Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-05-30

  1. «Δεν θα επιτεθούμε σε Ιράν- Συρία»
  2. Ελεύθερος κατά λάθος
  3. Μπους: Διπλωματική «σταυροφορία»
  4. Ετοιμότητα για ταραχές στο Εβιάν
  5. Βήματα ειρήνης από το Ισραήλ
  6. Βομβιστική επίθεση στην Ισπανία
  7. Βήματα ειρήνης από το Ισραήλ
  8. Μπους: Διπλωματική «σταυροφορία»
  9. Ρεκόρ ανεργίας στη Γαλλία
  10. Διπλωματική «σταυροφορία» από Μπους
  11. Τρεις νεκροί στην Τσετσενία
  12. Καθοδόν για τη Χάγη
  13. Συνομιλίες ΗΠΑ - Β. Κορέας
  14. Στο Άινταχο το πρώτο κλωνοποιημένο μουλάρι
  15. Ένας νεκρός στις διαδηλώσεις του Περού
  16. Συνωστισμός ηγετών στην Πετρούπολη
  17. «Υπάρχουν και θα βρεθούν»
  18. Συμφωνία στη Βενεζουέλα

Παρασκευή 30 Μαΐου 2003 - 20:15 ('Ωρα Λονδίνου)
«Δεν θα επιτεθούμε σε Ιράν- Συρία»
 

Το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής επαναλαμβάνει ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, με συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική τηλεόραση διέψευσε τις φήμες ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επιτεθούν εναντίον της Συρίας, ή του Ιράν.

Ο ίδιος πάντως υπεραμύνθηκε της εισβολής και κατοχής του Ιράκ λέγοντας ότι έπρεπε να αντιμετωπιστεί ένα επικίνδυνο καθεστώς το οποίο διέθετε, όπως είπε, όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η νομιμότητα της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ τίθεται υπό αμφισβήτηση αν δεν βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής αλλά όπως εκτιμούν τώρα διπλωματικοί αναλυτές το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η αντιπαράθεση για το Ιράκ ανήκει στο παρελθόν.

Να σημειωθεί ότι το Πεντάγωνο ύστερα από τις συνεχείς αποτυχίες εξεύρεσης οποιουδήποτε ίχνους όπλων μαζικής καταστροφής, ανακοίνωσε την Παρασκευή τη σύσταση νέας ομάδας Αμερικανών, Βρετανών και Αυστραλών που θα συνεχίσει τις έρευνες με πιο εντατικούς ρυθμούς.

Την ίδια ώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, διέψευσε σήμερα πληροφορίες ανώτατου Βρετανού αξιωματούχου σύμφωνα με τον οποίο το πρωθυπουργικό γραφείο είχε διατάξει τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας να προσθέσουν ανακριβή στοιχεία στις εκθέσεις για το υποτιθέμενο οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεΐν.


Παρασκευή 30 Μαΐου 2003 - 17:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελεύθερος κατά λάθος
 

Ο μαζικός τάφος ανακαλύφθηκε στην Αλ-Μαχαβίλ τον περασμένο μήνα

Ένας πρώην Ιρακινός αξιωματούχος, ο οποίος ήταν ύποπτος για τη δολοφονία χιλιάδων μουσουλμάνων μετά τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο το 1991, απελευθερώθηκε κατά λάθος από τις αμερικανικές δυνάμεις.


Με έναν από τους πλέον καταζητούμενους ελεύθερο πλέον, μπορεί να μη μάθουμε ποτέ τι έγινε στην Αλ-Μαχαβίλ
Σαμ Ζία Ζαρίφ, Human Rights Watch
Ο αμερικανικός στρατός παραδέχθηκε ότι τηρούσε υπό κράτηση τον Μοχάμεντ Τζαβάτ Αλ-Νεϊφούς κοντά στην πόλη Αλ-Μαχαβίλ, νοτίως της Βαγδάτης, και ότι απελευθερώθηκε όταν μετά τους ελέγχους δεν κρίθηκε επικίνδυνος.

