Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-08-29

  1. 18χρονος πίσω από το διαδικτυακό χάος ;
  2. Κατακραυγή για το μακελλειό στη Νατζάφ
  3. Υπό παραίτηση ο Άλαστερ Κάμπελ
  4. Έρευνα για τον Ντόντι και την Νταϊάνα
  5. Έκρηξη στον Τάφο του Αλί
  6. Κλήρωση που γεννά ελπίδες
  7. Παραιτείται ο Άλαστερ Κάμπελ
  8. Έρευνα για τον Ντόντι
  9. Άνω των 11.000 τα θύματα του καύσωνα
  10. Παραιτείται ο Άλαστερ Κάμπελ
  11. Άνω των 11.000 τα θύματα του καύσωνα
  12. Ιπποπόταμοι υπό εξαφάνιση
  13. Μετά το σκοτάδι,οι επικρίσεις
  14. Έκρηξη στον Τάφο του Αλί
  15. Άνω των 11.000 τα θύματα του καύσωνα
  16. Κόκκινο χαλί για τον Πούτιν
  17. Νέο «όχι» στα φθηνά φάρμακα
  18. Έκρηξη στην Νατζάφ
  19. Έκκληση για εκεχειρία από Αραφάτ
  20. Καταγγελία αστυνομικής αυθαιρεσίας στη Βραζιλία
  21. Αστυνομική πολιορκία στην πΓΔΜ
  22. Νεκρός μέλος της Χαμάς
  23. Η «Αλήθεια» που πληγώνει το Περού
  24. Νεκρός μέλος της Χαμάς
  25. Προσωρινή λήξη συνομιλιών στο Πεκίνο
  26. Συσκότιση προκαλεί κομφούζιο στο Λονδίνο
  27. Ο Σολάνα στο Ιράν
  28. Δραματικά ντοκουμέντα από την 11η Σεπτεμβρίου

Σάββατο 30 Αυγούστου 2003 - 00:16 ('Ωρα Λονδίνου)
18χρονος πίσω από το διαδικτυακό χάος ;
 

Ο ιός Blaster προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στους χρήστες του Ίντερνετ ανά τον κόσμο

Οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν 18χρονο Αμερικανό που φέρεται ως δημιουργός ενός εκ των ψηφιακών ιών που εμφανίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και εξαπλώθηκαν ταχύτατα, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα σε εκατομμύρια χρήστες του 'Ιντερνετ ανά τον κόσμο.

Κατά το κατηγορητήριο, ο 18χρονος Τζέφρι Λι Πάρσον δεν ήταν μεν ο «ιθύνων νους» του πρωτότυπου ιού με την ονομασία Μπλάστερ (Blaster), αλλά θεωρείται υπεύθυνος για την δημιουργία και την εξάπλωση στο Διαδίκτυο μιας εξίσου επικίνδυνης παραλλαγής του.

Όπως δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του Σιάτλ, Τζον μακ Κέι, η σύλληψη του Πάρσον θεωρείται σημαντικό βήμα για την ανεύρεση του δημιουργού του Blaster.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας πληροφορικής Symantec, ο εν λόγω ιός και οι παραλλαγές του «μόλυναν» πάνω από 500.000 υπολογιστές σε όλο τον κόσμο.

Κατ' οίκον περιορισμός

Ο Πάρσον εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου στην πολιτεία της Μινεσότα και στη συνέχεια τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό μέχρι την ακροαματική διαδικασία που θα λάβει χώρα τον επόμενο μήνα.

Ο δικαστής αποφάνθηκε ότι ο 18χρονος μπορεί να φεύγει από το σπίτι για να παρακολουθεί τα μαθήματά του στο σχολείο και να πηγαίνει στο γιατρό.

Του απαγόρευσε όμως να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο και κατάσχεσε τους υπολογιστές του.

Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος για τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, ο Πάρσον αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και δέκα ετών, ενώ θα του επιβληθεί και χρηματικό πρόστιμο της τάξης των 250.000 δολαρίων.


Σάββατο 30 Αυγούστου 2003 - 00:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατακραυγή για το μακελλειό στη Νατζάφ
 

Η έκρηξη σημειώθηκε μετά το τέλος των προσευχών της Παρασκευής

Διεθνής ήταν η κατακραυγή για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στον στον Τάφο του Αλί στην πόλη Νατζάφ του Ιράκ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων.

Το μακελλειό προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη σε έναν από τους ιερότερους τόπους λατρείας των σιιτών μουσουλμάνων, καθώς οι πιστοί απομακρύνονταν από τον Τάφο του Αλί μετά το τέλος των προσευχών της Παρασκευής.

Μεταξύ των νεκρών είναι και ο ανώτατος κληρικός των σιιτών, αγιατολά Μοχάμαντ Μπακέρ αλ Χακίμ, ο οποίος έχασε τη ζωή του τη στιγμή που κήρυττε.

Δηλώσεις Μπους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους καταδίκασε την «αποτρόπαιη» επίθεση και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στον εντοπισμό των υπευθύνων.

«Πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια που στράφηκε όχι μόνο εναντίον ενός εξέχοντος θρησκευτικού ηγέτη, αλλά και εναντίον των ελπίδων του ιρακινού λαού για ελευθερία, ειρήνη και συμφιλίωση», κατέληξε το ανακοινωθέν που εξέδωσε ο κ. Μπους από το ράντσο του στο Κρόφορντ του Τέξας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο έκανε λόγο για «μηδενιστική τρομοκρατία» και παραλλήλισε την ενέργεια με τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη πριν από μια εβδομάδα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν από την πλευρά του κάλεσε όλες τις ομάδες του Ιράκ να απόσχουν από πράξεις βίας και επανέλαβε ότι «μόνο μια αξιόπιστη, διάφανη πολιτική διαδικασία που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές μπορεί να αποκαταστήσει την τάξη και την σταθερότητα στο Ιράκ».

Καταγγελίες σιιτών

Οι σιίτες μουσουλμάνοι καταγγέλλουν ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται σουνίτες μουσουλμάνοι οπαδοί του πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Η Νατζάφ θεωρείται ιερή πόλη των σιιτών μουσουλμάνων και δεν είναι λίγοι οι σιίτες κληρικοί, οι οποίοι έχουν γίνει στο παρελθόν στόχος επίθεσης.

Πριν από πέντε ημέρες εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη έξω από την οικία ανώτατου κληρικού της πόλης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι τρεις σωματοφυλακές του.


