Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-04-10

  1. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  2. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  3. Οι ηγέτες των Κούρδων διατάσσουν αποχώρηση
  4. Οι ηγέτες των Κούρδων διατάσσουν αποχώρηση
  5. Toύρκοι στρατιωτικοί παρατηρητές στο Κιρκούκ
  6. 'Το παιγνίδι τελείωσε'
  7. Αμερικανός στρατιώτης νεκρός σε επίθεση αυτοκτονίας
  8. Τηλεόραση «Προς την Ελευθερία» για τους Ιρακινούς
  9. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  10. Λεηλασίες στα ιρακινά νοσοκομεία
  11. 'Toύρκοι στρατιωτικοί παρατηρητές στο Κιρκούκ'
  12. Ο αραβικός Τύπος για την πτώση της Βαγδάτης
  13. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  14. 'Toύρκοι στρατιωτικοί παρατηρητές στο Κιρκούκ'
  15. 'Σθεναρή η αντίσταση στη Βαγδάτη'
  16. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  17. Οι Κούρδοι στο Κιρκούκ
  18. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  19. Τραγωδία σε ρωσικό σχολείο
  20. Μπήκαν οι Κούρδοι στο Κιρκούκ
  21. Η Β. Κορέα προειδοποιεί
  22. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  23. Μπήκαν οι Κούρδοι στο Κιρκούκ
  24. 'Παγωμένος' ο Αραβικός κόσμος
  25. Θύλακες αντίστασης στη Βαγδάτη
  26. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  27. Τραγωδία σε ρωσικό σχολείο
  28. ΗΠΑ: «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει»
  29. Νέα αυγή για τη Βαγδάτη
  30. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  31. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά

Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 02:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Παρασκευή 11 Απριλίου 2003
(ώρα Λονδίνου)


0104:Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοινώνουν ότι αεροσκάφη τους έριξαν στη δυτική Βαγδάτη έξη τηλεκατευθυνόμενες «έξυπνες» βόμβες, στοχεύοντας το σπίτι του Μπαρζάν Ιμπραχίμ Χασάν Αλ Τικρίτι, ετεροθαλούς αδελφού του ιρακινού ηγέτη, που ήταν επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος.


Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 23:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Πέμπτη 10 Απριλίου 2003
(ώρα Λονδίνου)


2320:Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, λέει ότι μικρός αριθμός αμερικανικών στρατευμάτων και κουρδικών δυνάμεων εισχωρούν στη Μοσούλη, μετά από ενδείξεις για πιθανή παράδοση ιρακινών δυνάμεων στην περιοχή.

2225: Ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε ότι οι Κουρδικές δυνάμεις μπήκαν στο Κιρκούκ παρόλο που υπήρχε αίτημα των αμερικανών να μην το κάνουν.

1927: Ο ανώτατος αξιωματούχος της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, ο Μπαρχάμ Σαλέχ, είπε στο BBC ότι τα δύο κύρια κόμματα των Κούρδων συμφώνησαν αν αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Κιρκούκ.

1756: Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετά υπουργεία στη Βαγδάτη πυρπολούνται, εν μέσω λεηλασιών.

1640: Τουλάχιστον ένας αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κοντά σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου στη Βαγδάτη.

1552: Δολοφονήθηκαν στην πόλη Νατζάφ του κεντρικού Ιράκ, στο εσωτερικό ενός τεμένους, ένα ηγετικό στέλεχος των σιιτών μουσουλμάνων, ο σείχης Αμπντούλ Ματζίντ αλ-Χοεΐ, κι ένας άλλος κληρικός. Ο κ. αλ-Χοεΐ γύρισε στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα από την εξορία.

1512: O εκπρόσωπος του προέδρου Μπους, Άρι Φλάισερ, διαβεβαιώνει την Τουρκία ότι αμερικανικές δυνάμεις "θα έχουν τον έλεγχο του Κιρκούκ".

1400: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε πως οι Ιρακινοί κατέβαλαν βαρύ τίμημα για την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν. Αυτό πιου προέχει τώρα, τόνισε, είναι ν'αποκατασταθεί η έννομη τάξη στη χώρα.

1305: Πλήθος γκρεμίζει άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κιρκούκ.

1300: Ο Bρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, απευθύνουν διάγγελμα απευθείας στον ιρακινό λαό μέσω ενός νέου τηλεοπτικού σταθμού που φέρει την επωνυμία "Προς την ελευθερία". Οι δύο ηγέτες υπόσχονται ότι την εξουσία στη χώρα θα την έχει ο ιρακινός λαός.

1240: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει σύντομα στρατιωτικούς παρατηρητές στο Κιρκούκ για να εποπτεύσουν την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από την πόλη αυτή του Β. Ιράκ.

1213: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε πως ο Αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ, τον πληροφόρησε ότι νέες αμερικανικές δυνάμεις θα σταλούν στο Κιρκούκ του Β. Ιράκ μέσα σε λίγες ώρες.

1050: Η Ντάουνιγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο Bρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, θα απευθύνουν διάγγελμα απευθείας στον ιρακινό λαό μέσω ενός νέου τηλεοπτικού σταθμού που φέρει την επωνυμία "Προς την ελευθερία". Οι δύο ηγέτες υπόσχονται στον ιρακινό λαό μία νέα εποχή ελευθερίας.

1030: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι η Άγκυρα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στο Β. Ιράκ και "θά κάνει ό,τι είναι αναγκαίο".

1005: Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε πως έληξαν οι μάχες που γίνονταν γύρω από το τέμενος στη βορειοδυτική Βαγδάτη.

0915: Κούρδοι εθεάθησαν να λεηλατούν κτίρια στο Κιρκούκ, γεμίζοντας φορτηγά με ψυγεία κι άλλα αγαθά.

0832: Η απεσταλμένη του BBC στα περίχωρα του Κιρκούκ μεταδίδει ότι γίνονται χαώδεις εορτασμοί στους δρόμους καθώς οι Κούρδοι μαχητές και τα μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων μπαίνουν στην πόλη. Οι Κούρδοι υποστηρίζουν πως ελέγχουν το κέντρο του Κιρκούκ, αλλά εστίες ιρακινής αντίστασης παραμένουν.

0755: O Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ εκφράζει "ικανοποίηση" για την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν και την ελπίδα πως θα τελειώσουν σύντομα οι μάχες.

0735: Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 πλήττουν ιρακινη μεραρχία κοντά στο Κιρκούκ του Β. Ιράκ.

0700: O αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι πεζοναύτες ερευνούν τέμενος μετά την επίθεση που δέχτηκαν από Ιρακινούς μαχητές με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός στρατιώτης και να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας άλλλος.

0630:Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά σε προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ Χουσεΐν, στα περίχωρα της Βαγδάτης. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι φάλαγγα τεθωρακισμένων των Αμερικανών πεζοναυτών δέχθηκε πυρά από μεγάλη ομάδα Ιρακινών ενόπλων, πιθανότατα μελών της ειδικής προεδρικής φρουράς. Το επίκεντρο των συγκρούσεων είναι γύρω από ένα μουσουλμανικό τέμενος όπου σύμφωνα με φήμες έχει διαφύγει ο Ιρακινός ηγέτης.

0430:Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στη Βαγδάτη, με πιθανή προέλευση τα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας. Η αιτία των εκρήξεων δεν έχει εξακριβωθεί, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

0250:Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι ο αμερικανικός Στρατός μεταφέρει προς τον Περσικό Κόλπο ακόμα περισσότερες «υπερβόμβες» τύπου Μόαμπ.

0110:Μέχρι στιγμής στον πόλεμο του Ιράκ 101 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, 399 έχουν τραυματισθεί και επτά έχουν αιχμαλωτισθεί από ιρακινές δυνάμεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου.

0005:Ο βόμβος των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών ακούγεται πάνω από την πόλη του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ. Στο μεταξύ Κούρδοι μαχητές προωθούνται προς τα περίχωρα της πόλης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.


Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 23:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ηγέτες των Κούρδων διατάσσουν αποχώρηση
 

Οι Κούρδοι γκρεμίζουν το άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν

Tα δύο κύρια κουρδικά κόμματα στο βόρειο Ιράκ λέγεται ότι διέταξαν την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από την πόλη Κιρκούκ, την οποία κατέλαβαν αιφνιδιαστικά την Πέμπτη.

Ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος είπε στο BBC ότι η αποχώρηση θα αρχίσει σήμερα, Παρασκευή.

Οι Κούρδοι έδωσαν την διαταγή μετά από συναντήσεις με τις ειδικές δυνάμεις των αμερικανών και εκπροσώπους της Τουρκίας, που έχει προ πολλού προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχτεί κουρδικό έλεγχο στο Κιρκούκ.

Εν τω μεταξύ, άλλες πληροφορίες από την περοχή αναφέρουν ότι Κούρδοι μαχητές και οι ειδικές αμερικανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να κινηθούν -- ενδεχομένως σε διάστημα ωρών -- προς τη Μοσούλη, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ που απέχει μόλις 120 χιλιόμετρα από τα τουρκικα σύνορα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει στρατιωτικούς παρατηρητές στο Κιρκούκ του Β. Ιράκ, για να παρακολουθήσουν από κοντά τις εξελίξεις.

Η Άγκυρα έχει απειλήσει με στρατιωτική επέμβαση αν οι Κούρδοι του Ιράκ διατηρήσουν τον έλεγχο της πόλης και των πλούσιων αποθεμάτων της σε πετρέλαιο--κάτι που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να ιδρύσουν βιώσιμο ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.

Αλλά ο κ. Γκιούλ πρόσθεσε ότι τον διαβεβαίωσε ο Αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ, ότι οι ΗΠΑ θα έχουν τον έλεγχο της κατάστασης στο Κιρκούκ.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπους, Άρι Φλάισερ, δήλωσε πως διαβεβαίωσε την Τουρκία ότι αμερικανικές δυνάμεις "θα έχουν τον έλεγχο του Κιρκούκ".

Οι Κούρδοι στο Κιρκούκ

Mία μέρα μετά την κατάρρευση του καθεστώτος στη Βαγδάτη, η κουρδική πολιτοφυλακή, με την υποστήριξη μελών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, μπήκε στο Κιρκούκ που είναι μείζον κέντρο παραγωγής πετρελαίου του Β. Ιράκ.


Είναι γύρω μου πλήθη κόσμου. Πανηγυρίζουν την πτώση, όπως φαίνεται, του Κιρκούκ.
Ντουμίθα Λούθρα, απεσταλμένη του BBC στο Κιρκούκ
Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του BBC, Ντουμίθα Λούθρα, οι Κούρδοι και οι αμερικανοί σύμμαχοί τους συνάντησαν κάποια αντίσταση, αλλά πλήθη τους υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό στο κέντρο της πόλης.

To πλήθος γκρέμισε άγαλμα του Σαντάμ Χουσείν στο Κιρκούκ.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC, έγιναν στόχος βανδαλισμού τα κεντρικά γραφεία του κόμματος Μπάαθ.

Η Ντουμίθα Λούθρα προσθέτει ότι υπάρχουν ακόμη εστίες αντίστασης, αλλά ο ιρακινός στρατός έχει κατά τα φαινόμενα εγκαταλείψει την πόλη η οποία ελέγχει τις πετρελαιοπηγές του Β. Ιράκ.

Άλλες πόλεις

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να πλήττουν ιρακινούς στρατιωτικούς στόχους κοντά στη γενέτειρα και προπύργιο του Σαντάμ Χουσεΐν, Τικρίτ.

Νοτιότερα και στα ανατολικά, εξ άλλου, οι Αμερικανοί δηλώνουν πως ελέγχουν το αρχηγείο μιας μεραρχίας του ιρακινού στρατού στην πόλη Αμάρα, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Όπως είπαν, δεν συνάντησαν καμία αντίσταση.

