Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-08-24

  1. Οι Ταλεμπάν αντεπιτίθενται
  2. Συγνώμη απαιτεί το Ιράν
  3. Ανοιχτές οι πληγές του εμφυλίου στη Λιβερία
  4. Νέα επίθεση Ισραηλινών στη Γάζα
  5. Έξαρση συγκρούσεων σε όλα τα μέτωπα
  6. Νέα επίθεση Ισραηλινών στη Γάζα
  7. Αρνείται τη δολοφονία αντιπάλου του ο Μιλόσεβιτς
  8. Έξαρση των φυλετικών συγκρούσεων
  9. Οι Ταλεμπάν αντεπιτίθενται
  10. Μαζική τροφική δηλητηρίαση
  11. Έκκληση Αραφάτ προς την ΕΕ
  12. Έρευνα για το θάνατο του παιδεραστή ιερέα
  13. Μαζική τροφική δηλητηρίαση
  14. Συγνώμη απαιτεί το Ιράν
  15. Ένα όραμα... 40 ετών
  16. Στις κάλπες η Ρουάντα
  17. Οι Ταλεμπάν αντεπιτίθενται

Κυριακή 24 Αυγούστου 2003 - 15:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι Ταλεμπάν αντεπιτίθενται
 

Η ένταση εξακολουθεί να κυριαρχεί στο Αφγανιστάν

Επίθεση κατά των κυβερνητικών δυνάμεων του Αφγανιστάν εξαπέλυσαν μέλη του ισλαμικού κινήματος των Ταλεμπάν στη νότια Κανταχάρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 στρατιώτες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέτεντ Πρες.

Χθες σε άλλη επίθεση στην επαρχία Ζαμπούλ σκοτώθηκαν πέντε κυβερνητικοί στρατιώτες και τρεις Ταλεμπάν.

Ο διοικητής της επαρχίας, Χαφιζουλάχ Χαν δήλωσε ότι οι στρατιώτες έπεσαν θύματα ενέδρας ενώ βρίσκονταν καθοδόν για την επαρχία, Ντάι Τσουπάν.

Οι επιτιθέμενοι πρέπει να ανήκουν στην ίδια ομάδα των Ταλεμπάν που σκότωσε την περασμένη Παρασκευή δύο στρατιώτες στην επαρχία Ουρουζγκάν.

Η αφγανική κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη αυτών των επιθέσεων στο Πακιστάν, το οποίο υποστηρίζει ότι δε λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει τη διεισδύση των Ταλεμπάν από τα πακιστανικά σύνορα προς το Αφγανιστάν.

Ναρκωτικά

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ναρκωτικών και Εγκλημάτων του ΟΗΕ, Αντόνιο Μαρία Κόστα, ξεκίνησε πολύημερη επίσκεψη στο Αφγανιστάν, ως μέρος της προσπάθειάς του να αντιμετωπίσει την παράνομη βιομηχανία παραγωγής και εξαγωγής ναρκωτικών από τη χώρα.

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι η καλλιέργεια παπαρούνας, από την οποία παρασκευάζεται η ηρωίνη, έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα δύο χρόνια που οι Ταλεμπάν έχουν χάσει την εξουσία, προκαλώντας σημαντικό πρόβλημα σε γειτονικές χώρες της κεντρικής Ασίας, τη Ρωσία και την ανατολική Ευρώπη.

Τοπικοί ηγέτες ενόπλων ομάδων και διεθνή συνδικάτα εγκλήματος ενθαρρύνουν την αύξηση της παραγωγής, στην οποία και στηρίζεται οικονομικά σημαντικό τμήμα του φτωχού πληθυσμού του βορείου, κυρίως, Αφγανιστάν, παρά την απαγόρευση της καλλιέργειας που έχει επιβάλλει η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση της χώρας.

Ο κ. Ντα Κόστα θα συναντηθεί με τον πρωθυποργό, Χαμίντ Καρζάι, ενώ θα επισκεφθεί και δύο περιοχές με σημαντικό αριθμό παρανόμων καλλιεργειών, το Μπαντακσάν στα βορειοανατολικά και τη Νανγκαχάρ, ανατολικά της πρωτεύουσας Καμπούλ.


