Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-09-10

  1. Μήνυμα μπιν Λάντεν
  2. Σουηδία: Επίθεση εναντίον της υπουργού Εξωτερικών
  3. Οργή από το Ιράν
  4. Προσέγγιση Κροατίας-Σερβίας
  5. Iράκ: Βομβιστικές επιθέσεις
  6. Αποδέχεται την πρόταση ο Κουρέια
  7. Θανατική ποινή για τον «εγκέφαλο» του Μπαλί
  8. Iράκ: Βομβιστικές επιθέσεις
  9. Προσέγγιση Κροατίας-Σερβίας
  10. Νέα χρεοστάσια για την Αργεντινή
  11. Σερβία: Αίτημα πρόωρων εκλογών
  12. Πολύνεκρες επιθέσεις καμικάζι στο Ισραήλ

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2003 - 23:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Μήνυμα μπιν Λάντεν
 

Ο μπιν Λάντεν στέλνει μήνυμα πως η αλ-Κάιντα εξακολουθεί να λειτουργεί

Την παραμονή της δεύτερης επετείου από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το αραβικό δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι αλ-Τζαζίρα μετέδωσε εικόνες του ηγέτη της αλ-Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν.

Στο μήνυμα η φωνή του μπιν Λάντεν, όπως πιστεύεται, ακούγεται να εξαίρει τους αεροπειρατές που έριξαν τα αεροπλάνα στα οποία επέβαιναν σε αμερικανικούς στόχους.

Ηχογραφημένο μήνυμα περιέχει και τη φωνή του υπαρχηγού της αλ-Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαουχάρι, που εξαίρει τους ισλαμιστές μαχητές στο Ιράκ.

Ο τηλεοπτικός σταθμός λέει ότι οι εικόνες του μπιν Λάντεν έχουν κινηματογραφηθεί πιθανότατα στα τέλη του περασμένου Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου.

ΟΙ ανταποκριτές λένε πως η δημοσιοποίηση του μηνύματος την παραμονή της επετείου ο μπιν Λάντεν στέλνει ένα μήνυμα πως η αλ-Κάιντα δεν έχει τελειώσει.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, επανέλαβε την υπόσχεσή του να καταδιώξει και να καταστρέψει τις διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις.

Πρόκειται για δυνάμεις, είπε, που δεν μπορούν να κατευναστούν και δεν μπορούν να αγνοηθούν.


Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2003 - 18:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Σουηδία: Επίθεση εναντίον της υπουργού Εξωτερικών
 

Η Άνα Λιντ περιστοιχισμένη από τον πρωθυπουργό της χώρας Γκόραν Πέρσον (αριστερά) και τον Γεώργιο Παπανδρέου

Επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Άνα Λιντ, μία από τις πιο δημοφιλείς πολιτικούς της χώρας, σε κατάστημα της Στοκχόλμης.

Η κ. Λιντ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν φέρει τραύματα μόνο στο στομάχι της. Η επίθεση έλαβε χώρα στο κατάστημα Νορντίσκα Κομπανιέτ στις τέσσερις ώρα το απόγευμα τοπική ώρα.


Θεέ μου, με μαχαίρωσε στο στομάχι
Αυτόπτες μάρτυρες για τη φράση της κ. Λιντ μετά την επίθεση
«Βρισκόταν στο πάτωμα και ένας ψηλός άνδρας τη χτυπούσε», δήλωσε μία αυτόπτης μάρτυρας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες. «Φεύγοντας, ο δράστης πέταξε ένα μαχαίρι», συνέχισε η αυτόπτης μάρτυρας.

Η αστυνομία της Σουηδίας αναζητά έναν ψηλό άνδρα που φορούσε μπουφάν παραλλαγής και ο οποίος εθεάθη να εγκαταλείπει το κατάστημα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής απόδειξη ότι την επίθεση μπορεί να υποκίνησαν πολιτικά κίνητρα.

Δολοφονία Πάλμε

Η κ. Λιντ πρωτοστατούσε στην εκστρατεία υπέρ του ευρώ εν όψει του δημοψηφίσματος που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη χώρα την Κυριακή. Η σουηδική κυβέρνηση πιστεύεται πάντως ότι δεν θα λάβει έγκριση για ένταξη στην ευρωζώνη.

