Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-09-08

  1. Μεταρρυθμίσεις προτείνει ο Ανάν
  2. Ο Αραφάτ θα προτείνει τον Κορέι
  3. «Ναι» του Κορέι στην πρωθυπουργία
  4. «Αρχίζουν πόλεμο» οι δισκογραφικές
  5. Μπρέμερ: 20 δισ. δολ. από ΗΠΑ στο Ιράκ
  6. Πιέσεις για τα πυρηνικά όπλα δέχεται το Ιράν
  7. Σε εικόνες: Άσκηση τρόμου
  8. Σύγχυση για τις παρενέργειες του «έκστασι»
  9. Πιέσεις για τα πυρηνικά όπλα δέχεται το Ιράν
  10. Εγγυήσεις ζητά ο Αχμέντ Κορέι
  11. Καταστροφικές πλημμύρες στην Ινδία
  12. Χιλή: Στην αντεπίθεση η οικογένεια Πινοσέτ
  13. ΠΓΔΜ: Συγκρούσεις με ενόπλους
  14. Πιέσεις για τα πυρηνικά όπλα δέχεται το Ιράν
  15. Διάγγελμα Μπους για το Ιράκ
  16. Επιδρομή των ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας

Δευτέρα 08 Σεπτεμβρίου 2003 - 21:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεταρρυθμίσεις προτείνει ο Ανάν
 

Φτώχεια, αποστέρηση αγαθών και Έιτζ, τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου, είπε ο Ανάν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ζήτησε να γίνουν ριζικές μεταρρυθμίσεις στον οργανισμό ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις απειλές που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Ορισμένα κράτη επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά αυτοί δεν είναι οι μόνοι κίνδυνοι, είπε ο Κόφι Ανάν.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι για πολλούς κατοίκους του πλανήτη, η φτώχεια, η αποστέρηση αγαθών και το Έιτζ αποτελούν πολύ βασικότερα προβλήματα που αποσταθεροποιούν την καθημερινή τους ζωή.

Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, είπε ο Κόφι Ανάν, θα μπορούσε να κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ακόμα πως τα κράτη μέλη του οργανισμού είναι βαθιά διχασμένα.

Το σύστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, είπε, και απηύθυνε έκκληση στους αρχηγούς κρατών να αναζητήσουν νέους τρόπους για να βελτιωθεί η κατάσταση.


Δευτέρα 08 Σεπτεμβρίου 2003 - 19:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Αραφάτ θα προτείνει τον Κορέι
 

Ο Αχμεντ Κορέι θα είναι ο πιθανός διάδοχος του Μαχμούντ Αμπάς (δεξιά)

Τον Αχμεντ Κορέι, πρόεδρο του κοινοβουλίου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ θα προτείνει, σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από τη Ραμάλα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Γιασέρ Αραφάτ, ως διάδοχο του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς.

Ο κ. Κορέι ήταν από τους βασικότερους συντελεστές της συμφωνίας του Όσλο το 1993 μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και θεωρείται έμπιστος του Παλαιστίνιου προέδρου.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι, καθώς θεωρείται απίθανο να αντιπαρατεθεί ο κ. Κοράι στον Γιασέρ Αραφάτ, είναι εκ προοιμίου δεδομένο ότι η ισραηλινή πλευρά δεν θα τον κάνει αποδεκτό.

Νέα επιθέσεις ελικοπτέρων

Ισραηλινά ελικόπτερα πραγματοποίησαν επιθέσεις στην Xαν Γιουνίς στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, με στόχο το σπίτι του μέλους της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Αμπντέλ Σαλάμ Αμπού Μούσα.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι το συγκεκριμένο οίκημα χρησιμοποιούνταν ως εργαστήριο κατασκευής και χώρος αποθήκευσης όπλων.

Από την επίθεση τραυματίσθηκαν τουλάχιστον δώδεκα άτομα, μεταξύ των οποίων δεν συγκαταλέγεται ο Μούσα.

Νωρίτερα, από βόμβα που τοποθετήθηκε κάτω από το όχημα στο οποίο επέβαιναν, τραυματίστηκαν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ.

Η βομβιστική ενέργεια αποδίδεται από τους Ισραηλινούς στη Χαμάς.