Ο Αλ-Νεϊφούς πιστεύεται ότι είχε συμμετάσχει στις δολοφονίες περισσότερων από 15.000 ατόμων, οι σωροί των οποίων βρέθηκαν σε μαζικό τάφο στην Αλ-Μαχαβίλ τον περασμένο μήνα.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, η οποία δημοσιοποίησε τα στοιχεία για την απελευθέρωση, θεωρεί ότι η είδηση θα εξαγριώσει τους πολίτες του Ιράκ, οι οποίοι υποψιάζονταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μη φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης όσους διέπραξαν εγκλήματα στο Ιράκ.

«Σφάλμα»

Ο αμερικανικός στρατός αναφέρει ότι διερευνά το σφάλμα και μάλιστα τον επικήρυξε προσφέροντας 25.000 δολάρια σε όσους γνωρίζουν πληροφορίες για τα ίχνη του.


Οι αμερικανικές δυνάμεις αναλαμβάνουν την ευθύνη για αυτή την απελευθέρωση και πρόκειται να διεξαγάγουν ενδελεχή έρευνα
Ανακοίνωση αμερικανικού γενικού επιτελείου επιχειρήσεων
Το αμερικανικό γενικό επιτελείο επιχειρήσεων εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι ο κρατούμενος απελευθερώθηκε στις 18 Μαϊου από το Ουμ Κασρ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κρατούμενος πέρασε από ανάκριση από νομικούς συμβούλους του αμερικανικού στρατού, οι οποίοι δεν βρήκαν τίποτα ασυνήθιστο και τον άφησαν ελεύθερο.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις αναλαμβάνουν την ευθύνη για αυτή την απελευθέρωση και πρόκειται να διεξαγάγουν ενδελεχή έρευνα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Παρασκευή 30 Μαΐου 2003 - 11:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπους: Διπλωματική «σταυροφορία»
 

Πρόκειται για μία φιλόδοξη περιοδεία λένε οι αναλυτές

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αρχίζει από την Παρασκευή επταήμερη περιοδεία στην Ευρώπη, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή.

Πρόκειται για το πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο στο Ιράκ και το ρήγμα που προκλήθηκε στις σχέσεις με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.


Είναι μία ευκαιρία να μιλήσουμε με όσους συμφωνούσαν με τον πόλεμο του Ιράκ και με όσους διαφωνούσαν και να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας
Τζορτζ Μπους
Την παραμονή της άφιξής του, ο προέδρος Μπους υπογράμμισε ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Γαλλία, η οποία είχε ταχθεί εναντίον του πολέμου στο Ιράκ.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, Τζάστιν Γουέμπ, αναφέρει ότι πρόκειται για την «πιο φιλόδοξη διπλωματική περιπέτεια» που αναλαμβάνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του είναι η Πολωνία, όπου αναμένεται να εκφωνήσει λόγο για το μέλλον των διεθνών σχέσεων.

Αντιπολεμικό μέτωπο

Ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να ευχαριστήσει την κυβέρνηση της Πολωνίας για την υποστήριξή της κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

Μετά την Πολωνία, ο πρόεδρος Μπους θα επισκεφθεί τη Ρωσία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη και θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 300 γενέθλια της πόλης.

Αμέσως μετά θα επισκεφθεί το Εβιάν της Γαλλίας για να συμμετάσχει στη διάσκεψη του ομίλου των οκτώ πλέον ανεπτυγμένων χωρών.

Εκεί αναμένεται να συναντήσει όλους τους ηγέτες του αντιπολεμικού μετώπου, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, το Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.


Παρασκευή 30 Μαΐου 2003 - 15:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Ετοιμότητα για ταραχές στο Εβιάν
 

Στο Εβιάν έχουν φθάσει Γερμανοί αντικαπιταλιστές διαδηλωτές

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται η Γαλλία και η Ελβετία για να αντιμετωπίσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές εν όψει της συνόδου κορυφής των επτά πλέον ανεπτυγμένων χωρών και της Ρωσίας στο Εβιάν.


Δεν έχουμε ανοίξει πυρ από αεροπλάνο στη Γαλλία από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ελπίζουμε να μη χρειαστεί να το κάνουμε τώρα
Πατρίκ Τουβερέζ, αρχηγός της γαλλικής αεράμυνας
Έπειτα από πολλούς μήνες προετοιμασίας, έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και έχει τεθεί σε ισχύ μία τεράστια επιχείρηση.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται ήδη στα σύνορα Γαλλίας - Ελβετίας κοντά στη Γενεύη.

