Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-04-06

  1. Αιματηρές μάχες έξω από την Βαγδάτη
  2. Ο Βρετανικός στρατός 'ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα' της Βασόρας
  3. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  4. Ελέγχεται η Καρμπάλα λένε οι Αμερικανοί
  5. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  6. 'Φίλια' επίθεση κατά Αμερικανών και Κούρδων
  7. Αιματηρές μάχες έξω από την Βαγδάτη
  8. Ο βρετανικός στρατός εισβάλει στη Βασόρα
  9. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  10. Σφαγή στο Κονγκό
  11. Οι Αμερικανοί ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην Βαγδάτη
  12. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  13. 'Φίλια' επίθεση κατά Αμερικανών κομμάντος
  14. 'Φίλια' επίθεση κατά Αμερικανών κομμάντο
  15. Επίθεση κατά Ρώσων διπλωματών έξω από την Βαγδάτη
  16. Διαρκείς περιπολίες στη Βαγδάτη
  17. Μήνυμα αντίστασης από τo Ιράκ
  18. Ισχυρές δυνάμεις προς τη Βαγδάτη
  19. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  20. Διαρκείς περιπολίες στη Βαγδάτη

Κυριακή 06 Απριλίου 2003 - 21:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Αιματηρές μάχες έξω από την Βαγδάτη
 

Ισχυρές Αμερικανικές δυνάμεις περικυκλώνουν την Βαγδάτη

Σφοδρές μάχες διεξήχθησαν σήμερα στα δυτικά περίχωρα της Βαγδάτης. Μονάδες της Αμερικανικής Τρίτης Μεραρχίας Πεζικού προωθήθηκαν στον αυτοκινητόδρομο από το αεροδρόμιο προς την πόλη. Οι Ιρακινές δυνάμεις απάντησαν με το πυροβολικό.

VIDEO

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, Γκάβιν Χίουιτ, που βρίσκεται με τις Αμερικανικές δυνάμεις, στον αυτοκινητόδρομο υπήρχαν περισσότερα από δέκα κατεστραμμένα Ιρακινά άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Μερικά από αυτά ήταν παραδομένα στην φωτιά., δίπλα τους τα πτώματα των Ιρακινών.

Τουλάχιστον 15 ιδιωτικά αυτοκίνητα καταστράφηκαν και αρκετοί από τους επιβάτες σκοτώθηκαν στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από την μάχη.

Οι μάχη συνεχίσθηκε για πολύ ώρα –λέει ο ανταποκριτής μας – αλά ήταν άνιση. Στη δύναμη πυρός των Αμερικανικών δυνάμεων οι Ιρακινοί απαντούσαν κυρίως με ελαφρά όπλα. Παρ΄ όλα αυτά –συνεχίζει – η αντίσταση των Ιρακινών είναι πεισματώδης.

Ο Γκάβιν Χίουιτ μεταδίδει ότι σε άλλα σημεία του «μετώπου» στα δυτικά περίχωρα της Βαγδάτης είδε τουλάχιστον 60 κατεστραμμένα άρματα μάχης, 20 ιδιωτικά αυτοκίνητα, και πολλά πτώματα στρατιωτών αλλά και αμάχων.

Μεγάλες απώλειες

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός λέει ότι οι Ιρακινές απώλειες είναι πιά τόσο μεγάλες που τα νοσοκομεία της πόλης έχουν σταματήσει να μετρούν.

Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 2 χιλιάδες Ιρακινοί σκοτώθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες στις μάχες γύρω από την Βαγδάτη.

Οι αρχές του Ιράκ δεν δίνουν τον αριθμό των απωλειών των ενόπλων δυνάμεων τους. Όμως έχουν ανακοινώσει ότι μέχρι στιγμής 1,252 άμαχοι έχασαν την ζωή τους και περισσότεροι από 5 χιλιάδες τραυματίσθηκαν από τους Αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

Αμερικανικές ενισχύσεις

Οι Αμερικανικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις τους στα περίχωρα της Βαγδάτης μια μέρα μετά την επιχείρηση που πραγματοποίησαν προς το κέντρο της πόλης.
Μία ταξιαρχία Αμερικανικών στρατευμάτων με εκατοντάδες άρματα μάχης έφτασε στα περίχωρα της πόλης για την ενίσχυση των δύο ταξιαρχιών που ήδη βρίσκονται εκεί.

Εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τις δυτικές παρυφές της πόλης.

Δεν φαίνεται να πτοείται το Ιράκ

Η τηλεόραση του Ιράκ μετέδωσε μήνυμα του Σαντάμ Χουσείν ο οποίος καλεί όλους τους Ιρακινούς στρατιώτες να ενταχθούν σε οποιαδήποτε μονάδα μπορούν για να.

Ο υπουργός πληροφοριών του Ιράκ Μοχάμεντ Σαίντ Αλ- Σαχάφ για μια ακόμη φορά διέψευσε ότι τα Αμερικανικά στρατεύματα έχουν υπό τον έλεγχο τους το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Ο κύριος Αλ- Σαχάφ είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι τα Ιρακινά στρατεύματα εξαπέλυσαν επίθεση και απομάκρυναν τους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πρόσθεσε δε ότι κατά τη διάρκεια των μαχών 50 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ καταστράφηκαν 6 Αμερικανικά άρματα μάχης. Ο κύριος Αλ- Σαχάφ είπε επίσης ότι οι Ιρακινές δυνάμεις κατέρριψαν 2 ελικόπτερα «Απάτσι» νότια της Βαγδάτης.

Ανησυχία στην Βαγδάτη

Εν τω μεταξύ οι Ιρακινές αρχές έχουν επιβάλλει απαγόρευση στις μετακινήσεις από και προς την Βαγδάτη.

Το υπουργείο εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μέχρι νεωτέρας απαγορεύεται στα αυτοκίνητα και στους πεζούς να έρχονται ή να φεύγουν από την Βαγδάτη από αργά το απόγευμα έως το επόμενο πρωί.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι κυριαρχεί μεγάλη νευρικότητα στην πόλη μετά τα γεγονότα του Σαββάτου όταν εισέβαλαν Αμερικανικά άρματα μάχης.

Η κίνηση στους δρόμους είναι πολύ περιορισμένη και τα περισσότερα καταστήματα κλειστά.


Κυριακή 06 Απριλίου 2003 - 21:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Βρετανικός στρατός 'ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα' της Βασόρας
 

Βρετανοί πεζοναύτες προωθούνται προς το κέντρο της Βασόρας

Οι Βρετανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Βασόρας – της δεύτερης μεγαλύτερη πόλης του Ιράκ.

Ισχυρές Βρετανικές δυνάμεις με άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν το πρωί της Κυριακής από διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ανταποκριτής του Αραβικού τηλεοπτικού σταθμού Αλ-Τζαζίρα μετέδωσε ότι είδε περισσότερα από 20 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα στο κέντρο της Bασόρας.

«Αυτή είναι η απελευθέρωση της Βασόρας όπως την είχαμε σχεδιάσει» δήλωσε εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων στο BBC Online.

Κατά την διάρκεια της ημέρας μεταγωγικά ελικόπτερα του Βρετανικού στρατού μετέφεραν πεζοναύτες στο μέτωπο των συγκρούσεων.

Το υπουργείο αμύνης στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι τρεις Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες.

