Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-05-17

  1. Συνάντηση εν μέσω βιαιοτήτων
  2. Δεκάδες νεκροί από ανατροπή λεωφορείου
  3. Φρίκη στο Μαρόκο
  4. Η Τουρκία υποδέχεται τους Ελληνοκύπριους
  5. Ένας ακόμα Ιρακινός παραδίδεται
  6. Συνάντηση εν μέσω βιαιοτήτων
  7. Το «Ναι» της Σλοβακίας στην Ε.Ε
  8. Φρίκη στο Μαρόκο
  9. Επτά ημέρες σε εικόνες:10-16 Μαΐου
  10. Σώζουν τη Γη και σπάνε ταμεία
  11. Κρίσιμη συνάντηση Σαρόν-Αμπάς
  12. Στη Χάγη Σέρβος διοικητής
  13. Κομισιόν: Δεν υπάρχει διπλό εμπάργκο στην Κύπρο
  14. «Σαράντα νεκροί στην Καζαμπλάνκα»
  15. Κομισιόν: Δεν υπάρχει διπλό εμπάργκο στην Κύπρο
  16. Σε εικόνες: Οι εκρήξεις στο Μαρόκο
  17. Δεκάδες νεκροί από ανατροπή λεωφορείου
  18. Σειρά εκρήξεων στην Καζαμπλάνκα

Κυριακή 18 Μαΐου 2003 - 00:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση εν μέσω βιαιοτήτων
 

Η παραίτηση του Σαέμπ Ερεκάτ έγινε δεκτή

Η βία και ο θάνατος ήταν το φόντο στην πρώτη επίσημη συνάντηση του νέου πρωθυπουργού των Παλαιστινίων, Αμπού Μαζέν, και του ηγέτη των Ισραηλινών, Αριέλ Σαρόν.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνει κάποια δήλωση και απο τις δύο πλευρές.

Στο επίκεντρο πάντως των συζητήσεων θα βρισκόταν το νέο ειρηνευτικό σχέδιο που έχουν προτείνει οι ΗΠΑ, γνωστό και ως «οδικός χάρτης».

Ενόψει της συνάντησης που αναμένεται να έχει την Τρίτη ο κ. Σαρόν με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, στην Ουάσιγκτον, οι συνομιλίες με τον νέο πρωθυπουργό των Παλαιστινίων θεωρήθηκαν ιδιαίτερα κρίσιμες για την επιτυχία του ειρηνευτικού σχεδίου.

Η Παλαιστινιακή πλευρά έχει ήδη εγκρίνει το σχέδιο, όμως το Ισραήλ εκφράζει κάποιες αντιρρήσεις.

Το σχέδιο προβλέπει το πάγωμα της κατασκευής νέων οικισμών και την αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων απο τις παλαιστινιακές περιοχές, ενώ οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων των παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Στο τέλος, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005.

Με φόντο τη βία

Καθώς οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ετοιμάζονταν για τις συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ, έκρηξη που σημειώθηκε στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο δύο Εβραίων εποίκων.

Το στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ μετέδωσε ότι επρόκειτο για επίθεση Παλαιστίνιου βομβιστή αυτοκτονίας.

Επίσης, στη Γάζα, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στη Μπέιτ Χανούν.

Ο μεγάλος απών

Απών από τη συνάντηση στην Ιερουσαλήμ ήταν ο βετεράνος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αμπού Μάζεν, γνωστός και ως Μαχμούντ Αμπάς, έκανε δεκτή την παραίτηση του Σαέμπ Ερεκάτ λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντησή του με τον Αριέλ Σαρόν.

Ο Ερεκάτ που θεωρείται μέλος της λεγόμενης παλαιάς φρουράς του Γιασέρ Αραφάτ, υπέβαλε την παραίτησή του όταν δεν συμπεριελήφθη στην αποστολή που μετέβη στο Ισραήλ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η παραίτηση του κ. Ερεκάτ αποδεικνύει το χάσμα που δημιουργείται μεταξύ του νέου πρωθυπουργού, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, και του Γιασέρ Αραφάτ που όλες αυτές τις ημέρες παραμένει αποκλεισμένος στη Ραμάλα.


Σάββατο 17 Μαΐου 2003 - 09:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες νεκροί από ανατροπή λεωφορείου
 

Συνεργεία διάσωσης έσπευσαν στην περιοχή

Τουλάχιστον 28 Γερμανοί τουρίστες έχασαν τη ζωή τους όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε στη Νοτιανατολική Γαλλία κοντά στη Λιόν.

