Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-04-08

  1. Αργός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
  2. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  3. Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα
  4. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  5. Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα
  6. Στη Χάγη Μουσουλμάνοι της Βοσνίας
  7. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  8. Σφοδρές μάχες στη Βαγδάτη
  9. «Με τη βοήθεια σεΐχη η διοίκηση της Βασόρας»
  10. Ενώπιον της δικαιοσύνης Iσραηλινοί στρατιώτες
  11. Οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ
  12. Μάχες στο κέντρο της Βαγδάτης
  13. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  14. Στόχος: εγκαταστάσεις - κλειδιά στη Βαγδάτη
  15. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  16. «Σε μας στρέφονται τώρα οι Ιρακινοί»
  17. «Εγχειρήσεις χωρίς αναισθητικό στη Βαγδάτη»
  18. «Φταίνε οι κατσαρίδες»
  19. Στόχος: εγκαταστάσεις - κλειδιά στη Βαγδάτη
  20. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  21. Πάνω από 14 νεκροί από βομβαρδισμό στη Βαγδάτη
  22. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  23. Για το μέλλον του Ιράκ συζητούν Μπους και Μπλερ
  24. Εγχειρήσεις χωρίς αναισθητικά στη Βαγδάτη
  25. Πάνω από 14 νεκροί από βομβαρδισμό στη Βαγδάτη

Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 23:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Αργός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
 

Προβλεπόμενη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης με πληθωριστικές πιέσεις επί των τιμών θα είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, προβλέπεται μείωση της οικονομικής ανάπτυξης τόσο το 2003 όσο και το 2004.

Η μείωση αυτή θα είναι πολύ μικρότερη απ΄ ότι στις άλλες χώρες, παρατηρεί η Κομισιόν, και το εξηγεί λέγοντας ότι αυτό οφείλεται στην έντονη εγχώρια ζήτηση, ιδιαίτερα στις επενδυτικές δαπάνες, λόγω των Ολυμπιακών αγώνων, καθώς και στις χρηματικές εισροές από το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

«Αντίθετα» προβλέπει η Κομισιόν, « η ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία που είχε εμφανισθεί το 2002 και το 2003».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει, πάντως, ότι και μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες θα μπορούσε η Ελλάδα να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης εάν ληφθεί υπ' όψιν η υπόθεση βελτίωσης του διεθνούς κλίματος από το 2004, καθώς και τα χαμηλά επιτόκια.

Ανεργία

Η Κομισιόν δεν θέλει να προχωρήσει σε μια εις βάθος ανάλυση του φαινομένου της υψηλής ανεργίας στην Ελλάδα, όπως ακριβώς κάνει και για τις άλλες κοινοτικές χώρες που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά.

Αυτή η άρνηση της οφείλεται στο γεγονός πως μια συνεπής πολιτική αντιμετώπιση της ανεργίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαιτούσε τη λήψη άλλης τάξεως μέτρων οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα, εκτός της επίσημης νέο-φιλελεύθερης γραμμής, που ο αρμόδιος επίτροπος Πέδρο Σόλμπες, μολονότι σοσιαλδημοκράτης, υπερασπίζεται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια.

Έτσι στην ίδια πάντα έκθεση, διαπιστώνεται ότι η έντονη εγχώρια οικονομική δραστηριότητα δεν έχει προκαλέσει μείωση του ποσοστού της ανεργίας που εξακολουθεί να είναι ανάμεσα στα τρία ή τέσσερα υψηλότερα των κοινοτικών χωρών.

Ιδιωτική κατανάλωση

Η προβλεπόμενη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Επιτροπής, οφείλεται στις διεθνείς αβεβαιότητες σε συνδυασμό με τις επιμένουσες πληθωριστικές πιέσεις.

Παράλληλα υπογραμμίζεται το μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα του αρνητικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας με τον υπόλοιπο κόσμο, που είναι αίτιο και αποτέλεσμα της συνεχώς εξασθενούμενης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της διαφοράς του υψηλού πληθωρισμού της Ελλάδας με τον πληθωρισμό των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Πληθωρισμός

Ως προς τον πληθωρισμό, αυτός θα παραμείνει - λέει η Κομισιόν – σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα, λόγω των τιμών του πετρελαίου, των τιμών των πρώτων υλών, της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ και του εισαγομένου πληθωρισμού.

Για τις αναγκαίες δημοσιονομικές αναπροσαρμογές και οικονομίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει τις αμφιβολίες της για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τις πετύχει.

Ως αιτία αναφέρεται ότι η Κομισιόν δεν πιστεύει ότι είναι δυνατή η μείωση των πρωτογενών δημοσίων δαπανών καθώς και ότι δεν υπάρχουν αποφασιστικά μέτρα αντιμετώπισης μιας σειράς ανελαστικών δημοσίων δαπανών.


Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 00:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Τετάρτη 9 Απριλίου 2003

(ώρα Λονδίνου)


0015:
Η Κεντρική Διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοινώνει ότι δύο Αμερικανοί πιλότοι αγνοούνται, μετά την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους τους F-15E στο Ιράκ, την περασμένη Κυριακή.


Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 21:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα
 

Η Χαμάς λέει οτι σκοτώθηκαν δύο μέλη της

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Γάζα, αναφέρουν πληροφορίες.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πυραύλους, προσπαθώντας, κατά τα φαινόμενα να πλήξουν ένα όχημα.

Ακολούθησαν σκηνές πανδαιμόνιου καθώς τα ασθενοφόρα προσπαθούσαν να μεταφέρουν τους τραυματίες – ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά - στα νοσοκομεία.

Είναι η πρώτη αεροπορική επίθεση Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις στη γειτονιά Ζεϊτούν, που θεωρείται το προπύργιο της οργάνωσης Χαμάς.

Από την έναρξη της παλαιστινιακής ιντιφάντα, πριν από 30 μήνες, η Χαμάς έχει αναλάβει την ευθύνη δεκάδων επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.

«Στόχος η Χαμάς»

Οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας λένε ότι δύο μαχητικά F-16 του Ισραήλ πέταξαν πάνω από την περιοχή, λίγο πριν την επίθεση.

Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έμοιαζαν να στοχεύουν ένα αυτοκίνητο, αλλά ο πρώτος πύραυλος αστόχησε, λέει αυτόπτης μάρτυρας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων το "ύποπτο όχημα" ανήκε στην στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς.

Η Χαμάς παραδέχθηκε οτι δύο στελέχη της σκοτώθηκαν απο την επίθεση.

Η ταυτότητα των νεκρών δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, όμως τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι σκοτώθηκε ανώτατο μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Πριν από περίπου ένα μήνα, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Χαμάς, ο Ιμπραχίμ αλ Μακαντμά, σκοτώθηκε σε παρόμοια επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.


Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 20:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Tρίτη 8 Απριλίου 2003

(ώρα Λονδίνου)


1805: Το Πεντάγωνο λέει πως πιστεύει ότι οι δυνάμεις της ιρακινής Προεδρικής Φρουράς μπορούν ακόμα να προβάλουν σθεναρή αντίσταση.

1758: Το Πεντάγωνο λέει ότι η ιρακινή ηγεσία εξακολουθεί να δίνει διαταγές αλλά δεν φαίνεται πολύ συντονισμένη.

1650: Βρετανική πηγή των δυνάμεων ασφαλείας λέει στο BBC ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι μάλλον ζωντανός.

1632: Αδέσποτη ρουκέτα, προφανώς από το εμπόλεμο Ιράκ, έπληξε περιοχή του νοτίου Ιράν με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος. Έχουν προηγηθεί δύο παρόμοια περιστατικά.

1600: O Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να παίξουν κεντρικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

1422: H Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε πως επλήγη από αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος η διπλωματική της αποστολή στη Βαγδάτη.

1342: Εξέπνευσε ο 37χρονος Ισπανός εικονολήπτης Χοσέ Κούσο, ο οποίος είχε τραυματισθεί από την αμερικανική οβίδα που έπληξε το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη". Σκοτώθηκε επίσης κι ένας εικονολήπτης του πρακτορείου Ρόιτερ.

1235: Ιρανοί φοιτητές πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη φωνάζοντας συνθήματα όπως "Θάνατος στην Αμδερική, Θάνατος στη Βρετανία".

1226: Ο ηγέτης των σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ της αντιπολίτευσης, Αγιατολάχ Μοχάμαντ-Μπακέρ Χακίμ, δήλωσε πως θα επιστρέψει στην πατρίδα του μετά από 20 και πλέον χρόνια εξορίας στο γειτονικό Ιράν.

1202: Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποιεί ότι υπάρχουν πολύ λίγα ιατρικά εφόδια στη Βαγδάτη, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα απ'τα θύματα.

1148: Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδικάζει και τις δύο πλευρές στον πόλεμο του Ιράκ για τον θάνατο των δημοσιογράφων και ζητεί την παραπομπή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη.

1145: Eξέπνευσε ο εικονολήπτης του πρακτορείου Ρόιτερ, Τάρας Προτσιούκ, ηλικίας 35 ετών, ο οποίος είχε τραυμαστισθεί από την αμερικανική οβίδα που έπληξε το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη". Τρεις άλλοι συνεργάτες του Ρόιτερ κι ένας Ισπανός εικολήπτης τραυματίστηκαν επίσης.

1132: Αμερικανοί πεζοναύτες καταλαμβάνουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ρασίντ στα ανατολικά περίχωρα της Βαγδάτης. Αξιωματικός δήλωσε στο Ρόιτερ πως οι δυνάμεις του δεν συνάντησαν αντίσταση. Το αεροδρόμιο απέχει πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

1053: Αμερικανός στρατηγός επιβεβαίωσε ότι το αεροπλάνο Α-10 είχε καταρριφθεί.

1040: Δύο Πολωνοί δημοσιογράφοι, που είχαν συλληφθεί τη Δευτέρα από τις ιρακινές δυνάμεις τη Δευτέρα, κατάφεραν να διαφύγουν και να φτάσουν σώοι και αβλαβείς στην πόλη Νατζάφ του κεντρικού Ιράκ.

1020: O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε πως θα συσταθεί το συντομότερο δυνατόν μία μεταβατική αρχή με τη συμετοχή Ιρακινών από το εσωτερικό της χώρας και το εξωτερικό. Τα Ηνωμένα Έθνη, πρόσθεσε, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

1000: Ο διοικητής της τρίτης μεραρχίας πεζικού δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι αμερικανικό άρμα μάχης έβαλε κατά του ξενοδοχείου "Παλαιστίνη" στη Βαγδάτη, απαντώντας σε πυρά ελαφρών όπλων και οβίδες που είχαν ριφθεί. Δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν.

0953: O απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη, Ράγκι Ομάαρ, μεταδίδει ότι όλμος κατά τα φαινόμενα προκάλεσε την έκρηξη στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" και πως το κτίριο δεν είχε γίνει σκόπιμα στόχος.

0942: Το Πεντάγωνο ανακοινώνει ότι αμερικανικό αεροσκάφος A-10 έπεσε κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης--σώθηκε ο πιλότος του.

0937: Το πρακτορείο Ρόιτερ επιβεβαιώνει ότι τέσσερις συνεργάτες του τραυματίστηκαν στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη", όπου σημειώθηκε έκρηξη, και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

0925: Ο Iρακινός υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Μοχάμεντ Σαίντ αλ-Σαχάφ δηλώνει στους δημοσιογράφους πως οι Αμερικανοί στυρατιώτες δεν έχουν άλλη επιλογή--"ή θα παραδοθούν ή θα καούν μέσα στα άρματα μάχης".

0907: Έκρηξη στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" όπου μένουν ξένοι δημοσιογράφοι. Τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν.

0852: Διεκόπη η λειτουργία της ιρακινής κρατικής ραδιοφωνίας. Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους "θέλουν σαφώς να καταστρέψουν τον μηχανισμό που διαθέτει ο Σαντάμ Χουσείν για να μεταδίδει ψεύδη".

0846: Δύο άρματα μάχης Έιμπραμς εμφανίζονται στην στρατηγικής σημασίας γέφυρα του Τίγρη, Τζουμπουρίγια, και στρέφουν τα πολυβόλα τους προς την ανατολική Βαγδάτη.

0828: Δύο αμερικανικά ελικόπτερα Απάτσι βομβαρδίζουν συγκρότημα κτιρίων που πιστεύεται πως εχρησιμοποιείτο από την Προεδρική Φρουρά στη νοτιοανατολική Βαγδάτη. Έχουν επίσης θεαθεί πολεμικά αεροπλάνα στην περιοχή.

0800: Η ιρακινή κρατική τηλεόραση σταμάτησε να εκπέμπει. Προηγουμένως δεν είχε δείξει το πρωινό δελτίο ειδήσεων, εξέπεμπε αρχειακό υλικό με τον Σαντάμ Χουσεΐν και πατριωτικά τραγούδια.

0650: Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα δήλωσε ότι ο ανταποκριτής του Ταρίμπ Αγιούμπ υπέκυψε στα τραύματά του. Είχε τραυματιστεί από βόμβα που έπεσε στα γραφεία του Αλ-Τζαζίρα στη Βαγδάτη.