Δευτέρα 08 Σεπτεμβρίου 2003 - 18:54 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ναι» του Κορέι στην πρωθυπουργία
 

O πρώην πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς (αριστερά) με τον -εκτός απροόπτου- διάδοχό του Αχμέντ Κορέι

Ο Αχμέντ Κορέι, γνωστός και ως Αμπού Αλά, τέως πρόεδρος του Παλαιστινιακού κοινοβουλίου, θα είναι εκτός απροόπτου ο νέος παλαιστίνιος πρωθυπουργός, στη θέση του παραιτηθέντος, Μαχμούντ Αμπάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Δυτική Όχθη, ο εκλεκτός του Γιασέρ Αραφάτ για τον πρωθυπουργικό θώκο, αποδέχθηκε πριν από λίγο την πρόταση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο κ.Κορέι είχε ζητήσει εγγυήσεις υποστήριξης από Αμερικανούς και Ευρωπαίους. Υπογράμμισε ότι θέλει να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και ότι επιθυμεί την ύπαρξη μιας πραγματικής εκεχειρίας, χωρίς δολοφονίες, επιθέσεις και κατεδαφίσεις κτιρίων.

Το Ισραήλ

Ο ίδιος είχε θέσει ακόμα ως προαπαιτούμενο και την αλλαγή στάσης της ισραηλινής πλευράς.

Πηγή προσκείμενη στην ηγεσία του Ισραήλ, πάντως, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα στηρίξει τον κ. Κορέι ούτε θα σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων εξτρεμιστών μέχρι οι Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας να δώσουν τέλος στην δράση τους.

«Εάν ο κ. Κορέι ανταποκριθεί στην πρόκληση, εξαρθρώσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις και προχωρήσει σε συλλήψεις στελεχών της Χαμάς τότε θα τον θεωρήσουμε ως συνεργάτη», είπε η πηγή που μίλησε σε δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν στο ταξίδι του στην Ινδία.


Στενός συνεργάτης του Γιασέρ Αραφάτ είναι ο κ. Κορέι
Ο κ. Κορέι ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της συμφωνίας του Όσλο του 1993 μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Θεωρείται μετριοπαθής και έμπιστος του Παλαιστίνιου προέδρου, Γιασέρ Αραφάτ.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι, καθώς θεωρείται απίθανο να αντιπαρατεθεί ο κ. Κορέι στον Γιασέρ Αραφάτ, είναι εκ προοιμίου δεδομένο ότι η ισραηλινή πλευρά δεν θα δεχθεί τον διορισμό του στην πρωθυπουργία των Παλαιστινίων.

Νέα επίθεση ελικοπτέρων

Ισραηλινά ελικόπτερα πραγματοποίησαν επιθέσεις στην Xαν Γιουνίς στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, με στόχο το σπίτι του μέλους της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Αμπντέλ Σαλάμ Αμπού Μούσα.


Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι το συγκεκριμένο οίκημα χρησιμοποιούνταν ως εργαστήριο κατασκευής και χώρος αποθήκευσης όπλων.

Από την επίθεση τραυματίσθηκαν τουλάχιστον δώδεκα άτομα, μεταξύ των οποίων δεν συγκαταλέγεται ο Μούσα.

Νωρίτερα, από βόμβα που τοποθετήθηκε κάτω από το όχημα στο οποίο επέβαιναν, τραυματίστηκαν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ.

Η βομβιστική ενέργεια αποδίδεται από τους Ισραηλινούς στην ισλαμική οργάνωση Χαμάς.


Δευτέρα 08 Σεπτεμβρίου 2003 - 19:47 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αρχίζουν πόλεμο» οι δισκογραφικές
 

Με πρόστιμο 150.000 δολαρίων για κάθε μουσικό αρχείο που αντάλλαξαν παράνομα απειλούνται οι «πειρατές» του Διαδικτύου

Οι δισκογραφικές εταιρείες των ΗΠΑ ξεκίνησαν δικαστική μάχη κατά εκατοντάδων ανθρώπων τους οποίους κατηγορούν για ανταλλαγή μουσικών αρχείων μέσω του Διαδικτύου κατά παράβαση των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι σχετικές μηνύσεις υποβλήθηκαν στα ομοσπονδιακά δικαστήρια διαφόρων πολιτειών των ΗΠΑ.

