Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-08-19

  1. Ιταλία: Υπογραφές κατά (πρωθυπουργικής) ασυλίας
  2. Νεκρός ο απεσταλμένος των ΗΕ στο Ιράκ
  3. Μέση Ανατολή: Βόμβα στην ειρήνη
  4. Νέα παραίτηση υπουργού στη Σερβία
  5. Νεκρός ο απεσταλμένος των ΗΕ στο Ιράκ
  6. Eπίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ
  7. Συνελήφθη ο Ιρακινός πρώην αντιπρόεδρος
  8. Έκρηξη στα γραφεία των ΗΕ στη Βαγδάτη
  9. Αισιοδοξία στη Λιβερία
  10. Συλλαμβάνεται ο πρώην Ιρακινός αντιπρόεδρος
  11. Έκρηξη στα γραφεία των ΗΕ στη Βαγδάτη
  12. Κατάθεση Κάμπελ
  13. Συλλαμβάνεται ο πρώην Ιρακινός αντιπρόεδρος
  14. Καταθέτει ο Κάμπελ
  15. Βρετανία: «Να αρθούν οι κυρώσεις στη Λιβύη»
  16. Ενδεχόμενα επενδύσεων στη Λιβύη
  17. Ποινές για τις επιθέσεις στην Καζαμπλάνκα
  18. Κι άλλος αμερικανός νεκρός στο Ιράκ
  19. Λιβερία: Στο δρόμο της ειρήνης
  20. Εν αναμονή του Κάμπελ

Τρίτη 19 Αυγούστου 2003 - 23:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιταλία: Υπογραφές κατά (πρωθυπουργικής) ασυλίας
 

Το νόμο περί ασυλίας του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι (φωτό) έχει βάλει στο στόχαστρό του ο Αντόνιο ντι Πιέτρο

O Ιταλός γερουσιαστής Αντόνιο ντι Πιέτρο, ο πρώην εισαγγελέας της επιχείρησης «Καθαρά Χέρια» πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες περιοδεία στην Ιταλία.

Στόχος του είναι να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφές και να προκαλέσει δημοψήφισμα για την ακύρωση του πρόσφατου νόμου που διασφαλίζει την ασυλία του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη Ντέιβιντ Γουίλεϊ, ο κ. ντι Πιέτρο κλιμακώνει την εκστρατεία του κατά του κ. Μπερλουσκόνι οπλισμένος μόνο με ένα μικρόφωνο και τα χαρτιά στα οποία συγκεντρώνει τις υπογραφές.

Ο κ. ντι Πιέτρο είπε στον ανταποκριτή του BBC ότι 5.000 υποστηρικτές του εγκατέλειψαν τις διακοπές τους για να εργαστούν για το μεταρρυθμιστικό κόμμα που ίδρυσε, την «Ιταλία των Αξιών» (Italia dei Valori).


Ο Αντόνιο ντι Πιέτρο χρειάζεται 500.000 υπογραφές έως τό τέλος Σεπτεμβρίου
O ίδιος δηλώνει βέβαιος ότι θα συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφές, διπλάσιες από όσες χρειάζεται, πριν τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για την πρόκληση του δημοψηφίσματος.

Ο Αντόνιο ντι Πιέτρο έγινε διάσημος πριν από δέκα χρόνια ως ο εισαγγελέας που προκάλεσε την κατάρρευση των δυο κυρίαρχων κομμάτων της Ιταλίας-των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλιστών, εν μέσω σωρείας σκανδάλων διαφθοράς που έγιναν γνωστά στην Ιταλία ως «Tangentopolis» (Η πόλη των δωροδοκιών).


Τρίτη 19 Αυγούστου 2003 - 20:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Νεκρός ο απεσταλμένος των ΗΕ στο Ιράκ
 

Εκτός από τον Βραζιλιάνο διπλωμάτη (φωτό) τουλάχιστον άλλοι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη στο κτίριο των ΗΕ στη Βαγδάτη

Ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο, έχασε τη ζωή του από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στη Βαγδάτη.


O πολιτισμένος κόσμος δεν θα φοβηθεί και αυτοί οι δολοφόνοι δεν θα καθορίσουν το μέλλον του Ιράκ
Τζορτζ Μπους
Από την ίδια έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 ακόμα άνθρωποι, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Ο κ. ντε Μέλο, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος των ΗΕ στο Ιράκ αρχικά συμπεριλαμβανόταν μεταξύ των τραυματιών.

Όμως, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, εξέπνευσε αφού παρέμεινε για πολλές ώρες εγκλωβισμένος στα ερείπια του ξενοδοχείου όπου στεγαζόταν η αντιπροσωπεία του Οργανισμού στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Ανερχόμενος αστέρας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. ντε Μέλο ήταν ένας από τους «ανερχόμενους αστέρες» και ανέβαινε με γρήγορα βήματα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας του ΟΗΕ.

Για να αναλάβει τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ στο Ιράκ, είχε αφήσει προσωρινά τα καθήκοντά του στην 'Υπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Η έκρηξη κατέστρεψε ολοσχερώς μέρος του κτιρίου
Κατά την 33χρονη θητεία του στα Ηνωμένα 'Εθνη, ο Βραζιλιάνος διπλωμάτης είχε υπηρετήσει μεταξύ άλλων στην Κύπρο, στο Μπαγκλαντές, στο Σουδάν, την Μοζαμβίκη, το Περού και την Γιουγκοσλαβία.

Είχε δε αποκτήσει ιδιαίτερη εμπειρία στην ανοικοδόμηση κρατών, από την υπηρεσία του στη Ρουάντα, το Ανατολικό Τιμόρ και το Κοσσυφοπέδιο.

Στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι σημαίες των 191 κρατών-μελών του Οργανισμού κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους για το θάνατο του κ. ντε Μέλο.

Η έκρηξη

Η έκρηξη κατέστρεψε ολοσχερώς τμήμα του κτιρίου και ακούσθηκε σε μακρινές περιοχές της Βαγδάτης.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι η έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο, την οποία ενεργοποίησε βομβιστής αυτοκτονίας.

Το αυτοκίνητο που εξερράγη βρισκόταν κάτω από το παράθυρο του κ. ντε Μέλο και γι΄αυτό εικάζεται ότι πιθανότατα αυτός ήταν ο κύριος στόχος.

