Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-07-16

  1. Συστάσεις Βρυξελλών στις υπό ένταξη χώρες
  2. Έρχονται εκπτώσεις στη γαλλική... κουζίνα
  3. Ιράκ: Συνεχή πλήγματα κατά Αμερικανών
  4. Τουρκία: Η Βουλή στηρίζει μεταρρυθμίσεις
  5. Ελεύθερη η χήρα του Αρκάν
  6. Έρευνες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
  7. Συνεχείς επιθέσεις εναντίον Αμερικανών
  8. Παλιές αμαρτίες
  9. Πραξικόπημα στο Σάο Τομέ
  10. Η Σιβόν επέστρεψε στο σπίτι της
  11. Σε δεινή θέση η γυναίκα στο Ιράκ
  12. Αλλαγή πλεύσης για κυβέρνηση Μπλερ
  13. Νέα επίθεση κατά Αμερικανών στο Ιράκ
  14. Ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου
  15. Νέα επίθεση κατά Αμερικανών στο Ιράκ
  16. Ανησυχία στις ΗΠΑ προκαλεί η Βόρειος Κορέα
  17. Διαμεσολάβηση Πεκίνου προς Βόρεια Κορέα
  18. Νέα επίθεση κατά Αμερικανών στο Ιράκ

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2003 - 22:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Συστάσεις Βρυξελλών στις υπό ένταξη χώρες
 

Πρόοδο της Κύπρου, Μάλτας, Τσεχίας και Εσθονίας στην προετοιμασία απορρόφησης κονδυλίων διαπιστώνει η Κομισιόν

Η Κύπρος, η Μάλτα, η Τσεχία και η Εσθονία έχουν πραγματοποιήσει αξιοσημείωτη πρόοδο όσον αφορά την προετοιμασία τους για απορρόφηση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία, αναφέρει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για την Κύπρο η Κομισιόν συνιστά να δοθεί προσοχή μόνο σε τέσσερις τομείς, ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στη εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων.

Οι τομείς αυτοί είναι:

•η πλήρης εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τους κοινοτικούς κανόνες για τις δημόσιες προμήθειες,

•η σύνταξη γραπτών συμφωνιών συνεργασίας ανάμεσα στην αρχή διαχείρισης των κονδυλίων και τους οργανισμούς υλοποίησης των προγραμμάτων,

•η προετοιμασία μηχανογραφημένων εγχειριδίων που θα περιέχουν μεταξύ άλλων υποδείγματα αιτήσεων για χρηματοδότηση, τα κριτήρια επιλογής των σχετικών προγραμμάτων, τα συστήματα επίβλεψης και εκπαίδευσης όσον αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων,

•και η υιοθέτηση ειδικών κανόνων που θα διασφαλίζουν ότι οι δαπάνες αυτές γίνονται σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν τα διαρθρωτικά Ταμεία Συνοχής.

Προειδοποιήσεις Κομισιόν προς νέα μέλη

Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε ανησυχίες όσον αφορά τη δυνατότητα ορισμένων από τα υπόλοιπα κράτη που πρόκειται να ενταχθούν το 2004 στην Κοινότητα, να απορροφήσουν τα κονδύλια που διατίθενται στα πλαίσια του προγράμματος κοινωνικής συνοχής.


Σε «καλό δρόμο» βρίσκεται η Κύπρος όσον αφορά την ενταξιακή της προετοιμασία
Ο αρμόδιος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να δει κάποια από τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ που διατίθενται από τα περιφερειακά ταμεία να γυρίσουν πίσω στις Βρυξέλλες αναξιοποίητα.

Οι δηλώσεις Μπαρνιέ έγιναν καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεση προόδου σχετικά με τους μηχανισμούς που έχουν δημιουργήσει τα υποψήφια μέλη για την απορρόφηση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στις Βρυξέλλες η αποτυχία απορρόφησης των χρημάτων αυτών θα έχει ως αποτέλεσμα ορισμένα από τα νέα μέλη να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα στον κοινοτικό προϋπολογισμό απ΄ όσα θα εισπράττουν.

Ο κ. Μπαρνιέ επεσήμανε ότι οι πλέον ανησυχητικές καθυστερήσεις παρατηρούνται στη Σλοβακία και τη Λετονία.


Τετάρτη 16 Ιουλίου 2003 - 23:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Έρχονται εκπτώσεις στη γαλλική... κουζίνα
 

Με ΦΠΑ 5% αντί του ισχύοντος 20% θα επιβαρύνεται το γεύμα στα γαλλικά εστιατόρια, εάν υιοθετηθεί η πρόταση Σιράκ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε στη Γαλλία να επιβάλλει κατά πολύ μειωμένο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στα εστιατόρια της χώρας, μέτρο που αποτέλεσε προεκλογική υπόσχεση του προέδρου Ζακ Σιράκ από τον περασμένο χρόνο.