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 21:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπό παραίτηση ο Άλαστερ Κάμπελ
 

Σε λίγες εβδομάδες ο Άλαστερ Κάμπελ θα εγκαταλεiψει τη θέση του διευθυντή επικοινωνίας του πρωθυπουργού

Την παραίτησή του πρόκειται να υποβάλει ο Άλαστερ Κάμπελ από διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου.

Αν και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία η παραίτησή του θα τεθεί σε ισχύ, ανακοινώθηκε ήδη το όνομα του διαδόχου του που θα χειρίζεται την επικοινωνιακή στρατηγική της Ντάουνινγκ Στριτ.


Ο Ντέιβιντ Χιλ, εν αναμονή διάδοχος του Άλαστερ Κάμπελ
Πρόκειται για τον κ. Ντέιβιντ Χιλ, εκπρόσωπο τύπου των Εργατικών κατά τις εκλογές του 1997 και πρώην σύμβουλο του πάλαι ποτέ αντιπροέδρου του κόμματος των Εργατικών, Ρόι Χάτερσλι.

Από το γραφείο του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, έγινε ακόμα γνωστό ότι ο κ. Χιλ θα λειτουργήσει εντός νέου επικοινωνιακού πλαισίου, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Το παρασκήνιο

Η παραμονή του Άλαστερ Κάμπελ στη θέση του επικεφαλής επικοινωνιών του πρωθυπουργού τέθηκε εν αμφιβόλω από την ημέρα που δόθηκε στη δημοσιότητα το όνομα του εκλιπόντος καθηγητή και συμβούλου της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Κέλι ως η πηγή για το επίμαχο ρεπορτάζ του BBC για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Ο Άλαστερ Κάμπελ την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε στην δικαστική επιτροπή Χάτον, η οποία διερευνά τις συνθήκες που οδήγησαν τον καθηγητή στην κατά τα φαινόμενα αυτοκτονία του.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η παραίτησή του δεν σχετίζεται με την έρευνα του δικαστή Χάτον, καθώς επρόκειτο για απόφαση που είχε ληφθεί αρκετούς μήνες πριν.

«Στις 7 Απριλίου του τρέχοντος έτους είχαμε ανακοινώσει ότι οπωσδήποτε θα εγκατέλειπα τη θέση μου αυτό το καλοκαίρι. Απλά σήμερα ενημέρωσα επισήμως τον πρωθυπουργό για την απόφασή μου να παραιτηθώ», ανέφερε η δήλωση του κ. Κάμπελ που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Ο Άλαστερ Κάμπελ δήλωσε ότι η οικογένειά του έχει πληρώσει το τίμημα του αξιώματός του στην κυβέρνηση.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού διευκρίνισε επίσης ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα αποχωρήσει από τη θέση της στη Ντάουνινγκ Στριτ και η σύντροφός του, Φιόνα Μίλερ, συνεργάτιδα της Σερί Μπλερ.

Ανταλλαγή φιλοφρονήσεων


(Ο 'Αλαστερ Κάμπελ) ήταν και θα παραμείνει ένας καλός φίλος
Τόνι Μπλερ, πρωθυπουργός της Βρετανίας
Ο κ. Κάμπελ είπε: «Ήταν τεράστιο προνόμιο να εργάζομαι τόσο στενά στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση για έναν άνθρωπο, τον οποίο πιστεύω ότι η ιστορία θα το κρίνει ως έναν από τους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές που πέρασαν από το αξίωμα του πρωθυπουργού».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ανταπέδωσε: «ο Άλαστερ Κάμπελ ήταν ένας ικανότατος, θαρραλέος και πιστός υπηρέτης των ιδανικών του, αφιερωμένος στα ιδανικά αυτής της χώρας. Ήταν και θα παραμείνει ένας καλός φίλος».

Το μέλλον

Όσον αφορά τα μελλοντικά του σχέδια ο Άλαστερ Κάμπελ υποστήριξε ότι δεν θα επιθυμούσε να αναλάβει κάποια «δουλειά με μεγάλες ευθύνες» αλλά υπογράμμισε ότι θα ήθελε να συνεχίσει να γράφει ομιλίες.

Άφησε πάντως ανοιχτό και το ενδεχόμενο επιστροφής του στο πολιτικό προσκήνιο, λέγοντας ότι «η πολιτική είναι το πάθος της ζωής μου και θα συνεχίσω να προωθώ με όποιο τρόπο μπορώ τα πολιτικά μου πιστεύω».


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 15:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Έρευνα για τον Ντόντι και την Νταϊάνα
 

Ο Ντόντι Αλ Φαγέντ και πριγκίπισσα Νταϊάνα απεβίωσαν τον Αύγουστο του 1997

Δικαστική έρευνα πρόκειται να διεξαχθεί για τις συνθήκες του θανάτου του Ντόντι Αλ Φαγέντ και της πριγκίπισσας Νταϊάνα, οι οποίοι απεβίωσαν σε τροχαίο δυστύχημα πριν από έξι χρόνια στο Παρίσι.

Ο πατέρας του εκλιπόντος Μοχάμαντ Αλ Φαγέντ και ιδιοκτήτης του εμπορικού πολυκαταστήματος Χάρολντς στο Λονδίνο, προΐσταται εδώ και χρόνια για την έναρξη εκστρατείας για τη διεξαγωγή δημόσιας έρευνας.


Οι γαλλικές αρχές διεξήγαγαν τις έρευνες για το θάνατο της Νταϊάνα
Οι έρευνες των γαλλικών αρχών κατέληξαν στο πόρισμα ότι την ευθύνη για το δυστύχημα έφερε ο οδηγός του οχήματος, ο οποίος απεδείχθη ότι οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης.

Η καθυστέρηση των ερευνών αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες, εκ των οποίων ο πιο σημαντικός θεωρείται το ό,τι η αστυνομία δεν είχε ολοκληρώσει την έρευνά της.


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 17:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη στον Τάφο του Αλί
 

Η έκρηξη σημειώθηκε μετά το τέλος των προσευχών της Παρασκευής

Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη στον Τάφο του Αλί στην Νατζάφ του Ιράκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έως και 80 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες.

Νεκρός είναι ο ανώτατος κληρικός των σιιτών, αγιατολά Μοχάμαντ Μπακέρ αλ Χακίμ, ο οποίος απεβίωσε την ώρα που κήρυττε.

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο ανιψιός του αποθανόντος.

Ο Μοχάμαντ Μπακέρ αλ Χακίμ επέστρεψε στην Νατζάφ έπειτα από τρεις μήνες έπειτα από 12ετή εξορία.

