Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-06-12

  1. ΗΠΑ εναντίον Βελγίου
  2. Καλά νέα για την άτυπη πνευμονία
  3. Βολές κατά της οικουμενικότητας
  4. Τις ΗΠΑ κατηγορούν οι αρχές του Ιράν
  5. Σφοδρές επιθέσεις στο Ιράκ
  6. Νέες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας
  7. «Αποψίλωση» της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ
  8. Νέες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας
  9. Το κογκρέσο στηρίζει τον Μπους
  10. Τις ΗΠΑ κατηγορεί το Ιράν
  11. Απειλές της Χαμάς στις απειλές του Ισραήλ
  12. Εκατομμύρια εργαζόμενοι προσχολικής ηλικίας
  13. Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας
  14. Το Ισραήλ θα «εξολοθρεύσει τη Χαμάς»
  15. Στη Χάγη ο Στάνισιτς
  16. Λιβερία: συνομιλίες για εκεχειρία
  17. Παρατείνεται η παρουσία των κυανόκρανων στην Κύπρο
  18. Nέες διαδηλώσεις στο Ιράν
  19. Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ
  20. Eκκλήσεις για ειρήνη
  21. «Η Μ. Ανατολή στο χάος»
  22. Ο οδικός χάρτης βάφτηκε κόκκινος
  23. Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν
  24. Νέα κλιμάκωση της βίας στη Μ. Ανατολή
  25. Η Ελλάδα «υπόλογη για την πορνεία»

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003 - 23:52 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ εναντίον Βελγίου
 

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ στέκεται στο πλευρό του στρατηγού Φρανκς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν και πάλι σε αντιπαράθεση με το Βέλγιο, κατηγορώντας το για τη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία μπορούν να εκδικάζονται και ξένοι για εγκλήματα πολέμου.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να σταματήσει τη χρηματοδότηση των κεντρικών γραφείων του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εάν το Βέλγιο δεν αποσύρει την εν λόγω νομοθεσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την οργή τους για το γεγονός ότι ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στον πόλεμο του Ιράκ, θα μπορούσε να δικασθεί για εγκλήματα πολέμου στο Βέλγιο.

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ μάλιστα υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να χρηματοδοτεί τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ εάν σχεδιάζει να μη συμμετέχει στις συναντήσεις.

Διαφωνίες στο ΝΑΤΟ

Ο αναλυτής αμυντικών υποθέσεων του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, πιστεύει ότι πρόκειται για μία αναπάντεχη επίθεση εναντίον χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι οι διαφωνίες στους κόλπους της συμμαχίας δεν έχουν ακόμη εξαλειφθεί.

Καταγγελίες εναντίον του στρατηγού Φρανκς υπέβαλε σε βελγικό δικαστήριο ένας Βέλγος δικηγόρος, εκπροσωπώντας ορισμένους Ιρακινούς που τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ανάλογες καταγγελίες έχουν γίνει και για τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, για τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένεϊ και για τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, για το ρόλο τους στη διάρκεια του πρώτου πολέμου στον Περσικό Κόλπο.

Η βελγική κυβέρνηση προωθεί τροποποιήσεις, βάσει των οποίων τέτοιου είδους υποθέσεις θα μπορούν να εκδικάζονται στη χώρα που προβάλλει τις καταγγελίες, με την προϋπόθεση ότι η χώρα αυτή θα έχει δημοκρατικό καθεστώς.


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003 - 23:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Καλά νέα για την άτυπη πνευμονία
 

Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή

Η επιδημία της άτυπης πνευμονίας, η οποία έχει προσβάλλει περισσότερους από 8.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, φαίνεται ότι έχει αναχαιτισθεί σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.


Είναι πολύ σημαντικό πάντως οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα να μείνουν σε κατάσταση επιφυλακής
Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ
Η επικεφαλής της οργάνωσης, Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ, δήλωσε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται καθημερινώς.

«Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν σε ορισμένες χώρες και μετά υπήρξε και πάλι έξαρση της ασθένειας», δήλωσε η Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ.

Η κ. Μπρούτλαντ επεσήμανε ότι στη Σιγκαπούρη και το Τορόντο εμφανίσθηκαν νέα κρούσματα παρά το γεγονός ότι είχε σημειωθεί περιορισμός της επιδημίας.

Προειδοποιήσεις

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι τα κρούσματα μπορεί και πάλι να αυξηθούν όσο πλησιάζει ο χειμώνας.

Συγκρινόμενη με την επιδημία μιας απλής γρίπης, η οποία σκοτώνει μόνο το 1% των ασθενών, η άτυπη πνευμονία παρουσιάζει μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Από τους 8.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο, έχουν πεθάνει περισσότερα από 700 άτομα.

Το παρήγορο όμως είναι ότι την Πέμπτη δεν σημειώθηκε κανένα νέο κρούσμα στην Κίνα. Ωστόσο, σημειώθηκε ένας θάνατος από την ασθένεια στο Πεκίνο.


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003 - 22:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Βολές κατά της οικουμενικότητας
 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Φανάρι

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άλκη Κούρκουλα

Μία άλλη «ιδιομορφία» της Αγκυρας σε σχέση με ευρωπαϊκό κεκτημένο έκανε αισθητή την παρουσία της την Τετάρτη.


Δεν μπορεί να αναγνωρισθεί ο τίτλος του Οικουμενικού Πατριάρχη, στην Τουρκία
Εγκύκλιος προεδρίας της τουρκικής κυβέρνησης
Ο γενικός γραμματέας της προεδρίας της κυβέρνησης κ. Φικρέτ Ουτστζάν εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία ζητούσε από τους κρατικούς λειτουργούς και αξιωματούχους να μην συμμετάσχουν σε εκδήλωση της πρεσβείας του Βατικανού επειδή το τιμώμενο πρόσωπο αναφέρετο στις επίσημες προσκλήσεις της εκδηλώσεως ως «ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος».

Και αυτό έγινε παρά το γεγονός ότι οι πρέσβεις και των 25 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα τιμούσαν με την παρουσία τους στο γεύμα του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα κ. Μιχάλη Χρηστίδη τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

«Δεν μπορεί να αναγνωρισθεί ο τίτλος του Οικουμενικού Πατριάρχη, στην Τουρκία», ανέφερε η εγκύκλιος και συνέχισε ότι «το καθεστώς του Πατριαρχείου Φαναρίου, το οποίο προσδιορίσθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη της Λωζάννης, περιορίζεται στην εκπλήρωση των θρησκευτικών και πνευματικών υποχρεώσεων της Ρωμαιορθόδοξης μειονότητας της Πόλης».

