Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-09-01

  1. Τερματίζει την εκεχειρία το ΠΚΚ
  2. ΕΕ: «Δεν παραιτείται ο Σόλμπες»
  3. Πέθανε ο Τσαρλς Μπρόνσον
  4. Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Αφγανιστάν
  5. Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα
  6. Νέο μήνυμα Σαντάμ
  7. Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τις επιθέσεις της Βομβάης
  8. Πέθανε ο Τσαρλς Μπρόνσον
  9. Νέο μήνυμα Σαντάμ
  10. Η Λιβύη αποζημιώνει και τους Γάλλους
  11. Κάνναβη στα φαρμακεία ως αναλγητικό
  12. Ο «εφιάλτης» της χήρας Κέλι
  13. Νέο μήνυμα Σαντάμ
  14. Πέθανε ο Τσαρλς Μπρόνσον
  15. Καταθέτει η χήρα Κέλι
  16. Καταθέτει η χήρα Κέλι
  17. Αμερικανικές έρευνες στη Νατζάφ
  18. Η Λιβύη αποζημιώνει και τους Γάλλους

Τρίτη 02 Σεπτεμβρίου 2003 - 00:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Τερματίζει την εκεχειρία το ΠΚΚ
 

Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση των Κούρδων στο Ντιγιαρμπακίρ

Η κουρδική αυτονομιστική οργάνωση ΠΚΚ (που έχει μετονομαστεί σε ΚΑΝΤΕΚ) τερμάτισε τη Δευτέρα την τετραετή μονομερή εκεχειρία που είχε κηρύξει, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να αποφασίσει εάν «θέλει πόλεμο ή ειρήνη».

«Στην παρούσα φάση είναι αδύνατο να διατηρηθεί η μονομερής εκεχειρία», επισημαίνει μεταξύ άλλων το ανακοινωθέν που μεταδόθηκε από το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων MHA στη Γερμανία.

Το ΚΑΝΤΕΚ (πρώτην ΠΚΚ) κήρυξε την εκεχειρία το 1999, λίγο μετά τη σύλληψη του ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στοχεύοντας σε μια πολιτική λύση για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία, κατά τις οποίες έχουν σκοτωθεί πάνως από 35.000 άνθρωποι τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η ηγεσία της οργάνωσης υποστηρίζει τώρα ότι η Άγκυρα δεν ανταπέδωσε την κίνηση καλής θέλησης.

Δηλώσεις Οτσαλάν


Η ειρηνευτική αποστολή που ήθελα να αναλάβω δεν πέτυχε και γι' αυτό δεν μπορώ τώρα να πω στο ΚΑΝΤΕΚ να τηρήσει την εκεχειρία
Αμπντουλάχ Οτσαλάν
Ο κ. Οτσαλάν, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στην Τουρκία, σε δηλώσεις του σε φιλοκουρδική εφημερίδα είπε ότι δεν θα προσπαθήσει να σταματήσει τους Κούρδους αντάρτες σε περίπτωση που αρχίσουν εκτεταμένες επιχειρήσεις εναντίον του τουρκικού στρατού.

«Η ειρηνευτική αποστολή που ήθελα να αναλάβω δεν πέτυχε και γι' αυτό δεν μπορώ τώρα να πω στο ΚΑΝΤΕΚ να τηρήσει την εκεχειρία», φέρεται να είπε ο Οτσαλάν στην εφημερίδα Οζγκούρ Πολίτικα (Ozgur Politika).

Η Τουρκία που θεωρεί το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση έχει επανειλημμένα απορρίψει τις εκκλήσεις να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το κουρδικό.

Έχει δε ζητήσει από τις ΗΠΑ να απομακρύνουν τους μαχητές του ΠΚΚ από το βόρειο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι 5.000 εξ' αυτών χρησιμοποιούν την περιοχή (που κατοικείται κυρίως από Κούρδους) ως βάση για επιχειρήσεις εναντίον των τουρκικών δυνάμεων.

Διαδήλωση στο Ντιγιαρμπακίρ

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Κούρδοι κατέβηκαν στους δρόμους του Ντιγιαρμπακίρ ζητώντας από την τουρκική κυβέρνηση να συμφιλιωθεί με τους αντάρτες του ΠΚΚ και να απελευθερώσει τους Κούρδους πολιτικούς κρατούμενους.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «Ειρήνη τώρα» και «Ναι στη γενική αμνηστία», ζητώντας από την 'Αγκυρα να χορηγήσει αμνηστία σε όλους τους Κούρδους κρατούμενους και όχι μόνο σε αυτούς που δίνουν πληροφορίες για τη σύλληψη ανταρτών του ΠΚΚ που κρύβονται στο βόρειο Ιράκ.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από το κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (DEHAP) και οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ήταν μια από τις δυναμικότερες των τελευταίων ετών.


Δευτέρα 01 Σεπτεμβρίου 2003 - 21:35 ('Ωρα Λονδίνου)
ΕΕ: «Δεν παραιτείται ο Σόλμπες»
 

Οι εκπρόσωποι τύπου της ΕΕ διέψευσαν το σενάριο παραίτησης του Επίτροπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πέδρο Σόλμπες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέψευσε τη Δευτέρα ότι ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πέδρο Σόλμπες, σχεδιάζει να παραιτηθεί.

Το θέμα προέκυψε από ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού «Φόκους» (Focus) που υποστήριξε ότι ο κ. Σόλμπες συνέταξε επιστολή παραίτησης μετά από τις κατηγορίες για απάτη στη Γιουροστάτ (Eurostat), τη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ.