Σαράντα ακόμη επιβάτες τραυματίστηκαν από τους οποίους 24 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν συνολικά 78 άτομα, είχε αναχωρήσει από τη Γερμανία με προορισμό την Ισπανία.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι ο οδηγός του λεωφορείου επιχείρησε να προσπεράσει προπορευόμενο όχημα όταν έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα το λεωφορείο να φύγει από την πορεία του και να ανατραπεί.

Οι επιβάτες είχαν κερδίσει τα εισιτήρια για τις διακοπές στην Ισπανία σε διαγωνισμό.


Σάββατο 17 Μαΐου 2003 - 23:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Φρίκη στο Μαρόκο
 

Συντρίμμια και κηλίδες αίματος στο ισπανικό εστιατόριο

Τουλάχιστον 41 είναι οι νεκροί και περίπου 100 οι τραυματίες από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στη μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου, την Καζαμπλάνκα.

Στόχος των πολλαπλών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής ήταν ένα εβραϊκό πολιτιστικό κέντρο, ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, ένα ισπανικό εστιατόριο και κλαμπ και το προξενείο του Βελγίου.

Ο καημένος ο φύλακας... έκοψαν το κεφάλι του με ένα μεγάλο μαχαίρι
Λάμια Χαφί, αυτόπτης μάρτυρας

Οι πέντε εκρήξεις σημειώθηκαν σε διάρκεια μισής ώρας η μία από την άλλη. Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος του Μαρόκου είπε ότι βομβιστές αυτοκτονίας, που είχαν ζωστεί με εκρηκτικά, πυροδότησαν τους μηχανισμούς.

Η ισπανική τηλεόραση μετέδωσε ότι άλλη μια έκρηξη ακούστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Καζαμπλάνκα, αλλά δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Μαρόκου, Μουσταφά Σαχέλ είπε ότι οι επιθέσεις «παραπέμπουν σε διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις». Πρόσθεσε ότι δέκα βομβιστές αυτοκτονίας είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

Αξιωματούχοι λένε ότι τα θύματα ήταν κυρίως Μαροκινοί.

Έχασαν συγγενή τους στο εστιατόριο

Τουλάχιστον έξι Ευρωπαίοι – δύο Ισπανοί, δύο Ιταλοί και δύο Γάλλοι – είναι ανάμεσα στα θύματα, λένε νοσοκομειακές πηγές.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι οι βομβιστές κρατούσαν χειροβομβίδες και είχαν και άλλα εκρηκτικά δεμένα στις ζώνες τους.

Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν ενώ ο δυτικός κόσμος αυξάνει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από μια συντονισμένη σειρά βομβιστικών επιθέσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμη ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των επιθέσεων της Καζαμπλάνκας και της Ριάντ.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Μαρόκο, Φρανκ Γκάρντνερ λέει ότι οι επιθέσεις στο Μαρόκο θυμίζουν Αλ Κάιντα και ίσως να εκτελέστηκαν από μέλη «Αφρικανικής οργάνωσης που λειτουργεί ως πυρήνας της Αλ Κάιντα».

Ισραηλινοί τουρίστες

Στο παρελθόν το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε πραγματοποιήσει ανάλογες επιθέσεις εναντίον δυτικών και εβραϊκών στόχων.

Το στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ μετέδωσε ότι περισσότεροι από 40 Ισραηλινοί τουρίστες διέμεναν στο ξενοδοχείο Φαράχ – γνωστό και ως Σαφίρ – το οποίο χτυπήθηκε από τους βομβιστές.

Πάντως, κανένας Εβραίος ή Ισραηλινός δεν ήταν ανάμεσα στους νεκρούς και το γκρουπ των τουριστών μεταφέρθηκε σε ξενοδοχεία άλλων πόλεων, όπως δήλωσε στο BBC αξιωματούχος.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Μαρόκου είπε ότι ένας από τους βομβιστές είναι ανάμεσα στους τραυματίες και ανακρίνεται.

Δύο ακόμα ύποπτοι έχουν συλληφθεί. Και οι τρεις είναι Μαροκινοί, είπε ο υπουργός.

Το Ισπανικό Ραδιόφωνο ανακοίνωσε ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ισπανικό εστιατόριο, «Κάζα ντ' Εσπάνια», το οποίο αποτέλεσε στόχο των βομβιστών.

Ένας Ισπανός επιχειρηματίας είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

Η Λάμια Χαφί, γραμματέας του ισπανικού εστιατορίου-κλαμπ, είπε στο ραδιόφωνο ότι οι βομβιστές αποκεφάλισαν τον φύλακα με ένα μεγάλο μαχαίρι και στη συνέχεια άφησαν δύο βόμβες.

«Είδα την καρέκλα του φύλακα που ήταν καλυμμένη από αίματα. Και είχαν αφήσει ένα μεγάλο μαχαίρι εκεί. Μετά μέσα υπήρχαν παντού πτώματα».

