Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-04-20

  1. Παραδόθηκε ο γαμπρός του Σαντάμ
  2. Νιγηρία: Προηγείται ο Ομπασάνζο
  3. Μπους : 'Θετικές οι ενδείξεις από τη Συρία'
  4. Σφαγή στην Κολομβία
  5. Παραδόθηκε ο γαμπρός του Σαντάμ
  6. Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας
  7. Κηδεύθηκε ο Σεργκέϊ Γιουσένκο
  8. Δεκάδες φάλαινες στα ρηχά νερά της Φλόριδας
  9. Νιγηρία: Προηγείται ο Ομπασάνζο
  10. Πασχαλινό μήνυμα του Πάπα: 'Ειρήνη στο Ιράκ'
  11. Ανθρωπιστική βοήθεια στη Βαγδάτη
  12. Θερίζει η άτυπη πνευμονία
  13. Σημίτης: Η Πράσινη Γραμμή χωρίζει την Άγκυρα από τις Βρυξέλλες
  14. «Aισιόδοξος» ο Γκιουλ
  15. Επιδρομή στη Ραφά
  16. Θερίζει η άτυπη πνευμονία

Κυριακή 20 Απριλίου 2003 - 21:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραδόθηκε ο γαμπρός του Σαντάμ
 

Διάτρυτη από τις σφαίρες η τοιχογραφία του Σαντάμ Χουσεΐν

Ο γαμπρός του Σαντάμ Χουσεΐν, Ζαμάλ Μουσταφά Σουλτάν, παραδόθηκε στο Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε εκπρόσωπος του Κογκρέσου η οποία είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Σουλτάν πρόκειται τώρα να παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές .

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, ο γαμπρός του Σαντάμ Χουσεΐν είχε διαφύγει στη Συρία πείσθηκε όμως να επιστρέψει στη Βαγδάτη και να παραδοθεί. Η εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι είναι το πρώτο στενό μέλος της οικογένειας του Σαντάμ Χουσεΐν που κρατείται από τους αντιπάλους του πρώην προέδρου του Ιράκ.

Ο Ζαμάλ Μουσταφά Σουλτάν είναι ένα από τα στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των καταζητουμένων από τις ΗΠΑ.

Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει 55 ονόματα και είναι το 9 σπαθί στην τραπουλόχαρτα που έχει κυκλοφορήσει η Ουάσινγκτον με τα ονόματα και τις φωτογραφίες των στελεχών του ιρακινού καθεστώτος.

Εξάλλου οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις τους στο Ιράκ συνέλαβαν τον πρώην υπουργό Παιδείας και Επιστημονικής Έρευνας στην κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν. Η σχετική ανακοίνvση έγινε από την Αμερικανική Κεντρική Δίοικηση στο Κατάρ και σύμφωνα μ' αυτή ο Αμπντ αλ Χαλκ Γκάφαρ συνελήφθη στο Ιράκ το Σάββατο.


Κυριακή 20 Απριλίου 2003 - 20:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Νιγηρία: Προηγείται ο Ομπασάνζο
 

Νιγηριανοί ψηφοφόροι περιμένουν στην ουρά για να ψηφίσουν

Τα προκαταρτικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Νιγηρία δίνουν μεγάλο προβάδισμα στον απερχόμενο πρόεδρο Ολουσεγκούν Ομπασάνζο.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Νιγηρία μεταδίδει ότι μετά την καταμέτρηση του ενός τετάρτου των ψηφοδελτίων ο κ. Ομπασάνζο συγκετρώνει το 75%. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυθντικά για τον πρόεδρο Ομπασάνζο που είναι Χριστιανός και προέρχεται από τη νότια Νιγηρία , υπογραμμίζει ο ανταποκριτής του BBC.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας, ο κ. Ομπασάνζο φαίνεται να συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό ψήφων ακόμη και στις εκλογικές περιφέρειες στη βόρεια Νιγηρία όπου πληθυσμιακά υπερτερούν οι Μουσουλμάνοι.

