Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-05-05

  1. ΠΓΔΜ: Παραίτηση λόγω... κοριών
  2. «Αποφυλακίζονται 15» από το Γκουαντάναμο
  3. Νέα σύλληψη στο Ιράκ
  4. Συνάντηση Μπερνς - Μάζεν
  5. Καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι
  6. Νέα σύλληψη στο Ιράκ
  7. O Mπερλουσκόνι στο δικαστήριο
  8. 'Εκλογές' στη Μοσούλη
  9. Συνέδριο για τις ιρακινές αρχαιότητες
  10. Κοινή αποστολή ΗΠΑ - Ρωσίας στον Άρη
  11. Ο ιός εξακολουθεί να προβληματίζει
  12. Καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι
  13. 'Εκλογές' στη Μοσούλη
  14. Σύνοδος κορυφής για τη Ζιμπάμπουε
  15. O Mπερλουσκόνι απαντά στους κατηγόρους του
  16. Συνάντηση Μπερνς - Μάζεν
  17. Νέα μέτρα για τον έλεγχο των συνόρων
  18. 'Εκλογές' στη Μοσούλη
  19. Συνέδριο για τις ιρακινές αρχαιότητες
  20. Εκλογές στη Μοσούλη
  21. Ισραήλ: Xωρίς αρχηγό το Εργατικό κόμμα
  22. 'Εκλεισαν τις δεξαμενές νερού στο Πεκίνο
  23. Σύνοδος κορυφής για τη Ζιμπάμπουε
  24. Συνέδριο για τις ιρακινές αρχαιότητες
  25. Καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι πλήττουν τις ΗΠΑ
  26. Αλγερία: Συνομιλίες για «απελευθέρωση» τουριστών
  27. Νέα έρευνα για την άτυπη πνευμονία
  28. Δηλώσεις Ράμσφελντ για το Γκουαντάναμο
  29. Ιρακινός επικεφαλής στα πετρέλαια
  30. Ισραήλ: Xωρίς αρχηγό το Εργατικό κόμμα
  31. Προειδοποιήσεις Πάουελ προς Δαμασκό

Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 23:49 ('Ωρα Λονδίνου)
ΠΓΔΜ: Παραίτηση λόγω... κοριών
 


Του ανταποκριτή μας στα Σκόπια, Νίκου Φραγκόπουλου:

Η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας παραιτήθηκε τη Δευτέρα από το αξίωμά της.

Η παραίτηση της Ντόστα Ντιμόφσκα ανεπίσημα συνδέεται με προηγούμενη απόφαση του προέδρου της χώρας να την απαλλάξει από κατηγορίες για τηλεφωνικές υποκλοπές, πράγμα που έχει προκαλέσει σάλο.

Ο πρόεδρος Μπόρις Τραϊκόφσκι αποφάσισε να παράσχει ασυλία στην κ. Ντιμόφσκα σχετικά με τις κατηγορίες που της είχε απαγγείλει η δικαιοσύνη για σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που συγκλόνισε την ΠΓΔΜ στα τέλη του 2000.

Το διάστημα εκείνο η παραιτηθείσα κ. Ντιμόφσκα ήταν υπουργός Εσωτερικών και πρόσφατα κατηγορήθηκε διέταξε τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνομιλιών αρκετών πολιτικών και διπλωματών της χώρας.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 23:32 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αποφυλακίζονται 15» από το Γκουαντάναμο
 

Ενας κρατούμενος μεταφέρεται μέσα στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο στρατός των ΗΠΑ πρόκειται να απελευθερώσει μέσα στην εβδομάδα μέχρι και 15 κρατούμενους, από αυτούς που παραμένουν έγκλειστοι στο αμερικανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης «Καμπ Εξ Ρέι», στο Γκουαντάναμο της Κούβας.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιμένει ότι η κίνηση αυτή δεν σχετίζεται με τα παράπονα που διατύπωσε προς τις στρατιωτικές αρχές ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, λέγοντας ότι οι υποθέσεις των κρατουμένων δεν διεκπεραιώνονται όσο γρήγορα θα έπρεπε.

Η πλειοψηφία των κρατουμένων που πρόκειται να βγουν από το κολαστήριο του Γκουαντάναμο είναι Αφγανοί σύμφωνα με τις αμερικανικές πηγές.

Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις απελευθέρωσης υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες (αφού βέβαια δεν έχουν βρεθεί αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους) οι Αμερικανοί εμφανίζονται φειδωλοί και δεν δίνουν ούτε καν τα στοιχεία ταυτότητας των αποφυλακιζομένων.


Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ θέλησε να εξηγήσει γιατί καθυστερεί η απαγγελία κατηγοριών εναντίον των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο
Αλλά σύμφωνα με ένα αξιωματούχο που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, στην ομάδα των υπό απόλυση εγκλείστων περιλαμβάνονται και ορισμένοι από τους ανήλικους κρατουμένους.

Νωρίτερα ο Aμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωνε ότι προσπαθεί να επιταχύνει τη διαδικασία ελέγχου των 600 και πλέον, κρατουμένων στη βάση Γκουαντάναμο, στην Κούβα.

Ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στο ότι οι κρατούμενοι ανακρίνονται από τέσσερεις διαφορετικές κυβερνητικές υπηρεσίες: την CIA, το FBI, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Πεντάγωνο.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταδικάσει τις συνθήκες κράτησης στη βάση του Γκουαντάναμο και το γεγονός πως οι κρατούμενοι είτε δεν γνωρίζουν το κατηγορητήριο που εκκρεμεί εναντίον τους, είτε κρατούνται αδικαιολόγητα χωρίς να έχουν ασκηθεί κατηγορίες εναντίον τους, και πάντως στερούνται του δικαιώματος νομικής προστασίας.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 21:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα σύλληψη στο Ιράκ
 

H δόκτωρ Αμάς σε στιγμιότυπο από σύσκεψη με ανώτατα στελέχη του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ δήλωσαν ότι συνέλαβαν στη Βαγδάτη τη Χιούντα Σαλίχ Μάχντι Αμάς, 49 ετών, που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες επιστήμονες στον τομέα των βιολογικών όπλων κι επίσης ένα από τα πλέον ανώτερα στελέχη του κόμματος Μπάαθ.

Το όνομα αυτής της επιστήμονος περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα 55 πλέον καταζητούμενα από τους Αμερικανούς στελέχη του ιρακινού καθεστώτος--ήταν η υπ'αριθμόν 53.

Στους κύκλους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ήταν γνωστή ως "Κυρία Άνθραξ".


«Πέντε Κούπα» η δρ Αμάς, στην τράπουλα των 55 καταζητουμένων από τις ΗΠΑ
Πιστεύεται πως είχε παίξει ρόλο-κλειδί στο πρόγραμμα βιολογικών όπλων για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είχε αναπτύξει το Ιράκ.

Πάντως, δεν έχουν βρεθεί όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ μέχρι στιγμής, αν και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έχει δηλώσει πως χαμηλόβαθμα στελέχη του ανατραπέντος καθεστώτος μπορεί να βοηθήσουν τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους να βρουν ό,τι αναζητούν.

