Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-09-26

  1. Συνάντηση Μπους-Πούτιν
  2. Νέα αιματηρή συμπλοκή στη Φαλούτζα
  3. O «Λούλα» στην Κούβα για δουλειές
  4. Σε κατ' οίκον περιορισμό η Σου Κι
  5. «Κουαρτέτο» με παραφωνίες...
  6. Ιράκ: «Σύνταγμα και μετά εκλογές»
  7. «Κουαρτέτο» με παραφωνίες...
  8. «Διεκδικώ το δικαίωμα στον θάνατο»
  9. Ισχυρές δονήσεις στην Ιαπωνία
  10. «Κουαρτέτο» με παραφωνίες...
  11. «Κουαρτέτο» με παραφωνίες...
  12. «Σύνταγμα και μετά εκλογές»
  13. «Σύνταγμα και μετά εκλογές»
  14. Νομικό τέχνασμα στη δίκη του Μουσαουί
  15. «Σύνταγμα και μετά εκλογές»
  16. «Ναι» στα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα
  17. Ισχυρή σεισμική δόνηση
  18. Στους δρόμους οι ανθρακωρύχοι
  19. «Σύνταγμα και μετά εκλογές»

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2003 - 00:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση Μπους-Πούτιν
 

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση του Τζορτζ Μπους και του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντώνται με βασικά θέματα συζήτησης τα πυρηνικά όπλα και το Μεσανατολικό.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι βασικό θέμα στην ατζέντα της αμερικανο-ρωσικής διήμερης συνάντησης κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ είναι ένα σχέδιο της Ουάσιγκτον για τον περιορισμό της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής.

Η αμερικανική πρόταση έρχεται σε μια στιγμή που η Ρωσία επιμένει ότι, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ, θα παράσχει στο Ιράν την τεχνολογία που χρειάζεται για να μπορέσει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, επί τάπητος θα τεθεί και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας.

Άλλα θέματα στην ατζέντα θα είναι η συνεργασία των δυο χωρών για την αποκατάσταση της τάξης στο Ιράκ και οι προσπάθειες για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.


Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2003 - 23:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα αιματηρή συμπλοκή στη Φαλούτζα
 

Αρνητικά μηνύματα στέλνει η απόφαση του ΟΗΕ να μειώσει το προσωπικό του στο Ιράκ

Τουλάχιστον τρεις Ιρακινοί σκοτώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής όταν τα αμερικανικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον οχημάτων κοντά στην πόλη Φαλούτζα, που έχει αποτελέσει τον τόπο πολυάριθμων αιματηρών επεισοδίων από τότε που οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ.

Η νέα επίθεση έγινε μία ημέρα αφότου ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι απομακρύνει μέρος του προσωπικού του από το Ιράκ για λόγους ασφαλείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ εμποδίζει την χρηματοδότηση ανθρωπιστικών προγραμμάτων στη χώρα.

Η Κομισιόν έχει δεσμεύσει 80 εκατ. δολάρια για το σκοπό αυτό, αλλά αδυνατεί να αξιοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων.

Το βράδυ της Πέμπτης, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε επίθεση με ρουκέτα στην πόλη Κιρκούκ, του βορείου Ιράκ.

Με την επίθεση αυτή, ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ μετά τη λήξη των εχθροπραξιών ανήλθε σε 80.

Επίσης, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον οκτώ Ιρακινοί σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν σε επίθεση με όλμους σε αγορά της πόλης Μπακούμπα, 50 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.


Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2003 - 00:12 ('Ωρα Λονδίνου)
O «Λούλα» στην Κούβα για δουλειές
 

O «Λούλα» ντα Σίλβα (αριστερά) και ο Φιντέλ Κάστρο συνδέονται με πολύχρονη φιλία

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, στο πρώτο του ταξίδι στην Κούβα ως ηγέτης κράτους, δήλωσε ότι η επίσκεψή του θα επικεντρωθεί στο εμπόριο και όχι στις επιδόσεις της Αβάνας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον «Λούλα» περίμενε στο αεροδρόμιο της Αβάνας ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.

Οι δυο άνδρες συνδέονται με πολύχρονη φιλία.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας έχει επικριθεί για τη χρονική στιγμή που επέλεξε για την πραγματοποίηση της επίσκεψης, καθώς η Κούβα έχει δεχθεί διεθνή κατακραυγή για τα μέτρα που έλαβε κατά των πολέμιων του καθεστώτος Κάστρο.