Τα σωστικά συνεργεία της χώρας πραγματοποιούν απέλπιδες προσπάθειες για να βρουν επιζώντες στα συντρίμμια του κτιρίου, στο οποίο εργάζονται περί τα 300 άτομα.

Αντιδράσεις

Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε με αποτροπιασμό στην είδηση της έκρηξης.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι «ο πολιτισμένος κόσμος δεν θα φοβηθεί και αυτοί οι δολοφόνοι δεν θα καθορίσουν το μέλλον του Ιράκ».

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, αποφάσισε να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη από το Ελσίνκι όπου παραθέριζε προτού ακόμα επιβεβαιωθεί ο θάνατος του κ. ντε Μέλο.

Σε ανακοίνωσή του παραδέχθηκε ότι είναι «σοκαρισμένος», διαβεβαίωσε όμως ότι τα ΗΕ θα συνεχίσουν το έργο τους στο Ιράκ.

Η Ρωσία μίλησε για «βάρβαρη ενέργεια» και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο επεσήμανε ότι «όταν συμβαίνουν τέτοια εξοργιστικά γεγονότα, τότε επανεξετάζονται οι συνθήκες ασφαλείας και αυτό ακριβώς θα συμβεί τώρα».


Τρίτη 19 Αυγούστου 2003 - 22:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Μέση Ανατολή: Βόμβα στην ειρήνη
 

Το λεωφορείο που εξερράγη κατευθυνόταν σε περιοχή που κατοικείται κυρίως από υπέρ- συντηρητικούς εβραίους.

Σε κίνδυνο βρίσκεται η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 100.

Μεταξύ των νεκρών είναι πολλά παιδιά, ενώ σύμφωνα με ιατρικές πηγές αρκετοί εκ των τραυματιών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε λεωφορείο που είχε ως αφετηρία το Δυτικό Τείχος της Ιερουσαλήμ και κατεθυνόταν σε περιοχή που κατοικείται από υπερ-συντηρητικούς εβραίους.

«'Ακουσα μια εκκωφαντική έκρηξη και όταν γύρισα πίσω είδα κομμάτια του λεωφορείου να εκτοξεύονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Πυκνός καπνός κάλυψε την περιοχή και ένα παιδί πεσμένο στο οδόστρωμα προσπαθούσε να αναπνεύσει», δήλωσε ο Γιάκομπ Μπιτνόφσκι, αυτόπτης μάρτυρας τής επίθεσης.

Η ανάληψη της ευθύνης

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν -με ξεχωριστές και αντικρουόμενες ανακοινώσεις- οι ισλαμικές οργανώσεις Τζιχάντ και Χαμάς.

Η Τζιχάντ είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα έπαιρνε εκδίκηση για τον θάνατο ενός στελέχους της σε επιχείρηση των ισραηλινών στη Χεβρώνα.

Η έκρηξη έλαβε χώρα τη στιγμή που ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς είχε συνάντηση με ηγέτες της Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας.


(πρόκειται για) αποτρόπαιη πράξη που δεν εξυπηρετεί τα παλαιστινιακά συμφέροντα
Μαχμούντ Αμπάς, παλαιστίνιος πρωθυπουργός
Στόχος της συνάντησης ήταν να πεισθεί η οργάνωση να σταματήσει τις επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους.

Αντιδράσεις

Ο κ. Αμπάς καταδίκασε έντονα την βομβιστική επίθεση της Ιερουσαλήμ, χαρακτηρίζοντάς την ως «αποτρόπαιη πράξη που δεν εξυπηρετεί τα παλαιστινιακά συμφέροντα».

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Ντορ Γκολντ δήλωσε ότι το Ισραήλ πληρώνει το τίμημα για την ανικανότητα της Παλαιστινιακής Αρχής να ελέγξει τις ένοπλες οργανώσεις.


Το Ισραήλ θα προστατεύσει τον πληθυσμό του
Ντορ Γκολντ, κυβερνητικός εκπρόσωπος Ισραήλ
«Το Ισραήλ θα προστατεύσει τον πληθυσμό του», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της χώρας δεν έχουν ακόμα λάβει αποφάσεις για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η πολύνεκρη επίθεση απειλεί να εκτροχιάσει την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή.

'Ηδη το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την παράδοση του ελέγχου της Ιεριχούς και της Καλκίλια στις παλαιστινιακές αρχές και «παγώνει» τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι δυο πόλεις της Δυτικής Όχθης επρόκειτο να περιέλθουν υπό παλαιστινιακό έλεγχο αυτή την εβδομάδα.


Τρίτη 19 Αυγούστου 2003 - 23:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα παραίτηση υπουργού στη Σερβία
 

Οι διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για κρούσματα διαφθοράς δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στη Σερβία

Δυσκολίες αντιμετωπίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Σερβία, μετά την παραίτηση υπουργού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο αντιμετώπισης της διαφθοράς.

Ο υπουργός τοπικών θεμάτων Ροντολιούμπ Σάμπιτς είναι το τρίτο μέλος της κυβέρνησης που παραιτείται τους τελευταίους μήνες, ακολουθώντας το παράδειγμα των υπουργών Γεωργίας και Υγείας που πάντως εγκατέλειψαν την κυβέρνηση επικαλούμενοι διαφορετικούς λόγους.

Η παραίτηση του κ. Σάμπιτς έρχεται εν μέσω ισχυρισμών ότι δυο ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καταχράστηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάριο στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης κρατικής βιομηχανίας τσιμέντου.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η παραίτηση του υπουργού αποτελεί μια ακόμα ένδειξη αποδυνάμωσης του κυβερνητικού συνασπισμού στη Σερβία.

Καθώς το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.


Τρίτη 19 Αυγούστου 2003 - 20:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Νεκρός ο απεσταλμένος των ΗΕ στο Ιράκ
 

Εκτός από τον Βραζιλιάνο διπλωμάτη (φωτό) τουλάχιστον άλλοι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη στο κτίριο των ΗΕ στη Βαγδάτη

Ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο, έχασε τη ζωή του από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στη Βαγδάτη.


