Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-04-04

  1. Βιλπέν: «Το Ιράκ δεν μοιράζεται»
  2. Εκρήξεις στη Βαγδάτη
  3. Βιλπέν: «Το Ιράκ δεν μοιράζεται»
  4. Εκρήξεις στη Βαγδάτη
  5. Μήνυμα αντίστασης
  6. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  7. Ανθρωπιστική βοήθεια στο νότιο Ιράκ
  8. ΕΕ: Διάταξη για οικειοθελή έξοδο
  9. Ένταλμα σύλληψης για την Μιριάνα Μάρκοβιτς
  10. Αισιόδοξα μηνύματα για τον ιό
  11. Βιλπέν: «Το Ιράκ δεν είναι Ελ Ντοράντο για να μοιρασθεί»
  12. Ο αμερικανικός στρατός «ελέγχει» το αεροδρόμιο
  13. Νέα συνάντηση Μπλερ - Μπους
  14. Μήνυμα αντίστασης
  15. Κάθειρξη σε αστυνομικούς - βασανιστές
  16. Ο Αμερικανικός στρατός «ελέγχει» το αεροδρόμιο
  17. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  18. Πέντε νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ
  19. H στρατηγική σημασία του αεροδρομίου
  20. Βιλπέν: «Το Ιράκ δεν είναι Ελ Ντοράντο για να μοιρασθεί»
  21. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  22. Πέντε νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ
  23. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  24. Συλλήψεις Παλαιστινίων στην Δυτική Οχθη
  25. H στρατηγική σημασία του αεροδρομίου
  26. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  27. Εληξε η πειρατεία στην Κούβα
  28. Ανθρωπιστική βοήθεια στο Νότιο Ιράκ
  29. Συνάντηση του αντι-πολεμικού μπλοκ
  30. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  31. «Ελέγχουμε το αεροδρόμιο»
  32. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  33. 'Ελέγχουμε το αεροδρόμιο'
  34. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  35. Στο σκοτάδι η Βαγδάτη

Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 19:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Βιλπέν: «Το Ιράκ δεν μοιράζεται»
 

Με το Γερμανό και Ρώσο ομόλογό του συναντήθηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν

Σύμφωνα με τα αμερικανικά σχέδια η διοίκηση του Ιράκ θα περιέλθει, έπειτα από τον πόλεμο, σε προσωρινή διοίκηση υπό Αμερικανό απόστρατο αξιωματικό. Αυτό δήλωσε η Κοντολίζα Ράϊς, σύμβουλος του Τζωρτζ Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Σε δεύτερη φάση, συνέχισε η Αμερικανίδα αξιωματούχος, θα ορισθεί Ιρακινή κυβέρνηση κοινής αποδοχής στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι εθνικές και θρησκευτικές ομάδες του Ιράκ.

Οι δηλώσεις της κ. Ράϊς ήρθαν λίγες μόνο ώρες έπειτα από διπλωματική συνάντηση στο Παρίσι, κατά την οποία η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία επανέλαβαν τη θέση τους ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στο ζήτημα του Ιράκ και ειδικά στο θέμα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μιλώντας με το Γερμανό και Ρώσο ομόλογό του μετά από διαβουλεύσεις στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν υποστήριξε ότι το Ιράκ αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση στο ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, γεγονός το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα όλων.

Ο Ρώσος ομόλογός του, Ιγκόρ Ιβανόφ είπε ότι η συνέχιση του πολέμου είναι αντιπαραγωγική και ότι οι εχθροπραξίες θα πρέπει να λάβουν τέλος το συντομότερο δυνατό.

Οι τρεις χώρες κάλεσαν να ληφθούν υπόψη όλες οι απόψεις στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Ιράκ.

Οι Αμερικανοί θέλουν να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο, αλλά οι τρεις χώρες ισχυρίζονται ότι μόνο τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τέτοια δυνατότητα.

Και οι τρεις χώρες έχουν σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή του Ιράκ και υπάρχουν φόβοι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μονοπωλήσουν τα κερδοφόρα συμβόλαια.

Αλλά ο κ. Βιλπέν υποστήριξε ότι προς το παρόν οι ανησυχίες ήταν αποκλειστικά και μόνο ανθρωπιστικές, «το Ιράκ δεν είναι Ελ Ντοράντο, δεν μπορεί να μοιραστεί σαν κομμάτι από τούρτα», είπε ο Βιλεπάν.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία στράφηκαν ενάντια στην αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ και διαφωνίες γύρω από το μέλλον του Ιράκ προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Πέμπτη.

Η Ρωσία είχε απειλήσει ότι θα επιχειρήσει να καταγγείλει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Γαλλία και η Γερμανία απείλησαν ότι θα βάλουν εμπόδια στα αμερικανικά σχέδια για την μεταπολεμική κυβέρνηση στο Ιράκ και στα σχέδια για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Ρίχνουν τους τόνους

Όμως τις τελευταίες ημέρες καθώς ο αμερικανικός στρατός επελαύνει προς την Βαγδάτη ο στόχος και τα σχέδια του αντι-πολεμικού μπλοκ αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Πρώτα από όλα οι ηγέτες των τριών χωρών αναγκάσθηκαν να εκφράσουν την ελπίδα τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους θα επικρατήσουν στον πόλεμο.

Παράλληλα έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θέλουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και «αρχιτέκτονας» του αντι-πολεμικού μπλοκ Ζακ Σιράκ φαίνεται ότι έχει «ρίξει τους τόνους».

Σύμφωνα με τους οπαδούς του ο κ. Σιράκ δεν στοχεύει να υπονομεύσει την διατλαντική συμμαχία αλλά να προωθήσει έναν κόσμο που δεν θα διαθέτει μόνο μία υπερδύναμη.


Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 16:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκρήξεις στη Βαγδάτη
 

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας

Εκρήξεις ακούγονται σε ολόκληρη τη Βαγδάτη καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται με αποκλειστικό στόχο να απομονώσουν την ιρακινή πρωτεύουσα από την υπόλοιποη χώρα.

Τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν συνεχείς πτήσεις, ενώ αργά το βράδυ της Παρασκευής το κέντρο της Βαγδάτης βρέθηκε στους στόχους των βομβαρδισμών.

Ο ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, Χαλίντ Γιακούμπ Όις μετέδωσε ότι σφοδρές μάχες πρέπει να διεξάγονται σε απόσταση 32 χιλιομέτρων ανατολικά της Βαγδάτης.

Υπό αμερικανικό έλεγχο το αεροδρόμιο

Τα αμερικανικά στρατεύματα ανακοίνωσαν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Στρατιώτες της 3ης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού, με την υποστήριξη ελαφρών αρμάτων μάχης, εισήλθαν την Πέμπτη το βράδυ, μετά από μεγάλη μάχη, στο αεροδρόμιο που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του κέντρου της Βαγδάτης.

Ο ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι είδε πολλούς νεκρούς σε ιρακινό νοσοκομείο--στρατιώτες, είπε, ήταν οι περισσότεροι.


Άρχισε η μάχη της Βαγδάτης.
Πολ Γουντ, Ανταποκριτής ΒΒC, Βαγδάτη
Νωρίτερα, αξιωματικός του αμερικανικού στρατού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως 320 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη για το αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές μέσα από την ιρακινή πρωτεύουσα οι Ιρακινοί εξακολουθούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του δρόμου που συνδέει το αεροδρόμιο της Βαγδάτης με την πόλη και κατά τα φαινόμενα συγκεντρώνουν ενισχύσεις στην περιοχή.

Ανταποκριτές που βρίσκονται με τους Αμερικανούς στρατιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης μεταδίδουν ότι οι ιρακινές δυνάμεις προχώρησαν στην αντεπίθεση.

Αξιωματικός της μηχανοκίνητης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού που έχει καταλάβει το αεροδρόμιο ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη ανταλλαγή πυρών και πως καταστράφηκαν στις συγκρούσεις ιρακινά άρματα μάχης.

Iσχυρές εκρήξεις είχαν, εν τω μεταξύ, συγκλονίσει το κέντρο της Βαγδάτης η οποία βυθίστηκε τη νύχτα στο σκοτάδι, για πρώτη φορά αφότου άρχισε ο πόλεμος πριν από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με ορισμένους ανταποκριτές, η ιρακινή ηγεσία αποφάσισε να διακόψει την ηλεκτροδότηση της πόλης για να μεταφέρει στρατεύματα στα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας.


Χάθηκαν τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς ή βρίσκονται μήπως στα περίχωρα της Βαγδάτης, περιμένοντας να επιτεθούν κατά των Αμερικανών;
Γκάβιν Χιούιτ, Ανταποκριτής του BBC με την 3η μεραρχία του αμερικανικού πεζικού
Οι σημερινές βρετανικές εφημερίδες γράφουν ότι οι Αμερικανοί διέψευσαν τις πληροφορίες ότι χρησιμοποίησαν "βομβες συσκότισης", οι οποίες μπορούν να βραχυκυκλώσουν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας--σαν αυτές που είχαν χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, Πολ Γουντ, εκτιμά πως μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις άρχισε η μάχη της Βαγδάτης--η πολιορκία, τονίζει, μπορεί να κρατήσει πολύ.

Αμερικανός ανώτατος στρατιωτικός, ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, προειδοποίησε ότι "θα γίνουν κι άλλες σκληρές μάχες".

Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ, δήλωσε στην ιταλική τηλεόραση ότι θα είναι "τεράστια" οποιαδήποτε μάχη για τη Βαγδάτη και πως το τίμημα θα είναι επίσης "βαρύτατο".

Δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι ισχυρισμοί των Ιρακινών ότι έχουν στην κατοχή τους πέντε αμερικανικά άρματα μάχης και πως επίσης κατέρριψαν ένα ελικόπτερο.

Άλλες σημαντικές εξελίξεις

  • Οι υπουργοί εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ρωσίας συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν την κρίση στο Ιράκ

  • Ο Ιρακινός υπουργός εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι, δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι ζωντανός και καλά στην υγεία του απαντώντας σε φήμες για την κατάσταση της υγείας και τη θέση του Ιρακινού προέδρου.

  • Οι πρώτες ενισχύσεις των Ηνωμένων Εθνών σε τρόφιμα πέρασαν τα σύνορα με την Τουρκία προς το βόρειο Ιράκ.

  • Φορτηγά του Ερυθρού Σταυρού από το Κουβέιτ μεταφέρουν ιατρική βοήθεια που προορίζεται για τη Βασόρα ενώ ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν τις ανάγκες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη νότια πόλη Ουμ Κασρ

  • Το Αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε 80 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση του πολέμου στο Ιράκ, αλλά τα χρήματα για την ανασυγκρότηση της χώρας μετά τον πόλεμο δε θα μοιραστούν σε γαλλικές, γερμανικές, ρωσικές ή συριακές εταιρίες.

    Άλλες εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου

  • Αμερικανοί στρατιώτες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν σε εργοστάσιο στα νότια της Βαγδάτης, χιλιάδες κιβώτια γεμάτα φιαλίδια με υγρό μη εξακριβωμένου περιεχομένου και δύναμης μαζί με εγχειρίδια χημικού πολέμου.

  • Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, ένας οδηγός και μια έγκυος γυναίκα, σκοτώθηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν ανατινάχθηκε σε ένα σημείο ελέγχου των αμερικανικών δυνάμεων.

  • 2.500 Ιρακινοί της προεδρικής φρουράς παραδόθηκαν σε αμερικανούς πεζοναύτες στην περιοχή μεταξύ Βαγδάτης και Κουτ, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος σύμφωνα με αναφορές που είχε.

  • Ακόμη πιο νότια Βρετανοί στρατιώτες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για την κατάληψη της δεύτερης πόλης της Βασόρας, προκειμένου να εδραιώσουν αυτό που αποκαλούν σημαντική θέση κατά μήκους της νοτιότερη γέφυρας μέσα στην πόλη.

  • Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 19:06 ('Ωρα Λονδίνου)
    Βιλπέν: «Το Ιράκ δεν μοιράζεται»
     

    Με το Γερμανό και Ρώσο ομόλογό του συναντήθηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν

    Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία ανακοίνωσαν ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στο ζήτημα του Ιράκ και ειδικά στο θέμα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Μιλώντας με το Γερμανό και Ρώσο ομόλογό του μετά από διαβουλεύσεις στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν υποστήριξε ότι το Ιράκ αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση στο ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, γεγονός το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα όλων.

    Ο Ρώσος ομόλογός του, Ιγκόρ Ιβανόφ είπε ότι η συνέχιση του πολέμου είναι αντιπαραγωγική και ότι οι εχθροπραξίες θα πρέπει να λάβουν τέλος το συντομότερο δυνατό.

    Οι τρεις χώρες κάλεσαν να ληφθούν υπόψη όλες οι απόψεις στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Ιράκ.

    Οι Αμερικανοί θέλουν να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο, αλλά οι τρεις χώρες ισχυρίζονται ότι μόνο τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τέτοια δυνατότητα.

    Και οι τρεις χώρες έχουν σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή του Ιράκ και υπάρχουν φόβοι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μονοπωλήσουν τα κερδοφόρα συμβόλαια.

    Αλλά ο κ. Βιλπέν υποστήριξε ότι προς το παρόν οι ανησυχίες ήταν αποκλειστικά και μόνο ανθρωπιστικές, «το Ιράκ δεν είναι Ελ Ντοράντο, δεν μπορεί να μοιραστεί σαν κομμάτι από τούρτα», είπε ο Βιλεπάν.

    Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία στράφηκαν ενάντια στην αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ και διαφωνίες γύρω από το μέλλον του Ιράκ προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Πέμπτη.

    Η Ρωσία είχε απειλήσει ότι θα επιχειρήσει να καταγγείλει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Η Γαλλία και η Γερμανία απείλησαν ότι θα βάλουν εμπόδια στα αμερικανικά σχέδια για την μεταπολεμική κυβέρνηση στο Ιράκ και στα σχέδια για την ανοικοδόμηση της χώρας.

    Ρίχνουν τους τόνους

    Όμως τις τελευταίες ημέρες καθώς ο αμερικανικός στρατός επελαύνει προς την Βαγδάτη ο στόχος και τα σχέδια του αντι-πολεμικού μπλοκ αντιμετωπίζουν προβλήματα.