Όσοι εκ των εναγομένων κριθούν ένοχοι κινδυνεύουν με βαρύ πρόστιμο που φθάνει έως και τα 150.000 δολάρια για κάθε τραγούδι που αντάλλαξαν.

Οι κολοσσοί της μουσικής βιομηανίας, δηλαδή η Γιουνιβέρσαλ (Universal Music Group), η Μπι-Εμ-Τζι (BMG), η ΕΜΙ, η Σόνι (Sony Music) και η Γουόρνερ (Warner Music) υπέβαλαν μηνύσεις κατά 261 ανθρώπων μετά την ανακοίνωση του Συνδέσμου Δισκογραφικών Εταιρειών των ΗΠΑ (RIAA) ότι θα έβαζε στο στόχαστρό της μεμονωμένους «πειρατές».

Συμβιβασμοί και αμνηστία

Παρά το πρόστιμο των 150.000 δολαρίων ανά τραγούδι, η RIAA έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συμβιβασμό σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση.

Η μουσική βιομηχανία αναμένεται ακόμη να ανακοινώσει «αμνηστία» για τα άτομα που παραδέχονται ότι αντάλλαξαν μουσικά αρχεία παράνομα.

Θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να υποσχεθούν να σβήσουν τα μουσικά αρχεία που «κατέβασαν» παράνομα από το 'Ιντερνετ από το σκληρό δίσκο των υπολογιστών τους και να υποσχεθούν ότι δεν θα ανταλλάξουν εκ νέου μουσικά αρχεία.


Δευτέρα 08 Σεπτεμβρίου 2003 - 17:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπρέμερ: 20 δισ. δολ. από ΗΠΑ στο Ιράκ
 

Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ

Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους έχει δεσμευθεί να δαπανήσει πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια τον επόμενο χρόνο για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Ο κ. Μπρέμερ είπε ότι επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά «πακέτα» (που δεν προορίζονται για στρατιωτικούς σκοπούς) στην αμερικανική ιστορία.

Το ποσό των 20 δισ. δολ. είναι πάνω από δέκα φορές περισσότερο από ότι έχουν δαπανήσει ποτέ οι ΗΠΑ για μια μόνο χώρα σε περίοδο ενός έτους.

Ο κ. Μπους είχε δηλώσει μερικές ώρες νωρίτερα ότι θα ζητούσε από το Κογκρέσο συνολικό κονδύλι ύψους 90 δισ. δολαρίων για την σταθεροποίηση το Ιράκ και του Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων προορίζεται για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Κατέληξε δε ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να δαπανήσουν ό,τι χρειάζεται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Διάγγελμα Μπους

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα που μεταδόθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες, ο Αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνθηκε της πολιτικής του για συνέχιση της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Ο κ. Μπους χαρακτήρισε το Ιράκ «κεντρικό μέτωπο» στον πόλεμο ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία, αλλά πρόσθεσε ότι απαιτούνται χρόνος και θυσίες μέχρι να επιτευχθεί η τελική νίκη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παράλληλα ζήτησε ευρύτερη διεθνή υποστήριξη, σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πλέον την ευκαιρία και την ευθύνη να αναλάβουν διευρυμένο ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Σύμφωνα με ανταποκριτές με την ομιλία του ο πρόεδρος Μπους προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία στην πολιτική σκηνή, καθώς οι συνεχείς επιθέσεις ενταντίον Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και το ολοένα κλιμακούμενο κόστος της κατοχής έχουν προκαλέσει σωρεία επικρίσεων από πολιτικούς του αντιπάλους.

Αντιδράσεις

Οι αντίπαλοι του κυρίου Μπους από το κόμμα των Δημοκρατικών χαρακτήρισαν το διάγγελμα εξωφρενικό, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος δεν παρουσιάζει όλα τα στοιχεία για το Ιράκ.

Ορισμένοι μάλιστα παρομοίασαν την κατάσταση με το Βιετνάμ, τόσο από άποψη χειρισμών όσο και θυμάτων.

Επιφυλακτικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από την Ευρώπη.


