Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-07-09

  1. «Δεν θα βρεθούν όπλα στο Ιράκ», λέει τώρα η Βρετανία
  2. Ένταση στο Ιράν
  3. Υπό πίεση το Ιράν
  4. Το δράμα των σιαμαίων αδελφών
  5. Συνάντηση Μπους - Μπέκι με διαφωνίες
  6. Μπλερ, BBC και Ιρακινά όπλα
  7. Ο Τόνι Μπλερ εμμένει στο «φάκελο για το Ιράκ»
  8. «Ετοιμάζει πυρηνικά η Πιονγκ Γιανγκ»
  9. Συνάντηση Μπους - Μπέκι στην Πρετόρια
  10. Υπό νέα πίεση το Ιράν
  11. Τραγωδία με εκατοντάδες αγνοούμενους
  12. Δύο ακόμη Ιρακινοί στα χέρια των ΗΠΑ
  13. Εκατοντάδες αγνοούμενοι
  14. Θρήνος για την Λαντάν και την Λαλέ
  15. Αλλαγή φρουράς στο Κοσσυφόπεδιο
  16. Μετά τη Σενεγάλη, στη Νότιο Αφρική
  17. Επέτειος κινητοποιήσεων
  18. Αμπάς εκτός Φατάχ
  19. Κατηγορίες με πλαστά έγγραφα

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2003 - 00:32 ('Ωρα Λονδίνου)
«Δεν θα βρεθούν όπλα στο Ιράκ», λέει τώρα η Βρετανία
 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ επιμένει ότι θα βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ

Υψηλόβαθμες πηγές μέσα στην κυβέρνηση της Βρετανίας έκαναν γνωστό στο BBC ότι, πλέον, απέκλεισαν κάθε πιθανότητα να βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφήες στο Ιράκ.

Οι πηγές αυτές αναφέρουν ότι πεποίθησή τους είναι ότι όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ υπήρξαν, όμως, πιθανότατα, είχαν κρυφτεί ή καταστραφεί πριν από την έναρξη του πολέμου κατά του Ιράκ.

Έγγραφα

Ο πολιτικός συντάκτης του BBC Άντριου Μαρ αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας πιστεύει ότι θα βρεθούν ορισμένα έγγραφα που συνδέονται με πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, όμως, όπως εκτιμά, δεν πιστεύει ότι θα βρεθούν όπλα.

Το βασικό επιχείρημα των κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας για την κήρυξη πολέμου κατά του Ιράκ ήταν ότι υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και, μάλιστα, αποτελούσαν άμεση απειλή.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ επιμένει ότι θα βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.


Τετάρτη 09 Ιουλίου 2003 - 22:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Ένταση στο Ιράν
 

Ακόμα και μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν έχουν επιστρατευτεί για να τηρηθεί η τάξη στην Τεχεράνη

Πληροφορίες από το Ιράν αναφέρουν ότι σημειώνονται ταραχές στην πρωτεύουσα της χώρας Τεχεράνη όπου πολλοί διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί με αφορμή την τέταρτη επέτειο από τα μεγάλα επεισόδια με φοιτητές που είχαν σημειωθεί στο Ιράν.

Εκατοντάδες αστυνομικοί και μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και οι πληροφορίες από εκεί αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Επιθεωρήσεις

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ιράν δέχτηκε να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα την επόμενη εβδομάδα μιας ομάδας ειδικών, που θα συζητήσει τρόπους για να γίνουν πιο αυστηρές οι επιθεωρήσεις για πυρηνικά όπλα στο Ιράν.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έχει ζητήσει από το Ιράν να δεχθεί πιο διεισδυτικούς ελέγχους στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει το Ιράν για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο του προγράμματος ατομικής ενέργειας που διαθέτει, μια κατηγορία που η Τεχεράνη δεν αποδέχεται.


Τετάρτη 09 Ιουλίου 2003 - 19:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπό πίεση το Ιράν
 

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του κ. Ελ Μπαραντέι με την ιρανική αντιπροσωπεία

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ιράν δέχτηκε να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα την επόμενη εβδομάδα μιας ομάδας ειδικών, που θα συζητήσει τρόπους για να γίνουν πιο αυστηρές οι επιθεωρήσεις για πυρηνικά όπλα στο Ιράν.


Πιέσεις άσκησε στην Τεχεράνη ο κ. Ελ Μπαραντέι
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έχει ζητήσει από το Ιράν να δεχθεί πιο διεισδυτικούς ελέγχους στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει το Ιράν για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο του προγράμματος ατομικής ενέργειας που διαθέτει, μια κατηγορία που η Τεχεράνη δεν αποδέχεται.

Μέτρα για την αποφυγή επεισοδίων

Στο μεταξύ, οι αρχές του Ιράν έλαβαν προληπτικά μέτρα ασφαλείας ενόψει της τέταρτης επετείου από την πρώτη κινητοποίηση των Ιρανών φοιτητών.


