Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-08-30

  1. Κίνδυνος οικολογικής καταστροφής στο Καράτσι
  2. Ο Ραχόι διάδοχος του Αθνάρ στην Ισπανία
  3. Επικοινωνιακές αλλαγές στη Ντάουνινγκ Στριτ
  4. Συλλήψεις για την έκρηξη στη Νατζάφ
  5. Ρωσία: 'Ερευνα για τη βύθιση δεύτερου υποβρυχίου
  6. Ιστορικό «ναι» του ΠΟΕ στα φθηνά φάρμακα
  7. Νεκρά άλλα δυο στελέχη της Χαμάς
  8. Η εβδομάδα σε εικόνες: 23-29 Αυγούστου 2003
  9. Υπό παραίτηση ο Άλιστερ Κάμπελ
  10. Συλλήψεις στην Νατζάφ
  11. Σύλληψη τριών ατόμων στο Ντόβερ
  12. Kηδεύονται οι νεκροί στην Νατζάφ
  13. Βυθίζεται ρωσικό υποβρύχιο
  14. Σύλληψη τριών ατόμων στο Ντόβερ
  15. Kηδεύονται οι νεκροί στην Νατζάφ
  16. Βυθίζεται ρωσικό υποβρύχιο

Κυριακή 31 Αυγούστου 2003 - 00:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Κίνδυνος οικολογικής καταστροφής στο Καράτσι
 

Το τάνκερ που έχει εξοκείλει έξω από το Καράτσι αποτελεί οικολογική «βόμβα» για την θαλάσσια περιοχή

Με μεγάλη οικολογική καταστροφή απειλείται το Πακιστάν, καθώς οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι το ελληνικών συμφερόντων τάνκερ «Πνεύμα της Τασμανίας» (Tasmanian Spirit) που εξώκειλε στα τέλη Ιουλίου στα ανοιχτά του Καράτσι κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να γίνει κομμάτια με αποτέλεσμα το φορτίο να διαρρεύσει στη θάλασσα.

Το πλοίο έχει ήδη κοπεί στα δυο, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, εξαιτίας και της παλίρροιας, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να καταστραφεί το τάνκερ και οι πάνω από 5.000 τόνοι αργού πετρελαίου που εκτιμάται ότι βρίσκονται ακόμη σε αυτό να χυθούν στην θαλάσσια περιοχή έξω από το Καράτσι.

Εκφράζονται ακόμα φόβοι ότι τα συντρίμμια του πλοίου θα μπορούσαν να κλείσουν την είσοδο του πλέον πολυσύχναστου λιμανιού του Πακιστάν.

Υπολογίζεται ότι 25.000 τόνοι πετρελαίου έχουν διαρρεύσει από τότε που το πλοίο εξώκειλε και περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η καταστροφή που έχει προκληθεί στο περιβάλλον είναι ήδη μεγάλη.

Το κόστος της επιχείρησης καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας έχει αναλάβει η πλοιοκτήτρια εταιρεία Polembros Shipping που υποστηρίζει ότι ο καθαρισμός της περιοχής θα προχωρήσει γρήγορα και χωρίς μακροπρόθεσμες συνέπειες.


Κυριακή 31 Αυγούστου 2003 - 00:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Ραχόι διάδοχος του Αθνάρ στην Ισπανία
 

Ο Μαριάνο Ραχόι (αριστερά) αναμένεται να διαδεχθεί τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, επέλεξε τον διάδοχό του που θα αναλάβει τα ηνία του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος και θα το οδηγήσει στις εκλογές τον Μάρτιο του 2004.

Το «χρίσμα» πήρε ο Μαριάνο Ραχόι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που εκτελεί ταυτόχρονα και χρέη εκπροσώπου τύπου.

Από το γραφείο του κ. Αθνάρ ανακοινώθηκε ότι τα ανώτατα όργανα του Λαϊκού Κόμματος θα ψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα για να επικυρώσουν την επιλογή του κ. Ραχόι.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ισπανία μεταδίδει ότι η επιλογή του κ. Ραχόι δεν αποτελεί έκπληξη.

Το προφίλ του Μαριάνο Ραχόι

  • Γεννήθηκε στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα στις 27.3.1955
  • 'Εχει σπουδάσει νομικά
  • Θεωρείται δεξί χέρι του Αθνάρ
  • Γενικός Γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος
  • Διατέλεσε υπουργός πέντε φορές από το 1996
  • Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2000
  • Κυβερνητικός εκπρόσωπος από το 2002
  • Ο αντιπρόεδρος ήταν ουσιαστικά το «πρόσωπο» της κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο, ιδιαίτερα όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής στην περιοχή της Γαλικίας μετά τη βύθιση του τάνκερ «Πρεστίζ».