Ωστόσο, οι αμερικανικές δυνάμεις παραδέχονται ότι δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους άλλες σημαντικές πόλεις στο κεντρικό Ιράκ, περιλαμβανομένου και του Αλ Κουτ, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

Στην Ουάσινγκτον, πάντως, αξιωματούχοι του Πενταγώνου εκφράζουν την ελπίδα ότι αυτό που συνέβη την Τετάρτη στη Βαγδάτη θα πρέπει να πείσει στοιχεία, που παραμένουν πιστά στο κόμμα Μπάαθ σε άλλες πόλεις, να σταματήσουν να προβάλουν αντίσταση.

Αλλες σημαντικές εξελίξεις

  • Οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να συναντούν σθεναρή αντίσταση στη Βαγδάτη, παρά το γεγονός ότι φαίνεται πως ελέγχουν μεγάλα τμήματα της πόλης.

  • Ο Bρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, απηύθυναν διάγγελμα απευθείας στον ιρακινό λαό μέσω ενός νέου τηλεοπτικού σταθμού που φέρει την επωνυμία "Προς την ελευθερία". Οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν στον ιρακινό λαό μία νέα εποχή ελευθερίας.

  • Δολοφονήθηκαν στην πόλη Νατζάφ του κεντρικού Ιράκ, στο εσωτερικό ενός τεμένους, ένα ηγετικό στέλεχος των σιιτών μουσουλμάνων, ο σείχης Αμπντούλ Ματζίντ αλ-Χοεΐ, κι ένας άλλος κληρικός. Ο κ. αλ-Χοεΐ γύρισε στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα από την εξορία.

  • O Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θα επιλέξει τους ηγέτες στο μεταπολεμικό Ιράκ για να συμβάλει έτσι στη δημιουργία μιας μεταβατικής ιρακινής αρχής. Τα Ηνωμένα Έθνη, είπε, δεν θα παίξουν ηγετικό ρόλο στην πολιτική μεταμόρφωση του Ιράκ.

  • Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι η Συρία, την οποία κατηγορεί ότι είχε δώσει στρατιωτική βοήθεια στο Ιράκ, βοήθησε μέλη του ιρακινού καθεστώτος να φύγουν από τη χώρα.

  • Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε πως οι Ιρακινοί κατέβαλαν βαρύ τίμημα για την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν. Αυτό που προέχει τώρα, τόνισε, είναι ν'αποκατασταθεί η έννομη τάξη στη χώρα.

  • Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 23:23 ('Ωρα Λονδίνου)
    Οι ηγέτες των Κούρδων διατάσσουν αποχώρηση
     

    Κούρδοι μαχητές

    Tα δύο κύρια κουρδικά κόμματα στο βόρειο Ιράκ λέγεται ότι διέταξαν την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από την πόλη Κιρκούκ, την οποία κατέλαβαν αιφνιδιαστικά την Πέμπτη.

    Ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος είπε στο BBC ότι η αποχώρηση θα αρχίσει σήμερα, Παρασκευή.

    Οι Κούρδοι έδωσαν την διαταγή μετά από συναντήσεις με τις ειδικές δυνάμεις των αμερικανών και εκπροσώπους της Τουρκίας, που έχει προ πολλού προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχτεί κουρδικό έλεγχο στο Κιρκούκ.

    Εν τω μεταξύ, άλλες πληροφορίες από την περοχή αναφέρουν ότι Κούρδοι μαχητές και οι ειδικές αμερικανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να κινηθούν -- ενδεχομένως σε διάστημα ωρών -- προς τη Μοσούλη, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ που απέχει μόλις 120 χιλιόμετρα από τα τουρκικα σύνορα.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει στρατιωτικούς παρατηρητές στο Κιρκούκ του Β. Ιράκ, για να παρακολουθήσουν από κοντά τις εξελίξεις.

    Η Άγκυρα έχει απειλήσει με στρατιωτική επέμβαση αν οι Κούρδοι του Ιράκ διατηρήσουν τον έλεγχο της πόλης και των πλούσιων αποθεμάτων της σε πετρέλαιο--κάτι που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να ιδρύσουν βιώσιμο ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.

    Αλλά ο κ. Γκιούλ πρόσθεσε ότι τον διαβεβαίωσε ο Αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ, ότι οι ΗΠΑ θα έχουν τον έλεγχο της κατάστασης στο Κιρκούκ.

    Ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπους, Άρι Φλάισερ, δήλωσε πως διαβεβαίωσε την Τουρκία ότι αμερικανικές δυνάμεις "θα έχουν τον έλεγχο του Κιρκούκ".

    Οι Κούρδοι στο Κιρκούκ

    Mία μέρα μετά την κατάρρευση του καθεστώτος στη Βαγδάτη, η κουρδική πολιτοφυλακή, με την υποστήριξη μελών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, μπήκε στο Κιρκούκ που είναι μείζον κέντρο παραγωγής πετρελαίου του Β. Ιράκ.


    Είναι γύρω μου πλήθη κόσμου. Πανηγυρίζουν την πτώση, όπως φαίνεται, του Κιρκούκ.
    Ντουμίθα Λούθρα, απεσταλμένη του BBC στο Κιρκούκ
    Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του BBC, Ντουμίθα Λούθρα, οι Κούρδοι και οι αμερικανοί σύμμαχοί τους συνάντησαν κάποια αντίσταση, αλλά πλήθη τους υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό στο κέντρο της πόλης.

    To πλήθος γκρέμισε άγαλμα του Σαντάμ Χουσείν στο Κιρκούκ.

    Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC, έγιναν στόχος βανδαλισμού τα κεντρικά γραφεία του κόμματος Μπάαθ.

    Η Ντουμίθα Λούθρα προσθέτει ότι υπάρχουν ακόμη εστίες αντίστασης, αλλά ο ιρακινός στρατός έχει κατά τα φαινόμενα εγκαταλείψει την πόλη η οποία ελέγχει τις πετρελαιοπηγές του Β. Ιράκ.

    Άλλες πόλεις

    Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να πλήττουν ιρακινούς στρατιωτικούς στόχους κοντά στη γενέτειρα και προπύργιο του Σαντάμ Χουσεΐν, Τικρίτ.

    Νοτιότερα και στα ανατολικά, εξ άλλου, οι Αμερικανοί δηλώνουν πως ελέγχουν το αρχηγείο μιας μεραρχίας του ιρακινού στρατού στην πόλη Αμάρα, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

    Όπως είπαν, δεν συνάντησαν καμία αντίσταση.

    Ωστόσο, οι αμερικανικές δυνάμεις παραδέχονται ότι δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους άλλες σημαντικές πόλεις στο κεντρικό Ιράκ, περιλαμβανομένου και του Αλ Κουτ, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

    Στην Ουάσινγκτον, πάντως, αξιωματούχοι του Πενταγώνου εκφράζουν την ελπίδα ότι αυτό που συνέβη την Τετάρτη στη Βαγδάτη θα πρέπει να πείσει στοιχεία, που παραμένουν πιστά στο κόμμα Μπάαθ σε άλλες πόλεις, να σταματήσουν να προβάλουν αντίσταση.

    Αλλες σημαντικές εξελίξεις

  • Οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να συναντούν σθεναρή αντίσταση στη Βαγδάτη, παρά το γεγονός ότι φαίνεται πως ελέγχουν μεγάλα τμήματα της πόλης.

  • Ο Bρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, απηύθυναν διάγγελμα απευθείας στον ιρακινό λαό μέσω ενός νέου τηλεοπτικού σταθμού που φέρει την επωνυμία "Προς την ελευθερία". Οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν στον ιρακινό λαό μία νέα εποχή ελευθερίας.

  • Δολοφονήθηκαν στην πόλη Νατζάφ του κεντρικού Ιράκ, στο εσωτερικό ενός τεμένους, ένα ηγετικό στέλεχος των σιιτών μουσουλμάνων, ο σείχης Αμπντούλ Ματζίντ αλ-Χοεΐ, κι ένας άλλος κληρικός. Ο κ. αλ-Χοεΐ γύρισε στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα από την εξορία.

  • O Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θα επιλέξει τους ηγέτες στο μεταπολεμικό Ιράκ για να συμβάλει έτσι στη δημιουργία μιας μεταβατικής ιρακινής αρχής. Τα Ηνωμένα Έθνη, είπε, δεν θα παίξουν ηγετικό ρόλο στην πολιτική μεταμόρφωση του Ιράκ.

  • Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι η Συρία, την οποία κατηγορεί ότι είχε δώσει στρατιωτική βοήθεια στο Ιράκ, βοήθησε μέλη του ιρακινού καθεστώτος να φύγουν από τη χώρα.

  • Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε πως οι Ιρακινοί κατέβαλαν βαρύ τίμημα για την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν. Αυτό που προέχει τώρα, τόνισε, είναι ν'αποκατασταθεί η έννομη τάξη στη χώρα.

  • Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 19:29 ('Ωρα Λονδίνου)
    Toύρκοι στρατιωτικοί παρατηρητές στο Κιρκούκ
     

    Κούρδοι μαχητές

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει στρατιωτικούς παρατηρητές στο Κιρκούκ του Β. Ιράκ, που κατελήφθη σήμερα από Κουρδικές δυνάμεις με την υποστήριξη των αμερικανών, για να παρακολουθήσουν από κοντά τις εξελίξεις.

    Η Άγκυρα έχει απειλήσει με στρατιωτική επέμβαση αν οι Κούρδοι του Ιράκ διατηρήσουν τον έλεγχο της πόλης και των πλούσιων αποθεμάτων της σε πετρέλαιο--κάτι που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να ιδρύσουν βιώσιμο ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.

    Αλλά ο κ. Γκιούλ πρόσθεσε ότι τον διαβεβαίωσε ο Αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ, ότι οι ΗΠΑ θα έχουν τον έλεγχο της κατάστασης στο Κιρκούκ.

    Ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπους, Άρι Φλάισερ, δήλωσε πως διαβεβαίωσε την Τουρκία ότι αμερικανικές δυνάμεις "θα έχουν τον έλεγχο του Κιρκούκ".

    "Διαφωνίες Κούρδων"

    Όπως μας πληροφορεί, εν τω μεταξύ, ο απεσταλμένος της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ, Μιχάλης Κοσμίδης, σύμφωνα με τουρκικές κυβερνητικές πηγές, ο αρχηγός μιας από τις δύο μεγαλύτερες κουρδικές οργανώσεις στο Ιράκ, ο Μασούντ Μπαρζανί, καταδίκασε την κουρδική εισβολή στο Κιρκούκ.

    Όπως είπε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι διατεθειμένος να συνεργασθεί ακόμη και με τις τουρκικές δυνάμεις για τιον έλεγχο της κατάστασης.

    Οι Κούρδοι στο Κιρκούκ

    Mία μέρα μετά την κατάρρευση του καθεστώτος στη Βαγδάτη, η κουρδική πολιτοφυλακή, με την υποστήριξη μελών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, μπήκε στο Κιρκούκ που είναι μείζον κέντρο παραγωγής πετρελαίου του Β. Ιράκ.


    Είναι γύρω μου πλήθη κόσμου. Πανηγυρίζουν την πτώση, όπως φαίνεται, του Κιρκούκ.
    Ντουμίθα Λούθρα, απεσταλμένη του BBC στο Κιρκούκ
    Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του BBC, Ντουμίθα Λούθρα, οι Κούρδοι και οι αμερικανοί σύμμαχοί τους συνάντησαν κάποια αντίσταση, αλλά πλήθη τους υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό στο κέντρο της πόλης.

    To πλήθος γκρέμισε άγαλμα του Σαντάμ Χουσείν στο Κιρκούκ.

    Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC, έγιναν στόχος βανδαλισμού τα κεντρικά γραφεία του κόμματος Μπάαθ.

    Η Ντουμίθα Λούθρα προσθέτει ότι υπάρχουν ακόμη εστίες αντίστασης, αλλά ο ιρακινός στρατός έχει κατά τα φαινόμενα εγκαταλείψει την πόλη η οποία ελέγχει τις πετρελαιοπηγές του Β. Ιράκ.

    Άλλες πόλεις

    Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να πλήττουν ιρακινούς στρατιωτικούς στόχους κοντά στη γενέτειρα και προπύργιο του Σαντάμ Χουσεΐν, Τικρίτ.

