Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-06-21

  1. Πλήγμα για τη Χαμάς
  2. Η Γαλλία ανακρίνει στελέχη ιρανικής οργάνωσης
  3. Συνομιλίες ανάμεσα σε Βελιγράδι και Κοσσυφοπέδιο
  4. Ιράκ και «οδικός χάρτης»
  5. Τραγωδία στη Νιγηρία
  6. Το Ιράκ και ο οδικός χάρτης
  7. «Ήταν στην Συρία»
  8. Το Ιράκ και ο οδικός χάρτης
  9. Ναυτική τραγωδία
  10. Το Ιράκ και ο οδικός χάρτης
  11. Ναυτική τραγωδία
  12. Το Ιράκ και ο οδικός χάρτης
  13. Ναυτική τραγωδία

Κυριακή 22 Ιουνίου 2003 - 01:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Πλήγμα για τη Χαμάς
 

Χωρίς τέλος η βία στη Μέση Ανατολή

Ηγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς βρήκε το θάνατο από τα ισραηλινά πυρά ενώ προσπαθούσε να διαφύγει της σύλληψης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.


Όλα εξαρτώνται από το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις της οργάνωσης, έπειτα θα ανακοινώσουμε την τελική μας απόφαση
Αμπντέλ-Αζίζ αλ-Ραντίσι, εκπρόσωπος της Χαμάς
Ο Αμπντάλα Καουασμέχ πυροβολήθηκε από επίλεκτη στρατιωτική μονάδα στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Καουασμέχ εθεωρείτο υπεύθυνος από τους Ισραηλινούς για τρεις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που συνέβησαν τους τελευταίους μήνες - μία στη Χάιφα το Μάρτιο και δύο στην Ιερουσαλήμ, το Μάιο και τον Ιούνιο.

Ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς έχει ζητήσει από τη Χαμάς να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών, όπως απαιτεί το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, γνωστό ως «οδικός χάρτης».

Εν αναμονή

Ο επικεφαλής για θέματα ασφαλείας του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Μοχάμεντ Νταχλάν δήλωσε ότι αναμένει την αντίδραση της Χαμάς μέσα στις επόμενες μέρες.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Αμπντέλ-Αζίζ αλ-Ραντίσι, ο οποίος επέζησε από επίθεση των Ισραηλινών στις αρχές του μήνα, είπε ότι η Χαμάς δεν θα απαντήσει αμέσως.

«Όλα εξαρτώνται από το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις της οργάνωσης, έπειτα θα ανακοινώσουμε την τελική μας απόφαση», φέρεται να δήλωσε ο αλ-Ραντίσι στην ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ.

Το Ισραήλ έχει δεχθεί τον «οδικό χάρτη», αλλά έχει δηλώσει ότι διαθέτει το δικαίωμα να συνεχίσει την εκστρατεία εναντίον των στελεχών των παραστρατιωτικών οργανώσεων, που χαρακτήρισε «ορολογιακές βόμβες».

Το Ισραήλ απαιτεί από την Παλαιστινιακή Αρχή να εξουδετερώσει τη Χαμάς.


Σάββατο 21 Ιουνίου 2003 - 23:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Γαλλία ανακρίνει στελέχη ιρανικής οργάνωσης
 

Η γαλλική αστυνομία είχε συλλάβει αρχικώς περίπου 200 στελέχη της οργάνωσης «Μουτζαχεντίν του Λαού»

Δεκαεπτά μέλη μίας οργάνωσης της ιρανικής αντιπολίτευσης, που θεωρούνται ύποπτα για τη διοργάνωση τρομοκρατικών ενεργειών, παρουσιάστηκαν σε δικαστήριο στο Παρίσι το Σάββατο.

Τις τελευταίες ημέρες, η γαλλική αστυνομία συνέλαβε περίπου 200 μέλη του κινήματος «Μουτζαχεντίν του Λαού».

Οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον τους. Περίπου 20 άτομα - ανάμεσά τους και η αρχηγός της οργάνωσης, Μαριάμ Ρατζαβί - παραμένουν υπό κράτηση και ανακρίνονται.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας ισχυρίζονται ότι η οργάνωση σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον των ιρανικών πρεσβειών στην Ευρώπη.

