Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-08-07

  1. 'Εκρηξη στην ιορδανική πρεσβεία στη Βαγδάτη
  2. Ποινή θανάτου στον βομβιστή του Μπαλί
  3. Άρρωστος ο Ρέι Τσάρλς
  4. Γερνούν πρόωρα τα κλωνοποιημένα ζώα ;
  5. Μίνι πυρηνικά αναπτύσσουν οι ΗΠΑ
  6. Αμνηστία σε Κούρδους αυτονομιστές χορηγεί η Τουρκία
  7. Μπήκαν στη Μονρόβια οι πρώτοι ειρηνευτές
  8. 'Εκρηξη στην ιορδανική πρεσβεία στη Βαγδάτη
  9. Ποινή θανάτου στον βομβιστή του Μπαλί
  10. 'Εκρηξη στην ιορδανική πρεσβεία στη Βαγδάτη
  11. «Ισότητα και στις ασφάλειες στην ΕΕ»
  12. Έκρηξη στη Βαγδάτη
  13. Ποινή θανάτου στον βομβιστή του Μπαλί
  14. Ο Σβαρτσενέγκερ στην πολιτική αρένα
  15. Ετυμηγορία για το μακελλειό στο Μπαλί
  16. Συλλήψεις Ιρακινών στο Τικρίτ
  17. Ριπές αυτομάτων και χειροβομβίδες στην εκεχειρία
  18. Πρωτιά στην κλωνοποίηση αλόγου
  19. «Φύγε όσο είναι καιρός»

Πέμπτη 07 Αυγούστου 2003 - 23:00 ('Ωρα Λονδίνου)
'Εκρηξη στην ιορδανική πρεσβεία στη Βαγδάτη
 

Οργισμένοι Ιρακινοί ποδοπατούν το σήμα της ιορδανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη

Μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στην πρεσβεία της Ιορδανίας στη Βαγδάτη, προκαλώντας τον θάνατα τουλάχιστον ένδεκα ατόμων και των τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση στην ιρακινή πρωτεύουσα μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν πριν από τέσσερις μήνες.

Η έκρηξη οφείλεται σε παγιδευμένο αυτοκίνητο και ήταν εξαιρετικά ισχυρή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι κρύβονται πίσω από την βομβιστική επίθεση, την οποία εκπρόσωποι της ιορδανικής κυβέρνησης χαρακτήρισαν «τρομοκρατική ενέργεια δειλών».

«Κόκκινο πανί»

Πάντως, λίγο μετά την έκρηξη δεκάδες Ιρακινοί εισέβαλαν στο κτίριο της πρεσβείας κραυγάζοντας συνθήματα κατά της Ιορδανίας και καταστρέφοντας πορτραίτα του βασιλιά της χώρας Αμπντάλα.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη Μάθιου Πράις σχολιάζει ότι η Ιορδανία αποτελεί «κόκκινο πανί» για τόσο για τους Ιρακινούς που αντιτίθενταν στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν όσο και γι' αυτούς που το υποστήριζαν, για διαφορετικούς βεβαίως λόγους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ιορδανία χορήγησε άσυλο σε δυο από τις κόρες του Σαντάμ Χουσεϊν και στα παιδιά τους, ενέργεια που εξόργισε πολλούς Ιρακινούς αντιφρονούντες.

Πολλοί άλλοι κατέκριναν την στήριξη που παρείχε το Αμμάν στις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράκ, με τα αμερικανικά στρατεύματα να χρησιμοποιούν ιορδανικά εδάφη ως βάση για τις επιχειρήσεις τους.

Νέα επίθεση σε Αμερικανούς

Σε ένα άλλο επεισόδιο, δυο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στο προάστιο Ρασίντ της ιρακινής πρωτεύουσας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών μετά το τέλος του πολέμου σε 55.

Για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατα των Αμερικανών επιχείρησε να δώσει εξήγηση ο ίδιος ο διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, Στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες.

Σε συνέντευξή του στους Νιου Γιορκ Τάιμς (New York Times), o Στρατηγός Σάντσες παραδέχθηκε ότι η σκληρή προσέγγιση των στρατιωτών του έχει αποξενώσει πολλούς ιρακινούς και ίσως να ήταν «αντιπαραγωγική».


Πέμπτη 07 Αυγούστου 2003 - 23:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Ποινή θανάτου στον βομβιστή του Μπαλί
 

Ο Αμρόζι κρίθηκε ένοχος για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Την θανατική ποινή επέβαλε δικαστήριο της Ινδονησίας στον βασικό ύποπτο της συνδυασμένης τρομοκρατικής επίθεσης του περασμένου Οκτωβρίου στο Μπαλί, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο πλέον των 200 ατόμων -στην πλειοψηφία τους Αυστραλών τουριστών.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελικής αρχής για τη επιβολή της εσχάτης των ποινών στον επονομαζόμενο Αμρόζι.


Φωνάζοντας «Ο Θεός είναι μεγάλος» προσήλθε στο δικαστήριο ο Αμρόζι

O καταδικασθείς άκουσε χαμογελαστός την ετυμηγορία του δικαστηρίου και δήλωσε έτοιμος να πεθάνει σαν μάρτυρας.

Ικανοποιημένοι οι συγγενείς

Πολλοί από τους συγγενείς των θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου όταν ο δικαστής εκφώνησε την καταδικαστική απόφαση ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και επευφημίες.

Ο Αμρόζι είχε παραδεχθεί κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ότι ήταν αυτός που αγόρασε το φορτηγό και τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί.