Ο βασικός αντίπαλος του κ. Ομπασάνζο είναι ο Μουχαμάντου Μπουχάρι που προέρχεται από τη βόρεια Νιγηρία και οποίος όπως ο κ. Ομπασάνζο είναι πρώην στρατιωτικός διοικητής.

Οι εκλογές στη Νιγήρια είναι οι πρώτες που προκηρύχθηκαν από μία πολιτική κυβέρνηση μετά από 20 χρόνια και θεωρούνται σημαντικές για τη νομιμοποίηση της δημοκρατικής κυβέρνησης του κ. Ομπασάνζο ο οποίος ανήλθε στην εξουσία πρίν από 4 χρόνια.


Κυριακή 20 Απριλίου 2003 - 22:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπους : 'Θετικές οι ενδείξεις από τη Συρία'
 

Συνομιλίες Μουμπάρακ - Άσαντ στη Δαμασκό

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του η Συρία έχει "λάβει το μήνυμα της Ουάσινγκτον" και αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ανάγκη να συνεργασθεί με τις ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις που έκανε μία εβδομάδα μετά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον πρός τον πρόεδρο Άσαντ να μη παράσχει προστασία σε στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν , ο κ. Μπους υπογράμμισε ότι έχει θετικές ενδείξεις από την πλευρά της Δαμασκού.

Ο κ. Μπους έκανε τις σχετικές δηλώσεις σε δημοσιογράφους αφού πρώτα παρέστη στη θεία λειτουργία για το Πάσχα σε στρατιωτική βάση στο Τέξας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν και "η απελευθέρωση του Ιράκ" θα συμβάλλουν ώστε "ο κόσμος να είναι περισσότερο ειρηνικός".

Ο κ. Μπους σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει "μία καλή ευκαιρία" να πεισθεί η Βόρεια Κορέα να τερματίσει το πρόγραμμά της για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Συνομιλίες Μουμπάρακ - Άσαντ

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ είχε συνομιλίες χθες στη Δαμασκό με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ γιά το Ιράκ και για το ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος της Δαμασκού.

Η ξαφνική επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην πρωτεύουσα της Συρίας έγινε μετά τις συνομιλίες που είχε ο κ.Μουμπάρακ με τον Σύρο υπουργό των Εξωτερικών Φαρούκ αλ - Σάραα στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στο Κάϊρο .

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο κ. αλ- Σάραα απέκλεισε την περίπτωση η χώρα του να επιτρέψει σε επιθεωρητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν τη Συρία για να κάνουν ελέγχους για όπλα μαζικής καταστροφής.

Σημειώνουμε ότι η Δαμασκός προτίθεται να καταθέσει πρόχειρο σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας που να προβλέπει την καταστροφή των πυρηνικών , χημικών και βιολογικών όπλων σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής .


Κυριακή 20 Απριλίου 2003 - 21:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφαγή στην Κολομβία
 

O στρατός της Κολομβίας με τη βοήθεια των ΗΠΑ προσπαθεί να διαλύσει τις παραστρατιωτικές οργανώσεις

Υπάρχουν υποψίες ότι αντάρτες τις οργάνωσης FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας) φέρουν την ευθύνη για την επίθεση εναντίον θρησκευτικής πομπής σε μία από τις κεντρικές επαρχίες της Κολομβίας και στην οποία επίθεση σκοτώθηκαν τρείς άνθρωποι και τραυματίσθηκαν δύο άλλοι.

Η επίθεση αυτή, κατά τα φαινόμενα, είναι η απάντηση των ανταρτών στην υπόσχεση της κυβέρνησης προς τους κατοίκους ότι στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας (Πάσχα των Καθολικών) θα ενταθούν οι προσπάθειες για την προστασία των πολιτών.

Οι κάτοικοι της Ντολόρες ,στην επαρχία Τολίμα, ακολουθούσαν την πομπή του Επιταφίου μέσα στην πόλη όταν ακούσθηκαν πυροβολισμοί με αποτέλεσμα να προκληθεί πανδαιμόνιο.