Οι Βρετανικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει την Βασόρα τις τελευταίες δυο εβδομάδες, αλλά εκπρόσωπος του Βρετανικού στρατού είπε ότι ο στόχος τώρα είναι να παραμείνουν στην πόλη και να εξασφαλίσουν τον ολοκληρωτικό έλεγχο.

Βρετανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι κάτοικοι της Βασόρας υποδέχθηκαν ενθουσιασμένοι τα Βρετανικά στρατεύματα.

Πρόσθεσαν δε ότι συνάντησαν «σποραδική» και «ανοργάνωτη» αντίσταση από τις ιρακινές δυνάμεις.


Κυριακή 06 Απριλίου 2003 - 15:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Κυριακή 6 Απριλίου 2003

(ώρα Λονδίνου)


1955: To Βρετανικό υπουργείο αμύνης ανακοίνωσε ότι τρεις Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην μάχη της Βασόρας.

1830: Βρετανός στρατιώτης σκοτώνεται στην μάχη της Βασόρας.

1715: Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης προσγειώθηκε το πρώτο Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος. ΟΙ πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για C-130 μεταγωγικό.

1634: Σύμφωνα με Ρώσο δημοσιογράφο που βρισκόταν στο κονβόι με Ρώσους διπλωμάτες έξω από την Βαγδάτη, το κονβόι "παγιδεύτηκε" στις ανταλλαγές πυροβολισμών Αμερικανών και Ιρακινών.

1350: O υφυπουργός αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς, δήλωσε ότι θα χρειασθούν περισσότεροι από 6 μήνες για να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά η νέα κυβέρνηση στο Ιράκ.

1340: Αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν να μεταφέρουν Ιρακινούς αντικαθεστωτικούς στρατιώτες στο νότιο Ιράκ. Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Αχμέτ Χαλαμπί, ηγέτη του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου.

1310: Η Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν ευθύνονται τα στρατεύματα της για την επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής των Ρώσων διπλωματών.

1310: Ο ανταποκριτής του BBC Γκάβιν Χίουιτ μεταδίδει ότι μαίνονται σφοδρές μάχες στην δυτική Βαγδάτη. Δεκάδες Ιρακινά οχήματα μεταφοράς προσωπικού έχουν παραδοθεί στις φλόγες λέει ο Χίουιτ.

1146: Ο υπουργός πληροφοριών του Ιράκ διαψεύδει τις πληροφορίες για τον θάνατο του διοικητή των Ιρακινών δυνάμεων στα νότια της χώρας, Αλί Χασάν αλ-Ματζίντ.

1130: Ο Αμερικανικός στρατός ανακοινώνει ότι κρατεί περισσότερους από 6 χιλιάδες Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου.

1120: Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν και συνέλαβαν ξένους στρατιώτες που πολεμούσαν στο πλευρό των Ιρακινών. Πρόσθεσαν δε ότι κατέστρεψαν ένα στρατόπεδο στο Σαλμάν Πακ που σύμφωνα με τους ίδιους χρησιμοποιείτο για την εκπαίδευση ξένων τρομοκρατών.

1113: Οι Αμερικανικές δυνάμεις παραδέχονται ότι Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη μπορεί να ευθύνονται για την επίθεση κατά κομβόι στο Βόρειο Ιράκ στις 3 Απριλίου που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τριών στρατιωτών.

1045: Ο υπουργός πληροφοριών του Ιράκ Μοχάμεντ Σαίντ αλ-Σαχάφ δήλωσε ότι οι Ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν 50 Αμερικανούς στρατιώτες και κατέστρεψαν τουλάχιστον 6 άρματα μάχης κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο αεροδρόμιο της Ιρακινής πρωτεύουσας την νύχτα. Για μια ακόμη φορά διέψευσε ότι ο Αμερικανικός στρατός ελέγχει το αεροδρόμιο.

1011: Ένα κομβόι στο οποίο επέβαιναν Ρώσοι διπλωμάτες – μεταξύ των οποίων και ο Ρώσος πρέσβης στην Βαγδάτη – δέχθηκε επίθεση καθώς αποχωρούσε από την Ιρακινή πρωτεύουσα με κατεύθυνση την Συρία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τραυματισμοί.

0850: Οι Αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 2 έως 3 χιλιάδες Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες γύρω από την Βαγδάτη.

08:40 Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νοτιοδυτικά της Βαγδάτης μεταδίδει απεσταλμένος του Ρόιτερς. Αμερικανική αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση από ιρακινούς στρατιώτες στην περιοχή.

07:20 H ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε ότι οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαγδάτη από τις 6 το απόγευμα έως τις 6 τα ξημερώματα.

06:00 Εκατοντάδες αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα διέσχισε τον Ευφράτη κατευθυνόμενη προς τη Βαγδάτη, μεταδίδει ανταποκριτής του BBC.

05:14 O υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Κχαράζι, ανανχωρεί για την Τουρκία όπου θα έχει επαφές σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ.

00:07 Ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι μονάδες της ιρακινής προεδρικής φρουράς περιπολούν στους δρόμους της Βαγδάτης.


Κυριακή 06 Απριλίου 2003 - 23:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελέγχεται η Καρμπάλα λένε οι Αμερικανοί
 

Οι Αμερικανοί συνεχίζουν την προέλαση τους στο κεντρικό Ιράκ

Οι Αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έθεσαν υπό τον έλεγχο τους την Καρμπάλα στο κεντρικό Ιράκ μετά από δύο μέρες μαχών.

Εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού στην Καρμπάλα είπε στους δημοσιογράφους ότι διεξήχθησαν σφοδρές οδομαχίες και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι δεν υπάρχει «κίνδυνος Ιρακινής αντεπίθεσης».

Οι Αμερικανοί είπαν ότι δεκάδες Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας Αμερικανός.

Η κυβέρνηση του Ιράκ δεν έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση για την κατάσταση στην Καρμπάλα.

Η Καρμπάλα βρίσκεται νότια της Βαγδάτης και οι Αμερικανοί λένε ότι η κατάληψη της πόλης αποσκοπεί στην προστασία των διαδρόμων ανεφοδιασμού για τα Αμερικανικά στρατεύματα που μάχονται στην Βαγδάτη.


Κυριακή 06 Απριλίου 2003 - 15:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Κυριακή 6 Απριλίου 2003

(ώρα Λονδίνου)


1830: Βρετανός στρατιώτης σκοτώνεται στην μάχη της Βασόρας.

1715: Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης προσγειώθηκε το πρώτο Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος. ΟΙ πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για C-130 μεταγωγικό.

1634: Σύμφωνα με Ρώσο δημοσιογράφο που βρισκόταν στο κονβόι με Ρώσους διπλωμάτες έξω από την Βαγδάτη, το κονβόι "παγιδεύτηκε" στις ανταλλαγές πυροβολισμών Αμερικανών και Ιρακινών.

1350: O υφυπουργός αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς, δήλωσε ότι θα χρειασθούν περισσότεροι από 6 μήνες για να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά η νέα κυβέρνηση στο Ιράκ.

1340: Αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν να μεταφέρουν Ιρακινούς αντικαθεστωτικούς στρατιώτες στο νότιο Ιράκ. Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Αχμέτ Χαλαμπί, ηγέτη του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου.

1310: Η Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν ευθύνονται τα στρατεύματα της για την επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής των Ρώσων διπλωματών.

