Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-05-15

  1. «Προτεραιότητα: ο νόμος και η τάξη»
  2. Μακελειό στη Γερμανία
  3. Επανεξετάζεται το θέμα των κυρώσεων
  4. Διάβημα προς ΗΠΑ
  5. Αντιτρομοκρατικός πυρετός
  6. Τον Ιούνιο η «ετυμηγορία» για το ευρώ
  7. «Ούτε το 2007 η Τουρκία στην ΕΕ»
  8. Παραπομπή του ευρώ σε... βρετανικές καλένδες
  9. Προσφορά αμνηστίας από Πούτιν
  10. Τέλος πρώτου γύρου διαβουλεύσεων για Ιράκ
  11. Ταξιδιωτική οδηγία λόγω Αλ Κάιντα
  12. Δριμεία κριτική Ουάσινγκτον προς Ριάντ
  13. Πύρινη κόλαση σε ινδικό τραίνο

Πέμπτη 15 Μαΐου 2003 - 23:50 ('Ωρα Λονδίνου)
«Προτεραιότητα: ο νόμος και η τάξη»
 

Ο Πολ Μπρέμερ στην πρώτη του συνέντευξη από την άφιξή του στη Βαγδάτη

Ο νέος πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, είπε ότι η αποκατάσταση του νόμου και της τάξης στο Ιράκ θα είναι η προτεραιότητα του.

Στην πρώτη συνέντευξη τύπου από την άφιξή του στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπρέμερ παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο Ιράκ αλλά δεν πρόκειται για μια «χώρα σε αναρχία».

Ο κ. Μπρέμερ είπε επίσης ότι η αμερικανό-βρετανική συμμαχία είναι αποφασισμένη να εξαλείψει το πρώην κυβερνών κόμμα Μπάαθ που βοήθησε το Σαντάμ Χουσεΐν να παραμείνει στην εξουσία για τόσα χρόνια.

Η Μπάρμπαρα Πλετ του BBC λέει ότι η νέα κυβέρνηση δέχεται οξεία κριτική γιατί, όπως λέγεται, οι δυνάμεις κατοχής – ένα μήνα μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - δεν έχουν καταφέρει ακόμη να προφυλάξουν τη χώρα από την παρανομία και τις λεηλασίες.

Περισσότερη αστυνόμευση

«Είναι ευθύνη μου, ως διοικητής της προσωρινής αυτής αρχής … να κάνω και πάλι το Ιράκ ασφαλές,» δήλωσε ο κ. Μπρέμερ στους δημοσιογράφους.

Είπε, επίσης, ότι χιλιάδες Ιρακινοί αστυνομικοί επέστρεψαν στις θέσεις τους και ότι ενισχύσεις βρίσκονται καθ' οδόν.

«Θα φέρουμε σημαντικό αριθμό στρατιωτών στη χώρα – περίπου 15 χιλιάδες μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες – γιατί καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.»


Πέμπτη 15 Μαΐου 2003 - 23:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Μακελειό στη Γερμανία
 

H Γερμανία πέρσι θρήνησε 16 νεκρούς από παρόμοιο περιστατικό

Ηλικιωμένος άνδρας σκότωσε τη σύζυγό του και δύο γιατρούς, σε πόλη της δυτικής Γερμανίας, λίγο πριν αυτοκτονήσει.

Οι αστυνομικές αρχές είπαν ότι ο 69χρονος Ιταλός εισέβαλέ στα γραφεία των δύο γιατρών, σκοτώνοντας τον έναν ακαριαία και τραυματίζοντας μοιραία τον άλλο, λίγο πριν ο ίδιος στρέψει το όπλο προς τον εαυτό του, ενώ πλησίαζε η αστυνομία.

Οι δύο γιατροί πυροβολήθηκαν σε ξεχωριστά επεισόδια, με το δεύτερο γιατρό να πέφτει νεκρός από τα πυρά του δράστη 20 λεπτά μετά τον πρώτο.

Ο ένας γιατρός ήταν 45 ετών και ο άλλος, που υπέκυψε στα τραύματα του στο νοσοκομείο, ήταν 37 ετών.

Ο δράστης αυτοκτόνησε όταν η αστυνομία σταμάτησε το αυτοκίνητό του.