Κυριακή 24 Αυγούστου 2003 - 11:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Συγνώμη απαιτεί το Ιράν
 

Στη βομβιστική επίθεση του Μπουένος Άιρες σκοτώθηκαν 84 άνθρωποι

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί ζήτησε από την κυβέρνηση της Βρετανίας να απολογηθεί για τη σύλληψη του Ιρανού πρώην πρεσβευτή στην Αργεντινή, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Ο συλληφθείς Χαντί Σολεϊμανπούρ, ο οποίος σπουδάζει στη Βρετανία, κατηγορείται για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση στο κτίριο της εβραϊκής κοινότητας του πουένος Άιρες το 1994.

Στην εν λόγω βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι.

Ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι η σύλληψη έχει πολιτικά κίνητρα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει να περάσει η σύλληψη χωρίς καμμία αντίδραση.

Το Σάβββατο το Ιράν ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις οικονομικούς και πολιστιστικούς του δεσμούς με την Αργεντινή.


Κυριακή 24 Αυγούστου 2003 - 17:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανοιχτές οι πληγές του εμφυλίου στη Λιβερία
 

Οι θετικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων δεν έχουν απομακρύνει τον εφιάλτη του εμφυλίου

Η κυβέρνηση της Λιβερίας κατηγόρησε την κύρια οργάνωση των ανταρτών στη χώρα (LURD), ότι πραγματοποίησε και νέες επιθέσεις κατά κυβερνητικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Γκαμπάρνγκα.

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ντάνιελ Τσέα, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι δυνάμεις των ανταρτών βρίκσονται στη μέση του δρόμου που ενώνει τις πόλεις Γκαμπάρνγκα και Γκάντα.

Ο πρόεδρος, πάντως, της LURD, Σέκου Κονέ, αντέτεινε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ξεκίνησαν τις συμπλοκές, επιχειρώντας να καταλάβουν ένα αγρόκτημα που ανήκε στον τέως πρόεδρο της χώρας, Τσαρλς Τέιλορ.

Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, οι κάτοικοι της δεύτερης μεγαλύτερης λιβεριανής πόλης, Μπιουκάναν, εγκατέλειπαν τις εστίες τους, καθώς στην πόλη ακούγονταν πυροβολισμοί.

Την ίδια στιγμή, οι περίπου 150 αμερικανοί πεζοναύτες που είχαν αναπτυχθεί στο έδαφος της Λιβερίας πριν από 11 ημέρες, επέστρεψαν στα πολεμικά πλοία που τους μετέφεραν.

Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι πεζοναύτες θα μείνουν σε επιφυλακή στα πλοία, μαζί με 1500 συναδέλφους τους, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να επέμβουν για να συνδράμουν τη δυτικοαφρικανική ειρηνευτική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στη χώρα, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Πριν από μία εβδομάδα, οι εμπόλεμες πλευρές υπέγραψαν συμφωνία ειρήνευσης που προβλέπει ενέργειες γι ατο σχηματισμό νέας κυβέρνησης, που θα θέσει τέρμα στις εμφύλιες συγκρούσεις που μαίνονται εδώ και 14 χρόνια στη Λιβερία.


Κυριακή 24 Αυγούστου 2003 - 23:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση Ισραηλινών στη Γάζα
 

Μεγαλύτερο ρόλο της ΕΕ στην ειρηνευτική διαδικασία ζήτησε ο Παλαιστίνιος ηγέτης

Νέα αιματηρή επίθεση σημειώθηκε από ισραηλινά ελικόπτερα στην πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τρεις πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τα ελικόπτερα έπληξαν ένα αυτοκίνητο που κινούνταν σε παραλιακή οδό, με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων Παλαιστινίων. Τέσσερις ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης βρίσκονται και δύο στελέχη της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης Χαμάς. Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας του Ισραήλ, πρόκειται για τους δράστες πρόσφατων επιθέσεων με όλμους κοντά στη Γάζα, κατά ισραηλινών στόχων.

