Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-08-21

  1. Σερβία: 15 στο εδώλιο για τη δολοφονία Τζίντζιτς
  2. «Φωτιά» στο Διαδίκτυο έβαλε ο ιός Sobig
  3. Γκουαντάναμο: Νομικοί ζητούν «δίκαιη δίκη»
  4. Mέση Ανατολή: Κλιμακώνεται η ένταση
  5. Ιράκ: Πιάστηκε ο «χημικός Άλι»
  6. Εξηγήσεις για τους θανάτους
  7. Mέση Ανατολή: Κλιμακώνεται η ένταση
  8. Αργεντινή: Στο εδώλιο ο βρώμικος πόλεμος
  9. Λιβερία: Συμφωνία για πρωθυπουργό
  10. Ισραηλινή εισβολή στη Δυτική Όχθη
  11. Εξηγήσεις για τους θανάτους
  12. Ανάν: «Η ασφάλεια ευθύνη των ΗΠΑ»
  13. Ισραηλινή εισβολή στη Δυτική Όχθη

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003 - 23:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Σερβία: 15 στο εδώλιο για τη δολοφονία Τζίντζιτς
 

Πολλοί εκ των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς παραμένουν ακόμα ελεύθεροι

Μετά από πεντάμηνη έρευνα, οι εισαγγελικές αρχές της Σερβίας παρέπεμψαν σε δίκη 15 άτομα που κατηγορούνται για τη δολοφονία του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς.

Για την ίδια υπόθεση στο εδώλιο θα καθήσουν και άλλοι 35 ύποπτοι, οι οποίοι δεν θεωρούνται μεν αυτουργοί ή συνεργοί της δολοφονίας του Τζίντζιτς, κατηγορούνται όμως για συνωμοσία, οπλοκατοχή και συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η σχετική ανακοίνωση της σερβικής εισαγγελίας δεν κατονομάζει κανέναν από τους κατηγορούμενους, με την εξαίρεση του Μίλοραντ Λούκοβιτς, γνωστότερου ως «Λέγκια»

Ο «Λέγκια», πρώην επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Κόκκινοι μπερέδες» θεωρείται ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού και μέχρι σήμερα διαφεύγει της σύλληψης.

Ευρεία επιχείρηση

Κυβερνητικές πηγές στο Βελιγράδι υποστήριξαν ότι η δίκη μπορεί να αρχίσει εντός του Σεπτεμβρίου και οι εισαγγελικές αρχές πρότειναν να δικαστούν ερήμην όσοι εκ των κατηγορουμένων είναι ακόμα ελεύθεροι.

Ο μεταρρυθμιστής Ζόραν Τζίντζιτς δολοφονήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή έξω από το γραφείο του στο Βελιγράδι στις 12 Μαρτίου.

Είχε αποκτήσει πολλούς εχθρούς αφότου έδωσε το «πράσινο φως» για να εκδοθεί στη Χάγη ο πρώην ηγέτης της χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και αφότου επιχείρησε να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα στη Σερβία.

Μετά τη δολοφονία του, οι αστυνομικές αρχές ξεκίνησαν ευρεία επιχείρηση για την ανεύρεση των δραστών. Η Σερβία κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 40 ημέρες και στο διάστημα αυτό συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν πάνω από 11.000 άτομα.


Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003 - 20:28 ('Ωρα Λονδίνου)
«Φωτιά» στο Διαδίκτυο έβαλε ο ιός Sobig
 

Ο ιός Sobig μολύνει τους υπολογιστές μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Νέος ιός με την κωδική ονομασία «Sobig» (τόσο μεγάλο) έχει προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα στους χρήστες υπολογιστών ανά τον κόσμο, αφού η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ.

Η εταιρεία ασφαλείας υπολογιστών MessageLabs ανακοίνωσε ότι μέσα σε μία μόνο ημέρα εντόπισε ένα εκατομμύριο αντίγραφα του Sobig που μεταδίδεται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και έχει ήδη «μολύνει» χιλιάδες υπολογιστές σε 150 περίπου χώρες.


Τα στατιστικά στοιχεία είναι τρομακτικά και ο επόμενος ιός θα μπορύσε να είναι ακόμα χειρότερος
Πολ Γουντ, MessageLabs
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, ένα στα 17 ηλεκτρονικά μηνύματα που έχουν σταλεί από τη Δευτέρα -οπότε και εμφανίστηκε ο ιός- περιέχουν τον Sobig.