1310: Ο ανταποκριτής του BBC Γκάβιν Χίουιτ μεταδίδει ότι μαίνονται σφοδρές μάχες στην δυτική Βαγδάτη. Δεκάδες Ιρακινά οχήματα μεταφοράς προσωπικού έχουν παραδοθεί στις φλόγες λέει ο Χίουιτ.

1146: Ο υπουργός πληροφοριών του Ιράκ διαψεύδει τις πληροφορίες για τον θάνατο του διοικητή των Ιρακινών δυνάμεων στα νότια της χώρας, Αλί Χασάν αλ-Ματζίντ.

1130: Ο Αμερικανικός στρατός ανακοινώνει ότι κρατεί περισσότερους από 6 χιλιάδες Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου.

1120: Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν και συνέλαβαν ξένους στρατιώτες που πολεμούσαν στο πλευρό των Ιρακινών. Πρόσθεσαν δε ότι κατέστρεψαν ένα στρατόπεδο στο Σαλμάν Πακ που σύμφωνα με τους ίδιους χρησιμοποιείτο για την εκπαίδευση ξένων τρομοκρατών.

1113: Οι Αμερικανικές δυνάμεις παραδέχονται ότι Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη μπορεί να ευθύνονται για την επίθεση κατά κομβόι στο Βόρειο Ιράκ στις 3 Απριλίου που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τριών στρατιωτών.

1045: Ο υπουργός πληροφοριών του Ιράκ Μοχάμεντ Σαίντ αλ-Σαχάφ δήλωσε ότι οι Ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν 50 Αμερικανούς στρατιώτες και κατέστρεψαν τουλάχιστον 6 άρματα μάχης κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο αεροδρόμιο της Ιρακινής πρωτεύουσας την νύχτα. Για μια ακόμη φορά διέψευσε ότι ο Αμερικανικός στρατός ελέγχει το αεροδρόμιο.

1011: Ένα κομβόι στο οποίο επέβαιναν Ρώσοι διπλωμάτες – μεταξύ των οποίων και ο Ρώσος πρέσβης στην Βαγδάτη – δέχθηκε επίθεση καθώς αποχωρούσε από την Ιρακινή πρωτεύουσα με κατεύθυνση την Συρία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τραυματισμοί.

0850: Οι Αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 2 έως 3 χιλιάδες Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες γύρω από την Βαγδάτη.

08:40 Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νοτιοδυτικά της Βαγδάτης μεταδίδει απεσταλμένος του Ρόιτερς. Αμερικανική αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση από ιρακινούς στρατιώτες στην περιοχή.

07:20 H ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε ότι οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαγδάτη από τις 6 το απόγευμα έως τις 6 τα ξημερώματα.

06:00 Εκατοντάδες αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα διέσχισε τον Ευφράτη κατευθυνόμενη προς τη Βαγδάτη, μεταδίδει ανταποκριτής του BBC.

05:14 O υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Κχαράζι, ανανχωρεί για την Τουρκία όπου θα έχει επαφές σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ.

00:07 Ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι μονάδες της ιρακινής προεδρικής φρουράς περιπολούν στους δρόμους της Βαγδάτης.


Κυριακή 06 Απριλίου 2003 - 17:08 ('Ωρα Λονδίνου)
'Φίλια' επίθεση κατά Αμερικανών και Κούρδων
 

Στενή συνεργασία έχουν Αμερικανοί και Κούρδοι

Στο βόρειο Ιράκ Αμερικανικό αεροσκάφος βομβάρδισε κατά λάθος Αμερικανούς κομάντος και Κούρδους μαχητές με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 18 Κούρδοι στρατιώτες και να τραυματισθούν πολλοί άλλοι.

Μεταξύ των τραυματιών είναι ο αδελφός του Μασούντ Μπαρζανί, ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν καθώς και ο απεσταλμένος του BBC στο Βόρειο Ιράκ, Τζον Σίμσον, που τραυματίσθηκε ελαφρά στο πόδι.

Ο Σίμσον μετέδωσε ότι ο Αμερικανός αξιωματικός που ήταν επικεφαλής της μονάδας ζήτησε αεροπορική υποστήριξη κατά Ιρακινού άρματος μάχης.

Όμως το αεροσκάφος έριξε τις βόμβες του λίγα λεπτά αργότερα πάνω στο Αμερικανικό κομβόι.

Αμερικανοί αξιωματικοί είπαν ότι διερευνάται το επεισόδιο που έγινε κοντά στην πόλη Αρμπίλ.


Κυριακή 06 Απριλίου 2003 - 17:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Αιματηρές μάχες έξω από την Βαγδάτη
 

Ισχυρές Αμερικανικές δυνάμεις περικυκλώνουν την Βαγδάτη

Σφοδρές μάχες διεξήχθησαν σήμερα στα δυτικά περίχωρα της Βαγδάτης. Μονάδες της Αμερικανικής Τρίτης Μεραρχίας Πεζικού προωθήθηκαν στον αυτοκινητόδρομο από το αεροδρόμιο προς την πόλη. Οι Ιρακινές δυνάμεις απάντησαν με το πυροβολικό.

VIDEO

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, Γκάβιν Χίουιτ, που βρίσκεται με τις Αμερικανικές δυνάμεις, στον αυτοκινητόδρομο υπήρχαν περισσότερα από δέκα κατεστραμμένα Ιρακινά άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Μερικά από αυτά ήταν παραδομένα στην φωτιά., δίπλα τους τα πτώματα των Ιρακινών.

Τουλάχιστον 15 ιδιωτικά αυτοκίνητα καταστράφηκαν και αρκετοί από τους επιβάτες σκοτώθηκαν στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από την μάχη.

Οι μάχη συνεχίσθηκε για πολύ ώρα –λέει ο ανταποκριτής μας – αλά ήταν άνιση. Στη δύναμη πυρός των Αμερικανικών δυνάμεων οι Ιρακινοί απαντούσαν κυρίως με ελαφρά όπλα. Παρ΄ όλα αυτά –συνεχίζει – η αντίσταση των Ιρακινών είναι πεισματώδης.

Ο Γκάβιν Χίουιτ μεταδίδει ότι σε άλλα σημεία του «μετώπου» στα δυτικά περίχωρα της Βαγδάτης είδε τουλάχιστον 60 κατεστραμμένα άρματα μάχης, 20 ιδιωτικά αυτοκίνητα, και πολλά πτώματα στρατιωτών αλλά και αμάχων.

Μεγάλες απώλειες

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός λέει ότι οι Ιρακινές απώλειες είναι πιά τόσο μεγάλες που τα νοσοκομεία της πόλης έχουν σταματήσει να μετρούν.

Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 2 χιλιάδες Ιρακινοί σκοτώθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες στις μάχες γύρω από την Βαγδάτη.

Οι αρχές του Ιράκ δεν δίνουν τον αριθμό των απωλειών των ενόπλων δυνάμεων τους. Όμως έχουν ανακοινώσει ότι μέχρι στιγμής 1,252 άμαχοι έχασαν την ζωή τους και περισσότεροι από 5 χιλιάδες τραυματίσθηκαν από τους Αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

Αμερικανικές ενισχύσεις

Οι Αμερικανικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις τους στα περίχωρα της Βαγδάτης μια μέρα μετά την επιχείρηση που πραγματοποίησαν προς το κέντρο της πόλης.
Μία ταξιαρχία Αμερικανικών στρατευμάτων με εκατοντάδες άρματα μάχης έφτασε στα περίχωρα της πόλης για την ενίσχυση των δύο ταξιαρχιών που ήδη βρίσκονται εκεί.

Εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τις δυτικές παρυφές της πόλης.

Δεν φαίνεται να πτοείται το Ιράκ

Η τηλεόραση του Ιράκ μετέδωσε μήνυμα του Σαντάμ Χουσείν ο οποίος καλεί όλους τους Ιρακινούς στρατιώτες να ενταχθούν σε οποιαδήποτε μονάδα μπορούν για να.

Ο υπουργός πληροφοριών του Ιράκ Μοχάμεντ Σαίντ Αλ- Σαχάφ για μια ακόμη φορά διέψευσε ότι τα Αμερικανικά στρατεύματα έχουν υπό τον έλεγχο τους το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Ο κύριος Αλ- Σαχάφ είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι τα Ιρακινά στρατεύματα εξαπέλυσαν επίθεση και απομάκρυναν τους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πρόσθεσε δε ότι κατά τη διάρκεια των μαχών 50 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ καταστράφηκαν 6 Αμερικανικά άρματα μάχης. Ο κύριος Αλ- Σαχάφ είπε επίσης ότι οι Ιρακινές δυνάμεις κατέρριψαν 2 ελικόπτερα «Απάτσι» νότια της Βαγδάτης.

Ανησυχία στην Βαγδάτη

Εν τω μεταξύ οι Ιρακινές αρχές έχουν επιβάλλει απαγόρευση στις μετακινήσεις από και προς την Βαγδάτη.

Το υπουργείο εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μέχρι νεωτέρας απαγορεύεται στα αυτοκίνητα και στους πεζούς να έρχονται ή να φεύγουν από την Βαγδάτη από αργά το απόγευμα έως το επόμενο πρωί.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι κυριαρχεί μεγάλη νευρικότητα στην πόλη μετά τα γεγονότα του Σαββάτου όταν εισέβαλαν Αμερικανικά άρματα μάχης.

Η κίνηση στους δρόμους είναι πολύ περιορισμένη και τα περισσότερα καταστήματα κλειστά.


Κυριακή 06 Απριλίου 2003 - 17:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο βρετανικός στρατός εισβάλει στη Βασόρα
 

Βρετανοί πεζοναύτες προωθούνται προς το κέντρο της Βασόρας

Οι βρετανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση την Κυριακή για να καταλάβουν το κέντρο της Βασόρας, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με τηλεοπτικά ρεπορτάζ βρετανικές μονάδες ήδη βρίσκονται στο κέντρο της πόλης ενώ από τα νοτιοδυτικά περίχωρα της Βασόρας πεζοναύτες του βασιλικού ναυτικού ξεκίνησαν δεύτερο κύμα επιθέσεων την Κυριακή το απόγευμα.

«Αυτή είναι η απελευθέρωση της Βασόρας όπως την είχαμε σχεδιάσει» δήλωσε εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων στο BBC Online.

Η πρώτη μεγάλη επίθεση άρχισε τα ξημερώματα και αιφνιδίασε καθώς οι βρετανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη Βασόρα πριν από μια εβδομάδα αλλά Βρετανοί αξιωματικοί είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα εισβάλλουν στη πόλη για να αποφύγουν απώλειες αμάχων.

Στις επιχειρήσεις της Κυριακής λαμβάνουν μέρος η 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, ειδικές μονάδες και αρκετές χιλιάδες στρατιώτες με την υποστήριξη αρμάτων μάχης.

Σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματικούς συνάντησαν «σποραδική» και «ανοργάνωτη» αντίσταση από τις ιρακινές δυνάμεις.


Κυριακή 06 Απριλίου 2003 - 15:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Κυριακή 6 Απριλίου 2003

(ώρα Λονδίνου)


1634: Σύμφωνα με Ρώσο δημοσιογράφο που βρισκόταν στο κονβόι με Ρώσους διπλωμάτες έξω από την Βαγδάτη, το κονβόι "παγιδεύτηκε" στις ανταλλαγές πυροβολισμών Αμερικανών και Ιρακινών.

1350: O υφυπουργός αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς, δήλωσε ότι θα χρειασθούν περισσότεροι από 6 μήνες για να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά η νέα κυβέρνηση στο Ιράκ.

1340: Αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν να μεταφέρουν Ιρακινούς αντικαθεστωτικούς στρατιώτες στο νότιο Ιράκ. Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Αχμέτ Χαλαμπί, ηγέτη του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου.

1310: Η Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν ευθύνονται τα στρατεύματα της για την επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής των Ρώσων διπλωματών.

1310: Ο ανταποκριτής του BBC Γκάβιν Χίουιτ μεταδίδει ότι μαίνονται σφοδρές μάχες στην δυτική Βαγδάτη. Δεκάδες Ιρακινά οχήματα μεταφοράς προσωπικού έχουν παραδοθεί στις φλόγες λέει ο Χίουιτ.

1146: Ο υπουργός πληροφοριών του Ιράκ διαψεύδει τις πληροφορίες για τον θάνατο του διοικητή των Ιρακινών δυνάμεων στα νότια της χώρας, Αλί Χασάν αλ-Ματζίντ.

1130: Ο Αμερικανικός στρατός ανακοινώνει ότι κρατεί περισσότερους από 6 χιλιάδες Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου.

1120: Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν και συνέλαβαν ξένους στρατιώτες που πολεμούσαν στο πλευρό των Ιρακινών. Πρόσθεσαν δε ότι κατέστρεψαν ένα στρατόπεδο στο Σαλμάν Πακ που σύμφωνα με τους ίδιους χρησιμοποιείτο για την εκπαίδευση ξένων τρομοκρατών.

1113: Οι Αμερικανικές δυνάμεις παραδέχονται ότι Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη μπορεί να ευθύνονται για την επίθεση κατά κομβόι στο Βόρειο Ιράκ στις 3 Απριλίου που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τριών στρατιωτών.

1045: Ο υπουργός πληροφοριών του Ιράκ Μοχάμεντ Σαίντ αλ-Σαχάφ δήλωσε ότι οι Ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν 50 Αμερικανούς στρατιώτες και κατέστρεψαν τουλάχιστον 6 άρματα μάχης κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο αεροδρόμιο της Ιρακινής πρωτεύουσας την νύχτα. Για μια ακόμη φορά διέψευσε ότι ο Αμερικανικός στρατός ελέγχει το αεροδρόμιο.

1011: Ένα κομβόι στο οποίο επέβαιναν Ρώσοι διπλωμάτες – μεταξύ των οποίων και ο Ρώσος πρέσβης στην Βαγδάτη – δέχθηκε επίθεση καθώς αποχωρούσε από την Ιρακινή πρωτεύουσα με κατεύθυνση την Συρία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τραυματισμοί.

0850: Οι Αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 2 έως 3 χιλιάδες Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες γύρω από την Βαγδάτη.

08:40 Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νοτιοδυτικά της Βαγδάτης μεταδίδει απεσταλμένος του Ρόιτερς. Αμερικανική αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση από ιρακινούς στρατιώτες στην περιοχή.

07:20 H ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε ότι οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαγδάτη από τις 6 το απόγευμα έως τις 6 τα ξημερώματα.

06:00 Εκατοντάδες αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα διέσχισε τον Ευφράτη κατευθυνόμενη προς τη Βαγδάτη, μεταδίδει ανταποκριτής του BBC.

05:14 O υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Κχαράζι, ανανχωρεί για την Τουρκία όπου θα έχει επαφές σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ.