Οι σιίτες μουσουλμάνοι καταγγέλλουν ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται σουνίτες μουσουλμάνοι οπαδοί του πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα από τους ιερότερους τόπους λατρείας των σιιτών μουσουλμάνων, καθώς οι πιστοί απομακρύνονταν από τον Τάφο του Αλί μετά το τέλος των προσευχών της Παρασκευής.

Η Νατζάφ θεωρείται ιερή πόλη των σιιτών μουσουλμάνων και δεν είναι λίγοι οι σιίτες κληρικοί, οι οποίοι έχουν γίνει στο παρελθόν στόχος επίθεσης.

Πριν από πέντε ημέρες εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη έξω από την οικία ανώτατου κληρικού της πόλης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι τρεις σωματοφυλακές του.

Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ υποστήριξε ότι η επίθεση αποδεικνύει ότι «οι εχθροί του νέου Ιράκ είναι αποφασισμένοι για την καταστροφή της χώρας».


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 15:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Κλήρωση που γεννά ελπίδες
 

Στιγμιότυπο μετά την εφετινή «στέψη» της πρωταθλήτριας Ευρώπης Μίλαν

Δύσκολα αλλά όχι ανυπέρβλητα χαρακτηρίζονται τα εμπόδια που έριξε στο δρόμο των ελληνικών ομάδων η κλήρωση της φάσης των ομίλων, στα πλαίσια του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός καλείται να αναμετρηθεί με την περσινή φιναλίστ του θεσμού, Γιουβέντους, τη Γαλατάσαραϊ που αποτελεί τον κορμό της εθνικής Τουρκίας και την ισπανική Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Ο δευτεραθλητής Παναθηναϊκός θα ταξιδέψει δύο φορές προς τη Βρετανία, αντιμετωπίζοντας τη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, και τους πρωταθλητές Σκωτίας Ρέιντζερς, ενώ τον όμιλο συμπληρώνει η Στουτγάρδη.

Η ΑΕΚ στον όμιλό της αντιμετωπίζει την ισπανική Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, την πρωταθλήτρια Ολλανδίας PSV Αϊντχόβεν και τη Μονακό, ομάδα του παλαιού της παίκτη Άκη Ζήκου.

Αναλυτικά οι οκτώ όμιλοι:

1ος όμιλος: Mπάγερν Μονάχου, Λυών, Σέλτικ Γλασκώβης, Άντερλεχτ.

2ος όμιλος: Άρσεναλ, Ίντερ Μιλάνου, Δυναμό Κιέβου, Λοκομοτίβ Μόσχας.

3ος όμιλος: Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Αϊντχόβεν, ΑΕΚ, Μονακό.

4ος όμιλος: Γιουβέντους, Γαλατασαράϊ, Ολυμπιακός Πειραιώς, Ρεάλ Σοσιεδάδ.

5ος όμιλος: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Παναθηναϊκός, Ρέιντζερς Γλασκώβης, Στουτγάρδη.

6ος όμιλος: Ρεάλ Μαδρίτης, Πόρτο, Μαρσέιγ, Παρτιζάν Βελιγραδίου.

7ος όμιλος: Λάτσιο, Τσέλσι, Σπάρτα Πράγας, Μπεσίκτας.

8ος όμιλος: Μίλαν(κάτοχος του τίτλου), Θέλτα Βίγκο, Άγιαξ, Μπριζ.

Από κάθε όμιλο θα προκριθούν στην επόμενη φάση οι δύο πρώτες ομάδες, μετά από διπλούς αγώνες που ξεκινούν στις 16 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 10 Δεκεμβρίου.

Η επόμενη φάση των φάση των «16» θα διεξαχθεί με νοκ-άουτ αναμετρήσεις (εντός-εκτός) τις ημερομηνίες 24/25 Φεβρουαρίου-9/10 Μαρτίου.

Οι πρώτες δηλώσεις των προπονητών

Μετά την κλήρωση, ο προπονητής του Ολυμπιακού Όλεγκ Προτάσοφ δήλωσε: «Είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να πραγματοποιήσει ο Ολυμπιακός μια καλή πορεία στην Ευρώπη. Φέτος θέλουμε το κάτι παραπάνω και στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο τεχνικός του Παναθηναϊκού Ιτζάκ Σουμ υπογράμμισε ότι όλοι οι αντίπαλοι του ομίλου του είναι πολύ καλοί αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι παίκτες του θα αποδώσουν καλό ποδόσφαιρο και θα προσπαθήσουν να πάρουν την πρόκριση.

Ενώ ο προπονητής της ΑΕΚ Ντούσαν Μπάγεβιτς επεσήμανε ότι και οι τρεις ομάδες που καλείται να αντιμετωπίσει ο «Δικέφαλος Αετός» είναι δυνατές και έχουν πολύ επικίνδυνο στιλ. Αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε: «Εάν είμαστε αυτοί που μπορούμε, τότε θα έχουμε καλή παρουσία στη διοργάνωση».

Στην πρεμιέρα των αγώνων, ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στο Ολντ Τράφορντ, όπου στις 16 Σεπτεμβρίου θα αντιμετωπίσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Την επόμενη ημέρα, ο Ολυμπιακός ξεκινά τη δύσκολη προσπάθειά του με αντίπαλο τη Ρεάλ Σοσιεδάδ εκτός έδρας, ενώ η ΑΕΚ υποδέχεται στη Λεωφόρο τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.

Εύκολα στο ΟΥΕΦΑ

Εύκολους αντιπάλους έχουν να αντιμετωπίσουν στον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ οι εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο κυπελλούχος Ελλάδος ΠΑΟΚ κληρώθηκε με τη νορβηγική Λιν, ο Νέος Πανιώνιος με τη δανική Νορτζέλαντ και ο Άρης με τη μολδαβική Ζιμπρού.


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 15:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραιτείται ο Άλαστερ Κάμπελ
 

Άγνωστο πότε αλλά σύντομα ο Άλαστερ Κάμπελ θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση

Την παραίτησή του πρόκειται να υποβάλει ο Άλαστερ Κάμπελ από διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία της παραίτησής του.