Συλλήψεις στην Τζακάρτα

Στο μεταξύ, η αστυνομία της Τζακάρτα υποστηρίζει ότι μάλλον εντόπισε ποιος ήταν ο καμικάζι βομβιστής που προκάλεσε το θάνατο 14 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων την Τρίτη, ενώ οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη δυο ακόμα ατόμων για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκονται στην επίθεση.


Στιμιότυπο έξω από το ξενοδοχείο Μάριοτ μετά την βομβιστική της Τρίτης
Σε συνέντευξή του στο αυστραλιανό ραδιόφωνο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ταξίαρχος Γκόρις Μέρε, είπε ότι σε ταινία από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης εμφανίζεται ο ύποπτος που ονομάζεται Ασμάλ να παρκάρει ένα όχημα έξω από το ξενοδοχείο δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη.

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Μέρε το ανθρώπινο γενετικό υλικό που βρέθηκε διασκορπισμένο μετά την έκρηξη στην περιοχή θα συγκριθεί με δείγμα DNA των γονέων του Ασμάλ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αστυνομία εντόπισε επίσης μήνυμα που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ο Ασμάλ και μέσα στο οποίο υπήρχαν κωδικές λέξεις για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, όροι σαν κι αυτούς που χρησιμοποίησε στο παρελθόν η εξτρεμιστική οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια.


Πέμπτη 07 Αυγούστου 2003 - 20:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Άρρωστος ο Ρέι Τσάρλς
 

O Ρέι Τσάρλς είναι 72 ετών

Ο Τσαρλς ανακοίνωσε ότι ματαιώνει 14 προγραμματισμένες συναυλίες που θα έδινε στη διάρκεια περιοδείας του, λόγω έντονων ενοχλήσεων στο ισχίον, χάνοντας έτσι για πρώτη φορά στα 53 χρόνια της καριέρας του το ραντεβού με το κοινό.

Ο θρύλος της τζαζ υποχρεώθηκε να ματαιώσει τρείς από τις συναυλίες του την περασμένη εβδομάσα εξαιτίας του προβλήματος που αντιμετωπίζει σκοπεύει όμως να αρχίσει τις καλλιτεχνικές του περιοδείες στο τέλος του καλοκαιριού.

Οι εμφανίσεις του θα αρχίσουν από την Καλιφόρνια στις 22 Αυγούστου.

Τώρα ο Ρέι Τσαρλς έχει αρχίσει θεραπεία για τους πόνους που έχει στο ισχίο στο Λος Άντζελες.

Η επόμενη συναυλία του επρόκειτο να γίνει στις 30 Ιουλίου στο Ουόρτσεστερ της Μασσαχουσέτης.


Ετοιμάζει νέα δισκογραφική δουλειά


''Μου ραγίζει την καρδιά που απαρνιέμαι τις παραστάσεις αυτές. Αλλά οι γιατροί επέμειναν να ξεκουραστώ για λίγο και γι αυτό ακολουθώ τη συμβουλή τους'', είπε ο δημοφιλής καλλιτέχνης που έχει αποσπάσει 13 Γκράμι, τα σημαντικότερα μουσικά βραβεία.

Ο Ρέι Τσαρλς είπε ωστόσο ότι ελπίζει να εργαστεί λίγο στα στούντιό του στο Λος Αντζελες, καθώς επιβλέπει την παραγωγή νέων επανεκδόσεων δίσκων του, κάνει το μιξάζ άλλου δίσκου που ετοιμάζεται αρκετό καιρό τώρα και παράλληλα ξεκινά νέα δισκογραφική δουλειά.

Το Μάιο, ο τραγουδιστής που τον Σεπτέμβριο θα γίνει 73 ετών, γιόρτασε τη συμπλήρωση 10.000 συναυλιών του στο ελληνικό Θέατρο του Λος Αντζελες.


Πέμπτη 07 Αυγούστου 2003 - 18:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Γερνούν πρόωρα τα κλωνοποιημένα ζώα ;
 

Ο θάνατος του πρώτου κλωνοποιημένου ζώου, της προβατίνας Ντόλι, από πρόωρη αρθρίτιδα, γέννησε σοβαρά ερωτηματικά

Μία μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση πως ιταλοί επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο κλωνοποιημένο άλογο, βρετανοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως βρήκαν νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα κλωνοποιημένα ζώα γερνούν πρόωρα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ πιστεύουν ότι η διαδικασία κλωνοποίησης καταστρέφει τον γενετικό μηχανισμό που επιτρέπει την φυσιολογική ανάπτυξη των ζώων.

Οι επιστήμονες φωτογράφισαν σε ένα κλωνοποιημένο έμβρυο τα μηνύματα που λένε στα κύτταρα με ποιόν τρόπο να αναπτυχθούν και είδαν ότι αυτά δεν ήταν φυσιολογικά, αν και ορισμένες από αυτές τις ανωμαλίες μπορεί να εκδηλωθούν αργότερα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, η προβατίνα Ντόλι, πέθανε πριν από έξι μήνες πάσχοντας από πρόωρη αρθρίτιδα.

H "Προμετέα"

Οσο για το πρώτο στον κόσμο κλωνοποιημένο άλογο, πρόκειται για ένα θηλυκό πουλάρι που πήρε το όνομα «Προμετέα» και είναι γενετικά πανομοιότυπο με τη μητρική φοράδα, η οποία και το κυοφόρησε μέχρι τη στιγμή του τοκετού.