    Νοτιότερα και στα ανατολικά, εξ άλλου, οι Αμερικανοί δηλώνουν πως ελέγχουν το αρχηγείο μιας μεραρχίας του ιρακινού στρατού στην πόλη Αμάρα, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

    Όπως είπαν, δεν συνάντησαν καμία αντίσταση.

    Ωστόσο, οι αμερικανικές δυνάμεις παραδέχονται ότι δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους άλλες σημαντικές πόλεις στο κεντρικό Ιράκ, περιλαμβανομένου και του Αλ Κουτ, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

    Στην Ουάσινγκτον, πάντως, αξιωματούχοι του Πενταγώνου εκφράζουν την ελπίδα ότι αυτό που συνέβη την Τετάρτη στη Βαγδάτη θα πρέπει να πείσει στοιχεία, που παραμένουν πιστά στο κόμμα Μπάαθ σε άλλες πόλεις, να σταματήσουν να προβάλουν αντίσταση.

    Αλλες σημαντικές εξελίξεις

  • Οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να συναντούν σθεναρή αντίσταση στη Βαγδάτη, παρά το γεγονός ότι φαίνεται πως ελέγχουν μεγάλα τμήματα της πόλης.

  • Ο Bρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, απηύθυναν διάγγελμα απευθείας στον ιρακινό λαό μέσω ενός νέου τηλεοπτικού σταθμού που φέρει την επωνυμία "Προς την ελευθερία". Οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν στον ιρακινό λαό μία νέα εποχή ελευθερίας.

  • Δολοφονήθηκαν στην πόλη Νατζάφ του κεντρικού Ιράκ, στο εσωτερικό ενός τεμένους, ένα ηγετικό στέλεχος των σιιτών μουσουλμάνων, ο σείχης Αμπντούλ Ματζίντ αλ-Χοεΐ, κι ένας άλλος κληρικός. Ο κ. αλ-Χοεΐ γύρισε στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα από την εξορία.

  • O Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θα επιλέξει τους ηγέτες στο μεταπολεμικό Ιράκ για να συμβάλει έτσι στη δημιουργία μιας μεταβατικής ιρακινής αρχής. Τα Ηνωμένα Έθνη, είπε, δεν θα παίξουν ηγετικό ρόλο στην πολιτική μεταμόρφωση του Ιράκ.

  • Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι η Συρία, την οποία κατηγορεί ότι είχε δώσει στρατιωτική βοήθεια στο Ιράκ, βοήθησε μέλη του ιρακινού καθεστώτος να φύγουν από τη χώρα.

  • Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε πως οι Ιρακινοί κατέβαλαν βαρύ τίμημα για την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν. Αυτό που προέχει τώρα, τόνισε, είναι ν'αποκατασταθεί η έννομη τάξη στη χώρα.

  • Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 18:24 ('Ωρα Λονδίνου)
    'Το παιγνίδι τελείωσε'
     

    Η αποκαθήλωση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν

    "Το παιγνίδι τελείωσε" , δήλωσε στους δημοσιογράφους εξώ από την κατοικία του στη Νέα Υόρκη ο πρέσβης του Ιράκ στον ΟΗΕ Μοχάμεντ αλ- Ντούρι.


    O Moχάμεντ αλ-Ντούρι
    Ο κ. αλ- Ντούρι υπογραμμίσε στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής επικοινωνίας ότι η ειρήνη θα επικρατήσει στο Ιράκ.

    Ο κ. αλ- Ντούρι είπε ότι δεν είχε καμία επαφή με την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της εισβολής των Αμερικανών και των Βρετανών.

    "Παρακολουθώ τις εξελίξεις από την τηλεόραση όπως όλος ο κόσμος" , σημείωσε ο πρέσβης του Ιράκ στα ΗΕ.


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 15:23 ('Ωρα Λονδίνου)
    Αμερικανός στρατιώτης νεκρός σε επίθεση αυτοκτονίας
     

    Εξακολουθεί η αντίσταση των Ιρακινών σε περιοχές της Βαγδάτης

    Πληροφορίες από τη Βαγδάτη αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου.

    Η βομβιστική επίθεση έγινε κοντά στο ξενοδοχείο Παλαιστίνη, κοντά στην πλατεία που ήταν την Τετάρτη ο χώρος πανηγυρικών σκηνών όταν Ιρακινοί έριξαν στο έδαφος άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν, φωνάζοντας φιλοαμερικανικά συνθήματα.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να συναντούν σθεναρή αντίσταση στη Βαγδάτη, παρά το γεγονός ότι φαίνεται πως ελέγχουν μεγάλα τμήματα της πόλης.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται μάχες στο δυτικό και το βορειοανατολικό τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Αμερικανοί πεζοναύτες έγιναν στόχος μεγάλων πυρών στις όχθες του Τίγρη, κοντά σ'ένα από τα προεδρικά μέγαρα του Σαντάμ Χουσείν.

    Μία μεγάλη ομάδα Ιρακινών λέγεται πως έχει καταλάβει θέσεις στην περιοχή, όπου πιστεύεται πως συναντάται η ιρακινή ηγεσία.

    Σε άλλες περιοχές, τα αμερικανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν θέσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέχουν Άραβες μη Ιρακινοί μαχητές στην περιοχή Μανσούρ της Δυτικής Βαγδάτης.

    Ο απεσταλμένος του BBC το δυτικό τμήμα της πόλης μεταδίδει ότι ομάδες οπλισμένες με οβίδες και αυτόματα όπλα επετέθησαν εναντίον μιας αμερικανικής μονάδας.

    Άραβες μαχητές, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ελέγχουν δρόμους στο βόρειο τμήμα της Βαγδάτης.


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 18:01 ('Ωρα Λονδίνου)
    Τηλεόραση «Προς την Ελευθερία» για τους Ιρακινούς
     

    Αντιπροσωπευτική κυβέρνηση υπόσχεται ο Τόνι Μπλερ

    Oι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία άρχισαν τη μετάδοση τηλεοπτικών εκπομπών στην συχνότητα που εξέπεμπε η τηλεόραση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Η νέα τηλεόραση, που λέγεται «Προς την Ελευθερία», θα εκπέμπει αρχικά για πέντε ώρες την ημέρα από θα ίδια αεροπλάνα που εκπέμπουν τα ραδιοφωνικά προγράμματα στο Ιράκ.

    Οι πρώτες τηλεοπτικές μεταδόσεις ήταν διαγγέλματα του προέδρου Μπους και του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, που υποσχέθηκαν το σχηματισμό αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης στο Ιράκ.

    Βρετανός αξιωματούχος είπε ότι η τηλεόραση, η πρώτη διαφορετική μορφή ενημέρωσης που έχουν οι Ιρακινοί μετά από δεκαετίες κρατικής λογοκρισίας, θα περιλαμβάνει ενημερωτικά δελτία για ανθρωπιστική βοήθεια και πρακτικές πληροφορίες για τα διαθέσιμα αποθέματα νερού.

    Ομάδα Ιρακινών εξορίστων στην Βρετανία θα παρέχουν συμβουλές για το περιεχόμενο των εκπομπών.


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 17:30 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003

    (ώρα Λονδίνου)


    1452: Δολοφονήθηκαν στην πόλη Νατζάφ του κεντρικού Ιράκ, στο εσωτερικό ενός τεμένους, ένα ηγετικό στέλεχος των σιιτών μουσουλμάνων, ο σείχης Αμπντούλ Ματζίντ αλ-Χοεΐ, κι ένας άλλος κληρικός. Ο κ. αλ-Χοεΐ γύρισε στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα από την εξορία.

    1412: O εκπρόσωπος του προέδρου Μπους, Άρι Φλάισερ, διαβεβαιώνει την Τουρκία ότι αμερικανικές δυνάμεις "θα έχουν τον έλεγχο του Κιρκούκ".

    1400: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε πως οι Ιρακινοί κατέβαλαν βαρύ τίμημα για την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν. Αυτό πιου προέχει τώρα, τόνισε, είναι ν'αποκατασταθεί η έννομη τάξη στη χώρα.

    1305: Πλήθος γκρεμίζει άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κιρκούκ.

    1300: Ο Bρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, απευθύνουν διάγγελμα απευθείας στον ιρακινό λαό μέσω ενός νέου τηλεοπτικού σταθμού που φέρει την επωνυμία "Προς την ελευθερία". Οι δύο ηγέτες υπόσχονται ότι την εξουσία στη χώρα θα την έχει ο ιρακινός λαός.

    1240: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει σύντομα στρατιωτικούς παρατηρητές στο Κιρκούκ για να εποπτεύσουν την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από την πόλη αυτή του Β. Ιράκ.

    1213: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε πως ο Αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ, τον πληροφόρησε ότι νέες αμερικανικές δυνάμεις θα σταλούν στο Κιρκούκ του Β. Ιράκ μέσα σε λίγες ώρες.

    1050: Η Ντάουνιγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο Bρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, θα απευθύνουν διάγγελμα απευθείας στον ιρακινό λαό μέσω ενός νέου τηλεοπτικού σταθμού που φέρει την επωνυμία "Προς την ελευθερία". Οι δύο ηγέτες υπόσχονται στον ιρακινό λαό μία νέα εποχή ελευθερίας.

    1030: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι η Άγκυρα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στο Β. Ιράκ και "θά κάνει ό,τι είναι αναγκαίο".

    1005: Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε πως έληξαν οι μάχες που γίνονταν γύρω από το τέμενος στη βορειοδυτική Βαγδάτη.

    0915: Κούρδοι εθεάθησαν να λεηλατούν κτίρια στο Κιρκούκ, γεμίζοντας φορτηγά με ψυγεία κι άλλα αγαθά.

    0832: Η απεσταλμένη του BBC στα περίχωρα του Κιρκούκ μεταδίδει ότι γίνονται χαώδεις εορτασμοί στους δρόμους καθώς οι Κούρδοι μαχητές και τα μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων μπαίνουν στην πόλη. Οι Κούρδοι υποστηρίζουν πως ελέγχουν το κέντρο του Κιρκούκ, αλλά εστίες ιρακινής αντίστασης παραμένουν.

    0755: O Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ εκφράζει "ικανοποίηση" για την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν και την ελπίδα πως θα τελειώσουν σύντομα οι μάχες.

    0735: Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 πλήττουν ιρακινη μεραρχία κοντά στο Κιρκούκ του Β. Ιράκ.

    0700: O αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι πεζοναύτες ερευνούν τέμενος μετά την επίθεση που δέχτηκαν από Ιρακινούς μαχητές με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός στρατιώτης και να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας άλλλος.

    0630:Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά σε προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ Χουσεΐν, στα περίχωρα της Βαγδάτης. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι φάλαγγα τεθωρακισμένων των Αμερικανών πεζοναυτών δέχθηκε πυρά από μεγάλη ομάδα Ιρακινών ενόπλων, πιθανότατα μελών της ειδικής προεδρικής φρουράς. Το επίκεντρο των συγκρούσεων είναι γύρω από ένα μουσουλμανικό τέμενος όπου σύμφωνα με φήμες έχει διαφύγει ο Ιρακινός ηγέτης.

    0430:Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στη Βαγδάτη, με πιθανή προέλευση τα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας. Η αιτία των εκρήξεων δεν έχει εξακριβωθεί, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

    0250:Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι ο αμερικανικός Στρατός μεταφέρει προς τον Περσικό Κόλπο ακόμα περισσότερες «υπερβόμβες» τύπου Μόαμπ.

    0110:Μέχρι στιγμής στον πόλεμο του Ιράκ 101 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, 399 έχουν τραυματισθεί και επτά έχουν αιχμαλωτισθεί από ιρακινές δυνάμεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου.

    0005:Ο βόμβος των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών ακούγεται πάνω από την πόλη του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ. Στο μεταξύ Κούρδοι μαχητές προωθούνται προς τα περίχωρα της πόλης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 17:30 ('Ωρα Λονδίνου)
    Λεηλασίες στα ιρακινά νοσοκομεία
     

    Tα νοσοκομεία αναγκάζονται να κλείνουν τις πόρτες τους

    H Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι το κύμα της ανομίας που μαστίζει τις Ιρακινές πόλεις καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τα νοσοκομεία να βοηθήσουν εκατοντάδες τραυματίες.

    Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη είπε ότι τα νοσοκομεία και οι εγκαταστάσεις ύδρευσης στη Βαγδάτη έχουν καταλεηλατηθεί.

    Ομάδες ενόπλων αφαίρεσαν από το νοσοκομείο Αλ Κίντι τα πάντα, από ηλεκτρικές μπρίζες έως ιατρικό εξοπλισμό και κρεββάτια.

    Η εκπρόσωπος είπε ότι άλλα νοσοκομεία αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, λόγω της παντελούς έλλειψης τάξης.

    Ο Ερυθρός Σταυρός κάλεσε τις αμερικανικές να αποκαταστήσουν τον νόμο και την τάξη στην πόλη το συντομότερο δυνατόν.

    Ο Ερυθρός Σταυρός υπενθύμισε στις αμερικανικές δυνάμεις ότι βάσει της Συνθήκης της Γενεύης είναι καθήκον των δυνάμεων που έχουν καταλάβει μια χώρα να αποκαταστήσουν την τάξη.


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 16:44 ('Ωρα Λονδίνου)
    'Toύρκοι στρατιωτικοί παρατηρητές στο Κιρκούκ'
     

    Κούρδοι μαχητές

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει στρατιωτικούς παρατηρητές στο Κιρκούκ του Β. Ιράκ, που τελεί εν πολλοίς υπό κουρδικό έλεγχο, για να παρακολουθήσουν από κοντά τις εξελίξεις.

    Η Άγκυρα έχει απειλήσει με στρατιωτική επέμβαση αν οι Κούρδοι του Ιράκ εξακολουθήσουν να έχουν τον έλεγχο της πόλης και των πλούσιων αποθεμάτων της σε πετρέλαιο--κάτι που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να ιδρύσουν βιώσιμο ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.

    Αλλά ο κ. Γκιούλ πρόσθεσε ότι τον διαβεβαίωσε ο Αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ, ότι οι ΗΠ θα έχουν τον έλεγχο της κατάστασης στο Κιρκούκ.

    Ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπους, Άρι Φλάισερ, δήλωσε πως διαβεβαίωσε την Τουρκία ότι αμερικανικές δυνάμεις "θα έχουν τον έλεγχο του Κιρκούκ".

    "Διαφωνίες Κούρδων"

    Όπως μας πληροφορεί, εν τω μεταξύ, ο απεσταλμένος της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ, Μιχάλης Κοσμίδης, σύμφωνα με τουρκικές κυβερνητικές πηγές, ο αρχηγός μιας από τις δύο μεγαλύτερες κουρδικές οργανώσεις στο Ιράκ, ο Μασούντ Μπαρζανί, καταδίκασε την κουρδική εισβολή στο Κιρκούκ.

    Όπως είπε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι διατεθειμένος να συνεργασθεί ακόμη και με τις τουρκικές δυνάμεις για τιον έλεγχο της κατάστασης.

    Οι Κούρδοι στο Κιρκούκ

    Mία μέρα μετά την κατάρρευση του καθεστώτος στη Βαγδάτη, η κουρδική πολιτοφυλακή, με την υποστήριξη μελών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, μπήκε στο Κιρκούκ που είναι γνωστό κέντρο παραγωγής πετρελαίου του Β. Ιράκ.


    Είναι γύρω μου πλήθη κόσμου. Πανηγυρίζουν την πτώση, όπως φαίνεται, του Κιρκούκ.
    Ντουμίθα Λούθρα, απεσταλμένη του BBC στο Κιρκούκ
    Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του BBC, Ντουμίθα Λούθρα, οι Κούρδοι και οι αμερικανοί σύμμαχοί τους συνάντησαν κάποια αντίσταση, αλλά πλήθη τους υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό στο κέντρο της πόλης.

    To πλήθος γκρέμισε άγαλμα του Σαντάμ Χουσείν στο Κιρκούκ.

    Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC, έγιναν στόχος βανδαλισμού τα κεντρικά γραφεία του κόμματος Μπάαθ.

    Η Ντουμίθα Λούθρα προσθέτει ότι υπάρχουν ακόμη εστίες αντίστασης, αλλά ο ιρακινός στρατός έχει κατά τα φαινόμενα εγκαταλείψει την πόλη η οποία ελέγχει τις πετρελαιοπηγές του Β. Ιράκ.


    Άλλες πόλεις

    Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να πλήττουν ιρακινούς στρατιωτικούς στόχους κοντά στη γενέτειρα και προπύργιο του Σαντάμ Χουσεΐν, Τικρίτ.

    Νοτιότερα και στα ανατολικά, εξ άλλου, οι Αμερικανοί δηλώνουν πως ελέγχουν το αρχηγείο μιας μεραρχίας του ιρακινού στρατού στην πόλη Αμάρα, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

    Όπως είπαν, δεν συνάντησαν καμία αντίσταση.

    Ωστόσο, οι αμερικανικές δυνάμεις παραδέχονται ότι δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους άλλες σημαντικές πόλεις στο κεντρικό Ιράκ, περιλαμβανομένου και του Αλ Κουτ, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

    Στην Ουάσινγκτον, πάντως, αξιωματούχοι του Πενταγώνου εκφράζουν την ελπίδα ότι αυτό που συνέβη την Τετάρτη στη Βαγδάτη θα πρέπει να πείσει στοιχεία, που παραμένουν πιστά στο κόμμα Μπάαθ σε άλλες πόλεις, να πάψουν να προβάλλουν αντίσταση.

    Αλλες σημαντικές εξελίξεις

  • Οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να συναντούν σθεναρή αντίσταση στη Βαγδάτη, παρά το γεγονός ότι φαίνεται πως ελέγχουν μεγάλα τμήματα της πόλης.

  • Ο Bρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, απηύθυναν διάγγελμα απευθείας στον ιρακινό λαό μέσω ενός νέου τηλεοπτικού σταθμού που φέρει την επωνυμία "Προς την ελευθερία". Οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν στον ιρακινό λαό μία νέα εποχή ελευθερίας.

  • Δολοφονήθηκαν στην πόλη Νατζάφ του κεντρικού Ιράκ, στο εσωτερικό ενός τεμένους, ένα ηγετικό στέλεχος των σιιτών μουσουλμάνων, ο σείχης Αμπντούλ Ματζίντ αλ-Χοεΐ, κι ένας άλλος κληρικός. Ο κ. αλ-Χοεΐ γύρισε στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα από την εξορία.

  • O Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θα επιλέξει τους ηγέτες στο μεταπολεμικό Ιράκ για να συμβάλει έτσι στη δημιουργία μιας μεταβατικής ιρακινής αρχής. Τα Ηνωμένα Έθνη, είπε, δεν θα παίξουν ηγετικό ρόλο στην πολιτική μεταμόρφωση του Ιράκ.

  • Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι η Συρία, την οποία κατηγορεί ότι είχε δώσει στρατιωτική βοήθεια στο Ιράκ, βοήθησε μέλη του ιρακινού καθεστώτος να φύγουν από τη χώρα.

  • Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε πως οι Ιρακινοί κατέβαλαν βαρύ τίμημα για την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν. Αυτό πιου προέχει τώρα, τόνισε, είναι ν'αποκατασταθεί η έννομη τάξη στη χώρα.


  • Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 16:29 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ο αραβικός Τύπος για την πτώση της Βαγδάτης
     


    Διισταμένες οι αντιδράσεις, τα συναισθήματα και οι απόψεις στα κύρια άρθρα των εφημερίδων του αραβικού κόσμου, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ίδιους τους Άραβες.

    Σε πλήρη συμφωνία με τον δυτικό Τύπο, όπως ήταν αναμενόμενο, οι αραβικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν με πρωτοσέλιδες φωτογραφίες της συμβολικής αποκαθήλωσης του αγάλματος του Σαντάμ Χουσεΐν στο κέντρο της Βαγδάτης.

    Ωστόσο, οι αραβικές εφημερίδες επέλεξαν να απαθανατίσουν τη στιγμή που ο Αμερικανός στρατιώτης σκέπασε το άγαλμα με την αστερόεσσα.

    Η εφημερίδα «Σταρ» της Ιορδανίας χαρακτήρισε προκλητική την εν λόγω πράξη επισημαίνοντας ότι η Βαγδάτη υπήρξε σύμβολο της κοινής πολιτισμικής περηφάνιας και ταυτότητας των Αράβων. «Μαζί με την πτώση αυτού συμβούλου», προσθέτει η ιορδανική εφημερίδα, «γκρεμίστηκαν όλα τα όνειρα και οι ελπίδες του αραβικού κόσμου για ένα καλύτερο μέλλον».

    «Απογοήτευση είναι ο τίτλος της παναραβικής εφημερίδας «Σαρκ αλ Αουσάτ, η οποία κυκλοφορεί στο Λονδίνο, αναφερόμενη στα συναισθήματα των Αράβων εθελοντών που μετέβησαν στο Ιράκ για να πολεμήσουν και επιστρέφουν τραυματισμένοι, εξουθενωμένοι και απογοητευμένοι από την εξέλιξη των γεγονότων».

    Ανησυχία έχουν προκαλέσει στη Συρία οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος κατήγγειλε για άλλη μια φορά τη συριακή κυβέρνηση για παροχή βοήθειας στην ιρακινή ηγεσία.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλ Θαουρά» της Συρίας, «ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια όλων των Αράβων».

    Αντιπροσωπευτική των ανάμικτων συναισθημάτων που χαρακτηρίζουν τον αραβικό κόσμο είναι εξής φράση στην αλγερινή εφημερίδα «Ελ Χαμπάρ»: «Πανηγυρίστε τώρα που δεν υπάρχει ο Σαντάμ Χουσεΐν αν και γνωρίζουμε ότι από εδώ και πέρα το Ιράκ θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών».


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 15:57 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003

    (ώρα Λονδίνου)


    1452: Δολοφονήθηκαν στην πόλη Νατζάφ του κεντρικού Ιράκ, στο εσωτερικό ενός τεμένους, ένα ηγετικό στέλεχος των σιιτών μουσουλμάνων, ο σείχης Αμπντούλ Ματζίντ αλ-Χοεΐ, κι ένας άλλος κληρικός. Ο κ. αλ-Χοεΐ γύρισε στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα από την εξορία.

    1412: O εκπρόσωπος του προέδρου Μπους, Άρι Φλάισερ, διαβεβαιώνει την Τουρκία ότι αμερικανικές δυνάμεις "θα έχουν τον έλεγχο του Κιρκούκ".

    1400: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε πως οι Ιρακινοί κατέβαλαν βαρύ τίμημα για την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν. Αυτό πιου προέχει τώρα, τόνισε, είναι ν'αποκατασταθεί η έννομη τάξη στη χώρα.

    1305: Πλήθος γκρεμίζει άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κιρκούκ.

    1300: Ο Bρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, απευθύνουν διάγγελμα απευθείας στον ιρακινό λαό μέσω ενός νέου τηλεοπτικού σταθμού που φέρει την επωνυμία "Προς την ελευθερία". Οι δύο ηγέτες υπόσχονται ότι την εξουσία στη χώρα θα την έχει ο ιρακινός λαός.

    1240: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει σύντομα στρατιωτικούς παρατηρητές στο Κιρκούκ για να εποπτεύσουν την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από την πόλη αυτή του Β. Ιράκ.

    1213: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε πως ο Αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ, τον πληροφόρησε ότι νέες αμερικανικές δυνάμεις θα σταλούν στο Κιρκούκ του Β. Ιράκ μέσα σε λίγες ώρες.

    1050: Η Ντάουνιγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο Bρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, θα απευθύνουν διάγγελμα απευθείας στον ιρακινό λαό μέσω ενός νέου τηλεοπτικού σταθμού που φέρει την επωνυμία "Προς την ελευθερία". Οι δύο ηγέτες υπόσχονται στον ιρακινό λαό μία νέα εποχή ελευθερίας.