«Στις 7 Απριλίου του τρέχοντος έτους είχαμε ανακοινώσει ότι οπωσδήποτε θα εγκατέλειπα τη θέση μου αυτό το καλοκαίρι. Απλά σήμερα ενημέρωσα επισήμως τον πρωθυπουργό για την απόφασή μου να παραιτηθώ», ανέφερε η δήλωση του κ. Κάμπελ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Ο Άλαστερ Κάμπελ δήλωσε ότι η οικογένειά του έχει πληρώσει το τίμημα του αξιώματός του στην κυβέρνηση.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού διευκρίνισε επίσης ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση και η σύζυγός του, Φιόνα Μίλερ.

Απένημαν τα εύσημα

Ο κ. Κάμπελ είπε: «Ήταν τεράστιο προνόμιο να εργάζομαι τόσο στενά στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση για έναν άνθρωπο, τον οποίο πιστεύω ότι η ιστορία θα το κρίνει ως έναν από τους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές που πέρασαν από το αξίωμα του πρωθυπουργού».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ανταπέδωσε: «ο Άλαστερ Κάμπελ ήταν ένας ικανότατος, θαρραλέος και πιστός υπηρέτης των ιδανικών του, αφιερωμένος στα ιδανικά αυτής της χώρας. Ήταν και θα παραμείνει ένας καλός φίλος».

Το μέλλον

Όσον αφορά τα μελλοντικά του σχέδια ο Άλαστερ Κάμπελ υποστήριξε ότι δεν θα επιθυμούσε να αναλάβει κάποια «δουλειά με μεγάλες ευθύνες» αλλά υπογράμμισε ότι θα ήθελε να συνεχίσει να γράφει ομιλίες.

Η παραμονή του Άλαστερ Κάμπελ στο αξίωμα του επικεφαλής επικοινωνιών του πρωθυπουργού τέθηκε εν αμφιβόλω από την ημέρα που δόθηκε στη δημοσιότητα το όνομα του εκλιπόντος καθηγητή και συμβούλου της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Κέλι ως η πηγή για το επίμαχο ρεπορτάζ του BBC για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Ο Άλαστερ Κάμπελ την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε στην δικαστική επιτροπή Χάτον, η οποία διερευνά τις συνθήκες που οδήγησαν τον καθηγητή στην κατά τα φαινόμενα αυτοκτονία του.


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 15:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Έρευνα για τον Ντόντι
 

Ο Ντόντι Αλ Φαγέντ και πριγκίπισσα Νταϊάνα απεβίωσαν τον Αύγουστο του 1997

Δικαστική έρευνα πρόκειται να διεξαχθεί για τις συνθήκες του θανάτου του Ντόντι Αλ Φαγέντ, ο οποίος απεβίωσε μαζί με την πριγκίπισσα Νταϊάνα της Ουαλίας σε τροχαίο δυστύχημα πριν από έξι χρόνια στο Παρίσι.

Ο πατέρας του εκλιπόντος Μοχάμαντ Αλ Φαγέντ και ιδιοκτήτης του εμπορικού πολυκαταστήματος Χάρολντς στο Λονδίνο, προΐσταται εδώ και χρόνια για την έναρξη εκστρατείας για τη διεξαγωγή δημόσιας έρευνας.


Οι γαλλικές αρχές διεξήγαγαν τις έρευνες για το θάνατο της Νταϊάνα
Οι έρευνες των γαλλικών αρχών κατέληξαν στο πόρισμα ότι την ευθύνη για το δυστύχημα έφερε ο οδηγός του οχήματος, ο οποίος απεδείχθη ότι οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης.

Σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η έναρξη δικαστικής έρευνας για τις συνθήκες του θανάτου της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Η καθυστέρηση των ερευνών αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες, εκ των οποίων ο πιο σημαντικός θεωρείται το ό,τι η αστυνομία δεν είχε ολοκληρώσει την έρευνά της.


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 10:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Άνω των 11.000 τα θύματα του καύσωνα
 

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε τον Αύγουστο στα νεκροτομεία της Γαλλίας

Έως και 11.435 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου από το άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα που έπληξε της Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Τις πρώτες δύο εβδομάδες του Αυγούστου ο υδράργυρος είχε αγγίξει τους 40ο βαθμούς Κελσίου, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση του ποσοστού των θανάτων για την εν λόγω εποχή.

Η σημερινή ανακοίνωση για τον αριθμό των θυμάτων του καύσωνα είναι η πρώτη επίσημη καταμέτρηση του κράτους.

«Πρόκειται για προσωρινά στοιχεία, αλλά το χρέος μας απέναντι στην αλήθεια μάς υποχρέωσε να προβούμε στην άμεση ενημέρωση των πολιτών», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ζαν Φρανσουά Ματεΐ.

Οι εκτιμήσεις, πάντως, ενός εκ των μεγαλύτερων γραφείων κηδειών της Γαλλίας για τον αριθμό των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές της κυβέρνησης.

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση της Γαλλίας έγινε αποδέκτης βαρύτατων καταγγελιών για τον αναποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης τόσο από τον ιατρικό κόσμο της Γαλλίας όσο και από την αντιπολίτευση.


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 15:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραιτείται ο Άλαστερ Κάμπελ
 

Άγνωστο πότε αλλά σύντομα ο Άλαστερ Κάμπελ θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση

Την παραίτησή του πρόκειται να υποβάλει ο Άλαστερ Κάμπελ από διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία της παραίτησής του.

«Στις 7 Απριλίου του τρέχοντος έτους είχαμε ανακοινώσει ότι οπωσδήποτε θα εγκατέλειπα τη θέση μου αυτό το καλοκαίρι. Απλά σήμερα ενημέρωσα επισήμως τον πρωθυπουργό για την απόφασή μου να παραιτηθώ», ανέφερε η δήλωση του κ. Κάμπελ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Ο Άλαστερ Κάμπελ δήλωσε ότι η οικογένειά του έχει πληρώσει το τίμημα του αξιώματός του στην κυβέρνηση.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού διευκρίνισε επίσης ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση και η σύζυγός του, Φιόνα Μίλερ.

Όσον αφορά τα μελλοντικά του σχέδια ο Άλαστερ Κάμπελ υποστήριξε ότι δεν θα επιθυμούσε να αναλάβει κάποια «δουλειά με μεγάλες ευθύνες» αλλά υπογράμμισε ότι θα ήθελε να συνεχίσει να γράφει ομιλίες.

Η παραμονή του Άλαστερ Κάμπελ στο αξίωμα του επικεφαλής επικοινωνιών του πρωθυπουργού τέθηκε εν αμφιβόλω από την ημέρα που δόθηκε στη δημοσιότητα το όνομα του εκλιπόντος καθηγητή και συμβούλου της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Κέλι ως η πηγή για το επίμαχο ρεπορτάζ του BBC για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Ο Άλαστερ Κάμπελ την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε στην δικαστική επιτροπή Χάτον, η οποία διερευνά τις συνθήκες που οδήγησαν τον καθηγητή στην κατά τα φαινόμενα αυτοκτονία του.