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού είχε δηλώσει ότι όλα τα μέλη της Χαμάς είναι πιθανοί στόχοι.

Αραφάτ

Νωρίτερα, έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε απευθύνει ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, από την οποία ζήτησε να ασχοληθεί περισσότερο με την ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι ο Γιασέρ Αραφάτ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Χαβιέρ Σολάνα και τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, ζητώντας την προώθηση του λεγόμενου οδικού χάρτη.

Στο μεταξύ, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι το Ισραήλ απέρριψε πρόταση της Παλαιστινιακής Αρχής για κατάπαυση του πυρός και επανέλαβε ότι προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου είναι η εξάρθρωση των ισλαμικών οργανώσεων.

Κατάρρευση εκεχειρίας

Οι παλαιστινιακές ισλαμικές οργανώσεις ανακάλεσαν την επτά εβδομάδων κατάπαυση του πυρός που είχαν εξαγγείλει μετά το θάνατο ηγετικού στελέχους της οργάνωσης Χαμάς, την Πέμπτη.

Οι Ισραηλινοί δήλωσαν ότι η επίθεση ήρθε ως απάντηση στην επίθεση αυτοκτονίας την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι.

Το Σάββατο οι παλαιστινιακές δυνάμεις προέβησαν σε μεγάλο αριθμό συλλήψεων, σε μια κίνηση ενδεικτική της άυξησης των μέτρων ασφαλείας, αφού έκλεισαν τις σήραγγες οπό όπου γίνεται η παράνομη διακίνηση όπλων από την Αίγυπτο προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Φατάχ και μέτρα ασφαλείας

Την ίδια ώρα, η παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ ασκεί πιέσεις ώστε να ανατεθεί στο στέλεχός της, Νασέρ Γιουσέφ, η εποπτεία των θεμάτων ασφαλείας.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, η πρόταση, που έχει και την υποστήριξη του κ.Αραφάτ, θεωρείται ευθεία υπονόμευση του παλαιστινίου πρωθυπουργού, Μαχμούντ Αμπάς.


Κυριακή 24 Αυγούστου 2003 - 23:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Έξαρση συγκρούσεων σε όλα τα μέτωπα
 

Οι ξένες δυνάμεις δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια στο Ιράκ σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό

Ισχυρή έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού με γκαζάκι σημειώθηκε έξω από την κατοικία ενός από τους πιο σημαντικούς μουσουλμάνους κληρικούς των σιιτών, στην ιερή πόλη της Νατζάφ, στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Συμβούλιο της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράκ, η κύρια σιιτική οργάνωση, ο αγιατολάχ Σαγιέντ Μουχάμαντ Σαίντ αλ Χακίμ, τραυματίστηκε ελαφρά, ωστόσο δύο από τους σωματοφύλακές του σκοτώθηκαν, ενώ δέκα ακόμα άτομα τραυματίστηκαν.

Ο αγιατολάχ Αλ Χακίμ, συγγενής του επικεφαλής του Συμβουλίου, είχε λάβει μεγάλο αριθμό απειλών για τη ζωή του, ενώ σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης, οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί να του προσφέρουν ειδική προστασία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, η δολοφονική αποπειρα είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με τιςέριδες που έχουν προκύψει για την ανάληψη των ηγετικών ρόλων εντός της κοινότητας των σιιτών.

Διαδηλώσεις στο Κιρκούκ

Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο μέτωπο, σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των κοινοτήτων των Κούρδων και των Τουρκομάνων του βορείου Ιράκ, στο Κιρκούκ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, δύο Τουρκομάνοι αστυνομικοί συνελήφθησαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Τοπικοί αξιωματούχοι πάντως χαρακτήρισαν το επεισόδιο μεμονωμένο.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για το θάνατο ομοεθνών τους στην πόλη Τουζ Κουρμάτου, νότια του Κιρκούκ, την Παρασκευή. Από τις συμπλοκές στη μικρή αυτή πόλη, μεταξύ Κούρδων και Τουρκομάνων, τουλάχιστον επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Δύο από τα θύματα έπεσαν νεκρά από τα πυρά αμερικανών στρατιωτών που επενέβησαν για να τερματίσουν τις συμπλοκές.