0640: Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες ανταλλάσσουν πυρά σε δύο σημαντικές γέφυρες στην κεντρική Βαγδάτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

0500: Αμερικανοί πεζοναύτες πολεμούν με Ιρακινούς μαχητές στα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης. Ανταποκριτής του CNN που ακολουθεί τους πεζοναύτες λέει ότι κατευθύνονται προς την πόλη.

0450: Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα λέει ότι το γραφείο του στη Βαγδάτη επλήγη από αμερικανικό πύραυλο. Ενας κάμεραμαν τραυματίστηκε, ενώ αγνοείται η τύχη ενός άλλου εργαζομένου.

0325: Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες μάχονται γύρω από το κύριο προεδρικό μέγαρο. Ακούγονται πυρά οπλοπολυβόλων, οβίδες και όλμοι.

0235: Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Πεντάγωνο δήλωσαν ότι ο λόγος που οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Δευτέρα κατοικημένη περιοχή στη Βαγδάτη ήταν πληροφορίες ότι μπορεί να βρίσκονταν εκεί στελέχη της Ιρακινής ηγεσίας, και ενδεχομένως ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι γυιοί του. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πάνω από 14 κάτοικοι της συνοικίας Αλ-Μανσούρ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν χθες από την τεράστια έκρηξη, την οποία προκάλεσαν τέσσερεις βόμβες, που η κάθε μία ζύγιζε 900 κιλά.

0100: Πέντε μεγάλες εκρήξεις ακούγονται στη δυτική Βαγδάτη, γύρω από το προεδρικό παλάτι, και φωτιά φαίνεται στη περιοχή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

0055: Eκρήξεις και πυρά οπλοπολυβόλων ακούγονται στο προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ Χουσεΐν που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερ, που λέει ότι είναι σαν να βομβαρδίζουν το τετράγωνο Ιρακινές δυνάμεις.


Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 20:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα
 


Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Γάζα, αναφέρουν πληροφορίες.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πυραύλους, προσπαθώντας, κατά τα φαινόμενα να πλήξουν ένα όχημα.

Ακολούθησαν σκηνές πανδαιμόνιου καθώς τα ασθενοφόρα προσπαθούσαν να μεταφέρουν τους τραυματίες – ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά - στα νοσοκομεία.

Είναι η πρώτη αεροπορική επίθεση Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις στη γειτονιά Ζεϊτούν, που θεωρείται το προπύργιο της οργάνωσης Χαμάς.

Από την έναρξη της παλαιστινιακής ιντιφάντα, πριν από 30 μήνες, η Χαμάς έχει αναλάβει την ευθύνη δεκάδων επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.

«Στόχος η Χαμάς»

Οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας λένε ότι δύο μαχητικά F-16 του Ισραήλ πέταξαν πάνω από την περιοχή, λίγο πριν την επίθεση.

Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έμοιαζαν να στοχεύουν ένα αυτοκίνητο, αλλά ο πρώτος πύραυλος αστόχησε, λέει αυτόπτης μάρτυρας.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν κάποιος από τους πυραύλους των Ισραηλινών έπληξε τελικά το «ύποπτο» όχημα. Πληροφορίες λένε ότι χτυπήθηκαν απλώς περαστικοί και ένα κτίριο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων το αυτοκίνητο ανήκε στην στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς.

Η ταυτότητα των νεκρών δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, όμως τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι σκοτώθηκε ανώτατο μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Πριν από περίπου ένα μήνα, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Χαμάς, ο Ιμπραχίμ αλ Μακαντμά, σκοτώθηκε σε παρόμοια επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.


Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 17:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Στη Χάγη Μουσουλμάνοι της Βοσνίας
 

Περισσότεροι απο 200 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια του πολέμου

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία επέβαλε βαριές ποινές κάθειρξης σε δύο Μουσουλμάνους της Βοσνίας για εγκλήματα που διέπραξαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Ο Χζίμ Ντελίτς και ο Εσάντ Λάντσο είχαν ασκήσει έφεση στη πρώτη απόφαση του δικαστηρίου που τους είχε επιβάλει ποινές κάθειρξης 18 και 15 χρόνων αντίστοιχα για το βασανισμό Σέρβων πολιτών που κρατούνταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Είναι οι πρώτοι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας στους οποίους επιβάλλονται ποινές.


Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 17:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Tρίτη 8 Απριλίου 2003

(ώρα Λονδίνου)


1632: Αδέσποτη ρουκέτα, προφανώς από το εμπόλεμο Ιράκ, έπληξε περιοχή του νοτίου Ιράν με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος. Έχουν προηγηθεί δύο παρόμοια περιστατικά.

1600: O Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να παίξουν κεντρικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

1422: H Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε πως επλήγη από αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος η διπλωματική της αποστολή στη Βαγδάτη.

1342: Εξέπνευσε ο 37χρονος Ισπανός εικονολήπτης Χοσέ Κούσο, ο οποίος είχε τραυματισθεί από την αμερικανική οβίδα που έπληξε το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη". Σκοτώθηκε επίσης κι ένας εικονολήπτης του πρακτορείου Ρόιτερ.

1235: Ιρανοί φοιτητές πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη φωνάζοντας συνθήματα όπως "Θάνατος στην Αμδερική, Θάνατος στη Βρετανία".

1226: Ο ηγέτης των σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ της αντιπολίτευσης, Αγιατολάχ Μοχάμαντ-Μπακέρ Χακίμ, δήλωσε πως θα επιστρέψει στην πατρίδα του μετά από 20 και πλέον χρόνια εξορίας στο γειτονικό Ιράν.

1202: Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποιεί ότι υπάρχουν πολύ λίγα ιατρικά εφόδια στη Βαγδάτη, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα απ'τα θύματα.

1148: Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδικάζει και τις δύο πλευρές στον πόλεμο του Ιράκ για τον θάνατο των δημοσιογράφων και ζητεί την παραπομπή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη.

1145: Eξέπνευσε ο εικονολήπτης του πρακτορείου Ρόιτερ, Τάρας Προτσιούκ, ηλικίας 35 ετών, ο οποίος είχε τραυμαστισθεί από την αμερικανική οβίδα που έπληξε το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη". Τρεις άλλοι συνεργάτες του Ρόιτερ κι ένας Ισπανός εικολήπτης τραυματίστηκαν επίσης.

1132: Αμερικανοί πεζοναύτες καταλαμβάνουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ρασίντ στα ανατολικά περίχωρα της Βαγδάτης. Αξιωματικός δήλωσε στο Ρόιτερ πως οι δυνάμεις του δεν συνάντησαν αντίσταση. Το αεροδρόμιο απέχει πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

1053: Αμερικανός στρατηγός επιβεβαίωσε ότι το αεροπλάνο Α-10 είχε καταρριφθεί.

1040: Δύο Πολωνοί δημοσιογράφοι, που είχαν συλληφθεί τη Δευτέρα από τις ιρακινές δυνάμεις τη Δευτέρα, κατάφεραν να διαφύγουν και να φτάσουν σώοι και αβλαβείς στην πόλη Νατζάφ του κεντρικού Ιράκ.

1020: O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε πως θα συσταθεί το συντομότερο δυνατόν μία μεταβατική αρχή με τη συμετοχή Ιρακινών από το εσωτερικό της χώρας και το εξωτερικό. Τα Ηνωμένα Έθνη, πρόσθεσε, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

1000: Ο διοικητής της τρίτης μεραρχίας πεζικού δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι αμερικανικό άρμα μάχης έβαλε κατά του ξενοδοχείου "Παλαιστίνη" στη Βαγδάτη, απαντώντας σε πυρά ελαφρών όπλων και οβίδες που είχαν ριφθεί. Δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν.

0953: O απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη, Ράγκι Ομάαρ, μεταδίδει ότι όλμος κατά τα φαινόμενα προκάλεσε την έκρηξη στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" και πως το κτίριο δεν είχε γίνει σκόπιμα στόχος.

0942: Το Πεντάγωνο ανακοινώνει ότι αμερικανικό αεροσκάφος A-10 έπεσε κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης--σώθηκε ο πιλότος του.

0937: Το πρακτορείο Ρόιτερ επιβεβαιώνει ότι τέσσερις συνεργάτες του τραυματίστηκαν στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη", όπου σημειώθηκε έκρηξη, και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

0925: Ο Iρακινός υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Μοχάμεντ Σαίντ αλ-Σαχάφ δηλώνει στους δημοσιογράφους πως οι Αμερικανοί στυρατιώτες δεν έχουν άλλη επιλογή--"ή θα παραδοθούν ή θα καούν μέσα στα άρματα μάχης".

0907: Έκρηξη στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" όπου μένουν ξένοι δημοσιογράφοι. Τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν.

0852: Διεκόπη η λειτουργία της ιρακινής κρατικής ραδιοφωνίας. Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους "θέλουν σαφώς να καταστρέψουν τον μηχανισμό που διαθέτει ο Σαντάμ Χουσείν για να μεταδίδει ψεύδη".

0846: Δύο άρματα μάχης Έιμπραμς εμφανίζονται στην στρατηγικής σημασίας γέφυρα του Τίγρη, Τζουμπουρίγια, και στρέφουν τα πολυβόλα τους προς την ανατολική Βαγδάτη.

0828: Δύο αμερικανικά ελικόπτερα Απάτσι βομβαρδίζουν συγκρότημα κτιρίων που πιστεύεται πως εχρησιμοποιείτο από την Προεδρική Φρουρά στη νοτιοανατολική Βαγδάτη. Έχουν επίσης θεαθεί πολεμικά αεροπλάνα στην περιοχή.

0800: Η ιρακινή κρατική τηλεόραση σταμάτησε να εκπέμπει. Προηγουμένως δεν είχε δείξει το πρωινό δελτίο ειδήσεων, εξέπεμπε αρχειακό υλικό με τον Σαντάμ Χουσεΐν και πατριωτικά τραγούδια.

0650: Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα δήλωσε ότι ο ανταποκριτής του Ταρίμπ Αγιούμπ υπέκυψε στα τραύματά του. Είχε τραυματιστεί από βόμβα που έπεσε στα γραφεία του Αλ-Τζαζίρα στη Βαγδάτη.

0640: Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες ανταλλάσσουν πυρά σε δύο σημαντικές γέφυρες στην κεντρική Βαγδάτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

0500: Αμερικανοί πεζοναύτες πολεμούν με Ιρακινούς μαχητές στα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης. Ανταποκριτής του CNN που ακολουθεί τους πεζοναύτες λέει ότι κατευθύνονται προς την πόλη.

0450: Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα λέει ότι το γραφείο του στη Βαγδάτη επλήγη από αμερικανικό πύραυλο. Ενας κάμεραμαν τραυματίστηκε, ενώ αγνοείται η τύχη ενός άλλου εργαζομένου.

0325: Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες μάχονται γύρω από το κύριο προεδρικό μέγαρο. Ακούγονται πυρά οπλοπολυβόλων, οβίδες και όλμοι.

0235: Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Πεντάγωνο δήλωσαν ότι ο λόγος που οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Δευτέρα κατοικημένη περιοχή στη Βαγδάτη ήταν πληροφορίες ότι μπορεί να βρίσκονταν εκεί στελέχη της Ιρακινής ηγεσίας, και ενδεχομένως ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι γυιοί του. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πάνω από 14 κάτοικοι της συνοικίας Αλ-Μανσούρ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν χθες από την τεράστια έκρηξη, την οποία προκάλεσαν τέσσερεις βόμβες, που η κάθε μία ζύγιζε 900 κιλά.

0100: Πέντε μεγάλες εκρήξεις ακούγονται στη δυτική Βαγδάτη, γύρω από το προεδρικό παλάτι, και φωτιά φαίνεται στη περιοχή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

0055: Eκρήξεις και πυρά οπλοπολυβόλων ακούγονται στο προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ Χουσεΐν που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερ, που λέει ότι είναι σαν να βομβαρδίζουν το τετράγωνο Ιρακινές δυνάμεις.


Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 17:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφοδρές μάχες στη Βαγδάτη
 


Μεγάλες μάχες γίνονται ανάμεσα στις αμερικανικές και τις ιρακινές δυνάμεις στο κέντρο της Βαγδάτης.

Αμερικανικά άρματα μάχης από την τρίτη μεραρχια πεζικού προωθήθηκαν ώς μία από τις μεγάλες γέφυρες του Τίγρη, την Τζουμχουρίγια, απ' όπου και εξαπέλυσαν επίθεση ενταντιον των ιρακινών δυνάμεων που είχαν καταλάβει θέσεις κατά μήκος της ανατολικής οχθης του ποταμού.

Στις φλόγες παραδόθηκε το υπουργείο Σχεδιασμού μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε.



Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη, οι ιρακινές δυνάμεις προέβαλαν σθεναρή αντίσταση.

Οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι κινούνται τώρα από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις--από τον θύλακά τους στο κέντρο της πόλης, από το βορρά και από τα νοτιοανατολικά.

Αμερικανικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πετούσαν νωρίτερα σε χαμηλό ύψος πάνω από τη Βαγδάτη και έπλητταν διάφορους στόχους.

Ο Ιρακινός υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Μοχάμεντ Σαιντ αλ-Σαχάφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δυνάμεις της χώρας του "θα αντιμετωπίσουν τους εισβολείς και θα τους καταστρέψουν"--"οι Αμερικανοί", είπε, "ή θα παραδοθούν ή θα καούν μέσα στα τανκς τους".