«Πατριάρχης Φαναρίου»

Η τουρκική αντιπολίτευση επερωτούσε την κυβέρνηση αν έκανε τις «επιβαλλόμενες ενέργειες» για να συμμορφωθεί το Βατικανό προς τις τουρκικές εκκλησιαστικές θεωρίες.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ονούρ Οϋμέν που κατέθεσε την επερώτηση ρωτούσε αν «προειδοποιήθηκε» «ο Πατριάρχης Φαναρίου» να μην χρησιμοποιεί εντός της χώρας και εκτός αυτής τον τίτλο του Οικουμενικού, τον οποίο δεν του αναγνωρίζουν οι νόμοι.

Οι επερωτησεις και οι εγκύκλιοι δεν εμπόδισαν ωστόσο σύσσωμο το διπλωματικό σώμα και επίλεκτα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της Αγκυρας να συρρεύσουν στην εκδήλωση της αποστολικής νουντσιατούρας στην Άγκυρα, όπου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε για την συμβολή του Πάππα Ιωάννη Παύλου του Β' στην ειρήνη.


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003 - 04:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Τις ΗΠΑ κατηγορούν οι αρχές του Ιράν
 

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις από το 1999

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποκίνησαν τις μεγάλες διαδηλώσεις και τις αναταραχές που έχουν ξεσπάσει στην πρωτεύουσα της χώρας, Τεχεράνη.

Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες άτομα έχουν κατέβει στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των θρησκευτικών αρχών, αλλά και εναντίον του μεταρρυθμιστή προέδρου, Μοχάμαντ Χαταμί.

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ δήλωσε ότι οι ιρανικές αρχές δεν πρόκειται να επιδείξουν πλέον οίκτο εναντίον των διαδηλωτών.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράκ θεωρεί ότι οι ΗΠΑ υποκινούν τις ταραχές προκειμένου να δημιουργήσουν σχίσμα μεταξύ των ιρακινών αρχών και του λαού.

Συμπλοκές

Πληροφορίες από την Τεχεράνη αναφέρουν ότι υπήρξαν συμπλοκές ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες διαδηλωτών, οι οποίες πέταξαν πέτρες η μία εναντίον της άλλης.

Τα βίαια επεισόδια κλιμακώθηκαν όταν επενέβησαν μέλη ισλαμικών πολιτοφυλακών τα οποία επέβαιναν σε μοτοσικλέτες και χρησιμοποίησαν αλυσίδες και γκλομπ κατά των διαδηλωτών.

Εκατοντάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην ιρανική πρωτεύουσα, πολλοί κάτοικοι στρέφονται τώρα κατά του προέδρου Χαταμί επειδή δεν είναι ικανοποιημένοι με τον αργό ρυθμό με τον οποίο τίθενται σε εφαρμογή οι μεταρρυθμίσεις.


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003 - 19:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφοδρές επιθέσεις στο Ιράκ
 

Οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ συμμετέχουν σε νέες επιχειρήσεις

Στο Ιράκ, συνετρίβη αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο Απάτσι, εναντίον του οποίου άγνωστοι άνοιξαν πυρ. Οι αμερικανικές δυνάμεις κατάφεραν να διασώσουν τους δύο πιλότους του ελικοπτέρου.


Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι προβληματική, ο κόσμος σχηματίζει ουρές στα πρατήρια καυσίμων, οι βασικές υπηρεσίες δεν έχουν αποκατασταθεί και η ανασφάλεια κρατά τους Ιρακινούς κλεισμένους στα σπίτια τους
Διεθνής Ομάδα Κρίσεων
Από την άλλη, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα αμερικανικά μαχητικά έπληξαν ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών, όπως υποστηρίζουν, 150 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

Σε άλλα σημεία του Ιράκ, οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους, υποστηρίζοντας ότι θέλουν να εξολοθρεύσουν τους οπαδούς του κόμματος Μπάαθ και πιστούς υποστηρικτές του πρώην καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες επιθέσεις των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ από το τέλος του πολέμου.

Μέχρι στιγμής, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν συλλάβει 400 Ιρακινούς, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για τη διοργάνωση επιθέσεων εναντίον του αμερικανικού στρατού.

Σύμφωνα με την κεντρική στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ, στις αμερικανικές επιδρομές πήραν μέρος 3.000 στρατιώτες. Από τις ανταλλαγές πυρών έχουν σκοτωθεί τέσσερις Ιρακινοί και έχουν τραυματισθεί τέσσερις Αμερικανοί.

Πρόβλημα αξιοπιστίας

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική διοίκηση στη Βαγδάτη αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα αξιοπιστίας καθώς αδυνατεί να ικανοποιήσει ακόμα και τις πιο βασικές ανάγκες του πληθυσμού, όπως συμπεραίνει έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Όπως επισημαίνει μία εκ των αναλυτών του BBC, η Παμ O'Toυλ, η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων περιγράφει τη Βαγδάτη ως πόλη βυθισμένη στην αγωνία, το χάος και την πίκρα.

Οκτώ εβδομάδες μετά την εισβολή των Αμερικανών, τονίζεται στην έκθεση, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι προβληματική, ο κόσμος σχηματίζει ουρές στα πρατήρια καυσίμων, οι βασικές υπηρεσίες δεν έχουν αποκατασταθεί και η ανασφάλεια κρατά τους Ιρακινούς κλεισμένους στα σπίτια τους.

«Καθώς οι κάτοικοι της πόλης αφηγούνται ιστορίες φρίκης για δολοφονίες, βιασμούς, κλοπές αυτοκινήτων και ληστείες, η αμερικανική διοίκηση επικοινωνεί με τους Ιρακινούς υπηκόους εκδίδοντας συνοπτικά διατάγματα, προφυλαγμένη πίσω από τις πύλες του πρώην προεδρικού μεγάρου», καταλήγει η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων.


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003 - 18:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας
 

Το Ισραήλ λέει οτι θα εξολοθρεύσει όλα τα μέλη της Χαμάς

Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τις νέες επιθέσεις που εξαπέλυσαν ισραηλινά ελικόπτερα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην πόλη της Γάζας.


Εάν θέλουν να ταχθούν εναντίον της Χαμάς ας μη σκοτώνουν αθώους πολίτες στο δρόμο
Γιασέρ Αμπέντ Ραμπό, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής
Επρόκειτο για την τρίτη ισραηλινή επίθεση μέσα σε 24 μόνο ώρες. Η προηγούμενη επέφερε το θάνατο 11 συνολικά ατόμων.

Ένας από τους νεκρούς της τελευταίας επίθεσης ήταν και ο Γιασέρ Ταχά, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς.
Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν επίσης η γυναίκα του και το μικρό τους παιδί.