Πιθανόν θα έχουμε άλογα - πρωταθλητές διαφορετικών εποχών που θα συμμετέχουν σε μια υπερκούρσα
Καθηγητής Τσέζαρε Γκάλι
Η είδηση δημοσιεύεται στο τεύχος αυτής της εβδομάδας του περιοδικού «Φύση» (Nature).

Ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Τσέζαρε Γκάλι, και οι συνάδελφοί του στο Πειραματικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αναπαραγωγής, στην πόλη Κρεμόνα της Ιταλίας λένε πως η γέννηση της Προμετέα ανοίγει το δρόμο στη χρήση της κλωνοποίησης για τη δημιουργία γενετικών αντιγράφων από θρυλικά άλογα ιπποδρομιών του παρελθόντος.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το πουλάρι αυτό είναι το μοναδικό που επέζησε ανάμεσα σε τέσσερα έμβρυα που είχαν εμφυτευθεί σε φοράδες, και ανάμεσα σε 850 έμβρυα που είχαν αναπαραχθεί γενετικά στην αρχή του πειράματος.


Πέμπτη 07 Αυγούστου 2003 - 17:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Μίνι πυρηνικά αναπτύσσουν οι ΗΠΑ
 

Πυρηνικό καταφύγιο της εποχής του ψυχρού πολέμου στην Πολωνία

Συνάντηση ανωτάτου επιπέδου μεταξύ στελεχών του υπουργείου άμυνας και στρατιωτικών επιστημόνων διοργανώνει το Πεντάγωνο και οργανώσεις για τον έλεγχο των εξοπλισμών πιστεύουν ότι η συνάντηση σχετίζεται με την νέα γενιά πυρηνικών όπλων που θέλουν να αναπτύξουν οι ΗΠΑ.

Περί τα 150 άτομα από την κυβέρνηση, τον στρατό και τον ιδιωτικό τομέα συμμετέχουν στην σύσκεψη στην Στρατηγική Διοίκηση Αεροπορίας, κοντά στην Ομάχα, της πολιτείας Νεμπράσκα.

Εκτιμάται ότι θα συζητήσουν το αμφιλεγόμενο σχέδιο ανάπτυξης μικρών πυρηνικών όπλων που θα μπορούν να εισχωρούν στο έδαφος σε μεγάλο βάθος, πριν εκραγούν.

Τα υπέρ και τα κατά

Οι οπαδοί των όπλων αυτών λένε πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να καταστρέφουν υπόγειες αποθήκες χημικών ή βιολογικών όπλων.

Πολλοί όμως φοβούνται ότι η ανάπτυξη αυτών των μίνι πυρηνικών βομβών απλώς θα ενθαρρύνει τη διάδοση των πυρηνικών στον κόσμο.

Στις αρχές του έτους είχε διαρρεύσει έγγραφο στο οπποίο καταγράφονταν οι συνομιλίες ομάδας πυρηνικών επιστημόνων, οι οποίοι αναφέρονται σε νέου τύπου όπλα.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά την αναθεώρηση της αμερικανικής στρατηγικής για τα πυρηνικά όπλα από το αμερικανικό Πεντάγωνο τον Ιανουάριο.

Όπως σημείωνε ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, τα σχέδια αυτά συνάδουν ουσιαστικά με τη στρατηγική του προέδρου Μπους, ο οποίος έχει κάνει λόγο για προειδοποιητικές επιθέσεις απέναντι σε κράτη-παρίες.


Πέμπτη 07 Αυγούστου 2003 - 17:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμνηστία σε Κούρδους αυτονομιστές χορηγεί η Τουρκία
 

Η μερική αμνηστία έχει ως κύριο στόχο τους κούρδους αυτονομιστές του ΚΑΝΤΕΚ, διάδοχης οργάνωσης του ΠΚΚ.

Η κυβέρνηση τους Τουρκίας χορηγεί μερική αμνηστία προς τα μέλη ένοπλων οργανώσεων που έχουν τεθεί εκτός νόμου και σύμφωνα με τις αρχές περίπου 450 άτομα έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις για να επωφεληθούν.

Οι ανταποκριτές λένε πως η πρωτοβουλία της 'Αγκυρας έχει ως κύριο στόχο τους κούρδους αυτονομιστές του ΚΑΝΤΕΚ, της οργάνωσης που διαδέχτηκε το ΠΚΚ του Αμπντουλά Οτσαλάν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, μέχρι στιγμής πάνω από 100 άνθρωποι παραδόθηκαν στις αρχές ενώ άλλοι 300 κρατούμενοι ζήτησαν να υπαχθούν στο καθεστώς της μερικής αμνηστίας.

Το θέμα έχει διχάσει την κοινή γνώμη της Τουρκίας, καθώς οι μεν υποστηρικτές της αμνηστίας θεωρούν ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά, οι δε επικριτές της κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υποκύπτει στα αιτήματα των τρομοκρατών.


Πέμπτη 07 Αυγούστου 2003 - 16:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπήκαν στη Μονρόβια οι πρώτοι ειρηνευτές
 

Υποδοχή ηρώων επιφύλαξαν οι κάτοικοι της Μονρόβια στους ειρηνευτές

Οι πρώτοι Νιγηριανοί ειρηνευτές μπήκαν στην πρωτεύουσα της Λιβερίας Μονρόβια και έτυχαν εξαιρετικά θερμής υποδοχής από τους κατοίκους της πόλης που το τελευταίο δίμηνο είχε αποτελέσει το σκηνικό άγριων συγκρούσεων μεταξύ των στρατευμάτων του προέδρου της χώρας Τσαρλς Τέιλορ και των ανταρτών που επιδιώκουν την απομάκρυνσή του.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, μόλις η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τους ειρηνευτές μπήκε στην πόλη, περικυκλώθηκε από χιλιάδες Λιβεριανούς που πανηγύριζαν και φώναζαν συνθήματα όπως «Θέλουμε ειρήνη» και «Όχι άλλος πόλεμος».