    Πρώτα από όλα οι ηγέτες των τριών χωρών αναγκάσθηκαν να εκφράσουν την ελπίδα τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους θα επικρατήσουν στον πόλεμο.

    Παράλληλα έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θέλουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την Ουάσιγκτον.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας και «αρχιτέκτονας» του αντι-πολεμικού μπλοκ Ζακ Σιράκ φαίνεται ότι έχει «ρίξει τους τόνους».

    Σύμφωνα με τους οπαδούς του ο κ. Σιράκ δεν στοχεύει να υπονομεύσει την διατλαντική συμμαχία αλλά να προωθήσει έναν κόσμο που δεν θα διαθέτει μόνο μία υπερδύναμη.


    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 16:56 ('Ωρα Λονδίνου)
    Εκρήξεις στη Βαγδάτη
     

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας

    Ο ήχος των εκρήξεων και των βλημάτων πυροβολικού ακούγεται σε ολόκληρη τη Βαγδάτη καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται με αποκλειστικό στόχο να απομονώσουν την ιρακινή πρωτεύουσα από την υπόλοιποη χώρα.

    Τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν συνεχείς πτήσεις και ακούστηκε ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της Βαγδάτης.

    Ο ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, Χαλίντ Γιακούμπ Όις μετέδωσε ότι σφοδρές μάχες πρέπει να διεξάγονται σε απόσταση 32 χιλιομέτρων ανατολικά της Βαγδάτης.

    Υπό αμερικανικό έλεγχο το αεροδρόμιο

    Τα αμερικανικά στρατεύματα ανακοίνωσαν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    Στρατιώτες της 3ης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού, με την υποστήριξη ελαφρών αρμάτων μάχης, εισήλθαν την Πέμπτη το βράδυ, μετά από μεγάλη μάχη, στο αεροδρόμιο που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του κέντρου της Βαγδάτης.

    Ο ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι είδε πολλούς νεκρούς σε ιρακινό νοσοκομείο--στρατιώτες, είπε, ήταν οι περισσότεροι.


    Άρχισε η μάχη της Βαγδάτης.
    Πολ Γουντ, Ανταποκριτής ΒΒC, Βαγδάτη
    Νωρίτερα, αξιωματικός του αμερικανικού στρατού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως 320 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη για το αεροδρόμιο.

    Σύμφωνα με ορισμένες πηγές μέσα από την ιρακινή πρωτεύουσα οι Ιρακινοί εξακολουθούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του δρόμου που συνδέει το αεροδρόμιο της Βαγδάτης με την πόλη και κατά τα φαινόμενα συγκεντρώνουν ενισχύσεις στην περιοχή.

    Ανταποκριτές που βρίσκονται με τους Αμερικανούς στρατιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης μεταδίδουν ότι οι ιρακινές δυνάμεις προχώρησαν στην αντεπίθεση.

    Αξιωματικός της μηχανοκίνητης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού που έχει καταλάβει το αεροδρόμιο ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη ανταλλαγή πυρών και πως καταστράφηκαν στις συγκρούσεις ιρακινά άρματα μάχης.

    Iσχυρές εκρήξεις είχαν, εν τω μεταξύ, συγκλονίσει το κέντρο της Βαγδάτης η οποία βυθίστηκε τη νύχτα στο σκοτάδι, για πρώτη φορά αφότου άρχισε ο πόλεμος πριν από δύο εβδομάδες.

    Σύμφωνα με ορισμένους ανταποκριτές, η ιρακινή ηγεσία αποφάσισε να διακόψει την ηλεκτροδότηση της πόλης για να μεταφέρει στρατεύματα στα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας.


    Χάθηκαν τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς ή βρίσκονται μήπως στα περίχωρα της Βαγδάτης, περιμένοντας να επιτεθούν κατά των Αμερικανών;
    Γκάβιν Χιούιτ, Ανταποκριτής του BBC με την 3η μεραρχία του αμερικανικού πεζικού
    Οι σημερινές βρετανικές εφημερίδες γράφουν ότι οι Αμερικανοί διέψευσαν τις πληροφορίες ότι χρησιμοποίησαν "βομβες συσκότισης", οι οποίες μπορούν να βραχυκυκλώσουν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας--σαν αυτές που είχαν χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, Πολ Γουντ, εκτιμά πως μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις άρχισε η μάχη της Βαγδάτης--η πολιορκία, τονίζει, μπορεί να κρατήσει πολύ.

    Αμερικανός ανώτατος στρατιωτικός, ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, προειδοποίησε ότι "θα γίνουν κι άλλες σκληρές μάχες".

    Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ, δήλωσε στην ιταλική τηλεόραση ότι θα είναι "τεράστια" οποιαδήποτε μάχη για τη Βαγδάτη και πως το τίμημα θα είναι επίσης "βαρύτατο".

    Δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι ισχυρισμοί των Ιρακινών ότι έχουν στην κατοχή τους πέντε αμερικανικά άρματα μάχης και πως επίσης κατέρριψαν ένα ελικόπτερο.

    Άλλες σημαντικές εξελίξεις

  • Οι υπουργοί εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ρωσίας συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν την κρίση στο Ιράκ

  • Ο Ιρακινός υπουργός εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι, δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι ζωντανός και καλά στην υγεία του απαντώντας σε φήμες για την κατάσταση της υγείας και τη θέση του Ιρακινού προέδρου.

  • Οι πρώτες ενισχύσεις των Ηνωμένων Εθνών σε τρόφιμα πέρασαν τα σύνορα με την Τουρκία προς το βόρειο Ιράκ.

  • Φορτηγά του Ερυθρού Σταυρού από το Κουβέιτ μεταφέρουν ιατρική βοήθεια που προορίζεται για τη Βασόρα ενώ ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν τις ανάγκες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη νότια πόλη Ουμ Κασρ

  • Το Αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε 80 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση του πολέμου στο Ιράκ, αλλά τα χρήματα για την ανασυγκρότηση της χώρας μετά τον πόλεμο δε θα μοιραστούν σε γαλλικές, γερμανικές, ρωσικές ή συριακές εταιρίες.

    Άλλες εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου

  • Αμερικανοί στρατιώτες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν σε εργοστάσιο στα νότια της Βαγδάτης, χιλιάδες κιβώτια γεμάτα φιαλίδια με υγρό μη εξακριβωμένου περιεχομένου και δύναμης μαζί με εγχειρίδια χημικού πολέμου.

  • Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, ένας οδηγός και μια έγκυος γυναίκα, σκοτώθηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν ανατινάχθηκε σε ένα σημείο ελέγχου των αμερικανικών δυνάμεων.

  • 2.500 Ιρακινοί της προεδρικής φρουράς παραδόθηκαν σε αμερικανούς πεζοναύτες στην περιοχή μεταξύ Βαγδάτης και Κουτ, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος σύμφωνα με αναφορές που είχε.

  • Ακόμη πιο νότια Βρετανοί στρατιώτες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για την κατάληψη της δεύτερης πόλης της Βασόρας, προκειμένου να εδραιώσουν αυτό που αποκαλούν σημαντική θέση κατά μήκους της νοτιότερη γέφυρας μέσα στην πόλη.

  • Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 18:43 ('Ωρα Λονδίνου)
    Μήνυμα αντίστασης
     

    Στιγμιότυπο από το διάγγελμα του Ιρακινού προέδρου

    Δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις μέσα σε λίγες ώρες πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, για να διασκεδάσει τις φήμες περί τραυματισμού του.

    Στην πρώτη ο Σαντάμ Χουσεΐν διάβασε μήνυμα με το οποίο καλεί τον ιρακινό λαό να αντισταθεί στις συμμαχικές δυνάμεις που κατευθύνονται προς τη Βαγδάτη.

    Με στρατιωτική στολή και στρατιωτικό μπερέ ο Σαντάμ Χουσεΐν ζήτησε από τους Ιρακινούς «να τους χτυπήσουν αλύπητα».

    Δεν είναι απολύτως σαφές εάν επρόκειτο για απευθείας μετάδοση του μηνύματος ή αυτό ήταν μαγνητοσκοπημένο.

    Ωστόσο, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι η αναφορά του Ιρακινού προέδρου στην κατάρριψη του ελικοπτέρου τύπου Απάτσι, η οποία σημειώθηκε στις 20 Μαρτίου, υποδεικνύει ότι ο πρόεδρος του Ιράκ και οι γιοι του διεσώθησαν του βομβαρδισμού της 19ης Μαρτίου.

    Στη δεύτερη εμφάνισή του, η Ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες στις οποίες ο Σαντάμ Χουσεϊν εμφανίζεται να περπατά στους δρόμους της Βαγδάτης υπό τις επευφημίες των Ιρακινών πολιτών. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, αυτή ήταν και η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Ιρακινού προέδρου από την αρχή τψν εχθροπραξιών.

    Αμερικανοί ειδικοί επισημαίνουν ότι ίσως ο άνδρας που εμφανίζεται να περπατά και να χαιρετά τα πλήθη ίσως να ήταν σωσίας του Σαντάμ Χουσεϊν.


    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 14:25 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Παρασκευή 4 Απριλίου 2003

    (Ώρα Λονδίνου)


    2300: Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι ασκήθηκε δίωξη κατά του λοχία Χασάν Ακμπάρ, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία δύο στρατιωτών στις 23 Μαρτίου έπειτα από επίθεση που εξαπέλυσε με χειροβομβίδα κατά της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας.

    2245: Νέες εκρήξεις στο κέντρο της Βαγδάτης.

    2130: Ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στον Περσικό, Μπράιαν Μπάριτζ, ανακοίνωσε ότι οι Ιρακινοί δεν αποκλείεται να καταφύγουν στη χρήση αμάχων ως «ανθρώπινες ασπίδες» στην προσπάθειά τους να επανακαταλάβουν το αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    2011: Η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» διακοπτεί τις υπηρεσίες της μετά την εξαφάνιση δύο μελών της.

    1900: Το δορυφορικό αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα επιστρέφει στο Ιράκ καθώς οι ιρακινές αρχές ήραν την απαγόρευση που επέβαλαν σε δύο δημοσιογράφους του.

    1855: Ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ πρόκειται να έχουν νέα συνάντηση τη Δευτέρα ή την Τρίτη στη Βόρειο Ιρλανδία.

    1735: Αποκαταστάθηκε η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος σε μερικές περιοχές της Βαγδάτης. Η Ιρακινή πρωτεύουσα ήταν βυθισμένη στο σκοτάδι για εικοσιτέσσερις ώρες.

    1700: O εκπρόσωπος των Αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός αξιωματικός, συνταγματάρχης Τζο Ντάουντι, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα του. Ο συνταγματάρχης Ντάουντι είχε σημαντικό ρόλο στην επέλαση των Αμερικανικών δυνάμεων στο νότιο και κεντρικό Ιράκ.

    1640: O Σαντάμ Χουσείν εμφανίζεται στην τηλεόραση του Ιράκ και καλεί τον λαό της χώρας να επιτεθεί κατά των Αμερικανικών στρατευμάτων που έχουν περικυκλώσει την Βαγδάτη.

    1555: Ο υπουργός πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαίντ αλ-Σαχάφ ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης έχουν περικυκλωθεί από τον Ιρακινό στρατό. Ο κύριος αλ-Σαχάφ πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν "μη-συμβατικές" επιθέσεις κατά των Αμερικανικών δυνάμεων.

    1525: Το πρώτο κονβόι των του Παγκοσμίου Προγράμματος Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών πέρασε τα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια. Το κονβόι αποτελείται από 23 φορτηγά.

    1515: Οι ανταποκριτές που βρίσκονται μαζί με τους Κούρδους αντάρτες στο Βόρειο Ιράκ μετέδωσαν ότι πυκνοί καπνοί καλύπτουν τις πετρελαιοπηγές κοντά στην πόλη Κιρκούκ.

    1300: Ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να αναλάβουν τον κυρίως ρόλο στο Ιράκ.

    1217: Ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι το διεθνές αεροδρόμιο "Σαντάμ Χουσείν" μετανομάσθηκε σε Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης, αν και δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ο πλήρης έλεγχος του.

    1134: H Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση ανακοίνωσε ότι εξεράγη βόμβα σε αυτοκίνητο κοντά σε σημείο ελέγχου την Πέμπτη το βράδι. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, μία έγγυος και ο οδηγός του αυτοκινήτου. Εκπρόσωπος των Αμερικανικών δυνάμεων είπε ότι η έκρηξη που κατά τα φαινόμενα ήταν επίθεση αυτοκτονίας έγινε βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

    1105: Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης στο Κατάρ δήλωσε ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη τον απόλυτο έλεγχο του αεροδρομίου της Βαγδάτης.

    1050: Oι Αμερικανικές δυνάμεις των πεζοναυτών που πλησιάζουν στην Βαγδάτη κατά μήκος του ποταμού Τίγρη από την πόλη Αλ Κουτ ανακοίνωσαν ότι περίπου 2,500 χιλιάδες μέλη της Ιρακινής προεδρικής φρουράς παραδόθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    1030: H τηλεόραση του Ιράκ μεταδίδει διάγγελμα του προέδρου Σαντάμ Χουσείν που διάβασε ο υπουργός πληροφοριών που λέει ότι η νίκη "βρίσκεται κοντά" και ότι οι Αμερικανικές και Βρετανικές δυνάμεις θα "ταπεινωθούν".

    0810: Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί, δήλωσε στο BBC ότι ο πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν είναι σώος και πραγματοποιεί συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης του.

    0710: Ανταποκριτές που βρίσκονται με τους Αμερικανούς στρατιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης μεταδίδουν ότι οι ιρακινές δυνάμεις προχώρησαν στην αντεπίθεση. Αξιωματικός της μηχανοκίνητης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού που έχει καταλάβει το αεροδρόμιο ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη ανταλλαγή πυρών και πως καταστράφηκαν στις συγκρούσεις ιρακινά άρματα μάχης.

    0600: O ανταποκριτής του BBC Άντριου Γκίλιγκαν μεταδίδει ότι οι Ιρακινοί εξακολουθούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του δρόμου που συνδέει το αεροδρόμιο της Βαγδάτης με την πόλη και πως κατά τα φαινόμενα συγκεντρώνουν ενισχύσεις στην περιοχή.

