Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-09-25

  1. «Αυλαία» για την έρευνα Χάτον
  2. Νέα ίχνη «ύποπτου» ουρανίου στο Ιράν
  3. Μειώνει την παρουσία του στο Ιράκ ο ΟΗΕ
  4. Eπιμένουν για τα όπλα ΗΠΑ και Βρετανία
  5. 'Εξι νεκροί από επιχειρήσεις του Ισραήλ
  6. Ιράκ: Πολύνεκρη επίθεση
  7. Μειώνει την παρουσία του στο Ιράκ ο ΟΗΕ
  8. Πρόντι: Όχι παραιτήσεις στην Κομισιόν
  9. Μειώνει την παρουσία του στο Ιράκ ο ΟΗΕ
  10. Πρόντι: Όχι παραιτήσεις στην Κομισιόν
  11. Όλοι αθώοι για το μακελλειό στη Φαλούτζα
  12. Νέα ίχνη «ύποπτου» ουρανίου στο Ιράν
  13. 'Εξι νεκροί από επιχειρήσεις του Ισραήλ
  14. Αθωώθηκε η Αμίνα Λαουάλ
  15. Κατάθεση Πρόντι για το σκάνδαλο της Γιούροστατ
  16. «Αυλαία» για την έρευνα Χάτον
  17. Υπέκυψε η Ιρακινή αξιωματούχος
  18. Βρετανία: Υπομονή για τα όπλα του Ιράκ
  19. Βόμβα σε ξενοδοχείο στη Βαγδάτη
  20. «Όχι» από Ισραηλινούς πιλότους
  21. Υπέρ των ΗΠΑ ο Τσαλάμπι

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2003 - 22:45 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αυλαία» για την έρευνα Χάτον
 

Ο δικαστής Χάτον στο πόρισμα που θα εκδώσει μπορεί να καταλογίσει ευθύνες, όχι όμως να επιβάλει ποινές

Μετά από εργασίες 22 ημερών και την ακρόαση 74 συνολικά μαρτύρων, ολοκλήρωσε το έργο της η επιτροπή υπό τον δικαστή Χάτον που διερευνά τα όσα προηγήθηκαν του θανάτου του συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης για όπλα μαζικής καταστροφής, Ντέιβιντ Κέλι.

Ο Ντέιβιντ Κέλι, που κατά τα φαινόμενα αυτοκτόνησε, βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης και BBC, σε σχέση με τους ισχυρισμούς ότι, πριν από τον πόλεμο, είχαν παρουσιασθεί διογκωμένοι οι κίνδυνοι που εκπορεύονταν από το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Ο λόρδος Χάτον δήλωσε ότι ελπίζει να παρουσιάσει το πόρισμα της επιτροπής το Δεκέμβριο.

Βαρειές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο δικηγόρος της οικογένειας Κέλι, Τζέρεμι Γκόμπερτς κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπλέρ για «κυνική κατάχρηση εξουσίας» και «χρησιμοποίηση του επιστήμονα ως πιόνι στην πολιτική σκακιέρα».

Προφανώς, στην απελπισία του, έδωσε τέλος στη ζωή του, είπε ο δικηγόρος της οικογένειας Κέλι.

Ο νομικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τζόναθαν Σάμπτσιον αρνήθηκε ότι υπήρξε αλλοίωση στοιχείων των μυστικών υπηρεσιών, και τόνισε ότι η σύνταξη του φακέλου για το Ιράκ, έγινε κατά σωστό τρόπο και δεν περιείχε υπερβολές.

Από την έρευνα της επιτροπής Χάτον πάντως, προέκυψαν άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για τα παρασκήνια της βρετανικής κυβέρνησης και το ιρακινό οπλοστάσιο, τα οποία αξιολογεί ο Βρετανός πολιτικός αναλυτής, Νικ Τζόουνς.

Συνέντευξη στον Θανάση Γκαβό

«Αυτό που μάθαμε από τις καταθέσεις και δε γνωρίζαμε πριν από ένα χρόνο, όταν συντάχθηκε ο φάκελος για το ιρακινό οπλοστάσιο, ήταν ότι οι πολιτικοί, δηλαδή ο κ.Μπλερ και οι βοηθοί του, όπως ο κ.Κάμπελ, είχαν πολύ μεγαλύτερη επιρροή στην τελική του διαμόρφωση από όσο νομίζαμε.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών -που υποτίθεται ότι είχαν την ευθύνη για τη σύνταξη του φακέλου- στην ουσία παρουσίαζαν τα στοιχεία που ήθελαν οι πολιτικοί να υπάρχουν στο φάκελο.

Στη Βρετανία πολλοί άνθρωποι πλέον αισθάνονται ότι οδηγήθηκαν στον πόλεμο με βάση λανθασμένες πληροφορίες.


Οι υπηρεσίες πληροφοριών στην ουσία παρουσίαζαν τα στοιχεία που ήθελαν οι πολιτικοί να υπάρχουν στο φάκελο
Νικ Τζόουνς, πολιτικός αναλυτής
Μάθαμε πως τις επιφυλάξεις του καθηγητή Κέλι σχετικά με την ακρίβεια των στοιχείων του φακέλου, συμμερίζονταν πολλοί αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας και των υπηρεσιών μυστικών πληροφοριών.

Η Βρετανία ήθελε να παρουσιάσει τον Σαντάμ Χουσείν ως κάποιον που θα χρησιμοποιούσε χημικά και βιολογικά όπλα επιτιθέμενος και όχι απλώς για να υπερασπιστεί τη χώρα του.

Αυτό τον ισχυρισμό οι μυστικές υπηρεσίες φάνηκαν πρόθυμες να τον υποστηρίξουν αν και διέφερε από την αρχική τους εκτίμηση», τονίζει ο κ. Τζόουνς.

«Η πιο σημαντική αποκάλυψη ως προς τα όπλα αυτά καθεαυτά ήταν ότι ανετράπη η αρχική εντύπωση πως τα βιοχημικά όπλα μπορούσαν να φτάσουν με πυραύλους από το Ιράκ μέχρι και την Κύπρο.


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν το βρετανικό κοινοβούλιο καλούνταν τώρα να υποστηρίξει την επίθεση στο Ιράκ, δε θα συγκεντρωνόταν η απαραίτητη πλειοψηφία, ενώ και πολλοί περισσότεροι βουλευτές των Εργατικών θα αντιδρούσαν
Νικ Τζόουνς
Έτσι είχε παρουσιαστεί η υπόθεση των όπλων στους Βρετανούς, όπως και ότι η επίθεση αυτή μπορούσε να πραγματοποιηθεί εντός 45 λεπτών.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν το βρετανικό κοινοβούλιο καλούνταν τώρα να υποστηρίξει την επίθεση στο Ιράκ, δε θα συγκεντρωνόταν η απαραίτητη πλειοψηφία, ενώ και πολλοί περισσότεροι βουλευτές των Εργατικών θα αντιδρούσαν»

Ο καθηγητής Κέλι

Σε ό,τι αφορά το «προφίλ» του εκλιπόντος καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, ο κ. Τζόουνς επισημαίνει ότι «(Ο Κέλι) αρέσκετο στο να μιλάει στους δημοσιογράφους και να διοχετεύει πληροφορίες.