Στο στόχαστρο των συντηρητικών κληρικών ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί
Το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης έχει επιβάλει απαγόρευση στις διαδηλώσεις εκτός του πανεπιστημιακού χώρου και έχει απαγορεύσει την είσοδο στις φοιτητικές εστίες, καθώς εκεί ξεκίνησαν προ τετραετίας οι κινητοποιήσεις όταν μια ομάδα φανατικών ισλαμιστών επιτέθηκε και σκότωσε έναν φοιτητή.

Μία από τις φοιτητικές οργανώσεις εξέδωσε ανοικτή επιστολή, στην οποία καταδικάζει την απαγόρευση και ζητά από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν να επέμβει.


Τετάρτη 09 Ιουλίου 2003 - 19:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Το δράμα των σιαμαίων αδελφών
 

H Λαντάν και η Λαλέ Μπιτζανί σε ηλικία 15 ετών


Στα 29 τους χρόνια αποφάσισαν να πάνε στη Σιγκαπούρη δεχόμενες να υποστούν μια πολύ επικίνδυνη επέμβαση για τον χωρισμό τους


Συνολικά, 28 γιατροί και 100 μέλη του ιατρικού προσωπικού έλεβαν μέρος στην επέμβαση, που διήρκεσε 53 ώρες


Προσευχές καθώς η επέμβαση είναι σε εξέλιξη


Ελπίδες δημιουργεί η δήλωση του εκπροσώπου του νοσοκομείου ότι ολοκληρώθηκε η πιο κρίσιμη φάση της επέμβασης των σιαμαίων αδελφών


Όμως, γρήγορα η αισιοδοξία δίνει τη θέση της στο θρήνο μόλις γίνεται γνωστό ότι οι σιαμαίες αδελφές δεν άντεξαν στην πολύπλοκη επέμβαση και άφησαν την τελευταία πνοή τους


Δάκρυα για το θάνατο των σιαμαίων αδελφών από το Ιράν


Τετάρτη 09 Ιουλίου 2003 - 17:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση Μπους - Μπέκι με διαφωνίες
 

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και Νότιας Αφρικής φωτογραφίζονται περιστοιχιζόμενοι από τις συζύγους τους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους άρχισε το επίσημο μέρος της επίσκεψής του στη Νότιο Αφρική, στα πλαίσια της πενθήμερης περιοδείας του στη μαύρη ήπειρο, συναντώντας το πρωί της Τρίτης το Νοτιοαφρικανό ομόλογό του, Τάμπο Μπέκι.

Κύρια θέματα στις συνομιλίες των δύο ηγετών ήταν το εμπόριο, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η εκστρατεία κατά του AIDS, που έχει προσβάλει πέντε εκατομμύρια άτομα στη Νότιο Αφρική.


Την απομάκρυνση του προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ ζήτησε εκ νέου ο πρόεδρος Μπους
Σύμφωνα με ανταποκριτές, αν και παραμένουν οι διαφορές απόψεων ανάμεσα στην Ουάσινκγτον και στην Πρετόρια σε θέματα όπως η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε, εντούτοις το κλίμα της συνάντησης ήταν εγκάρδιο.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος Μπέκι ευχαρίστησε τον κ. Μπους για την επίσκεψή του, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του είναι πολύ σημαντική για τα Νότιο Αφρική, εξαιτίας του ειδικού βάρους των ΗΠΑ στο μέλλον της ηπείρου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μπους ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις και δήλωσε ότι αποτελεί τιμή το γεγονός ότι βρίσκεται στη Νότιο Αφρική.

Αλλά για το καυτό θέμα των ημερών, την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβερία, ο κ. Μπους εμφανίστηκε συγκρατημένος, αποφεύγοντας και πάλι να δεσμευθεί ότι θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα για την εφαρμογή της εκεχειρίας και ζητώντας εκ νέου την απομάκρυνση του προέδρου της δυτικοαφρικανικής αυτής χώρας, Τσαρλς Τέιλορ.


Στην προεδρική περιοδεία τον κ. Μπους συνοδεύει και ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ
Ο ανταποκριτής του BBC στην Πρετόρια Μπάρναμπι Φίλιπς μεταδίδει υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία οι ΗΠΑ και η Νότια Αφρική δεν έχουν τις ίδιες απόψεις.

Ο πρόεδρος Μπέκι είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην απόφαση της Ουάσιγκτον να κηρύξει πόλεμο στο Ιράκ.

Επίσης δεν πιστεύει ότι η σκληρή και ανοιχτή κριτική στον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Ζιμπάμπουε.


Τετάρτη 09 Ιουλίου 2003 - 17:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπλερ, BBC και Ιρακινά όπλα
 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εμμένει στους ισχυρισμούς του για το ιρακινό οπλοστάσιο

Η βρετανική κυβέρνηση επιμένει στον ισχυρισμό ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν προσπάθησε να προμηθευθεί ουράνιο από το Νίγηρα για να προωθήσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράκ.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έχει ενημερώσει από τον περασμένο Μάρτιο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι τα έγγραφα που στήριζαν αυτή την καταγγελία ήταν πλαστά.