Η Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός είναι υπουργός Εξωτερικών από το 1998. Είναι παντρεμένη με δύο παιδιά.

Το 1986, ο πρωθυπουργός της χώρας, Όλοφ Πάλμε, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ περπατούσε προς το σπίτι του με τη σύζυγό του στη Στοκχόλμη.

Η δολοφονία του δεν έχει επισήμως εξιχνιασθεί, αν και ένας άνδρας έγραψε μία επιστολή σε μία σουηδική εφημερίδα, παραδεχόμενος το έγκλημα.


Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2003 - 15:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Οργή από το Ιράν
 

Ο πρέσβης του Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Αλ Σαλέχι

Το Ιράν προειδοποίησε ότι μπορεί να αναθεωρήσει τη συνεργασία του με τους επιθεωρητές του πυρηνικού του προγράμματος, εάν δεν του επιτρέψουν να συνεχίσει τη λειτουργία των πυρηνικών του δραστηριοτήτων για την παραγωγή ενέργειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Καμάλ Καρατζί, κατηγόρησε ορισμένες χώρες της Δύσης ότι προσπαθούν να εμποδίσουν τη συνεργασία της χώρας με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.


Πρόκειται για μία σκόπιμη προσπάθεια να τιναχθεί στον αέρα η συνεργασία μας με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
Καμάλ Καρατζί, υπουργός Εξωτερικών του Ιράν
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας εξετάζει ένα σχέδιο ψηφίσματος που υποβλήθηκε από τη Βρετανία, τη Γαλλία τη Γερμανία και την Ιαπωνία και το οποίο ζητά να υπάρξει τελεσίγραφο προς το Ιράν, προκειμένου η χώρα να γνωστοποιήσει όλες τις πυρηνικές της δραστηριότητες.

Το σχέδιο ψηφίσματος ζητά από το Ιράν να αναφέρει όλες τις δραστηριότητες του για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται μόνο για την παραγωγή ενέργειας, αλλά η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δηλώνει ότι έχει λόγους να αμφιβάλει για αυτό.

Η στάση της Ουάσινγκτον

Προειδοποιήσεις προς το Ιράν έχει απευθύνει η Ουάσινγκτον, η οποία ζητά από την Τεχεράνη να συμμορφωθεί με τους όρους της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

«Το Ιράν παραβιάζει κατάφωρα τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, θα πρέπει ωστόσο να έχει μια τελευταία ευκαιρία για να δώσει εξηγήσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα», είπε ο πρέσβυς των ΗΠΑ στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, Κένεθ Μπριλ.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι υπάρχουσες ενδείξεις δικαιολογούν πλήρως την καταδίκη του Ιράν, πλην όμως η Ουάσιγκτον έλαβε υπόψιν της την επιθυμία άλλων χωρών να δώσουν στην Τεχεράνη μια ακόμη ευκαιρία να συνεργαστεί με τους διεθνείς επιθεωρητές.

Ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι η Υπηρεσία θα καλέσει το Ιράν να επιδείξει «πλήρη διαφάνεια» και να επισπεύσει τη συνεργασία με τους διεθνείς επιθεωρητές ώστε να αποσαφηνίσει κατά τις επόμενες εβδομάδες όλα τα «σκοτεινά» σημεία, ειδικά όσον αφορά το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.


Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2003 - 16:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Προσέγγιση Κροατίας-Σερβίας
 

Οι διαδηλώσεις είναι σύνηθες φαινόμενο στη Σερβία

Οι πρόεδροι της Κροατίας και της Σερβίας-Μαυροβουνίου ζήτησαν συγγνώμη για τα δεινά που υπέστησαν οι κάτοικοι των δύο χωρών κατά τη διάρκεια του πολέμου, από το 1991 ώς το 1995, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 20.000 άνθρωποι.


Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψη αυτή είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές
Ιβάν Σβίιτς, εκπρόσωπος προέδρου Μάροβιτς
Ο Σβέτοζαρ Μάροβιτς, πρόεδρος της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, δήλωσε πως θα ήθελε να ζητήσει συγγνώμη για «όλα τα δεινά» που υπέστησαν οι πολίτες της Κροατίας από πολίτη της δικής του χώρας.

Ο πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒBC, δεν εγνώριζε πως θα γινόταν κάτι τέτοιο.