Το ρεπορτάζ (περί παραίτησης του κ. Σόλμπες) δεν έχει καμία βάση
Ρέιτζο Κεμπίνεν, εκπρόσωπος τύπου Κομισιόν
Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, ως επικρατέστερος για διάδοχος του κ. Σόλμπες φερόταν ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Πασκάλ Λαμί.

«Το ρεπορτάζ δεν έχει καμία βάση», δήλωσε ο Ρέιτζο Κεμπίνεν, εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν.

Σκάνδαλο στη Eurostat

Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε πειθαρχική δίωμξη εναντίον τρίων στελεχών της, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρώην επικεφαλής της Γιουροστάτ, Ιβ Φρανσέ.

Οι αξιωματούχοι φέρονται ότι καταχράστηκαν κεφάλαια της Κομισιόν ύψους 900.000 ευρώ περίπου, τα οποία κατηύθυναν σε μυστικό τραπεζικό λογαριασμό στο Λουξεμβούργο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, θα καταθέσει εντός του Σεπτεμβρίου ενώπιον επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σκάνδαλο στη Γιουροστάτ.

«Μηδενική ανοχή»

Η σημερινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον κ. Πρόντι ανέλαβε τα καθήκοντά της το 1999 με βασικό της σύνθημα την μηδενική ανοχή στην απάτη μετά την ομαδική παραίτηση των προηγούμενων επιτρόπων υπό το βάρος κατηγοριών για νεποτισμό και οικονομική κακοδιαχείριση.


Ο κ. Σόλμπες θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να παραιτηθεί
Γκράχαμ Γουότσον, ευρωβουλευτής
Την προηγούμενη εβδομάδα, ένας εξέχων ευρωβουλευτής ζήτησε την παραίτηση του κ. Σόλμπες, ο οποίος είναι αρμόδιος για την Γιουροστάτ.

«Ο κ. Σόλμπες θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να παραιτηθεί» είπε ο Γκράχαμ Γουότσον, επικεφαλής των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος του Ευρωκοινοβουλίου.


Δευτέρα 01 Σεπτεμβρίου 2003 - 08:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέθανε ο Τσαρλς Μπρόνσον
 

Ο Τσάρλς Μπρόνσον

Γνωστός για ρόλους που πέρασαν στην ιστορία του Χόλιγουντ, ταινίες όπως η «Και οι επτά ήταν υπέροχοι» ο Τσάρλς Μπρόνσον άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Λος Αντζελες.

«Η σύζυγός του Κιμ ήταν στο πλευρό του. Αφήνει έξη παιδιά και δύο εγγόνια. Ηταν στοργικός πατέρας και υπέροχος ηθοποιός. Θα μας λείψει» δήλωσε στο BBC ο καλλιτεχνικός πράκτορας του Μπρόνσον.

Ο Τσαρλς Μπρόνσον έπαιξε σε περισσότερες από 60 ταινίας συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κλασικών, πλέον, περιπετειών όπως οι «Και οι επτά ήταν υπέροχοι» και «Η Μεγάλη Απόδραση».

Αναμφισβήτητα, όμως, οι φίλοι της περιπέτειας θα θυμούνται τον Τσάρλς Μπρόνσον στον ρόλο του Πολ Κέρσι στη σειρά ταινιών με τίτλο «Ευχή Θανάτου» του βρετανού σκηνοθέτη Μάικλ Γουίνερ.

Οι ταινίες αυτές που προβλήθηκαν στις δεκαετίες 70 και 80 χαρακτηρίζονταν από ωμή βία αν και ο ρόλος που υποδυόταν ο Μπρόνσον ήταν συμπαθής.

Ο ίδιος συνήθιζε να υπεραμύνεται των ταινιών αυτών. Μάλιστα το 1987 έλεγε:

«Νομίζω πως οι ταινίες προσέφεραν κάποιου είδους ικανοποίηση στους θεατές που ταυτίζονταν με τον ήρωα ο οποίος επεδίωκε αυτοδικία για τις δολοφονίες αγαπημένων του προσώπων».

Ο Μπρόνσον εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες με την δεύτερη σύζυγό του, την βρετανίδα Τζιλ Αϊρλαντ που πέθανε από καρκίνο το 1990.


Δευτέρα 01 Σεπτεμβρίου 2003 - 17:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Αφγανιστάν
 

Οι Αμερικανοί στρατιώτες εντείνουν τους ελέγχους ασφαλείας φοβούμενοι νέες επιθέσεις

Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν και άλλος ένας τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια σύρραξης με Αφγανούς αντάρτες, πιθανώς μαχητές των Ταλεμπάν.

Όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, κατά την ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε στην επαρχία Πακτίκα, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, έχασαν τη ζωή τους και τέσσερις αντάρτες.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας του Αφγανιστάν δήλωσαν ότι τουλάχιστον 13 αντάρτες, φερόμενοι ως μαχητές Ταλεμπάν σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας (που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ), καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες απομάκρυνσης των ανταρτών από τα βουνά της γειτονικής επαρχίας Ζαμπούλ.

Οι Αμερικανοί υποπτεύονται ότι στην ορεινή αυτή περιοχή είναι εγκατεστημένες βάσεις των Ταλεμπάν και της Αλ-Κάιντα.

Τα βουνά της επαρχίας Ζαμπούλ αποτελούν τις τελευταίες ημέρες πεδίο άγριων μαχών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών που προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.


Δευτέρα 01 Σεπτεμβρίου 2003 - 16:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα
 

Νέα επίθεση με πυράλους από ισραηλινά ελικότερα στη Γάζα

Επίθεση με πυραύλους εναντίον αυτοκινήτου στην πόλη της Γάζας εξαπέλυσαν ισραηλινά ελικόπτερα.

