Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-04-09

  1. 'Παγωμένος' ο Αραβικός κόσμος
  2. Τη Συρία 'προειδοποιεί' ο Ράμσφελντ
  3. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  4. 'Υπό αμερικανικό έλεγχο το κέντρο της Βαγδάτης'
  5. 'Το παιγνίδι τελείωσε'
  6. Αμερικανικό βομβαρδιστικό σκοτώνει Αφγανούς
  7. 'Υπό αμερικανικό έλεγχο το κέντρο της Βαγδάτης'
  8. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  9. Βομβιστική επίθεση σε σχολείο Παλαιστινίων
  10. 'Υπό αμερικανικό έλεγχο το κέντρο της Βαγδάτης'
  11. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  12. O διοικητής του μεταπολεμικού Ιράκ
  13. Η Βόρεια Κορέα 'απειλεί'...
  14. 'Καταρρέει το καθεστώς στη Βαγδάτη'
  15. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  16. Αναταραχή στη Βαγδάτη
  17. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  18. «Χάος στη Βαγδάτη»
  19. Δημοσιογράφοι σε διασταυρούμενα πυρά
  20. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  21. Δημοσιογράφοι σε διασταυρούμενα πυρά
  22. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  23. O διοικητής του μεταπολεμικού Ιράκ
  24. Αμερικανική θηλιά πυρός στη Βαγδάτη
  25. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  26. Άγνωστο εάν επλήγη ο Σαντάμ Χουσεΐν
  27. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά

Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 23:56 ('Ωρα Λονδίνου)
'Παγωμένος' ο Αραβικός κόσμος
 

Αιγύπτιοι τηλεθεατές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Κάϊρο

Συγκρατημένες ήταν οι αντιδράσεις στις Αραβικές χώρες μετά την πτώση της Βαγδάτης και την αποκαθήλωση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Στο Κουβέϊτ ο υπουργός Πληροφοριών σεΐχης Αχμέντ Φαχντ αλ- Σαμπάχ εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή "τη διακυβέρνηση του Ιράκ θα την αναλάβουν οι Ιρακινοί". Ο κ. αλ- Σαμπάχ είπε πως προσωπική του εκτίμηση είναι ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους βρίσκονται στο Ιράκ γιά να βοηθήσουν το ιρακινό λαό.

Η κυβέρνηση της Ιορδανίας υπογράμμισε ότι θα πρέπει οι Ιρακινοί να έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν την ηγεσία που θα κυβερνήσει τη χώρα.

Αναλυτής του BBC επισημαίνει ότι πολλές κυβερνήσεις Αραβικών χωρών θα θεωρήσουν την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν αποτέλεσμα εισβολής και κατοχής ενώ παράλληλα θα ενταθούν οι φόβοι στον Αραβικό κόσμο για το ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να επιδιώξει την αλλαγή καθεστώτων και σε άλλες Αραβικές χώρες.


Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 00:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Τη Συρία 'προειδοποιεί' ο Ράμσφελντ
 

Ικανοποιημένος ο επικεφαλής του Πενταγώνου από την έκβαση του πολέμου

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σε συνέντευξη τύπου στο Πεντάγωνο επεσήμανε ότι η Συρία αγνόησε την "προειδοποίηση" των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ιράκ και για το ενδεχόμενο η Δαμασκός να παράσχει προστασία σε ανώτατα στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

"Ιστορική" χαρακτήρισε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ τη χθεσινή μέρα στη Βαγδάτη.

"Οι εξελίξεις στην ιρακινή πρωτεύουσα θα διαμορφώσουν το μέλλον της Μέσης Ανατολής" , τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι "ο Σαντάμ Χουσεΐν ανήκει πλέον στην ομάδα των αδίστακτων , αποτυχημένων δικτατόρων όπως ο Στάλιν, ο Χίτλερ , ο Λένιν και ο Τσαουσέσκου" και ότι "ουδέποτε θα απειλήσει τον κόσμο με όπλα μαζικής καταστροφής".

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ πάντως έσπευσε να δηλώσει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν έχει τελειώσει ακόμη και ότι "ο Σαντάμ και υιοί του θα πρέπει να συλληφθούν".


Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 00:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Πέμπτη 10 Απριλίου 2003

(ώρα Λονδίνου)


0005:Ο βόμβος των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών ακούγεται πάνω από την πόλη του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ. Στο μεταξύ Κούρδοι μαχητές προωθούνται προς τα περίχωρα της πόλης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.


Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 21:55 ('Ωρα Λονδίνου)
'Υπό αμερικανικό έλεγχο το κέντρο της Βαγδάτης'
 

Το άγαλμα του Σαντάμ Χουσείν πριν γκρεμιστεί στη Βαγδάτη

Τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν τον έλεγχο του κέντρου της Βαγδάτης.

O διοικητής της τρίτης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού, στρατηγός Μπάφορντ Μπλάουτ, δήλωσε πως η καρδιά της ιρακινής πρωτεύουσας βρίσκεται υπό αμερικανικό έλεγχο και πως είναι "θέμα ημερών η ολοκλήρωση της εμπόλεμης φάσης".

Το πρακτορείο Ρόιτερ μεταδίδει ότι μεταξύ των κτιρίων που βρίσκονται υπό αμερικανικό έλεγχο είναι και το αρχηγείο της μυστικής αστυνομίας.


Η Βαγδάτη προστέθηκε στις πόλεις που δεν ελέγχει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.
Βίνσεντ Μπρουκς, εκπρόσωπος Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης
Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη, Άντριου Γκίλιγκαν, οι Αμερικανοί πεζοναύτες έγιναν δεκτοί με ζητωκραυγές στη συνοικία "Πόλη του Σαντάμ" της βορειοανατολικής Βαγδάτης, οι περισσότεροι κάτοικοι της οποίας είναι σιίτες μουσουλμάνοι.

Αμερικανικό θωρακισμένο όχημα, με τη βοήθεια Ιρακινών πολιτών, γκρέμισε ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Σαντάμ Χουσείν στην πλατεία αλ-Φαρντούς (Παραδείσου) της κεντρικής Βαγδάτης.

Eνθουσιώδεις Ιρακινοί άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του Σαντάμ Χουσείν.

"Ζούμε μία ιστορική στιγμή", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, αν και ο εκπρόσωπός του, Άρι Φλάισερ, διευκρίνησε πως ο κ. Μπους παραμένει επιφυλακτικός επειδή γνωρίζει, όπως είπε, ότι κίνδυνοι ελλοχεύουν.

Φάλαγγα αμερικανικών αρμάτων μάχης βρίσκεται στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου μένουν πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι. Το ξενοδοχείο αυτό είχε πληγεί την Τρίτη από αμερικανικό τανκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο δημοσιογράφοι και να τραυματισθούν άλλοι.

Αμερικανός στρατιωτικός, μιλώντας στο BBC από την πλατεία όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη", δήλωσε πως ακούγονται κάθε μισή ώρα πυρά από το βόρειο τμήμα της Βαγδάτης.

Η αμερικανική κεντρική διοίκηση έχει τονίσει πως ορισμένοι Ιρακινοί μπορεί να παραμένουν έτοιμοι να πολεμήσουν για να σταματήσουν την προέλαση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Λεηλασίες

Έγιναν όμως και πολλές λεηλασίες κυβερνητικών κτιρίων--τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν Ιρακινούς να ξηλώνουν φωτογραφίες του Σαντάμ Χουσεΐν τον οποίο καταδικάζουν ως "εχθρό του Θεού" και να παίρνουν μαζί τους από πολύτιμα βάζα έως έπιπλα γραφείου.


Λεηλατήθηκαν τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών και καταστήματα κοντά στο κτίριο της Ολυμπιακής Επιτροπής στην ιρακινή πρωτεύουσα--το κτίριο της Ολυμπιακής Επιτροπής, τη διεύθυνση του οποίου είχε ο γιός του Σαντάμ Χουσείν, Ουντάι, παραδόθηκε στις φλόγες.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε πως η κατάσταση στη Βαγδάτη είναι επικίνδυνη αυτή τη στιγμή--αγνοείται η τύχη ενός Καναδού υπαλλήλου του διεθνούς οργανισμού του οποίου το αυτοκίνητο λέγινε την Τρίτη στόχος πυρών.

Δεν θα ήταν αυτή η συμπεριφορά του κόσμου αν δεν ήταν βέβαιος ότι δεν έχει πλέον τον έλεγχο της πόλης ο Σαντάμ Χουσείν.
Πολ Γουντ, απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη

Υπήρξε σποραδική και, κατά τα φαινόμενα, ανοργάνωτη αντίσταση στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου ακούγονταν το πρωί πυρά αυτομάτων όπλων και αρμάτων μάχης.

Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι σχεδόν μία ολόκληρη μεραρχία τεθωρακισμένων, αποτελούμενη από χιλιάδες στρατιώτες, βρίσκεται τώρα στη Βαγδάτη όπου σκοπεύει να παραμείνει.

Οι Αμερικανοί προσθέτουν ότι σχεδιάζουν να διπλασιάσουν μέσα στο επόμενο 24ωρο τη δύναμή τους στην Ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ εξηγούν ότι τα πολεμικά αεροπλάνα τους μπορούν τώρα να πετούν πάνω από οποιαδήποτε περιοχή του Ιράκ χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ελευθερία κινήσεων για τους δημοσιογράφους


Ο υπουργός Τύπου του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαίντ αλ-Σαχάφ που ενημέρωνε καθημερινά τους δημοσιογράφους
Οι εκπρόσωποι της ιρακινής κυβέρνησης που παρακολουθούν τις δραστηριότητες των Δυτικών δημοσιογράφων δεν έκαναν σήμερα την εμφάνισή τους--είναι σα να χάθηκαν ως δια μαγείας, μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΒBC o οποίος προσθέτει ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες που μπορεί να κινηθεί ελεύθερα στην πόλη και να στείλει τις ανταποκρίσεις του χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί στο τί βλέπει.

Στο κεντρικό Ιράκ, εν τω μεταξύ, μία ολόκληρη μεραρχία του ιρακινού στρατού λέγεται πως παρέδωσε τα όπλα της χωρίς να προβάλει αντίσταση.

Άλλες σημαντικές εξελίξεις

  • Oι Αμερικανοί πεζοναύτες δηλώνουν πως κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, την πόλη Αμάρα του ανατολικού Ιράκ.

  • Ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν ένα βουνό-κλειδί απ'όπου οι Ιρακινοί υπερασπίζονταν την Μοσούλη.

  • Aμερικανοί διοικητές στο Κατάρ δήλωσαν ότι αεροσκάφη τους βομβάρδισαν θέσεις της Προεδρικής Φρουράς γύρω από την Τικρίτ--γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν.

  • Συνεχίζεται η αβεβαιότητα όσον αφορά την τύχη του ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν--αν σκοτώθηκε ή όχι στη βομβιστική επίθεση των Αμερικανών τη Δευτέρα στη Βαγδάτη. Πηγές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν πως κατάφερε να διαφύγει λίγα λεπτά πριν απ'την επίθεση.

  • Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αγνοείται η τύχη των δύο Αμερικανών αεροπόρων το F-15 των οποίων έπεσε την Κυριακή στο Ιράκ.

  • Διασώθηκαν δύο μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που είχαν τραυματισθεί κοντά στη Βαγδάτη και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Κουβέιτ, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής διοίκησης

  • Οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις δηλώνουν πως σχεδιάζουν να συγκαλέσουν περιφερειακή διάσκεψη για το διορισμό πολιτικής ηγεσίας σε ολόκληρο το νότιο Ιράκ.

  • Οι βρετανικές δυνάμεις άρχισαν να παίρνουν τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης στη Βασόρα του Ν. Ιράκ όπου μειώνονται οι λεηλασίες.

  • Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, σε συνέντευξη τύπου στο Παρίσι, εξέφρασε την ελπίδα πως μπορεί να βρίσκεται στο τέλος του ο πόλεμος στο Ιράκ.

    Αυξάνει ο αριθμός των θυμάτων

    Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών από την εισβολή των Αμερικανών στη Βαγδάτη.


    Παροχή πρώτων βοηθειών σε κάτοικο της Βαγδάτης
    Αλλά σε ανταποκρίσεις τους οι δημοσιογράφοι που έχουν απομείνει στην ιρακινή πρωτεύουσα μιλούν για τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Αλ Κίντι, όπου οι γιατροί και νοσηλευτές αδυνατούν να παράσχουν πρώτες βοήθειες σε όλους τους τραυματίες που φτάνουν εκεί.

    Η ιρακινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι από την αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.250 άμαχοι και έχουν τραυματισθεί περισσότεροι από 5.100.

    Με τους δημοσιογράφους όμως που βρίσκονταν αποκλεισμένοι ουσιαστικά στα ξενοδοχεία τους είναι σχεδόν αδύνατον να επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών.

    Παγιδεύτηκαν Άραβες δημοσιογράφοι

    Στο μεταξύ 27 δημοσιογράφοι από δύο αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα έκαναν έκκληση προς τις αμερικανικές δυνάμεις και τον Ερυθρό Σταυρό να τους απεγκλωβίσουν από το γραφείο τους στο κέντρο της πόλης, όπου έχουν παγιδευθεί από το πρωί της Τρίτης.


    Το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη", με εμφανή τα σημάδια της επίθεσης
    Είκοσι δύο δημοσιογράφοι της τηλεόρασης του Αμπού Ντάμπι και πέντε του καναλιού Αλ Τζαζίρα πιστεύεται ότι βρίσκονται μέσα σε κτίριο που έχει περικυκλωθεί από αμερικανικά άρματα μάχης.

    Το κτίριο έχει δεχθεί πλήγματα από οβίδες χωρίς να τραυματιστεί μέχρι στιγμής κανένας από τους εγκλωβισμένους.

    Οι δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα κατέφυγαν στα γραφεία της τηλεόρασης του Αμπου Ντάμπι αφού προηγουμένως το γραφείο τους είχε δεχθεί επίθεση πυραύλου, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός συναδέλφου τους.

    Υπενθυμίζεται ότι δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ρόιτερ σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, όταν βλήμα από αμερικανικό άρμα μάχης έπληξε το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" όπου διαμένει η πλειοψηφία των ξένων ανταποκριτών.

    Εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων χαρακτήρισε την επίθεση αυτή «τραγικό λάθος».

    Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, που έχει την έδρα της στη Ν. Υόρκη, καλεί με επιστολή της τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσελντ, να αρχίσει ανακρίσεις για να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν τρεις δημοσιογράφοι την Τρίτη στη Βαγδάτη.

  • Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 22:46 ('Ωρα Λονδίνου)
    'Το παιγνίδι τελείωσε'
     

    Η αποκαθήλωση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν

    "Το παιγνίδι τελείωσε" , δήλωσε στους δημοσιογράφους εξώ από την κατοικία του στη Νέα Υόρκη ο πρέσβης του Ιράκ στον ΟΗΕ Μοχάμεντ αλ- Ντούρι.

    Ο κ. αλ- Ντούρι υπογραμμίσε στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής επικοινωνίας ότι η ειρήνη θα επικρατήσει στο Ιράκ.

    Ο κ. αλ- Ντούρι είπε ότι δεν είχε καμία επαφή με την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της εισβολής των Αμερικανών και των Βρετανών.

    "Παρακολουθώ τις εξελίξεις από την τηλεόραση όπως όλος ο κόσμος" , σημείωσε ο πρέσβης του Ιράκ στα ΗΕ.


    Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 17:33 ('Ωρα Λονδίνου)
    Αμερικανικό βομβαρδιστικό σκοτώνει Αφγανούς
     

    11.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Αφγανιστάν

    Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Αφγανιστάν ανακοίνωσαν ότι αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε Αφγανούς αμάχους με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 Αφγανοί πολίτες.