O πολιτισμένος κόσμος δεν θα φοβηθεί και αυτοί οι δολοφόνοι δεν θα καθορίσουν το μέλλον του Ιράκ
Τζορτζ Μπους
Από την ίδια έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 ακόμα άνθρωποι, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Ο κ. ντε Μέλο, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος των ΗΕ στο Ιράκ αρχικά συμπεριλαμβανόταν μεταξύ των τραυματιών.

Όμως, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, εξέπνευσε αφού παρέμεινε για πολλές ώρες εγκλωβισμένος στα ερείπια του ξενοδοχείου όπου στεγαζόταν η αντιπροσωπεία του Οργανισμού στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Ανερχόμενος αστέρας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. ντε Μέλο ήταν ένας από τους «ανερχόμενους αστέρες» και ανέβαινε με γρήγορα βήματα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας του ΟΗΕ.

Για να αναλάβει τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ στο Ιράκ, είχε αφήσει προσωρινά τα καθήκοντά του στην 'Υπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Η έκρηξη κατέστρεψε ολοσχερώς μέρος του κτιρίου
Κατά την 33χρονη θητεία του στα Ηνωμένα 'Εθνη, ο Βραζιλιάνος διπλωμάτης είχε υπηρετήσει μεταξύ άλλων στην Κύπρο, στο Μπαγκλαντές, στο Σουδάν, την Μοζαμβίκη, το Περού και την Γιουγκοσλαβία.

Είχε δε αποκτήσει ιδιαίτερη εμπειρία στην ανοικοδόμηση κρατών, από την υπηρεσία του στη Ρουάντα, το Ανατολικό Τιμόρ και το Κοσσυφοπέδιο.

Στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι σημαίες των 191 κρατών-μελών του Οργανισμού κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους για το θάνατο του κ. ντε Μέλο.

Η έκρηξη

Η έκρηξη κατέστρεψε ολοσχερώς τμήμα του κτιρίου και ακούσθηκε σε μακρινές περιοχές της Βαγδάτης.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι η έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο, την οποία ενεργοποίησε βομβιστής αυτοκτονίας.

Το αυτοκίνητο που εξερράγη βρισκόταν κάτω από το παράθυρο του κ. ντε Μέλο και γι΄αυτό εικάζεται ότι πιθανότατα αυτός ήταν ο κύριος στόχος.

Τα σωστικά συνεργεία της χώρας πραγματοποιούν απέλπιδες προσπάθειες για να βρουν επιζώντες στα συντρίμμια του κτιρίου, στο οποίο εργάζονται περί τα 300 άτομα.

Αντιδράσεις

Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε με αποτροπιασμό στην είδηση της έκρηξης.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι «ο πολιτισμένος κόσμος δεν θα φοβηθεί και αυτοί οι δολοφόνοι δεν θα καθορίσουν το μέλλον του Ιράκ».

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, αποφάσισε να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη από το Ελσίνκι όπου παραθέριζε προτού ακόμα επιβεβαιωθεί ο θάνατος του κ. ντε Μέλο.

Σε ανακοίνωσή του παραδέχθηκε ότι είναι «σοκαρισμένος», διαβεβαίωσε όμως ότι τα ΗΕ θα συνεχίσουν το έργο τους στο Ιράκ.

Η Ρωσία μίλησε για «βάρβαρη ενέργεια» και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο επεσήμανε ότι «όταν συμβαίνουν τέτοια εξοργιστικά γεγονότα, τότε επανεξετάζονται οι συνθήκες ασφαλείας και αυτό ακριβώς θα συμβεί τώρα».


Τρίτη 19 Αυγούστου 2003 - 20:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Eπίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ
 

Το λεωφορείο εξερράγη σε περιοχή της Ιερουσαλήμ, όπου οι κάτοικοι είναι στην πλειοψηφία τους «ορθόδοξοι» εβραίοι

Παγιδευμένο λεωφορείο εξερράγη πριν από λίγο στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον δεκαπέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, μεταδίδουν οι ανταποκριτές επικαλούμενοι ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και ανήλικα παιδιά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ, κ. Μίκι Λεβί, επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας.

«Η έκρηξη προκλήθηκε από καμικάζι ζωσμένο με εκρηκτικά που επέβαινε στο λεωφορείο», δήλωσε ο κ. Λεβί στο κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η ακραία ισλαμική οργάνωση Τζιχάντ.


Τρίτη 19 Αυγούστου 2003 - 18:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνελήφθη ο Ιρακινός πρώην αντιπρόεδρος
 

Ο Τασά Γιασίν Ραμαντάν ήταν το δεξί χέρι του Σαντάμ Χουσεϊν

Ο Ιρακινός πρώην αντιπρόεδρος, Τασά Γιασίν Ραμαντάν, ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του Σαντάμ Χουσεΐν, συνελήφθη από τις κουρδικές δυνάμεις στο Ιράκ.


Είμαι πολύ ικανοποιημένος για τη σύλληψη του Ραμαντάν. Με τον καιρό θα βρούμε όλους όσους θέλουμε
Τζορτζ Μπους
Ο Ραμαντάν συνελήφθη στην πόλη Μοσούλη και παραδόθηκε από τις κουρδικές δυνάμεις στον αμερικανικό στρατό.

Ο Ιρακινός πρώην αντιπρόεδρος βρισκόταν στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους Ιρακινούς αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ίδιος κατηγορείται για καταπίεση των κοινοτήτων των Κούρδων στο Ιράκ αλλά και των σιϊτών μουσουλμάνων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύλληψη του Ραμαντάν.

Σαντάμ Χουσεΐν

Πιστεύεται ότι η σύλληψη του Ραμαντάν μπορεί να προσφέρει στις συμμαχικές δυνάμεις πληροφορίες για τα ίχνη του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Ντάιαν Πέρι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, επιβεβαίωσε την είδηση ότι ο Ραμαντάν παραδόθηκε στον αμερικανικό στρατό την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύλληψή του, ο Ραμαντάν ήταν ντυμένος ως χωρικός και ζούσε με συγγενείς και φίλους του.

Πιστεύεται ότι ο Ραμαντάν είχε διατάξει τη δολοφονία χιλιάδων Κούρδων στην πόλη Χαλάμτζα με δηλητηριώδη αέρια.