00:07 Ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι μονάδες της ιρακινής προεδρικής φρουράς περιπολούν στους δρόμους της Βαγδάτης.


Κυριακή 06 Απριλίου 2003 - 18:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφαγή στο Κονγκό
 

Στην περιοχή ξεσπούν συχνά συγκρούσεις

Στελέχη των Ηνωμένων Εθνών πήγαν στην πόλη Ντρόντρο, κοντά στα σύνορα της Δημοκρατίας του Κονγκό με την Ουγκάντα, για να διερευνήσουν τις καταγγελίες για σφαγή αμάχων που έγινε την περασμένη Πέμπτη, την παραμονή των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα Κινσάσα, δήλωσε ότι οι επιζώντες μίλησαν για σφαγή που διήρκεσε τρεις ώρες και είχαν συντάξει κατάλογο με τα ονόματα 966 θυμάτων.

Η ομάδα του ΟΗΕ που μετέβη στην περιοχή Ντρόντρο, η οποία απέχει 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της επαρχίας Μπούνια, επισκέφθηκε 20 ομαδικούς τάφους και μίλησε με τοπικούς αξιωματούχους, ιερείς και αυτόπτες μάρτυρες.

49 επιζώντες νοσηλεύονται με τραύματα από μαχαίρια και σφαίρες στο νοσοκομείο της πόλης Ντρόντρο.

Η σφαγή έγινε την παραμονή της έναρξης διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό των συγκρούσεων που συνεχίζονται στο βορειο-ανατολικό Κονγκό εδώ και 4 χρόνια με καταστρεπτικές συνέπειες.


Κυριακή 06 Απριλίου 2003 - 16:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι Αμερικανοί ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην Βαγδάτη
 

Ισχυρές Αμερικανικές δυνάμεις περικυκλώνουν την Βαγδάτη

Οι Αμερικανικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις τους στα περίχωρα της Βαγδάτης μια μέρα μετά την επιχείρηση που πραγματοποίησαν προς το κέντρο της πόλης.

VIDEO
Μία ταξιαρχία Αμερικανικών στρατευμάτων με εκατοντάδες άρματα μάχης έφτασε στα περίχωρα της πόλης για την ενίσχυση των δύο ταξιαρχιών που ήδη βρίσκονται εκεί.

Εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τις δυτικές παρυφές της πόλης.

Οι Αμερικανοί λένε ότι τουλάχιστον 2 χιλιάδες Ιρακινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στις μάχες γύρω από την Βαγδάτη.

Βλήματα όλμων έπληξαν σημεία στο κέντρο της Βαγδάτης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν φαίνεται να πτοείται το Ιράκ

Η τηλεόραση του Ιράκ μετέδωσε μήνυμα του Σαντάμ Χουσείν ο οποίος καλεί όλους τους Ιρακινούς στρατιώτες να ενταχθούν σε οποιαδήποτε μονάδα μπορούν για να.

Ο υπουργός πληροφοριών του Ιράκ Μοχάμεντ Σαίντ Αλ- Σαχάφ για μια ακόμη φορά διέψευσε ότι τα Αμερικανικά στρατεύματα έχουν υπό τον έλεγχο τους το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Ο κύριος Αλ- Σαχάφ είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι τα Ιρακινά στρατεύματα εξαπέλυσαν επίθεση και απομάκρυναν τους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πρόσθεσε δε ότι κατά τη διάρκεια των μαχών 50 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ καταστράφηκαν 6 Αμερικανικά άρματα μάχης. Ο κύριος Αλ- Σαχάφ είπε επίσης ότι οι Ιρακινές δυνάμεις κατέρριψαν 2 ελικόπτερα «Απάτσι» νότια της Βαγδάτης.

Ανησυχία στην Βαγδάτη

Εν τω μεταξύ οι Ιρακινές αρχές έχουν επιβάλλει απαγόρευση στις μετακινήσεις από και προς την Βαγδάτη.

Το υπουργείο εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μέχρι νεωτέρας απαγορεύεται στα αυτοκίνητα και στους πεζούς να έρχονται ή να φεύγουν από την Βαγδάτη από αργά το απόγευμα έως το επόμενο πρωί.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι κυριαρχεί μεγάλη νευρικότητα στην πόλη μετά τα γεγονότα του Σαββάτου όταν εισέβαλαν Αμερικανικά άρματα μάχης.

Η κίνηση στους δρόμους είναι πολύ περιορισμένη και τα περισσότερα καταστήματα κλειστά.


Κυριακή 06 Απριλίου 2003 - 15:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Κυριακή 6 Απριλίου 2003

(ώρα Λονδίνου)


1350: O υφυπουργός αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς, δήλωσε ότι θα χρειασθούν περισσότεροι από 6 μήνες για να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά η νέα κυβέρνηση στο Ιράκ.

1340: Αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν να μεταφέρουν Ιρακινούς αντικαθεστωτικούς στρατιώτες στο νότιο Ιράκ. Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Αχμέτ Χαλαμπί, ηγέτη του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου.

1310: Η Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν ευθύνονται τα στρατεύματα της για την επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής των Ρώσων διπλωματών.

1310: Ο ανταποκριτής του BBC Γκάβιν Χίουιτ μεταδίδει ότι μαίνονται σφοδρές μάχες στην δυτική Βαγδάτη. Δεκάδες Ιρακινά οχήματα μεταφοράς προσωπικού έχουν παραδοθεί στις φλόγες λέει ο Χίουιτ.

1146: Ο υπουργός πληροφοριών του Ιράκ διαψεύδει τις πληροφορίες για τον θάνατο του διοικητή των Ιρακινών δυνάμεων στα νότια της χώρας, Αλί Χασάν αλ-Ματζίντ.

1130: Ο Αμερικανικός στρατός ανακοινώνει ότι κρατεί περισσότερους από 6 χιλιάδες Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου.

1120: Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν και συνέλαβαν ξένους στρατιώτες που πολεμούσαν στο πλευρό των Ιρακινών. Πρόσθεσαν δε ότι κατέστρεψαν ένα στρατόπεδο στο Σαλμάν Πακ που σύμφωνα με τους ίδιους χρησιμοποιείτο για την εκπαίδευση ξένων τρομοκρατών.

1113: Οι Αμερικανικές δυνάμεις παραδέχονται ότι Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη μπορεί να ευθύνονται για την επίθεση κατά κομβόι στο Βόρειο Ιράκ στις 3 Απριλίου που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τριών στρατιωτών.

1045: Ο υπουργός πληροφοριών του Ιράκ Μοχάμεντ Σαίντ αλ-Σαχάφ δήλωσε ότι οι Ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν 50 Αμερικανούς στρατιώτες και κατέστρεψαν τουλάχιστον 6 άρματα μάχης κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο αεροδρόμιο της Ιρακινής πρωτεύουσας την νύχτα. Για μια ακόμη φορά διέψευσε ότι ο Αμερικανικός στρατός ελέγχει το αεροδρόμιο.

1011: Ένα κομβόι στο οποίο επέβαιναν Ρώσοι διπλωμάτες – μεταξύ των οποίων και ο Ρώσος πρέσβης στην Βαγδάτη – δέχθηκε επίθεση καθώς αποχωρούσε από την Ιρακινή πρωτεύουσα με κατεύθυνση την Συρία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τραυματισμοί.

0850: Οι Αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 2 έως 3 χιλιάδες Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες γύρω από την Βαγδάτη.