Πιστεύεται ότι η επίθεση επέφερε και τον τραυματισμό περισσότερων από 25 ατόμων, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.

Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Γιασέρ Αμπέντ Ραμπό, μιλώντας στο BBC αμέσως μετά τις επιθέσεις, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ότι επιχειρεί σκοπίμως να σταματήσει την ειρηνευτική διαδικασία.

Επιχείρηση εξολόθρευσης

Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι ο στρατός έχει λάβει εντολές να εξολοθρεύσει όλα τα μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Την Τετάρτη, η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, όπου σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι. Οι Ισραηλινοί αντεπιτέθηκαν σκοτώνοντας 11 άτομα στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς, σε ανακοίνωσή της, ζήτησε από όλους τους ξένους να εγκαταλείψουν το Ισραήλ για την ασφάλειά τους.

Στις αρχές της εβδομάδας το Ισραήλ αποπειράθηκε να δολοφονήσει ένα απο τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, τον Αμπντελαζίζ αλ Ραντισί.

Πολλοί ηγέτες της διεθνούς κοινότητας απηύθυναν εκκλήσεις για τον τερματισμό της βίας, η οποία έχει κλιμακωθεί ιδιαίτερα το τελευταίο 24ωρο.

Διεθνείς εκκλήσεις

Πρόκειται για τη χειρότερη αιματοχυσία από την ημέρα που οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι δεσμεύθηκαν ότι θα υιοθετήσουν το νέο ειρηνευτικό σχέδιο που έχει τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η σύνοδος της Ιορδανίας γέννησε ελπίδες για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.


Οι επιθέσεις στη Γάζα έχουν στόχο στελέχη της Χαμάς
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, που συνέβαλε στις προσπάθειες για την υιοθέτηση και εφαρμογή του λεγόμενου «οδικού χάρτη» κατεδίκασε την επίθεση της Χαμάς στην Ιερουσαλήμ και απηύθυνε έκκληση προς τις δύο πλευρές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

«Απευθύνω θερμή έκκληση προς όλους εσάς να καταπολεμήσετε την τρομοκρατία., να σταματήσετε την οικονομική ενίσχυση των οργανώσεων όπως η Χαμάς και να απομονώσετε αυτούς που καταφεύγουν σε δολοφονίες προκειμένου να παρεμποδίσουν την ειρηνευτική διαδικασία», δήλωσε ο πρόεδρος Μπους.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, κάλεσαν όλες τις πλευρές να εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν τον «οδικό χάρτη».

Σε ανάλογες δηλώσεις είχε νωρίτερα προβεί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003 - 17:59 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αποψίλωση» της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ
 

Ο λόρδος Ρόμπερτσον θεωρεί ριζικές τις αλλαγές στη δομή της συμμαχίας

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Υποβαθμίζονται οι ρόλοι της Ελλάδας - περισσότερο - και της Τουρκίας - λιγότερο - στην κατανομή των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και αρμοδιοτήτων μεταξύ των Συμμάχων χωρών με την υιοθέτηση της νέας ριζικής μεταρρύθμισης στη στρατιωτική δομή της συμμαχίας.

Με την απόφαση αυτή μειώνονται κατά 40% περίπου οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις και τα στρατηγεία στις χώρες-μέλη, αφού καταργούνται 10 από τα 26 συνολικά συμμαχικά στρατηγεία.

Σύμφωνα με τις χθεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου των ΥΠΕΘΑ των ΝΑΤΟϊκών χωρών, η Ελλάδα διατηρεί το Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC) στη Λάρισα με Έλληνα διοικητή.

Το CAOC όμως θα υπάγεται επιχειρησιακά στο ΝΑΤΟϊκό αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης, το οποίο θα λειτουργεί κατ' αρχάς με Αμερικανό διοικητή.

Το γεγονός ότι το ελληνικό CAOC διπλασιάζει το προσωπικό του και διευρύνει την επιχειρησιακή του επιφάνεια στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, μοιραζόμενο τις σχετικές αρμοδιότητες με το επί ιταλικού εδάφους αντίστοιχου επιπέδου CAOC δεν αλλάζει σε τίποτα τη διοικητική και επιχειρησιακή εξάρτησή του από το αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης, υποστηρίζυον στρατιωτικές πηγές στην έδρα της συμμαχίας.

Ναυτικό κέντρο εκπαίδευσης

Για να αντισταθμισθεί κάπως εικονικά αυτή η σαφής ελληνοτουρκική στρατιωτικο-αμυντική ανισορροπία - ύστερα μάλιστα και με την απώλεια του στρατηγείου του Τυρνάβου - αποφασίσθηκε χθες να εγκατασταθεί σε ελληνικό έδαφος (πιθανότατα στη Σούδα) ένα ναυτικό κέντρο εκπαίδευσης προσωπικού για την αποτροπή στη Μεσόγειο τρομοκρατικών επιχειρήσεων.

Η ανάπτυξη όμως αυτού του κέντρου δεν εντάσσεται στο επίσημο οργανόγραμμα της νέας στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, οι πόροι για τη χρηματοδότηση της εγκατάστασης και ανάπτυξής του θα διατεθούν από την Ελλάδα και μόνον εάν αργότερα διαπιστωθεί ότι θα μπορούσαν να εκπαιδευθούν σε αυτό και στρατιωτικοί προερχόμενοι από σύμμαχες χώρες τα έξοδα θα μπορούσαν να κατανεμηθούν μεταξύ των χωρών-μελών της Συμμαχίας και της Ελλάδας.

Με την ίδια απόφαση, η Τουρκία παίρνει ένα πλήρες αεροπορικό στρατηγείο, ενώ διεκδικεί με επιτυχία και κέντρο ειδίκευσης σε επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατίας. Και αυτά όμως δεν θα χρηματοδοτούνται από το ΝΑΤΟ.

Η στρατιωτική αποψίλωση της Ελλάδας από συμμαχικά στρατηγεία, κέντρα και βάσεις, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, λένε οι διπλωματικές πηγές, στο γεγονός ότι η Αθήνα «κτύπησε» πολύ ψηλά, διεκδικώντας το ναυτικό στρατηγείο που πήγε τελικά στη Νεάπολη, ενώ θα μπορούσε να διεκδικήσει με επιτυχία τουλάχιστον ένα τμήμα της κεντρικής διοίκησης της ΝΑΤΟϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης είτε ένα τμήμα της αεροπορικής δύναμης ταχείας επέμβασης της συμμαχίας.