Ένα βίντεο που είχε προβάλει η ιρακινή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του πολέμου έδειχνε την Δρα Αμάς να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον Σαντάμ Χουσεΐν και άλλες προσωπικότητες της χώρας.

Η Χιούντα Σαλέχ Αμάς είχε αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ απ'όπου έλαβε και το διδακτορικό της.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 17:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση Μπερνς - Μάζεν
 

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Γουίλιαμ Μπερνς με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Γουίλιαμ Μπερνς, συναντήθηκε στη Ραμάλα, στη Δυτική Οχθη, με το νέο πρωθυπουργό των Παλαιστινίων, Αμπού Μάζεν.

Ο κ. Μπερνς, που είχε συνομιλίες νωρίτερα και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη Μέση Ανατολή μέσα στις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.


Ο Αριέλ Σαρόν θέτει όρους για την εφαρμογή του νέου ειρηνευτικού σχεδίου
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ, ο Αμερικανός αξιωματούχος προσπάθησε να πείσει τον Αμπού Μάζεν να λάβει μέτρα για να τεθεί τέρμα στις επιθέσεις που εξαπολύουν Παλαιστίνιοι παραστρατιωτικοί εναντίον ισραηλινών στόχων.

Ο κ. Μπερνς συνεχάρη τον Αμπού Μάζεν για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και απηύθυνε έκκληση στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστινίους να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τούς δίδει το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιο, ο λεγόμενος "οδικός χάρτης για την ειρήνη".

Ο Αριέλ Σαρόν έχει ήδη δηλώσει πως θα ήθελε οι παλαιστινιακές αρχές να καταβάλουν μεγαλύτερα μέτρα για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τους παραστρατιωτικούς πριν γίνει οποιοδήποτε βήμα για την εφαρμογή του τελευταίου ειρηνευτικού σχεδίου.

Ο ανταποκριτής του BBC επισημαίνει ότι Ισραηλινοί αριστεροί και πολλοί Παλαιστίνιοι αμφισβητούν την ειλικρίνεια των προθέσεων του κ. Σαρόν, αλλά εκφράζουν την ελπίδα ότι οι Αμερικανοί θα καταφέρουν να τον πείσουν να δεχτεί ένα ειρηνευτικό σύμφωνο.

Συριακή ειρηνευτική πρωτοβουλία

Εν τω μεταξύ, Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Μααρίβ το οποίο υποστήριζε ότι πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, είχε υπάρξει ειρηνευτική πρωτοβουλία από την πλευρά της Συρίας, αλλά η κυβέρνηση Σαρόν είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη σοβαρότητά της.


Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχαν γίνει επαφές στην Ιορδανία ανάμεσα στον Μάχερ Άσαντ, αδελφό του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ, και τον Εϊτάν Μπεν-Τζουρ, πρώην γενικό διευθυντή του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών.

Η συριακή πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προτείνει τη λήψη αμοιβαίων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι προτάσεις της Δαμασκού είχαν κυρίως ως στόχο να εξουδετερώσουν τις πιέσεις που ασκούσαν οι ΗΠΑ στη Συρία λόγω της κρίσης στο Ιράκ.

Αξιωματούχος της συριακής κυβέρνησης απέρριψε την πληροφορία την οποία χαρακτήρισε αβάσιμη.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 18:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι
 

Πολλά σπίτια καταστράφηκαν στις ΗΠΑ

Πάνω από 20 άνθρωποι πιστεύεταi πως έχουν βρει το θάνατο στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ λόγω των ισχυρών ανεμοστρόβιλων--στο Κάνσας και στο Μισούρι.


Στο Μισούρι υπέστησαν ζημίες πάνω από 100 σπίτια εκ των οποίων 10-15 καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Από τις θύελλες επλήγησαν επίσης η νότια Ντακότα, η Νεμπράσκα, το Τενεσί και το Άρκανσο.

Κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν λένε ότι πρόκειται για τις χειρότερες θύελλες των τελευταίων ετών.

Οι ανεμοστρόβιλοι είναι συνήθεις στην περιοχή αυτή των ΗΠΑ τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Οι ανεμοστρόβιλοι έχουν συνήθως διάρκεια ολίγων λεπτών ή μιας ώρας το πολύ, αν και στο διάστημα αυτό μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές σε έκταση πλέον των 200 χιλιομέτρων.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 17:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα σύλληψη στο Ιράκ
 


Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ δήλωσαν ότι συνέλαβαν στη Βαγδάτη τη Χιούντα Σαλίχ Μάχντι Αμάς, 49 ετών, που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες επιστήμονες στον τομέα των βιολογικών όπλων κι επίσης ένα από τα πλέον ανώτερα στελέχη του κόμματος Μπάαθ.

Το όνομα αυτής της επιστήμονος περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα 55 πλέον καταζητούμενα από τους Αμερικανούς στελέχη του ιρακινού καθεστώτος--ήταν η υπ'αριθμόν 53.

Στους κύκλους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ήταν γνωστή ως "Κυρία Άνθραξ".

Πιστεύεται πως είχε παίξει ρόλο-κλειδί στο πρόγραμμα βιολογικών όπλων για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είχε αναπτύξει το Ιράκ.

Πάντως, δεν έχουν βρεθεί όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ μέχρι στιγμής, αν και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έχει δηλώσει πως χαμηλόβαθμα στελέχη του ανατραπέντος καθεστώτος μπορεί να βοηθήσουν τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους να βρουν ό,τι αναζητούν.

Ένα βίντεο που είχε προβάλει η ιρακινή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του πολέμου έδειχνε την Δρα Αμάς να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον Σαντάμ Χουσείν και άλλες προσωπικότητες της χώρας.

Η Χιούντα Σαλέχ Αμάς είχε αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ απ'όπου έλαβε και το διδακτορικό της.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 16:07 ('Ωρα Λονδίνου)
O Mπερλουσκόνι στο δικαστήριο
 


Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατέθεσε σε δικαστήριο του Μιλάνου όπου κατηγορείται για διαφορά.


Ο Κράξι μου ζήτησε να παρέμβω.
Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Ο κ. Μπερλουσκόνι κατηγορείται ότι είχε δωροδοκήσει δικαστές τη δεκαετία του '80, κατέλθει δηλ. στην πολιτική, για την εξαγορά της κρατικής επιχείρησης τροφίμων SME.

O ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και αντιτείνει ότι δικαστές του Μιλάνου άρχισαν πολιτικό, όπως είπε, κυνήγι μαγισσών εναντίον του.

Όπως δε εξήγησε στο δικαστήριο, ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Μπετίνο Κράξι, τού είχε ζητήσει να επιζητήσει να εξαγοράσει τη SME επειδή, όπως είπε, η τιμή πώλησης της εταιρείας που είχε προηγουμένως συμφωνηθεί ήταν χαμηλή και δεν ευνοούσε έτσι το ιταλικό δημόσιο.


Δεν ανησυχώ. Δεν δικάζομαι εγώ.
Ρομάνο Πρόντι
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι ο πρώτος Ιταλός πρωθυπουργού που καταθέτει σε δίκη του και, όπως έχει δηλώσει, θα καταθέσει για τον ρόλο που έπαιξαν ανώτατοι αξιωματούχοι τη δεκαετία του '80, μεταξύ των οποίων και ο νυν πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής΄, Ρομάνο Πρόντι.