Οι αστυνομικοί στη συνέχεια εντόπισαν το πτώμα της 71χρονης συζύγου του δράστη και υποθέτουν ότι τη δολοφόνησε ο ίδιος.

Δεν είναι ακόμα σαφές ποιο είναι το κίνητρο των δολοφονιών, όμως η Γερμανία έχει ιστορικό με ανάλογες εγκληματικές επιθέσεις.

Πέρσι, ένας νεαρός ένοπλος σκότωσε 16 άτομα στην πόλη Ερφούρτη της ανατολικής Γερμανίας.

Ο νεαρός οπλοφορούσε παράνομα, αλλά το βασικό πρόβλημα της Γερμανίας, λένε οι ανταποκριτές, είναι ο αριθμός των παράνομων όπλων που εισήχθησαν στη χώρα μετά τους βαλκανικούς πολέμους της δεκαετίας του '90.


Πέμπτη 15 Μαΐου 2003 - 19:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Επανεξετάζεται το θέμα των κυρώσεων
 

Ο έλεγχος του ιρακινού πετρελαίου αποτελεί αιτία διαφωνιών

Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ φάνηκε να αποδέχεται συμβιβασμό στο θέμα των οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράκ.

Μιλώντας από την Σόφια ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής και όχι αναγκαστικά της άρσης των οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράκ.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως υποχώρηση των ΗΠΑ από κάποιες χώρες – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που έχουν το δικαίωμα άσκησης βέτο.

Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αντιτίθενται στην άρση των κυρώσεων, εκτός εάν επιστρέψουν οι επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ και διαβεβαιώσουν ότι στη χώρα δεν υπάρχουν όπλα μαζικού ολέθρου.

Η αναστολή των κυρώσεων σημαίνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη διατηρούν το δικαίωμα να τις ξαναεπιβάλουν , αντί – όπως μερικά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας φοβούνται – να αφήσουν το έλεγχο των πετρελαιοπηγών του Ιράκ σε διοικήσεις που θα καθοδηγούνται από τις ΗΠΑ.

Σε άλλες εξελίξεις:

•Το Ουμ Κασρ είναι η πρώτη πόλη που παραδίδεται σε τοπική διοίκηση. Ο έλεγχος της πόλης παραδίδεται από τους Βρετανούς στρατιώτες, που την είχαν καταλάβει πριν από επτά εβδομάδες, σε τοπικό συμβούλιο.

•Οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν αρκετά πρώην μέλη του ιρακινού καθεστώτος – ανάμεσα τους και έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο που ήταν στη λίστα με τους 55 πλέον καταζητούμενους – στην γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, το Τικρίτ.

Ρωσικές αντιρρήσεις

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είπε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο της αναστολής των κυρώσεων, μετά την επίσκεψη του στη Ρωσία, η οποία είναι αποφασισμένη να προφυλάξει τις συμβόλαια «μαύρου χρυσού» αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και τα χρήματα που της χρωστάει το Ιράκ.

Ο κ. Πάουελ είπε ότι η Ουάσιγκτον ανυπομονεί να διακινήσει το ιρακινό πετρέλαιο προκειμένου να εισρεύσουν χρήματα στη χώρα και η άρση των κυρώσεων είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό.

Ο κ. Πάουελ δήλωσε σίγουρος ότι η νέα κυβέρνηση στη Βαγδάτη θα λάβει υπόψιν της το χρέος των 8 δισεκατομμυρίων προς τη Ρωσία.

Η Μόσχα, που έχει το δικαίωμα άσκησης βέτο, έκανε σαφές στον Αμερικανό υπουργό ότι η επιτυχία κάθε κίνησης βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ θα επιλύσουν το ζήτημα των χρεών του Ιράκ και των συμβολαίων που έχουν συναφθεί με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν


Πέμπτη 15 Μαΐου 2003 - 21:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Διάβημα προς ΗΠΑ
 

O πρέσβης Λεβίτ θέλει να σταματήσει η προπαγάνδα

Ο Γάλλος πρέσβης στην Ουάσιγκτον έστειλε επιστολή στο αμερικανικό Κογκρέσο με την οποία διαμαρτύρεται για την «προκατάληψη» των αμερικανικών μέσων εναντίον της Γαλλίας.