Οι διαδηλωτές έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να προκαλέσουν τη μέγιστη δυνατή διατάραξη, χωρίς να καταφύγουν όμως στη βία.

Στρατιωτική παρουσία

Ο αριθμός των στρατιωτών στο Εβιάν της Γαλλίας αναμένεται να ξεπεράσει τον τοπικό πληθυσμό του τουριστικού θερέτρου κατά δύο προς ένα.

Οι δρόμοι και το σιδηροδρομικό δίκτυο θα κλείσουν, ενώ θα απαγορευθούν οι διαδηλώσεις σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από την πόλη.

Οι γαλλικές αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο συγκρούσεων ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και τους αντικαπιταλιστές διαδηλωτές, ενώ εκφράζονται φόβοι και για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Κατά τη διάσκεψη στο Εβιάν, ο όμιλος των επτά πλουσιότερων χωρών και η Ρωσία θα συναντηθούν με τους ηγέτες της Κίνας, της Βραζιλίας, της Νιγηρίας και της Νότιας Αφρικής.

«Διαγαλαξιακό χωριό»

Οι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη Ανμάς, 40 χιλιόμετρα μακριά από το Εβιάν, την οποία αποκαλούν «διαγαλαξιακό χωριό» και «αναρχικό οικισμό».

Οι ίδιοι έχουν διοργανώσει μία αντι-διάσκεψη και σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μία μαζική πορεία στα σύνορα της Γαλλίας με την Ελβετία.

Πιστεύεται ότι περισσότερα από 100.000 άτομα θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν στη Γενεύη της Ελβετίας.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές έχουν δηλώσει ότι θα προβούν σε ανορθόδοξες μεθόδους διαμαρτυρίας και ότι θα επιχειρήσουν να τοποθετήσουν μία σημαία στην οροφή του συνεδριακού κέντρου.


Παρασκευή 30 Μαΐου 2003 - 11:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Βήματα ειρήνης από το Ισραήλ
 

Το σχέδιο ειρήνευσης αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες

Σε ενδείξεις καλής θέλησης ανακοίνωσε ότι θα προβεί το Ισραήλ, καθώς οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για τη διάσκεψη κορυφής όπου θα συζητηθεί το σχέδιο ειρήνευσης.


Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Παλαιστίνιο ομόλογό του να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία
Ανακοίνωση από το γραφείο του Αριέλ Σαρόν
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει 100 Παλαιστίνιους κρατουμένους και ότι θα άρει ορισμένους από τους περιορισμούς στις κατεχόμενες περιοχές.

Οι εν λόγω ανακοινώσεις έγιναν μετά τις συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ ανάμεσα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μαχμούντ Αμπάς - ο οποίος είναι γνωστός και ως Αμπού Μάζεν.

Η συνάντηση, η οποία χαρακτηρίσθηκε «εποικοδομητική», ήταν η πρώτη ανάμεσα στους δύο άνδρες μετά την έγκριση του αμερικανικού σχεδίου ειρήνευσης ή «οδικού χάρτη» από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.

Οι δυό τους αναμένεται να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στο θέρετρο της Ιορδανίας, Ακάμπα.

Βήματα πριν από τη διάσκεψη

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ υποστηρίζει ότι το Ισραήλ θέλει να κάνει ορισμένα βήματα για να βελτιώσει τη ζωή των Παλαιστινίων πριν από τη διάσκεψη κορυφής παρουσία του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους.

Ο Αμπού Μάζεν σημείωσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία για την επίτευξη ειρήνης.


Το Ισραήλ θα άρει ορισμένους από τους περιορισμούς στις κατεχόμενες περιοχές
Με ανακοίνωσή της, η ισραηλινή πλευρά ζήτησε από τον Μάζεν «πρακτικά βήματα» για τον τερματισμό των επιθέσεων τις οποίες χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Στα βήματα αυτά διευκρινίζεται ότι περιλαμβάνεται η διάλυση «τρομοκρατικών οργανώσεων και η κατάσχεση παράνομων όπλων».