    0455: Aμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές δηλώνουν ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε χθες από φίλια πυρά--εξελήφθη κατά λάθος ως Ιρακινός στρατιώτης.

    0420: Αξιωματικός του αμερικανικού στρατού δηλώνει πως το 80% του αεροδρομίου της Βαγδάτης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αμερικανών.

    0400: Στις ΗΠΑ, η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε κονδύλιο 80 δισεκατομμυρίων για τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Κονδύλια που προορίζονται για την ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο δεν θα απορροφηθούν από γαλλικές, γερμανικές, ρωσικές ή συριακές εταιρείες.

    0330: Oι Αμερικανοί δηλώνουν ότι έχουν θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    0245: Σύμφωνα με Αμερικανούς στρατιωτικούς, 320 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη για το αεροδρόμιο.

    0140: Aμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από φίλια πυρά στο κεντρικό Ιράκ. Ερευνούσε ένα κατεστραμμένο άρμα μάχης κι οι συνάδελφοί του νόμισαν ότι ήταν Ιρακινός στρατιώτης.

    0045: Δημοσκόπηση στην Αργεντινή δείχνει ότι η κοινή γνώμη βλέπει πιο θετικά τον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, απ'ό,τι τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Το 25% βλέπει με καλό μάτι τον Σαντάμ Χουσείν--το αντίστοιχο ποσοστό για τον Τζορτζ Μπους είναι λιγότερο από 16%.

    0025: Τουλάχιστον 16 ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τα ξημερώματα το κέντρο της Βαγδάτης. Στόχων των πυρών των Αμερικανών και των συμμάχων τους ήταν μέγαρα που ανήκουν στον Σαντάμ Χουσείν.


    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 12:11 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ανθρωπιστική βοήθεια στο νότιο Ιράκ
     

    Βρετανικά στρατεύματα διανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια

    Εντείνονται οι προσπάθειες για την ενίσχυση του άμαχου πληθυσμού στο νότιο Ιράκ.

    Εκπρόσωποι πολλών οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται στο λιμάνι του Ουμ Κασρ και στις γύρω κοινότητες προκειμένου να επιθεωρήσουν τα αποθέματα νερού, την υποδομή της περιοχής και να εκτιμήσουν τις ανάγκες των πολιτών στο θέμα της υγείας.

    Το πράσινο φως για την αποστολή δόθηκε μετά από επίσκεψη στην περιοχή του Ουμ Κασρ την περασμένη Τετάρτη, της ομάδας ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δήλωσε ότι η περιοχή είναι ασφαλής για να επιστρέψει το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών και να ξαναρχίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Τα πρώτα σκάφη που μεταφέρουν εκατό χιλιάδες τόνους σιτάρι από την Αυστραλία στο Ιράκ, αναμένονται να αγκυροβολήσουν στο Κουβέιτ σήμερα.

    Την ίδια στιγμή, ο Ερυθρός Σταυρός έστειλε τα πρώτα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας από το Κουβέιτ στη Βασόρα τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιράκ, μεγάλο τμήμα της οποίας παραμένει ακόμη υπό τον έλεγχο της ιρακινής Κυβέρνησης.

    Βρετανοί στρατιώτες στα νότια του Ιράκ ισχυρίζονται ότι έχουν εξασφαλίσει αρκετά τμήματα της περιοχής.

    Αλλά σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του ΒΒC κοντά στη Βασόρα, η αποφασιστική μάχη για την κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

    Συμπληρώνει ότι Βρετανοί αξιωματούχοι με διπλωματικό τρόπο δηλώνουν ότι η επιχείρηση δεν έχει τη μορφή πολιορκίας αλλά αποσκοπεί στο να αποδυναμώσει τις ιρακινές δυνάμεις και να αποκαλύψει τις κρυψώνες τους.


    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 21:13 ('Ωρα Λονδίνου)
    ΕΕ: Διάταξη για οικειοθελή έξοδο
     

    Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν εκτιμά ότι το Ιράκ καθυστερεί την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού συντάγματος

    Η Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης πρότεινε διάταξη, η οποία δίνει το δικαίωμα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απέχουν τμημάτων δραστηριοτήτων της Κοινότητας.

    Η διάταξη θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης στις 24-25 Απριλίου και μέχρι στιγμής έχει γίνει δεκτή με ικανοποίηση από τις τάξεις των ευρωσκεπτικιστών.

    Τα κράτη μέλη που θα επιθυμούν να μην συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν δώσει στην Κοινότητα προειδοποίηση τουλάχιστον δύο ετών.

    Η διάταξη της αποχώρησης είχε εγείρει πολλές αντιδράσεις από την πρώτη φορά διατυπώθηκε από τον πρόεδρο της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν τον περασμένο Οκτώβριο.

    Πολλά κράτη μέλη, όπως η Ιρλανδία, η Δανία, η Βρετανία, η Σουηδία και η Φιλανδία είχαν εκφράσει την ανησυχία για τη νέα διάταξη καθώς υποστήριζαν ότι έδινε το πράσινο φως για την αυτόματη απομάκρυνση κρατών μελών από την ΕΕ που αρνούνται να υπογράψουν τις συνθήκες της ΕΕ.

    Ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης στη Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης, Πίτερ Χέιν, χαρακτήρισε άκρως θετική τη διάταξη.

    «Κάποιοι πιστεύουν ότι η διάταξη της εξόδου από την ΕΕ δεν πρέπει να συμπεριληφθεί στη συνθήκη, αλλά θα ήταν λάθος να αποσύρουν την εν λόγω διάταξη», τόνισε ο Πίτερ Χέιν.

    Η Ιρλανδία, η οποία βάσει του συντάγματός της οφείλει πάντα να διεξάγει δημοψηφίσματα για την αποδοχή ή μη των συνθηκών της ΕΕ, δήλωσε ικανοποιημένη με τη νέα διάταξη.

    «Εφόσον δε συνίσταται αυτόματης απομάκρυνσης από την ΕΕ, δεν έχουμε καμμία ένσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής ηγεσίας, Ντικ Ρος.


    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 21:29 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ένταλμα σύλληψης για την Μιριάνα Μάρκοβιτς
     

    Η Μιριάνα Μάρκοβιτς λέγεται ότι ακούσε μεγάλη επιρροή στο σύζυγό της

    Ένταλμα σύλληψης για την Μιριάνα Μάρκοβιτς, τη σύζυγο του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εξέδωσαν οι σερβικές αρχές.

    Οι Σέρβοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες όσον αφορά το κατηγορητήριο εναντίον της Μριάνα Μάρκοβιτς.

    Ωστόσο, προ ημερών οι σερβικές αρχές άφησαν να εννοηθεί ότι επιθυμούν να ανακρίνουν την κ. Μάρκοβιτς σε σχέση με τη δολοφονία του πρώην προέδρου, Ιβάν Στάμπολιτς, η σορός του οποίου ανακαλύφτηκε τον περασμένο μήνα σε χαντάκι στο Νόβι Σαντ.

    Οι αρχές της Σερβίας υποστήριξαν ότι θα ήθελαν να ανακρίνουν, επίσης, τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος δικάζεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία.


    Ο Ιβάν Στάμπολιτς, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Σερβίας από το 1986 έως το 1987, αρχικώς υπήρξε στενός συνεργάτης και υποστηρικτής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αλλά εξελίχθηκε σ΄ έναν από τους πιο δεινούς επικριτές του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας.


    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 21:53 ('Ωρα Λονδίνου)
    Αισιόδοξα μηνύματα για τον ιό
     

    Τουρισμός με μέτρα προστασίας

    Την ελπίδα ότι εντός των επόμενων εβδομάδων οι γιατροί θα μπορούν να υποβάλουν σε μια αξιόπιστη ιατρική εξέταση για την αντιμετώπιση του ιού της άτυπης πνευμονίας εξέφρασε ο γιατρός ο οποίος ηγείται της εκστρατείας για την καταπολέμηση της ασθένειας.

    Ο δρ. Ντέιβιντ Χέιμαν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε στο BBC ότι είναι αισιόδοξος πως σύντομα θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

    Το ιατρικό προσωπικό του ΠΟΥ, το οποίο μετέβη στην επαρχία της Κίνας, Γκουανγκντόγκ, όπου πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε ο ιός της άτυπης πνευμονίας, ανακοίνωσε ότι η επιδημία έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο στην εν λόγω περιοχή.

    Το ίδιο συμβαίνει στη Σιγκαπούρη, όπου πιστεύεται ότι η εξάπλωση του ιού μπορεί σύντομα να σταματήσει.

    Στο Χονγκ Κονγκ οι αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών υποστηρίζουν ότι έχει σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.

    Άλλες χώρες, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν κρούσματα του ιού είναι η Ιαπωνία, η Αυστραλία και το Βιετνάμ.

    Οι πτήσεις από και προς το Χονγκ Κονγκ έχουν μειωθεί κατά 13% ενώ οι ακυρώσεις έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο.

    Συνολικά περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την εν λόγω ασθένεια και περισσότεροι από 2000 έχουν προσβληθεί.


    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 19:06 ('Ωρα Λονδίνου)
    Βιλπέν: «Το Ιράκ δεν είναι Ελ Ντοράντο για να μοιρασθεί»
     

    Με το Γερμανό και Ρώσο ομόλογό του συναντήθηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν

    Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία υποστηρίζουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αποκτήσουν αμέσως ουσιαστικό ρόλο στο ζήτημα του Ιράκ και ειδικά στο θέμα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Μιλώντας με το Γερμανό και Ρώσο ομόλογό του μετά από διαβουλεύσεις στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν υποστήριξε ότι το Ιράκ αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση στο ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, γεγονός το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα όλων.

    Ο Ρώσος ομόλογός του, Ιγκόρ Ιβανόφ είπε ότι η συνέχιση του πολέμου είναι αντιπαραγωγική και ότι οι εχθροπραξίες θα πρέπει να λάβουν τέλος το συντομότερο δυνατό.

    Οι τρεις χώρες κάλεσαν να ληφθούν υπόψη όλες οι απόψεις στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Ιράκ.

    Οι Αμερικανοί θέλουν να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο, αλλά οι τρεις χώρες ισχυρίζονται ότι μόνο τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τέτοια δυνατότητα.

    Και οι τρεις χώρες έχουν σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή του Ιράκ και υπάρχουν φόβοι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μονοπωλήσουν τα κερδοφόρα συμβόλαια.

    Αλλά ο κ. Βιλπέν υποστήριξε ότι προς το παρόν οι ανησυχίες ήταν αποκλειστικά και μόνο ανθρωπιστικές, «το Ιράκ δεν είναι Ελ Ντοράντο, δεν μπορεί να μοιραστεί σαν κομμάτι από τούρτα», είπε ο Βιλεπάν.

    Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία στράφηκαν ενάντια στην αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ και διαφωνίες γύρω από το μέλλον του Ιράκ προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Πέμπτη.

    Η Ρωσία είχε απειλήσει ότι θα επιχειρήσει να καταγγείλει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Η Γαλλία και η Γερμανία απείλησαν ότι θα βάλουν εμπόδια στα αμερικανικά σχέδια για την μεταπολεμική κυβέρνηση στο Ιράκ και στα σχέδια για την ανοικοδόμηση της χώρας.

    Ρίχνουν τους τόνους

    Όμως τις τελευταίες ημέρες καθώς ο αμερικανικός στρατός επελαύνει προς την Βαγδάτη ο στόχος και τα σχέδια του αντι-πολεμικού μπλοκ αντιμετωπίζουν προβλήματα.

    Πρώτα από όλα οι ηγέτες των τριών χωρών αναγκάσθηκαν να εκφράσουν την ελπίδα τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους θα επικρατήσουν στον πόλεμο.

    Παράλληλα έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θέλουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την Ουάσιγκτον.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας και «αρχιτέκτονας» του αντι-πολεμικού μπλοκ Ζακ Σιράκ φαίνεται ότι έχει «ρίξει τους τόνους».

    Σύμφωνα με τους οπαδούς του ο κ. Σιράκ δεν στοχεύει να υπονομεύσει την διατλαντική συμμαχία αλλά να προωθήσει έναν κόσμο που δεν θα διαθέτει μόνο μία υπερδύναμη.


    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 16:56 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ο αμερικανικός στρατός «ελέγχει» το αεροδρόμιο
     

    Αμερικανοί στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης

    Τα αμερικανικά στρατεύματα ανακοίνωσαν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    Στρατιώτες της 3ης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού, με την υποστήριξη ελαφρών αρμάτων μάχης, εισήλθαν την Πέμπτη το βράδυ, μετά από μεγάλη μάχη, στο αεροδρόμιο που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του κέντρου της Βαγδάτης.

    Ο ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι είδε πολλούς νεκρούς σε ιρακινό νοσοκομείο--στρατιώτες, είπε, ήταν οι περισσότεροι.


    Άρχισε η μάχη της Βαγδάτης.
    Πολ Γουντ, Ανταποκριτής ΒΒC, Βαγδάτη
    Νωρίτερα, αξιωματικός του αμερικανικού στρατού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως 320 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη για το αεροδρόμιο.

    Σύμφωνα με ορισμένες πηγές μέσα από την ιρακινή πρωτεύουσα οι Ιρακινοί εξακολουθούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του δρόμου που συνδέει το αεροδρόμιο της Βαγδάτης με την πόλη και κατά τα φαινόμενα συγκεντρώνουν ενισχύσεις στην περιοχή.

    Ανταποκριτές που βρίσκονται με τους Αμερικανούς στρατιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης μεταδίδουν ότι οι ιρακινές δυνάμεις προχώρησαν στην αντεπίθεση.

    Αξιωματικός της μηχανοκίνητης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού που έχει καταλάβει το αεροδρόμιο ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη ανταλλαγή πυρών και πως καταστράφηκαν στις συγκρούσεις ιρακινά άρματα μάχης.

    Iσχυρές εκρήξεις είχαν, εν τω μεταξύ, συγκλονίσει το κέντρο της Βαγδάτης η οποία βυθίστηκε τη νύχτα στο σκοτάδι, για πρώτη φορά αφότου άρχισε ο πόλεμος πριν από δύο εβδομάδες.