Η επιστολή του Ζαν Ντέιβιντ Λεβίτ περιλαμβάνει μια λίστα εννέα «ψευδών» ειδήσεων που παρουσιάστηκαν από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως εκμυστηρεύτηκε εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στο BBC.

Η εκπρόσωπος είπε ότι το Παρίσι επιθυμεί να διακοπεί αυτή η προπαγάνδα εναντίον της Γαλλίας και να ενημερωθούν οι Γερουσιαστές για το ανακριβές των δημοσιευμάτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα 'Ουάσιγκτον Ποστ' οι Γάλλοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι πληροφορίες που περιέχουν τα δημοσιεύματα διοχετεύτηκαν στον Τύπο από ανθρώπους της κυβέρνησης Μπους.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η Γαλλία θα πληρώσει τις συνέπειες της άρνησης της να λάβει μέρος στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Όμως ανώτερο στέλεχος, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα 'Ουάσιγκτον Ποστ' xαρακτήρισε «ανοησίες» τους ισχυρισμούς της Γαλλίας.

Η λίστα με τα «ψεύδη»

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ αλλά και πριν απ' αυτόν, ακούγονταν απειλές για μποϊκοτάρισμα των γαλλικών προϊόντων. Ανάλογες προτάσεις για αποκλεισμό των αμερικανικών προϊόντων γίνονταν και στη Γαλλία.

Ο διπλωματικός συντάκτης του ΒΒC, ο Μπάρναμπυ Μέισον λέει ότι η εκστρατεία της παραπληροφόρησης από στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης είναι πολύ πιο σοβαρή από τον εμπορικό αποκλεισμό.

Οι «ψευδείς» ιστορίες που λέγεται ότι απαριθμούνται στην λίστα του Γάλλου πρέσβη περιλαμβάνουν:

•Ισχυρισμούς ότι η Γαλλία και η Γερμανία είχαν προμηθεύσει το 1998 το Ιράκ με διακόπτες που χρησιμοποιούνται στην ενεργοποίηση πυρηνικών όπλων.

•Πληροφορία «μέλους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών» που θέλει τη Γαλλία να διαθέτει μονάδες του ιού της ευλογιάς

•Δημοσίευμα που κατηγορεί δύο γαλλικές εταιρείες ότι προμήθευαν το Ιράκ με ανταλλακτικά για αεροπλάνα και ελικόπτερα.

•Αρκετές ιστορίες για αγοραπωλησίες πυραύλων, εξαρτημάτων ραντάρ και μαχητικών αεροσκαφών.

•Ισχυρισμούς ότι Γάλλοι αξιωματούχοι στη Συρία βοήθησαν στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν να ξεφύγουν από τις αμερικανικές δυνάμεις προμηθεύοντας τα με Γαλλικά διαβατήρια.


Πέμπτη 15 Μαΐου 2003 - 16:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιτρομοκρατικός πυρετός
 

O Κόλιν Πάουελ είχε απαιτήσει την εξάρθρωση «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Όλες οι πτήσεις από τη Βρετανία προς την Κένυα ακυρώθηκαν από το απόγευμα της Πέμπτης καθώς η Ένωση Βρετανικών ταξιδιωτικών Γραφείων έλαβε πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών για ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον βρετανικών αεροσκαφών.

Η κυβέρνηση της Κένυας ανακοίνωσε ότι ενδεχομένως υπάρχει σχέδιο επίθεσης εναντίον αμερικανικών και βρετανικών στόχων.

Εν τω μεταξύ ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε τη σύλληψη αρκετών μελών οργάνωσης που όπως υποστηρίζει προετοίμαζαν επίθεση σε πρεσβεία μεγάλης δυτικής χώρας στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι συλληφθέντες προετοίμαζαν ακόμη απαγωγές Λιβανέζων αξιωματούχων αλλά και επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων της χώρας.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Βηρυτό, στην ανακοίνωση γίνονταν ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία που προσέφεραν οι αρχές της Συρίας.

Υπενθυμίζεται ότι τις δυο χώρες επισκέφθηκε πρόσφατα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και άσκησε ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις για την εξάρθρωση οργανώσεων που ο ίδιος χαρακτήρισε τρομοκρατικές.

Παράλληλα οι μυστικές υπηρεσίες της Ρουμανίας ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν τρομοκρατικές επιθέσεις που όπως υποστηρίζουν σχεδίαζαν Ιρακινοί εναντίον Δυτικών και ισραηλινών στόχων στη Ρουμανία.

