Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-05-16

  1. Εκρήξεις συγκλονίζουν την Καζαμπλάνκα
  2. «Αποτύχαμε» στην προστασία των πολιτών
  3. «Η διάλυση του Μπάαθ»
  4. Και πάλι υποψήφιος
  5. Προβλήματα στον παράδεισο
  6. Κομισιόν: Δεν υπάρχει διπλό εμπάργκο στην Κύπρο
  7. Παραιτήθηκε ο Ερεκάτ
  8. Άρση των κυρώσεων ζητούν ΗΠΑ-Γερμανία
  9. Στα σκαριά η εκλογή «Προέδρου της Ευρώπης»
  10. Υποσχέσεις Μπρέμερ για το Ιράκ
  11. Αντιτρομοκρατικός συναγερμός
  12. Αργεντινή: Σχηματίζεται η νέα κυβέρνηση
  13. «Νέο» σχέδιο για Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Σάββατο 17 Μαΐου 2003 - 00:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκρήξεις συγκλονίζουν την Καζαμπλάνκα
 


Σειρά εκρήξεων σημειώθηκαν στο κέντρο της μεγαλύτερης πόλης στο Μαρόκο, της Καζαμπλάνκα, Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν οτι άκουσαν τουλάχιστον τρεις εκρήξεις.

Δημοσιογράφος είπε οτι στόχοι πρέπει να ήταν ένα εβραϊκό κλάμπ, ένα ξενοδοχείο και ένα ισπανικό κέντρο.

Ο ίδιος αναφέρει οτι είναι πιθανό να υπάρχουν νεκροί.


Παρασκευή 16 Μαΐου 2003 - 23:31 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αποτύχαμε» στην προστασία των πολιτών
 

Το FBI θέλει να μεταβεί στον τόπο των επιθέσεων

Στον απόηχο των βομβιστικών επιθέσεων στη Ριάντ και εν μέσω των αντιτρομοκρατικών προειδοποιήσεων, η Σαουδική Αραβία υπόσχεται να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να διαφυλάξει την ασφάλεια των πολιτών.

Ο σύμβουλος του Πρίγκιπα Αμπντουλάχ, σε μια αυστηρή προειδοποίηση προς τους τρομοκράτες, είπε ότι το βασίλειο «δεσμεύεται» για την ασφάλεια των πολιτών.

Στο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί ερωτηματικά για το βαθμό συνεργασίας της Σαουδικής Αραβίας με άλλες δυνάμεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Όμως ο πολιτικός σύμβουλος Αντέλ αλ Τζουμπέιρ λέει : «Δεν είχαμε ποτέ συνεργαστεί τόσο στενά με τις ΗΠΑ, όσο συνεργαζόμαστε τώρα».

«Εάν αποτύχαμε; Ναι, τη Δευτέρα αποτύχαμε. Θα μάθουμε από αυτό το λάθος και δεν θα το επαναλάβουμε.»

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τώρα για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης στην πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Επίσης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν την Κένυα και γενικότερα την ανατολική Αφρική, ενώ η Βρετανία ματαίωσε επ' αόριστον τις πτήσεις της προς και από την Κένυα.

Δύσκολη η συνεργασία

Εάν η Σαουδική Αραβία δώσει την άδεια , ειδική ομάδα του FBI είναι πιθανό να ταξιδέψει στην περιοχή για να διεξάγει έρευνες στον τόπο των επιθέσεων.

Ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για συνεργασία – σε γενικές γραμμές - της Σαουδικής Αραβίας, υπάρχουν ακόμα κάποιες αμφιβολίες για τις διαθέσεις του βασιλείου.

Ο πρώην υποδιοικητής του FBI, Γουέλντον Κένεντι, είπε ότι η σαουδική Αραβία είχε αρνηθεί να επιτρέψει την είσοδο σε πράκτορες του FBI που θα ανέκριναν τους συλληφθέντες για την τρομοκρατική επίθεση του 1996, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 19 Αμερικανών στρατιωτών.