    Σύμφωνα με ορισμένους ανταποκριτές, η ιρακινή ηγεσία αποφάσισε να διακόψει την ηλεκτροδότηση της πόλης για να μεταφέρει στρατεύματα στα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας.


    Χάθηκαν τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς ή βρίσκονται μήπως στα περίχωρα της Βαγδάτης, περιμένοντας να επιτεθούν κατά των Αμερικανών;
    Γκάβιν Χιούιτ, Ανταποκριτής του BBC με την 3η μεραρχία του αμερικανικού πεζικού
    Οι σημερινές βρετανικές εφημερίδες γράφουν ότι οι Αμερικανοί διέψευσαν τις πληροφορίες ότι χρησιμοποίησαν "βομβες συσκότισης", οι οποίες μπορούν να βραχυκυκλώσουν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας--σαν αυτές που είχαν χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, Πολ Γουντ, εκτιμά πως μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις άρχισε η μάχη της Βαγδάτης--η πολιορκία, τονίζει, μπορεί να κρατήσει πολύ.

    Αμερικανός ανώτατος στρατιωτικός, ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, προειδοποίησε ότι "θα γίνουν κι άλλες σκληρές μάχες".

    Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ, δήλωσε στην ιταλική τηλεόραση ότι θα είναι "τεράστια" οποιαδήποτε μάχη για τη Βαγδάτη και πως το τίμημα θα είναι επίσης "βαρύτατο".

    Δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι ισχυρισμοί των Ιρακινών ότι έχουν στην κατοχή τους πέντε αμερικανικά άρματα μάχης και πως επίσης κατέρριψαν ένα ελικόπτερο.

    Άλλες σημαντικές εξελίξεις

  • Οι υπουργοί εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ρωσίας συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν την κρίση στο Ιράκ

  • Ο Ιρακινός υπουργός εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι, δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι ζωντανός και καλά στην υγεία του απαντώντας σε φήμες για την κατάσταση της υγείας και τη θέση του Ιρακινού προέδρου.

  • Οι πρώτες ενισχύσεις των Ηνωμένων Εθνών σε τρόφιμα πέρασαν τα σύνορα με την Τουρκία προς το βόρειο Ιράκ.

  • Φορτηγά του Ερυθρού Σταυρού από το Κουβέιτ μεταφέρουν ιατρική βοήθεια που προορίζεται για τη Βασόρα ενώ ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν τις ανάγκες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη νότια πόλη Ουμ Κασρ

  • Το Αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε 80 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση του πολέμου στο Ιράκ, αλλά τα χρήματα για την ανασυγκρότηση της χώρας μετά τον πόλεμο δε θα μοιραστούν σε γαλλικές, γερμανικές, ρωσικές ή συριακές εταιρίες.

    Άλλες εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου

  • Αμερικανοί στρατιώτες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν σε εργοστάσιο στα νότια της Βαγδάτης, χιλιάδες κιβώτια γεμάτα φιαλίδια με υγρό μη εξακριβωμένου περιεχομένου και δύναμης μαζί με εγχειρίδια χημικού πολέμου.

  • Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, ένας οδηγός και μια έγκυος γυναίκα, σκοτώθηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν ανατινάχθηκε σε ένα σημείο ελέγχου των αμερικανικών δυνάμεων.

  • 2.500 Ιρακινοί της προεδρικής φρουράς παραδόθηκαν σε αμερικανούς πεζοναύτες στην περιοχή μεταξύ Βαγδάτης και Κουτ, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος σύμφωνα με αναφορές που είχε.

  • Ακόμη πιο νότια Βρετανοί στρατιώτες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για την κατάληψη της δεύτερης πόλης της Βασόρας, προκειμένου να εδραιώσουν αυτό που αποκαλούν σημαντική θέση κατά μήκους της νοτιότερη γέφυρας μέσα στην πόλη.

  • Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 19:50 ('Ωρα Λονδίνου)
    Νέα συνάντηση Μπλερ - Μπους
     

    Η προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών έγινε στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ

    Στη Βόρειο Ιρλανδία θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους.

    Η συνάντηση σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου θα πραγματοποιηθεί είτε τη Δευτέρα είτε το αργότερο την Τρίτη.

    Εκτός από το Ιράκ οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν, επίσης, για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Ιρλανδία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τον Αμερικανό πρόεδρο θα συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ.

    Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι στις συνομιλίες θα συμμετέχει ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχέρν και οι υπόλοιποι επικεφαλής της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.

    Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται παραμονή της πέμπτης επετείου της υπογραφής της ειρηνευτικής συμφωνίας για την άρση του αδιεξόδου, στο οποίο έχει περιέλθει η ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία.


    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 18:43 ('Ωρα Λονδίνου)
    Μήνυμα αντίστασης
     

    Στιγμιότυπο από το διάγγελμα του Ιρακινού προέδρου

    Τηλεοπτική εμφάνιση πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, για να διασκεδάσει τις φήμες ότι περί τραυματισμού του.

    Σύμφωνα μάλιστα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Ιράκ πραγματοποίησε βόλτα στους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας υπό τις επευφημίες των Ιρακινών πολιτών.

    Στο μήνυμά του πάντως ο Σαντάμ Χουσεΐν κάλεσε τον ιρακινό λαό να αντισταθεί των συμμαχικών δυνάμεων που κατευθύνονται προς τη Βαγδάτη.

    Με στρατιωτική στολή και στρατιωτικό μπερέ ο Σαντάμ Χουσεΐν ζήτησε από τους Ιρακινούς «να τους χτυπήσουν αλύπητα».

    Δεν είναι απολύτως σαφές εάν επρόκειτο για απευθείας μετάδοση του μηνύματος ή μαγνητοσκοπημένη.

    Ωστόσο, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι η αναφορά του Ιρακινού προέδρου στην κατάρριψη του ελικοπτέρου τύπου Απάτσι, η οποία σημειώθηκε στις 20 Μαρτίου, υποδεικνύει ότι ο πρόεδρος του Ιράκ και οι γιοι του διεσώθησαν του βομβαρδισμού της 19ης Μαρτίου.


    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 19:29 ('Ωρα Λονδίνου)
    Κάθειρξη σε αστυνομικούς - βασανιστές
     

    Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν κατηγορήσει πλείστες όσες φορές την Τουρκία για παραβιάσεις

    Το Ανώτατο Εφετείο της Τουρκίας απέρριψε το αίτημα παραγραφής των ποινών φυλάκισης δέκα Τούρκων αστυνομικών, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για βασανισμό ανηλικών πριν από οκτώ χρόνια.

    Η δίκη χαρακτηρίστηκε ως μια πρώτη δοκιμασία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

    Οι ποινές φυλάκισης των καταδικασθέντων ξεκινούν από πέντε χρόνια και η μεγαλύτερη φτάνει τα δέκα.

    Οι καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι για βασανισμό, ξυλοδαρμό και σεξουαλικής κακοποίηση 15χρόνων ανηλίκων.

    Αρχικώς οι αστυνομικοί είχαν κριθεί αθώοι, γεγονός που προκάλεσε οργή μεταξύ των μελών των οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός και εκτός της Τουρκίας.

    Θεωρητικά οι αστυνομικοί διατηρούν το δικαίωμα να εφεσιβάλουν την απόφαση, αλλά οι ανταποκριτές ότι οι πιθανότητες είναι ελάχιστες.

    «Είμαστε τόσο ανακουφισμένοι. Η Τουρκία αφαίρεσε το στίγμα από πάνω της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, η δικηγόρος των θυμάτων.

    Οι έφηβοι έπεσαν θύματα βασανιστηρίων ενώ εξέτιναν πενταετή φυλάκισης μετά την ομολογία τους για συμμετοχή σε ακροαριστερή οργάνωση.

    Οι 15χρονοι δήλωσαν αργότερα ότι αναγκάστηκαν σε ομολογία.


    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 16:56 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ο Αμερικανικός στρατός «ελέγχει» το αεροδρόμιο
     

    Αμερικανοί στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης

    Τα αμερικανικά στρατεύματα ανακοίνωσαν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    Στρατιώτες της 3ης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού, με την υποστήριξη ελαφρών αρμάτων μάχης, εισήλθαν την Πέμπτη το βράδυ, μετά από μεγάλη μάχη, στο αεροδρόμιο που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του κέντρου της Βαγδάτης.

    Ο ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερ μετέδωσε ότι είδε πολλούς νεκρούς σε ιρακινό νοσοκομείο--στρατιώτες, είπε, ήταν οι περισσότεροι.


    Άρχισε η μάχη της Βαγδάτης.
    Πολ Γουντ, Ανταποκριτής ΒΒC, Βαγδάτη
    Νωρίτερα, αξιωματικός του αμερικανικού στρατού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως 320 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη για το αεροδρόμιο.

    Σύμφωνα με ορισμένες πηγές μέσα από την ιρακινή πρωτεύουσα οι Ιρακινοί εξακολουθούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του δρόμου που συνδέει το αεροδρόμιο της Βαγδάτης με την πόλη και κατά τα φαινόμενα συγκεντρώνουν ενισχύσεις στην περιοχή.

    Ανταποκριτές που βρίσκονται με τους Αμερικανούς στρατιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης μεταδίδουν ότι οι ιρακινές δυνάμεις προχώρησαν στην αντεπίθεση.

    Αξιωματικός της μηχανοκίνητης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού που έχει καταλάβει το αεροδρόμιο ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη ανταλλαγή πυρών και πως καταστράφηκαν στις συγκρούσεις ιρακινά άρματα μάχης.

    Iσχυρές εκρήξεις είχαν, εν τω μεταξύ, συγκλονίσει το κέντρο της Βαγδάτης η οποία βυθίστηκε τη νύχτα στο σκοτάδι, για πρώτη φορά αφότου άρχισε ο πόλεμος πριν από δύο εβδομάδες.

    Σύμφωνα με ορισμένους ανταποκριτές, η ιρακινή ηγεσία αποφάσισε να διακόψει την ηλεκτροδότηση της πόλης για να μεταφέρει στρατεύματα στα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας.


    Χάθηκαν τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς ή βρίσκονται μήπως στα περίχωρα της Βαγδάτης, περιμένοντας να επιτεθούν κατά των Αμερικανών;
    Γκάβιν Χιούιτ, Ανταποκριτής του BBC με την 3η μεραρχία του αμερικανικού πεζικού
    Οι σημερινές βρετανικές εφημερίδες γράφουν ότι οι Αμερικανοί διέψευσαν τις πληροφορίες ότι χρησιμοποίησαν "βομβες συσκότισης", οι οποίες μπορούν να βραχυκυκλώσουν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας--σαν αυτές που είχαν χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, Πολ Γουντ, εκτιμά πως μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις άρχισε η μάχη της Βαγδάτης--η πολιορκία, τονίζει, μπορεί να κρατήσει πολύ.

    Αμερικανός ανώτατος στρατιωτικός, ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, προειδοποίησε ότι "θα γίνουν κι άλλες σκληρές μάχες".

    Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ, δήλωσε στην ιταλική τηλεόραση ότι θα είναι "τεράστια" οποιαδήποτε μάχη για τη Βαγδάτη και πως το τίμημα θα είναι επίσης "βαρύτατο".

    Δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι ισχυρισμοί των Ιρακινών ότι έχουν στην κατοχή τους πέντε αμερικανικά άρματα μάχης και πως επίσης κατέρριψαν ένα ελικόπτερο.

    Άλλες σημαντικές εξελίξεις

  • Οι υπουργοί εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ρωσίας συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν την κρίση στο Ιράκ

  • Ο Ιρακινός υπουργός εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι, δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσείν είναι ζωντανός και καλά στην υγεία του απαντώντας σε φήμες για την κατάσταση της υγείας και τη θέση του Ιρακινού προέδρου.

  • Οι πρώτες ενισχύσεις των Ηνωμένων Εθνών σε τρόφιμα πέρασαν τα σύνορα με την Τουρκία προς το βόρειο Ιράκ.

  • Φορτηγά του Ερυθρού Σταυρού από το Κουβέιτ μεταφέρουν ιατρική βοήθεια που προορίζεται για τη Βασόρα ενώ ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν τις ανάγκες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη νότια πόλη Ουμ Κασρ

  • Το Αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε 80 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση του πολέμου στο Ιράκ, αλλά τα χρήματα για την ανασυγκρότηση της χώρας μετά τον πόλεμο δε θα μοιραστούν σε γαλλικές, γερμανικές, ρωσικές ή συριακές εταιρίες.

    Άλλες εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου

  • Αμερικανοί στρατιώτες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν σε εργοστάσιο στα νότια της Βαγδάτης, χιλιάδες κιβώτια γεμάτα φιαλίδια με υγρό μη εξακριβωμένου περιεχομένου και δύναμης μαζί με εγχειρίδια χημικού πολέμου.

  • Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, ένας οδηγός και μια έγκυος γυναίκα, σκοτώθηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν ανατινάχθηκε σε ένα σημείο ελέγχου των αμερικανικών δυνάμεων.

  • 2.500 Ιρακινοί της προεδρικής φρουράς παραδόθηκαν σε αμερικανούς πεζοναύτες στην περιοχή μεταξύ Βαγδάτης και Κουτ, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος σύμφωνα με αναφορές που είχε.

  • Ακόμη πιο νότια Βρετανοί στρατιώτες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για την κατάληψη της δεύτερης πόλης της Βασόρας, προκειμένου να εδραιώσουν αυτό που αποκαλούν σημαντική θέση κατά μήκους της νοτιότερη γέφυρας μέσα στην πόλη.

  • Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 14:25 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Παρασκευή 4 Απριλίου 2003

    (Ώρα Λονδίνου)


    1855: Ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ πρόκειται να έχουν νέα συνάντηση την Δευτέρα και Τρίτη στην Βόρειο Ιρλανδία.

    1735: Αποκαταστάθηκε η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος σε μερικές περιοχές της Βαγδάτης. Η Ιρακινή πρωτεύουσα ήταν βυθισμένη στο σκοτάδι για εικοσιτέσσερις ώρες.