Η Μαριάμ Ρατζαβί είναι η σύζυγος του ιδρυτή του κινήματος, Μασούντ Ρατζαβί. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο αδελφός του, Σαλέχ Ρατζαβί.

Δέκα υποστηρικτές της οργάνωσης «Μουτζαχεντίν του Λαού» αυτοπυρπολήθηκαν αυτή την εβδομάδα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη ομοϊδεατών τους στο Παρίσι.

Βάση στη Γαλλία

Το Ιράν χαιρέτισε τις συλλήψεις των αντικαθεστωτικών από τη γαλλική αστυνομία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χαρακτηρίσει την οργάνωση «Μουτζαχεντίν του Λαού» τρομοκρατική, αν και διαθέτει γραφεία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας δήλωσε ότι οι συλλήψεις έγιναν με στόχο να παρεμποδιστεί η επέκταση των επιχειρήσεων της οργάνωσης στη χώρα.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών είπε ότι οι «Μουτζαχεντίν του Λαού», θέλουν να κάνουν της Γαλλία βάση τους, ιδιαίτερα μετά την επέμβαση στο Ιράκ.

«Δεν μπορούμε να το δεχθούμε αυτό», πρόσθεσε.


Σάββατο 21 Ιουνίου 2003 - 22:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες ανάμεσα σε Βελιγράδι και Κοσσυφοπέδιο
 

Οι Αλβανοί στη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου έχουν συγκρουσθεί στο παρελθόν με τις δυνάμεις του ΟΗΕ

Η κυβέρνηση της Σερβίας και του Μαυροβουνίου συμφώνησε, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας το 1999, να έχει απευθείας συνομιλίες με τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου.

Επισήμως το Κοσσυφοπέδιο παραμένει σερβική επαρχία, αν και τελεί υπό την προστασία του ΟΗΕ.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, στο τέλος της συνάντησης που είχαν ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ανώτατους αξιωματούχους χωρών των δυτικών Βαλκανίων στο Πόρτο Καρράς.

Το όραμα

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ότι έχουμε το όραμα, την υπομονή και τη δύναμη να επιλύσουμε τα προβλήματα που παρελθόντος», είπε ο κ. Μάροβιτς.

Τη συμφωνία χαιρέτισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για «πολύ καλά νέα».

Απεσταλμένη του BBC στη Χαλκιδική μεταδίδει ότι οι συνομιλίες, που έχουν προγραμματισθεί για τον Ιούλιο, δεν πρόκειται να επικεντρωθούν στο μέλλον του Κοσσυφοπεδίου ούτε στο θέμα της ανεξαρτησίας των Αλβανών της περιοχής.

Ανώτατοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι ενόψη των συνομιλιών, θα ασκηθούν πιέσεις προς τη διεθνή κοινότητα να καταλήξει σύντομα σε μία απόφαση για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου.


Σάββατο 21 Ιουνίου 2003 - 19:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ και «οδικός χάρτης»
 

Ο Κόλιν Πάουελ με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς

Πολιτικοί ηγέτες και ηγετικά στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου άρχισαν το Σάββατο συνομιλίες στην Ιορδανία με θέμα τα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, καθώς επίσης και το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

Στη συνάντηση, που θα διαρκέσει τρεις ημέρες, συμμετέχουν περισσότεροι από χίλιοι σύνεδροι - μεταξύ αυτών ο γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ και οι υπουργοί Εξωτερικών των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Η συνάντηση οργανώνεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο πρεσβεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη παίζει ουσιαστικό ρόλο στην εδραίωση της σταθερότητας.

Σε ομιλία του κατά την έναρξη της συνόδου, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την εφαρμογή του τελευταίου ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή, του λεγόμενου «οδικού χάρτη».

Ο βασιλιάς Αμπντάλα τόνισε ακόμα ότι το νέο Ιράκ θα πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα του ιρακινού λαού να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του.

Την Κυριακή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, θα μιλήσει στους συνέδρους για τον «οδικό χάρτη» αφού θα έχει προηγουμένως συνομιλίες με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και του ΟΗE που συνέταξαν, μαζί με τις ΗΠΑ, το σχέδιο.

