλ Κουτ είναι οι περισσότερο σημαντικές μάχες μέχρι σήμερα ...Πρόκειται για μία συνεχή προσπάθεια και το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι η πτώση του ιρακινού καθεστώτος,» σημείωσε ο κυβερνήτης Φρανκ Θορπ.

Το Ιράκ αρνήθηκε ότι μία μεραρχία της Προεδρικής Φρουράς έχει αποδεκατιστεί και ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται τόσο κοντά στη Βαγδάτη.

Ο υπουργός Πληροφοριών, Μοχάμεντ Σαΐντ αλ Σαχάφ είπε ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην ιρακινή πολεμική μηχανή είναι μηδαμινές .

«Αυτά που ισχυρίζονται είναι μόνο μία ψευδαίσθηση . Ψεύδονται καθημερινά. Πάντα λένε ψέματα και κυρίως λένε ψέματα στην κοινή γνώμη των χωρών τους,» είπε ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ.

Στην Ουάσινγκτον, ο στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, του Γενικού Επιτελείου, είπε ότι το Πεντάγωνο προετοιμάζεται για μία πολύ δύσκολη μάχη και ότι δεν αναμένει οι αμερικανικές δυνάμεις να εισβάλουν ξαφνικά και να καταλάβουν την ιρακινή πρωτεύουσα.

Σε άλλες εξελίξεις:

• Πληροφορίες από το Βόρειο Ιράκ αναφέρουν ότι Κούρδοι μαχητές προωθούνται σε θέσεις που έχουν εγκαταλείψει οι ιρακινές δυνάμεις μετά τους ανελέητους βομβαρδισμούς των Αμερικανών.

• Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα διακόπτει τις μεταδόσεις του από τη Βαγδάτη, αφού η το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράκ απαγόρευσε σε δύο ανταποκριτές του καναλιού να εργάζονται στη Βαγδάτη.,

• Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Ιορδανίας, καταδικάζει τους θανάτους των Ιρακινών αμάχων και τονίζει ότι η χώρα του έχει επανειλημμένα αρνηθεί τη χρήση του εναέριου χώρου της από τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.

• Η ιρακινή τηλεόραση έδειξε εικόνες του προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος εμφανίστηκε ευδιάθετος με τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου. Δεν είναι σαφές πότε ελήφθησαν αυτά τα πλάνα.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 01:06 ('Ωρα Λονδίνου)
«Φόβος και οργή» στον αραβικό κόσμο
 

«Οι Άραβες είναι υπερήφανοι για την αντίσταση των Ιρακινών»

Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

Με φόβο και οργή αντιμετωπίζει τις εξελίξεις στο Ιράκ ο αραβικός κόσμος, σύμφωνα με τον Άραβα δημοσιογράφο, Αχμέντ Καλί, διευθυντή της εφημερίδας «Κάιρο Τάιμς» της Αιγύπτου.

Ο κ. Καλί υποστηρίζει, επίσης, ότι πολλές αραβικές χώρες φοβούνται πως το Ιράκ είναι μόνο η αρχή, πιστεύοντας ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

«Η αραβική κοινή γνώμη τασσόταν εναντίον αυτού του πολέμου από την αρχή,» λέει ο Αχμέντ Καλί, προσθέτοντας όμως ότι τις τελευταίες ημέρες επικρατεί και ένα αίσθημα υπερηφάνειας για την αντίσταση των Ιρακινών.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Άραβες ταυτίζονται με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, όμως η αναπάντεχη αντίσταση των ιρακινών δυνάμεων έχει κάνει πολλούς Άραβες να αισθάνονται υπερήφανοι,» υπογράμμισε ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος.

Ο Αχμέντ Καλί πιστεύει ότι εκτός από οργή υπάρχει και φόβος στον αραβικό κόσμο.

«Φυσικά και υπάρχει φόβος. Υπήρχε μάλιστα και πριν αρχίσουν οι βομβαρδισμοί,» δηλώνει ο Άραβας δημοσιογράφος, ο οποίος περιγράφει ότι πριν από δύο εβδομάδες το πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας της Συρίας έγραφε: «Ο δρόμος για τη Δαμασκό περνάει από τη Βαγδάτη».

«Το Ιράκ μόνο η αρχή»

«Πάντα επικρατούσε η αίσθηση στις χώρες της Μέσης Ανατολής ότι το Ιράκ είναι μόνο η αρχή. Πριν από δύο ημέρες μάλιστα υπήρξε γενική κατακραυγή σε όλες τις εφημερίδες όταν ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατηγόρησε τη Συρία για συνεργασία με το Ιράκ. Αυτό επιβεβαίωσε όλες τις φοβίες στον αραβικό κόσμο.»

Σύμφωνα με τον κ. Καλί, ο αραβικό κόσμος πιστεύει ότι μετά το Ιράκ θα ακολουθήσει το Ιράν, η Συρία και άλλες χώρες.

Ο διευθυντής της εφημερίδας Κάιρο Τάιμς λέει ότι αναμένονται όλο και περισσότερες αντιπολεμικές διαδηλώσεις: «Λαμβάνω μάλιστα και πολλές ειδοποιήσεις για τη διοργάνωση μίας μαζικής κινητοποίησης στο Κάιρο τις επόμενες ημέρες.»

«Ο κόσμος κατεβαίνει στους δρόμους, στο Κάιρο, στη Βηρυτό, στο Αμάν, στη Ριάντ και σε άλλες πόλεις. Αυτό δεν ξέρει κανείς που θα οδηγήσει. Ίσως σε επιθέσεις αυτοκτονίας και ίσως σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων. Κανείς δεν γνωρίζει…» κατέληξε ο Άραβας δημοσιογράφος, Αχμέντ Καλί.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 05:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 

Πέμπτη 3 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


03:35 Αμερικανικό μαχητικό Χόρνετ FA-18 κατερρίφθη κοντά στην πόλη Καρμπάλα.

02:05 Σύμφωνα με πληροφορίες, επτά Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν αμερικανικό ελικόπτερο Μπλακ Χοκ κατέπεσε στο νότιο Ιράκ.

01:40 Μονάδες της Προεδρικής Φρουράς κινούνται προς τα νότια της Βαγδάτης για να ενισχύσουν τις θέσεις τους κοντά στο αεροδρόμιο, αναφέρουν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

00:30 Ισχυρές εκρήξεις σημειώνονται στο κέντρο της Βαγδάτης.


Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 03:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου
 

Αντικρουόμενες πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε οτι ελικόπτερο Μπλακ Χοκ του αμερικανικού στρατού στο οποίο επέβαιναν έξι στρατιώτες συνετρίβη στο νότιο Ιράκ.

Το Πεντάγωνο λέει οτι δεν έχει πληροφορίες για την τύχη των στρατιωτών ούτε για τα αίτια της πτώσης.

Πάντως το πρακτορείο Ρόιτερ, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή λέει οτι το ελικόπτερο κατερρίφθη, ενώ αναφέρει μεγαλύτερο αριθμό επιβαίνοντων.

Από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου ανασύρθηκαν νεκροί επτά στρατιώτες, ενώ τέσσερις είναι τραυματίες, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Το ελικόπτερο κατερρίφθη κοντά στην Κερμπάλα, είπε ο αξιωματούχος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.