Σκοτώθηκαν οι φρουροί

Εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι το προξενείο της χώρας του στο Μαρόκο έχει, σχεδόν, καταστραφεί.

Σκοτώθηκαν οι φρουροί του προξενείου

Είπαν επίσης ότι δύο αστυνομικοί που φρουρούσαν το κτίριο σκοτώθηκαν, ενώ ένας ακόμα φρουρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Διεθνής κατακραυγή

Ακολούθησε διεθνής καταδίκη των βομβιστικών επιθέσεων στην Καζαμπλάνκα.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά του Μαρόκου, στον οποίο εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και τη θλίψη του για το γεγονός.

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, είπε ότι οι επιθέσεις ήταν το έργο εγκληματιών και διαβεβαίωσε ότι η Συρία θα συνεργαστεί με το Μαρόκο στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Οι ΗΠΑ είπαν ότι η επιθέσεις έχουν στόχο την ανάσχεση της προόδου στον αραβικό κόσμο, ενώ η ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι επρόκειτο για πράξεις δειλίας και βαρβαρότητας.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας, καταδίκασε τις επιθέσεις και αύξησε το επίπεδο ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα σε επίπεδο πορτοκαλί.


Σάββατο 17 Μαΐου 2003 - 23:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Τουρκία υποδέχεται τους Ελληνοκύπριους
 

Περισσότεροι από 130 χιλιάδες άνθρωποι διέσχισαν την «πράσινη γραμμή»

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι – για πρώτη φορά ύστερα απο 40 περίπου χρόνια- θα είναι ελεύθεροι να επισκέπτονται τη χώρα του από την επόμενη εβδομάδα .

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι πρόκειται για μία κίνηση καλής θελήσεως προς την κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.

Τώρα περιμένουμε και από την Ελλάδα να κάνει ανάλογα βήματα
Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν


«Η Τουρκία ανοίγει τις πύλες της σε όλους τους Εληνοκυπρίους. Αρχής γενομένης από τις 22 Μαΐου όλοι οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να εισέρχονται στο τουρκικό έδαφος», είπε ο κ. Ερντογάν.

Ένα μήνα νωρίτερα η ηγεσία της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου εισήγαγε μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση των σχέσεων με την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία.


Τα μέτρα περιλαμβάνουν την χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις και των δύο πλευρών, απόφαση που έδωσε την ευκαιρία σε περισσότερους από 130 χιλιάδες ανθρώπους να διασχίσουν την πράσινη διαχωριστική γραμμή.

«Η σειρά της Ελλάδας»

Μέχρι σήμερα, μόνο ανώτατοι Ελληνοκύπριοι αξιωματούχοι που παρακολουθούσαν διεθνείς συναντήσεις γίνονταν δεκτοί στην Τουρκία.

Τώρα ο κ. Ερντογάν λέει ότι με το νέο μέτρο θα δίνεται αυτόματα σε όλους τους Ελληνοκύπριους βίζα ενός μήνα .

Διαφορετικά, είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, θα μπορούν να κάνουν αίτηση για βίζα στην τουρκική πρεσβεία στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

«Χρειαζόμαστε ειρήνη. Δεν κερδίζουμε πια τίποτα από τις διενέξεις»

«Τώρα περιμένουμε και από την Ελλάδα να κάνει ανάλογα βήματα», κατέληξε ο κ. Ερντογάν.


Σάββατο 17 Μαΐου 2003 - 20:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Ένας ακόμα Ιρακινός παραδίδεται
 

Oι ΗΠΑ θέλουν να τιμωρήσουν τους ένοχους των ομαδικών δολοφονιών

Οι ΗΠΑ λένε ότι ένα πρώην ηγετικό στέλεχος της Προεδρικής Φρουράς του Ιράκ έπεσε στα χέρια τους.

Ο στρατηγός Καμάλ Μουσταφά Αμπντάλα Σουλτάν αλ Τικρίτ - εξάδελφος του Σαντάμ Χουσεΐν -παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις στη Βαγδάτη.

Ήταν το νούμερο δέκα στη λίστα με τα 55 πλέον καταζητούμενα στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η σύλληψή του σημαίνει ότι τα περισσότερα από τα μισά άτομα της λίστας αυτής βρίσκονται ήδη σε αμερικανικά χέρια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι όλοι οι κρατούμενοι ανακρίνονται μεθοδικά και θα δικαστούν σε ιρακινά δικαστήρια.