    Ο κ. Αθνάρ που έχει από καιρό προαναγγείλει ότι δεν θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία, θα αποχωρήσει από τη θέση του λίγο πριν τις εκλογές.

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ανέλαβε την εξουσία το 1996, δίνοντας τέλος στη 13χρονη κυριαρχία των Σοσιαλιστών του Φελίπε Γκονζάλεθ στην πολιτική σκηνή της χώρας.

    Το 2000, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα πέτυχε σαρωτική νίκη στις εκλογές και ο ίδιος εξασφάλισε άλλα τέσσεα χρόνια στην πρωθυπουργία.

    Τους τελευταίους μήνες, όμως, ο κ, Αθνάρ έχει δεχθεί σφοδρή κριτική επειδή υποστήριξε τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράκ.


    Σάββατο 30 Αυγούστου 2003 - 11:45 ('Ωρα Λονδίνου)
    Επικοινωνιακές αλλαγές στη Ντάουνινγκ Στριτ
     

    Η αποχώρηση του Άλιστερ Κάμπελ σηματοδοτεί και αλλαγές στην επικοινωνιακή στρατηγική του πρωθυπουργικού γραφείου

    Ριζική αναδιάρθρωση αναμένεται στο γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, μετά την παραίτηση του στενού του συνεργάτη, Άλιστερ Κάμπελ.

    Το όνομά του ήταν στο επίκεντρο της σύγκρουσης της κυβέρνησης και του BBC, για το ρεπορτάζ που υποστήριξε ότι το γραφείο του Τόνι Μπλερ, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Άλιστερ Κάμπελ, μεγαλοποίησε την απειλή του Ιράκ για να δικαιολογήσει τον πόλεμο.

    Πηγή του ρεπορτάζ ήταν ο καθηγητής Ντέιβιντ Κέλι που αυτοκτόνησε.


    Ο Ντέιβιντ Χιλ, εν αναμονή διάδοχος του Άλαστερ Κάμπελ
    Αν και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία η παραίτησή του θα τεθεί σε ισχύ, ανακοινώθηκε ήδη το όνομα του διαδόχου του που θα χειρίζεται την επικοινωνιακή στρατηγική της Ντάουνινγκ Στριτ.

    Πρόκειται για τον κ. Ντέιβιντ Χιλ, εκπρόσωπο τύπου των Εργατικών κατά τις εκλογές του 1997 και πρώην σύμβουλο του πάλαι ποτέ αντιπροέδρου του κόμματος των Εργατικών, Ρόι Χάτερσλι.

    Από το γραφείο του πρωθυπουργού έγινε ακόμα γνωστό ότι ο κ. Χιλ θα λειτουργήσει εντός νέου επικοινωνιακού πλαισίου, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

    Το παρασκήνιο

    Η παραμονή του Άλιστερ Κάμπελ στη θέση του επικεφαλής επικοινωνιών του πρωθυπουργού τέθηκε εν αμφιβόλω από την ημέρα που δόθηκε στη δημοσιότητα το όνομα του Ντέιβιντ Κέλι ως η πηγή για το επίμαχο ρεπορτάζ του BBC για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

    Ο Άλιστερ Κάμπελ την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε στην επιτροπή Χάτον, η οποία διερευνά τις συνθήκες που οδήγησαν τον καθηγητή στην κατά τα φαινόμενα αυτοκτονία του.

    Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η παραίτησή του δεν σχετίζεται με την έρευνα του δικαστή Χάτον, καθώς επρόκειτο για απόφαση που είχε ληφθεί αρκετούς μήνες πριν.

    Ανταλλαγή φιλοφρονήσεων

    Ο Άλιστερ Κάμπελ δήλωσε ότι η οικογένειά του έχει πληρώσει το τίμημα του αξιώματός του στην κυβέρνηση.

    Ο διευθυντής επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού διευκρίνισε επίσης ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα αποχωρήσει από τη θέση της στη Ντάουνινγκ Στριτ και η σύντροφός του, Φιόνα Μίλερ, σύμβουλος της Σερί Μπλερ.


    (Ο 'Αλιστερ Κάμπελ) ήταν και θα παραμείνει ένας καλός φίλος
    Τόνι Μπλερ, πρωθυπουργός της Βρετανίας
    Ο κ. Κάμπελ είπε: «Ήταν τεράστιο προνόμιο να εργάζομαι τόσο στενά στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση για έναν άνθρωπο, τον οποίο πιστεύω ότι η ιστορία θα το κρίνει ως έναν από τους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές που πέρασαν από το αξίωμα του πρωθυπουργού».