    Η βόμβα του αεροσκάφους έπληξε περιοχή στα σύνορα με το Πασκιστάν.

    Σύμφωνα με την αμερικανική ανακοίνωση η επιδρομή των αμερικανικών αεροσκαφών έγινε μετά από επίθεση στα περιχώρα της κωμόπολης Σκίν.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιούν επιχειρήσεις εναντίον υποστηρικτών του καθεστώτος των Ταλιμπάν και μελών του τρομοκρατικού δικτύου της αλ- Κάϊντα.

    Το πρόβλημα των αμάχων που σκοτώνονται στο Αφγανιστάν από τότε που άρχισε υπο την αιγίδα των ΗΠΑ η επιχείρηση για την αποκαθήλωση του καθεστώτος των Ταλιμπάν ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα.

    Το Φεβρουάριο στην επαρχία Χελμάντ 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν οι Αμερικανοί βομβάρδισαν περιοχή όπου υπήρχαν υποψίες ότι είχαν τη βάση τους τρομοκράτες Ταλιμπάν.

    Τον περασμένο Ιούλιο η εφημερίδα Νιού Γίορκ Τάϊμς δημοσίευσε έκθεση αμερικανικής οργάνωσης παροχής βοήθειας σύμφωνα με την οποία 800 και πλέον άμαχοι σκοτώθηκαν λόγω των αμερικανικών βομβαρδισμών.

    Η οργάνωση Global Exchange υποστήριξε ότι το Πεντάγωνο βασίζεται σε ανακριβείς πληροφορίες και ότι προτιμά τις αεροπορικές επιδρομές αντί τις χερσαίες επιχειρήσεις που ίσως θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των Αμερικανών στρατιωτών.

    Εκπρόσωπος του προέδρου Χαμίντ Καρζάϊ είπε στο BBC ο αριθμός των αμάχων στο Αφγανιστάν που σκοτώθηκαν δεν ξεπερνά τους 500.


    Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 17:27 ('Ωρα Λονδίνου)
    'Υπό αμερικανικό έλεγχο το κέντρο της Βαγδάτης'
     

    Το άγαλμα του Σαντάμ Χουσείν πριν γκρεμιστεί στη Βαγδάτη

    Τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν τον έλεγχο του κέντρου της Βαγδάτης.

    O διοικητής της τρίτης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού, στρατηγός Μπάφορντ Μπλάουτ, δήλωσε πως η καρδιά της ιρακινής πρωτεύουσας βρίσκεται υπό αμερικανικό έλεγχο και πως είναι "θέμα ημερών η ολοκλήρωση της εμπόλεμης φάσης".

    Το πρακτορείο Ρόιτερ μεταδίδει ότι μεταξύ των κτιρίων που βρίσκονται υπό αμερικανικό έλεγχο είναι και το αρχηγείο της μυστικής αστυνομίας.


    Η Βαγδάτη προστέθηκε στις πόλεις που δεν ελέγχει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.
    Βίνσεντ Μπρουκς, εκπρόσωπος Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης
    Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη, Άντριου Γκίλιγκαν, οι Αμερικανοί πεζοναύτες έγιναν δεκτοί με ζητωκραυγές στη συνοικία "Πόλη του Σαντάμ" της βορειοανατολικής Βαγδάτης, οι περισσότεροι κάτοικοι της οποίας είναι σιίτες μουσουλμάνοι.

    Αμερικανικό θωρακισμένο όχημα, με τη βοήθεια Ιρακινών πολιτών, γκρέμισε ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Σαντάμ Χουσείν στην πλατεία αλ-Φαρντούς (Παραδείσου) της κεντρικής Βαγδάτης.

    Eνθουσιώδεις Ιρακινοί άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του Σαντάμ Χουσείν.

    "Ζούμε μία ιστορική στιγμή", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, αν και ο εκπρόσωπός του, Άρι Φλάισερ, διευκρίνησε πως ο κ. Μπους παραμένει επιφυλακτικός επειδή γνωρίζει, όπως είπε, ότι κίνδυνοι ελλοχεύουν.

    Φάλαγγα αμερικανικών αρμάτων μάχης βρίσκεται στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου μένουν πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι. Το ξενοδοχείο αυτό είχε πληγεί την Τρίτη από αμερικανικό τανκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο δημοσιογράφοι και να τραυματισθούν άλλοι.

    Αμερικανός στρατιωτικός, μιλώντας στο BBC από την πλατεία όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη", δήλωσε πως ακούγονται κάθε μισή ώρα πυρά από το βόρειο τμήμα της Βαγδάτης.

    Η αμερικανική κεντρική διοίκηση έχει τονίσει πως ορισμένοι Ιρακινοί μπορεί να παραμένουν έτοιμοι να πολεμήσουν για να σταματήσουν την προέλαση των αμερικανικών στρατευμάτων.

    Λεηλασίες

    Έγιναν όμως και πολλές λεηλασίες κυβερνητικών κτιρίων--τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν Ιρακινούς να ξηλώνουν φωτογραφίες του Σαντάμ Χουσεΐν τον οποίο καταδικάζουν ως "εχθρό του Θεού" και να παίρνουν μαζί τους από πολύτιμα βάζα έως έπιπλα γραφείου.


    Λεηλατήθηκαν τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών και καταστήματα κοντά στο κτίριο της Ολυμπιακής Επιτροπής στην ιρακινή πρωτεύουσα--το κτίριο της Ολυμπιακής Επιτροπής, τη διεύθυνση του οποίου είχε ο γιός του Σαντάμ Χουσείν, Ουντάι, παραδόθηκε στις φλόγες.

    Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε πως η κατάσταση στη Βαγδάτη είναι επικίνδυνη αυτή τη στιγμή--αγνοείται η τύχη ενός Καναδού υπαλλήλου του διεθνούς οργανισμού του οποίου το αυτοκίνητο λέγινε την Τρίτη στόχος πυρών.

    Δεν θα ήταν αυτή η συμπεριφορά του κόσμου αν δεν ήταν βέβαιος ότι δεν έχει πλέον τον έλεγχο της πόλης ο Σαντάμ Χουσείν.
    Πολ Γουντ, απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη

    Υπήρξε σποραδική και, κατά τα φαινόμενα, ανοργάνωτη αντίσταση στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου ακούγονταν το πρωί πυρά αυτομάτων όπλων και αρμάτων μάχης.

    Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι σχεδόν μία ολόκληρη μεραρχία τεθωρακισμένων, αποτελούμενη από χιλιάδες στρατιώτες, βρίσκεται τώρα στη Βαγδάτη όπου σκοπεύει να παραμείνει.

    Οι Αμερικανοί προσθέτουν ότι σχεδιάζουν να διπλασιάσουν μέσα στο επόμενο 24ωρο τη δύναμή τους στην Ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ εξηγούν ότι τα πολεμικά αεροπλάνα τους μπορούν τώρα να πετούν πάνω από οποιαδήποτε περιοχή του Ιράκ χωρίς κανένα πρόβλημα.

    Ελευθερία κινήσεων για τους δημοσιογράφους


    Ο υπουργός Τύπου του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαίντ αλ-Σαχάφ που ενημέρωνε καθημερινά τους δημοσιογράφους
    Οι εκπρόσωποι της ιρακινής κυβέρνησης που παρακολουθούν τις δραστηριότητες των Δυτικών δημοσιογράφων δεν έκαναν σήμερα την εμφάνισή τους--είναι σα να χάθηκαν ως δια μαγείας, μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΒBC o οποίος προσθέτει ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες που μπορεί να κινηθεί ελεύθερα στην πόλη και να στείλει τις ανταποκρίσεις του χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί στο τί βλέπει.

    Στο κεντρικό Ιράκ, εν τω μεταξύ, μία ολόκληρη μεραρχία του ιρακινού στρατού λέγεται πως παρέδωσε τα όπλα της χωρίς να προβάλει αντίσταση.

    Άλλες σημαντικές εξελίξεις

  • Oι Αμερικανοί πεζοναύτες δηλώνουν πως κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, την πόλη Αμάρα του ανατολικού Ιράκ.

  • Ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν ένα βουνό-κλειδί απ'όπου οι Ιρακινοί υπερασπίζονταν την Μοσούλη.

  • Aμερικανοί διοικητές στο Κατάρ δήλωσαν ότι αεροσκάφη τους βομβάρδισαν θέσεις της Προεδρικής Φρουράς γύρω από την Τικρίτ--γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν.

  • Συνεχίζεται η αβεβαιότητα όσον αφορά την τύχη του ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν--αν σκοτώθηκε ή όχι στη βομβιστική επίθεση των Αμερικανών τη Δευτέρα στη Βαγδάτη. Πηγές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν πως κατάφερε να διαφύγει λίγα λεπτά πριν απ'την επίθεση.

  • Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αγνοείται η τύχη των δύο Αμερικανών αεροπόρων το F-15 των οποίων έπεσε την Κυριακή στο Ιράκ.

  • Διασώθηκαν δύο μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που είχαν τραυματισθεί κοντά στη Βαγδάτη και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Κουβέιτ, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής διοίκησης

  • Οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις δηλώνουν πως σχεδιάζουν να συγκαλέσουν περιφερειακή διάσκεψη για το διορισμό πολιτικής ηγεσίας σε ολόκληρο το νότιο Ιράκ.

  • Οι βρετανικές δυνάμεις άρχισαν να παίρνουν τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης στη Βασόρα του Ν. Ιράκ όπου μειώνονται οι λεηλασίες.

  • Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, σε συνέντευξη τύπου στο Παρίσι, εξέφρασε την ελπίδα πως μπορεί να βρίσκεται στο τέλος του ο πόλεμος στο Ιράκ.

    Αυξάνει ο αριθμός των θυμάτων

    Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών από την εισβολή των Αμερικανών στη Βαγδάτη.


    Παροχή πρώτων βοηθειών σε κάτοικο της Βαγδάτης
    Αλλά σε ανταποκρίσεις τους οι δημοσιογράφοι που έχουν απομείνει στην ιρακινή πρωτεύουσα μιλούν για τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Αλ Κίντι, όπου οι γιατροί και νοσηλευτές αδυνατούν να παράσχουν πρώτες βοήθειες σε όλους τους τραυματίες που φτάνουν εκεί.

    Η ιρακινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι από την αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.250 άμαχοι και έχουν τραυματισθεί περισσότεροι από 5.100.

    Με τους δημοσιογράφους όμως που βρίσκονταν αποκλεισμένοι ουσιαστικά στα ξενοδοχεία τους είναι σχεδόν αδύνατον να επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών.

    Παγιδεύτηκαν Άραβες δημοσιογράφοι

    Στο μεταξύ 27 δημοσιογράφοι από δύο αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα έκαναν έκκληση προς τις αμερικανικές δυνάμεις και τον Ερυθρό Σταυρό να τους απεγκλωβίσουν από το γραφείο τους στο κέντρο της πόλης, όπου έχουν παγιδευθεί από το πρωί της Τρίτης.


    Το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη", με εμφανή τα σημάδια της επίθεσης
    Είκοσι δύο δημοσιογράφοι της τηλεόρασης του Αμπού Ντάμπι και πέντε του καναλιού Αλ Τζαζίρα πιστεύεται ότι βρίσκονται μέσα σε κτίριο που έχει περικυκλωθεί από αμερικανικά άρματα μάχης.

    Το κτίριο έχει δεχθεί πλήγματα από οβίδες χωρίς να τραυματιστεί μέχρι στιγμής κανένας από τους εγκλωβισμένους.

    Οι δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα κατέφυγαν στα γραφεία της τηλεόρασης του Αμπου Ντάμπι αφού προηγουμένως το γραφείο τους είχε δεχθεί επίθεση πυραύλου, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός συναδέλφου τους.

    Υπενθυμίζεται ότι δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ρόιτερ σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, όταν βλήμα από αμερικανικό άρμα μάχης έπληξε το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" όπου διαμένει η πλειοψηφία των ξένων ανταποκριτών.

    Εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων χαρακτήρισε την επίθεση αυτή «τραγικό λάθος».

    Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, που έχει την έδρα της στη Ν. Υόρκη, καλεί με επιστολή της τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσελντ, να αρχίσει ανακρίσεις για να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν τρεις δημοσιογράφοι την Τρίτη στη Βαγδάτη.

  • Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 17:35 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Τετάρτη 9 Απριλίου 2003

    (ώρα Λονδίνου)


    1613: Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πως βρέθηκε το πτώμα ενός υπαλλήλου του η τύχη του οποίου αγνοείτο μετά τα πυρά που δέχτηκε το αυτοκίνητό του στην ανατολική Βαγδάτη την Τρίτη.

    1551: O διοικητής της τρίτης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού, στρατηγός Μπάφορντ Μπλάουτ, δήλωσε πως η καρδιά της Βαγδάτης βρίσκεται υπό αμερικανικό έλεγχο και πως είναι "θέμα ημερών η ολοκλήρωση της εμπόλεμης φάσης".

    1522: Eκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, δήλωσε πως η Ντάουνιγκ Στριτ δεν κρύβει την ικανοποίησή της για τις σκηνές που είδε σήμερα σε ολόκληρο το Ιράκ.

    1452: Aμερικανικό θωρακισμένο όχημα γκρέμισε ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Σαντάμ Χουσείν στην πλατεία αλ-Φαρντούς (Παραδείσου) της κεντρικής Βαγδάτης. Πλήθος Ιρακινών ζητωκραύγαζε.

    1415: O εκπρόσωπος του προέδρου Μπους, Άρι Φλάισερ, δήλωσε πως "οι σκηνές που βλέπουμε στην τηλεόραση δείχνουν τη δίψα του ιρακινού κόσμου για ελευθερία".

    1400: O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, δήλωσε πως η εκστρατεία στο Ιράκ "προχωρεί με ταχύτητα και επιτυχία".

    1300: Iρακινοί πολίτες επιτίθενται εναντίον ενός γιγαντιαίου αγάλματος του Σαντάμ Χουσείν στην πλατεία αλ-Φαρντούς (Παραδείσου) της κεντρικής Βαγδάτης.

    1231:
    Φάλαγγα αμερικανικών αρμάτων μάχης βρίσκεται στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου μένουν πολλοί ξένοι δηνοσιογράφοι. Το ξενοδοχείο αυτό είχε πληγεί την Τρίτη από αμερικανικό τανκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο δημοσιογράφοι και να τραυματισθούν άλλοι.

    1129: Aμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Σαντάμ Χουσείν στη γενέτειρά του αλλά και σε άλλες περιοχές στο βόρειο τμήμα του Ιράκ εξακολουθούν να συνιστούν απειλή για τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους.

    1118: Ο απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη, Πολ Γουντ, μεταδίδει ότι ακούγονται πολλά πυρά--οι καταστηματάρχες προσπαθούν ν'αποτρέψουν τις λεηλασίες και αντίπαλες ομάδες ανταλλάσουν πυρά "για τα λάφυρα".

    1106: Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δηλώνει πως οποιαδήποτε δήλωση ότι παραδίδεται το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν θα πρέπει να γίνει από κάποιον που έχει την δέουσα εξουσιοδότηση.

    1038: Έχει παραδοθεί στις φλόγες το κτίριο της Ολυμπιακής Επιτροπής, τη διεύθυνση του οποίου είχε ο γιός του Σαντάμ Χουσείν, Ουντάι.

    1019: Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δηλώνει ότι "έχει καταρρεύσει η διοίκηση και ο έλεγχος της Βαγδάτης", αλλά προειδοποιεί ότι ο συνασπισμός των Αμερικανών και των συμμάχων τους μπορεί να συναντήσει "σθεναρή" αντίσταση.