Θύμα της επίθεσης έπεσε ακόμα ένας Παλαιστίνιος μέλος της οργάνωσης Χαμάς. Το όχημα στο οποίο επέβαινε χτυπήθηκε από τέσσερις πυραύλους και τυλίχθηκε στις φλόγες.

Τουλάχιστον ένα ακόμα διερχόμενο αυτοκίνητο επλήγη από τους πυραύλους και είκοσι άτομα, κυρίως περαστικοί, τραυματίστηκαν.

Ο νεκρός αναγνωρίστηκε από συγγενείς του ως ο Χαντέρ αλ-Χουσαρί, ο οποίος φέρεται να ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, κάτι που δεν έχει επιβεβαιώσει η οργάνωση.

Η επίθεση είναι η έκτη που σημειώνεται στη Λωρίδα της Γάζας μετά από την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίου καμικάζι σε λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ, πριν από δύο εβδομάδες.

Από τις επιθέσεις δέκα μέλη της Χαμάς έχουν σκοτωθεί. Επίσης τρεις ανυποψίαστοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή της Γάζας, κατά τις ίδιες επιθέσεις.

Νωρίτερα ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, Μοσέ Γιααλόν, είχε δηλώσει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι προτίθεται να αναπτύξει μία ταξιαρχία τριών χιλιάδων στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας για να εμποδίσει την εκτόξευση ρουκετών από Παλαιστινίους.

Η ανακοίνωση του ισραηλινού επιτελάρχη ακολούθησε την επίθεση με ρουκέτα στην πόλη Ασκελόν και τις οδομαχίες μεταξύ παλαιστινίων μαθητών και ισραηλινών αστυνομικών, από τις οποίες ένας 5χρονος φέρεται να δέχθηκε μία σφαίρα στο κεφάλι και να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη Ναμπλούς.

Έρευνα για το θάνατο αράβων Ισραηλινών

Παράλληλα, το πόρισμα κυβερνητικής έρευνας σχετικά με τις συνθήκες θανάτου δεκατριών Ισραηλινών πολιτών αραβικής καταγωγής κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων πριν από τρία χρόνια, είναι έντονα επικριτικό για τις αρχές, ωστόσο δεν επιρρίπτει ευθύνες στον τότε πρωθυπουργού, Εχούντ Μπαράκ.

Η αρμόδια επιτροπή κατηγορεί την αστυνομία για επιθετική συμπεριφορά και υπουργούς της κυβέρνησης Μπαράκ ότι δεν απέτρεψαν τους πυροβολισμούς.

Συγκεκριμένα, ο τότε υπουργός Δημοσίας Ασφαλείας, Σλόμο Μπεν Αμί, κατηγορείται ότι απέτυχε στο έργο του και στερείται του δικαιώματος να αναλάβει παρόμοια καθήκοντα στο μέλλον.

Τον Οκτώβριο του 2000, χιλιάδες άραβες πολίτες του Ισραήλ βγήκαν στους δρόμους μετά το ξέσπασμα της νέας «ιντιφάντα» στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.


Δευτέρα 01 Σεπτεμβρίου 2003 - 16:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο μήνυμα Σαντάμ
 

Χιλιάδες Ιρακινοί συνοδεύουν στην τελευταία του κατοικία τον αγιατολάχ αλ Χακίμ

Ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα.

Στο μήνυμα ο πρώην ηγέτης του Ιράκ αρνείται τη συμμετοχή του ή τη συμμετοχή οπαδών του στη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή σε τέμενος της Νατζάφ, προκαλώντας το θάνατο περίπου εκατό ανθρώπων.

Τη συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση αρνήθηκε και η Σαουδική Αραβία, με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ριάντ, απορρίπτοντας πληροφορίες από το Ιράκ, αναφέρθηκε σε ανυπόστατες κατηγορίες, συστήνοντας τα σχετικά στοιχεία να παραδίδονται στις σαουδαραβικές αρχές.

Νεκρώσιμη πομπή

Εν τω μεταξύ, η νεκρώσιμη πομπή προς τιμήν του αγιατολάχ Μοχάμεντ Μπακί αλ-Χακίμ, ανώτερου σιίτη κληρικού που σκοτώθηκε στην επίθεση, πέρασε από την ιερή πόλη της Καρμπάλα.

Δεκάδες χιλιάδες οργισμένοι Ιρακινοί σιίτες ακολουθούν την πομπή που ξεκίνησε χθες από τη Βαγδάτη και θα καταλήξει στη Νατζάφ, όπου αύριο θα γίνει η κηδεία του αγιατολάχ.

Κυβερνητικό συμβούλιο

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε το 25μελές προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο στο Ιράκ, που θα ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι τη διενέργεια εκλογών.

Τα καθήκοντα του υπουργού Εσωτερικών, που περιλαμβάνουν και την ασφάλεια, ανατέθηκαν στον Νουρί Μπαρντάν, στέλεχος αμερικανοτροφοδοτούμενης οργάνωσης που αντιτασσόταν από το εξωτερικό στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Οι εξωτερικές υποθέσεις ανατέθηκαν στον Κούρδο Χοσιάρ αλ-Ζιμπαρί, ενώ το υπουργείο Πετρελαίου στο σιίτη ηγέτη, Μπαχρ αλ-Ουλούμ.

Αντιδράσεις για την έλλειψη ασφάλειας

Παρέμβαση, εξάλλου, επεχείρησε ο αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, με αφορμή τη σφαγή στη Νατζάφ.