Αποστολή στην Αίγυπτο

Αντιπροσωπεία του κυβερνώντος συμβουλίου του Ιράκ μετέβη στο Κάιρο για συνομιλίες με την κυβέρνηση της Αιγύπτου και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Θέμα των συνομιλιών θα είναι ο ρόλος του Ιράκ μέσα στον Αραβικό Σύνδεσμο μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Πάντως, ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν αναγνωρίζουν ως νόμιμη την κυβέρνηση του συμβουλίου, η οποία ξέρει να προασπίζεται τα συμφέροντα των Ιρακινών πολιτών.

Διεθνής Ερυθρός Σταυρός

Μείωση των αποστολών του στο Ιράκ ανακοίνωσε, επίσης, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός φοβούμενος τυχόν νέες επιθέσεις κατά του προσωπικού του. Το προσωπικό που θα μείνει στη βαγδάτη δε θα ξεπερνά τα 50 άτομα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του οργανισμού, η βία επεκτείνεται σε όλη τη χώρα, της οποίας την ασφάλεια δεν μπορούν να εγγυηθούν οι Αμερικανοί.


Κυριακή 24 Αυγούστου 2003 - 21:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση Ισραηλινών στη Γάζα
 

Μεγαλύτερο ρόλο της ΕΕ στην ειρηνευτική διαδικασία ζήτησε ο Παλαιστίνιος ηγέτης

Νέα αιματηρή επίθεση σημειώθηκε απόψε από ισραηλινά ελικόπτερα στην πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τρεις πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τα ελικόπτερα έπληξαν ένα αυτοκίνητο που κινούνταν σε παραλιακή οδό, με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων Παλαιστινίων.

Μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης βρίσκονται και δύο στελέχη της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης Χαμάς. Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού είχε δηλώσει ότι όλα τα μέλη της Χαμάς είναι πιθανοί στόχοι.

Αραφάτ

Νωρίτερα, έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε απευθύνει ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, από την οποία ζήτησε να ασχοληθεί περισσότερο με την ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι ο Γιασέρ Αραφάτ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Χαβιέρ Σολάνα και τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, ζητώντας την προώθηση του λεγόμενου οδικού χάρτη.

Στο μεταξύ, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι το Ισραήλ απέρριψε πρόταση της Παλαιστινιακής Αρχής για κατάπαυση του πυρός και επανέλαβε ότι προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου είναι η εξάρθρωση των ισλαμικών οργανώσεων.

Κατάρρευση εκεχειρίας

Οι παλαιστινιακές ισλαμικές οργανώσεις ανακάλεσαν την επτά εβδομάδων κατάπαυση του πυρός που είχαν εξαγγείλει μετά το θάνατο ηγετικού στελέχους της οργάνωσης Χαμάς, την Πέμπτη.

Οι Ισραηλινοί δήλωσαν ότι η επίθεση ήρθε ως απάντηση στην επίθεση αυτοκτονίας την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι.

Το Σάββατο οι παλαιστινιακές δυνάμεις προέβησαν σε μεγάλο αριθμό συλλήψεων, σε μια κίνηση ενδεικτική της άυξησης των μέτρων ασφαλείας, αφού έκλεισαν τις σήραγγες οπό όπου γίνεται η παράνομη διακίνηση όπλων από την Αίγυπτο προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Φατάχ και μέτρα ασφαλείας

Την ίδια ώρα, η παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ ασκεί πιέσεις ώστε να ανατεθεί στο στέλεχός της, Νασέρ Γιουσέφ, η εποπτεία των θεμάτων ασφαλείας.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, η πρόταση, που έχει και την υποστήριξη του κ.Αραφάτ, θεωρείται ευθεία υπονόμευση του παλαιστινίου πρωθυπουργού, Μαχμούντ Αμπάς.