Λεπτές ισορροπίες

Ο ανταποκριτής του BBC στην Αβάνα μεταδίδει ότι ο «Λούλα» καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της πολύχρονης φιλίας του με τον Φιντέλ Κάστρο και της ανάγκης να διατηρήσει τις -προσφάτως καλλιεργηθείσες- καλές σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δυο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν μια σειρά συμφωνιών για την προώθηση των εμπορικών σχέσεων Κούβας και Βραζιλίας, καθώς οι συναλλαγές των δυο χωρών ανέρχονται μόλις στα 88 εκατ. δολάρια.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Μεξικό την Πέμπτη, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Βισέντε Φοξ, ο «Λούλα» διευκρίνισε ότι δεν θα μιλούσε δημοσίως για εσωτερικά θέματα της Κούβας.

Η αντιμετώπιση των αντιρρησιών είναι θέμα που έχει διαταράξει τις σχέσεις της Αβάνας τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με την Ουάσιγκτον.


Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2003 - 22:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε κατ' οίκον περιορισμό η Σου Κι
 

Ο γιατρός της Αούνγκ Σαν Σου Κι δήλωσε ότι η Βιρμανή πολιτικός πρόκειται να τεθεί και πάλι σε κατ' οίκον περιορισμό

Η ηγέτις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Βιρμανία, Αούνγκ Σαν Σου Κι, έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο και επέστρεψε στο σπίτι της, για να τεθεί πάλι -σύμφωνα με πληροφορίες- σε κατ' οίκον περιορισμό από την στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας.

Η Σου Κι, κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, είχε υποβληθεί την περασμένη εβδομάδα σε εγχείρηση γυναικολογικής φύσεως σε ιδιωτική κλινική στην πρωτεύουσα της Βιρμανίας Ρανγκούν, από την οποία εξήλθε την Κυριακή.

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής κυβέρνησης που μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς δεν διευκρίνισε τις συνθήκες της επιστροφής της κ. Σου Κι στο σπίτι της.

Πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο κρατείτο σε άγνωστη τοποθεσία για περισσότερο από τρεις μήνες.

Προφίλ: Αούνγκ Σαν Σου Κι

  • 1990:Ο Εθνικός Δημοκρατικός Συνασπισμός (NLD) κερδίζει τις γενικές εκλογές ενώ η Σου Κι τελεί υπό κατ΄οίκον περιορισμό. Η στρατιωτική χούντα δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα
  • 1991: Κερδίζει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης
  • 1995: Αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικά μέτρα
  • 2000-2002: Δεύτερη περίοδος κατ' οίκον περιορισμού
  • Μάιος 2003: Κρατείται μετά τις συγκρούσεις μεταξύ του NLD και των κυβερνητικών δυνάμεων
  • Σεπτέμβριος 2003: Επιστρέφει στο σπίτι της μετά από χειρουργική επέμβαση, σε συνθήκες κατ' οίκον περιορισμού
  • Πάντως, οποιοσδήποτε θέλει να την επισκεφθεί θα πρέπει να ζητήσει ειδική άδεια από την κυβέρνηση, ενώ ο γιατρός της δήλωσε ότι η κ. Σου Κι πρακτικά θα τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό.

    Ο αναλυτής του BBC Λάρι Τζάγκαν εκτιμά ότι η στρατιωτική χούντα της Βιρμανίας χρησιμοποιεί την εγχείριση της κ. Σου Κι ως πρόφαση για να της επιτρέψει να γυρίσει στο σπίτι της, χωρίς να φαίνεται ότι υποκύπτει στις διεθνείς πιέσεις.

    Η 58χρονη πολιτικός έχει τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό άλλες δυο φορές, την πρώτη φορά για έξι χρόνια, από το 1989 μέχρι το 1995 και τη δεύτερη φορά για 20 μήνες μέχρι την απελευθέρωσή της τον Μάιο του 2002.

    Ένα χρόνο μετά, η Σου Κι τέθηκε υπό κράτηση μετά από της βιαίες συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ των υποστηρικτών της και των δυνάμεων της κυβέρνησης.

    Παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Βιρμανία, η Σου Κι παρέμεινε κρατούμενη μέχρι την εισαγωγή της στο νοσοκομείο πριν από λίγες ημέρες.


    Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2003 - 22:59 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Κουαρτέτο» με παραφωνίες...
     

    Τρεις νεκροί Ισραηλινοί ήταν ο απολογισμός της επίθεσης Παλαιστινίων ενόπλων σε οικισμό κοντά στη Χεβρώνα

    Τρεις Ισραηλινοί -εκ των οποίων ένα βρέφος- σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης Παλαιστινίων ενόπλων σε Ισραηλινό οικισμό στη Δυτική Όχθη, λίγες ώρες αφότου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε «φοβισμένος και ενοχλημένος» από την αναζωπύρωση της βίας στη Μέση Ανατολή.