Πρέπει να φάμε, κουραστήκαμε από τον πόλεμο
κάτοικος Μονρόβια
«Θα πάω μαζί τους», δήλωσε κατηγορηματικά νεαρός Λιβεριανός ρέχοντας δίπλα στην αυτοκινητοπομπή. «Πρέπει να φάμε, κουραστήκαμε από τον πόλεμο».

Οι κάτοικοι της Μονρόβια ζητούσαν απεγνωσμένα την άφιξη ειρηνευτικών δυνάμεων που θα ανοίξουν «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για την αποστολή τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας.


Το ελικοπτεροφόρο των ΗΠΑ «Ιβοτζίμα» κατέπλευσε ανοικτά της Λιβερίας
Κατά την πολιορκία της πόλης από τις δυνάμεις των ανταρτών το τελευταίο δίμηνο έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.000 άμαχοι. Το φαγητό σπανίζει και η πόλη μαστίζεται από τη χολέρα και άλλες μεταδοτικές ασθένειες.

«Φύγε όσο είναι καιρός»

Στο μεταξύ, ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε τον πρόεδρο της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, να εγκαταλείψει τη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα του, «όσο είναι καιρός».

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβερία, Ζάκ Κλάιν, είπε ότι εάν ο πρόεδρος Τέιλορ παραμείνει στη χώρα διακινδυνεύει να συλληφθεί ως ύποπτος για εγκλήματα πολέμου.

Ο κ. Τέιλορ φαίνεται να προετοιμάζεται να αποχωρήσει από την εξουσία και τη χώρα, δεχόμενος την προσφορά ασύλου στη Νιγηρία, αλλά ανταποκριτές λένε ότι είναι πολύ συνηθισμένος στο να αλλάζει γνώμη και στάση την τελευταία στιγμή.


Πέμπτη 07 Αυγούστου 2003 - 13:17 ('Ωρα Λονδίνου)
'Εκρηξη στην ιορδανική πρεσβεία στη Βαγδάτη
 

Οργισμένοι Ιρακινοί ποδοπατούν το σήμα της ιορδανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη

Μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στην πρεσβεία της Ιορδανίας στη Βαγδάτη, προκαλώντας τον θάνατα τουλάχιστον οκτώ ατόμων και των τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση στην ιρακινή πρωτεύουσα μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν πριν από τέσσερις μήνες.

Η έκρηξη οφείλεται σε παγιδευμένο αυτοκίνητο και ήταν εξαιρετικά ισχυρή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι κρύβονται πίσω από την βομβιστική επίθεση, την οποία εκπρόσωποι της ιορδανικής κυβέρνησης χαρακτήρισαν «τρομοκρατική ενέργεια δειλών».

«Κόκκινο πανί»

Πάντως, λίγο μετά την έκρηξη δεκάδες Ιρακινοί εισέβαλαν στο κτίριο της πρεσβείας κραυγάζοντας συνθήματα κατά της Ιορδανίας και καταστρέφοντας πορτραίτα του βασιλιά της χώρας Αμπντάλα.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη Μάθιου Πράις σχολιάζει ότι η Ιορδανία αποτελεί «κόκκινο πανί» για τόσο για τους Ιρακινούς που αντιτίθενταν στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν όσο και γι' αυτούς που το υποστήριζαν, για διαφορετικούς βεβαίως λόγους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ιορδανία χορήγησε άσυλο σε δυο από τις κόρες του Σαντάμ Χουσεϊν και στα παιδιά τους, ενέργεια που εξόργισε πολλούς Ιρακινούς αντιφρονούντες.

Πολλοί άλλοι κατέκριναν την στήριξη που παρείχε το Αμμάν στις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράκ, με τα αμερικανικά στρατεύματα να χρησιμοποιούν ιορδανικά εδάφη ως βάση για τις επιχειρήσεις τους.

Νέα επίθεση σε Αμερικανούς

Σε ένα άλλο επεισόδιο, δυο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στο προάστιο Ρασίντ της ιρακινής πρωτεύουσας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών μετά το τέλος του πολέμου σε 55.

Για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατα των Αμερικανών επιχείρησε να δώσει εξήγηση ο ίδιος ο διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, Στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες.

Σε συνέντευξή του στους Νιου Γιορκ Τάιμς (New York Times), o Στρατηγός Σάντσες παραδέχθηκε ότι η σκληρή προσέγγιση των στρατιωτών του έχει αποξενώσει πολλούς ιρακινούς και ίσως να ήταν «αντιπαραγωγική».


Πέμπτη 07 Αυγούστου 2003 - 13:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Ποινή θανάτου στον βομβιστή του Μπαλί
 

Ο Αμρόζι κρίθηκε ένοχος για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Την θανατική ποινή επέβαλε δικαστήριο της Ινδονησίας στον βασικό ύποπτο της συνδυασμένης τρομοκρατικής επίθεσης του περασμένου Οκτωβρίου στο Μπαλί, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο πλέον των 200 ατόμων -στην πλειοψηφία τους Αυστραλών τουριστών.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελικής αρχής για τη επιβολή της εσχάτης των ποινών στον επονομαζόμενο Αμρόζι.