Κυριακή 24 Αυγούστου 2003 - 21:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Αρνείται τη δολοφονία αντιπάλου του ο Μιλόσεβιτς
 

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δικάζεται στη Χάγη για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου

Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που δικάζεται στη Χάγη με τις κατηγορίες της γενοκτονίας και των εγκλημάτων πολέμου, απέστειλε γράμμα σε σερβική εφημερίδα, με το οποίο αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στη δολοφονία ενός πολιτικού του αντιπάλου.

Στο εξασέλιδο χειρόγραφο, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Βεσέρνιε Νοβόστι, ο κ. Μιλόσεβιτς σημειώνει ότι ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας, Ιβάν Στάμπολιτς, που εξαφανίστηκε πριν από τρία χρόνια και το πτώμα του οποίου βρέθηκε στις αρχές του χρόνου, ήταν ένας "ξεχασμένος" πολιτικός, που δεν ενδιέφερε κανέναν.

Επίσης, αρνείται ότι είχε διασυνδέσεις με τους δολοφόνους του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς ή οποιαδήποτε ανάμιξη στις αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας του αντιπάλου πολιτικού ηγέτη, Βουκ Ντράσκοβιτς.


Σάββατο 23 Αυγούστου 2003 - 21:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Έξαρση των φυλετικών συγκρούσεων
 

Συνολικά 11 Βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τις αρχές Μαΐου στη Βασόρα

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια απόπειρας δολοφονίας του αγιατολάχ Σεγέντ Μοχάμαντ Σαΐντ στην ιερή πόλη του Ιράκ, Νατζάφ.

Το Ανώτατο Συμβούλιο της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράκ ανακοίνωσε ότι ο ανώτατος κληρικός υπέστη ελαφρά τραύματα, αλλά νεκροί είναι οι δύο σωματοφύλακές του και ο οδηγός του αυτοκινήτου του.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, άλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Διαδηλώσεις στο Κιρκούκ

Σφοδρές συγκούσεις μεταξύ των κοινοτήτων των Κούρδων και των Τουρκομάνων του βορείου Ιράκ ξέσπασαν στο Κιρκούκ κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, δύο Τουρκομάνοι αστυνομικοί συνελήφθησαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Τοπικοί αξιωματούχοι πάντως χαρακτήρισαν το επεισόδιο μεμονωμένο.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για το θάνατο ομοεθνών τους στην πόλη Τουζ Κουρμάτου, νότια του Κιρκούκ, την Παρασκευή. Από τις συμπλοκές στη μικρή αυτή πόλη, μεταξύ Κούρδων και Τουρκομάνων, τουλάχιστον επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Δύο από τα θύματα έπεσαν νεκρά από τα πυρά αμερικανών στρατιωτών που επενέβησαν για να τερματίσουν τις συμπλοκές.

Αποστολή στην Αίγυπτο

Αντιπροσωπεία του κυβερνώντος συμβουλίου του Ιράκ μετέβη στο Κάιρο για συνομιλίες με την κυβέρνηση της Αιγύπτου και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Θέμα των συνομιλιών θα είναι ο ρόλος του Ιράκ μέσα στον Αραβικό Σύνδεσμο μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Πάντως, ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν αναγνωρίζουν ως νόμιμη την κυβέρνηση του συμβουλίου, η οποία ξέρει να προασπίζεται τα συμφέροντα των Ιρακινών πολιτών.

Μπρέμερ και ΟΗΕ

Ο Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, δήλωσε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις και οι δολιοφθορές πλήττουν τον ιρακινό λαό και ότι δεν πρόκειται να καθυστερήσουν τις προσπάθειες για ανοικοδόμηση της χώρας.