Την Πέμπτη, ο Αμπού Μάζεν, υπογράμμισε σε συνέντευξή του σε ισραηλινή εφημερίδα, ότι πέτυχε συμφωνία με την οργάνωση Χαμάς, για τον τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συμφωνία και με άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις», είπε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.


Παρασκευή 30 Μαΐου 2003 - 13:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Βομβιστική επίθεση στην Ισπανία
 

Οι επιθέσεις τέτοιου είδους είναι σύνηθες φαινόμενο στην Ισπανία

Βομβιστική επίθεση σε αυτοκίνητο στη βόρεια Ισπανία προκάλεσε το θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων.


Η επίθεση έλαβε χώρα μεσημέρι τοπική ώρα σε μία πλατεία της πόλης Σανγκουέσα στην επαρχία Ναβάρα.
Μαριάνο Ράτζοι, υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ
Η ΕΤΑ προέβη σε νέες δολοφονίες. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξόντωση της οργάνωσης
Το γραφείο του υπουργείου Εσωτερικών στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Παμπλόνα, ανακοίνωσε ότι οι τραυματίες είναι αρκετοί.

Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η βομβιστική επίθεση θυμίζει όλα τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ.

Η επίθεση πραγματοποιείται μετά τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, τις πρώτες κατά τις οποίες δεν συμμετείχε το κόμμα των Βάσκων αυτονομιστών, Έρι Μπατασούνα.

Η ισπανική κυβέρνηση απαγόρευσε τη λειτουργία του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί πτέρυγα της ΕΤΑ, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αστυνομικοί

«Η ΕΤΑ προέβη σε νέες δολοφονίες. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξόντωση της οργάνωσης», δήλωσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Μαριάνο Ράτζοι.

Οι τοπικές αρχές πιστεύουν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητο όπου επέβαιναν τα θύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα θύματα είναι και δύο αστυνομικοί.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ματαίωσε την επίσκεψή του στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, όταν έμαθε το γεγονός.


Παρασκευή 30 Μαΐου 2003 - 11:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Βήματα ειρήνης από το Ισραήλ
 

Το σχέδιο ειρήνευσης αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες

Σε ενδείξεις καλής θέλησης ανακοίνωσε ότι θα προβεί το Ισραήλ, καθώς οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για τη διάσκεψη κορυφής όπου θα συζητηθεί το σχέδιο ειρήνευσης.


Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Παλαιστίνιο ομόλογό του να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία
Ανακοίνωση από το γραφείο του Αριέλ Σαρόν
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει 100 Παλαιστίνιους κρατουμένους και ότι θα άρει ορισμένους από τους περιορισμούς στις κατεχόμενες περιοχές.

Οι εν λόγω ανακοινώσεις έγιναν μετά τις συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ ανάμεσα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μαχμούντ Αμπάς - ο οποίος είναι γνωστός και ως Αμπού Μάζεν.

Η συνάντηση, η οποία χαρακτηρίσθηκε «εποικοδομητική», ήταν η πρώτη ανάμεσα στους δύο άνδρες μετά την έγκριση του αμερικανικού σχεδίου ειρήνευσης ή «οδικού χάρτη» από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.

Οι δυό τους αναμένεται να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στο θέρετρο της Ιορδανίας, Ακάμπα.

Βήματα πριν από τη διάσκεψη

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ υποστηρίζει ότι το Ισραήλ θέλει να κάνει ορισμένα βήματα για να βελτιώσει τη ζωή των Παλαιστινίων πριν από τη διάσκεψη κορυφής παρουσία του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους.

Ο Αμπού Μάζεν σημείωσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία για την επίτευξη ειρήνης.


Το Ισραήλ θα άρει ορισμένους από τους περιορισμούς στις κατεχόμενες περιοχές
Με ανακοίνωσή της, η ισραηλινή πλευρά ζήτησε από τον Μάζεν «πρακτικά βήματα» για τον τερματισμό των επιθέσεων τις οποίες χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Στα βήματα αυτά διευκρινίζεται ότι περιλαμβάνεται η διάλυση «τρομοκρατικών οργανώσεων και η κατάσχεση παράνομων όπλων».

Την Πέμπτη, ο Αμπού Μάζεν, υπογράμμισε σε συνέντευξή του σε ισραηλινή εφημερίδα, ότι πέτυχε συμφωνία με την οργάνωση Χαμάς, για τον τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συμφωνία και με άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις», είπε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.