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003 - 15:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας
 

Το Ισραήλ λέει οτι θα εξολοθρεύσει όλα τα μέλη της Χαμάς

Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τις νέες επιδρομές ισραηλινών ελικοπτέρων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην πόλη της Γάζας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι ο στρατός έχει λάβει εντολές να εξολοθρεύσει όλα τα μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Την Τετάρτη, η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, όπου σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι. Οι Ισραηλινοί αντεπιτέθηκαν σκοτώνοντας εννέα άτομα.

Η Χαμάς, σε ανακοίνωσή της, ζήτησε από όλους τους ξένους να εγκαταλείψουν το Ισραήλ για την ασφάλειά τους.

Στις αρχές της εβδομάδας το Ισραήλ αποπειράθηκε να δολοφονήσει ένα απο τα ηγετικά στελέχη της Χαμας, Αμπντελαζίζ αλ Ραντισί.

Επίσης, νωρίτερα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έκαναν σαφές ότι ο στρατός έχει λάβει εντολές να εξολοθρεύσει όλα τα μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ λέει ότι έχει δώσει εντολές στο στρατό να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να αφανίσει τη Χαμάς.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, όλα τα μέλη της Χαμάς - από τα πιο χαμηλά στην ιεραρχία, μέχρι τον ηγέτη της, Σεΐκ Γιασίν – αποτελούν στόχο του στρατού.

Εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις

Πολλοί ηγέτες της διεθνούς κοινότητας απηύθυναν εκκλήσεις για τον τερματισμό της βίας στη Μ. Ανατολή η οποία έχει κλιμακωθεί ιδιαίτερα το τελευταίο 24ωρο.

Πρόκειται για τη χειρότερη αιματοχυσία από την ημέρα που οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι δεσμεύθηκαν ότι θα υιοθετήσουν το νέο ειρηνευτικό σχέδιο που έχει τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης.


Δύο άτομα σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους δέχτηκε επίθεση κοντά στην πόλη της Γάζας.

Η σύνοδος της Ιορδανίας γέννησε ελπίδες για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, που συνέβαλε στις προσπάθειες για την υιοθέτηση και εφαρμογή του λεγόμενου «οδικού χάρτη» καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στην Ιερουσαλήμ και απηύθυνε έκκληση προς τις δύο πλευρές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Είπε: Απευθύνω θερμή έκκληση προς όλους εσάς να καταπολεμήσετε την τρομοκρατία., να σταματήσετε την οικονομική ενίσχυση των οργανώσεων όπως η Χαμάς και να απομονώσετε αυτούς που μισούν τόσο πολύ και καταφεύγουν σε δολοφονίες προκειμένου να παρεμποδίσουν την ειρηνευτική διαδικασία..

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, κάλεσαν όλες τις πλευρές να εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν τον «οδικό χάρτη».

Σε ανάλογες δηλώσεις είχε νωρίτερα προβεί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003 - 13:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Το κογκρέσο στηρίζει τον Μπους
 

Ο Μπους είχε ζητήσει τη στήριξη του κογκρέσου πριν τον πόλεμο στο Ιράκ

Η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος για εφ' όλης της ύλης δημόσια έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση χειρίστηκε τις εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών όσον αφορά τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Η αμερικανική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι σημειώθηκαν αλλοιώσεις και διογκώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης όσον αφορά το μέγεθος του κινδύνου που συνιστούσε το Ιράκ για τη παγκόσμια κοινότητα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής του κογκρέσου για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, Πατ Ρόμπερτς δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να κομματικοποιήσουν το εν λόγω ζήτημα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2004.

«Εκτιμώ ότι η κριτική όταν γίνεται με μέτρο είναι όχι μόνο κατανοητή αλλά και εποικοδομητική. Ωστόσο, αυτές οι επιθέσεις έχουν κίνητρο πολιτικό και ελπίζουν σε πολιτικό όφελος», είπε ο Αμερικανός γερουσιαστής.


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003 - 04:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Τις ΗΠΑ κατηγορεί το Ιράν
 

Μήνες είχαν να γίνουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Για δεύτερη συνεχή νύχτα, χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και πολλοί φοιτητές, κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας του Ιράν, Τεχεράνης, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές απεκήρυσσαν τους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας και ζητούσαν την παραίτηση τόσο του ανώτατου πνευματικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί, όσο και του προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ των μεταρρυθμίσεων.

Όμως, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποκινούν τις ταραχές προκειμένου να δημιουργήσουν σχίσμα μεταξύ των ιρακινών αρχών και του λαού.


Σημειώθηκαν συμπλοκές

Πληροφορίες από την Τεχεράνη αναφέρουν ότι έγιναν συμπλοκές ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες διαδηλωτών, οι οποίες πέταξαν πέτρες η μία εναντίον της άλλης.

Τα βίαια επεισόδια κλιμακώθηκαν όταν επενέβησαν μέλη ισλαμικών πολιτοφυλακών τα οποία επέβαιναν σε μοτοσικλέτες και χρησιμοποίησαν αλυσίδες και κλομπ κατά των διαδηλωτών.

Εκατοντάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην ιρανική πρωτεύουσα, πολλοί κάτοικοι στρέφονται τώρα κατά του προέδρου Χαταμί επειδή δεν είναι ικανοποιημένοι με τον βραδύ ρυθμό με τον οποίο τίθενται σ' εφαρμογή οι μεταρρυθμίσεις.


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003 - 14:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Απειλές της Χαμάς στις απειλές του Ισραήλ
 

Το Ισραήλ λέει οτι θα εξολοθρεύσει όλα τα μέλη της Χαμάς

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ορκίστηκε οτι θα συνεχίσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ, μία ημέρα μετά την αιματηρή επίθεση σε λεωφορείο του Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι.

Επίσης, στην ανακοίνωσή της η οργάνωση καλεί όλους τους ξένους να εγκαταλείψουν το Ισραήλ για την ασφάλειά τους.

Στις αρχές της εβδομάδας το Ισραήλ αποπειράθηκε να δολοφονήσει ένα απο τα ηγετικά στελέχη της Χαμας, Αμπντέλαζίζ αλ Ραντίσι.

Επίσης, νωρίτερα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έκαναν σαφές ότι ο στρατός έχει λάβει εντολές να εξολοθρεύσει όλα τα μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ λέει ότι έχει δώσει εντολές στο στρατό να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να αφανίσει τη Χαμάς.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, όλα τα μέλη της Χαμάς - από τα πιο χαμηλά στην ιεραρχία, μέχρι τον ηγέτη της, Σεΐκ Γιασίν – αποτελούν στόχο του στρατού.

Εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις

Πολλοί ηγέτες της διεθνούς κοινότητας απηύθυναν εκκλήσεις για τον τερματισμό της βίας στη Μ. Ανατολή η οποία έχει κλιμακωθεί ιδιαίτερα το τελευταίο 24ωρο.