Πρόσθεσε ότι περισσότεροι από εκατό τρομοκράτες έχουν περάσει στο Ιράκ από χώρες όπως η Συρία, το Σουδάν και η Υεμένη, ενώ άλλοι συνδέονται με την ένοπλη οργάνωση Ανσάρ αλ Ισλάμ, η οποία φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τον κ.Μπρέμερ η ασφάλεια στο Ιράκ έχει τεθεί υπό αναθεώρηση, ενώ εκτίμησε ότι η επίθεση εναντίον του ΟΗΕ την Τρίτη, έχει μεγαλώσει τη θέληση του υπόλοιπου κόσμου να βοηθήσει στο Ιράκ.

Στη Βαγδάτη, εξάλλου, οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών λειτούργησαν και πάλι σήμερα, μετά την επίθεση της Τρίτης που κατέστρεψε το αρχηγείο του Οργανισμού, στεγαζόμενες πλέον σε σκηνές και κοντέινερ.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι η βρετανική πρεσβεία στη Βαγδάτη έχει εκκενωθεί λόγω απειλών για επίθεση, με άγνωστη την ημερομηνία επιστροφής του προσωπικού.

Μείωση των αποστολών του στο Ιράκ ανακοίνωσε, επίσης, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός φοβούμενος τυχόν νέες επιθέσεις κατά του προσωπικού του.


Κυριακή 24 Αυγούστου 2003 - 11:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι Ταλεμπάν αντεπιτίθενται
 

Η ένταση εξακολουθεί να κυριαρχεί στο Αφγανιστάν

Επίθεση κατά των κυβερνητικών δυνάμεων του Αφγανιστάν εξαπέλυσαν μέλη του πρώην ισλαμικού κινήματος των Ταλεμπάν στη νότια Κανταχάρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 στρατιώτες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέτεντ Πρες.

Χθες σε άλλη επίθεση στην επαρχία Ζαμπούλ σκοτώθηκαν πέντε κυβερνητικοί στρατιώτες και τρεις Ταλεμπάν.

Ο διοικητής της επαρχίας, Χαφιζουλάχ Χαν δήλωσε ότι οι στρατιώτες έπεσαν θύματα ενέδρας ενώ βρίσκονταν καθοδόν για την επαρχία, Ντάι Τσουπάν.

Οι επιτιθέμενοι πρέπει να ανήκουν στην ίδια ομάδα των Ταλεμπάν που σκότωσε την περασμένη Παρασκευή δύο στρατι'ωτες στην επαρχία Ουρουζγκάν.

Η αφγανική κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη αυτών των επιθέσεων στο Πακιστάν, το οποίο υποστηρίζει ότι δε λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει τη διεισδύση των Ταλεμπάν από τα πακιστανικά σύνορα προς το Αφγανιστάν.


Κυριακή 24 Αυγούστου 2003 - 11:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Μαζική τροφική δηλητηρίαση
 

Μέσα σε δύο ημέρες εκατοντάδες άνθρωποι στην ανατολική Κίνα έπαθαν τροφική δηλητηρίαση

Τουλάχιστον 400 εργάτες μετανάστες στην ανατολική Κίνα διεκομίσθησαν σε νοσοκομείο με τροφική δηλητηρίαση από το φαγητό της καντίνας στο εργοτάξιο της οικοδομής που εργάζονταν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Τάιμς» του Πεκίνου οι εργάτες υπέστησαν τη δηλητηρίαση κατά τη διάρκεια των εργασιών σε κτίριο στην επαρχία Ζιάνγκσου.

Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση μαζικής τροφικής δηλητηρίασης σε δύο ημέρες στην ίδια επαρχία, όπου 60 φοιτητές του πανεπιστημίου Γιανγκτζού μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο καθώς παρουσιάσαν ενοχλήσεις στο στομάχι και τάση λιποθυμίας.


Κυριακή 24 Αυγούστου 2003 - 11:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκκληση Αραφάτ προς την ΕΕ
 

Μεγαλύτερο ρόλο της ΕΕ στην ειρηνευτική διαδικασία ζήτησε ο Παλαιστίνιος ηγέτης

Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, από την οποία ζήτησε να ασχοληθεί περισσότερο με την ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι ο Γιασέρ Αραφάτ είχε τηλεφωνική επικοινωνίας με τον αντιπρόσωπο της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Χαβιέρ Σολάνα και τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο.