Σύμφωνα με την πρόταση που υιοθετείται, ο ΦΠΑ 20% που ισχύει τώρα για τα γεύματα στα γαλλικά εστιατόρια θα μειωθεί σε 5%.

Η κυβέρνηση του Παρισιού θεωρεί ότι με το μέτρο αυτό θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα αναζωογονηθεί ο τόσο σημαντικός για τη γαλλική οικονομία κλάδος της εστίασης.

Πάντως το μέτρο για να εφαρμοστεί πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των «15» κρατών -μελών, και παραμένει αμφιλεγόμενο καθώς η Γερμανία το χαρακτηρίζει «ανάρμοστη παραχώρηση».

Εξάλλου η Βρετανία και η Ιρλανδία έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι θα ασκήσουν βέτο σε πρόταση της Κομισιόν που θα υποχρεώνει όλες τις χώρες να επιβάλλουν ΦΠΑ στα παιδικά ενδύματα.

Από την άλλη πλευρά σκοπός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα πλαίσια υλοποίησης της ενιαίας αγοράς, είναι η εναρμόνιση των καθεστώτων επιβολής ΦΠΑ που διαφέρουν κατά πολύ σπό χώρα σε χώρα.


Τετάρτη 16 Ιουλίου 2003 - 17:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Συνεχή πλήγματα κατά Αμερικανών
 

Ο δολοφονηθείς δήμαρχος της πόλης Χαντίθα, Μοχάμεντ Ναγίλ Αλ Τζουράιφι

Στο Ιράκ ο δήμαρχος της πόλης Χαντίθα και ένας από τους γιούς του βρήκαν το θάνατο το απόγευμα της Τετάρτης, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε πυρά, όπως ανακοίνωσε Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Αν και η ίδια πηγή δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το αιματηρό συμβάν, εντούτοις το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα μεταδίδει ότι το όχημα του Μοχάμεντ Ναγίλ Αλ Τζουράιφι δέχθηκε επίθεση με ριπές αυτομάτου όπλου και στη συνέχεια έπιασε φωτιά, καθώς διέσχιζε την πόλη, που βρίσκεται 240 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

Σύμφωνα πάντα με το Αλ-Τζαζίρα ορισμένοι κάτοικοι της Χαντίθα είχαν καταφερθεί στο παρελθόν εναντίον του δημάρχου, κατηγορώντας τον για συνεργασία με τις δυνάμεις κατοχής.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά Αμερικανών

Εξάλλου όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης εκπρόσωπος των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ένα μεταγωγικό αεροπλάνο τύπου C-130 δέχθηκε επίθεση από πύραυλο εδάφους-αέρος κατά τη διάρκεια της προσγείωσης του στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.


Αμερικανός στρατιώτης σκεπάζει τη σορό συναδέλφου του
Νωρίτερα το νέο μπαράζ επιθέσεων εναντίον των Αμερικανικών δυνάμεων στην ιρακινή πρωτεύουσα είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο ενός Αμερικανού στρατιώτη και τον τραυματισμό τουλάχιστον έξη συναδέλφων του.

Ο θάνατος ενός και ο τραυματισμός άλλων τριών στρατιωτών σημειώθηκε όταν στρατιωτική εφοδιοπομπή δέχθηκε επίθεση με χειροβομβίδα στην περιοχή Αμπού Γκράιμπ, δυτικά της Βαγδάτης.

Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν στη συνέχεια έρευνες από σπίτι σε σπίτι στη γύρω περιοχή.

Τουλάχιστον ακόμα τρεις Αμερικανοί τραυματίστηκαν σε ξεχωριστές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Σε μία από αυτές άγνωστοι πέταξαν χειροβομβίδα σε στρατεύματα που φρουρούσαν τράπεζα στη συνοικία Αλ Μανσούρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα παιδί και να τραυματισθούν τέσσερις Ιρακινοί άμαχοι.

Με τις τελευταίες επιθέσεις έφτασαν τους 33 οι Αμερικανοί στρατιώτες που βρήκαν το θάνατο στο Ιράκ, από τότε που ο πρόεδρος Μπους κήρυξε το τέλος του πολέμου, την 1η Μαΐου.


Τετάρτη 16 Ιουλίου 2003 - 21:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Η Βουλή στηρίζει μεταρρυθμίσεις
 

O πρόεδρος Σεζέρ είχε μόνον άπαξ το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στις μεταρρυθμίσεις

Η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε εκ νέου νομοσχέδιο που διευρύνει το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης, παρακάμπτοντας προηγούμενο προεδρικό βέτο στην εφαρμογή του.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, είχε απορρίψει τον Ιούνιο τη νομοθεσία που καταργούσε τους περιορισμούς στην ελεύθερη έκφραση, με το σκεπτικό ότι έτσι θα διευκολυνόταν η φιλοκουρδική προπαγάνδα και θα υπονομευόταν η εθνική ενότητα.