Πριν από έξι ημέρες είχε καταδικασθεί σε 11ετή κάθειρξη ένας στενός συνεργάτης του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Τσέζαρε Πρεβίτι, ο οποίος δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ποινής που τού επεβλήθη.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 15:50 ('Ωρα Λονδίνου)
'Εκλογές' στη Μοσούλη
 


Πάνω από 200 εκπρόσωποι θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων στη Μοσούλη, που είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ, πραγματοποίησαν συνάντηση για να εκλέξουν με την ψήφο τους το νέο δήμαρχο, τους αντιμσημάρχους και τα 24 μέλη του μεταβατικού δημοτικού συμβουλίου.


Η συνάντηση έγινε υπό την προαστασία των αμερικανικών στρατευμάτων.

Η ορκωμοσία των μελών των μεταβατικών δημοτικών αρχών της Μοσούλης έγινε παρουσία του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος δήλωσε στους παρευρισκομένους ότι η σημερινή συνάντηση συνέβαλε στη γέννηση της δημοκρατίας στο Ιράκ.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, πρώην στρατηγός Γάνιμ αλ-Μπόσο, υποσχέθηκε να συνεργασθεί στενά με τις αμερικανικές δυνάμεις και τους συμμάχους των που ελέγχουν τη Μοσούλη.

«Πόλη-πρότυπο»

H Moσούλη είναι η πρώτη ιρακινή πόλη που διεξάγει "εκλογές" για την ανάδειξη δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου αφότου η χώρα ετέθη υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Τις τελευταίες μέρες είχαν γίνει βίαιες αντιαμερικανικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Μοσούλη.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Ιράκ μεταδίδει ότι υπήρχαν φόβοι ότι μπορεί να γίνονταν εθνοτικές συγκρούσεις στη Μοσούλη μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν--αλλά οι Αμερικανοί δηλώνουν τώρα πως η Μοσούλη είναι πόλη-πρότυπο.

«Μία ιρακινή κυβέρνηση με ιρακινό πρόσωπο»

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός που έχει αναλάβει την πολιτική διοίκηση του Ιράκ, Τζέι Γκάρνερ, δήλωσε ότι πως ο πυρήνας της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ θα είναι έτοιμος, όπως αναμένει, μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Ο στρατηγός Γκάρνερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως μέχρι και εννέα ηγέτες του Ιράκ που εκπροσωπούν διαφορετικές θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες θα αποτελέσουν, όπως είπε, "μία ιρακινή κυβέρνηση με ιρακινό πρόσωπο".

Πρόσθεσε δε ότι ένας πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πολ Μπρέμερ, αναμένεται να έλθει την ερχόμενη εβδομάδα για ν'αναλάβει την ευθύνη για τις πολιτικές εξελίξεις στο Ιράκ.

Ο στρατηγός Γκάρνερ προέβη σ'αυτές τις δηλώσεις πριν αναχωρήσει για τη Βασόρα του νοτίου Ιράκ.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 13:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνέδριο για τις ιρακινές αρχαιότητες
 

Εικόνα καταστροφής στο Εθνικό Μουσείο του Ιράκ

Έφοροι αρχαιοτήτων, ειδικοί σε θέματα τέχνης και αστυνομικοί απ'όλο τον κόσμο έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να εμποδίσουν την αρπαγή των αρχαιοτήτων από το Ιράκ.

Χιλιάδες αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας εκλάπησαν από τα ιρακινά μουσεία τις πρώτες μέρες αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η Iντερπόλ, η οποία έχει αρχίσει σχετικές έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο , έχει οργανώσει σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και το Διεθνές Συμβούλιο των Μουσείων, διήμερο συνέδριο στη Λυών με θέμα την προστασία των αρχαιοτήτων του Ιράκ.

Οι ΗΠΑ, που έχουν επικρίνει την αρπαγή των ιρακινών αρχαιοτήτων, είναι μία απο τις χώρες που εκπροσωπούνται στο συνέδριο της Λυών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζον Άσκορφτ, πρόκειται να μιλήσει στο συνέδριο αυτό την Τρίτη.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 16:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Κοινή αποστολή ΗΠΑ - Ρωσίας στον Άρη
 

Ρώσοι και Αμερικανοί κοσμοναύτες πάνω στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η αμερικανική και η ρωσική διαστημική υπηρεσία συμφώνησαν να συνεργαστούν σε αποστολή μη επανδρωμένου σκάφους για την εξερεύνηση του «κόκκινου» πλανήτη.

Επίσης οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επεκτείνουν τα κοινά προγράμματα ερευνών τους σε άλλες περιοχές του Διαστήματος.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά από συνομιλίες που είχαν στη Μόσχα εκπρόσωποι των δύο χωρών σχετικά με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ).


Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός - κοινό πρόγραμμα 16 χωρών
Εξάλλου οι επικεφαλής των διαστημικών προγραμμάτων από τις 16 χώρες που βοήθησαν στην κατασκευή του ΔΔΣ πρόκειται να συναντηθούν το Σεπτέμβριο για να αποφασίσουν για την επόμενη φάση του προγράμματος.

Το θέμα της αύξησης της αμερικανικής συνεισφοράς στη χρηματοδότηση του ΔΔΣ δεν συζητήθηκε αλλά όπως ανακοινώθηκε η ρωσική διαστημική υπηρεσία θα εισπράξει μεγαλύτερο μερίδιο του συνολικού προϋπολογισμού.

Οι συνομιλίες στη Μόσχα έγιναν μία ημέρα μετά την επεισοδιακή ολοκλήρωση της αποστολής του διαστημοπλοίου Σογιούζ, το οποίο μετέφερε πίσω στη Γη τους 3 αστροναύτες που είχαν εγκλωβιστεί στο ΔΔΣ μετά την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια.

Οι δύο Αμερικανοί και ένας Ρώσος κοσμοναύτες επέστρεψαν αλλά προσγειώθηκαν σε περιοχή 400 χιλιόμετρα μακριά από την προγραμματισμένη τοποθεσία.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 15:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο ιός εξακολουθεί να προβληματίζει
 


Αξιωματούχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στο Πεκίνο, ο Άλαν Σνούρ, δήλωσε πως ο τρόπος με τον οποίον εξαπλώθηκε ο ιός της άτυπης πνευμονίας εξακολουθεί να προβληματίζει άκρως τους ειδικούς.

"Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει", τόνισε, "πώς ο ιός πέρασε από τη νότια Κίνα στην πρωτεύουσα χωρίς να επηρεάσει σχεδόν καμία άλλη περιοχή ανάμεσα στο Πεκίνο και την επαρχία, όπου εκδηλώθηκε το πρώτο κρούσμα."


"Απαγορεύεται το πτύειν"
"Ή η υπόλοιπη Κίνα ήταν εξαιρετικά τυχερή", συνέχισε ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στο Πεκίνο, "ή δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα πλήρη στοιχεία για τα κρούσματα του ιού."

Πάνω από 100 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό της άτυπης πνευμονίας στο Πεκίνο, όπου τα κρούσματα της νόσου έχουν ξεπεράσει τα 2.000.