"Τραγικό λάθος

Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ-Τζαζίρα μετέδωσε ότι σκοτώθηκε ο ανταποκριτής του στη Βαγδάτη, Ταρίκ Αγιούμπ, και τραυματίστηκε ένας εικονολήπτης από αμερικανικό πύραυλο που έπληξε τα γραφεία ου στην ιρακινή πρωτεύουσα--τα γραφεία του Αλ-Τζαζίρα βρίσκονται κοντά στο υπουργείο Τύπου και Πληροφοριών.

Το Στέιτ Ντιπάτμεντ δήλωσε πως επρόκειτο για "τραγικό λάθος" κι εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για το συμβάν.

Εν τω μεταξύ, εξέπνευσε ο εικονολήπτης του πρακτορείου Ρόιτερ, Τάρας Προτσιούκ, ηλικίας 35 ετών, ο οποίος είχε τραυματισθεί από την αμερικανική οβίδα που είχε πλήξει νωρίτερα το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" στη Βαγδάτη, όπου μένουν οι περισσότεροι ξένοι δημοσιογράφοι.

Λίγο αργότερα, εξέπνευσε και ο 37χρονος Ισπανός εικονολήπτης Χοσέ Κούσο, ο οποίος είχε τραυμαστισθεί από την αμερικανική οβίδα που έπληξε το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη".

Οι Αμερικανοί δήλωσαν πως ένα από τα δικά τους άρματα μάχης έπληξε το ξενοδοχείο όταν δέχτηκε πυρά απ'το εσωτερικό του κτιρίου.

Εξ άλλου, ζημίες υπέστησαν σε ένα άλλο περιστατικό και τα γραφεία ενός άλλου αραβικού καναλιού, του Αμπού Ντάμπι ΤV.

Διεκόπη για κάποιο διάστημα την Τρίτη η μετάδοση προγραμμάτων της ιρακινής κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.

Πάνω από 14 νεκροί

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι ο λόγος για τον οποίον οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Δευτέρα κατωκημένη περιοχή στη Βαγδάτη ήταν πληροφορίες ότι μπορεί να βρίσκονταν εκεί στελέχη της Ιρακινής ηγεσίας, και ενδεχομένως ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι γυιοί του.


Η έκρηξη δημιούργησε κρατήρα διαμέτρου 50 μέτρων
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πάνω από 14 κάτοικοι της συνοικίας Αλ-Μανσούρ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν χθες από την τεράστια έκρηξη, την οποία προκάλεσαν τέσσερεις βόμβες, που η κάθε μία ζύγιζε 900 κιλά.

Δημοσιογράφος που πήγε στη συνοικία είπε ότι τα σπίτια και οι οικογένειες που ζούσαν εκεί ισοπεδώθηκαν από τεράστια έκρηξη που δημιούργησε κρατήρα ο οποίος είχε διάμετρο πενήντα μέτρων.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη ότι έχουν αρχίσει έρευνες για να διαπιστωθεί τί ακριβώς συνέβη.

Άλλες εξελίξεις

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δήλωσαν πως είναι αποφασισμένοι να επιτρέψουν στον ΟΗΕ να παίξει "ζωτικό" ρόλο στο διορισμό της νέας κυβέρνησης του Ιράκ.

  • Αμερικανοί πεζοναύτες κατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ρασίντ στα ανατολικά περίχωρα της Βαγδάτης. Αξιωματικός δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ πως οι δυνάμεις του δεν συνάντησαν αντίσταση. Το αεροδρόμιο απέχει πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, εκατοντάδες άμαχοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού τόνισε ότι τα νοσοκομεία της Βαγδάτης είναι υπερπλήρη, πως υπάρχει έλλειψη σε φάρμακα, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

  • Tα βρετανικά στρατεύματα εξέφρασαν την ελπίδα ότι θ'αρχίσουν ν'αποκαθιστούν την τάξη στη Βασόρα, όπου συνεχίζονται οι λεηλασίες, μόλις εκλείψει οποιαδήποτε απειλή.

  • Αντίπαλες ιρακινές ομάδες ανταλλάσουν πυρά στην πόλη Nασιρίγια του Ν. Ιράκ.

  • Δύο Πολωνοί δημοσιογράφοι, που είχαν συλληφθεί τη Δευτέρα από τις ιρακινές δυνάμεις τη Δευτέρα, κατάφεραν να διαφύγουν και να φτάσουν σώοι και αβλαβείς στην πόλη Νατζάφ του κεντρικού Ιράκ.

  • H Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε πως επλήγη από αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος η διπλωματική της αποστολή στη Βαγδάτη.

  • Ιρανοί φοιτητές πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά της βρετανικής πρεσβείας στηνην Τεχεράνη φωνάζοντας συνθήματα όπως "Θάνατος στην Αμερική, Θάνατος στη Βρετανία".

  • Ο ηγέτης των σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ της αντιπολίτευσης, Αγιατολάχ Μοχάμαντ-Μπακέρ Χακίμ, δήλωσε πως θα επιστρέψει στην πατρίδα του μετά από 20 και πλέον χρόνια εξορίας στο γειτονικό Ιράν.


  • Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 15:53 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Με τη βοήθεια σεΐχη η διοίκηση της Βασόρας»
     

    Οι Βρετανοί επιβεβαιώνουν το θάνατο του «Χημικού Αλί»

    Τα βρετανικά στρατεύματα που βρίσκονται στη Βασόρα λένε ότι πρέπει πρώτα να εδραιώσουν τα εδάφη που έχουν καταλάβει πριν προχωρήσουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της λεηλασίας.

    Εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού, ο συνταγματάρχης Κρις Βέρνον, είπε ότι ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν μόλις είναι βέβαιο ότι τα βρετανικά στρατεύματα έχουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης.

    Ο συνταγματάρχης Βέρνον είπε ότι η πόλη της Βασόρας ουσιαστικά είναι υπό βρετανικό έλεγχο.

    "Οι βρετανικές δυνάμεις έχουν υπό το έλεγχο τους την πόλη μολονότι θα παρέλθουν ορισμένες ημέρες πριν σταθεροποιήσουν τη θέση τους όπως έγινε στο Ουμ κσρ και στη Ζουμπαΐρ" , είπε ο Κρις Βέρνον, αναφερόμενος σε δύο άλλες πόλεις του νοτίου Ιράκ όπου οι ιρακινές δυνάμεις προέβαλαν σθεναρή αντίσταση.

    Παράλληλα ο ίδιος εκπρόσωπος ισχυρίσθηκε ότι ένας τοπικός φύλαρχος, που τον αποκάλεσε "σεΐχη" θα συμβάλλει στις προσπάθειες για το σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης.

    Η εισβολή στη Βασόρα

    Τα βρετανικά στρατεύματα έχουν εισβάλει στο κέντρο της Βασόρας, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ.

    Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που αποσκοπούσε στην κατάληψη της πόλης.

    Θα χρειαστούμε τρεις-τέσσερις μέρες για να θέσουμε πλήρως υπό τον έλεγχό μας τη Βασόρα και την γύρω περιοχή.

    "Τα στρατεύματά μας βρίσκονται τώρα στη Βασόρα και θα μείνουν εκεί", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, ο οποίος όμως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στη Βασόρα το περασμένο Σάββατο σκοτώθηκε ο στρατιωτικός διοικητής του Ν. Ιράκ, Αλί Χασάν αλ-Ματζίντ, γνωστός και ως "χημικός Αλί".

    Ο "χημικός Αλί" είχε αποκληθεί έτσι λόγω της επίθεσης που είχε διατάξει να γίνουν με χημικά όπλα εναντίον χιλιάδων Κούρδων το 1988.

    Όπως μεταδίδει ο Ντέιβιντ Μπάουντεν του BBC, οι Βρετανοί πεζοναύτες κατέλαβαν ένα προεδρικό μέγαρο χωρίς να συναντήσουν μεγάλη αντίσταση--κάτι ανάλογο διαπιστώνει κι ένας άλλος ανταποκριτής του BBC, ο Μπεν Μπράουν, που βρίσκεται με το τρίτο σύνταγμα των Βρετανών αλεξιπτωτιστών.


    Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 17:02 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ενώπιον της δικαιοσύνης Iσραηλινοί στρατιώτες
     

    Περισσότερες απο 100 γυναίκες έχουν σκοτωθεί απο τα ισραηλινά πυρά

    Ένας αξιωματικός του Ισραηλινού στρατού και ένας στρατιώτης κατηγορούνται για τη δολοφονία αμάχων Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

    Πρόκειται για μια από τις σπάνιες περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Ισραηλινός στρατός απαγγέλλει κατηγορίες σε μέλη του, παρά τους συχνούς θανάτους Παλαιστινίων πολιτών τα τελευταία τρία, περίπου, χρόνια.

    Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ισραήλ, Μπι Τσελέμ, λέει ότι πρόκειται για μια κίνηση «πολύ μικρή, πολύ καθυστερημένα…»

    Ο Ισραηλινός στρατός κατηγορεί τον αξιωματούχο για τη δολοφονία από αμέλεια ενός αγοριού στη Τζενίν τον περασμένο Οκτώβριο.

    Ο στρατιώτης κατηγορείται για το φόνο μιας 95χρονης γυναίκας μέσα σε ένα ταξί.

    Από την έναρξη της παλαιστινιακής ιντιφάντα έχουν σκοτωθεί 105 γυναίκες και 180 παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών. Αλλά μόνο δέκα από αυτές τις περιπτώσεις έχουν προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης λέει η οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Χωρίς καταδίκη

    Η Μπι Τσελέμ λέει ότι κανένας από τους κατηγορούμενους δεν έχει καταδικαστεί ακόμα.

    Η οργάνωση χαρακτήρισε τις έρευνες ανεπαρκείς και είπε ότι δόθηκε στους στρατιώτες που δρουν στην περιοχή η αίσθηση ότι έχουν ένα είδος ασυλίας.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού λέει ότι εξετάζονται περίπου 300 περιπτώσεις βίας εις βάρος Παλαιστινίων αμάχων.


    Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 18:10 ('Ωρα Λονδίνου)
    Οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ
     

    Στην εθνοσυνέλευση εκπροσωπούνται όλα τα κουρδικά κόμματα

    Υπάρχουν περίπου 40 κόμματα, τα οποία εκπροσωπούν τα εθνικά, δημοκρατικά και ισλαμικά δικαιώματα των Κούρδων του Ιράκ.

    Πολλά από τα κόμματα προέκυψαν με τη δημιουργία της τοπικής κυβέρνησης των Κούρδων και της ανακήρυξης της ημιαυτόνομης περιοχής αμέσως μετά τον πρώτο πόλεμο στον Περσικό το 1991.

    Η τοπική κυβέρνηση αποτελούνταν από ένα κυβερνητικό συνασπισμό κομμάτων με επικεφαλής το Εθνικό Μέτωπο του Κουρδιστάν μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών του 2002.

    Το εκλογικό αποτέλεσμα κατέδειξε την κυριαρχία της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν και του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

    Τα δύο διοικητικά κέντρα της τοπικής κυβέρνησης των Κούρδων του Ιράκ είναι η Ιρμπίλ και η Σουλεϊμανίγια.

    1. Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP)


    Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην κουρδική πολιτική σκηνή για περισσότερα από 50 χρόνια.

    Από το θάνατο του πατέρα του μουλά Μουσταφά Μπαρζανί το 1979 έως σήμερα, ο Μασούντ Μπαρζανί έχει καθοδηγήσει το KDP σε περιόδους συγκρούσεων άλλοτε με την ιρακινή ηγεσία και άλλοτε με το αντίπαλο κουρδικό στρατόπεδο της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK).

  • Ανάλυση

    2. Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK)


    Υπό την ηγεσία του βετεράνου επικεφαλής των Κούρδων ανταρτών, Τζαλάλ Ταλαμπανί η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK) έχει δημιουργήσει στρατό και μια τέτοια κομματική οργάνωση, η οποία δε συναντάται στα υπόλοιπα κουρδικά κόμματα.

    To PUK ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1975 από τον Τζαλάλ Ταλαμπανί και άλλα πρώην μέλη του
    KDP.

    Σήμερα τo PUK εμφανίζεται ως ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κόμμα με κοινωνικό πρόσωπο και περίπου 150.000 μέλη.

  • Ανάλυση

    3. Το κόμματα των Ασσυρίων


    Το Δημοκρατικό Κίνημα των Ασσυρίων (ADM), το οποίο διαθέτει πέντε έδρες στην τοπική εθνοσυνέλευση του Κουρδιστάν, είναι το πιο σημαντικό και αντιπροσωπευτικό κόμμα των Ασσυρίων.

    Από την ίδρυσή του, το 1979, έως σήμερα διεκδικεί την αναγνώριση της εθνικής ταυτότητας και των δικαιωμάτων των Ασσυρίων με σύνθημα: «Ένα ελεύθερο δημοκρατικό Ιράκ, στο οποίο θα αναγνωρίζεται η εθνική ταυτότητα των Ασσυρίων».