Σάββατο 17 Μαΐου 2003 - 19:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση εν μέσω βιαιοτήτων
 

Η παραίτηση του Σαέμπ Ερεκάτ έγινε δεκτή

Η βία και ο θάνατος είναι το φόντο στην πρώτη επίσημη συνάντηση του νέου πρωθυπουργού των Παλαιστινίων, Αμπού Μαζέν, και του ηγέτη των Ισραηλινών, Αριέλ Σαρόν.

Καθώς οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ετοιμάζονται για τις συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ, έκρηξη που σημειώθηκε στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο δύο Εβραίων εποίκων.

Το στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ μετέδωσε ότι επρόκειτο για επίθεση Παλαιστίνιου βομβιστή αυτοκτονίας.

Επίσης, στη Γάζα, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στη Μπέιτ Χανούν.

Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι αντιπρόσωποι αναμένεται να συζητήσουν το νέο ειρηνευτικό σχέδιο – γνωστό και ως «οδικός χάρτης» - το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Απών από τη συνάντηση θα είναι ο βετεράνος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ

Η παραίτηση Ερεκάτ

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αμπού Μάζεν, γνωστός και ως Μαχμούντ Αμπάς, έκανε δεκτή την παραίτηση του βετεράνου διαπραγματευτή Σαέμπ Ερεκάτ λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντησή του με τον Αριέλ Σαρόν.

Ο Ερεκάτ που θεωρείται μέλος της λεγόμενης παλαιάς φρουράς του Γιασέρ Αραφάτ, υπέβαλε την παραίτησή του όταν δεν συμπεριελήφθη στην αποστολή που μετέβηί στο Ισραήλ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η παραίτηση του κ. Ερεκάτ αποδεικνύει το χάσμα που δημιουργείται μεταξύ του νέου πρωθυπουργού, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, και του Γιασέρ Αραφάτ που όλες αυτές τις ημέρες παραμένει αποκλεισμένος στη Ραμάλα.

Την Κυριακή ο Αριέλ Σαρόν θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους


Σάββατο 17 Μαΐου 2003 - 20:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Το «Ναι» της Σλοβακίας στην Ε.Ε
 

Ανάμεσα στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και η Σλοβακία

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει ότι οι πολίτες στηρίζουν την ένταξη της χώρας τους στην Κοινότητα.

«Το δημοψήφισμα είναι έγκυρο και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μας είπε Ναι… Καλή τύχη σε όλους σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Μίκουλας Ντζουρίντα, αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες, στις 1400 τοπική ώρα.

Δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία, αλλά τα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων λένε ότι - σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από όλες σχεδόν τις περιφέρειες – η συμμετοχή ξεπέρασε το 50%, ενώ το 90% των ψηφοφόρων στηρίζει την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Μόλις μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, οι εκλογικοί υπάλληλοι έλεγαν ότι μόλις το 47%-49% των πολιτών είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα , τη στιγμή που ο νόμος προβλέπει ότι μια εκλογική διαδικασία είναι άκυρη εάν η συμμετοχή δεν ξεπερνάει το 50%.

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν το έγκυρο του δημοψηφίσματος, οι Σλοβάκοι ηγέτες απηύθυναν εκκλήσεις στους πολίτες να ψηφίσουν έστω και την τελευταία στιγμή.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το πρωί της Κυριακής.


Σάββατο 17 Μαΐου 2003 - 19:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Φρίκη στο Μαρόκο
 

Η είσοδος στο ξενοδοχείο Φαράχ

Τουλάχιστον 41 είναι οι νεκροί και περίπου 100 οι τραυματίες από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στη μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου, την Καζαμπλάνκα.

Στόχος των πολλαπλών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής ήταν ένα εβραϊκό πολιτιστικό κέντρο, ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, ένα ισπανικό εστιατόριο και κλαμπ και το προξενείο του Βελγίου.

Ο καημένος ο φύλακας... έκοψαν το κεφάλι του με ένα μεγάλο μαχαίρι
Λάμια Χαφί, αυτόπτης μάρτυρας

Οι πέντε εκρήξεις σημειώθηκαν σε διάρκεια μισής ώρας η μία από την άλλη. Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος του Μαρόκου είπε ότι βομβιστές αυτοκτονίας, που είχαν ζωστεί με εκρηκτικά, πυροδότησαν τους μηχανισμούς.

Η ισπανική τηλεόραση μετέδωσε ότι άλλη μια έκρηξη ακούστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Καζαμπλάνκα, αλλά δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Μαρόκου, Μουσταφά Σαχέλ είπε ότι οι επιθέσεις «παραπέμπουν σε διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις». Πρόσθεσε ότι δέκα βομβιστές αυτοκτονίας είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

Αξιωματούχοι λένε ότι τα θύματα ήταν κυρίως Μαροκινοί.