Οι αρχές έχουν εμποδίσει τώρα την πρόσβαση σε όλες τις δεξαμενές νερού στο Πεκίνο, για να μη μολύνει ο ιός της άτυπης πνευμονίας το σύστημα υδροδότησης.

Απαγορεύτηκαν επίσης το κολύμπι και το ψάρεμα.

Τα νέα αυτά μέτρα ελήφθησαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ερευνών που διεξήγαγε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τα οποία δείχνουν ότι o συγκεκριμένος ιός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και μπορεί να επιβιώσει στο περιβάλλον περισσότερο διάστημα απ'ό,τι αρχικά επιστεύετο.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 15:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι
 

Πολλά σπίτια καταστράφηκαν στις ΗΠΑ

Πάνω από 20 άνθρωποι πιστεύετα πως έχουν βρει το θάνατο στις κεντρικές και δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ λόγω των ισχυρών ανεμοστρόβιλων--το Κάνσας και το Μισούρι.

Οι ανεμοστρόβιλοι κατέστρεψαν πολλά σπίτια και μεγάλης εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης.

Κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν λένε ότι πρόκειται για τις χειρότερες θύελλες των τελευταίων δεκαετιών.

Πολλές επαρχίες έχουν χαρακτηρισθεί "περιοχές καταστροφής".


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 14:38 ('Ωρα Λονδίνου)
'Εκλογές' στη Μοσούλη
 

O στρατηγός Tζέι Γκάρνερ

Πάνω από 200 εκπρόσωποι θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων στη Μοσούλη, που είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ, πραγματοποίησαν συνάντηση για να εκλέξουν με την ψήφο τους το νέο δήμαρχο, τους αντιμσημάρχους και τα 24 μέλη του μεταβατικού δημοτικού συμβουλίου.


Η συνάντηση έγινε υπό την προαστασία των αμερικανικών στρατευμάτων.

Η ορκωμοσία των μελών των μεταβατικών δημοτικών αρχών της Μοσούλης έγινε παρουσία του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος δήλωσε στους παρευρισκομένους ότι η σημερινή συνάντηση συνέβαλε στη γέννηση της δημοκρατίας στο Ιράκ.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, πρώην στρατηγός Γάνιμ αλ-Μπόσο, υποσχέθηκε να συνεργασθεί στενά με τις αμερικανικές δυνάμεις και τους συμμάχους των που ελέγχουν τη Μοσούλη.

«Πόλη-πρότυπο»

H Moσούλη είναι η πρώτη ιρακινή πόλη που διεξάγει "εκλογές" για την ανάδειξη δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου αφότου η χώρα ετέθη υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Τις τελευταίες μέρες είχαν γίνει βίαιες αντιαμερικανικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Μοσούλη.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Ιράκ μεταδίδει ότι υπήρχαν φόβοι ότι μπορεί να γίνονταν εθνοτικές συγκρούσεις στη Μοσούλη μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν--αλλά οι Αμερικανοί δηλώνουν τώρα πως η Μοσούλη είναι πόλη-πρότυπο.

«Μία ιρακινή κυβέρνηση με ιρακινό πρόσωπο»

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός που έχει αναλάβει την πολιτική διοίκηση του Ιράκ, Τζέι Γκάρνερ, δήλωσε ότι πως ο πυρήνας της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ θα είναι έτοιμος, όπως αναμένει, μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Ο στρατηγός Γκάρνερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως μέχρι και εννέα ηγέτες του Ιράκ που εκπροσωπούν διαφορετικές θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες θα αποτελέσουν, όπως είπε, "μία ιρακινή κυβέρνηση με ιρακινό πρόσωπο".

Πρόσθεσε δε ότι ένας πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πολ Μπρέμερ, αναμένεται να έλθει την ερχόμενη εβδομάδα για ν'αναλάβει την ευθύνη για τις πολιτικές εξελίξεις στο Ιράκ.

Ο στρατηγός Γκάρνερ προέβη σ'αυτές τις δηλώσεις πριν αναχωρήσει για τη Βασόρα του νοτίου Ιράκ.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 14:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύνοδος κορυφής για τη Ζιμπάμπουε
 

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε (δεξιά) με τον πρόεδρο του Μαλάουι Μπακίλι Μουλούζι

Aντιπροσωπεία ηγετών της αφρικανικής ηπείρου είχαν συνομιλίες στη Ζιμπάμπουε με τον πρόεδρο Μουγκάμπε με στόχο την επίλυση της πολιτικής και οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Τρεις Αφρικανοί ηγέτες--οι πρόεδροι της Νότιας Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, της Νιγηρίας, Ολουσέγκουν Ομπασάνιο, και του Μαλάουι, Μπακίλι Μουλούζι--συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Μουγκάμπε στην πρωτεύουσα Χαράρε.

Αξιωματούχοι είχαν διαψεύσει νωρίτερα την πληροφορία ότι οι συνομιλητές του κ. Μουγκάμπε επρόκειτο να τού ζητήσουν να παραιτηθεί.

Η αφρικανική αντιπροσωπεία συναντάται τώρα με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μόργαν Τσβανκιράι, σε μία προσπάθεια που αποσκοπεί στην επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου στη Ζιμπάμπουε.

Ανάλογες μεσολαβητικές προσπάθειες είχαν καταβληθεί και στο παρελθόν, αλλά χωρίς να στεφθούν μ'επιτυχία.

Αυτή τη φορά, όμως, όπως επισημαίνουν πολλοί ανταποκριτές, τα πράγματα είναι διαφορετικά: οι συνεχώς επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες στη Ζιμπάμπουε αποτελούν ισχυρό κίνητρο για να γίνουν παραχωρήσεις από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 12:49 ('Ωρα Λονδίνου)
O Mπερλουσκόνι απαντά στους κατηγόρους του
 


Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατέθεσε σε δικαστήριο του Μιλάνου όπου κατηγορείται για διαφορά.


Ο Κράξι μου ζήτησε να παρέμβω.
Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Ο κ. Μπερλουσκόνι κατηγορείται ότι είχε δωροδοκήσει δικαστές τη δεκαετία του '80, κατέλθει δηλ. στην πολιτική, για την εξαγορά της κρατικής επιχείρησης τροφίμων SME.

O ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και αντιτείνει ότι δικαστές του Μιλάνου άρχισαν πολιτικό, όπως είπε, κυνήγι μαγισσών εναντίον του.

Όπως δε εξήγησε στο δικαστήριο, ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Μπετίνο Κράξι, τού είχε ζητήσει να επιζητήσει να εξαγοράσει τη SME επειδή, όπως είπε, η τιμή πώλησης της εταιρείας που είχε προηγουμένως συμφωνηθεί ήταν χαμηλή και δεν ευνοούσε έτσι το ιταλικό δημόσιο.


Δεν ανησυχώ. Δεν δικάζομαι εγώ.
Ρομάνο Πρόντι
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι ο πρώτος Ιταλός πρωθυπουργού που καταθέτει σε δίκη του και, όπως έχει δηλώσει, θα καταθέσει για τον ρόλο που έπαιξαν ανώτατοι αξιωματούχοι τη δεκαετία του '80, μεταξύ των οποίων και ο νυν πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής΄, Ρομάνο Πρόντι.