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ανταπέδωσε: «ο Άλιστερ Κάμπελ ήταν ένας ικανότατος, θαρραλέος και πιστός υπηρέτης των ιδανικών του, αφιερωμένος στα ιδανικά αυτής της χώρας. Ήταν και θα παραμείνει ένας καλός φίλος».

    Το μέλλον

    Όσον αφορά τα μελλοντικά του σχέδια ο Άλιστερ Κάμπελ υποστήριξε ότι δεν θα επιθυμούσε να αναλάβει κάποια «δουλειά με μεγάλες ευθύνες» αλλά υπογράμμισε ότι θα ήθελε να συνεχίσει να γράφει ομιλίες.

    Άφησε πάντως ανοιχτό και το ενδεχόμενο επιστροφής του στο πολιτικό προσκήνιο, λέγοντας ότι «η πολιτική είναι το πάθος της ζωής μου και θα συνεχίσω να προωθώ με όποιο τρόπο μπορώ τα πολιτικά μου πιστεύω».


    Σάββατο 30 Αυγούστου 2003 - 22:51 ('Ωρα Λονδίνου)
    Συλλήψεις για την έκρηξη στη Νατζάφ
     

    Βαρύ το πένθος για τους 95 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη στο τέμενος της Νατζάφ

    Η Ιρακινή αστυνομία συνέλαβε τέσσερα άτομα, ως υπόπτους για την σαρωτική βομβιστική επίθεση στο ιερό για τους σιίτες μουσουλμάνους τέμενος της πόλης Νατζάφ, στον Τάφο του Αλί.

    O κυβερνήτης της περιοχής δήλωσε ότι δυο από τους υπόπτους προέρχονταν από τη Βασόρα και ήταν υποστηρικτές του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν, ενώ οι άλλοι δυο ήταν 'Αραβες μη ιρακινής καταγωγής.

    Οι τέσσερις φέρονται ότι ομολόγησαν ότι ήταν οι εγκέφαλοι της επίθεσης, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες ανέλαβαν την ευθύνη και άλλων σχεδίων με στόχο την αποσταθεροποίηση του Ιράκ.

    Στρατιωτικές πηγές δήλωσαν ότι εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον αγωγό που συνδέεει τα κοιτάσματα πετραλαίου του Κιρκούκ με το διυλιστήριο του Μπαϊτζί στο νότιο Ιράκ, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να πρόκειται για σαμποτάζ.

    Διαδηλώσεις

    Η είδηση της σύλληψης των τεσσάρων υπόπτων για το μακελλειό στη Νατζάφ ανακοινώθηκε ενώ πλήθος ιρακινών συγκεντρωνόταν έξω από τον τόπο της έκρηξης για την κηδεία των θυμάτων.

    Από την έκρηξη της Παρασκευής σκοτώθηκαν 95 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν και ο αγιατολάχ Μοχαμάντ Μπακέρ αλ Χακίμ, ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες των σιιτών μουσουλμάνων.

    Οι οπαδοί του στη Νατζάφ -όπου έγινε η κηδεία πολλών θυμάτων- και στη Βαγδάτη, κατέβηκαν οργισμένοι στους δρόμους.


    (Οι Ιρακινοί) κατηγορούν τους υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεϊν για την επίθεση, αλλά την ίδια στιγμή επικρίνουν έντονα και τους Αμερικανούς που δεν μπορούν να εγγυηθούν για την ασφάλειά τους
    Βάλερι Τζόουνς, ανταποκρίτρια του BBC στη Νατζάφ
    Η ανταποκρίτρια του BBC Βάλερι Τζόουνς μετέδωσε ότι οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Σαντάμ Χουσεϊν και των αμερικανικών δυνάμεων.

    «Κατηγορούν τους υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεϊν για την επίθεση, αλλά την ίδια στιγμή επικρίνουν έντονα και τους Αμερικανούς που δεν μπορούν να εγγυηθούν για την ασφάλειά τους», κατέληξε.

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές και θρησκευτικές οργανώσεις να μην προβούν σε αντίποινα.

    Ο αγιατολάχ Μπακέρ αλ Χαμίμ ήταν εξόριστος στο Ιράν και επέστρεψε από την εξορία του στις αρχές του χρόνου εν μέσω πανηγυρισμών των οπαδών του.

    Ήταν μετριοπαθής και πιστεύεται ότι θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του Ιράκ.


    Σάββατο 30 Αυγούστου 2003 - 23:16 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ρωσία: 'Ερευνα για τη βύθιση δεύτερου υποβρυχίου
     

    Το ρωσικό υποβρύχιο είναι κατασκευή της δεκαετίας του '50

    Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα διεξάγουν εξονυχιστική έρευνα για τη βύθιση πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στη θάλασσα του Μπάρεντς, στην Αρκτική, που κόστισε τη ζωή στα εννέα από τα δέκα μέλη του πληρώματος.

    Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό 'Αμυνας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Ιβανόφ, ο οποίος κατόπιν εντολής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μετέβη στο αρχηγείο του στόλου της Βόρειας Θάλασσας στο Σεβερεμόρσκ της Αρκτικής για να τεθεί επικεφαλής της έρευνας.

    Το υποβρύχιο που είχε κατασκευαστεί πριν από σαράντα χρόνια είχε αποσυρθεί και ερυμουλκείτο για να αποσυναρμολογηθεί όταν βυθίστηκε, στην ίδια θαλάσσια περιοχή όπου πριν από τρία χρόνια βυθίστηκε το επίσης πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Κουρσκ», παρασύροντας στο βυθό και τα 118 μέλη του πληρώματός του.

    Επρόκειτο για τη χειρότερη ναυτική τραγωδία στην ιστορία της Ρωσίας.

    Ο Στόλος της Βορείου Θάλασσας κήρυξε ημέρα πένθους τη σημερινή για το θάνατο των εννέα ναυτών.

    Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι παρακολουθούν στενά τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή, τα οποία παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

    Οι δυο πυρηνοκίνητοι κινητήρες του υποβρυχίου είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας πριν από δεκατέσσερα χρόνια.


    Σάββατο 30 Αυγούστου 2003 - 20:33 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιστορικό «ναι» του ΠΟΕ στα φθηνά φάρμακα
     

    Η συμφωνία στα πλαίσια του ΠΟΕ εξασφαλίζει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα έχουν πρόσβαση σε φθηνά φάρμακα

    Συμφωνία-ορόσημο που δίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες πρόσβαση σε φθηνά φάρμακα για την καταπολέμηση ασθενειών όπως το AIDS, η ελονοσία και η φυματίωση υπέγραψαν τα 146 κράτη-μέλη του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

    Μετά από ζυμώσεις δυο περίπου ετών, ο ΠΟΕ ενέκρινε αλλαγές στη νομοθεσία που επιτρέπουν στις αναπτυσσόμενες χώρες να εισαγάγουν φθηνά αντίγραφα φαρμάκων που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (πατέντες), εάν δεν μπορούν να τα παρασκευάσουν οι ίδιες.

    Οι διαπραγματεύσεις στην έδρα του ΠΟΕ στη Γενεύη έφθασαν στο χείλος της κατάρρευσης την Παρασκευή, λόγω των αντιρρήσεων των ΗΠΑ, όπου εδρεύουν οι περισσότερες μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες.

    Τελικά, όμως, η συμφωνία επετεύχθη μετά τις έντονες πιέσεις που άσκησαν οι αντιπρόσωποι των αναπτυσσόμενων κρατών και αφού οι ΗΠΑ έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι τα φθηνά φάρμακα-αντίγραφα δεν θα εισάγονται εκ νέου στις ανεπτυγμένες χώρες.

    'Επαινοι…


    Είναι υπέροχα νέα για τους λαούς της Αφρικής που χρειάζονται απεγνωσμένα πρόσβαση σε φθηνά φάρμακα
    Αμινά Τσαβαντίρ Μοχάμεντ, εκπρόσωπος της Κένυας στον ΠΟΕ
    «Είναι υπέροχα νέα για την Αφρική και ιδίως για τους λαούς της Αφρικής που χρειάζονται απεγνωσμένα πρόσβαση σε φθηνά φάρμακα», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κένυας στον ΠΟΕ.

    Ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ζέλικ, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ο ΠΟΕ κατόρθωσε να ισορροπήσει μεταξύ της παροχής βοήθειας προς τα αναπτυσσόμενα κράτη και της διασφάλισης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

    Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, Πασκάλ Λαμί που είπε ότι «ο ΠΟΕ έδειξε ότι αντιμετωπίζει με ευελιξία και πραγματισμό τις ανάγκες των αναπτυσσόμενων κρατών και μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην μάχη εναντίον των θανατηφόρων επιδημιών».

    …και αντιδράσεις

    Στον αντίποδα, δυο διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, η 'Οξφαμ (Oxfam) και οι Γιατροί χωρίς σύνορα (Medecins sans Frontieres), σε κοινό τους ανακοινωθέν εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας.

    Οι δυο οργανώσεις επισημαίνουν ότι η συμφωνία μπορεί να επιτρέπει στις φτωχές χώρες να αγοράζουν φθηνά αντίγραφα των προστατευμένων με πατέντες φαρμάκων, την ίδια στιγμή όμως επιβάλλει αυστηρούς νομικούς και οικονομικούς ελέγχους στην παρασκευή των αντιγράφων αυτών.