Πρόκειται για τη χειρότερη αιματοχυσία από την ημέρα που οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι δεσμεύθηκαν ότι θα υιοθετήσουν το νέο ειρηνευτικό σχέδιο που έχει τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης.


Δύο άτομα σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους δέχτηκε επίθεση κοντά στην πόλη της Γάζας.

Η σύνοδος της Ιορδανίας γέννησε ελπίδες για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, που συνέβαλε στις προσπάθειες για την υιοθέτηση και εφαρμογή του λεγόμενου «οδικού χάρτη» καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στην Ιερουσαλήμ και απηύθυνε έκκληση προς τις δύο πλευρές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Είπε: Απευθύνω θερμή έκκληση προς όλους εσάς να καταπολεμήσετε την τρομοκρατία., να σταματήσετε την οικονομική ενίσχυση των οργανώσεων όπως η Χαμάς και να απομονώσετε αυτούς που μισούν τόσο πολύ και καταφεύγουν σε δολοφονίες προκειμένου να παρεμποδίσουν την ειρηνευτική διαδικασία..

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, κάλεσαν όλες τις πλευρές να εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν τον «οδικό χάρτη».

Σε ανάλογες δηλώσεις είχε νωρίτερα προβεί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003 - 12:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκατομμύρια εργαζόμενοι προσχολικής ηλικίας
 

Το περιβάλλον εργασίας βλάπτει την ψυχική υγεία τους

Στα παιδιά και στην παιδική εργασία έχει αφιερώσει την Πέμπτη η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΙLO).

Στόχος της Οργάνωσης είναι η καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα ο περιορισμός της παράνομης διακίνησης παιδιών.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1.2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας είναι επίσης αφιερωμένη στα παιδιά της αφρικανικής ηπείρου, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται από πολύ τρυφερές ηλικίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων παιδιών βρίσκεται στην Τανζανία.

Αριθμοί που σοκάρουν

«Έχουμε παιδιά που δεν πηγαίνουν στο σχολείο και εργάζονται σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας. Και μιλάμε για παιδιά του δημοτικού σχολείου, παιδιά κάτω των 15 ετών. Κάποια δουλεύουν σε ορυχεία, σε χωράφια και σε σπίτια ως βοηθοί. Έχουμε όμως και κάποια άλλα που ζουν από την πορνεία», λέει ο Γουίλιαμ Μαλίγια, ο οποίος εκπροσωπεί την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας στην Τανζανία.

Το 1999 οι περισσότερες χώρες- μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπέγραψαν μια συμφωνία που υποχρέωνε όλες τις πλευρές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παιδικής εργασίας.

Μέχρι σήμερα, όμως τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ορατά.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία.

73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα.


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003 - 11:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας
 

Το περιβάλλον εργασίας βλάπτει την ψυχική υγεία τους

Στα παιδιά και στην παιδική εργασία έχει αφιερώσει την Πέμπτη η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΙLO).

Στόχος της Οργάνωσης είναι η καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα ο περιορισμός της παράνομης διακίνησης παιδιών.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1.2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας είναι επίσης αφιερωμένη στα παιδιά της αφρικανικής ηπείρου, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται από πολύ τρυφερές ηλικίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων παιδιών βρίσκεται στην Τανζανία. .

Αριθμοί που σοκάρουν

«Έχουμε παιδιά που δεν πηγαίνουν στο σχολείο και εργάζονται σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας. Και μιλάμε για παιδιά του δημοτικού σχολείου, παιδιά κάτω των 15 ετών. Κάποια δουλεύουν σε ορυχεία, σε χωράφια και σε σπίτια ως βοηθοί. Έχουμε όμως και κάποια άλλα που ζουν από την πορνεία», λέει ο Γουίλιαμ Μαλίγια, ο οποίος εκπροσωπεί την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας στην Τανζανία.

Το 1999 οι περισσότερες χώρες- μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπέγραψαν μια συμφωνία που υποχρέωνε όλες τις πλευρές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παιδικής εργασίας.

Μέχρι σήμερα, όμως τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ορατά.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία.

73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα.


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003 - 10:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραήλ θα «εξολοθρεύσει τη Χαμάς»
 

Στόχος των ισραηλινών πυραύλων τα μέλη της Χαμάς

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έκαναν σαφές ότι ο στρατός έχει λάβει εντολές να εξολοθρεύσει όλα τα μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Προηγήθηκε μια ημέρα αιματηρών επεισοδίων που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 26 ατόμων.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ λέει ότι έχει δώσει εντολές στο στρατό να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να αφανίσει τη Χαμάς.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, όλα τα μέλη της Χαμάς - από τα πιο χαμηλά στην ιεραρχία, μέχρι τον ηγέτη της, Σεΐκ Γιασίν – αποτελούν στόχο του στρατού.

Την Τετάρτη, η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο της Ιερουσαλήμ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι.

Εννέα ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα αντίποινα των Ισραηλινών: ελικόπτερα του στρατού του Ισραήλ πραγματοποίησαν επιδρομή στην πόλη της Γάζας.

Εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις

Πολλοί ηγέτες της διεθνούς κοινότητας απηύθυναν εκκλήσεις για τον τερματισμό της βίας στη Μ. Ανατολή η οποία έχει κλιμακωθεί ιδιαίτερα το τελευταίο 24ωρο.

Πρόκειται για τη χειρότερη αιματοχυσία από την ημέρα που οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι δεσμεύθηκαν ότι θα υιοθετήσουν το νέο ειρηνευτικό σχέδιο που έχει τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης.


Δύο άτομα σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους δέχτηκε επίθεση κοντά στην πόλη της Γάζας.

Η σύνοδος της Ιορδανίας γέννησε ελπίδες για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, που συνέβαλε στις προσπάθειες για την υιοθέτηση και εφαρμογή του λεγόμενου «οδικού χάρτη» καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στην Ιερουσαλήμ και απηύθυνε έκκληση προς τις δύο πλευρές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Είπε: Απευθύνω θερμή έκκληση προς όλους εσάς να καταπολεμήσετε την τρομοκρατία., να σταματήσετε την οικονομική ενίσχυση των οργανώσεων όπως η Χαμάς και να απομονώσετε αυτούς που μισούν τόσο πολύ και καταφεύγουν σε δολοφονίες προκειμένου να παρεμποδίσουν την ειρηνευτική διαδικασία..

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, κάλεσαν όλες τις πλευρές να εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν τον «οδικό χάρτη».

Σε ανάλογες δηλώσεις είχε νωρίτερα προβεί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.


