Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-08-18

  1. Στο μικροσκόπιο η κυβέρνηση Μπλερ
  2. Νέες συγκρούσεις στη Νιγηρία
  3. Διπλασιάζονται οι φρουροί στο Ιράκ
  4. Επετεύχθη η συμφωνία,ναυάγησε η βοήθεια
  5. Ψήφισμα για άρση του εμπάργκο
  6. Ελεύθεροι οι όμηροι στη Σαχάρα
  7. Εκ νέου φόβος του ελεύθερου σκοπευτή
  8. Έρευνα εις βάθος
  9. Παραίτηση λόγω... καύσωνα
  10. Ανάκαμψη στην Ιαπωνία
  11. Στο μικροσκόπιο η κυβέρνηση Μπλερ
  12. Κοντά η συμφωνία,ναυάγησε η βοήθεια
  13. Εκ νέου ο φόβος του ελεύθερου σκοπευτή
  14. Λιβερία: Συμφωνία εν όψει
  15. Το Ιράκ στις φλόγες
  16. Διπλασιάζονται οι φρουροί στο Ιράκ
  17. Ελπίδες για τους ομήρους στη Σαχάρα
  18. Επίθεση εναντίον του Ουρίμπε
  19. Ανάγκη για προφυλακτικά στην Ασία
  20. Νέοι φόβοι για τη Βόρειο Κορέα
  21. Λιβερία: Oρατή η συμφωνία
  22. Aδιέξοδο για τις παλαιστινιακές πόλεις
  23. Δολιοφθορές και νεκροί στο Ιράκ

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2003 - 23:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο μικροσκόπιο η κυβέρνηση Μπλερ
 

Ο επικεφαλής της έρευνας, δικαστής Λόρδος Χάτον, συνεχίζει τις έρευνες

Ο ρόλος του Τόνι Μπλερ και των στενών συνεργατών του εξετάστηκε τη Δευτέρα κατά την έρευνα για τα αίτια θανάτου του καθηγητή Κέλι, συμβούλου της κυβέρνησης.


Ο Τόνι Μπλερ ζήτησε να μάθει τι γνωρίζαμε για τις απόψεις του καθηγητή Κέλι σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ
Τζόναθαν Πάουελ
Ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου, Τζόναθαν Πάουελ κατέθεσε ότι συνέταξε ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail), το οποίο και απέστειλε σε ανώτατο αξιωματούχο της κυβέρνησης με θέμα τον επίμαχο φάκελο της κυβέρνησης για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Στο ηλεκτρονικό μήνυμα ο Τζόναθαν Πάουελ χαρακτηρίζει το ντοσιέ «καλό και πειστικό για όσους πρέπει να πειστούν», αλλά τόνισε ότι δε προσέφερε καμμία απόδειξη ως προς την απειλή που συνιστούσε ο Σαντάμ Χουσειν για τη διεθνή κοινότητα.

Ο Τζόναθαν Πάουελ, υπογράμμισε ότι τα στελέχη της κυβέρνησης είχαν μάθει ότι ο καθηγητής Κέλι ήταν η βασική πηγή του ρεπορτάζ του BBC, το οποίο ισχυριζόταν ότι η κυβέρνηση Μπλερ μεγαλοποίησε τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ωστόσο, ο Τζόναθαν Πάουελ, είπε ότι ο δημοσιογράφος του BBC, Άντριου Γκίλιγκαν, διάνθισε όσα άκουσε από τον καθηγητή Κέλι για να κάνει πιο ενδιαφέρον το ρεπορτάζ του.

Ο καθηγητής Κέλι αυτοκτόνησε κατά τα φαινόμενα, τρεις μέρες μετά την κατάθεσή του σε δύο επιτροπές του κοινοβουλίου για το θέμα του φακέλου του Ιράκ.

Κατάθεση Γκίλιγκαν

Το όνομά του διέρρευσε στον Τύπο, όταν το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι ένας αξιωματούχος είχε συναντήσει το δημοσιογράφο του BBC, Άντριου Γκίλιγκαν.

Η επικεφαλής του γραφείου Τύπου του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, Παμ Τιρ, υπογράμμισε ότι το υπουργείο Άμυνας ήταν αυτό που αποφάσισε να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του καθηγητή Κέλι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Στην κατάθεσή του, την περασμένη εβδομάδα ο Άντριου Γκίλιγκαν χαρακτήρισε τον καθηγητή «ανοικτό» και «εξυπηρετικό» άνθρωπο που ήθελε να μοιραστεί με άλλους τις γνώσεις του για τα όπλα του Ιράκ και υπογράμμισε ότι στις τρεις συναντήσεις που είχε μαζί του ο καθηγητής δεν ένιωθε «άνετα» με τον φάκελο που παρουσίασε η κυβέρνηση.

Είπε ακόμη ότι ο Κέλι του αποκάλυψε πως άλλαξε ο φάκελος για το οπλοστάσιο του Ιράκ, πριν δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο φάκελος που δημοσιεύτηκε περιελάμβανε τον ισχυρισμό ότι το Ιράκ ήταν σε θέση να παρατάξει σε θέση μάχης μέσα σε 45 λεπτά τα βιολογικά του όπλα.


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2003 - 23:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες συγκρούσεις στη Νιγηρία
 

Οι ταραχές στην περιοχή Ουαρί διαιωνίζονται εδώ και χρόνια

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζονται οι οδομαχίες στο πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου Ουαρί της Νιγηρίας.