Τρίτη 19 Αυγούστου 2003 - 14:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη στα γραφεία των ΗΕ στη Βαγδάτη
 

Πιστεύεται ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 15 ατόμων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.


Το γραφείο του Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο έχει καταστραφεί ολοσχερώς
Σαλίμ Λον, εκπρόσωπος των ΗΕ
Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο ειδικός αντιπρόσωπός τους, Σέρτζιο Βιέιρα Ντε Μέλο.

Η έκρηξη κατέστρεψε ολοσχερώς τμήμα του κτιρίου και ακούσθηκε σε μακρινές περιοχές της Βαγδάτης.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι η έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο, την οποία ενεργοποίησε ένας βομβιστής αυτοκτονίας.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι η επίθεση ήταν «ένα έγκλημα εναντίον όλων εκείνων των ατόμων που έχουν έρθει από άκρη σε άκρη της γης στο Ιράκ για να βοηθήσουν τον ιρακινό λαό».

Συνέντευξη Τύπου

Τα σωστικά συνεργεία της χώρας πραγματοποιούν απέλπιδες προσπάθειες για να βρουν επιζώντες.

Πιστεύεται ότι το αυτοκίνητο που μετέφερε τη βόμβα είχε οδηγηθεί κάτω ακριβώς από το παράθυρο του ειδικού αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κτίριο, όπου εργάζονται εκατοντάδες άτομα, βρίσκονταν πολύ περισσότεροι άνθρωποι, καθώς επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου.

Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρότερη από εκείνη που είχε σημειωθεί στην πρεσβεία της Ιορδανίας στη Βαγδάτη στις 11 Αυγούστου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 άτομα.


Τρίτη 19 Αυγούστου 2003 - 17:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Αισιοδοξία στη Λιβερία
 

Η ειρηνευτική δύναμη θα επιβλέψει τη διαδικασία εκδημοκρατισμού

Ελπίδες έχει γεννήσει στη Λιβερία η υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις οργανώσεις ανταρτών το βράδυ της Δευτέρας στη Γκάνα.

Τι προβλέπει η ειρηνευτική συμφωνία
-Αφοπλισμός των οργανώσεων ανταρτών
-Από κοινού ανάληψη της εξουσίας
-Διεξαγωγή εκλογών το 2005
-Παροχή εγγυήσεων ασφαλείας για τις οργανώσεις αρωγής
Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι στην πρωτεύουσα της χώρας, Μονρόβια, επικρατεί αισιοδοξία για το μέλλον.

Νωρίτερα, ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Ζακ Κλάιν, δήλωσε στο BBC ότι η ειρηνευτική συμφωνία αυτή τη φορά θα κρατήσει.

Βάσει της συμφωνίας, οι αντιμαχόμενες πλευρές θα αναλάβουν από κοινού την εξουσία τον Οκτώβριο, προετοιμάζοντας το έδαφος για εκλογές το 2005.

Οργανώσεις αρωγής

Επιπλέον, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι οργανώσεις αρωγής έχουν πλέον πρόσβαση σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έχουν εγκαταλείψει τη Μονρόβια, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τις συγκρούσεις.

Η συμφωνία κατέστη δυνατή με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, ο οποίος θα επιβλέψει την διαδικασία εκδημοκρατισμού της Λιβερίας.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβερία, Ζακ Κλάιν, είπε ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία μιας «μεταβατικής κυβέρνηση, ισότιμης εκπροσώπησης, η οποία στα επόμενα δύο χρόνια, με την αρωγή των Ηνωμένων Εθνών, θα αποκαταστήσει τον κοινωνικό ιστό ώστε να δημιουργηθεί πολιτική υποδομή για την διενέργεια δημοκρατικών εκλογών».


Τρίτη 19 Αυγούστου 2003 - 15:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλαμβάνεται ο πρώην Ιρακινός αντιπρόεδρος
 

Ο Τασά Γιασίν Ραμαντάν ήταν το δεξί χέρι του Σαντάμ Χουσεϊν

Ο πρώην Ιρακινός αντιπρόεδρος, Τασά Γιασίν Ραμαντάν, ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του Σαντάμ Χουσεϊν, συνελήφθη από τις κουρδικές δυνάμεις στο Ιράκ.


Είμαι πολύ ικανοποιημένος για τη σύλληψη του Ραμαντάν. Με τον καιρό θα βρούμε όλους όσους θέλουμε
Τζορτζ Μπους
Ο Ραμαντάν συνελήφθη στην πόλη Μοσούλη και παραδόθηκε από τις κουρδικές δυνάμεις στον αμερικανικό στρατό.

Ο πρώην Ιρακινός αντιπρόεδρος βρισκόταν στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους Ιρακινούς αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ίδιος κατηγορείται για καταπίεση των κοινοτήτων των Κούρδων στο Ιράκ αλλά και των σιϊτών μουσουλμάνων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύλληψη του Ραμαντάν.

Σαντάμ Χουσεϊν

Πιστεύεται ότι η σύλληψη του Ραμαντάν μπορεί να προσφέρει στις συμμαχικές δυνάμεις πληροφορίες για τα ίχνη του Σαντάμ Χουσεϊν.

Ο Ντάιαν Πέρι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, επιβεβαίωσε την είδηση ότι ο Ραμαντάν παραδόθηκε στον αμερικανικό στρατό την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύλληψή του, ο Ραμαντάν ήταν ντυμένος ως χωρικός και ζούσε με συγγενείς και φίλους του.

Πιστεύεται ότι ο Ραμαντάν είχε διατάξει τη δολοφονία χιλιάδων Κούρδων στην πόλη Χαλάμτζα με δηλητηριώδη αέρια.


Τρίτη 19 Αυγούστου 2003 - 14:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη στα γραφεία των ΗΕ στη Βαγδάτη
 

Πιστεύεται ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 13 ατόμων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.


Το γραφείο του Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο έχει καταστραφεί ολοσχερώς
Σαλίμ Λον, εκπρόσωπος των ΗΕ
Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο ειδικός αντιπρόσωπός τους, Σέρτζιο Βιέιρα Ντε Μέλο.