Η Ρουμανία συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ στην εισβολή του Ιράκ παρέχοντας άδειες διέλευσης για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Κριτική στη σαουδική Αραβία

Εν τω μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν την Σαουδική Αραβία επειδή δεν είχε λάβει επαρκή μέτρα για να αποτραπούν οι επιθέσεις.

Στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου είπε ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους το γεγονός ότι στο έδαφός τους δρουν τρομοκράτες.

Ο Άρι Φλάισερ είπε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν στη Σαουδική Αραβία κάθε συνδρομή για τον εντοπισμό και την εξάρθρωση των τρομοκρατών, διότι εκτός από τους πολίτες δυτικών χωρών στόχοι είναι και οι ίδιοι οι Σαουδάραβες.

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπας Σαούντ Αλ Φαισάλ, είπε ότι οι επιθέσεις, από τις οποίες σημειωτέον σκοτώθηκαν 34 άτομα, κατέδειξαν τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα ασφαλείας του βασιλείου.


Πέμπτη 15 Μαΐου 2003 - 09:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Τον Ιούνιο η «ετυμηγορία» για το ευρώ
 

Ο Γκόρντον Μπράουν θεωρεί ανέτοιμη τη Βρετανία για την ευρωζώνη, με βάση 5 οικονομικούς δείκτες

Στις 9 Ιουνίου θα αποφασίσει η βρετανική κυβέρνηση αν θα προτείνει την ένταξη της χώρας στην ευροζώνη ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο στο Λονδίνο.

Νωρίτερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, πιστεύεται πως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χώρα του δεν είναι έτοιμη για να υιοθετήσει το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα.

Μάλιστα βρετανικές κυβερνητικές πηγές είπαν στο BBC ότι η σύσταση του κ. Μπράουν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, ύστερα από εντατικές διαβουλεύσεις των δύο ανδρών.

Όπως είναι γνωστό ο κ. Μπλερ είναι πιο θετικά διακείμενος προς την υιοθέτηση του ευρώ απ΄ όσο ο αποκαλούμενος και «τσάρος της βρετανικής οικονομίας, κ. Μπράουν.

Ο Γκόρντον Μπράουν έχει θέσει πέντε οικονομικά κριτήρια, πέντε οικονομικούς δείκτες που καθορίζουν εάν η Βρετανία μπορεί να μπει στη ζώνη του ευρώ χωρίς αναταράξεις και προβλήματα.


Οι Βρετανοί δεν προβλέπεται να κάνουν το ευρώ εθνικό τους νόμισμα για τουλάχιστον λίγα ακόμη χρόνια
Σύμφωνα με το Βρετανό πολιτικό τα κριτήρια αυτά δεν πληρούνται προς το παρόν.

Η κυβέρνηση των Εργατικών είχε εξαγγείλει λίγο μετά την εκλογή της το 1997, ότι όταν θεωρήσει τη χώρα έτοιμη για το ευρώ θα προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε ο βρετανικός λαός να αποφασίσει εάν επιθυμεί να καταργηθεί η στερλίνα και να αντικατασταθεί από το ευρώ.

Σύμφωνα με πολιτικό συντάκτη του BBC απ' ότι φαίνεται δημοψήφισμα δεν πρόκειται να διεξαχθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2005, στις οποίες ο κ. Μπλερ θα διεκδικήσει την επανεκλογή του με κέντρο βάρους εσωτερικά πολιτικά θέματα (απασχόληση, παιδεία, υγεία, αστυνόμευση κτλ.), και μετά από τις εκλογές, ενδεχομένως να επαναφέρει το θέμα του ευρώ.


Πέμπτη 15 Μαΐου 2003 - 11:50 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ούτε το 2007 η Τουρκία στην ΕΕ»
 

Ο Μπερλουσκόνι προέβλεπε ένταξη της Τουρκίας το 2007

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο η Τουρκία θα είναι έτοιμη να ενταχθεί στην κοινότητα το 2007.