    Αυτό –υποστηρίζουν- λειτουργεί ανασταλτικά στην παρασκευή των φθηνότερων φαρμάκων και πρακτικά δεν αφήνει εναλλακτικές λύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες που θα αναγκαστούν να στραφούν στα ακριβά «πρωτότυπα» φάρμακα των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών.


    Σάββατο 30 Αυγούστου 2003 - 17:41 ('Ωρα Λονδίνου)
    Νεκρά άλλα δυο στελέχη της Χαμάς
     

    Η νέα επίθεση των Ισραηλινών εκδηλώθηκε κοντά σε πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό

    Δυο ακόμα στελέχη της στρατιωτικής πτέρυγας της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους χτυπήθηκε από ισραηλινούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από ελικόπτερο.

    Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, τουλάχιστον δυο περαστικοί τραυματίστηκαν κατά την στρατιωτική επιχείρηση των ισραηλινών.

    Η επίθεση εκδηλώθηκε σε πολυσύχναστο δρόμο κοντά σε προσφυγικό καταυλισμό των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

    «Αλυσίδα» επιθέσεων

    Επρόκειτο για την πέμπτη επίθεση των Ισραηλινών κατά στελεχών της Χαμάς τις τελευταίες δέκα ημέρες.

    Μία ημέρα πριν, ένα ακόμα μέλος της Χαμάς είχε χάσει τη ζωή του από ισραηλινό πύραυλο που έπληξε το κάρο στο οποίο επέβαινε.

    Λίγες ώρες αργότερα, ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκότωσαν Ισραηλινό έποικο κοντά στην πόλη της Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη.

    Η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ κατέστησε σαφές ότι όλα τα μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς αποτελούν πιθανούς στόχους μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ στις 19 Αυγούστου που κόστισε τη ζωή 21 ανθρώπων.

    Η Χαμάς από την πλευρά της έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι θα πάρει εκδίκηση για το θάνατο των στελεχών της.


    Σάββατο 30 Αυγούστου 2003 - 16:39 ('Ωρα Λονδίνου)
    Η εβδομάδα σε εικόνες: 23-29 Αυγούστου 2003
     


    Χορευτές και μουσικοί διασκέδασαν τους 500.000 ανθρώπους που παρακολούθησαν το καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ στο Λονδίνο.


    Ο Κιμ Κόλινς είναι ο νέος πρωταθλητής κόσμου στα 100 μέτρα, ενώ ο Βρετανός Ντάρεν Κάμπελ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Παρίσι.


    Δυο εκρήξεις συγκλόνισαν την Βομβάη, το οικονομικό κέντρο της Ινδίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 44 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 150.


    Το αλιευτικό πλοίο της Ουρουγουάης «Βιάρσα» που θεωρείται ύποπτο για την αλιεία σπάνιων ψαριών, οδηγείται στην Αυστραλία μετά από καταδίωξη 20 ημερών.


    Ο Αμερικανός μάγος Ντέιβιντ Μπλέιν επιδεικνύει τις ικανότητές του στον γιγαντιαίο τροχό του Λονδίνου (London Eye).


    Το τηλεσκόπιο «Χαμπλ» αποτυπώνει εντυπωσιακές εικόνες του πλανήτη Άρη που βρέθηκε πιο κοντά στη Γη από ποτέ κατά τα τελευταία 60.000 χρόνια.


    Ο Τόνι Μπλερ βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας όταν κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Χάτον.


    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ διέταξε τον στρατό να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» εναντίον των Παλαιστίνιων εξτρεμιστών.


    Οι οδηγοί των οχημάτων «Μπαζάζ» (Bajaj) επιταχύνουν τα τρίκυκλά τους κατά τη διάρκεια αγώνων στη Τζακάρτα.


    Οι Ρόλινγκ Στόουνς μπορούν ακόμα να προσελκύουν χιλιάδες οπαδούς στη διεθνή τους περιοδεία και 40 χρόνια μετά τη σύστασή τους χαρακτηρίζονται ως το καλύτερο συγκρότημα όλων των εποχών.


    Σάββατο 30 Αυγούστου 2003 - 11:45 ('Ωρα Λονδίνου)
    Υπό παραίτηση ο Άλιστερ Κάμπελ
     

    Σε λίγες εβδομάδες ο Άλιστερ Κάμπελ θα εγκαταλεiψει τη θέση του διευθυντή επικοινωνίας του πρωθυπουργού

    Ριζική αναδιάρθρωση αναμένεται στο γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, μετά την παραίτηση του στενού του συνεργάτη, Άλιστερ Κάμπελ.

    Το όνομά του ήταν στο επίκεντρο της σύγκρουσης της κυβέρνησης και του BBC, για το ρεπορτάζ που υποστήριξε ότι το γραφείο του Τόνι Μπλερ, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Άλιστερ Κάμπελ, μεγαλοποίησε την απειλή του Ιράκ για να δικαιολογήσει τον πόλεμο.

