Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-06-06

  1. To Ιράκ κατηγορείται για την ατομική ενέργεια
  2. Οι ΗΠΑ «γνώριζαν» ότι το Ιράκ δεν είχε χημικά
  3. Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση»
  4. Οι ΗΠΑ «γνώριζαν» ότι το Ιράκ δεν είχε χημικά
  5. Χαμάς: «Τέρμα ο διάλογος»
  6. Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση»
  7. Χαμάς: «Τέρμα ο διάλογος»
  8. Μύδροι Μπλιξ κατά ΗΠΑ
  9. Σκληρή προειδοποίηση ΗΠΑ στη Βιρμανία
  10. Γαλλικά στρατεύματα στη Λαϊκή Δημοκρατία Κογκό
  11. Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση»
  12. Στο Ιράκ φθάνουν επιθεωρητές πυρηνικών
  13. Χαμάς: «Τέρμα ο διάλογος»
  14. Μπλιξ: Ανακριβείς οι πληροφορίες για τα όπλα
  15. Νέα έκρηξη στην Τσετσενία

Παρασκευή 06 Ιουνίου 2003 - 23:06 ('Ωρα Λονδίνου)
To Ιράκ κατηγορείται για την ατομική ενέργεια
 

Μέχρι τώρα οι σχέσεις του Ιράν με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών ήταν καλές

Έκθεση που διέρρευσε από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την ατομική ενέργεια, την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, αναφέρει ότι το Ιράν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του για τα μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με την έκθεση, το Ιράν δεν έχει δηλώσει τις περιοχές όπου γίνεται επεξεργασία πυρηνικών υλικών.

Η έκθεση, που θα παρουσιαστεί στο προεδρείο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, λέει επίσης ότι το Ιράν δεν έχει δηλώσει πώς θα χρησιμοποιηθούν τα πυρηνικά του υλικά, κάνει, πάντως, βήματα να επανορθώσει τα προβλήματα.

Το Ιράν, το οποίο έχουν περιλάβει οι Ηνωμένες Πολιτείες στον «άξονα του κακού», απέρριψε τις κατηγορίες.

Το Ιράν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι εγκαταστάσεις παραγωγής ατομικής ενέργειας που διαθέτει είναι για ειρηνικούς σκοπούς και ότι δεν έχει πρόθεση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.


Παρασκευή 06 Ιουνίου 2003 - 20:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ «γνώριζαν» ότι το Ιράκ δεν είχε χημικά
 

Στο Ιράκ φθάνουν επιθεωρητές πυρηνικών

Αμερικανοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου επιβεβαίωσαν ότι απόρρητη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι το Ιράκ κατασκεύαζε ή έκρυβε χημικά όπλα.

Η έκθεση της Αμυντικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Πενταγώνου συντάχθηκε καθώς η κυβέρνηση Μπους καθόριζε τη στάση της έναντι της Βαγδάτης.

Οι Aμερικανοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι όταν καταρτίστηκε η έκθεση δεν υπήρχε αμερικανική ή διεθνής παρουσία στο Ιράκ, ώστε να υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου προσθέτουν ότι η έκθεση, στο σύνολό της, άφηνε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ιράκ είχε τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία να κατασκευάσει χημικά όπλα και κατά πάσα πιθανότητα τα κατασκεύαζε.

Στο Ιράκ οι επιθεωρητές

Οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας έφτασαν στο Ιράκ για να ελέγξουν το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, αν και οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής έχουν επιβάλλει ασφυκτικούς περιορισμούς στις κινήσεις τους, ισχυριζόμενες ότι μπορούν να διαχειριστούν από μόνες τους τα θέματα αφοπλισμού.

Οι Αμερικανοί επέτρεψαν την είσοδο στο Ιράκ σε μια ομάδα επιθεωρητών, μετά από την αυστηρή προειδοποίηση του επικεφαλής τους, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι για πιθανή διαρροή ραδιενεργών υλικών.

Οι αποθήκες πυρηνικών υλικών στην Τουβάιθα, νοτίως της Βαγδάτης, λεηλατήθηκε μετά την αμερικανοβρετανική εισβολή και αποστολή των επιθεωρητών θα είναι να καθορίσουν τί λείπει και να σφραγίσουν τις εγκαταστάσεις.

Κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιούσαν βαρέλια όπου αποθηκευόταν ραδιενεργό υλικό για να πλύνουν τα ρούχα τους ή να μεταφέρουν τρόφιμα και νερό.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC ήδη ορισμένα άτομα έχουν προβλήματα υγείας και εμφανίζουν συμπτώματα όπως εμετό και αιμορραγίες στη μύτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτρέπουν στους διεθνείς επιθεωρητές να εξετάσουν τις καταγγελίες και αναφορές νοσημάτων και ραδιενεργού μόλυνσης, στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας ότι η υγεία των κατοίκων αποτελεί αρμοδιότητα των στρατευμάτων τους.


Παρασκευή 06 Ιουνίου 2003 - 18:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση»
 

Ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ αποχώρησε από εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό

Συνέντευξη στο Γιώργο Φελλίδη

Στην εκτίμηση ότι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού πρέπει να συνεχίσουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών προέβη ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, μία ημέρα μετά την αιφνίδια αποχώρησή του από τη θέση του ειδικού εκπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο Βρετανός διπλωμάτης δεν δίστασε μάλιστα να καυτηριάσει ορισμένες νοοτροπίες που θεωρεί ότι εμποδίζουν την επίτευξη λύσης.