Φωνάζοντας «Ο Θεός είναι μεγάλος» προσήλθε στο δικαστήριο ο Αμρόζι

O καταδικασθείς άκουσε χαμογελαστός την ετυμηγορία του δικαστηρίου και δήλωσε έτοιμος να πεθάνει σαν μάρτυρας.

Ικανοποιημένοι οι συγγενείς

Πολλοί από τους συγγενείς των θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου όταν ο δικαστής εκφώνησε την καταδικαστική απόφαση ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και επευφημίες.

Ο Αμρόζι είχε παραδεχθεί κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ότι ήταν αυτός που αγόρασε το φορτηγό και τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί.

Συλλήψεις στην Τζακάρτα

Στο μεταξύ, η αστυνομία της Τζακάρτα υποστηρίζει ότι μάλλον εντόπισε ποιος ήταν ο καμικάζι βομβιστής που προκάλεσε το θάνατο 14 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων την Τρίτη, ενώ οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη δυο ακόμα ατόμων για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκονται στην επίθεση.


Στιμιότυπο έξω από το ξενοδοχείο Μάριοτ μετά την βομβιστική της Τρίτης
Σε συνέντευξή του στο αυστραλιανό ραδιόφωνο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ταξίαρχος Γκόρις Μέρε, είπε ότι σε ταινία από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης εμφανίζεται ο ύποπτος που ονομάζεται Ασμάλ να παρκάρει ένα όχημα έξω από το ξενοδοχείο δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη.

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Μέρε το ανθρώπινο γενετικό υλικό που βρέθηκε διασκορπισμένο μετά την έκρηξη στην περιοχή θα συγκριθεί με δείγμα DNA των γονέων του Ασμάλ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αστυνομία εντόπισε επίσης μήνυμα που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ο Ασμάλ και μέσα στο οποίο υπήρχαν κωδικές λέξεις για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, όροι σαν κι αυτούς που χρησιμοποίησε στο παρελθόν η εξτρεμιστική οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια.


Πέμπτη 07 Αυγούστου 2003 - 13:17 ('Ωρα Λονδίνου)
'Εκρηξη στην ιορδανική πρεσβεία στη Βαγδάτη
 

Οργισμένοι Ιρακινοί ποδοπατούν το σήμα της ιορδανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη

Μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στην πρεσβεία της Ιορδανίας στη Βαγδάτη, προκαλώντας τον θάνατα τουλάχιστον οκτώ ατόμων και των τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση στην ιρακινή πρωτεύουσα μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν πριν από τέσσερις μήνες.

Η έκρηξη οφείλεται σε παγιδευμένο αυτοκίνητο και ήταν εξαιρετικά ισχυρή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι κρύβονται πίσω από την βομβιστική επίθεση, την οποία εκπρόσωποι της ιορδανικής κυβέρνησης χαρακτήρισαν «τρομοκρατική ενέργεια δειλών».

«Κόκκινο πανί»

Πάντως, λίγο μετά την έκρηξη δεκάδες Ιρακινοί εισέβαλαν στο κτίριο της πρεσβείας κραυγάζοντας συνθήματα κατά της Ιορδανίας και καταστρέφοντας πορτραίτα του βασιλιά της χώρας Αμπντάλα.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη Μάθιου Πράις σχολιάζει ότι η Ιορδανία αποτελεί «κόκκινο πανί» για τόσο για τους Ιρακινούς που αντιτίθενταν στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν όσο και γι' αυτούς που το υποστήριζαν, για διαφορετικούς βεβαίως λόγους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ιορδανία χορήγησε άσυλο σε δυο από τις κόρες του Σαντάμ Χουσεϊν και στα παιδιά τους, ενέργεια που εξόργισε πολλούς Ιρακινούς αντιφρονούντες.

Πολλοί άλλοι κατέκριναν την στήριξη που παρείχε το Αμμάν στις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράκ, με τα αμερικανικά στρατεύματα να χρησιμοποιούν ιορδανικά εδάφη ως βάση για τις επιχειρήσεις τους.

Νέα επίθεση σε Αμερικανούς

Σε ένα άλλο επεισόδιο, δυο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στο προάστιο Ρασίντ της ιρακινής πρωτεύουσας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών μετά το τέλος του πολέμου σε 55.

Για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατα των Αμερικανών επιχείρησε να δώσει εξήγηση ο ίδιος ο διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, Στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες.

Σε συνέντευξή του στους Νιου Γιορκ Τάιμς (New York Times), o Στρατηγός Σάντσες παραδέχθηκε ότι η σκληρή προσέγγιση των στρατιωτών του έχει αποξενώσει πολλούς ιρακινούς και ίσως να ήταν «αντιπαραγωγική».














Οι ανταποκριτές όμως λένε ότι πολλοί Ιρακινοί εξακολουθούν να είναι οργισμένοι για την στάση της Ιορδανίας που στήριξε τις ΗΠΑ στον πόλεμο στο Ιράκ


Πέμπτη 07 Αυγούστου 2003 - 11:29 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ισότητα και στις ασφάλειες στην ΕΕ»
 

«Φρένο» στις διακρίσεις με βάση το φύλο στην παροχή υπηρεσιών σχεδιάζει να βάλει η κ. Διαμαντοπούλου

Κοινοτική οδηγία για την εξάλειψη των διακρίσεων με βάση το φύλο κατά την παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών προωθεί η Επίτροπος Κοινωνικών Θεμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρόγραμμα Business Today του ΒΒC, η κυρία Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι οι γυναίκες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους άνδρες όταν αγοράζουν ασφάλεια λόγω βιολογικών διαφορών.