Η έκρηξη κατέστρεψε ολοσχερώς τμήμα του κτιρίου και ακούσθηκε σε μακρινές περιοχές της Βαγδάτης.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι η έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο, την οποία ενεργοποίησε ένας βομβιστής αυτοκτονίας.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι η επίθεση ήταν «ένα έγκλημα εναντίον όλων εκείνων των ατόμων που έχουν έρθει από άκρη σε άκρη της γης στο Ιράκ για να βοηθήσουν τον ιρακινό λαό».

Συνέντευξη Τύπου

Τα σωστικά συνεργεία της χώρας πραγματοποιούν απέλπιδες προσπάθειες για να βρουν επιζώντες.

Πιστεύεται ότι το αυτοκίνητο που μετέφερε τη βόμβα είχε οδηγηθεί κάτω ακριβώς από το παράθυρο του ειδικού αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κτίριο, όπου εργάζονται εκατοντάδες άτομα, βρίσκονταν πολύ περισσότεροι άνθρωποι, καθώς επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου.

Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρότερη από εκείνη που είχε σημειωθεί στην πρεσβεία της Ιορδανίας στη Βαγδάτη στις 11 Αυγούστου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 άτομα.


Τρίτη 19 Αυγούστου 2003 - 14:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατάθεση Κάμπελ
 

«Το Ιράκ δεν συνιστά άμεση απειλή» ανέφερε στην επιστολή του ο Πάουελ

Ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού, Άλιστερ Κάμπελ, υπογράμμισε ενώπιον της επιτροπής του δικαστή Χάτον, ότι ο ίδιος δεν είχε καμία ανάμειξη στη σύνταξη του ντοσιέ, που υποστήριζε ότι το Ιράκ θα μπορούσε να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής σε 45 μόνο λεπτά.


Δεν είχα καμία ανάμειξη και καμία επιρροή σε καμία φάση της σύνταξης του ντοσιέ
Άλιστερ Κάμπελ
Ο κ. Κάμπελ κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής του δικαστή Χάτον, η οποία εξετάζει τα αίτια που οδήγησαν στην κατά τα φαινόμενα αυτοκτονία του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης σε θέματα όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού, υπογράμμισε ότι το ντοσιέ για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ βασίσθηκε ουσιαστικά στα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών.

Ο ίδιος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι ο ίδιος ή οποιοσδήποτε άλλος στη Ντάουνινγκ Στριτ μεγαλοποίησαν τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Ο δημοσιογράφος του BBC, Άντριου Γκίλιγκαν, ο οποίος προέβη στον εν λόγω ισχυρισμό σε ρεπορτάζ του, κατονόμασε τον καθηγητή Κέλι ως βασική πηγή του, μετά την αυτοκτονία του Βρετανού ειδικού.

Αμφιβολίες

Πάντως, η επιτροπή του καθηγητή Χάτον έχει μάθει από τις καταθέσεις ότι αρκετοί αξιωματούχοι της Ντάουνινγκ Στριτ είχαν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για το ντοσιέ με το οπλοστάσιο του Ιράκ.


Το ντοσιέ είναι πειστικό για όσους είναι έτοιμοι να πεισθούν
Τζόναθαν Πάουελ, διευθυντής πρωθυπουργικού γραφείου
Μία μόλις εβδομάδα πριν από τη δημοσιοποίηση του ντοσιέ, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Βρετανού πρωθυπουργού, ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Τζόναθαν Πάουελ, εξέφραζε σοβαρές αμφιβολίες για την επικινδυνότητα των όπλων του Σαντάμ Χουσεΐν.

Πιστεύεται ότι η υπόθεση Κέλι έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη βρετανική κυβέρνηση και προσωπικά τον Τόνι Μπλερ.

Άλλο ένα από τα σημαντικά στοιχεία που αποκαλύφθηκαν την Δευτέρα ήταν ότι ο Τόνι Μπλερ ενεπλάκη στην όλη ιστορία μετά την γνωστοποίηση ότι ήταν ο καθηγητής Κέλι η πηγή του BBC.


Τρίτη 19 Αυγούστου 2003 - 15:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλαμβάνεται ο πρώην Ιρακινός αντιπρόεδρος
 

Ο Τασά Γιασίν Ραμαντάν ήταν το δεξί χέρι του Σαντάμ Χουσεϊν

Ο πρώην Ιρακινός αντιπρόεδρος, Τασά Γιασίν Ραμαντάν, ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του Σαντάμ Χουσεϊν, συνελήφθη από τις κουρδικές δυνάμεις στο Ιράκ.


Είμαι πολύ ικανοποιημένος για τη σύλληψη του Ραμαντάν. Με τον καιρό θα βρούμε όλους όσους θέλουμε
Τζορτζ Μπους
Ο Ραμαντάν συνελήφθη στην πόλη Μοσούλη και παραδόθηκε από τις κουρδικές δυνάμεις στον αμερικανικό στρατό.

Ο πρώην Ιρακινός αντιπρόεδρος βρισκόταν στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους Ιρακινούς αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ίδιος κατηγορείται για καταπίεση των κοινοτήτων των Κούρδων στο Ιράκ αλλά και των σιϊτών μουσουλμάνων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύλληψη του Ραμαντάν.

Σαντάμ Χουσεϊν

Πιστεύεται ότι η σύλληψη του Ραμαντάν μπορεί να προσφέρει στις συμμαχικές δυνάμεις πληροφορίες για τα ίχνη του Σαντάμ Χουσεϊν.

Ο Ντάιαν Πέρι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, επιβεβαίωσε την είδηση ότι ο Ραμαντάν παραδόθηκε στον αμερικανικό στρατό την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύλληψή του, ο Ραμαντάν ήταν ντυμένος ως χωρικός και ζούσε με συγγενείς και φίλους του.

Πιστεύεται ότι ο Ραμαντάν είχε διατάξει τη δολοφονία χιλιάδων Κούρδων στην πόλη Χαλάμτζα με δηλητηριώδη αέρια.


Τρίτη 19 Αυγούστου 2003 - 05:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταθέτει ο Κάμπελ
 

«Το Ιράκ δεν συνιστά άμεση απειλή» ανέφερε στην επιστολή του ο Πάουελ

«Κάμπελ απάντησέ μας, πόσα ψέμματα έχεις πει σήμερα;». Με αυτό το σύνθημα έγινε δεκτός ο Άλιστερ Κάμπελ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, κατά την άφιξή του ενώπιον της επιτροπής του δικαστή Χάτον.

