Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-09-13

  1. ΗΠΑ: Συγνώμη λάθος
  2. Συμβούλιο Ασφαλείας: Ναι μεν αλλά...
  3. Σαρώνει ο τυφώνας την Ν.Κορέα
  4. Το Ισραήλ καταγγέλει τα ΗE για υποκρισία
  5. Μαζική υποδοχή του Πάπα στη Σλοβακία
  6. Ακαρπη η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας
  7. «Συγνώμη για το λάθος»
  8. Η εβδομάδα σε εικόνες: 6 - 12 Σεπτεμβρίου
  9. «Εξωπραγματική πρόταση»
  10. Αποδέκτης απειλητικού μηνύματος
  11. Θύμα βανδάλων έπεσε η «Μικρή Γοργόνα»
  12. «Συγνώμη για το λάθος»
  13. Νεκρός ο ιθύνων νους των επιθέσεων στη Βομβάη
  14. Για υποκρισία καταγγέλλει το Ισραήλ τον ΟΗΕ
  15. Αποδέκτης απειλητικού μηνύματος
  16. Δεκάδες νεκροί και αγνούμενοι στη Νότιο Κορέα
  17. Λουκέτο σε εφημερίδα
  18. «Ανώριμο ψήφισμα»
  19. «Εξωπραγματική πρόταση»

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2003 - 21:40 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Συγνώμη λάθος
 

Αμερικανοί στρατιώτες αντιμέτωποι με το πλήθος στη Φαλούτζα

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ παραδέχθηκε ότι οι στρατιώτες της σκότωσαν "κατά λάθος" οκτώ Ιρακινούς και έναν Ιορδανό, όλοι τους μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που οι ίδιοι οι αμερικανοί έχουν δημιουργήσει στην πολη Φαλούτζα.

Τα μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας δέχθηκαν τα πυρά των Αμερικανών κατά τη διάρκεια καταδίωξης άγνωστων ενόπλων, οι οποίοι επέβαιναν σε τρία οχήματα και είχαν προηγουμένως ανοίξει πυρ κατά του αστυνομικού τμήματος της Φαλούτζα..

Το επεισόδιο σημειώθηκε την Παρασκευή και κατ' αρχάς οι Αμερικανοί διέψευσαν ότι οι νεκροί ήταν τόσοι πολλοί.

Την επομένη, όμως, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει το συμβάν «ατυχές επεισόδιο».

«Λυπούμεθα για το επεισόδιο και θα θέλαμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων», ανέφερε μεταξύ άλλων η αμερικανική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πυρ κατά των Αμερικανών άνοιξαν οι Ιορδανοί στρατιώτες που φρουρούν το ιορδανικό νοσοκομείο της Ερυθράς Ημισελήνου.

Πρακτορείο ειδήσεων της Ιορδανίας μετέδωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιορδανό ομόλογό του κατά την οποία του εξέφρασε τη λύπη του για το επεισόδιο.


Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2003 - 21:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμβούλιο Ασφαλείας: Ναι μεν αλλά...
 

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας θέλει την μεταβίβαση εξουσίας στο Ιράκ το γρηγορότερο δυνατόν... αλλά δεν υπάρχει ακόμα ένδειξη πως θα επιτευχθεί αυτό" δήλωσε οΓενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Γενεύη και απεδείχθη άκαρπη.

Διαφωνίες

Κατά πληροφορίες οι διαφωνίες επικεντρώθηκαν κυρίως σε ωρισμένες διατυπώσεις του προσχεδίου ψηφίσματος για το Ιράκ που έχει κατατεθεί από τις ΗΠΑ και προβλέπει την δημιουργία πολυεθνικής δύναμης η οποία θα επωμισθεί το βάρος της ασφάλειας του Ιράκ.

Παρά τις διαφωνίες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κοφι Ανάν έδειχνε να είναι αισιόδοξος αφού όπως τόνισε οι πέντε επέδειξαν την βούληση για μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ από τους Αμερικανούς στον ιρακινό λαό.

Στο σημείο που διαφωνούν οι πέντε χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι το χρονικό εύρος της μεταβίβασης.

Η Γαλλία επιμένει ότι αυτό θα πρέπει να γίνει ακόμη και σε ενα μήνα, πρόταση την οποία ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ χαρακτήρισε «τελείως εξωπραγματική».

Μετά την συνάντηση ο κ. Πάουελ αναχώρηση για το Βαγδάτη.

Συμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, η βαθυτερη αιτία της επιφυλακτικότητας των τριών εκ των 5 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ότι οι ΗΠΑ θετούν ως όρο για την δημιουργία της πολυεθνιλης να τεθεί αυτή υπό αμερικανική διοίκηση.

Εκκλήσεις Μπους

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για συμμετοχή κι άλλων κρατών στην αποκατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ, υπογραμμίζοντας ότι κανένα ελεύθερο κράτος δεν μπορεί να μείνει ουδέτερο μπροστά στον αγώνα για την επικράτηση του πολιτισμού ή του χάους.

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ότι η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου σημειώνει πτώση εξαιτίας της κατάστασης στο Ιράκ.


Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2003 - 08:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Σαρώνει ο τυφώνας την Ν.Κορέα
 

Τεράστιες είναι οι υλικές ζημιές που έχει προκαλέσει ο τυφώνας στο πέρασμά του

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες έμειναν άστεγοι από τον τυφώνα Μαέμι που πέρασε τα ξημερώματα του Σαββάτου από τη Νότιο Κορέα σαρώνοντας τα πάντα.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πρόληψης των Φυσικών Καταστροφών στη Σεούλ είπε πως ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα είναι ακόμα μεγαλύτερος, επειδή δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται.

Σε έκτακτη συνεδριάση η κυβέρνηση της Σεούλ εξέτασε τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα για την αρωγή των θυμάτων της φυσικής καταστροφής.

Ο τυφώνας Μαέμι προκάλεσε κατολισθήσεις εκ των οποίων η μία οδήγησε στον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας και στον τραυματισμό τουλάχιστον 20 ανθρώπων.

Ο τυφώνας είχε ταχύτητα 260 χιλιομέτρων την ώρα και θεωρείται από τους ισχυρότερους που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από τη Νότιο Κορέα.

Ο τυφώνας προκάλεσε επίσης πλημμύρες. Νωρίτερα, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 90 τραυματίστηκαν στο νότιο τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος της Ιαπωνίας, Οκινάουα.

Οι αρχές της Οκινάουα χαρακτήρισαν τον τυφώνα Μαέμι ως το χειρότερο που έχει ποτέ περάσει από το νησί.


Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2003 - 18:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραήλ καταγγέλει τα ΗE για υποκρισία
 

Στο προσκήνιο και πάλι η απέλαση του Γιασέρ Αραφάτ

Kαθώς κλιμακώνονται οι πιέσεις στο Ισραήλ να μη προχωρήσει στην εκδίωξη του Γιάσερ Αραφάτ, ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος απεκάλεσε "υποκριτική" την στάση της Διεθνούς Κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε αποκλειστική δήλωση στο γαλλικό πρακτορείο, ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Σαρόν, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του είπε:

"Οταν πρόκειται να υπερασπισθούν έναν τρομοκράτη σαν τον Αραφάτ κινητοποιείται όλος ο κόσμος. Οταν, γυναικόπαιδα τινάζονται στον αέρα στους δρόμους του Ισραήλ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε τηρεί σιγή ιχθύος. Είναι το άκρον άωτον της υποκρισίας" είπε ο ισραηλινός αξιωματούχος καταλήγοντας

"Παρά τις όποιες επικρίσεις το Ισραήλ δεν πρόκειται να υποχωρήσει το ελάχιστο από την απόφαση του έλαβε την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο και η οποία προβλέπει την απέλαση του Αραφάτ, ευκαιρίας δοθείσης".

Έκκληση Αράβων προς τον ΟΗΕ

Τα αραβικά κράτη απηύθυναν έκκληση προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη λήψη μέτρων κατά της εφαρμογής των Ισραηλινών για την απέλαση του Γιασέρ Αραφάτ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεκλήθη εκτάκτως, ανακοίνωσε ότι «η απόφαση του Ισραήλ δεν βοηθά την ειρηνευτική διαδικασία», ωστόσο, απέφυγε να συζητήσει το αίτημα του Παλαιστίνιου απεσταλμένου Νάσερ αλ Κιντουά για την υιοθέτηση ψηφίσματος κατά του Ισραήλ.

Το ψήφισμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής πρέπει να εγκαταλείψουν κάθε ενέργεια απέλασης και να σταματήσουν να απειλούν την ασφάλεια του εκλεγμένου ηγέτη των Παλαιστινίων».