Μέλη της οργάνωσης FARC, υποστηρίζουν ορισμένοι, άνοιξαν πυρ ενάντιον των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας που συνόδευαν την πομπή.

Ανάμεσα στους τρείς που σκοτώθηκαν είναι ένα αγόρι ηλικίας 14 ετών ενώ ένας από τους τραυματίες είναι ένα παιδί.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας έχουν υποσχεθεί ότι κατά τη διάρκεια του Πάσχα θα καταβάλλουν προσπάθειες για την ασφάλεια των πολιτών και φάλαγγες στρατιωτικών αυτοκινήτων με ένοπλους στρατιώτες συνοδεύουν τους εκδρομείς σε νευραλγικές περιοχές των αυτοκινητοδρόμων.


Κυριακή 20 Απριλίου 2003 - 21:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραδόθηκε ο γαμπρός του Σαντάμ
 

Διάτρυτη από τις σφαίρες η τοιχογραφία του πάλαι ποτέ ισχυρού ανδρός της Βαγδάτης

Ο γαμπρός του Σαντάμ Χουσεΐν, Ζαμάλ Μουσταφά Σουλτάν, παραδόθηκε στο Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε εκπρόσωπος του Κογκρέσου η οποία είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Σουλτάν πρόκειται τώρα να παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές .

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, ο γαμπρός του Σαντάμ Χουσεΐν είχε διαφύγει στη Συρία πείσθηκε όμως να επιστρέψει στη Βαγδάτη και να παραδοθεί. Η εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι είναι το πρώτο στενό μέλος της οικογένειας του Σαντάμ Χουσεΐν που κρατείται από τους αντιπάλους του πρώην προέδρου του Ιράκ.

Ο Ζαμάλ Μουσταφά Σουλτάν είναι ένα από τα στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των καταζητουμένων από τις ΗΠΑ.

Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει 55 ονόματα και είναι το 9 σπαθί στην τραπουλόχαρτα που έχει κυκλοφορήσει η Ουάσινγκτον με τα ονόματα και τις φωτογραφίες των στελεχών του ιρακινού καθεστώτος.


κυριακή 20 Απριλίου 2003 - 21:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας
 

Ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ- ιλ επισκέπτεται μεθοριακή περιοχή

Οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας τελικά φαίνεται ότι θα γίνουν αυτή την εβδομάδα στο Πεκίνο. Αρχικά είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι συνομιλίες αυτές επρόκειτο να ματαιωθούν μετά από πληροφορίες άρχισε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πυρηνικών βομβών.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι υπάρχει περίπτωση στην αρχή επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας να παρερμηνεύθηκε.

Αργότερα σύμφωνα με τη μετάφραση του επίσημης ανακοίνωσης που έκανε Αμερικανός αναλυτής , έγινε σαφές στους Αμερικανούς ότι η Πιονγιάνγκ και το καθεστώς του προέδρου Κιμ Γιόνγκ- ιλ είναι στα πρόθυρα της επανέναρξης του προγράμματος παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου και ότι οι σχετικές εργασίες δεν έχουν αρχίσει ακόμη.

Οι ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα και η Κίνα πρόκειται να αρχίσουν συνομιλίες στο Πεκίνο σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο των τελευταίων έξι μηνών για το πυρηνικό πρόγραμα της Πιονγιάνγκ.


Κυριακή 20 Απριλίου 2003 - 22:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Κηδεύθηκε ο Σεργκέϊ Γιουσένκο
 

O Σεργκέϊ Γιουσένκο που δολοφονήθηκε κοντά στο διαμέρισμά του στη Μόσχα

Εκατοντάδες Ρώσοι απέτισαν τον ύστατο φόρο τιμής στον ηγέτη της φιλελεύθερης παράταξης Σεργκέϊ Γιουσένκο ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κοντά στο διαμέρισμά του στη Μόσχα την περαμένη Πέμπτη. Ο Γιουσένκο ήταν πρόεδρος του κόματος Φιλελεύθερη Ρωσία και είναι το ένατο μέλος του κοινοβουλίου που δολοφονείται τα τελευταία 9 χρόνια.