Όταν όμως το ΒΒC έδωσε μεγάλη έκταση στο θέμα για τα όπλα του Ιράκ, ο καθηγητής ένιωσε ότι χάνει τον έλεγχο και βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση.

Υποχρεώθηκε να παρουσιαστεί ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής έχοντας στραμμένες πάνω του τις τηλεοπτικές κάμερες και, όπως ακούστηκε, συνειδητοποίησε ότι ήταν μόνος και ότι είχε χάσει το σεβασμό πολλών ανθρώπων.

Όλα αυτά τον οδήγησαν στην αυτοκτονία.

Λάθη έκανε και το ΒΒC το οποίο εξέλαβε την κυβερνητική αντίδραση ως «βεντέτα».

Στην ουσία του πάντως το ρεπορτάζ του Γκίλιγκαν ήταν σωστό, καθώς οι μυστικές υπηρεσίες όντως διατηρούσαν μεγάλες επιφυλάξεις για το φάκελο», κατέληξε ο Βρετανός πολιτικός αναλυτής.


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2003 - 21:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα ίχνη «ύποπτου» ουρανίου στο Ιράν
 

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι

Νέα ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου -που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων- βρέθηκαν από τους επιθεωρητές σε εγκαταστάσεις του Ιράν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Η ανακάλυψη έγινε ένα μήνα πριν τη λήξη του τελεσίγραφου που έχει δώσει η Δύση στην Τεχεράνη προκειμένου να αποδείξει ότι δεν έχει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

Οι ανταποκριτές πάντως μεταδίδουν ότι δεν είναι σαφές εάν τα τελευταία ευρήματα στηρίζουν τις εξηγήσεις του Ιράν ότι ορισμένα εξαρτήματα «μολύνθηκαν» από εμπλουτισμένο ουράνιο κατά την εισαγωγή τους, ή τους ισχυρισμούς των Αμερικανών ότι το Ιράν αναπτύσσει μυστικά πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

Οι διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι τα νέα ίχνη του εμπλουτισμένου ουρανίου βρέθηκαν στην εταιρεία ηλεκτρισμού Καλάγιε στα περίχωρα της Τεχεράνης.

Τα πρώτα ίχνη είχαν βρεθεί νωρίτερα εντός του έτους σε εργοστάσιο στην Νατάνζ.

Εάν η ΙΑΕΑ -που είναι υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών- διαπιστώσει ότι το Ιράν παραβιάζει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, τότε μπορεί να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το αίτημα της επιβολής κυρώσεων.

Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα εξυπηρετεί μόνο ειρηνικούς σκοπούς.

Αμερικανική προειδοποίηση

Το Ιράν θα αντιμετωπίσει την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας, αν συνεχίσει να επιμένει στο πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους.

Ο κ. Μπους τόνισε ότι θα συζητήσει το θέμα του Ιράν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στις συναντήσεις τους την Παρασκευή και το Σάββατο.


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2003 - 23:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Μειώνει την παρουσία του στο Ιράκ ο ΟΗΕ
 

Η απομάκρυνση προσωπικού του ΟΗΕ από το Ιράκ συνεχίζεται

Μειώνεται η παρουσία του ΟΗΕ στο Ιράκ, αφού ο Οργανισμός ανακοίνωσε την απομάκρυνση μέρους του προσωπικού του επειδή υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλειά του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα των ΟΗΕ Κόφι Ανάν, Φρεντ Έκχαρτ, η μετακίνηση 86 στελεχών του Οργανισμού από το Ιράκ στην γειτονική Ιορδανία δεν συνιστά εκκένωση, αλλά προσωρινή μείωση προσωπικού λόγω των αυξανόμενων αναταραχών.

Το προσωπικό του ΟΗΕ στο Ιράκ αριθμούσε περί τα 600 άτομα πριν την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο στρατηγείο του Οργανισμού στη Βαγδάτη τον περασμένο μήνα, στην οποία έχασε τη ζωή του και ο ειδικός απεσταλμένος του κ. Ανάν στο Ιράκ, Σέρτζιο Βιέιρα ντι Μέλο.

Η απόφαση για μείωση του προσωπικού ελήφθη λίγες ημέρες μετά την δεύτερη, μικρότερης κλίμακας, έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη την περασμένη Δευτέρα.

Αμερικανικές ενστάσεις

Ο κ. Έκχαρτ τόνισε ότι η κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ τελεί υπό επανεξέταση.
Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ Πολ Μπρέμερ δήλωσε ότι η μείωση του προσωπικού του διεθνούς οργανισμού θα καθυστερήσει την ανοικοδόμηση του Ιράκ.
Ο εκπρόσωπος του λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν έδειξε κατανόηση για τους λόγους που οδήγησαν τον ΟΗΕ στο συγκεκριμένο βήμα, δήλωσε ωστόσο ότι τα Ηνωμένα Έθνη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο Ιράκ και κατά την άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών, πρέπει να συνεχίσουν να τον διαδραματίζουν.

Βήμα ιδιαίτερης σημασίας για ΗΠΑ

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ παραδέχονται ότι η κίνηση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνεται τη στιγμή που οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής αγωνίζονται να αποδείξουν ότι μπορούν να αποκαταστήσουν την τάξη και την ασφάλεια στο Ιράκ.

Πολλοί από τους διεθνείς ηγέτες που βρίσκονται στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον τρόπο διοίκησης του Ιράκ από τους Αμερικανούς και ζητούν την ενίσχυση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα.

Πούτιν: «Κεντρικό ρόλο για τον ΟΗΕ»

Υπέρ της άμεσης συμμετοχής των Ηνωμένων Εθνών στην ανασυγκρότηση και ανοικοδόμηση του Ιράκ, τάχθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Μόνον αυτή η συμμετοχή μπορεί να δώσει στο λαό του Ιράκ τη δυνατότητα να καθορίσει το μέλλον του ανεξάρτητα και να οδηγήσει τη χώρα ξανά στη διεθνή κοινότητα, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η Μόσχα επιμένει στη διατήρηση από τον ΟΗΕ, του κεντρικού του ρόλου στη διεθνή σκηνή.


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2003 - 23:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Eπιμένουν για τα όπλα ΗΠΑ και Βρετανία
 

Τα όπλα μαζικής καταστροφής που φέρετο ότι είχε ο Σαντάμ Χουσεϊν εξακολουθούν να είναι άφαντα

Κατά τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η προσωρινή έκθεση της αμερικανοβρετανικής ομάδας, υπό τον πρώην επιθεωρητή όπλων του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Κέι, δεν πρόκειται να καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα για την ύπαρξη ή μη όπλων μαζικής καταστροφής.

Σχετικές δηλώσεις έκανε ο εκπρόσωπος της CIA, Μπίλ Χάρλοου.

Ωστόσο επίσημα η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να επιμένει στην ύπαρξη των όπλων μαζικής καταστροφής.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο Σαντάμ Χουσείν είχε στην κατοχή του όπλα και προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλέλαν.

Η έκθεση της CIA είναι προσωρινή και δεν είναι η επίσημη αμερικανική εκδοχή που αναμένεται κατά τις αρχές Οκτωβρίου, είπε, υποδεικνύοντας ότι η Ομάδα Έρευνας έχει να μελετήσει πολλά ντοκουμέντα ακόμη.