Άφησε λοιπόν το κείμενο της ομιλίας που είχε προετοιμάσει και ζήτησε κι αυτός με τη σειρά του συγγνώμη για τα δεινά που υπέστησαν οι πολίτες της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

«Οι περισσότεροι στο Βελιγράδι», επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΒBC, «εκτιμούν πως μετά τα δεινά που υπέστησαν επί σειράν ετών και οι δύο πλευρές, αυτό που συνέβη την Τετάρτη αποτελεί αξιοσημείωτο και θετικό βήμα στις σχέσεις των δύο χωρών».

Αξιοσημείωτη επίσκεψη

Είναι, ας σημειωθεί, η πρώτη φορά από το 1991, δηλαδή από την απόσχιση της Κροατίας από την Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία, που πρόεδρος της Κροατίας επισκέπτεται το Βελιγράδι.

Τα τελευταία χρόνια και οι δύο χώρες καταβάλλουν προσπάθειες με στόχο την επούλωση των πληγών του παρελθόντος.


Η δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς πυροδότησε μία κρίση στη Σερβία
Υπάρχουν, βεβαίως, ακόμη αρκετά θέματα που παραμένουν εκκρεμή, όπως είναι η επιστροφή των Σέρβων που εγκατέλειψαν την Κροατία κατά τη διάρκεια του πολέμου αλλά και μετά τον πόλεμο.

Αλλά, όπως δήλωσε στο ΒBC ο εκπρόσωπος του προέδρου Μάροβιτς, κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τη σημασία της επίσκεψης Μέσιτς.

«Είμαι βέβαιος», τόνισε ο Ιβάν Σβίιτς, «ότι η επίσκεψη αυτή είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές - και για την Κροατία αλλά και για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο».

»Υπάρχουν βεβαίως θέματα που παραμένουν εκκρεμή, αλλά πιστεύω ότι οι δημοκρατικές κυβερνήσεις του Βελιγραδίου και του Ζάγκρεμπ έχουν ήδη αφήσει να διαφανεί ότι ένα νέο πνεύμα χαρακτηρίζει τις σχέσεις των δύο χωρών», είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μάροβιτς.


Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2003 - 14:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Iράκ: Βομβιστικές επιθέσεις
 

Κατεστραμένα αυτοκίνητα των αμερικανικών δυνάμεων μετά από επίθεση

Ένας μικρός Ιρακινός σκοτώθηκε και περισσότερα από 50 άτομα τραυματίσθηκαν - ανάμεσα στα οποία και έξι Αμερικανοί - κατά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Ιρμπίλ του βορείου Ιράκ.

Οι περισσότεροι τραυματίες ήταν Ιρακινοί πολίτες που έμεναν σε σπίτια κοντά στο κτίριο που χρησιμοποιούσαν οι Αμερικανοί.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη από μια σειρά παρομοίων επιθέσεων, όπως αυτή στα γραφεία του ΟΗΕ και στο τέμενος της Νατζάφ.


Απέχουμε ακόμη πάρα πολύ από την επίτευξη ομοφωνίας τόσο μεταξύ μας όσο και με τα άλλα μέλη τιου Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά ελπίζω πως θα καταστεί δυνατή η επίτευξη κάποιας συμφωνίας
Χαβιέ Σολάνα
Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί κατά πόσο οι βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα συντονίζονται από το ίδιο κέντρο, ωστόσο οι επικεφαλής των ξένων δυνάμεων αντιλαμβάνονται πλέον ότι αποτελούν στόχο με την πρώτη ευκαιρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του μεταβατικού κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, καταδίκασε την επίθεση στην Ιρμπίλ, την οποία χαρακτήρισε «τρομοκρατική» με στόχο, όπως είπε, να διευρύνει την εκστρατεία αποσταθεροποίησης σε ολόκληρο το Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας σήμερα ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευπωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε ότι οι 15 είναι διχασμένοι όσον αφορά τον ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ.

«Απέχουμε ακόμη πάρα πολύ από την επίτευξη ομοφωνίας τόσο μεταξύ μας όσο και με τα άλλα μέλη τιου Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά ελπίζω πως θα καταστεί δυνατή η επίτευξη κάποιας συμφωνίας», τόνισε ο Χαβιέ Σολάνα.