    1030: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι η Άγκυρα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στο Β. Ιράκ και "θά κάνει ό,τι είναι αναγκαίο".

    1005: Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε πως έληξαν οι μάχες που γίνονταν γύρω από το τέμενος στη βορειοδυτική Βαγδάτη.

    0915: Κούρδοι εθεάθησαν να λεηλατούν κτίρια στο Κιρκούκ, γεμίζοντας φορτηγά με ψυγεία κι άλλα αγαθά.

    0832: Η απεσταλμένη του BBC στα περίχωρα του Κιρκούκ μεταδίδει ότι γίνονται χαώδεις εορτασμοί στους δρόμους καθώς οι Κούρδοι μαχητές και τα μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων μπαίνουν στην πόλη. Οι Κούρδοι υποστηρίζουν πως ελέγχουν το κέντρο του Κιρκούκ, αλλά εστίες ιρακινής αντίστασης παραμένουν.

    0755: O Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ εκφράζει "ικανοποίηση" για την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν και την ελπίδα πως θα τελειώσουν σύντομα οι μάχες.

    0735: Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 πλήττουν ιρακινη μεραρχία κοντά στο Κιρκούκ του Β. Ιράκ.

    0700: O αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι πεζοναύτες ερευνούν τέμενος μετά την επίθεση που δέχτηκαν από Ιρακινούς μαχητές με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός στρατιώτης και να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας άλλλος.

    0630:Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά σε προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ Χουσεΐν, στα περίχωρα της Βαγδάτης. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι φάλαγγα τεθωρακισμένων των Αμερικανών πεζοναυτών δέχθηκε πυρά από μεγάλη ομάδα Ιρακινών ενόπλων, πιθανότατα μελών της ειδικής προεδρικής φρουράς. Το επίκεντρο των συγκρούσεων είναι γύρω από ένα μουσουλμανικό τέμενος όπου σύμφωνα με φήμες έχει διαφύγει ο Ιρακινός ηγέτης.

    0430:Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στη Βαγδάτη, με πιθανή προέλευση τα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας. Η αιτία των εκρήξεων δεν έχει εξακριβωθεί, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

    0250:Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι ο αμερικανικός Στρατός μεταφέρει προς τον Περσικό Κόλπο ακόμα περισσότερες «υπερβόμβες» τύπου Μόαμπ.

    0110:Μέχρι στιγμής στον πόλεμο του Ιράκ 101 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, 399 έχουν τραυματισθεί και επτά έχουν αιχμαλωτισθεί από ιρακινές δυνάμεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου.

    0005:Ο βόμβος των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών ακούγεται πάνω από την πόλη του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ. Στο μεταξύ Κούρδοι μαχητές προωθούνται προς τα περίχωρα της πόλης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 16:44 ('Ωρα Λονδίνου)
    'Toύρκοι στρατιωτικοί παρατηρητές στο Κιρκούκ'
     

    Κούρδοι μαχητές

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει στρατιωτικούς παρατηρητές στο Κιρκούκ του Β. Ιράκ, που τελεί εν πολλοίς υπό κουρδικό έλεγχο, για να παρακολουθήσουν από κοντά τις εξελίξεις.

    Η Άγκυρα έχει απειλήσει με στρατιωτική επέμβαση αν οι Κούρδοι του Ιράκ εξακολουθήσουν να έχουν τον έλεγχο της πόλης και των πλούσιων αποθεμάτων της σε πετρέλαιο--κάτι που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να ιδρύσουν βιώσιμο ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.

    Αλλά ο κ. Γκιούλ πρόσθεσε ότι τον διαβεβαίωσε ο Αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ, ότι οι ΗΠ θα έχουν τον έλεγχο της κατάστασης στο Κιρκούκ.

    Ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπους, Άρι Φλάισερ, δήλωσε πως διαβεβαίωσε την Τουρκία ότι αμερικανικές δυνάμεις "θα έχουν τον έλεγχο του Κιρκούκ".

    "Διαφωνίες Κούρδων"

    Όπως μας πληροφορεί, εν τω μεταξύ, ο απεσταλμένος της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ, Μιχάλης Κοσμίδης, σύμφωνα με τουρκικές κυβερνητικές πηγές, ο αρχηγός μιας από τις δύο μεγαλύτερες κουρδικές οργανώσεις στο Ιράκ, ο Μασούντ Μπαρζανί, καταδίκασε την κουρδική εισβολή στο Κιρκούκ.

    Όπως είπε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι διατεθειμένος να συνεργασθεί ακόμη και με τις τουρκικές δυνάμεις για τιον έλεγχο της κατάστασης.

    Οι Κούρδοι στο Κιρκούκ

    Mία μέρα μετά την κατάρρευση του καθεστώτος στη Βαγδάτη, η κουρδική πολιτοφυλακή, με την υποστήριξη μελών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, μπήκε στο Κιρκούκ που είναι γνωστό κέντρο παραγωγής πετρελαίου του Β. Ιράκ.


    Είναι γύρω μου πλήθη κόσμου. Πανηγυρίζουν την πτώση, όπως φαίνεται, του Κιρκούκ.
    Ντουμίθα Λούθρα, απεσταλμένη του BBC στο Κιρκούκ
    Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του BBC, Ντουμίθα Λούθρα, οι Κούρδοι και οι αμερικανοί σύμμαχοί τους συνάντησαν κάποια αντίσταση, αλλά πλήθη τους υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό στο κέντρο της πόλης.

    To πλήθος γκρέμισε άγαλμα του Σαντάμ Χουσείν στο Κιρκούκ.

    Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC, έγιναν στόχος βανδαλισμού τα κεντρικά γραφεία του κόμματος Μπάαθ.

    Η Ντουμίθα Λούθρα προσθέτει ότι υπάρχουν ακόμη εστίες αντίστασης, αλλά ο ιρακινός στρατός έχει κατά τα φαινόμενα εγκαταλείψει την πόλη η οποία ελέγχει τις πετρελαιοπηγές του Β. Ιράκ.


    Άλλες πόλεις

    Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να πλήττουν ιρακινούς στρατιωτικούς στόχους κοντά στη γενέτειρα και προπύργιο του Σαντάμ Χουσεΐν, Τικρίτ.

    Νοτιότερα και στα ανατολικά, εξ άλλου, οι Αμερικανοί δηλώνουν πως ελέγχουν το αρχηγείο μιας μεραρχίας του ιρακινού στρατού στην πόλη Αμάρα, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

    Όπως είπαν, δεν συνάντησαν καμία αντίσταση.

    Ωστόσο, οι αμερικανικές δυνάμεις παραδέχονται ότι δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους άλλες σημαντικές πόλεις στο κεντρικό Ιράκ, περιλαμβανομένου και του Αλ Κουτ, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

    Στην Ουάσινγκτον, πάντως, αξιωματούχοι του Πενταγώνου εκφράζουν την ελπίδα ότι αυτό που συνέβη την Τετάρτη στη Βαγδάτη θα πρέπει να πείσει στοιχεία, που παραμένουν πιστά στο κόμμα Μπάαθ σε άλλες πόλεις, να πάψουν να προβάλλουν αντίσταση.

    Αλλες σημαντικές εξελίξεις

  • Οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να συναντούν σθεναρή αντίσταση στη Βαγδάτη, παρά το γεγονός ότι φαίνεται πως ελέγχουν μεγάλα τμήματα της πόλης.

  • Ο Bρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, απηύθυναν διάγγελμα απευθείας στον ιρακινό λαό μέσω ενός νέου τηλεοπτικού σταθμού που φέρει την επωνυμία "Προς την ελευθερία". Οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν στον ιρακινό λαό μία νέα εποχή ελευθερίας.

  • O Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θα επιλέξει τους ηγέτες στο μεταπολεμικό Ιράκ για να συμβάλει έτσι στη δημιουργία μιας μεταβατικής ιρακινής αρχής. Τα Ηνωμένα Έθνη, είπε, δεν θα παίξουν ηγετικό ρόλο στην πολιτική μεταμόρφωση του Ιράκ.

  • Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι η Συρία, την οποία κατηγορεί ότι είχε δώσει στρατιωτική βοήθεια στο Ιράκ, βοήθησε μέλη του ιρακινού καθεστώτος να φύγουν από τη χώρα.

  • Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε πως οι Ιρακινοί κατέβαλαν βαρύ τίμημα για την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν. Αυτό πιου προέχει τώρα, τόνισε, είναι ν'αποκατασταθεί η έννομη τάξη στη χώρα.


  • Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 15:23 ('Ωρα Λονδίνου)
    'Σθεναρή η αντίσταση στη Βαγδάτη'
     

    Τραυματίες στο νοσοκομείο αλ-Κίντι της Βαγδάτης

    Οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να συναντούν σθεναρή αντίσταση στη Βαγδάτη, παρά το γεγονός ότι φαίνεται πως ελέγχουν μεγάλα τμήματα της πόλης.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται μάχες στο δυτικό και το βορειοανατολικό τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Αμερικανοί πεζοναύτες έγιναν στόχος μεγάλων πυρών στις όχθες του Τίγρη, κοντά σ'ένα από τα προεδρικά μέγαρα του Σαντάμ Χουσείν.

    Μία μεγάλη ομάδα Ιρακινών λέγεται πως έχει καταλάβει θέσεις στην περιοχή, όπου πιστεύεται πως συναντάται η ιρακινή ηγεσία.

    Σε άλλες περιοχές, τα αμερικανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν θέσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέχουν Άραβες μη Ιρακινοί μαχητές στην περιοχή Μανσούρ της Δυτικής Βαγδάτης.

    Ο απεσταλμένος του BBC το δυτικό τμήμα της πόλης μεταδίδει ότι ομάδες οπλισμένες με οβίδες και αυτόματα όπλα επετέθησαν εναντίον μιας αμερικανικής μονάδας.

    Άραβες μαχητές, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ελέγχουν δρόμους στο βίορειο τμήμα της Βαγδάτης.


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 15:01 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003

    (ώρα Λονδίνου)


    1305: Πλήθος γκρεμίζει άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κιρκούκ.

    1300: Ο Bρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, απευθύνουν διάγγελμα απευθείας στον ιρακινό λαό μέσω ενός νέου τηλεοπτικού σταθμού που φέρει την επωνυμία "Προς την ελευθερία". Οι δύο ηγέτες υπόσχονται ότι την εξουσία στη χώρα θα την έχει ο ιρακινός λαός.

    1240: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει σύντομα στρατιωτικούς παρατηρητές στο Κιρκούκ για να εποπτεύσουν την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από την πόλη αυτή του Β. Ιράκ.

    1213: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε πως ο Αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ, τον πληροφόρησε ότι νέες αμερικανικές δυνάμεις θα σταλούν στο Κιρκούκ του Β. Ιράκ μέσα σε λίγες ώρες.

    1050: Η Ντάουνιγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο Bρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, θα απευθύνουν διάγγελμα απευθείας στον ιρακινό λαό μέσω ενός νέου τηλεοπτικού σταθμού που φέρει την επωνυμία "Προς την ελευθερία". Οι δύο ηγέτες υπόσχονται στον ιρακινό λαό μία νέα εποχή ελευθερίας.

    1030: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι η Άγκυρα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στο Β. Ιράκ και "θά κάνει ό,τι είναι αναγκαίο".

    1005: Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε πως έληξαν οι μάχες που γίνονταν γύρω από το τέμενος στη βορειοδυτική Βαγδάτη.

    0915: Κούρδοι εθεάθησαν να λεηλατούν κτίρια στο Κιρκούκ, γεμίζοντας φορτηγά με ψυγεία κι άλλα αγαθά.

    0832: Η απεσταλμένη του BBC στα περίχωρα του Κιρκούκ μεταδίδει ότι γίνονται χαώδεις εορτασμοί στους δρόμους καθώς οι Κούρδοι μαχητές και τα μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων μπαίνουν στην πόλη. Οι Κούρδοι υποστηρίζουν πως ελέγχουν το κέντρο του Κιρκούκ, αλλά εστίες ιρακινής αντίστασης παραμένουν.

    0755: O Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ εκφράζει "ικανοποίηση" για την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν και την ελπίδα πως θα τελειώσουν σύντομα οι μάχες.