Υπομονή στη Βρετανία

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, μιλώντας στο BBC και αναφερόμενος στα όσα υποστηρίζονται περί μη ύπαρξης αποδείξεων για την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από το Ιράκ, όταν άρχισε ο πόλεμος, είπε πως το γεγονός ότι είναι δύσκολο να βρεθούν οι αποδείξεις, δεν σημαίνει ότι οι αποδείξεις αυτές είναι ανύπαρκτες.

Αυτοί που ζητούν αποδείξεις, δεν έχουν παρά να περιμένουν το πόρισμα της έρευνας ή να ανατρέξουν στις εκθέσεις των επιθεωρητών όπλων των τελευταίων 12 ετών, υπογράμμισε ο κύριος Στρο.


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2003 - 22:06 ('Ωρα Λονδίνου)
'Εξι νεκροί από επιχειρήσεις του Ισραήλ
 

Το Ισραήλ ακολουθεί τακτική προσεκτικά επιλεγμένων στόχων

Πέντε Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκαν κατά τις τελευταίες επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε άλλη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην πόλη της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη σκοτώθηκαν δύο ακόμα Παλαιστίνιοι που φέρονται ως μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Άλλοι έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι ισραηλινές δυνάμεις που εισέβαλαν με τεθωρακισμένα σε καταυλισμό προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας συνάντησαν σφοδρή αντίσταση.

Για «διακρίσεις» μίλησε ο Σαλόμ

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ, έκανε λόγο για και ζήτησε απλό τον ΟΗΕ να λάβει αποστάσεις, όπως είπε, από την εχθρική στάση έναντι του Ισραήλ.

«Όχι» από ισραηλινούς πιλότους

Στο μεταξύ, η ισραηλινή αεροπορία απέπεμψε ορισμένους από τους 27 πιλότους που υπέγραψαν δήλωση με την οποία αρνούνται να συμμετάσχουν σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον παλαιστινιακών στόχων σε κατοικημένες περιοχές.

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις στο Ισραήλ, όχι τόσο για τη στρατιωτική, αλλά για την πολιτική του σημασία.


Ως βετεράνοι και ενεργοί πιλότοι αρνούμαστε να πραγματοποιούμε παράνομες και ανήθικες επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη. Αρνούμαστε να πραγματοποιούμε επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών
Ανακοινωθέν των 27 πιλότων
Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι 27 πιλότοι - ορισμένοι από τους οποίους πραγματοποιούν τακτικά τέτοιου είδους επιθέσεις - καταδικάσθηκε από τη στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, Νταν Χαλούτζ, κατηγόρησε τους πιλότους ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδια.

Εκατοντάδες Ισραηλινοί έφεδροι έχουν επιλέξει να πάνε φυλακή αντί να πραγματοποιήσουν στρατιωτική θητεία στα παλαιστινιακά εδάφη τα τελευταία τρία χρόνια.


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2003 - 21:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Πολύνεκρη επίθεση
 

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ

Τουλάχιστον επτά Ιρακινοί σκοτώθηκαν και άλλοι δεκατρείς τραυματίστηκαν τη νύχτα της Τρίτης από βλήμα όλμου που έπληξε πλατεία μιας συνοικίας της πόλης Μπαακούμπα, 60 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Βαγδάτης.

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας, η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που η πλατεία ήταν γεμάτη με κόσμο. Μεταξύ των ταρυματιών περιλαμβάνεται και ένα 12χρονο παιδί.

Προηγουμένως, σε έκρηξη που σημειώθηκε σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης όπου στεγάζονται τα γραφεία του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ΝΒC, σκοτώθηκε ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου και τραυματίσθηκαν άλλοι δύο άνθρωποι.

Έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στον αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από το Κιρκούκ του βόρειου Ιράκ στο λιμάνι Σεϊχάν της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Αμερικανοί και Ιρακινοί πυροσβέστες έσπευσαν στον τόπο της έκρηξης από την οποία προκλήθηκε πυρκαγιά.

Δεν προκύπτουν ευθύνες για τους στρατιώτες, που σκότωσαν κατά λάθος οκτώ άνδρες της ιρακινής αστυνομίας και έναν Ιορδανό νοσοκομειακό φρουρό στην πόλη Φαλουτζά πριν δυο περίπου εβδομάδες.

«Αθώοι οι στρατιώτες»

Ο διοικητής των Αμερικανών στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες, δήλωσε πως η έρευνα που διεξήχθη, έδειξε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ έδρασαν με βάση τους προβλεπόμενους κανόνες εμπλοκής.

Η εκδοχή των Αμερικανών για τα γεγονότα έρχεται πάντως σε αντίθεση με τις μαρτυρίες Ιρακινών αστυνομικών που τραυματίστηκαν κατά τη συμπλοκή.

Πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν ότι οι στρατιώτες των ΗΠΑ άνοιξαν πυρ εναντίον τους, καθώς κατευθύνονταν με το όχημά τους προς σημείο ελέγχου των Αμερικανών, ενώ καταδίωκαν αυτοκίνητο με ενόπλους.


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2003 - 20:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Μειώνει την παρουσία του στο Ιράκ ο ΟΗΕ
 

Η απομάκρυνση προσωπικού του ΟΗΕ από το Ιράκ συνεχίζεται

Μειώνεται η παρουσία του ΟΗΕ στο Ιράκ, αφού ο Οργανισμός ανακοίνωσε την απομάκρυνση μέρους του προσωπικού του επειδή υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλειά του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα των ΟΗΕ Κόφι Ανάν, Φρεντ Έκχαρτ, η μετακίνηση 86 στελεχών του Οργανισμού από το Ιράκ στην γειτονική Ιορδανία δεν συνιστά εκκένωση, αλλά προσωρινή μείωση προσωπικού λόγω των αυξανόμενων αναταραχών.

Το προσωπικό του ΟΗΕ στο Ιράκ αριθμούσε περί τα 600 άτομα πριν την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο στρατηγείο του Οργανισμού στη Βαγδάτη τον περασμένο μήνα, στην οποία έχασε τη ζωή του και ο ειδικός απεσταλμένος του κ. Ανάν στο Ιράκ, Σέρτζιο Βιέιρα ντι Μέλο.

Η απόφαση για μείωση του προσωπικού ελήφθη λίγες ημέρες μετά την δεύτερη, μικρότερης κλίμακας, έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη την περασμένη Δευτέρα.

Αμερικανικές ενστάσεις

Ο κ. Έκχαρτ τόνισε ότι η κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ τελεί υπό επανεξέταση.
Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ Πολ Μπρέμερ δήλωσε ότι η μείωση του προσωπικού του διεθνούς οργανισμού θα καθυστερήσει την ανοικοδόμηση του Ιράκ.
Ο εκπρόσωπος του λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν έδειξε κατανόηση για τους λόγους που οδήγησαν τον ΟΗΕ στο συγκεκριμένο βήμα, δήλωσε ωστόσο ότι τα Ηνωμένα Έθνη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο Ιράκ και κατά την άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών, πρέπει να συνεχίσουν να τον διαδραματίζουν.