Επικρίσεις προς το Πεντάγωνο

Εν τω μεταξύ, ανώτατα στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου παρουσιάστηκαν σε επιτροπή του Κογκρέσου προκειμένου να δικαιολογήσουν την πρόταση του προέδρου Μπους για επιπλέον χρηματοδότηση της εκστρατείας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν με 87 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, αντιμετώπισαν επικρίσεις γερουσιαστών και των δύο κομμάτων, κατά τη διάρκεια της ακρόασης ενώπιον της επιτροπής στρατιωτικών υποθέσεων.

Και οι δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι πάντως δήλωσαν ότι η αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων στο Ιράκ δεν αποτελεί λύση.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν ζήτησε την αποστολή επιπλέον στρατιωτικών ενισχύσεων στο Ιράκ και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση υποτίμησε το μέγεθος του εγχειρήματος.


Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2003 - 14:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποδέχεται την πρόταση ο Κουρέια
 

O πρώην πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς (αριστερά) με τον διάδοχό του Αχμέντ Κορέι

Ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, Αχμέντ Κουρέια, αποδέχθηκε την πρόταση του Γιασέρ Αραφάτ να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού στη θέση του Μαχμούντ Αμπάς.

Ο κ. Κουρέια ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να σχηματίσει μία κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης για να αντιμετωπίσει την παρούσα κρίση, μετά την παραίτηση του Μαχμούντ Αμπάς.


Οι επιθέσεις στο Ισραήλ προκαλούν χαρά στους οπαδούς της Χαμάς
Οι ανακοινώσεις του κ. Κουρέια έγιναν λίγες ώρες μετά τις ισραηλινές επιδρομές στην πόλη της Γάζας, όπου βομβαρδίστηκε το σπίτι ενός ηγέτη της Χαμάς, σε αντίποινα για την παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας την Τρίτη στο Ισραήλ.

Ο κ. Κουρέια είχε θέσει ως όρο για ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων την αλλαγή στάσης από το Ισραήλ, ζητώντας από την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις δολοφονίες Παλαιστινίων μαχητών.

Κατά την ισραηλινή επιδρομή στην πόλη της Γάζας, τραυματίσθηκε ένας από τους ηγέτες της Χαμάς - ο Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ - ενώ σκοτώθηκαν ο γιός του και ο σωματοφύλακάς του.

«Ανελέητος αγώνας»

Κατά την επίθεση τραυματίσθηκαν επίσης 20 ακόμη άτομα, ενώ πολλά κτίρια ισοπεδώθηκαν.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, επέστρεψε εσπευσμένως από την Ινδία, δηλώνοντας ότι θα υπάρξει ένας ανελέητος αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας.

Η Χαμάς, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτοκτονίας της Τρίτης, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 15 Ισραηλινοί, δηλώνοντας ότι επρόκειτο για αντίποινα στις επιθέσεις που έγιναν από τους Ισραηλινούς εναντίον μελών της οργάνωσης.

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλαν, καταδίκασε τις επιθέσεις, που δείχνουν, όπως τόνισε, ότι η τρομοκρατία και οι τρομοκράτες είναι εχθροί της ειρήνης.


Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2003 - 13:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Θανατική ποινή για τον «εγκέφαλο» του Μπαλί
 

Ο Ιμάμ Σαμούντρα θεωρείται ο ιθύνων νους των επιθέσεων

Η εσχάτη των ποινών επιβλήθηκε την Τετάρτη στον Ινδονήσιο Ιμάμ Σαμούντρα, «εγκέφαλο» των πολύνεκρων επιθέσεων του Οκτωβρίου του 2002 στο Μπαλί.


Ο Ιμάμ Σαμούντρα φώναξε «Ο Θεός είναι μεγάλος» όταν διαβάστηκε η ποινή του
Οι επιθέσεις σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης του Μπαλί πέρυσι οδήγησαν στο θάνατο 202 άτομα, στην πλειοψηφία τους ξένους τουρίστες.

Οι επιθέσεις αποδίδονται στο δίκτυο της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης, Τζεμάα Ισλαμίγια.

Ο 33χρονος εξτρεμιστής Ιμάμ Σαμούντρα, το κανονικό όνομα του οποίου είναι Αμπντούλ Αζίζ, κρίθηκε ένοχος από την ινδονησιακή δικαιοσύνη για συνομωσία, σχεδιασμό και εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων.