08:40 Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νοτιοδυτικά της Βαγδάτης μεταδίδει απεσταλμένος του Ρόιτερς. Αμερικανική αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση από ιρακινούς στρατιώτες στην περιοχή.

07:20 H ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε ότι οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαγδάτη από τις 6 το απόγευμα έως τις 6 τα ξημερώματα.

06:00 Εκατοντάδες αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα διέσχισε τον Ευφράτη κατευθυνόμενη προς τη Βαγδάτη, μεταδίδει ανταποκριτής του BBC.

05:14 O υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Κχαράζι, ανανχωρεί για την Τουρκία όπου θα έχει επαφές σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ.

00:07 Ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι μονάδες της ιρακινής προεδρικής φρουράς περιπολούν στους δρόμους της Βαγδάτης.


Κυριακή 06 Απριλίου 2003 - 17:08 ('Ωρα Λονδίνου)
'Φίλια' επίθεση κατά Αμερικανών κομμάντος
 

Στενή συνεργασία έχουν Αμερικανοί και Κούρδοι

Στο βόρειο Ιράκ Αμερικανικό αεροσκάφος βομβάρδισε κατά λάθος Αμερικανούς κομάντος και Κούρδους μαχητές με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα και να τραυματισθούν πολλοί άλλοι.

Μεταξύ των τραυματιών είναι ο αδελφός του Μασούντ Μπαρζανί, ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν καθώς και ο απεσταλμένος του BBC στο Βόρειο Ιράκ, Τζον Σίμσον, που τραυματίσθηκε ελαφρά στο πόδι.

Ο Σίμσον μετέδωσε ότι ο Αμερικανός αξιωματικός που ήταν επικεφαλής της μονάδας ζήτησε αεροπορική υποστήριξη κατά Ιρακινού άρματος μάχης.

Όμως το αεροσκάφος έριξε τις βόμβες του λίγα λεπτά αργότερα πάνω στο Αμερικανικό κομβόι.

Αμερικανοί αξιωματικοί είπαν ότι διερευνάται το επεισόδιο που έγινε κοντά στην πόλη Αρμπίλ.


Κυριακή 06 Απριλίου 2003 - 15:06 ('Ωρα Λονδίνου)
'Φίλια' επίθεση κατά Αμερικανών κομμάντο
 

Στενή συνεργασία έχουν Αμερικανοί και Κούρδοι

Στο βόρειο Ιράκ Αμερικανικό αεροσκάφος βομβάρδισε κατά λάθος Αμερικανούς κομάντος και Κούρδους μαχητές με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα και να τραυματισθούν πολλοί άλλοι.

Μεταξύ των τραυματιών είναι ο αδελφός του Μασούντ Μπαρζανί, ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν καθώς και ο απεσταλμένος του BBC στο Βόρειο Ιράκ, Τζον Σίμσον, που τραυματίσθηκε ελαφρά στο πόδι.

Ο Σίμσον μετέδωσε ότι ο Αμερικανός αξιωματικός που ήταν επικεφαλής της μονάδας ζήτησε αεροπορική υποστήριξη κατά Ιρακινού άρματος μάχης.

Όμως το αεροσκάφος έριξε τις βόμβες του λίγα λεπτά αργότερα πάνω στο Αμερικανικό κομβόι.

Αμερικανοί αξιωματικοί είπαν ότι διερευνάται το επεισόδιο που έγινε κοντά στην πόλη Αρμπίλ.


Κυριακή 06 Απριλίου 2003 - 15:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση κατά Ρώσων διπλωματών έξω από την Βαγδάτη
 

Ο Πούτιν έχει εκφρασθεί κατά του πολέμου

Οι Ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μία πομπή αυτοκινήτων στο οποίο βρισκόταν και το αυτοκίνητο του Ρώσου πρέσβη στην Βαγδάτη δέχθηκε επίθεση στο δρόμο προς τα σύνορα με την Συρία.

Οι Ρωσικές αρχές είπαν ότι τουλάχιστον πέντε διπλωμάτες τραυματίσθηκαν.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με ελαφρά όπλα 8 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

Στην πομπή βρισκόταν 25 άτομα μεταξύ των οποίων και Ρώσοι δημοσιογράφοι που εγκατέλειπαν το Ιράκ με κατεύθυνση την Συρία.

Σύμφωνα με το Ρωσικό υπουργείο εξωτερικών, τόσο οι Αμερικανικές στρατιωτικές αρχές όσο και το Ιράκ είχαν ενημερωθεί για την πορεία που θα ακολουθούσε η πομπή και για την χρονική στιγμή της αναχώρησης.

Ο Ρωσικό υπουργείο εξωτερικών κάλεσε τους πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράκ στη Μόσχα για να ζητήσει εξηγήσεις και την τιμωρία των υπεύθυνων.

Η Αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Κατάρ ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν υπήρχαν Αμερικανική ή Βρετανικά στρατεύματα εκείνη την ώρα στην περιοχή όπου έγινε η επίθεση.

Χθες η Μόσχα αποφάσισε να απομακρύνει από τη Βαγδάτη σχεδόν όλα τα μέλη της διπλωματικής της αποστολής.


Κυριακή 06 Απριλίου 2003 - 06:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαρκείς περιπολίες στη Βαγδάτη
 

Αμερικανικά άρματα μάχης στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης

Ίλη αμερικανικών αρμάτων μάχης διέσχισε τον Ευφράτη κατευθυνόμενη προς τη Βαγδάτη, μεταδίδει ανταποκριτής του BBC.

Ε τω μεταξύ τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το βράδυ του Σαββάτου την ιρακινή πρωτεύουσα στην οποία περιπολούν συνεχώς μαχητικά αεροσκάφη.

Οι αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν για πρώτη φορά στα προάστια της Ιρακινής πρωτεύουσας αλλά δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι κατάφεραν να προσεγγίσουν κεντρικά σημεία της πόλης.

VIDEO
Τα Αμερικανικά στρατεύματα συνάντησαν σφοδρή αλλά σποραδική αντίσταση από μονάδες της Ιρακινής προεδρικής φρουράς.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι επιχειρήσεις του Αμερικανικού στρατού με αποστολή «συγκεκριμένους στόχους» μέσα στην Βαγδάτη θα συνεχισθούν.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο κάνει σαφείς τους στόχους της εισβολής στη Βαγδάτη: ακολουθείται, τονίζεται, η τακτική των συνεχών περιπολιών--για να υπάρχει συνεχής αμερικανική παρουσία στην περιοχή και όχι απαραίτητα για να τεθεί η πόλη υπό κατοχή.

Μάχες και στο αεροδρόμιο

Οι πιο σφοδρές μάχες διεξήχθησαν στην περίμετρο του αεροδρομίου της Βαγδάτης.


Ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχο του το αεροδρόμιο και ότι τουλάχιστον 1000 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες.

Εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι αποστέλλονται ενισχύσεις για να ενεργοποιηθεί το αεροδρόμιο και να λειτουργήσει σαν στρατιωτική βάση.

Διαψεύδονται οι Αμερικανικοί ισχυρισμοί

Ο ανταποκριτής του BBC στην Βαγδάτη μεταδίδει ότι οι Αμερικανοί δεν έφτασαν στο κέντρο της Βαγδάτης όπως ισχυρίσθηκαν νωρίς το πρωί.