Πριν από έξι ημέρες είχε καταδικασθεί σε 11ετή κάθειρξη ένας στενός συνεργάτης του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Τσέζαρε Πρεβίτι, ο οποίος δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ποινής που τού επεβλήθη.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 13:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση Μπερνς - Μάζεν
 

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Γουίλιαμ Μπερνς με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Γουίλιαμ Μπερνς, συναντήθηκε στη Ραμάλα, στη Δυτική Οχθη, με το νέο πρωθυπουργό των Παλαιστινίων, Αμπού Μάζεν.

Ο κ. Μπερνς, που είχε συνομιλίες νωρίτερα και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη Μέση Ανατολή μέσα στις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.


Ο Αριέλ Σαρόν θέτει όρους για την εφαρμογή του νέου ειρηνευτικού σχεδίου
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ, ο Αμερικανός αξιωματούχος προσπάθησε να πείσει τον Αμπού Μάζεν να λάβει μέτρα για να τεθεί τέρμα στις επιθέσεις που εξαπολύουν Παλαιστίνιοι παραστρατιωτικοί εναντίον ισραηλινών στόχων.

Ο κ. Μπερνς συνεχάρη τον Αμπού Μάζεν για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και απηύθυνε έκκληση στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστινίους να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τούς δίδει το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιο, ο λεγόμενος "οδικός χάρτης για την ειρήνη".

Ο Αριέλ Σαρόν έχει ήδη δηλώσει πως θα ήθελε οι παλαιστινιακές αρχές να καταβάλουν μεγαλύτερα μέτρα για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τους παραστρατιωτικούς πριν γίνει οποιοδήποτε βήμα για την εφαρμογή του τελευταίου ειρηνευτικού σχεδίου.

Ο ανταποκριτής του BBC επισημαίνει ότι Ισραηλινοί αριστεροί και πολλοί Παλαιστίνιοι αμφισβητούν την ειλικρίνεια των προθέσεων του κ. Σαρόν, αλλά εκφράζουν την ελπίδα ότι οι Αμερικανοί θα καταφέρουν να τον πείσουν να δεχτεί ένα ειρηνευτικό σύμφωνο.

Συριακή ειρηνευτική πρωτοβουλία

Εν τω μεταξύ, Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Μααρίβ το οποίο υποστήριζε ότι πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, είχε υπάρξει ειρηνευτική πρωτοβουλία από την πλευρά της Συρίας, αλλά η κυβέρνηση Σαρόν είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη σοβαρότητά της.


Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχαν γίνει επαφές στην Ιορδανία ανάμεσα στον Μάχερ Άσαντ, αδελφό του Σύρου προέδρου, και τον Ειτάν Μπεν-ζουρ, πρώην γενικό διευθυντή του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών.

Η συριακή πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προτείνει τη λήψη αμοιβαίων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι προτάσεις της Δαμασκού είχαν κυρίως ως στόχο να εξουδετερώσουν τις πιέσεις που ασκούσαν οι ΗΠΑ στη Συρία λόγω της κρίσης στο Ιράκ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο από συριακής πλευράς.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 11:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα μέτρα για τον έλεγχο των συνόρων
 

Οι κύριοι Περμπέν και Σαρκοζί υποδέχονται τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης Τζον Άσκροφτ

Ακόμη αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο των συνόρων αναμένεται να προτείνει ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ στη συνάντηση των 8 περισσότερο βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών του κόσμου που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Αν και η συνάντηση αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ανταποκριτές εκτιμούν ότι αρκετά από τα μέτρα που θα προταθούν αφορούν τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης.

Μεταξύ άλλων, ο Βρετανός υπουργός που στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις για την πολιτική του απέναντι στους μετανάστες, θα προτείνει την κυκλοφορία διαβατηρίων με δακτυλικά αποτυπώματα αλλά και στοιχεία για την ίριδα του ανθρώπινου ματιού.

Η σχετική τεχνολογία έχει ήδη δοκιμαστεί στη Βρετανία, αλλά, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μπλάνκετ, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά θα πρέπει όλες οι αναπτυγμένες χώρες να υιοθετήσουν τεχνολογία συμβατή με αυτή της Βρετανίας.

«Πανδώρα»

Τα Βρετανικά, σύνορα, όμως αναμένεται να προστατεύονται σύντομα και με τη βοήθεια μιας ακόμη τεχνολογικής καινοτομίας που θα ακούει στο όνομα «Πανδώρα».

Ειδικές, συσκευές που αναμένεται να προμηθεύσει στις βρετανικές αρχές η εταιρεία Siemens, θα ελέγχουν τα φορτία φορτηγών και τρένων προκειμένου να εντοπίσουν λαθρομετανάστες που κρύβονται μέσα σε αυτά.

Η συσκευή θα είναι σε θέση να εξετάζει τα οχήματα ακόμη και αν αυτά κινούνται με σχετικά μεγάλη ταχύτητα και όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του συστήματος, εκτός από τα σύνορα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μεγάλες εκδηλώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλά και σε στρατιωτικές βάσεις.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 12:24 ('Ωρα Λονδίνου)
'Εκλογές' στη Μοσούλη
 

O στρατηγός Tζέι Γκάρνερ

Περίπου 200 εκπρόσωποι θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων στη Μοσούλη, που είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ, πραγματοποιούν συνάντηση για να εκλέξουν με την ψήφο τους 24μελές μεταβατικό δημοτικό συμβούλιο.

Η συνάντηση γίνεται υπό την προαστασία των αμερικανικών στρατευμάτων.

«Πόλη-πρότυπο»

H Moσούλη είναι η πρώτη ιρακινή πόλη που διεξάγει "εκλογές" για την ανάδειξη δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου αφότου η χώρα ετέθη υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Τις τελευταίες μέρες είχαν γίνει βίαιες αντιαμερικανικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Μοσούλη.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Ιράκ μεταδίδει ότι υπήρχαν φόβοι ότι μπορεί να γίνονταν εθνοτικές συγκρούσεις στη Μοσούλη μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν--αλλά οι Αμερικανοί δηλώνουν τώρα πως η Μοσούλη είναι πόλη-πρότυπο.

«Μία ιρακινή κυβέρνηση με ιρακινό πρόσωπο»

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός που έχει αναλάβει την πολιτική διοίκηση του Ιράκ, Τζέι Γκάρνερ, δήλωσε ότι πως ο πυρήνας της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ θα είναι έτοιμος, όπως αναμένει, μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Ο στρατηγός Γκάρνερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως μέχρι και εννέα ηγέτες του Ιράκ που εκπροσωπούν διαφορετικές θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες θα αποτελέσουν, όπως είπε, "μία ιρακινή κυβέρνηση με ιρακινό πρόσωπο".

Πρόσθεσε δε ότι ένας πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πολ Μπρέμερ, αναμένεται να έλθει την ερχόμενη εβδομάδα για ν'αναλάβει την ευθύνη για τις πολιτικές εξελίξεις στο Ιράκ.