Η σύνδεση της επέμβασης στο Ιράκ με την πάταξη της τρομοκρατίας είναι λανθασμένη και παραπλανητική
Μόνικα Φρασόνι, ευρωβουλευτής Πρασίνων
Η Ιταλίδα ευρωβουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, Μόνικα Φρασόνι, υποστήριξε ότι «Οι προτεραιότητες που έθεσε ο πρόεδρος Μπους είναι αμερικανικές προτεραιότητες, δεν αφορούν τους Ιρακινούς».

«Η σύνδεση της επέμβασης στο Ιράκ με την πάταξη της τρομοκρατίας είναι λανθασμένη και παραπλανητική», κατέληξε.

Ο Ζακ Μαγιάρ, βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού του Ζακ Σιράκ, επεσήμανε ότι «Φαινομενικά ο πρόεδρος Μπους τηρεί μια πιο ήπια στάση, καθώς συνειδητοποιεί -προφανώς- ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Νομίζω ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο και θα υποχρεωθεί σε μεγαλύτερες υποχωρήσεις.


Νομίζω ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο και θα υποχρεωθεί σε μεγαλύτερες υποχωρήσεις
Ζακ Μαγιάρ, Γάλλος βουλευτής
Όσο για τη Γαλλία, δεν πιστεύω ότι θα στείλουμε στρατιώτες στο Ιράκ, προτού βρεθεί μια πολιτική λύση», σημείωσε ο Γάλλος βουλευτής.

Νέα επίθεση

Σε μια νέα υπενθύμιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, δύο ακόμα Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη στη Βαγδάτη.

Οι αμερικανικές δυνάμεις, εξάλλου, συνέλαβαν τέσσερα άτομα σε επιδρομές στην Τικρίτ, γενέτειρα του Σανταμ Χουσεϊν.

Ενισχύσεις από Βρετανία

Τέλος, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την αποστολή χιλίων διακοσίων επιπλέον Βρετανών στρατιωτών στο Ιράκ, σε πρώτη φάση.

Ήδη το Σαββατοκύριακο, 120 στρατιώτες που βρίσκονταν στην Κύπρο μετέβησαν στο Ιράκ, ενισχύοντας τους περίπου 11 χιλιάδες συμπατριώτες τους.


Δευτέρα 08 Σεπτεμβρίου 2003 - 18:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Πιέσεις για τα πυρηνικά όπλα δέχεται το Ιράν
 

«Πλήρη διαφάνεια» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ζήτησε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ζήτησε από το Ιράν «πλήρη διαφάνεια» όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο ειδικής συνόδου της ΙΑΕΑ στη Βιέννη, ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι η Τεχεράνη πρέπει να δηλώσει όλες τις πυρηνικές της δραστηριότητες, προσθέτοντας ότι απαιτείται «επείγουσα δουλειά» προτού να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τη στάση του Ιράν.

Ο κ. ελ Μπαραντέι είπε ακόμη ότι από τον Ιούλιο η Τεχεράνη εμφανίζεται περισσότερο συνεργάσιμη, υπογράμμισε όμως ότι πρέπει να δώσει διευκρινίσεις για τα ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που φέρεται ότι ανακάλυψαν οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ σε πυρηνικό εργοστάσιο.

Το εμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να χρησιμεύσει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Πιέσεις από ΗΠΑ

Αν και το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά ότι προβαίνει στον εμπλουτισμό ουρανίου, εντούτοις οι επιθεωρητές λένε ότι αδυνατούν να επαληθεύσουν αυτό τον ισχυρισμό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει το Ιράν για προσπάθεια ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και πιέζουν ώστε στη σύνοδο αυτή να καταδικαστεί η Τεχεράνη για παραβίαση της Συνθήκης «Περί Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων».

Πάντως σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC η ΙΑΕΑ δεν αναμένεται να ικανοποιήσει πλήρως το αμερικανικό αίτημα.

Ο κ. ελ Μπαραντέι κάλεσε το Ιράν να υπογράψει πρωτόκολλο που θα επιτρέπει αυστηρότερες επιθεωρήσεις στα πυρηνικά του εργοστάσια.