Και αναφέρει ότι η καλύτερη στιγμή στην επτάχρονη θητεία του ήταν όταν είδε χιλιάδες Κυπρίους να περνούν την πράσινη γραμμή, αποδεικνύοντας ότι είναι ικανοί να λειτουργήσουν πέρα από διαχωριστικές γραμμές.

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν μόνες να λύσουν το Κυπριακό

Όταν τον ρωτήσαμε για το ρόλο του διεθνούς και του αμερικανικού παράγοντα στην επίλυση του Κυπριακού o βετεράνος διπλωμάτης διέβλεψε ότι ακόμα και η αμερικανική υπερδύναμη δεν μπορεί χωρίς τη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας να οδηγήσει τις εξελίξεις σε συμφωνία επανένωσης της Κύπρου.

«Ειλικρινά αποτελεί πλήρη ψευδαίσθηση το ότι μπορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιλύσουν το Κυπριακό από μόνες τους, ούτε νομίζω ότι μια τέτοια λύση θα ήταν αποδεκτή από τους Ελληνοκυπρίους, τους Τουρκοκυπρίους, την Ελλάδα ή την Τουρκία» μας είπε και συνέχισε:

«Αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για να λύσουν το Κυπριακό εκτός του πλαισίου που θέτει το σχέδιο Ανάν, το οποίο σημειώστε ότι έχει γίνει αποδεκτό ως βάση λύσης από το σύνολο των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Επτά χρόνια: χαρές και λύπες

Ο Λόρδος Χάνεϊ στη συνέχεια μας εκμυστηρεύθηκε ποια ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση και ποιο το πλέον ελπιδοφόρο γεγονός στην επτάχρονη θητεία του:

«Νομίζω ότι η καλύτερη στιγμή για μένα υπήρξε - κατά περίεργο τρόπο - μετά το ναυάγιο των διακοινοτικών συνομιλιών, όταν άνοιξαν τα φυλάκια ελέγχου στην Πράσινη Γραμμή, και απεδείχθη κάτι για το οποίο ήμουν πάντοτε πεπεισμένος: ότι κατά βάση οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι εχθροί, δεν επιδιώκουν να στρίψουν το λαρύγγι του αντιπάλου, αλλά επιθυμούν να γνωρίσουν την άλλη κοινότητα και να αποδείξουν ότι έχουν την ωριμότητα για να συμβιώσουν ειρηνικά».


Το άνοιγμα των φυλακίων στην Πράσινη Γραμμή ήταν η καλύτερη στιγμή για το Λόρδο Χάνεϊ
Και συνέχισε: «Αυτές οι στιγμές ήταν υπέροχες, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να φέρουν από μόνες τους επίλυση του πολιτικού προβλήματος.
«Όσο για τη μεγαλύτερη απογοήτευση – μας είπε - «φυσικά ήταν η αποτυχία ειρηνικής διευθέτησης. Πάντα αισθάνεσαι πίκρα και λύπη όταν δουλεύεις για ένα σκοπό επτά ολόκληρα χρόνια, και στο τέλος βλέπεις να μην τελεσφορούν οι προσπάθειές σου, ιδιαίτερα όταν είσαι πεπεισμένος όπως εγώ ήμουν ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων και από τις δύο πλευρές θα ωφεληθεί από την επανένωση του νησιού».

«Τι πρέπει να αλλάξει για να έχουμε λύση»

Μετά από δεκαετίες άκαρπων συνομιλιών τι είδους αλλαγές απαιτούνται ώστε να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ρωτήσαμε τον πεπειραμένο Βρετανό διαπραγματευτή.

Και αυτός μας απάντησε: «Υπάρχουν ένα -δύο πράγματα τα οποία έχω την αίσθηση ότι πρέπει να αλλάξουν ώστε να υπάρξει λύση. Το ένα είναι ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κοινοτήτων καθετί που γίνεται προς όφελος της μιας πλευράς δεν σημαίνει αυτομάτως ότι επιφέρει ζημιά στην άλλη πλευρά. "Η πίττα μεγαλώνει", και η Κύπρος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πιο ευημερούσα, θα υπάρχουν περισσότερα ωφελήματα για να μοιραστούν. Έτσι νομίζω ότι πρέπει να απαλλαγούμε από την νοοτροπία του “κάθε απώλεια σου είναι κέρδος μου”».

«Το δεύτερο ζήτημα που θέλω να θίξω είναι η ανάγκη ύπαρξης αμοιβαίου σεβασμού για τα άτομα και τους θεσμούς, ένθεν κακείθεν. Βεβαίως και καταλαβαίνω το νομικό επιχείρημα έλλειψης διεθνούς αναγνώρισης που επικαλούνται οι Ελληνοκύπριοι όσον αφορά τους θεσμούς των Τουρκοκυπρίων, αυτό αποτελεί σωστό ισχυρισμό. Αλλά νομίζω πως είναι κακό και δεν βοηθά την επίλυση του Κυπριακού το να αναφέρεται κανείς με απόλυτη περιφρόνηση στους θεσμούς που έστησαν στον Βορρά οι Τουρκοκύπριοι», κατέληξε ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ.