Ο αγιατολάχ Σιστάνι κάλεσε τον αμερικανικό στρατό να συμμετάσχει πιο ενεργά στις εξελίξεις του μεταπολεμικού Ιράκ και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

Στις ΗΠΑ, εξάλλου, ο Τζορτζ Μπους αντιμετωπίζει την κριτική ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, οι οποίοι ζητούν την ενίσχυση του αμερικανικού έμψυχου δυναμικού στο Ιράκ με στρατιώτες από ισλαμικές χώρες συμμάχους, όπως η Τουρκία και το Πακιστάν, αλλά και την οικονομική συνδρομή της διεθνούς κοινότητας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, επίσης γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, Ρίτσαρντ Λούγκαρ, εκτίμησε ότι για την επόμενη πενταετία θα χρειαστούν τουλάχιστον 30 δισ. δολάρια στο Ιράκ, πέρα από τα 4 δισ. που χρειάζονται μηνιαίως για την κάλυψη των στρατιωτικών αναγκών.

Παράλληλα, το FBI στέλνει στη Νατζάφ πράκτορες, ώστε να διερευνήσουν το ενδεχόμενο σύνδεσης της επίθεσης στο τέμενος της πόλης, με εκείνες εναντίον του αρχηγείου του ΟΗΕ και της πρεβείας της Ιορδανίας στη Βαγδάτη.


Δευτέρα 01 Σεπτεμβρίου 2003 - 17:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τις επιθέσεις της Βομβάης
 

Ένας από τους δράστες (δεύτερος από αριστερά) της διπλής βομβιστικής επίθεσης στη Βομβάη

Η αστυνομία της Βομβάης ανακοίνωσε την απαγγελία κατηγοριών εναντίον τεσσάρων ατόμων για τη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι τέσσερις είχαν συλληφθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου, ωστόσο τα ονόματά τους δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Οι βόμβες είχαν τοποθετηθεί σε δύο ταξί και εξερράγησαν με διαφορά λίγων λεπτών, προκαλώντας το θάνατο 52 ανθρώπων και τον τραυματισμό 140.

Η Ινδία κατηγόρησε για τις εκρήξεις οργανώσεις μουσουλμάνων ενόπλων που, όπως υποστηρίζει το Δελχί, χρηματοδοτούνται από το Πακιστάν.

Η πακιστανική κυβέρνηση, πάντως, έσπευσε να καταδικάσει τις επιθέσεις αμέσως μετά την εκδήλωσή τους.


Δευτέρα 01 Σεπτεμβρίου 2003 - 13:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέθανε ο Τσαρλς Μπρόνσον
 

Ο Τσάρλς Μπρόνσον

Γνωστός για ρόλους που πέρασαν στην ιστορία του Χόλυγουντ, σε ταινίες όπως το κλασικό γουέστερν "Και οι επτά ήταν υπέροχοι" ο Τσάρλς Μπρόνσον άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες.

"Η σύζυγός του Κιμ ήταν στο πλευρό του. Αφήνει έξη παιδιά και δύο εγγόνια. Ηταν στοργικός πατέρας και υπέροχος ηθοποιός. Θα μας λείψει" δήλωσε στο BBC ο καλλιτεχνικός πράκτορας του Μπρόνσον.

Ο Τσαρλς Μπρόνσον έπαιξε σε περισσότερες από 60 ταινίες συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κλασσικών, πλέον, περιπετειών όπως οι "Και οι επτά ήταν υπέροχοι" και "Η Μεγάλη Απόδραση".

Αναμφισβήτητα, όμως, οι φίλοι της περιπέτειας θα θυμούνται τον Τσάρλς Μπρόνσον στον ρόλο του Πολ Κέρσι στη σειρά ταινιών με τίτλο " Ευχή Θανάτου" του βρετανού σκηνοθέτη Μαικλ Γουίνερ.

Οι ταινίες αυτές που προβλήθηκαν στις δεκαετίες 70 και 80 χαρακτηρίζονταν από την ωμή βία αν και ο ρόλος που υποδυόταν ο Μπρόνσον ήταν συμπαθής.

Ο ίδιος συνήθιζε να υπεραμύνεται των ταινιών αυτών. Μάλιστα το 1987 έλεγε:

"Νομίζω πως οι ταινίες προσέφεραν κάποιου είδους ικανοποίηση στους θεατές που ταυτίζονταν με τον ήρωα ο οποίος επεδίωκε αυτοδικία για τις δολοφονίες αγαπημένων του προσώπων"

Ο Μπρόνσον εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες με την δεύτερη σύζυγό του, την βρετανίδα Τζιλ Αιρλαντ που πέθανε από καρκίνο το 1990.


Δευτέρα 01 Σεπτεμβρίου 2003 - 14:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο μήνυμα Σαντάμ
 

O πρώην ηγέτης του Ιράκ αρνείται τη συμμετοχή του στην πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε τέμενος της Νατζάφ

Ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσείν μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα.

Στο μήνυμα ο πρώην ηγέτης του Ιράκ αρνείται τη συμμετοχή του ή τη συμμετοχή οπαδών του στη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή σε τέμενος της Νατζάφ, προκαλώντας το θάνατο περίπου εκατό ανθρώπων.

Τη συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση αρνήθηκε και η Σαουδική Αραβία, με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ριάντ, απορρίπτοντας πληροφορίες από το Ιράκ, αναφέρθηκε σε ανυπόστατες κατηγορίες, συστήνοντας τα σχετικά στοιχεία να παραδίδονται στις σαουδαραβικές αρχές.