Ο κύριος Φερχόιγκεν ουσιαστικά διαφώνησε με τις «υπερβολικά αισιόδοξες» - όπως τις χαρακτήρισε- εκτιμήσεις του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι που είχε πει την Δευτέρα από την Άγκυρα ότι η Τουρκία θα ενταχθεί στην ΕΕ μέχρι το 2007.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στις Βρυξέλλες Γιώργος Δαράτος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, διαβεβαίωσε τον Φερχόιγκεν ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες για τον εκδημοκρατισμό της».

Ο κύριος Γκιουλ είπε μεταξύ άλλων ότι το εθνικό πρόγραμμα της Τουρκίας για τις μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσει να προωθείται τμηματικά και πως η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει στο τέλος του μήνα τα σχέδια νόμου για την εφαρμογή των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης-απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των τουρκοκυπριακών ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ως προς το Κυπριακό ο κύριος Γκιουλ δεν δεσμεύτηκε απέναντι στον κοινοτικό συνομιλητή του ως προς τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνησή του για να διευκολύνει την επίλυση του προβλήματος. Τόνισε όμως ότι οι πρωτοβουλίες των ηγεσιών των δυο πλευρών στο νησί είναι πολύ θετικές και πρέπει να συνεχιστούν.

Ο κύριος Γκιουλ είχε ιδιαίτερη συνάντηση και με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου στο περιθώριο της συνάντησης της συντακτικής συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης.


Πέμπτη 15 Μαΐου 2003 - 09:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραπομπή του ευρώ σε... βρετανικές καλένδες
 

Ο Γκόρντον Μπράουν θεωρεί ανέτοιμη τη Βρετανία για την ευρωζώνη, με βάση 5 οικονομικούς δείκτες

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, πιστεύεται πως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χώρα του δεν είναι έτοιμη για να υιοθετήσει το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα.

Μάλιστα βρετανικές κυβερνητικές πηγές είπαν στο BBC ότι η σύσταση του κ. Μπράουν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, ύστερα από εντατικές διαβουλεύσεις των δύο ανδρών.

Όπως είναι γνωστό ο κ. Μπλερ είναι πιο θετικά διακείμενος προς την υιοθέτηση του ευρώ απ΄ όσο ο αποκαλούμενος και «τσάρος της βρετανικής οικονομίας, κ. Μπράουν.

Ο Γκόρντον Μπράουν έχει θέσει πέντε οικονομικά κριτήρια, πέντε οικονομικούς δείκτες που καθορίζουν εάν η Βρετανία μπορεί να μπει στη ζώνη του ευρώ χωρίς αναταράξεις και προβλήματα.


Οι Βρετανοί δεν προβλέπεται να κάνουν το ευρώ εθνικό τους νόμισμα για τουλάχιστον λίγα ακόμη χρόνια
Σύμφωνα με το Βρετανό πολιτικό τα κριτήρια αυτά δεν πληρούνται προς το παρόν.

Η κυβέρνηση των Εργατικών είχε εξαγγείλει λίγο μετά την εκλογή της το 1997, ότι όταν θεωρήσει τη χώρα έτοιμη για το ευρώ θα προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε ο βρετανικός λαός να αποφασίσει εάν επιθυμεί να καταργηθεί η στερλίνα και να αντικατασταθεί από το ευρώ.

Σύμφωνα με πολιτικό συντάκτη του BBC απ' ότι φαίνεται δημοψήφισμα δεν πρόκειται να διεξαχθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2005, στις οποίες ο κ. Μπλερ θα διεκδικήσει την επανεκλογή του με κέντρο βάρους εσωτερικά πολιτικά θέματα (απασχόληση, παιδεία, υγεία, αστυνόμευση κτλ.), και μετά από τις εκλογές, ενδεχομένως να επαναφέρει το θέμα του ευρώ.


Πέμπτη 15 Μαΐου 2003 - 10:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Προσφορά αμνηστίας από Πούτιν
 

Η πρόταση Πούτιν περί αμνηστίας αφορά όσους αντάρτες δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε στη ρωσική κάτω βουλή (Δούμα), νομοθεσία που θα προσφέρει γενική αμνηστία σε Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες.

Το μέτρο είχε εξαγγελθεί από το Ρώσο πρόεδρο στις αρχές του χρόνου, όταν οι Τσετσένοι ενέκριναν ένα νέο Σύνταγμα, με σαφή φιλορωσικά χαρακτηριστικά.