Ένα από τα προβλήματα, λένε οι ειδικοί, είναι ότι ενώ η Σαουδική Αραβία παραμένει μια εξαιρετικά κλειστή κοινωνία, είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζει κανείς τι συμβαίνει εκεί.


Παρασκευή 16 Μαΐου 2003 - 19:53 ('Ωρα Λονδίνου)
«Η διάλυση του Μπάαθ»
 

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν το Μπάαθ να είναι μια οργανωμένη δύναμη

Χιλιάδες μέλη του πρώην κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ στο Ιράκ απομακρύνθηκαν από τις κυβερνητικές θέσεις τους και αποκλείστηκαν από οποιαδήποτε απασχόληση του δημοσίου.

Η κίνηση αυτή συντελεί στη διάλυση του κόμματος , «καρφώνοντας ένα μαχαίρι στην καρδιά του», όπως είπε χαρακτηριστικά ανώτατος αξιωματούχος από το γραφείο της νέας αμερικανικής πολιτικής διοίκησης στο Ιράκ.

Η απόφαση ανακοινώθηκε μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του νέου διοικητή, Πολ Μπρέμερ, για εξάλειψη της βάσης στην οποία στήριζε τη δύναμή του ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ έχουν επίσης ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά της παρανομίας, η οποία μαστίζει τη χώρα τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, από την πτώση, δηλαδή, του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Αξιωματούχος από το αμερικανικό Γραφείο για την Ανοικοδόμηση και την Ανθρωπιστική Βοήθεια (ORHA) είπε ότι τα μέλη του κόμματος Μπάαθ ενισχύουν την εγκληματικότητα και τα αντιαμερικανικά αισθήματα στο Ιράκ.

Σε άλλες εξελίξεις:

•Η Διεθνής Αμνηστία ερευνά τους ισχυρισμούς Ιρακινών κρατουμένων πολέμου ότι υπέστησαν βασανιστήρια από τους Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες.

•Ανακαλύφθηκαν οι σωροί 45 ατόμων σε ομαδικό τάφο της πόλης Καρμπάλα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες.

Συλλήψεις πολιτών

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δεχθεί επικρίσεις για την αδυναμία τους να επιβάλουν το νόμο και την τάξη στο Ιράκ.

Έχουν συλληφθεί και παιδιά

Αλλά ένας από τους ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους στη Βαγδάτη, ο υποστράτηγος Μπάφορντ Μπλάουντ, είπε ότι ο αριθμός της στρατιωτικής αστυνομίας στην πρωτεύουσα του Ιράκ θα διπλασιαστεί φτάνοντας τα τέσσερις χιλιάδες μέλη, μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι Αμερικανικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους στους δρόμους των πόλεων για να προλάβουν τις λεηλασίες και έχουν συλλάβει περίπου 300 άτομα, ανάμεσα τους και παιδιά δέκα ετών.

Ο υποστράτηγος Μπλάουντ είπε ότι στο μέλλον όσοι συλλαμβάνονται με την κατηγορία της λεηλασίας θα κρατούνται για περίπου τρεις εβδομάδες αντί για ώρες ή ημέρες, όπως συμβαίνει σήμερα.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναρτήσει στους τοίχους αφίσες στα αραβικά εξηγώντας τις αρνητικές επιπτώσεις των λεηλασιών στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας.

Η διάλυση του Μπάαθ

Ο αποκλεισμός των μελών του κόμματος Μπάαθ από το δημόσιο τομέα θα επηρεάσει περίπου 15-30 χιλιάδες οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Το Σάββατο θα ξεκινήσει μια διαδικασία συνεντεύξεων με τα μέλη του Μπάαθ και εξέτασης των φακέλων τους.