Ο κ. Μπους χρησιμοποίησε τα πλαστά στοιχεία σε διάγγελμά του, παραδέχεται ο Λευκός Οίκος
Από την πλευρά των ΗΠΑ ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκε ότι δεν θα έπρεπε να διατυπωθούν οι καταγγελίες αυτές – που επανέλαβε ο πρόεδρος Μπους σε διάγγελμά του τον Ιανουάριο του 2003 επικαλούμενος πληροφορίες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορειών και πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η αναγνώριση του λάθους από την Ουάσιγκτον φέρνει σε δύσκολη θέση το Λονδίνο.

Αλλά ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, μιλώντας ενώπιον επιτροπής της Βουλή των Κοινοτήτων υπεραμύνθηκε των σχετικών ισχυρισμών, λέγοντας ότι υπάρχουν και άλλα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών [εκτός από τα πλαστά] που αποδεικνύουν ότι το ιρακινό καθεστώς επιζητούσε ουράνιο από το Νίγηρα.


Τρεις μήνες ερευνών στο Ιράκ δεν έχουν αποδώσει ούτε ένα ίχνος όπλων μαζικής καταστροφής
Βρετανοί βουλευτές ζήτησαν από την κυβέρνηση Μπλερ να παρουσιάσει τα στοιχεία που υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή της.

Εξάλλου ο ηγέτης των Συντηρητικών, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, διέψευσε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο των νεοπαγών αυτών πληροφοριών.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Ιράκ είχε προμηθευθεί νομίμως από το Νίγηρα ουράνιο τη δεκαετία του ΄80.

Τεταμένες οι σχέσεις Μπλερ – BBC

Στο μεταξύ νέα διάσταση λαμβάνει η αντιπαράθεση του BBC με την κυβέρνηση Μπλέρ για το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ, μετά την αιφνίδια παρέμβαση του Υπουργείου Αμύνης.


Άκαρπες μέχρι στιγμής παραμένουν οι έρευνες για το ιρακινό οπλοστάσιο
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χούν, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΒΒC προσφέροντας το όνομα αξιωματούχου του Υπουργείου του, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Χούν ομολόγησε ότι ήταν ο άνθρωπος που απεκάλυψε στον δημοσιογράφο του ΒΒC, Αντριου Γκίλιγκαν, πως με την παρέμβαση του πρωθυπουργικού συμβούλου Άλιστερ Κάμπελ, προστέθηκε στον πρώτο φάκελο για το ιρακινό οπλοστάσιο η φράση ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής μπορούσαν να πλήξουν αντίπαλα κράτη εντός 45 λεπτών από την έκδοση της σχετικής διαταγής.

Το ΒΒC δεν δέχθηκε την προσφορά την όποία θεώρησε κατά κάποιο τρόπο «παγίδα» του υπουργείου Αμύνης για να αποσπάσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα. «Δεν μπαίνουμε σε τέτοια παιχνίδια» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο ενός ανωτάτου στελέχους του ΒΒC, όπως διατυπώθηκε στην εφημερίδα Γκάρντιαν.

Το ιστορικό της νέας κρίσης

Η νέα αυτή τροπή της υπόθεσης ξεκίνησε με τη δημοσιοποίηση μιας προσεκτικά διατυπωμένης ανακοίνωσης του Βρετανικού Υπουργείου Αμύνης, βάσει της οποίας πιθανότατα απεκαλύφθη η πηγή του δημοσιογράφου του ΒΒC.


Ο δημοσιογράφος του BBC, Άντριου Γκίλιγκαν
Μάλιστα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι είχε συναντηθεί με τον Αντριου Γκίλιγκαν και συζήτησε το περιεχόμενο του φακέλου για τα όπλα του Ιράκ.

Η συνάντηση, αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Αμύνης έγινε σε ξενοδοχείο του κεντρικού Λονδίνου μετά από αίτημα του δημοσιογράφου του ΒΒC.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η αναφορά του ονόματος του Άλιστερ Κάμπελ, έγινε από τον δημοσιογράφο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο αξιωματούχος του Υπουργείου Αμύνης αρνήθηκε ότι παρενέβη ο Άλιστερ Κάμπελ στη σύνταξη του φακέλου.

Τέλος η ανακοίνωση του Υπουργείου Αμύνης τονίζει ότι δεν είναι απολύτως βέβαιο εάν ο εν λόγω αξιωματούχος είναι η μοναδική πηγή που επικαλείται από την μετάδοση του ρεπορτάζ στις 29 Μαΐου και έκτοτε, ο δημοσιογράφος Αντριου Γκίλιγκαν.

Απάντηση εκ μέρους του BBC

Δύο ώρες μετά την έκδοση της ανακοίνωσης του Υπουργείου Αμύνης το ΒΒC εκδίδει τη δική του απάντηση στην οποία αναφέρει: «Όπως έχουμε ήδη πεί, ο Αντριου Γκίλιγκαν συνάντησε αρκετά πρόσωπα στην περίοδο που προηγείται της μετάδοσης του ρεπορτάζ του, με τα οποία συζήτησε μεταξύ άλλων και το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ».


Στο επίκεντρο της υπόθεσης ο πρωθυπουργικός σύμβουλος, Άλιστερ Κάμπελ
«Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ στις 29 Μαΐου στο πρόγραμμα Today, βασίστηκε μόνο σε μια από τις συνομιλίες του», καταλήγει η ανακοίνωση του BBC.