Τετάρτη 11 Ιουνίου 2003 - 22:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Στη Χάγη ο Στάνισιτς
 

Ο Τζόβιτσα Στάνισιτς ακολουθούσε τις εντολές του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Ο πρώην επικεφαλής της σερβικής μυστικής αστυνομίας, επί των ημερών του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έφθασε στη Χάγη, όπου αναμένεται να δικασθεί για τη σφαγή 200 ασθενών ενός νοσοκομείου.

Ο Τζόβιτσα Στάνισιτς, ο οποίος συνελήφθη στη Σερβία το Μάρτιο, μεταφέρθηκε στο Άμστερνταμ από το Βελιγράδι με επιβατικό αεροπλάνο.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Χάγη αναφέρει ότι ο Τζόβιτσα Στάνισιτς ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μία προσωπικότητα που προκαλούσε τον τρόμο.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο βοηθός του, Φράνκο Σιμάτοβιτς, κατηγορούνται για εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια των πολέμων στη Βοσνία και την Κροατία.

Υπόθεση Μιλόσεβιτς

Πιστεύεται ότι εκτός από την εκδίκαση των υποθέσεών τους, η παρουσία τους στη Χάγη θα παράσχει σημαντικά στοιχεία στην υπόθεση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Τόσο Στάνισιτς όσο και ο Σιμάτοβιτς έχουν δηλώσει ότι είναι αθώοι και απορρίπτουν τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον τους.

Και οι δύο συνελήφθησαν στις 12 Μαρτίου, καθώς οι αρχές της Σερβίας τους είχαν θεωρήσει υπόπτους για τη δολοφονία του πρώην Σέρβου πρωθυπουργού, Ζόραν Ντζίντζιτς.

Η μετάβαση του Στάνισιτς στη Χάγη καθυστέρησε γιατί ο ίδιος υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στο Βελιγράδι.


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003 - 07:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Λιβερία: συνομιλίες για εκεχειρία
 

Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Η κυβέρνηση της Λιβερίας και τα κινήματα των ανταρτών πρόκειται ν'αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας εκεχειρίας, μετά τις μεγάλες μάχες που έγιναν τις τελευταίες μέρες γύρω από την πρωτεύουσα, Μονροβία.

Ο πρόεδρος της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, συμφώνησε την Τετάρτη κατ'αρχήν με τη συνθήκη, μετά τις συνομιλίες που είχε με σημαίνοντες πολιτικούς της Δυτικής Αφρικής και αφού προηγουμένως ο στρατός του είχε θέσει και πάλι υπό τον πλήρη έλεγχό του την πόλη.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μονροβία επισημαίνει ότι οι συνομιλίες αναμένεται να είναι δύσκολες.

Εν τω μεταξύ, πολλοί κάτοικοι βρήκαν την ευκαιρία, τώρα που διεκόπησαν οι συγκρούσεις, να εγκαταλείψουν τις περιοχές που είχαν δεχθεί επίθεση.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ τονίζει πως η ανθρωπιστική κατάσταση στη Μονροβία παραμένει κρίσιμη--χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και ζήτησαν καταφύγιο σε σχολεία και εκκλησίες.


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003 - 05:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Παρατείνεται η παρουσία των κυανόκρανων στην Κύπρο
 


Με ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η διεθνής κοινότητα ανανέωσε για έξη μήνες την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, προσθέτοντας και μια μικρή δύναμη 34 αστυνομικών που θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες μετακινήσεων μετά το άνοιγμα της Πράσινης Γραμμής.

Παράλληλα, όμως, το Συμβούλιο Ασφαλείας απηύθυνε και αυστηρό μήνυμα προς την τουρκοκυπριακή πλευρά, με αφορμή το θέμα των Στροβιλίων.

Εν τω μεταξύ, μετά τη συνάντησή του το βράδυ της Τρίτης με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, και ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Μπους.

Οι συνομιλίες αυτές θεωρούνται προάγγελος εξελίξεων καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλίας για επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου.


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003 - 04:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Nέες διαδηλώσεις στο Ιράν
 

Μήνες είχαν να γίνουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Για δεύτερη συνεχή νύχτα, χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και πολλοί φοιτητές, κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας του Ιράν, Τεχεράνης, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές απεκήρυσσαν τους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας και ζητούσαν την παραίτηση τόσο του ανώτατου πνευματικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί, όσο και του προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ των μεταρρυθμίσεων.

Πληροφορίες από την Τεχεράνη αναφέρουν ότι έγιναν συμπλοκές ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες διαδηλωτών, οι οποίες πέταξαν πέτρες η μία εναντίον της άλλης.

Τα βίαια επεισόδια κλιμακώθηκαν όταν επενέβησαν μέλη ισλαμικών πολιτοφυλακών τα οποία επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες και χρησιμοποίησαν αλυσσίδες και κλομπ κατά των διαδηλωτών.

Εκατοντάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην ιρανική πρωτεύουσα, πολλοί κάτοικοι στρέφονται τώρα κατά του προέδρου Χαταμί επειδή δεν είναι ικανοποιημένοι με τον βραδύ ρυθμό με τον οποίο τίθενται σ'εφαρμογή οι μεταρρυθμίσεις.


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003 - 06:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ
 

Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ

Στο Ιράκ, οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής πραγματοποιούν κατά μήκος του ποταμού Τίγρη, βορείως της Βαγδάτης, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις μετά το τέλος του πολέμου, με σκοπό τον εντοπισμό και εξουδετέρωση μελών του κόμματος Μπάαθ και παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με την κεντρική στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ, στις επιδρομές αυτές πήραν μέρος 3.000 στρατιώτες, έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής περίπου 400 Ιρακινοί και από ανταλλαγές πυρών έχουν σκοτωθεί τέσσερεις Ιρακινοί και τραυματισθεί τέσσερεις Αμερικανοί.

Πρόβλημα αξιοπιστίας

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική διοίκηση στη Βαγδάτη αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα αξιοπιστίας καθώς αδυνατεί να ικανοποιήσει ακόμα και τις πιο βασικές ανάγκες του πληθυσμού, όπως συμπεραίνει έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Όπως επισημαίνει μία εκ των αναλυτών του BBC, η Παμ O'Toυλ, Η «Διεθνής Ομάδα Κρίσεων» περιγράφει τη Βαγδάτη ως πόλη βυθισμένη στην αγωνία, το χάος και την πίκρα.

Οκτώ εβδομάδες μετά την εισβολή των Αμερικανών, τονίζεται στην έκθεση, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι αναξιόπιστη, ο κόσμος σχηματίζει ουρές στα πρατήρια καυσίμων, οι βασικές υπηρεσίες δεν έχουν αποκατασταθεί και η ανασφάλεια κρατά τους Ιρακινούς κλεισμένους στα σπίτια τους.