Πολλά κτίρια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ περισσότεροι από 30 άνθρωποι φέρονται να έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις που ξεκίνησαν την Παρασκευή μεταξύ μελών των φυλών Λιάου και Ιτσεκίρι.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Νιγηρία διευκρινίζει ότι οι διαφορές των δύο κοινοτήτων διαιωνίζονται εδώ και χρόνια και έχουν να κάνουν με την πρόσβασή τους στην πολιτική και οικονομική εξουσία στην περιοχή.

Συγκεκριμένα η φυλή Λιάου θεωρεί ότι η φυλή Ιτσεκίρι ευνοείται από την κυβέρνηση και από τις πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν τις βάσεις τους στην περιοχή.

Εκπρόσωπος της πετρελαϊκής εταιρείας Σελ δήλωσε ότι οι συγκρούσεις δεν έχουν επηρεάσει την παραγωγή, η οποία έχει εδώ και καιρό υποστεί τις συνέπειες των εχθροπραξιών.


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2003 - 22:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Διπλασιάζονται οι φρουροί στο Ιράκ
 

Δολιοφθορές και νεκροί στο Ιράκ

Άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από εκπυρσοκρότηση εκρηκτικού μηχανισμού στη Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία.

Στο μεταξύ, η αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ αποφάσισε να διπλασιάσει τον αριθμό των φρουρών στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, για να αντιμετωπίσει την εκστρατεία δολιοφθοράς.

Η επιχείρηση έχει ανατεθεί στη διεθνή εταιρεία ασφαλείας που έχει αναλάβει να περιφρουρεί τον αγωγό πετρελαίου του Ιράκ που συνδέεται με την Τουρκία.


Σχεδόν η μισή παραγωγή πετρελαίου του Ιράκ προέρχεται από το Κιρκούκ
Πιστεύεται ότι εκεί θα σταλούν περίπου 6.500 φρουροί, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ιρακινοί. Εκεί βρίσκονται ήδη περίπου 5.000 Ιρακινοί, οι οποίοι επιτηρούν τον αγωγό, μήκους 1.000 χιλιομέτρων.

Οι εν λόγω αποφάσεις ελήφθησαν έπειτα από τις συνεχιζόμενες δολιοφθορές, οι οποίες προκάλεσαν πυρκαγιές σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας.

Την έντονη ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες δολιοφθορές στο Ιράκ εξέφρασε o Αμερικανός πολιτικός διοικητής, Ρίτσαρντ Μπρέμερ, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να καταστρέψουν την πορεία της χώρας προς την οικονομική ανασύνταξη.

Ο κ. Μπρέμερ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις μετά την τελευταία επίθεση δολιοφθοράς σε αγωγό νερού βόρεια της Βαγδάτης, ο οποίος καταστράφηκε από έκρηξη.

Εκρήξεις και νεκροί

Παράλληλα, δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε άλλο σημείο του πετρελαιαγωγού που μεταφέρει πετρέλαιο από το βόρειο Ιράκ στην Τουρκία.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού παραδέχτηκε πως ένας εικονολήπτης του πρακτορείου Ρόιτερ σκοτώθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Πρόκειται για τον παλαιστινιακής καταγωγής, Μάζεν Ντάνα, που σκοτώθηκε έξω από φυλακή, σε προάστειο της Βαγδάτης, χθες το απόγευμα.

Κατά τα φαινόμενα οι Αμερικανοί στρατιώτες θεώρησαν ότι η κάμερά του ήταν όπλο.

Σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο νότιο Ιράκ, κοντά στη Βασόρα, σκοτώθηκε ένας Δανός στρατιώτης και τρεις Ιρακινοί.


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2003 - 19:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Επετεύχθη η συμφωνία,ναυάγησε η βοήθεια
 

Για χιλιάδες άνθρωποι στη Λιβερία είναι άμεση η ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας

Επετεύχθη η συμφωνία στη Λιβερία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών της αφρικανικής χώρας, η οποία θέτει τέρμα στον τετραετή εμφύλιο πόλεμο.

Η υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στην Γκάνα ανάμεσα στην προσωρινή κυβέρνηση και στους εκπροσώπους των ανταρτών και ανοίγει το δρόμο για την από κοινού ανάληψη της εξουσίας.

Εκπρόσωπος της Οικονομικής Κοινότητας των κρατών της Δυτικής Αφρικής ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση και οι δύο οργανώσεις των ανταρτών θα εκπροσωπούνται στη νέα κυβέρνηση με τον ίδιο αριθμό υπουργών και βουλευτών.

Θα δημιουργηθούν, επίσης, θέσεις και για τα υπόλοιπα κόμματα της Λιβερίας.

Η συμφωνία επετεύχθη χάρις στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητες, οι οποίες συνέβαλαν στην απομάκρυνση του προέδρου της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ από την εξουσία.

Εν τω μεταξύ, η ζωή στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, επανέρχεται στους φυσιολογικούς της ρυθμούς, μετά την απομάκρυνση των ανταρτών από το λιμάνι της πόλης την περασμένη εβδομάδα.

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι τα καταστήματα αρχίζουν να ανοίγουν και πάλι, ενώ στους δρόμους της πόλης επιστρέφουν τα λεωφορεία και τα ταξί.

Ο εντεταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβερία, Ζακ Κλάιν, δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει χρονοδιάγραμμα για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης τον Οκτώβριο.

Ναυάγησε η βοήθεια

Η διεθνής οργάνωση αρωγής, «Γουόρλντ Βίζιον» ανακοίνωσε ότι το πλοίο, το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβερία αξίας 100.000 δολαρίων, ναυάγησε ανοικτά της Σιέρα Λεόνε.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο κόπηκε στη μέση εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι επέβαιναν στο πλοίο. Όλοι διεσώθησαν.