Εν τω μεταξύ μία πρώην συνάδελφος του Γιουσένκο, η κα. Αλιόνα Μορόζοβα, είπε ότι έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ. Η κα. Μορόζοβα υποστήριξε ότι η δολοφονία του Γιουσένκο έχει σχέση με την εκτίμηση του εκλειπόντος ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας και πιό συγκεκριμένα η υπηρεσία FSB φέρει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση σε πολυκατοικία της Μόσχας το 1999.

Τότε οι επίσημες αρχές είχαν κατηγορήσει τους Τσετσένους αυτονομιστές για την επίθεση αυτή στην οποία πολλοί Ρώσοι έχασαν τη ζωή τους.

Η κα. Μορόζοβα είχε βοηθήσει τον δολοφονηθέντα στις σχετικές έρευνες.

Εξάλλου την περασμένη εβδομάδα δολοφονήθηκαν και δύο Ρώσοι επιχειρηματίες.

Ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει ότι στο παρελθόν είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες να έχουν συλληφθεί οι υπεύθυνοι παρεμφερών δολοφονιών και να έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη.


Κυριακή 20 Απριλίου 2003 - 20:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες φάλαινες στα ρηχά νερά της Φλόριδας
 

Σύντονες προσπάθειες για να επιστρέψουν οι φάλαινες στα βαθιά νερά

Δεκάδες φάλαινες "αποκλείσθηκαν" στα ρηχά νερά της Φλόριδας και τουλάχιστον πέντε απ' αυτές έχουν πεθάνει.

Αυτές που έχουν επιζήσει τυγχάνουν της φροντίδας από εκπαιδευμένους υπαλλήλους της ακτοφυλακής και από πλειάδα εθελοντών που παρέχουν τροφή στα θυλαστικά και προστασία με άσπρα βρεγμένα σεντόνια ώστε να αποφευχθούν τα εγκαύματα λόγω του ήλιου.

Υπάλληλοι της ακτοφυλακής εξετάζουν τη φυσική κατάσταση των φαλαινών για να αποφασίσουν ποιές θα οδηγηθούν στα βαθιά νερά του ωκεανού. Τις υπόλοιπες θα υποχρεωθούν να τις σκοτώσουν εφόσον δεν υπάρχει ελπίδα να επιζήσουν.

Ορισμένες από τις φάλαινες που έχουν επιζήσει μεταφέρθηκαν με πλοιάρια σε προσωρινό κέντρο ελέγχου των θυλαστικών όπου οι ειδικοί θα αποφανθούν αν είναι σε θέση να αφεθούν ελεύθερες στον ωκεανό.

Άλλες μεταφέρθηκαν σε περισσότερο βαθιά νερά με την ελπίδα ότι από μόνες τους θα έχουν τη δύναμη να κατευθυνούν πρός τον ανοικτό ωκεανό.


Κυριακή 20 Απριλίου 2003 - 20:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Νιγηρία: Προηγείται ο Ομπασάνζο
 

Νιγηριανοί ψηφοφόροι περιμένουν στην ουρά για να ψηφίσουν

Τα προκαταρτικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Νιγηρία δίνουν το προβάδισμα στον απερχόμενο πρόεδρο Ολουσεγκούν Ομπασάνζο.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Νιγηρία μεταδίδει ότι μολονότι δεν είναι δυνατό σε αυτή τη φάση να έχουμε μία συνολική εικόνα των εκλογικών αποτελέσματων, τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυθντικά για τον πρόεδρο Ομπασάνζο ο οποίος είναι Χριστιανός και προέρχεται από τη νότια Νιγηρία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας, ο κ. Ομπασάνζο φαίνεται να συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό ψήφων ακόμη και στις εκλογικές περιφέρειες στη βόρεια Νιγηρία όπου πληθυσμιακά υπερτερούν οι Μουσουλμάνοι.

Ο βασικός αντίπαλος του κ. Ομπασάνζο είναι ο Μουχαμάντου Μπουχάρι που προέρχεται από τη βόρεια Νιγηρία και οποίος όπως ο κ. Ομπασάνζο είναι πρώην στρατιωτικός διοικητής.