«Η ταχύτητα εξάπλωσης του ιού δεν έχει προηγούμενο...Τα στατιστικά στοιχεία είναι τρομακτικά και ο επόμενος ιός θα μπορύσε να είναι ακόμα χειρότερος», είπε ο Πολ Γουντ, επικεφαλής των αναλυτών της MessageLabs.

To φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και πολλοί ειδικοί σε θέματα συστημάτων πληροφορικής ανησυχούν ότι ο νέος ιός θα μπορούσε να αυξήσει την διακίνηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων στο Ίντερνετ έως και κατά 60%, επιβραδύνοντας απελπιστικά τις ταχύτητες στο Διαδίκτυο.

Ψηφιακή επίθεση

O Sobig είναι ο τρίτος νέος ιός που εμφανίζεται το τελευταίο δεκαήμερο, με αποτέλεσμα οι τεχνικοί υπολογιστών να κάνουν λόγο για ψηφιακή επίθεση.


Mηνύματα σαν και αυτά μπορεί να περιέχουν τον ιό Sobig
Η αρχή έγινε με τον ιό τύπου σκουληκιού «Μπλάστερ» που μόλυνε πάνω από 500.000 υπολογιστές που «τρέχουν» την τελευταία εκδοχή των Windows, του κυρίαρχου λειτουργικού συστήματος.

Στη συνέχεια εμφανίστηκε ο ιός «Βέλχια» (Welchia), θύματα του οποίου έπεσαν -μεταξύ άλλων- ο μηχανολογικός κολοσός ABB αλλά και το αμερικανικό ναυτικό.

Οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο συστήνουν στους χρήστες υπολογιστών να χρησιμοποιούν τα ειδικά προγράμματα εντοπισμού των ιών και να μην ανοίγουν ηλεκτρονικά μηνύματα από αγνώστους, ελπίζοντας ότι τα προληπτικά αυτά μέτρα θα ανακόψουν τη μόλυνση-μέχρι τον επόμενο γύρο...


Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003 - 16:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Γκουαντάναμο: Νομικοί ζητούν «δίκαιη δίκη»
 

Κρατούμενοι στην αμερικανική βάση στο Γκουαντάναμο της Κούβας

Σε επιστολή τους στην βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν, πρόεδροι ενώσεων νομικών από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Αυστραλία και τον Καναδά επικρίνουν μεταξύ άλλων την απόφαση των αμερικανικών αρχών να δικάσουν σε στρατοδικεία τους αιχμαλώτους του Αφγανιστάν, που θεωρούνται μέλη της Αλ –Κάιντα.

Στην επιστολή τους οι νομικοί υπογραμμίζουν ότι πρέπει να δοθεί στους κρατουμένους του Γκουαντάναμο η δυνατότητα «δίκαιης και έννομης δίκης».

«Να δικασθούν στις χώρες τους»

Οι κατηγορούμενοι, τονίζουν οι νομικοί, θα πρέπει είτε να δικαστούν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται, είτε από τακτικά αμερικανικά δικαστήρια.

Απευθύνουν δε έκκληση στην αμερικανική κυβέρνηση να μην αποδυναμώσει τις δημοκρατικές της αξίες, στο βωμό της αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας.

Υπό την πίεση διαμαρτυριών στη Βρετανία και την Αυστραλία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους έδωσε στις δύο χώρες τη διαβεβαίωση ότι οι δημόσιοι κατήγοροι στα στρατοδικεία δεν θα ζητήσουν τη θανατική καταδίκη πολιτών τους -δύο Βρετανοί και ένας Αυστραλός- που κρατούνται στο Γκουαντάναμο.


Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003 - 17:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Mέση Ανατολή: Κλιμακώνεται η ένταση
 

Το στέλεχος της Χαμάς Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ που σκοτώθηκε κατά την επίθεση ισραηλινού ελικοπτέρου στη Γάζα

Έπειτα από 40 ημέρες σχετικής ηρεμίας στην Μέση Ανατολή, η κατάσταση επιδεινώνεται επικίνδυνα μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ την Δευτέρα.

Tο Ισραήλ απάντησε με επιχειρήσεις αντιποίνων και η ακραία παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι δεν θα τηρεί πλέον την εκεχειρία που είχε κηρύξει τον Ιούνιο.