«Πιστεύω ότι έχουμε ευρεία υποστήριξη. Η πλειονότητα των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας τάσσεται υπέρ της λήψης άμεσων μέτρων. Θα δούμε», είπε ο απεσταλμένος των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα κατά την οποία θα παρουσιάσει σχετικά έκθεση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή από τον εντεταλμένο του ΟΗΕ στην περιοχή, Τέριε Ρόεντ Λάρσεν.

Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης πραγματοποίησε δεύτερη δημόσια εμφάνιση μετά το τέλος των προσευχών της Παρασκευής για να ευχαριστήσει τον κόσμο για τη συμπαράστασή του.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ, Τζέιμς Ρέινολντς επικαλούμενος ισραηλινές πηγές υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να εκτελέσει άμεσα την απειλή απέλασης του Γιασέρ Αραφάτ.


Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2003 - 18:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Μαζική υποδοχή του Πάπα στη Σλοβακία
 

Οι Σλοβάκοι υποδέχονται πανηγυρικά τον Πάπα Ιωάννη Παύλο 2ο

Πιο καταβεβλημένος από άλλες φορές εμφανίστηκε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος 2ος μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες πιστούς ρωμαιοκαθολικούς της Σλοβακίας.

Ο Ποντίφικας έφθασε στον τόπο της υπαίθριας συγκέντρωσης υποβασταζόμενος, ενω απόμη και το μηνυμα του προς τους πιστούς διαβάστηκε από μέλος της συνοδείας του.

Με την επίσκεψη στην Σλοβακία ολοκληρώνονται, για αυτό το χρόνο, οι περιοδείες του ηγέτη της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Ο Πάπας πάσχει από προχωρημένης μορφής πάρκινσον και αρθρίτιδα.

Η φυσική κατάσταση του Πάπα έχει επιδεινωθεί δραματικά τον τελευταίο καιρό.

Στην διάρκεια της επίσκεψης του στην Σλοβακία του ήταν αδύνατο να αρθρώσει έστω και κάποιες λέξεις, ενώ είχε τρομερή δυσκολία να κρατηθεί όρθιος έστω και για λίγα λεπτά.


Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2003 - 17:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Ακαρπη η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας
 

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Δίχως την επίτευξη συμφωνίας ολοκληρώθηκε στην Γενεύη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κατά πληροφορίες οι διαφωνίες επικεντρώθηκαν κυρίως σε ωρισμένες διατυπώσεις του προσχεδίου ψηφίσματος για το Ιράκ που έχει κατατεθεί από τις ΗΠΑ και προβλέπει την δημιουργία πολυεθνικής δύναμης η οποία θα επωμισθεί το βάρος της ασφάλειας του Ιράκ.

Οπως δηλωσε, μετά την συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κοφι Ανάν οι πέντε επέδειξαν την βούληση για μετάβαση της εξουσίας στο Ιράκ από τους Αμερικανούς στον ιρακινό λαό.

Στο σημείο που διαφωνούν είναι το χρονικό εύρος της μεταβίβασης.

Η Γαλλία επιμένει ότι η μεταβίβαση της εξουσίας θα πρέπει να γίνει ακόμη και σε ενα μήνα, πρόταση την οποία ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ χαρακτήρισε «τελείως εξωπραγματική».

Συμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, η βαθυτερη αιτία της επιφυλακτικότητας των τριών εκ των 5 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ότι οι ΗΠΑ θετούν ως όρο για την δημιουργία της πολυεθνιλης να τεθεί αυτή υπό αμερικανική διοίκηση.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για συμμετοχή κι άλλων κρατών στην αποκατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ, υπογραμμίζοντας ότι κανένα ελεύθερο κράτος δεν μπορεί να μείνει ουδέτερο μπροστά στον αγώνα για την επικράτηση του πολιτισμού ή του χάους.

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ότι η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου σημειώνει πτώση εξαιτίας της κατάστασης στο Ιράκ.


Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2003 - 15:40 ('Ωρα Λονδίνου)
«Συγνώμη για το λάθος»
 

Αμερικανοί στρατιώτες αντιμέτωποι με το πλήθος στη Φαλούτζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη «βαθύτατη λύπη» τους για το θάνατο των δέκα Ιρακινών μελών των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίοι σκοτώθηκαν από λάθος των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Φαλούτζα.