Δευτέρα 08 Σεπτεμβρίου 2003 - 16:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε εικόνες: Άσκηση τρόμου
 


Ο δήμαρχος του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον δήλωσε ότι στόχος της άσκησης ήταν η δοκιμή νέου εξοπλισμού


Ο σταθμός του μετρό «Μπανκ» (Bank) ήταν ο χώρος όπου επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί η «επίθεση με χημικά αέρια»


Πάνω από 350.000 άτομα εργάζονται στην περιοχή που έλαβε χώρα η άσκηση


Τα «θύματα» πέρασαν από απολύμανση


Ήταν η πρώτη άσκηση μεγάλης κλίμακας από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου


Το ιατρικό προσωπικό ήταν ντυμένο με πράσινες ελαστικές στολές


Εκατοντάδες αστυνομικοί έλαβαν μέρος στην άσκηση


Τα «θύματα» (ντυμένα με πορτοκαλί) μεταφέρθηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο


Τους ρόλους των «θυμάτων» έπαιξαν δόκιμοι αστυνομικοί


Δευτέρα 08 Σεπτεμβρίου 2003 - 13:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύγχυση για τις παρενέργειες του «έκστασι»
 

Σε λανθασμένο εργαστηριακό πείραμα βασίστηκε ο ισχυρισμός ότι ένα χαπάκι «έκστασι» μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη

Σύγχυση επικρατεί στην ιατρική κοινότητα για τις παρενέργειες του ναρκωτικού «έκστασι» αφότου έγινε γνωστό ότι ο ισχυρισμός ότι προκαλεί σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες βασίστηκε σε λανθασμένο εργαστηριακό πείραμα.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ είχαν ανακαλύψει ότι από δέκα πιθήκους στους οποίους είχε χορηγηθεί το ναρκωτικό, οι τέσσερις πέθαναν ή παρουσίασαν σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες.

Στην πραγματικότητα, όμως, στα ζώα είχε χορηγηθεί κατά λάθος μια ουσία πολύ ισχυρότερη από το «έκστασι».

Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς (Johns Hopkins University) υποχρεώθηκε να αποσύρει την μελέτη από την έγκυρη επιθεώρηση «Επιστήμη» (Science).

Σύγχυση

Πολλοί ειδικοί εξέφρασαν την έκπληξή τους για το πώς η λανθασμένη μελέτη δημοσιεύθηκε χωρίς να διασταυρωθούν τα συμπεράσματά της.


Ό,τι και να νομίζουμε για την τοξικότητα του ναρκωτικού, το βέβαιο είναι ότι δεν πεθαίνει το 40% των χρηστών κάθε Σαββατοκύριακο
Κόλιν Μπλέικμορ, πανεπιστήμιο Οξφόρδης
Ο Κόλιν Μπλέικμορ, καθηγητής φυσιολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι μόνο ο αριθμός των χρηστών του «έκστασι» που -σύμφωνα με την έρευνα- έχαναν τη ζωή τους ή παρουσίαζαν εγκεφαλικές βλάβες έμοιαζε εκτός πραγματικότητας.

«Ό,τι και να νομίζουμε για την τοξικότητα του ναρκωτικού, το βέβαιο είναι ότι δεν πεθαίνει το 40% των χρηστών κάθε Σαββατοκύριακο», είπε στο BBC.

O ανταποκριτής ιατρικών θεμάτων του BBC αναφέρει ότι η ανακάλυψη του λάθους εγείρει μεγάλα ερωτηματικά σχετικά με τις παρενέργειες του «έκστασι».

Ορισμένες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ναρκωτικό προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες, απώλεια μνήμης και συναισθηματικές διαταραχές, ενώ σύμφωνα με άλλες είναι πολύ πιο «αθώο».


Δευτέρα 08 Σεπτεμβρίου 2003 - 11:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Πιέσεις για τα πυρηνικά όπλα δέχεται το Ιράν
 

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Ιράν μπορεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ζήτησε από το Ιράν «πλήρη διαφάνεια» όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο ειδικής συνόδου της ΙΑΕΑ στη Βιέννη, ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι η Τεχεράνη πρέπει να δηλώσει όλες τις πυρηνικές της δραστηριότητες, προσθέτοντας ότι απαιτείται «επείγουσα δουλειά» προτού να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τη στάση του Ιράν.