Οι εκλογές στη Νιγήρια είναι οι πρώτες που προκηρύχθηκαν από μία πολιτική κυβέρνηση μετά από 20 χρόνια και θεωρούνται σημαντικές για τη νομιμοποίηση της δημοκρατικής κυβέρνησης του κ. Ομπασάνζο ο οποίος ανήλθε στην εξουσία πρίν από 4 χρόνια.


Κυριακή 20 Απριλίου 2003 - 20:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Πασχαλινό μήνυμα του Πάπα: 'Ειρήνη στο Ιράκ'
 

O πάπας Ιωάννης Παύλος Β' έκανε έκκληση για ειρήνη στο Ιράκ

Έκκληση για ειρήνη στον κόσμο απηύθυνε ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β στο μήνυμά του για το Πάσχα των Καθολικών, μετά τη λειτουργία την οποία παρακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες Καθολικοί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

Ο ποντίφικας υπογράμμισε ότι οι Ιρακινοί θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη για την ανοικοδόμηση της χώρας τους με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ζήτησε να τερματιστεί "η αλυσίδα του μίσους" και εξέφρασε τη λύπη του για την "ατελείωτη βία" στους Αγίους Τόπους και ζήτησε από τον κόσμο να θυμηθεί τους πολλούς ξεχασμένους πολέμους.

"Ειρήνη στο Ιράκ!", τόνισε ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β'

"Με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, είθε ο ιρακινός λαός να γίνει ο πρωταγωνιστής της συλλογικής ανοικοδόμησης της χώρας του. Ειρήνη και στα άλλα μέρη του κόσμου, όπου ξεχασμένοι πόλεμοι και παρατεταμένες εχθροπραξίες προκαλούν θανάτους και τραυματισμούς εν μέσω σιωπής και αμέλειας από την πλευρά σημαντικών τομέων της κοινής γνώμης... Ας υπάρξει ένα τέλος στην αλυσίδα του μίσους, που απειλεί την ειρηνική ανάπτυξη της ανθρώπινης οικογένειας", υπογράμμισε στο μήνυμά του ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας .


Κυριακή 20 Απριλίου 2003 - 15:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανθρωπιστική βοήθεια στη Βαγδάτη
 

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες αποχωρούν τώρα από την ιρακινή πρωτεύουσα

Το πρώτο φορτίο των Ηνωμένων Εθνών με τρόφιμα έφτασε στη Βαγδάτη, αν και αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων δήλωσαν πως δεν αναμένεται να διανεμηθούν τα τρόφιμα αυτά μέχρι τον ερχόμενο μήνα. Πενήντα περίπου φορτηγά μετέφεραν σε αποθήκες στο κέντρο της πόλης, που φρουρούνται από Αμερικανούς στρατιώτες, πάνω από χίλιους τόνους τροφίμων.

Εν τω μεταξύ, οι οργανώσεις αρωγής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη ασφαλείας στη Βαγδάτη και απευθύνουν έκκληση στα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Ιράκ να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση της έννομης τάξης και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Εκπρόσωπος μιας απ'αυτές τις οργανώσεις, ο Ντέιβιντ Χόλντριτζ των Διεθνών Ορθόδοξων Χριστιανικών Φιλανθρωπικών Οργανώσεων, μιλώντας στο BBC, εξήγησε πως η διανομή των τροφίμων και των άλλων εφοδίων γινόταν από το κυβερνών κόμμα Μπάαθ. Μετά την κατάρρευση, όμως, του καθεστώτος, τόνισε ο κ. Χόλντριτζ, δεν υπάρχει καμία οργάνωση στη Βαγδάτη που να μπορεί να αναλάβει το δίκτυο διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Ντέιβιντ Χόλντριτζ εξέφρασε τον φόβο ότι τα τρόφιμα που στέλλονται μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό: μπορεί, όπως είπε, να προκληθούν ταραχές, να γίνουν λεηλασίες και να υπάρξει χάος στην ιρακινή πρωτεύουσα. Γι'αυτό το λόγο, είπε, δεν θα ξεκινήσουν από την Ιορδανία τα έξι φορτηγά της οργάνωσης που θα έφερναν τρόφιμα στη Βαγδάτη.