Νεκρώσιμη πομπή

Εν τω μεταξύ, η νεκρώσιμη πομπή προς τιμήν του αγιατολάχ Μοχάμεντ Μπακί αλ-Χακίμ, ανώτερου σιίτη κληρικού που σκοτώθηκε στην επίθεση, πέρασε από την ιερή πόλη της Καρμπάλα.

Δεκάδες χιλιάδες οργισμένοι Ιρακινοί σιίτες ακολουθούν την πομπή που ξεκίνησε χθες από τη Βαγδάτη και θα καταλήξει στη Νατζάφ, όπου αύριο θα γίνει η κηδεία του αγιατολάχ.

Κυβερνητικό συμβούλιο

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε το 25μελές προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο στο Ιράκ, που θα ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι τη διενέργεια εκλογών.

Τα καθήκοντα του υπουργού Εσωτερικών, που περιλαμβάνουν και την ασφάλεια, ανατέθηκαν στον Νουρί Μπαρντάν, στέλεχος αμερικανοτροφοδοτούμενης οργάνωσης που αντιτασσόταν από το εξωτερικό στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.

Οι εξωτερικές υποθέσεις ανατέθηκαν στον Κούρδο Χοσιάρ αλ-Ζιμπαρί, ενώ το υπουργείο Πετρελαίου στο σιίτη ηγέτη, Μπαχρ αλ-Ουλούμ.

Αντιδράσεις για την έλλειψη ασφάλειας

Παρέμβαση, εξάλλου, επεχείρησε ο αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, με αφορμή τη σφαγή στη Νατζάφ.

Ο αγιατολάχ Σιστάνι κάλεσε τον αμερικανικό στρατό να συμμετάσχει πιο ενεργά στις εξελίξεις του μεταπολεμικού Ιράκ και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

Στις ΗΠΑ, εξάλλου, ο Τζορτζ Μπους αντιμετωπίζει την κριτική ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, οι οποίοι ζητούν την ενίσχυση του αμερικανικού έμψυχου δυναμικού στο Ιράκ με στρατιώτες από ισλαμικές χώρες συμμάχους, όπως η Τουρκία και το Πακιστάν, αλλά και την οικονομική συνδρομή της διεθνούς κοινότητας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, επίσης γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, Ρίτσαρντ Λούγκαρ, εκτίμησε ότι για την επόμενη πενταετία θα χρειαστούν τουλάχιστον 30 δισ. δολάρια στο Ιράκ, πέρα από τα 4 δισ. που χρειάζονται μηνιαίως για την κάλυψη των στρατιωτικών αναγκών.

Παράλληλα, το FBI στέλνει στη Νατζάφ πράκτορες, ώστε να διερευνήσουν το ενδεχόμενο σύνδεσης της επίθεσης στο τέμενος της πόλης, με εκείνες εναντίον του αρχηγείου του ΟΗΕ και της πρεβείας της Ιορδανίας στη Βαγδάτη.


Δευτέρα 01 Σεπτεμβρίου 2003 - 15:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Λιβύη αποζημιώνει και τους Γάλλους
 

Ο πρόεδρος της Λιβύης, συνταγματάρχης Μουαμάρ Γκαντάφι

«Έχουμε διευθετήσει δύο ανοιχτά θέματα, το γαλλικό UTA και το Λοκερμπι, και ανοίγουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με την Δύση», είπε ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Γκαντάφι σε διάγγελμά του πρός τον λαό της Λιβύης.

Η ανακοίνωση έγινε με αφορμή την 34η επέτειο από την άνοδο του Γκαντάφι στην εξουσία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Λιβύης δεν αποδέχθηκε την ευθύνη για τις δύο αυτές βομβιστικές ενέργειες και τόνισε ότι τα χρήματα που θα καταβληθούν δεν αποτελούν αποζημίωση, αλλά το τίμημα για να αφαιρεθεί η Λιβύη από τη «μαύρη λίστα» των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία.

Επιβεβαίωση από Γαλλία

Λίγες ώρες αργότερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας επιβεβαίωσε ότι έχει επιτευχθεί αρχική συμφωνία για την αποζημίωση των οικογενειών των 170 ανθρώπων που πέθαναν από την έκρηξη του γαλλικού αεροσκάφους πάνω από το Νίγηρα το 1989.

Ο πρέσβης της Λιβύης στο Λονδίνο είπε στο BBC ότι έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία η οποία, μάλιστα, επικυρώθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία του γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ με τον συνταγματάρχη Γκαντάφι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, είπε ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα οριστικοποιηθούν εντός των επόμενων ωρών.

Προς άρση των κυρώσεων

Η εξέλιξη αυτή αίρει και το τελευταίο εμπόδιο για την άρση των κυρώσεων που επέβαλαν τα Ηνωμένα 'Έθνη μετά την βομβιστική επίθεση του Λόκερμπι.

Πριν από μερικές εβδομάδες, η Λιβύη αποδέχθηκε την ευθύνη για την έκρηξη στο Λόκερμπι και συμφώνησε να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων με το ποσό των 2,5 δισ. δολαρίων.

Στη συνέχεια, η Γαλλία -που είχε λάβει νωρίτερα το πολύ μικρότερο ποσό των 34 εκατ. δολαρίων ως αποζημίωση για την επίθεση στo αεροσκάφος της UTA- απείλησε να θέσει βέτο στην άρση των κυρώσεων εάν δεν λάμβανε αποζημίωση αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε για την επίθεση του Λόκερμπι.

Ο κ. ντε Βιλπέν είπε ότι ήταν θέμα «ίσης μεταχείρισης».