    Πηγή του ρεπορτάζ ήταν ο καθηγητής Ντέιβιντ Κέλι που αυτοκτόνησε.


    Ο Ντέιβιντ Χιλ, εν αναμονή διάδοχος του Άλαστερ Κάμπελ
    Αν και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία η παραίτησή του θα τεθεί σε ισχύ, ανακοινώθηκε ήδη το όνομα του διαδόχου του που θα χειρίζεται την επικοινωνιακή στρατηγική της Ντάουνινγκ Στριτ.

    Πρόκειται για τον κ. Ντέιβιντ Χιλ, εκπρόσωπο τύπου των Εργατικών κατά τις εκλογές του 1997 και πρώην σύμβουλο του πάλαι ποτέ αντιπροέδρου του κόμματος των Εργατικών, Ρόι Χάτερσλι.

    Από το γραφείο του πρωθυπουργού έγινε ακόμα γνωστό ότι ο κ. Χιλ θα λειτουργήσει εντός νέου επικοινωνιακού πλαισίου, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

    Το παρασκήνιο

    Η παραμονή του Άλιστερ Κάμπελ στη θέση του επικεφαλής επικοινωνιών του πρωθυπουργού τέθηκε εν αμφιβόλω από την ημέρα που δόθηκε στη δημοσιότητα το όνομα του εκλιπόντος καθηγητή και συμβούλου της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Κέλι ως η πηγή για το επίμαχο ρεπορτάζ του BBC για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

    Ο Άλιστερ Κάμπελ την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε στην δικαστική επιτροπή Χάτον, η οποία διερευνά τις συνθήκες που οδήγησαν τον καθηγητή στην κατά τα φαινόμενα αυτοκτονία του.

    Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η παραίτησή του δεν σχετίζεται με την έρευνα του δικαστή Χάτον, καθώς επρόκειτο για απόφαση που είχε ληφθεί αρκετούς μήνες πριν.

    «Στις 7 Απριλίου του τρέχοντος έτους είχαμε ανακοινώσει ότι οπωσδήποτε θα εγκατέλειπα τη θέση μου αυτό το καλοκαίρι. Απλά σήμερα ενημέρωσα επισήμως τον πρωθυπουργό για την απόφασή μου να παραιτηθώ», ανέφερε η δήλωση του κ. Κάμπελ που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανίας.

    Ανταλλαγή φιλοφρονήσεων

    Ο Άλιστερ Κάμπελ δήλωσε ότι η οικογένειά του έχει πληρώσει το τίμημα του αξιώματός του στην κυβέρνηση.

    Ο διευθυντής επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού διευκρίνισε επίσης ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα αποχωρήσει από τη θέση της στη Ντάουνινγκ Στριτ και η σύντροφός του, Φιόνα Μίλερ, σύμβουλος της Σερί Μπλερ.


    (Ο 'Αλιστερ Κάμπελ) ήταν και θα παραμείνει ένας καλός φίλος
    Τόνι Μπλερ, πρωθυπουργός της Βρετανίας
    Ο κ. Κάμπελ είπε: «Ήταν τεράστιο προνόμιο να εργάζομαι τόσο στενά στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση για έναν άνθρωπο, τον οποίο πιστεύω ότι η ιστορία θα το κρίνει ως έναν από τους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές που πέρασαν από το αξίωμα του πρωθυπουργού».

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ανταπέδωσε: «ο Άλιστερ Κάμπελ ήταν ένας ικανότατος, θαρραλέος και πιστός υπηρέτης των ιδανικών του, αφιερωμένος στα ιδανικά αυτής της χώρας. Ήταν και θα παραμείνει ένας καλός φίλος».

    Το μέλλον

    Όσον αφορά τα μελλοντικά του σχέδια ο Άλιστερ Κάμπελ υποστήριξε ότι δεν θα επιθυμούσε να αναλάβει κάποια «δουλειά με μεγάλες ευθύνες» αλλά υπογράμμισε ότι θα ήθελε να συνεχίσει να γράφει ομιλίες.

    Άφησε πάντως ανοιχτό και το ενδεχόμενο επιστροφής του στο πολιτικό προσκήνιο, λέγοντας ότι «η πολιτική είναι το πάθος της ζωής μου και θα συνεχίσω να προωθώ με όποιο τρόπο μπορώ τα πολιτικά μου πιστεύω».