Παρασκευή 30 Μαΐου 2003 - 11:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπους: Διπλωματική «σταυροφορία»
 

Πρόκειται για μία φιλόδοξη περιοδεία λένε οι αναλυτές

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αρχίζει από την Παρασκευή εβδομαδιαία περιοδεία στην Ευρώπη, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή.

Πρόκειται για το πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο στο Ιράκ και το ρήγμα που προκλήθηκε στις σχέσεις με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.


Είναι μία ευκαιρία να μιλήσουμε με όσους συμφωνούσαν με τον πόλεμο του Ιράκ και με όσους διαφωνούσαν και να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας
Τζορτζ Μπους
Την παραμονή της άφιξής του, ο προέδρος Μπους υπογράμμισε ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Γαλλία, η οποία είχε ταχθεί εναντίον του πολέμου στο Ιράκ.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, Τζάστιν Γουέμπ, αναφέρει ότι πρόκειται για την «πιο φιλόδοξη διπλωματική περιπέτεια» που αναλαμβάνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του είναι η Πολωνία, όπου αναμένεται να εκφωνήσει λόγο για το μέλλον των διεθνών σχέσεων.

Αντιπολεμικό μέτωπο

Ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να ευχαριστήσει την κυβέρνηση της Πολωνίας για την υποστήριξή της κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

Μετά την Πολωνία, ο πρόεδρος Μπους θα επισκεφθεί τη Ρωσία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη και θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 300 γενέθλια της πόλης.

Αμέσως μετά θα επισκεφθεί το Εβιάν της Γαλλίας για να συμμετάσχει στη διάσκεψη του ομίλου των οκτώ πλέον ανεπτυγμένων χωρών.

Εκεί αναμένεται να συναντήσει όλους τους ηγέτες του αντιπολεμικού μετώπου, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, το Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.


Παρασκευή 30 Μαΐου 2003 - 12:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Ρεκόρ ανεργίας στη Γαλλία
 

Η αύξηση της ανεργίας έχει προκαλέσει μαζικές κινητοποιήσεις

Ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας ανησυχίες για την καταρρέουσα πορεία της γαλλικής οικονομίας.


Δεν υπάρχουν πολλές καθησυχαστικές ενδείξεις. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η ανεργία θα αυξηθεί τόσο στη βιομηχανία όσο και στις υπηρεσίες
Λορ Μελάρ, οικονομολόγος
Το υπουργείο Εργασίας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανέργων στη χώρα αυξήθηκε κατά 7.000 μέσα στον Απρίλιο μόνο, με αποτέλεσμα όσοι αναζητούν εργασία να φθάνουν πλέον τα 2.212.000 άτομα.

Το ποσοστό ανεργίας φθάνει πλέον το 9,3% - το υψηλότερο ποσοστό από τον Αύγουστο του 2000. Παράλληλα, είναι αρκετά μεγαλύτερο από το μέσο όρο στις οικονομίες της ευρωζώνης (8,7%).

Οι οικονομολόγοι μάλιστα κάνουν ζοφερές προβλέψεις, προειδοποιώντας ότι «έρχονται ακόμη πιο δύσκολοι καιροί».

«Δεν υπάρχουν πολλές καθησυχαστικές ενδείξεις. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η ανεργία θα αυξηθεί τόσο στη βιομηχανία όσο και στις υπηρεσίες», δήλωσε ο οικονομολόγος Λορ Μελάρ.

Απολύσεις και απεργίες

Ένας μεγάλος αριθμός γαλλικών εταιρειών - όπως η Φρανς Τελεκόμ, η Αλστόμ και η Αλκατέλ - έχουν ήδη προβεί σε απολύσεις λόγω των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η ανεργία είναι κάτι που απασχολεί όλο και περισσότερο τους σύγχρονους Γάλλους, ενώ η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι το ποσοστό ανεργίας μπορεί να αυξηθεί κατά 9,5% τους επόμενους μήνες.

Η αύξηση της ανεργίας σημειώνεται σε μία δύσκολη περίοδο για τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία αντιμετώπισε πρόσφατα μαζικές κινητοποιήσεις για τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Επίσης, καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουν προγραμματισθεί απεργίες.