Ο Ρίτσαρντ Σάμπρουκ, διευθυντής ειδήσεων του ΒΒC, ο οποίος γνωρίζει το όνομα της πηγής του Άντριου Γκίλλιγκαν, περιγράφει τον εν λόγω αξιωματούχο «ανώτατο και αξιόπιστο».

Είπε επίσης ο κ. Σάμπρουκ ότι όταν έμαθε το όνομα πείστηκε ακόμα περισσότερο για την ορθότητα της στάσης του ΒΒC.


Τετάρτη 09 Ιουλίου 2003 - 16:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Τόνι Μπλερ εμμένει στο «φάκελο για το Ιράκ»
 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εμμένει στους ισχυρισμούς του για το ιρακινό οπλοστάσιο

Η βρετανική κυβέρνηση επιμένει στον ισχυρισμό ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν προσπάθησε να προμηθευθεί ουράνιο από το Νίγηρα για να προωθήσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράκ.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έχει ενημερώσει από τον περασμένο Μάρτιο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι τα έγγραφα που στήριζαν αυτή την καταγγελία ήταν πλαστά.


Ο κ. Μπους χρησιμοποίησε τα πλαστά στοιχεία σε διάγγελμά του, παραδέχεται ο Λευκός Οίκος
Από την πλευρά των ΗΠΑ ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκε ότι δεν θα έπρεπε να διατυπωθούν οι καταγγελίες αυτές – που επανέλαβε ο πρόεδρος Μπους σε διάγγελμά του τον Ιανουάριο του 2003 επικαλούμενος πληροφορίες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορειών και πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η αναγνώριση του λάθους από την Ουάσιγκτον φέρνει σε δύσκολη θέση το Λονδίνο.


Τρεις μήνες ερευνών στο Ιράκ δεν έχουν αποδώσει ούτε ένα ίχνος όπλων μαζικής καταστροφής
Αλλά ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, μιλώντας ενώπιον επιτροπής της Βουλή των Κοινοτήτων υπεραμύνθηκε των σχετικών ισχυρισμών, λέγοντας ότι υπάρχουν και άλλα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών [εκτός από τα πλαστά] που αποδεικνύουν ότι το ιρακινό καθεστώς επιζητούσε ουράνιο από το Νίγηρα.

Βρετανοί βουλευτές ζήτησαν από την κυβέρνηση Μπλερ να παρουσιάσει τα στοιχεία που υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή της.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Ιράκ είχε προμηθευθεί νομίμως από το Νίγηρα ουράνιο τη δεκαετία του ΄80.


Τετάρτη 09 Ιουλίου 2003 - 16:23 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ετοιμάζει πυρηνικά η Πιονγκ Γιανγκ»
 

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του νοτιοκορεάτη προέδρου στο Πεκίνο

Οι νοτιοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας προχώρησε στην κατεργασία ράβδων πυρηνικού καυσίμου και σε δοκιμή συσκευών υψηλής εκρηκτικής ισχύος που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Υπόμνημα της Εθνικής Επιτροπής Πληροφοριών που υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο της Σεούλ, αναφέρει ότι η Πιονγκ Γιανγκ έχει κατεργασθεί ένα μικρό αριθμό από τις 8 χιλιάδες ράβδους πυρηνικών καυσίμων που υπολογίζεται ότι διαθέτει.


Το πυρηνικό εργοστάσιο της Γιονγκμπιόν
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το βορειοκορεατικό καθεστώς έχει προβεί σε 70 τουλάχιστον περιπτώσεις σε δοκιμή συσκευών που μπορούν να χρησιμεύσουν ως πυροκροτητές σε πυρηνική έκρηξη.

Οι δοκιμές αυτές έλαβαν χώρα στην τοποθεσία Γιονγκντουκ Ντονγκ, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Γιονγκμπιόν, όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο, η επαναλειτουργία του οποίου έγινε αφορμή για να ξεσπάσει κρίση στις σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τους γείτονές της και τις ΗΠΑ.

Χείρα φιλίας από Σεούλ

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Ρο Μου Χίουν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα λάβει βοήθεια από όλη τη διεθνή κοινότητα εάν αποφασίσει να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος Ρο μιλώντας στο Πεκίνο είπε ότι η Πιονγκ Γιανγκ θα μπορέσει να συμμετάσχει στην οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο που γνωρίζει η Ασία, με την προϋπόθεση ότι θα ασπαστεί το διάλογο και τη διαφάνεια.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι αν και η Κίνα προμηθεύει τη Βόρεια Κορέα με τρόφιμα και καύσιμα εντούτοις αντιτίθεται στο πυρηνικό πρόγραμμα της τελευταίας και ασκεί πιέσεις στο καθεστώς της Πιονγκ Γιανγκ να αρχίσει συνομιλίες με τις γειτονικές του χώρες.


Τετάρτη 09 Ιουλίου 2003 - 13:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση Μπους - Μπέκι στην Πρετόρια
 

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και Νότιας Αφρικής φωτογραφίζονται περιστοιχιζόμενοι από τις συζύγους τους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους άρχισε το επίσημο μέρος της επίσκεψής του στη Νότιο Αφρική, στα πλαίσια της πενθήμερης περιοδείας του στη μαύρη ήπειρο, συναντώντας τον νοτιοαφρικανό ομόλογό του, Τάμπο Μπέκι.