Μέχρι και δύο χιλιάδες ανώτατα στελέχη του κόμματος Μπάαθ βρίσκονται σε θέσεις στα υπουργεία του Ιράκ, λένε οι ΗΠΑ.

Η αμερικανική διοίκηση αναγνωρίζει ότι η απομάκρυνση των μελών του πρώην κυβερνώντος κόμματος από το δημόσιο τομέα θα προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία του.


Παρασκευή 16 Μαΐου 2003 - 20:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Και πάλι υποψήφιος
 

O Τζορτζ Μπους θέλει και πάλι να γευτεί τη νίκη

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεση του να θέσει και πάλι υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου μετέφεραν τα σχετικά έγγραφα στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εκλογών, όπως είπαν διοικητικοί αξιωματούχοι.

Ο κ. Μπους έχει και πάλι το δικαίωμα να δεχθεί δωρεές, να προσλάβει προσωπικό και να ανοίξει το προεκλογικό του γραφείο.

Παρά τους αργούς ρυθμούς της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου βρίσκεται στα ύψη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και την απόφασή του να κηρύξει πόλεμο στο Ιράκ.

Στις προεδρικές εκλογές του 2000, ο Τζορτζ Μπους νίκησε το Δημοκρατικό αντίπαλό του Αλ Γκορ με μικρό ποσοστό.

Οι επόμενες εκλογές έχουν προγραμματιστεί για το Νοέμβριο του 2004.

Πόλεμος και τρομοκρατία

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσιγκτον, Νικ Μπράιαντ λέει ότι ο Τζορτζ Μπους είναι αποφασισμένος να αποφύγει τα πολιτικά λάθη του πατέρα του, ο οποίος κέρδισε μεν τον πόλεμο του Περσικού το 1991, αλλά έχασε τις προεδρικές εκλογές.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τζορτζ Μπους αναμένεται να επικεντρωθεί στις προσπάθειες για την ανάκαμψη της οικονομίας με ένα σχέδιο φοροαπαλλαγών.


Ο τρόπος με τον οποίο διεξήγε τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας και το θέμα της εθνικής ασφάλειας αναμένεται επίσης να πρωταγωνιστήσουν στην μάχη για την προεδρική καρέκλα.

Αντιθέτως οι Δημοκρατικοί θα εστιάσουν την προεκλογική εκστρατεία τους στην κακή πορεία της οικονομίας και στην αποσταθεροποίηση του Ιράκ μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.


Παρασκευή 16 Μαΐου 2003 - 22:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Προβλήματα στον παράδεισο
 

Τα ξενοδοχεία της Μομπάσας δέχθηκαν ισχυρό πλείγμα μετά τη βομβιστική επίθεση στο ισραηλινό ξενοδοχείο

Ο τουρισμός είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων για την Κένυα και ο βασικός τρόπος εισαγωγής συναλλάγματος στη χώρα της ανατολικής Αφρικής.

Πριν από έξι μήνες, η έκρηξη που σημειώθηκε σε πολυσύχναστο ξενοδοχείο ισραηλινής ιδιοκτησίας στον Ινδικό Ωκεανό, προκάλεσε τον πανικό και έγινε η αιτία να ακυρωθούν πακέτα διακοπών.

Και τώρα οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις λένε πως εάν η απόφαση της Βρετανίας να ματαιώσει όλες τις πτήσεις προς την Κένυα δεν αρθεί σύντομα, τότε οι οικονομικές συνέπειες για την αφρικανική αυτή χώρα θα είναι οδυνηρές.

«Πιαστήκαμε εξ' απροόπτου. Ευτυχώς, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο λίγες ακυρώσεις διακοπών. Αλλά εάν αυτό συνεχιστεί τότε θα πληγεί σοβαρά η τουριστική βιομηχανία και η οικονομία γενικότερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό», λέει ο Μπούσρα Σουλτάν, διευθυντής ταξιδιωτικού γραφείου στο Ναϊρόμπι.