Παρασκευή 30 Μαΐου 2003 - 09:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Διπλωματική «σταυροφορία» από Μπους
 

Πρόκειται για μία φιλόδοξη περιοδεία λένε οι αναλυτές

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αρχίζει από την Παρασκευή εβδομαδιαία περιοδεία στην Ευρώπη, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή.

Πρόκειται για το πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο στο Ιράκ και το ρήγμα που προκλήθηκε στις σχέσεις με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.


Είναι μία ευκαιρία να μιλήσουμε με όσους συμφωνούσαν με τον πόλεμο του Ιράκ και με όσους διαφωνούσαν και να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας
Τζορτζ Μπους
Την παραμονή της άφιξής του, ο προέδρος Μπους υπογράμμισε ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Γαλλία, η οποία είχε ταχθεί εναντίον του πολέμου στο Ιράκ.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, Τζάστιν Γουέμπ, αναφέρει ότι πρόκειται για την «πιο φιλόδοξη διπλωματική περιπέτεια» που αναλαμβάνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του είναι η Πολωνία, όπου αναμένεται να εκφωνήσει λόγο για το μέλλον των διεθνών σχέσεων.

Αντιπολεμικό μέτωπο

Ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να ευχαριστήσει την κυβέρνηση της Πολωνίας για την υποστήριξή της κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

Μετά την Πολωνία, ο πρόεδρος Μπους θα επισκεφθεί τη Ρωσία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη και θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 300 γενέθλια της πόλης.

Αμέσως μετά θα επισκεφθεί το Εβιάν της Γαλλίας για να συμμετάσχει στη διάσκεψη του ομίλου των οκτώ πλέον ανεπτυγμένων χωρών.

Εκεί αναμένεται να συναντήσει όλους τους ηγέτες του αντιπολεμικού μετώπου, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, το Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.


Παρασκευή 30 Μαΐου 2003 - 10:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Τρεις νεκροί στην Τσετσενία
 

Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην Τσετσενία

Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και αρκετά τραυματίσθηκαν όταν ένα λεωφορείο πέρασε πάνω από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόσνι.

Οι αρμόδιες αρχές της ρωσικής δημοκρατίας χαρακτήρισαν το επεισόδιο «τρομοκρατική ενέργεια».


Πολλά κτίρια στο Γκρόσνι έχουν καταστραφεί
Το λεωφορείο διέσχιζε ένα δρόμο στην περιοχή Οκτιαμπράσκαγια και πλησίαζε έναν κεντρικό σταθμό όταν εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός.

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι στόχος της επίθεσης μπορεί να ήταν το αυτοκίνητο του υπουργείου Εσωτερικών που βρισκόταν λίγα μόλις μέτρα μπροστά από το λεωφορείο.

Ο αναλυτής ρωσικών υποθέσεων του BBC, Στίβεν Μπάλζιελ, θεωρεί ότι η επίθεση είχε στόχο να προκαλέσει αμηχανία στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος διοργανώνει μία από τις πιο σημαντικές διασκέψεις της καριέρας του στην Αγία Πετρούπολη.

Επιθέσεις αυτοκτονίας

Μέσα στο Μάιο σημειώθηκαν δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στην Τσετσενία, επιφέροντας το θάνατο τουλάχιστον 78 ατόμων.

Η ρωσική δημοκρατία επιθυμεί την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία και έχει εμπεριέλθει σε μία μακροχρόνια διένεξη με τις ρωσικές δυνάμεις.

Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες παραμένουν στην Τσετσενία, όμως παρά την ισχύ του ρωσικού στρατού, οι επιθέσεις από τους αυτονομιστές αντάρτες συνεχίζονται εδώ και χρόνια.

Οι πρόσφατες διαβεβαιώσεις του προέδρου Πούτιν ότι η ζωή στην Τσετσενία έχει επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς δεν έχουν γίνει πειστικές μετά τα τελευταία περιστατικά, λένε οι αναλυτές.


Παρασκευή 30 Μαΐου 2003 - 08:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Καθοδόν για τη Χάγη
 

Η γενική εισαγγελέας του Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε

Καθοδόν για το Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το οποίο εδρεύει στη Χάγη, βρίσκεται ο Σέρβος πρώην επικεφαλής των ειδικών αποστολών της αστυνομίας, Φράνκο Σιμάτοβιτς.

