Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-05-10

  1. Οι επιζώντες μιλούν για το αεροπορικό δυστύχημα στο Κονγκό
  2. Κίνα: ελλειπή στοιχεία για την άτυπη πνευμονία
  3. Ο Πάουελ στη Μέση Ανατολή
  4. Το κόστος της άτυπης πνευμονίας στην Ασία
  5. Υποδοχή ήρωα σε ηγέτη του Ιράκ
  6. Αεροπορικό δυστύχημα στο Κονγκό
  7. Πρόταση Μπους για τη Μέση Ανατολή
  8. Συνεργασία Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας
  9. Υποδοχή ήρωα σε ηγέτη του Ιράκ
  10. Πολύνεκρη έκρηξη στις Φιλιππίνες

Κυριακή 11 Μαΐου 2003 - 00:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι επιζώντες μιλούν για το αεροπορικό δυστύχημα στο Κονγκό
 

Η Αφρική βρίθει αεροσκαφών της σοβιετικής περιόδου

Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, η οποία επιβεβαίωσε επτά θανάτους στη συνέχεια όμως παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να πλησιάζει τους 170 ενώ τελικά είπε ότι σκοτώθηκαν 60, διέταξε την διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος.

Αξιωματούχοι του αεροδρομίου είπαν ότι γύρω στα 129 άτομα έχασαν τη ζωή τους αλλά σύμφωνα με επιζώντες ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος καθώς το αεροσκάφος ήταν υπερπλήρες.

Το δυστύχημα συνέβη σε πτήση εσωτερικού με μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Ιλιούσιν–76.

Λίγο μετά την αναχώρηση του αεροσκάφους από το αεροδρόμιο της Κινσάσα το βράδυ της Πέμπτης, οι πίσω πόρτες του άνοιξαν ξαφνικά με αποτέλεσμα να παρασυρθούν από τον αέρα πολλοί επιβάτες στο κενό.

Το ιδιωτικό αεροσκάφος είχε ναυλωθεί για την μεταφορά μελών των αστυνομικών δυνάμεων και των οικογενειών τους.

Ένας από τους επιζώντες επιβάτες, ο αστυνομικός Μαμπάζα, υπολογίζει ότι οι επιβάτες ήταν περίπου 350 μεταξύ των οποίων ήταν 100 γυναίκες και παιδιά και ότι δεν νομίζει πως διασώθηκαν πάνω από 100 άνθρωποι.

Η σύζηγος του Μπέμπε Καχόμα είπε ότι οι γυναίκες ήταν λίγο πιο τυχερές γιατί είχαν καθίσει στο μπροστινό τμήμα του αεροσκάφους μακριά από τις πόρτες που άνοιξαν.

Άλλοι επιζώντες, που νοσηλεύονται στο στρατόπεδο Λουφουνγκούλα, είπαν ότι δεν υπήρχαν καθίσματα και ότι οι επιβάτες καθόντουσαν σε πάγκους ή στο πάτωμα.

Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο της Κινσάσα δήλωσαν στο ΒΒC ότι το ρωσικής καταγωγής πλήρωμα του αεροσκάφους επιβίωσε.


Σάββατο 10 Μαΐου 2003 - 23:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Κίνα: ελλειπή στοιχεία για την άτυπη πνευμονία
 

Κινέζοι αξιωματούχοι είπαν ότι μειώνεταιο αριθμός νέων κρουσμάτων

Οι κινεζικές αρχές δεν συλλέγουν ζωτικής σημασίας στοιχεία για την εξάπλωση του ιού της άτυπης πνευμονίας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Για πολλά κρούσματα της ασθένειας του Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου που εκδηλώθηκαν στο Πεκίνο δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε, που και πως προσβλήθηκαν οι ασθενείς από τον ιό.

Αυτό σημαίνει ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και οι τοπικές αρχές «παλεύουν στο σκοτάδι» για να ανακαλύψουν πως διαδίδεται ο ιός στην πόλη των 13ων εκατομμυρίων κατοίκων, είπαν αξιωματούχοι του διεθνούς Οργανισμού.