Παρασκευή 06 Ιουνίου 2003 - 20:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ «γνώριζαν» ότι το Ιράκ δεν είχε χημικά
 

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουβάιθα, όπου υπάρχει πιθανή διαρροή ραδιενεργών υλικών

Αμερικανοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου επιβεβαίωσαν ότι απόρρητη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι το Ιράκ κατασκεύαζε ή έκρυβε χημικά όπλα.

Η έκθεση της Αμυντικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Πενταγώνου συντάχθηκε καθώς η κυβέρνηση Μπους καθόριζε τη στάση της έναντι της Βαγδάτης.

Οι Aμερικανοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι όταν καταρτίστηκε η έκθεση δεν υπήρχε αμερικανική ή διεθνής παρουσία στο Ιράκ, ώστε να υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου προσθέτουν ότι η έκθεση, στο σύνολό της, άφηνε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ιράκ είχε τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία να κατασκευάσει χημικά όπλα και κατά πάσα πιθανότητα τα κατασκεύαζε.

Στο Ιράκ οι επιθεωρητές

Οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας έφτασαν στο Ιράκ για να ελέγξουν το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, αν και οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής έχουν επιβάλλει ασφυκτικούς περιορισμούς στις κινήσεις τους, ισχυριζόμενες ότι μπορούν να διαχειριστούν από μόνες τους τα θέματα αφοπλισμού.

Οι Αμερικανοί επέτρεψαν την είσοδο στο Ιράκ σε μια ομάδα επιθεωρητών, μετά από την αυστηρή προειδοποίηση του επικεφαλής τους, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι για πιθανή διαρροή ραδιενεργών υλικών.

Οι αποθήκες πυρηνικών υλικών στην Τουβάιθα, νοτίως της Βαγδάτης, λεηλατήθηκε μετά την αμερικανοβρετανική εισβολή και αποστολή των επιθεωρητών θα είναι να καθορίσουν τί λείπει και να σφραγίσουν τις εγκαταστάσεις.

Κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιούσαν βαρέλια όπου αποθηκευόταν ραδιενεργό υλικό για να πλύνουν τα ρούχα τους ή να μεταφέρουν τρόφιμα και νερό.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC ήδη ορισμένα άτομα έχουν προβλήματα υγείας και εμφανίζουν συμπτώματα όπως εμετό και αιμορραγίες στη μύτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτρέπουν στους διεθνείς επιθεωρητές να εξετάσουν τις καταγγελίες και αναφορές νοσημάτων και ραδιενεργού μόλυνσης, στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας ότι η υγεία των κατοίκων αποτελεί αρμοδιότητα των στρατευμάτων τους.


Παρασκευή 06 Ιουνίου 2003 - 20:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Χαμάς: «Τέρμα ο διάλογος»
 

Διαδήλωση μελών της Χαμάς στην πόλη Ναμπλούς, την Πέμπτη

Η εξτρεμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε διάλογο και κάθε επαφή με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αμπού Μάζεν, διαμαρτυρόμενη για τις δηλώσεις του κατά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν.

Ο κ. Μάζεν, ο οποίος είναι γνωστός και ως Μαχμούντ Αμπάς, υποσχέθηκε να θέσει τέρμα στην παλαιστινιακή εξέγερση κατά τη διάσκεψη στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπντελαζίζ Αλ Ραντιζί, είπε στο BBC ότι ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός έδωσε ουσιαστικά το πράσινο φως στο Ισραήλ να σκοτώνει Παλαιστινίους κατά βούληση.

Λίγο πριν από τις δηλώσεις του οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δύο μέλη της Χαμάς.

Ο Αλ Ραντιζί είπε ότι η Χαμάς δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει να μάχεται εναντίον του Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει τις οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ να υπογράψουν εκεχειρία με το Ισραήλ.

Το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο - γνωστό και ως «οδικός χάρτης» ζητά από την παλαιστινιακή ηγεσία να επιβληθεί στις εξτρεμιστικές οργανώσεις και να σταματήσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει από την Ιερουσαλήμ ο Ρίτσαρντ Γκάλπιν του BBC, η Χαμάς θεωρεί απαράδεκτες τις δηλώσεις του Αμπού Μάζεν, λέγοντας ότι δεν έκανε λόγο ούτε για την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων ούτε για την Ιερουσαλήμ ούτε για τα σύνορα ενός παλαιστινιακού κράτους.


Παρασκευή 06 Ιουνίου 2003 - 18:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση»
 

Ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ αποχώρησε από εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό

Συνέντευξη στο Γιώργο Φελλίδη

Στην εκτίμηση ότι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού πρέπει να συνεχίσουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών προέβη ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, μία ημέρα μετά την αιφνίδια αποχώρησή του από τη θέση του ειδικού εκπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο Βρετανός διπλωμάτης δεν δίστασε μάλιστα να καυτηριάσει ορισμένες νοοτροπίες που θεωρεί ότι εμποδίζουν την επίτευξη λύσης.

Και αναφέρει ότι η καλύτερη στιγμή στην επτάχρονη θητεία του ήταν όταν είδε χιλιάδες Κυπρίους να περνούν την πράσινη γραμμή, αποδεικνύοντας ότι είναι ικανοί να λειτουργήσουν πέρα από διαχωριστικές γραμμές.