Καταμέτρηση των ψήφων στην τουρκική Εθνοσυνέλευση
Αυτή την άποψη συμμερίζεται και το ισχυρό στρατιωτικό κατεστημένο στην Άγκυρα, αλλά από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τις μεταρρυθμίσεις απαραίτητο βήμα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Παρατηρητές λένε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να χαιρετίσει την εκ νέου υπερψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς το τουρκικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει στον πρόεδρο να θέσει βέτο για δεύτερη φορά.

Η ρήτρα που καταργείται με τη νομοθεσία είναι το διαβόητο «Άρθρο 8» που έχει κατ΄επανάληψη χρησιμοποιηθεί για την δίωξη και φυλάκιση πολιτικών αντιφρονούντων.


Τετάρτη 16 Ιουλίου 2003 - 17:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελεύθερη η χήρα του Αρκάν
 

Η Τσέτσα εκτός από επιτυχημένη τραγουδίστρια είναι και πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας

Νίκος Πέλπας, Βελιγράδι

Στο Βελιγράδι, η χήρα του παραστρατιωτικού ηγέτη Αρκάν αφέθηκε ελεύθερη, με περιοριστικούς όρους, έπειτα από τέσσερις μήνες κράτησης.

Η Σβετλάνα Ραζνάτοβιτς, πιο γνωστή και ως Τσέτσα, συνελήφθη στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος μετά τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού, Ζόραν Τζίντζιτς.

Οι αρχές, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να αποδείξουν την εμπλοκή της στην υπόθεση και περιορίστηκαν στις κατηγορίες για παράνομη κατοχή όπλων, που βρέθηκαν στο σπίτι της και για συμμετοχή σε οικονομικά σκάνδαλα ποδοσφαιρικού συλλόγου.

Η δεύτερη αυτή υπόθεση αφορά την ομάδα «'Ομπιλιτς» που αγωνίζεται στην πρώτη εθνική κατηγορία και της οποίας πρόεδρος, μετά το θάνατο του Αρκάν, ανέλαβε η Τσέτσα.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι η Τσέτσα οικειοποιήθηκε 11 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση 15 ποδοσφαιριστών στο εξωτερικό.

Τα χρήματα αυτά πήγαιναν σε λογαριασμό της αδελφής της, σε τράπεζες της Κύπρου και της Ουγκαρίας και στη συνέχεια μεταφέρονταν σε άλλες τράπεζες για να χαθούν τα ίχνη τους.

Η ίδια η Τσέτσα αρνείται ότι είχε σχέσεις με τις παράνομες μεταγραφές ποδοσφαιριστών, δηλώνοντας αμέσως μετά την απελευθέρωσή της ότι τα κίνητρα της σύλληψής της ήταν πολιτικά.

Η Τσέτσα είναι δημοφιλής τραγουδίστρια στη Σερβία, γνωστή και για τον πολυτελή τρόπο ζωής της.


Τετάρτη 16 Ιουλίου 2003 - 18:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Έρευνες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
 

499 υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου έχουν υποβληθεί προς εξέταση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Λουίς Μορένο Οκάμπο, λέει ότι εξετάζει τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.

Οι καταγγελίες αυτές αφορούν συνοπτικές εκτελέσεις, εξαφανίσεις προσώπων, βασανισμούς και καταναγκαστική στρατολόγηση ανηλίκων στις δυνάμεις των αντιμαχομένων.

Παρουσιάζοντας ορισμένες καταγγελίες από αυτές που υποβλήθηκαν στην εισαγγελία, ο κ. Μορένο Οκάμπο είπε ότι θα ζητήσει από τους δικαστές να διατάξουν προκαταρκτική έρευνα αφού συλλέξει περαιτέρω στοιχεία.

Στο απυρόβλητο οι ΗΠΑ

Παράλληλα όμως απέρριψε αιτήματα από μη κυβερνητικές οργανώσεις που του ζητούσαν να ερευνήσει τις καταγγελθείσες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, με το σκεπτικό ότι αυτές οι καταγγελίες δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη λειτουργία του ΔΠΔ, αρνούμενες να επικυρώσουν τη συνθήκη σύστασής και λειτουργίας του και υποστηρίζοντας ότι το δικαιοδοτικό αυτό όργανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βήμα εκτόξευσης αβάσιμων κατηγοριών εναντίον των δυνάμεών τους.

Μέχρι στιγμής στη γραμματεία του ΔΠΔ έχουν υποβληθεί 499 μηνύσεις από 66 χώρες.


Τετάρτη 16 Ιουλίου 2003 - 17:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνεχείς επιθέσεις εναντίον Αμερικανών
 

Το ηθικό το Αμερικανών στρατιωτών δεν είναι πιά ακμαίο

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε οτι εκτοξεύθηκε πύραυλος εναντίον αμερικανικού μεταγωγικού αεροσκάφους στη Βαγδάτη, αλλα αστόχησε.

Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Νωρίτερα, ένας ακόμα στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.


Χρειαζόμαστε περισσότερη προστασία. Έχουμε δει πολλά. Μείναμε πολύ στο Ιράκ
Αμερικανός στρατιώτης
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε ενώ 20 περίπου στρατιωτικά οχήματα περνούσαν δίπλα από εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο, παρκαρισμένο στην άκρη του δρόμου.

Πιστεύεται ότι η βόμβα ήταν κρυμμένη στο αυτοκίνητο αυτό και εξερράγη στις 09.00 τοπική ώρα.

Μετά από τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ, περισσότεροι από 30 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από ανάλογες επιθέσεις, γεγονός που δημιουργεί πολλές ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή.

Σε ένα άλλο επεισόδιο πέντε Ιρακινοί σκοτώθηκαν όταν επιτέθηκαν με χειροβομβίδες σε αμερικανική αυτοκινητοπομπή.

«Μείναμε πολύ»

«Οδηγούσαμε όταν σημειώθηκε η έκρηξη», είπε ο Χοσέ Κολόν, ο οποίος βρισκόταν πίσω από το αυτοκίνητο που χτυπήθηκε.


Χάσαμε ένα φιλαράκι μας. Θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς
Αμερικανός στρατιώτης
Μετά τη έκρηξη και το χαμό ενός ακόμα συναδέλφου του, ένας στρατιώτης άρχισε να πυροβολεί στον αέρα εκφράζοντας την οργή του.

Ένας άλλος έκλεγε στην άκρη του δρόμου, ενώ οι φίλοι του τον παρηγορούσαν.

Οι στρατιώτες είπαν ότι το θύμα είχε μόλις φθάσει στο Ιράκ από την αμερικανική βάση στο Κουβέιτ.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη προστασία. Έχουμε δει πολλά. Μείναμε πολύ στο Ιράκ», λέει ένας άλλος στρατιώτης, ο Κάρλος ΜακΚένζι.


Τετάρτη 16 Ιουλίου 2003 - 16:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Παλιές αμαρτίες
 

Δεν θέλει να δει τις φωτογραφίες της δημοσιευμένες

Η Κάμερον Ντιάζ έλαβε νομικά μέτρα προκειμένου να σταματήσει τη δημοσίευση φωτογραφιών της από την εποχή που έκανε μόντελινγκ, πριν ακόμα γίνει διάσημη.

Η Ντιάζ λέει ότι δεν έδωσε ποτέ άδεια στο φωτογράφο Τζον Ράτερ να δημοσιεύσει αυτές τις φωτογραφίες και ότι επίσης αυτός πλαστογράφησε την υπογραφή της.

Όμως ο κ. Ράτερ λέει ότι είχε ενημερώσει τους δικηγόρους της ηθοποιού.

Η Ντιάζ είναι μία απο τους άγγελους του Τσάρλι

Ο Μπράντ Καφαρέλι, ο μάνατζερ της Κάμερον Ντιάζ εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό αλλά δεν είπε για τι είδους φωτογραφίες πρόκειται.

«Η Κάμερον Ντιάζ υπέβαλε μήνυση ζητώντας να απαγορευθεί η δημοσίευση των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν σε μια ιδιωτική φωτογράφηση, πριν από δέκα χρόνια», είπε ο κ. Καφαρέλι.

«Στη μηνυτήρια αναφορά η Κάμερον ισχυρίζεται ότι δεν υπέγραψε για τη δημοσίευση των φωτογραφιών και ότι η δημοσίευση από τον φωτογράφο αποτελεί απάτη», είπε ο μάνατζερ.


Τετάρτη 16 Ιουλίου 2003 - 14:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Πραξικόπημα στο Σάο Τομέ
 


Στρατιωτικό πραξικόπημα έλαβε χώρα στο νησί Σάο Τομέ στη Δυτική Αφρική, μια πρώην πορτογαλική αποικία.

Η ανταρσία ανακοινώθηκε στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας, από το στρατιωτικό διοικητή Φερνάντο Περέιρα, ο οποίος διέταξε όλους τους ανώτατους αξιωματούχους να παρουσιασθούν στα αστυνομικά τμήματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, Μαρία Ντας Νέβες, και άλλα στελέχη της κυβέρνησης έχουν συλληφθεί.

Τις τελευταίες ώρες καταβάλλονται προσπάθειες για συνομιλίες με τους πραξικοπηματίες.

Ο πρέσβης της Πορτογαλίας στο νησί αναμένεται να συναντηθεί αργότερα με τους αρχηγούς του πραξικοπήματος. Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών του Σάο Τομέ, μιλώντας από τη Λισσαβόνα, τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να ανοίξει διάλογο.

Μέχρι στιγμής το πραξικόπημα φαίνεται να είναι αναίμακτο, αν και τα ξημερώματα ακούγονταν πυροβολισμοί και εκρήξεις, ενώ σποραδικά πυρά σημειώνονταν μέχρι και τις πρωινές ώρες.