Έχασαν συγγενή τους στο εστιατόριο

Τουλάχιστον έξι Ευρωπαίοι – δύο Ισπανοί, δύο Ιταλοί και δύο Γάλλοι – είναι ανάμεσα στα θύματα, λένε νοσοκομειακές πηγές.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι οι βομβιστές κρατούσαν χειροβομβίδες και είχαν και άλλα εκρηκτικά δεμένα στις ζώνες τους.

Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν ενώ ο δυτικός κόσμος αυξάνει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από μια συντονισμένη σειρά βομβιστικών επιθέσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμη ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των επιθέσεων της Καζαμπλάνκας και της Ριάντ.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Μαρόκο, Φρανκ Γκάρντνερ λέει ότι οι επιθέσεις στο Μαρόκο θυμίζουν Αλ Κάιντα και ίσως να εκτελέστηκαν από μέλη «Αφρικανικής οργάνωσης που λειτουργεί ως πυρήνας της Αλ Κάιντα».

Ισραηλινοί τουρίστες

Στο παρελθόν το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε πραγματοποιήσει ανάλογες επιθέσεις εναντίον δυτικών και εβραϊκών στόχων.

Το στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ μετέδωσε ότι περισσότεροι από 40 Ισραηλινοί τουρίστες διέμεναν στο ξενοδοχείο Φαράχ – γνωστό και ως Σαφίρ – το οποίο χτυπήθηκε από τους βομβιστές.

Πάντως, κανένας Εβραίος ή Ισραηλινός δεν ήταν ανάμεσα στους νεκρούς και το γκρουπ των τουριστών μεταφέρθηκε σε ξενοδοχεία άλλων πόλεων, όπως δήλωσε στο BBC αξιωματούχος.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Μαρόκου είπε ότι ένας από τους βομβιστές είναι ανάμεσα στους τραυματίες και ανακρίνεται.

Δύο ακόμα ύποπτοι έχουν συλληφθεί. Και οι τρεις είναι Μαροκινοί, είπε ο υπουργός.

Το Ισπανικό Ραδιόφωνο ανακοίνωσε ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ισπανικό εστιατόριο, «Κάζα ντ' Εσπάνια», το οποίο αποτέλεσε στόχο των βομβιστών.

Ένας Ισπανός επιχειρηματίας είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

Η Λάμια Χαφί, γραμματέας του ισπανικού εστιατορίου-κλαμπ, είπε στο ραδιόφωνο ότι οι βομβιστές αποκεφάλισαν τον φύλακα με ένα μεγάλο μαχαίρι και στη συνέχεια άφησαν δύο βόμβες.

«Είδα την καρέκλα του φύλακα που ήταν καλυμμένη από αίματα. Και είχαν αφήσει ένα μεγάλο μαχαίρι εκεί. Μετά μέσα υπήρχαν παντού πτώματα».

Σκοτώθηκαν οι φρουροί

Εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι το προξενείο της χώρας του στο Μαρόκο έχει, σχεδόν, καταστραφεί.

Σκοτώθηκαν οι φρουροί του προξενείου

Είπαν επίσης ότι δύο αστυνομικοί που φρουρούσαν το κτίριο σκοτώθηκαν, ενώ ένας ακόμα φρουρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Διεθνής κατακραυγή

Ακολούθησε διεθνής καταδίκη των βομβιστικών επιθέσεων στην Καζαμπλάνκα.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά του Μαρόκου, στον οποίο εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και τη θλίψη του για το γεγονός.

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, είπε ότι οι επιθέσεις ήταν το έργο εγκληματιών και διαβεβαίωσε ότι η Συρία θα συνεργαστεί με το Μαρόκο στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Οι ΗΠΑ είπαν ότι η επιθέσεις έχουν στόχο την ανάσχεση της προόδου στον αραβικό κόσμο, ενώ η ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι επρόκειτο για πράξεις δειλίας και βαρβαρότητας.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας, καταδίκασε τις επιθέσεις και αύξησε το επίπεδο ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα σε επίπεδο πορτοκαλί.