Ισραηλινά ελικόπτερα επιτέθηκαν κατά αυτοκινήτου στην πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα τις πρώτες πληροφορίες σκοτώθηκαν οι τρεις επιβαίνοντες που ήταν κατά τη Χαμάς το ηγετικό της στέλεχος Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ και οι δυο σωματοφύλακές του.

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός με τεθωρακισμένα είχε εισβάλει στις παλαιστινιακές πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς.

Oi ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στην Τζενίν τις πρώτες πρωινές ώρες και αποχώρησαν πριν την ανατολή του ηλίου, ενώ την ίδια ώρα άλλες μονάδες πραγματοποιούσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο κέντρο και τις δυτικές συνοικίες της Νάμπλους.

Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους ο στόχος των επιχειρήσεων ήταν ο εντοπισμός εργαστηρίων κατασκευής βομβών, καθώς οι δύο πόλεις θεωρούνται προπύργια των παλαιστινιακών οργανώσεων Χαμάς και Τζιχάντ που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς διέταξε την σύλληψη των εγκεφάλων της επίθεσης αυτοκτονίας, διέκοψε κάθε διάλογο με την Χαμάς και την Τζιχάντ και απαγόρεψε σε εκπροσώπους τους να δίνουν συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης.
Ο κ. Αμπάς καταδίκασε συγχρόνως τις επιχειρήσεις των ισραηλινών, επισημαίνοντας ότι δυσχεραίνουν τις προσπάθειές του να συλλάβει τους εξτρεμιστές.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ κάλεσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας που ελέγχει για να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Πρόσθεσε δε ότι, εάν το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι εγκαταλείψουν την ειρηνευτική διαδικασία, θα είναι «σα να πέφτουν σε γκρεμό».


«Ο οδικός χάρτης» κατέρρευσε

Παρ' ολα αυτά ο ηγέτης της Χαμάς, Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, μίλησε στο BBC πριν την σημερινή ισραηλινή επίθεση στην Γάζα και ρωτήθηκε γιατί η οργάνωση του παραβίασε την εκεχειρία.

Η Χαμάς αρχικά και για περίπου 40 μέρες συμμορφώθηκε απόλυτα με την εκεχειρία.

Αποφασίσαμε όμως μετά να αντιδράσουμε στις «τρομοκρατικές ενέργειες των ισραηλινών». Κατά την διάρκεια της εκεχειρίας σκότωσαν 16 Παλαιστινίους, δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς, ο οποίος στη συνέχεια υπογράμμισε ότι για την οργάνωσή του έχει «καταρρεύσει» το γνωστό ως «οδικός χάρτης» ειρηνευτικό σχέδιο.


Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003 - 16:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Πιάστηκε ο «χημικός Άλι»
 

Ο αλ Μαντζίντ, που θεωρείται υπεύθυνος για τη χρησιμοποίηση χημικών αερίων εναντίον του κουρδικού πληθυσμού στο Ιράκ

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ συνέλαβαν τον εξάδελφο του Σαντάμ Χουσείν, Άλι Χασάν αλ Μαντζίντ, ο οποίος είναι γνωστός ως "χημικός Άλι".

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την πληροφορία για τη σύλληψη του υπ αριθμού πέντε στον κατάλογο με τους 55 στενότερους συνεργάτες του πρώην προέδρου του Ιράκ.

Ο αλ Μαντζίντ θεωρείται υπεύθυνος για τη χρησιμοποίηση χημικών αερίων το 1988 εναντίον του κουρδικού πληθυσμού στην πόλη Χαλαμπντσά, όπου βρήκαν το θάνατο περισσότεροι από 5000 άνθρωποι.

Στη διάρκεια του πολέμου ήταν διοικητής των ιρακινών δυνάμεων στα νότια της χώρας και τον Απρίλιο είχε μεταδοθεί ότι σκοτώθηκε στη Βασόρα, στη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης.

Συνάντηση Πάουελ-Ανάν

Τις δυνατότητες βελτίωσης των συνθηκών ασφαλείας, υπό τη σκιά της πρόσφατης βομβιστικής επίθεσης στο αρχηγείο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, συζήτησαν ο γγ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους η Ουάσιγκτον επιδιώκει την έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης ασφαλείας στο Ιράκ, υπό αμερικανικό όμως έλεγχο.

Μέχρι τώρα, μία σειρά χωρών, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία και το Πακιστάν, εμφανίζονται απρόθυμες να αποστείλουν δυνάμεις που θα τεθούν υπό αμερικανική και βρετανική διοίκηση.