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 10:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Άνω των 11.000 τα θύματα του καύσωνα
 

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε τον Αύγουστο στα νεκροτομεία της Γαλλίας

Έως και 11.435 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου από το άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα που έπληξε της Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Τις πρώτες δύο εβδομάδες του Αυγούστου ο υδράργυρος είχε αγγίξει τους 40ο Κελσίου, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση του ποσοστού των θανάτων για την εν λόγω εποχή.

Η σημερινή ανακοίνωση για τον αριθμό των θυμάτων του καύσωνα είναι η πρώτη επίσημη καταμέτρηση του κράτους.

«Πρόκειται για προσωρινά στοιχεία, αλλά το χρέος μας απέναντι στην αλήθεια μάς υποχρέωσε να προβούμε στην άμεση ενημέρωση των πολιτών», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ζαν Φρανσουά Ματεΐ.

Οι εκτιμήσεις, πάντως, ενός εκ των μεγαλύτερων γραφείων κηδειών της Γαλλίας για τον αριθμό των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές της κυβέρνησης.

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση της Γαλλίας έγινε αποδέκτης βαρύτατων καταγγελιών για τον αναποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης τόσο από τον ιατρικό κόσμο της Γαλλίας όσο και από την αντιπολίτευση.


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 14:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιπποπόταμοι υπό εξαφάνιση
 

Ο εμφύλιος πόλεμος έχει αποδεκατίσει τον πληθυσμό των ιπποπόταμων

Έκκληση για τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας των ιπποπόταμων απηύθυνε ο διεθνής οργανισμός για την προστασία του περιβάλλοντος, «Ταμείο για τη Φύση» (WWF).

Έρευνα, η οποία διεξήχθη στο εθνικό πάρκο Βιρούνγκα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, απεκάλυψε ότι στην περιοχή έχουν απομείνει 1.300 ιπποπόταμοι.

Αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία 30 χρόνια ο αριθμός των ιπποπόταμων έχει μειωθεί κατά 95%.

Η απότομη μείωση οφείλεται στην μεγάλη ζήτηση των δοντιών του ζώου, τα οποία πωλούνται στο παράνομο εμπόριο ελεφαντοστού.

Οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος μόλις πρόσφατα απέκτησαν πρόσβαση στο εθνικό πάρκο Βιρούνγκα, το οποίο έχει υποστεί σοβαρές φθορές εξαιτίας των εθνοτικών συγκρούσεων στην αφρικανική χώρα.

Η οργάνωση Ταμείο για τη Φύση υποστηρίζει ότι η συρρίκνωση του πληθυσμού των ιπποπόταμων επηρεάζει τον πληθυσμό των ψαριών στα ύδατα της περιοχής και ως εκ τούτου έχει επίσης επιπτώσεις σημαντικές στην τοπική οικονομία, η οποία βασίζεται κατά κύριο λόγο στην αλιεία.


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 14:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Μετά το σκοτάδι,οι επικρίσεις
 

Κλειστοί και το πρωί κάποιοι σταθμοί στον υπόγειο του Λονδίνου

Στο στόχαστρο βρίσκεται η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης Μπλερ, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο των μέσων μαζικής μεταφοράς.

«Το χάος, το οποίο προκάλεσαν σε ένα μεγάλο μέρος του νότιου και κεντρικού Λονδίνου, δυο απλές αλλά απανωτές βλάβες στον σταθμό ηλεκτροδότησης του Γουίμπλετον, ήταν μια ακόμα απόδειξη ότι η ιδιωτικοποιήσεις έχουν και όρια», επισημαίνουν πολλές βρετανικές εφημερίδες.


Ο υπόγειος των ανακοινώσεων και των καθυστερήσεων
Παρά το καθ΄ όλα εύλογο επιχείρημα της διεύθυνσης του Εθνικού Δικτύου ότι η βλάβη που προκάλεσε το χθεσινό χάος ήταν βλάβη ρουτίνας, ο δήμαρχος του Λονδίνου Κεν Λιβινγκστον, ο οποίος αντιτίθεται σθεναρά στην ιδιωτικοποίηση του μετρό, θεωρεί ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί και πως προβλήματα σαν το χθεσινό θα πολλαπλασιασθούν αν δεν αυξηθούν οι επενδύσεις στις ιδιωτικοποιημένες εταιρείες κοινής ωφελείας.

«Λυπούμαι αλλά δεν είναι αρκετά. Δεν αρκεί να πούμε ότι αν δύο βλάβες συμβούν σχεδόν ταυτόχρονα το σύστημα θα καταρρεύσει, αλλά να φροντίσουμε να μη ξανασυμβούν. Σκεφθείτε αν είχαμε μπλάκαουτ κατά την διάρκεια του καύσωνα. Θα θρηνούσαμε θύματα», δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου.

Με το πόδια στον υπόγειο

Η διακοπή ρεύματος είχε σαν αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του υπογείου σιδηροδρόμου με αποτέλεσμα οι επιβάτες να αναγκάζονται να περπατούν μέσα στις στοές του για να φθάσουν στον πιο κοντινό σταθμό.

Κάτι που δεν θα είχε συμβεί αν λειτουργούσε ακόμα το δίκτυο ηλεκτροδότησης του μετρό.

Το μετρό του Λονδίνου είχε δική του παροχή ηλεκτρικού, γεγονός που το έκανε να λειτουργεί ακόμα και στην διάρκεια των βομβαρδισμών του Λονδίνου τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πέρυσι, η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ πήρε την απόφαση να κλείσει οριστικά τον σταθμό ηλεκτροδότησης του μετρό.


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 13:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη στον Τάφο του Αλί
 

Η έκρηξη σημειώθηκε μετά το τέλος των προσευχών της Παρασκευής

Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη στον Τάφο του Αλί στην Νατζάφ του Ιράκ, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων.

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι ο επικεφαλής των σιιτών μουσουλμάνων, Μοχάμαντ Μπακέρ αλ Χακίμ είναι νεκρός.

Την είδηση επιβεβαίωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο ανιψιός του αποθανόντος.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα από τους ιερότερους τόπους λατρείας των σιιτών μουσουλμάνων, καθώς οι πιστοί απομακρύνονταν από τον Τάφο του Αλί μετά το τέλος των προσευχών της Παρασκευής.