Κύρια θέματα στις συνομιλίες των δύο ηγετών ήταν το εμπόριο, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η εκστρατεία κατά του AIDS, που έχει προσβάλει πέντε εκατομμύρια άτομα στη Νότιο Αφρική.


Την απομάκρυνση του προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ ζήτησε εκ νέου ο πρόεδρος Μπους
Σύμφωνα με ανταποκριτές, αν και υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην Ουάσινκγτον και στην Πρετόρια σε θέματα όπως η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε, εντούτοις το κλίμα της συνάντησης ήταν εξαιρετικά εγκάρδιο.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος Μπέκι ευχαρίστησε τον κ. Μπους για την επίσκεψή του, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του είναι πολύ σημαντική για τα Νότιο Αφρική, εξαιτίας του ειδικού βάρους των ΗΠΑ στο μέλλον της ηπείρου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μπους ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις και δήλωσε ότι αποτελεί τιμή το γεγονός ότι βρίσκεται στη Νότιο Αφρική.

Αλλά για το καυτό θέμα των ημερών, την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβερία, ο κ. Μπους εμφανίστηκε συγκρατημένος, αποφεύγοντας και πάλι να δεσμευθεί ότι θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα για την εφαρμογή της εκεχειρίας και ζητώντας εκ νέου την απομάκρυνση του προέδρου της δυτικοαφρικανικής αυτής χώρας, Τσαρλς Τέιλορ.


Στην προεδρική περιοδεία τον κ. Μπους συνοδεύει και ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ
Ο ανταποκριτής του BBC στην Πρετόρια Μπάρναμπι Φίλιπς μεταδίδει υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία οι ΗΠΑ και η Νότια Αφρική δεν έχουν τις ίδιες απόψεις.

Ο πρόεδρος Μπέκι είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην απόφαση της Ουάσιγκτον να κηρύξει πόλεμο στο Ιράκ.

Επίσης δεν πιστεύει ότι η σκληρή και ανοιχτή κριτική στον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Ζιμπάμπουε.


Τετάρτη 09 Ιουλίου 2003 - 14:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπό νέα πίεση το Ιράν
 

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του κ. Ελ Μπαραντέι με την ιρανική αντιπροσωπεία

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, βρίσκεται στο Ιράν για συνομιλίες που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας της χώρας.

Η υπηρεσία έχει ζητήσει από την Τεχεράνη να υπογράψει ένα πρωτόκολλο που θα δίνει το πράσινο φως για πιο διεισδυτικούς ελέγχους στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.


Πιέσεις ασκεί στην Τεχεράνη ο κ. Ελ Μπαραντέι
Η εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μελίσα Φλέμινγκ, δήλωσε ότι η επίσκεψη του κ. Μπαραντέι στην Τεχεράνη συνδέεται με την διευθέτηση εκκρεμών ζητημάτων, όπως
η υπογραφή συμπληρωματικού πρωτοκόλλου στη συνθήκη «Περί Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων».

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει το Ιράν για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο του προγράμματος ατομικής ενέργειας που διαθέτει, μια κατηγορία που η Τεχεράνη δεν αποδέχεται.

Μέτρα για την αποφυγή επεισοδίων

Στο μεταξύ οι αρχές του Ιράν έλαβαν προληπτικά μέτρα ασφαλείας ενόψει της τέταρτης επετείου από την πρώτη κινητοποίηση των Ιρανών φοιτητών.


Στο στόχαστρο των συντηρητικών κληρικών ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί
Το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης έχει επιβάλει απαγόρευση στις διαδηλώσεις εκτός του πανεπιστημιακού χώρου και έχει απαγορεύσει την είσοδο στις φοιτητικές εστίες, καθώς εκεί ξεκίνησαν προ τετραετίας οι κινητοποιήσεις όταν μια ομάδα φανατικών ισλαμιστών επιτέθηκε και σκότωσε έναν φοιτητή.

Μία από τις φοιτητικές οργανώσεις εξέδωσε ανοικτή επιστολή, στην οποία καταδικάζει την απαγόρευση και ζητά από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν να επέμβει.


Τετάρτη 09 Ιουλίου 2003 - 07:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Τραγωδία με εκατοντάδες αγνοούμενους
 

Θρήνος για συγγενείς των αγνοούμενων επιβατών του φέριμποτ

Στο Μπαγκλαντές αγνοείται η τύχη σχεδόν τετρακοσίων επιβατών ενός οχηματαγωγού πλοίου το οποίο ανατράπηκε και βυθίστηκε στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Το τριώροφο φέριμποτ «Νασρίν 1» βρισκόταν στον ποταμό Μέγκνα με περίπου 750 επιβάτες, ταξιδεύοντας από την πρωτεύουσα Ντάκα προς την πόλη Λαλμοχάν, όταν, λίγο πριν τα μεσάνυκτα, έπεσε σε ταραγμένα νερά και αναποδογύρισε.