Ο κ. ελ Μπαραντέι είπε ακόμη ότι από τον Ιούλιο η Τεχεράνη εμφανίζεται περισσότερο συνεργάσιμη, υπογράμμισε όμως ότι πρέπει να δώσει διευκρινίσεις για τα ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που φέρεται ότι ανακάλυψαν οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ σε πυρηνικό εργοστάσιο.

Το εμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να χρησιμεύσει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Πιέσεις από ΗΠΑ

Αν και το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά ότι προβαίνει στον εμπλουτισμό ουρανίου, εντούτοις οι επιθεωρητές λένε ότι αδυνατούν να επαληθεύσουν αυτό τον ισχυρισμό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει το Ιράν για προσπάθεια ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και πιέζουν ώστε στη σύνοδο αυτή να καταδικαστεί η Τεχεράνη για παραβίαση της Συνθήκης «Περί Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων».

Πάντως σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC η ΙΑΕΑ δεν αναμένεται να ικανοποιήσει πλήρως το αμερικανικό αίτημα.

Ο κ. ελ Μπαραντέι κάλεσε το Ιράν να υπογράψει πρωτόκολλο που θα επιτρέπει αυστηρότερες επιθεωρήσεις στα πυρηνικά του εργοστάσια.


Δευτέρα 08 Σεπτεμβρίου 2003 - 10:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Εγγυήσεις ζητά ο Αχμέντ Κορέι
 

Ο Αχμεντ Κορέι θα είναι ο πιθανός διάδοχος του Μαχμούντ Αμπάς (δεξιά)

Ο Αχμέντ Κορέι, που υποδείχθηκε από την παλαιστινιακή ηγεσία ως αντικαταστάτης του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς, ζήτησε από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη εγγυήσεις προτού δεχθεί τη θέση.

Ο κ. Κορέι ζήτησε από Αμερικανούς και Ευρωπαίους στήριξη για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν θέλει να δει άλλες δολοφονίες και καταστροφές σπιτιών, αλλά μια πραγματική εκεχειρία.

Ο υποψήφιος νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός κατέληξε ότι δεν είναι έτοιμος να δεχθεί αποτυχία.


Στενός συνεργάτης του Γιασέρ Αραφάτ είναι ο κ. Κορέι
Ο κ. Κορέι, πρόεδρος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της συμφωνίας του Όσλο του 1993 μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Θεωρείται μετριοπαθής και έμπιστος του Παλαιστίνιου προέδρου, Γιασέρ Αραφάτ.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι, καθώς θεωρείται απίθανο να αντιπαρατεθεί ο κ. Κορέι στον Γιασέρ Αραφάτ, είναι εκ προοιμίου δεδομένο ότι η ισραηλινή πλευρά δεν θα δεχθεί τον διορισμό του στην πρωθυπουργία των Παλαιστινίων.

Νέα επίθεση ελικοπτέρων

Ισραηλινά ελικόπτερα πραγματοποίησαν επιθέσεις στην Xαν Γιουνίς στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, με στόχο το σπίτι του μέλους της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Αμπντέλ Σαλάμ Αμπού Μούσα.


Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι το συγκεκριμένο οίκημα χρησιμοποιούνταν ως εργαστήριο κατασκευής και χώρος αποθήκευσης όπλων.

Από την επίθεση τραυματίσθηκαν τουλάχιστον δώδεκα άτομα, μεταξύ των οποίων δεν συγκαταλέγεται ο Μούσα.

Νωρίτερα, από βόμβα που τοποθετήθηκε κάτω από το όχημα στο οποίο επέβαιναν, τραυματίστηκαν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ.

Η βομβιστική ενέργεια αποδίδεται από τους Ισραηλινούς στην ισλαμική οργάνωση Χαμάς.


Δευτέρα 08 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταστροφικές πλημμύρες στην Ινδία
 

Τρία εκτομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεασθεί από τις πλημμύρες στην Ινδία

Στην Ινδία οι πλημμύρες στο ανατολικό κρατίδιο της Ορίσα προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 30 ατόμων, ενώ χιλιάδες ακόμη κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλλέγονται και τρεις αστυνομικοί που πνίγηκαν όταν αναποδογύρισε το σκάφος στο οποίο επέβαιναν.