Η αμνηστία που προτείνει ο κ. Πούτιν δεν θα καλύπτει πάντως τη διάπραξη δολοφονιών και άλλων σοβαρών εγκλημάτων.

Η πρόταση Πούτιν γίνεται μία ημέρα μετά τη βομβιστική επίθεση σε χωριό της Τσετσενίας, που προκάλεσε το θάνατο 14 και τον τραυματισμό περισσότερων από 140 ατόμων.

Βομβιστής ήταν μια γυναίκα που πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε πάνω της με στόχο τον επικεφαλής της φιλορωσικής διοίκησης της δημοκρατίας, ο οποίος όμως διέφυγε σώος και αβλαβής.

Λουτό αίματος

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια θρησκευτικής γιορτής στο χωριό Ιλισκάν-Γιουρτ όταν, σύμφωνα με αξιωματούχους, η γυναίκα-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά τη στιγμή που πλησίαζε μέλη της τοπικής διοίκησης, βρισκόταν μέσα στο πλήθος.

Πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοια επίθεση αυτοκτονίας μέσα σε διάστημα τριών μόλις ημερών.

Την Δευτέρα 59 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και περίπου 200 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε σε εγκαταστάσεις κυβερνητικών κτιρίων στα βόρεια της Τσετσενίας.


Πέμπτη 15 Μαΐου 2003 - 07:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Τέλος πρώτου γύρου διαβουλεύσεων για Ιράκ
 

Οι πρέσβεις της Βρετανίας, Σερ Τζέρεμι Γκρινστοκ (αρ.) και των ΗΠΑ, Τζον Νεγκροπόντε (δ.) υπόσχονται τροποποιήσεις στο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων επί του αμφιλεγόμενου αμερικανοβρετανικού σχεδίου ψηφίσματος για το Ιράκ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές χώρες-μέλη του Σώματος έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τον περιορισμένο ρόλο που δίνει το σχέδιο αυτό στα Ηνωμένα Έθνη αλλά και για το ότι προβλέπει κυρίαρχο ρόλο των δυνάμεων κατοχής (ΗΠΑ και Βρετανίας) στη διαχείριση του ιρακινού πετρελαίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποσχεθεί ότι θα καταθέσουν σύντομα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα τροποποιημένο κείμενο το οποίο -λένε- θα λαμβάνει υπόψιν του ορισμένες από τις επιφυλάξεις των άλλων χωρών.


Η διαχείριση των ιρακινών πετρελαίων αποτελεί σημείο τριβής
Ο Αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκροπόντε, εξέφρασε την ελπίδα ότι το νέο κείμενο θα έλθει προς ψήφιση κάποια στιγμή της ερχόμενης εβδομάδας.

Αλλά ο ανταποκριτής του ΒΒC στην έδρα του ΟΗΕ χαρακτηρίζει την πρόβλεψη του Αμερικανού διπλωμάτη υπεραισιόδοξη, δεδομένων των σοβαρών αντιρρήσεων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως η Γαλλία και η Ρωσία.

Συμφώνησαν στο ότι... διαφωνούν για το Ιράκ

Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε μετά τις χθεσινές συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με τη ρωσική ηγεσία ότι οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το τι δέον γενέσθαι στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, επανέλαβε στον κ. Πάουελ τη θέση της χώρας του ότι οι επιθεωρητές όπλων των Η.Ε. θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και στη συνέχεια μπορούν να αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις.


Πέμπτη 15 Μαΐου 2003 - 06:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Ταξιδιωτική οδηγία λόγω Αλ Κάιντα
 

Στιγμιότυπο μετά από την περυσινή διπλή βομβιστική επίθεση στην Κένυα, που αποδόθηκε στην Αλ Κάΐντα

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί όσους Αμερικανούς σχεδίαζαν να επισκεφθούν την ανατολική Αφρική να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους, διότι -όπως ισχυρίζεται- υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνουν στόχος τρομοκρατών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην περιοχή αυτή δρουν υποστηρικτές του τρομοκρατικού δικτύου Αλ Κάιντα και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Κένυας έχει ήδη ανακοινώσει ότι διαθέτει πληροφορίες για σχέδια επιθέσεων με στόχους βρετανικά και αμερικανικά συμφέροντα πριν από το τέλος Μαΐου.