Προσκύνημα στην Καρμπάλα

Δεκάδες χιλιάδες σιίτες μουσουλμάνοι στο Νότιο Ιράκ παίρνουν μέρος σε μεγάλο προσκύνημα που είχε απαγορευθεί από το προηγούμενο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Οι προσκυνητές κατευθύνονται με τα πόδια προς την Καρμπάλα για ν'αποτίσουν φόρο τιμής στον μάρτυρα των σιιτών, Ιμάμ Χουσεΐν, που έχει ταφεί σε μαυσωλείο σ'αυτή την πόλη. Οι εορτασμοί, που θα κορυφωθούν την Τρίτη, έχουν αποκτήσει και πολιτική διάσταση, μετά την δήλωση μιας οργάνωσης σιιτών, που έχει την έδρα της στο Ιράν, ότι οι προσκυνητές θα πρέπει επίσης να δείξουν την αντίθεσή τους στην ξένη κατοχή.



Κυριακή 20 Απριλίου 2003 - 10:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Θερίζει η άτυπη πνευμονία
 

Μάσκες φορούν οι επιβάτες στα τρένα του Πεκίνου

Έχασαν τα αξιώματά τους στο Κομμουνιστικό Κόμμα ο υπουργός Υγείας και ο δήμαρχος του Πεκίνου λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι είχαν εννιαπλασιασθεί τα κρούσματα του ιού της άτυπης πνευμονίας στην κινεζική πρωτεύουσα. Αναμένεται ότι θα αποπεμφθούν και από τις θέσεις που κατέχουν.

Οι κινεζικές αρχές ματαίωσαν επίσης τους εορτασμούς για την Πρωτομαγιά, που διαρκούν μία εβδομάδα, επειδή υπάρχουν φόβοι ότι τα ταξίδια μπορεί να συμβάλουν στην εξάπλωση του ιού.

Η Παγκόσμια Οργάνωσης Υγείας έχει επικρίνει τις κινεζικές αρχές ότι δεν αποκαλύπτουν τις πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας, 79 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε ολόκληρη τη χώρα από την άτυπη πνευμονία, ενώ πάνω από 1.800 έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Έχουν δηλ. αυξηθεί δραματικά τα κρούσματα της νόσου.

Ο ανταποκριτής του BBC στην κινεζική πρωτεύουσα επισημαίνει ότι υπάρχει ο φόβος ότι τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μπορεί ν'αντικατοπτρίζουν την κατάσταση μόνο στο Πεκίνο--δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των κρουσμάτων σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ας σημειωθεί ότι η κινεζική κυβέρνηση συνέστησε σε εκατομμύρια φοιτητές να μείνουν στις πανεπιστημιουπόλεις και να μην ταξιδέψουν την περίοδο των εορτών της Πρωτομαγιάς, για ν'αποτραπεί έτσι η εξάπλωση του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Χονγκ Κονγκ

Εν τω μεταξύ, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ, μία από τις περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από το θανατηφόρο ιό, δήλωσαν ότι άλλοι επτά άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες ώρες από την άτυπη πνευμονία, ενώ αναφέρθηκαν 22 νέα κρούσματα της νόσου.

Συνολικά, 88 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Χονγκ Κονγκ από τον ιό της άτυπης πνευμονίας.

Toρόντο

Εξ άλλου, άλλος ένας άνθρωπος πέθανε στο Τορόντο του Καναδά από την άτυπη πνευμονία--συνολικά 14 άτομα έχουν βρει το θάνατο από τη νόσο αυτή στον Καναδά, όλοι στο Τορόντο, που είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Οι υγειονομικές αρχές του Τορόντο εξετάζουν μάλιστα το ενδεχόμενο να θέσουν σε καραντίνα συνοικίες ολόκληρες.