Καθώς οι κάτοικοι της πόλης αφηγούνται ιστορίες φρίκης για δολοφονίες, βιασμούς, κλοπές αυτοκινήτων και ληστείες, η αμερικανική διοίκηση επικοινωνεί με τους Ιρακινούς υπηκόους της εκδίδοντας συνοπτικά διατάγματα, προφυλαγμένη πίσω από τις πύλες του πρώην προεδρικού μεγάρου, καταλήγει η «Διεθνής Ομάδα Κρίσεων».


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003 - 06:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Eκκλήσεις για ειρήνη
 

Η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις

Πολλοί ηγέτες της διεθνούς κοινότητας απηύθυναν εκκλήσεις για τον τερματισμό της βίας στη Μ. Ανατολή η οποία έχει κλιμακωθεί ιδιαίτερα το τελευταίο 24ωρο.

Τουλάχιστον 26 νεκροί είναι ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας που έγινε την Τετάρτη στην καρδιά της Ιερουσαλήμ και των ισραηλινών αντιποίνων, λίγες ώρες αργότερα, στη Λωρίδα της Γάζας--των επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι Ισραηλινοί με ελικόπτερα.


Δύο άτομα σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους δέχτηκε επίθεση αργά τη νύχτα κοντά στην Πόλη της Γάζας.

Νωρίτερα, επτά Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη της ισλαμικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Χαμάς, είχαν σκοτωθεί σε ανάλογη επίθεση.

Οι επιθέσεις έγιναν ως αντίποινα για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ, κατά την οποία βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι.

Η επίθεση έγινε σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο και την ευθύνη ανέλαβε η Χαμάς.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, κάλεσαν όλες τις πλευρές να εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν το τελευταίο σχέδιο για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή--τον λεγόμενο «οδικό χάρτη».

Σε ανάλογες δηλώσεις είχαν νωρίτερα προβεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003 - 03:59 ('Ωρα Λονδίνου)
«Η Μ. Ανατολή στο χάος»
 


Ο βρετανικός Τύπος εκφράζει μεγάλη απαισιοδοξία για την κατάσταση στη Μ. Ανατολή.

«Το Ισραήλ και η Χαμάς μετρούν τους νεκρούς» είναι ο υπέρτιτλος της σημερινής Γκάρντιαν (The Guardian), σχολιάζοντας την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που έγινε την Τεάρτη στην καρδιά της Ιερουσαλήμ που προκάλεσε λίγες ώρες αργότερα τα ισραηλινά αντιποινα στη Γάζα.


Είναι μήνυμα προς όλους τους σιωνιστές δολοφόνους πως οι Παλαιστίνιοι μαχητές μπορούν να τους φτάσουν παντού.
Ανακοίνωση της Χαμάς
Αν η επίθεση στην Ιερουσαλήμ, γράφει η Γκάρντιαν, αλλάξει την πορεία του οδικού χάρτη ή ενισχύσει την αποφασιστικότητα των ηγετών του Ισραήλ και των Παλαιστινίων να κάνουν ό,τι μπορούν για να εφαρμοσθεί το ειρηνευτικό αυτό σχέδιο, αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τον Αριέλ Σαρόν, ο οποίος δηλώνει πως είναι μεν πρόθυμος να προβεί σε παραχωρήσεις, αλλά ένα θέμα στο οποίο δεν θα κάνει κανένα συμβιβασμό είναι η ασφάλεια του ισραηλινού λαού.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Τhe Daily Telegraph) είναι μεταξύ των πολλών βρετανικών εφημερίδων, οι οποίες επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν μετανόησε για την ανεπιτυχή απόπειρα δολοφονίας του του ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, Αμπντέλ-Αζίζ Ραντίζι μετά την οποία έγινε, ως αντίποινα, η επίθεση της Χαμάς στο κέντρο της Ιερουσαλήμ.


«Το Ισραήλ απαντά στην βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην οποία βρήκαν το θάνατο 16 άνθρωποι» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), oι οποίοι συμφωνούν κι αυτοί πως ο κύκλος των αντιποίνων δημιουργεί μείζονα προβλήματα για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή.

«Aν κάποιος ήλπιζε να σταματήσει την ειρηνευτική διαδικασία, κατάφερε αυτό που ήθελε», παρατηρεί η Ιντιπέντεντ (The Independent), η οποία προσθέτει πως όλοι μπορούσαν να προβλέψουν τι θα συνέβαινε μετά την απόπειρα δολοφονίας, την Τρίτη, από τους Ισραηλινούς, του ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, Αμπντέλ-Αζίζ Ραντίζι: η Χαμάς έδειξε πως είναι σε θέση να δώσει εντολή για την πραγματοποίηση επίθεσης αυτοκτονίας στην καρδιά της Ιερουσαλήμ.

«Έχουν σχεδόν εξανεμισθεί οι ελπίδες για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή», τονίζουν στην πρώτη τους σελίδα οι Τάιμς (The Times), οι οποίοι χαιρετίζουν, ωστόσο, ως θετική την κίνηση του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, να χαρακτηρίσει, σε δηλώσεις του στην παλαιστινιακή τηλεόραση, «τρομοκρατική επιχείρηση» την επίθεση που έγινε στην Ιερουσαλήμ.


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003 - 03:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο οδικός χάρτης βάφτηκε κόκκινος
 


H αιματοχυσία στη Μ. Ανατολή και οι αντιδράσεις που προκαλούν στη Γαλλία τα σχέδια για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι δύο από τα θέματα που κυριαρχούν στον σημερινό ευρωπαϊκό Τύπο.

Η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation), σχολιάζοντας την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που έγινε την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ, παρατηρεί πως μία μόλις εβδομάδα μετά τη συνάντηση κορυφής της Άκαμπα, ο οδικός χάρτης που οδηγεί στην ειρήνη βάφτηκε με αίμα λόγω των παλαιστινιακών τρομοκρατικών επιθέσεων και των ισραηλινών αντιποίνων.


Η τεράστια στρατιωτική ισχύς του Ισραήλ δεν μπορεί να σταματήσει τους Παλαιστίνιους βομβιστές αυτοκτονίας.
El Mundo
"Aν κάποιος ήλπιζε να σταματήσει την ειρηνευτική διαδικασία, κατάφερε αυτό που ήθελε", παρατηρεί η βρετανική Ιντιπέντεντ (The Independent), η οποία προσθέτει πως όλοι μπορούσαν να προβλέψουν τι θα συνέβαινε μετά την απόπειρα δολοφονίας, την Τρίτη, από τους Ισραηλινούς, του ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, Αμπντέλ-Αζίζ Ραντίζι: η Χαμάς έδειξε πως είναι σε θέση να δώσει εντολή για την πραγματοποίηση επίθεσης αυτοκτονίας στην καρδιά της Ιερουσαλήμ.