    Σάββατο 30 Αυγούστου 2003 - 08:53 ('Ωρα Λονδίνου)
    Συλλήψεις στην Νατζάφ
     

    Η έκρηξη σημειώθηκε μετά το τέλος των προσευχών της Παρασκευής

    Η Ιρακινή αστυνομία συνέλαβε τέσσερα άτομα, ως υπόπτους για την σαρωτική βομβιστική επίθεση στο ιερό για τους μουσουλμάνους τέμενος της πόλης Νατζάφ, στον Τάφο του Αλί.

    Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 80 άτομα, μεταξύ αυτών ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς ηγέτες των Σιιτών μουσουλμάνων, ο αγιατολάχ Μοχαμάντ Μπακέρ αλ Χακίμ.

    Οι οπαδοί του, στην Νατζάφ, όπου έγινε η κηδεία πολλών θυμάτων, και στη Βαγδάτη, κατέβηκαν οργισμένοι στους δρόμους.

    Ανταποκριτές περιγράφουν την κατάσταση τεταμένη και έκρυθμη.

    Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πωλ Μπρέμερ, είπε ότι οι αμερικανικές αρχές θα συνεργαστούν πλήρως με την ιρακινή αστυνομία για να αποκαλυφθούν οι ένοχοι.

    Δεν είναι σαφές ποιός ευθύνεται για την βομβιστική επίθεση, πάντως πολλοί Ιρακινοί Σιίτες πιστεύουν ότι ήταν έργο των πιστών του Σαντάμ Χουσεΐν που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές και θρησκευτικές οργανώσεις να μην προβούν σε αντίποινα.

    Ο αγιατολάχ Μπακέρ αλ Χαμίμ ήταν εξόριστος στο Ιράν και επέστρεψε από την εξορία του στις αρχές του χρόνου εν μέσω πανηγυρισμών των οπαδών του.

    Ήταν μετριοπαθής και πιστεύεται ότι θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του Ιράκ.


    Σάββατο 30 Αυγούστου 2003 - 09:51 ('Ωρα Λονδίνου)
    Σύλληψη τριών ατόμων στο Ντόβερ
     

    Αναστάτωση στο λιμάνι του Ντόβερ

    Στη Βρετανία, η αστυνομία συνέλαβε τρεις άνδρες βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου, καθώς βρέθηκαν όπλα στο τελωνείο, στο λιμάνι του Ντόβερ.

    Τα όπλα βρέθηκαν σε αυτοκίνητο που έφτασε από το Γαλλικό λιμάνι του Καλαί.

    Η αστυνομία δεν έχει αποκαλύψει την εθνικότητα των συλληφθέντων.

    Οι αρχές απέκλεισαν, σε ακτίνα τετρακοσίων μέτρων, την περιοχή, ενώ ειδικοί εξέταζαν το αυτοκίνητο.

    Η έρευνα προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους επιβάτες.

    Επί ώρες, 13 πλοία ακινητοποιήθηκαν στη Μάγχη.


    Σάββατο 30 Αυγούστου 2003 - 08:53 ('Ωρα Λονδίνου)
    Kηδεύονται οι νεκροί στην Νατζάφ
     

    Η έκρηξη σημειώθηκε μετά το τέλος των προσευχών της Παρασκευής

    Στην πόλη Νατζάφ, του Ιράκ, γίνεται η κηδεία πολλών θυμάτων της σαρωτικής βομβιστικής επίθεσης στο ιερό για τους μουσουλμάνους τέμενος της πόλης, τον Τάφο του Αλί.

    Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 80 άτομα, μεταξύ αυτών ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς ηγέτες των Σιιτών μουσουλμάνων, ο αγιατολάχ Μοχαμάντ Μπακέρ αλ Χακίμ.

    Οι οπαδοί του, στην Νατζάφ και στη Βαγδάτη, κατέβηκαν οργισμένοι στους δρόμους.

    Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πωλ Μπρέμερ, είπε ότι οι αμερικανικές αρχές θα συνεργαστούν πλήρως με την ιρακινή αστυνομία για να αποκαλυφθούν οι ένοχοι.

    Δεν είναι σαφές ποιός ευθύνεται για την βομβιστική επίθεση, πάντως πολλοί Ιρακινοί Σιίτες πιστεύουν ότι ήταν έργο των πιστών του Σαντάμ Χουσεΐν που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές και θρησκευτικές οργανώσεις να μην προβούν σε αντίποινα.

    Ο αγιατολάχ Μακέρ αλ Χαμίμ ήταν εξόριστος στο Ιράν και επέστρεψε από την εξορία του στις αρχές του χρόνου εν μέσω πανηγυρισμών των οπαδών του.

    Ήταν μετριοπαθής και πιστεύεται ότι θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του Ιράκ.


    Σάββατο 30 Αυγούστου 2003 - 10:00 ('Ωρα Λονδίνου)
    Βυθίζεται ρωσικό υποβρύχιο
     

    Το ρωσικό υποβρύχιο είναι κατασκευή της δεκαετίας του '50

    Το Ρωσικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, με δεκαμελές πλήρωμα, βυθίστηκε στην Θάλασσα Μπάρεντς, στην Αρκτική.