Περίπου μισό εκατομμύριο Κενυάτες ζουν από τον τουρισμό.

Ο Βρετανός τουρίστας

Η Κένυα κερδίζει κάθε χρόνο περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια από τους εκατό χιλιάδες Βρετανούς τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα της ανατολικής Αφρικής.

«Δεκάδες χιλιάδες Κενυάτες – υπάλληλοι ξενοδοχείων, χορευτές, και οδηγοί στα σαφάρι – θα χάσουν τις δουλειές τους , εάν η απαγόρευση των πτήσεων συνεχιστεί», λέει ο Τζέικ Κουκ, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Τουρισμού της Κένυας.

Η Μπρίτις Έργουεϊς (British Airways) εκτελεί καθημερινά πτήσεις από και προς την Κένυα, μεταφέροντας επιβάτες αλλά και φορτία..

Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες μεταφοράς των φορτίων, κυρίως αυτοί με συμβόλαια μερικής απασχόλησης, φοβούνται ότι θα χάσουν τις δουλειές τους.

«Εργάζομαι σε μια φορτωτική εταιρεία και η διοίκηση, ήδη, κάνει λόγο για περικοπές», λέει ο Φρέντερικ Μπόκα , του οποίου η εταιρεία συνεργάζεται με την British Airways.

«Φοβάμαι ότι θα χάσω τη δουλειά μου, αλλά έχω οικογένεια και άλλους ανθρώπους που βασίζονται σε 'μένα»

Τον περασμένο Νοέμβριο, άγνωστοι που υπάρχουν υποψίες ότι ήταν συνεργάτες της Αλ Κάιντα , εκτόξευσαν δύο πυραύλους εναντίον αεροσκάφους που είχε απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο της Κένυας και στο οποίο επέβαιναν Ισραηλινοί.

Οι πύραυλοι μπορεί να αστόχησαν αλλά λίγο αργότερα αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικά εισέβαλε σε ξενοδοχείο βόρεια της Μομπάσας, προκαλώντας το θάνατο τριών Ισραηλινών και έντεκα Κενυατών.


Παρασκευή 16 Μαΐου 2003 - 16:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Κομισιόν: Δεν υπάρχει διπλό εμπάργκο στην Κύπρο
 

Η Κομισιόν διέψευσε τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών

Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος

«Δεν υπάρχει κανένα εμπάργκο της Κοινότητας εις βάρος του βορείου τμήματος της Κύπρου». Αυτή είναι η επίσημη θέση της Κομισιόν η οποία διαψεύδει τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ περί της άρσης του «διπλού εμπάργκο».

Δεν υπάρχει εμπάργκο της Ένωσης στην εξαγωγή προϊόντων από την Βόρεια Κύπρο. Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτή την έκφραση, αυτό τον όρο» δήλωσε εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν» απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις.

«Αυτό που υπάρχει» εξήγησε ο ίδιος «είναι μια απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που λέει ότι τα προϊόντα του βορείου τμήματος της Κύπρου δεν μπορεί να εξάγονται συνοδευόμενα από πιστοποιητικά προέλευσης τα οποία δεν έχει εκδώσει η νόμιμη κοινότητα της Κύπρου».

Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι εξαγωγής των τουρκοκυπριακών προϊόντων προς την κοινότητα. «Θα μπορούσαν λ.χ να περνούν και μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να εξάγονται από τα λιμάνια της.

Τέλος ο ίδιος εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι στα τέλη Μαϊου-αρχές Ιουνίου η Κομισιόν θα υιοθετήσει ένα κείμενο προτάσεων με μια δέσμη μέτρων που θα αποβλέπουν στην προσέγγιση της βόρειας, τουρκοκρατούμενης Κύπρου με την κοινότητα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας το κείμενο αυτό θα προβλέπει ελάσσονος σημασίας κοινοτικές χρηματοδοτήσεις πάντοτε μέσω των ΗΕ, στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, το ύψος των οποίων θα κυμαίνεται μεταξύ πέντε και 15 εκατομμυρίων ευρώ.