    1700: O εκπρόσωπος των Αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός αξιωματικός, συνταγματάρχης Τζο Ντάουντι, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα του. Ο συνταγματάρχης Ντάουντι είχε σημαντικό ρόλο στην επέλαση των Αμερικανικών δυνάμεων στο νότιο και κεντρικό Ιράκ.

    1640: O Σαντάμ Χουσείν εμφανίζεται στην τηλεόραση του Ιράκ και καλεί τον λαό της χώρας να επιτεθεί κατά των Αμερικανικών στρατευμάτων που έχουν περικυκλώσει την Βαγδάτη.

    1555: Ο υπουργός πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαίντ αλ-Σαχάφ ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης έχουν περικυκλωθεί από τον Ιρακινό στρατό. Ο κύριος αλ-Σαχάφ πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν "μη-συμβατικές" επιθέσεις κατά των Αμερικανικών δυνάμεων.

    1525: Το πρώτο κονβόι των του Παγκοσμίου Προγράμματος Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών πέρασε τα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια. Το κονβόι αποτελείται από 23 φορτηγά.

    1515: Οι ανταποκριτές που βρίσκονται μαζί με τους Κούρδους αντάρτες στο Βόρειο Ιράκ μετέδωσαν ότι πυκνοί καπνοί καλύπτουν τις πετρελαιοπηγές κοντά στην πόλη Κιρκούκ.

    1300: Ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να αναλάβουν τον κυρίως ρόλο στο Ιράκ.

    1217: Ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι το διεθνές αεροδρόμιο "Σαντάμ Χουσείν" μετανομάσθηκε σε Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης, αν και δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ο πλήρης έλεγχος του.

    1134: H Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση ανακοίνωσε ότι εξεράγη βόμβα σε αυτοκίνητο κοντά σε σημείο ελέγχου την Πέμπτη το βράδι. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, μία έγγυος και ο οδηγός του αυτοκινήτου. Εκπρόσωπος των Αμερικανικών δυνάμεων είπε ότι η έκρηξη που κατά τα φαινόμενα ήταν επίθεση αυτοκτονίας έγινε βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

    1105: Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης στο Κατάρ δήλωσε ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη τον απόλυτο έλεγχο του αεροδρομίου της Βαγδάτης.

    1050: Oι Αμερικανικές δυνάμεις των πεζοναυτών που πλησιάζουν στην Βαγδάτη κατά μήκος του ποταμού Τίγρη από την πόλη Αλ Κουτ ανακοίνωσαν ότι περίπου 2,500 χιλιάδες μέλη της Ιρακινής προεδρικής φρουράς παραδόθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    1030: H τηλεόραση του Ιράκ μεταδίδει διάγγελμα του προέδρου Σαντάμ Χουσείν που διάβασε ο υπουργός πληροφοριών που λέει ότι η νίκη "βρίσκεται κοντά" και ότι οι Αμερικανικές και Βρετανικές δυνάμεις θα "ταπεινωθούν".

    0810: Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί, δήλωσε στο BBC ότι ο πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν είναι σώος και πραγματοποιεί συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης του.

    0710: Ανταποκριτές που βρίσκονται με τους Αμερικανούς στρατιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης μεταδίδουν ότι οι ιρακινές δυνάμεις προχώρησαν στην αντεπίθεση. Αξιωματικός της μηχανοκίνητης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού που έχει καταλάβει το αεροδρόμιο ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη ανταλλαγή πυρών και πως καταστράφηκαν στις συγκρούσεις ιρακινά άρματα μάχης.

    0600: O ανταποκριτής του BBC Άντριου Γκίλιγκαν μεταδίδει ότι οι Ιρακινοί εξακολουθούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του δρόμου που συνδέει το αεροδρόμιο της Βαγδάτης με την πόλη και πως κατά τα φαινόμενα συγκεντρώνουν ενισχύσεις στην περιοχή.

    0455: Aμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές δηλώνουν ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε χθες από φίλια πυρά--εξελήφθη κατά λάθος ως Ιρακινός στρατιώτης.

    0420: Αξιωματικός του αμερικανικού στρατού δηλώνει πως το 80% του αεροδρομίου της Βαγδάτης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αμερικανών.

    0400: Στις ΗΠΑ, η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε κονδύλιο 80 δισεκατομμυρίων για τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Κονδύλια που προορίζονται για την ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο δεν θα απορροφηθούν από γαλλικές, γερμανικές, ρωσικές ή συριακές εταιρείες.

    0330: Oι Αμερικανοί δηλώνουν ότι έχουν θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    0245: Σύμφωνα με Αμερικανούς στρατιωτικούς, 320 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη για το αεροδρόμιο.

    0140: Aμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από φίλια πυρά στο κεντρικό Ιράκ. Ερευνούσε ένα κατεστραμμένο άρμα μάχης κι οι συνάδελφοί του νόμισαν ότι ήταν Ιρακινός στρατιώτης.

    0045: Δημοσκόπηση στην Αργεντινή δείχνει ότι η κοινή γνώμη βλέπει πιο θετικά τον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, απ'ό,τι τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Το 25% βλέπει με καλό μάτι τον Σαντάμ Χουσείν--το αντίστοιχο ποσοστό για τον Τζορτζ Μπους είναι λιγότερο από 16%.

    0025: Τουλάχιστον 16 ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τα ξημερώματα το κέντρο της Βαγδάτης. Στόχων των πυρών των Αμερικανών και των συμμάχων τους ήταν μέγαρα που ανήκουν στον Σαντάμ Χουσείν.


    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 16:39 ('Ωρα Λονδίνου)
    Πέντε νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ
     

    Η επίθεση έγινε βορειοδυτικά της Βαγδάτης (φωτό από την προηγούμενη επίθεση - αυτοκτονίας)

    Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε μια –κατά τα φαινόμενα – επίθεση αυτοκτονίας σε σημείο ελέγχου βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

    Η Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση ανακοίνωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ 18 χιλιόμετρα από το φράγμα Χαντίχα, περίπου 130 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Ιράκ με την Συρία.

    «Μία έγκυος βγήκε από το αυτοκίνητο και άρχισε να κραυγάζει φοβισμένη», γράφει το Αμερικανικό ανακοινωθέν.

    «Αμέσως μετά έγινε η έκρηξη στο αυτοκίνητο που επέφερε τον θάνατο σε τρεις στρατιώτες που πλησίαζαν το αυτοκίνητο. Δύο άλλοι στρατιώτες τραυματίσθηκαν».

    Η γυναίκα και ο οδηγός του αυτοκινήτου σκοτώθηκαν.

    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε περιοχή όπου δρουν ειδικές δυνάμεις του Αμερικανικού στρατού.

    Πρόκειται για την δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ.

    Στις 29 Μαρτίου τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Νατζάφ.

    Ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν απηύθυνε φόρο τιμής στον Ιρακινό αξιωματικό που πραγματοποίησε την επίθεση και πρόσφερε αμοιβή στην οικογένεια του.

    Η κυβέρνηση του Ιράκ προειδοποίησε ότι θα πραγματοποιηθούν και άλλες επιθέσεις αυτοκτονίας.


    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 16:11 ('Ωρα Λονδίνου)
    H στρατηγική σημασία του αεροδρομίου
     

    Αμερικανικά τάνκς στην περιοχή του αεροδρομίου

    Τρία πλεονεκτήματα θα δώσει στις Αμερικανικές δυνάμεις ο απόλυτος έλεγχος του αεροδρομίου της Βαγδάτης.

  • Θα χρησιμοποιηθεί σαν βάση για την μεταφορά στρατιωτικού υλικού και στρατευμάτων στο κέντρο της Βαγδάτης που απέχει μόλις 16 χιλιόμετρα.

  • Θα χρησιμοποιηθεί σαν βάση για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.
  • Θα αποτελεί στρατηγική ήττα για το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν και πλήγμα για το ηθικό του Ιρακινού στρατού.

    Μεγάλης στρατηγικής σημασίας θεωρείται ο κεντρικός αεροδιάδρομος μήκους 4 χιλιομέτρων στον οποίο μπορούν να προσγειωθούν μεγάλα στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

    Υπάρχει και δεύτερος μικρότερος αεροδιάδρομος που χρησιμοποιείτο από την Ιρακινή πολεμική αεροπορία.

    Στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι για να χρησιμοποιηθεί το αεροδρόμιο θα πρέπει πρώτα οι Αμερικανικές δυνάμεις να αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο και να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από το πυροβολικό του Ιράκ

  • Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 16:03 ('Ωρα Λονδίνου)
    Βιλπέν: «Το Ιράκ δεν είναι Ελ Ντοράντο για να μοιρασθεί»
     


    Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία υποστηρίζουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αποκτήσουν αμέσως ουσιαστικό ρόλο στο ζήτημα του Ιράκ και ειδικά στο θέμα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Μιλώντας με το Γερμανό και Ρώσο ομόλογό του μετά από διαβουλεύσεις στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν υποστήριξε ότι το Ιράκ αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση στο ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, γεγονός το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα όλων.

    Ο Ρώσος ομόλογός του, Ιγκόρ Ιβανόφ είπε ότι η συνέχιση του πολέμου είναι αντιπαραγωγική και ότι οι εχθροπραξίες θα πρέπει να λάβουν τέλος το συντομότερο δυνατό.

    Οι τρεις χώρες κάλεσαν να ληφθούν υπόψη όλες οι απόψεις στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Ιράκ.

    Οι Αμερικανοί θέλουν να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο, αλλά οι τρεις χώρες ισχυρίζονται ότι μόνο τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τέτοια δυνατότητα.

    Και οι τρεις χώρες έχουν σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή του Ιράκ και υπάρχουν φόβοι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μονοπωλήσουν τα κερδοφόρα συμβόλαια.

    Αλλά ο κ. Βιλπέν υποστήριξε ότι προς το παρόν οι ανησυχίες ήταν αποκλειστικά και μόνο ανθρωπιστικές, «το Ιράκ δεν είναι Ελ Ντοράντο, δεν μπορεί να μοιραστεί σαν κομμάτι από τούρτα», είπε ο Βιλεπάν.

    Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία στράφηκαν ενάντια στην αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ και διαφωνίες γύρω από το μέλλον του Ιράκ προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Πέμπτη.

    Η Ρωσία είχε απειλήσει ότι θα επιχειρήσει να καταγγείλει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Η Γαλλία και η Γερμανία απείλησαν ότι θα βάλουν εμπόδια στα Αμερικανικά σχέδια για την μεταπολεμική κυβέρνηση στο Ιράκ και στα σχέδια για την ανοικοδόμηση της χώρας.

    Ρίχνουν τους τόνους

    Όμως τις τελευταίες ημέρες καθώς ο Αμερικανικός στρατός επελαύνει προς την Βαγδάτη ο στόχος και τα σχέδια του αντι-πολεμικού μπλοκ αντιμετωπίζουν προβλήματα.

    Πρώτα από όλα οι ηγέτες των τριών χωρών αναγκάσθηκαν να εκφράσουν την ελπίδα τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους θα επικρατήσουν στον πόλεμο.

    Παράλληλα έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θέλουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την Ουάσιγκτον.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας και «αρχιτέκτονας» του αντι-πολεμικού μπλοκ Ζακ Σιράκ φαίνεται ότι έχει «ρίξει τους τόνους».

    Σύμφωνα με τους οπαδούς του ο κύριος Σιράκ δεν στοχεύει να υπονομεύσει την διατλαντική συμμαχία αλλά να προωθήσει έναν κόσμο που δεν θα διαθέτει μόνο μία υπερδύναμη.



    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 14:25 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Παρασκευή 4 Απριλίου 2003

    (Ώρα Λονδίνου)


    1300: Ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να αναλάβουν τον κυρίως ρόλο στο Ιράκ.

    1217: Ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι το διεθνές αεροδρόμιο "Σαντάμ Χουσείν" μετανομάσθηκε σε Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης, αν και δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ο πλήρης έλεγχος του.

    1134: H Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση ανακοίνωσε ότι εξεράγη βόμβα σε αυτοκίνητο κοντά σε σημείο ελέγχου την Πέμπτη το βράδι. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, μία έγγυος και ο οδηγός του αυτοκινήτου. Εκπρόσωπος των Αμερικανικών δυνάμεων είπε ότι η έκρηξη που κατά τα φαινόμενα ήταν επίθεση αυτοκτονίας έγινε βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

    1105: Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης στο Κατάρ δήλωσε ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη τον απόλυτο έλεγχο του αεροδρομίου της Βαγδάτης.

    1050: Oι Αμερικανικές δυνάμεις των πεζοναυτών που πλησιάζουν στην Βαγδάτη κατά μήκος του ποταμού Τίγρη από την πόλη Αλ Κουτ ανακοίνωσαν ότι περίπου 2,500 χιλιάδες μέλη της Ιρακινής προεδρικής φρουράς παραδόθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    1030: H τηλεόραση του Ιράκ μεταδίδει διάγγελμα του προέδρου Σαντάμ Χουσείν που διάβασε ο υπουργός πληροφοριών που λέει ότι η νίκη "βρίσκεται κοντά" και ότι οι Αμερικανικές και Βρετανικές δυνάμεις θα "ταπεινωθούν".

    0810: Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί, δήλωσε στο BBC ότι ο πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν είναι σώος και πραγματοποιεί συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης του.

    0710: Ανταποκριτές που βρίσκονται με τους Αμερικανούς στρατιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης μεταδίδουν ότι οι ιρακινές δυνάμεις προχώρησαν στην αντεπίθεση. Αξιωματικός της μηχανοκίνητης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού που έχει καταλάβει το αεροδρόμιο ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη ανταλλαγή πυρών και πως καταστράφηκαν στις συγκρούσεις ιρακινά άρματα μάχης.

    0600: O ανταποκριτής του BBC Άντριου Γκίλιγκαν μεταδίδει ότι οι Ιρακινοί εξακολουθούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του δρόμου που συνδέει το αεροδρόμιο της Βαγδάτης με την πόλη και πως κατά τα φαινόμενα συγκεντρώνουν ενισχύσεις στην περιοχή.

    0455: Aμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές δηλώνουν ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε χθες από φίλια πυρά--εξελήφθη κατά λάθος ως Ιρακινός στρατιώτης.