Και άλλοι νεκροί

Ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίσθηκαν από έκρηξη σε συνοικία της Βαγδάτης, ενώ όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων, νεκρός βρέθηκε κοντά στην πόλη Σαμάρα ένας Ιρακινός μεταφραστής, ο τρίτος κατά σειρά στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο δίπλα του βρέθηκε σημείωμα που περιείχε απειλές κατά της ζωής όλων εκείνων που συνεργάζονται με τις αμερικανικές δυνάμεις.


Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003 - 13:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Εξηγήσεις για τους θανάτους
 

Ηλικιωμένοι ήταν τα περισσότερα θύματα του καύσωνα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ ζήτησε από υπουργούς της κυβέρνησης να εξηγήσουν πώς πέθαναν τόσες χιλιάδες άνθρωποι στην διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα.

Ο καύσωνας κατέδειξε ότι η κοινωνία μας οφείλει να είναι περισσότερο υπεύθυνη και ευαίσθητη στις αδυναμίες των άλλων και έφερε στο προσκήνιο το καθημερινό δράμα των ηλικιωμένων αλλά και των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.

Έθεσε το ζήτημα της καλής γειτονίας, της φροντίδας για τον συνάνθρωπο, τόνισε ο κύριος Σιράκ.

Οι υπουργοί Υγείας, Εσωτερικών, Περιβαλλοντος, Γεωργίας και Βιομηχανίας θα πρέπει να παρουσιάσουν την Πέμπτη στον Γάλλο πρόεδρο αναλυτικά στοιχεία για το πως αντέδρασαν οι υπηρεσίες τους στον καύσωνα.

Η παρέμβαση Σιράκ, κρίθηκε αναγκαία μετά την αποκάλυψη ότι οι θάνατοι από τον καύσωνα ξεπερνούν τον αριθμό που ανακοινώθηκε αρχικά.

Σύμφωνα με τα γραφεία κηδειών, τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Αυγούστου σημειώθηκαν σε ολόκληρη την γαλλική επικράτεια τουλάχιστον 10.000. περισσότεροι θάνατοι από ό,τι προηγούμενες χρονιές.

Αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν καταγγελίες για δραματική αύξηση των θανάτων εξ αιτίας του καύσωνα.


Πολιτικός πυρετός

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση δέχεται τα καταιγιστικά πυρά της αντιπολίτευσης μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου υγείας ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι πέθαναν από την ζέστη.

Στην Πορτογαλία, την χώρα που επλήγη περισσότερο απ΄όλες από τον καύσωνα, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ανακοίνωσε ότι πάνω από 1300 θάνατοι αποδίδονται στις υψηλές θερμοκρασίες.

Στην Ιταλία, ομάδα πίεσης κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκινήσεις επίσημη έρευνα για τους θανάτους που προκλήθηκαν από τον καύσωνα μετά την άρνηση του υπουργείου Υγείας να δημοσιοποιήσει στατιστικά στοιχεία.


Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003 - 14:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Mέση Ανατολή: Κλιμακώνεται η ένταση
 

Το στέλεχος της Χαμάς Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ που σκοτώθηκε κατά την επίθεση ισραηλινού ελικοπτέρου στη Γάζα

Έπειτα από 40 ημέρες σχετικής ηρεμίας στην Μέση Ανατολή, η κατάσταση επιδεινώνεται επικίνδυνα μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ την Δευτέρα.

Tο Ισραήλ απάντησε με επιχειρήσεις αντιποίνων και η ακραία παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι δεν θα τηρεί πλέον την εκεχειρία που είχε κηρύξει τον Ιούνιο.

Ισραηλινά ελικόπτερα επιτέθηκαν κατά αυτοκινήτου στην πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα τις πρώτες πληροφορίες σκοτώθηκαν οι τρεις επιβαίνοντες που ήταν κατά τη Χαμάς το ηγετικό της στέλεχος Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ και οι δυο σωματοφύλακές του.

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός με τεθωρακισμένα είχε εισβάλει στις παλαιστινιακές πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς.

Oi ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στην Τζενίν τις πρώτες πρωινές ώρες και αποχώρησαν πριν την ανατολή του ηλίου, ενώ την ίδια ώρα άλλες μονάδες πραγματοποιούσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο κέντρο και τις δυτικές συνοικίες της Νάμπλους.

Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους ο στόχος των επιχειρήσεων ήταν ο εντοπισμός εργαστηρίων κατασκευής βομβών, καθώς οι δύο πόλεις θεωρούνται προπύργια των παλαιστινιακών οργανώσεων Χαμάς και Τζιχάντ που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ.

Χθες, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς διέταξε την σύλληψη των εγκεφάλων της επίθεσης αυτοκτονίας, διέκοψε κάθε διάλογο με την Χαμάς και την Τζιχάντ και απαγόρεψε σε εκπροσώπους τους να δίνουν συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης.

«Ο οδικός χάρτης» κατέρρευσε

Παρ' ολα αυτά ο ηγέτης της Χαμάς, Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, μίλησε στο BBC πριν την σημερινή ισραηλινή επίθεση στην Γάζα και ρωτήθηκε γιατί η οργάνωση του παραβίασε την εκεχειρία.

Η Χαμάς αρχικά και για περίπου 40 μέρες συμμορφώθηκε απόλυτα με την εκεχειρία.

Αποφασίσαμε όμως μετά να αντιδράσουμε στις «τρομοκρατικές ενέργειες των ισραηλινών». Κατά την διάρκεια της εκεχειρίας σκότωσαν 16 Παλαιστινίους, δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς, ο οποίος στη συνέχεια υπογράμμισε ότι για την οργάνωσή του έχει «καταρρεύσει» το γνωστό ως «οδικός χάρτης» ειρηνευτικό σχέδιο.


Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003 - 13:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Αργεντινή: Στο εδώλιο ο βρώμικος πόλεμος
 

Aπό 15.000 έως 30.000 εκτιιμάται ότι κυμάνεται ο αριθμός των θυμάτων του «βρώμικου πολέμου»

Με την ακύρωση δύο νόμων της δεκαετίας του 80 η Γερουσία της Αργεντινής άνοιξε το δρόμο για την άσκηση δίωξης εναντίον χιλιάδων στρατιωτικών και μελών των σωμάτων ασφαλείας, που κατηγορούνται για απαγωγές, βασανιστήρια και εγκλήματα στη διάρκεια του αποκαλούμενου «βρώμικου πολέμου», στην περίοδο 1976-1983.

Οι νόμοι είχαν ψηφισθεί επι προεδρίας Ραούλ Αλφονσίν.

Η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο που είχε ψηφίσει η την περασμένη εβδομάδα η βουλή, για την ακύρωση της αμνηστίας στους πρώην αξιωματικούς των δικτατορικών καθεστώτων.

Ο σχετικός νόμος πρέπει να επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ο πρόεδρος του οποίου τελεί υπό παραίτηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στη διάρκεια του «βρώμικου πολέμου» έχασαν τη ζωή του 15.000 έως 30.000 αντίπαλοι των δικτατορικών καθεστώτων, ενώ δεν βρέθηκαν ποτέ τα πτώματα των περισσοτέρων εξ αυτών.


Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003 - 10:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Λιβερία: Συμφωνία για πρωθυπουργό
 

Την αποστολή επούλωσης των πληγών του εμφυλίου θα έχει ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβερίας Τζιούντεϊ Μπράιαντ

O επιχειρηματίας Τζιούντεϊ Μπράιαντ θα είναι επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης που θα προετοιμάσει τη Λιβερία για εκλογές μετά από δύο χρόνια και θα επιχειρήσει να επουλώσει τις πληγές της χώρας μετά από 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Στο πρόσωπο του κ. Μπράιαντ κατέληξαν οι εκπρόσωποι των αντιμαχομένων πλευρών στις διαπραγματεύσεις της Γκάνας.

Ο μελλοντικός πρωθυπουργός θεωρείται μετριοπαθής και πολιτικά ουδέτερος σε αντίθεση με τους δύο άλλους υποψηφίους:

Τον Ρούντολφ Σέρμαν, που θεωρείται φιλικά προσκείμενος προς τον εξόριστο πρώην πρόεδρο της χώρας Τσαρλς Τέιλορ και την 'Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ, πρώην αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών και πολιτική αντίπαλος του αυτοεξόριστου στη Νιγηρία πρώην προέδρου.

Η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει καθήκοντα τον Οκτώβριο.


Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003 - 09:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινή εισβολή στη Δυτική Όχθη
 

Ισραηλινά άρματα μάχης είχαν κυκλώσει από τη νύχτα τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης

Απαντώντας στην πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στις παλαιστινιακές πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς.

Oi ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην Τζενίν τις πρώτες πρωινές ώρες και αποχώρησαν πριν την ανατολή του ηλίου, ενώ την ίδια ώρα άλλες μονάδες πραγματοποιούσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο κέντρο και τις δυτικές συνοικίες της Νάμπλους.

Οι δύο πόλεις θεωρούνται προπύργια των παλαιστινιακών οργανώσεων Χαμάς και Τζιχάντ που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ.

Αυτόπτες μάρτυρες στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης ανέφεραν ότι στην πόλη εισήλθαν 20 ισραηλινά άρματα μάχης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών αλλά δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες.

Την ίδια στιγμή ανάλογη στρατιωτική δύναμη εισέβαλε και την Ναμπλούς.

Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους για τον εντοπισμό εργαστηρίων κατασκευής βομβών.

Η εντολή του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, είναι οι έλεγχοι να γίνονται όσο πιο προσεκτικά και διακριτικά γίνεται.

Παλαιστινιακή αντίδραση

Αυτή είναι απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση αυτοκτονίας που έγινε την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ που άφησε νεκρούς 20 ισραηλινούς και πάνω από 80 τραυματίες.

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς διέταξε τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας να εντοπίσουν πάσει θυσία τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε την πλήρη διακοπή των επαφών του με την Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, τις δυο ισλαμικές οργανώσεις που ανέλαβαν από κοινού την ευθύνη της επίθεσης.


Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003 - 07:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Εξηγήσεις για τους θανάτους
 

Ηλικιωμένοι ήταν τα περισσότερα θύματα του καύσωνα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ ζήτησε από υπουργούς της κυβέρνησης να εξηγήσουν πώς πέθαναν τόσες χιλιάδες άνθρωποι στην διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα.

Οι υπουργοί Υγείας, Εσωτερικών, Περιβαλλοντος, Γεωργίας και Βιομηχανίας θα πρέπει να παρουσιάσουν την Πέμπτη στον Γάλλο πρόεδρο αναλυτικά στοιχεία για το πως αντέδρασαν οι υπηρεσίες τους στον καύσωνα.

Η παρέμβαση Σιράκ, κρίθηκε αναγκαία μετά την αποκάλυψη ότι οι θάνατοι από τον καύσωνα ξεπερνούν τον αριθμό που ανακοινώθηκε αρχικά.

Σύμφωνα με τα γραφεία κηδειών, τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Αυγούστου σημειώθηκαν σε ολόκληρη την γαλλική επικράτεια τουλάχιστον 10.000. περισσότεροι θάνατοι από ό,τι προηγούμενες χρονιές.

Αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν καταγγελίες για δραματική αύξηση των θανάτων εξ αιτίας του καύσωνα.

Πολιτικός πυρετός

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση δέχεται τα καταιγιστικά πυρά της αντιπολίτευσης μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου υγείας ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι πέθαναν από την ζέστη.

Στην Πορτογαλία, την χώρα που επλήγη περισσότερο απ΄όλες από τον καύσωνα, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ανακοίνωσε ότι πάνω από 1300 θάνατοι αποδίδονται στις υψηλές θερμοκρασίες.

Στην Ιταλία, ομάδα πίεσης κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκινήσεις επίσημη έρευνα για τους θανάτους που προκλήθηκαν από τον καύσωνα μετά την άρνηση του υπουργείου Υγείας να δημοσιοποιήσει στατιστικά στοιχεία.


Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003 - 09:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανάν: «Η ασφάλεια ευθύνη των ΗΠΑ»
 

Τουλάχιστον 20 νεκροί και 100 τραυματίες ήταν ο απολογισμός της έκρηξης

Στο Ιράκ σημειώθηκαν δύο ακόμα επιθέσεις κατά αμερικανών αφήνοντας νεκρούς έναν στρατιώτη και έναν μεταφραστή του αμερικανικού στρατού.

Στο μεταξύ, τόσο ο ΟΗΕ όσο και η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζουν τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας στο Ιράκ, μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο κτίριο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη από την οποία σκοτώθηκαν 20 άτομα.