Επί παραδείγματι, η ιατρική ασφάλιση για τις γυναίκες είναι συχνά ακριβότερη από ότι για τους άνδρες λόγω των κινδύνων που συνδέονται με την εγκυμοσύνη.

Σε πολλές περιπτώσεις, εξάλλου, η προσδοκία ότι θα ζήσουν περισσότερο από τους άνδρες λαμβάνεται υπόψη από τις ασφαλιστικές εταιρείες κατά τον καθορισμό των ασφαλίστρων.

Ασφαλιστική ισότητα

Η κ. Διαμαντοπούλου μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως για τη πρόθεσή της να καταπολεμήσει τις διακρίσεις με βάση το φύλο στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών.

Επεσήμανε ειδικότερα ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να αγνοούν τις βιολογικές διαφορές μεταξύ των δυο φύλων.

Πάντως, η υλοποίηση των σχεδίων της ελληνίδας Επιτρόπου θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των ασφαλίστρων αυτοκινήτου για τις γυναίκες.

Με βάση το σημερινό καθεστώς, πληρώνουν φθηνότερα ασφάλιστρα σε σχέση με τους άνδρες οδηγούς, επειδή η συμπεριφορά τους στο τιμόνι θεωρείται λιγότερο επικίνδυνη.


Πέμπτη 07 Αυγούστου 2003 - 09:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη στη Βαγδάτη
 


Μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στην πρεσβεία της Ιορδανίας στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έκρηξη που πιστεύεται ότι οφείλεται σε παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Θραύσματα έχουν σκορπιστεί σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων.

Περίπου 100 αμερικανοί στρατιώτες έχουν αποκλείσει την περιοχή.

Κατεστραμμένα από φωτιά αυτοκίνητα βρίσκονται κοντά στο κτίριο της πρεσβείας που έχει υποστεί ζημιές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι κρύβονται πίσω από τη βομβιστική ενέργεια.

Οι ανταποκριτές όμως λένε ότι πολλοί Ιρακινοί εξακολουθούν να είναι οργισμένοι για την στάση της Ιορδανίας που στήριξε τις ΗΠΑ στον πόλεμο στο Ιράκ


Πέμπτη 07 Αυγούστου 2003 - 09:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Ποινή θανάτου στον βομβιστή του Μπαλί
 

Ο Αμρόζι κρίθηκε ένοχος για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Την θανατική ποινή επέβαλε δικαστήριο της Ινδονησίας στον βασικό ύποπτο της συνδυασμένης τρομοκρατικής επίθεσης του περασμένου Οκτωβρίου στο Μπαλί, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο πλέον των 200 ατόμων -στην πλειοψηφία τους Αυστραλών τουριστών.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελικής αρχής για τη επιβολή της εσχάτης των ποινών στον επονομαζόμενο Αμρόζι.


Φωνάζοντας «Ο Θεός είναι μεγάλος» προσήλθε στο δικαστήριο ο Αμρόζι
Νωρίτερα, ο Αμρόζι, είχε εισέλθει στην αίθουσα του δικαστηρίου υψώνοντας τη γροθιά του και φωνάζοντας «Ο Θεός είναι μεγάλος».

Ο Αμρόζι είχε παραδεχθεί κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ότι ήταν αυτός που αγόρασε το φορτηγό και τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί.

Τα μέτρα ασφαλείας στο δικαστήριο της ινδονησιακής πρωτεύουσας είναι δρακόντεια μετά τη βομβιστική επίθεση της περασμένης Τρίτης σε ξενοδοχείο.

Εντόπισαν την ταυτότητα του καμικάζι

Στο μεταξύ η αστυνομία της Τζακάρτα λέει ότι μάλλον εντόπισε ποιος ήταν ο καμικάζι βομβιστής που προκάλεσε το θάνατο 14 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων την Τρίτη.


Στιμιότυπο έξω από το ξενοδοχείο Μάριοτ μετά την βομβιστική της Τρίτης
Σε συνέντευξή του στο αυστραλιανό ραδιόφωνο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ταξίαρχος Γκόρις Μέρε, είπε ότι σε ταινία από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης εμφανίζεται ο ύποπτος επ΄ονόματι Ασμάλ να παρκάρει ένα όχημα έξω από το ξενοδοχείο δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη.

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Μέρε το ανθρώπινο γενετικό υλικό που βρέθηκε διασκορπισμένο μετά την έκρηξη στην περιοχή θα συγκριθεί με δείγμα DNA των γονέων του Ασμάλ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αστυνομία εντόπισε επίσης μήνυμα που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ο Ασμάλ και μέσα στο οποίο υπήρχαν κωδικές λέξεις για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, όροι σαν κι αυτούς που χρησιμοποίησε στο παρελθόν η εξτρεμιστική οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια.


Πέμπτη 07 Αυγούστου 2003 - 08:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Σβαρτσενέγκερ στην πολιτική αρένα
 

Ο γνωστός ηθοποιός είχε την ηθική υποστήριξη της συζύγου του στην υποψηφιότητα.

Στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών ο γνωστός ηθοποιός του Χόλιγουντ, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, έδωσε τέλος στις φήμες επιβεβαιώνοντας ότι κατέρχεται υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικανούς στις επαναληπτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Προτεραιότητα του γνωστού από τις ταινίες δράσης ηθοποιού θα είναι όπως είπε η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, εφόσον βέβαια καταφέρει να απομακρύνει τον κυβερνήτη της πολιτείας της Καλιφόρνια Γκρέι Ντέιβις.