    1018: Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δηλώνει πως αγνοείται η τύχη ενός υπαλλήλου του το αυτοκίνητο του οποίου έγινε στόχος πυρών την Τρίτη.

    1004: Ο απεσταλμένος του BBC, Γκάβιν Χιούιτ, μεταδίδει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που εισέρχονται στη Βαγδάτη από τα βορειοδυτικά συναντούν αντίσταση.

    0940: Eκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη δηλώνει στο BBC ότι το συνεργείο του διεθνούς οργανισμού δεν μπορεί να εργασθεί την Τετάρτη στη Βαγδάστη, γιατί είναι πολύ επίνδυνο να κυκλοφορήσει στην πόλη.

    0930: Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στο Κατάρ δηλώνει ότι ο συνασπισμός των Αμερικανών και των συμμάχων τους παραμένει επιφυλακτικός και προειδοποιεί πώς έρχονται δύσκολες μέρες.

    0855: Σκηνές ενθουσιασμού στην πόλη Ιρμπίλ του Β. Ιράκ που τελεί τώρα υπό κουρδικό έλεγχο.

    0850: Ανώτερος Βρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πει κανείς ότι κατέρρευσε το ιρακινό καθεστώς.

    0820: Λεηλασίες γίνονται στη Βαγδάτη--δεν είναι αισθητή η παρουσία στρατού ή αστυνομίας στους δρόμους της πρωτεύουσας. Οι ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν ότι εκατοντάδες Ιρακινοί πολίτες φωνάζουν συνθήκατα υπέρ των Αμερικανών και κατά του Σαντάμ Χουσεί και καλωσορίζουν τους Αμερικανούς πεζοναύτες που μπαίνουν στη Βαγδάτη από τ'ανατολικά.

    0702: Οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις δηλώνουν πως σχεδιάζουν να συγκαλέσουν περιφερειακή διάσκεψη για το διορισμό πολιτικής ηγεσίας σε ολόκληρο το νότιο Ιράκ.

    0652: Οι ανταποκριτές του BBC στη Βαγδάτη μεταδίδουν ότι οι δραστηριότητές τους δεν παρακολουθούνται πλέον από τις ιρακινές αρχές και πως μπορούν να κινούνται ελεύθερα στην πόλη για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

    0650: Αμερικανοί πεζοναύτες στο ανατολικό Ιράκ δήλωσαν ότι κατέλαβαν χωρίς αντίσταση το αρχηγείο της 10ης μεραρχίας τεθωρακισμένων κοντά στην πόλη Αμάρα.

    0630: Ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν ένα βουνό-κλειδί απ'όπου οι Ιρακινοί υπερασπίζονταν την Μοσούλη του Β. Ιράκ.

    0440: Η τηλεόραση του Αμπού Ντάμπι μετέδωσε ότι 27 συνεργάτες της πέρασαν τη νύχτα στη Βαγάτη "υπό συνθήκες πολιορκίας" και περιμένουν τώρα να τους απομακρύνουν από την "πολιορκημένη", όπως λένε, "περιοχή" όπου συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των αμερικανικών και των ιρακινών δυνάμεων.

    0440:Σφοδρές συγκρούσεις εναλλάσσονται με περιόδους σχετικής ηρεμίας στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.

    0430:Ανταλλαγές πυρών ακούγονται στις νότιες συνοικίες της Βαγδάτης, λίγο μετά την αυγή.

    0230:Μέλος της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ινδίας προσφέρεται να καλύψει όλα τα έσοδα περίθαλψης του 12χρονου Ιρακινού που έχασε την οικογένειά του και τα δύο του χέρια όταν το σπίτι του στη Βαγδάτη επλήγη από αμερικανικό πύραυλο.

    0140:Στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ προειδοποιεί τις ιρακινές δυνάμεις για "άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις" εάν δεν ενεργήσουν σύμφωνα με τις συνθήκες της Γενεύης για τη μεταχείριση αιχμαλώτων.

    0015: Η Κεντρική Διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοινώνει ότι δύο Αμερικανοί πιλότοι αγνοούνται, μετά την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους τους F-15E στο Ιράκ, την περασμένη Κυριακή.


    Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 18:18 ('Ωρα Λονδίνου)
    Βομβιστική επίθεση σε σχολείο Παλαιστινίων
     

    Οι ισραηλινοί ισχυρίζονται υπήρχαν βασικοί λόγοι για την επιδρομή της Τρίτης

    Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε σε γυμνάσιο στη Δυτική Όχθη με αποτέλεσμα 29 μαθητές να τραυματισθούν, ορισμένοι απ' αυτούς σοβαρά , ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές.

    Ακραία εβραϊκή οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες μία χειροβομβίδα , ισραηλινής κατασκευής , βρέθηκε κοντά στην είσοδο του σχολείου. Η χειροβομβίδα αυτή εξερράγη όταν την άγγιξαν μαθητές.

    Η επίθεση έγινε στο χωριό Ζαμπάα κοντά στη Ζενίν στη Δυτική Οχθη.

    Προηγουμένως τουλάχιστον ένας άνθρωπος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μετά από επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην κωμόπολη Μπέϊτ Χανούν στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο κυβερνήτης της Ζενίν Χάϊντερ Ιρσάϊντ κατηγόρησε το Ισραήλ για τη βομβστική επίθεση στο σχολείο και υποστήριξε ότι τη βόμβα στην είσοδο του σχολείο την τοποθέτησε ο ισραηλινός στρατός.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι σπάνια ο στρατός πραγματοποιεί επιχειρήσεις στην περιοχή και όταν σημειώθηκε η επίθεση δεν υπήρχαν στην περιοχή μονάδες του ισραηλινού στρατού.


    Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 16:57 ('Ωρα Λονδίνου)
    'Υπό αμερικανικό έλεγχο το κέντρο της Βαγδάτης'
     

    Το άγαλμα του Σαντάμ Χουσείν πριν γκρεμιστεί στη Βαγδάτη

    Τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν τον έλεγχο του κέντρου της Βαγδάτης.


    Η Βαγδάτη προστέθηκε στις πόλεις που δεν ελέγχει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.
    Βίνσεντ Μπρουκς, εκπρόσωπος Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης
    Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη, Άντριου Γκίλιγκαν, οι Αμερικανοί πεζοναύτες έγιναν δεκτοί με ζητωκραυγές στη συνοικία "Πόλη του Σαντάμ" της βορειοανατολικής Βαγδάτης, οι περισσότεροι κάτοικοι της οποίας είναι σιίτες μουσουλμάνοι.

    Δεν υπάρχει κατά τα φαινόμενα καμία ένδειξη για αντίσταση από την πλευρά των ιρακινών δυνάμεων--τα αμερικανικά άρματα μάχης είναι σταθμευμένα στους δρόμους.

    Αμερικανικό θωρακισμένο όχημα, με τη βοήθεια Ιρακινών πολιτών, γκρέμισε ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Σαντάμ Χουσείν στην πλατεία αλ-Φαρντούς (Παραδείσου) της κεντρικής Βαγδάτης.

    Δεκάδες ενθουσιώδεις Ιρακινοί άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του Σαντάμ Χουσείν.

    "Ζούμε μία ιστορική στιγμή", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, αν και ο εκπρόσωπός του, Άρι Φλάισερ, διευκρίνησε πως ο κ. Μπους παραμένει επιφυλακτικός επειδή γνωρίζει, όπως είπε, ότι κίνδυνοι ελλοχεύουν.

    Φάλαγγα αμερικανικών αρμάτων μάχης βρίσκεται στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου μένουν πολλοί ξένοι δηνοσιογράφοι. Το ξενοδοχείο αυτό είχε πληγεί την Τρίτη από αμερικανικό τανκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο δημοσιογράφοι και να τραυματισθούν άλλοι.

    Το πρακτορείο Ρόιτερ μεταδίδει ότι μεταξύ των κτιρίων που βρίσκονται υπό αμερικανικό έλεγχο είναι και το αρχηγείο της μυστικής αστυνομίας.

    Λεηλασίες

    Έγιναν όμως και πολλές λεηλασίες κυβερνητικών κτιρίων--τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν Ιρακινούς να ξηλώνουν φωτογραφίες του Σαντάμ Χουσεΐν τον οποίο καταδικάζουν ως "εχθρό του Θεού" και να παίρνουν μαζί τους από πολύτιμα βάζα έως έπιπλα γραφείου.


    Λεηλατήθηκαν τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών και καταστήματα κοντά στο κτίριο της Ολυμπιακής Επιτροπής στην ιρακινή πρωτεύουσα--το κτίριο της Ολυμπιακής Επιτροπής, τη διεύθυνση του οποίου είχε ο γιός του Σαντάμ Χουσείν, Ουντάι, παραδόθηκε στις φλόγες.

    Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε πως η κατάσταση στη Βαγδάτη είναι επικίνδυνη αυτή τη στιγμή--αγνοείται η τύχη ενός Καναδού υπαλλήλου του διεθνούς οργανισμού του οποίου το αυτοκίνητο λέγινε την Τρίτη στόχος πυρών.


    Δεν θα ήταν αυτή η συμπεριφορά του κόσμου αν δεν ήταν βέβαιος ότι δεν έχει πλέον τον έλεγχο της πόλης ο Σαντάμ Χουσείν.
    Πολ Γουντ, απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη
    Δεν είναι αισθητή η παρουσία της ιρακινής αστυνομίας ή του στρατού κι οι οδηγοί αγνοούν τα σήματα της τροχαίας, ενώ συνεχίζεται η λεηλασία κυβερνητικών κτιρίων και ερευνητικών ινστιτούτων.

    Ωστόσο, η αμερικανική κεντρική διοίκηση τονίζει ότι είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσει για το τέλος του ιρακινού καθεστώτος--ορισμένοι Ιρακινοί, υπογραμμίζει, μπορεί να συνεχίσουν τον αγώνα για να σταματήσουν την αμερικανική προέλαση. Υπάρχουν, εξήγησε, ιρακινές δυνάμεις μέσα αλλά και γύρω από τη Βαγδάτη.


    Η εκστρατεία στο Ιράκ προχωρεί με ταχύτητα και επιτυχία.
    Ντικ Τσένι, Αντιπρόεδρος ΗΠΑ
    Υπήρξε σποραδική και, κατά τα φαινόμενα, ανοργάνωτη αντίσταση στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου ακούγονταν το πρωί πυρά αυτομάτων όπλων και αρμάτων μάχης.

    Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι σχεδόν μία ολόκληρη μεραρχία τεθωρακισμένων, αποτελούμενη από χιλιάδες στρατιώτες, βρίσκεται τώρα στη Βαγδάτη όπου σκοπεύει να παραμείνει.

    Οι Αμερικανοί προσθέτουν ότι σχεδιάζουν να διπλασιάσουν μέσα στο επόμενο 24ωρο τη δύναμή τους στην Ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ εξηγούν ότι τα πολεμικά αεροπλάνα τους μπορούν τώρα να πετούν πάνω από οποιαδήποτε περιοχή του Ιράκ χωρίς κανένα πρόβλημα.

    Ελευθερία κινήσεων για τους δημοσιογράφους


    Ο υπουργός Τύπου του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαίντ αλ-Σαχάφ που ενημέρωνε καθημερινά τους δημοσιογράφους
    Οι εκπρόσωποι της ιρακινής κυβέρνησης που παρακολουθούν τις δραστηριότητες των Δυτικών δημοσιογράφων δεν έκαναν σήμερα την εμφάνισή τους--είναι σα να χάθηκαν ως δια μαγείας, μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΒBC o οποίος προσθέτει ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες που μπορεί να κινηθεί ελεύθερα στην πόλη και να στείλει τις ανταποκρίσεις του χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί στο τί βλέπει.

    Στο κεντρικό Ιράκ, εν τω μεταξύ, μία ολόκληρη μεραρχία του ιρακινού στρατού λέγεται πως παρέδωσε τα όπλα της χωρίς να προβάλει αντίσταση.

    Άλλες σημαντικές εξελίξεις

  • Oι Αμερικανοί πεζοναύτες δηλώνουν πως κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, την πόλη Αμάρα του ανατολικού Ιράκ.

  • Ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν ένα βουνό-κλειδί απ'όπου οι Ιρακινοί υπερασπίζονταν την Μοσούλη.

  • Aμερικανοί διοικητές στο Κατάρ δήλωσαν ότι αεροσκάφη τους βομβάρδισαν θέσεις της Προεδρικής Φρουράς γύρω από την Τικρίτ--γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν.

  • Συνεχίζεται η αβεβαιότητα όσον αφορά την τύχη του ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν--αν σκοτώθηκε ή όχι στη βομβιστική επίθεση των Αμερικανών τη Δευτέρα στη Βαγδάτη. Πηγές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν πως κατάφερε να διαφύγει λίγα λεπτά πριν απ'την επίθεση.

  • Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αγνοείται η τύχη των δύο Αμερικανών αεροπόρων το F-15 των οποίων έπεσε την Κυριακή στο Ιράκ.

  • Διασώθηκαν δύο μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που είχαν τραυματισθεί κοντά στη Βαγδάτη και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Κουβέιτ, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής διοίκησης

  • Οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις δηλώνουν πως σχεδιάζουν να συγκαλέσουν περιφερειακή διάσκεψη για το διορισμό πολιτικής ηγεσίας σε ολόκληρο το νότιο Ιράκ.

  • Οι βρετανικές δυνάμεις άρχισαν να παίρνουν τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης στη Βασόρα του Ν. Ιράκ όπου μειώνονται οι λεηλασίες.

  • Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, σε συνέντευξη τύπου στο Παρίσι, εξέφρασε την ελπίδα πως μπορεί να βρίσκεται στο τέλος του ο πόλεμος στο Ιράκ.

    Αυξάνει ο αριθμός των θυμάτων

    Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών από την εισβολή των Αμερικανών στη Βαγδάτη.


    Παροχή πρώτων βοηθειών σε κάτοικο της Βαγδάτης
    Αλλά σε ανταποκρίσεις τους οι δημοσιογράφοι που έχουν απομείνει στην ιρακινή πρωτεύουσα μιλούν για τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Αλ Κίντι, όπου οι γιατροί και νοσηλευτές αδυνατούν να παράσχουν πρώτες βοήθειες σε όλους τους τραυματίες που φτάνουν εκεί.

    Η ιρακινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι από την αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.250 άμαχοι και έχουν τραυματισθεί περισσότεροι από 5.100.

    Με τους δημοσιογράφους όμως που βρίσκονταν αποκλεισμένοι ουσιαστικά στα ξενοδοχεία τους είναι σχεδόν αδύνατον να επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών.

    Παγιδεύτηκαν Άραβες δημοσιογράφοι

    Στο μεταξύ 27 δημοσιογράφοι από δύο αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα έκαναν έκκληση προς τις αμερικανικές δυνάμεις και τον Ερυθρό Σταυρό να τους απεγκλωβίσουν από το γραφείο τους στο κέντρο της πόλης, όπου έχουν παγιδευθεί από το πρωί της Τρίτης.


    Το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη", με εμφανή τα σημάδια της επίθεσης
    Είκοσι δύο δημοσιογράφοι της τηλεόρασης του Αμπού Ντάμπι και πέντε του καναλιού Αλ Τζαζίρα πιστεύεται ότι βρίσκονται μέσα σε κτίριο που έχει περικυκλωθεί από αμερικανικά άρματα μάχης.

    Το κτίριο έχει δεχθεί πλήγματα από οβίδες χωρίς να τραυματιστεί μέχρι στιγμής κανένας από τους εγκλωβισμένους.