Πραγματοποίησαν μια επιχείρηση στην νοτιοδυτική άκρη της πόλης που είχε περισσότερο να κάνει με δημόσιες σχέσεις: Να αποδείξουν δηλαδή ότι μπορούν να εισβάλλουν όταν αυτοί θέλουν.

Λίγο μετά τη δύση του ηλίου ακούστηκε ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της Βαγδάτης κοντά στο ξενοδοχείο που διαμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι.

Νωρίτερα οι ξένοι δημοσιογράφοι που επισκέφθηκαν διάφορα σημεία της πόλης μετέδωσαν ότι Ιρακινά άρματα μάχης και ισχυρές δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί σε κομβικά σημεία.

Ανταποκριτής του BBC μετέδωσε ότι υπάρχουν πολλά θύματα από τις μάχες, ενώ εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού είπε ότι όταν οι μάχες ήταν στο κατακόρυφο, περίπου 100 Ιρακινοί την ώρα μεταφέρονταν σε ένα κεντρικό νοσοκομείο της πόλης.

Άλλες εξελίξεις

  • Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι Αμερικανοί εξαπέλυσαν επίθεση κατά της Καρμπάλα, που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης, για να διασφαλίσουν τα νώτα των αμερικανικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο.

  • Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δυνάμεις τους συγκρούονται τώρα με την μεραρχία Αλ-Νίντα της ιρακινής Προεδρικής Φρουράς ανατολικά της Βαγδάτης.

  • Ο ανταποκριτής του BBC που βρίσκεται με τους Αμερικανούς πεζοναύτες μεταδίδει ότι γίνονται μεγάλες μάχες κατά μήκος των όχθεων του Τίγρη.
  • Αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 επιτίθενται εναντίον ιρακινών θέσεων σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τη Μοσούλη, όπου συνεχίζεται η προέλαση των κουρδικών δυνάμεων. Ενισχύσεις στέλλονται στην περιοχή μετά τις μεγάλες μάχες που έγιναν χθες εκεί.

  • Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού δήλωσαν ότι Αμερικανοί στρατιώτες ήταν οι οκτώ νεκροί που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια αποστολής με στόχο την απελευθέρωση ενός μέλους των αμερικανικών δυνάμεων, της Τζέσικα Λιντς, στο νότιο Ιράκ.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες από το νότιο Ιράκ,, οι βρετανικές δυνάμεις στο νότιο Ιράκ ανακάλυψαν εκατοντάδες πτώματα σε πρόχειρο νεκτροτομείο. Το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες μεταδίδει ότι οι Βρετανοί στρατιώτες είδαν σε εγκατελελειμένη στρατιωτική βάση στα περίχωρα του Αλ Ζουμπάι κρανία, ανθρώπινα οστά και ιρακινές στρατιωτικές στολές σε πλαστικές σακούλες και χαρτονένια φέρετρα.

  • Η τουρκική κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Ουάσινγκτον, αποφάσισε να απελάσει τρεις Ιρακινούς διπλωμάτες οι οποίοι ανέπτυσσαν δραστηριότητες που δεν συνάδουν με την διπλωματική τους ιδιότητα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

  • Σάββατο 05 Απριλίου 2003 - 21:20 ('Ωρα Λονδίνου)
    Μήνυμα αντίστασης από τo Ιράκ
     

    Ο υπουργός πληροφοριών του Ιράκ απορρίπτει τους Αμερικανικούς ισχυρισμούς

    O πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν εμφανίσθηκε για μιά ακόμη φορά στην ιρακινή τηλεόραση. Μαζί του ήταν ανώτατοι στρατιωτικοί και οι δύο γιοί του.

    Νωρίτερα, ο υπουργός τύπου και πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαιντ αλ-Σαχάφ, τόνισε ότι οι δυνάμεις της χώρας του κατάφεραν να ανακαταλάβουν το αεροδρόμιο.

    Ο Ιρακινός αξιωματούχος ανέγνωσε επίσης ανακοίνωση του προέδρου Σανάμ Χουσείν που καλεί τους Ιρακινούς να εντείνουν τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών και των βρετανικών στρατευμάτων

    Ο εχθρός, τονίζει, επικεντρώνει την προσοχή του στη Βαγδάτη γιατί είχε απώλειες, όπως είπε, σε άλλες περιοχές.

    Διαδοχικές εμφανίσεις Χουσεΐν στην τηλεόραση

    Εν τω μεταξύ την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, πραγματοποίησε δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις για να διασκεδάσει τις φήμες περί τραυματισμού του.

    Στην πρώτη ο Σαντάμ Χουσεΐν διάβασε μήνυμα με το οποίο καλεί τον ιρακινό λαό να αντισταθεί στις συμμαχικές δυνάμεις που κατευθύνονται προς τη Βαγδάτη.

    Με στρατιωτική στολή και στρατιωτικό μπερέ ο Σαντάμ Χουσεΐν ζήτησε από τους Ιρακινούς «να τους χτυπήσουν αλύπητα».

    Δεν είναι απολύτως σαφές εάν επρόκειτο για απευθείας μετάδοση του μηνύματος ή αυτό ήταν μαγνητοσκοπημένο.

    Ωστόσο, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι η αναφορά του Ιρακινού προέδρου στην κατάρριψη του ελικοπτέρου τύπου Απάτσι, η οποία σημειώθηκε στις 20 Μαρτίου, υποδεικνύει ότι ο πρόεδρος του Ιράκ και οι γιοι του διεσώθησαν του βομβαρδισμού της 19ης Μαρτίου.

    Στη δεύτερη εμφάνισή του, η Ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες στις οποίες ο Σαντάμ Χουσεϊν εμφανίζεται να περπατά στους δρόμους της Βαγδάτης υπό τις επευφημίες των Ιρακινών πολιτών.

    Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, αυτή ήταν και η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Ιρακινού προέδρου από την αρχή τψν εχθροπραξιών.

    Αμερικανοί ειδικοί επισημαίνουν ότι ίσως ο άνδρας που εμφανίζεται να περπατά και να χαιρετά τα πλήθη ίσως να ήταν σωσίας του Σαντάμ Χουσεϊν.


    Κυριακή 06 Απριλίου 2003 - 08:42 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ισχυρές δυνάμεις προς τη Βαγδάτη
     

    Περίπου 2.000 θωρακισμένα οχήματα πιστεύεται ότι διέσχισαν τον Ευφράτη

    Εκατοντάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα διέσχισαν τον Ευφράτη ακολουθώντας διαδρομή προς το Βαγδάτη μεταδίδει απεσταλμένος του BBC στην περιοχή.

    VIDEO
    Ανταποκριτής του Ρόιτερς μεταδίδει ότι ακούστηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών και ρήψη ρουκετών στα δυτικά της Βαγδάτης.

    Εν τω μεταξύ η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε ότι θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη από τις 6 το απόγευμα τοπική ώρα έως τις έξι το πρωί.

    Το βράδυ του Σαββάτου τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την ιρακινή πρωτεύουσα στην οποία περιπολούν πλέον συνεχώς μαχητικά και μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν το Σάββατο για πρώτη φορά στα προάστια της Ιρακινής πρωτεύουσας όπου συνάντησαν σφοδρή αντίσταση. Μέλη του ερυθρού σταυρού ανέφεραν ότι από τις χτεσινές συγκρούσεις κοντά στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν εκατοντάδες ιρακινοί.