Μιλώντας στην εκπομπή του Τζέι Λένο, ο «Άρνι» δήλωσε ότι αποφάσισε να κατέλθει υποψήφιος κυβερνήτης
Σε συνέντευξη Τύπου ο αυστριακής καταγωγής Σβάρτσενεγκερ διαβεβαίωσε ότι δεν χρειάζεται οικονομική υποστήριξη για την υποψηφιότητά του, αφού διαθέτει ο ίδιος, όπως είπε, αρκετά χρήματα.
Υπενθύμισε επίσης ότι είναι «μετανάστης», τον οποίο η Αμερική δέχτηκε με «ανοιχτές αγκάλες» και του έδωσε τη δυνατότητα να εκπληρώσει τα όνειρά του.

Την υποψηφιότητά της για τη θέση του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, ως ανεξάρτητη, ανακοίνωσε και η ελληνικής καταγωγής πολιτική αναλύτρια Αριάνα Στασινοπούλου-Χάφλινγκτον.


Πέμπτη 07 Αυγούστου 2003 - 06:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Ετυμηγορία για το μακελλειό στο Μπαλί
 

Ο κατηγορούμενος συνοδευόταν καθόλο το διάστημα της δίκης από ισχυρή αστυνομική παρουσία

Δικαστήριο της Ινδονησίας αναμένεται να εκδώσει την ετυμηγορία του στη δίκη του κυρίως υπόπτου της συνδυασμένης τρομοκρατική επίθεση του περασμένου Οκτωβρίου στο Μπαλί, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο πλέον των 200 ατόμων -στην πλειοψηφία τους Αυστραλών τουριστών.

Η εισαγγελική αρχή είχε προηγουμένως ζητήσει να του επιβληθεί η εσχάτη των ποινών.


Με υψωμένη γροθιά και φωνάζοντας «Ο Θεός είναι μεγάλος» προσήλθε στο δικαστήριο ο Αμρόζι
Ο κατηγορούμενος που ονομάζεται Αμρόζι, μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου υψώνοντας τη γροθιά του και φωνάζοντας «Ο Θεός είναι μεγάλος».

Ο κατηγορούμενος είχε παραδεχθεί κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ότι ήταν αυτός που αγόρασε το φορτηγό και τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί.

Τα μέτρα ασφαλείας στο δικαστήριο της ινδονησιακής πρωτεύουσας είναι δρακόντεια μετά τη βομβιστική επίθεση της περασμένης Τρίτης σε ξενοδοχείο.

Εντόπισαν την ταυτότητα του καμικάζι

Στο μεταξύ η αστυνομία της Τζακάρτα λέει ότι μάλλον εντόπισε ποιος ήταν ο καμικάζι βομβιστής που προκάλεσε το θάνατο 14 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων την Τρίτη.


Στιμιότυπο έξω από το ξενοδοχείο Μάριοτ μετά την βομβιστική της Τρίτης
Σε συνέντευξή του στο αυστραλιανό ραδιόφωνο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ταξίαρχος Γκόρις Μέρε, είπε ότι σε ταινία από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης εμφανίζεται ο ύποπτος επ΄ονόματι Ασμάλ να παρκάρει ένα όχημα έξω από το ξενοδοχείο δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη.

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Μέρε το ανθρώπινο γενετικό υλικό που βρέθηκε διασκορπισμένο μετά την έκρηξη στην περιοχή θα συγκριθεί με δείγμα DNA των γονέων του Ασμάλ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αστυνομία εντόπισε επίσης μήνυμα που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ο Ασμάλ και μέσα στο οποίο υπήρχαν κωδικές λέξεις για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, όροι σαν κι αυτούς που χρησιμοποίησε στο παρελθόν η εξτρεμιστική οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια.


Πέμπτη 07 Αυγούστου 2003 - 07:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις Ιρακινών στο Τικρίτ
 

Έρευνες από Ιρακινούς αστυνομικούς

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ανακοίνωσαν τη σύλληψη ενός ηγετικού στελέχους της πιστής στο Σαντάμ Χουσεΐν πολιτοφυλακής Φενταγίν και δύο στρατηγών του ανατραπέντος καθεστώτος, μετά από νυκτερινές επιδρομές στο Τικρίτ, γενέτειρα του πρώην ηγέτη του Ιράκ.


Στιγμιότυπο από συλλήψεις στο Τικρίτ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο συλληφθείς και φερόμενος ως ηγέτης των «Φενταγίν» οργάνωνε και χρηματοδοτούσε επιθέσεις εναντίον των στρατευμάτων κατοχής στο Τικρίτ.

Οι δύο Ιρακινοί στρατηγοί θεωρούνται υπεύθυνοι για την οργάνωση επιθέσεων κατά Αμερικανών σε ολόκληρο το Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια των επιδρομών έγιναν σχεδόν 40 συλλήψεις. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι μετά την ανάκρισή τους, είπε ο Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος.


Πέμπτη 07 Αυγούστου 2003 - 07:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Ριπές αυτομάτων και χειροβομβίδες στην εκεχειρία
 

Κουρδικά στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ

Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε ότι δύο μέλη της σκοτώθηκαν από επίθεση αγνώστων σε φυλάκιο ελέγχου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ομάδα ενόπλων έριξε χειροβομβίδες και γάζωσε με ριπές αυτομάτων όπλων το φυλάκιο στην πόλη Μαρντίν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Οι δράστες διέφυγαν και κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.