    Οι δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα κατέφυγαν στα γραφεία της τηλεόρασης του Αμπου Ντάμπι αφού προηγουμένως το γραφείο τους είχε δεχθεί επίθεση πυραύλου, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός συναδέλφου τους.

    Υπενθυμίζεται ότι δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ρόιτερ σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, όταν βλήμα από αμερικανικό άρμα μάχης έπληξε το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" όπου διαμένει η πλειοψηφία των ξένων ανταποκριτών.

    Εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων χαρακτήρισε την επίθεση αυτή «τραγικό λάθος».

    Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, που έχει την έδρα της στη Ν. Υόρκη, καλεί με επιστολή της τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσελντ, να αρχίσει ανακρίσεις για να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν τρεις δημοσιογράφοι την Τρίτη στη Βαγδάτη.

  • Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 17:04 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Τετάρτη 9 Απριλίου 2003

    (ώρα Λονδίνου)


    1522: Eκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, δήλωσε πως η Ντάουνιγκ Στριτ δεν κρύβει την ικανοποίησή της για τις σκηνές που είδε σήμερα σε ολόκληρο το Ιράκ.

    1452: Aμερικανικό θωρακισμένο όχημα γκρέμισε ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Σαντάμ Χουσείν στην πλατεία αλ-Φαρντούς (Παραδείσου) της κεντρικής Βαγδάτης. Πλήθος Ιρακινών ζητωκραύγαζε.

    1415: O εκπρόσωπος του προέδρου Μπους, Άρι Φλάισερ, δήλωσε πως "οι σκηνές που βλέπουμε στην τηλεόραση δείχνουν τη δίψα του ιρακινού κόσμου για ελευθερία".

    1400: O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, δήλωσε πως η εκστρατεία στο Ιράκ "προχωρεί με ταχύτητα και επιτυχία".

    1300: Iρακινοί πολίτες επιτίθενται εναντίον ενός γιγαντιαίου αγάλματος του Σαντάμ Χουσείν στην πλατεία αλ-Φαρντούς (Παραδείσου) της κεντρικής Βαγδάτης.

    1231:
    Φάλαγγα αμερικανικών αρμάτων μάχης βρίσκεται στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου μένουν πολλοί ξένοι δηνοσιογράφοι. Το ξενοδοχείο αυτό είχε πληγεί την Τρίτη από αμερικανικό τανκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο δημοσιογράφοι και να τραυματισθούν άλλοι.

    1129: Aμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Σαντάμ Χουσείν στη γενέτειρά του αλλά και σε άλλες περιοχές στο βόρειο τμήμα του Ιράκ εξακολουθούν να συνιστούν απειλή για τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους.

    1118: Ο απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη, Πολ Γουντ, μεταδίδει ότι ακούγονται πολλά πυρά--οι καταστηματάρχες προσπαθούν ν'αποτρέψουν τις λεηλασίες και αντίπαλες ομάδες ανταλλάσουν πυρά "για τα λάφυρα".

    1106: Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δηλώνει πως οποιαδήποτε δήλωση ότι παραδίδεται το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν θα πρέπει να γίνει από κάποιον που έχει την δέουσα εξουσιοδότηση.

    1038: Έχει παραδοθεί στις φλόγες το κτίριο της Ολυμπιακής Επιτροπής, τη διεύθυνση του οποίου είχε ο γιός του Σαντάμ Χουσείν, Ουντάι.

    1019: Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δηλώνει ότι "έχει καταρρεύσει η διοίκηση και ο έλεγχος της Βαγδάτης", αλλά προειδοποιεί ότι ο συνασπισμός των Αμερικανών και των συμμάχων τους μπορεί να συναντήσει "σθεναρή" αντίσταση.

    1018: Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δηλώνει πως αγνοείται η τύχη ενός υπαλλήλου του το αυτοκίνητο του οποίου έγινε στόχος πυρών την Τρίτη.

    1004: Ο απεσταλμένος του BBC, Γκάβιν Χιούιτ, μεταδίδει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που εισέρχονται στη Βαγδάτη από τα βορειοδυτικά συναντούν αντίσταση.

    0940: Eκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη δηλώνει στο BBC ότι το συνεργείο του διεθνούς οργανισμού δεν μπορεί να εργασθεί την Τετάρτη στη Βαγδάστη, γιατί είναι πολύ επίνδυνο να κυκλοφορήσει στην πόλη.

    0930: Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στο Κατάρ δηλώνει ότι ο συνασπισμός των Αμερικανών και των συμμάχων τους παραμένει επιφυλακτικός και προειδοποιεί πώς έρχονται δύσκολες μέρες.

    0855: Σκηνές ενθουσιασμού στην πόλη Ιρμπίλ του Β. Ιράκ που τελεί τώρα υπό κουρδικό έλεγχο.

    0850: Ανώτερος Βρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πει κανείς ότι κατέρρευσε το ιρακινό καθεστώς.

    0820: Λεηλασίες γίνονται στη Βαγδάτη--δεν είναι αισθητή η παρουσία στρατού ή αστυνομίας στους δρόμους της πρωτεύουσας. Οι ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν ότι εκατοντάδες Ιρακινοί πολίτες φωνάζουν συνθήκατα υπέρ των Αμερικανών και κατά του Σαντάμ Χουσεί και καλωσορίζουν τους Αμερικανούς πεζοναύτες που μπαίνουν στη Βαγδάτη από τ'ανατολικά.

    0702: Οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις δηλώνουν πως σχεδιάζουν να συγκαλέσουν περιφερειακή διάσκεψη για το διορισμό πολιτικής ηγεσίας σε ολόκληρο το νότιο Ιράκ.

    0652: Οι ανταποκριτές του BBC στη Βαγδάτη μεταδίδουν ότι οι δραστηριότητές τους δεν παρακολουθούνται πλέον από τις ιρακινές αρχές και πως μπορούν να κινούνται ελεύθερα στην πόλη για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

    0650: Αμερικανοί πεζοναύτες στο ανατολικό Ιράκ δήλωσαν ότι κατέλαβαν χωρίς αντίσταση το αρχηγείο της 10ης μεραρχίας τεθωρακισμένων κοντά στην πόλη Αμάρα.

    0630: Ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν ένα βουνό-κλειδί απ'όπου οι Ιρακινοί υπερασπίζονταν την Μοσούλη του Β. Ιράκ.

    0440: Η τηλεόραση του Αμπού Ντάμπι μετέδωσε ότι 27 συνεργάτες της πέρασαν τη νύχτα στη Βαγάτη "υπό συνθήκες πολιορκίας" και περιμένουν τώρα να τους απομακρύνουν από την "πολιορκημένη", όπως λένε, "περιοχή" όπου συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των αμερικανικών και των ιρακινών δυνάμεων.

    0440:Σφοδρές συγκρούσεις εναλλάσσονται με περιόδους σχετικής ηρεμίας στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.

    0430:Ανταλλαγές πυρών ακούγονται στις νότιες συνοικίες της Βαγδάτης, λίγο μετά την αυγή.

    0230:Μέλος της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ινδίας προσφέρεται να καλύψει όλα τα έσοδα περίθαλψης του 12χρονου Ιρακινού που έχασε την οικογένειά του και τα δύο του χέρια όταν το σπίτι του στη Βαγδάτη επλήγη από αμερικανικό πύραυλο.

    0140:Στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ προειδοποιεί τις ιρακινές δυνάμεις για "άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις" εάν δεν ενεργήσουν σύμφωνα με τις συνθήκες της Γενεύης για τη μεταχείριση αιχμαλώτων.

    0015: Η Κεντρική Διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοινώνει ότι δύο Αμερικανοί πιλότοι αγνοούνται, μετά την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους τους F-15E στο Ιράκ, την περασμένη Κυριακή.


    Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 08:49 ('Ωρα Λονδίνου)
    O διοικητής του μεταπολεμικού Ιράκ
     

    Σέβονταν οι Κούρδοι του Ιράκ τον Τζέι Γκάρνερ

    Ο στρατηγός Γκάρνερ θα ηγηθεί της πρώτης κυβέρνησης που θα σχηματισθεί στο Ιράκ μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν.

    «Πρόεδρος», «αντιβασιλέας», «ύπατος» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που έχουν δώσει τα μέσα ενημέρωσης στον Αμερικανό απόστρατο στρατηγό, Τζέι Γκάρνερ, τον οποίον έχει επιλέξει το αμερικανικό Πεντάγωνο για ν' αναλάβει το νέο Υπουργείο για την Ανοικοδόμηση και την Ανθρωπιστική Βοήθεια του Ιράκ.

    Όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, ο στρατηγός Γκάρνερ θα είναι υπεύθυνος για την ανοικοδόμηση της υποδομής του Ιράκ, που έχει πληγεί από τον πόλεμο, και θα προετοιμάσει το έδαφος για την πρώτη μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ.

    Χρονοδιάγραμμα

    Τον επέλεξε για την αποστολή αυτή ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, με τον οποίον ο στρατηγός διατηρεί από χρόνια στενές φιλικές σχέσεις.


    Περιμένει ν' αναλάβει καθήκοντα ο Τζέι Γκάρνερ
    Ο κ. Ράμσφελντ έδωσε στον παλαιό του φίλο προθεσμία τριών μηνών για να φέρει σε πέρας την αποστολή του - προθεσμία που όλοι συμφωνούν πως δεν είναι ρεαλιστική.

    Είναι γνωστό, εξ άλλου, ότι υπάρχουν διαφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης Μπους όσον αφορά τις προτεραιότητες της πρώτης μεταπολεμικής κυβέρνησης του Ιράκ: ορισμένοι πιστεύουν πως σημαντικές θέσεις θα πρέπει ν' αναλάβουν Ιρακινοί από το εσωτερικό της χώρας ή από το εξωτερικό όπου ζούσαν εξόριστοι, όπως είναι π.χ. ο Αχμάσντ Τσαλαμπί.

    Η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να γεφυρώσει τις διαφορές της με τους συμμάχους της όχι μόνο για τις αρμοδιότητες της μεταβατικής κυβέρνησης, αλλά και για τον ρόλο που θα παίξουν στο μεταπολεμικό Ιράκ τα Ηνωμένα Έθνη.

    Ειδικός στους πυραύλους

    Ο 64χρονος Τζέι Γκάρνερ έχει τη φήμη πως έχει "ευήκοα ώτα" και ότι δεν πιστεύει πως αυτός και μόνον αυτός έχει το μονοπώλιο της αλήθειας.

    Παλαίμαχος του πολέμου στο Βιετνάμ, ειδικεύτηκε στα πυραυλικά συστήματα και κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου στον Περσικό είχε την εποπτεία της ανάπτυξης των πυραύλων Πάτριοτ.

    Μετά τον πόλεμο, ήταν υπεύθυνος για την αποκατάσταση των χιλιάδων Κούρδων προσφύγων που είχαν εγκαταλείψει το Ιράκ.

    Θεωρείται μεταξύ των «γερακιών του πολέμου» στην Ουάσινγκτον επικεφαλής των οποίων είναι ο στενός του φίλος, ο υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Τζέι Γκάρνερ συνεργάστηκε στην ανάπτυξη του νέου πυραυλικού αμυντικού συστήματος των ΗΠΑ, του προγράμματος που έχει αποκληθεί «Ο Γιος του Πολέμου των Άστρων».

    Διασυνδέσεις

    Μετά την αποστράτευσή του, ο Τζέι Γκάρνερ έγινε πρόεδρος μιας εταιρείας όπλων, της SY Coleman, που ειδικεύεται σε πυραυλικά συστήματα - μεταξύ των οποίων είναι οι πύραυλοι Πάτριοτ, που χρησιμοποιούνται στον τωρινό πόλεμο κατά του Ιράκ, και το αμυντικό σύστημα Άρροου που έχει προμηθευτεί το Ισραήλ.

    Διατηρεί επίσης στενές σχέσεις με συντηρητικές ισραηλινές οργανώσεις και είχε επικριθεί το 2000 γιατί είχε πλέξει το εγκώμιο του Ισραήλ το οποίο, κατά τη γνώμη του στρατηγού, έδειχνε «αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτηση» ενόψει της εξέγερσης των Παλαιστινίων.

    Οι διασυνδέσεις αυτές του Αμερικανού στρατηγού ενίσχυσαν τις υποψίες πολλών Αράβων ότι η Ουάσινγκτον ενδιαφέρεται περισσότερο να ενισχύσει το Ισραήλ παρά να απελευθερώσει το Ιράκ.


    Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 16:02 ('Ωρα Λονδίνου)
    Η Βόρεια Κορέα 'απειλεί'...
     

    Βορειοκορεάτες αξιωματικοί στα σύνορα με τη Νότια Κορέα

    Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ιαπωνία απηύθυνε η Βόρεια Κορέα λίγες ώρες πρίν από τη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα ασχοληθεί με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

    Το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA μετέδωσε ότι " το Τόκιο θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του ότι τα όπλα της Πιονγιάνγκ μπορούν να πλήξουν την Ιαπωνία".

    Η σχετική ανακοίνωση κατά τα φαινόμενα έγινε μετά που η Ιαπωνία έθεσε σε τροχιά δύο κατασκοπευτικούς δορυφόρους το Μάρτιο.

    Πρίν από τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας , διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Κίνα θα παρεμποδίσει κάθε προσπάθεια ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επικρίνει την απόφαση της Πιονγιάνγκ για την επανεργοποίηση του πυρηνικού της προγράμματος.

    Οι ΗΠΑ πιέζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να εκδώσει ανακοινωθέν στο οποίο να επικρίνεται η Πιονγιάνγκ επειδή αποσύρθηκε από τη συμφωνία για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων .


    Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 14:51 ('Ωρα Λονδίνου)
    'Καταρρέει το καθεστώς στη Βαγδάτη'
     


    Τα αμερικανικά στρατεύματα σφίγγουν τον κλοιό στην ιρακινή πρωτεύουσα--καταλαμβάνοντας νέες θέσεις στην καρδιά της πόλης, όπου τους ζητωκραυγάζουν μεγάλα πλήθη.


    Η Βαγδάτη προστέθηκε στις πόλεις που δεν ελέγχει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.
    Βίνσεντ Μπρουκς, εκπρόσωπος Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης
    Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη, Άντριου Γκίλιγκαν, οι Αμερικανοί πεζοναύτες έγιναν δεκτοί με ζητωκραυγές στη συνοικία "Πόλη του Σαντάμ" της βορειοανατολικής Βαγδάτης, οι περισσότεροι κάτοικοι της οποίας είναι σιίτες μουσουλμάνοι.

    Δεν υπάρχει κατά τα φαινόμενα καμία ένδειξη για αντίσταση από την πλευρά των ιρακινών δυνάμεων--τα αμερικανικά άρματα μάχης είναι σταθμευμένα στους δρόμους.

    Λεηλασίες

    Έγιναν όμως και πολλές λεηλασίες κυβερνητικών κτιρίων--τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν Ιρακινούς να ξηλώνουν φωτογραφίες του Σαντάμ Χουσεΐν τον οποίο καταδικάζουν ως "εχθρό του Θεού" και να παίρνουν μαζί τους από πολύτιμα βάζα έως έπιπλα γραφείου.


    Λεηλατήθηκαν τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών και καταστήματα κοντά στο κτίριο της Ολυμπιακής Επιτροπής στην ιρακινή πρωτεύουσα--το κτίριο της Ολυμπιακής Επιτροπής, τη διεύθυνση του οποίου είχε ο γιός του Σαντάμ Χουσείν, Ουντάι, παραδόθηκε στις φλόγες.