Το Σάββατο υπέκυψαν στην ασθένεια πέντε ακόμη άνθρωποι στην Κίνα, τέσσερις στην Ταϊβάν και δύο στο Χονγκ Κονγκ.

Συνολικά η άτυπη πνευμονία έχει κοστίσει τη ζωή σε 526 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Ταϊβάν η ασθένεια έχει προσβάλει ανθρώπους που δεν φαίνεται να είχαν επαφή με άτομα που είχαν προσβληθεί, ενώ αρχικά αξιωματούχοι της Ταϊβάν μπόρεσαν να εντοπίσουν γρήγορα και να απομονώσουν τους φορείς του ιού, πολλοί από τους οποίους είχαν επιστρέψει πρόσφατα από την Κίνα ή το Χονγκ Κονγκ.

Ο ιός όμως έχει αρχίσει να εξαπλώνεται καθιστώντας πολύ δύσκολο για τις αρχές της Ταϊβάν την εντόπιση και απομόνωση των φορέων.

Στο Πεκίνο, αξιωματούχοι υποστήριξαν πως πιστεύουν ότι η κρίση στην κινεζική πρωτεύουσα έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται καθώς έχει αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός νέων κρουσμάτων.

Πάντως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συστήνει να αποφεύγονται τα ταξίδια στο Ταϊπέι, το Πεκίνο, το Χονγκ Κονγκ και αρκετές περιοχές της Κίνας όπου εξακολουθεί να εξαπλώνεται ο ιός της άτυπης πνευμονίας.


Σάββατο 10 Μαΐου 2003 - 17:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Πάουελ στη Μέση Ανατολή
 

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, έφθασε στο Ισραήλ για να δώσει νέα ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία.

Η διπλωματική αποστολή του κ.Πάουελ έχει δύο στόχους: να εξασφαλίσει τον τερματισμό της βίας και να προωθήσει το νέο ειρηνευτικό σχέδιο που είναι γνωστό ως «οδικός χάρτης» για τη Μέση Ανατολή.

Ο «οδικός χάρτης» προβλέπει τη διαδικασία που θα οδηγήσει το 2005 στην εδραίωση παλαιστινιακού κράτους.

Το Ισραήλ έχει εκφράσει επιφυλάξεις υποστηρίζοντας ότι το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει πρώτα να ελέγξει τις ακραίες μαχητικές οργανώσεις πριν αποχωρήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις από τις παλαιστινιακές περιοχές που έχουν επανακαταλάβει τους τελευταίους μήνες.

Ο απεσταλμένος του BBC, Τζον Λέιν ο οποίος καλύπτει την επίσκεψη του κ.Πάουελ, μεταδίδει ότι ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών στις συνομιλίες του με την ισραηλινή ηγεσία θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει χειρονομίες καλής θέλησης όπως η άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στους Παλαιστίνιους και ο έλεγχος των δραστηριοτήτων των εβραίων εποίκων.

Την Κυριακή ο Κόλιν Πάουελ θα έχει συνομιλίες στην Ιεριχώ με τον νέο πρωθυπουργό των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς που είναι γνωστός ως Αμπού Μάζεν.

Πριν ξεκινήσει την αποστολή του ο κ.Πάουελ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία.

Λίγες ώρες όμως πριν τη συνάντηση του με τον κ.Πάουελ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, προσπάθησε να περιορίσει τις προσδοκίες.

«Είμαστε πρόθυμοι να λάβουμε ανθρωπιστικά μέτρα για να διευκολύνουμε τη ζωή του παλαιστινιακού λαού αλλά δεν θα συμφωνήσουμε σε χειρονομίες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές Ισραηλινών», είπε στην ισραηλινή ραδιοφωνία ο κ.Σαλόμ.

Ο «οδικός χάρτης» για την επίλυση του Μεσανατολικού διαμορφώθηκε από αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.