Βήμα ιδιαίτερης σημασίας για ΗΠΑ

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ παραδέχονται ότι η κίνηση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνεται τη στιγμή που οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής αγωνίζονται να αποδείξουν ότι μπορούν να αποκαταστήσουν την τάξη και την ασφάλεια στο Ιράκ.

Πολλοί από τους διεθνείς ηγέτες που βρίσκονται στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον τρόπο διοίκησης του Ιράκ από τους Αμερικανούς και ζητούν την ενίσχυση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα.


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2003 - 20:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρόντι: Όχι παραιτήσεις στην Κομισιόν
 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τη διαφθορά στους κόλπους της ΕΕ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει τις παραιτήσεις στελεχών της Κομισιόν λόγω του σκανδάλου της Γιούροστατ, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαικής Ένωσης.

Κατά την κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά την υπόθεση κακοδιαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων στην Γιούροστατ, ο κ. Πρόντι τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει λόγος να ζητήσει από κάποιον Επίτροπο να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να παραιτηθεί.

Πολλοί ευρωβουλευτές έχουν ζητήσει την παραίτηση του Πέδρο Σόλμπες, του Επιτρόπου που εποπτεύει την Γιούροστατ.

Όμως, ο κ. Πρόντι στήριξε τον κ. Σόλμπες και καταλόγισε ευθύνες στον πρώην επικεφαλής της Γιούροστατ, Ιβ Φρανσέ, για τις κατηγορίες περί εξαφάνισης εκατομμυρίων ευρώ σε εικονικά συμβόλαια και μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

«Ήρεμη και επικοδομητική»

O πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε τη συζήτηση «ήρεμη και επικοδομητική».

Συζητήθηκαν, είπε, όλα τα προβλήματα, πράγμα που αποδεικνύει έναν υψηλό βαθμό συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής.


Είμαι πεπεισμένος, βάσει των στοιχείων που προέκυψαν από τις εκθέσεις, ότι τα σοβαρότερα κρούσματα κακοδιαχείρισης στην Γιουροστάτ τα οποία χρονολογούνται από την δεκαετία του 1990 θα είχαν ελάχιστες πιθανότητες να συμβούν τώρα
Ρομάνο Πρόντι, πρόεδρος της Κομισιόν
Ο κύριος Πρόντι δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι εκθέσεις που έχουν δημοσιευθεί για την υπόθεση, υποδεικνύουν ότι οι κατηγορίες περί κακοδιαχείρισης χρονολογούνται από το 1999, δηλαδή ένα χρόνο προτού αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν.

«Ξεκίνησα τη θητεία μου με το σύνθημα «Μηδενική ανοχή για την απάτη» και επαναλαμβάνω αυτή τη δέσμευση», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πρόντι.

Κόξ: «Να συνεχισθούν οι έρευνες»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ, τόνισε σε συνέντευξη τύπου την αναγκιότητα να συνεχισθούν οι έρευνες που διεξάγει η αρμόδια για την καταπολέμηση της απάτης υπηρεσία.

Σημείωσε ωστόσο ότι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκθέσεις, η Κομισιόν δεν αντέδρασε όπως θα έπρεπε στα «σήματα συναγερμού» που είχε λάβει.

Αναπάντητα ερωτήματα

Ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες επισημαίνει ότι υπάρχει πληθώρα αναπάντητων ερωτημάτων σχετικά με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι το ευρωκοινοβούλιο, με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές του 2004, αναζητά έναν αποδιοπομπαίο τράγο.


Ο αρμόδιος Επίτροπος έχει ένα μόνο πράγμα να κάνει: Να παραιτηθεί
Φρέντι Μπλακ, Δανός ευρωβουλευτής
Και πολλοί ευρωβουλευτές ανησυχούν ότι οι νέες κατηγορίες θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης στους κοινοτικούς θεσμούς.

Τα περισσότερα μέλη της προηγούμενης Επιτροπής υπό τον Ζακ Σαντέρ εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση υπό το βάρος κατηγοριών για νεποτισμό και αποτυχία στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2003 - 18:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Μειώνει την παρουσία του στο Ιράκ ο ΟΗΕ
 

Ο εκπρόσωπος τύπου του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αννάν (φωτό) υποστήριξε ότι η απομάκρυνση του προσωπικού είναι προσωρινή

Μειώνεται η παρουσία του ΟΗΕ στο Ιράκ, αφού ο Οργανισμός ανακοίνωσε την απομάκρυνση μέρους του προσωπικού του επειδή υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλειά του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα των ΟΗΕ Κόφι Ανάν, Φρεντ Έκχαρτ, η μετακίνηση 86 στελεχών του Οργανισμού από το Ιράκ στην γειτονική Ιορδανία δεν συνιστά εκκένωση, αλλά προσωρινή μείωση προσωπικού λόγω των αυξανόμενων αναταραχών.

Το προσωπικό του ΟΗΕ στο Ιράκ αριθμούσε περί τα 600 άτομα πριν την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο στρατηγείο του Οργανισμού στη Βαγδάτη τον περασμένο μήνα, στην οποία έχασε τη ζωή του και ο ειδικός απεσταλμένος του κ. Ανάν στο Ιράκ, Σέρτζιο Βιέιρα ντι Μέλο.

Η απόφαση για μείωση του προσωπικού ελήφθη λίγες ημέρες μετά την δεύτερη, μικρότερης κλίμακας, έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη την περασμένη Δευτέρα.

Ο κ. Έκχαρτ τόνισε ότι η κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ τελεί υπό επανεξέταση.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ παραδέχονται ότι η κίνηση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνεται τη στιγμή που οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής αγωνίζονται να αποδείξουν ότι μπορούν να αποκαταστήσουν την τάξη και την ασφάλεια στο Ιράκ.

Πολλοί από τους διεθνείς ηγέτες που βρίσκονται στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον τρόπο διοίκησης του Ιράκ από τους Αμερικανούς και ζητούν την ενίσχυση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα.


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2003 - 17:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρόντι: Όχι παραιτήσεις στην Κομισιόν
 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τη διαφθορά στους κόλπους της ΕΕ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει τις παραιτήσεις στελεχών της Κομισιόν λόγω του σκανδάλου της Γιούροστατ, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαικής Ένωσης.

Κατά την κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά την υπόθεση κακοδιαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων στην Γιούροστατ, ο κ. Πρόντι τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει λόγος να ζητήσει από κάποιον Επίτροπο να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να παραιτηθεί.

Πολλοί ευρωβουλευτές έχουν ζητήσει την παραίτηση του Πέδρο Σόλμπες, του Επιτρόπου που εποπτεύει την Γιούροστατ.

Όμως, ο κ. Πρόντι στήριξε τον κ. Σόλμπες και καταλόγισε ευθύνες στον πρώην επικεφαλής της Γιούροστατ, Ιβ Φρανσέ, για τις κατηγορίες περί εξαφάνισης εκατομμυρίων ευρώ σε εικονικά συμβόλαια και μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.