    Η επίθεση των Παλαιστινίων έγινε στον οικισμό Νεγκοχότ, κοντά στη Χεβρώνα, τη στιγμή που οι Ισραηλινοί γιόρταζαν το εβραϊκό νέο έτος

    Λίγο νωρίτερα, το λεγόμενο κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ και Ρωσία) που προωθεί τον οδικό χάρτη για τη Μέση Ανατολή, είχε συνάντηση στη Νέα Υόρκη με στόχο την αναβίωση των ειρηνευτικών προσπαθειών.

    Μετά το τέλος της συνάντησης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ζήτησε τόσο από το Ισραήλ όσο και από τους Παλαιστίνιους να δεχθούν μεγαλύτερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία.

    Παράλληλες ανακοινώσεις

    Ο ίδιος τόνισε ότι απαιτούνται τολμηρά βήματα για να αναβιώσει ο οδικός χάρτης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις προτάσεις του.

    Παράλληλα με την έκκληση του κ. Ανάν, δημοσιεύθηκε και επίσημη ανακοίνωση του κουαρτέτου, στην οποία εκφράζεται έντονη ανησυχία για την υφιστάμενη κατάσταση, χωρίς να προτείνονται νέες ιδέες για τη διάσωση του ειρηνευτικού σχεδίου.

    Το κουαρτέτο ζητά από τους Παλαιστίνιους να λάβουν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και από τους Ισραηλινούς να σταματήσουν τη δημιουργία οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη.

    Ο ανταποκριτής του BBC στα Ηνωμένα 'Εθνη υποστηρίζει πως το γεγονός ότι ο κ. Ανάν απηύθηνε ξεχωριστή έκκληση μπορεί να εκληφθεί ως έμμεση κριτική στις προσπάθειες του κουαρτέτου, ιδιαίτερα όσον αφορά το κυρίαρχο μέλος της ομάδας, τις ΗΠΑ.

    Γιασέρ Αραφάτ και ΗΠΑ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποκαλέσει τον Γιασέρ Αραφάτ «αποτυχημένο αρχηγό» και του επέρριψε ευθύνες για την κατάρρευσης της Παλαιστινιακής Κυβέρνησης, υπό την πρωθυπουργία του Μαχμούντ Αμπάς.

    Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμεί την απομάκρυνση του Γιασέρ Αραφάτ από την πολιτική σκηνή ή ακόμα και τη δολοφονία του - όμως δεν αναμένεται να το πράξει χωρίς τη συγκατάθεση των ΗΠΑ.

    Όμως, οι άλλες τρεις πλευρές δεν φαίνεται να συμμερίζονται την άποψη των ΗΠΑ για τον Γιασέρ Αραφάτ και συνέχισαν τις διπλωματικές επαφές με τον ηγέτη της παλαιστινιακής Αρχής.

    Στην πραγματικότητα, ο Γιασέρ Αραφάτ παραμένει εγκλωβισμένος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει αποκλείσει όλες τις παλαιστινιακές περιοχές και έχει ακυρώσει όλες τις άδειες μετακίνησης των Παλαιστινίων.


    Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2003 - 23:24 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: «Σύνταγμα και μετά εκλογές»
     

    Ο Κόλιν Πάουελ έδωσε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ διορία έξι μηνών για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος

    Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, δήλωσε ότι τα ατομικά δικαιώματα και η θρησκευτική ελευθερία θα πρέπει να είναι ακρογωνιαίοι λίθοι του νέου Συντάγματος της χώρας.

    Ο κ. Μπρέμερ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει αντιρρήσει να αναγνωρισθεί ως επίσημη θρησκεία της χώρας το Ισλάμ, τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση Μπους είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει τον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων, μια θέση που -όπως είπε- πιστεύει ότι θα λάβουν υπόψη τους οι ιρακινές αρχές.

    Είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την κατάρτιση και την θέση σε ισχύ του Συντάγματος, η όλη διαδικασία όμως θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες.

    Το Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ θα παραλάβει έκθεση για την διαδικασία την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια θα συγκαλέσει Εθνική Συνέλευση που θα αναλάβει να συντάξει και να θέσει σε ισχύ το Σύνταγμα.

    Ο κ. Μπρέμερ έκανε τις δηλώσεις αυτές στην Ουάσιγκτον, όπου παρουσιάστηκε ενώπιον του Κογκρέσου για να ζητήσει στήριξη στο αίτημα του κ. Μπους για την αποδέσμευση πρόσθετων κονδυλίων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Οι δηλώσεις Πάουελ

    Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ είχε καταστήσει σαφές ότι η οι ΗΠΑ δίνουν διορία έξι μηνών στο -διορισμένο από τις ίδιες- Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ για την κατάρτιση του συντάγματος.

    Δεδομένης της πίεσης από τη Γαλλία και άλλες χώρες για ένα σαφές χρονοδιάγραμμα παράδοσης της εξουσίας στους ίδιους του Ιρακινούς, ο Κόλιν Πάουελ προσπαθεί να συνδυάσει ευελιξία και ρεαλισμό, επισημαίνει ο αναλυτής του BBC για θέματα Μέσης Ανατολής, Ροτζερ Χάρντι.