Το φορτίο περιελάμβανε κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους χιλιάδες πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου της Λιβερίας.


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2003 - 23:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Ψήφισμα για άρση του εμπάργκο
 

Με άρση των κυρώσεων «επιβραβεύεται» η Λιβύη, η οποία αναγνώρισε την ανάμειξλη της στη βομβιστική επίθεση πάνω από το Λόκερμπι

Η Βρετανία και η Βουλγαρία πρόκειται να υποβάλουν σχέδιο ψηφίσματος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την άμεση άρση των 11χρονων κυρώσεων εναντίον της Λιβύης.

Το σχέδιο ψηφίσματος κατατίθεται μετά την απόφαση της Λιβύης να αναγνωρίσει την ανάμειξή της στη βομβιστική επίθεση του 1988 σε αεροσκάφος της Παναμέρικαν πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας και να προχωρήσει σε καταβολή αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η ψηφοφορία για το ψήφισμα θα διεξαχθεί εντός της εβδομάδος.
Ανταποκριτής του BBC στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη υποστηρίζει ότι τυχόν καθυστέρηση της ψηφοφορίας θα αποβεί προς όφελος της Γαλλίας, η οποία επιδιώκει ξεχωριστή αποζημίωση από τη Λιβύη για τη βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος γαλλικών αερογραμμών πάνω από τον Νίγηρα το 1989.


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2003 - 13:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελεύθεροι οι όμηροι στη Σαχάρα
 

Οι τουρίστες προτίμησαν να διασχίσουν μόνοι τους τη Σαχάρα

Οι αρχές της Γερμανίας και του Μάλι επιβεβαίωσαν ότι αφέθηκαν ελεύθεροι οι 14 Ευρωπαίοι τουρίστες, οι οποίοι είχαν πέσει θύματα απαγωγής προ πέντε μηνών στη Σαχάρα από μέλη αλγερινής ισλαμικής οργάνωσης.

Εκπρόσωπος του προέδρου του Μάλι ανακοίνωσε ότι οι όμηροι βρίσκονται υπό την προστασία της κυβέρνησής του και ότι θα μεταφερθούν αύριο Τρίτη στην πρωτεύουσα Μπαμάκο.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας συνέδραμε στην απελευθέρωση των ομήρων, καθώς οι εννέα είναι Γερμανοί πολίτες.


Υπάρχει σχέδιο απελευθέρωσής τους. Ελπίζουμε να είναι ελεύθεροι σε λίγες ώρες
Γκαούσου Ντράμπο, υπουργός Πληροφόρησης του Μάλι
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα γερμανικό αεροπλάνο έχει περάσει από το Νίγηρα στο Μάλι, όπου κρατούνται οι εννέα Γερμανοί, οι τέσσερις Ελβετοί και ο ένας Ολλανδός.

Στις αρχές του χρόνου, ισλαμιστές εξτρεμιστές από τη νότιο Αλγερία απήγαγαν συνολικά 32 Ευρωπαίους τουρίστες.

Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF μετέδωσε ότι ένας διαπραγματευτής από το Μάλι προσέφερε λύτρα στους εξτρεμιστές, τα οποία δεν προέρχονται από τη γερμανική κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούργκεν Κρόμπογκ, βρίσκεται στο Μάλι, όπου πραγματοποιεί διαπραγματεύσεις.


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2003 - 19:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκ νέου φόβος του ελεύθερου σκοπευτή
 

Μεγάλης κλίμακας έρευνα διεξάγεται στη Δυτική Βιρτζίνια

Οι τοπικές αρχές της Δυτικής Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασαν φόβους για επανάληψη των περσινών επιθέσεων του ελεύθερου σκοπευτή, ο οποίος έδρασε στην περιοχή της Ουάσινγκτον.

Οι τοπικές αστυνομικές αρχές με τη βοήθεια των πρακτόρων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI) και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες διεξάγουν έρευνες για να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για κάποιο κατά συρροή δολοφόνο.

Την περασμένη εβδομάδα στην επαρχία Κανάουα βρέθηκαν νεκροί τρεις άνθρωποι. Σύμφωνα με τα πορίσματα της προκαταρκτικής έρευνας και οι τρεις άνθρωποι έφεραν τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι ή στο λαιμό.

Τα θύματα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, πυροβολήθηκαν με τουφέκι από απόσταση 30 μέτρων.

Τον Οκτώβριο του 2002 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε είχαν τραυματιστεί από τις επιθέσεις που εξαπέλυε ελεύθερος σκοπευτής από πρατήρια βενζίνης στην περιοχή της Ουάσινγκτον Ντι Σι.

Για αυτές τις επιθέσεις κατηγορούνται δύο ύποπτοι. Να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις στη Δυτική Βιρτζίνια, επίσης, εξαπολύθηκαν από πρατήρια βενζίνης.


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2003 - 19:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Έρευνα εις βάθος
 

Διεθνείς οργανώσεις εξέφρασαν την οργή του για το θάνατο του εικονολήπτη του Ρόιτερς

Διεθνής οργανώσεις, οι οποίοι υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης, απηύθυναν έκκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τις συνθήκες του θανάτου του εικονολήπτη του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, Μάζεν Ντάνα, ο οποίος σκοτώθηκε στο Ιράκ από Αμερικανούς στρατιώτες.

Οι εκκλήσεις έγιναν από την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, και από την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, της οποίας η έδρα βρίσκεται στο Παρίσι.