Είμαι πεπεισμένος, βάσει των στοιχείων που προέκυψαν από τις εκθέσεις, ότι τα σοβαρότερα κρούσματα κακοδιαχείρισης στην Γιουροστάτ τα οποία χρονολογούνται από την δεκαετία του 1990 θα είχαν ελάχιστες πιθανότητες να συμβούν τώρα
Ρομάνο Πρόντι, πρόεδρος της Κομισιόν
Ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι εκθέσεις που έχουν δημοσιευθεί για το σκάνδαλο υποδεικνύουν ότι οι κατηγορίες περί κακοδιαχείρισης χρονολογούνται από το 1999, δηλαδή ένα χρόνο προτού αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν.

«Ξεκίνησα τη θητεία μου με το σύνθημα «Μηδενική ανοχή για την απάτη» και επαναλαμβάνω αυτή τη δέσμευση», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πρόντι.

Αναπάντητα ερωτήματα

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες επισημαίνει ότι υπάρχει πληθώρα αναπάντητων ερωτημάτων σχετικά με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι το ευρωκοινοβούλιο, με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές του 2004, αναζητά έναν αποδιοπομπαίο τράγο.


Ο αρμόδιος Επίτροπος έχει ένα μόνο πράγμα να κάνει: Να παραιτηθεί
Φρέντι Μπλακ, Δανός ευρωβουλευτής
Και πολλοί ευρωβουλευτές ανησυχούν ότι οι νέες κατηγορίες θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης στους κοινοτικούς θεσμούς.

Υπενθυμίζεται ότι όταν ο κ. Πρόντι ανέλαβε την προεδρία της Κομισιόν δεσμεύθηκε να καταπολεμήσει τη διαφθορά και την απάτη.

Τα περισσότερα μέλη της προηγούμενης Επιτροπής υπό τον Ζακ Σαντέρ εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση υπό το βάρος κατηγοριών για νεποτισμό και αποτυχία στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2003 - 15:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Όλοι αθώοι για το μακελλειό στη Φαλούτζα
 

Οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν είναι δημοφιλείς στην Φαλούτζα, όπου ο Σαντάμ Χουσεϊν έχει ακόμα πολλούς υποστηρικτές

Ο αμερικανικός στρατός αθώωσε τους Αμερικανούς στρατιώτες που σκότωσαν κατά λάθος οκτώ άνδρες της ιρακινής αστυνομίας και έναν Ιορδανό νοσοκομειακό φρουρό στην πόλη Φαλουτζά πριν δυο περίπου εβδομάδες.

Ο διοικητής των Αμερικανών στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες, είπε μιλώντας προς δημοσιογράφους ότι η έρευνα που διεξήχθη έδειξε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ έδρασαν με βάση τους προβλεπόμενους κανόνες εμπλοκής.

Η εκδοχή των Αμερικανών για τα γεγονότα έρχεται πάντως σε αντίθεση με τις μαρτυρίες Ιρακινών αστυνομικών που τραυματίστηκαν κατά τη συμπλοκή.

Η εκδοχή των Ιρακινών

Πολλοί εξ' αυτών υποστηρίζουν ότι οι στρατιώτες των ΗΠΑ άνοιξαν πυρ εναντίον τους καθώς κατευθύνονταν με το όχημά τους προς σημείο ελέγχου των Αμερικανών, ενώ καταδίωκαν αυτοκίνητο με ενόπλους.

Οι Αμερικανοί συνέχισαν να πυροβολούν για μισή ώρα παρότι οι Ιρακινοί άρχισαν να τους παρακαλούν στα αγγλικά και τα αραβικά να σταματήσουν, φωνάζοντας ότι ήταν αστυνομικοί, δήλωσαν οι επιζώντες στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες.

Αργότερα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απολογήθηκαν για το περιστατικό, το οποίο εξόργισε τους κατοίκους της Φαλούτζα που ορκίστηκαν εκδίκηση.

Ο εκδιωχθείς ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεϊν έχει ακόμα πολλούς υποστηρικτές στην ευρύτερη περιοχή της Φαλούτζα και οι αμερικανικές δυνάμεις δέχονται επιθέσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι ενέργειες κατά των Αμερικανών στην πόλη αυξήθηκαν από τότε που τα στρατεύματα σκότωσαν 16 διαδηλωτές τον Απρίλιο.


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2003 - 17:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα ίχνη «ύποπτου» ουρανίου στο Ιράν
 

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι

Νέα ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου -που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων- βρέθηκαν από τους επιθεωρητές σε εγκαταστάσεις του Ιράν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Η ανακάλυψη έγινε ένα μήνα πριν τη λήξη του τελεσίγραφου που έχει δώσει η Δύση στην Τεχεράνη προκειμένου να αποδείξει ότι δεν έχει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

Οι ανταποκριτές πάντως μεταδίδουν ότι δεν είναι σαφές εάν τα τελευταία ευρήματα στηρίζουν τις εξηγήσεις του Ιράν ότι ορισμένα εξαρτήματα «μολύνθηκαν» από εμπλουτισμένο ουράνιο κατά την εισαγωγή τους, ή τους ισχυρισμούς των Αμερικανών ότι το Ιράν αναπτύσσει μυστικά πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

Οι διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι τα νέα ίχνη του εμπλουτισμένου ουρανίου βρέθηκαν στην εταιρεία ηλεκτρισμού Καλάγιε στα περίχωρα της Τεχεράνης.

Τα πρώτα ίχνη είχαν βρεθεί νωρίτερα εντός του έτους σε εργοστάσιο στην Νατάνζ.

Εάν η ΙΑΕΑ -που είναι υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών- διαπιστώσει ότι το Ιράν παραβιάζει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, τότε μπορεί να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το αίτημα της επιβολής κυρώσεων.

Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα εξυπηρετεί μόνο ειρηνικούς σκοπούς.


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2003 - 14:04 ('Ωρα Λονδίνου)
'Εξι νεκροί από επιχειρήσεις του Ισραήλ
 

Το Ισραήλ ακολουθεί τακτική προσεκτικά επιλεγμένων στόχων

Πέντε Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκαν κατά τις τελευταίες επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις που εισέβαλαν με τανκς σε καταυλισμό προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας συνάντησαν σφοδρή αντίσταση.

Δύο Παλαιστίνιοι και ένα κοριτσάκι σκοτώθηκαν, καθώς και ένας ισραηλινός στρατιώτης.

Άλλοι έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Σε άλλη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην πόλη της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη σκοτώθηκαν δύο ακόμα Παλαιστίνιοι που φέρονται ως μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Οι επιθέσεις σηματοδοτούν το τέλος μιας περίοδου σχετικής ηρεμίας στη Μέση Ανατολή, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ.

«Όχι» από ισραηλινούς πιλότους

Στο μεταξύ, η ισραηλινή αεροπορία απέπεμψε ορισμένους από τους 27 πιλότους που υπέγραψαν δήλωση με την οποία αρνούνται να συμμετάσχουν σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον παλαιστινιακών στόχων σε κατοικημένες περιοχές.

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις στο Ισραήλ, όχι τόσο για τη στρατιωτική, αλλά για την πολιτική του σημασία.


Ως βετεράνοι και ενεργοί πιλότοι αρνούμαστε να πραγματοποιούμε παράνομες και ανήθικες επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη. Αρνούμαστε να πραγματοποιούμε επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών
Ανακοινωθέν των 27 πιλότων
Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι 27 πιλότοι - ορισμένοι από τους οποίους πραγματοποιούν τακτικά τέτοιου είδους επιθέσεις - καταδικάσθηκε από τη στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, Νταν Χαλούτζ, κατηγόρησε τους πιλότους ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδια.