Σάββατο 10 Μαΐου 2003 - 18:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Το κόστος της άτυπης πνευμονίας στην Ασία
 

Η άτυπη πνευμονία έχει δημιουργήσει κλίμα φόβου που πλήττει τον τουρισμό

Ο ιός της άτυπης πνευμονίας μπορεί να προκαλέσει στις ασιατικές οικονομίες ζημιές της ύψους 28 δισεκατομμυρίων δολλαρίων προειδοποίησε η Τράπεζα Ανάπτυξης της Ασίας (ADB ).

Η τράπεζα υπολόγισε τις πιθανές συνέπειες που θα έχει η ασθένεια σε διαφορετικά σενάρια εξάπλωσης της και προέβλεψε ότι οι ζημιές που θα προκαλέσει στις οικονομίες της Κίνας, της Νότιας Κορέας, του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν θα ανέλθουν στα 20 δισεκατομμύρια δολλάρια.

Στην περίπτωση του Χονγκ Κονγκ η τράπεζα προβλέπει ότι η άτυπη πνευμονία μπορεί να μειώσει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το 2003 κατά 4% που σημαίνει ότι η οικονομία θα παραμείνει σχεδόν στάσιμη.

Η επίσημη υπόθεση της τράπεζας είναι ότι η ασθένεια θα τεθεί υπό έλεγχο μέσα σε δύο μήνες όμως οι απαισιόδοξες αυτές προβλέψεις για το κόστος της στηρίζονται στην υπόθεση ότι θα παραμείνει ανεξέλεγκτη για ένα εξάμηνο.

Κλίμα φόβου

Η άτυπη πνευμονία έχει σκοτώσει πάνω από 500 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει προσβάλει τουλάχιστον 7 χιλιάδες.

Οι οικονομικές συνέπειες της ασθένειας θα είναι δυσανάλογα αισθητές στην Ασία, τονίζει η τράπεζα ADB καθώς οι οικονομίες των χωρών αυτών στηρίζονται στον τουρισμό στον οποίο οφείλεται τουλάχιστον το 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους.

«Όταν η άτυπη πνευμονία πλήττει μια οικονομία, δημιουργείται κλίμα φόβου το οποίο έχει άμεσο και έμμεσο αντίκτυπο. Μειώνεται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ο τουριστικός τομέας υποφέρει, οι επενδύσεις περιορίζονται και τα έσοδα των κυβερνήσεων μειώνονται» είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Ανάπτυξης της Ασίας, Ιζφάλ Αλί.


Σάββατο 10 Μαΐου 2003 - 17:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Υποδοχή ήρωα σε ηγέτη του Ιράκ
 

Μετά από 23 χρόνια εξορίας ο Αγιατολάχ Μοχάμεντ Μπακρ αλ-Χακίμ επέστρεψε στο Ιράκ και έγινε δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό

Ενθουσιώδης υποδοχή επιφυλάχτηκε στον ηγέτη μίας από τις μεγαλύτερες ομάδες του Ιράκ, που επέστρεψε μετά από 23 χρόνια εξορίας, τα περισσότερα από τα οποία τα πέρασε στο Ιράν.

Πρόκειται για τον επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση Αγιατολά Μοχάμεντ Μπακρ αλ-Χακίμ, που ήταν αντίθετος στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν και έφτασε στο Ιράκ συνοδευόμενος από 30 οχήματα.

Ο Αγιατολά Μοχάμεντ Μπακρ αλ-Χακίμ είπε, μιλώντας σε χιλιάδες οπαδούς του στη Βασόρα, ότι ο ιρακινός λαός επιθυμεί μια ανεξάρτητη, δημοκρατική κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί ολόκληρο το έθνος του Ιράκ.

Ανταποκριτής του BBC στη Βασόρα μεταδίδει ότι η επιστροφή του Αγιατολά Μοχάμεντ Μπακρ αλ-Χακίμ αποτελεί σημαντικό γεγονός καθώς πολλοί Σιίτες τον θεωρούν τον κυριότερο ηγέτη τους.

Συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Στο μεταξύ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου συζητείται το σχέδιο ψηφίσματος που έχουν καταθέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες για το μέλλον του Ιράκ, υπήρξαν αντιδράσεις από τη Γαλλία και τη Ρωσία για τον περιορισμένο ρόλο, που προβλέπεται για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Στα βόρεια του Ιράκ τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραματίστηκε όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν έπεσε, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών. Το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ατύχημα.


Παρασκευή 09 Μαΐου 2003 - 15:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Αεροπορικό δυστύχημα στο Κονγκό
 

Η Αφρική βρίθει αεροσκαφών της σοβιετικής περιόδου

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό εκφράζουν φόβους ότι τουλάχιστον 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα, το οποίο συνέβη σε πτήση εσωτερικού με μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Ιλιούσιν–76.

Σύμφωνα με πληροφορίες το δυστύχημα συνέβη κατά την αιφνίδια αποκόλληση της πίσω πόρτας του αεροσκάφους λίγο μετά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Κινσάσα.

Το ιδιωτικό αεροσκάφος είχε ναυλωθεί για την μεταφορά μελών των αστυνομικών δυνάμεων και των οικογενειών τους.

Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο της Κινσάσα δήλωσαν στο ΒΒC ότι το ρωσικής καταγωγής πλήρωμα του αεροσκάφους επιβίωσε.

Επίσημο σχόλιο από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει. Ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος της πολεμικής αεροπορίας τόνισε ότι έχει ήδη αρχίσει η διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος.


Σάββατο 10 Μαΐου 2003 - 14:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρόταση Μπους για τη Μέση Ανατολή
 

Πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για την ομαλοποίηση στην περιοχή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους παρουσίασε το όραμά του για το μέλλον της Μέσης Ανατολής, προτείνοντας τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και των αραβικών χωρών με αντάλλαγμα ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Μπους είπε ότι ο αραβικός κόσμος διαθέτει πλούσια πολιτιστική παράδοση αλλά δεν έχει πετύχει πρόοδο στο οικονομικό πεδίο, φέρνοντας σαν παράδειγμα το ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν όλων των αραβικών κρατών ήταν μικρότερο από αυτό της Ισπανίας.


Στη Μέση Ανατολή μεταβαίνει ο Κόλιν Πάουελ
Κάλεσε τα κράτη της Μέσης Ανατολής να σεβαστούν την έννομη τάξη και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα διαφθοράς.

Και πρόσθεσε ότι οι αραβικές χώρες θα πρέπει να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στον τομέα της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Για το χρονικό ορίζοντα υλοποίησης της ζώνης ελευθέρου εμπορίου, ο πρόεδρος Μπους καθόρισε τα δέκα χρόνια.

«Προτείνω την εγκαθίδρυση μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών της Μέσης Ανατολής μέσα στην επόμενη δεκαετία, ώστε να εισέλθει η Μέση Ανατολή σε μία περίοδο νέων ευκαιριών» ανέφερε κατά την ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας ο κ. Μπους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι η ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν δημιούργησε μια τεράστια ευκαιρία που οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να εκμεταλλευθούν.

Για το σκοπό αυτό άλλωστε αναχωρεί για την περιοχή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ειρηνευτικού διαλόγου, όπως υποστήριξε ο κ. Μπους.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους Παλαιστινίους «να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να θέσουν τέρμα στη βία», και επανέλαβε τη δέσμευσή του να εργασθεί για τη δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους.

Τέλος κάλεσε τις αραβικές χώρες να αναγνωρίσουν το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ.