Ο Φράνκο Σιμάτοβιτς κατηγορείται ότι ήταν ο επικεφαλής των παραστρατιωτικών οργανώσεων που ευθύνονται για την επιχείρηση εθνοκάθαρσης χιλιάδων μουσουλμάνων στην Κροατία και τη Βοσνία τη δεκαετία του ΄90.

Ο Σέρβος αρνείται όλες τις εις βάρος του κατηγορίες αλλά δήλωσε ότι ήταν δεν ήταν διατεθειμένος να προβάλει αντίσταση στην έκδοσή του στη Χάγη.

Ο Φράνκο Σιμάτοβιτς κατηγορείται, επίσης, από τις σερβικές αρχές σε συνάρτηση με τη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς τον Μάρτιο.


Παρασκευή 30 Μαΐου 2003 - 08:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες ΗΠΑ - Β. Κορέας
 

Οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να βοηθήσουν τη Βόρειο Κορέα

Διακομματική αντιπροσωπεία του κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών θα έχει τριήμερες συνομιλίες με αξιωματούχους της ηγεσία της Βορείου Κορέας με στόχο την εκτόνωση των εντάσεων με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμά της Πιονγκ Γιανγκ.

Λίγο πριν από την αναχώρηση τους οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επιθυμούν να ανοίξουν διάλογο με τη βορειοκορεατική πλευρά, ωστόσο κατέστησαν σαφές ότι δεν εκπροσωπούν την αμερικανική ηγεσία.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ναμ.

Ζήτησαν επίσης να επισκεφτούν το αμφιλεγόμενο πυρηνικό εργοστάσιο της Βορείου Κορέας, Γιογκμπιόν.

Ο Ρεπουμπλικανός επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Κερτ Γουέλντον δήλωσε ότι θα διαβεβαιώσει την βορειοκορεατική ηγεσία ότι η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να προσφέρει οικονομική βοήθεια προς τη Βόρειο Κορέα με την προϋπόθεση εγκατάλειψης του πυρηνικού προγράμματος.


Παρασκευή 30 Μαΐου 2003 - 05:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο Άινταχο το πρώτο κλωνοποιημένο μουλάρι
 

Το «Πετράδι του Άινταχο» είναι ενός μηνού

Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη γέννηση του πρώτου κλωνοποιημένου μουλαριού, το οποίο ονομάζεται το «Άινταχο Τζεμ» (σ.σ Το Πετράδι του Άινταχο) και έχει ήδη συμπληρώσει σχεδόν ένα μήνα ζωής.

Πρόκειται για το πρώτο κλωνοποιημένο ζώο της οικογένειας των αλόγων και καθώς τα μουλάρια είναι συνήθως στείρα είναι το πρώτο κλωνοποιημένο ζώο χωρίς τη δυνατότητα αναπαραγωγής.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Άινταχο δήλωσαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Σάιενς» ότι οι σημαντικότερες συνέπειες της δουλειάς του θα εφαρμοστούν στην αναπαραγωγή των αλόγων.

Αν και οι κανόνες των ιπποδρομιών απαγορεύουν οποιοδήποτε μορφή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής των ζώων, τα περισσότερα ζώα που συμμετέχουν σε επιδείξεις είναι ευνουχισμένα και η επιλογή της κλωνοποίησης ενδέχεται να κινήσει το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών αγωνιστικών αλόγων.


Παρασκευή 30 Μαΐου 2003 - 05:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Ένας νεκρός στις διαδηλώσεις του Περού
 

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και περισσότεροι από 70 έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων στο Περού.

Αξιωματούχοι των τοπικών αρχών της πόλης Πούνο (κοντά στη λίμνη Τιτικάκα) ανέφεραν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά ομάδος διαδηλωτών που είχε ήδη καταλάβει κτίρια του πανεπιστημίου της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκε ένας φοιτητής.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου καταδίκασε την «υπερβολική χρήση βίας από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων».

Οι συλληφθέντες σε ολόκληρη τη χώρα ξεπερνούν τους 95.