Εκατοντάδες Ισραηλινοί έφεδροι έχουν επιλέξει να πάνε φυλακή αντί να πραγματοποιήσουν στρατιωτική θητεία στα παλαιστινιακά εδάφη τα τελευταία τρία χρόνια.


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2003 - 16:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Αθωώθηκε η Αμίνα Λαουάλ
 

H υπόθεση της Αμίνα Λαουάλ έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο χάρη στις προσπάθειες διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων

Ισλαμικό Εφετείο στη Νιγηρία αθώωσε την Αμίνα Λαουάλ, τη γυναίκα που είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε θάνατο δια λιθοβολισμού με την κατηγορία της μοιχείας, καθώς είχε αποκτήσει παιδί ενώ ήταν χωρισμένη.

Η 31χρονη Λαουάλ είχε καταδικαστεί σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο της Σαρία, που εφαρμόζεται στα βόρεια της χώρας.

Το Εφετείο έκρινε ότι η Λαουάλ δεν είχε την ευκαιρια να υπερασπιστεί τον εαυτό της στην πρώτη δίκη, ενώ και οι αποδείξεις ότι διέπραξε μοιχεία δεν ήταν επαρκείς.

Η υπόθεσή της είχε γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο χάρη στο ενδιαφέρον που επέδειξαν οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπασάνιο, είχε δηλώσει ότι η πρώτη απόφαση του δικαστηρίου ήταν «αντισυνταγματική».

Ισλαμικός νόμος

Ο ανταποκριτής του BBC στη Νιγηρία μεταδίδει ότι η εισαγωγή του ισλαμικού νόμου σε 12 επαρχίες της βορείου Νιγηρίας έχει αναζωπυρώσει τις θρησκευτικές διαμάχες στην περιοχή και έχει οδηγήσει σε αναταραχές που άφησαν χιλιάδες νεκρούς.

Αν και η απόφαση της Πέμπτης σημαίνει ότι η Αμίνα Λαουάλ μπορεί να επιστρέψει ελεύθερη στο σπίτι της, παραμένει το ζήτημα των ποινών που επιβάλλονται σύμφωνα με τη Σαρία, όπως επί παραδείγματι ο ακρωτηριασμός για τους ληστές.

Λίγο μετά την ετυμηγορία για τη Λαουάλ, κατά πληροφορίες Νιγηριανός άνδρας καταδικάστηκε σε θάνατο δια λιθοβολισμό επειδή κρίθηκε ένοχος παιδεραστίας.


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2003 - 13:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατάθεση Πρόντι για το σκάνδαλο της Γιούροστατ
 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τη διαφθορά στους κόλπους της ΕΕ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, καταθέτει κεκλεισμένων των θυρών σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το λεγόμενο σκάνδαλο της Γιούροστατ, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαικής Ένωσης.

Αν και το σκάνδαλο αφορά στην κακοδιαχείριση περίπου 900 χιλιάδων ευρώ προτού ο Πρόντι αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν, ευθύνες επιρρίπτονται και στην Επιτροπή με την σημερινή σύνθεσή της.

Ορισμένα μέλη του ευρωκοινοβουλίου ζητούν ανοιχτά την παραίτηση του Πέδρο Σόλμπες, του Επιτρόπου που εποπτεύει την Γιούροστατ.

Αναμένεται πάντως ότι ο κ. Πρόντι θα υπερασπισθεί σθεναρά τους κοινοτικούς αξιωματούχους κατά την κατάθεσή του.

Αναπάντητα ερωτήματα

Ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες επισημαίνει ότι υπάρχει πληθώρα αναπάντητων ερωτημάτων σχετικά με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.

Προσθέτει μάλιστα ότι πολλοί ευρωβουλευτές ανησυχούν ότι οι νέες κατηγορίες θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης στους κοινοτικούς θεσμούς.


Αν έχει κανείς την εντύπωση ότι με την έκθεση αυτή τελειώνουν και τα προβλήματα της Κομισιόν, κάνει λάθος
Μίχιελ βαν Χούλτεν, Ολλανδός ευρωβουλευτής
Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Μίχιελ βαν Χούλτεν που έχει ενημερωθεί από τον ίδιο τον κ. Πρόντι για την έκθεση που έχουν ετοιμάσει ορκωτοί λογιστές για την υπόθεση, επεσήμανε ότι «Πρόκειται για μια ενδελεχή έρευνα, κι αυτό είναι καθησυχαστικό -το γεγονός δηλαδή ότι η Κομισιόν παίρνει την υπόθεση πολύ σοβαρά.

Αλλά αν έχει κανείς την εντύπωση ότι με την έκθεση αυτή τελειώνουν και τα προβλήματα της Κομισιόν, κάνει λάθος.

Υπάρχουν μια σειρά θέματα που πρέπει να ερευνηθούν και τα οποία θα εξετάσουμε», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι όταν ο κ. Πρόντι ανέλαβε την προεδρία της Κομισιόν δεσμεύθηκε να καταπολεμήσει τη διαφθορά και την απάτη.

Τα περισσότερα μέλη της προηγούμενης Επιτροπής υπό τον Ζακ Σαντέρ εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση υπό το βάρος κατηγοριών για νεποτισμό και αποτυχία στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2003 - 11:36 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αυλαία» για την έρευνα Χάτον
 

Ο δικαστής Χάτον στο πόρισμα που θα εκδώσει μπορεί να καταλογίσει ευθύνες, όχι όμως να επιβάλει ποινές

Ολοκληρώνεται την Πέμπτη με τις αγορεύσεις των δικηγόρων η έρευνα του δικαστή Χάτον για τις συνθήκες θανάτου του συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης σε θέματα όπλων, καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι. Από την έρευνα προέκυψαν άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για τα παρασκήνια της βρετανικής κυβέρνησης και το ιρακινό οπλοστάσιο, τα οποία αξιολογεί ο Βρετανός πολιτικός αναλυτής, Νικ Τζόουνς.
Συνέντευξη στον Θανάση Γκαβό

«Αυτό που μάθαμε από τις καταθέσεις και δε γνωρίζαμε πριν από ένα χρόνο, όταν συντάχθηκε ο φάκελος για το ιρακινό οπλοστάσιο, ήταν ότι οι πολιτικοί, δηλαδή ο κ.Μπλερ και οι βοηθοί του, όπως ο κ.Κάμπελ, είχαν πολύ μεγαλύτερη επιρροή στην τελική του διαμόρφωση από όσο νομίζαμε.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών -που υποτίθεται ότι είχαν την ευθύνη για τη σύνταξη του φακέλου- στην ουσία παρουσίαζαν τα στοιχεία που ήθελαν οι πολιτικοί να υπάρχουν στο φάκελο.

Στη Βρετανία πολλοί άνθρωποι πλέον αισθάνονται ότι οδηγήθηκαν στον πόλεμο με βάση λανθασμένες πληροφορίες.