Τη διεξαγωγή εις βάθος έρευνας απαίτησε επίσης το ίδιο το ειδησεογραφικό πρακτορείο για το οποίο εργαζόταν ο παλαιστινιακής καταγωγής εικονολήπτης.

Ο εικονολήπτης πυροβολήθηκε στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ, δυτικά της Βαγδάτης, όπου νωρίτερα είχαν σκοτωθεί έξι Ιρακινοί από επίθεση με όλμο.

Η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες νόμισαν ότι η κάμερα του εκλιπόντος ήταν εκτοξευτής ρουκετών.

Από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ έως σήμερα έχουν σκοτωθεί ή αγνοείται η τύχη 19 δημοσιογράφων και των βοηθών τους.

Οι τελευταίες φωτογραφίες που απαθανάτισε με το φακό του ο Μάζεν δείχνουν ένα αμερικανικό άρμα μάχης να κατευθύνεται προς το μέρος του, έξω από τα τείχη των φυλακών.

Ακούγονται πυροβολισμοί από το άρμα και έπειτα η κάμερα σωριάζεται στο έδαφος.


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2003 - 18:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραίτηση λόγω... καύσωνα
 

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος

Την παραίτησή του υπέβαλε ο γενικός διευθυντής Υγείας της Γαλλίας, Λισιέν Αμπεναΐμ, καθώς βρέθηκε στο επίκεντρο των επικρίσεων για την αναποτελεσματική αντιμετώπιση του κύματος του καύσωνα στη χώρα.

Η υπηρεσία του Λισιέν Αμπεναΐμ κατηγορήθηκε για την ολιγωρία που επέδειξε όσον αφορά την έγκαιρη ενημέρωση των αρχών για τις επικίνδυνες διαστάσεις που λάμβανε το κύμα του καύσωνα.

Η είδηση της παραίτησης Αμπεναΐμ κοινοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τη δήλωση του υπουργού Υγείας της Γαλλίας, Ζαν Φρανσουά Ματεΐ ότι ο αριθμός των θυμάτων από τον καύσωνα ενδέχεται να φτάσεις τους 5.000.

Να σημειωθεί ότι οι τοπικές αρχές στο Παρίσι αναγκάστηκαν να μετατρέψουν μια αποθήκη – ψυγείο σε νεκροτομείο.

Από τη ζέστη στη βροχή

Το άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα, το οποίο ταλαιπώρησε τους πολίτες της δυτικής Ευρώπης για δύο εβδομάδες, έχει αρχίσει πλέον να υποχωρεί.

Ωστόσο, αυτή η υποχώρηση συνοδεύεται και πάλι από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών προκάλεσαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στις συγκοινωνίες.

Τα δρομολόγια των τρένων στην Καταλονία διεκόπησαν, ενώ πολλά σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2003 - 17:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανάκαμψη στην Ιαπωνία
 

Οι αντιδράσεις στα χρηματιστήρια είναι συνήθως αλυσιδωτές

Ένα από τα χρηματιστήρια στην Ιαπωνία ανέβηκε πάνω από το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο των 10.000 μονάδων, για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο, δίνοντας ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο δείκτης Νίκεϊ 225 σημείωσε άνοδο 169 μονάδων τη Δευτέρα, φθάνοντας τις 10.032 μονάδες. Σε ανάλογο σημείο (10.067 μονάδες) είχε φθάσει μόνο τον Αύγουστο του 2002.

Τα χρηματιστήρια στην Ιαπωνία σημειώνουν πτώση τον τελευταίο χρόνο, κυρίως λόγω της κατάστασης της οικονομίας στη χώρα, αλλά και λόγω της μείωσης των εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα τελευταία στοιχεία πάντως αποκαλύπτουν ότι η οικονομία έχει ανακάμψει τόσο στην Ιαπωνία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πιστεύεται ότι η ανάκαμψη στη Γουόλ Στριτ των Ηνωμένων Πολιτειών έχει συμβάλει καθοριστικά στην άνοδο που παρατηρείται στα ιαπωνικά χρηματιστήρια.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μία ανάκαμψη στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, γεγονός που αυξάνει τις ελπίδες για αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης μέσα στο 2004.

Στην Ιαπωνία, μεγάλη αύξηση σημείωσαν οι μετοχές των τραπεζών, παρά το γεγονός ότι παρουσίαζαν μεγάλο έλλειμμα τους τελευταίους μήνες.


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2003 - 16:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο μικροσκόπιο η κυβέρνηση Μπλερ
 

Ο επικεφαλής της έρευνας, δικαστής Λόρδος Χάτον, συνεχίζει τις έρευνες

Ο ρόλος του Τόνι Μπλερ και των στενών συνεργατών του εξετάζεται τη Δευτέρα κατά την έρευνα για τα αίτια θανάτου του καθηγητή Κέλι, συμβούλου της κυβέρνησης.


Ο Τόνι Μπλερ ζήτησε να μάθει τι γνωρίζαμε για τις απόψεις του καθηγητή Κέλι σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ
Τζόναθαν Πάουελ
Ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου, Τζόναθαν Πάουελ, υπογράμμισε ότι τα στελέχη της κυβέρνησης είχαν μάθει ότι ο καθηγητής Κέλι ήταν η βασική πηγή του ρεπορτάζ του BBC, το οποίο ισχυριζόταν ότι η κυβέρνηση Μπλερ μεγαλοποίησε τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ωστόσο, ο Τζόναθαν Πάουελ, είπε ότι ο δημοσιογράφος του BBC, Άντριου Γκίλιγκαν, διάνθισε όσα άκουσε από τον καθηγητή Κέλι για να κάνει πιο ενδιαφέρον το ρεπορτάζ του.