  • Ανάλυση

    4. Ισλαμικά κινήματα του Κουρδιστάν


    Το ισλαμικό κίνημα των Κούρδων έχει τις ίδιες ομοιότητες και διαφορές με την πλειονότητα των ισλαμικών κινημάτων στην Μέση Ανατολή.

    Οι ισλαμικές οργανώσεις των Κούρδων χωρίζονται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες στους κατοίκους των αγροτικών περιοχών του Ιράκ και σε οργανώσεις με έντονο θρησκευτικό και αντιαμερικανικό χαρακτήρα.

  • Ανάλυση

    5. Κόμματα των Τουρκομάνων


    Πρόκειται για κόμματα που εκπροσωπούν την εθνική μειονότητα των Τουρκομάνων του βορείου Ιράκ, η οποία έχει πολιτιστικές και γλωσσικές ρίζες με την Ανατολία.

    Πολλοί Τουρκομάνοι ζουν σε περιοχές γύρω από την Μοσούλη και το Κιρκούκ, οι οποίες βρίσκονται νοτίως της αυτοδιοικούμενης περιοχής των Κούρδων.

    Δύο είναι σημαντικότερες οργανώσεις των Τουρκομάνων: η Εθνική Ένωση Τουρκομάνων και το Μέτωπο των Τουρκομάνων του Ιράκ.

  • Ανάλυση

    6. Κομματικές συμμαχίες

    Άλλα μικρότερα κόμματα, τα οποία δραστηριοποιούνται στο υπό κουρδικό έλεγχο Ιράκ είναι το κόμμα των Εργατών του Κουρδιστάν (KTP) με επικεφαλής τον Καντίζ Αζίζ, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KSDP) με επικεφαλής τον Μοχάμαντ Χατζ Μαχμούντ.

  • Ανάλυση

  • Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 14:38 ('Ωρα Λονδίνου)
    Μάχες στο κέντρο της Βαγδάτης
     


    Συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των αμερικανικών και των ιρακινών δυνάμεων στο κέντρο της Βαγδάτης.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι αμερικανικά άρματα μάχης προωθήθηκαν ώς μία από τις μεγάλες γέφυρες του Τίγρη, την Τζουμχουρίγια, απ' όπου και εξαπέλυσαν επίθεση ενταντιον των ιρακινών δυνάμεων που είχαν καταλάβει θέσεις κατά μήκος της ανατολικής οχθης του ποταμού.

    Στις φλόγες παραδόθηκε το υπουργείο Σχεδιασμού μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε.



    Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη, οι ιρακινές δυνάμεις προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.

    Αμερικανικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω από τη Βαγδάτη και πλήττουν διάφορους στόχους.

    Ο Ιρακινός υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Μοχάμεντ Σαιντ αλ-Σαχάφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δυνάμεις της χώρας του "θα αντιμετωπίσουν τους εισβολείς και θα τους καταστρέψουν"--"οι Αμερικανοί", είπε, "ή θα παραδοθούν ή θα καούν μέσα στα τανκς τους".

    "Τραγικό λάθος

    Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ-Τζαζίρα μετέδωσε ότι σκοτώθηκε ο ανταποκριτής του στη Βαγδάτη, Ταρίκ Αγιούμπ, και τραυματίστηκε ένας εικονολήπτης από αμερικανικό πύραυλο που έπληξε τα γραφεία ου στην ιρακινή πρωτεύουσα--τα γραφεία του Αλ-Τζαζίρα βρίσκονται κοντά στο υπουργείο Τύπου και Πληροφοριών.

    Το Στέιτ Ντιπάτμεντ δήλωσε πως επρόκειτο για "τραγικό λάθος" κι εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για το συμβάν.

    Εν τω μεταξύ, εξέπνευσε ο εικονολήπτης του πρακτορείου Ρόιτερ, Τάρας Προτσιούκ, ηλικίας 35 ετών, ο οποίος είχε τραυματισθεί από την αμερικανική οβίδα που είχε πλήξει νωρίτερα το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" στη Βαγδάτη, όπου μένουν οι περισσότεροι ξένοι δημοσιογράφοι.

    Λίγο αργότερα, εξέπνευσε και ο 37χρονος Ισπανός εικονολήπτης Χοσέ Κούσο, ο οποίος είχε τραυμαστισθεί από την αμερικανική οβίδα που έπληξε το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη".

    Οι Αμερικανοί δήλωσαν πως ένα από τα δικά τους άρματα μάχης έπληξε το ξενοδοχείο όταν δέχτηκε πυρά απ'το εσωτερικό του κτιρίου.

    Εξ άλλου, ζημίες υπέστησαν σε ένα άλλο περιστατικό και τα γραφεία ενός άλλου αραβικού καναλιού, του Αμπού Ντάμπι ΤV.

    Διεκόπη για κάποιο διάστημα την Τρίτη η μετάδοση προγραμμάτων της ιρακινής κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.

    Πάνω από 14 νεκροί

    Αξιωματούχοι του Πενταγώνου είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι ο λόγος για τον οποίον οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Δευτέρα κατωκημένη περιοχή στη Βαγδάτη ήταν πληροφορίες ότι μπορεί να βρίσκονταν εκεί στελέχη της Ιρακινής ηγεσίας, και ενδεχομένως ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι γυιοί του.


    Η έκρηξη δημιούργησε κρατήρα διαμέτρου 50 μέτρων
    Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πάνω από 14 κάτοικοι της συνοικίας Αλ-Μανσούρ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν χθες από την τεράστια έκρηξη, την οποία προκάλεσαν τέσσερεις βόμβες, που η κάθε μία ζύγιζε 900 κιλά.

    Δημοσιογράφος που πήγε στη συνοικία είπε ότι τα σπίτια και οι οικογένειες που ζούσαν εκεί ισοπεδώθηκαν από τεράστια έκρηξη που δημιούργησε κρατήρα ο οποίος είχε διάμετρο πενήντα μέτρων.

    Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη ότι έχουν αρχίσει έρευνες για να διαπιστωθεί τί ακριβώς συνέβη.

    Άλλες εξελίξεις

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε πως θα συσταθεί το συντομότερο δυνατόν μία μεταβατική αρχή με τη συμετοχή Ιρακινών από το εσωτερικό της χώρας και το εξωτερικό. Τα Ηνωμένα Έθνη, πρόσθεσε ο κ. Μπους μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό στη Β. Ιρλανδία, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

  • Αμερικανοί πεζοναύτες κατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ρασίντ στα ανατολικά περίχωρα της Βαγδάτης. Αξιωματικός δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ πως οι δυνάμεις του δεν συνάντησαν αντίσταση. Το αεροδρόμιο απέχει πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, εκατοντάδες άμαχοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού τόνισε ότι τα νοσοκομεία της Βαγδάτης είναι υπερπλήρη, πως υπάρχει έλλειψη σε φάρμακα, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

  • Tα βρετανικά στρατεύματα εξέφρασαν την ελπίδα ότι θ'αρχίσουν ν'αποκαθιστούν την τάξη στη Βασόρα, όπου συνεχίζονται οι λεηλασίες, μόλις εκλείψει οποιαδήποτε απειλή.

  • Αντίπαλες ιρακινές ομάδες ανταλλάσουν πυρά στην πόλη Nασιρίγια του Ν. Ιράκ.

  • Δύο Πολωνοί δημοσιογράφοι, που είχαν συλληφθεί τη Δευτέρα από τις ιρακινές δυνάμεις τη Δευτέρα, κατάφεραν να διαφύγουν και να φτάσουν σώοι και αβλαβείς στην πόλη Νατζάφ του κεντρικού Ιράκ.

  • H Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε πως επλήγη από αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος η διπλωματική της αποστολή στη Βαγδάτη.

  • Ιρανοί φοιτητές πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά της βρετανικής πρεσβείας στηνην Τεχεράνη φωνάζοντας συνθήματα όπως "Θάνατος στην Αμερική, Θάνατος στη Βρετανία".

  • Ο ηγέτης των σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ της αντιπολίτευσης, Αγιατολάχ Μοχάμαντ-Μπακέρ Χακίμ, δήλωσε πως θα επιστρέψει στην πατρίδα του μετά από 20 και πλέον χρόνια εξορίας στο γειτονικό Ιράν.


  • Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 12:50 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Tρίτη 8 Απριλίου 2003

    (ώρα Λονδίνου)


    1422: H Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε πως επλήγη από αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος η διπλωματική της αποστολή στη Βαγδάτη.

    1342: Εξέπνευσε ο 37χρονος Ισπανός εικονολήπτης Χοσέ Κούσο, ο οποίος είχε τραυματισθεί από την αμερικανική οβίδα που έπληξε το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη". Σκοτώθηκε επίσης κι ένας εικονολήπτης του πρακτορείου Ρόιτερ.

    1235: Ιρανοί φοιτητές πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη φωνάζοντας συνθήματα όπως "Θάνατος στην Αμδερική, Θάνατος στη Βρετανία".

    1226: Ο ηγέτης των σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ της αντιπολίτευσης, Αγιατολάχ Μοχάμαντ-Μπακέρ Χακίμ, δήλωσε πως θα επιστρέψει στην πατρίδα του μετά από 20 και πλέον χρόνια εξορίας στο γειτονικό Ιράν.

    1202: Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποιεί ότι υπάρχουν πολύ λίγα ιατρικά εφόδια στη Βαγδάτη, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα απ'τα θύματα.

    1148: Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδικάζει και τις δύο πλευρές στον πόλεμο του Ιράκ για τον θάνατο των δημοσιογράφων και ζητεί την παραπομπή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη.

    1145: Eξέπνευσε ο εικονολήπτης του πρακτορείου Ρόιτερ, Τάρας Προτσιούκ, ηλικίας 35 ετών, ο οποίος είχε τραυμαστισθεί από την αμερικανική οβίδα που έπληξε το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη". Τρεις άλλοι συνεργάτες του Ρόιτερ κι ένας Ισπανός εικολήπτης τραυματίστηκαν επίσης.

    1132: Αμερικανοί πεζοναύτες καταλαμβάνουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ρασίντ στα ανατολικά περίχωρα της Βαγδάτης. Αξιωματικός δήλωσε στο Ρόιτερ πως οι δυνάμεις του δεν συνάντησαν αντίσταση. Το αεροδρόμιο απέχει πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

    1053: Αμερικανός στρατηγός επιβεβαίωσε ότι το αεροπλάνο Α-10 είχε καταρριφθεί.

    1040: Δύο Πολωνοί δημοσιογράφοι, που είχαν συλληφθεί τη Δευτέρα από τις ιρακινές δυνάμεις τη Δευτέρα, κατάφεραν να διαφύγουν και να φτάσουν σώοι και αβλαβείς στην πόλη Νατζάφ του κεντρικού Ιράκ.

    1020: Π πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε πως θα συσταθεί το συντομότερο δυνατόν μία μεταβατική αρχή με τη συμετοχή Ιρακινών από το εσωτερικό της χώρας και το εξωτερικό. Τα Ηνωμένα Έθνη, πρόσθεσε, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    1000: Ο διοικητής της τρίτης μεραρχίας πεζικού δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι αμερικανικό άρμα μάχης έβαλε κατά του ξενοδοχείου "Παλαιστίνη" στη Βαγδάτη, απαντώντας σε πυρά ελαφρών όπλων και οβίδες που είχαν ριφθεί. Δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν.

    0953: O απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη, Ράγκι Ομάαρ, μεταδίδει ότι όλμος κατά τα φαινόμενα προκάλεσε την έκρηξη στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" και πως το κτίριο δεν είχε γίνει σκόπιμα στόχος.

    0942: Το Πεντάγωνο ανακοινώνει ότι αμερικανικό αεροσκάφος A-10 έπεσε κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης--σώθηκε ο πιλότος του.

    0937: Το πρακτορείο Ρόιτερ επιβεβαιώνει ότι τέσσερις συνεργάτες του τραυματίστηκαν στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη", όπου σημειώθηκε έκρηξη, και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

    0925: Ο Iρακινός υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Μοχάμεντ Σαίντ αλ-Σαχάφ δηλώνει στους δημοσιογράφους πως οι Αμερικανοί στυρατιώτες δεν έχουν άλλη επιλογή--"ή θα παραδοθούν ή θα καούν μέσα στα άρματα μάχης".

    0907: Έκρηξη στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" όπου μένουν ξένοι δημοσιογράφοι. Τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν.

    0852: Διεκόπη η λειτουργία της ιρακινής κρατικής ραδιοφωνίας. Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους "θέλουν σαφώς να καταστρέψουν τον μηχανισμό που διαθέτει ο Σαντάμ Χουσείν για να μεταδίδει ψεύδη".

    0846: Δύο άρματα μάχης Έιμπραμς εμφανίζονται στην στρατηγικής σημασίας γέφυρα του Τίγρη, Τζουμπουρίγια, και στρέφουν τα πολυβόλα τους προς την ανατολική Βαγδάτη.

    0828: Δύο αμερικανικά ελικόπτερα Απάτσι βομβαρδίζουν συγκρότημα κτιρίων που πιστεύεται πως εχρησιμοποιείτο από την Προεδρική Φρουρά στη νοτιοανατολική Βαγδάτη. Έχουν επίσης θεαθεί πολεμικά αεροπλάνα στην περιοχή.