Ο στρατηγός Γκάρνερ προέβη σ'αυτές τις δηλώσεις πριν αναχωρήσει για τη Βασόρα του νοτίου Ιράκ.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 13:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνέδριο για τις ιρακινές αρχαιότητες
 

Εικόνα καταστροφής στο Εθνικό Μουσείο του Ιράκ

Έφοροι αρχαιοτήτων, ειδικοί σε θέματα τέχνης και αστυνομικοί απ΄όλο τον κόσμο έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να παρεμποδίσουν την αρπαγή των αρχαιοτήτων από το Ιράκ.

Χιλιάδες αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας εκλάπησαν από τα ιρακινά μουσεία τις πρώτες μέρες αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η Ίντερπολ, η οποία έχει αρχίσει σχετικές έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο , έχει οργανώσει σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και το Διεθνές Συμβούλιο των Μουσείων, διήμερο συνέδριο στη Λυών με θέμα την προστασία των αρχαιοτήτων του Ιράκ.

Οι ΗΠΑ που έχουν επικρίνει την αρπαγή των ιρακινών αρχαιοτήτων είναι μία απο τις χώρες που εκπροσωπούνται στο συνέδριο της Λυών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ , Τζον Άσκορφτ, πρόκειται να μιλήσει στο συνέδριο αυτό την Τρίτη.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 10:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκλογές στη Μοσούλη
 

O στρατηγός Tζέι Γκάρνερ

Εκλογές γίνονται στη Μοσούλη, που είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ, για την ανάδειξη μεταβατικού δημοτικού συμβουλίου.

Είναι η πρώτη ιρακινή πόλη που διεξάγει εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου και δημοτικού συμβούλου αφότου η χώρα ετέθη υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 200 εκπρόσωποι διαφόρων εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων συγκεντρώνονται στο κοινοτικό κέντρο της Μοσούλης.

«Πόλη-πρότυπο»

Τις τελευταίες μέρες είχαν γίνει βίαιες αντιαμερικανικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Μοσούλη.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Ιράκ μεταδίδει ότι υπήρχαν φόβοι ότι μπορεί να γίνονταν εθνοτικές συγκρούσεις στη Μοσούλη μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν--αλλά οι Αμερικανοί δηλώνουν τώρα πως η Μοσούλη είναι πόλη-πρότυπο.

«Μία ιρακινή κυβέρνηση με ιρακινό πρόσωπο»

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός που έχει αναλάβει την πολιτική διοίκηση του Ιράκ, Τζέι Γκάρνερ, δήλωσε ότι πως ο πυρήνας της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ θα είναι έτοιμος, όπως αναμένει, μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Ο στρατηγός Γκάρνερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως μέχρι και εννέα ηγέτες του Ιράκ που εκπροσωπούν διαφορετικές θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες θα αποτελέσουν, όπως είπε, "μία ιρακινή κυβέρνηση με ιρακινό πρόσωπο".

Πρόσθεσε δε ότι ένας πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πολ Μπρέμερ, αναμένεται να έλθει την ερχόμενη εβδομάδα για ν'αναλάβει την ευθύνη για τις πολιτικές εξελίξεις στο Ιράκ.

Ο στρατηγός Γκάρνερ προέβη σ'αυτές τις δηλώσεις πριν αναχωρήσει για τη Βασόρα του νοτίου Ιράκ.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 05:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραήλ: Xωρίς αρχηγό το Εργατικό κόμμα
 

Ο Αμράμ Μίτζνα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας

Kαθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις προσπάθειες τους για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, με τον αμερικανο εντεταλμένο Ουιλιαμ Μπερνς να συναντάται σημερα με τον πρωθυπουργο των Παλαιστινιων, στο Ισραήλ παραιτήθηκε ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αμράμ Μίτζνα, λέγοντας ότι παρά την ευρεία πλειοψηφία με την οποία εξελέγη επικεφαλής των Εργατικών, υπάρχουν στοιχεία μέσα στο κόμμα που κάνουν τα πάντα για να υπονομεύσουν τον ίδιο και τις πολιτικές του.

Ο κ. Μίτζνα κατηγόρησε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους - χωρίς να τους κατονομάσει - ότι έθεσαν τις προσωπικές πολιτικές τους φιλοδοξίες υπεράνω του συμφέροντος του κόμματος.

Τον περασμένο Ιανουάριο το Εργατικό Κόμμα υπό την ηγεσία του κ. Μίτζνα υπέστη τη χειρότερη εκλογική ήττα στην ιστορία του προωθώντας μια πολιτική που προέβλεπε την ανταλλαγή εβραϊκών οικισμών στις παλαιστινιακές περιοχές με μια ειρηνευτική συμφωνία.

Στη συνέχεια, αρνήθηκε την προσφορά του νικητή των εκλογών Αριέλ Σαρόν, για συμμετοχή σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Τότε ο κ. Μίτζνα είχε δηλώσει ότι ο κ. Σαρόν δεν είναι προσηλωμένος στην ειρηνευτική διαδικασία


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 10:22 ('Ωρα Λονδίνου)
'Εκλεισαν τις δεξαμενές νερού στο Πεκίνο
 


Οι κινεζικές αρχές εμπόδισαν την πρόσβαση σε όλες τις δεξαμενές νερού στην πρωτεύουσα, Πεκίνο, για να μη μολύνει ο ιός της άτυπης πνευμονίας το σύστημα υδροδότησης.

Απαγορεύτηκαν επίσης το κολύμπι και το ψάρεμα.


Τα νέα αυτά μέτρα ελήφθησαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ερευνών που διεξήγαγε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τα οποία δείχνουν ότι o συγκεκριμένος ιός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός--μπορεί μπορεί να επιβιώσει επ' αόριστον σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός και δεν καταστρέφεται ούτε με τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούνταιται για την απολύμανση μολυσμένων περιοχών.

Πιστεύεται ότι ο ιός της άτυπης πνευμονίας μπορεί να μεταδοθεί και δια της αφής και είναι σε θέση να παραμείνει ενεργός για 24 ώρες πάνω σε επιφάνειες και για έως τέσσερις ημέρες στους υπονόμους.

"Σε κατάσταση πανικού"

Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών ενισχύουν την άποψη ότι η διάδοση του ιού σε ένα ολόκληρο συγκρότημα πολυκατοικιών του Χονγκ Κονγκ έγινε μέσω των υπονόμων της πόλης, που παρουσίαζαν διαρροές. Στην περίπτωση αυτή μολύνθηκαν 300 άτομα.

Περίπου 16.000 κάτοικοι του Πεκίνου έχουν τεθεί τώρα σε καραντίνα.

Έχουν ακυρωθεί οι πτήσεις σε άλλες πόλεις της Κίνας κι έχουν επίσης κλείσει οι μεγάλοι δρόμοι που συνδέουν το Πεκίνο με την υπόλοιπη χώρα.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο επισημαίνει ότι η πόλη βρίσκεται ήδη σε κατάσταση πανικού και όλοι παίρνουν τα μέτρα τους.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 09:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύνοδος κορυφής για τη Ζιμπάμπουε
 

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε

Προσπάθειες για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη Ζιμπάμπουε πρόκειται να αρχίσουν σήμερα ενώ κυκλοφορούν φήμες ότι είναι πιθανό ο πρόεδρος Μουγκπάμπε να εξετάσει το ενδεχόμενο να υποβάλλει την παραίτησή του.