Παρασκευή 16 Μαΐου 2003 - 10:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραιτήθηκε ο Ερεκάτ
 

Οι ΗΠΑ εκφράζουν τη στήριξή τους στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του

Την παραίτησή του υπέβαλε στον νέο πρωθυπουργό των Παλαιστινίων ο βασικός Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ-ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Ερεκάτ παρέδωσε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς (γνωστό και ως Αμπού Μάζεν) την Πέμπτη αλλά μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής δεν υπήρχαν πληροφορίες για τα αίτια που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Ο νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός έχει κατηγορηθεί από στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής για παραγκωνισμό του εκλεγμένου ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ ο οποίος παραμένει αποκλεισμένος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα.

Την απομάκρυνση του Αραφάτ από τα πολιτικά δρώμενα είχε ζητήσει από το περασμένο καλοκαίρι ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ο οποίος έχει εκφράσει την αμέριστη υποστήριξή του στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού.


Παρασκευή 16 Μαΐου 2003 - 10:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Άρση των κυρώσεων ζητούν ΗΠΑ-Γερμανία
 

Η αποδοχή των προτάσεων Πάουελ θεωρήθηκε ευκερεία συμφηλίωσης ΗΠΑ-Γερμανίας

Το αμερικανικό αίτημα για άμεση άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράκ αποδέχτηκε ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ύστερα από συνάντησή του στο Βερολίνο με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

Οι δυο άνδρες ζήτησαν να αρθούν οι κυρώσεις όσο το δυνατόν συντομότερα.

Στόχος της επίσκεψης Πάουελ στη Γερμανία εκτός από την υποστήριξη προς το νέο σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ για το Ιράκ ήταν και η προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών, μετά το ρήγμα που έχει προκληθεί εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ.

Το νέο τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος διανεμήθηκε χθες στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τα κεντρικά σημεία του αρχικού σχεδίου ψηφίσματος παραμένουν τα ίδια - άρση των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράκ και πλήρης έλεγχος των εσόδων από πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Προβλέπεται, όμως, η πιθανότητα αποπληρωμής των ιρακινών χρεών σε παλαιούς πιστωτές, χώρες δηλαδή όπως η Ρωσία.

Ύστερα από την κυκλοφορία του νέου σχεδίου ψηφίσματος η Ρωσία είπε ότι η τύχη του εξαρτάται από το αν λαμβάνει υπόψιν τα οικονομικά συμφέροντα της Μόσχας στο Ιράκ.

Προσπάθειες προσέγγισης

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ανώτατου Αμερικανού αξιωματούχου στη Γερμανία από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου οπότε ο Καγκελάριος Σρέντερ εξέφρασε την αντίθεσή του στα σχέδια επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

Προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό, ο Γερμανός Καγκελάριος ακύρωσε προγραμματισμένη περιοδεία του στη νοτιανατολική Ασία.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αποδοχή των προτάσεων Πάουελ για το νέο ψήφισμα αποτελεί μια ευκαιρία για το Βερολίνο να καλύψει το χάσμα που την χωρίζει από την Ουάσινγκτον.


Παρασκευή 16 Μαΐου 2003 - 07:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Στα σκαριά η εκλογή «Προέδρου της Ευρώπης»
 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνέλευσης, Τζουλιάνο Αμάτο, συνομιλεί με τον πρόεδρο του Σώματος, Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις για τη μορφή που θα λάβει το πρώτο Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνέλευσης είναι να επεξεργαστεί ένα σχέδιο Συντάγματος που θα υποβληθεί προς έγκριση τον Ιούνιο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της Θεσσαλονίκης / Χαλκιδικής.