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η βρετανική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, μετά την αποκάλυψη, την Δευτέρα, στο πλαίσιο της έρευνας Χάτον για τις αιτίες του θανάτου του επιστήμονα Ντέιβιντ Κέλι, ότι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του βρετανού πρωθυπουργού, ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Τζόναθαν Πάουελ, εξέφραζε σοβαρές αμφιβολίες για την επικινδυνότητα των όπλων του Σαντάμ Χουσεΐν.


το ντοσιέ είναι πειστικό για όσους είναι έτοιμοι να πεισθούν
Τζόναθαν Πάουελ, διευθυντής πρωθυπουργικού γραφείου
Ο σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την δημοσιοποίηση του περίφημου πλέον ντοσιέ για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, με εσωτερικό e-mail αμφισβητούσε το επιχείρημα ότι τα όπλα του Ιράκ συνιστούσαν κίνδυνο για την διεθνή ασφάλεια, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι το ντοσιέ ήταν πειστικό για όσους ήταν έτοιμοι να πεισθούν αλλά δεν περιείχε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την απειλή που συνιστούσε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν σε περιφερειακό ή διεθνές επίπεδο.

Ανάμιξη Μπλερ


Είναι μια εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη, που αποδεικνύει, ότι η κυβέρνηση, όπως έχει καταγγελθεί, αποπροσανατόλισε το έθνος για τον κίνδυνο που συνιστούσε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν για την παγκόσμια ασφάλεια
Γκλέντα Τζάκσον, βουλευτής Εργατικών
Άλλο ένα από τα σημαντικά στοιχεία που αποκαλύφθηκαν την Δευτέρα ήταν ότι, ο Τόνι Μπλερ ενεπλάκη στην όλη ιστορία μετά την γνωστοποίηση ότι ήταν ο καθηγητής Κέλι η πηγή του ΒΒΣ.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε τη Δευτέρα ο Πάουελ, ο Τόνι Μπλερ αποφάσισε να αποκαλύψει το όνομα του καθηγητή στα μέσα ενημέρωσης-κάτι που υλοποίησε μέσα από ένα παιχνίδι γρίφων ο επικεφαλής του γραφείου τύπου, Άλαστερ Κάμπελ.

Παράλληλα ο βρετανός πρωθυπουργός φέρεται να αποφάσισε ότι ο καθηγητής Κέλι θα έπρεπε να καταθέσει στην πρώτη έρευνα την οποία διεξήγαγε τον Ιούλιο, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

«Αποπροσανατολισμός»

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της Ντάουνινγκ Στριτ να εστιάσει στον τρόπο με τον οποίο το BBC χειρίστηκε τις πληροφορίες που έλαβαν οι δημοσιογράφοι του από τον καθηγητή Κέλι, το βασικό ζήτημα είναι ο αποπροσανατολισμός του βρετανικού κοινού από την κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, επεσήμανε στο BBC η Γκλέντα Τζάκσον βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και μια από τις δριμύτερες επικρίτριες του Τόνι Μπλερ.

«Είναι μια εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη, που αποδεικνύει, ότι η κυβέρνηση, όπως έχει καταγγελθεί, αποπροσανατόλισε το έθνος για τον κίνδυνο που συνιστούσε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν για την παγκόσμια ασφάλεια» είπε η Γκλέντα Τζάκσον.

Δημοσκόπηση

Το κλίμα για την βρετανική κυβέρνηση, βαραίνει ακόμα περισσότερο με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian).

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή μόλις το 6% των ερωτηθέντων απαντά ότι εμπιστεύεται περισσότερο την κυβέρνηση απ ότι το BBC ενώ το 36% δηλώνει ότι πιστεύει το BBC.

Ακόμα και οι ψηφοφόροι της κυβέρνησης σε ποσοστό 29% θεωρούν το BBC αξιόπιστό ενώ μόλις το 13% δηλώνουν ότι πιστεύουν την κυβέρνηση.


Σάββατο 16 Αυγούστου 2003 - 00:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρετανία: «Να αρθούν οι κυρώσεις στη Λιβύη»
 

Από την επίθεση σκοτώθηκαν 270 άνθρωποι, επιβάτες του αεροσκάφους και κάτοικοι του Λόκερμπι

Η Βρετανία έκανε ένα βήμα για να τερματίσει την απομόνωση της Λιβύης ζητώντας την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη χώρα για την επίθεση στο Λόκερμπι.


Ελπίζουμε να επιλυθεί σύντομα το θέμα, γιατί υπήρξαν μακρές και επίπονες διαπραγματεύσεις
Εμίρ Τζόουνς Πάρι, Βρετανός πρέσβυς στα Ηνωμένα Έθνη
Η Βρετανία κατέθεσε από κοινού με τη Βουλγαρία ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας την άμεση άρση των κυρώσεων.

Το ψήφισμα εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Λιβύη αποδέχθηκε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση σε σκάφος της Παν Αμ πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας και δέχθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να εξετάσει το ψήφισμα την Τετάρτη, ωστόσο πιστεύεται ότι η Γαλλία ενδέχεται να ασκήσει βέτο, καθώς ζητά μεγαλύτερες αποζημιώσεις για τη βομβιστική επίθεση που είχε λάβει χώρα σε αεροσκάφος γαλλικής εταιρείας στη βόρειο Αφρική, το 1989.

Η Γαλλία μπορεί να ασκήσει βέτο γιατί είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οικονομικά προβλήματα

Ο Βρετανός πρέσβυς στα Ηνωμένα Έθνη, Εμίρ Τζόουνς Πάρι, εξέφρασε την ελπίδα να αρθούν σύντομα οι κυρώσεις.

Οι εμπορικές και διπλωματικές κυρώσεις στη Λιβύη είχαν επιβληθεί πριν από μία δεκαετία, γεγονός που επέφερε πολλά οικονομικά προβλήματα στη χώρα.

Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν οι 259 επιβάτες του αεροπλάνου και 11 κάτοικοι της περιοχής όπου έπεσε το αεροπλάνο.