Τρείς Αφρικανοί ηγέτες , αναμεσά τους ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Θάμπο Μπέκι, και ο Νιγηριανός ομόλογός του Ολουσεγκούν Ομπασάνζο, θα έχουν συνομιλίες με τον πρόεδρο Μουγκάμπε στη Χαράρε.

Η συνάντηση αποσκοπεί στο να αρχίσει ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση του κ. Μουγκάμπε και στο σημαντικότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, της Κίνησης για Δημοκρατική Αλλαγή.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει από την περιοχή ότι δεν είναι σαφές αν στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών συμπεριλαμβάνεται το ενδεχόμενο απόσυρσης του κ. Μουγκάμπε από την ενεργό πολιτική ζωή.

Εκπρόσωπος της νοτιοαφρικανικής αντιπροσωπείας είπε ότι η Νότια Αφρική δεν επιδιώκει την αλλαγή του καθεστώτος στη Χαράρε.

Ο πρόεδρος Μουγκάμπε δέχεται μεγάλες πιέσεις να υποβάλλει την παραίτησή του λόγω της κρίσης στη Ζιμπάμπουε που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα και η οικονομία της χώρας να έχει καταρρεύσει.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 08:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνέδριο για τις ιρακινές αρχαιότητες
 

Εικόνα καταστροφής στο Εθνικό Μουσείο του Ιράκ

Έφοροι αρχαιοτήτων, ειδικοί σε θέματα τέχνης και αστυνομικοί απ΄όλο τον κόσμο έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να παρεμποδίσουν την αρπαγή των αρχαιοτήτων από το Ιράκ.

Χιλιάδες αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας εκλάπησαν από τα ιρακινά μουσεία τις πρώτες μέρες αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η Ίντεπολ, η οποία έχει αρχίσει σχετικές έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο , έχει οργανώσει σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και το Διεθνές Συμβούλιο των Μουσείων, διήμερο συνέδριο στη Λυών με θέμα την προστασία των αρχαιοτήτων του Ιράκ.

Οι ΗΠΑ που έχουν επικρίνει την αρπαγή των ιρακινών αρχαιοτήτων είναι μία απο τις χώρες που εκπροσωπούνται στο συνέδριο της Λυών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ , Τζον Ασκορφτ, πρόκειται να μιλήσει στο συνέδριο αυτό την Τρίτη.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 08:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι πλήττουν τις ΗΠΑ
 

Πολλά σπίτια καταστράφηκαν στις ΗΠΑ

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι, σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν σκοτωθεί στις κεντρικές και δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ λόγω των ισχυρών ανεμοστρόβιλων.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι περίπου 12 άτομα στο Μισούρι και 5 στο Κάνσας έχασαν τη ζωή τους.

Οι ανεμοστρόβιλοι κατέστρεψαν πολλά σπίτια και μεγάλης εκτάσεις καλλιεργίσιμης γής.

Στο Κάνσας Σίτι οι επιβάτες του διεθνούς αεροδρομίου του Μισούρη οδηγήθηκαν σε υπόγειες σήραγγες για να προστατευθούν ένώ όλες οι πτήσεις ματαιώθηκαν.

Κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν λένε ότι πρόκειται για τις χειρότερες θύελλες των τελευταίων δεκαετιών.

Πολλές επαρχίες έχουν χαρακτηρισθεί "περιοχές καταστροφής".


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 07:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλγερία: Συνομιλίες για «απελευθέρωση» τουριστών
 

Η πρωτεύουσα της Αλγερίας, Αλγέρι

Το ραδιόφωνο της Αλγερίας μεταδίδει ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με σκοπό την απελευθέρωση 31 Ευρωπαίων τουριστών που έχουν απαχθεί στην έρημο της Σαχάρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο υπουργός Τουρισμού της χώρας, Λακντάρ Ντορμπάνι, φέρεται να δηλώνει στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου ότι οι συνομιλίες με τους απαγωγείς των αλλοδαπών τουριστών συνεχίζονται.

Τα θύματα της απαγωγής είναι 15 Γερμανοί πολίτες, 10 Αυστριακοί, 4 Ελβετοί, ένας Ολλανδός και ένας Σουηδός, που μετείχαν σε επτά ξεχωριστά εκδρομικά γκρουπ, όταν χάθηκαν τα ίχνη τους.

Μερικοί από τους 31 απαχθέντες αγνοούνται από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Αλγερίας φέρονται να δηλώνουν στην εφημερίδα Ελ Γουατάν, ότι σύμφωνα με τις ενδείξεις οι απαχθέντες είναι ακόμα ζωντανοί και κρατούνται όμηροι από ληστές, που ζητούν λύτρα για την απελευθέρωσή τους.

Νωρίτερα είχαν διαρρεύσει φήμες ότι οι τουρίστες είχαν απαχθεί από ακραία ισλαμική που συνδεόταν με το δίκτυο της Αλ Κάϊντα.

Η Αλγερία έχει αποστείλει χιλιάδες στρατιώτες στην έρημο, σε μια προσπάθεια εντοπισμού των αλλοδαπών τουριστών.

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ προσφέρθηκε σύμφωνα με πληροφορίες να στείλει γερμανικές επίλεκτες δυνάμεις για να βοηθήσουν το έργο των αρχών.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 06:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα έρευνα για την άτυπη πνευμονία
 

Παρατείνεται το κλείσιμο των σχολείων στο Πεκίνο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με νέα του έρευνα αναφέρει ότι ο ιός που προκαλεί το Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο ή την άτυπη πνευμονία όπως είναι ευρύτερα γνωστή, πιθανόν να μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα. Η ασθένεια ήταν γνωστό πως μεταδίδεται κυρίως από την ανθρώπινη επαφή.

Οι νέες έρευνες σε εργαστήρια, της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ, της Ιαπωνίας και της Γερμανίας, έδειξαν ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει έξω από το ανθρώπινο σώμα για ώρες, ακόμα και μέρες σε οπιαδήποτε επιφάνεια. Ο ιός φαίνεται ακόμα πως μπορεί να επιβιώσει για εβδομάδες σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Αλλά οι έρευνες δεν κατέληξαν στην ποσότητα των ιών που απαιτείται προκειμένου να προσβληθεί κάποιος από την ασθένεια, μέσω της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα.

Ανεξέλεκτη η άτυπη πνευμονία στην Κίνα

Το Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο ή άτυπη πνευμονία όπως είναι ευρέως γνωστό προκάλεσε τον θάνατο άλλων επτά ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή του Πεκίνου και πέντε στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή το κινεζικό υπουργείο Υγείας

Οι αρχές του κινεζικής πρωτεύουσας αποφάσισαν την παράταση του κλεισίματος των σχολείων για δύο ακόμη εβδομάδες.