Οι πάνω από 100 πολιτικοί εκπρόσωποι των χωρών μελών της κοινότητας προσπαθούν να καταλήξουν σε κοινή πρόταση για το πως μπορεί να λειτουργήσει με πιο αποτελεσματικό και συνάμα δημοκρατικό τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ετοιμάζεται να δεχθεί στους κόλπους της δέκα νέα μέλη.

Συντάκτης ευρωπαϊκών θεμάτων του BBC λέει ότι σημείο τριβής αποτελεί η εκλογή ή όχι προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και αν αυτό το πρόσωπο θα εκλέγεται με απευθείας πανευρωπαϊκές εκλογές.

Οι διαφορές απόψεων επί του θέματος είναι μεγάλες καθώς χώρες όπως η Ελλάδα προτιμούν την απευθείας εκλογή του προέδρου, ενώ άλλες δεν επιθυμούν τέτοια μεθόδευση.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, που είπε χθες - πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνέλευσης - ότι μια απευθείας εκλογή θα προσέδιδε στον πρόεδρο του Συμβουλίου δημοκρατική νομιμοποίηση.

Ενώ ο Βρετανός ομόλογός του, Τζακ Στρο, υποστηρίζει ότι η απευθείας εκλογή θα χάριζε υπερεξουσίες σε ένα και μόνο πρόσωπο.

Σήμερα στις Βρυξέλλες θα συζητηθούν επίσης και τα σχέδια προτάσεων της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνέλευσης για τη λειτουργία κοινοτικών θεσμών στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας.


Παρασκευή 16 Μαΐου 2003 - 07:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Υποσχέσεις Μπρέμερ για το Ιράκ
 

Ο Πολ Μπρέμερ στην πρώτη του συνέντευξη από την άφιξή του στη Βαγδάτη

Ο νέος πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, είπε ότι η αποκατάσταση του νόμου και της τάξης στο Ιράκ θα είναι η προτεραιότητα του.

Στην πρώτη συνέντευξη τύπου από την άφιξή του στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπρέμερ παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο Ιράκ αλλά δεν πρόκειται για μια «χώρα σε αναρχία».

Ο κ. Μπρέμερ είπε επίσης ότι η αμερικανoβρετανική συμμαχία είναι αποφασισμένη να εξαλείψει το πρώην κυβερνών κόμμα Μπάαθ που βοήθησε το Σαντάμ Χουσεΐν να παραμείνει στην εξουσία για τόσα χρόνια.

Η Μπάρμπαρα Πλετ του BBC λέει ότι η νέα κυβέρνηση δέχεται οξεία κριτική γιατί, όπως λέγεται, οι δυνάμεις κατοχής – ένα μήνα μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - δεν έχουν καταφέρει ακόμη να προφυλάξουν τη χώρα από την παρανομία και τις λεηλασίες.

Περισσότερη αστυνόμευση

«Είναι ευθύνη μου, ως διοικητής της προσωρινής αυτής αρχής … να κάνω και πάλι το Ιράκ ασφαλές,» δήλωσε ο κ. Μπρέμερ στους δημοσιογράφους.

Είπε, επίσης, ότι χιλιάδες Ιρακινοί αστυνομικοί επέστρεψαν στις θέσεις τους και ότι ενισχύσεις βρίσκονται καθ' οδόν.

«Θα φέρουμε σημαντικό αριθμό στρατιωτών στη χώρα – περίπου 15 χιλιάδες μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες – γιατί καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.»


Παρασκευή 16 Μαΐου 2003 - 08:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιτρομοκρατικός συναγερμός
 

Στιγμιότυπο από έρευνες της αστυνομίας μετά την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στο ισραηλινών συμφερόντων ξενοδοχείο «Παραντάιζ» της Μομπάσα

Η Κένυα επέκρινε δριμύτατα την απόφαση της Βρετανίας να απαγορεύσει πλήρως όλες τις πτήσεις από και προς το Ναϊρόμπι, εξαιτίας των νέων απειλών εναντίον βρετανικών συμφερόντων - όπως είπε το Φόρεϊν Όφις.