Όσο για τα αίτια του δυστυχήματος πληροφορίες κάνουν λόγο για συνωστισμό -καθώς το πλοίο είχε άδεια για τη μεταφορά έως 429 επιβατών- αλλά και υπερφόρτωση του πλοίου με εμπορεύματα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας του Μπαγκλαντές μιλώντας στο ΒBC είπε ότι περίπου 200 άνθρωποι διεσώθησαν κολυμπώντας στις όχθες αλλά περίπου 400 ακόμα επιβάτες αγνοούνται.

Σωστικά συνεργεία βρίσκονται στην περιοχή προσπαθώντας να βρουν τυχόν επιζώντες αλλά οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι οι περισσότεροι από τους αγνοούμενους έχουν πνιγεί, καθώς η στάθμη του νερού ήταν υπερβολικά υψηλή λόγω των μουσώνων που σημειώνονται αυτήν την περίοδο.

Εκατοντάδες κάτοικοι του Μπαγκλαντές βρίσκουν τον θάνατο κάθε χρόνο από παρόμοιες ανατροπές φεριμπότ.


Τετάρτη 09 Ιουλίου 2003 - 12:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Δύο ακόμη Ιρακινοί στα χέρια των ΗΠΑ
 

Ο κατάλογος των 55 πλέον καταζητούμενων από τις ΗΠΑ στελεχών του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν

Στο Ιράκ οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κρατούνται και ανακρίνονται δύο ακόμη Ιρακινοί που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 55 πλέον καταζητούμενων στελεχών του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο πρώτος συλληφθείς είναι ο ο Μιζμπάν Χάντρ Αλ Χάντι (23ος στη σχετική λίστα), ηγετικό στέλεχος του κόμματος Μπάαθ και μέλος του πρώην κυβερνώντος Επαναστατικού Συμβουλίου, ο οποίος παραδόθηκε την Τρίτη σε αμερικανικά στρατεύματα στη Βαγδάτη.

Ο δεύτερος είναι πρώην υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ, Μαχμούντ Ντιγιάμπ Αλ Αχμέντ, που συνελήφθη την ίδια ημέρα.

«Οι συμμαχικές δυνάμεις συνεχίζουν το έργο των συλλήψεων πρώην μελών του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν» αναφέρεται στην ανακοίνωση της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί οι περισσότεροι από τους 55 Ιρακινούς που καταζητούν οι αμερικανικές αρχές, αν και όχι οι πλέον καταζητούμενοι, ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι δύο γιοί του.

Ο αμερικανικός στρατός πρόσφατα επικήρυξε τον πρώην ηγέτη του Ιράκ, προσφέροντας αμοιβή 25 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του ή θα επιβεβαιώσουν το θάνατό του.

Ανάλογη επικήρυξη ανακοινώθηκε – 15 εκατομμύρια δολάρια – για τον καθένα από τους δύο γιους του Ιρακινού πρώην ηγέτη, Ουντάι και Κιουσάι Χουσεΐν.


Τετάρτη 09 Ιουλίου 2003 - 07:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες αγνοούμενοι
 

Οι μουσώνες πλήττουν κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο τη χώρα

Φεριμπότ, το οποίο μετέφερε 700 και πλέον επιβάτες ανετράπη και βυθίστηκε στο νότιο τμήμα του Μπανγκλαντές.

Η τύχη εκατοντάδων ανθρώπων αγνοείται, ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι έχουν πνιγεί.

Το φεριμπότ ταξίδευε στον ποταμό Μέγκνα με προορισμό την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο φεριμπότ επέβαιναν συνολικά περίπου 700 άνθρωποι, ενώ το πλοίο μετέφερε βαρύ επίσης φορτίο.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έως και 200 άνθρωποι διεσώθησαν κολυμπώντας στις όχθες του ποταμού, ενώ άλλοι διεσώθησαν από άλλα φεριμπότ και πλοιάρια.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το φεριμπότ ήταν υπερφορτωμένο, ενώ η στάθμη του νερού ήταν υπερβολικά υψηλή λόγω των μουσώνων που πλήττουν τη χώρα αυτήν την περίοδο.

Εκατοντάδες κάτοικοι του Μπαγκλαντές βρίσκουν τον θάνατο κάθε χρόνο από παρόμοιες ανατροπές φεριμπότ.


Τετάρτη 09 Ιουλίου 2003 - 07:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Θρήνος για την Λαντάν και την Λαλέ
 

Ο κόσμος στο Ιράν εκφράζει με κάθε τρόπο τη λύπη του

Με διάφορους τρόπους και εκδηλώσεις οι Ιρανοί εκφράζουν τη λύπη τους για το θάνατο των δύο 29χρονων Ιρανών σιαμαίων αδελφών, Λαντάν και Λαλέ Μπαζανί, οι οποίες απεβίωσαν μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας επέμβασης για τον διαχωρισμό των κρανίων τους.

Ένας Ιρανός πολιτικός χαρακτήρισε την απώλεια σύμφορα και μία ημέρα περισυλλογής για ολόκληρο το έθνος.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη, Φράνσις Χάρισον τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες τα τοπικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν εκτεταμένα ρεπορτάζ αφιερωμένα στη ζωή των δύο γυναικών.