Οι ΗΠΑ δεν μπορούν μόνες να λύσουν το Κυπριακό

Όταν τον ρωτήσαμε για το ρόλο του διεθνούς και του αμερικανικού παράγοντα στην επίλυση του Κυπριακού o βετεράνος διπλωμάτης διέβλεψε ότι ακόμα και η αμερικανική υπερδύναμη δεν μπορεί χωρίς τη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας να οδηγήσει τις εξελίξεις σε συμφωνία επανένωσης της Κύπρου.

«Ειλικρινά αποτελεί πλήρη ψευδαίσθηση το ότι μπορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιλύσουν το Κυπριακό από μόνες τους, ούτε νομίζω ότι μια τέτοια λύση θα ήταν αποδεκτή από τους Ελληνοκυπρίους, τους Τουρκοκυπρίους, την Ελλάδα ή την Τουρκία» μας είπε και συνέχισε:

«Αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για να λύσουν το Κυπριακό εκτός του πλαισίου που θέτει το σχέδιο Ανάν, το οποίο σημειώστε ότι έχει γίνει αποδεκτό ως βάση λύσης από το σύνολο των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Επτά χρόνια: χαρές και λύπες

Ο Λόρδος Χάνεϊ στη συνέχεια μας εκμυστηρεύθηκε ποια ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση και ποιο το πλέον ελπιδοφόρο γεγονός στην επτάχρονη θητεία του:

«Νομίζω ότι η καλύτερη στιγμή για μένα υπήρξε - κατά περίεργο τρόπο - μετά το ναυάγιο των διακοινοτικών συνομιλιών, όταν άνοιξαν τα φυλάκια ελέγχου στην Πράσινη Γραμμή, και απεδείχθη κάτι για το οποίο ήμουν πάντοτε πεπεισμένος: ότι κατά βάση οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι εχθροί, δεν επιδιώκουν να στρίψουν το λαρύγγι του αντιπάλου, αλλά επιθυμούν να γνωρίσουν την άλλη κοινότητα και να αποδείξουν ότι έχουν την ωριμότητα για να συμβιώσουν ειρηνικά».


Το άνοιγμα των φυλακίων στην Πράσινη Γραμμή ήταν η καλύτερη στιγμή για το Λόρδο Χάνεϊ
Και συνέχισε: «Αυτές οι στιγμές ήταν υπέροχες, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να φέρουν από μόνες τους επίλυση του πολιτικού προβλήματος.
«Όσο για τη μεγαλύτερη απογοήτευση – μας είπε - «φυσικά ήταν η αποτυχία ειρηνικής διευθέτησης. Πάντα αισθάνεσαι πίκρα και λύπη όταν δουλεύεις για ένα σκοπό επτά ολόκληρα χρόνια, και στο τέλος βλέπεις να μην τελεσφορούν οι προσπάθειές σου, ιδιαίτερα όταν είσαι πεπεισμένος όπως εγώ ήμουν ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων και από τις δύο πλευρές θα ωφεληθεί από την επανένωση του νησιού».

«Τι πρέπει να αλλάξει για να έχουμε λύση»

Μετά από δεκαετίες άκαρπων συνομιλιών τι είδους αλλαγές απαιτούνται ώστε να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ρωτήσαμε τον πεπειραμένο Βρετανό διαπραγματευτή.

Και αυτός μας απάντησε: «Υπάρχουν ένα -δύο πράγματα τα οποία έχω την αίσθηση ότι πρέπει να αλλάξουν ώστε να υπάρξει λύση. Το ένα είναι ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κοινοτήτων καθετί που γίνεται προς όφελος της μιας πλευράς δεν σημαίνει αυτομάτως ότι επιφέρει ζημιά στην άλλη πλευρά. "Η πίττα μεγαλώνει", και η Κύπρος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πιο ευημερούσα, θα υπάρχουν περισσότερα ωφελήματα για να μοιραστούν. Έτσι νομίζω ότι πρέπει να απαλλαγούμε από την νοοτροπία του “κάθε απώλεια σου είναι κέρδος μου”».

«Το δεύτερο ζήτημα που θέλω να θίξω είναι η ανάγκη ύπαρξης αμοιβαίου σεβασμού για τα άτομα και τους θεσμούς, ένθεν κακείθεν. Βεβαίως και καταλαβαίνω το νομικό επιχείρημα έλλειψης διεθνούς αναγνώρισης που επικαλούνται οι Ελληνοκύπριοι όσον αφορά τους θεσμούς των Τουρκοκυπρίων, αυτό αποτελεί σωστό ισχυρισμό. Αλλά νομίζω πως είναι κακό και δεν βοηθά την επίλυση του Κυπριακού το να αναφέρεται κανείς με απόλυτη περιφρόνηση στους θεσμούς που έστησαν στον Βορρά οι Τουρκοκύπριοι», κατέληξε ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ.


Παρασκευή 06 Ιουνίου 2003 - 18:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Χαμάς: «Τέρμα ο διάλογος»
 

Δαιδήλωση μελών της Χαμάς στην πόλη Ναμπλούς, την Πέμπτη

Η εξτρεμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε διάλογο και κάθε επαφή με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς, διαμαρτυρόμενη για τις δηλώσεις του κατά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν.