Ο καθηγητής Κέλι αυτοκτόνησε κατά τα φαινόμενα, τρεις μέρες μετά την κατάθεσή του σε δύο επιτροπές του κοινοβουλίου για το θέμα του φακέλου του Ιράκ.

Κατάθεση Γκίλιγκαν

Το όνομά του διέρρευσε στον Τύπο, όταν το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι ένας αξιωματούχος είχε συναντήσει το δημοσιογράφο του BBC, Άντριου Γκίλιγκαν.

Η επικεφαλής του γραφείου Τύπου του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, Παμ Τιρ, υπογράμμισε ότι το υπουργείο Άμυνας ήταν αυτό που αποφάσισε να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του καθηγητή Κέλι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Στην κατάθεσή του, την περασμένη εβδομάδα ο Άντριου Γκίλιγκαν χαρακτήρισε τον καθηγητή «ανοικτό» και «εξυπηρετικό» άνθρωπο που ήθελε να μοιραστεί με άλλους τις γνώσεις του για τα όπλα του Ιράκ και υπογράμμισε ότι στις τρεις συναντήσεις που είχε μαζί του ο καθηγητής δεν ένιωθε «άνετα» με τον φάκελο που παρουσίασε η κυβέρνηση.

Είπε ακόμη ότι ο Κέλι του αποκάλυψε πως άλλαξε ο φάκελος για το οπλοστάσιο του Ιράκ, πριν δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο φάκελος που δημοσιεύτηκε περιελάμβανε τον ισχυρισμό ότι το Ιράκ ήταν σε θέση να παρατάξει σε θέση μάχης μέσα σε 45 λεπτά τα βιολογικά του όπλα.


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2003 - 19:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Κοντά η συμφωνία,ναυάγησε η βοήθεια
 

Για χιλιάδες άνθρωποι στη Λιβερία είναι άμεση η ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας

Συμφωνία για την από κοινού ανάληψη της εξουσίας αναμένεται να υπογράψουν οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβερία, θέτοντας τέρμα σε έναν πόλεμο τεσσάρων χρόνων.

Ο Διαπραγματευτής από τη Δυτική Αφρική, Μοχάμεντ Τσάμπας, είπε στο BBC ότι όλα τα ακανθώδη ζητήματα επιλύθηκαν κατά τις μαραθώνιες συνομιλίες του Σαββατοκύριακου.

Εν τω μεταξύ, η ζωή στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, επανέρχεται στους φυσιολογικούς της ρυθμούς, μετά την απομάκρυνση των ανταρτών από το λιμάνι της πόλης την περασμένη εβδομάδα.

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι τα καταστήματα αρχίζουν να ανοίγουν και πάλι, ενώ στους δρόμους της πόλης επιστρέφουν τα λεωφορεία και τα ταξί.

Ο εντεταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβερία, Ζακ Κλάιν, δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει χρονοδιάγραμμα για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης τον Οκτώβριο.

Ναυάγησε η βοήθεια

Η διεθνής οργάνωση αρωγής, «Γουόρλντ Βίζιον» ανακοίνωσε ότι το πλοίο, το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβερία αξίας 100.000 δολαρίων, ναυάγησε ανοικτά της Σιέρα Λεόνε.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο κόπηκε στη μέση εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι επέβαιναν στο πλοίο. Όλοι διεσώθησαν.

Το φορτίο περιελάμβανε κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους χιλιάδες πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου της Λιβερίας.


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2003 - 19:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκ νέου ο φόβος του ελεύθερου σκοπευτή
 

Μεγάλης κλίμακας έρευνα διεξάγεται στη Δυτική Βιρτζίνια

Οι τοπικές αρχές της Δυτικής Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασαν φόβους για επανάληψη των περσινών επιθέσεων του ελεύθερου σκοπευτή, ο οποίος έδρασε στην περιοχή της Ουάσινγκτον.

Οι τοπικές αστυνομικές αρχές με τη βοήθεια των πρακτόρων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI) και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες διεξάγουν έρευνες για να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για κάποιο κατά συρροή δολοφόνο.

Την περασμένη εβδομάδα στην επαρχία Κανάουα βρέθηκαν νεκροί τρεις άνθρωποι. Σύμφωνα με τα πορίσματα της προκαταρκτικής έρευνας και οι τρεις άνθρωποι έφεραν τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι ή στο λαιμό.

Τα θύματα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, πυροβολήθηκαν με τουφέκι από απόσταση 30 μέτρων.

Τον Οκτώβριο του 2002 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε είχαν τραυματιστεί από τις επιθέσεις που εξαπέλυε ελεύθερος σκοπευτής από πρατήρια βενζίνης στην περιοχή της Ουάσινγκτον Ντι Σι.

Για αυτές τις επιθέσεις κατηγορούνται δύο ύποπτοι. Να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις στη Δυτική Βιρτζίνια, επίσης, εξαπολύθηκαν από πρατήρια βενζίνης.


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2003 - 16:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Λιβερία: Συμφωνία εν όψει
 

Αισιόδοξος ο εντεταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβερία Ζακ Κλαϊν

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβερία αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία για την από κοινού ανάληψη της εξουσίας, θέτοντας τέρμα σε έναν πόλεμο τεσσάρων χρόνων.

Διαπραγματευτής από τη Δυτική Αφρική, ο Μοχάμεντ Τσάμπας, είπε στο BBC ότι όλα τα εκκρεμή θέματα έχουν επιλυθεί κατά τις μαραθώνιες συνομιλίες το Σαββατοκύριακο.