Σάββατο 17 Μαΐου 2003 - 16:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Επτά ημέρες σε εικόνες:10-16 Μαΐου
 


To όγδοο πρωτάθλημα στα τελευταία έντεκα χρόνια κατέκτησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ



Τσετσένοι βετεράνοι γιόρτασαν την Ημέρα της Νίκης, λίγες ώρες πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που αφαίρεσαν τη ζωή 50 ανθρώπων



Στην πρωτεύουσα Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, τρία πολυτελή συγκροτήματα στα οποία διέμεναν, κυρίως, Δυτικοί, έγιναν στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων



Απεγνωσμένοι Ιρακινοί συνεχίζουν να ψάχνουν για τις σωρούς των αγαπημένων τους σε ομαδικούς τάφους



Τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν εκδηλώθηκε φωτιά σε τρένο της Ινδίας



Ένα μικρό αγόρι μεταφέρει την αδελφή του σε ασφαλές σημείο, καθώς η φωτιά κατέστρεψε περισσότερα από χίλια σπίτια σε παραγκούπολη, κοντά στο Νέο Δελχί



Σπουδαία και όχι τόσο σπουδαία ονόματα του κινηματογράφου φθάνουν στις Κάνες



Η ολική έκλειψη σελήνης ήταν ορατή σε περιοχές της Ευρώπης, στην Αφρική και στην Αμερική


Σάββατο 17 Μαΐου 2003 - 17:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Σώζουν τη Γη και σπάνε ταμεία
 

O Κίανου Ριβς συμβάλει με τον τρόπο του στην επιτυχία

Το Μάτριξ Ριλόουντεντ (Matrix Reloaded), το δεύτερο μέρος της τριλογίας Μάτριξ σημείωσε εισπράξεις ρεκόρ την πρώτη ημέρα προβολής του στο αμερικανικό μποξ όφις.

Με πρωταγωνιστή τον Κίανου Ριβς, η ιστορία της ομάδας των μαχητών που ζει σε έναν ψηφιακό κόσμο και προσπαθεί να απελευθερώσει τη Γη από τις μηχανές που την έχουν αιχμαλωτίσει έχει μεγάλη απήχηση στο κοινό και αυτό φαίνεται από τις εισπράξεις της πρώτης ημέρας στις ΗΠΑ, που ξεπέρασαν τα 42.5 εκατομμύρια δολάρια.

Μέχρι στιγμής το ρεκόρ των εισπράξεων κατέχει η ταινία Σπάιντερμαν, η οποία άνοιξε με εισπράξεις 39.3 εκατομμυρίων δολαρίων, το καλοκαίρι του 2002.

Το Μάτριξ Ριλόουντεντ προβλήθηκε σε μερικούς μόλις κινηματογράφους την Τετάρτη, αλλά την Πέμπτη ο Κίανου Ριβς και η ομάδα του είχαν προκαλέσει το αδιαχώρητο σε χιλιάδες κινηματογραφικές αίθουσες.

«Προφανώς, είναι νωρίς ακόμα για εκτιμήσεις, αλλά όλοι είναι πολύ χαρούμενοι», είπε ο Νταν Φέλμαν διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας διανομής «Γουόρνερ Μπράδερς».

Η εισπρακτική επιτυχία του Μάτριξ αποκτά άλλη βαρύτητα εάν λάβει κανείς υπόψιν του ότι στις ΗΠΑ το έργο έχει κριθεί ακατάλληλο για παιδιά κάτω των 17 ετών , γεγονός που σημαίνει ότι ένα μεγάλο εν δυνάμει κοινό έχει μείνει έξω από τις κινηματογραφικές αίθουσες.


Σάββατο 17 Μαΐου 2003 - 14:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρίσιμη συνάντηση Σαρόν-Αμπάς
 

Χωρίς τον κορυφαίο διαπραγματεύτη Σαέμπ Ερεκάτ, πηγαίνει στο Ισραήλ ο Μαχμούντ Αμπάς

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αμπού Μάζεν, γνωστός και ως Μαχμούντ Αμπάς, έκανε δεκτή την παραίτηση του βετεράνου διαπραγματευτή Σαέμπ Ερεκάτ λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν.

Ο Ερεκάτ που θεωρείται μέλος της λεγόμενης παλαιάς φρουράς του Γιασέρ Αραφάτ, υπέβαλε την παραίτησή του όταν δεν συμπεριελήφθη στην αποστολή που θα μεταβεί στο Ισραήλ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η παραίτηση του Ερεκάτ αποδεικνύει το χάσμα που δημιουργείται μεταξύ του νέου πρωθυπουργού, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον και του Γιασέρ Αραφάτ που όλες αυτές τις ημέρες παραμένει αποκλεισμένος στη Ραμάλα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο Μαχμούντ Αμπάς θα συζητήσει τον προτεινόμενο «οδικό χάρτη» για το μεσανατολικό.

Την Κυριακή ο Αριέλ Σαρόν θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.