Η Πορτογαλία ζήτησε από τις άλλες πρώην αποικίες της να καταδικάσουν την ενέργεια και ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης απηύθυνε έκκληση για επαναφορά του νησιού στη συνταγματική τάξη.

Το Σάο Τομέ είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.


Τετάρτη 16 Ιουλίου 2003 - 16:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Σιβόν επέστρεψε στο σπίτι της
 

Η Σιβόν λέει ότι όλες τις ημέρες ήταν μαζί του. Εκείνος το αρνείται

Η δωδεκάχρονη Βρετανίδα που το' σκασε από το σπίτι της μαζί με έναν Αμερικανό πρώην πεζοναύτη επέστρεψε στους γονείς της και είναι καλά στην υγεία της.

Ο αγαπημένος της Τόμπι Στούνταμπέικερ, 31 ετών, συνελήφθη στην Φρανκφούρτη με την κατηγορία της απαγωγής.


Είναι ασφαλής στο σπίτι της
Η Σιβόν δεν ήταν με τον κ. Στούνταμπέικερ όταν εντοπίστηκε, αν και η αστυνομία λέει ότι η μαθήτρια έφθασε μέχρι τη Φρανκφούρτη.

Στη συνέχεια πέταξε από τη Στουτγάρδη στο Άμστερνταμ και από εκεί στο σπίτι της, στο Μάντσεστερ.

Δύο τηλεφωνήματα

Εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Μάντσεστερ είπε ότι γνώριζε πως η Σιβόν θα επέστρεφε στο σπίτι της αφού είχε κάνει δύο τηλεφωνήματα στους γονείς της, το πρωί της Τετάρτης, λέγοντας ότι είναι καλά στην υγεία της και ότι δεν την κρατάει κάποιος παρά τη θέλησή της.

Το δωδεκάχρονο κορίτσι επανενώθηκε με την οικογένειά της στο αστυνομικό τμήμα του Λάνκασάιρ.

Όσο για τον κ. Στούνταμπέικερ, συνελήφθη τέσσερις μέρες μετά την εξαφάνιση του κοριτσιού με τη βοήθεια της γερμανικής αστυνομίας και του FBI.

H αστυνομία του Μάντσεστερ αναμένεται να ζητήσει την έκδοσή του στη Βρετανία για να του απαγγελθούν σχετικές κατηγορίες.

H Σιβόν Πένινγκτον και ο Τόμπι Στούνταμπέικερ είχαν γνωριστεί μέσω ίντερνετ, αλλά ο ένας συνάντησε για πρώτη φορά τον άλλον το Σάββατο, στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ.


Τετάρτη 16 Ιουλίου 2003 - 15:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε δεινή θέση η γυναίκα στο Ιράκ
 

Φοβούνται να βγουν απο τα σπίτια τους

Νέα διάσταση στα προβλήματα ασφάλειας και αστυνόμευσης που αντιμετωπίζει το μεταπολεμικό ΙΡάκ, δίνει έκθεση της οργάνωσης «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που καταγγέλλει αύξηση των κρουσμάτων σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον γυναικών.

Η διεθνής οργάνωση λέει ότι η αδυναμία των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής να επιβάλλουν την τάξη έχει επιδεινώσει τη θέση των γυναικών στο Ιράκ, πολλές από τις οποίες φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους.

Η έκθεση κάνει λόγο για περιπτώσεις απαγωγών γυναικών από τους δρόμους, με σκοπό τον βιασμό ή την πώλησή τους σε δίκτυα πορνείας.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις που ανέφερε η ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου, Γιοχάνα Μπιόρκεν: «Μίλησα σε μια 23χρονη που είχε απαχθεί από το δρόμο και βιάστηκε την ώρα που περπατούσε με την μητέρα και τις αδελφές της.»

« Ένα 15χρονο κορίτσι είχε οδηγηθεί με τις δύο αδελφές της έξω από τη Βαγδάτη όπου κρατήθηκε ένα μήνα, για να πουληθεί όπως πιστεύει, πριν καταφέρει να δραπετεύσει.»

Το ανησυχητικό είναι πως η ιρακινή αστυνομία ήταν εντελώς αδιάφορη και αναφερόταν σε αυτή ως «το κορίτσι που έφυγε από το σπίτι του», είπε η ερευνήτρια του Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Τετάρτη 16 Ιουλίου 2003 - 11:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλλαγή πλεύσης για κυβέρνηση Μπλερ
 

Ο Τζάκ Στρο επαναπροσδιορίζει την απειλή του Ιράκ

Συνέντευξη στη Μέττα Τσικρικά

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, υπεραμύνθηκε του πολέμου στο Ιράκ, λέγοντας ότι τα επιχειρήματα υπέρ του πολέμου είναι και τώρα όσο ισχυρά ήταν πριν από τέσσερις μήνες.