Ο Κενυάτης υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Κρις Μουρανγκάρου, χαρακτήρισε την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης υπερβολική και είπε ότι είναι σαν να συνιστά ηθική δικαίωση για τους τρομοκράτες.

Ωστόσο, ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ο' Μπράιαν αιτιολόγησε την απόφαση λέγοντας ότι κατόπιν πληροφοριών που έλαβε το Φόρεϊν Όφις η οδηγία προς τους βρετανούς πολίτες είναι να μην ταξιδέψουν ούτε καν για διακοπές στην Κένυα, εκτός αν είναι απόλυτη ανάγκη.

Ο κ. Ο' Μπράιαν πρόσθεσε: «Σε όσους είναι ήδη εκεί τους συμβουλεύουμε, μην δίνεται στόχο. Μιλάμε για μια περιοχή του κόσμου που τον περασμένο Νοέμβριο ανατινάχθηκε το ξενοδοχείο στη Μομπάσα, και έγινε απόπειρα κατάρριψης αεροσκάφους των Ισραηλινών αερογραμμών με πύραυλο εδάφους-αέρος. Μιλάμε για μια περιοχή με έντονη τρομοκρατική δραστηριότητα, ίχνη της οποίας εντοπίσαμε ξανά και τις τελευταίες ημέρες».

Ανησυχίες για τη δράση του «Χαρούν»

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές της Κένυας πιστεύουν ότι έχει επιστρέψει στη χώρα ο φερόμενος ως μέλος της Αλ Κάιντα, Φαζούλ Αμπντουλάχ Μωχάμεντ.

Το εν λόγω άτομο, γνωστό και ως «Χαρούν» πλησιάζει τα τριάντα, κατάγεται από τις νήσους Κομόρες, έχει όμως και Κενυατική υπηκοότητα.

Πιστεύεται ότι είναι μέλος της Αλ Κάιντα και ότι είχε ενεργή ανάμειξη στις επιθέσεις κατά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ναιρόμπι, το 1998, και κατά του ισραηλινής ιδιοκτησίας ξενοδοχείου «Παραντάιζ» στην Μομπάσα, πέρυσι.

240 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις δύο αυτές επιθέσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες μυστικές υπηρεσίες στην Κένυα εντόπισαν μηνύματα του «Χαρούν» προς τους οπαδούς τους, τους οποίους καλούσε να διαπράξουν βομβιστικές επιθέσεις.

Αμερικανικός συναγερμός στη Σαουδική Αραβία

Εξάλλου οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν τους πολίτες τους για το ενδεχόμενο νέας επίθεσης κατά αμερικανικών στόχων στη Σαουδική Αραβία.

Η νέα προειδοποίηση αφορά την πόλη Τζέντα, συγκεκριμένα τη συνοικία Αλ-Χάμρα, από την οποία έχουν ήδη απομακρυνθεί αμερικανοί διπλωμάτες και οι οικογένειές τους.

Την Δευτέρα τριάντα τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν σε τριπλή βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα της Σ. Αραβίας Ριάντ, ανάμεσά τους οκτώ Αμερικανοί.


Παρασκευή 16 Μαΐου 2003 - 06:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Αργεντινή: Σχηματίζεται η νέα κυβέρνηση
 

Αισιόδοξος σχετικά με τις προοπτικές της Αργεντινής εμφανίζεται ο νεοανακηρυχθείς πρόεδρος, Νέστορ Κίρσνερ

Ο νεοανακηρυχθείς πρόεδρος της Αργεντινής, Νέστορ Κίρσνερ, συναντήθηκε με τον νυν υπουργό Οικονομίας της χώρας, Ρομπέρτο Λαβάνια, κάνοντας έτσι μια πρώτη προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Ο κ. Κίρσνερ που πρόκειται να ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου του τη Δευτέρα, ζήτησε από τον κ. Λαβάνια να παραμείνει στο υπουργείο του.