Εξάλλου το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί ότι ομάδες που έχουν σχέση με την Αλ Κάιντα ενδέχεται να σχεδιάζουν επιθέσεις κατά Αμερικανών πολιτών και αμερικανικών συμφερόντων στη Μαλαισία.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν ο κίνδυνος είναι υψηλός στην πολιτεία Σαμπάχ, όπου δρα η παράνομη οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια.


Πέμπτη 15 Μαΐου 2003 - 05:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Δριμεία κριτική Ουάσινγκτον προς Ριάντ
 

Ριάντ: Έρευνα ανάμεσα στα ερείπια κτιρίων και συντρίμμια αυτοκινήτων μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης Δευτέρας

Τρεις μέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Ριάντ οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν την Σαουδική Αραβία επειδή δεν είχε λάβει επαρκή μέτρα για να αποτραπούν οι επιθέσεις.

Στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου είπε ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους το γεγονός ότι στο έδαφός τους δρουν τρομοκράτες.


Σε πολλά κτίρια - στόχους των βομβιστών το μόνο που έμεινε όρθιο ήταν ο σκελετός από σκυρόδεμα
Ο Άρι Φλάισερ είπε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν στη Σαουδική Αραβία κάθε συνδρομή για τον εντοπισμό και την εξάρθρωση των τρομοκρατών, διότι εκτός από τους πολίτες δυτικών χωρών στόχοι είναι και οι ίδιοι οι Σαουδάραβες.

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπας Σαούντ Αλ Φαισάλ, είπε ότι οι επιθέσεις, από τις οποίες σημειωτέον σκοτώθηκαν 34 άτομα, κατέδειξαν τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα ασφαλείας του βασιλείου.

Στο μεταξύ ο αμερικανός πρέσβης στο Ριάντ, Ρόμπερτ Τζόρνταν, είπε ότι είχε ζητήσει από τους Σαουδάραβες να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας στα κτιριακά συγκροτήματα όπου έμεναν οι ξένοι πολίτες, μετά από πληροφορίες ότι μπορεί να υπάρξουν επιθέσεις.

Τα θύματα της τριπλής επίθεσης, εκτός από τους 9 καμικάζι, ήταν:
•8 Αμερικανοί
•7 Σαουδάραβες
•2 Ιορδανοί
•3 Φιλιππινέζοι
•1 Λιβανέζος
•1 Αυστραλός
•1 Ελβετός
•1 Ιρλανδός
•1 Βρετανός
«Οι Σαουδάραβες όμως δεν ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας» είπε ο Αμερικανός πρέσβης.

Απαντώντας, ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Πρίγκιπας Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν, είπε ότι ορισμένα μέτρα ελήφθησαν, κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί πουθενά ασφάλεια 100%.

«Ούτε εμείς ούτε εσείς, στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορείτε να εγγυηθείτε ότι δεν θα συμβεί τίποτε όταν ένα παράλογο άτομο έχει αποφασίσει να πεθάνει» τόνισε ο Σαουδάραβας πρέσβης.


Πέμπτη 15 Μαΐου 2003 - 04:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Πύρινη κόλαση σε ινδικό τραίνο
 

Ένα από τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας που τυλίχθηκε στις φλόγες

Στην Ινδία τουλάχιστον 35 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο από πυρκαγιά που ξέσπασε σε επιβατική αμαξοστοιχία, στη βορειοανατολική πολιτεία Παντζάμπ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας τα τρία τελευταία βαγόνια του εξπρές τραίνου, που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Βομβάη στο Αμριτσάρ, τυλίχθηκαν στις φλόγες κοντά στην πόλη Λουντιάνα.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 το πρωί, όταν οι περισσότεροι επιβάτες κοιμόντουσαν.

Ένα από τα βαγόνια καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τη φωτιά.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς δεν μπορούσαν να ανοίξουν οι πόρτες των βαγονιών που είχαν παραδοθεί στις φλόγες.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν ανασύρει από το τραίνο 35 σορούς, ενώ οι αρχές λένε ότι αγνοούνται μερικοί επιβάτες.

Δεκάδες επιβάτες μεταφέρθηκαν με εγκαύματα και τραύματα σε νοσοκομεία της πόλης Λουντιάνα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία της πυρκαγιάς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.