Μιλώντας στην Βουλή των Κοινοτήτων, ο κ. Στρο είπε ότι η αναγκαιότητα του πολέμου δικαιωνόταν μέρα με τη μέρα όσο αποκαλύπτονταν οι θηριωδίες του Σαντάμ Χουσείν.

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC ρώτησε τον πολιτικό συντάκτη της εφημερίδας «Γκάρντιαν», Πάτρικ Γουίντουρ, γιατί ο κ. Στρό μιλάει τώρα για τις θηριωδίες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν, ενώ μέχρι πρότινος βάσιζε τα επιχειρήματά του στο ότι το Ιράκ είχε όπλα μαζικής καταστροφής.

«Είναι σαν δικηγόρος, που προσπαθεί να αναπτύξει όσα περισσότερα επιχειρήματα μπορεί. Το νομικό επιχείρημα που χρησιμοποιεί πάντα ο κ. Στρο είναι ότι το Ιράκ παραβίασε το ψήφισμα 1441 που του ζητούσε να συνεργαστεί άμεσα με τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών», απαντά ο πολιτικός συντάκτης.

«Παράλληλα, ο Τζακ Στρο λέει ότι ήταν πραγματική η απειλή ότι το Ιράκ μπορούσε να κατασκευάσει όπλα μαζικής καταστροφής, ότι το Ιράκ, σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, προσπάθησε να αγοράσει ουράνιο από τον Νίγηρα, και αναφερόμενος στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέει ότι ο πόλεμος ήταν αναγκαίος αν δει κανείς τους μαζικούς τάφους του Σαντάμ Χουσείν.»

« Το κατά πόσο πείθει είναι άλλο θέμα», λέει ο Πάτρικ Γουίντουρ.

Οι επιπτώσεις για την κυβέρνηση

«H βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται σε δύσκολη θέση όσο δεν μπορεί να ανακαλύψει όπλα μαζικής καταστροφής ή τουλάχιστον να δείξει ότι το Ιράκ είναι μετά τον πόλεμο καλύτερο και ασφαλέστερο μέρος, μια δημοκρατική χώρα», εκτιμά ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Ο κ. Γουίντουρ πιστεύει ότι όσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να δείξει ή το ένα ή το άλλο, θα την κυνηγούν διάφορες καταγγελίες, ορισμένες από τις οποίες γίνονται πολύ τεχνικές και πολύπλοκες που δεν μπορεί να τις παρακολουθήσει το κοινό.

«Η γενική εντύπωση, πάντως, είναι ότι το κοινό δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση όσον αφορά το Ιράκ.»

Την ίδια στιγμή οι Συντηρητικοί, που υποστήριζαν την κυβέρνηση στον πόλεμο, τώρα για πολιτικούς λόγους έχουν στραφεί εναντίον της.

Οι Φιλελεύθεροι ήταν πάντα κατά του πολέμου.

Η κυβέρνηση δέχεται αμείλικτη κριτική από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης γιατί πολλά από τα επιχειρήματά της υπέρ του πολέμου δεν ευσταθούν, το αντιπολεμικό κίνημα μέσα στο Εργατικό Κόμμα έχει ξεσηκωθεί, και έτσι η κυβέρνηση δεν έχει και πολλούς φίλους στο θέμα του Ιράκ, λέει ο Πάτρικ Γουίντουρ.

Η καρέκλα του Τόνι Μπλερ

Στο ερώτημα κατά πόσο κινδυνεύει η θέση του Τόνι Μπλερ, ο πολιτικός συντάκτης της «Γκάρντιαν» απαντά:

«Δεν πιστεύω ότι ο Τόνι Μπλερ κινδυνεύει. Θα πρέπει να προκύψει κάποια αδιάσειστη απόδειξη ότι ο πρωθυπουργός ξεγέλασε εσκεμμένα το βρετανικό κοινό. Και δεν νομίζω, ό,τι και να γίνει, ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.»

«Μπορεί να αποδειχτεί ότι είχε υπερβολική εμπιστοσύνη στις μυστικές υπηρεσίες, ή ότι ήταν τόσο βέβαιος για την ορθότητα του πολέμου που δεν εξέτασε επαρκώς τα ενοχοποιητικά στοιχεία, παραμένει όμως η ηγετική μορφή των Εργατικών, που θα τους οδηγήσει στις εκλογές σε ενάμιση χρόνο.»
Ο κ, Γουίντουρ αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση θα έρθει σε δύσκολη θέση το φθινόπωρο, όταν θα δημοσιευτεί η έκθεση για το Ιράκ, και θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα τι είδους πρόγραμμα όπλων είχε το Ιράκ.

«Και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, φαίνεται ότι το Ιράκ είχε πρόγραμμα, αλλά δεν είχε όπλα», καταλήγει ο πολιτικός συντάκτης της «Γκάρντιαν», Πάτρικ Γουίντουρ.