Δευτέρα 01 Σεπτεμβρίου 2003 - 11:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Κάνναβη στα φαρμακεία ως αναλγητικό
 

Η κάνναβη θα χορηγείται πλέον ελεύθερα από φαρμακεία και νοσοκομεία με συνταγή γιατρού

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εγκαινιάζει το υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας.

Οι γιατροί της χώρας θα μπορούν από σήμερα να συνταγογραφούν στους ασθενείς τους κάνναβη, ως αναλγητικό, και το φάρμακο θα χορηγείται πλέον ελεύθερα από νοσοκομεία και φαρμακεία.

Σύμφωνα με τους Ολλανδούς, οι αναλγητικές ιδιότητες του φυτού θα χρησιμεύσουν σε άτομα που πάσχουν από ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ή ακόμα από καρκίνο και AIDS.

Η χρήση της κάνναβης, αν και παράνομη μέχρι τώρα στην Ολλανδία, είχε την ανοχή των αρχών.

Το υπουργείο Υγείας υπέγραψε τελικά συμβόλαιο με δύο εταιρείες, για την καλλιέργεια ειδικών σπόρων σε συνθήκες εργαστηρίου, υπό την επιτήρηση των αρχών και σύμφωνα με τους κανονισμούς των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά.

Το φάρμακο θα πωλείται σε πακέτα των 5 γραμμαρίων σε προσιτή τιμή, ενώ το υπουργείο, που θα διατηρεί το μονοπώλιο, συνιστά να διαλύεται μέσα σε τσάι.

Άλλες χώρες που προσανατολίζονται στη διάθεση της κάνναβης πέρα από ερευνητικούς σκοπούς, όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ελβετία και το Βέλγιο, παρακολουθούν στενά το συγκεκριμένο πρόγραμμα.


Δευτέρα 01 Σεπτεμβρίου 2003 - 13:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο «εφιάλτης» της χήρας Κέλι
 

Η χήρα του καθηγητού Ντέιβιντ Κέλι

Η χήρα του καθηγητού Ντέιβιντ Κέλι, Τζάνις, κατέθεσε στην επιτροπή Χάτον, σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του συζύγου της.

Η κ. Κέλι, που κατέθεσε από άλλη αίθουσα των δικαστηρίων μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης, περιέγραψε το σύζυγό της ως εργασιομανή, ενώ σημείωσε ότι η περίοδος κατά την οποία το όνομά του, ως πηγή του BBC στο ρεπορτάζ που ανέφερε ότι τα στοιχεία του φακέλου για το ιρακινό οπλοστάσιο είχαν διογκωθεί, ήταν η χειρότερη για τον ίδιο.

Η 58χρονη Τζάνις Κέλι κατέθεσε στην επιτροπή Χάτον ότι ο σύζυγός της γνώριζε για την ανακοίνωση Τύπου του βρετανικού υπουργείου Άμυνας που όδήγησε στην αποκάλυψη του ονόματός του.

«Η εμπειρία εκείνη ήταν ένας εφιάλτης», είπε η κ. Κέλι, καθώς ο κυβερνητικός σύμβουλος σε θέματα όπλων και ειδικός στο ιρακινό οπλοστάσιο, επαναλάμβανε συνεχώς ότι ένιωθε εντελώς απογοητευμένος και προδομένος, καθώς είχε διαβεβαιώσεις από τους προϊσταμένους του πως η παραδοχή του ότι μίλησε στον Άντριου Γκίλιγκαν του BBC, δε θα γινόταν ευρύτερα γνωστή.

Η κ. Κέλι αναφέρθηκε και στη στιγμή που ο σύζυγός της τής ανακοίνωσε ότι ήταν η πηγή του BBC. «Ένιωσα την καρδιά μου να βυθίζεται», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι ο σύζυγός της ήταν κουρασμένος και πτοημένος αλλά όχι μελαγχολικός την ημέρα που εξαφανίστηκε, στις 17 Ιουλίου.

Σειρά να καταθέσουν στην επιτροπή του δικαστή Χάτον έχουν η κόρη του εκλιπόντος Ρέιτσελ, άλλα μέλη της ευρύτερης οικογένειας και φίλοι.

Ο δρ. Ντέιβιντ Κέλι κατά τα φαινόμενα αυτοκτόνησε όταν το όνομά του ενεπλάκη στη διένεξη μεταξύ της κυβέρνησης και του BBC.


Δευτέρα 01 Σεπτεμβρίου 2003 - 13:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο μήνυμα Σαντάμ
 

Tρεις μέρες θα διαρκέσει η νεκρώσιμη πορεία

Ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσείν μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα.

Στο μήνυμα ο πρώην ηγέτης του Ιράκ αρνείται τη συμμετοχή του ή τη συμμετοχή οπαδών του στη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή σε τέμενος της Νατζάφ, προκαλώντας το θάνατο περίπου εκατό ανθρώπων.

Τη συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση αρνήθηκε και η Σαουδική Αραβία, με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ριάντ, απορρίπτοντας πληροφορίες από το Ιράκ, αναφέρθηκε σε ανυπόστατες κατηγορίες, συστήνοντας τα σχετικά στοιχεία να παραδίδονται στις σαουδαραβικές αρχές.

Νεκρώσιμη πομπή

Εν τω μεταξύ, η νεκρώσιμη πομπή προς τιμήν του αγιατολάχ Μοχάμεντ Μπακί αλ-Χακίμ, ανώτερου σιίτη κληρικού που σκοτώθηκε στην επίθεση, πέρασε από την ιερή πόλη της Καρμπάλα.