Οι αντάρτες έχουν αποσυρθεί από το λιμάνι εδώ και μία εβδομάδα
Εν τω μεταξύ, η ζωή στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, επανέρχεται στους φυσιολογικούς της ρυθμούς, μετά την απομάκρυνση των ανταρτών από το λιμάνι της πόλης την περασμένη εβδομάδα.

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι τα καταστήματα αρχίζουν να ανοίγουν και πάλι, ενώ στους δρόμους της πόλης επιστρέφουν τα λεωφορεία και τα ταξί.

Ο εντεταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβερία, Ζακ Κλάιν, δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει χρονοδιάγραμμα για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης τον Οκτώβριο.

Εκλογές

Η μεταβατική κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, σε δύο χρόνια, με την βοήθεια της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Προηγουμένως, η μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών της Λιβερίας παραιτήθηκε από το αίτημα να αναλάβει ηγετικό της στέλεχος το αξίωμα του αντιπροέδρου της χώρας.

Κυβέρνηση και αντάρτες υπέγραψαν συμφωνία που επιτρέπει ελεύθερη και ασφαλή δίοδο στις οργανώσεις αρωγής, σε όλες τις περιοχές της Λιβερίας.

Ο κ. Κλάιν δήλωσε στο BBC ότι συζήτησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το θέμα της γρήγορης αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στην πρωτεύουσα, Μονροβία.


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2003 - 16:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ στις φλόγες
 


Η πυρκαγιά στον μεγαλύτερο αγωγό πετρελαίου του Ιράκ ήταν αδύνατον να τεθεί υπό έλεγχο


Οι πυροσβέστες φθάνουν στο σημείο της επίθεσης


Ωστόσο, φθάνοντας εκεί συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να βοηθήσουν


Την ίδια στιγμή, μία έκρηξη σημειώθηκε στον κεντρικό αγωγό νερού της Βαγδάτης


Τα αμερικανικά στρατεύματα έσπευσαν εκεί για να επιθεωρήσουν την κατάσταση


Πολλοί Ιρακινοί έσπευσαν να πλύνουν τα αυτοκίνητά τους


Ενώ κάποιοι προτίμησαν να κολυμπήσουν όταν πλημμύρισε η περιοχή


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2003 - 14:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Διπλασιάζονται οι φρουροί στο Ιράκ
 

Δολιοφθορές και νεκροί στο Ιράκ

Η αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ αποφάσισε να διπλασιάσει τον αριθμό των φρουρών στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, για να αντιμετωπίσει την εκστρατεία δολιοφθοράς.

Η επιχείρηση έχει ανατεθεί στη διεθνή εταιρεία ασφαλείας που έχει αναλάβει να περιφρουρεί τον αγωγό πετρελαίου του Ιράκ που συνδέεται με την Τουρκία.


Σχεδόν η μισή παραγωγή πετρελαίου του Ιράκ προέρχεται από το Κιρκούκ
Πιστεύεται ότι εκεί θα σταλούν περίπου 6.500 φρουροί, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ιρακινοί. Εκεί βρίσκονται ήδη περίπου 5.000 Ιρακινοί, οι οποίοι επιτηρούν τον αγωγό, μήκους 1.000 χιλιομέτρων.

Οι εν λόγω αποφάσεις ελήφθησαν έπειτα από τις συνεχιζόμενες δολιοφθορές, οι οποίες προκάλεσαν πυρκαγιές σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας.

Την έντονη ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες δολιοφθορές στο Ιράκ εξέφρασε o Αμερικανός πολιτικός διοικητής, Ρίτσαρντ Μπρέμερ, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να καταστρέψουν την πορεία της χώρας προς την οικονομική ανασύνταξη.

Ο κ. Μπρέμερ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις μετά την τελευταία επίθεση δολιοφθοράς σε αγωγό νερού βόρεια της Βαγδάτης, ο οποίος καταστράφηκε από έκρηξη.

Εκρήξεις και νεκροί

Παράλληλα, δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε άλλο σημείο του πετρελαιαγωγού που μεταφέρει πετρέλαιο από το βόρειο Ιράκ στην Τουρκία.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού παραδέχτηκε πως ένας εικονολήπτης του πρακτορείου Ρόιτερ σκοτώθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Πρόκειται για τον παλαιστινιακής καταγωγής, Μάζεν Ντάνα, που σκοτώθηκε έξω από φυλακή, σε προάστειο της Βαγδάτης, χθες το απόγευμα.

Κατά τα φαινόμενα οι Αμερικανοί στρατιώτες θεώρησαν ότι η κάμερά του ήταν όπλο.

Σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο νότιο Ιράκ, κοντά στη Βασόρα, σκοτώθηκε ένας Δανός στρατιώτης και τρεις Ιρακινοί.


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2003 - 13:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελπίδες για τους ομήρους στη Σαχάρα
 

Οι τουρίστες προτίμησαν να διασχίσουν μόνοι τους τη Σαχάρα

Στο τελικό τους στάδιο βρίσκονται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των 14 Ευρωπαίων ομήρων τουριστών που βρίσκονται στην έρημο της Σαχάρας εδώ και μήνες.


Υπάρχει σχέδιο απελευθέρωσής τους. Ελπίζουμε να είναι ελεύθεροι σε λίγες ώρες
Γκαούσου Ντράμπο, υπουργός Πληροφόρησης του Μάλι
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα γερμανικό αεροπλάνο έχει περάσει από το Νίγηρα στο Μάλι, όπου κρατούνται οι εννέα Γερμανοί, οι τέσσερις Ελβετοί και ο ένας Ολλανδός.