    0735: Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 πλήττουν ιρακινη μεραρχία κοντά στο Κιρκούκ του Β. Ιράκ.

    0700: O αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι πεζοναύτες ερευνούν τέμενος μετά την επίθεση που δέχτηκαν από Ιρακινούς μαχητές με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός στρατιώτης και να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας άλλλος.

    0630:Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά σε προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ Χουσεΐν, στα περίχωρα της Βαγδάτης. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι φάλαγγα τεθωρακισμένων των Αμερικανών πεζοναυτών δέχθηκε πυρά από μεγάλη ομάδα Ιρακινών ενόπλων, πιθανότατα μελών της ειδικής προεδρικής φρουράς. Το επίκεντρο των συγκρούσεων είναι γύρω από ένα μουσουλμανικό τέμενος όπου σύμφωνα με φήμες έχει διαφύγει ο Ιρακινός ηγέτης.

    0430:Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στη Βαγδάτη, με πιθανή προέλευση τα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας. Η αιτία των εκρήξεων δεν έχει εξακριβωθεί, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

    0250:Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι ο αμερικανικός Στρατός μεταφέρει προς τον Περσικό Κόλπο ακόμα περισσότερες «υπερβόμβες» τύπου Μόαμπ.

    0110:Μέχρι στιγμής στον πόλεμο του Ιράκ 101 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, 399 έχουν τραυματισθεί και επτά έχουν αιχμαλωτισθεί από ιρακινές δυνάμεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου.

    0005:Ο βόμβος των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών ακούγεται πάνω από την πόλη του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ. Στο μεταξύ Κούρδοι μαχητές προωθούνται προς τα περίχωρα της πόλης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 15:12 ('Ωρα Λονδίνου)
    Οι Κούρδοι στο Κιρκούκ
     


    Mία μέρα μετά την κατάρρευση του καθεστώτος στη Βαγδάτη, η κουρδική πολιτοφυλακή, με την υποστήριξη μελών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, μπήκε στο Κιρκούκ που είναι γνωστό κέντρο παραγωγής πετρελαίου του Β. Ιράκ.


    Είναι γύρω μου πλήθη κόσμου. Πανηγυρίζουν την πτώση, όπως φαίνεται, του Κιρκούκ.
    Ντουμίθα Λούθρα, απεσταλμένη του BBC στο Κιρκούκ
    Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του BBC, Ντουμίθα Λούθρα, οι Κούρδοι και οι αμερικανοί σύμμαχοί τους συνάντησαν κάποια αντίσταση, αλλά πλήθη τους υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό στο κέντρο της πόλης.

    To πλήθος γκρέμισε άγαλμα του Σαντάμ Χουσείν στο Κιρκούκ.

    Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC, έγιναν στόχος βανδαλισμού τα κεντρικά γραφεία του κόμματος Μπάαθ.

    Η Ντουμίθα Λούθρα προσθέτει ότι υπάρχουν ακόμη εστίες αντίστασης, αλλά ο ιρακινός στρατός έχει κατά τα φαινόμενα εγκαταλείψει την πόλη η οποία ελέγχει τις πετρελαιοπηγές του Β. Ιράκ.


    Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στο Β. Ιράκ και θά κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο.
    Αμπντουλάχ Γκιούλ, Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
    Ο Τζον Σίμσον του BBC, που βρίσκεται στο κεντρικό Ιράκ, μεταδίδει ότι Κούρδοι διοικητές του είπαν ότι οι μαχητές τους μπήκαν κρυφά τη νύχτα στο Κιρκούκ κι άρχισαν την εξέγερση.

    Η γειτονική Τουρκία δήλωσε πως παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις τελευταίες αυτές εξελίξεις και πως θα λάβει κάθε μέτρο για ν'αποτρέψει τη δημιουργία οντότητας που θα έμοιαζε με ανεξάρτητο κουρδικό κράτος. απεσταλμένη του BBCΑντίσταση, σύμφωνα με πληροφορίες, προέβαλαν σε ορισμένες περιοχές του Κιρκούκ οπαδοί του κόμματος Μπάαθ.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε πως ο Αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ, τον πληροφόρησε ότι νέες αμερικανικές δυνάμεις θα σταλούν στο Κιρκούκ του Β. Ιράκ μέσα σε λίγες ώρες.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε λίγο αργότερα ότι η χώρα του θα στείλει σύντομα στρατιωτικούς παρατηρητές στο Κιρκούκ για να εποπτεύσουν την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από την πόλη αυτή του Β. Ιράκ.


    Άλλες πόλεις

    Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να πλήττουν ιρακινούς στρατιωτικούς στόχους κοντά στη γενέτειρα και προπύργιο του Σαντάμ Χουσεΐν, Τικρίτ.

    Νοτιότερα και στα ανατολικά, εξ άλλου, οι Αμερικανοί δηλώνουν πως ελέγχουν το αρχηγείο μιας μεραρχίας του ιρακινού στρατού στην πόλη Αμάρα, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

    Όπως είπαν, δεν συνάντησαν καμία αντίσταση.

    Ωστόσο, οι αμερικανικές δυνάμεις παραδέχονται ότι δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους άλλες σημαντικές πόλεις στο κεντρικό Ιράκ, περιλαμβανομένου και του Αλ Κουτ, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

    Στην Ουάσινγκτον, πάντως, αξιωματούχοι του Πενταγώνου εκφράζουν την ελπίδα ότι αυτό που συνέβη την Τετάρτη στη Βαγδάτη θα πρέπει να πείσει στοιχεία, που παραμένουν πιστά στο κόμμα Μπάαθ σε άλλες πόλεις, να πάψουν να προβάλλουν αντίσταση.

    Αλλες σημαντικές εξελίξεις

  • Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε πως έληξαν οι μάχες που γίνονταν γύρω από το τέμενος στη βορειοδυτική Βαγδάτη.

  • Η Ντάουνιγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο Bρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, θα απευθύνουν διάγγελμα απευθείας στον ιρακινό λαό μέσω ενός νέου τηλεοπτικού σταθμού που φέρει την επωνυμία "Προς την ελευθερία". Οι δύο ηγέτες υπόσχονται στον ιρακινό λαό μία νέα εποχή ελευθερίας.

  • O Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θα επιλέξει τους ηγέτες στο μεταπολεμικό Ιράκ για να συμβάλει έτσι στη δημιουργία μιας μεταβατικής ιρακινής αρχής. Τα Ηνωμένα Έθνη, είπεμ, δεν θα παίξουν ηγετικό ρόλο στην πολιτική μεταμόρφωση του Ιράκ.

  • Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι η Συρία, την οποία κατηγορεί ότι είχε δώσει στρατιωτική βοήθεια στο Ιράκ, βοήθησε μέλη του ιρακινού καθεστώτος να φύγουν από τη χώρα.

  • Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 13:10 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003

    (ώρα Λονδίνου)


    1050: Η Ντάουνιγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο Bρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, θα απευθύνουν διάγγελμα απευθείας στον ιρακινό λαό μέσω ενός νέου τηλεοπτικού σταθμού που φέρει την επωνυμία "Προς την ελευθερία". Οι δύο ηγέτες υπόσχονται στον ιρακινό λαό μία νέα εποχή ελευθερίας.

    1030: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι η Άγκυρα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στο Β. Ιράκ και "θά κάνει ό,τι είναι αναγκαίο".

    1005: Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε πως έληξαν οι μάχες που γίνονταν γύρω από το τέμενος στη βορειοδυτική Βαγδάτη.

    0915: Κούρδοι εθεάθησαν να λεηλατούν κτίρια στο Κιρκούκ, γεμίζοντας φορτηγά με ψυγεία κι άλλα αγαθά.

    0832: Η απεσταλμένη του BBC στα περίχωρα του Κιρκούκ μεταδίδει ότι γίνονται χαώδεις εορτασμοί στους δρόμους καθώς οι Κούρδοι μαχητές και τα μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων μπαίνουν στην πόλη. Οι Κούρδοι υποστηρίζουν πως ελέγχουν το κέντρο του Κιρκούκ, αλλά εστίες ιρακινής αντίστασης παραμένουν.

    0755: O Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ εκφράζει "ικανοποίηση" για την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν και την ελπίδα πως θα τελειώσουν σύντομα οι μάχες.

    0735: Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 πλήττουν ιρακινη μεραρχία κοντά στο Κιρκούκ του Β. Ιράκ.

    0700: O αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι πεζοναύτες ερευνούν τέμενος μετά την επίθεση που δέχτηκαν από Ιρακινούς μαχητές με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός στρατιώτης και να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας άλλλος.

    0630:Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά σε προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ Χουσεΐν, στα περίχωρα της Βαγδάτης. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι φάλαγγα τεθωρακισμένων των Αμερικανών πεζοναυτών δέχθηκε πυρά από μεγάλη ομάδα Ιρακινών ενόπλων, πιθανότατα μελών της ειδικής προεδρικής φρουράς. Το επίκεντρο των συγκρούσεων είναι γύρω από ένα μουσουλμανικό τέμενος όπου σύμφωνα με φήμες έχει διαφύγει ο Ιρακινός ηγέτης.

    0430:Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στη Βαγδάτη, με πιθανή προέλευση τα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας. Η αιτία των εκρήξεων δεν έχει εξακριβωθεί, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

    0250:Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι ο αμερικανικός Στρατός μεταφέρει προς τον Περσικό Κόλπο ακόμα περισσότερες «υπερβόμβες» τύπου Μόαμπ.

    0110:Μέχρι στιγμής στον πόλεμο του Ιράκ 101 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, 399 έχουν τραυματισθεί και επτά έχουν αιχμαλωτισθεί από ιρακινές δυνάμεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου.

    0005:Ο βόμβος των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών ακούγεται πάνω από την πόλη του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ. Στο μεταξύ Κούρδοι μαχητές προωθούνται προς τα περίχωρα της πόλης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 12:23 ('Ωρα Λονδίνου)
    Τραγωδία σε ρωσικό σχολείο
     


    Τουλάχιστον 28 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά από έκρηξη σε σχολείο κωφάλαλων παιδιών στην πρωτεύουσα της δημοκρατίας του Νταγκεστάν στη νότιο Ρωσία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100--η έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης κι είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί σχεδόν το διώροφο κτίριο.

    Τα σωστικά συνεργεία συνάντησαν ιδιαίτερα προβλήματα γιατί έπρεπε να ξυπνήσουν τα παιδιά που ήταν κωφάλαλα και δεν είχαν έτσι αντιληφθεί τί συνέβαινε στο σχολείο τους.

    Τη Δευτέρα, 22 παιδιά είχαν βρει το θάνατο από φωτιά που ξέσπασε σε σχολείο της Σιβηρίας, ενώ τουλάχιστον άλλα 10 παιδιά χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο.

    Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια, περίπου 700 πυρκαγιές σημειώθηκαν πέρσι στη Ρωσία.


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 11:40 ('Ωρα Λονδίνου)
    Μπήκαν οι Κούρδοι στο Κιρκούκ
     


    Η κουρδική πολιτοφυλακή, με την υποστήριξη μελών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, δηλώνει πως μπήκε στο Κιρκούκ που είναι γνωστό κέντρο παραγωγής πετρελαίου του Β. Ιράκ.


    Είναι γύρω μου πλήθη κόσμου. Πανηγυρίζουν την πτώση, όπως φαίνεται, του Κιρκούκ.
    Ντουμίθα Λούθρα, απεσταλμένη του BBC στο Κιρκούκ
    Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του BBC, οι Κούρδοι και οι αμερικανοί σύμμαχοί τους συνάντησαν κάποια αντίσταση, αλλά πλήθη τους υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό στο κέντρο της πόλης.

    Η ανταποκρίτρια του BBC προσθέτει πως έγιναν στόχος βανδαλισμού τα κεντρικά γραφεία του κόμματος Μπάαθ.

    Αντίσταση, σύμφωνα με πληροφορίες, προέβαλαν σε ορισμένες περιοχές του Κιρκούκ οπαδοί του κόμματος Μπάαθ.