Δεκάδες χιλιάδες οργισμένοι Ιρακινοί σιίτες ακολουθούν την πομπή που ξεκίνησε χθες από τη Βαγδάτη και θα καταλήξει στη Νατζάφ, όπου αύριο θα γίνει η κηδεία του αγιατολάχ.

Κυβερνητικό συμβούλιο

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε το 25μελές προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο στο Ιράκ, που θα ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι τη διενέργεια εκλογών.

Τα καθήκοντα του υπουργού Εσωτερικών, που περιλαμβάνουν και την ασφάλεια, ανατέθηκαν στον Νουρί Μπαρντάν, στέλεχος αμερικανοτροφοδοτούμενης οργάνωσης που αντιτασσόταν από το εξωτερικό στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.

Οι εξωτερικές υποθέσεις ανατέθηκαν στον Κούρδο Χοσιάρ αλ-Ζιμπαρί, ενώ το υπουργείο Πετρελαίου στο σιίτη ηγέτη, Μπαχρ αλ-Ουλούμ.

Αντιδράσεις για την έλλειψη ασφάλειας

Παρέμβαση, εξάλλου, επεχείρησε ο αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, με αφορμή τη σφαγή στη Νατζάφ.

Ο αγιατολάχ Σιστάνι κάλεσε τον αμερικανικό στρατό να συμμετάσχει πιο ενεργά στις εξελίξεις του μεταπολεμικού Ιράκ και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

Στις ΗΠΑ, εξάλλου, ο Τζορτζ Μπους αντιμετωπίζει την κριτική ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, οι οποίοι ζητούν την ενίσχυση του αμερικανικού έμψυχου δυναμικού στο Ιράκ με στρατιώτες από ισλαμικές χώρες συμμάχους, όπως η Τουρκία και το Πακιστάν, αλλά και την οικονομική συνδρομή της διεθνούς κοινότητας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, επίσης γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, Ρίτσαρντ Λούγκαρ, εκτίμησε ότι για την επόμενη πενταετία θα χρειαστούν τουλάχιστον 30 δισ. δολάρια στο Ιράκ, πέρα από τα 4 δισ. που χρειάζονται μηνιαίως για την κάλυψη των στρατιωτικών αναγκών.

Παράλληλα, το FBI στέλνει στη Νατζάφ πράκτορες, ώστε να διερευνήσουν το ενδεχόμενο σύνδεσης της επίθεσης στο τέμενος της πόλης, με εκείνες εναντίον του αρχηγείου του ΟΗΕ και της πρεβείας της Ιορδανίας στη Βαγδάτη.


Δευτέρα 01 Σεπτεμβρίου 2003 - 08:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέθανε ο Τσαρλς Μπρόνσον
 

Ο Τσάρλς Μπρόνσον

Γνωστός για ρόλους που πέρασαν στην ιστορία του Χόλυγουν, ταινίες όπως η "Και οι επτά ήταν υπέροχοι" ο Τσάρλς Μπρόνσον άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Λος Αντζελες.

"Η σύζυγός του Κιμ ήταν στο πλευρό του. Αφήνει έξη παιδιά και δύο εγγόνια. Ηταν στοργικός πατέρας και υπέροχος ηθοποιός. Θα μας λήψει" δήλωσε στο BBC ο καλλιτεχνικός πράκτορας του Μπρόνσον.

Ο Τσαρλς Μπρόνσον έπαιξε σε περισσότερες από 60 ταινίας συμπεριλαμβανομένων ωρισμένων κλασσικών, πλέον, περιπετειών όπως οι "Και οι επτά ήταν υπέροχοι" και "Η Μεγάλη Απόδραση".

Αναμφισβήτητα, όμως, οι φίλοι της περιπέτειας θα θυμούνται τον Τσάρλς Μπρόνσον στον ρόλο του Πολ Κέρσι στην σεκάνς των ταινιών¨με τίτλο " Ευχή Θανάτου" του βρετανού σκηνοθέτη Μαικλ Γουίνερ.

Οι ταινίες αυτές που προβλήθηκαν στις δεκαετίες 70 και 80 χαρακτηριζόταν από την ωμή βία αν και ο ρόλος που υποδυόταν ο Μπρόνσον ήταν συμπαθής.

Ο ίδιος συνήθιζε να υπεραμύνεται των ταινιών αυτών. Μάλιστα το 1987 έλεγε:

" Νομίζω πως οι ταινίες προσέφεραν κάποιου είδους ικανοποίηση στους θεατές που ταυτιζόταν με τον ήρωα ο οποίος επεδίωκε αυτοδικία για τις δολοφονίες αγαπημένων του προσώπων"

Ο Μπρόνσον εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες με την δεύτερη σύζυγό του την βρετανίδα Τζιλ Αιρλαντ που πέθανε από καρκίνο το 1990.


Δευτέρα 01 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταθέτει η χήρα Κέλι
 

Η χήρα του καθηγητού Ντέιβιντ Κέλι

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση, στην επιτροπή Χάτον, της Τζάνις Κέλι χήρας του εκλιπόντος καθηγητού Ντέιβιντ Κέλι.

Η κατάθεση της κα Κέλι αναμένεται να ρίξει μια πιο εσωτερική ματιά στην ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο καθηγητής πρίν την αυτοκτονία του.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένεια του καθηγητού μετά την ανακάλυψη του πτώματος του σε δάσος του Οξφορντσίαρ, αναφέρεται ότι η ζωή του είχε γίνει "ανυπόφορη".

Οι ερωτήσεις που θα απευθύνει ο δικαστής λόρδος Χάτον στην κ. Κέλι θα αναφέρονται, κυρίως, στις πιέσεις που δέχτηκε ο σύζυγος της τις τελευταίες ημέρες πριν τον θάνατό του.