Ο επικεφαλής του μικροβιολογικού τμήματος του νοσοκομείου "'Ορος Σινά" στο Τορόντο, Δρ Ντόναλντ Λόου, μιλώντας στο BBC, εξέφρασε τον φόβο ότι μπορεί αυτό που συνέβη στο Χονγκ Κονγκ να συμβεί και στην πόλη του.




Κυριακή 20 Απριλίου 2003 - 11:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Σημίτης: Η Πράσινη Γραμμή χωρίζει την Άγκυρα από τις Βρυξέλλες
 

Οι κύριοι Σημίτης και Παπαδόπουλος κατά την κοινή συνέντευξη τύπου

«Σε ένα ευρύτερο περιβάλλον τίθεται πλέον το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης σημειώνοντας ότι «εάν η Κύπρος αναδείξει εαυτόν σε ισχυρό εταίρο εντός της ΕΕ, με πρωτοβουλίες και άποψη σε επιμέρους πολιτικές της Ένωσης, τότε θα δημιουργηθεί ένα άλλο πλαίσιο».

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο, μετά την ολοκλήρωση των επισήμων συνομιλιών, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Πράσινη Γραμμή στην Κύπρο χωρίζει την Τουρκία από την ΕΕ.

Στη συνέχεια ανέγνωσε κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο:

• Εκφράζεται ικανοποίηση για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της ένταξης στην ΕΕ.

• Τονίζεται η ανάγκη καλύτερου και πιο ενεργού συντονισμού Ελλάδας και Κύπρου στα όργανα της ΕΕ και της συντακτικής συνέλευσης.

• Επαναβεβαιώνεται η ετοιμότητα Αθηνών και Λευκωσίας για εντατικοποίηση των προσπαθειών επίλυσης του πολιτικού προβλήματος.

Όσον αφορά ειδικότερα το Κυπριακό, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι μετά την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης, το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που είναι η βάση διαπραγμάτευσης, θα πρέπει σε κάποια σημεία να προσαρμοσθεί, όπως επίσης και οι συγκεκριμένες λύσεις που αφορούν στο Κυπριακό θα πρέπει να προσαρμοσθούν στο κοινοτικό κεκτημένο.

«Η Κύπρος δεν θα μπορεί να λειτουργήσει εντός της ΕΕ αν και η ίδια δεν διέπεται από τις αρχές που έχει η Ένωση», ανέφερε ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν και το πακέτο μέτρων στήριξης των Τουρκοκυπρίων, το οποίο μελετά η κυπριακή κυβέρνηση, με στόχο να μπορέσουν και οι Τουρκοκύπριοι να επωφεληθούν από την ένταξη.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Λευκωσία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας προσφώνησε το Σάββατο την ολομέλεια της κυπριακής Βουλής και στη συνέχεια συναντήθηκε με ηγέτες της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης.


Κυριακή 20 Απριλίου 2003 - 12:01 ('Ωρα Λονδίνου)
«Aισιόδοξος» ο Γκιουλ
 

Μόνο στην 'οικογενειακή φωτογραφία' της συνόδου των Αθηνών ήταν παρών ο Αμπντουλάχ Γκιουλ

Αισιοδοξία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ως προς τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Σε συνέντευξή του προς την τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ», ο κ. Γκιουλ εκφράζει την πεποίθηση ότι η επανένωση του νησιού θα επιτευχθεί πριν την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το Μάιο 2004.

«Όλες οι πλευρές υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις. Το έργο μας δεν έχει τελειώσει εδώ», δήλωσε ο κ. Γκιουλ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, πάντως, δυσαρέσκεια για την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή δυσκολεύει την κατάσταση τόσο για τους Ελληνοκυπρίους όσο και για τους Τουρκοκυπρίους.

«Ήταν λάθος της ΕΕ να εισαγάγει στην Κοινότητα το Κυπριακό πρόβλημα. Η κατάσταση στην Τουρκία είναι τεταμένη λόγω του ότι δεν υπήρξε συμφωνία επί του θέματος», είπε ο κ. Γκιουλ.