Τα μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας δέχθηκαν τα πυρά των Αμερικανών κατά τη διάρκεια καταδίωξης άγνωστων ενόπλων, οι οποίοι επέβαιναν σε τρία οχήματα και είχαν προηγουμένως ανοίξει πυρ κατά του αστυνομικού τμήματος της Φαλούτζα..

Σε ανακοίνωσή της η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ χαρακτήρισε το συμβάν «ατυχές επεισόδιο».

«Λυπούμεθα για το επεισόδιο και θα θέλαμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων», ανέφερε μεταξύ άλλων η αμερικανική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πυρ κατά των Αμερικανών άνοιξαν οι Ιορδανοί στρατιώτες που φρουρούν το ιορδανικό νοσοκομείο της Ερυθράς Ημισελήνου.

Συνολικά σκοτώθηκαν δέκα Ιρακινοί αστυνομικοί και ένας Ιορδανός, ενώ Ιρακινός γιατρός δήλωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον εννέα τραυματίες.

Πρακτορείο ειδήσεων της Ιορδανίας μετέδωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιορδανό ομόλογό του κατά την οποία του εξέφρασε τη λύπη του για το επεισόδιο.


Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2003 - 15:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Η εβδομάδα σε εικόνες: 6 - 12 Σεπτεμβρίου
 


@"Πρόβα Τζενεράλε" στο Λονδίνο για το ενδεχόμενο επίθεσης με χημικά όπλα


Ινδή διαδηλώτρια κατά της επίεσκεψης του Αριέλ Σαρόν στο Ν.Δελχί


Ο σύγχρονος "μάγος" Ντειβιντ Μπλέιν ξεκινά το νέο του "σόου". Θα παραμείνει 44 ημέρες έγκλειστος σε ένα πλαστικό κουτί δίχως φαγητό.


Σκηνή από τους εορτασμούς προς τιμήν της θεάς Γκανές στην Ινδία.


Παλαιστίνια λιποθυμά μόλις πληροφορείται ότι συγγενής της σκοτώθηκε από τον βομβαρδισμό κτιρίου από τους Ισραηλινούς στο οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι κρυβόταν ένας από τους ηγέτης της Χαμάς


Ραγισμένο παράθυρο από θραύσματα που προκάλεσε η επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ σκοτώνοντας 14 ισραηλινούς.


Ο Λι Κουάνγκ-χάε, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Αγροτών της Ν.Κορέας αυτο-μαχαιρώθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Κανκούν.


Βρετανός διαδηλωτής στα Ντόκλαντς του Λονδίνου όπου φιλοξενήθηκε η μεγαλύτερη έκθεση όπλων της Ευρώπης.


Η υπουργός εξωτερικών της Σουηδίας Ανα Λιντ πέθανε στο νοσοκομείο την επομένη της επίθεσης με μαχαίρι από άγνωστο στο κέβντρο της Στοκχόλμης.


Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις στην Ν.Υόρκη για την επέτειο 2 χρόνων από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους.


Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2003 - 14:23 ('Ωρα Λονδίνου)
«Εξωπραγματική πρόταση»
 

Στη Γενεύη μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ξεκίνησε στη Γενεύη η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρουσία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν με θέμα την εξεύρεση λύση για την αποκατάσταση της σταθερότητας στο Ιράκ αλλά και την ανοικοδόμηση της χώρας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ χαρακτήρισε «τελείως εξωπραγματική» την πρόταση της Γαλλίας για παράδοση της εξουσίας από τις ΗΠΑ στον ιρακινό λαό το νωρίτερο σε έναν μήνα.

Ο Αμερικανός υπουργός προέβη σε αυτήν τη δήλωση λίγο πριν από την αναχώρηση του προς τη Γενεύη, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η αμερικανική ηγεσία έχει καταθέσει πρόταση ψηφίσματος για τη δημιουργία διευρυμένης διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για συμμετοχή κι άλλων κρατών στην αποκατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ, υπογραμμίζοντας ότι κανένα ελεύθερο κράτος δεν μπορεί να μείνει ουδέτερο μπροστά στον αγώνα για την επικράτηση του πολιτισμού ή του χάους.

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ότι η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου σημειώνει πτώση εξαιτίας της κατάστασης στο Ιράκ.


Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2003 - 08:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποδέκτης απειλητικού μηνύματος
 

Ενισχυμένη η ψήφος υπέρ του ευρώ μετά τη δολοφονία της Άννα Λιντ

Ένα βήμα πιο κοντά στη σύλληψη του δράστη φαίνεται να βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές της Σουηδίας, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι μια κάμερα κλειστού κυκλώματος στο πολυκατάστημα όπου μαχαιρώθηκε θανάσιμα η υπουργός Εξωτερικών, Άννα Λιντ κατέγραψε εικόνες κάποιου άνδρα, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι ο αυτουργός.

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η εκλιπούσα είχε λάβει απειλητικό μήνυμα στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο (e mail) εβδομάδες πριν από τη δολοφονία της.

Το e mail καταδίκαζε την απόφαση της Λιντ να συνταχθεί με τους υποστηρικτές του ευρώ..

Στο μεταξύ δεκάδες χιλιάδες Σουηδοί κατέκλυσαν το κέντρο της Στοκχόλμης, για να αποτίσουν φόρο τιμής στην υπουργό Εξωτερικών, Άννα Λιντ, που δολοφονήθηκε.

Η Άνα Λιντ – εκ των βασικών υποστηρικτών της υιοθέτησης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος – μαχαιρώθηκε θανάσιμα την Τετάρτη σε πολυκατάστημα της Στοκχόλμης.

Μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πλατείες της πρωτεύουσας και τους γειτονικούς δρόμους.

Επικεφαλής της διαδήλωσης κατά της βίας ήταν ο Σουηδός πρωθυπουργός, Γκόραν Πέρσον.

«Την χάσαμε, αλλά ο θυμός μας για την απώλεια της Άννα δεν πρέπει να μας παραλύσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας.

Ο κ. Πέρσον είπε ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής, για την υιοθέτηση του ευρώ, θα διεξαχθεί κανονικά.

Οι πολίτες, είπε ο κ. Πέρσον, πρέπει να ψηφίσουν ως ένδειξη σεβασμού προς τη δημοκρατία.

Προηγείται το «Όχι»

Το δημοψήφισμα της Σουηδίας για την υιοθέτηση ή μη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος θα διεξαχθεί κανονικά αύριο Κυριακή.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Τόμο, η οποία διενεργήθηκε μετά το θάνατο της Λιντ παρουσιάζει ότι το 46% των Σουηδών τάσσεται κατά του ευρώ και το 43% διάκειται θετικά απέναντι στην υιοθέτηση του νομίσματος.

Οι αναποφάσιστοι ανέβηκαν στο 14% από το 10% που βρίσκονταν προ της δολοφονίας της υπουργού Εξωτερικών.

«Χθες, αναλογίστηκα, τι σε νοιάζει για το ευρώ; Γιατί να ψηφίσεις; Έχω πια αλλάξει γνώμη. Θα ψηφίσω και μάλιστα 'Ναι' για να τιμήσω την Άννα», είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς η 61χρονη καθαρίστρια, Λίσα Μπιορνστίγκ.


Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2003 - 12:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Θύμα βανδάλων έπεσε η «Μικρή Γοργόνα»
 

Η «Μικρή Γοργόνα» έχει κατ΄επανάληψη δεχθεί επιθέσεις

Άγνωστοι προέβησαν σε πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Δανίας βανδαλισμό, καθώς αποκόλλησαν από τον βράχο στον οποίο στηριζόταν το διάσημο μπρούτζινο άγαλμα της «Μικρής Γοργόνας του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν».

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι οι άγνωστοι χρησιμοποίησαν εκρηκτικά υλικά για να αποκολλήσουν το άγαλμα, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού της Κοπεγχάγης.

Το 90 ετών άγαλμα έχει υποστεί αλλεπάλληλους βανδαλισμούς. Δύο φορές έχει αποκεφαλιστεί, μία φορά έχει ακρωτηριαστεί και περισσότερες από έξι φορές του έχουν ρίξει μπογιά.

«Η τρύπα στο γόνατο φανερώνει ότι οι δράστες τοποθέτησαν τα εκρηκτικά υλικά στο εσωτερικό του αγάλματος», τόνισε Δανός αστυνομικός.

Η αστυνομία ανακάλυψε το αποκολλημένο άγαλμα στις τρεις τα ξημερώματα, ενώ ντόπιοι δήλωσαν ότι μία ώρα νωρίτερα είχαν ακούσει μια έκρηξη.