Η Τζάνις Κέλι δεν θα παραστεί προσωπικά στο δικαστήριο αλλά θα δώσει την κατάθεση της από το σπίτι της, με την βοήθεια βίντεο-λινκ.

Μετά την κατάθεση της χήρας Κέλι αναμένεται να καταθέσει και η κόρη του καθηγητού Ρέιτσελ.


Δευτέρα 01 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταθέτει η χήρα Κέλι
 

Η χήρα του καθηγητού Ντειβιντ Κέλι

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση, στην επιτροπή Χάτον, της Τζάνις Κέλι χήρας του εκλιπόντος καθηγητού Ντειβιντ Κέλι.

Η κατάθεση της κα Κέλι αναμένεται να ρίξει μια πιο εσωτερική ματιά στην ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο καθηγητής πρίν την αυτοκτονία του.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένεια του καθηγητού μετά την ανακάλυψη του πτώματος του σε δάσος του Οξφορντσίαρ, αναφέρεται ότι η ζωή του είχε γίνει "ανυπόφορη".

Οι ερωτήσεις που θα απευθύνει ο δικαστής λόρδος Χάτον στην κ. Κέλι θα αναφέρονται, κυρίως, στις πιέσεις που δέχτηκε ο σύζυγος της τις τελευταίες ημέρες πριν τον θάνατό του.

Η Τζάνις Κέλι δεν θα παραστεί προσωπικά στο δικαστήριο αλλά θα δώσει την κατάθεση της από το σπίτι της,με την βοήθεια βίντεο-λινκ.

Μετά την κατάθεση της χήρας Κέλι αναμένεται να καταθέσει και η κόρη του καθηγητού Ρέιτσελ.


Κυριακή 31 Αυγούστου 2003 - 18:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανικές έρευνες στη Νατζάφ
 

Tρεις μέρες θα διαρκέσει η νεκρώσιμη πορεία

Σύμφωνα με ανώτατο αμερικανό αξιωματούχο, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία των ΗΠΑ θα ξεκινήσει ενδελεχή έρευνα για τον εντοπισμό τύχον σύνδεσης μεταξύ της επίθεσης στη Νατζάφ και εκείνων κατά των γραφείων του ΟΗΕ και της πρεσβείας της Ιορδανίας στη Βαγδάτη.

Την Κυριακή, χιλιάδες Ιρακινοί πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Βαγδάτης, την πρώτη μέρα του τριήμερου πένθους για τον ηγέτη των Σιιτών μουσουλμάνων, αγιατολάχ Μοχαμάντ Μπακέρ αλ Χακίμ που σκοτώθηκε την Παρασκευή στην μεγάλη βομβιστική επίθεση στην πόλη Νατζάφ.

Η σορός του, υπό τη συνοδεία ενόπλων, μεταφέρθηκε εν μέσω πυκνού πλήθους, σε φορτηγό με πλακάτ.

Οι πιστοί του φωνάζουν συνθήματα ζητώντας εκδίκηση.

Η πορεία θα κατευθυνθεί τη Δευτέρα στην ιερή για τους μουσουλμάνους πόλη Καρμπάλα, για να καταλήξει στην Τρίτη στη Νατζάφ.

Από την έκρηξη, την πιο ισχυρή από τη λήξη του πολέμου σκοτώθηκαν 95 άτομα.

Τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι, δύο λέγεται πως είναι πρώην μέλη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν.

Επίθεση κατά Αμερικανών στο Κιρκούκ

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν έξι Ιρακινούς που επιτέθηκαν σε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή στο βόρειο.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος Γουίλιαμ μακ Ντόναλντ δήλωσε ότι οκτώ άτομα επιτέθηκαν στο κονβόι στα δυτικά του Κιρκούκ.

Οι στρατιώτες επέστρεψαν τα πυρά, σκοτώνοντας έξι από τους επιτιθέμενους Ιρακινούς και τραυματίζοντας άλλους δυο.


Δευτέρα 01 Σεπτεμβρίου 2003 - 04:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Λιβύη αποζημιώνει και τους Γάλλους
 

Τα συντρίμμια του γαλλικού αεροσκάφους.

"Εχουμε διευθετήσει δύο ανοιχτά θέματα, tο γαλλικό UTA και το Λοκερμπι, και ανοίγουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με την Δύση" είπε ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Γκαντάφι σε διάγγελμά του πρός τον λαό της Λιβύης.

Η ανακοίνωση έγινε με αφορμή την 34η επέτειο από την άνοδο του Γκαντάφι στην εξουσία. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Λιβύης δεν αποδέχθηκε την ευθύνη για τις δύο αυτές βομβιστικές ενέργειες.

Από το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοινώθηκε πως δεν υπάρχει επίσημη διαβεβαίωση για τις αποζημιώσεις αν και, όπως είπε γάλλος εκπρόσωπος, οι διαπραγματεύσεις για το θέμα συνεχίζονται.

Παρόμοια στάση τηρούν, έως τώρα, και οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων.
¨
"Είμαστε πάρα πολύ κοντά σε συμφωνία, αλλά δεν έχουν όλα διευθετηθεί ακόμη. Πάντως μια κατ΄αρχήν συμφωνία την έχουμε εξασφαλίσει" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους δικηγόρους των θυμάτων.

Πάντως, ο πρέσβυς της Λιβύης στο Λονδίνο είπε στο BBC ότι έχει επιτευχθεί τελική συμφωνίας η οποία, μάλιστα, επικυρώθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία του γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ με τον συνταγματάρχη Γκαντάφι.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.