«Ώρα για δύσκολες αποφάσεις»

Την Παρασκευή, ο κ. Πάουελ δήλωσε, στις συναντήσεις που είχε ξεχωριστά με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ότι θα πρέπει τώρα να λάβουν δύσκολες αποφάσεις.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταδίκασε επίσης την ακραία παραστρατιωτική οργάνωση Χαμάς την οποία χαρακτήρισε εχθρό της ειρήνης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Χαμάς να κηρύξει εκεχειρία, γιατί δαφορετικά θα την προκηρύξει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, η επίσκεψη Πάουελ δεν κατάφερε να οδηγήσει στην άρση του αδιεξόδου.


Σάββατο 21 Ιουνίου 2003 - 18:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Τραγωδία στη Νιγηρία
 

Το 1988 τουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου στην πόλη Τζέσε στη Νιγηρία

Τουλάχιστον 105 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν από έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου στη νοτιοανατολική Νιγηρία, δήλωσε ο Ερυθρός Σταυρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκρηξη πραγματοποιήθηκε όταν άγνωστοι τρύπησαν τον αγωγό ενώ προσπαθούσαν να κλέψουν πετρέλαιο από ένα χωριό, πενήντα χιλιόμετρα νοτίως της πολιτείας Άμπια.

Η τραγωδία σημειώθηκε την Πέμπτη αλλά η είδηση έγινε γνωστή όταν άρχισαν να καταφθάνουν σε νοσοκομείο της περιοχής οι τραυματίες.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Νιγηρία μεταδίδει ότι το νοσοκομείο έχει κατακλυσθεί ενώ πολλά από τα πτώματα στον τόπο της έκρηξης είναι απανθρακωμένα.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί δραματικά.
«Φοβούμεθα ότι πολλοί άλλοι θα χάσουν τη ζωή τους αφού πολλοί άνθρωποι, που είτε βρίσκονται στα νοσοκομεία είτε στα σπίτια τους, φέρουν εγκαύματα πρώτου βαθμού», δήλωσε ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στη Νιγηρία, Εμμανουέλ Ιτζεβέρε.


Σάββατο 21 Ιουνίου 2003 - 14:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ και ο οδικός χάρτης
 

Ο Κόλιν Πάουελ με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς

Πολλοί ξένοι ηγέτες και ηγετικά στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου αρχίζουν το Σάββατο συνομιλίες στην Ιορδανία με θέμα τα πολλά οικονομικά και πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, καθώς επίσης και το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

Η συνάντηση οργανώνεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το οποίο πρεσβεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη παίζει ουσιαστικό ρόλο στην εδραίωση της σταθερότητας.

Την Κυριακή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, θα μιλήσει στους συνέδρους για το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιο, τον λεγόμενο "οδικό χάρτη προς την ειρήνη", αφού θα έχει προηγουμένως συνομιλίες με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και του ΟΗε που συνέταξαν, μαζί με τις ΗΠΑ, το σχέδιο.

«Ώρα για δύσκολες αποφάσεις»

Την Παρασκευή, ο κ. Πάουελ δήλωσε, στις συναντήσεις που είχε ξεχωριστά με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ότι θα πρέπει τώρα να λάβουν δύσκολες αποφάσεις.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταδίκασε επίσης την ακραία παραστρατιωτική οργάνωση Χαμάς την οποία χαρακτήρισε εχθρό της ειρήνης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Χαμάς να κηρύξει εκεχειρία, γιατί δαφορετικά θα την προκηρύξει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, η επίσκεψη Πάουελ δεν κατάφερε να οδηγήσει στην άρση του αδιεξόδου.


Σάββατο 21 Ιουνίου 2003 - 12:38 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ήταν στην Συρία»
 

Οι Αμερικανοί έχουν επιφυλάξεις για τους ισχυρισμούς του συλληφθέντος

Αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου δηλώνουν ότι οι εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του Σαντάμ Χουσεΐν μετά τις πληροφορίες που έδωσε ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του που συνελήφθη αυτή την εβδομάδα, Αμπίντ Χαμάντ Μαχμούντ αλ-Τικρίτι.