Η Λιβύη έχει συμφωνήσει να καταβάλει τρία δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση προς τις οικογένειες των θυμάτων.


Τρίτη 19 Αυγούστου 2003 - 12:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Ενδεχόμενα επενδύσεων στη Λιβύη
 

Η Τρίπολη πρέπει να περιμένει αρκετό καιρό για επενδύσεις, λένε οι αναλυτές

Οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών εναντίον της Λιβύης αναμένεται να αρθούν σύντομα, όμως οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν σύντομα σημαντικές επενδύσεις στη χώρα.

Πιστεύεται επίσης ότι η άρση των κυρώσεων δεν πρόκειται να έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία της Λιβύης.

Ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες είχαν συνάψει εμπορικές συμφωνίες με εταιρείες της Λιβύης, πριν από μερικά χρόνια.

Ωστόσο, οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούσαν να κάνουν το ίδιο γιατί υπήρχαν αυστηροί κανόνες από την αμερικανική κυβέρνηση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις δεν πρόκειται να αρθούν εάν η Λιβύη συνεχίσει να υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Εμπορικά συμφέροντα

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά εμπορικά συμφέροντα, τα οποία δεν μπορούν να αγνοήσουν οι αμερικανικές πολυεθνικές, σύμφωνα με τους ανταποκριτές.

Ένας μεγάλος αριθμός αμερικανικών εταιρειών πετρελαίου ασκούν πιέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση για να επιστρέψουν στη Λιβύη.

Οι συμφωνίες μάλιστα που είχαν υπογράψει με εταιρείες της Λιβύης πριν από την επίθεση στο Λόκερμπι λήγουν το 2005, γεγονός που σημαίνει ότι η Τρίπολη μπορεί να αποφασίσει να υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με άλλες εταιρείες.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου εκφράζουν την απόγνωσή τους για αυτό το ενδεχόμενο.

Είναι γεγονός πάντως ότι η Λιβύη αισιοδοξεί ότι θα συνεχισθεί η συνεργασία των εταιρειών πετρελαίου της με τις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου.


Τρίτη 19 Αυγούστου 2003 - 10:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Ποινές για τις επιθέσεις στην Καζαμπλάνκα
 

Πέντε επιθέσεις σημειώθηκαν ταυτόχρονα στην Καζαμπλάνκα

Δικαστήριο στο Μαρόκο κατεδίκασε τέσσερις άνδρες σε θάνατο για τη διοργάνωση των επιθέσεων αυτοκτονίας στην Καζαμπλάνκα, όπου σκοτώθηκαν 45 άτομα το Μάιο.

Οι τέσσερις ήταν ανάμεσα στους 87 εναγόμενους, που κατηγορούνταν ότι ήταν μέλη της ακραίας ισλαμικής οργάνωσης Σαλάφια Τζιχάντια.


Από τις επιθέσεις καταστράφηκαν και πολλά αυτοκίνητα
Οι δικαστές έκριναν ότι οι τέσσερις είχαν προσχεδιάσει τις πέντε επιθέσεις, που έλαβαν χώρα ταυτόχρονα στην Καζαμπλάνκα στις 16 Μαϊου.

Οι υπόλοιποι εναγόμενοι καταδικάσθηκαν με ποινές που ξεκινούν από 10 μήνες φυλάκισης και φθάνουν μέχρι ισόβια κάθειρξη.

Στις επιθέσεις αυτοκτονίας συμμετείχαν 12 βομβιστές αυτοκτονίας, οι οποίοι ήταν ανάμεσα στα 45 άτομα που σκοτώθηκαν συνολικά από τις επιθέσεις. Το 45ο θύμα πέθανε έπειτα από τρεις μήνες στο νοσοκομείο.

Οι καταδικασθέντες

Οι τέσσερις που καταδικάσθηκαν με θανατική ποινή είναι οι Μοχάμεντ Ελ Ομαρί, 23 χρόνων, Ρασίντ Τζαλίλ, 27 χρόνων, Γιασίν Λαχνέχ, 22 χρόνων, και Χασάν Ταουσί.

Οι τρεις από τους καταδικασθέντες είχαν αρχικώς προγραμματίσει να είναι και αυτοί βομβιστές αυτοκτονίας κατά τις επιθέσεις, αλλά οι προσπάθειές τους απέτυχαν.

Τα εκρηκτικά που μετέφερε ο Ομαρί δεν εκπυρσοκρότησαν, ενώ ο Τζαλίλ και ο Ταουσί φοβήθηκαν την τελευταία στιγμή όταν άκουσαν την πρώτη έκρηξη και απομακρύνθηκαν, σύμφωνα τουλάχιστον με την κατηγορούσα αρχή.

Στόχοι της επίθεσης ήταν ένα ισπανικό εστιατόριο, το βελγικό προξενείο, μία εβραϊκή συνοικία, ένα νεκροταφείο και ένα ξενοδοχείο στην Καζαμπλάνκα.


Τρίτη 19 Αυγούστου 2003 - 07:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Κι άλλος αμερικανός νεκρός στο Ιράκ
 

Αμερικανικά ελικόπτερα έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση της φωτιάς

Άλλος ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στο Ιράκ.

Σύμφωνα με την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση ο θάνατος του αποδίδεται σε εκρηκτικό μηχανισμό και σημειώθηκε στην Καράντα, προάστιο της Βαγδάτης που κατοικείται αποκλειστικά από μουσουλμάνους σιίτες.

Είναι ο 61ος αμερικανός που σκοτώνεται από το τέλος του πολέμου στις αρχές Μαΐου.

Στις φλόγες

Μηχανικοί του αμερικανικού στρατού καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να ελέγξουν την φωτιά που έχει αχρηστεύσει τον βασικότερο εξαγωγικό πετρελαιαγωγό του Ιράκ προς την Τουρκία

Η φωτιά εκδηλώθηκε το Σαββατοκύριακο και αποδίδεται σε δολιοφθορά. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η αποκατάσταση της ζημιάς θα απαιτήσει πολλές εβδομάδες.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές εκτιμούν ότι οι δράστες είναι μέλη των φενταγίν, του ειδικού σώματος προστασίας του Σαντάμ Χουσεΐν καθώς και ξένοι ισλαμιστές, κυρίως Σαουδάραβες, που έχουν περάσει στο Ιράκ με σκοπό να σαμποτάρουν το έργο της ανοικοδόμησης.