    0420: Αξιωματικός του αμερικανικού στρατού δηλώνει πως το 80% του αεροδρομίου της Βαγδάτης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αμερικανών.

    0400: Στις ΗΠΑ, η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε κονδύλιο 80 δισεκατομμυρίων για τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Κονδύλια που προορίζονται για την ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο δεν θα απορροφηθούν από γαλλικές, γερμανικές, ρωσικές ή συριακές εταιρείες.

    0330: Oι Αμερικανοί δηλώνουν ότι έχουν θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    0245: Σύμφωνα με Αμερικανούς στρατιωτικούς, 320 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη για το αεροδρόμιο.

    0140: Aμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από φίλια πυρά στο κεντρικό Ιράκ. Ερευνούσε ένα κατεστραμμένο άρμα μάχης κι οι συνάδελφοί του νόμισαν ότι ήταν Ιρακινός στρατιώτης.

    0045: Δημοσκόπηση στην Αργεντινή δείχνει ότι η κοινή γνώμη βλέπει πιο θετικά τον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, απ'ό,τι τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Το 25% βλέπει με καλό μάτι τον Σαντάμ Χουσείν--το αντίστοιχο ποσοστό για τον Τζορτζ Μπους είναι λιγότερο από 16%.

    0025: Τουλάχιστον 16 ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τα ξημερώματα το κέντρο της Βαγδάτης. Στόχων των πυρών των Αμερικανών και των συμμάχων τους ήταν μέγαρα που ανήκουν στον Σαντάμ Χουσείν.


    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 15:03 ('Ωρα Λονδίνου)
    Πέντε νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ
     

    Η επίθεση έγινε βορειοδυτικά της Βαγδάτης

    Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε μια –κατά τα φαινόμενα – επίθεση αυτοκτονίας σε σημείο ελέγχου βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

    Η Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση ανακοίνωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ 18 χιλιόμετρα από το φράγμα Χαντίχα, περίπου 130 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Ιράκ με την Συρία.

    «Μία έγκυος βγήκε από το αυτοκίνητο και άρχισε να κραυγάζει φοβισμένη», γράφει το Αμερικανικό ανακοινωθέν.

    «Αμέσως μετά έγινε η έκρηξη στο αυτοκίνητο που επέφερε τον θάνατο σε τρεις στρατιώτες που πλησίαζαν το αυτοκίνητο. Δύο άλλοι στρατιώτες τραυματίσθηκαν».

    Η γυναίκα και ο οδηγός του αυτοκινήτου σκοτώθηκαν.

    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε περιοχή όπου δρουν ειδικές δυνάμεις του Αμερικανικού στρατού.

    Πρόκειται για την δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ.

    Στις 29 Μαρτίου τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Νατζάφ.

    Ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν απηύθυνε φόρο τιμής στον Ιρακινό αξιωματικό που πραγματοποίησε την επίθεση και πρόσφερε αμοιβή στην οικογένεια του.

    Η κυβέρνηση του Ιράκ προειδοποίησε ότι θα πραγματοποιηθούν και άλλες επιθέσεις αυτοκτονίας.


    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 12:29 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Παρασκευή 4 Απριλίου 2003

    (Ώρα Λονδίνου)


    1105: Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης στο Κατάρ δήλωσε ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη τον απόλυτο έλεγχο του αεροδρομίου της Βαγδάτης.

    1050: Oι Αμερικανικές δυνάμεις των πεζοναυτών που πλησιάζουν στην Βαγδάτη κατά μήκος του ποταμού Τίγρη από την πόλη Αλ Κουτ ανακοίνωσαν ότι περίπου 2,500 χιλιάδες μέλη της Ιρακινής προεδρικής φρουράς παραδόθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    1030: H τηλεόραση του Ιράκ μεταδίδει διάγγελμα του προέδρου Σαντάμ Χουσείν που διάβασε ο υπουργός πληροφοριών που λέει ότι η νίκη "βρίσκεται κοντά" και ότι οι Αμερικανικές και Βρετανικές δυνάμεις θα "ταπεινωθούν".

    0810: Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί, δήλωσε στο BBC ότι ο πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν είναι σώος και πραγματοποιεί συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης του.

    0710: Ανταποκριτές που βρίσκονται με τους Αμερικανούς στρατιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης μεταδίδουν ότι οι ιρακινές δυνάμεις προχώρησαν στην αντεπίθεση. Αξιωματικός της μηχανοκίνητης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού που έχει καταλάβει το αεροδρόμιο ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη ανταλλαγή πυρών και πως καταστράφηκαν στις συγκρούσεις ιρακινά άρματα μάχης.

    0600: O ανταποκριτής του BBC Άντριου Γκίλιγκαν μεταδίδει ότι οι Ιρακινοί εξακολουθούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του δρόμου που συνδέει το αεροδρόμιο της Βαγδάτης με την πόλη και πως κατά τα φαινόμενα συγκεντρώνουν ενισχύσεις στην περιοχή.

    0455: Aμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές δηλώνουν ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε χθες από φίλια πυρά--εξελήφθη κατά λάθος ως Ιρακινός στρατιώτης.

    0420: Αξιωματικός του αμερικανικού στρατού δηλώνει πως το 80% του αεροδρομίου της Βαγδάτης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αμερικανών.

    0400: Στις ΗΠΑ, η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε κονδύλιο 80 δισεκατομμυρίων για τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Κονδύλια που προορίζονται για την ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο δεν θα απορροφηθούν από γαλλικές, γερμανικές, ρωσικές ή συριακές εταιρείες.

    0330: Oι Αμερικανοί δηλώνουν ότι έχουν θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    0245: Σύμφωνα με Αμερικανούς στρατιωτικούς, 320 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη για το αεροδρόμιο.

    0140: Aμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από φίλια πυρά στο κεντρικό Ιράκ. Ερευνούσε ένα κατεστραμμένο άρμα μάχης κι οι συνάδελφοί του νόμισαν ότι ήταν Ιρακινός στρατιώτης.

    0045: Δημοσκόπηση στην Αργεντινή δείχνει ότι η κοινή γνώμη βλέπει πιο θετικά τον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, απ'ό,τι τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Το 25% βλέπει με καλό μάτι τον Σαντάμ Χουσείν--το αντίστοιχο ποσοστό για τον Τζορτζ Μπους είναι λιγότερο από 16%.

    0025: Τουλάχιστον 16 ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τα ξημερώματα το κέντρο της Βαγδάτης. Στόχων των πυρών των Αμερικανών και των συμμάχων τους ήταν μέγαρα που ανήκουν στον Σαντάμ Χουσείν.


    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 14:16 ('Ωρα Λονδίνου)
    Συλλήψεις Παλαιστινίων στην Δυτική Οχθη
     

    Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν κατά του πολέμου στο Ιράκ

    Αξιωματούχοι του Ισραηλινού στρατού ισχυρίζονται ότι συνέλαβαν δυο ηγετικά στελέχη Παλαιστινιακών οργανώσεων κατά τη διάρκεια επιδρομών στην πόλη Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη.

    Ισχυρίζονται ότι ο ένας από τους συλληφθέντες, ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής πτέρυγας της Ισλαμικής Τζιχάντ, Άνγορ Αλιγιάν, συνελήφθη μαζί με άλλους τέσσερις εξστρεμιστές.

    Η ομάδα φέρεται ότι σχεδίαζε την έκρηξη αυτοκινήτου, παγιδευμένου με εκρηκτικά.

    Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο τοπικός ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ, Χάντυ Χαμσάρι, τέθηκε επίσης υπό κράτηση.

    Την Τετάρτη ο Ισραηλινές Στρατός συνέλαβε εκατοντάδες άτομα για ανάκριση στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκαρέμ.


    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 10:35 ('Ωρα Λονδίνου)
    H στρατηγική σημασία του αεροδρομίου
     

    Αμερικανικά τάνκς στην περιοχή του αεροδρομίου

    Τρία πλεονεκτήματα θα δώσει στις Αμερικανικές δυνάμεις ο απόλυτος έλεγχος του αεροδρομίου της Βαγδάτης.

    * Θα χρησιμοποιηθεί σαν βάση για την μεταφορά στρατιωτικού υλικού και στρατευμάτων στο κέντρο της Βαγδάτης που απέχει μόλις 16 χιλιόμετρα.

    * Θα χρησιμοποιηθεί σαν βάση για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

    * Θα αποτελεί στρατηγική ήττα για το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν και πλήγμα για το ηθικό του Ιρακινού στρατού.

    Μεγάλης στρατηγικής σημασίας θεωρείται ο κεντρικός αεροδιάδρομος μήκους 4 χιλιομέτρων στον οποίο μπορούν να προσγειωθούν μεγάλα στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

    Υπάρχει και δεύτερος μικρότερος αεροδιάδρομος που χρησιμοποιείτο από την Ιρακινή πολεμική αεροπορία.

    Στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι για να χρησιμοποιηθεί το αεροδρόμιο θα πρέπει πρώτα οι Αμερικανικές δυνάμεις να αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο και να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από το πυροβολικό του Ιράκ


    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 11:09 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Παρασκευή 4 Απριλίου 2003

    (Ώρα Λονδίνου)


    1105: Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης στο Κατάρ δήλωσε ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη τον απόλυτο έλεγχο του αεροδρομίου της Βαγδάτης.

    1030: H τηλεόραση του Ιράκ μεταδίδει διάγγελμα του προέδρου Σαντάμ Χουσείν που διάβασε ο υπουργός πληροφοριών που λέει ότι η νίκη "βρίσκεται κοντά" και ότι οι Αμερικανικές και Βρετανικές δυνάμεις θα "ταπεινωθούν".

    0810: Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί, δήλωσε στο BBC ότι ο πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν είναι σώος και πραγματοποιεί συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης του.

    0710: Ανταποκριτές που βρίσκονται με τους Αμερικανούς στρατιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης μεταδίδουν ότι οι ιρακινές δυνάμεις προχώρησαν στην αντεπίθεση. Αξιωματικός της μηχανοκίνητης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού που έχει καταλάβει το αεροδρόμιο ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη ανταλλαγή πυρών και πως καταστράφηκαν στις συγκρούσεις ιρακινά άρματα μάχης.

    0600: O ανταποκριτής του BBC Άντριου Γκίλιγκαν μεταδίδει ότι οι Ιρακινοί εξακολουθούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του δρόμου που συνδέει το αεροδρόμιο της Βαγδάτης με την πόλη και πως κατά τα φαινόμενα συγκεντρώνουν ενισχύσεις στην περιοχή.

    0455: Aμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές δηλώνουν ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε χθες από φίλια πυρά--εξελήφθη κατά λάθος ως Ιρακινός στρατιώτης.

    0420: Αξιωματικός του αμερικανικού στρατού δηλώνει πως το 80% του αεροδρομίου της Βαγδάτης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αμερικανών.

    0400: Στις ΗΠΑ, η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε κονδύλιο 80 δισεκατομμυρίων για τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Κονδύλια που προορίζονται για την ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο δεν θα απορροφηθούν από γαλλικές, γερμανικές, ρωσικές ή συριακές εταιρείες.

    0330: Oι Αμερικανοί δηλώνουν ότι έχουν θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    0245: Σύμφωνα με Αμερικανούς στρατιωτικούς, 320 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη για το αεροδρόμιο.

    0140: Aμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από φίλια πυρά στο κεντρικό Ιράκ. Ερευνούσε ένα κατεστραμμένο άρμα μάχης κι οι συνάδελφοί του νόμισαν ότι ήταν Ιρακινός στρατιώτης.

    0045: Δημοσκόπηση στην Αργεντινή δείχνει ότι η κοινή γνώμη βλέπει πιο θετικά τον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, απ'ό,τι τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Το 25% βλέπει με καλό μάτι τον Σαντάμ Χουσείν--το αντίστοιχο ποσοστό για τον Τζορτζ Μπους είναι λιγότερο από 16%.

    0025: Τουλάχιστον 16 ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τα ξημερώματα το κέντρο της Βαγδάτης. Στόχων των πυρών των Αμερικανών και των συμμάχων τους ήταν μέγαρα που ανήκουν στον Σαντάμ Χουσείν.


    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 11:29 ('Ωρα Λονδίνου)
    Εληξε η πειρατεία στην Κούβα
     

    Το φεριμπότ έπλεε επί 12 ώρες σε διεθνή ύδατα

    Οι Κουβανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι απέκτησαν τον έλεγχο του του φεριμπότ το οποίο είχαν καταλάβει πειρατές την Τετάρτη.

    Οι 50 επιβαίνοντες απελευθερώθηκαν, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό τι απέγιναν οι πειρατές οι οποίοι απειλούσαν ότι θα σκοτώσουν τους επιβάτες.

    Οι Κουβανικές αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι θα χρησιμοποιήσουν βία για να τερματίσουν την πειρατεία αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πως ακριβώς έληξε.

    Το φεριμπότ βρίσκεται ρυμουλκημένο στο λιμάνι Μαριέλ, δυτικά της πρωτεύουσας της Κούβας, Αβάνα.

    Το αίτημα των πειρατών, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια και περίστροφα, ήταν να καταπλεύσουν σε λιμάνι των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Αρχικώς το φεριμπότ έπλεε σε διεθνή ύδατα επί 12 ώρες αλλά ξέμεινε από καύσιμα και αναχαιτίστηκε από περιπολικά των λιμενικών αρχών της Κούβας.

    Η Κούβα κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκίνηση αυτών των εγκληματικών πράξεων επειδή οι αμερικανικές αρχές χορηγούν αυτομάτως άσυλο σε όποιον Κουβανό βρεθεί σε αμερικανικό έδαφος.


    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 12:11 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ανθρωπιστική βοήθεια στο Νότιο Ιράκ
     

    Βρετανικά στρατεύματα διανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια

    Εντείνονται οι προσπάθειες για την ενίσχυση του άμαχου πληθυσμού στο Νότιο Ιράκ.

    Εκπρόσωποι πολλών οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται στο λιμάνι του Ουμ Κασρ και στις γύρω κοινότητες προκειμένου να επιθεωρήσουν τα αποθέματα νερού, την υποδομή της περιοχής και να εκτιμήσουν τις ανάγκες των πολιτών στο θέμα της υγείας.