Διεθνείς υγειονομικές οργανώσεις εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα ενδεχομένως να είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που δημοσιοποιούν οι αρχές της χώρας.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 07:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Δηλώσεις Ράμσφελντ για το Γκουαντάναμο
 

Ενας κρατούμενος στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο

Ο Aμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι προσπαθεί να επιταχύνει τη διαδικασία ελέγχου των 600 και πλέον, κρατουμένων στη βάση Γκουαντάναμο, στην Κούβα. Οι περισσότεροι είναι κρατούμενοι των αμερικανικών δυνάμεων από τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν πριν ενάμιση χρόνο.

Ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στο ότι οι κρατούμενοι ανακρίνονται από τέσσερεις διαφορετικές κυβερνητικές υπηρεσίες: την CIA, το FBI, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Πεντάγωνο. Παραδέχτηκε πως έχει λάβει σχετική επιστολή από τον υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, και είπε ότι και οι δύο ανησυχοιύν για την καθυστέρηση της διαδικασίας.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταδικάσει τις συνθήκες κράτησης στη βάση του Γκουαντάναμο και το γεγονός πως οι κρατούμενοι δεν έχουν νομικό δικαίωμα να αντιδράσουν στην κράτησή τους.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 19:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιρακινός επικεφαλής στα πετρέλαια
 

Ιρακινός αστυνομικός ρυθμίζει την κυκλοφορία σε διασταύρωση της Βαγδάτης

Ένας πρώην αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου διορίστηκε για να αναλάβει τη διοίκηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας του.

Οι αμερικανικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει το Ιράκ ανακοίνωσαν ότι ο Θαμίρ Αμπάς Γκαντμπάν, που χρημάτισε διευθυντής σχεδιασμού στο Ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου πριν τον πόλεμο, δέχθηκε το διορισμό του.

Παράλληλα οι Αμερικανοί σχημάτισαν μια συμβουλευτική επιτροπή Πετρελαίων, υπό την προεδρία του Φίλιπ Κάρολ, πρώην επικεφαλής της πολυεθνικής Shell στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μακάβρια ευρήματα

Στο μεταξύ ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε στην πόλη Νατζάφ του Ιράκ, 160 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης, όπου βρέθηκαν οι σοροί δεκάδων ατόμων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ορισμένα από τα 35 πτώματα που βρέθηκαν χθες και σήμερα είχαν καλυμμένα τα μάτια και δεμένα τα χέρια, ενώ ανακαλύφθηκαν και κάλυκες πυροβόλων όπλων στους τάφους.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ταυτότητα των θυμάτων, αλλά οι φήμες λένε ότι πρόκειται για Σιΐτες που είχαν εξεγερθεί εναντίον του ιρακινού καθεστώτος το 1991.

Ιρακινές περιπολίες στη Βαγδάτη

Εκατοντάδες Ιρακινοί αστυνομικοί άρχισαν να περιπολούν τους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας, υπό την επίβλεψη των αμερικανικών στρατευμάτων.

Οι περισσότερες από τις περιπολίες ήταν άοπλες, αν και οι Αμερικανοί έχουν επιτρέψει στους αστυνομικούς να φέρουν ένα μικρό όπλο, εάν διαθέτουν τέτοιο.

Ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη λέει ότι η παρουσία των Ιρακινών οργάνων τάξης είναι αμελητέα, καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα είναι αυτά που ελέγχουν με περιπολίες το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα της πρωτεύουσας.


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 05:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραήλ: Xωρίς αρχηγό το Εργατικό κόμμα
 

Ο Αμράμ Μίτζνα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας

Kαθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις προσπάθειες τους για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, με τον αμερικανο εντεταλμένο Ουιλιαμ Μπερνς να συναντάται σημερα με τον πρωθυπουργο των Παλαιστινιων, στο Ισραήλ παραιτήθηκε ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αμράμ Μίτζνα, λέγοντας ότι παρά την ευρεία πλειοψηφία με την οποία εξελέγη επικεφαλής των Εργατικών, υπάρχουν στοιχεία μέσα στο κόμμα που κάνουν τα πάντα για να υπονομεύσουν τον ίδιο και τις πολιτικές του.

Ο κ. Μίτζνα κατηγόρησε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους - χωρίς να τους κατονομάσει - ότι έθεσαν τις προσωπικές πολιτικές τους φιλοδοξίες υπεράνω του συμφέροντος του κόμματος.

Τον περασμένο Ιανουάριο το Εργατικό Κόμμα υπό την ηγεσία του κ. Μίτζνα υπέστη τη χειρότερη εκλογική ήττα στην ιστορία του προωθώντας μια πολιτική που προέβλεπε την ανταλλαγή εβραϊκών οικισμών στις παλαιστινιακές περιοχές με μια ειρηνευτική συμφωνία.

Στη συνέχεια, αρνήθηκε την προσφορά του νικητή των εκλογών Αριέλ Σαρόν, για συμμετοχή σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Τότε ο κ. Μίτζνα είχε δηλώσει ότι ο κ. Σαρόν δεν είναι προσηλωμένος στην ειρηνευτική διαδικασία


Δευτέρα 05 Μαΐου 2003 - 05:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Προειδοποιήσεις Πάουελ προς Δαμασκό
 

Ο κ. Πάουελ με τον Σύρο ομολογό του Φαρούκ αλ Σάρα

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, προειδοποίησε και πάλι τη Συρία, ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν η Δαμασκός δεν αλλάξει την πολιτική της ανταποκρινόμενη στο νέο "περιβάλλον", όπως είπε, που διαμορφώνεται στην περιοχή μετά την κατάρρευση του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ.

Σε συνέντευξή του στην αμερικανική τηλεόραση, νετά την επιστροφή του από περιοδεία στη Μέση Ανατολή, ο Κόλιν Πάουελ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξετάσουν "τα έργα της Συρίας και όχι τις διαβεβαιώσεις της".

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αν η Συρία ενεργήσει, με θετικό, όπως είπε τρόπο, θα υπάρξουν ωφέλη για τη Δαμασκό.

"Αν στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, αν κρατήσουν τα σύνορά τους σφραγισμένα, αν δεν δώσουν καταφύγιο σε οποιονδήποτε προσπαθεί να φύγει από το Ιράκ - με άλλα λόγια αν συμπεριφερθούν με ελάχιστα θετικό τρόπο και δεν διαδραματίσουν ή δεν επιτρέψουν σε άλλους στη Συρία ή στο Λίβανο να διαδραματίσουν αρνητικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τότε προφανώς υπάρχουν ωφέλη για αυτούς και θα τεθούν στο τραπέζι νέες επιλογές που ίσως είναι προς το συμφέρον τους", υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός.

Ο Κόλιν Πάουελ είπε ότι η οριστική διευθέτηση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα μπορούσε να περιλαμβάνει και το θέμα των Υψιπέδων του Γκολάν, τα οποία προσάρτησε το Ισραήλ από τη Συρία κατά τον πόλεμο του 1967.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, Σανά, χαρακτήρισε την επίσκεψη Πάουελ , "εποικοδομητική, ειληκρινή και θετική". Νωρίτερα, πάντως, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάρα είχε δηλώσει ότι η χώρα του "θα ακούσει προσεκτικά αυτά που έχει να πεί ο Κόλιν Πάουελ αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί τελεσίγραφα".






Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.