    'Ενας ναύτης διασώθηκε.

    Δύο πτώματα ανασύρθηκαν από συνομικό πλήρωμα 10 ατόμων.

    Το υποβρύχιο που ανήκε στο Στόλο της Βόρειας Θάλασσας είχε αποσυρθεί και ερυμουλκείτο για να αποσυναρμολογηθεί όταν βυθίστηκε.

    Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να διασώσουν τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος.

    Πριν από τρία χρόνια, στη θάλασσα Μπάρεντς, συνέβη η χειρότερη ναυτική τραγωδία της Ρωσίας, όταν βυθίστηκε το πυρηνικό υποβρύχιο Κουρσκ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 118 ναύτες.


    Σάββατο 30 Αυγούστου 2003 - 09:51 ('Ωρα Λονδίνου)
    Σύλληψη τριών ατόμων στο Ντόβερ
     

    Αναστάτωση στο λιμάνι του Ντόβερ

    Στη Βρετανία, η αστυνομία συνέλαβε τρεις άνδρες βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου, καθώς βρέθηκαν όπλα στο τελωνείο, στο λιμάνι του Ντόβερ.

    Τα όπλα βρέθηκαν σε αυτοκίνητο που έφτασε από το Γαλλικό λιμάνι του Καλαί.

    Η αστυνομία δεν έχει αποκαλύψει την εθνικότητα των συλληφθέντων.

    Οι αρχές απέκλεισαν, με κλοιό τετρακοσίων μέτρων, την περιοχή, ενώ ειδικοί εξέταζαν το αυτοκίνητο.

    Η έρευνα προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους επιβάτες.

    Επί ώρες, 13 πλοία ακινητοποιήθηκαν στη Μάγχη.


    Σάββατο 30 Αυγούστου 2003 - 08:53 ('Ωρα Λονδίνου)
    Kηδεύονται οι νεκροί στην Νατζάφ
     

    Η έκρηξη σημειώθηκε μετά το τέλος των προσευχών της Παρασκευής

    Στην πόλη Νατζάφ, του Ιράκ, γίνεται η κηδεία πολλών θυμάτων της σαρωτικής βομβιστικής επίθεσης στο ιερό για τους μουσουλμάνους τέμενος της πόλης, τον Τάφο του Αλί.

    Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 80 άτομα, μεταξύ αυτών ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς ηγέτες των Σιιτών μουσουλμάνων, ο αγιατολάχ Μοχαμάντ Μπακέρ αλ Χακίμ.

    Οι οπαδοί του, στην Νατζάφ και στη Βαγδάτη, κατέβηκαν οργισμένοι στους δρόμους.

    Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πωλ Μπρέμερ, είπε ότι οι αμερικανικές αρχές θα συνεργαστούν πλήρως με την ιρακινή αστυνομία για να αποκαλυφθούν οι ένοχοι.

    Δεν είναι σαφές ποιός ευθύνεται για την βομβιστική επίθεση, πάντως πολλοί Ιρακινοί Σιίτες πιστεύουν ότι ήταν έργο των πιστών του Σαντάμ Χουσεΐν που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές και θρησκευτικές οργανώσεις να μην προβούν σε αντίποινα.

    Ο αγιατολάχ Μακέρ αλ Χαμίμ ήταν εξόριστος στο Ιράν και επέστρεψε από την εξορία του στις αρχές του χρόνου εν μέσω πανηγυρισμών των οπαδών του.

    Ήταν μετριοπαθής και πιστεύεται ότι θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του Ιράκ.


    Σάββατο 30 Αυγούστου 2003 - 08:50 ('Ωρα Λονδίνου)
    Βυθίζεται ρωσικό υποβρύχιο
     


    Το Ρωσικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, με δεκαμελές πλήρωμα, βυθίστηκε στην Θάλασσα Μπάρεντς, στην Αρκτική.

    'Ενας ναύτης διασώθηκε.

    Δύο πτώματα ανασύρθηκαν από συνομικό πλήρωμα 10 ατόμων.

    Το υποβρύχιο που ανήκε στο Στόλο της Βόρειας Θάλασσας είχε αποσυρθεί και ερυμουλκείτο για να αποσυναρμολογηθεί όταν βυθίστηκε.

    Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να διασώσουν τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος.

    Πριν από τρία χρόνια, στη θάλασσα Μπάρεντς, συνέβη η χειρότερη ναυτική τραγωδία της Ρωσίας, όταν βυθίστηκε το πυρηνικό υποβρύχιο Κουρσκ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 118 ναύτες.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.