"Η αγριότητα του 'οφθαλμόν αντί οφθαλμού' τινάζει στον αέρα τον οδικό χάρτη", τονίζει η ισπανική Ελ Μούντο (El Mundo), η οποία εκτιμά πως η τεράστια στρατιωτική ισχύς του Ισραήλ δεν μπορεί να σταματήσει τους Παλαιστίνιους βομβιστές αυτοκτονίας.

Το ασφαλιστικό

Στη Γαλλία, όπου συνεχίζονται οι απεργίες και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να αναμορφώσει το ασφαλιστικό σύστημα, η Λε Μοντ (Le Monde) παρατηρεί πως μπορεί η κυβέρνηση να βρίσκεται πολύ κοντά στη νίκη, αφού διαθέτει την συντριπτική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση όπου συζητείται το επίμαχο νομοσχέδιο, αλλά η εφημερίδα εκτιμά πως θα υπάρξουν επιπτώσεις: υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί στον κόσμο η εντύπωση ότι οι εικόνες των αστυνομικών που χτυπούν και καταδιώκουν διαδηλωτές δείχνουν το "αληθινό πρόσωπο" της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει η ίδια εφημερίδα, το μήνυμα που στέλλει η κυβέρνηση στους ψηφοφόρους της δεξιάς κι εκείνους που μπορεί να υποκύψουν στον πειρασμό να υποστηρίξουν την άκρα δεξιά είναι πως η
χώρα "δεν κυβερνάται από τους διαδηλωτές στους δρόμους".

Στην Αυστρία, εν τω μεταξύ, η Βουλή μόλις ενέκρινε το επίμαχο νομοσχέδιο για τις συντάξις και η εφημερίδα Ντι Πρέσε (Die Presse) διερωτάται τι νόημα είχαν οι απεργίες και οι διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων--"για το τίποτα έγιναν;"

Ίδωμεν, καταλήγει η εφημερίδα της Βιένης, πώς θα αντιδράσουν τώρα οι Σοσιαλδημοκράτες και τα συνδικάτα που ήλπιζαν ότι, με την υποστήριξη του πρώην ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Ελευθερίας, Γιοργκ Χάιντερ, θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τις μεταρρυθμίσεις.


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003 - 04:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν
 

Μήνες είχαν να γίνουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Για δεύτερη συνεχή νύχτα, χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και πολλοί φοιτητές, κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας του Ιράν, Τεχεράνης, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές απεκήρυσσαν τους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας και ζητούσαν την παραίτηση τόσο του ανώτατου πνευματικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί, όσο και του προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ των μεταρρυθμίσεων.

Πληροφορίες από την Τεχεράνη αναφέρουν ότι έγιναν συμπλοκές ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες διαδηλωτών, οι οποίες πέταξαν πέτρες η μία εναντίον της άλλης.

Τα βίαια επεισόδια κλιμακώθηκαν όταν επενέβησαν μέλη ισλαμικών πολιτοφυλακών τα οποία επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες και χρησιμοποίησαν αλυσσίδες και κλομπ κατά των διαδηλωτών.

Εκατοντάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην ιρανική πρωτεύουσα, πολλοί κάτοικοι στρέφονται τώρα κατά του προέδρου Χαταμί επειδή δεν είναι ικανοποιημένοι με τον βραδύ ρυθμό με τον οποίο τίθενται σ'εφαρμογή οι μεταρρυθμίσεις.


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003 - 04:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα κλιμάκωση της βίας στη Μ. Ανατολή
 

Η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις

Τουλάχιστον 26 νεκροί είναι ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας που έγινε την Τετάρτη στην καρδιά της Ιερουσαλήμ και των ισραηλινών αντιποίνων, λίγες ώρες αργότερα, στη Λωρίδα της Γάζας--των επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι Ισραηλινοί με ελικόπτερα.


Δύο άτομα σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους δέχτηκε επίθεση αργά τη νύχτα κοντά στην Πόλη της Γάζας.

Νωρίτερα, επτά Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη της ισλαμικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Χαμάς, είχαν σκοτωθεί σε ανάλογη επίθεση.

Οι επιθέσεις έγιναν ως αντίποινα για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ, κατά την οποία βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι.

Η επίθεση έγινε σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο και την ευθύνη ανέλαβε η Χαμάς.


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003 - 05:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ελλάδα «υπόλογη για την πορνεία»
 

Ανεπτυγμένο το το κύκλωμα της πορνείας στην Ελλάδα, λένε οι ΗΠΑ

To αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απειλεί με κυρώσεις 15 χώρες, μεταξύ των οποίων την Ελλάδα και την Τουρκία, για τη στάση τους στο εμπόριο ανθρώπινης σαρκός.

Στην ετήσια έκθεσή του για το εμπόριο ανθρώπινης σαρκός, που αποφέρει στα εγκληματικά κυκλώματα ετήσια έσοδα δέκα δισεκατομυρίων δολαρίων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιλαμβάνει δύο σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ στη μαύρη λίστα, την Ελλάδα και την Τουρκία, μαζί με τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, πέντε κράτη της αμερικανικής ηπείρου και δύο αφρικανικά.

Σε κάθε μια από τις χώρες αυτές δίνεται διορία μέχρι το φθινόπωρο για να εφαρμόσουν διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα για την αντιμετώπιση του εμπορίου, ειδάλλως θα αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες οικονομικές κυρώσεις

Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα η έκθεση παρουσιάζει ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το κύκλωμα της πορνείας, και επισημαίνεται ότι μέσα στο 2002 σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο αριθμός των θυμάτων των σύγχρονων δουλεμπόρων έφτασε τις 18.000 γυναίκες, που προέρχονταν κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη.

Αν και αναγνωρίζεται ότι η ελληνική Βουλή ψήφισε νομοθεσία κατά του εμπορίου λευκήςσαρκός εντούτοις επικρίνεται η κρατική ολιγωρία και αναποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των σχετικών κανόνων.

Σημειώνεται δε ότι υπάρχουν δημόσιες καταγγελίες για ανάμιξη αστυνομικών οργάνων σε κυκλώματα μαστροπείας χωρίς όμως να συλληφθούν οι επίορκοι, ενώ από όσες συλλήψεις έγιναν το 2002 σε σχέση με το εμπόριο λευκής σαρκός δεν υπάρχουν στοιχεία για καταδίκες των υπευθύνων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.