    0800: Η ιρακινή κρατική τηλεόραση σταμάτησε να εκπέμπει. Προηγουμένως δεν είχε δείξει το πρωινό δελτίο ειδήσεων, εξέπεμπε αρχειακό υλικό με τον Σαντάμ Χουσεΐν και πατριωτικά τραγούδια.

    0650: Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα δήλωσε ότι ο ανταποκριτής του Ταρίμπ Αγιούμπ υπέκυψε στα τραύματά του. Είχε τραυματιστεί από βόμβα που έπεσε στα γραφεία του Αλ-Τζαζίρα στη Βαγδάτη.

    0640: Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες ανταλλάσσουν πυρά σε δύο σημαντικές γέφυρες στην κεντρική Βαγδάτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

    0500: Αμερικανοί πεζοναύτες πολεμούν με Ιρακινούς μαχητές στα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης. Ανταποκριτής του CNN που ακολουθεί τους πεζοναύτες λέει ότι κατευθύνονται προς την πόλη.

    0450: Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα λέει ότι το γραφείο του στη Βαγδάτη επλήγη από αμερικανικό πύραυλο. Ενας κάμεραμαν τραυματίστηκε, ενώ αγνοείται η τύχη ενός άλλου εργαζομένου.

    0325: Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες μάχονται γύρω από το κύριο προεδρικό μέγαρο. Ακούγονται πυρά οπλοπολυβόλων, οβίδες και όλμοι.

    0235: Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Πεντάγωνο δήλωσαν ότι ο λόγος που οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Δευτέρα κατοικημένη περιοχή στη Βαγδάτη ήταν πληροφορίες ότι μπορεί να βρίσκονταν εκεί στελέχη της Ιρακινής ηγεσίας, και ενδεχομένως ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι γυιοί του. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πάνω από 14 κάτοικοι της συνοικίας Αλ-Μανσούρ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν χθες από την τεράστια έκρηξη, την οποία προκάλεσαν τέσσερεις βόμβες, που η κάθε μία ζύγιζε 900 κιλά.

    0100: Πέντε μεγάλες εκρήξεις ακούγονται στη δυτική Βαγδάτη, γύρω από το προεδρικό παλάτι, και φωτιά φαίνεται στη περιοχή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    0055: Eκρήξεις και πυρά οπλοπολυβόλων ακούγονται στο προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ Χουσεΐν που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερ, που λέει ότι είναι σαν να βομβαρδίζουν το τετράγωνο Ιρακινές δυνάμεις.


    Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 12:19 ('Ωρα Λονδίνου)
    Στόχος: εγκαταστάσεις - κλειδιά στη Βαγδάτη
     


    Οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση εναντίον σημαντικών κυβερνητικών κτιρίων στην καρδιά της Βαγδάτης, μία μέρα μετά την επιδρομή που πραγματοποίησαν κατά του κυρίου προεδρικού μεγάρου του Σαντάμ Χουσεΐν στο κέντρο της πόλης.


    Τα αμερικανικά στρατεύματα αντάλλαζαν από τα ξημερώματα πυρά με τις ιρακινές δυνάμεις γύρω από το προεδρικό μέγαρο.

    Ο Ιρακινός υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Μοχάμεντ Σαιντ αλ-Σαχάφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δυνάμεις της χώρας του "θα έρθουν αντιμέτωποι με τους εισβολείς και θα τους καταστρέψουν"--"ή θα παραδοθούν", είπε, "ή θα καούν μέσα στα τανκς τους".

    Μάχες

    Ο απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη, Ράγκι Ομάαρ, μεταδίδει ότι ήταν έντονες οι μάχες το πρωί της Τρίτης μετά την επίθεση που είχαν εξαπολύσει νωρίτερα αμερικανικά αεροπλάνα τύπου Α10, πλήττοντας το υπουργείο Σχεδιασμού κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

    Ένα αεροπλάνο Α-10 έπεσε νωρίς την Τρίτη κονά στο αεροδρόμιο--δεν έπαθε τίποτε ο πιλότος του, αν και δεν έγινε γνωστό εάν το αεροπλάνο κατερρίφθη από τους Ιρακινούς ή αν έπεσε από άλη αιτία.

    Δύο ελικόπτερα Απάτσι βομβάρδισαν εγκατάσταση στη νοτιοανατολική Βαγδάτη που πιστεύεται πως εχρησιμοποιείτο από την ιρακινή Προεδρική Φρουρά.

    Διεκόπη το πρωί η μετάδοση προγραμμάτων της ιρακινής κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εκατοντάδες άμαχοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη.

    Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία της Βαγδάτης είναι υπερπλήρη, πως υπάρχει έλλειψη σε φάρμακα, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

    Πάνω από 14 νεκροί

    Αξιωματούχοι του Πενταγώνου είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι ο λόγος για τον οποίον οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Δευτέρα κατωκημένη περιοχή στη Βαγδάτη ήταν πληροφορίες ότι μπορεί να βρίσκονταν εκεί στελέχη της Ιρακινής ηγεσίας, και ενδεχομένως ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι γυιοί του.


    Η έκρηξη δημιούργησε κρατήρα διαμέτρου 50 μέτρων
    Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πάνω από 14 κάτοικοι της συνοικίας Αλ-Μανσούρ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν χθες από την τεράστια έκρηξη, την οποία προκάλεσαν τέσσερεις βόμβες, που η κάθε μία ζύγιζε 900 κιλά.

    Δημοσιογράφος που πήγε στη συνοικία είπε ότι τα σπίτια και οι οικογένειες που ζούσαν εκεί ισοπεδώθηκαν από τεράστια έκρηξη που δημιούργησε κρατήρα που είχε διάμετρο πενήντα μέτρων.

    Άλλες εξελίξεις

  • O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ με τον Βρετανό πρωθυπουργό,Τόνι Μπλερ, στη Β. Ιρλανδία.

  • Τουλάχιστον τέσσερις δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν όταν οβίδα έπληξε το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" όπου μένουν οι περισσότεροι ξένοι δημοσιογράφοι.

  • Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ-Τζαζίρα μετέδωσε ότι σκοτώθηκε ο ανταποκριτής του στη Βαγδάτη, Ταρίκ Αγιούμπ, και τραυματίστηκε ένας εικονολήπτης από αμερικανικό πύραυλο που έπληξε τα γραφεία ου στην ιρακινή πρωτεύουσα--τα γραφεία του Αλ-Τζαζίρα βρίσκονται κοντά στο υπουργείο Τύπου και Πληροφοριών.

  • Tα βρετανικά στρατεύματα εξέφρασαν την ελπίδα ότι θ'αρχίσουν ν'αποκαθιστούν την τάξη στη Βασόρα μόλις εκλείψει οποιαδήποτε απειλή.

  • Αντίπαλες ιρακινές ομάδες--πολιτοφύλακες, όπως πιστεύεται, που παραμένουν πιστοί στον Σαντάμ Χουσεΐν και αντίπαλοί τους--ανταλλάσουν πυρά στην πόλη Μασιρίγια του Ν. Ιράκ.


  • Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 12:50 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Tρίτη 8 Απριλίου 2003

    (ώρα Λονδίνου)


    1145: Eξέπνευσε ο εικονολήπτης του πρακτορείου Ρόιτερ, Τάρας Προτσιούκ, ηλικίας 35 ετών, ο οποίος είχε τραυμαστισθεί από την αμερικανική οβίδα που έπληξε το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη". Τρεις άλλοι συνεργάτες του Ρόιτερ κι ένας Ισπανός εικολήπτης τραυματίστηκαν επίσης.

    1132: Αμερικανοί πεζοναύτες καταλαμβάνουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ρασίντ στα ανατολικά περίχωρα της Βαγδάτης. Αξιωματικός δήλωσε στο Ρόιτερ πως οι δυνάμεις του δεν συνάντησαν αντίσταση. Το αεροδρόμιο απέχει πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

    1053: Αμερικανός στρατηγός επιβεβαίωσε ότι το αεροπλάνο Α-10 είχε καταρριφθεί.

    1040: Δύο Πολωνοί δημοσιογράφοι, που είχαν συλληφθεί τη Δευτέρα από τις ιρακινές δυνάμεις τη Δευτέρα, κατάφεραν να διαφύγουν και να φτάσουν σώοι και αβλαβείς στην πόλη Νατζάφ του κεντρικού Ιράκ.

    1020: Π πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε πως θα συσταθεί το συντομότερο δυνατόν μία μεταβατική αρχή με τη συμετοχή Ιρακινών από το εσωτερικό της χώρας και το εξωτερικό. Τα Ηνωμένα Έθνη, πρόσθεσε, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    1000: Ο διοικητής της τρίτης μεραρχίας πεζικού δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι αμερικανικό άρμα μάχης έβαλε κατά του ξενοδοχείου "Παλαιστίνη" στη Βαγδάτη, απαντώντας σε πυρά ελαφρών όπλων και οβίδες που είχαν ριφθεί. Δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν.

    0953: O απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη, Ράγκι Ομάαρ, μεταδίδει ότι όλμος κατά τα φαινόμενα προκάλεσε την έκρηξη στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" και πως το κτίριο δεν είχε γίνει σκόπιμα στόχος.

    0942: Το Πεντάγωνο ανακοινώνει ότι αμερικανικό αεροσκάφος A-10 έπεσε κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης--σώθηκε ο πιλότος του.

    0937: Το πρακτορείο Ρόιτερ επιβεβαιώνει ότι τέσσερις συνεργάτες του τραυματίστηκαν στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη", όπου σημειώθηκε έκρηξη, και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

    0925: Ο Iρακινός υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Μοχάμεντ Σαίντ αλ-Σαχάφ δηλώνει στους δημοσιογράφους πως οι Αμερικανοί στυρατιώτες δεν έχουν άλλη επιλογή--"ή θα παραδοθούν ή θα καούν μέσα στα άρματα μάχης".

    0907: Έκρηξη στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" όπου μένουν ξένοι δημοσιογράφοι. Τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν.

    0852: Διεκόπη η λειτουργία της ιρακινής κρατικής ραδιοφωνίας. Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους "θέλουν σαφώς να καταστρέψουν τον μηχανισμό που διαθέτει ο Σαντάμ Χουσείν για να μεταδίδει ψεύδη".

    0846: Δύο άρματα μάχης Έιμπραμς εμφανίζονται στην στρατηγικής σημασίας γέφυρα του Τίγρη, Τζουμπουρίγια, και στρέφουν τα πολυβόλα τους προς την ανατολική Βαγδάτη.

    0828: Δύο αμερικανικά ελικόπτερα Απάτσι βομβαρδίζουν συγκρότημα κτιρίων που πιστεύεται πως εχρησιμοποιείτο από την Προεδρική Φρουρά στη νοτιοανατολική Βαγδάτη. Έχουν επίσης θεαθεί πολεμικά αεροπλάνα στην περιοχή.

    0800: Η ιρακινή κρατική τηλεόραση σταμάτησε να εκπέμπει. Προηγουμένως δεν είχε δείξει το πρωινό δελτίο ειδήσεων, εξέπεμπε αρχειακό υλικό με τον Σαντάμ Χουσεΐν και πατριωτικά τραγούδια.

    0650: Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα δήλωσε ότι ο ανταποκριτής του Ταρίμπ Αγιούμπ υπέκυψε στα τραύματά του. Είχε τραυματιστεί από βόμβα που έπεσε στα γραφεία του Αλ-Τζαζίρα στη Βαγδάτη.

    0640: Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες ανταλλάσσουν πυρά σε δύο σημαντικές γέφυρες στην κεντρική Βαγδάτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

    0500: Αμερικανοί πεζοναύτες πολεμούν με Ιρακινούς μαχητές στα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης. Ανταποκριτής του CNN που ακολουθεί τους πεζοναύτες λέει ότι κατευθύνονται προς την πόλη.

    0450: Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα λέει ότι το γραφείο του στη Βαγδάτη επλήγη από αμερικανικό πύραυλο. Ενας κάμεραμαν τραυματίστηκε, ενώ αγνοείται η τύχη ενός άλλου εργαζομένου.

    0325: Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες μάχονται γύρω από το κύριο προεδρικό μέγαρο. Ακούγονται πυρά οπλοπολυβόλων, οβίδες και όλμοι.

    0235: Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Πεντάγωνο δήλωσαν ότι ο λόγος που οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Δευτέρα κατοικημένη περιοχή στη Βαγδάτη ήταν πληροφορίες ότι μπορεί να βρίσκονταν εκεί στελέχη της Ιρακινής ηγεσίας, και ενδεχομένως ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι γυιοί του. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πάνω από 14 κάτοικοι της συνοικίας Αλ-Μανσούρ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν χθες από την τεράστια έκρηξη, την οποία προκάλεσαν τέσσερεις βόμβες, που η κάθε μία ζύγιζε 900 κιλά.

    0100: Πέντε μεγάλες εκρήξεις ακούγονται στη δυτική Βαγδάτη, γύρω από το προεδρικό παλάτι, και φωτιά φαίνεται στη περιοχή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    0055: Eκρήξεις και πυρά οπλοπολυβόλων ακούγονται στο προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ Χουσεΐν που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερ, που λέει ότι είναι σαν να βομβαρδίζουν το τετράγωνο Ιρακινές δυνάμεις.


    Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 12:03 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Σε μας στρέφονται τώρα οι Ιρακινοί»
     


    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, δήλωσαν σε συνέντευξη τύπου μετά τις συνομιλίες που είχαν στη Β. Ιρλανδία ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν έχει αρχίσει να χάνει τη δύναμή του και πως οι Ιρακινοί "έχουν αρχίσει να στρέφονται τώρα προς τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους".

    Ο ρόλος του ΟΗΕ

    Ο κ. Μπλερ δήλωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα παίξουν ρόλο-κλειδί στο Ιράκ μετά τον πόλεμο, αν και τόνισε ότι απώτερος στόχος είναι ν'αναλάβει ο ιρακινός λαός τη διακυβέρνηση της χώρας του.

    Θα ήταν λάθος να συζητούμε εάν το Ιράκ θα πρέπει να διοικείται από τον ΟΗΕ ή από τον συνασπισμό των Αμερικανών και των συμμάχων τους, υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός--"το Ιράκ θα κυβερνάται τελικά από τον Ιρακινό λαό".

    Οι κ.κ. Μπους και Μπλερ συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Β. Ιρλανδίαμ, αν και το θέμα του Ιράκ κυριάρχησε στις συνομιλίες που είχαν στον πύργο του Χίλσμπορο κοντά στο Μπέλφαστ.

    «Διαφορές»

    Ο Βρετανός πωθυπουργός πιστεύει πως τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να έχουν από νωρίς ανάμιξη στις διεργασίες στο Ιράκ, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστηρίζει πως η χώρα του θα πρέπει να έχει τον έλεγχο στο Ιράκ στο άμεσο μέλλον.

    Το Λονδίνο έχει κάνει σαφές ότι μία διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα πρέπει να επιλέξει τη νέα ηγεσία του Ιράκ μετά τον πόλεμο και πως θα πρέπει να διορισθεί ένας ειδικός συντονιστής που θα έχει την εποπτεία της όλης διαδικασίας.

    Μεταβατική αρχή

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, που συνόδευε τον πρόεδρο Μπους στο ταξίδι του στη Β. Ιρλανδία, είχε δηλώσει νωρίτερα πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τον σημαντικό ρόλο που θα κληθούν να παίξουν τα Ηνωμένα Έθνη στο Ιράκ.

    Πρόσθεσε, όμως, ότι είναι "απαραίτητη η παρουσία ενός στρατιωτικού διοικητή για κάποιο διάστημα για να σταθεροποιηθεί η χώρα" και πως θα πρέπει να είναι ηγετικός ο ρόλος που θα παίξει στο μεταβατικό στάδιο ο συνασπισμός των ΗΠΑ και των συμμάχων τους που προέβησαν, όπως είπε, σε πολιτικές και οικονομικές θυσίες και έχασαν επίσης στρατιώτες στον πόλεμο στο Ιράκ.

    Ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θα στείλει αυτή την εβδομάδα στον Περσικό Κόλπο μία ομάδα ειδικών για ν' αρχίσει η διαδικασία ππυ θα οδηγήσει στον διορισμό μιας "μεταβατικής", όπως είπε, "αρχής".


    Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 12:38 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Εγχειρήσεις χωρίς αναισθητικό στη Βαγδάτη»
     

    Ελλείψεις σε βασικά φάρμακα στα νοσοκομεία της Βαγδάτης

    Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός αναφέρει ότι τα νοσοκομεία στη Βαγδάτη έχουν πλέον περιορισμένες ποσότητες φαρμάκων και ότι πραγματοποιούν επεμβάσεις χωρίς αναισθητικά.

    Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των θυμάτων από τις σημερινές μάχες στην Βαγδάτη.

    Όπως μεταδίδουν πολλοί ανταποκριτές, τα νοσοκομεία της ιρακινής πρωτεύουσας δεν μπορούν πια να ανταπεξέλθουν καθώς εξαντλούνται τα φάρμακα για την περίθαλψη των τραυματιών.

    Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στη Βαγδάτη, Ρόλαντ Μπέντζαμιν, μιλώντας στο BBC, τόνισε ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγάλος και πως η κατασταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα:

    «Τα νοσοκομεία της Βαγδάτης δίνουν αγώνα για να ανταπεξέλθουν, ιδιαίτερα ορισμένες νύχτες που τα θύματα είνια πολλά» δήλωσε ο κ. Μπέντζαμιν και εξήγησε πως οι γιατροί βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση--«αναγκάζονται να δίνουν πρόωρα εξιτήρια στους τραυματίες. Εάν η κατάσταση συνεχισθεί τότε τα προβλήματα θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο. Ενα από τα μεγαλύτερα νοσοκομειακά συγκροτήματα της πόλης - το Medical City - είναι χωρίς ρεύμα και νερό, επειδή το σύστημα υδροδότησης καταστράφηκε από βόμβες», τόνισε ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην Βαγδάτη.

    Τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη δηλώνουν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη.

    Ο Ντέιβιντ Γουίμχερστ, συντονιστής του διεβούς οργανισμού για το Ιράκ, εξήγησε στο ΒΒC ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι υπάρχει έλλειψη από αντιβιοτικά, παυσίπονα και αναισθητικά: στους τραυματίες χορηγείται η ελάχιστη ποσότητα αναισθητικού, τόνισε ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε κι αυτός ότι η κατασταση επιδεινώνεται λόγω των διακοπών στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Βαγδάτη.


    Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 11:27 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Φταίνε οι κατσαρίδες»
     


    Οι ειδικοί έχουν μια νέα θεωρία για το πως εξαπλώθηκε ο ιός της άτυπης πνευμονίας σε πολυκατοικία Χονγκ Κονγκ.

    Πιστεύουν πως μπορεί ο ιός να εξαπλώθηκε από τις κατσαρίδες που κυκλοφορούν από διαμέρισμα σε διαμέρισμα.


    Εν τω μεταξύ, αυξάνονται τα θύματα του ιού: επισήμως, 98 άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν βρει το θάνατο από την άτυπη πνευμονία αν και αναμένεται πως οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100 μετά την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

    Τη θεωρία για τις κατσαρίδες διετύπωσε τη Δευτέρα ο υποδιευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών του Χονγκ Κονγκ, Λεούνγκ Πακ-γιν.

    Μέσα σε λίγες ημέρες, πάνω από 300 νέα κρούσματα του ιού είχαν εκδηλωθεί μεταξύ των ενοίκων της πολυόροφης πολυκατοικίας.

    "Το αποχετευτικό σύστημα είναι ίσως ο λόγος", δήλωσε ο Λεούνγκ Πακ-γιν.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του ιού: σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο ιός εξαπλώθηκε στην περιοχή Τουέν Μουν του Χονγκ Κονγκ όπου δεκάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

    Την Τρίτη, οι αρχές της Σιγκαπούρης ανακοίνωσαν ότι έξι νοσοκόμες είχαν προσβληθεί από τον ιό, ενώ το πρώτο κρούσμα του ίδιου ιού εκδηλώθηκε στην Ινδία--σε Αμερικανό πολίτη που ταξίδευε στη Βομβάη από την Κίνα.

    Η Αυστραλία έίναι μεταξύ των χωρών που ανακοίνωσαν τη λήψη αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού: οι αρχές θα μπορούν να κλείνουν σχολεία, δημόσιους χώρους και να κρατούν όσους έχουν τα συμπτώματα της νόσου.


    Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 10:06 ('Ωρα Λονδίνου)
    Στόχος: εγκαταστάσεις - κλειδιά στη Βαγδάτη
     


    Οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση εναντίον σημαντικών κυβερνητικών κτιρίων στην καρδιά της Βαγδάτης, μία μέρα μετά την επιδρομή που πραγματοποίησαν κατά του κυρίου προεδρικού μεγάρου του Σαντάμ Χουσεΐν στο κέντρο της πόλης.


    Τα αμερικανικά στρατεύματα αντάλλαζαν από τα ξημερώματα πυρά με τις ιρακινές δυνάμεις γύρω από το προεδρικό μέγαρο.

    Ο απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη, Ράγκι Ομάαρ, μεταδίδει ότι αμερικανικά αεροπλάνα τύπου Α10 πλήττουν το υπουργείο Σχεδιασμού κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

    Ένα από τα κτίρια που επλήγησαν στην κεντρική Βαγδάτη ήταν και το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" στο οποίο μένουν πολλοί δημοσιογράφοι--τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από έκρηξη σ'έναν απ'τους ορόφους του ξενοδοχείου.

    Διεκόπη το πρωί η μετάδοση προγραμμάτων της ιρακινής κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.

    Πάνω από 14 νεκροί

    Αξιωματούχοι του Πενταγώνου είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι ο λόγος για τον οποίον οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Δευτέρα κατωκημένη περιοχή στη Βαγδάτη ήταν πληροφορίες ότι μπορεί να βρίσκονταν εκεί στελέχη της Ιρακινής ηγεσίας, και ενδεχομένως ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι γυιοί του.


    Η έκρηξη δημιούργησε κρατήρα διαμέτρου 50 μέτρων
    Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πάνω από 14 κάτοικοι της συνοικίας Αλ-Μανσούρ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν χθες από την τεράστια έκρηξη, την οποία προκάλεσαν τέσσερεις βόμβες, που η κάθε μία ζύγιζε 900 κιλά.

    Δημοσιογράφος που πήγε στη συνοικία είπε ότι τα σπίτια και οι οικογένειες που ζούσαν εκεί ισοπεδώθηκαν από τεράστια έκρηξη που δημιούργησε κρατήρα που είχε διάμετρο πενήντα μέτρων.

    Άλλες εξελίξεις

  • O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, συζητεί τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ με τον Βρετανό πρωθυπουργό,Τόνι Μπλερ, στη Β. Ιρλανδία.

  • Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ-Τζαζίρα μετέδωσε ότι σκοτώθηκε ο ανταποκριτής του στη Βαγδάτη, Ταρίκ Αγιούμπ, και τραυματίστηκε ένας εικονολήπτης από αμερικανικό πύραυλο που έπληξε τα γραφεία ου στην ιρακινή πρωτεύουσα--τα γραφεία του Αλ-Τζαζίρα βρίσκονται κοντά στο υπουργείο Τύπου και Πληροφοριών.

  • Tα βρετανικά στρατεύματα εξέφρασαν την ελπίδα ότι θ'αρχίσουν ν'αποκαθιστούν την τάξη στη Βασόρα μόλις εκλείψει οποιαδήποτε απειλή.

  • Αντίπαλες ιρακινές ομάδες--πολιτοφύλακες, όπως πιστεύεται, που παραμένουν πιστοί στον Σαντάμ Χουσεΐν και αντίπαλοί τους--ανταλλάσουν πυρά στην πόλη Μασιρίγια του Ν. Ιράκ.

  • Ο γενικός γραματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εξέφρασε την προσδοκία ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ.

  • Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 10:21 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Tρίτη 8 Απριλίου 2003

    (ώρα Λονδίνου)


    0953: O απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη, Ράγκι Ομάαρ, μεταδίδει ότι βόμβα κατά τα φαινόμενα προκάλεσε την έκρηξη στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" και πως το κτίριο δεν είχε γίνει σκόπιμα στόχος.

    0942: Το Πεντάγωνο ανακοινώνει ότι αμερικανικό αεροσκάφος A-10 έπεσε κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης--σώθηκε ο πιλότος του.

    0937: Το πρακτορείο Ρόιτερ επιβεβαιώνει ότι τέσσερις συνεργάτες του τραυματίστηκαν στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη", όπου σημειώθηκε έκρηξη, και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

    0925: Ο Iρακινός υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Μοχάμεντ Σαίντ αλ-Σαχάφ δηλώνει στους δημοσιογράφους πως οι Αμερικανοί στυρατιώτες δεν έχουν άλλη επιλογή--"ή θα παραδοθούν ή θα καούν μέσα στα άρματα μάχης".

    0907: Έκρηξη στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" όπου μένουν ξένοι δημοσιογράφοι. Τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν.

    0852: Διεκόπη η λειτουργία της ιρακινής κρατικής ραδιοφωνίας. Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους "θέλουν σαφώς να καταστρέψουν τον μηχανισμό που διαθέτει ο Σαντάμ Χουσείν για να μεταδίδει ψεύδη".

    0846: Δύο άρματα μάχης Έιμπραμς εμφανίζονται στην στρατηγικής σημασίας γέφυρα του Τίγρη, Τζουμπουρίγια, και στρέφουν τα πολυβόλα τους προς την ανατολική Βαγδάτη.

    0828: Δύο αμερικανικά ελικόπτερα Απάτσι βομβαρδίζουν συγκρότημα κτιρίων που πιστεύεται πως εχρησιμοποιείτο από την Προεδρική Φρουρά στη νοτιοανατολική Βαγδάτη. Έχουν επίσης θεαθεί πολεμικά αεροπλάνα στην περιοχή.

    0800: Η ιρακινή κρατική τηλεόραση σταμάτησε να εκπέμπει. Προηγουμένως δεν είχε δείξει το πρωινό δελτίο ειδήσεων, εξέπεμπε αρχειακό υλικό με τον Σαντάμ Χουσεΐν και πατριωτικά τραγούδια.