    Παρόλα αυτά διαψεύδονται οι πληροφορίες ότι κατάφεραν να προσεγγίσουν κεντρικά σημεία της πόλης. Συγκεκριμένα ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν ότι ουδέποτε έφτασαν αμερικανικές δυνάμεις εισβολής έστω και σε μικρή απόσταση από το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας όπως είχαν ισχυριστεί αμερικανοί αξιωματούχοι.

    Εν τω μεταξύ σθεναρή αντίσταση από τις ιρακινές δυνάμεις συναντούν οι ομάδες κούρδων και ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν να κινηθούν προς τη Μοσούλη στα βόρεια της χώρας. Ανταποκριτής του ΒΒC που συνοδεύει τις δυνάμεις των κούρδων αναφέρει ότι ζητήθηκε συνδρομή αεροπορικών δυνάμεων.

    Συγκρούσεις αναφέρθηκαν και στη Βασόρα μεταξύ ιρακινών και βρετανικών δυνάμεων.

    Αντιπολεμικές εκδηλώσεις

    Στη Βρετανία έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή μεγάλες αντιπολεμικές εκδηλώσεις έξω από στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται για την εισβολή.

    Αντιπολεμικές διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ισπανία και πολλές ακόμη χώρες του κόσμου ενώ νωρίτερα χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στην Ινσονησία.


    Κυριακή 06 Απριλίου 2003 - 07:36 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Κυριακή 6 Απριλίου 2003

    (ώρα Λονδίνου)


    08:40 Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νοτιοδυτικά της Βαγδάτης μεταδίδει απεσταλμένος του Ρόιτερς. Αμερικανική αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση από ιρακινούς στρατιώτες στην περιοχή.

    07:20 H ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε ότι οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαγδάτη από τις 6 το απόγευμα έως τις 6 τα ξημερώματα.

    06:00 Εκατοντάδες αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα διέσχισε τον Ευφράτη κατευθυνόμενη προς τη Βαγδάτη, μεταδίδει ανταποκριτής του BBC.

    05:14 O υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Κχαράζι, ανανχωρεί για την Τουρκία όπου θα έχει επαφές σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ.

    00:07 Ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι μονάδες της ιρακινής προεδρικής φρουράς περιπολούν στους δρόμους της Βαγδάτης.


    Κυριακή 06 Απριλίου 2003 - 06:27 ('Ωρα Λονδίνου)
    Διαρκείς περιπολίες στη Βαγδάτη
     

    Αμερικανικά άρματα μάχης στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης

    Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το βράδυ του Σαββάτου την ιρακινή πρωτεύουσα στην οποία περιπολούν συνεχώς μαχητικά αεροσκάφη.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν για πρώτη φορά στα προάστια της Ιρακινής πρωτεύουσας αλλά δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι κατάφεραν να προσεγγίσουν κεντρικά σημεία της πόλης.

    VIDEO
    Τα Αμερικανικά στρατεύματα συνάντησαν σφοδρή αλλά σποραδική αντίσταση από μονάδες της Ιρακινής προεδρικής φρουράς.

    Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι επιχειρήσεις του Αμερικανικού στρατού με αποστολή «συγκεκριμένους στόχους» μέσα στην Βαγδάτη θα συνεχισθούν.

    Παράλληλα, με ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο κάνει σαφείς τους στόχους της εισβολής στη Βαγδάτη: ακολουθείται, τονίζεται, η τακτική των συνεχών περιπολιών--για να υπάρχει συνεχής αμερικανική παρουσία στην περιοχή και όχι απαραίτητα για να τεθεί η πόλη υπό κατοχή.

    Μάχες και στο αεροδρόμιο

    Οι πιο σφοδρές μάχες διεξήχθησαν στην περίμετρο του αεροδρομίου της Βαγδάτης.


    Ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχο του το αεροδρόμιο και ότι τουλάχιστον 1000 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες.

    Εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι αποστέλλονται ενισχύσεις για να ενεργοποιηθεί το αεροδρόμιο και να λειτουργήσει σαν στρατιωτική βάση.

    Διαψεύδονται οι Αμερικανικοί ισχυρισμοί

    Ο ανταποκριτής του BBC στην Βαγδάτη μεταδίδει ότι οι Αμερικανοί δεν έφτασαν στο κέντρο της Βαγδάτης όπως ισχυρίσθηκαν νωρίς το πρωί.

    Πραγματοποίησαν μια επιχείρηση στην νοτιοδυτική άκρη της πόλης που είχε περισσότερο να κάνει με δημόσιες σχέσεις: Να αποδείξουν δηλαδή ότι μπορούν να εισβάλλουν όταν αυτοί θέλουν.

    Λίγο μετά τη δύση του ηλίου ακούστηκε ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της Βαγδάτης κοντά στο ξενοδοχείο που διαμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι.

    Νωρίτερα οι ξένοι δημοσιογράφοι που επισκέφθηκαν διάφορα σημεία της πόλης μετέδωσαν ότι Ιρακινά άρματα μάχης και ισχυρές δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί σε κομβικά σημεία.

    Ανταποκριτής του BBC μετέδωσε ότι υπάρχουν πολλά θύματα από τις μάχες, ενώ εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού είπε ότι όταν οι μάχες ήταν στο κατακόρυφο, περίπου 100 Ιρακινοί την ώρα μεταφέρονταν σε ένα κεντρικό νοσοκομείο της πόλης.

    Άλλες εξελίξεις

  • Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι Αμερικανοί εξαπέλυσαν επίθεση κατά της Καρμπάλα, που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης, για να διασφαλίσουν τα νώτα των αμερικανικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο.

  • Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δυνάμεις τους συγκρούονται τώρα με την μεραρχία Αλ-Νίντα της ιρακινής Προεδρικής Φρουράς ανατολικά της Βαγδάτης.

  • Ο ανταποκριτής του BBC που βρίσκεται με τους Αμερικανούς πεζοναύτες μεταδίδει ότι γίνονται μεγάλες μάχες κατά μήκος των όχθεων του Τίγρη.
  • Αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 επιτίθενται εναντίον ιρακινών θέσεων σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τη Μοσούλη, όπου συνεχίζεται η προέλαση των κουρδικών δυνάμεων. Ενισχύσεις στέλλονται στην περιοχή μετά τις μεγάλες μάχες που έγιναν χθες εκεί.

  • Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού δήλωσαν ότι Αμερικανοί στρατιώτες ήταν οι οκτώ νεκροί που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια αποστολής με στόχο την απελευθέρωση ενός μέλους των αμερικανικών δυνάμεων, της Τζέσικα Λιντς, στο νότιο Ιράκ.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες από το νότιο Ιράκ,, οι βρετανικές δυνάμεις στο νότιο Ιράκ ανακάλυψαν εκατοντάδες πτώματα σε πρόχειρο νεκτροτομείο. Το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες μεταδίδει ότι οι Βρετανοί στρατιώτες είδαν σε εγκατελελειμένη στρατιωτική βάση στα περίχωρα του Αλ Ζουμπάι κρανία, ανθρώπινα οστά και ιρακινές στρατιωτικές στολές σε πλαστικές σακούλες και χαρτονένια φέρετρα.

  • Η τουρκική κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Ουάσινγκτον, αποφάσισε να απελάσει τρεις Ιρακινούς διπλωμάτες οι οποίοι ανέπτυσσαν δραστηριότητες που δεν συνάδουν με την διπλωματική τους ιδιότητα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.