Κυριακή 20 Απριλίου 2003 - 10:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιδρομή στη Ραφά
 


Σύμφωνα με δηλώσεις γιατρών, πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πάνω από 40 τραυματίστηκαν, όταν ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στην πόλη Ραφά και σε γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

'Ενας Ισραηλινός στρατιώτης βρήκε επίσης το θάνατο κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

Πάνω από 50 άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα μπήκαν στον καταυλισμό από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, με την υποστήριξη επιθετικών ελικοπτέρων.

Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο BBC ότι τα ασθενοφόρα δεν ήταν σε θέση να παραλάβουν τους τραυματίες και τα νοσοκομεία απηύθυναν εκκλήσεις για αιμοδότες.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως συνάντησε σθεναρή αντίσταση στον προσφυγικό καταυλισμό.

Ένας από τους στόχους της επιδρομής ήταν ο ηγέτης της τοπικής οργάνωσης της Χαμάς, ο οποίος όμως κατάφερε να διαφύγει, αν και το σπίτι του κατεστράφη.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως ανακάλυψε επίσης και κατέστρεψε δύο σήραγγες που χρησιμοποιούσαν οι παραστρατιωτικοί για να εισάγουν όπλα λαθραία από τα σύνορα με την Αίγυπτο .

Δυτική Όχθη

Εν τω μεταξύ, Ισραηλινοί στρατιώτες τραυμάτισαν θανάσιμα έναν Παλαιστίνμιο, στην πόλη Αζούν, κοντά στην Καλκίλγια, στην στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη.

Σύμφωνα, με τον ισραηλινό στρατό, ο Παλαιστίνιος είχε πετάξει βόμβα μολότοφ εναντίον ισραηλινών οχημάτων.



Κυριακή 20 Απριλίου 2003 - 10:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Θερίζει η άτυπη πνευμονία
 

Μάσκες φορούν οι επιβάτες στα τρένα του Πεκίνου

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας, 79 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε ολόκληρη τη χώρα από την άτυπη πνευμονία, ενώ πάνω από 1.800 έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Έχουν δηλ. αυξηθεί δραματικά τα κρούσματα της νόσου.

Η Παγκόσμια Οργάνωσης Υγείας έχει επικρίνει τις κινεζικές αρχές ότι δεν έχουν αποκαλύψει τις πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας.

Ο ανταποκριτής του BBC στην κινεζική πρωτεύουσα επισημαίνει ότι υπάρχει ο φόβος ότι τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μπορεί ν'αντικατοπτρίζουν την κατάσταση μόνο στο Πεκίνο--δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των κρουσμάτων σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ας σημειωθεί ότι η κινεζική κυβέρνηση συνέστησε σε εκατομμύρια φοιτητές να μείνουν στις πανεπιστημιουπόλεις και να μην ταξιδέψουν την περίοδο των εορτών της Πρωτομαγιάς, για ν'αποτραπεί έτσι η εξάπλωση του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Χονγκ Κονγκ

Εν τω μεταξύ, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ, μία από τις περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από το θανατηφόρο ιό, δήλωσαν ότι άλλοι επτά άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες ώρες από την άτυπη πνευμονία, ενώ αναφέρθηκαν 22 νέα κρούσματα της νόσου.

Συνολικά, 88 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Χονγκ Κονγκ από τον ιό της άτυπης πνευμονίας.

Toρόντο

Εξ άλλου, άλλος ένας άνθρωπος πέθανε στο Τορόντο του Καναδά από την άτυπη πνευμονία--συνολικά 14 άτομα έχουν βρει το θάνατο από τη νόσο αυτή στον Καναδά, όλοι στο Τορόντο, που είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Οι υγειονομικές αρχές του Τορόντο εξετάζουν μάλιστα το ενδεχόμενο να θέσουν σε καραντίνα συνοικίες ολόκληρες.

Ο επικεφαλής του μικροβιολογικού τμήματος του νοσοκομείου "'Ορος Σινά" στο Τορόντο, Δρ Ντόναλντ Λόου, μιλώντας στο BBC, εξέφρασε τον φόβο ότι μπορεί αυτό που συνέβη στο Χονγκ Κονγκ να συμβεί και στην πόλη του.



Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.