Ως εκ τούτου ο κόσμος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του στο άκουσμα της είδησης του θανάτου τους, 90 λεπτά μετά το τέλος της επέμβασης.

Μία από τις στενότερες φίλες των διδύμων η Ζαχία Σιρασκάν δήλωσε στο BBC ότι οι 29χρονες Ιρανές ήταν γεμάτες αισιοδοξία για την έκβαση της επάμβσης.

«Τις είδα πριν από την εγχείρηση… και αστειεύονταν με όλο τον κόσμο. Σκέφτονταν το μέλλον τους», είπε η Ζαχία Σιρασκάν.

Οι σιαμαίες αδελφές είχαν γνώση των κινδύνων της επέμβασης και είχαν δηλώσει «έτοιμες να αντιμετωπίσουν ακόμα και την πιθανότητα του θανάτου».


Τετάρτη 09 Ιουλίου 2003 - 07:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλλαγή φρουράς στο Κοσσυφόπεδιο
 

Φωτογραφία αρχείου του Απελευθερωτικού Μετώπου των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο

Ο ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Μίχαελ Στάινερ, ολοκλήρωσε την 18μηνη θητεία του και παρέδωσε προσωρινά τα καθήκοντα του στον αναπληρωτή του Τσαρλς Μπρέισου.

Χθες, ο Μίχαελ Στάινερ υπέγραψε συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Αλβανία γεγονός που εξόργισε τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου.

Πάντως ο Γερμανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι έχουν βελτιωθεί πολύ οι σχέσεις των Αλβανών και των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.

«Εάν επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ενστερνισθούν τον πλουραλισμό εδώ στο Κοσσυφοπέδιο. Όλο και λιγοστεύουν αυτοί που έχουν τις εθνοτικές παρωπίδες του παρελθόντος. Τα θέματα που απασχολούν τον κόσμο είναι η οικονομία και η ανεργία», κατέληξε ο Γερμανός διπλωμάτης.


Τετάρτη 09 Ιουλίου 2003 - 06:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Μετά τη Σενεγάλη, στη Νότιο Αφρική
 

Ο Αμερικανός προέδρος επισκέφτηκε πρώην τόπο κράτησης σκλάβων στη νήσο Γκορέ

Στη Νότιο Αφρική αφίχθη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, τον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει εντός ολίγου συνομιλίες με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του, Τάμπο Μπέκι και θα παραμείνει στη χώρα για τέσσερις ημέρες.

Η πολυήμερη παραμονή του Τζορτζ Μπους είναι ενδεικτική της συγκριτικά με άλλα αφρικανικά κράτη ισχυρής οικονομίας της Νοτίου Αφρικής αλλά και της διπλωματικής και στρατιωτικής υπεροχής της νοτιοαφρικανικής χώρας.

Ανάμεσα στα θέματα που θα αναπτύξουν οι δύο ηγέτες είναι το εμπόριο, η τρομοκρατία και η καταπολέμηση του Έιτζ.

Η Νότιος Αφρική κατέχει το μεγαλύτερο αριθμό φορέων και προσβληθέντων από τον ιό του HIV που προκαλεί το Έιτζ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Νοτιοαφρικανός ομόλογός του αναμένεται να συζητήσουν για την κατάσταση στη Ζιμπάμπουε και ο Τζορτζ Μπους δεν αποκλείεται να εισηγηθεί την απομάκρυνση του προέδρου της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε εάν δε δοθεί λύση στην πολιτική και οικονομική κρίση που διανύει η αφρικανική χώρα.

Ο Τζορτζ Μπους δε θα συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος έχει κατ΄ επανάληψη επικρίνει τον Αμερικανό πρόεδρο.


Τετάρτη 09 Ιουλίου 2003 - 05:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Επέτειος κινητοποιήσεων
 

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται κατά του ιερατικού καθεστώτος του Ιράν

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει οι αρχές του Ιράν ενόψει της τέταρτης επετείου από την πρώτη κινητοποίηση των Ιρανών φοιτητών.

Το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης έχει επιβάλει απαγόρευση στις διαδηλώσεις εκτός του πανεπιστημιακού χώρου και έχει απαγορεύσει την είσοδο στις φοιτητικές εστίες, καθώς εκεί ξεκίνησαν προ τετραετίας οι κινητοποιήσεις όταν μια ομάδα φανατικών ισλαμιστών επιτέθηκε και σκότωσε έναν φοιτητή.

Μία από τις φοιτητικές οργανώσεις εξέδωσε ανοικτή επιστολή, στην οποία καταδικάσει την απαγόρευση και ζητά από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν να επέμβει.

Οι αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων.

Οι διαμαρτυρίες των φοιτητών έχουν αποδέκτη το ιερατείο του Ιράν.

Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε το κύμα των κινητοποιήσεων του περασμένου αφορμή ως «ολοφάνερη ένδειξη της θέλησης των Ιρανών για ένα ελεύθερο Ιράν».