Τετάρτη 16 Ιουλίου 2003 - 13:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση κατά Αμερικανών στο Ιράκ
 


Άλλη μια επίθεση κατά Αμερικανών στρατιωτών σημειώθηκε την Τετάρτη στο Ιράκ.


Χρειαζόμαστε περισσότερη προστασία. Έχουμε δει πολλά. Μείναμε πολύ στο Ιράκ
Αμερικανός στρατιώτης
Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, σε δρόμο δυτικά της Βαγδάτης.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε ενώ 20 περίπου στρατιωτικά οχήματα περνούσαν δίπλα από εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο, παρκαρισμένο στην άκρη του δρόμου.

Πιστεύεται ότι η βόμβα ήταν κρυμμένη στο αυτοκίνητο αυτό και εξερράγη στις 09.00 τοπική ώρα.

Μετά από τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ, περισσότεροι από 30 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από ανάλογες επιθέσεις, γεγονός που δημιουργεί πολλές ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή.

Σε ένα άλλο επεισόδιο πέντε Ιρακινοί σκοτώθηκαν όταν επιτέθηκαν με χειροβομβίδες σε αμερικανική αυτοκινητοπομπή.

«Μείναμε πολύ»

«Οδηγούσαμε όταν σημειώθηκε η έκρηξη», είπε ο Χοσέ Κολόν, ο οποίος βρισκόταν πίσω από το αυτοκίνητο που χτυπήθηκε.


Χάσαμε ένα φιλαράκι μας. Θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς
Αμερικανός στρατιώτης
Μετά τη έκρηξη και το χαμό ενός ακόμα συναδέλφου του, ένας στρατιώτης άρχισε να πυροβολεί στον αέρα εκφράζοντας την οργή του.

Ένας άλλος έκλεγε στην άκρη του δρόμου, ενώ οι φίλοι του τον παρηγορούσαν.

Οι στρατιώτες είπαν ότι το θύμα είχε μόλις φθάσει στο Ιράκ από την αμερικανική βάση στο Κουβέιτ.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη προστασία. Έχουμε δει πολλά. Μείναμε πολύ στο Ιράκ», λέει ένας άλλος στρατιώτης, ο Κάρλος ΜακΚένζι.


Τετάρτη 16 Ιουλίου 2003 - 12:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου
 

O γιος της ζητά την επιστροφή της σωρού της

Το Ιράν παραδέχεται ότι η Καναδή φωτορεπόρτερ, Ζαχρά Καζεμί, υπέστη βασανιστήρια μετά τη σύλληψή της, έξω από φυλακή της Τεχεράνης.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράν, Αλί Αμπντάχι, είπε ότι η Ζαχρά Καζεμί, η οποία καταγόταν από το Ιράν, πέθανε από εσωτερική αιμορραγία που προκάλεσαν τα χτυπήματα.

Η Ζαχρά Καζεμί, 54 ετών, συνελήφθη στις 23 Ιουνίου επειδή φωτογράφιζε τις φυλακές Εβίν στην Τεχεράνη, όπου κρατούνται πολλοί αντιφρονούντες.

Λίγο αργότερα εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διέγνωσαν ότι ήταν ήδη κλινικά νεκρή.

Οι αρχές στο Ιράν είπαν αρχικά ότι η Καναδή φωτορεπόρτερ υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο κατά την ανάκρισή της από την ιρανική αστυνομία.

Όμως οι συγγενείς της άτυχης γυναίκας επέμεναν ότι είχε υποστεί βασανιστήρια και έπεσε σε κόμμα από τα χτυπήματα των ανακριτών.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί διέταξε τέσσερις υπουργούς να διερευνήσουν την υπόθεση.

Ο γιος της Ζαχρά Καζεμί, ο 26χρονος Στεφάν, ζήτησε την επιστροφή της σωρού της μητέρας του στον Καναδά για να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητη ιατροδικαστική εξέταση.

Η φωτορεπόρτερ, που είχε ιρανικό διαβατήριο είχε πάει στην Τεχεράνη για να φωτογραφίσει τις πορείες των φοιτητών.

Για τον Καναδά ο θάνατος της αποτελεί σοβαρό περιστατικό.

«Πιστεύουμε ότι η οικογένεια δικαιούται να μάθει τι ακριβώς συνέβη.»

«Η σωρός πρέπει να έλθει στον Καναδά», είπε ο αντιπρόεδρος της καναδικής κυβέρνησης, Τζον Μάνλεϊ.


Τετάρτη 16 Ιουλίου 2003 - 09:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση κατά Αμερικανών στο Ιράκ
 


Άλλη μια επίθεση κατά Αμερικανών στρατιωτών σημειώθηκε την Τετάρτη στο Ιράκ.

Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν όταν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σημειώθηκε έκρηξη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε οχήματα με στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτειών, σε αυτοκινητόδρομο στα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτης, την ώρα που περνούσαν από εγκαταλελειμένο αυτοκίνητο, που ήταν στην άκρη του δρόμου.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι μέσα στο εγκαταλελειμένο όχημα ήταν κρυμένη βόμβα, που εξεράγη.

Πάντως, λεπτομέρειες για το συμβάν δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστές, ενώ άγνωστα είναι τα κίνητρα, όπως και οι δράστες της επίθεσης αυτής.

Μετά από τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ, πάνω από 30 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από ανάλογες επιθέσεις, γεγονός που δημιουργεί πολλές ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή.


Τετάρτη 16 Ιουλίου 2003 - 10:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανησυχία στις ΗΠΑ προκαλεί η Βόρειος Κορέα
 

Πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ βλέπει σύννεφα πολέμου

Οι ΗΠΑ λένε ότι οι ισχυρισμοί της Βορείου Κορέας πως παράγει αρκετό πλουτώνιο ώστε να είναι σε θέση να κατασκευάζει πυρηνικές βόμβες είναι ανησυχητικοί.

Αν και ο Λευκός Οίκος παραδέχεται ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτούς τους ισχυρισμούς, προσθέτει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα προκειμένου να καμφθούν οι φιλοδοξίες της Πιονγκ Γιανγκ για ένα πυρηνικό πρόγραμμα.

Μέσα ενημέρωσης της Κίνας μεταδίδουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Λι Ξάοχινγκ, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, και αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους για την αποτροπή μιας πυρηνικής απειλής.

Σύννεφα πολέμου

Εν τω μεταξύ, ανώτατος Αμερικανός πολιτικός προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Βόρειο Κορέα, ακόμα και εντός του έτους, με αφορμή τους ισχυρισμούς της Πιόνγιανγκ για κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Ο Γίλιαμ Πέρυ, υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Κλίντον, θεωρεί ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός ότι η Βόρειος Κορέα μοιάζει να κάνει τα πρώτα βήματα προς την κατασκευή ενός πυρηνικού οπλοστασίου.

«Σκέφτομαι εδώ και αρκετούς μήνες ότι εάν η Βόρειος Κορέα έχει μπει στη διαδικασία της κατασκευής, τότε οδεύουμε σε πόλεμο», δήλωσε στην εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον λέει ότι ο Λευκός Οίκος παραδέχεται ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν οι πρόσφατοι ισχυρισμοί της Βορείου Κορέας ευσταθούν. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι ακόμα και το γεγονός ότι η Πιονγκ Γιανγκ προβαίνει σε αυτές τις δηλώσεις, είναι από μόνο του σοβαρό.


Τρίτη 15 Ιουλίου 2003 - 20:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαμεσολάβηση Πεκίνου προς Βόρεια Κορέα
 

Στιγμιότυπο από τις συνομιλίες του Κινέζου απεσταλμένου με την ηγεσία της Βόρειας Κορέας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους τον ισχυρισμό της Βόρειας Κορέας ότι έχει συγκεντρώσει αποθέματα πλουτωνίου αρκετά για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Ο ισχυρισμός αυτός διατυπώθηκε από Βορειοκορεάτες αξιωματούχους σε Αμερικανούς διπλωμάτες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα.


Φωτογραφία του βορειοκορεατικού πυρηνικού σταθμού ενέργειας στο Γιονγκμπιόν
Στο μεταξύ η Κίνα ενέτεινε τις διπλωματικές προσπάθειες για άμβλυνση της κρίσης γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, στέλνοντας ειδικό απεσταλμένο της στην Πιονγκ Γιανγκ, προκειμένου να πεισθεί το βορειοκορεατικό καθεστώς να αρχίσει εκ νέου το διάλογο με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο απεσταλμένος παρέδωσε προσωπική επιστολή του προέδρου της Κίνας, Χου Τζιντάο, στον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Αν και το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο της επιστολής, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κιμ καλείται να αποδεχθεί συμβιβασμό με τα γειτονικά κράτη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Τετάρτη 16 Ιουλίου 2003 - 08:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση κατά Αμερικανών στο Ιράκ
 


Άλλη μια επίθεση κατά Αμερικανών στρατιωτών σημειώθηκε την Τετάρτη στο Ιράκ.

Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν όταν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σημειώθηκε έκρηξη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε οχήματα με στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτειών, σε αυτοκινητόδρομο στα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτης, την ώρα που περνούσαν από εγκαταλελειμένο αυτοκίνητο, που ήταν στην άκρη του δρόμου.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι μέσα στο εγκαταλελειμένο όχημα ήταν κρυμένη βόμβα, που εξεράγη.

Πάντως, λεπτομέρειες για το συμβάν δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστές, ενώ άγνωστα είναι τα κίνητρα, όπως και οι δράστες της επίθεσης αυτής.

Μετά από τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ, πάνω από 30 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από ανάλογες επιθέσεις, γεγονός που δημιουργεί πολλές ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.