Η Νατζάφ θεωρείται ιερή πόλη των σιιτών μουσουλμάνων και δεν είναι λίγοι οι σιίτες κληρικοί, οι οποίοι έχουν γίνει στο παρελθόν στόχος επίθεσης.

Πριν από πέντε ημέρες εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη έξω από την οικία ανώτατου κληρικού της πόλης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι τρεις σωματοφυλακές του.


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 10:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Άνω των 11.000 τα θύματα του καύσωνα
 

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε τον Αύγουστο στα νεκροτομεία της Γαλλίας

Έως και 11.435 άνθρωβοι έχασαν τη ζωή του το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου από το άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα που έπληξε της Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Τις πρώτες δύο εβδομάδες του Αυγούστου ο υδράργυρος είχε αγγίξει τους 40ο Κελσίου, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση του ποσοστού των θανάτων για την εν λόγω εποχή.

Η σημερινή ανακοίνωση για τον αριθμό των θυμάτων του καύσωνα είναι η πρώτη επίσημη καταμέτρηση του κράτους.

«Πρόκειται για προσωρινά στοιχεία, αλλά το χρέος μας απέναντι στην αλήθεια μάς υποχρέωσε να προβούμε στην άμεση ενημέρωση των πολιτών», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ζαν Φρανσουά Ματεΐ.

Οι εκτιμήσεις, πάντως, μιας εκ των μεγαλύτερων γραφείων κηδειών της Γαλλίας για τον αριθμό των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές της κυβέρνησης.

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση της Γαλλίας έγινε αποδέκτης βαρύτατων καταγγελιών για τον αναποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης τόσο από τον ιατρικό κόσμο της Γαλλίας όσο και από την αντιπολίτευση.


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 11:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Κόκκινο χαλί για τον Πούτιν
 

Το ρωσικό σκάφος συνοδείας «Σμετλίβι» ανοικτά της Σαρδηνίας

Στη Σαρδηνία μεταβαίνει σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν για ανεπίσημες διήμερες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα υποδεχτεί τον πρόεδρο της Ρωσίας στην έπαυλη που διατηρεί στη Σαρδηνία.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εξάμηνο Ιουλίου – Δεκεμβρίου αναμένεται να θίξει το ζήτημα της εξεύρεσης τρόπων για την ανάπτυξη μεγαλύτερων δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και της Κοινότητας.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε επισημάνει ότι θα στήριζε πιθανή ένταξη της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άποψη, την οποία δε συμμερίζεται η πλειονότητα των κρατών μελών της Κοινότητας.


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 12:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο «όχι» στα φθηνά φάρμακα
 

Νέο κώλυμα στη διάθεση φθηνών φαρμάκων στον αναπτυσσόμενο κόσμο

Σε νέα αναβολή προέβη το εκτελεστικό όργανο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) όσον αφορά τη συμφωνία για την εισαγωγή φθηνών αντιγράφων φαρμάκων που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε κράτη του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Τα εν λόγω αντίγραφα φάρμακα προορίζονταν για την αντιμετώπιση ανιάτων ασθενών όπως το Έιτζ, η ελονοσία και η φυματίωση.

Η καθυστέρηση προκάλεσε μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση, καθώς οι ίδιοι αξιωματούχοι είχαν προ ημερών προχωρήσει σε καταρχήν συμφωνία μετά την υποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες προέβαλαν συνεχώς εμπόδια.

«Έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις, προέκυψε πρόβλημα στην ερμηνεία της συμφωνίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΕ, Κιθ Ρόκγουελ.

Εντός της ημέρας θα υπάρξει και νέα συνάντηση των μελών του ΠΟΕ αλλά ο Κιθ Ρόκγουελ απέκλεισε το ενδεχόμενο συμφωνίας πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εμποριών των 146 κρατών μελών του οργανισμού στις 10 Σεπτεμβρίου στο Κανκούν του Μεξικού.

Φάρμακα αντίγραφα

Βάσει του κανονισμού του ΠΟΕ, σε περιπτώσεις κρίσεων στον τομέα της δημόσιας υγείας τα ενδιαφερόμενα κράτη έχουν τη δυνατότητα να αγνοήσουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που προστατεύουν τα φάρμακα και να προχωρήσουν σε παραγγελίες φαρμάκων από εταιρείες που παρασκευάζουν αντίγραφα φαρμάκων.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα τα κράτη μπορούσαν να παραγγέλνουν τέτοια φάρμακα μόνο από εγχώριους παραγωγούς. Ένα δικαίωμα παντελώς άχρηστο για τα αναπτυσσόμενα κράτη, όπου είναι ανύπαρκτη η φαρμακοβιομηχανία.

Οι αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες αντιτίθενται στη συμφωνία εισαγωγής αντιγράφων φαρμάκων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, φοβούμενες ότι οι εταιρείες, οι οποίες παρασκευάζουν τα εν λόγω φάρμακα, θα επιχειρήσουν να κατακλύσουν με φθηνά φάρμακα την αγορά των αναπτυγμένων κρατών.

Για να διασκεδάσει τις ανησυχίες των Αμερικανών, ο ΠΟΕ πρόσθεσε άλλη μία παράμετρο στη συμφωνία, η οποία αναφέρει ότι «τα πνευματικά δικαιώματα μπορούν να παραγράφονται καλή τη πίστη μόνο για την προστασία της δημόσιας υγείας και όχι για εμπορικούς ή βιομηχανικούς σκοπούς».


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 12:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη στην Νατζάφ
 


Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη στον Τάφο του Αλί στην Νατζάφ του Ιράκ, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων.

ύμφωνα με πρώτες πληροφορίες τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα από τους ιερότερους τόπους λατρείας των σιιτών μουσουλμάνων.


Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003 - 00:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκκληση για εκεχειρία από Αραφάτ
 

Ο Γιασέρ Αραφάτ αναζητά τρόπο επιστροφής του στην κεντρική πολιτική σκηνή υπό το άγρυπνο βλέμμα του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ ενισχύει τις παρεμβάσεις του, καλώντας σήμερα τις ριζοσπαστικές παλαιστινιακές οργανώσεις να επανέλθουν στην εκεχειρία στην οποία είχαν δεσμευτεί πριν την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας της περασμένης εβδομάδας στην Ιερουσαλήμ.