Ο Αμπίντ Χαμάντ Μαχμούντ αλ-Τικρίτι
Όπως δήλωσαν σε αμερικανικές εφημερίδες, ο συλληφθείς ισχυρίζεται ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι δύο γιοί του επέζησαν του πολέμου και πως οι γιοί του κατέφυγαν στη Συρία απ'όπου, όμως, αναγκάστηκαν αργότερα να επιστρέψουν στο Ιράκ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως αν και έχουν ορισμένες επιφυλάξεις όσον αφορά τους ισχυρισμούς αυτούς, έχουν εντατικοποιηθεί τις τελευταίες μέρες οι δραστηριότητες των ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ με στόχο τον εντοπισμό του Σαντάμ Χουσεΐν.


Σάββατο 21 Ιουνίου 2003 - 10:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ και ο οδικός χάρτης
 

Ο Κόλιν Πάουελ με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς

Πολλοί ξένοι ηγέτες και ηγετικά στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου αρχίζουν το Σάββατο συνομιλίες στην Ιορδανία με θέμα τα πολλά οικονομικά και πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, καθώς επίσης και το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

Η συνάντηση οργανώνεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το οποίο πρεσβεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη παίζει ουσιαστικό ρόλο στην εδραίωση της σταθερότητας.

Την Κυριακή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, θα μιλήσει στους συνέδρους για το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιο, τον λεγόμενο "οδικό χάρτη προς την ειρήνη", αφού θα έχει προηγουμένως συνομιλίες με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και του ΟΗε που συνέταξαν, μαζί με τις ΗΠΑ, το σχέδιο.

«Ώρα για δύσκολες αποφάσεις»

Την Παρασκευή, ο κ. Πάουελ δήλωσε, στις συναντήσεις που είχε ξεχωριστά με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ότι θα πρέπει τώρα να λάβουν δύσκολες αποφάσεις.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταδίκασε επίσης την ακραία παραστρατιωτική οργάνωση Χαμάς την οποία χαρακτήρισε εχθρό της ειρήνης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Χαμάς να κηρύξει εκεχειρία, γιατί δαφορετικά θα την προκηρύξει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, η επίσκεψη Πάουελ δεν κατάφερε να οδηγήσει στην άρση του αδιεξόδου.


Σάββατο 21 Ιουνίου 2003 - 07:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Ναυτική τραγωδία
 


Περίπου 200 παράνομοι μετανάστες πιστεύεται πως βρήκαν το θάνατο όταν το πλοίο το οποίο τους μετέφερε στην Ιταλία ναυάγησε στ'ανοιχτά της Τυνησίας.

Το πλοίο πιστεύεται πως προερχόταν από τη Λιβύη.

Η τυνησιακή ακτοφυλακή διέσωσε 41 ανθρώπους και ανέσυρε επίσης από τη θάλασσα 12 νεκρούς.

Η κακοκαιρία εμποδiσε τη νύχτα το έργο των σωστικών συνεργείων τα οποία συνεχίζουν τώρα τις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων.

Είναι, ας σημειωθεί, το δεύτερο πλοίο που ναυαγεί αυτή την εβδομάδα στην περοοχή αυτή: τη Δευτέρα, περίπου 70 Αφρικανοί βρήκαν το θάνατο όταν το πλοίο τους ναυάγησε έξω από ένα μικρό ιταλικό νησί, την Λαμπηδούσα.

Τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που επιχειρούν να φτάσουν στις ακτές της νότιας Ιταλίας με πλοία που δεν πληρούν πολλές φορές ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας.

Πάνω από 3.000 παράνομοι μετανάστες ήλθαν τον περασμένο μήνα στη νότια Ιταλία--πάνω από 1.000 την περασμένη εβδομάδα.


Σάββατο 21 Ιουνίου 2003 - 07:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ και ο οδικός χάρτης
 

Ο Κόλιν Πάουελ με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς

Πολλοί ξένοι ηγέτες και ηγετικά στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου αρχίζουν σήμερα συνομιλίες στην Ιορδανία με θέμα τα πολλά οικονομικά και πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, καθώς επίσης και το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

Η συνάντηση οργανώνεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το οποίο πρεσβεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη παίζει ουσιαστικό ρόλο στην εδραίωση της σταθερότητας.

Την Κυριακή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, θα μιλήσει στους συνέδρους για το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιο, τον λεγόμενο "οδικό χάρτη προς την ειρήνη", αφού θα έχει προηγουμένως συνομιλίες με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και του ΟΗε που συνέταξαν, μαζί με τις ΗΠΑ, το σχέδιο.