    0650: Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα δήλωσε ότι ο ανταποκριτής του Ταρίμπ Αγιούμπ υπέκυψε στα τραύματά του. Είχε τραυματιστεί από βόμβα που έπεσε στα γραφεία του Αλ-Τζαζίρα στη Βαγδάτη.

    0640: Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες ανταλλάσσουν πυρά σε δύο σημαντικές γέφυρες στην κεντρική Βαγδάτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

    0500: Αμερικανοί πεζοναύτες πολεμούν με Ιρακινούς μαχητές στα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης. Ανταποκριτής του CNN που ακολουθεί τους πεζοναύτες λέει ότι κατευθύνονται προς την πόλη.

    0450: Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα λέει ότι το γραφείο του στη Βαγδάτη επλήγη από αμερικανικό πύραυλο. Ενας κάμεραμαν τραυματίστηκε, ενώ αγνοείται η τύχη ενός άλλου εργαζομένου.

    0325: Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες μάχονται γύρω από το κύριο προεδρικό μέγαρο. Ακούγονται πυρά οπλοπολυβόλων, οβίδες και όλμοι.

    0235: Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Πεντάγωνο δήλωσαν ότι ο λόγος που οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Δευτέρα κατοικημένη περιοχή στη Βαγδάτη ήταν πληροφορίες ότι μπορεί να βρίσκονταν εκεί στελέχη της Ιρακινής ηγεσίας, και ενδεχομένως ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι γυιοί του. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πάνω από 14 κάτοικοι της συνοικίας Αλ-Μανσούρ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν χθες από την τεράστια έκρηξη, την οποία προκάλεσαν τέσσερεις βόμβες, που η κάθε μία ζύγιζε 900 κιλά.

    0100: Πέντε μεγάλες εκρήξεις ακούγονται στη δυτική Βαγδάτη, γύρω από το προεδρικό παλάτι, και φωτιά φαίνεται στη περιοχή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    0055: Eκρήξεις και πυρά οπλοπολυβόλων ακούγονται στο προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ Χουσεΐν που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερ, που λέει ότι είναι σαν να βομβαρδίζουν το τετράγωνο Ιρακινές δυνάμεις.


    Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 07:38 ('Ωρα Λονδίνου)
    Πάνω από 14 νεκροί από βομβαρδισμό στη Βαγδάτη
     

    Πάνω από 14 άμαχοι σκοτώθηκαν στη συνοικία Αλ-Μανσούρ

    Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Πεντάγωνο δήλωσαν ότι ο λόγος που οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Δευτέρα κατοικημένη περιοχή στη Βαγδάτη ήταν πληροφορίες ότι μπορεί να βρίσκονταν εκεί στελέχη της Ιρακινής ηγεσίας, και ενδεχομένως ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι γυιοί του.

    Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πάνω από 14 κάτοικοι της συνοικίας Αλ-Μανσούρ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν χθες από την τεράστια έκρηξη, την οποία προκάλεσαν τέσσερεις βόμβες, που η κάθε μία ζύγιζε 900 κιλά.


    Η έκρηξη δημιούργησε κρατήρα διαμέτρου 50 μέτρων
    Δημοσιογράφος που πήγε στη συνοικία είπε ότι τα σπίτια και οι οικογένειες που ζούσαν εκεί ισοπεδώθηκαν από τεράστια έκρηξη που δημιούργησε κρατήρα με διάμετρο πενήντα μέτρων.

    Σφοδρές συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει στο κέντρο της Βαγδάτης, μία ημέρα μετά την εισβολή αμερικανικών αρμάτων μάχης και την κατάληψη προεδρικού παλατιού στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    Στο κέντρο της πόλης ακούγονται ισχυρές εκρήξεις πυρά από οπλοπολυβόλα, οβίδες και όλμους.

    Τα αμερικανικά αεροσκάφη πετούν πολύ χαμηλά, ρίχνοντας βόμβες εναντίον ιρακινών στόχων.

    Η τηλεόραση του Λιβάνου μετέδωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις προσπαθούν να επανακαταλάβουν το προεδρικό παλάτι που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι Αμερικανοί.

    Παράλληλα, Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν αρχίσει να διεισδύουν σιγά σιγά και από τις νοτιοανατολικές περιοχές της πόλης, ενώ μάχες σημειώνονται και στις γέφυρες του ποταμού Τίγρη.

    Εν τω μεταξύ, δύο αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα, το Αλ Τζαζίρα και η τηλεόραση του Αμπού Ντάμπι, ανακοίνωσαν ότι τα γραφεία τους στη Βαγδάτη δέχθηκαν επίθεση από αμερικανικά βομβαρδιστικά.

    Το Αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε ότι από την επίθεση σκοτώθηκε ένας ανταποκριτής τους και τραυματίστηκε ένας κάμεραμαν.

    Εδραίωση της αμερικανικής παρουσίας

    Το Πεντάγωνο περιέγραψε την χθεσινή επίθεση στη Βαγδάτη και την κατάληψη του προεδρικού μεγάρου του Σαντάμ Χουσεΐν ως «επίδειξη δυνάμεων» παρά ως την αρχή των εχθροπραξιών για την ολοκληρωτική κατάληψη της πόλης.


    100 στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στο κέντρο της Βαγδάτης
    Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, Άντριου Γκίλιγκαν λέει ότι η αμερικανική παρουσία περιορίζεται σε μια έκταση τριών τετραγωνικών χιλιομέτρων, στην οποία περιλαμβάνεται το κύριο προεδρικό μέγαρο και το διάσημο ξενοδοχείο Αλ Ρασίντ.

    Σε άλλα σημεία της Βαγδάτης, επιθετικοί και εξοργισμένοι Φενταγίν περιπολούν δρόμους και γέφυρες, μεταδίδει ο ανταποκριτής.

    Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι εισέβαλε στην ιρακινή πρωτεύουσα με 65 τεθωρακισμένα και 40 πολεμικά άρματα Μπράντλεϊ, τρέποντας σε φυγή τις αμερικανικές δυνάμεις στις όχθες του Τίγρη.

    Νοτίως της Βαγδάτης, αμερικανικές στρατιωτικές πηγές λένε ότι οι ουσίες που εντοπίστηκαν ανάμεσα στις πόλεις Καρμπάλα και Χίλα μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη αερίων νεύρων και μουστάρδας στο Ιράκ.

    Το Πεντάγωνο τονίζει ότι πρόκειται για αρχικές εκτιμήσεις και ότι θα διενεργηθούν επιπλέον εργαστηριακοί έλεγχοι. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

    Πάντως, αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στο κεντρικό Ιράκ είπε ότι οι ουσίες που βρέθηκαν μπορεί να είναι και εντομοκτόνα, καθώς έχουν παρεμφερή χημική σύνθεση.

    Σε άλλες στρατιωτικές εξελίξεις

    • Aπό ιρακινή επίθεση με οβίδες εναντίον αμερικανικού επιτελειακού κέντρου νοτίως της Βαγδάτης σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες και δύο δημοσιογράφοι και τραυματίστηκαν επίσης άλλοι Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

    • Tουλάχιστον δύο Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν κι άλλοι τραυματίστηκαν σε μάχες για την κατάληψη γεφυρών νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

    • Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν Ιρακινούς στρατιώτες, με στολές και όπλα, και ορισμένοι μόνο με τα εσώρουχά τους, να τρέπονται σε φυγή στην όχθη του Τίγρη, κατά την αμερικανική εισβολή στη Βαγδάτη.

    • Συνεχίζεται από τους Αμερικανούς ο βομβαρδισμός της Μοσούλης, στο Β. Ιράκ.

    • Tα βρετανικά στρατεύματα δηλώνουν πως έχουν τον έλεγχο του μεγαλυτέρου τμήματος της Βασόρας, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ.

    • Βρετανοί αξιωματούχοι λένε ότι πιστεύουν πως σκοτώθηκε στη Βασόρα ο διοικητής του Ν. Ιράκ, Αλί Χασάν αλ-Ματζίντ, γνωστός και ως "Χημικός Αλί.

    • Ανταλλαγή πυρών σημειώνεται στη Νασιρίγια. Πιστεύεται ότι πρόκειται για αντιμαχόμενες ομάδες Ιρακινών.

    Ιρακινή διάψευση

    Καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνεχίζονταν στη Βαγδάτη, η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε νέο βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν ως προεδρεύων συνάντησης με υψηλόβαθμους Ιρακινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.


    Εξοργισμένοι από την αμερικανική παρουσία οι υπερασπιστές της Βαγδάτης
    Στο βίντεο εμφανίζονται ακόμη ο γιος του Σαντάμ Χουσεΐν, Κουσάι, o oποίος είναι επικεφαλής της Προεδρικής Φρουράς, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Ταχά Γιασίν Ραμαντάν και ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Ταρίκ Αζίζ.

    Πάντως οι αναλυτές λένε ότι δεν είναι ξεκάθαρο πότε γυρίστηκε το βίντεο.

    Ο Ιρακινός υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Μοχάμεντ Σαΐντ Σαχάφ, επέμεινε ότι η Βαγδάτη είναι ασφαλής από τις αμερικανικές δυνάμεις: «οι Αμερικανοί στρατιώτες,» είπε, «αυτοκτονούν στα τείχη της Βαγδάτης».

    Η αίγλη στα παλάτια

    Ο ανταποκριτής του ΒΒC, Αντριου Γκίλιγκαν μεταδίδει ότι με την εισβολή οι αμερικανοί προσπάθησαν και κατάφεραν να αποδείξουν ότι μπορούν να κινούνται οπουδήποτε θέλουν στην πρωτεύουσα.


    Αμερικανοί στρατιώτες βλέπουν τα αντικείμενα του παλατιού
    Αμερικανοί στρατιώτες στάθμευσαν τα άρματα μάχης τους στην μπροστινή πύλη του κύριου προεδρικού παλατιού, μαγνητοσκόπησαν το εσωτερικό του και μετακινούντο στην αυλή ανταλλάσσοντας πυρά με Ιρακινούς μαχητές.

    Τηλεοπτικές εικόνες από το εσωτερικό του παλατιού δείχνουν αμερικανούς στρατιώτες εν μέσω του πολυτελούς διακόσμου καλυμένου από σκόνη λόγω των μαχών και των βομβαρδισμών στην πόλη.


    Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 09:04 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Tρίτη 8 Απριλίου 2003

    (ώρα Λονδίνου)



    0852: Διεκόπη η λειτουργία της ιρακινής κρατικής τηλεόρασης. Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους "θέλουν σαφώς να καταστρέψουν τον μηχανισμό που διαθέτει ο Σαντάμ Χουσείν για να μεταδίδει ψεύδη".

    0846: Δύο άρματα μάχης Έιμπραμς εμφανίζονται στην στρατηγικής σημασίας γέφυρα του Τίγρη, Τζουμπουρίγια, και στρέφουν τα πολυβόλα τους προς την ανατολική Βαγδάτη.

    0828: Δύο αμερικανικά ελικόπτερα Απάτσι βομβαρδίζουν συγκρότημα κτιρίων που πιστεύεται πως εχρησιμοποιείτο από την Προεδρική Φρουρά στη νοτιοανατολική Βαγδάτη. Έχουν επίσης θεαθεί πολεμικά αεροπλάνα στην περιοχή.

    0800: Η ιρακινή κρατική τηλεόραση σταμάτησε να εκπέμπει. Προηγουμένως δεν είχε δείξει το πρωινό δελτίο ειδήσεων, εξέπεμπε αρχειακό υλικό με τον Σαντάμ Χουσεΐν και πατριωτικά τραγούδια.

    0650: Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα δήλωσε ότι ο ανταποκριτής του Ταρίμπ Αγιούμπ υπέκυψε στα τραύματά του. Είχε τραυματιστεί από βόμβα που έπεσε στα γραφεία του Αλ-Τζαζίρα στη Βαγδάτη.

    0640: Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες ανταλλάσσουν πυρά σε δύο σημαντικές γέφυρες στην κεντρική Βαγδάτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

    0500: Αμερικανοί πεζοναύτες πολεμούν με Ιρακινούς μαχητές στα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης. Ανταποκριτής του CNN που ακολουθεί τους πεζοναύτες λέει ότι κατευθύνονται προς την πόλη.

    0450: Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα λέει ότι το γραφείο του στη Βαγδάτη επλήγη από αμερικανικό πύραυλο. Ενας κάμεραμαν τραυματίστηκε, ενώ αγνοείται η τύχη ενός άλλου εργαζομένου.

    0325: Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες μάχονται γύρω από το κύριο προεδρικό μέγαρο. Ακούγονται πυρά οπλοπολυβόλων, οβίδες και όλμοι.

    0235: Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Πεντάγωνο δήλωσαν ότι ο λόγος που οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Δευτέρα κατοικημένη περιοχή στη Βαγδάτη ήταν πληροφορίες ότι μπορεί να βρίσκονταν εκεί στελέχη της Ιρακινής ηγεσίας, και ενδεχομένως ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι γυιοί του. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πάνω από 14 κάτοικοι της συνοικίας Αλ-Μανσούρ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν χθες από την τεράστια έκρηξη, την οποία προκάλεσαν τέσσερεις βόμβες, που η κάθε μία ζύγιζε 900 κιλά.