«Ήρεμος διανοούμενος»

Ο ειδικός στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, Ιμάμ Σαμούντρα, φώναξε «Ο Θεός είναι μεγάλος», όταν ο δικαστής διάβασε την ποινή του.

Οι συνήγοροι υπεράσπισής του δήλωσαν ότι πρόκειται να ασκήσουν έφεση στην απόφαση.

Ο Ιμάμ Σαμούντρα είναι ο δεύτερος που καταδικάζεται σε θάνατο για τις επιθέσεις στο Μπαλί. Πριν από λίγο καιρό είχε καταδικασθεί ένας ακόμη άνδρας, ο οποίος είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Αμρόζι.

Ο Ιμάμ Σαμούντρα είναι ο μόνος από εκείνους που κατηγορούνται για τις επιθέσεις που διαθέτει πτυχίο πανεπιστημίου.

Οι αρχές τον χαρακτηρίζουν ως τον ήρεμο διανοούμενο της οργάνωσης.


Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2003 - 11:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Iράκ: Βομβιστικές επιθέσεις
 

Κατεστραμένα αυτοκίνημα των αμερικανικών δυνάμεων μετά από επίθεση

Η διοίκηση των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι ένας ακόμα Αμερικανός στρατιώτης βρήκε το θάνατο και ένας συνάδελφός του τραυματίστηκε σε ενέδρα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας κοντά στο όχημα στο οποίο επέβαιναν.

Λίγες ώρες νωρίτερα στο βόρειο Ιράκ αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη έξω από γραφείο που χρησιμοποιούν Αμερικανοί στρατιώτες, κοντά στην πόλη του Ιρμπίλ.

Αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι από την έκρηξη σκοτώθηκαν δύο Κούρδοι πολίτες και τραυματίσθηκαν περίπου 40 άμαχοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιρακινού Συμβουλίου Διακυβέρνησης, Χοσιάρ Ζιμπαρί, είπε ότι η βομβιστική ενέργεια ήταν μια τρομοκρατική επίθεση, με στόχο να εξαπλωθεί η αποσταθεροποίηση και στο βόρειο Ιράκ.

Ανώτατα στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου παρουσιάστηκαν σε επιτροπή του Κογκρέσου προκειμένου να δικαιολογήσουν την πρόταση του προέδρου Μπους για επιπλέον χρηματοδότηση της εκστρατείας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν με 87 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Επικρίσεις προς το Πεντάγωνο»

Ο υφυπουργός Άμυνας Πολ Γούλφοβιτς και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, αντιμετώπισαν επικρίσεις γερουσιαστών και των δύο κομμάτων, κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ενώπιον της επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων.

Και οι δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι πάντως δήλωσαν ότι η αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων στο Ιράκ δεν αποτελεί λύση.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν ζήτησε την αποστολή επιπλέον στρατιωτικών ενισχύσεων στο Ιράκ και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση υποτίμησε το μέγεθος του εγχειρήματος.


Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2003 - 12:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Προσέγγιση Κροατίας-Σερβίας
 

Οι διαδηλώσεις είναι σύνηθες φαινόμενο στη Σερβία

Στο Βελιγράδι βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος της Κροατίας, για πρώτη φορά από το 1991, δηλαδή από την απόσχιση της Κροατίας από την Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία.


Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψη αυτή είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές
Ιβάν Σβίιτς, εκπρόσωπος προέδρου Μάροβιτς
Τα τελευταία χρόνια και οι δύο χώρες καταβάλλουν προσπάθειες με στόχο την επούλωση των πληγών του παρελθόντος.

Η σημερινή επίσκεψη του Κροάτη προέδρου στο Βελιγράδι εντάσσεται σ'αυτή τη διαδικασία: ο Στίπε Μέσιτς θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς.

Υπάρχουν, βεβαίως, ακόμη αρκετά θέματα που παραμένουν εκκρεμή, όπως είναι η επιστροφή των Σέρβων που εγκατέλειψαν την Κροατία κατά τη διάρκεια του πολέμου αλλά και μετά τον πόλεμο.