Παρασκευή 09 Μαΐου 2003 - 22:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνεργασία Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας
 

Οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας εξέθεσαν στον Πολωνό πρόεδρο τις απόψεις του για τον πόλεμο στο Ιράκ

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας που συναντήθηκαν στην πολωνική πόλη Βρότσλαφ υποσχέθηκαν να συνεργαστούν προκειμένου να διαμορφωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Σε κοινό ανακοινωθέν τους οι τρεις ηγέτες λένε ότι προτίθενται να εντείνουν τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις προκειμένου να ενισχύσουν τις επιχειρησιακές ικανότητες τους σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η σύνοδος κορυφής των χωρών του «Τριγώνου της Βαϊμάρης» αρχικά συνεκλήθη για να συζητηθεί η προετοιμασία της Πολωνίας ενόψει της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004.

Αλλά σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας οι συνομιλίες του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ με τον Πολωνό ομόλογό του Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι και το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ επισκιάστηκαν από το ζήτημα των διισταμένων απόψεων τους για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η Γαλλία και η Γερμανία ήταν αντίθετες στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ενώ η Πολωνία ήταν στο πλευρό των αμερικανοβρετανικών στρατευμάτων εισβολής και προσφέρθηκε μάλιστα να στείλει στρατεύματά της μετά την πτώση του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν για να διαχειριστούν ως κατοχικές δυνάμεις έναν από τους τομείς ευθύνης στη χώρα αυτή.

Μιλώντας πριν την ηγετική σύνοδο ο πρόεδρος της Πολωνίας δήλωσε ότι η χώρα του έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα.


Σάββατο 10 Μαΐου 2003 - 13:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Υποδοχή ήρωα σε ηγέτη του Ιράκ
 

Μετά από 23 χρόνια εξορίας ο Αγιατολάχ Μοχάμεντ Μπακρ αλ-Χακίμ επέστρεψε στο Ιράκ και έγινε δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό

Ενθουσιώδης υποδοχή επιφυλάχτηκε στον ηγέτη μίας από τις μεγαλύτερες ομάδες του Ιράκ, που επέστρεψε μετά από 23 χρόνια εξορίας, τα περισσότερα από τα οποία τα πέρασε στο Ιράν.

Πρόκειται για τον επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση Αγιατολάχ Μοχάμεντ Μπακρ αλ-Χακίμ, που ήταν αντίθετος στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν και έφτασε στο Ιράκ συνοδευόμενος από 30 οχήματα.
Ο ηγέτης αυτός έχει δηλώσει ότι το μέλλον του Ιράκ βρίσκεται στα χέρια του Ισλάμ και η επιστροφή του ανησυχεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αντιτίθενται στη δημιουργία μιας κυβέρνησης στα θρησκευτικά πρότυπα του Ιράν.

Συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Στο μεταξύ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου συζητείται το σχέδιο ψηφίσματος που έχουν καταθέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες για το μέλλον του Ιράκ, υπήρξαν αντιδράσεις από τη Γαλλία και τη Ρωσία για τον περιορισμένο ρόλο, που προβλέπεται για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Στα βόρεια του Ιράκ τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραματίστηκε όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν έπεσε, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών. Το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ατύχημα.


Σάββατο 10 Μαΐου 2003 - 14:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη έκρηξη στις Φιλιππίνες
 

Ένα από τα θύματα της προηγούμενης επίθεσης στις Φιλιππίνες

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 20 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, που σημειώθηκε σε αγορά, που ήταν γεμάτη με κόσμο, στις Φιλιππίνες.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένα από τα θύματα της έκρηξης, που σημειώθηκε στο νησί Μιντανάο, που βρίσκεται στα νότια της χώρας, είναι ο δράστης.

Στην ίδια περιοχή, είχε εκραγεί βόμβα και τον περασμένο μήνα, μια επίθεση που τότε αποδωθεί σε αυτονομιστική οργάνωση Μουσουλμάνων, η οποία, πάντως, αρνείται την ευθύνη.

Την εβδομάδα αυτή, η κυβέρνηση στις Φιλιππίνες διέκοψε τις συνομιλίες που είχε με την οργάνωση κατηγορώντας την για τρομοκρατία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.