Ο κ. Αμπάς, ο οποίος είναι γνωστός και ως Αμπού Μάζεν, υποσχέθηκε να θέσει τέρμα στην παλαιστινιακή εξέγερση κατά τη διάσκεψη στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπντελαζίζ Αλ Ραντιζί, είπε στο BBC ότι ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός έδωσε ουσιαστικά το πράσινο φως στο Ισραήλ να σκοτώνει Παλαιστινίους κατά βούληση.

Λίγο πριν από τις δηλώσεις του οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δύο μέλη της Χαμάς.

Ο Αλ Ραντιζί είπε ότι η Χαμάς δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει να μάχεται εναντίον του Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει τις οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ να υπογράψουν εκεχειρία με το Ισραήλ.

Το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο - γνωστό και ως «οδικός χάρτης» ζητά από την παλαιστινιακή ηγεσία να επιβληθεί στις εξτρεμιστικές οργανώσεις και να σταματήσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει από την Ιερουσαλήμ ο Ρίτσαρντ Γκάλπιν του BBC, η Χαμάς θεωρεί απαράδεκτες τις δηλώσεις του Μαχμούντ Αμπάς, λέγοντας ότι δεν έκανε λόγο ούτε για την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων ούτε για την Ιερουσαλήμ ούτε για τα σύνορα ενός παλαιστινιακού κράτους.


Παρασκευή 06 Ιουνίου 2003 - 11:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Μύδροι Μπλιξ κατά ΗΠΑ
 

«Καίει» τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ο Χανς Μπλιξ

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ιρακινού οπλοστασίου, Χανς Μπλιξ, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν στο Ιράκ για «άλλους λόγους» και όχι εξαιτίας των φόβων για ύπαρξη και χρήση απαγορευμένων όπλων από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Μιλώντας στο BBC, ο δόκτωρ Μπλιξ δεν θέλησε να καθορίσει ποιά ήταν τα αληθινά κίνητρα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βαγδάτης, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ποιότητα των πληροφοριών που ελάμβανε από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας σχετικά με πιθανές τοποθεσίες απαγορευμένων όπλων.

«Οι επιθεωρητές πήγαιναν εκεί όπου μας υπεδείκνυαν οι πληροφορίες αλλά δεν βρήκαν ούτε ίχνος όπλων μαζικής καταστροφής. Μόνο σε τρεις περιπτώσεις εντοπίσαμε κάποια όπλα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εντοπίσαμε όπλα μαζικής καταστροφής», είπε ο Χανς Μπλιξ και πρόσθεσε:

«Αυτό, ομολογώ, με τάραξε. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριζαν ότι μας έδωσαν ακριβέστατα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών τους. Είχα σκεφθεί τότε: Θεέ μου, εάν αυτά είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία που διαθέτουν και δεν βρίσκουμε τίποτα, τι θα γίνει στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν στοιχεία;».

Ο κ. Μπλιξ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν κάπου στο Ιράκ κρυμμένα όπλα μαζικής καταστροφής, αν και όπως επεσήμανε δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για κάτι τέτοιο.

Ο δόκτωρ Μπλιξ είπε ότι δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί οι Ιρακινοί αρνήθηκαν να συνεργαστούν πλήρως με τους επιθεωρητές όπλων εάν δεν είχαν να κρύψουν κάτι, αποδίδοντας τη στάση τους σε υπερηφάνια ή πολιτική τακτική.


Παρασκευή 06 Ιουνίου 2003 - 07:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Σκληρή προειδοποίηση ΗΠΑ στη Βιρμανία
 

Η Ανγκ Σαν Σου Κι είναι υπέρμαχος της δημοκρατίας

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα στην έκθεσή του σχετικά με το στρατιωτικό καθεστώς της Βιρμανίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση επικρίνει τις στρατιωτικές αρχές για τη συνεχιζόμενη κράτηση της αρχηγού της αντιπολίτευσης Ανγκ Σαν Σου Κι, η οποία έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας υπό κατ΄οίκον περιορισμό.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρανγκούν αποδεικνύεται ότι το αυτοκίνητο της αρχηγού της αντιπολίτευσης έπεσε σε ενέδρα «δολοφόνων που σχετίζονται με την κυβέρνηση».

Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο σημείο της απαγωγής αποδεικνύουν ότι η επιχείρηση εξελίχθηκε σε μάχη.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι οι ΗΠΑ απαιτούν εξηγήσεις από τις αρχές, ενώ χαρακτήρισε την κράτηση της Ανγκ Σαν Σου Κι εξοργιστική και απαράδεχτη.

Άφιξη απεσταλμένου ΟΗΕ στη Ρανγκούν

Εξάλλου ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, ο Ραζάλι Ισμαήλ, επισκέπτεται τη Βιρμανία την Παρασκευή.

Ο κ. Ισμαήλ πρόκειται να διερευνήσει τα αίτια των συγκρούσεων ανάμεσα σε οπαδούς της αντιπολίτευσης και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι πρέπει να του επιτραπεί συνάντηση με την αρχηγό της αντιπολίτευσης και τους συντρόφους της.


Παρασκευή 06 Ιουνίου 2003 - 14:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Γαλλικά στρατεύματα στη Λαϊκή Δημοκρατία Κογκό
 

Μέλη του «Στρατού Κογκολέζων Πατριωτών» που δρα στην πόλη της Μπούνια

Στο βορειοανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό έφτασε η εμπροσθοφυλακή των γαλλικών στρατευμάτων, με σκοπό να προετοιμάσει το έδαφος για τη έλευση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα.