Σημασία επίσκεψης

Αλλά, όπως δήλωσε στο ΒBC ο εκπρόσωπος του προέδρου Μάροβιτς, κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τη σημασία της επίσκεψης Μέσιτς.


Η δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς πυροδότησε μία κρίση στη χώρα
«Είμαι βέβαιος», τόνισε ο Ιβάν Σβίιτς, «ότι η επίσκεψη αυτή είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές - και για την Κροατία αλλά και για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο».

»Υπάρχουν βεβαίως θέματα που παραμένουν εκκρεμή, αλλά πιστεύω ότι οι δημοκρατικές κυβερνήσεις του Βελιγραδίου και του Ζάγκρεμπ έχουν ήδη αφήσει να διαφανεί ότι ένα νέο πνεύμα χαρακτηρίζει τις σχέσεις των δύο χωρών», είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μάροβιτς.

»Το νέο κλίμα είχε ως αποτέλεσμα να λυθούν, για παράδειγμα, ορισμένα ζητήματα που υπήρχαν όσον αφορά το καθεστώς των μειονοτήτων και τα προβλήματα των προσφύγων», είπε ο Ιβάν Σβίιτς.

Αίτημα για πρόωρες εκλογές

Εν τω μεταξύ, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Σερβία ζήτησαν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, καθώς εντείνεται η πολιτική κρίση στη χώρα.

Μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Τζίντζιτς, η πολιτική κατάσταση στη Σερβία έχει περιέλθει σε κρίση, ενώ μεγάλα σκάνδαλα ξεσπούν καθημερινά στους κόλπους της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζίβκοβιτς, απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης, αλλά οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι η κυβέρνησή του δέχεται νέες πιέσεις συνεχώς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι πολίτες της χώρας επιθυμούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς έχει χαθεί πλέον στη Σερβία και ότι οι περισσότεροι πολίτες δεν ξέρουν ποιόν να ψηφίσουν.


Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2003 - 10:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα χρεοστάσια για την Αργεντινή
 

Η κυβέρνηση Κίρχνερ δεν ήθελε να διαθέσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας

Η Αργεντινή δεν κατάφερε να καταβάλει τη δόση των περίπου τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων από το χρεοστάσιό της προς στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω οικονομικών προβλημάτων.

«Η κυβέρνηση δεν ήθελε να διαθέσει το 25% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας και για αυτό αποφάσισε να προβεί σε αναστολή πληρωμών», ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργικό συμβούλιο της χώρας.


Η Αργεντινή έχει ένα εσωτερικό χρέος που είναι πιο σημαντικό από το χρέος της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Χόρχε Σεμπάλος, ηγέτης του κινήματος των ανέργων
Η ανακοίνωση επεσήμανε επίσης ότι ένας από τους λόγους για την αναστολή της πληρωμής ήταν και οι διαφωνίες που υπήρξαν με τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Αργεντινή είχε υποσχεθεί να καταβάλει για τα επόμενα τρία χρόνια μόνο τους τόκους από το χρέος των 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μία προσπάθεια να επικεντρωθεί σε προγράμματα κοινωνικής ανάπτυξης.

Όμως, η κυβέρνηση του Νέστορ Κίρχνερ δεν κατάφερε να εκπληρώσει δύο υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αθέτηση όρων

Η πρώτη ήταν ότι έπρεπε να αποζημιώσει τις τράπεζες για την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, πέσο, και η δεύτερη ότι θα επέτρεπε στους οργανισμούς κοινής ωφέλειας να αυξήσουν τις τιμές των προσφερόμενων υπηρεσιών τους.

Η οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής στα τέλη του 2001 προκάλεσε υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, το κλείσιμο τραπεζών, μεγάλη ανεργία και φτώχεια και μαζικές κινητοποιήσεις εξοργισμένων πολιτών.

Το Δεκέμβριο του 2001, η χώρα είχε ανακοινώσει ότι δεν μπορούσε να αποπληρώσει το χρέος των 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε εκείνη την περίοδο.

Τα νέα χρεοστάσια της Αργεντινής κάνουν τους αναλυτές να ανησυχούν ότι πρόκειται να πληγεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Την Τρίτη, χιλιάδες άνεργοι κάτοικοι του Μπουένος Άϊρες διαδήλωσαν εναντίον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2003 - 10:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Σερβία: Αίτημα πρόωρων εκλογών
 

Οι διαδηλώσεις είναι σύνηθες φαινόμενο στη Σερβία

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Σερβία ζήτησαν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, καθώς εντείνεται η πολιτική κρίση στη χώρα.