    Πάντως, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δηλώνει πως η κατάσταση στη Βαγδάτη είναι επικίνδυνη αυτή τη στιγμή--αγνοείται η τύχη ενός Καναδού υπαλλήλου του διεθνούς οργανισμού του οποίου το αυτοκίνητο λέγινε την Τρίτη στόχος πυρών.

    Δεν είναι αισθητή η παρουσία της ιρακινής αστυνομίας ή του στρατού κι οι οδηγοί αγνοούν τα σήματα της τροχαίας, ενώ συνεχίζεται η λεηλασία κυβερνητικών κτιρίων και ερευνητικών ινστιτούτων.


    Δεν θα ήταν αυτή η συμπεριφορά του κόσμου αν δεν ήταν βέβαιος ότι δεν έχει πλέον τον έλεγχο της πόλης ο Σαντάμ Χουσείν.
    Πολ Γουντ, απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη
    Ωστόσο, η αμερικανική κεντρική διοίκηση τονίζει ότι είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσει για το τέλος του ιρακινού καθεστώτος--ορισμένοι Ιρακινοί, υπογραμμίζει, μπορεί να συνεχίσουν τον αγώνα για να σταματήσουν την αμερικανική προέλαση. Υπάρχουν, εξήγησε, ιρακινές δυνάμεις μέσα αλλά και γύρω από τη Βαγδάτη.

    Υπήρξε σποραδική και, κατά τα φαινόμενα, ανοργάνωτη αντίσταση στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου ακούγονταν το πρωί πυρά αυτομάτων όπλων και αρμάτων μάχης.

    Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι σχεδόν μία ολόκληρη μεραρχία τεθωρακισμένων, αποτελούμενη από χιλιάδες στρατιώτες, βρίσκεται τώρα στη Βαγδάτη όπου σκοπεύει να παραμείνει.

    Οι Αμερικανοί προσθέτουν ότι σχεδιάζουν να διπλασιάσουν μέσα στο επόμενο 24ωρο τη δύναμή τους στην Ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ εξηγούν ότι τα πολεμικά αεροπλάνα τους μπορούν τώρα να πετούν πάνω από οποιαδήποτε περιοχή του Ιράκ χωρίς κανένα πρόβλημα.

    Ελευθερία κινήσεων για τους δημοσιογράφους


    Ο υπουργός Τύπου του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαίντ αλ-Σαχάφ που ενημέρωνε καθημερινά τους δημοσιογράφους
    Οι εκπρόσωποι της ιρακινής κυβέρνησης που παρακολουθούν τις δραστηριότητες των Δυτικών δημοσιογράφων δεν έκαναν σήμερα την εμφάνισή τους--είναι σα να χάθηκαν ως δια μαγείας, μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΒBC o οποίος προσθέτει ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες που μπορεί να κινηθεί ελεύθερα στην πόλη και να στείλει τις ανταποκρίσεις του χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί στο τί βλέπει.

    Στο κεντρικό Ιράκ, εν τω μεταξύ, μία ολόκληρη μεραρχία του ιρακινού στρατού λέγεται πως παρέδωσε τα όπλα της χωρίς να προβάλει αντίσταση.

    Άλλες σημαντικές εξελίξεις

  • Oι Αμερικανοί πεζοναύτες δηλώνουν πως κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, την πόλη Αμάρα του ανατολικού Ιράκ.

  • Ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν ένα βουνό-κλειδί απ'όπου οι Ιρακινοί υπερασπίζονταν την Μοσούλη.

  • Aμερικανοί διοικητές στο Κατάρ δήλωσαν ότι αεροσκάφη τους βομβάρδισαν θέσεις της Προεδρικής Φρουράς γύρω από την Τικρίτ--γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν.

  • Συνεχίζεται η αβεβαιότητα όσον αφορά την τύχη του ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν--αν σκοτώθηκε ή όχι στη βομβιστική επίθεση των Αμερικανών τη Δευτέρα στη Βαγδάτη. Πηγές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν πως κατάφερε να διαφύγει λίγα λεπτά πριν απ'την επίθεση.

  • Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αγνοείται η τύχη των δύο Αμερικανών αεροπόρων το F-15 των οποίων έπεσε την Κυριακή στο Ιράκ.

  • Διασώθηκαν δύο μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που είχαν τραυματισθεί κοντά στη Βαγδάτη και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Κουβέιτ, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής διοίκησης

  • Οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις δηλώνουν πως σχεδιάζουν να συγκαλέσουν περιφερειακή διάσκεψη για το διορισμό πολιτικής ηγεσίας σε ολόκληρο το νότιο Ιράκ.

  • Οι βρετανικές δυνάμεις άρχισαν να παίρνουν τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης στη Βασόρα του Ν. Ιράκ όπου μειώνονται οι λεηλασίες.

  • Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, σε συνέντευξη τύπου στο Παρίσι, εξέφρασε την ελπίδα πως μπορεί να βρίσκεται στο τέλος του ο πόλεμος στο Ιράκ.

    Αυξάνει ο αριθμός των θυμάτων

    Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών από την εισβολή των Αμερικανών στη Βαγδάτη.


    Παροχή πρώτων βοηθειών σε κάτοικο της Βαγδάτης
    Αλλά σε ανταποκρίσεις τους οι δημοσιογράφοι που έχουν απομείνει στην ιρακινή πρωτεύουσα μιλούν για τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Αλ Κίντι, όπου οι γιατροί και νοσηλευτές αδυνατούν να παράσχουν πρώτες βοήθειες σε όλους τους τραυματίες που φτάνουν εκεί.

    Η ιρακινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι από την αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.250 άμαχοι και έχουν τραυματισθεί περισσότεροι από 5.100.

    Με τους δημοσιογράφους όμως που βρίσκονταν αποκλεισμένοι ουσιαστικά στα ξενοδοχεία τους είναι σχεδόν αδύνατον να επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών.

    Παγιδεύτηκαν Άραβες δημοσιογράφοι

    Στο μεταξύ 27 δημοσιογράφοι από δύο αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα έκαναν έκκληση προς τις αμερικανικές δυνάμεις και τον Ερυθρό Σταυρό να τους απεγκλωβίσουν από το γραφείο τους στο κέντρο της πόλης, όπου έχουν παγιδευθεί από το πρωί της Τρίτης.


    Το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη", με εμφανή τα σημάδια της επίθεσης
    Είκοσι δύο δημοσιογράφοι της τηλεόρασης του Αμπού Ντάμπι και πέντε του καναλιού Αλ Τζαζίρα πιστεύεται ότι βρίσκονται μέσα σε κτίριο που έχει περικυκλωθεί από αμερικανικά άρματα μάχης.

    Το κτίριο έχει δεχθεί πλήγματα από οβίδες χωρίς να τραυματιστεί μέχρι στιγμής κανένας από τους εγκλωβισμένους.

    Οι δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα κατέφυγαν στα γραφεία της τηλεόρασης του Αμπου Ντάμπι αφού προηγουμένως το γραφείο τους είχε δεχθεί επίθεση πυραύλου, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός συναδέλφου τους.

    Υπενθυμίζεται ότι δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ρόιτερ σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, όταν βλήμα από αμερικανικό άρμα μάχης έπληξε το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" όπου διαμένει η πλειοψηφία των ξένων ανταποκριτών.

    Εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων χαρακτήρισε την επίθεση αυτή «τραγικό λάθος».

    Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, που έχει την έδρα της στη Ν. Υόρκη, καλεί με επιστολή της τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσελντ, να αρχίσει ανακρίσεις για να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν τρεις δημοσιογράφοι την Τρίτη στη Βαγδάτη.

  • Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 15:27 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Τετάρτη 9 Απριλίου 2003

    (ώρα Λονδίνου)


    1400: O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, δήλωσε πως η εκστρατεία στο Ιράκ "προχωρεί με ταχύτητα και επιτυχία".

    1300: Iρακινοί πολίτες επιτίθενται εναντίον ενός γιγαντιαίου αγάλματος του Σαντάμ Χουσείν στην πλατεία αλ-Φαρντούς (Παραδείσου) της κεντρικής Βαγδάτης.

    1231:
    Φάλαγγα αμερικανικών αρμάτων μάχης βρίσκεται στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου μένουν πολλοί ξένοι δηνοσιογράφοι. Το ξενοδοχείο αυτό είχε πληγεί την Τρίτη από αμερικανικό τανκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο δημοσιογράφοι και να τραυματισθούν άλλοι.

    1129: Aμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Σαντάμ Χουσείν στη γενέτειρά του αλλά και σε άλλες περιοχές στο βόρειο τμήμα του Ιράκ εξακολουθούν να συνιστούν απειλή για τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους.

    1118: Ο απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη, Πολ Γουντ, μεταδίδει ότι ακούγονται πολλά πυρά--οι καταστηματάρχες προσπαθούν ν'αποτρέψουν τις λεηλασίες και αντίπαλες ομάδες ανταλλάσουν πυρά "για τα λάφυρα".

    1106: Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δηλώνει πως οποιαδήποτε δήλωση ότι παραδίδεται το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν θα πρέπει να γίνει από κάποιον που έχει την δέουσα εξουσιοδότηση.

    1038: Έχει παραδοθεί στις φλόγες το κτίριο της Ολυμπιακής Επιτροπής, τη διεύθυνση του οποίου είχε ο γιός του Σαντάμ Χουσείν, Ουντάι.

    1019: Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δηλώνει ότι "έχει καταρρεύσει η διοίκηση και ο έλεγχος της Βαγδάτης", αλλά προειδοποιεί ότι ο συνασπισμός των Αμερικανών και των συμμάχων τους μπορεί να συναντήσει "σθεναρή" αντίσταση.

    1018: Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δηλώνει πως αγνοείται η τύχη ενός υπαλλήλου του το αυτοκίνητο του οποίου έγινε στόχος πυρών την Τρίτη.

    1004: Ο απεσταλμένος του BBC, Γκάβιν Χιούιτ, μεταδίδει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που εισέρχονται στη Βαγδάτη από τα βορειοδυτικά συναντούν αντίσταση.

    0940: Eκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη δηλώνει στο BBC ότι το συνεργείο του διεθνούς οργανισμού δεν μπορεί να εργασθεί την Τετάρτη στη Βαγδάστη, γιατί είναι πολύ επίνδυνο να κυκλοφορήσει στην πόλη.

    0930: Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στο Κατάρ δηλώνει ότι ο συνασπισμός των Αμερικανών και των συμμάχων τους παραμένει επιφυλακτικός και προειδοποιεί πώς έρχονται δύσκολες μέρες.

    0855: Σκηνές ενθουσιασμού στην πόλη Ιρμπίλ του Β. Ιράκ που τελεί τώρα υπό κουρδικό έλεγχο.

    0850: Ανώτερος Βρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πει κανείς ότι κατέρρευσε το ιρακινό καθεστώς.

    0820: Λεηλασίες γίνονται στη Βαγδάτη--δεν είναι αισθητή η παρουσία στρατού ή αστυνομίας στους δρόμους της πρωτεύουσας. Οι ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν ότι εκατοντάδες Ιρακινοί πολίτες φωνάζουν συνθήκατα υπέρ των Αμερικανών και κατά του Σαντάμ Χουσεί και καλωσορίζουν τους Αμερικανούς πεζοναύτες που μπαίνουν στη Βαγδάτη από τ'ανατολικά.

    0702: Οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις δηλώνουν πως σχεδιάζουν να συγκαλέσουν περιφερειακή διάσκεψη για το διορισμό πολιτικής ηγεσίας σε ολόκληρο το νότιο Ιράκ.

    0652: Οι ανταποκριτές του BBC στη Βαγδάτη μεταδίδουν ότι οι δραστηριότητές τους δεν παρακολουθούνται πλέον από τις ιρακινές αρχές και πως μπορούν να κινούνται ελεύθερα στην πόλη για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

    0650: Αμερικανοί πεζοναύτες στο ανατολικό Ιράκ δήλωσαν ότι κατέλαβαν χωρίς αντίσταση το αρχηγείο της 10ης μεραρχίας τεθωρακισμένων κοντά στην πόλη Αμάρα.

    0630: Ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν ένα βουνό-κλειδί απ'όπου οι Ιρακινοί υπερασπίζονταν την Μοσούλη του Β. Ιράκ.

    0440: Η τηλεόραση του Αμπού Ντάμπι μετέδωσε ότι 27 συνεργάτες της πέρασαν τη νύχτα στη Βαγάτη "υπό συνθήκες πολιορκίας" και περιμένουν τώρα να τους απομακρύνουν από την "πολιορκημένη", όπως λένε, "περιοχή" όπου συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των αμερικανικών και των ιρακινών δυνάμεων.

    0440:Σφοδρές συγκρούσεις εναλλάσσονται με περιόδους σχετικής ηρεμίας στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.

    0430:Ανταλλαγές πυρών ακούγονται στις νότιες συνοικίες της Βαγδάτης, λίγο μετά την αυγή.

    0230:Μέλος της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ινδίας προσφέρεται να καλύψει όλα τα έσοδα περίθαλψης του 12χρονου Ιρακινού που έχασε την οικογένειά του και τα δύο του χέρια όταν το σπίτι του στη Βαγδάτη επλήγη από αμερικανικό πύραυλο.

    0140:Στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ προειδοποιεί τις ιρακινές δυνάμεις για "άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις" εάν δεν ενεργήσουν σύμφωνα με τις συνθήκες της Γενεύης για τη μεταχείριση αιχμαλώτων.

    0015: Η Κεντρική Διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοινώνει ότι δύο Αμερικανοί πιλότοι αγνοούνται, μετά την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους τους F-15E στο Ιράκ, την περασμένη Κυριακή.


    Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 12:29 ('Ωρα Λονδίνου)
    Αναταραχή στη Βαγδάτη
     


    Τα αμερικανικά στρατεύματα σφίγγουν τον κλοιό στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    Στο ανατολικό τμήμα της Βαγδάτης γίνονται λεηλασίες.

    Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη, Άντριου Γκίλιγκαν, οι Αμερικανοί πεζοναύτες έγιναν δεκτοί με ζητωκραυγές στη συνοικία "Πόλη του Σαντάμ" της βορειοανατολικής Βαγδάτης, οι περισσότεροι κάτοικοι της οποίας είναι σιίτες μουσουλμάνοι.


    Λεηλατήθηκαν τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών και καταστήματα κοντά στο κτίριο της Ολυμπιακής Επιτροπής στην ιρακινή πρωτεύουσα--το κτίριο της Ολυμπιακής Επιτροπής, τη διεύθυνση του οποίου είχε ο γιός του Σαντάμ Χουσείν, Ουντάι, παραδόθηκε στις φλόγες.

    Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν Ιρακινούς να ξηλώνουν φωτογραφίες του Σαντάμ Χουσεΐν και να παίρνουν μαζί τους από πολύτιμα βάζα έως έπιπλα γραφείου.

    Κάτοικοι της Βαγδάτης παίρνουν μέρος σε αντικυβδερνητικές διαδηλώσεις φωνάζοντας συνθήματα όπως "Υπάρχει μόνον ένας Θεός κι ο Σαντάμ είναι εχθρός του Θεού".

    Δεν είναι αισθητή η παρουσία της ιρακινής αστυνομίας ή του στρατού κι οι οδηγοί αγνοούν τα σήματα της τροχαίας, ενώ συνεχίζεται η λεηλασία κυβερνητικών κτιρίων και ερευνητικών ινστιτούτων.