Το πρακτορείο Ρόιτερ μεταδίδει ότι ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς συγκαλεί την ερχόμενη εβδομάδα σε έκτακτη συνεδρίαση το υπουργικό του συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον της κυβέρνησής του, υπό τη σκιά της διαρκούς αντιπαράθεσής του με τον Γιασέρ Αραφάτ.

Η διόγκωση της βίας των τελευταίων ημερών ήταν το αντικείμενο έκτακτης συνεδρίασης του παλαιστινιακού κοινοβουλίου.

Αντίδραση της Χαμάς στην παρέμβαση Αραφάτ

«Επικίνδυνη» χαρακτήρισε η Χαμάς την άποψη του διατύπωσε ο κ. Αραφάτ για τη λήψη σκληρών μέτρων εναντίον της από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο εκπρόσωπός της οργάνωσης, Αμπντελαζίζ Αλ Ραντίσι, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι επί της ουσίας ο κ. Αραφάτ διαμηνύει με τέτοιες δηλώσεις στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ότι οι επιχειρήσεις του στρατού έφεραν αποτελέσματα και ότι οι Παλαιστίνιοι είναι πρόθυμοι να αλληλοεξοντωθούν.

Άλλος ένας Παλαιστίνιος νεκρός

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Βηθλεέμ, ενώ οι επιχειρήσεις του στρατού στις παλαιστινιακές πόλεις συνεχίζονται.

Εκπρόσωπος των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων δήλωσε ότι συνελήφθησαν 42 Παλαιστίνιοι που θεωρούνται ύποπτοι για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

Κατά τον εκπρόσωπο, ένας από τους συλληφθέντες προετοίμαζε επίθεση αυτοκτονίας.


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 09:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταγγελία αστυνομικής αυθαιρεσίας στη Βραζιλία
 

«Βίαιη και διεφθαρμένη» η αστυνομία της Βραζιλίας καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Διεθνής Αμνηστία, αναφέρει ότι η αστυνομία στο Ρίο ντε Τζανέιρο, της Βραζιλίας, έχει σκοτώσει περισσότερους από 600 πολίτες, φέτος.

Έκθεση για τις δύο σφαγές πολιτών το 1993 αναφέρει ότι μόνο δύο από τους πενήντα αστυνομικούς που είχαν κατηγορηθεί έχουν φυλακιστεί.

Η έκθεση κατηγορεί τους Βραζιλιάνους πολιτικούς ότι δικαιολογούν τη βία ως αναγκαίο κακό για τον έλεγχο του εγκλήματος.

Η αστυνομία φέρεται με βίαιο και διεφθαρμένο τρόπο στις φτωχικές κοινότητες του Ρίο και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν ατιμώρητες.


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 09:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Αστυνομική πολιορκία στην πΓΔΜ
 

Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων

Η αστυνομία στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει περικυκλώσει το χωριό Αρατσίνοβο που κατοικείται κυρίως από Αλβανούς, κοντά στα Σκόπια, καταδιώκοντας τον πρώην αυτονομιστή ηγέτη, Αβντίλ Γιακούπι.

Ο Γιακούπι που θεωρείται ύποπτος για την απαγωγή, την Τετάρτη, ενός αστυνομικού και ενός άλλου άνδρα, έχει ζητήσει να αφεθεί ελεύθερος ένας άλλος άνδρας, αλβανικής καταγωγής, που έχει προφυλακιστεί για βομβιστική ενέργεια σε σχολείο, πέρυσι. Οι δύο απαχθέντες αφέθησαν ελεύθεροι.

Ο πρωθυπουργός, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, είπε ότι ισχυρές δυνάμεις θα αναπτυχθούν εναντίον του Αβντίλ Γιακούπι, η ένοπλη οργάνωση του οποίου, ο Αλβανικός Εθνικός Στρατός, πραγματοποίησε επτάμηνη εξέγερση κατά της κυβέρνησης, πριν από δύο χρόνια.


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 07:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Νεκρός μέλος της Χαμάς
 

Από αέρος και ξηράς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών

Παλαιστίνιος ένοπλος σκότωσε έναν Ισραηλινό και τραυμάτισε άλλους τέσσερις επιβαίνοντες σε όχημα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η επίθεση σημειώθηκε βορείως της Ραμάλα σε δρόμο που χρησιμοποιείται από Εβραίους έποικους στην Δυτική Όχθη.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον στελεχών της Χαμάς. Στην τελευταία επιχείρηση, ισραηλινοί πύραυλοι σκότωσαν μέλος της οργάνωσης στην πόλη Χαν Γιουνίς.

Η Χαμάς που απείλησε με εκδίκηση, ανακοίνωσε ότι ο Χαμντί Καλάχ είχε συμμετάσχει σε επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ. Ο Καλάχ σκοτώθηκε στη Χαν Γιουνίς, στα νότια της λωρίδας της Γάζας, όταν ο πύραυλος έπληξε την άμαξα στην οποία επέβαινε.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά από το χτύπημα στο λιμάνι της ισραηλινής πόλης Ασκελόν, με αυτοσχέδια ρουκέτα, όμοια με αυτές που έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί από Παλαιστινίους μαχητές.


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 09:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Η «Αλήθεια» που πληγώνει το Περού
 

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στο «βρώμικο» πόλεμο του Περού

H διορισμένη από την κυβέρνηση «Επιτροπή για την Αλήθεια» αναφέρει ότι 70 χιλιάδες άτομα έχουν σκοτωθεί σε δύο δεκαετίες πολιτικής βίας, διπλάσιος αριθμός από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις.

Τα τρία τέταρτα των θυμάτων είναι από κοινότητες Ινδιάνων των Άνδεων, που έπεσαν θύματα των συγκρούσεων ανάμεσα στο ανταρτικό Φωτεινό Μονοπάτι και τις περουβιανές ένοπλες δυνάμεις.

Η έκθεση επικρίνει το Φωτεινό Μονοπάτι ότι ξεκίνησε τη βία, σημειώνει όμως ότι η βαναυσότητα του στρατού προς τις ινδιάνικες κοινότητες, όπου ζουν οι αντάρτες, ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Η έκθεση λέει ακόμη ότι ο πρώην πρόεδρος του Περού, στη δεκαετία του 1990, Αλμπέρτο Φουχιμόρι, επέτρεψε την καλλιέργεια του βρώμικου αυτού πολέμου.