Μονάδες του τουρκικού στρατού έρχονται συχνά αντιμέτωπες με Κούρδους αντάρτες
Το αιματηρό συμβάν συνέβη καθώς η τουρκική κυβέρνηση προωθεί σχέδιο για την παροχή αμνηστείας ή για τη μείωση των ποινών σε Κούρδους αντάρτες.

Πάντως σποραδικές μάχες σημειώνονται ανάμεσα σε αυτονομιστές αντάρτες και στις δυνάμεις ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία, παρότι οι Κούρδοι έχουν κηρύξει μονομερώς εκεχειρία.


Πέμπτη 07 Αυγούστου 2003 - 05:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρωτιά στην κλωνοποίηση αλόγου
 

H «Προμετέα» μαζί με τη δίδυμη αδελφή της και ταυτόχρονα φυσική της μητέρα

Μετά από σειρές αποτυχημένων πειραμάτων και σε ορισμένες περιπτώσεις εξαμβλωμάτων στον τομέα της γενετικής ζώων, Ιταλοί επιστήμονες λένε ότι δημιούργησαν το πρώτο στον κόσμο κλωνοποιημένο άλογο.

Πρόκειται για ένα θηλυκό πουλάρι που γεννήθηκε στις 28 Μαΐου, πήρε το όνομα «Προμετέα» και είναι γενετικά πανομοιότυπο με τη μητρική φοράδα, η οποία και το κυοφόρησε μέχρι τη στιγμή του τοκετού.


Πιθανόν θα έχουμε άλογα - πρωταθλητές διαφορετικών εποχών που θα συμμετέχουν σε μια υπερκούρσα
Καθηγητής Τσέζαρε Γκάλι
Η είδηση δημοσιεύεται στο τεύχος αυτής της εβδομάδας του περιοδικού «Φύση» (= Nature).

Ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Τσέζαρε Γκάλι, και οι συνάδελφοί του στο Πειραματικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αναπαραγωγής, στην πόλη Κρεμόνα της Ιταλίας λένε πως η γέννηση της Προμετέα ανοίγει το δρόμο στη χρήση της κλωνοποίησης για τη δημιουργία γενετικών αντιγράφων από θρυλικά άλογα ιπποδρομιών του παρελθόντος.


Το κλωνοποιημένο μουλάρι Τζεμ προηγήθηκε της Προμετέα
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το πουλάρι αυτό είναι το μοναδικό που επέζησε ανάμεσα σε τέσσερα έμβρυα που είχαν εμφυτευθεί σε φοράδες, και ανάμεσα σε 850 έμβρυα που είχαν αναπαραχθεί γενετικά στην αρχή του πειράματος.

Από τη γέννηση του θηλυκού προβάτου Ντόλι το 1997 σε εργαστήριο της Σκωτίας μέχρι σήμερα έχουν αναπαραχθεί με τη μέθοδο της κλωνοποίησης ποντίκια, βοοειδή, κατσίκες, λαγοί, γάτες, γουρούνια και ένα μουλάρι.


Πέμπτη 07 Αυγούστου 2003 - 04:20 ('Ωρα Λονδίνου)
«Φύγε όσο είναι καιρός»
 

Αβέβαιο παραμένει εάν ο πρόεδρος Τέιλορ θα τηρήσει την υπόσχεσή του και θα αποχωρήσει

Ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε τον πρόεδρο της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, να εγκαταλείψει τη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα του, «όσο είναι καιρός».

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβερία, Ζάκ Κλάιν, είπε ότι εάν ο πρόεδρος Τέιλορ παραμείνει στη χώρα διακινδυνεύει να συλληφθεί ως ύποπτος για εγκλήματα πολέμου.

Την ίδια στιγμή ο κ. Κλάιν υπογράμμισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν προτίθενται να αποσύρουν τις κατηγορίες, που φέρουν τον πρόεδρο Τέιλορ να έχει υποστηρίξει στο παρελθόν την αιματηρή δράση ανταρτικών ομάδων στη γειτονική Σιέρα Λεόνε, κατά τη διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου.


Το ελικοπτεροφόρο των ΗΠΑ «Ιβοτζίμα» κατέπλευσε ανοικτά της Λιβερίας
Ο κ. Τέιλορ φαίνεται να προετοιμάζεται να αποχωρήσει από την εξουσία και τη χώρα, δεχόμενος την προσφορά ασύλου στη Νιγηρία, αλλά ανταποκριτές λένε ότι είναι πολύ συνηθισμένος στο να αλλάζει γνώμη και στάση την τελευταία στιγμή.

Την Τετάρτη ένα μικρό απόσπασμα Αμερικανών πεζοναυτών έφτασε με ελικόπτερο στην λιβεριανή πρωτεύουσα Μονρόβια, και εγκαταστάθηκε στο συγκρότημα της αμερικανικής πρεσβείας.

Οι στρατιώτες αυτοί θα βοηθήσουν ως σύμβουλοι τη δυτικοαφρικανική δύναμη ασφαλείας που αναπτύσσεται στη χώρα προετοιμάζοντας την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους.

Πάντως παρά το γεγονός ότι έχουν αποκλιμακωθεί οι συγκρούσεις στην πόλη ανάμεσα σε κυβερνητικές και ανταρτικές δυνάμεις, οι ανάγκες των κατοίκων της για τροφή, νερό, καταφύγιο και εφόδια παραμένουν οξυμένες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.