Το άγαλμα βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι που συνέγραψε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν το 1837 και αφηγείται την ιστορία μιας γοργόνας, η οποία ερωτεύεται ένα πρίγκιπα και πρέπει να περιμένει 300 χρόνια για να γίνει άνθρωπος και να εκπληρώσει το όνειρό της.

Ο Δανός Έντουαρντ Έρικσεν ήταν ο γλύπτης, ο οποίος ανέλαβε να φιλοτεχνήσει το έργο, το οποίο παρουσίασε το 1913.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι επισκέπτονται την πόλη για να θαυμάσουν από κοντά το άγαλμα.


Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2003 - 10:45 ('Ωρα Λονδίνου)
«Συγνώμη για το λάθος»
 

Αμερικανοί στρατιώτες αντιμέτωποι με το πλήθος στη Φαλούτζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη «βαθύτατη λύπη» τους για το θάνατο των δέκα Ιρακινών μελών των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίοι σκοτώθηκαν από λάθος των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Φαλούτζα.

Τα μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας δέχθηκαν τα πυρά των Αμερικανών κατά τη διάρκεια καταδίωξης άγνωστων ενόπλων, οι οποίοι επέβαιναν σε τρία οχήματα και είχαν προηγουμένως ανοίξει πυρ κατά του αστυνομικού τμήματος της Φαλούτζα..

Σε ανακοίνωσή της η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ χαρακτήρισε το συμβάν «ατυχές επεισόδιο».

«Λυπούμεθα για το επεισόδιο και θα θέλαμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων», ανέφερε μεταξύ άλλων η αμερικανική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πυρ κατά των Αμερικανών άνοιξαν οι Ιορδανοί στρατιώτες που φρουρούν το ιορδανικό νοσοκομείο της Ερυθράς Ημισελήνου.

Συνολικά σκοτώθηκαν δέκα Ιρακινοί αστυνομικοί και ένας Ιορδανός, ενώ Ιρακινός γιατρός δήλωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον εννέα τραυματίες.

Πρακτορείο ειδήσεων της Ιορδανίας μετέδωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιορδανό ομόλογό του κατά την οποία του εξέφρασε τη λύπη του για το επεισόδιο.


Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2003 - 08:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Νεκρός ο ιθύνων νους των επιθέσεων στη Βομβάη
 

Βομβάη: Σκηνή μετά τη βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο τον περασμένο Δεκέμβριο

Η αστυνομία της Ινδίας ανακοίνωσε ότι πυροβόλησε θανάσιμα τον φερόμενο ως ιθύνων νους των βομβιστικών επιθέσεων το περασμένο μήνα στη Βομβάη.

Ο αστυνομικός διοικητής της Βομβάης, Σατιά Παλ Σιχ δήλωσε ότι ο φερόμενος ως ύποπτος σκοτώθηκε μαζί με το συνεργό του σε ανταλλαγή πυρών με τις αστυνομικές δυνάμεις στο προάστιο, Ματούνγκα της Βομβάης.

Ο υποδιοικητής του ινδικού κρατιδίου Μαχαράστρα δήλωσε στο BBC ότι η αστυνομία ανακάλυψε έγγραφα και εκρηκτικούς μηχανισμούς στο αυτοκίνητο του υπόπτου, γεγονός που σημαίνει ότι ο εκλιπών ετοίμαζε νέα επίθεση.

Συνολικά 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις δύο βομβών στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι αστυνομικές αρχές έχουν ήδη συλλάβει τέσσερις υπόπτους.


Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2003 - 09:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Για υποκρισία καταγγέλλει το Ισραήλ τον ΟΗΕ
 

Στο προσκήνιο και πάλι η απέλαση του Γιασέρ Αραφάτ

Για «υποκρισία» κατηγόρησε το Ισραήλ τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά τις αντιδράσεις τους στην απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει στην εκδίωξη του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Νωρίτερα, ένας ηλικιωμένος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και μελών ισλαμικών οργανώσεων στην Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Έκκληση Αράβων προς τον ΟΗΕ

Τα αραβικά κράτη απηύθυναν έκκληση προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη λήψη μέτρων κατά της εφαρμογής των Ισραηλινών για την απέλαση του Γιασέρ Αραφάτ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεκλήθη εκτάκτως, ανακοίνωσε ότι «η απόφαση του Ισραήλ δεν βοηθά την ειρηνευτική διαδικασία», ωστόσο, απέφυγε να συζητήσει το αίτημα του Παλαιστίνιου απεσταλμένου Νάσερ αλ Κιντουά για την υιοθέτηση ψηφίσματος κατά του Ισραήλ.