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 07:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Νεκρός μέλος της Χαμάς
 

Από αέρος και ξηράς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών

Ένας Παλαιστίνιος, μέλος της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, σκοτώθηκε από επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας με πυραύλους.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο Χαμντί Καλάχ είχε συμμετάσχει σε επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ. Ο Καλάχ σκοτώθηκε στην πόλη Χαν Γιουνίς, στα νότια της λωρίδας της Γάζας, όταν ο πύραυλος έπληξε την άμαξα στην οποία επέβαινε.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά από το χτύπημα στο λιμάνι της ισραηλινής πόλης Ασκελόν, με αυτοσχέδια ρουκέτα, όμοια με αυτές που έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί από Παλαιστινίους μαχητές.


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 09:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Προσωρινή λήξη συνομιλιών στο Πεκίνο
 

Εντός των επόμενων δύο μηνών το επόμενο ραντεβού Νοτίου Βορείου Κορέας

H κρατική κινεζική τηλεόραση μετέδωσε ότι τα έξι συμμετέχοντα κράτη συμφώνησαν σε νέα συνάντηση εντός των επόμενων δύο μηνών.

Η Β. Κορέα υποστηρίζει ότι η συνέχιση των συνομιλιών διακυβεύεται από την «εχθρική»,όπως τη χαρακτηρίζει στάση των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, Αμερικανοί διαπραγματευτές δήλωσαν ότι η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο εάν η Ουάσινγκτον δε συμφωνούσε σε ορισμένες υποχωρήσεις.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, έχει κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα για «πυρηνικό εκβιασμό και αναξιοπιστία». Ωστόσο, όπως δήλωσε στο BBC, είναι περισσότερο αισιόδοξος μετά τις συνομιλίες του Πεκίνου.


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 08:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Συσκότιση προκαλεί κομφούζιο στο Λονδίνο
 


Τα λονδρέζικα λεωφορεία δεν επαρκούσαν για τη μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών
Κυκλοφοριακό χάος επικράτησε στο Λονδίνο αργά το απόγευμα της Πέμπτης όταν σημειώθηκε εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης την ώρα της απογευματινής κυκλοφοριακής αιχμής.

Το μπλακάουτ σημειώθηκε στις 18:26 και είχε σαν αποτέλεσμα σοβαρές δυσλειτουργίες στο συγκοινωνιακό σύστημα της βρετανικής πρωτεύουσας και στο 60% του Μετρό.

Πολλοί εργαζόμενοι αποκλείστηκαν μέσα στις αμαξοστοιχίες του υπογείου σιδηρόδρομου, ενώ οι βρετανικοί σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν ότι η διακοπή προκάλεσε καθυστερήσεις σε 500 – 1.000 συρμούς.


Ακόμα και στους σταθμούς που υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, τα τραίνα δεν πήγαιναν πουθενά
Εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν για λόγους ασφαλείας από τις αποβάθρες και τα τραίνα καθώς οι περισσότεροι σταθμοί δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα.

Αιτία της βλάβης, η οποία αποκαταστάθηκε μετά από σχεδόν μία ώρα, ήταν βραχυκύκλωμα στο Εθνικό Δίκτυο Ηλεκτροδότησης, στην περιοχή του Κεντ.

«Σαν τη Νέα Υόρκη»

Η ατμόσφαιρα αμέσως μετά τη συσκότιση θύμιζε το πρόσφατο μπλακάουτ στην Νέα Υόρκη, καθώς χιλιάδες άτομα προσπαθούσαν με ταξί και λεωφορεία να επιστρέψουν σπίτι από την εργασία τους.

Ο δήμαρχος της πόλης, Κεν Λίβινγκστον, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 250 χιλιάδες κάτοικοι επηρεάστηκαν από τη βλάβη.

Ο υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας, Στέφεν Τιμς, είπε ότι θα διεξαγάγει έκτακτη έρευνα σχετικά με τη διακοπή ρεύματος.


Έκλεισαν οι μεγαλύτεροι σταθμοί της βρετανικής πρωτεύουσας
Πρόκειται για πρωτοφανή σε έκταση βλάβη που δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λίβινγκστον.

Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε τουλάχιστον 100 άτομα εγκλωβισμένα σε ανελκυστήρες ενώ δέχθηκε 400 παρόμοιες κλήσεις.

Επιχειρήσεις και οικίες στα προάστια Μπρίξτον, Μπάτερσι και Σάουθορκ βυθίστηκαν στο σκοτάδι και η αστυνομία της πόλης λέει ότι 270 φωτεινοί σηματοδότες έσβησαν.


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 09:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Σολάνα στο Ιράν
 

Επίσκεψη του εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής στο Ιράν

Ο Χαβιέρ Σολάνα θα ασκήσει πιέσεις στην ιρανική ηγεσία για να δεχτεί να γίνουν επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεων παραγωγής ατομικής ενέργειας.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα διατυπώσει τις ανησυχίες της Ευρώπης για το χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Οι επικριτές του Ιράν πιστεύουν ότι χρησιμοποιεί τους πυρηνικούς σταθμούς για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι επιθεωρητές βρήκαν δύο είδη εμπλουτισμένων ατομικών μορίων που δεν χρειάζονται στην παραγωγή ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. Μετά το Ιράν, ο κ. Σολάνα θα μεταβεί στο Ισραήλ, την Ιορδανία και τη Συρία.


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 09:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Δραματικά ντοκουμέντα από την 11η Σεπτεμβρίου
 

Πολλοί συγγενείς των θυμάτων δεν επιθυμούσαν τη δημοσιοποίηση των ντοκουμέντων

Η απομαγνητοφώνηση απεγνωσμένων τηλεφωνικών εκκλήσεων για βοήθεια, που έκαναν τα θύματα της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου.

Οι κλήσεις έγιναν από τα θύματα τις τελευταίες στιγμές, κατά τις προσπάθειές τους να βγουν από τον ουρανοξύστη που κατέρρεε.

Οι φωνές τουλάχιστον 36 από τα θύματα έχουν αναγνωριστεί, περισσότεροι εκ των οποίων υπάλληλοι της ιδιοκτήτριας εταιρείας του κτιρίου, η οποία αρχικά είχε αρνηθεί να δημοσιοποιήσει το δραματικό ντοκουμέντο, λέγοντας ότι ήθελε να προστατεύσει τις οικογένειες των θυμάτων.

Ωστόσο, με δικαστική απόφαση που ελήφθη μετά από προσφυγή των Τάιμς της Νέας Υόρκης (New Υork Times), τα έγγραφα που περιέχουν την απομαγνητοφώνηση των ηχητικών δόθηκαν στο κοινό.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.