Συνολικά περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, οι οποίες προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στην περίοδο των μουσώνων.

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος εκφράζει φόβους για περαιτέρω καταστροφές καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν περισσότερες βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες.



Δευτέρα 08 Σεπτεμβρίου 2003 - 05:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Χιλή: Στην αντεπίθεση η οικογένεια Πινοσέτ
 

Οι δικηγόροι του Πινοσέτ ισχυρίζονται ότι ο πρώην δικτάτορας είναι πολύ άρρωστος για να προσαχθεί στη δικαιοσύνη

Στη Χιλή η οικογένεια του πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ δηλώνει ότι επιχειρείται παραποίηση της ιστορίας με αφορμή την επικείμενη επέτειο τριάντα χρόνων από το πραξικόπημα που ανέτρεψε τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του Σαλβαντόρ Αλιέντε.

Η κόρη του στρατηγού Πινοσέτ, Λουσία, λέει ότι ο πατέρας της χαρακτηρίζεται από ΜΜΕ και πολιτικούς του αντιπάλους ως δαίμων ενώ την ίδια ώρα ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Αλιέντε, παρουσιάζεται ως άγιος.

Τις τελευταίες ημέρες δεκάδες χιλιάδες Χιλιανοί αποτίουν φόρο τιμής στη μνήμη του δολοφονηθέντος προέδρου Αλιέντε, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων που περιλάμβαναν δύο υπαίθριες συναυλίες.

Ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα της Χιλής Σαντιάγο, μεταδίδει ότι η επέτειος του πραξικοπήματος σημαδεύεται συνήθως από διαδηλώσεις και ταραχές και εφέτος οι αρχές αναμένουν ότι θα εκδηλωθούν παρόμοια επεισόδια.


Δευτέρα 08 Σεπτεμβρίου 2003 - 05:38 ('Ωρα Λονδίνου)
ΠΓΔΜ: Συγκρούσεις με ενόπλους
 

Στρατιώτες του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ

Αιματηρές συγκρούσεις Αλβανών ανταρτών με κυβερνητικές δυνάμεις σημειώθηκαν την Κυριακή βορείως των Σκοπίων, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού εξουδετέρωσαν ομάδες Αλβανών ενόπλων, στην περιοχή γύρω από το χωριό Μπρεστ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με το Κοσυφοπέδιο.

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος κα. Μιριάνα Κοντέφσκα, οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν ορισμένους ένοπλους οι οποίοι προέβαλαν αντίσταση, ενώ πρόσθεσε ότι από τη μεριά των κυβερνητικών δυνάμεων δεν υπήρχαν απώλειες.

Πληροφορίες από την περιοχή των συγκρούσεων ανέφεραν ότι ελικόπτερα του στρατού πετούσαν πάνω από τρία αλβανόφωνα χωριά, και αρκετοί κάτοικοι των χωριών αυτών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, φοβούμενοι ότι μπορεί να βρεθούν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά.

Η περιοχή του χωριού Μπρεστ, όπου σημειώθηκαν οι συγκρούσεις, βρίσκεται δίπλα στο χωριό Τανούσεφτσι, από το οποίο, το 2001, ξεκίνησαν πολύμηνες συγκρούσεις των τότε ανταρτών Αλβανών του UCK και των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ, οι οποίες έληξαν με την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας, τον Αύγουστο του 2001.


Δευτέρα 08 Σεπτεμβρίου 2003 - 05:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Πιέσεις για τα πυρηνικά όπλα δέχεται το Ιράν
 

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Ιράν μπορεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα

Αρχίζει σήμερα στη Βιέννη η εβδομαδιαία σύνοδος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ) με κεντρικό θέμα το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου θα παρουσιαστεί έκθεση των επιθεωρητών της υπηρεσίας αυτής των Ηνωμένων Εθνών, μια έκθεση σύμφωνα με την οποία ίχνη ουρανίου που μπορεί να χρησιμεύσει στην κατασκευή όπλων βρέθηκαν σε εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν.