    Δεν θα ήταν αυτή η συμπεριφορά του κόσμου αν δεν ήταν βέβαιος ότι δεν έχει πλέον τον έλεγχο της πόλης ο Σαντάμ Χουσείν.
    Πολ Γουντ, απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη
    Ωστόσο, η αμερικανική κεντρική διοίκηση τονίζει ότι είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσει για το τέλος του ιρακινού καθεστώτος--ορισμένοι Ιρακινοί, υπογραμμίζει, μπορεί να συνεχίσουν τον αγώνα για να σταματήσουν την αμερικανική προέλαση. Υπάρχουν, εξήγησε, ιρακινές δυνάμεις μέσα αλλά και γύρω από τη Βαγδάτη.

    Υπήρξε σποραδική και, κατά τα φαινόμενα, ανοργάνωτη αντίσταση στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου ακούγονταν το πρωί πυρά αυτομάτων όπλων και αρμάτων μάχης.

    Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι σχεδόν μία ολόκληρη μεραρχία τεθωρακισμένων, αποτελούμενη από χιλιάδες στρατιώτες, βρίσκεται τώρα στη Βαγδάτη όπου σκοπεύει να παραμείνει.

    Οι Αμερικανοί προσθέτουν ότι σχεδιάζουν να διπλασιάσουν μέσα στο επόμενο 24ωρο τη δύναμή τους στην Ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ εξηγούν ότι τα πολεμικά αεροπλάνα τους μπορούν τώρα να πετούν πάνω από οποιαδήποτε περιοχή του Ιράκ χωρίς κανένα πρόβλημα.

    Εν τω μεταξύ, ο απεσταλμένος του πρακτορείου Ρόιτερ στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι περίπου 20 αμερικανικά άρματα μάχης κι άλλα οχήματα έχουν καταλάσβει θέσεις γύρω από την πλατεία Ταχρίρ στην καρδιά της Βαγδάτης και καλούν τον λαό στα αραβικά να μην τους πυροβολήσει.


    Ο υπουργός Τύπου του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαίντ αλ-Σαχάφ που ενημέρωνε καθημερινά τους δημοσιογράφους
    Οι εκπρόσωποι της ιρακινής κυβέρνησης που παρακολουθούν τις δραστηριότητες των Δυτικών δημοσιογράφων δεν έκαναν σήμερα την εμφάνισή τους--είναι σα να χάθηκαν ως δια μαγείας, μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΒBC o οποίος προσθέτει ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες που μπορεί να κινηθεί ελεύθερα στην πόλη και να στείλει τις ανταποκρίσεις του χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί στο τί βλέπει.

    Στο κεντρικό Ιράκ, εν τω μεταξύ, μία ολόκληρη μεραρχία του ιρακινού στρατού λέγεται πως παρέδωσε τα όπλα της χωρίς να προβάλει αντίσταση.

    Άλλες σημαντικές εξελίξεις

  • Oι Αμερικανοί πεζοναύτες δηλώνουν πως κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, την πόλη Αμάρα του ανατολικού Ιράκ.

  • Ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν ένα βουνό-κλειδί απ'όπου οι Ιρακινοί υπερασπίζονταν την Μοσούλη.

  • Aμερικανοί διοικητές στο Κατάρ δήλωσαν ότι αεροσκάφη τους βομβάρδισαν θέσεις της Προεδρικής Φρουράς γύρω από την Τικρίτ--γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν.

  • Συνεχίζεται η αβεβαιότητα όσον αφορά την τύχη του ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν--αν σκοτώθηκε ή όχι στη βομβιστική επίθεση των Αμερικανών τη Δευτέρα στη Βαγδάτη. Πηγές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν πως κατάφερε να διαφύγει λίγα λεπτά πριν απ'την επίθεση.

  • Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αγνοείται η τύχη των δύο Αμερικανών αεροπόρων το F-15 των οποίων έπεσε την Κυριακή στο Ιράκ.

  • Οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις δηλώνουν πως σχεδιάζουν να συγκαλέσουν περιφερειακή διάσκεψη για το διορισμό πολιτικής ηγεσίας σε ολόκληρο το νότιο Ιράκ.

  • Οι βρετανικές δυνάμεις άρχισαν να παίρνιουν τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης στη Βασόρα του Ν. Ιράκ όπου μειώνονται οι λεηλασίες.

  • Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, σε συνέντευξη τύπου στο Παρίσι, εξέφρασε την ελπίδα πως μπορεί να βρίσκεται στο τέλος του ο πόλεμος στο Ιράκ.

    Αυξάνει ο αριθμός των θυμάτων

    Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών από την εισβολή των Αμερικανών στη Βαγδάτη.


    Παροχή πρώτων βοηθειών σε κάτοικο της Βαγδάτης
    Αλλά σε ανταποκρίσεις τους οι δημοσιογράφοι που έχουν απομείνει στην ιρακινή πρωτεύουσα μιλούν για τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Αλ Κίντι, όπου οι γιατροί και νοσηλευτές αδυνατούν να παράσχουν πρώτες βοήθειες σε όλους τους τραυματίες που φτάνουν εκεί.

    Η ιρακινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι από την αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.250 άμαχοι και έχουν τραυματισθεί περισσότεροι από 5.100.

    Με τους δημοσιογράφους όμως που βρίσκονταν αποκλεισμένοι ουσιαστικά στα ξενοδοχεία τους είναι σχεδόν αδύνατον να επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών.

    Παγιδεύτηκαν Άραβες δημοσιογράφοι

    Στο μεταξύ 27 δημοσιογράφοι από δύο αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα έκαναν έκκληση προς τις αμερικανικές δυνάμεις και τον Ερυθρό Σταυρό να τους απεγκλωβίσουν από το γραφείο τους στο κέντρο της πόλης, όπου έχουν παγιδευθεί από το πρωί της Τρίτης.


    Το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη", με εμφανή τα σημάδια της επίθεσης
    Είκοσι δύο δημοσιογράφοι της τηλεόρασης του Αμπού Ντάμπι και πέντε του καναλιού Αλ Τζαζίρα πιστεύεται ότι βρίσκονται μέσα σε κτίριο που έχει περικυκλωθεί από αμερικανικά άρματα μάχης.

    Το κτίριο έχει δεχθεί πλήγματα από οβίδες χωρίς να τραυματιστεί μέχρι στιγμής κανένας από τους εγκλωβισμένους.

    Οι δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα κατέφυγαν στα γραφεία της τηλεόρασης του Αμπου Ντάμπι αφού προηγουμένως το γραφείο τους είχε δεχθεί επίθεση πυραύλου, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός συναδέλφου τους.

    Υπενθυμίζεται ότι δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ρόιτερ σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, όταν βλήμα από αμερικανικό άρμα μάχης έπληξε το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" όπου διαμένει η πλειοψηφία των ξένων ανταποκριτών.

    Εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων χαρακτήρισε την επίθεση αυτή «τραγικό λάθος».

    Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, που έχει την έδρα της στη Ν. Υόρκη, καλεί με επιστολή της τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσελντ, να αρχίσει ανακρίσεις για να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν τρεις δημοσιογράφοι την Τρίτη στη Βαγδάτη.

  • Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 12:45 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Τετάρτη 9 Απριλίου 2003

    (ώρα Λονδίνου)


    1118: Ο απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη, Πολ Γουντ, μεταδίδει ότι ακούγονται πολλά πυρά--οι καταστηματάρχες προσπαθούν ν'αποτρέψουν τις λεηλασίες και αντίπαλες ομάδες ανταλλάσουν πυρά "για τα λάφυρα".

    1106: Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δηλώνει πως οποιαδήποτε δήλωση ότι παραδίδεται το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν θα πρέπει να γίνει από κάποιον που έχει την δέουσα εξουσιοδότηση.

    1038: Έχει παραδοθεί στις φλόγες το κτίριο της Ολυμπιακής Επιτροπής, τη διεύθυνση του οποίου είχε ο γιός του Σαντάμ Χουσείν, Ουντάι.

    1019: Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δηλώνει ότι "έχει καταρρεύσει η διοίκηση και ο έλεγχος της Βαγδάτης", αλλά προειδοποιεί ότι ο συνασπισμός των Αμερικανών και των συμμάχων τους μπορεί να συναντήσει "σθεναρή" αντίσταση.

    1018: Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δηλώνει πως αγνοείται η τύχη ενός υπαλλήλου του το αυτοκίνητο του οποίου έγινε στόχος πυρών την Τρίτη.

    1004: Ο απεσταλμένος του BBC, Γκάβιν Χιούιτ, μεταδίδει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που εισέρχονται στη Βαγδάτη από τα βορειοδυτικά συναντούν αντίσταση.

    0940: Eκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη δηλώνει στο BBC ότι το συνεργείο του διεθνούς οργανισμού δεν μπορεί να εργασθεί την Τετάρτη στη Βαγδάστη, γιατί είναι πολύ επίνδυνο να κυκλοφορήσει στην πόλη.

    0930: Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στο Κατάρ δηλώνει ότι ο συνασπισμός των Αμερικανών και των συμμάχων τους παραμένει επιφυλακτικός και προειδοποιεί πώς έρχονται δύσκολες μέρες.

    0855: Σκηνές ενθουσιασμού στην πόλη Ιρμπίλ του Β. Ιράκ που τελεί τώρα υπό κουρδικό έλεγχο.

    0850: Ανώτερος Βρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πει κανείς ότι κατέρρευσε το ιρακινό καθεστώς.

    0820: Λεηλασίες γίνονται στη Βαγδάτη--δεν είναι αισθητή η παρουσία στρατού ή αστυνομίας στους δρόμους της πρωτεύουσας. Οι ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν ότι εκατοντάδες Ιρακινοί πολίτες φωνάζουν συνθήκατα υπέρ των Αμερικανών και κατά του Σαντάμ Χουσεί και καλωσορίζουν τους Αμερικανούς πεζοναύτες που μπαίνουν στη Βαγδάτη από τ'ανατολικά.

    0702: Οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις δηλώνουν πως σχεδιάζουν να συγκαλέσουν περιφερειακή διάσκεψη για το διορισμό πολιτικής ηγεσίας σε ολόκληρο το νότιο Ιράκ.

    0652: Οι ανταποκριτές του BBC στη Βαγδάτη μεταδίδουν ότι οι δραστηριότητές τους δεν παρακολουθούνται πλέον από τις ιρακινές αρχές και πως μπορούν να κινούνται ελεύθερα στην πόλη για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

    0650: Αμερικανοί πεζοναύτες στο ανατολικό Ιράκ δήλωσαν ότι κατέλαβαν χωρίς αντίσταση το αρχηγείο της 10ης μεραρχίας τεθωρακισμένων κοντά στην πόλη Αμάρα.

    0630: Ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν ένα βουνό-κλειδί απ'όπου οι Ιρακινοί υπερασπίζονταν την Μοσούλη του Β. Ιράκ.

    0440: Η τηλεόραση του Αμπού Ντάμπι μετέδωσε ότι 27 συνεργάτες της πέρασαν τη νύχτα στη Βαγάτη "υπό συνθήκες πολιορκίας" και περιμένουν τώρα να τους απομακρύνουν από την "πολιορκημένη", όπως λένε, "περιοχή" όπου συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των αμερικανικών και των ιρακινών δυνάμεων.

    0440:Σφοδρές συγκρούσεις εναλλάσσονται με περιόδους σχετικής ηρεμίας στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.

    0430:Ανταλλαγές πυρών ακούγονται στις νότιες συνοικίες της Βαγδάτης, λίγο μετά την αυγή.

    0230:Μέλος της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ινδίας προσφέρεται να καλύψει όλα τα έσοδα περίθαλψης του 12χρονου Ιρακινού που έχασε την οικογένειά του και τα δύο του χέρια όταν το σπίτι του στη Βαγδάτη επλήγη από αμερικανικό πύραυλο.

    0140:Στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ προειδοποιεί τις ιρακινές δυνάμεις για "άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις" εάν δεν ενεργήσουν σύμφωνα με τις συνθήκες της Γενεύης για τη μεταχείριση αιχμαλώτων.

    0015: Η Κεντρική Διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοινώνει ότι δύο Αμερικανοί πιλότοι αγνοούνται, μετά την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους τους F-15E στο Ιράκ, την περασμένη Κυριακή.


    Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 11:12 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Χάος στη Βαγδάτη»
     


    Τα αμερικανικά στρατεύματα σφίγγουν τον κλοιό στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    Σε ορισμένες περιοχές της Βαγδάτης γίνονται λεηλασίες και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

    Πλήθη εθεάθησαν σε ορισμένα τμήματα της Βαγδάτης να κατεβάζουν τις αφίσες του Σαντάμ Χουσεΐν τον οποίον απεκήρυσσαν ως εχθρό.

    Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν τον κόσμο να λεηλατεί--από πολύτιμα βάζα ως έπιπλα γραφείου.


    Η αμερικανική κεντρική διοίκηση στο Κατάρ έχει την αίσθηση ότι το ιρακινό καθεστώς μπορεί απλούστατα να έχει καταρρεύσει ή να μη μπορεί να συντονίσει την άμυνά του.
    Τζόναθαν Μάρκους, στρατιωτικός συντάκτης του BBC
    Ανώτερος εκπρόσωπος της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης δήλωσε πως αν και είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσει για το τέλος του ιρακινού καθεστώτος, φαίνεται ωστόσο πως εκάμφθη η αντίσταση στη Βαγδάτη.

    Χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες διέσχισαν τους δρόμους μιας συνοικίας της βορειοανατολικής Βαγδάτης, οι περισσότεροι κάτοικοι της οποίας είναι σιίτες μουσουλμάνοι--της "Πόλης του Σαντάμ"--όπου έγιναν δεκτοί με χαμόγελα από τους Ιρακινούς.

    Ο απεσταλμένος τoυ BBC στην κεντρική διοίκηση των επιχειρήσεων μεταδίδει ότι δεν ερρίφθη ούτε μία σφαίρα.

    Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι σχεδλόν μία ολόκληρη μεραρχία τεθωρακισμένων--χιλιάδες στρατιώτες--βρίσκεται τώρα στη Βαγδάτη όπου σκοπεύει να παραμείνει.

    Οι Αμερικανοί προσθέτουν ότι σχεδιάζουν να διπλασιάσουν μέσα στο επόμενο 24ωρο τη δύναμή τους στην Ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ εξηγούν ότι τα πολεμικά αεροπλάνα τους μπορούν τώρα να πετούν πάνω από οποιαδήποτε περιοχή του Ιράκ χωρίς κανένα πρόβλημα.


    Ο υπουργός Τύπου του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαίντ αλ-Σαχάφ που ενημέρωνε καθημερινά τους δημοσιογράφους
    Οι εκπρόσωποι της ιρακινής κυβέρνησης που παρακολουθούν τις δραστηριότητες των Δυτικών δημοσιογράφων δεν έκαναν σήμερα την εμφάνισή τους--είναι σα να χάθηκαν ως δια μαγείας, μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΒBC o οποίος προσθέτει ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες που μπορεί να κινηθεί ελεύθερα στην πόλη και να στείλει τις ανταποκρίσεις του χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί στο τί βλέπει.

    Στο κεντρικό Ιράκ, εν τω μεταξύ, μία ολόκληρη μεραρχία του ιρακινού στρατού λέγεται πως παρέδωσε τα όπλα της χωρίς να προβάλει αντίσταση.

    Άλλες σημαντικές εξελίξεις

  • Oι Αμερικανοί πεζοναύτες δηλώνουν πως κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, την πόλη Αμάρα του ανατολικού Ιράκ.

  • Ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν ένα βουνό-κλειδί απ'όπου οι Ιρακινοί υπερασπίζονταν την Μοσούλη.

  • Aμερικανοί διοικητές στο Κατάρ δήλωσαν ότι αεροσκάφη τους βομβάρδισαν θέσεις της Προεδρικής Φρουράς γύρω από την Τικρίτ--γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν.