Οι δολιοφθορές των τελευταίων ημερών, κατά των βασικών αγωγών του Ιράκ προκαλούν απώλειες κερδών πάνω από εφτά εκατομμύρια δολάρια.

Η αμερικανική διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα εκπαιδεύσει 6.500 ειδικούς φρουρούς για την ασφάλεια της πετρελαϊκής υποδομής.


Τρίτη 19 Αυγούστου 2003 - 07:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Λιβερία: Στο δρόμο της ειρήνης
 

Η ειρηνευτική δύναμη θα επιβλέψει τη διαδικασία εκδημοκρατισμού

Στην Λιβερία, φαίνεται να τερματίζεται η πολυετής εμφύλια σύρραξη μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές.

Η συμφωνία που υπεγράφη στην Γκάνα από εκπροσώπους της κυβέρνησης και των δύο ανταρτικών οργανώσεων προβλέπει την δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης στην οποία θα εκπροσωπούνται ισότιμα όλες οι πολιτικές δυνάμεις και θα προετοιμάσει το έδαφος για εκλογές.

Η συμφωνία κατέστη δυνατή με την διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, ο οποίος θα επιβλέψει την διαδικασία εκδημοκρατισμού της Λιβερίας.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβερία, Ζακ Κλάιν, είπε ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία μιας «μεταβατικής κυβέρνηση, ισότιμης εκπροσώπησης η οποία στα επόμενα δύο χρόνια, με την αρωγή των Ηνωμένων Εθνών θα αποκαταστήσει τον κοινωνικό ιστό ώστε να δημιουργηθεί πολιτική υποδομή για την διενέργεια δημοκρατικών εκλογών».


Τρίτη 19 Αυγούστου 2003 - 05:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Εν αναμονή του Κάμπελ
 

«Το Ιράκ δεν συνιστά άμεση απειλή» ανέφερε στην επιστολή του ο Πάουελ

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η βρετανική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, μετά την αποκάλυψη, την Δευτέρα, στο πλαίσιο της έρευνας Χάτον για τις αιτίες του θανάτου του επιστήμονα Ντέιβιντ Κέλι, ότι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του βρετανού πρωθυπουργού, ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Τζόναθαν Πάουελ, εξέφραζε σοβαρές αμφιβολίες για την επικινδυνότητα των όπλων του Σαντάμ Χουσεΐν.


το ντοσιέ είναι πειστικό για όσους είναι έτοιμοι να πεισθούν
Τζόναθαν Πάουελ, διευθυντής πρωθυπουργικού γραφείου
Ο σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την δημοσιοποίηση του περίφημου πλέον ντοσιέ για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, με εσωτερικό e-mail αμφισβητούσε το επιχείρημα ότι τα όπλα του Ιράκ συνιστούσαν κίνδυνο για την διεθνή ασφάλεια, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι το ντοσιέ ήταν πειστικό για όσους ήταν έτοιμοι να πεισθούν αλλά δεν περιείχε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την απειλή που συνιστούσε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν σε περιφερειακό ή διεθνές επίπεδο.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται την Τρίτη η κατάθεση του Άλαστερ Κάμπελ, επικεφαλής του γραφείου επικοινωνίας της Ντάουνινγκ Στριτ, ο οποίος ξεκίνησε την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το BBC.

Ανάμιξη Μπλερ


Είναι μια εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη, που αποδεικνύει, ότι η κυβέρνηση, όπως έχει καταγγελθεί, αποπροσανατόλισε το έθνος για τον κίνδυνο που συνιστούσε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν για την παγκόσμια ασφάλεια
Γκλέντα Τζάκσον, βουλευτής Εργατικών
Άλλο ένα από τα σημαντικά στοιχεία που αποκαλύφθηκαν την Δευτέρα ήταν ότι, ο Τόνι Μπλερ ενεπλάκη στην όλη ιστορία μετά την γνωστοποίηση ότι ήταν ο καθηγητής Κέλι η πηγή του ΒΒΣ.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε τη Δευτέρα ο Πάουελ, ο Τόνι Μπλερ αποφάσισε να αποκαλύψει το όνομα του καθηγητή στα μέσα ενημέρωσης-κάτι που υλοποίησε μέσα από ένα παιχνίδι γρίφων ο επικεφαλής του γραφείου τύπου, Άλαστερ Κάμπελ.

Παράλληλα ο βρετανός πρωθυπουργός φέρεται να αποφάσισε ότι ο καθηγητής Κέλι θα έπρεπε να καταθέσει στην πρώτη έρευνα την οποία διεξήγαγε τον Ιούλιο, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

«Αποπροσανατολισμός»

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της Ντάουνινγκ Στριτ να εστιάσει στον τρόπο με τον οποίο το BBC χειρίστηκε τις πληροφορίες που έλαβαν οι δημοσιογράφοι του από τον καθηγητή Κέλι, το βασικό ζήτημα είναι ο αποπροσανατολισμός του βρετανικού κοινού από την κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, επεσήμανε στο BBC η Γκλέντα Τζάκσον βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και μια από τις δριμύτερες επικρίτριες του Τόνι Μπλερ.

«Είναι μια εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη, που αποδεικνύει, ότι η κυβέρνηση, όπως έχει καταγγελθεί, αποπροσανατόλισε το έθνος για τον κίνδυνο που συνιστούσε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν για την παγκόσμια ασφάλεια» είπε η Γκλέντα Τζάκσον.

Δημοσκόπηση

Το κλίμα για την βρετανική κυβέρνηση, βαραίνει ακόμα περισσότερο με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian).

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή μόλις το 6% των ερωτηθέντων απαντά ότι εμπιστεύεται περισσότερο την κυβέρνηση απ ότι το BBC ενώ το 36% δηλώνει ότι πιστεύει το BBC.

Ακόμα και οι ψηφοφόροι της κυβέρνησης σε ποσοστό 29% θεωρούν το BBC αξιόπιστό ενώ μόλις το 13% δηλώνουν ότι πιστεύουν την κυβέρνηση.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.