«Ώρα για δύσκολες αποφάσεις»

Την Παρασκευή, ο κ. Πάουελ δήλωσε, στις συναντήσεις που είχε ξεχωριστά με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ότι θα πρέπει τώρα να λάβουν δύσκολες αποφάσεις.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταδίκασε επίσης την ακραία παραστρατιωτική οργάνωση Χαμάς την οποία χαρακτήρισε εχθρό της ειρήνης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Χαμάς να κηρύξει εκεχειρία, γιατί δαφορετικά θα την προκηρύξει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, η επίσκεψη Πάουελ δεν κατάφερε να οδηγήσει στην άρση του αδιεξόδου.


Σάββατο 21 Ιουνίου 2003 - 07:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Ναυτική τραγωδία
 


Περίπου 200 παράνομοι μετανάστες πιστεύεται πως βρήκαν το θάνατο όταν το πλοίο το οποίο τους μετέφερε στην Ιταλία ναυάγησε στ'ανοιχτά της Τυνησίας.

Το πλοίο πιστεύεται πως προερχόταν από τη Λιβύη.

Η τυνησιακή ακτοφυλακή διέσωσε 41 ανθρώπους και ανέσυρε επίσης από τη θάλασσα 12 νεκρούς.

Η κακοκαιρία εμποδίζει, πάντως, το έργο των σωστικών συνεργείων.

Είναι, ας σημειωθεί, το δεύτερο πλοίο που ναυαγεί αυτή την εβδομάδα στην περοοχή αυτή: τη Δευτέρα, περίπου 70 Αφρικανοί βρήκαν το θάνατο όταν το πλοίο τους ναυάγησε έξω από ένα μικρό ιταλικό νησί, την Λαμπηδούσα.


Σάββατο 21 Ιουνίου 2003 - 07:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ και ο οδικός χάρτης
 

Ο Κόλιν Πάουελ με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς

Πολλοί ξένοι ηγέτες και ηγετικά στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου αρχίζουν σήμερα συνομιλίες στην Ιορδανία με θέμα τα πολλά οικονομικά και πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, καθώς επίσης και το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

Η συνάντηση οργανώνεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Την Κυριακή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, θα μιλήσει στους συνέδρους για το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιο, τον λεγόμενο "οδικό χάρτη προς την ειρήνη", αφού θα έχει προηγουμένως συνομιλίες με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και του ΟΗε που συνέταξαν, μαζί με τις ΗΠΑ, το σχέδιο.

Την Παρασκευή, ο κ. Πάουελ δήλωσε, στις συναντήσεις που είχε ξεχωριστά με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ότι θα πρέπει τώρα να λάβουν δύσκολες αποφάσεις.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταδίκασε επίσης την ακραία παραστρατιωτική οργάνωση Χαμάς την οποία χαρακτήρισε εχθρό της ειρήνης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Χαμάς να κηρύξει εκεχειρία, γιατί δαφορετικά θα την προκηρύξει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, η επίσκεψη Πάουελ δεν κατάφερε να οδηγήσει στην άρση του αδιεξόδου.


Σάββατο 21 Ιουνίου 2003 - 07:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Ναυτική τραγωδία
 


Περίπου 200 παράνομοι μετανάστες πιστεύεται πως βρήκαν το θάνατο όταν το πλοίο το οποίο τους μετέφερε στην Ιταλία ναυάγησε στ'ανοιχτά της Τυνησίας.

Το πλοίο πιστεύεται πως προερχόταν από τη Λιβύη.

Η τυνησιακή ακτοφυλακή διέσωσε 41 ανθρώπους και ανέσυρε επίσης από τη θάλασσα 20 πτώματα.

Η κακοκαιρία εμποδίζει, πάντως, το έργο των σωστικών συνεργείων.

Είναι, ας σημειωθεί, το δεύτερο πλοίο που ναυαγεί αυτή την εβδομάδα στην περοοχή αυτή: τη Δευτέρα, περίπου 70 Αφρικανοί βρήκαν το θάνατο όταν το πλοίο τους ναυάγησε έξω από ένα μικρό ιταλικό νησί, την Λαμπηδούσα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.