Το ψήφισμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής πρέπει να εγκαταλείψουν κάθε ενέργεια απέλασης και να σταματήσουν να απειλούν την ασφάλεια του εκλεγμένου ηγέτη των Παλαιστινίων».

«Πιστεύω ότι έχουμε ευρεία υποστήριξη. Η πλειονότητα των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας τάσσεται υπέρ της λήψης άμεσων μέτρων. Θα δούμε», είπε ο απεσταλμένος των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα κατά την οποία θα παρουσιάσει σχετικά έκθεση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή από τον εντεταλμένο του ΟΗΕ στην περιοχή, Τέριε Ρόεντ Λάρσεν.

Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης πραγματοποίησε δεύτερη δημόσια εμφάνιση μετά το τέλος των προσευχών της Παρασκευής για να ευχαριστήσει τον κόσμο για τη συμπαράστασή του.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ, Τζέιμς Ρέινολντς επικαλούμενος ισραηλινές πηγές υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να εκτελέσει άμεσα την απειλή απέλασης του Γιασέρ Αραφάτ.


Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2003 - 08:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποδέκτης απειλητικού μηνύματος
 

Ενισχυμένη η ψήφος υπέρ του ευρώ μετά τη δολοφονία της Άννα Λιντ

Ένα βήμα πιο κοντά στη σύλληψη του δράστη φαίνεται να βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές της Σουηδίας, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι μια κάμερα κλειστού κυκλώματος στο πολυκατάστημα όπου μαχαιρώθηκε θανάσιμα η υπουργός Εξωτερικών, Άννα Λιντ κατέγραψε εικόνες κάποιου άνδρα, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι ο αυτουργός.

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η εκλιπούσα είχε λάβει απειλητικό μήνυμα στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο (e mail) εβδομάδες πριν από τη δολοφονία της.

Το e mail καταδίκαζε την απόφαση της Λιντ να συνταχθεί με τους υποστηρικτές του ευρώ..

Στο μεταξύ δεκάδες χιλιάδες Σουηδοί κατέκλυσαν το κέντρο της Στοκχόλμης, για να αποτίσουν φόρο τιμής στην υπουργό Εξωτερικών, Άννα Λιντ, που δολοφονήθηκε.

Η Άνα Λιντ – εκ των βασικών υποστηρικτών της υιοθέτησης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος – μαχαιρώθηκε θανάσιμα την Τετάρτη σε πολυκατάστημα της Στοκχόλμης.

Μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πλατείες της πρωτεύουσας και τους γειτονικούς δρόμους.

Επικεφαλής της διαδήλωσης κατά της βίας ήταν ο Σουηδός πρωθυπουργός, Γκόραν Πέρσον.

«Την χάσαμε, αλλά ο θυμός μας για την απώλεια της Άννα δεν πρέπει να μας παραλύσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας.

Ο κ. Πέρσον είπε ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής, για την υιοθέτηση του ευρώ, θα διεξαχθεί κανονικά.

Οι πολίτες, είπε ο κ. Πέρσον, πρέπει να ψηφίσουν ως ένδειξη σεβασμού προς τη δημοκρατία.

Προηγείται το «Όχι»

Το δημοψήφισμα της Σουηδίας για την υιοθέτηση ή μη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος θα διεξαχθεί κανονικά αύριο Κυριακή.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Τόμο, η οποία διενεργήθηκε μετά το θάνατο της Λιντ παρουσιάζει ότι το 46% των Σουηδών τάσσεται κατά του ευρώ και το 40% διάκειται θετικά απέναντι στην υιοθέτηση του νομίσματος.

Οι αναποφάσιστοι ανέβηκαν στο 14% από το 10% που βρίσκονταν προ της δολοφονίας της υπουργού Εξωτερικών.

«Χθες, αναλογίστηκα, τι σε νοιάζει για το ευρώ; Γιατί να ψηφίσεις; Έχω πια αλλάξει γνώμη. Θα ψηφίσω και μάλιστα 'Ναι' για να τιμήσω την Άννα», είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς η 61χρονη καθαρίστρια, Λίσα Μπιορνστίγκ.


Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2003 - 08:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες νεκροί και αγνούμενοι στη Νότιο Κορέα
 

Τεράστιες είναι οι υλικές ζημιές που έχει προκαλέσει ο τυφώνας στο πέρασμά του

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 αγνοούνται από το ολονύχτιο πέρασμα του τυφώνα Μαέμι από τη Νότιο Κορέα.

Ο τυφώνας Μαέμι προκάλεσε κατολισθήσεις εκ των οποίων η μία οδήγησε στον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας και στον τραυματισμό τουλάχιστον 20 ανθρώπων.

Ο τυφώνας Μαέμι έπνεε με ταχύτητα ανέμων 260 χιλιομέτρων την ώρα και θεωρείται από τους ισχυρότερους που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από τη Νότιο Κορέα.

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ περισσότερο από ένα εκατομμύριο σπίτια έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο τυφώνας προκάλεσε επίσης πλημμύρες. Νωρίτερα, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 90 τραυματίστηκαν στο νότιο τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος της Ιαπωνίας, Οκινάουα.

Οι αρχές της Οκινάουα χαρακτήρισαν τον τυφώνα Μαέμι ως το χειρότερο που έχει ποτέ περάσει από το νησί.


Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2003 - 10:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Λουκέτο σε εφημερίδα
 

Μέτρα κατά των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης λαμβάνει ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε

Οι αστυνομικές αρχές της Ζιμπάμπουε έβαλαν λουκέτο σε ιδιωτικό εκδοτικό οίκο της αντιπολίτευσης και διέταξαν την απομάκρυνση του προσωπικού από τα γραφεία της εφημερίδος.

Το κλείσιμο της εφημερίδας αποτελεί εφαρμογή απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ζιμπάμπουε, το οποίο κήρυξε παράνομη τη λειτουργία της «Ντέιλι Νιούζ», επειδή η εφημερίδα δεν εγγράφηκε στον κρατικό κατάλογο για τα μέσα ενημέρωσης.

Η «Ντέιλι Νιούζ» υποστηρίζει ότι ο εν λόγω κατάλογος είναι αντισυνταγματικός.

Οι ανταποκριτές σημειώνουν ότι δεν είναι ακόμα σαφές εάν το κλείσιμο της εφημερίδας είναι μόνιμο.

Πάντως, η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε αυτήν την περίοδο λαμβάνει συνεχώς μέτρα κατά των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.


Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:47 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ανώριμο ψήφισμα»
 

Ο πρέσβης του Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Αλ Σαλέχι

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαραζί χαρακτήρισε «ανώριμη» και «πολιτικά υποκινούμενη» την απόφαση που έλαβε χθες η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, η οποία υποχρεώνει την Τεχεράνη να αποδείξει μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα προορίζεται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Η συνάντηση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιήθηκε, χθες, στη Βιέννη με την επίδοση τελεσιγράφου προς το Ιράν για συμμόρφωση του με τις διεθνείς συμβάσεις μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν υποστήριξε ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δεν θα έπρεπε να λάβει μια τέτοια απόφαση χωρίς πρώτα να έχει ολοκληρώσει τις έρευνές της γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι η ιρανική αντιπροσωπεία στη χθεσινή συνάντηση εγκατέλειψε την αίθουσα της συνεδρίασης ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την υιοθέτηση της απόφασης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι εάν το Ιράν αποφασίσει να αγνοήσει την εν λόγω απόφαση, αυτό θα συνιστούσε περαιτέρω απόδειξη για το παράνομο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.


Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:32 ('Ωρα Λονδίνου)
«Εξωπραγματική πρόταση»
 

Στη Γενεύη μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ χαρακτήρισε «τελείως εξωπραγματική» την πρόταση της Γαλλίας για παράδοση της εξουσίας από τις ΗΠΑ στον ιρακινό λαό το νωρίτερο σε έναν μήνα.

Ο Αμερικανός υπουργός προέβη σε αυτήν τη δήλωση λίγο πριν από την αναχώρηση του προς τη Γενεύη, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η αμερικανική ηγεσία έχει καταθέσει πρόταση ψηφίσματος για τη δημιουργία διευρυμένης διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για συμμετοχή κι άλλων κρατών στην αποκατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ, υπογραμμίζοντας ότι κανένα ελεύθερο κράτος δεν μπορεί να μείνει ουδέτερο μπροστά στον αγώνα για την επικράτηση του πολιτισμού ή του χάους.

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ότι η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου σημειώνει πτώση εξαιτίας της κατάστασης στο Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.