Στις αρχές του χρόνου, ισλαμιστές εξτρεμιστές από τη νότιο Αλγερία απήγαγαν συνολικά 32 Ευρωπαίους τουρίστες.

Δέκα επτά από αυτούς απελευθερώθηκαν, ενώ μία γυναίκα πέθανε κατά τη διάρκεια της ομηρείας της.

Διαπραγματεύσεις

Οι 14 εναπομείναντες όμηροι μεταφέρθηκαν από τους εξτρεμιστές στο Μάλι, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους. Οι όμηροι διέσχιζαν τη Σαχάρα στην Αλγερία χωρίς τη βοήθεια τοπικών οδηγών.

Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις του Μάλι και του Νίγηρα έχουν απαγορεύσει τη μετάδοση πληροφοριών για τις εξελίξεις της υπόθεσης, από φόβο μήπως διακοπούν οι διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων.

Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF μετέδωσε ότι ένας διαπραγματευτής από το Μάλι προσέφερε λύτρα στους εξτρεμιστές, τα οποία δεν προέρχονται από τη γερμανική κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούργκεν Κρόμπογκ, βρίσκεται στο Μάλι, όπου πραγματοποιεί διαπραγματεύσεις.


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2003 - 11:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση εναντίον του Ουρίμπε
 

Η δημοτικότητα του Αλβάρο Ουρίμπε έχει αυξηθεί σημαντικά

Επίθεση δέχθηκε ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, σε ένα χωριό στα βορειοδυτικά της χώρας, όπου δρουν οι οργανώσεις των ανταρτών.


«Έπρεπε να έρθω στο χωριό, γιατί δεν μπορούσα να το αφήσω να πολιορκείται από ένοπλες ομάδες»
Αλβάρο Ουρίμπε
Ομάδες αγνώστων άνοιξαν πυρ εναντίον του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο κ. Ουρίμπε, το οποίο αναγκάσθηκε να αλλάξει πορεία και να προσγειωθεί σε μία στρατιωτική βάση.

Στο χωριό Γρανάδα πραγματοποιήθηκαν επιμνημόσυνες δεήσεις για τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατο 29 ατόμων κατά τις επιθέσεις ανταρτών τον Αύγουστο του 2000.

Κατά τις επιθέσεις είχαν καταστραφεί ολοσχερώς 200 σπίτια.

Αυξημένη δημοτικότητα

Ο Αλβάρο Ουρίμπε κατάφερε τελικά να παραστεί στις επιμνημόσυνες δεήσεις, αργά το απόγευμα.

Η πολιτική εναντίον των οργανώσεων ανταρτών που ακολουθεί ο Αλβάρο Ουρίμπε έχει αυξήσει τη δημοτικότητά του.

Πάνω από το 60% των ψηφοφόρων φαίνεται να εγκρίνει τις ενέργειες του προέδρου της χώρας.

Ωστόσο, οι επισκέψεις του κ. Ουρίμπε σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών έχουν αποδειχθεί επικίνδυνες.

Οι οργανώσεις των ανταρτών ελέγχουν πάνω από το 40% της χώρας.


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2003 - 12:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανάγκη για προφυλακτικά στην Ασία
 

Εκστρατεία ενημέρωσης διοργανώνουν χώρες στην Ασία

Μεγάλη έλλειψη προφυλακτικών υπάρχει στην Ασία, γεγονός που αυξάνει τους φόβους για την εξάπλωση του Έιτζ (AIDS) σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.


Τα προφυλακτικά σώζουν ζωές. Οφείλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για να αποτρέψουμε την πρόσληψη εκατομμυρίων ατόμων από τον ιό
Τζιοβάνι Ντεοντάτο, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στο Λάος
Σύμφωνα με την οργάνωση, εάν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα, η ήπειρος αναμένεται να γίνει το επίκεντρο εξάπλωσης της επιδημίας.
Πιστεύεται ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν περίπου επτά εκατομμύρια άτομα που είναι φορείς του ιού HIV στην Ασία.

Η οργάνωση προειδοποιεί ότι τουλάχιστον τριάντα εκατομμύρια άτομα μπορεί να προσβληθούν από την ασθένεια στην Ινδία και την Κίνα μέχρι το 2010.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τουλάχιστον 24 δισεκατομμύρια προφυλακτικά χρειάζονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Βιομηχανία του σεξ

Ωστόσο, ουσιαστικά διανέμονται κάθε χρόνο περίπου έξι με εννέα εκατομμύρια προφυλακτικά από άκρη σε άκρη του πλανήτη.

Οι εν λόγω ανακοινώσεις έγιναν στην πρωτεύουσα του Λάος, Βιεντιάν, όπου αποφασίσθηκε να διανέμονται προφυλακτικά στις ιερόδουλες.

Πιστεύεται ότι η εξάπλωση του ιού οφείλεται στην ανεπτυγμένη βιομηχανία του σεξ σε ορισμένες ασιατικές χώρες.

Πιστεύεται ότι λιγότερες από το 20% των ιερόδουλων στην Κίνα χρησιμοποιούν προφυλακτικά σε τακτική βάση.


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2003 - 11:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέοι φόβοι για τη Βόρειο Κορέα
 

Προετοιμασίες για τους πανεπιστημιακούς αγώνες στη Νταεγού

Η Βόρεια Κορέα απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε αγώνες της Νοτίου Κορέας, επιφέροντας ανησυχίες για τις συνομιλίες της επόμενης εβδομάδας που έχουν στόχο να επιλύσουν την κρίση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκ Γιανγκ.