Στο μεταξύ, το γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε ότι το Ισραήλ απέρριψε πρόταση της Παλαιστινιακής Αρχής για κατάπαυση του πυρός και επανέλαβε ότι προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου είναι η εξάρθρωση των ισλαμικών οργανώσεων.

Οι παλαιστινιακές ισλαμικές οργανώσεις ανακάλεσαν την επτά εβδομάδων κατάπαυση του πυρός που είχαν εξαγγείλει μετά το θάνατο ηγετικού στελέχους της οργάνωσης, Χαμάς την Πέμπτη.

Οι Ισραηλινοί δήλωσαν ότι η επίθεση ήρθε ως απάντηση στην επίθεση αυτοκτονίας την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ κατά την οποία σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι.

Το Σάββατο οι παλαιστινιακές δυνάμεις προέβησαν σε μεγάλο αριθμό συλλήψεων, χάρις στην κίνησή τους να κλείσουν όλες τις σήραγγες οπό όπου γίνεται η παράνομη διοχέτευση όπλων από την Αίγυπτο προς τη Δυτική Όχθη.


Κυριακή 24 Αυγούστου 2003 - 11:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Έρευνα για το θάνατο του παιδεραστή ιερέα
 

Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν κατηγορήσει τον εκλιπόντα ιερέα για σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν παιδιά

Έρευνα για να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε ο έγκλειστος πρώην ιερέας της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές.

Ο ιερέας Τζον Τζόχαν, ο οποίος είχε καταδικαστεί για το βιασμό παιδιών, πέθανε έπειτα από αψιμαχία με συγκρατούμενό του στο σωφρονιστικό κατάστημα της Μασαχουσέτης.

Ο αποθανών εξέτινε ποινή πολυετούς κάθειρξης, η οποία του επεβλήθη πέρυσι για επίθεση σε ανήλικο αγόρι τη δεκαετία του '90.

Περίπου 150 άνθρωποι είχαν τότε αποταθεί στην αμερικανική δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον ιερέας όταν ήταν παιδιά.

Ο αρχιεπίσκοπος της Βοστόνης κατέβαλε τότε το ποσό των δέκα εκατομμυρίων δολαρίων για τη διευθέτηση αυτών των υποθέσεων.


Κυριακή 24 Αυγούστου 2003 - 11:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Μαζική τροφική δηλητηρίαση
 

Μέσα σε δύο ημέρες εκατοντάδες άνθρωποι στην ανατολική Κίνα έπαθαν τροφική δηλητηρίαση

Τουλάχιστον 400 μετανάστες εργάτες στην ανατολική Κίνα διεκομίσθησαν σε νοσοκομείο με τροφική δηλητηρίαση από το φαγητό που κατανάλωσαν στο εστιατόριο του εργοστασίου τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Τάιμς» του Πεκίνου οι εργάτες υπέστησαν τη δηλητηρίαση κατά τη διάρκεια των εργασιών σε κτίριο στην επαρχία Ζιάνγκσου.

Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση μαζικής τροφικής δηλητηρίασης σε δύο ημέρες στην ίδια επαρχία.


Κυριακή 24 Αυγούστου 2003 - 11:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Συγνώμη απαιτεί το Ιράν
 

Στη βομβιστική επίθεση του Μπουένος Άιρες σκοτώθηκαν 84 άνθρωποι

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί ζήτησε από την κυβέρνηση της Βρετανίας να απολογηθεί για τη σύλληψη του Ιρανού πρώην πρεσβευτή στην Αργεντινή, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Ο συλληφθείς Χαντί Σολεϊμανπούρ, ο οποίος σπουδάζει στη Βρετανία, κατηγορείται για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση στο κτίριο της εβραϊκής κοινότητας του πουένος Άιρες το 1994.