    0100: Πέντε μεγάλες εκρήξεις ακούγονται στη δυτική Βαγδάτη, γύρω από το προεδρικό παλάτι, και φωτιά φαίνεται στη περιοχή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    0055: Eκρήξεις και πυρά οπλοπολυβόλων ακούγονται στο προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ Χουσεΐν που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερ, που λέει ότι είναι σαν να βομβαρδίζουν το τετράγωνο Ιρακινές δυνάμεις.


    Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 08:13 ('Ωρα Λονδίνου)
    Για το μέλλον του Ιράκ συζητούν Μπους και Μπλερ
     

    Μπους και Μπλερ διαφωνούν για το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών

    Συζήτηση για το μέλλον του Ιράκ πραγματοποιούν σήμερα στη Βόρειο Ιρλανδία, στο Χίλσμποροου Καστλ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

    Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση κορυφής των δύο χωρών. Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στις Αζόρες λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου και η δεύτερη στο Καμπ Ντέιβιντ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερωθούν πρώτα για τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο, αναφέρει ο απεσταλμένος του BBC.

    Οι δύο άνδρες θα προσπαθήσουν στη συνέχεια να καταλήξουν σε συμφωνία για το ρόλο που θα διαδραμματίσουν τα Ηνωμένα Εθνη στη μελλοντική διακυβέρνηση του Ιράκ.

    Οι διαφορές των δύο ηγετών πάντως δεν φαίνεται να έχουν γεφυρωθεί.

    Ο Τόνι Μπλερ επιθυμεί να είναι κεντρικός ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ο Τζορτζ Μπους θέλει να είναι επικεφαλής της διοίκησης οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει ο απεσταλμένος του BBC στη Βόρειο Ιρλανδία.

    Η εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών

    Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία έχουν, μέχρι στιγμής, συμφωνήσει σε μια διαδικασία τριών σταδίων για τη διακυβέρνηση του Ιράκ μετά τη λήξη του πολέμου, αλλά εκκρεμούν πολλά ακόμη ζητήματα, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, Πολ Ρέινολντς.

    Και οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει ότι οι ΗΠΑ θα έχουν τον έλεγχο του Ιράκ αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου και σταδιακά θα τον παραδώσουν σε ιρακινά χέρια.

    Η βασική διαφωνία των δύο δυνάμεων είναι ως προς το ρόλο που θα διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Έθνη και ως προς το χρόνο παράδοσης της κυβέρνησης στους Ιρακινούς.

    Η Βρετανία λέει ότι ο ΟΗΕ πρέπει να συντονίσει ένα συνέδριο Ιρακινών, από το οποίο θα εκλεγεί η νέα ηγεσία της χώρας, και στη συνέχεια θα επιβλέψει τη μετάβαση της κυβέρνησης στα ιρακινά χέρια.

    Όμως ο Τζορτζ Μπους θέλει να περιορίσει το ρόλο του ΟΗΕ στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον λέει ότι ο Τόνι Μπλερ θα πρέπει να πιέσει πολύ τον Αμερικανό πρόεδρο εάν θέλει να εξασφαλίσει ρόλο για τη διεθνή κοινότητα στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    Πάουελ: «οι διαφορές δεν είναι μεγάλες»

    Λίγο πριν από το χθεσινό το δείπνο στο Χίλσμπορου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είπε ότι οι διαφωνίες των δύο πλευρών δεν είναι τόσο έντονες όσο τις παρουσιάζουν τα μέσα ενημέρωσης.

    Ο κ. Πάουελ είπε επίσης ότι την Τρίτη σε κοινή συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσουν οι δύο ηγέτες θα αναφερθούν στο σχέδιο ψηφίσματος που θα υποβάλουν στα Ηνωμένα Έθνη για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, αλλά δε θα αναφερθούν σε λεπτομέρειες.

    Οι συνομιλίες θα καλύψουν, επίσης, το Μεσανατολικό και την ειρήνευση στη Βόρειο Ιρλανδία.


    Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 08:24 ('Ωρα Λονδίνου)
    Εγχειρήσεις χωρίς αναισθητικά στη Βαγδάτη
     

    Ελλείψεις σε βασικά φάρμακα στα νοσοκομεία της Βαγδάτης

    Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός αναφέρει ότι τα νοσοκομεία στη Βαγδάτη έχουν πλέον περιορισμένες ποσότητες φαρμάκων και ότι πραγματοποιούν επεμβάσεις χωρίς αναισθητικά.

    Εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού υπογράμμισε ότι το προσωπικό βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και ότι οι γιατροί είναι εξουθενωμένοι.


    Πολλά παιδιά είναι ανάμεσα στους τραυματίες
    Παράλληλα, υπάρχουν προβλήματα στην παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

    Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Ρόλαντ Μπέντζαμιν, ο οποίος βρίσκεται σε νοσοκομείο της Βαγδάτης είπε στο BBC ότι ο αριθμός των τραυματιών αυξάνεται διαρκώς.

    «Το νοσοκομείο είχε δεχθεί έναν μεγάλο αριθμό τραυματιών κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας - περισσότερους από 100.»

    «Από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο 47 συνολικά άτομα», δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

    O συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ, Ντέιβιντ Γουΐμχερστ, είπε ότι τα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης είναι ασφυκτικά γεμάτα από τραυματίες.

    «Σε ορισμένα νοσοκομεία μεταφέρονται περίπου 100 τραυματίες την ώρα.».

    «Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν και να προσφέρουν νοσηλεία», δήλωσε ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ.


    Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 03:15 ('Ωρα Λονδίνου)
    Πάνω από 14 νεκροί από βομβαρδισμό στη Βαγδάτη
     

    Πάνω από 14 άμαχοι σκοτώθηκαν στη συνοικία Αλ-Μανσούρ

    Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Πεντάγωνο δήλωσαν ότι ο λόγος που οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Δευτέρα κατοικημένη περιοχή στη Βαγδάτη ήταν πληροφορίες ότι μπορεί να βρίσκονταν εκεί στελέχη της Ιρακινής ηγεσίας, και ενδεχομένως ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι γυιοί του.

    Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πάνω από 14 κάτοικοι της συνοικίας Αλ-Μανσούρ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν χθες από την τεράστια έκρηξη, την οποία προκάλεσαν τέσσερεις βόμβες, που η κάθε μία ζύγιζε 900 κιλά.


    Η έκρηξη δημιούργησε κρατήρα διαμέτρου 50 μέτρων
    Δημοσιογράφος που πήγε στη συνοικία είπε ότι τα σπίτια και οι οικογένειες που ζούσαν εκεί ισοπεδώθηκαν από τεράστια έκρηξη που δημιούργησε κρατήρα με διάμετρο πενήντα μέτρων.

    Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι ελέγχουν όλες τις κύριες οδικές αρτηρίες γύρω από τη Βαγδάτη.

    Στα περίχωρα της πρωτεύουσας, αμερικανοί πεζοναύτες έδωσαν μάχες με την Προεδρική Φρουρά που υπερασπίζεται γέφυρες στα ανατολικά, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για μάχες στα βορειοδυτικά προάστεια.

    Ανταποκριτής του BBC με τις αμερικανικές δυνάμεις μεταδίδει ότι πολλά Ιρακινά άρματα μάχης έχουν καταστραφεί ή έχουν εγκαταληφθεί.

    Είδε ακόμη αρκετούς άμαχους νεκρούς από τις μάχες και μαγνητοσκόπησε γυναίκες και παιδιά να είναι τρομοκρατημένοι στους δρόμους και να σηκώνουν τα χέρια.

    Πολλοί άλλοι προσπάθησαν να αποφύγουν τις μάχες κρατώντας λευκές σημαίες.

    Εδραίωση της αμερικανικής παρουσίας

    Οι Αμερικανοί στρατιώτες εδραιώνουν την παρουσία τους στη Βαγδάτη, μετά την κατάληψη προεδρικού μεγάρου του Σαντάμ Χουσεΐν και τις μάχες με τις ιρακινές δυνάμεις.

    Το Πεντάγωνο περιέγραψε την χθεσινή επίθεση ως «επίδειξη δυνάμεων» παρά ως την αρχή των εχθροπραξιών για την ολοκληρωτική κατάληψη της πόλης.


    100 στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στο κέντρο της Βαγδάτης
    Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, Άντριου Γκίλιγκαν λέει ότι η αμερικανική παρουσία περιορίζεται σε μια έκταση τριών τετραγωνικών χιλιομέτρων, στην οποία περιλαμβάνεται το κύριο προεδρικό μέγαρο και το διάσημο ξενοδοχείο Αλ Ρασίντ.

    Σε άλλα σημεία της Βαγδάτης, επιθετικοί και εξοργισμένοι Φενταγίν περιπολούν δρόμους και γέφυρες, μεταδίδει ο ανταποκριτής.

    Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι εισέβαλε στην ιρακινή πρωτεύουσα με 65 τεθωρακισμένα και 40 πολεμικά άρματα Μπράντλεϊ, τρέποντας σε φυγή τις αμερικανικές δυνάμεις στις όχθες του Τίγρη.

    Νοτίως της Βαγδάτης, αμερικανικές στρατιωτικές πηγές λένε ότι οι ουσίες που εντοπίστηκαν ανάμεσα στις πόλεις Καρμπάλα και Χίλα μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη αερίων νεύρων και μουστάρδας στο Ιράκ.

    Το Πεντάγωνο τονίζει ότι πρόκειται για αρχικές εκτιμήσεις και ότι θα διενεργηθούν επιπλέον εργαστηριακοί έλεγχοι. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

    Πάντως, αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στο κεντρικό Ιράκ είπε ότι οι ουσίες που βρέθηκαν μπορεί να είναι και εντομοκτόνα, καθώς έχουν παρεμφερή χημική σύνθεση.

    Σε άλλες στρατιωτικές εξελίξεις

    • Aπό ιρακινή επίθεση με οβίδες εναντίον αμερικανικού επιτελειακού κέντρου νοτίως της Βαγδάτης σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες και δύο δημοσιογράφοι και τραυματίστηκαν επίσης άλλοι Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

    • Tουλάχιστον δύο Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν κι άλλοι τραυματίστηκαν σε μάχες για την κατάληψη γεφυρών νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

    • Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν Ιρακινούς στρατιώτες, με στολές και όπλα, και ορισμένοι μόνο με τα εσώρουχά τους, να τρέπονται σε φυγή στην όχθη του Τίγρη, κατά την αμερικανική εισβολή στη Βαγδάτη.

    • Συνεχίζεται από τους Αμερικανούς ο βομβαρδισμός της Μοσούλης, στο Β. Ιράκ.

    • Tα βρετανικά στρατεύματα δηλώνουν πως έχουν τον έλεγχο του μεγαλυτέρου τμήματος της Βασόρας, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ.

    • Βρετανοί αξιωματούχοι λένε ότι πιστεύουν πως σκοτώθηκε στη Βασόρα ο διοικητής του Ν. Ιράκ, Αλί Χασάν αλ-Ματζίντ, γνωστός και ως "Χημικός Αλί.

    • Ανταλλαγή πυρών σημειώνεται στη Νασιρίγια. Πιστεύεται ότι πρόκειται για αντιμαχόμενες ομάδες Ιρακινών.

    Ιρακινή διάψευση

    Καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνεχίζονταν στη Βαγδάτη, η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε νέο βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν ως προεδρεύων συνάντησης με υψηλόβαθμους Ιρακινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.


    Εξοργισμένοι από την αμερικανική παρουσία οι υπερασπιστές της Βαγδάτης
    Στο βίντεο εμφανίζονται ακόμη ο γιος του Σαντάμ Χουσεΐν, Κουσάι, o oποίος είναι επικεφαλής της Προεδρικής Φρουράς, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Ταχά Γιασίν Ραμαντάν και ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Ταρίκ Αζίζ.

    Πάντως οι αναλυτές λένε ότι δεν είναι ξεκάθαρο πότε γυρίστηκε το βίντεο.

    Ο Ιρακινός υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Μοχάμεντ Σαΐντ Σαχάφ, επέμεινε ότι η Βαγδάτη είναι ασφαλής από τις αμερικανικές δυνάμεις: «οι Αμερικανοί στρατιώτες,» είπε, «αυτοκτονούν στα τείχη της Βαγδάτης».

    Η αίγλη στα παλάτια

    Ο ανταποκριτής του ΒΒC, Αντριου Γκίλιγκαν μεταδίδει ότι με την εισβολή οι αμερικανοί προσπάθησαν και κατάφεραν να αποδείξουν ότι μπορούν να κινούνται οπουδήποτε θέλουν στην πρωτεύουσα.


    Αμερικανοί στρατιώτες βλέπουν τα αντικείμενα του παλατιού
    Αμερικανοί στρατιώτες στάθμευσαν τα άρματα μάχης τους στην μπροστινή πύλη του κύριου προεδρικού παλατιού, μαγνητοσκόπησαν το εσωτερικό του και μετακινούντο στην αυλή ανταλλάσσοντας πυρά με Ιρακινούς μαχητές.

    Τηλεοπτικές εικόνες από το εσωτερικό του παλατιού δείχνουν αμερικανούς στρατιώτες εν μέσω του πολυτελούς διακόσμου καλυμένου από σκόνη λόγω των μαχών και των βομβαρδισμών στην πόλη.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.