Η διεθνής δύναμη ασφαλείας πρόκειται να αναπτυχθεί κατόπιν εντολής των Ηνωμένων Εθνών στην πόλη Μπούνια και την τριγύρω περιοχή ώστε να εγγυηθεί την ασφάλεια και να προστατεύσει τους κατοίκους.

Η πόλη αυτή έχει μεταβληθεί σε πεδίο σφαγών, καθώς εκατοντάδες άτομα έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες εβδομάδες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε διαφορετικές φατρίες.

Οι γαλλικές ειδικές δυνάμεις έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τους κατοίκους της πόλης.

Καταγγελίες για μακελειό

Η ανάπτυξη της διεθνούς δύναμης έγινε έπειτα από τις καταγγελίες της Γιούνισεφ ότι χιλιάδες γυναίκες και παιδιά σκοτώνονται, βιάζονται και βασανίζονται καθημερινά στην επαρχία Ιτούρι.


Νεαρό μέλος πολιτοφυλακής στην πόλη της Μπούνια
Σύμφωνα με τη Γιούνισεφ, 40.000 γυναίκες και παιδιά έχουν εκτοπισθεί από τα σπίτια τους, λόγω της βίας που έχει ξεσπάσει εκεί και ότι η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η Γιούνισεφ εκτιμά επίσης ότι χιλιάδες παιδιά έχουν πέσει θύματα απαγωγής από τις διάφορες φατρίες, για να πολεμήσουν στο πλευρό τους.

Η οργάνωση απευθύνει εκκλήσεις βοηθείας από διεθνή κοινότητα και προειδοποιεί τις διάφορες φατρίες ότι θα δικαστούν για εγκλήματα πολέμου.


Παρασκευή 06 Ιουνίου 2003 - 11:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση»
 

Ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ αποχώρησε από εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό

Συνέντευξη στο Γιώργο Φελλίδη

Στην εκτίμηση ότι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού πρέπει να συνεχίσουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών προέβη ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, μία ημέρα μετά την αιφνίδια αποχώρησή του από τη θέση του ειδικού εκπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο Βρετανός διπλωμάτης δεν δίστασε μάλιστα να καυτηριάσει ορισμένες νοοτροπίες που θεωρεί ότι εμποδίζουν την επίτευξη λύσης.

Και αναφέρει ότι η καλύτερη στιγμή στην επτάχρονη θητεία του ήταν όταν είδε χιλιάδες Κυπρίους να περνούν την πράσινη γραμμή, αποδεικνύοντας ότι είναι ικανοί να λειτουργήσουν πέρα από διαχωριστικές γραμμές.


Οι ΗΠΑ δεν μπορούν μόνες να λύσουν το Κυπριακό

Όταν τον ρωτήσαμε για το ρόλο του διεθνούς και του αμερικανικού παράγοντα στην επίλυση του Κυπριακού o βετεράνος διπλωμάτης διέβλεψε ότι ακόμα και η αμερικανική υπερδύναμη δεν μπορεί χωρίς τη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας να οδηγήσει τις εξελίξεις σε συμφωνία επανένωσης της Κύπρου.

«Ειλικρινά αποτελεί πλήρη ψευδαίσθηση το ότι μπορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιλύσουν το Κυπριακό από μόνες τους, ούτε νομίζω ότι μια τέτοια λύση θα ήταν αποδεκτή από τους Ελληνοκυπρίους, τους Τουρκοκυπρίους, την Ελλάδα ή την Τουρκία» μας είπε και συνέχισε:

«Αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για να λύσουν το Κυπριακό εκτός του πλαισίου που θέτει το σχέδιο Ανάν, το οποίο σημειώστε ότι έχει γίνει αποδεκτό ως βάση λύσης από το σύνολο των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Επτά χρόνια: χαρές και λύπες

Ο Λόρδος Χάνεϊ στη συνέχεια μας εκμυστηρεύθηκε ποια ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση και ποιο το πλέον ελπιδοφόρο γεγονός στην επτάχρονη θητεία του:

«Νομίζω ότι η καλύτερη στιγμή για μένα υπήρξε - κατά περίεργο τρόπο - μετά το ναυάγιο των διακοινοτικών συνομιλιών, όταν άνοιξαν τα φυλάκια ελέγχου στην Πράσινη Γραμμή, και απεδείχθη κάτι για το οποίο ήμουν πάντοτε πεπεισμένος: ότι κατά βάση οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι εχθροί, δεν επιδιώκουν να στρίψουν το λαρύγγι του αντιπάλου, αλλά επιθυμούν να γνωρίσουν την άλλη κοινότητα και να αποδείξουν ότι έχουν την ωριμότητα για να συμβιώσουν ειρηνικά».