Λίγο πριν την έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η ασφάλεια του Ιράκ είναι ευθύνη των αμερικανικών δυνάμεων οι οποίες έχουν αναλάβει την τήρηση της τάξης

«Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, δεν επιθυμώ να δείξω με το δάχτυλο ποιος ευθύνεται αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι παρά τα λάθη μας, δεν είναι τα Ηνωμένα Έθνη υπεύθυνα για την ασφάλεια στο Ιράκ» είπε ο Κόφι Ανάν.

Νέο ψήφισμα

Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης ενός προσχεδίου ψηφίσματος για την ενίσχυση της ασφάλειας στο Ιράκ.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκρεπόντε, είπε ότι εξετάζονται πολλές προτάσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν το Ιράκ.

Μία, από αυτές είπε, αναφέρεται σε νέο σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Αλλά όλα αυτά είναι ακόμα στο στάδιο της ζύμωσης δεν έχουμε ακόμη κάτι συγκεκριμένο» είπε ο αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ

Μια λύση στο τεράστιο πρόβλημα που δημιουργούν οι τελευταίες επιθέσεις στο Ιράκ, αναζητά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, από κοινού με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στη συνεδρίαση του ανωτάτου αυτού οργάνου με τον πρόεδρο Μπους, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, συμμετείχαν με δορυφορική σύνδεση από την Βαγδάτη ο στρατηγός Αμπιζάιντ, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και ο πολιτικός διοικητής Πολ Μπρέμερ.

Πάντως ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντοναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος επισκέπτεται την Κεντρική Αμερική, έσπευσε να αποκλείσει την αποστολή επιπλέον στρατιωτών στο Ιράκ όσο και την διεύρυνση του ρόλου του ΟΗΕ.

Η Ιαπωνία προσανατολίζεται στην αναβολή της αποστολής δυνάμεων στο Ιράκ μετά τη βομβιστική επίθεση στο αρχηγείο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη. Σχετικές δηλώσεις έκανε o υπουργός Άμυνας Σιγκέρου Ισίτα.

Προειδοποίηση

Προβληματισμό προκαλεί δήλωση του Αχμέντ Τσαλάμπι, μέλους του Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ βάσει της οποίας το Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο, οργάνωση της οποίας ηγείται ο κ. Τσαλάμπι είχε, λίγες ημέρες πριν, λάβει πληροφορία για επικείμενη μεγάλη επίθεση στην Βαγδάτη.

«Στις 14 Αυγούστου λάβαμε την πληροφορία ότι σε συνάντηση που είχαν αξιωματούχοι του πρώην καθεστώτος με άλλα εξτρεμιστικά στοιχεία αποφασίστηκε μια μεγάλη επίθεση, όχι κατά Αμερικανών στρατιωτών αλλά εναντίον πολιτικού στόχου. Η πληροφορία μας ήταν σαφής: η επίθεση θα γινόταν είτε με όχημα γεμάτο εκρηκτικά το οποίο θα πυροδοτείτο με τηλεχειριστήριο είτε με επίθεση αυτοκτονίας» είπε σε συνέντευξη τύπου ο Τσαλαμπί, την επομένη της επίθεσης στη Βαγδάτη.


Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003 - 05:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινή εισβολή στη Δυτική Όχθη
 

Ισραηλινά άρματα μάχης είχαν κυκλώσει από τη νύχτα τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης

Εισέβαλε και πάλι ο ισραηλινός στρατός στα παλαιστινιακά εδάφη σύμφωνα με τις πληροφορίες των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Αυτόπτες μάρτυρες στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης λένε ότι 20 ισραηλινά άρματα μάχης προελαύνουν στην πόλη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών αλλά δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες.

Την ίδια στιγμή ανάλογη στρατιωτική δύναμη εισέβαλε και την Ναμπλούς.

Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους για τον εντοπισμό εργαστηρίων κατασκευής βομβών.

Η εντολή του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, είναι οι έλεγχοι να γίνονται όσο πιο προσεκτικά και διακριτικά γίνεται.

Παλαιστινιακή αντίδραση

Αυτή είναι απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση αυτοκτονίας που έγινε την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ που άφησε νεκρούς 20 ισραηλινούς και πάνω από 80 τραυματίες.

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς διέταξε τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας να εντοπίσουν πάσει θυσία τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε την πλήρη διακοπή των επαφών του με την Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, τις δυο ισλαμικές οργανώσεις που ανέλαβαν από κοινού την ευθύνη της επίθεσης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.