Σάββατο 17 Μαΐου 2003 - 14:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Στη Χάγη Σέρβος διοικητής
 

Στο δικαστήριο της Χάγης έχουν οδηγηθεί δυο από τους τρείς κατηγορούμενους για το Βούκοβαρ

Στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Χάγη οδηγήθηκε ο πρώην διοικητής του γιουγκοσλαβικού στρατού Μίροσλαβ Ράντιτς που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και συγκεκριμένα για τη σφαγή 200 ατόμων από το Βούκοβαρ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα θύματα οδηγήθηκαν από σερβικές δυνάμεις, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του Ράντιτς, σε αγρόκτημα κοντά στην πόλη όπου εκτελέστηκαν

Από τους τρεις διοικητές που κατηγορούνται για το συγκεκριμένο περιστατικό οι δυο έχουν οδηγηθεί στη Χάγη ενώ ο τρίτος καταζητείται στη Σερβία.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο Ράντιτς θεωρούνταν από τους πλέον καταζητούμενους της σερβικής ηγεσίας και η παρουσία του στη Χάγη δημιουργεί ελπίδες για τη σύλληψη και του Ράντοβαν Κάρατζιτς και του Ράτκο Μλάντιτς.


Σάββατο 17 Μαΐου 2003 - 11:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Κομισιόν: Δεν υπάρχει διπλό εμπάργκο στην Κύπρο
 

Η Κομισιόν διέψευσε τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών

«Δεν υπάρχει κανένα εμπάργκο της Κοινότητας εις βάρος του βορείου τμήματος της Κύπρου». Αυτή είναι η επίσημη θέση της Κομισιόν, η οποία διαψεύδει τις σχετικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ περί άρσης του «διπλού εμπάργκο».

«Δεν υπάρχει εμπάργκο της Ένωσης στην εξαγωγή προϊόντων από την Βόρεια Κύπρο. Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτή την έκφραση, αυτό τον όρο», δήλωσε εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν, απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις.

«Αυτό που υπάρχει -εξήγησε ο ίδιος- είναι μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που λέει ότι τα προϊόντα του βορείου τμήματος της Κύπρου δεν μπορεί να εξάγονται συνοδευόμενα από πιστοποιητικά προέλευσης τα οποία δεν έχει εκδώσει η νόμιμη κοινότητα της Κύπρου».

Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι εξαγωγής των τουρκοκυπριακών προϊόντων προς την κοινότητα. «Θα μπορούσαν λ.χ να περνούν και μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εξάγονται από τα λιμάνια της».

Τέλος, ο ίδιος εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι στα τέλη Μαϊου - αρχές Ιουνίου η Κομισιόν θα υιοθετήσει ένα κείμενο προτάσεων με μία δέσμη μέτρων που θα αποβλέπουν στην προσέγγιση της βόρειας, τουρκοκρατούμενης, Κύπρου με την Κοινότητα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου, το κείμενο αυτό θα προβλέπει ελάσσονος σημασίας κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, πάντοτε μέσω των ΗΕ, στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, το ύψος των οποίων θα κυμαίνεται μεταξύ πέντε και 15 εκατομμυρίων ευρώ.


Σάββατο 17 Μαΐου 2003 - 00:53 ('Ωρα Λονδίνου)
«Σαράντα νεκροί στην Καζαμπλάνκα»
 

Οι δράστες δεν προειδοποίησαν για τις επιθέσεις

Τουλάχιστον 40 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός πέντε εκρήξεων που συγκλόνισαν τη μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου, Καζαμπλάνκα.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι δέκα από τα θύματα ήταν βομβιστές αυτοκτονίας. Τρεις από τις εκρήξεις οφείλονται σε ανατίναξη παγιδευμένων αυτοκινήτων.

Μεταξύ των κτιρίων που επλήγησαν περιλαμβάνεται ένα εβραϊκό κέντρο, ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, το βελγικό προξενείο και ένα ισπανικό εστιατόριο και νυχτερινό κέντρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας από τους βομβιστές εισήλθε στο κέντρο και ανατινάχθηκε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αρκετά άτομα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μοσταφά Σαχέλ, δήλωσε ότι όλες οι επιθέσεις παραπέμπουν σε δράση δικτύων διεθνούς τρομοκρατίας ενώ συμπλήρωσε ότι ένας από τους δράστες που τραυματίστηκε ανακρίνεται από την αστυνομία.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι το Μαρόκο παραμένει πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ αν και εξέφρασε τη λύπη του για την αποτυχία εξεύρεσης ειρηνικής λύσης για το Ιράκ.


Σάββατο 17 Μαΐου 2003 - 11:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Κομισιόν: Δεν υπάρχει διπλό εμπάργκο στην Κύπρο
 

Η Κομισιόν διέψευσε τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών

«Δεν υπάρχει κανένα εμπάργκο της Κοινότητας εις βάρος του βορείου τμήματος της Κύπρου». Αυτή είναι η επίσημη θέση της Κομισιόν, η οποία διαψεύδει τις σχετικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ περί άρσης του «διπλού εμπάργκο».