Το άνοιγμα των φυλακίων στην Πράσινη Γραμμή ήταν η καλύτερη στιγμή για το Λόρδο Χάνεϊ
Και συνέχισε: «Αυτές οι στιγμές ήταν υπέροχες, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να φέρουν από μόνες τους επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

«Όσο για τη μεγαλύτερη απογοήτευση – μας είπε - «φυσικά ήταν η αποτυχία ειρηνικής διευθέτησης. Πάντα αισθάνεσαι πίκρα και λύπη όταν δουλεύεις για ένα σκοπό επτά ολόκληρα χρόνια, και στο τέλος βλέπεις να μην τελεσφορούν οι προσπάθειές σου, ιδιαίτερα όταν είσαι πεπεισμένος όπως εγώ ήμουν ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων και από τις δύο πλευρές θα ωφεληθεί από την επανένωση του νησιού».

«Τι πρέπει να αλλάξει για να έχουμε λύση»

Μετά από δεκαετίες άκαρπων συνομιλιών τι είδους αλλαγές απαιτούνται ώστε να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ρωτήσαμε τον πεπειραμένο Βρετανό διαπραγματευτή.

Και αυτός μας απάντησε: «Υπάρχουν ένα -δύο πράγματα τα οποία έχω την αίσθηση ότι πρέπει να αλλάξουν ώστε να υπάρξει λύση. Το ένα είναι ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κοινοτήτων καθετί που γίνεται προς όφελος της μιας πλευράς δεν σημαίνει αυτομάτως ότι επιφέρει ζημιά στην άλλη πλευρά. "Η πίττα μεγαλώνει", και η Κύπρος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πιο ευημερούσα, θα υπάρχουν περισσότερα ωφελήματα για να μοιραστούν. Έτσι νομίζω ότι πρέπει να απαλλαγούμε από την νοοτροπία του “κάθε απώλεια σου είναι κέρδος μου”».

«Το δεύτερο ζήτημα που θέλω να θίξω είναι η ανάγκη ύπαρξης αμοιβαίου σεβασμού για τα άτομα και τους θεσμούς, ένθεν κακείθεν. Βεβαίως και καταλαβαίνω το νομικό επιχείρημα έλλειψης διεθνούς αναγνώρισης που επικαλούνται οι Ελληνοκύπριοι όσον αφορά τους θεσμούς των Τουρκοκυπρίων, αυτό αποτελεί σωστό ισχυρισμό. Αλλά νομίζω πως είναι κακό και δεν βοηθά την επίλυση του Κυπριακού το να αναφέρεται κανείς με απόλυτη περιφρόνηση στους θεσμούς που έστησαν στον Βορρά οι Τουρκοκύπριοι», κατέληξε ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ.


Παρασκευή 06 Ιουνίου 2003 - 12:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο Ιράκ φθάνουν επιθεωρητές πυρηνικών
 

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουβάιθα, όπου υπάρχει πιθανή διαρροή ραδιενεργών υλικών

Οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αναμένονται στο Ιράκ για να ελέγξουν το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, αν και οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής έχουν επιβάλλει ασφυκτικούς περιορισμούς στις κινήσεις τους, ισχυριζόμενες ότι μπορούν να διαχειριστούν από μόνες τους τα θέματα αφοπλισμού.

Οι Αμερικανοί επέτρεψαν την είσοδο στο Ιράκ σε μια ομάδα επιθεωρητών, μετά από την αυστηρή προειδοποίηση του επικεφαλής τους, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι για πιθανή διαρροή ραδιενεργών υλικών.

Οι αποθήκες πυρηνικών υλικών στην Τουβάιθα, νοτίως της Βαγδάτης, λεηλατήθηκε μετά την αμερικανοβρετανική εισβολή και αποστολή των επιθεωρητών θα είναι να καθορίσουν τί λείπει και να σφραγίσουν τις εγκαταστάσεις.

Κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιούσαν βαρέλια όπου αποθηκευόταν ραδιενεργό υλικό για να πλύνουν τα ρούχα τους ή να μεταφέρουν τρόφιμα και νερό.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC ήδη ορισμένα άτομα έχουν προβλήματα υγείας και εμφανίζουν συμπτώματα όπως εμετό και αιμορραγίες στη μύτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτρέπουν στους διεθνείς επιθεωρητές να εξετάσουν τις καταγγελίες και αναφορές νοσημάτων και ραδιενεργού μόλυνσης, στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας ότι η υγεία των κατοίκων αποτελεί αρμοδιότητα των στρατευμάτων τους.


Παρασκευή 06 Ιουνίου 2003 - 12:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Χαμάς: «Τέρμα ο διάλογος»
 

Δαιδήλωση μελών της Χαμάς στην πόλη Ναμπλούς, την Πέμπτη

Η εξτρεμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε διάλογο και κάθε επαφή με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς, διαμαρτυρόμενη για τις δηλώσεις του κατά τη συνάντησή του με τον Τζορτζ Μπους και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν.

Ο κ. Αμπάς, ο οποίος είναι γνωστός και ως Αμπού Μάζεν, υποσχέθηκε να θέσει τέρμα στην παλαιστινιακή εξέγερση κατά τη διάσκεψη στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπντελαζίζ Αλ Ραντιζί, είπε στο BBC ότι ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός έδωσε ουσιαστικά το πράσινο φως στο Ισραήλ να σκοτώνει Παλαιστινίους κατά βούληση.

Λίγο πριν από τις δηλώσεις του οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δύο μέλη της Χαμάς.

Ο Αλ Ραντιζί είπε ότι η Χαμάς δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει να μάχεται εναντίον του Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει τις οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ να υπογράψουν εκεχειρία με το Ισραήλ.