    Το πράσινο φως για την αποστολή δόθηκε μετά από επίσκεψη στην περιοχή του Ουμ Κασρ την περασμένη Τετάρτη, της ομάδας ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δήλωσε ότι η περιοχή είναι ασφαλής για να επιστρέψει το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών και να ξαναρχίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Τα πρώτα σκάφη που μεταφέρουν εκατό χιλιάδες τόνους σιτάρι από την Αυστραλία στο Ιράκ, αναμένονται να αγκυροβολήσουν στο Κουβέιτ σήμερα.

    Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έστειλε τα πρώτα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας από το Κουβέιτ στη Βασόρα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, μεγάλο τμήμα της οποίας παραμένει ακόμη υπό τον έλεγχο της Ιρακινής Κυβέρνησης.

    Βρετανοί στρατιώτες στα νότια του Ιράκ ισχυρίζονται ότι έχουν εξασφαλίσει αρκετά τμήματα της περιοχής.

    Αλλά σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του ΒΒC κοντά στη Βασόρα, η αποφασιστική μάχη για την κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

    Συμπληρώνει ότι Βρετανοί αξιωματούχοι με διπλωματικό τρόπο δηλώνουν ότι η επιχείρηση δεν έχει τη μορφή πολιορκίας αλλά αποσκοπεί στο να αποδυναμώσει τις Ιρακινές δυνάμεις και να αποκαλύψει τις κρυψώνες τους.


    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 09:22 ('Ωρα Λονδίνου)
    Συνάντηση του αντι-πολεμικού μπλοκ
     

    O Γάλλος υπουργός εξωτερικών έχει επικρίνει τον πόλεμο στο Ιράκ

    Μετά την χθεσινή συνάντηση των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ρωσίας συναντώνται στο Παρίσι με θέμα τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Όπως σχολιάζει συντάκτης του BBC's οι στρατιωτική επέλαση των Αμερικανικών δυνάμεων προς την Βαγδάτη έχει επηρεάσει σημαντικά τις διπλωματικές διεργασίες.

    Πριν το ξέσπασμα του πολέμου, οι τρεις χώρες αντιδρούσαν σθεναρά στα Αμερικανοβρετανικά σχέδια.

    Η Ρωσία είχε απειλήσει ότι θα επιχειρήσει να καταγγείλει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Η Γαλλία και η Γερμανία απείλησαν ότι θα βάλουν εμπόδια στα Αμερικανικά σχέδια για την μεταπολεμική κυβέρνηση στο Ιράκ και στα σχέδια για την ανοικοδόμηση της χώρας.

    Ρίχνουν τους τόνους

    Όμως τις τελευταίες ημέρες καθώς ο Αμερικανικός στρατός επελαύνει προς την Βαγδάτη ο στόχος και τα σχέδια του αντι-πολεμικού μπλοκ αντιμετωπίζουν προβλήματα.

    Πρώτα από όλα οι ηγέτες των τριών χωρών αναγκάσθηκαν να εκφράσουν την ελπίδα τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους θα επικρατήσουν στον πόλεμο.

    Παράλληλα έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θέλουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την Ουάσιγκτον.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας και «αρχιτέκτονας» του αντι-πολεμικού μπλοκ Ζακ Σιράκ φαίνεται ότι έχει «ρίξει τους τόνους».

    Σύμφωνα με τους οπαδούς του ο κύριος Σιράκ δεν στοχεύει να υπονομεύσει την διατλαντική συμμαχία αλλά να προωθήσει έναν κόσμο που δεν θα διαθέτει μόνο μία υπερδύναμη.

    Στο Παρίσι οι τρεις υπουργοί θα συζητήσουν πως θα πείσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποδεχθούν ενισχυμένο ρόλο για τα Ηνωμένα Έθνη στο μετα-πολεμικό Ιράκ.

    Όπως όμως σημειώνει ο συντάκτης μας υπάρχουν πρακτικά θέματα πως ίσως δημιουργήσουν «τριβές» μεταξύ των τριών Ευρωπαϊκών δυνάμεων.

    Έχουν ανταγωνιστικά οικονομικά συμφέροντα στο Ιράκ καθώς «καίγονται» να επαναδιαπραγματευθούν μεγάλα συμβόλαια με την μελλοντική Ιρακινή κυβέρνηση.



    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 09:43 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Παρασκευή 4 Απριλίου 2003

    (Ώρα Λονδίνου)


    0810: Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί, δήλωσε στο BBC ότι ο πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν είναι σώος και πραγματοποιεί συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης του.

    0710: Ανταποκριτές που βρίσκονται με τους Αμερικανούς στρατιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης μεταδίδουν ότι οι ιρακινές δυνάμεις προχώρησαν στην αντεπίθεση. Αξιωματικός της μηχανοκίνητης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού που έχει καταλάβει το αεροδρόμιο ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη ανταλλαγή πυρών και πως καταστράφηκαν στις συγκρούσεις ιρακινά άρματα μάχης.

    0600: O ανταποκριτής του BBC Άντριου Γκίλιγκαν μεταδίδει ότι οι Ιρακινοί εξακολουθούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του δρόμου που συνδέει το αεροδρόμιο της Βαγδάτης με την πόλη και πως κατά τα φαινόμενα συγκεντρώνουν ενισχύσεις στην περιοχή.

    0455: Aμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές δηλώνουν ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε χθες από φίλια πυρά--εξελήφθη κατά λάθος ως Ιρακινός στρατιώτης.

    0420: Αξιωματικός του αμερικανικού στρατού δηλώνει πως το 80% του αεροδρομίου της Βαγδάτης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αμερικανών.

    0400: Στις ΗΠΑ, η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε κονδύλιο 80 δισεκατομμυρίων για τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Κονδύλια που προορίζονται για την ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο δεν θα απορροφηθούν από γαλλικές, γερμανικές, ρωσικές ή συριακές εταιρείες.

    0330: Oι Αμερικανοί δηλώνουν ότι έχουν θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    0245: Σύμφωνα με Αμερικανούς στρατιωτικούς, 320 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη για το αεροδρόμιο.

    0140: Aμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από φίλια πυρά στο κεντρικό Ιράκ. Ερευνούσε ένα κατεστραμμένο άρμα μάχης κι οι συνάδελφοί του νόμισαν ότι ήταν Ιρακινός στρατιώτης.

    0045: Δημοσκόπηση στην Αργεντινή δείχνει ότι η κοινή γνώμη βλέπει πιο θετικά τον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, απ'ό,τι τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Το 25% βλέπει με καλό μάτι τον Σαντάμ Χουσείν--το αντίστοιχο ποσοστό για τον Τζορτζ Μπους είναι λιγότερο από 16%.

    0025: Τουλάχιστον 16 ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τα ξημερώματα το κέντρο της Βαγδάτης. Στόχων των πυρών των Αμερικανών και των συμμάχων τους ήταν μέγαρα που ανήκουν στον Σαντάμ Χουσείν.


    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 10:14 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Ελέγχουμε το αεροδρόμιο»
     

    Αμερικανοί στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης

    Τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο τμήμα του διεθνούς αεροδρομίου της Βαγδάτης, όπως δήλωσαν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, αλλ'αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

    Στρατιώτες της 3ης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού, με την υποστήριξη ελαφρών αρμάτων μάχης, εισήλθαν την Πέμπτη το βράδυ, μετά από μεγάλη μάχη, στο αεροδρόμιο που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του κέντρου της Βαγδάτης.


    Άρχισε η μάχη της Βαγδάτης.
    Πολ Γουντ, Ανταποκριτής ΒΒC, Βαγδάτη
    Ο ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερ μετέδωσε ότι είδε πολλούς νεκρούς σε ιρακινό νοσοκομείο--στρατιώτες, είπε, ήταν οι περισσότεροι.

    Aξιωματικός του αμερικανικού στρατού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως το 80% του αεροδρομίου της Βαγδάτης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αμερικανών και πως 320 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη για το αεροδρόμιο.

    Σύμφωνα με ορισμένες πηγές μέσα από την ιρακινή πρωτεύουσα οι Ιρακινοί εξακολουθούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του δρόμου που συνδέει το αεροδρόμιο της Βαγδάτης με την πόλη και κατά τα φαινόμενα συγκεντρώνουν ενισχύσεις στην περιοχή.

    Ανταποκριτές που βρίσκονται με τους Αμερικανούς στρατιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης μεταδίδουν ότι οι ιρακινές δυνάμεις προχώρησαν στην αντεπίθεση.

    Αξιωματικός της μηχανοκίνητης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού που έχει καταλάβει το αεροδρόμιο ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη ανταλλαγή πυρών και πως καταστράφηκαν στις συγκρούσεις ιρακινά άρματα μάχης.


    Iσχυρές εκρήξεις είχαν, εν τω μεταξύ, συγκλονίσει το κέντρο της Βαγδάτης η οποία βυθίστηκε τη νύχτα στο σκοτάδι, για πρώτη φορά αφότου άρχισε ο πόλεμος πριν από δύο εβδομάδες.

    Σύμφωνα με ορισμένους ανταποκριτές, η ιρακινή ηγεσία αποφάσισε να διακόψει την ηλεκτροδότηση της πόλης για να μεταφέρει στρατεύματα στα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Οι σημερινές βρετανικές εφημερίδες γράφουν ότι οι Αμερικανοί διέψευσαν τις πληροφορίες ότι χρησιμοποίησαν "βομβες συσκότισης", οι οποίες μπορούν να βραχυκυκλώσουν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας--σαν αυτές που είχαν χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.


    Χάθηκαν τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς ή βρίσκονται μήπως στα περίχωρα της Βαγδάτης, περιμένοντας να επιτεθούν κατά των Αμερικανών;
    Γκάβιν Χιούιτ, Ανταποκριτής του BBC με την 3η μεραρχία του αμερικανικού πεζικού
    Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, Πολ Γουντ, εκτιμά πως μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις άρχισε η μάχη της Βαγδάτης--η πολιορκία, τονίζει, μπορεί να κρατήσει πολύ.

    Αμερικανός ανώτατος στρατιωτικός, ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, προειδοποίησε ότι "θα γίνουν κι άλλες σκληρές μάχες".

    Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ, δήλωσε στην ιταλική τηλεόραση ότι θα είναι "τεράστια" οποιαδήποτε μάχη για τη Βαγδάτη και πως το τίμημα θα είναι επίσης "βαρύτατο".

    Δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι ισχυρισμοί των Ιρακινών ότι έχουν στην κατοχή τους πέντε αμερικανικά άρματα μάχης και πως επίσης κατέρριψαν ένα ελικόπτερο.

    Άλλες σημαντικές εξελίξεις:

    • Ένας ανώτερος κληρικός των σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ, που αποτελούν την πλειοψηφία, ο Αγιατολάχ Σιστάνι, συνέστησε στο λαό να μη χάσει την ψυχραιμία του και να μην εμποδίσει τις επιχειρήσεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους.

    • Το βράδυ της Πέμπτης, η δορυφορική τηλεόραση του Ιράκ μετέδωσε πλάνα που έδειχναν τον Σαντάμ Χουσείν, με στρατιωτική στολή, να συζητεί τα πολεμικά σχέδια με το υπουργικό του συμβούλιο.

    • Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά ειρηνευτική συμφωνία που να επιτρέπει την παραμονή του Σαντάμ Χουσείν στην εξουσία.

    • Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα παίξουν ρόλο στην διακυβέρνηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο, αλλά αποφαστικό ρόλο θα παίξουν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους στον πόλεμο.

    • Στις ΗΠΑ, η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε κονδύλιο 80 δισεκατομμυρίων για τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Κονδύλια που προορίζονται για την ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο δεν θα απορροφηθούν από γαλλικές, γερμανικές, ρωσικές ή συριακές εταιρείες.

    Λίγο μετά την γνωστοποίηση της είδησης για την πτώση του αεροδρομίου, νέες εκρήξεις ακούγονταν από την περιοχή του αεροδρομίου κι αμέσως μετά από το κέντρο της Βαγδάτης όπου τουλάχιστον ένα κτίριο παραδόθηκε στις φλόγες.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρακτορείου Ρόιτερ, μέχρι και 100 εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα από την πλευρά του αεροδρομίου.

    Μερικές ώρες νωρίτερα, η ιρακινή κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους βρίσκονταν περίπου 160 χιλιόμετρα μακριά.

    Άλλες εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου:

    • Aμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από φίλια πυρά στο κεντρικό Ιράκ. Ερευνούσε ένα κατεστραμμένο άρμα μάχης κι οι συνάδελφοί του νόμισαν ότι ήταν Ιρακινός στρατιώτης.

    • Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους βομβαρδίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την Μοσούλη στο Β. Ιράκ, ενώ συνεχίζεται η προέλαση των δυνάμεων των Κούρδων.

    • Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις επέδραμαν σε προεδρικό μέγαρο βορείως της Βαγδάτης, κοντά στην γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν, Τικρίτ.

    • Το Πεντάγωνο αφήνει να εννοηθεί πως μπορεί να κατερρίφθη από φίλια πυρά ένα αεροπλάνο F/A-18 Χόρνετ.

    • Η Βαγδάτη επιμένει ότι η Βασόρα παραμένει υπό τον έλεγχό της.



    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 06:42 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Παρασκευή 4 Απριλίου 2003

    (Ώρα Λονδίνου)


    0710: Ανταποκριτές που βρίσκονται με τους Αμερικανούς στρατιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης μεταδίδουν ότι οι ιρακινές δυνάμεις προχώρησαν στην αντεπίθεση. Αξιωματικός της μηχανοκίνητης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού που έχει καταλάβει το αεροδρόμιο ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη ανταλλαγή πυρών και πως καταστράφηκαν στις συγκρούσεις ιρακινά άρματα μάχης.

    0600: O ανταποκριτής του BBC Άντριου Γκίλιγκαν μεταδίδει ότι οι Ιρακινοί εξακολουθούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του δρόμου που συνδέει το αεροδρόμιο της Βαγδάτης με την πόλη και πως κατά τα φαινόμενα συγκεντρώνουν ενισχύσεις στην περιοχή.

    0455: Aμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές δηλώνουν ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε χθες από φίλια πυρά--εξελήφθη κατά λάθος ως Ιρακινός στρατιώτης.