«Δεν υπάρχει εμπάργκο της Ένωσης στην εξαγωγή προϊόντων από την Βόρεια Κύπρο. Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτή την έκφραση, αυτό τον όρο», δήλωσε εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν, απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις.

«Αυτό που υπάρχει -εξήγησε ο ίδιος- είναι μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που λέει ότι τα προϊόντα του βορείου τμήματος της Κύπρου δεν μπορεί να εξάγονται συνοδευόμενα από πιστοποιητικά προέλευσης τα οποία δεν έχει εκδώσει η νόμιμη κοινότητα της Κύπρου».

Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι εξαγωγής των τουρκοκυπριακών προϊόντων προς την κοινότητα. «Θα μπορούσαν λ.χ να περνούν και μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εξάγονται από τα λιμάνια της».

Τέλος, ο ίδιος εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι στα τέλη Μαϊου - αρχές Ιουνίου η Κομισιόν θα υιοθετήσει ένα κείμενο προτάσεων με μία δέσμη μέτρων που θα αποβλέπουν στην προσέγγιση της βόρειας, τουρκοκρατούμενης, Κύπρου με την Κοινότητα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC Γιώργου Δαράτου, το κείμενο αυτό θα προβλέπει ελάσσονος σημασίας κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, πάντοτε μέσω των ΗΕ, στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, το ύψος των οποίων θα κυμαίνεται μεταξύ πέντε και 15 εκατομμυρίων ευρώ.


Σάββατο 17 Μαΐου 2003 - 10:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε εικόνες: Οι εκρήξεις στο Μαρόκο
 


Το ξενοδοχείο Σαφίρ δέχτηκε επίθεση από αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά


Οι πελάτες έτρεχαν στους διαδρόμους μετά την έκρηξη


Αρκετοί υπέστησαν μόνο μικροτραυματισμούς


Το σοκ από τις εκρήξεις όμως ήταν εμφανές


Από τις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι


Τα συντρίμμια από τις εκρήξεις εκτινάχθηκαν σε μεγάλη απόσταση


Αξιωματούχοι επιχείρησαν να περιορίσουν τα αισθήματα πανικού σε ισπανικό κέντρο διασκέδασης


Σάββατο 17 Μαΐου 2003 - 09:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες νεκροί από ανατροπή λεωφορείου
 

Συνεργεία διάσωσης έσπευσαν στην περιοχή

Τουλάχιστον 25 Γερμανοί τουρίστες έχασαν τη ζωή τους όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε στη Νοτιανατολική Γαλλία κοντά στη Λιόν.

Σαράντα ακόμη επιβάτες τραυματίστηκαν από τους οποίους 24 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν συνολικά 78 άτομα, είχε αναχωρήσει από τη Γερμανία με προορισμό την Ισπανία.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι ο οδηγός του λεωφορείου επιχείρησε να προσπεράσει προπορευόμενο όχημα όταν έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα το λεωφορείο να φύγει από την πορεία του και να ανατραπεί.

Οι επιβάτες είχαν κερδίσει τα εισιτήρια για τις διακοπές στην Ισπανία σε διαγωνισμό.


Σάββατο 17 Μαΐου 2003 - 00:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Σειρά εκρήξεων στην Καζαμπλάνκα
 

Οι δράστες δεν προειδοποίησαν για τις επιθέσεις

Τουλάχιστον 24 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός σειράς εκρήξεων που συγκλόνισαν τη μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου, Καζαμπλάνκα.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι δέκα από τα θύματα ήταν βομβιστές αυτοκτονίας. Τρεις από τις εκρήξεις οφείλονται σε ανατίναξη παγιδευμένων αυτοκινήτων.

Μεταξύ των κτιρίων που επλήγησαν περιλαμβάνεται ένα εβραϊκό κέντρο, ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, το βελγικό προξενείο και ένα ισπανικό εστιατόριο και νυχτερινό κέντρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας από τους βομβιστές εισήλθε στο κέντρο και ανατινάχθηκε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αρκετά άτομα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μοσταφά Σαχέλ, δήλωσε ότι όλες οι επιθέσεις παραπέμπουν σε δράση δικτύων διεθνούς τρομοκρατίας ενώ συμπλήρωσε ότι ένας από τους δράστες που τραυματίστηκε ανακρίνεται από την αστυνομία.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι το Μαρόκο παραμένει πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ αν και εξέφρασε τη λύπη του για την αποτυχία εξεύρεσης ειρηνικής λύσης για το Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.