Το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο - γνωστό και ως «οδικός χάρτης» ζητά από την παλαιστινιακή ηγεσία να επιβληθεί στις εξτρεμιστικές οργανώσεις και να σταματήσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει από την Ιερουσαλήμ ο Ρίτσαρντ Γκάλπιν του BBC, η Χαμάς θεωρεί απαράδεκτες τις δηλώσεις του Μαχμούντ Αμπάς, λέγοντας ότι δεν έκανε λόγο ούτε για την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων ούτε για την Ιερουσαλήμ ούτε για τα σύνορα ενός παλαιστινιακού κράτους.


Παρασκευή 06 Ιουνίου 2003 - 11:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπλιξ: Ανακριβείς οι πληροφορίες για τα όπλα
 

«Καίει» τις μυστικές υπηρεσίες ο Χανς Μπλιξ

Μετά την τελική αναφορά του στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ δήλωσε στο ΒΒΣ ότι τίποτε απολύτως δεν επαληθεύθηκε από τις πληροφορίες που του δόθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

«Πήγαμε σε όλες τις περιοχές που μας υπέδειξαν...απογοητευθήκαμε. Σε τρεις από αυτές τις περιοχές δεν βρήκαμε απολύτως τίποτα και στις υπόλοιπες δεν υπήρχε ίχνος όπλων μαζικής καταστροφής. Αυτό με εξέπληξε και με απογοήτευσε επειδή μας είχαν διαβεβαιώσει πως μας είχαν δώσει ότι καλύτερο διέθεταν...Σκέφθηκα λοιπόν, ω Θεέ μου, αν οι πληροφορίες αυτές είναι ότι καλύτερο διαθέτουν οι μυστικές του υπηρεσίες... χαθήκαμε», υπογράμμισε στο BBC ο κ. Μπλιξ.

Το ειρωνικό σχόλιο του Χανς Μπλιξ, ενός διπλωμάτη με μεγάλη πείρα, προβλέπεται ότι θα ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά στο αμφιλεγόμενο θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας είναι ιδιαίτερα ενοχλημένες από την ακούσια εμπλοκή τους στην υπόθεση και επιρρίπτουν την ευθύνη για την αλλοίωση των στοιχείων τους στον σύμβουλο για θέματα δημοσίων σχέσεων του βρετανού πρωθυπουργού.

Παρέμβαση Ράμσφελντ

Προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης που έχει προκαλέσει σε Λονδίνο και Ουάσινγκτον η απουσία όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ανέλαβε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελτ. Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Πενταγώνου υποστήριξε πως όλα τα στοιχεία που παρείχαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν τεκμηριωμένα και αξιόπιστα.

«Απ' όσο έχω παρακολουθήσει, οι μυστικές υπηρεσίες μας είχαν καλή και ακριβή πληροφόρηση, στοιχεία που συνέλεγαν επί σειρά ετών. Πιστεύω, λοιπόν πως η παρουσίαση του υπουργού Εξωτερικών στα ΗΕ ήταν ακριβής κάτι που θα αποδειχθεί στην πράξη», δήλωσε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δεσμεύτηκε πως το Πεντάγωνο θα συνεργασθεί σε περίπτωση που αποφασισθεί έρευνα από το Κονγκρέσο. Ας σημειωθεί ότι τόσο ο κ. Ράμσφελντ όσο και ο άμεσος υφιστάμενος του ο υφυπουργός Πόλ Γούλφοβιτς με πρόσφατες δηλώσεις τους υποβάθμισαν σημαντικά το θέμα των εν λόγω όπλων που απετέλεσε και την βασική αιτία του πολέμου.


Παρασκευή 06 Ιουνίου 2003 - 07:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα έκρηξη στην Τσετσενία
 


Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους και έξι παιδιά, σκοτώθηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε σε πολυκατοικία στο Γκρόζνι, πρωτεύουσα της Τσετσενίας.

Η έκρηξη σημειώθηκε νωρίς την Παρασκευή το πρωΐ, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν ασαφή , μολονότι ο περιφερειακός εισαγγελέας Βλαντιμίρ Κραβτσένκο είπε ότι τα κατα φαινόμενα η έκρηξη οφείλεται σε διαρροή γκαζιού.

Η έκρηξη σημειώνεται μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας την Πέμπτη κοντά στο αρχηγείο των ρωσικών δυνάμεων που πολεμούν στην Τσετσενία.

Στην επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άτομα.

Για τα αίτια της έκρηξης στην πολυκατοικία έχουν αρχίσει ανακρίσεις , μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Λόγω της έκρηξης έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον έξι παιδιά και δύο γυνάικες, είπε ο κ. Κραβτσένκο. Εχουν επίσης τραυματισθεί τρία παιδιά, πρόσθεσε ο γενικός εισαγγελέας.

Οι διαρροές γκαζιού και οι εκρήξεις που επακολουθούν είναι σύνηθες φαινόμενο στην πρώην Σοβιετική Ένωση και πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας των εκρήξεων αυτών.

Στην Τσετσενία χιλιάδες άτομα έχουν σκοτωθεί λόγω του πολέμου στην περιοχή.

Αυτονομιστές αντάρτες που παραμένουν πιστοί στον πρώην πρόεδρο Ασλάν Μασχάντοφ επιδιώκουν την ανεξαρτησία από τη Μόσχα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.