Όλες οι υπουργικές θέσεις έχουν καθοριστεί
Νέστορ Κίρσνερ, νεοανακηρυχθείς πρόεδρος της Αργεντινής
Ο ανταποκριτής του BBC στο Μπουένος Άιρες μεταδίδει ότι η ενέργεια αυτή σκοπεύει στο να καθησυχάσει την κοινή γνώμη και τις αγορές που θεωρούν ότι η πολιτική του κ. Λαβάνια απέτρεψε την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Κίρσνερ τους διαβεβαίωσε ότι σχετικά με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης όλα βαίνουν καλώς, και ερωτώμενος εάν θα συμπεριλάβει και πρόσωπα εκτός του περονικού κόμματος στο υπουργικό συμβούλιο, απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου.

Ο κ. Κίρσνερ ανακηρύχθηκε πρόεδρος χωρίς να διενεργηθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών καθώς ο εσωκομματικός αντίπαλός του και πρώην πρόεδρος της χώρας, Κάρλος Μένεμ, απεχώρησε την Τετάρτη από την εκλογική κούρσα.

Την ανακήρυξη του Νέστορ Κίρσνερ σε πρόεδρο χαιρέτισε και ο αποερχόμενος πρόεδρος, Εντουάρντο Ντουάλντε, λέγοντας ότι είναι καιρός να αναλάβουν τις τύχες της χώρας οι νεώτερες γενιές.


Παρασκευή 16 Μαΐου 2003 - 05:44 ('Ωρα Λονδίνου)
«Νέο» σχέδιο για Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας
 

Ο έλεγχος της πολιτικής και οικονομικής ανασυγκρότησης του Ιράκ παραμένει στα χέρια των δυνάμεων κατοχής και με το τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διένειμαν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος γι το Ιράκ, που ζητά την άρση των διεθνών κυρώσεων προς τη χώρα και θέτει το περίγραμμα για την πολιτική και οικονομική αναδιάρθρωση της.

Τα κεντρικά σημεία του αρχικού σχεδίου ψηφίσματος παραμένουν τα ίδια –δηλαδή και σύμφωνα με το νέο κείμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θα είναι οι δυνάμεις κατοχής που θα καθορίσουν πώς θα κατανεμηθούν τα έσοδα από τις πωλήσεις του ιρακινού πετρελαίου.

Η διαφορά όμως είναι ότι το νέο σχέδιο ψηφίσματος αφήνει περιθώριο αποπληρωμής των ιρακινών χρεών σε χώρες όπως η Ρωσία, προς την οποία εκκρεμούν οφειλές δισεκατομμυρίων δολαρίων από την προηγούμενη κυβέρνηση της Βαγδάτης.


Τα χρέη της Βαγδάτης προς τη Μόσχα συζήτησαν οι κ.κ. Πάουελ και Πούτιν
Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει από την έδρα του ΟΗΕ ότι υπάρχει πιθανότητα πλέον οι τροποποιήσεις που επέφερε η Ουάσινγκτον να ανταποκρίνονται στις ρωσικές ανησυχίες.

Ύστερα από την κυκλοφορία του νέου σχεδίου ψηφίσματος η Ρωσία είπε ότι η τύχη του εξαρτάται από το αν λαμβάνει υπόψιν τα οικονομικά συμφέροντα της Μόσχας στο Ιράκ.

Εξάλλου Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκεόργκι Μαμέντοφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι συμφωνίες που έχει κάνει η Ρωσία με την προηγούμενη κυβέρνηση για το πετρέλαιο και το χρέος του Ιράκ προς τη Ρωσία ήταν τα κύρια θέματα των συνομιλιών που είχαν το τελευταίο διήμερο στη Μόσχα ο πρόεδρος Πούτιν με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.