Αν και το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά ότι προβαίνει στον εμπλουτισμό ουρανίου, εντούτοις οι επιθεωρητές λένε ότι αδυνατούν να επαληθεύσουν αυτό τον ισχυρισμό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει το Ιράν για προσπάθεια ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και πιέζουν ώστε στη σύνοδο αυτή να καταδικαστεί η Τεχεράνη για παραβίαση της Συνθήκης «Περί Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων».

Πάντως σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC η ΔΥΑΕ δεν αναμένεται να ικανοποιήσει πλήρως το αμερικανικό αίτημα.


Δευτέρα 08 Σεπτεμβρίου 2003 - 04:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Διάγγελμα Μπους για το Ιράκ
 

Ο πρόεδρος Μπους επιζητεί τώρα τη διεθνή υποστήριξη στο θέμα του Ιράκ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους υπεραμύνθηκε της πολιτικής του για συνέχιση της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό που μεταδόθηκε πριν λίγες ώρες, ο κ. Μπους χαρακτήρισε το Ιράκ «κεντρικό μέτωπο» στον πόλεμο ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία, αλλά πρόσθεσε ότι απαιτούνται χρόνος και θυσίες μέχρι να επιτευχθεί η τελική νίκη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παράλληλα ζήτησε ευρύτερη διεθνή υποστήριξη, σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πλέον την ευκαιρία και την ευθύνη να αναλάβουν διευρυμένο ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Ο κ. Μπους προανήγγειλε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο 87 δισεκατομμύρια δολάρια για τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ και την προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας.

Σύμφωνα με ανταποκριτές με την ομιλία του ο πρόεδρος Μπους προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία στην πολιτική σκηνή, καθώς οι συνεχείς επιθέσεις ενταντίον Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και το ολοένα κλιμακούμενο κόστος της κατοχής έχουν προκαλέσει σωρεία επικρίσεων από πολιτικούς του αντιπάλους.

Έκκρυθμη η κατάσταση στη Νατζάφ

Στο μεταξύ νέα αντιπαράθεση πυροδοτείται στη Νατζάφ του κεντρικού Ιράκ, καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ λένε ότι οι «παράνομες» πολιτοφυλακές που δρουν στην πόλη πρέπει είτε να παραδώσουν τα όπλα τους είτε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο αφοπλισμό τους με τη βία.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων είπε ότι δεν θα διστάσουν να αφοπλίσουν τους ενόπλους και με τη βία εάν αυτό καταστεί απαραίτητο, αν και κάτι τέτοιο αποτελεί την ύστατη λύση - όπως σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό εκπρόσωπο οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούσαν να παραδώσουν τον έλεγχο της Νατζάφ στη νεοσυσταθείσα ιρακινή αστυνομία λίγο πριν την πρόσφατη πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο τέμενος της πόλης, που προκάλεσε το θάνατο του πνευματικού ηγέτη των Σιϊτών, Μοχάμεντ Μπακίρ Αλ Χακίμ και 120 ακόμη πιστών.


Δευτέρα 08 Σεπτεμβρίου 2003 - 04:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιδρομή των ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας
 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στόχος των ισραηλινών ήταν ακόμη ένα στέλεχος της Χαμάς

Ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν αργά τη νύκτα της Κυριακής με πυραύλους τον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιούνις, στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο την κατοικία μέλους της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος των Ισραηλινών ήταν ο Αμπντούλ Σαλέμ Αμπού Μούσα, ο οποίος όμως κατάφερε να διαφύγει σώος και αβλαβής.

Παλαιστινιακές ιατρικές πηγές λένε ότι τουλάχιστον δώδεκα άτομα τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης στον πυκνοκατοικημένο καταυλισμό.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας το κτίριο που επλήγη χρησιμοποιείτο ως οπλουργείο και αποθήκη πυρομαχικών.

Νωρίτερα τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν όταν βόμβα εξερράγη κάτω από το όχημα στο οποίο επέβαιναν, στα σύνορα Ισραήλ - Λωρίδας της Γάζας.

Η οργάνωση Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης και υπόσχεται εκδίκηση για την προχθεσινή ισραηλινή απόπειρα εξόντωσης του πνευματικού της ηγέτη Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.