Στην εν λόγω βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν 84 άνθρωποι.

Ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι η σύλληψη έχει πολιτικά κίνητρα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει να περάσει η σύλληψη χωρίς καμμία αντίδραση.

Το Σάβββατο το Ιράν ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις οικονομικούς και πολιστιστικούς του δεσμούς με την Αργεντινή.


Κυριακή 24 Αυγούστου 2003 - 12:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Ένα όραμα... 40 ετών
 

Η επετειακή εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη νέας εκστρατείας για τα δικαιώματα των μαύρων

Σαράντα χρόνια συμπληρώθηκαν από τη διάσημη ομιλία «Έχω ένα όραμα» του αγωνιστή της φυλετικής ισότητας και των πολιτικών δικαιωμάτων, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ο γιος του δολοφονηθέντος ηγέτη καταγγέλλει ότι έως σήμερα οι μαύροι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών εξακολουθούν να είναι θύματα προκαταλήψεων και φυλετικών διακρίσεων στο αμερικανικό δικαστικό, εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο Γ΄ εκφώνησε ομιλία παρουσία χιλιάδων ανθρώπων έξω από το Μνημείο του Λίνκολν στην Ουάσινγκτον, από το ίδιο δηλαδή βήμα από όπου ο πατέρας του το 1963 εκφώνησε την ομιλία του.

Οι διοργανωτές της εν λόγω εκδήλωσης επεσήμαναν ότι η ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ του Γ΄ σηματοδοτεί την έναρξη μιας 15μηνης εκστρατείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φυλετικής ανισότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού.

Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζέσι Τζάκσον δήλωσε ότι η ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1963 και η πορεία που ακολούθησε είχε θέσει τη βάση για τον αγώνα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε η πλειοψηφία των μαύρων των ΗΠΑ δεν είχε δικαίωμα ψήφου και ούτε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τα ίδια εστιατόρια, ξενοδοχεία και καταστήματα όπου σύχναζαν οι λευκοί.


Κυριακή 24 Αυγούστου 2003 - 12:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Στις κάλπες η Ρουάντα
 

Εκλογές τη Δευτέρα στη Ρουάντα

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε πραγματοποίησε την τελευταία του προεκλογική του ομιλία πριν από την αυριανή διεξαγωγή των εκλογών στην αφρικανική χώρα.

Ο Πολ Καγκάμε ανήκει στη φυλή των Τούτσι και ανέλαβε την προεδρία της χώρας μετά τη γενοκτονία του 1994, η οποία στοίχισε τη ζωή ενός εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως από την φυλή των Τούτσι.

Στην ομιλία του στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, Κιγκάλι ο Πολ Καγκάμε δήλωσε βέβαιος για την ομαλή διαδικασία των εκλογών αλλά και για την μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες.

Ο βασικός αντίπαλος του Καγκάμε, ο οποίος είναι ο Φαουστίν Τουαγκιραμούνγκου μέλος της φυλής των Χούτου, διαμαρτυρήθηκε για κλίμα εκφοβισμού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις της Ρουάντα συνέλαβαν 12 οπαδούς του υποψηφίου της αντιπολίτευσης με την κατηγορία ότι επιχείρησαν να προκαλέσουν ταραχές μία ημέρα πριν από τις εκλογές.

Οι εκλογές θα είναι οι πρώτες πολυκομματικές προεδρικές εκλογές από την ανεξαρτησία της Ρουάντα από το Βέλγιο το 1962.


Κυριακή 24 Αυγούστου 2003 - 11:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι Ταλεμπάν αντεπιτίθενται
 


Επίθεση κατά των κυβερνητικών δυνάμεων του Αφγανιστάν εξαπέλυσαν μέλη του πρώην ισλαμικού κινήματος των Ταλεμπάν στη νότια Κανταχάρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 στρατιώτες.

Χθες σε άλλη επίθεση στην επαρχία Ζαμούλ σκοτώθηκαν πέντε κυβερνητικοί στρατιώτες και τρεις Ταλεμπάν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.