    0420: Αξιωματικός του αμερικανικού στρατού δηλώνει πως το 80% του αεροδρομίου της Βαγδάτης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αμερικανών.

    0400: Στις ΗΠΑ, η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε κονδύλιο 80 δισεκατομμυρίων για τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Κονδύλια που προορίζονται για την ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο δεν θα απορροφηθούν από γαλλικές, γερμανικές, ρωσικές ή συριακές εταιρείες.

    0330: Oι Αμερικανοί δηλώνουν ότι έχουν θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    0245: Σύμφωνα με Αμερικανούς στρατιωτικούς, 320 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη για το αεροδρόμιο.

    0140: Aμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από φίλια πυρά στο κεντρικό Ιράκ. Ερευνούσε ένα κατεστραμμένο άρμα μάχης κι οι συνάδελφοί του νόμισαν ότι ήταν Ιρακινός στρατιώτης.

    0045: Δημοσκόπηση στην Αργεντινή δείχνει ότι η κοινή γνώμη βλέπει πιο θετικά τον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, απ'ό,τι τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Το 25% βλέπει με καλό μάτι τον Σαντάμ Χουσείν--το αντίστοιχο ποσοστό για τον Τζορτζ Μπους είναι λιγότερο από 16%.

    0025: Τουλάχιστον 16 ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τα ξημερώματα το κέντρο της Βαγδάτης. Στόχων των πυρών των Αμερικανών και των συμμάχων τους ήταν μέγαρα που ανήκουν στον Σαντάμ Χουσείν.


    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 07:47 ('Ωρα Λονδίνου)
    'Ελέγχουμε το αεροδρόμιο'
     

    Το αεροδρόμιο της Βαγδάτης στις 3 Απριλίου

    Τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο τμήμα του διεθνούς αεροδρομίου της Βαγδάτης, όπως δήλωσαν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, αλλ'αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

    Στρατιώτες της 3ης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού, με την υποστήριξη ελαφρών αρμάτων μάχης, εισήλθαν την Πέμπτη το βράδυ, μετά από μεγάλη μάχη, στο αεροδρόμιο που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του κέντρου της Βαγδάτης.


    Άρχισε η μάχη της Βαγδάτης.
    Πολ Γουντ, Ανταποκριτής ΒΒC, Βαγδάτη
    Ο ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερ μετέδωσε ότι είδε πολλούς νεκρούς σε ιρακινό νοσοκομείο--στρατιώτες, είπε, ήταν οι περισσότεροι.

    Aξιωματικός του αμερικανικού στρατού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως το 80% του αεροδρομίου της Βαγδάτης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αμερικανών και πως 320 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη για το αεροδρόμιο.

    O ανταποκριτής του BBC Άντριου Γκίλιγκαν μεταδίδει ότι οι Ιρακινοί εξακολουθούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του δρόμου που συνδέει το αεροδρόμιο της Βαγδάτης με την πόλη και πως κατά τα φαινόμενα συγκεντρώνουν ενισχύσεις στην περιοχή.

    Ανταποκριτές που βρίσκονται με τους Αμερικανούς στρατιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης μεταδίδουν ότι οι ιρακινές δυνάμεις προχώρησαν στην αντεπίθεση.

    Αξιωματικός της μηχανοκίνητης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού που έχει καταλάβει το αεροδρόμιο ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη ανταλλαγή πυρών και πως καταστράφηκαν στις συγκρούσεις ιρακινά άρματα μάχης.


    Iσχυρές εκρήξεις είχαν, εν τω μεταξύ, συγκλονίσει το κέντρο της Βαγδάτης η οποία βυθίστηκε τη νύχτα στο σκοτάδι, για πρώτη φορά αφότου άρχισε ο πόλεμος πριν από δύο εβδομάδες.

    Σύμφωνα με ορισμένους ανταποκριτές, η ιρακινή ηγεσία αποφάσισε να διακόψει την ηλεκτροδότηση της πόλης για να μεταφέρει στρατεύματα στα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Οι σημερινές βρετανικές εφημερίδες γράφουν ότι οι Αμερικανοί διέψευσαν τις πληροφορίες ότι χρησιμοποίησαν "βομβες συσκότισης", οι οποίες μπορούν να βραχυκυκλώσουν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας--σαν αυτές που είχαν χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.


    Χάθηκαν τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς ή βρίσκονται μήπως στα περίχωρα της Βαγδάτης, περιμένοντας να επιτεθούν κατά των Αμερικανών;
    Γκάβιν Χιούιτ, Ανταποκριτής του BBC με την 3η μεραρχία του αμερικανικού πεζικού
    Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, Πολ Γουντ, εκτιμά πως μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις άρχισε η μάχη της Βαγδάτης--η πολιορκία, τονίζει, μπορεί να κρατήσει πολύ.

    Αμερικανός ανώτατος στρατιωτικός, ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, προειδοποίησε ότι "θα γίνουν κι άλλες σκληρές μάχες".

    Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ, δήλωσε στην ιταλική τηλεόραση ότι θα είναι "τεράστια" οποιαδήποτε μάχη για τη Βαγδάτη και πως το τίμημα θα είναι επίσης "βαρύτατο".

    Δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι ισχυρισμοί των Ιρακινών ότι έχουν στην κατοχή τους πέντε αμερικανικά άρματα μάχης και πως επίσης κατέρριψαν ένα ελικόπτερο.

    Άλλες σημαντικές εξελίξεις:

    • Ένας ανώτερος κληρικός των σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ, που αποτελούν την πλειοψηφία, ο Αγιατολάχ Σιστάνι, συνέστησε στο λαό να μη χάσει την ψυχραιμία του και να μην εμποδίσει τις επιχειρήσεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους.

    • Το βράδυ της Πέμπτης, η δορυφορική τηλεόραση του Ιράκ μετέδωσε πλάνα που έδειχναν τον Σαντάμ Χουσείν, με στρατιωτική στολή, να συζητεί τα πολεμικά σχέδια με το υπουργικό του συμβούλιο.

    • Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά ειρηνευτική συμφωνία που να επιτρέπει την παραμονή του Σαντάμ Χουσείν στην εξουσία.

    • Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα παίξουν ρόλο στην διακυβέρνηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο, αλλά αποφαστικό ρόλο θα παίξουν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους στον πόλεμο.

    • Στις ΗΠΑ, η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε κονδύλιο 80 δισεκατομμυρίων για τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Κονδύλια που προορίζονται για την ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο δεν θα απορροφηθούν από γαλλικές, γερμανικές, ρωσικές ή συριακές εταιρείες.

    Λίγο μετά την γνωστοποίηση της είδησης για την πτώση του αεροδρομίου, νέες εκρήξεις ακούγονταν από την περιοχή του αεροδρομίου κι αμέσως μετά από το κέντρο της Βαγδάτης όπου τουλάχιστον ένα κτίριο παραδόθηκε στις φλόγες.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρακτορείου Ρόιτερ, μέχρι και 100 εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα από την πλευρά του αεροδρομίου.

    Μερικές ώρες νωρίτερα, η ιρακινή κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους βρίσκονταν περίπου 160 χιλιόμετρα μακριά.

    Άλλες εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου:

    • Aμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από φίλια πυρά στο κεντρικό Ιράκ. Ερευνούσε ένα κατεστραμμένο άρμα μάχης κι οι συνάδελφοί του νόμισαν ότι ήταν Ιρακινός στρατιώτης.

    • Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους βομβαρδίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την Μοσούλη στο Β. Ιράκ, ενώ συνεχίζεται η προέλαση των δυνάμεων των Κούρδων.

    • Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις επέδραμαν σε προεδρικό μέγαρο βορείως της Βαγδάτης, κοντά στην γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν, Τικρίτ.

    • Το Πεντάγωνο αφήνει να εννοηθεί πως μπορεί να κατερρίφθη από φίλια πυρά ένα αεροπλάνο F/A-18 Χόρνετ.

    • Η Βαγδάτη επιμένει ότι η Βασόρα παραμένει υπό τον έλεγχό της.



    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 03:38 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Παρασκευή 4 Απριλίου 2003

    (Ώρα Λονδίνου)


    0330: Oι Αμερικανοί δηλώνουν ότι έχουν θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    0245: Σύμφωνα με Αμερικανούς στρατιωτικούς, 320 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη για το αεροδρόμιο.

    0140: Aμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από φίλια πυρά στο κεντρικό Ιράκ. Ερευνούσε ένα κατεστραμμένο άρμα μάχης κι οι συνάδελφοί του νόμισαν ότι ήταν Ιρακινός στρατιώτης.

    0045: Δημοσκόπηση στην Αργεντινή δείχνει ότι η κοινή γνώμη βλέπει πιο θετικά τον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, απ'ό,τι τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Το 25% βλέπει με καλό μάτι τον Σαντάμ Χουσείν--το αντίστοιχο ποσοστό για τον Τζορτζ Μπους είναι λιγότερο από 16%.

    0025: Τουλάχιστον 16 ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τα ξημερώματα το κέντρο της Βαγδάτης. Στόχων των πυρών των Αμερικανών και των συμμάχων τους ήταν μέγαρα που ανήκουν στον Σαντάμ Χουσείν.


    Παρασκευή 04 Απριλίου 2003 - 05:18 ('Ωρα Λονδίνου)
    Στο σκοτάδι η Βαγδάτη
     

    Βυθίστηκε στο σκοτάδι η ιρακινή πρωτεύουσα

    Iσχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της Βαγδάτης η οποία βυθίστηκε τη νύχτα στο σκοτάδι, για πρώτη φορά αφότου άρχισε ο πόλεμος πριν από δύο εβδομάδες.

    Σύμφωνα με ορισμένους ανταποκριτές, η ιρακινή ηγεσία αποφάσισε να διακόψει την ηλεκτροδότηση της πόλης για να μεταφέρει στρατεύματα στα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας.


    Άρχισε η μάχη της Βαγδάτης.
    Πολ Γουντ, Ανταποκριτής ΒΒC, Βαγδάτη
    Οι σημερινές βρετανικές εφημερίδες γράφουν ότι οι Αμερικανοί διέψευσαν τις πληροφορίες ότι χρησιμοποίησαν "βομβες συσκότισης", οι οποίες μπορούν να βραχυκυκλώσουν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας--σαν αυτές που είχαν χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

    Τα αμερικανικά στρατεύματα δήλωσαν πως έχουν τον πλήρη έλεγχο του αεροδρομίου της Βαγδάτης και πως 320 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη για το αεροδρόμιο.

    Δυνάμεις του αμερικανικού πεζικού, με την υποστήριξη ελαφρών αρμάτων μάχης, είχαν εισέλθει την Πέμπτη το βράδυ στο αεροδρόμιο που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του κέντρου της Βαγδάτης.

    Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι Ιρακινοί προέβαλαν μικρή αντίσταση, αλλά ο ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερ μετέδωσε ότι είδε πολλούς νεκρούς σε νοσοκομείο--στρατιώτες, είπε, ήταν οι περισσότεροι.


    Χάθηκαν τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς ή βρίσκονται μήπως στα περίχωρα της Βαγδάτης, περιμένοντας να επιτεθούν κατά των Αμερικανών;
    Γκάβιν Χιούιτ, Ανταποκριτής του BBC με την 3η μεραρχία του αμερικανικού πεζικού
    Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, Πολ Γουντ, εκτιμά πως μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις άρχισε η μάχη της Βαγδάτης--η πολιορκία, τονίζει, μπορεί να κρατήσει πολύ.

    Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ, δήλωσε στην ιταλική τηλεόραση ότι θα είναι "τεράστια" οποιαδήποτε μάχη για τη Βαγδάτη και το τίμημα θα είναι επίσης "βαρύτατο".

    Δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι ισχυρισμοί των Ιρακινών ότι έχουν στην κατοχή τους πέντε αμερικανικά άρματα μάχης και πως επίσης κατέρριψαν ένα ελικόπτερο.

    Άλλες σημαντικές εξελίξεις:

    • Ένας ανώτερος κληρικός των σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ, που αποτελούν την πλειοψηφία, ο Αγιατολάχ Σιστάνι, συνέστησε στο λαό να μη χάσει την ψυχραιμία του και να μην εμποδίσει τις επιχειρήσεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους.

    • Το βράδυ της Πέμπτης, η δορυφορική τηλεόραση του Ιράκ μετέδωσε πλάνα που έδειχναν τον Σαντάμ Χουσείν, με στρατιωτική στολή, να συζητεί τα πολεμικά σχέδια με το υπουργικό του συμβούλιο.

    • Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά ειρηνευτική συμφωνία που να επιτρέπει την παραμονή του Σαντάμ Χουσείν στην εξουσία.

    • Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα παίξουν ρόλο στην διακυβέρνηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο, αλλά αποφαστικό ρόλο θα παίξουν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους στον πόλεμο.

    Λίγο μετά την γνωστοποίηση της είδησης για την πτώση του αεροδρομίου, νέες εκρήξεις ακούγονταν από την περιοχή του αεροδρομίου κι αμέσως μετά από το κέντρο της πόλης όπου τουλάχιστον ένα κτίριο παραδόθηκε στις φλόγες.

    Μερικές ώρες νωρίτερα, η ιρακινή κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους βρίσκονταν περίπου 160 χιλιόμετρα μακριά.

    Άλλες εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου:

    • Aμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από φίλια πυρά στο κεντρικό Ιράκ. Ερευνούσε ένα κατεστραμμένο άρμα μάχης κι οι συνάδελφοί του νόμισαν ότι ήταν Ιρακινός στρατιώτης.

    • Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους βομβαρδίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την Μοσούλη στο Β. Ιράκ, ενώ συνεχίζεται η προέλαση των δυνάμεων των Κούρδων.

    • Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις επέδραμαν σε προεδρικό μέγαρο βορείως της Βαγδάτης, κοντά στην γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν, Τικρίτ.

    • Το Πεντάγωνο αφήνει να εννοηθεί πως μπορεί να κατερρίφθη από φίλια πυρά ένα αεροπλάνο F/A-18 Χόρνετ.

    • Η Βαγδάτη επιμένει ότι η Βασόρα παραμένει υπό τον έλεγχό της.


    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.