Αίτημα των διαδηλωτών είναι η αύξηση των αποδοχών τους. Οι εργαζόμενοι στον εκπαιδευτικό τομέα ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ οι αγρότες και οι εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες διευκρίνισαν ότι θα σταματήσουν.

Η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε 30ημερη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το βράδυ της Τρίτης.


Παρασκευή 30 Μαΐου 2003 - 07:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνωστισμός ηγετών στην Πετρούπολη
 

Με ενδιαφέρον η πρώτη συνάντηση των Πούτιν - Μπους μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ

Περισσότεροι από 40 αρχηγοί κρατών καταφθάνουν στη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ρωσίας, Πετρούπολη για τις τριήμερες συνόδους κορυφής και συναντήσεις, οι οποίες σύμφωνα με τις προσδοκίες ανώτατων αξιωματούχων θα συμβάλουν στη συμφιλίωση και στην αποκλιμάκωση των εντάσεων που δημιούργησε η κρίση του Ιράκ.

Την Παρασκευή θα διεξαχθεί ανεπίσημη συνάντηση των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, οι οποίες τώρα ανήκουν στην Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών, ενώ το Σάββατο αναμένεται συνάντηση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιδιώξει σύσφιξη των σχέσεων της χώρας με τα κράτη μέλη της διευρυμένης Κοινότητας.

Την Κυριακή ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζορτζ Μπους.

Η τριήμερη σύνοδος κορυφής συνέπεσε με τον εορτασμό των 300 χρόνων ιστορίας της Πετρούπολης για την ανανέωση της οποία η ρωσική ηγεσία διέθεσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια.


Παρασκευή 30 Μαΐου 2003 - 06:42 ('Ωρα Λονδίνου)
«Υπάρχουν και θα βρεθούν»
 

Μέσα σε λίγα 24ωρα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ άλλαξε δυο φορές γνώμη για τα όπλα μαζικής καταστροφής

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ θα βρεθούν.

Στις αρχές της εβδομάδος, ωστόσο, σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα όπλα μαζικής καταστροφής να είχαν καταστραφεί πολύ πριν από την έναρξη των αμερικανοβρετανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

Αυτή την φορά ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η αποτυχία των αμερικανικών δυνάμεων να ανακαλύψουν το ιρακινό οπλοστάσιο οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν κατάφερε να τα κρύψει πολύ καλά.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου απέρριψε, επίσης, τις κατηγορίες που εκφράστηκαν αυτήν την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία εναπλάκησαν σ' έναν πόλεμο προβάλλοντας ψευδή προσχήματα.

Εν αντιθέσει, ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε ότι η κήρυξη του πολέμου βασίστηκε σε αξιόπιστες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος και μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών του Κογκρέσου δήλωσε στο BBC ότι υπάρχουν πολλά κενά όσον αφορά τον τρόπο συλλογής και την αξιοπιστία των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών.


Παρασκευή 30 Μαΐου 2003 - 05:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία στη Βενεζουέλα
 

Οι διαβουλεύσεις διήρκεσαν σχεδόν επτά μήνες

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα κατέληξαν σε συμφωνία για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η λατινοαμερικανική χώρα εδώ και ένα χρόνο.

Η συμφωνία, η οποία επετεύχθη με τη μεσολάβηση του Οργανισμού Κρατών της Αμερικής έπειτα από διαβουλεύσεις επτά μηνών, ορίζει το πλαίσιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσον αφορά την παραμονή ή όχι του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες στην εξουσία.

Παρά τη συμφωνία οι δύο πλευρές εξακολουθούν να εμφανίζονται επιφυλακτικές.

Ο διαπραγματευτής της αντιπολίτευσης, Ραφάελ Αλφόνσο δήλωσε στο BBC ότι η συμφωνία δεν κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη απέναντι στην κυβέρνηση της χώρας.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος, Ταρέκ Σαάμπ δήλωσε ότι η συμφωνία δε διασφαλίζει ότι η αντιπολίτευση θα σταματήσει τις απόπειρες πραξικοπήματος και τις κινητοποιήσεις.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι σε γενικές γραμμές η συμφωνία αντιμετωπίζεται ως «νίκη» του προέδρου Ούγο Τσάβες και ότι πολλά μέλη της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να την υπονομεύσουν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.