Οι υπηρεσίες πληροφοριών στην ουσία παρουσίαζαν τα στοιχεία που ήθελαν οι πολιτικοί να υπάρχουν στο φάκελο
Νικ Τζόουνς, πολιτικός αναλυτής
Μάθαμε πως τις επιφυλάξεις του καθηγητή Κέλι σχετικά με την ακρίβεια των στοιχείων του φακέλου, συμμερίζονταν πολλοί αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας και των υπηρεσιών μυστικών πληροφοριών.

Η Βρετανία ήθελε να παρουσιάσει τον Σαντάμ Χουσείν ως κάποιον που θα χρησιμοποιούσε χημικά και βιολογικά όπλα επιτιθέμενος και όχι απλώς για να υπερασπιστεί τη χώρα του.

Αυτό τον ισχυρισμό οι μυστικές υπηρεσίες φάνηκαν πρόθυμες να τον υποστηρίξουν αν και διέφερε από την αρχική τους εκτίμηση», τονίζει ο κ. Τζόουνς.

«Η πιο σημαντική αποκάλυψη ως προς τα όπλα αυτά καθεαυτά ήταν ότι ανετράπη η αρχική εντύπωση πως τα βιοχημικά όπλα μπορούσαν να φτάσουν με πυραύλους από το Ιράκ μέχρι και την Κύπρο.


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν το βρετανικό κοινοβούλιο καλούνταν τώρα να υποστηρίξει την επίθεση στο Ιράκ, δε θα συγκεντρωνόταν η απαραίτητη πλειοψηφία, ενώ και πολλοί περισσότεροι βουλευτές των Εργατικών θα αντιδρούσαν
Νικ Τζόουνς
Έτσι είχε παρουσιαστεί η υπόθεση των όπλων στους Βρετανούς, όπως και ότι η επίθεση αυτή μπορούσε να πραγματοποιηθεί εντός 45 λεπτών.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν το βρετανικό κοινοβούλιο καλούνταν τώρα να υποστηρίξει την επίθεση στο Ιράκ, δε θα συγκεντρωνόταν η απαραίτητη πλειοψηφία, ενώ και πολλοί περισσότεροι βουλευτές των Εργατικών θα αντιδρούσαν»

Ο καθηγητής Κέλι

Σε ό,τι αφορά το «προφίλ» του εκλιπόντος καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, ο κ. Τζόουνς επισημαίνει ότι «(Ο Κέλι) αρέσκετο στο να μιλάει στους δημοσιογράφους και να διοχετεύει πληροφορίες.

Όταν όμως το ΒΒC έδωσε μεγάλη έκταση στο θέμα για τα όπλα του Ιράκ, ο καθηγητής ένιωσε ότι χάνει τον έλεγχο και βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση.

Υποχρεώθηκε να παρουσιαστεί ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής έχοντας στραμμένες πάνω του τις τηλεοπτικές κάμερες και, όπως ακούστηκε, συνειδητοποίησε ότι ήταν μόνος και ότι είχε χάσει το σεβασμό πολλών ανθρώπων.

Όλα αυτά τον οδήγησαν στην αυτοκτονία.

Λάθη έκανε και το ΒΒC το οποίο εξέλαβε την κυβερνητική αντίδραση ως «βεντέτα».

Στην ουσία του πάντως το ρεπορτάζ του Γκίλιγκαν ήταν σωστό, καθώς οι μυστικές υπηρεσίες όντως διατηρούσαν μεγάλες επιφυλάξεις για το φάκελο», κατέληξε ο Βρετανός πολιτικός αναλυτής.


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2003 - 10:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπέκυψε η Ιρακινή αξιωματούχος
 

Το Συμβούλιο επικρίνεται από πολλούς Ιρακινούς για τη συνεργασία του με τους Αμερικανούς

Υπέκυψε στα τραύματά της η Ακίλα Αλ-Χασίμι, μέλος του Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ που είχε δεχθεί επίθεση από ενόπλους πριν από πέντε ημέρες.

Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, σε ανακοίνωσή του, απέτισε φόρο τιμής στην δρ. Αλ-Χασίμι, περιγράφοντάς την ως θαρραλέα υπέρμαχο της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Η δρ. Αλ-Χασίμι, μια από τις τρεις γυναίκες που συμμετείχαν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ, πυροβολήθηκε από έξι αγνώστους έξω από το σπίτι της στη Δυτική Βαγδάτη το περασμένο Σάββατο.

Διπλωμάτης καριέρας

Επρόκειτο για την πρώτη επίθεση κατά μέλους του Κυβερνητικού Συμβουλίου που έχει διοριστεί από τους Αμερικανούς και αντιμετωπίζεται γι' αυτό το λόγο με καχυποψία από πολλούς Ιρακινούς.

Η εκλιπούσα, σιίτισα μουσουλμάνα και διπλωμάτης καριέρας, θεωρείτο η επικρατέστερη για να αναλάβει την θέση της πρέσβειρας του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη.

Ήταν επίσης το μοναδικό στέλεχος της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεϊν -ήταν στενή συνεργάτιδα του Ταρέκ Αζίζ στο υπουργείο Εξωτερικών- που είχε διοριστεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο.


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2003 - 09:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρετανία: Υπομονή για τα όπλα του Ιράκ
 

Τα όπλα μαζικής καταστροφής που φέρετο ότι είχε ο Σαντάμ Χουσεϊν εξακολουθούν να είναι άφαντα

'Αμεση ήταν η απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, στον ισχυρισμό ότι «Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Ιράκ είχε όπλα μαζικής καταστροφής όταν άρχισε ο πόλεμος», ο οποίος περιέχεται σε έκθεση Αμερικανών επιθεωρητών που διέρρευσε στα ΜΜΕ.

Μιλώντας στο BBC ο κ. Στρο υποστήριξε ότι παρότι είναι δύσκολο να βρεθούν οι αποδείξεις, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανύπαρκτες.

«Αν ο κόσμος ζητά αποδείξεις, δεν χρειάζεται να περιμένει το πόρισμα αυτής της έρευνας. Δεν έχει παρά να ανατρέξει στις εκθέσεις των επιθεωρητών όπλων των τελευταίων 12 ετών», πρόσθεσε, ενώ υπεραμύνθηκε σθεναρά της απόφασης για την εισβολή στο Ιράκ.

Η CIA σχολίασε από την πλευρά της ότι η ομάδα των επιθεωρητών εξακολουθεί να συγκεντρώνει πληροφορίες για το οπλοστάσιο του Ιράκ και πως το έγγραφο του διέρρευσε θα πρέπει να εκληφθεί ως μέρος μια ολόκληρης διαδικασίας.

Η διαρροή

Η έκθεση της Ομάδας 'Ερευνας για το Ιράκ που διέρρευσε την Τετάρτη στα ΜΜΕ από ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο θα υποβληθεί στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στις αρχές του επομενου μήνα.

Η Ομάδα 'Ερευνας για το Ιράκ συγκροτήθηκε από την CIA και αποτελείται από 1.400 ειδικούς.

Ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης Μπους είπε στο βρετανό δημοσιογράφο Αντριου Νιλ, ότι το πόρισμα των επιθεωρητών θα αποφαίνεται πως δεν έχουν βρεθεί όπλα μαζικής καταστροφής ούτε συστήματα εκτόξευσης ή έργαστήρια κατασκευής τους.