  • Συνεχίζεται η αβεβαιότητα όσον αφορά την τύχη του ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν--αν σκοτώθηκε ή όχι στη βομβιστική επίθεση των Αμερικανών τη Δευτέρα στη Βαγδάτη. Πηγές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν πως κατάφερε να διαφύγει λίγα λεπτά πριν απ'την επίθεση.

  • Οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις δηλώνουν πως σχεδιάζουν να συγκαλέσουν περιφερειακή διάσκεψη για το διορισμό πολιτικής ηγεσίας σε ολόκληρο το νότιο Ιράκ.

  • Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, σε συνέντευξη τύπου στο Παρίσι, εξέφρασε την ελπίδα πως μπορεί να βρίσκεται στο τέλος του ο πόλεμος στο Ιράκ.

    Αυξάνει ο αριθμός των θυμάτων

    Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών από την εισβολή των Αμερικανών στη Βαγδάτη.


    Παροχή πρώτων βοηθειών σε κάτοικο της Βαγδάτης
    Αλλά σε ανταποκρίσεις τους οι δημοσιογράφοι που έχουν απομείνει στην ιρακινή πρωτεύουσα μιλούν για τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Αλ Κίντι, όπου οι γιατροί και νοσηλευτές αδυνατούν να παράσχουν πρώτες βοήθειες σε όλους τους τραυματίες που φτάνουν εκεί.

    Η ιρακινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι από την αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.250 άμαχοι και έχουν τραυματισθεί περισσότεροι από 5.100.

    Με τους δημοσιογράφους όμως που βρίσκονταν αποκλεισμένοι ουσιαστικά στα ξενοδοχεία τους είναι σχεδόν αδύνατον να επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών.

    Παγιδεύτηκαν Άραβες δημοσιογράφοι

    Στο μεταξύ 27 δημοσιογράφοι από δύο αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα έκαναν έκκληση προς τις αμερικανικές δυνάμεις και τον Ερυθρό Σταυρό να τους απεγκλωβίσουν από το γραφείο τους στο κέντρο της πόλης, όπου έχουν παγιδευθεί από το πρωί της Τρίτης.


    Το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη", με εμφανή τα σημάδια της επίθεσης
    Είκοσι δύο δημοσιογράφοι της τηλεόρασης του Αμπού Ντάμπι και πέντε του καναλιού Αλ Τζαζίρα πιστεύεται ότι βρίσκονται μέσα σε κτίριο που έχει περικυκλωθεί από αμερικανικά άρματα μάχης.

    Το κτίριο έχει δεχθεί πλήγματα από οβίδες χωρίς να τραυματιστεί μέχρι στιγμής κανένας από τους εγκλωβισμένους.

    Οι δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα κατέφυγαν στα γραφεία της τηλεόρασης του Αμπου Ντάμπι αφού προηγουμένως το γραφείο τους είχε δεχθεί επίθεση πυραύλου, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός συναδέλφου τους.

    Υπενθυμίζεται ότι δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ρόιτερ σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, όταν βλήμα από αμερικανικό άρμα μάχης έπληξε το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" όπου διαμένει η πλειοψηφία των ξένων ανταποκριτών.

    Εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων χαρακτήρισε την επίθεση αυτή «τραγικό λάθος».

    Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, που έχει την έδρα της στη Ν. Υόρκη, καλεί με επιστολή της τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσελντ, να αρχίσει ανακρίσεις για να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν τρεις δημοσιογράφοι την Τρίτη στη Βαγδάτη.

  • Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 09:48 ('Ωρα Λονδίνου)
    Δημοσιογράφοι σε διασταυρούμενα πυρά
     

    Ο Τάρας Πρότσιουκ, εικονολήπτης του πρακτορείου Ρόιτερς μεταφέρεται από συναδέλφους του αιμόφυρτος στο νοσοκομείο, όπου και υπέκυψε στα τραύματά του

    Ομάδα 27 δημοσιογράφων από δύο αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα έκαναν έκκληση προς τις αμερικανικές δυνάμεις και τον Ερυθρό Σταυρό να τους απεγκλωβίσουν από το γραφείο τους στο κέντρο της πόλης, όπου έχουν παγιδευθεί από το πρωί της Τρίτης.

    22 δημοσιογράφοι της τηλεόρασης του Άμπου Ντάμπι και πέντε του καναλιού Αλ Τζαζίρα πιστεύεται ότι βρίσκονται μέσα σε κτίριο που έχει περικυκλωθεί από αμερικανικά άρματα μάχης.


    Νεκρός και ο καμεραμάν του ισπανικού καναλιού Tele Cinco, Χοσέ Κούσο
    Το κτίριο έχει δεχθεί πλήγματα από οβίδες χωρίς να τραυματιστεί μέχρι στιγμής κανένας από τους εγκλωβισμένους.

    Οι δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα κατέφυγαν στα γραφεία της τηλεόρασης του Αμπου Ντάμπι αφού προηγουμένως το γραφείο τους είχε δεχθεί επίθεση πυραύλου.

    Ένας από τους παγιδευμένους δημοσιογράφους της τηλεόρασης του Άμπου Ντάμπι, μιλώντας στο BBC το πρωί της Τετάρτης, εξήγησε την κατάσταση:

    «Οι συγκρούσεις σταμάτησαν στην περιοχή που βρισκόμαστε μόλις πριν από μία ώρα. Οι αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά από τις πρώτες πρωινές ώρες και δυστυχώς αμφότεροι χρησιμοποιούν το κτίριο μας ως προκάλυψη».

    Και κατέληξε ευχαριστώντας το Θεό για το γεγονός ότι κανείς από τους εγκλωβισμένους δεν έχει τραυματισθεί.

    Έρευνα για τους θανάτους δημοσιογράφων

    Στο μεταξύ επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τη διεξαγωγή έρευνας για το θάνατο τριών δημοσιογράφων στη Βαγδάτη την Τρίτη από αμερικανικά πυρά.


    Νεκρός από αμερικανικά πυρά ο δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα, Τάρεκ Αγιούμπ
    Οι δύο δημοσιογράφοι βρήκαν το θάνατο όταν βλήμα από αμερικανικό άρμα μάχης έπληξε το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" όπου διαμένει η πλειοψηφία των ξένων ανταποκριτών.

    Πρόκειται για το Ρώσο εικονολήπτη του πρακτορείου Ρόιτερς, Τάρας Πρότσιουκ, που τραυματίστηκε σοβαρά και όταν στη συνέχεια μεταφέρθηκε από συναδέλφους του σε νοσοκομείο, υπέκυψε στα τραύματά του.

    Το δεύτερο θύμα της αμερικανικής επίθεσης ήταν ο εικονολήπτης της ισπανικής ιδιωτικής τηλεόρασης Τέλε Θίνκο, Χοζί Κούσο.

    Προηγουμένως ένας ακόμα εικονολήπτης - του καναλιού Αλ Τζαζίρα - ο Ταρέκ Αγιούμπ, βρήκε το θάνατο όταν τα γραφεία όπου βρισκόταν δέχθηκαν αμερικανική επίθεση.

    Ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα στη Βαγδάτη, Ματζίντ Αμπντέλ Χάντι χαρακτήρισε τη ρίψη αμερικανικού πυραύλου στα γραφεία του καναλιού ως έγκλημα και δήλωσε οργισμένος από το θάνατο του συναδέλφου του:

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να δει ο υπόλοιπος κόσμος τα εγκλήματα που διαπράττουν εις βάρος του ιρακινού λαού».

    Από την άλλη πλευρά εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε τους θανάτους των τριών δημοσιογράφων «τραγικό λάθος».


    Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 10:37 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Τετάρτη 9 Απριλίου 2003

    (ώρα Λονδίνου)


    0930: Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στο Κατάρ δηλώνει ότι ο συνασπισμός των Αμερικανών και των συμμάχων τους παραμένει επιφυλακτικός και προειδοποιεί πώς έρχονται δύσκολες μέρες.

    0855: Σκηνές ενθουσιασμού στην πόλη Ιρμπίλ του Β. Ιράκ που τελεί τώρα υπό κουρδικό έλεγχο.

    0850: Ανώτερος Βρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πει κανείς ότι κατέρρευσε το ιρακινό καθεστώς.

    0820: Λεηλασίες γίνονται στη Βαγδάτη--δεν είναι αισθητή η παρουσία στρατού ή αστυνομίας στους δρόμους της πρωτεύουσας. Οι ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν ότι εκατοντάδες Ιρακινοί πολίτες φωνάζουν συνθήκατα υπέρ των Αμερικανών και κατά του Σαντάμ Χουσεί και καλωσορίζουν τους Αμερικανούς πεζοναύτες που μπαίνουν στη Βαγδάτη από τ'ανατολικά.

    0702: Οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις δηλώνουν πως σχεδιάζουν να συγκαλέσουν περιφερειακή διάσκεψη για το διορισμό πολιτικής ηγεσίας σε ολόκληρο το νότιο Ιράκ.

    0652: Οι ανταποκριτές του BBC στη Βαγδάτη μεταδίδουν ότι οι δραστηριότητές τους δεν παρακολουθούνται πλέον από τις ιρακινές αρχές και πως μπορούν να κινούνται ελεύθερα στην πόλη για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

    0650: Αμερικανοί πεζοναύτες στο ανατολικό Ιράκ δήλωσαν ότι κατέλαβαν χωρίς αντίσταση το αρχηγείο της 10ης μεραρχίας τεθωρακισμένων κοντά στην πόλη Αμάρα.

    0630: Ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν ένα βουνό-κλειδί απ'όπου οι Ιρακινοί υπερασπίζονταν την Μοσούλη του Β. Ιράκ.

    0440: Η τηλεόραση του Αμπού Ντάμπι μετέδωσε ότι 27 συνεργάτες της πέρασαν τη νύχτα στη Βαγάτη "υπό συνθήκες πολιορκίας" και περιμένουν τώρα να τους απομακρύνουν από την "πολιορκημένη", όπως λένε, "περιοχή" όπου συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των αμερικανικών και των ιρακινών δυνάμεων.

    0440:Σφοδρές συγκρούσεις εναλλάσσονται με περιόδους σχετικής ηρεμίας στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.

    0430:Ανταλλαγές πυρών ακούγονται στις νότιες συνοικίες της Βαγδάτης, λίγο μετά την αυγή.

    0230:Μέλος της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ινδίας προσφέρεται να καλύψει όλα τα έσοδα περίθαλψης του 12χρονου Ιρακινού που έχασε την οικογένειά του και τα δύο του χέρια όταν το σπίτι του στη Βαγδάτη επλήγη από αμερικανικό πύραυλο.

    0140:Στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ προειδοποιεί τις ιρακινές δυνάμεις για "άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις" εάν δεν ενεργήσουν σύμφωνα με τις συνθήκες της Γενεύης για τη μεταχείριση αιχμαλώτων.

    0015: Η Κεντρική Διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοινώνει ότι δύο Αμερικανοί πιλότοι αγνοούνται, μετά την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους τους F-15E στο Ιράκ, την περασμένη Κυριακή.


    Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 08:23 ('Ωρα Λονδίνου)
    Δημοσιογράφοι σε διασταυρούμενα πυρά
     

    Ο Τάρας Πρότσιουκ, εικονολήπτης του πρακτορείου Ρόιτερς μεταφέρεται από συναδέλφους του αιμόφυρτος στο νοσοκομείο, όπου και υπέκυψε στα τραύματά του

    Ομάδα 27 δημοσιογράφων από δύο αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα έκαναν έκκληση προς τις αμερικανικές δυνάμεις και τον Ερυθρό Σταυρό να τους απεγκλωβίσουν από το γραφείο τους στο κέντρο της πόλης, όπου έχουν παγιδευθεί από το πρωί της Τρίτης.

    22 δημοσιογράφοι της τηλεόρασης του Αμπου Ντάμπι και πέντε του καναλιού Αλ Τζαζίρα πιστεύεται ότι βρίσκονται μέσα σε κτίριο που έχει περικυκλωθεί από αμερικανικά άρματα μάχης.

    Το κτίριο έχει δεχθεί πλήγματα από οβίδες χωρίς να τραυματιστεί μέχρι στιγμής κανένας από τους εγκλωβισμένους.

    Οι δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα κατέφυγαν στα γραφεία της τηλεόρασης του Αμπου Ντάμπι αφού προηγουμένως το γραφείο τους είχε δεχθεί επίθεση πυραύλου.

    Ένας από τους παγιδευμένους δημοσιογράφους της τηλεόρασης του Άμπου Ντάμπι, μιλώντας στο BBC το πρωί της Τετάρτης, εξήγησε την κατάσταση:

    «Οι συγκρούσεις σταμάτησαν στην περιοχή που βρισκόμαστε μόλις πριν από μία ώρα. Οι αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά από τις πρώτες πρωινές ώρες και δυστυχώς αμφότεροι χρησιμοποιούν το κτίριο μας ως προκάλυψη».

    Και κατέληξε ευχαριστώντας το Θεό για το γεγονός ότι κανείς από τους εγκλωβισμένους δεν έχει τραυματισθεί.

    Έρευνα για τους θανάτους δημοσιογράφων

    Στο μεταξύ επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τη διεξαγωγή έρευνας για το θάνατο τριών δημοσιογράφων στη Βαγδάτη την Τρίτη από αμερικανικά πυρά.


    Νεκρός και ο καμεραμάν του ισπανικού καναλιού Tele Cinco, Χοσέ Κούσο
    Οι δύο δημοσιογράφοι βρήκαν το θάνατο όταν βλήμα από αμερικανικό άρμα μάχης έπληξε το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" όπου διαμένει η πλειοψηφία των ξένων ανταποκριτών.

    Πρόκειται για το Ρώσο εικονολήπτη του πρακτορείου Ρόιτερς, Τάρας Πρότσιουκ, που τραυματίστηκε σοβαρά και όταν στη συνέχεια μεταφέρθηκε από συναδέλφους του σε νοσοκομείο, υπέκυψε στα τραύματά του.

    Το δεύτερο θύμα της αμερικανικής επίθεσης ήταν ο εικονολήπτης της ισπανικής ιδιωτικής τηλεόρασης Τέλε Θίνκο, Χοζί Κούσο.

    Προηγουμένως ένας ακόμα εικονολήπτης - του καναλιού Αλ Τζαζίρα - ο Ταρέκ Αγιούμπ, βρήκε το θάνατο όταν τα γραφεία όπου βρισκόταν δέχθηκαν αμερικανική επίθεση.


    Νεκρός από αμερικανικά πυρά ο δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα, Ταρέκ Αγιούμπ
    Ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα στη Βαγδάτη, Ματζίντ Αμπντέλ Χάντι χαρακτήρισε τη ρίψη αμερικανικού πυραύλου στα γραφεία του καναλιού ως έγκλημα και δήλωσε οργισμένος από το θάνατο του συναδέλφου του:

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να δει ο υπόλοιπος κόσμος τα εγκλήματα που διαπράττουν εις βάρος του ιρακινού λαού».

    Από την άλλη πλευρά εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε τους θανάτους των τριών δημοσιογράφων «τραγικό λάθος».


    Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 00:46 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Τετάρτη 9 Απριλίου 2003

    (ώρα Λονδίνου)


    0440: Η τηλεόραση του Αμπού Ντάμπι μετέδωσε ότι 27 συνεργάτες της πέρασαν τη νύχτα στη Βαγάτη "υπό συνθήκες πολιορκίας" και περιμένουν τώρα να τους απομακρύνουν από την "πολιορκημένη", όπως λένε, "περιοχή" όπου συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των αμερικανικών και των ιρακινών δυνάμεων.

    0440:Σφοδρές συγκρούσεις εναλλάσσονται με περιόδους σχετικής ηρεμίας στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.