    Οι Κούρδοι δηλώνουν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι βρίσκονται μέλη του τακτικού στρατού του Ιράκ στην πόλη.

    Άλλες πόλεις

    Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να πλήττουν ιρακινούς στρατιωτικούς στόχους κοντά στη γενέτειρα και προπύργιο του Σαντάμ Χουσεΐν, Τικρίτ.

    Νοτιότερα και στα ανατολικά, εξ άλλου, οι Αμερικανοί δηλώνουν πως ελέγχουν το αρχηγείο μιας μεραρχίας του ιρακινού στρατού στην πόλη Αμάρα, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

    Όπως είπαν, δεν συνάντησαν καμία αντίσταση.

    Ωστόσο, οι αμερικανικές δυνάμεις παραδέχονται ότι δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους άλλες σημαντικές πόλεις στο κεντρικό Ιράκ, περιλαμβανομένου και του Αλ Κουτ, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

    Στην Ουάσινγκτον, πάντως, αξιωματούχοι του Πενταγώνου εκφράζουν την ελπίδα ότι αυτό που συνέβη την Τετάρτη στη Βαγδάτη θα πρέπει να πείσει στοιχεία, που παραμένουν πιστά στο κόμμα Μπάαθ σε άλλες πόλεις, να πάψουν να προβάλλουν αντίσταση.


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 11:21 ('Ωρα Λονδίνου)
    Η Β. Κορέα προειδοποιεί
     


    Η Β. Κορέα δήλωσε πως η αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ αποδεικνύει πως μόνον εάν έχει επαρκή αποτρεπτική δύναμη στον στρατιωτικό τομέα μπορεί μία χώρα να προστατεύσει αποτελεσματικά την ασφάλειά της.

    Η δήλωση αυτή συμπίπτει με την επίσημη αποχώρηση της Β. Κορέας από τη συνθήκη για την μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και γίνεται μετά την ανησυχία που εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

    Η Ρωσία και η Κίνα κατέβαλαν προσπάθειες και κατάφεραν να πείσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να μην ασκήσει μομφή στη Β. Κορέα η οποία έχει ζητήσει να έχει απευθείας συνομιλίες με την Ουάσινγκτον που θα πρέπει, όπως τονίζει, να της ώσει εγγυήσεις στον τομέα της ασφαλείας.

    Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως δέχονται να γίνουν μόνον πολυμερείς συνομιλίες.

    Εν τω μεταξύ, η Ρωσία, η Ν. Κορέα και η Κίνα συνεχίζουν τις προσπάθειες στον διπλωματικό τομέα με στόχο τη διευθέτηση της κρίσης.

    Δηλώσεις Ιβανόφ

    Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, δήλωσε πως η χώρα του είναι πρόθυμη να παράσχει εγγυήσεις προκειμένου να διευθετηθεί η κρίση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του πυρηνικού προγράματος της Πιονγιάνγκ.

    Ο κ. Ιβανόφ προέβη στις δηλώσεις αυτές στη Σεούλ όπου είχε συνομιλίες με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του.

    Μόνον εάν δοθούν πλήρεις εγγυήσεθις, είπε, μπορεί να πεισθεί η Β. Κορέα να ενταχθεί και πάλι στη συνθήκη για την μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων από την οποίαν απεχώρησε στις 10 Ιανουαρίου 2003.

    Ο Ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ ενισχύει τη λογική της Β. Κορέας η οποία ζητεί να έχει αποτελεσματική αποτρεπτική δύναμη στα χέρια της.


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 09:45 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003

    (ώρα Λονδίνου)


    0832: O απεσταλμένος του BBC στα περίχωρα του Κιρκούκ μεταδίδει ότι γίνονται εορτασμοί στους δρλόμους--οι Κούρδοι μαχητές δηλώνουν πως έφτασαν στο κέντρο της πόλης.

    0755: O Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ εκφράζει "ικανοποίηση" για την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν και την ελπίδα πως θα τελειώσουν σύντομα οι μάχες.

    0735: Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 πλήττουν ιρακινη μεραρχία κοντά στο Κιρκούκ του Β. Ιράκ.

    0700: O αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι πεζοναύτες ερευνούν τέμενος μετά την επίθεση που δέχτηκαν από Ιρακινούς μαχητές με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός στρατιώτης και να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας άλλλος.

    0630:Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά σε προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ Χουσεΐν, στα περίχωρα της Βαγδάτης. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι φάλαγγα τεθωρακισμένων των Αμερικανών πεζοναυτών δέχθηκε πυρά από μεγάλη ομάδα Ιρακινών ενόπλων, πιθανότατα μελών της ειδικής προεδρικής φρουράς. Το επίκεντρο των συγκρούσεων είναι γύρω από ένα μουσουλμανικό τέμενος όπου σύμφωνα με φήμες έχει διαφύγει ο Ιρακινός ηγέτης.

    0430:Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στη Βαγδάτη, με πιθανή προέλευση τα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας. Η αιτία των εκρήξεων δεν έχει εξακριβωθεί, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

    0250:Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι ο αμερικανικός Στρατός μεταφέρει προς τον Περσικό Κόλπο ακόμα περισσότερες «υπερβόμβες» τύπου Μόαμπ.

    0110:Μέχρι στιγμής στον πόλεμο του Ιράκ 101 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, 399 έχουν τραυματισθεί και επτά έχουν αιχμαλωτισθεί από ιρακινές δυνάμεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου.

    0005:Ο βόμβος των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών ακούγεται πάνω από την πόλη του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ. Στο μεταξύ Κούρδοι μαχητές προωθούνται προς τα περίχωρα της πόλης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 10:35 ('Ωρα Λονδίνου)
    Μπήκαν οι Κούρδοι στο Κιρκούκ
     


    Η κουρδική πολιτοφυλακή, με την υποστήριξη μελών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, μπήκε στο Κιρκούκ που είναι γνωστό κέντρο παραγωγής πετρελαίου του Β. Ιράκ.

    Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC, οι Κούρδοι και οι αμερικανοί σύμμαχοί τους συνάντησαν κάποια αντίσταση, αλλά πλήθη τους υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό στο κέντρο της πόλης.

    Άλλες πόλεις

    Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να πλήττουν ιρακινούς στρατιωτικούς στόχους κοντά στη γενέτειρα και προπύργιο του Σαντάμ Χουσεΐν, Τικρίτ.

    Νοτιότερα και στα ανατολικά, εξ άλλου, οι Αμερικανοί δηλώνουν πως έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το αρχηγείο μιας μεραρχίας του ιρακινού στρατού στην πόλη Αμάρα, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

    Όπως είπαν, δεν συνάντησαν καμία αντίσταση.

    Ωστόσο, οι αμερικανικές δυνάμεις παραδέχονται ότι δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους άλλες σημαντικές πόλερις στο κεντρικό Ιράκ, περιλαμβανομένου και του Αλ Κουτ, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

    Στην Ουάσινγκτον, πάντως, αξιωματούχοι του Πενταγώνου εκφράζουν την ελπίδα ότι αυτό που συνέβη την Τετάρτη στη Βαγδάτη θα πρέπει να πείσει στοιχεία που παραμένουν πιστά στο κόμμα Μπάαθ σε άλλες πόλεις να πάψουν να προβάλλουν αντίσταση.


    Τετάρτη 09 Απριλίου 2003 - 23:56 ('Ωρα Λονδίνου)
    'Παγωμένος' ο Αραβικός κόσμος
     

    Αιγύπτιοι τηλεθεατές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Κάϊρο

    Συγκρατημένες ήταν οι αντιδράσεις στις Αραβικές χώρες μετά την πτώση της Βαγδάτης και την αποκαθήλωση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Στο Κουβέϊτ ο υπουργός Πληροφοριών σεΐχης Αχμέντ Φαχντ αλ- Σαμπάχ εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή "τη διακυβέρνηση του Ιράκ θα την αναλάβουν οι Ιρακινοί".

    Ο κ. αλ- Σαμπάχ είπε πως προσωπική του εκτίμηση είναι ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους βρίσκονται στο Ιράκ γιά να βοηθήσουν το ιρακινό λαό.

    Η κυβέρνηση της Ιορδανίας υπογράμμισε ότι θα πρέπει οι Ιρακινοί να έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν την ηγεσία που θα κυβερνήσει τη χώρα τους.

    Αναλυτής του BBC επισημαίνει ότι πολλές κυβερνήσεις Αραβικών χωρών θα θεωρήσουν την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν αποτέλεσμα εισβολής και κατοχής ενώ παράλληλα θα ενταθούν οι φόβοι στον Αραβικό κόσμο για το ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να επιδιώξει την αλλαγή καθεστώτων και σε άλλες Αραβικές χώρες.


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 08:17 ('Ωρα Λονδίνου)
    Θύλακες αντίστασης στη Βαγδάτη
     

    Αμερικανοί στρατιώτες επιτηρούν δρόμο της κεντρικής Βαγδάτης

    Το πρωί της Πέμπτης σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά σε ένα από τα προεδρικά μέγαρα του Σαντάμ Χουσεΐν, στα περίχωρα της Βαγδάτης.

    Μία φάλαγγα τεθωρακισμένων των Αμερικανών πεζοναυτών δέχθηκε σφοδρό πυρ από μεγάλη ομάδα Ιρακινών ενόπλων.

    Επίκεντρο των συγκρούσεων είναι ένα μουσουλμανικό τέμενος όπου σύμφωνα με φήμες μπορεί να έχει βρει καταφύγιο ο Ιρακινός ηγέτης.

    ΗΠΑ: Ελέγχουμε τη Βαγδάτη

    Στο μεταξύ τα αμερικανικά άρματα μάχης έχουν καταλάβει θέσεις στο κέντρο της Βαγδάτης και ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της ιρακινής πρωτεύουσας, ενώ για πρώτη φορά μετά από τρείς εβδομάδες πολέμου η πόλη πέρασε μια σχετικά ήρεμη νύκτα χωρίς βομβαρδισμούς.


    Στιγμιότυπο από το γκρέμισμα ανδριάντα του Σαντάμ Χουσεΐν στην πλατεία Φιρντούζ της Βαγδάτης
    Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές σποραδικές ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις σημειώθηκαν και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης στα περίχωρα της Βαγδάτης.

    Πάντως το κενό εξουσίας που παρατηρείται μετά την κατάρρευση των μηχανισμών του ιρακινού καθεστώτος οδήγησε τους περισσότερους κατοίκους της πόλης να κλειστούν στα σπίτια τους, φοβούμενοι λεηλασίες των περιουσιών τους και ενέργειες αντεκδίκησης.

    Όλα αυτά μετά από ένα 24ωρο κατά το οποίο κάτοικοι της ιρακινής πρωτεύουσας αποκαθήλωσαν τα σύμβολα εξουσίας του ιρακινού καθεστώτος, καταστρέφοντας ανδριάντα και προσωπογραφίες του Σαντάμ Χουσεΐν και λεηλατώντας κυβερνητικά κτίρια.

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, χαρακτήρισε «εκπληκτικές και ιστορικές» τις σκηνές που εξελίχθηκαν στη Βαγδάτη την Τετάρτη.

    Ο κ. Ράμσφελντ προειδοποίησε ότι η πολεμική αναμέτρηση των αμερικανικών δυνάμεων με τις ιρακινές δεν έχει τελειώσει και παραδέχθηκε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν έχουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την ιρακινή πρωτεύουσα.

    «Σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε την εξαφάνιση του καθεστώτος. Σε μεγάλο τμήμα του Ιράκ αυτό έχει επιτευχθεί, αλλά σε ορισμένες περιοχές δεν έχουμε κατορθώσει κάτι τέτοιο» είπε ο κ. Ράμσφελντ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν κατέλαβε τη θέση που τού αξίξει στο πάνθεο των αποτυχημένων στυγνών δικτατόρων.

    Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσο ο Ιρακινός ηγέτης βρίσκεται εν ζωή, και που έχει καταφύγει μετά την κατάληψη της Βαγδάτης από τις αμερικανικές δυνάμεις.