Η αμερικανική πηγή πρόσθεσε ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν είχε προσπαθήσει να αναπτύξει τετοιου τύπου όπλα.


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Βόμβα σε ξενοδοχείο στη Βαγδάτη
 

Τα αμερικανικά στρατεύματα γίνονται σχεδόν καθημερινά στόχος

Νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, αυτή τη φορά σε ξενοδοχείο, όπου διέμενε το προσωπικό του αμερικανικού καναλιού, NBC.


Την Τετάρτη σημειώθηκε επίθεση σε κινηματογράφο στη Μοσούλη
Από την έκρηξη στο ξενοδοχείο Αλ Αϊκε, στα νότια προάστια της Βαγδάτης, σκοτώθηκε ένας Σομαλός υπάλληλος, ενώ τραυματίσθηκαν δύο ακόμη άτομα.

Η ιρακινή αστυνομία αναφέρει ότι επρόκειτο για την πρώτη επίθεση εναντίον Αμερικανών δημοσιογράφων.

Δημοσιογράφος του NBC δήλωσε ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη στο ξενοδοχείο, ότι εκεί διέμενε προσωπικό αμερικανικού καναλιού.

Ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη επισημαίνει ότι οι ομάδες που πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον των συμμαχικών κατοχικών δυνάμεων είναι αποφασισμένες πλέον να επιτεθούν όχι μόνο στρατιωτών, αλλά και εναντίον πολιτών.

Επιθέσεις την Τετάρτη

Την Τετάρτη, από έκρηξη χειροβομβίδας σε κινηματογράφο της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίσθηκαν άλλοι 50. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον κινηματογράφο προβαλλόταν πορνογραφική ταινία.

Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις φανατικών μουσουλμάνων εναντίον κινηματογράφων στους οποίους προβάλλονται, κατά τη γνώμη τους, «ανήθικες» ταινίες.

Νωρίτερα, είχε σημειωθεί βομβιστική επίθεση εναντίον μικρού λεωφορείου, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας Ιρακινός να χάσει τη ζωή του και άλλοι 21 να τραυματιστούν, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι κατά πάσα πιθανότητα στόχος της επίθεσης ήταν αμερικανικό στρατιωτικό όχημα, το οποίο περνούσε από την περιοχή.

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο Ιράκ έχουν επανειλημμένα γίνει στόχος επιθέσεων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τοποθετημένους στους δρόμους, οι οποίοι πυροδοτούνται εξ' αποστάσεως με τηλεχειριστήριο μόλις περνά αμερικανική αυτοκινητοπομπή.


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2003 - 06:36 ('Ωρα Λονδίνου)
«Όχι» από Ισραηλινούς πιλότους
 

Το Ισραήλ ακολουθεί τακτική προσεκτικά επιλεγμένων στόχων

Μία ομάδα Ισραηλινών εφέδρων πιλότων της πολεμικής αεροπορίας ανακοίνωσαν ότι αρνούνται να συμμετάσχουν σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον παλαιστινιακών στόχων.


Ως βετεράνοι και ενεργοί πιλότοι αρνούμαστε να πραγματοποιούμε παράνομες και ανήθικες επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη. Αρνούμαστε να πραγματοποιούμε επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών
Ανακοινωθέν των 27 πιλότων
Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι 27 πιλότοι - ορισμένοι από τους οποίους πραγματοποιούν τακτικά τέτοιου είδους επιθέσεις - καταδικάσθηκε από τη στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ.

Το Ισραήλ πραγματοποιεί πολύ συχνά αεροπορικές επιδρομές με στόχο να σκοτώσει ηγετικά στελέχη εξτρεμιστικών παλαιστινιακών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.

Η ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτηρίζει τις επιχειρήσεις ως «προσεκτικά επιλεγμένες δολοφονίες», αλλά οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται λέγοντας ότι σκοτώνονται συχνά και αθώοι πολίτες.

Αντιδράσεις

Ισραηλινό κανάλι μετέδωσε ότι οι 27 πιλότοι αρνούνται επίσης να μεταφέρουν στρατεύματα που πρόκειται να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη.


Δεν πρόκειται για σεισμική δόνηση στην πολεμική μας αεροπορία. Είμαστε μία ανθρωπιστική και ηθική δύναμη ανώτατου επιπέδου
Νταν Χαλούτζ, επικεφαλής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας
Ο επικεφαλής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, Νταν Χαλούτζ, κατηγόρησε τους πιλότους ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδια.

Εκατοντάδες Ισραηλινοί έφεδροι έχουν επιλέξει να πάνε φυλακή αντί να πραγματοποιήσουν στρατιωτική θητεία στα παλαιστινιακά εδάφη τα τελευταία τρία χρόνια.

Εν τω μεταξύ, δύο Παλαιστίνιοι, ο ένας από αυτούς μέλος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό κατά την εισβολή του σε προσφυγικό καταυλισμό της Λωρίδας της Γάζας.


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2003 - 05:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπέρ των ΗΠΑ ο Τσαλάμπι
 

Ο ηγέτης του Ιρακινού Εθνικού Συμβουλίου, Αχμέντ Τσαλάμπι

Ο επικεφαλής του Ιρακινού Εθνικού Συμβουλίου, Αχμέντ Τσαλάμπι, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι υπήρξαν διαφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το μέλλον του Ιράκ.


Είμαστε ευγνώμονες στον πρόεδρο Μπους και συνεργαζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιτύχουμε έναν κοινό στόχο: ένα δημοκρατικό, πλουραλιστικό Ιράκ
Αχμέντ Τσαλάμπι
Μιλώντας από τη Νέα Υόρκη, ο Αχμέντ Τσαλάμπι είπε ότι οι Ιρακινοί δεν έχουν διαφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι είναι ευγνώμονες προς τον πρόεδρο Μπους γιατί απελευθέρωσε την πατρίδα τους.

Πληροφορίες είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι ορισμένα μέλη της ιρακινής αντιπροσωπείας στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ήθελαν να τους εκχωρηθεί περισσότερη εξουσία σύντομα.

Ορισμένες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Γαλλία, έχουν ζητήσει την άμεση μετάβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς, κάτι που έχει αποκλείσει η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο κ. Τσαλάμπι, πρώην εξόριστος Ιρακινός, θεωρείται ένας από τους βασικότερους συμμάχους της Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ «δεν βιάζονται»

Ωστόσο, σε μία συνέντευξή του στην εφημερίδα Νιου Υορκ Τάιμς πριν από λίγες ημέρες είχε ζητήσει από τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής να εκχωρήσουν περισσότερη εξουσία στο Ιρακινό Εθνικό Συμβούλιο.


Το Ιράκ δικαιούται και αξίζει τη βοήθειά μας. Όλα τα κράτη με καλή θέληση πρέπει να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ
Τζορτζ Μπους
Πάντως, κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος Μπους κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βιάζονται να παραχωρήσουν αυτοδιοίκηση στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος Μπους προσπαθεί να πείσει τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να προσφέρουν κονδύλια και στρατεύματα για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει υποβάλει σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ζητώντας την αποστολή πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ.

Παρά τις αντιρρήσεις της, η Γαλλία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ασκήσει βέτο στην ψηφοφορία για την έγκριση του σχεδίου ψηφίσματος.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.