Τετάρτη 09 Ιουλίου 2003 - 05:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμπάς εκτός Φατάχ
 

Ο νέος πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής φαίνεται αποφασιμένος να μείνει εκτός της Φατάχ

Ισχυρή ένδειξη έντονων αντιπαραθέσεων μέσα στην παλαιστινιακή ηγεσία αποτελεί η παραίτηση του πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς από την κεντρική επιτροπή του κινήματος της Φατάχ.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, γνωστός και ως Αμπού Μάζεν, είχε διατελέσει μαζί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του κινήματος πριν από 40 χρόνια.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστό εάν ο Γιασέρ Αραφάτ αποδέχθηκε την παραίτηση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή η παραίτηση του Μαχμούντ Αμπάς ήταν αποτέλεσμα έντονων επικρίσεων για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια μεταξύ των Παλαιστινίων για τα φαινομενικά πενιχρά αποτελέσματα της διαδικασίας ειρήνευσης όπως αυτά καθορίζονται από τον «οδικό χάρτη».

Οι αντιπαραθέσεις στην παλαιστινιακή ηγεσία οξύνθηκαν καθώς το Ισραήλ ανακοίνωσε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ ότι θα απελευθερώσει μόνο μερικές εκατοντάδες από τους 6.000 Παλαιστινίους κρατουμένους.

«Πιστεύουμε ότι οι κρατούμενοι που ανήκουν σε οργανώσεις των οποίων ο μοναδικός στόχος είναι η καταστροφή του κράτους του Ισραήλ δεν πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι για να συνεχίσουν το έργο τους» είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ

Στο μεταξύ, ο νέος πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του με τον Ισραηλινό ομόλογο του, Αριέλ Σαρόν.

Ο μέχρι πρόσφατα βασικός διαπραγματευτής των Παλαιστινίων Σαέμπ Ερεκάτ επέρριψε την ευθύνη για την παραίτηση του Μαχούντ Αμπάς από την κεντρική επιτροπή της Φατάχ στο Ισραήλ.

«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ πρόδωσε τον Μαχμούντ Αμπάς . Υπάρχει μια κοινή ισραηλινοπαλαιστινιακή επιτροπή που υποτίθεται ότι εξετάζει την κάθε περίπτωση κρατουμένου. Όμως το Ισραήλ αποφάσισε τελικά να υπαγορεύσει στην παλαιστινιακή ηγεσία ποιοι κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι και ποιοι όχι», υποστήριξε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι ο Γιασέρ Αραφάτ προσπαθεί να μεταπείσει τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό ο κ. Αμπάς φαίνεται αποφασισμένος να αποσυρθεί από την κεντρική επιτροπή της Φατάχ.


Τετάρτη 09 Ιουλίου 2003 - 05:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατηγορίες με πλαστά έγγραφα
 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προειδοποιηθεί για την προβληματική φύση της εν λόγω πληροφορίας

Νέα διάσταση παίρνει η αντιπαράθεση για τον τρόπο που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία χειρίστηκαν τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο στο Ιράκ.

Αξιωματούχος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) δήλωσε στο BBC ότι από τον Μάρτιο του 2002 οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν εκφράσει αμφιβολίες για την εγκυρότητα των πληροφοριών ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν προσπάθησε να αγοράσει ουράνιο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων από τον Νίγηρα.

Ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης, Τζόζεφ Γουίλσον μετέβη, μάλιστα, κατόπιν εντολής στον Νίγηρα για να ερευνήσει τις πληροφορίες και σε έκθεσή του που διαβιβάσθηκε στον Λευκό Οίκο τόνισε ότι δεν βρήκε καμμία ένδειξη που να υποστηρίζει αυτές τις πληροφορίες.

Παρόλα αυτά ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους χρησιμοποίησε τις εν λόγω πληροφορίες στο καθιερωμένο του διάγγελμα στον αμερικανικό λαό τον Ιανουάριο του 2003.

«Η βρετανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν πρόσφατα προσπάθησε να αγοράσει σημαντικές ποσότητες ουρανίου από την Αφρική. Ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν έχει δώσει πειστικές εξηγήσεις. Σίγουρα κάτι έχει να κρύψει», είχε δηλώσει τον Ιανουάριο του 2003 ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε ότι οι καταγγελία αυτή -που προερχόταν από τις βρετανικές υπηρεσίες- ήταν λανθασμένη γιατί στηριζόταν σε έγγραφα, τα οποία απεδείχθησαν πλαστά.

Ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορειών και πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η αναγνώριση του λάθους από την Ουάσιγκτον φέρνει σε δύσκολη θέση το Λονδίνο.

Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ εμμένει στην άποψή του επαναλαμβάνοντας ότι οι καταγγελίες βασίζονταν σε άλλα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών και όχι σε αυτά που αποδείχθηκαν πλαστά.

Κατά τη διάρκεια κατάθεσής του σε επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Τόνι Μπλερ διευκρίνισε ότι στον επίμαχο φάκελο για το Ιράκ αναφέρεται ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν προσπάθησε να αγοράσει ουράνιο, αλλά συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, «δεν μπορούσαμε να επιβεβαιώσουμε εάν πραγματικά έγινε η αγοροπωλησία».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.