    Σε άλλες εξελίξεις:

  • Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού λέει ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στην πόλη της Βαγδάτης, μετά το θάνατο ενός Καναδού υπαλλήλου της.

  • Ένας από τους ηγέτες της ιρακινής αντιπολίτευσης, ο Αχμέντ Τσαλάμπι, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν έχουν επιβάλλει την έννομη τάξη στο Ιράκ και ότι δεν έχουν συνεισφέρει ό,τι μπορούν στις προσπάθειες ανθρωπιστικής αρωγής.

  • Διχασμένη εμφανίζεται η Ουάσινγκτον σχετικά με την πραγματοποίηση διάσκεψης εξόριστων πολιτικών και αρχηγών φατριών στο νότιο Ιράκ.

  • Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ λέει ότι η Συρία βοήθησε μέλη του ιρακινού καθεστώτος να διαφύγουν τη σύλληψη.

  • Και ο πρέσβης του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ Αλ Ντούρι, παραδέχθηκε ότι το ιρακινό καθεστώς έχει ηττηθεί με την χαρακτηριστική φράση «το παιγνίδι τελείωσε».

  • Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 09:17 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003

    (ώρα Λονδίνου)


    0755: O Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ εκφράζει "ικανοποίηση" για την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν και την ελπίδα πως θα τελειώσουν σύντομα οι μάχες.

    0735: Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 πλήττουν ιρακινη μεραρχία κοντά στο Κιρκούκ του Β. Ιράκ.

    0700: O αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι πεζοναύτες ερευνούν τέμενος μετά την επίθεση που δέχτηκαν από Ιρακινούς μαχητές με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός στρατιώτης και να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας άλλλος.

    0630:Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά σε προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ Χουσεΐν, στα περίχωρα της Βαγδάτης. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι φάλαγγα τεθωρακισμένων των Αμερικανών πεζοναυτών δέχθηκε πυρά από μεγάλη ομάδα Ιρακινών ενόπλων, πιθανότατα μελών της ειδικής προεδρικής φρουράς. Το επίκεντρο των συγκρούσεων είναι γύρω από ένα μουσουλμανικό τέμενος όπου σύμφωνα με φήμες έχει διαφύγει ο Ιρακινός ηγέτης.

    0430:Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στη Βαγδάτη, με πιθανή προέλευση τα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας. Η αιτία των εκρήξεων δεν έχει εξακριβωθεί, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

    0250:Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι ο αμερικανικός Στρατός μεταφέρει προς τον Περσικό Κόλπο ακόμα περισσότερες «υπερβόμβες» τύπου Μόαμπ.

    0110:Μέχρι στιγμής στον πόλεμο του Ιράκ 101 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, 399 έχουν τραυματισθεί και επτά έχουν αιχμαλωτισθεί από ιρακινές δυνάμεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου.

    0005:Ο βόμβος των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών ακούγεται πάνω από την πόλη του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ. Στο μεταξύ Κούρδοι μαχητές προωθούνται προς τα περίχωρα της πόλης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 09:11 ('Ωρα Λονδίνου)
    Τραγωδία σε ρωσικό σχολείο
     


    Τουλάχιστον 28 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά από έκρηξη σε σχολείο κωφάλαλων παιδιών στην πρωτεύουσα της δημοκρατίας του Νταγκεστάν στη νότιο Ρωσία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100--η έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης κι είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί σχεδόν το διώροφο κτίριο.

    Τα σωστικά συνεργεία συνάντησαν ιδιαίτερα προβλήματα γιατί έπρεπε να ξυπνήσουν τα παιδιά που ήταν κωφάλαλα και δεν είχαν έτσι αντιληφθεί τί συνέβαινε στο σχολείο τους.

    Τη Δευτέρα, 22 παιδιά είχαν βρει το θάνατο από φωτιά που ξέσπασε σε σχολείο της Σιβηρίας, ενώ τουλάχιστον άλλα 10 παιδιά χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο.

    Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια, περίπου 700 πυρκαγιές σημειώθηκαν πέρσι στη Ρωσία.


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 07:21 ('Ωρα Λονδίνου)
    ΗΠΑ: «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει»
     

    Βρετανοί πεζοναύτες βοηθούν στη διανομή τροφίμων στη Βασόρα

    Αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι σκηνές που διαδραματίσθηκαν χθες στη Βαγδάτη θα πείσουν και άλλους Ιρακινούς, μέλη και προσκείμενους στο κυβερνητικό κόμμα Μπάαθ, να εγκαταλείψουν την αντίστασή τους στα αμερικανοβρετανικά στρατεύματα.

    Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο εκτιμά ότι η προσοχή των αμερικανικών στρατευμάτων στρέφεται πλέον προς το βόρειο Ιράκ, καθώς εκεί υπάρχουν δέκα ιρακινές μεραρχίες, καθώς και αρκετές πόλεις που εξακολουθούν να τελούν υπό των έλεγχο υποστηρικτών του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις συνέχισαν να σφυροκοπούν από αέρος και εδάφους τη γενέτειρα του Ιρακινού ηγέτη, Τικρίτ, ενώ επίλεκτες δυνάμεις έχουν καταλάβει τις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην πόλη από τη Βαγδάτη.


    Βρετανοί πεζοναύτες φρουρούν όχημα με τρόφιμα
    Στο νοτιοανατολικό Ιράκ οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ λένε ότι κατέλαβαν το ιρακινό επιτελείο στην πόλη Αμάρα, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, χωρίς να χρειαστεί να δώσουν μάχη.

    Την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί παραδέχονται ότι δεν ελέγχουν αρκετές άλλες στρατηγικής σημασίας πόλεις στο κεντρικό Ιράκ – ανάμεσά τους και την Αλ Κουτ, στα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

    Στο μεταξύ τα βρετανικά στρατεύματα που έχουν στρατοπεδεύσει γύρω από τη δεύτερη σε μέγεθος ιρακινή πόλη της Βασόρας, λένε ότι θα χρειαστούν μερικές ακόμα ημέρες ώστε να επιβάλλουν την έννομη τάξη και να εξοντώσουν τους τελευταίους θύλακες αντίστασης.

    Η κατάσταση στην πόλη συνεχίζει να είναι προβληματική για τον άμαχο πληθυσμό καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν διακόψει τον εφοδιασμό της.


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 05:47 ('Ωρα Λονδίνου)
    Νέα αυγή για τη Βαγδάτη
     

    Αμερικανικό άρμα μάχης σε δρόμο της ιρακινής πρωτεύουσας

    Αμερικανικά άρματα μάχης έχουν καταλάβει θέσεις στο κέντρο της Βαγδάτης και ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της ιρακινής πρωτεύουσας, ενώ για πρώτη φορά μετά από τρείς εβδομάδες πολέμου η πόλη πέρασε μια σχετικά ήρεμη νύκτα χωρίς βομβαρδισμούς.

    Αλλά όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές σποραδικές ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις σημειώθηκαν και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης στα περίχωρα της Βαγδάτης.

    Πάντως το κενό εξουσίας που παρατηρείται μετά την κατάρρευση των μηχανισμών του ιρακινού καθεστώτος οδήγησε τους περισσότερους κατοίκους της πόλης να κλειστούν στα σπίτια τους, φοβούμενοι λεηλασίες των περιουσιών τους και ενέργειες αντεκδίκησης.


    Στιγμιότυπο από το γκρέμισμα ανδριάντα του Σαντάμ Χουσεΐν στην πλατεία Φιρντούζ της Βαγδάτης
    Όλα αυτά μετά από ένα 24ωρο κατά το οποίο κάτοικοι της ιρακινής πρωτεύουσας αποκαθήλωσαν τα σύμβολα εξουσίας του ιρακινού καθεστώτος, καταστρέφοντας ανδριάντα και προσωπογραφίες του Σαντάμ Χουσεΐν και λεηλατώντας κυβερνητικά κτίρια.

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, χαρακτήρισε «εκπληκτικές και ιστορικές» τις σκηνές που εξελίχθηκαν στη Βαγδάτη την Τετάρτη.

    Ο κ. Ράμσφελντ προειδοποίησε ότι η πολεμική αναμέτρηση των αμερικανικών δυνάμεων με τις ιρακινές δεν έχει τελειώσει και παραδέχθηκε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν έχουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την ιρακινή πρωτεύουσα.

    «Σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε την εξαφάνιση του καθεστώτος. Σε μεγάλο τμήμα του Ιράκ αυτό έχει επιτευχθεί, αλλά σε ορισμένες περιοχές δεν έχουμε κατορθώσει κάτι τέτοιο» είπε ο κ. Ράμσφελντ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν κατέλαβε τη θέση που τού αξίξει στο πάνθεο των αποτυχημένων στυγνών δικτατόρων.

    Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσο ο Ιρακινός ηγέτης βρίσκεται εν ζωή, και που έχει καταφύγει μετά την κατάληψη της Βαγδάτης από τις αμερικανικές δυνάμεις.

    Σε άλλες εξελίξεις:

    •Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού λέει ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στην πόλη της Βαγδάτης, μετά το θάνατο ενός Καναδού υπαλλήλου της.

    •Ένας από τους ηγέτες της ιρακινής αντιπολίτευσης, ο Αχμέντ Τσαλάμπι, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν έχουν επιβάλλει την έννομη τάξη στο Ιράκ και ότι δεν έχουν συνεισφέρει ό,τι μπορούν στις προσπάθειες ανθρωπιστικής αρωγής.

    •Διχασμένη εμφανίζεται η Ουάσινγκτον σχετικά με την πραγματοποίηση διάσκεψης εξόριστων πολιτικών και αρχηγών φατριών στο νότιο Ιράκ.

    •Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ λέει ότι η Συρία βοήθησε μέλη του ιρακινού καθεστώτος να διαφύγουν τη σύλληψη.

    •Και ο πρέσβης του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ Αλ Ντούρι, παραδέχθηκε ότι το ιρακινό καθεστώς έχει ηττηθεί με την χαρακτηριστική φράση «το παιγνίδι τελείωσε».


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 00:05 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003

    (ώρα Λονδίνου)


    0630:Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά σε προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ Χουσεΐν, στα περίχωρα της Βαγδάτης. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι φάλαγγα τεθωρακισμένων των Αμερικανών πεζοναυτών δέχθηκε πυρά από μεγάλη ομάδα Ιρακινών ενόπλων, πιθανότατα μελών της ειδικής προεδρικής φρουράς. Το επίκεντρο των συγκρούσεων είναι γύρω από ένα μουσουλμανικό τέμενος όπου σύμφωνα με φήμες έχει διαφύγει ο Ιρακινός ηγέτης.

    0430:Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στη Βαγδάτη, με πιθανή προέλευση τα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας. Η αιτία των εκρήξεων δεν έχει εξακριβωθεί, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

    0250:Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι ο αμερικανικός Στρατός μεταφέρει προς τον Περσικό Κόλπο ακόμα περισσότερες «υπερβόμβες» τύπου Μόαμπ.

    0110:Μέχρι στιγμής στον πόλεμο του Ιράκ 101 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, 399 έχουν τραυματισθεί και επτά έχουν αιχμαλωτισθεί από ιρακινές δυνάμεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου.

    0005:Ο βόμβος των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών ακούγεται πάνω από την πόλη του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ. Στο μεταξύ Κούρδοι μαχητές προωθούνται προς τα περίχωρα της πόλης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003 - 00:05 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Πέμπτη 10 Απριλίου 2003

    (ώρα Λονδίνου)


    0250:Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι ο αμερικανικός Στρατός μεταφέρει προς τον Περσικό Κόλπο ακόμα περισσότερες «υπερβόμβες» τύπου Μόαμπ.

    0110:Μέχρι στιγμής στον πόλεμο του Ιράκ 101 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, 399 έχουν τραυματισθεί και επτά έχουν αιχμαλωτισθεί από ιρακινές δυνάμεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου.

    0005:Ο βόμβος των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών ακούγεται πάνω από την πόλη του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ. Στο μεταξύ Κούρδοι μαχητές προωθούνται προς τα περίχωρα της πόλης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.