Η δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς πυροδότησε μία κρίση στη χώρα
Τα δύο κόμματα εξέδωσαν ανακοινωθέν ζητώντας πρόωρες εκλογές, ένα χρόνο σχεδόν πριν από τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων εκλογών.

Μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Τζίντζιτς, η πολιτική κατάσταση στη Σερβία έχει περιέλθει σε κρίση, ενώ μεγάλα σκάνδαλα ξεσπούν καθημερινά στους κόλπους της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC.

Το ανακοινωθέν της αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που μόνο η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μπορεί να βοηθήσει».

Έλλειψη εμπιστοσύνης

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζίβκοβιτς, απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης, αλλά οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι η κυβέρνησή του δέχεται νέες πιέσεις συνεχώς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι πολίτες της χώρας επιθυμούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ωστόσο, οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς έχει χαθεί πλέον στη Σερβία και ότι οι περισσότεροι πολίτες δεν ξέρουν ποιόν να ψηφίσουν.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της χώρας έστειλε επιστολή προς όλα τα κόμματα του κυβερνητικού του συνασπισμού, ζητώντας τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους.


Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρες επιθέσεις καμικάζι στο Ισραήλ
 

Εικόνα θανάτου και καταστροφής μετά την έκρηξη

Στο αίμα βυθίζεται εκ νέου η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή μετά από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις την Τρίτη, που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων.
Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε αργά το βράδυ της Τρίτης πολυσύχναστη συνοικία της δυτικής Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία τουλάχιστον επτά άτομα - ανάμεσά τους και ο καμικάζι βομβιστής βρήκαν το θάνατο, ενώ υπήρξαν και δεκάδες τραυματίες.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο αυτουργός της επίθεσης πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε, όταν προσπάθησε να μπει σε μια καφετέρια και ένας φρουρός τον σταμάτησε στην είσοδο.

Λίγες ώρες νωρίτερα σημειώθηκε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω από ισραηλινή στρατιωτική βάση, κοντά στο Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άτομα.

Την ευθύνη των δύο ενεργειών ανέλαβε η ισλαμική οργάνωση Χαμάς.

Μετά από ισραηλινές επιχειρήσεις

Οι βομβιστικές επιθέσεις, που άρχισαν να επισύρουν ισραηλινά αντίποινα, σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά τις επιχειρήσεις των ισραηλινών στρατευμάτων στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, εναντίον υπόπτων για συμμετοχή σε ακραίες οργανώσεις.

Κατά τις επιχειρήσεις, οι Ισραηλινοί σκότωσαν τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιους..

Εσπευσμένα επιστρέφει ο Σαρόν

Η ισραηλινή ραδιοφωνία μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, ο οποίος επιστρέφει εσπευσμένα από την Ινδία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, στις πρώτες του δηλώσεις διαβεβαίωσε ότι ο πόλεμος ενάντια στους Παλαιστίνιους μαχητές θα συνεχιστεί.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αβί Πασνέρ επέρριψε ευθύνες στην Παλαιστινιακή Αρχή, που δεν έκανε απολύτως τίποτα, όπως είπε, κατά της τρομοκρατίας.
Στις παλαιστινιακές περιοχές εκατοντάδες άτομα κατέβηκαν αργά τη νύκτα της Τρίτης στους δρόμους, πανηγυρίζοντας για το αποτέλεσμα των «επιθέσεων εκδίκησης», όπως τις χαρακτηρίζουν.
Ο πιθανολογούμενος ως νέος πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Αχμέντ Κουρέι εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο αθώων, «ως συνέπεια της βίας και της αντιβίας», όπως είπε.
Συγχρόνως κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να βρει τρόπους για να σταματήσει το μακελειό στη Μέση Ανατολή.
Στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλέλαν καταδίκασε τις επιθέσεις, που δείχνουν, όπως τόνισε, ότι η τρομοκρατία και οι τρομοκράτες είναι εχθροί της ειρήνης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.