«Είναι εμφανές ότι δεν μπορούμε να στείλουμε τους αθλητές μας στους αγώνες στη Νταεγού, διότι η Νότιος Κορέα είναι ένα επικίνδυνο μέρος»
Ανακοινωθέν της Βόρειας Κορέας
Σε ανακοινωθέν της, η Βόρεια Κορέα εξηγεί ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε αγώνες της Νοτίου Κορέας, διότι θεωρεί τη χώρα «επικίνδυνο μέρος».

Η Νότιος Κορέα είναι ένα από τα έξι κράτη που συμμετέχουν στις συνομιλίες στο Πεκίνο στις 27 Αυγούστου, σε μία προσπάθεια να πείσουν τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Σε δεύτερο ανακοινωθέν της, η Πιονγκ Γιανγκ υπογραμμίζει ότι εάν η Ουάσινγκτον δεν αλλάξει την πολιτική της, τότε η Βόρεια Κορέα θα ανακοινώσει κατά τις συνομιλίες ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Τη Δευτέρα, το ναυτικό της Νοτίου Κορέας έριξε προειδοποιητικές βολές εναντίον ενός πλοίου της Βόρειας Κορέας που διέσχισε τα χωρικά ύδατα της Νοτίου Κορέας.

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότιος Κορέα πραγματοποιούν από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις, παρά τις αντιρρήσεις της Βορείου Κορέας, η οποία θεωρεί ότι πρόκειται για επιθετική πολιτική της Ουάσινγκτον.

Η Βόρειος Κορέα είχε υποσχεθεί να συμμετάσχει στους Παγκόσμιους Πανεπιστημιακούς Αγώνες που θα λάβουν χώρα στη Νταεγού και στους οποίου συμμετέχουν περισσότερες από 170 χώρες.

Στη Νταεγού, οι διοργανωτές απέσυραν τη σημαία της Νοτίου Κορέας από το κεντρικό στάδιο.


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2003 - 08:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Λιβερία: Oρατή η συμφωνία
 

Αισιόδοξος ο εντεταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβερία Ζακ Κλαϊν

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο εντεταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβερία Ζακ Κλάιν για την έκβαση των συνομιλιών της Γκάνας.

Ελπίζει, είπε, ότι θα ολοκληρωθούν σήμερα με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών της Λιβερίας, για το σχηματισμό τον Οκτώβριο μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, σε δύο χρόνια, με την βοήθεια της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Προηγουμένως όπως μεταδίδει το BBC η μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών της ΛΙβερίας παραιτήθηκε από το αίτημα να αναλάβει ηγετικό της στέλεχος το αξίωμα του αντιπροέδρου της χώρας.

Κυβέρνηση και αντάρτες υπέγραψαν συμφωνία που επιτρέπει ελεύθερη και ασφαλή δίοδο στις οργανώσεις αρωγής, σε όλες τις περιοχές της Λιβερίας.

Ο κ. Κλάιν δήλωσε στο BBC ότι συζήτησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το θέμα της γρήγορης αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στην πρωτεύουσα, Μονροβία.


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2003 - 07:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Aδιέξοδο για τις παλαιστινιακές πόλεις
 

Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για τις παλαιστινιακές πόλεις

Σε αδιέξοδο κατέληξαν τη νύχτα οι συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων για τις τελικές λεπτομέρειες της απόδοσης πόλεων της Δυτικής Όχθης στον Παλαιστινιακό έλεγχο.

Προηγουμένως υπήρξαν ορισμένες ενδείξεις για πρόθεση του Ισραήλ να εγκαταλείψει αυτή την εβδομάδα την Ιεριχώ και την Καλκίγια και αργότερα να αποσυρθεί από την Τουλκαρέμ και την Ραμάλα.

Εκπρόσωποι των δύο πλευρών δήλωσαν ότι οι συνομιλίες θα συνεχισθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Οι Παλαιστίνιοι εμμένουν στο αίτημα της πλήρους αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων στις θέσεις που διατηρούσαν στην Ιεριχώ και την Καλκίγια πριν την έναρξη της Ιντιφάντα τον Σεπτέμβριο του 2000.


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2003 - 07:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Δολιοφθορές και νεκροί στο Ιράκ
 

Δολιοφθορές και νεκροί στο Ιράκ

Έντονη ανησυχία για τις συνεχιζόμενες δολιοφθορές στο Ιράκ εκφράζει o αμερικανός πολιτικός διοικητής Ρίτσαρντ Μπρέμερ, προειδοποιώντας ότι μπορούσαν να καταστρέψουν την πορεία της χώρας προς την οικονομική ανασύνταξη.

Ο κ. Μπρέμερ έκανε αυτές τις δηλώσεις με αφορμή την τελευταία επίθεση δολιοφθοράς σε αγωγό νερού βόρεια της Βαγδάτης, που καταστράφηκε από έκρηξη.

Εξάλλου σύμφωνα με τις πληροφορίες δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε άλλο σημείου του πετρελαιαγωγού που μεταφέρει πετρέλαιο από το βόρειο Ιράκ στην Τουρκία.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού παραδέχτηκε πως ένας εικονολήπτης του πρακτορείου Ρόιτερ σκοτώθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Πρόκειται για τον παλαιστινιακής καταγωγής, Μάζεν Ντάνα, που σκοτώθηκε έξω από φυλακή, σε προάστιο της Βαγδάτης, χτες το απόγευμα.

Κατά τα φαινόμενα οι αμερικανοί στρατιώτες πέρασαν την κάμερά του για όπλο.
Σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο νότιο Ιράκ κοντά στη Βασόρα σκοτώθηκε ένας Δανός στρατιώτης και τρεις Ιρακινοί.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.