    0430:Ανταλλαγές πυρών ακούγονται στις νότιες συνοικίες της Βαγδάτης, λίγο μετά την αυγή.

    0230:Μέλος της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ινδίας προσφέρεται να καλύψει όλα τα έσοδα περίθαλψης του 12χρονου Ιρακινού που έχασε την οικογένειά του και τα δύο του χέρια όταν το σπίτι του στη Βαγδάτη επλήγη από αμερικανικό πύραυλο.

    0140:Στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ προειδοποιεί τις ιρακινές δυνάμεις για "άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις" εάν δεν ενεργήσουν σύμφωνα με τις συνθήκες της Γενεύης για τη μεταχείριση αιχμαλώτων.

    0015: Η Κεντρική Διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοινώνει ότι δύο Αμερικανοί πιλότοι αγνοούνται, μετά την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους τους F-15E στο Ιράκ, την περασμένη Κυριακή.


    Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 08:49 ('Ωρα Λονδίνου)
    O διοικητής του μεταπολεμικού Ιράκ
     

    Σέβονταν οι Κούρδοι του Ιράκ τον Τζέι Γκάρνερ

    Ο στρατηγός Γκάρνερ θα ηγηθεί της πρώτης κυβέρνησης που θα σχηματισθεί στο Ιράκ μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν.

    «Πρόεδρος», «αντιβασιλέας», «ύπατος» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που έχουν δώσει τα μέσα ενημέρωσης στον Αμερικανό απόστρατο στρατηγό, Τζέι Γκάρνερ, τον οποίον έχει επιλέξει το αμερικανικό Πεντάγωνο για ν' αναλάβει το νέο Υπουργείο για την Ανοικοδόμηση και την Ανθρωπιστική Βοήθεια του Ιράκ.

    Όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, ο στρατηγός Γκάρνερ θα είναι υπεύθυνος για την ανοικοδόμηση της υποδομής του Ιράκ, που έχει πληγεί από τον πόλεμο, και θα προετοιμάσει το έδαφος για την πρώτη μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ..

    Χρονοδιάγραμμα

    Τον επέλεξε για την αποστολή αυτή ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, με τον οποίον ο στρατηγός διατηρεί χρόνια τώρα στενές φιλικές σχέσεις..


    Περιμένει ν' αναλάβει καθήκοντα ο Τζέι Γκάρνερ
    Ο κ. Ράμσφελντ έδωσε στον παλαιό του φίλο προθεσμία τριών μηνών για να φέρει σε πέρας την αποστολή του - προθεσμία που όλοι συμφωνούν πως δεν είναι ρεαλιστική.

    Είναι γνωστό, εξ άλλου, ότι υπάρχουν διαφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης Μπους όσον αφορά τις προτεραιότητες της πρώτης μεταπολεμικής κυβέρνησης του Ιράκ: ορισμένοι πιστεύουν πως σημαντικές θέσεις θα πρέπει ν' αναλάβουν Ιρακινοί από το εσωτερικό της χώρας ή από το εξωτερικό όπου ζούσαν εξόριστοι, όπως είναι π.χ. ο Αχμάσντ Τσαλαμπί.

    Η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να γεφυρώσει τις διαφορές της με τους συμμάχους της όχι μόνο για τις αρμοδιότητες της μεταβατικής κυβέρνησης, αλλά και για τον ρόλο που θα παίξουν στο μεταπολεμικό Ιράκ τα Ηνωμένα Έθνη.

    Ειδικός στους πυραύλους

    Ο 64χρονος Τζέι Γκάρνερ έχει τη φήμη πως δεν κλείνει τ' αυτιά του και δεν πιστεύει πως έχει αυτός το μονοπώλιο της αλήθειας.

    Παλαίμαχος του πολέμου στο Βιετνάμ, ειδικεύτηκε στα πυραυλικά συστήματα και κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου στον Περσικό είχε την εποπτεία της ανάπτυξης των πυραύλων Πάτριοτ.

    Μετά τον πόλεμο, ήταν υπεύθυνος για την αποκατάσταση των χιλιάδων Κούρδων προσφύγων που είχαν εγκαταλείψει το Ιράκ.

    Θεωρείται μεταξύ των «γερακιών του πολέμου» στην Ουάσινγκτον επικεφαλής των οποίων είναι ο στενός του φίλος, ο υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Τζέι Γκάρνερ συνεργάστηκε στην ανάπτυξη του νέου πυραυλικού αμυντικού συστήματος των ΗΠΑ, του προγράμματος που έχει αποκληθεί «Ο Γιος του Πολέμου των Άστρων».

    Μετά την αποστράτευσή του, ο Τζέι Γκάρνερ έγινε πρόεδρος μιας εταιρείας όπλων, της SY Coleman, που ειδικεύεται σε πυραυλικά συστήματα - μεταξύ των οποίων είναι οι πύραυλοι Πάτριοτ, που χρησιμοποιούνται στον τωρινό πόλεμο κατά του Ιράκ, και το αμυντικό σύστημα Άρροου που έχει προμηθευτεί το Ισραήλ.

    Έχει επίσης στενές σχέσεις με συντηρητικές ισραηλινές οργανώσεις και είχε επικριθεί το 2000 γιατί είχε πλέξει το εγκώμιο του Ισραήλ το οποίο, κατά τη γνώμη του στρατηγού, έδειχνε «αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτηση» ενόψει της εξέγερσης των Παλαιστινίων.

    Οι διασυνδέσεις αυτές του Αμερικανού στρατηγού ενίσχυσαν τις υποψίες πολλών Αράβων ότι η Ουάσινγκτον ενδιαφέρεται περισσότερο να ενισχύσει το Ισραήλ παρά να απελευθερώσει το Ιράκ.


    Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 05:38 ('Ωρα Λονδίνου)
    Αμερικανική θηλιά πυρός στη Βαγδάτη
     

    Αμερικανικό άρμα μάχης πλήττει ιρακινές θέσεις στο κέντρο της Βαγδάτης

    Τα αμερικανικά στρατεύματα εδραιώνουν την παρουσία τους στο κέντρο της Βαγδάτης, αφού μετά την από Δυσμάς εισβολή στην πόλη, συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στις νοτιοανατολικές και βόρειες συνοικίες της.

    Σε ορισμένες περιοχές της ιρακινής πρωτεύουσας υπήρξε αντίσταση από ιρακινές δυνάμεις και το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η Ειδική Προεδρική Φρουρά διαθέτει ακόμα αξιόμαχες δυνάμεις, που μπορούν να εμπλακούν σε σφοδρές συγκρούσεις.

    Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές ανταλλαγές πυρών ελαφρών όπλων και πυροβολικού ακούστηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης στα νότια προάστια της Βαγδάτης.


    Ιρακινοί πολιτοφύλακες συνεχίζουν να αντιστέκονται
    Η πόλη είχε δεχθεί κατά τη διάρκεια της νύκτας νέο κύμα βομβαρδισμών, με στόχο ιρακινές θέσεις απ' όπου είχαν δεχθεί επίθεση προηγουμένως οι αμερικανικές δυνάμεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η δύναμη της 3ης αμερικανικής Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού που έχει εξασφαλίσει προγεφύρωμα στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη παρέμεινε στις θέσεις της, αλλά θα προσπαθήσει να συνδεθεί με τα αποσπάσματα Αμερικανών πεζοναυτών που προσεγγίζουν από τα νοτιοανατολικά προάστια.

    Άλλη μια νύκτα βομβαρδισμών

    Όπως μεταδίδει από τη Βαγδάτη ο ανταποκριτής του BBC, Πολ Γουντ, σημειώθηκαν νέοι σφοδροί βομβαρδισμοί όταν έπεσε το σκοτάδι.

    «Τα πυρά που ακούγονται στην πόλη είναι εκκωφαντικά και δεν σταματούν για πολλές ώρες» υπογραμμίζει ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη.

    Οι Αμερικανοί έχουν πλέον υπό τον έλεγχό τους όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται τα διάφορα υπουργεία, ενώ οι ιρακινές δυνάμεις συνεχίζουν να μάχονται στις ανατολικές περιοχές πέρα από τον ποταμό Τίγρη.

    Αμερικανοί πεζοναύτες διείσδυσαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ρασίντ στη νοτιοανατολική Βαγδάτη, αλλά και στο προάστιο των Σιϊτών, στα βορειοανατολικά της πόλης.

    Αυξάνει ο αριθμός των θυμάτων

    Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών από την εισβολή των Αμερικανών στη Βαγδάτη.


    Παροχή πρώτων βοηθειών σε κάτοικο της Βαγδάτης
    Αλλά σε ανταποκρίσεις τους οι δημοσιογράφοι που έχουν απομείνει στην ιρακινή πρωτεύουσα μιλούν για τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Αλ Κίντι, όπου οι γιατροί και νοσηλευτές αδυνατούν να παρέχουν πρώτες βοήθειες σε όλους τους τραυματίες που φτάνουν εκεί.

    Η ιρακινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι από την αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.250 άμαχοι και έχουν τραυματισθεί περισσότεροι από 5.100.

    Με τους δημοσιογράφους όμως να βρίσκονται αποκλεισμένοι ουσιαστικά στα ξενοδοχεία τους είναι σχεδόν αδύνατον να επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών.

    Παγιδεύτηκαν Άραβες δημοσιογράφοι

    Στο μεταξύ 27 δημοσιογράφοι από δύο αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα έκαναν έκκληση προς τις αμερικανικές δυνάμεις και τον Ερυθρό Σταυρό να τους απεγκλωβίσουν από το γραφείο τους στο κέντρο της πόλης, όπου έχουν παγιδευθεί από το πρωί της Τρίτης.

    Είκοσι δύο δημοσιογράφοι της τηλεόρασης του Αμπου Ντάμπι και πέντε του καναλιού Αλ Τζαζίρα πιστεύεται ότι βρίσκονται μέσα σε κτίριο που έχει περικυκλωθεί από αμερικανικά άρματα μάχης.

    Το κτίριο έχει δεχθεί πλήγματα από οβίδες χωρίς να τραυματιστεί μέχρι στιγμής κανένας από τους εγκλωβισμένους.


    Το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη", με εμφανή τα σημάδια της επίθεσης
    Οι δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα κατέφυγαν στα γραφεία της τηλεόρασης του Αμπου Ντάμπι αφού προηγουμένως το γραφείο τους είχε δεχθεί επίθεση πυραύλου, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός συναδέλφου τους.

    Να σημειωθεί επίσης ότι δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ρόιτερς σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, όταν βλήμα από αμερικανικό άρμα μάχης έπληξε το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" όπου διαμένει η πλειοψηφία των ξένων ανταποκριτών.

    Εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων χαρακτήρισε την επίθεση αυτή «τραγικό λάθος».


    Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 00:46 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Τετάρτη 9 Απριλίου 2003

    (ώρα Λονδίνου)


    0440:Σφοδρές συγκρούσεις εναλλάσσονται με περιόδους σχετικής ηρεμίας στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.

    0430:Ανταλλαγές πυρών ακούγονται στις νότιες συνοικίες της Βαγδάτης, λίγο μετά την αυγή.

    0230:Μέλος της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ινδίας προσφέρεται να καλύψει όλα τα έσοδα περίθαλψης του 12χρονου Ιρακινού που έχασε την οικογενειά του και τα δύο του χέρια όταν το σπίτι του στη Βαγδάτη επλήγη από αμερικανικό πύραυλο.

    0140:Στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ προειδοποιεί τις ιρακινές δυνάμεις για "άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις" εάν δεν ενεργήσουν σύμφωνα με τις συνθήκες της Γενεύης για τη μεταχείριση αιχμαλώτων.

    0015:
    Η Κεντρική Διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοινώνει ότι δύο Αμερικανοί πιλότοι αγνοούνται, μετά την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους τους F-15E στο Ιράκ, την περασμένη Κυριακή.


    Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 06:53 ('Ωρα Λονδίνου)
    Άγνωστο εάν επλήγη ο Σαντάμ Χουσεΐν
     

    Ιρακινά σωστικά συνεργεία στη συνοικία Μανσούρ της Βαγδάτης, στο επίκεντρο της επίθεσης κατά του Ιρακινού ηγέτη

    Αυξάνεται η αβεβαιότητα Αμερικανών και Βρετανών αξιωματούχων για το εάν ο Ιρακινός ηγέτης, Σαντάμ Χουσεΐν σκοτώθηκε κατά το βομβαρδισμό κατοικημένης περιοχής της Βαγδάτης, που είχε στόχο τον ίδιο και το επιτελείο του.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου η υπηρεσία πληροφοριών MI6 διεμήνυσε στην αμερικανική CIA ότι ο Ιρακινός ηγέτης κατάφερε να ξεφύγει λίγα λεπτά πριν από την επίθεση, η οποία επέφερε τελικά το θάνατο τουλάχιστον 14 αμάχων.

    Νωρίτερα, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι πρέπει να γίνουν ιατροδικαστικές έρευνες για να διαπιστωθεί εάν όντως σκοτώθηκαν ο Σαντάμ Χουσεΐν, οι γιοί του και οι επιτελείς του που γευμάτιζαν σε εστιατόριο της συνοικίας Μανσούρ.

    Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν χθες ότι διέθεταν πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν βρισκόταν στον τόπο της επίθεσης και για αυτό εξουσιοδότησαν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά να ρίξουν τέσσερις «υπερβόμβες» σε κατοικημένη περιοχή.

    Από την επίθεση δημιουργήθηκε κρατήρας διαμέτρου πενήντα μέτρων.

    ΗΠΑ: "Ευχαρίστηση" και επιφυλάξεις

    Ο πιλότος του βομβαρδιστικού Β-1 που έριξε τη βόμβα, σμηναγός Κρις Βάχτερ, δηλώνει κατευχαριστημένος από την έκβαση της αποστολής:

    «Είναι μία σημαντική αίσθηση επίτευξης ενός στόχου. Ένα πολύ ωραίο συναίσθημα. Θα μπορούσε να το κάνει οποιοσδήποτε από το σμήνος μου, αλλά εγώ ήμουν ο τυχερός.

    Το Πεντάγωνο πάντως εξέφρασε επιφυλάξεις για την επιτυχία της αποστολής «αποκεφαλισμού» του ιρακινού καθεστώτος, και δηλώνει ότι θα χρειασθεί χρόνος για να εξακριβωθεί εάν όντως σκοτώθηκε ο Σαντάμ Χουσεΐν.

    Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης, Βικτόρια Κλαρκ, είπε χαρακτηριστικά:

    «Δεν έχω χάσει και τον ύπνο μου για το εάν πέθανε ή δεν πέθανε ο Σαντάμ Χουσεΐν και για το τι πραγματικά συνέβη. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το καθεστώς του χάνει διαρκώς τον έλεγχο της χώρας».


    Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 00:46 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Τετάρτη 9 Απριλίου 2003

    (ώρα Λονδίνου)


    0230:Μέλος της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ινδίας προσφέρεται να καλύψει όλα τα έσοδα περίθαλψης του 12χρονου Ιρακινού που έχασε την οικογενειά του και τα δύο του χέρια όταν το σπίτι του στη Βαγδάτη επλήγη από αμερικανικό πύραυλο.

    0140:Στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ προειδοποιεί τις ιρακινές δυνάμεις για "άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις" εάν δεν ενεργήσουν σύμφωνα με τις συνθήκες της Γενεύης για τη μεταχείριση αιχμαλώτων.

    0015:
    Η Κεντρική Διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοινώνει ότι δύο Αμερικανοί πιλότοι αγνοούνται, μετά την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους τους F-15E στο Ιράκ, την περασμένη Κυριακή.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.