    «Αλλά η σύνταξη ενός Συντάγματος για μια χώρα όπως το Ιράκ βρίθει προβλημάτων.

    Πώς θα συμβιβαστούν, για παράδειγμα, οι απαιτήσεις των Σιιτών και των Σουνιτών Αράβων ή των Κούρδων που επιθυμούν ένα ομοσπονδιακό σύστημα που θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία των περιοχών τους στο βόρειο Ιράκ;»


    Πώς θα συμβιβαστούν οι απαιτήσεις των Σιιτών και των Σουνιτών Αράβων ή των Κούρδων που επιθυμούν ένα ομοσπονδιακό σύστημα που θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία των περιοχών τους στο βόρειο Ιράκ ;
    Ρότζερ Χάρντι, αναλυτής BBC για θέματα Μέσης Ανατολής
    Ο στόχος των Αμερικανών είναι να τεθεί το Σύνταγμα σε δημοψήφισμα, που θα ανοίξει το δρόμο για εκλογές αργότερα.

    «Λανθασμένες προτεραιότητες»

    Αλλά η διαδικασία αυτή είναι ακριβώς η αντίθετη από αυτή που θα έπρεπε, λέει από την πλευρά του ο Ισάμ αλ-Χαφάτζι, πρώην μέλος του Συμβουλίου της Ιρακινής Ανασυγκρότησης και μέλος της Ομάδας Εργασίας Δημοκρατικών Αρχών, που έχει συστήσει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για να εξετάσει το μέλλον του Ιράκ.

    Για τον κ. αλ-Χαφάτζι, οι προτεραιότητες του Κόλιν Πάουελ είναι λανθασμένες: «Πρώτα θα έπρεπε να σχεδιάζει τις εκλογές και μετά τη σύνταξη συντάγματος».

    Ο Αμερικανός υπουργός παραδέχτηκε ότι το χρονικό όριο είναι πολύ περιορισμένο υπογράμμισε, όμως, ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να μπορέσει να αναλάβει πρωτοβουλίες το συντομότερο δυνατόν η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ.

    Οι δηλώσεις του κ. Πάουελ έγιναν τη στιγμή που η Ουάσιγκτον εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για να εξασφαλίσει την έγκριση νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα επιτρέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων από άλλες χώρες στο Ιράκ.

    Το πρόβλημα όμως για τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, σημειώνει αναλυτής του ΒΒC, είναι πως ακόμα κι αν το ψήφισμα αυτό περάσει, το ύψος των χρημάτων ή ο αριθμός των στρατιωτών που θα προσφερθούν από διάφορες χώρες, δεν πρόκειται να φτάσει τα επίπεδα που θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.


    Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2003 - 20:58 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Κουαρτέτο» με παραφωνίες...
     

    ΗΠΑ και Ισραήλ επιθυμούν την απομάκρυνση του Γιασέρ Αραφάτ - Διαφωνούν οι άλλες τρεις δυνάμεις

    Δυο Ισραηλινοί -εκ των οποίων ένα βρέφος- σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης Παλαιστινίων ενόπλων σε Ισραηλινό οικισμό στη Δυτική Όχθη, λίγες ώρες αφότου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε «φοβισμένος και ενοχλημένος» από την αναζωπύρωση της βίας στη Μέση Ανατολή.

    Η επίθεση των Παλαιστινίων έγινε στον οικισμό Νεγκοχότ, κοντά στη Χεβρώνα, τη στιγμή που οι Ισραηλινοί γιόρταζαν το εβραϊκό νέο έτος.

    Λίγο νωρίτερα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του λεγόμενου κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ και Ρωσία) που προωθεί τον οδικό χάρτη για τη Μέση Ανατολή, είχαν συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με στόχο την αναβίωση των ειρηνευτικών προσπαθειών.

    Ανησυχία

    Όμως. με τη λήξη της συνάντησης ο κ. Ανάν εξέφρασε την ανησυχία του λόγω της τάσης για «περισσότερη βία» στη διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Ο κ. Ανάν είπε ότι και οι δύο πλευρές είναι ανυποχώρητες στις θέσεις τους, γεγονός που δεν βοηθά στην εξεύρεση λύσης.

    Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, το κουαρτέτο ζήτησε από τους Παλαιστίνιους να λάβουν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και από τους Ισραηλινούς να σταματήσουν τη δημιουργία οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη.

    Γιασέρ Αραφάτ και ΗΠΑ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποκαλέσει τον Γιασέρ Αραφάτ «αποτυχημένο αρχηγό» και του επέρριψε ευθύνες για την κατάρρευσης της Παλαιστινιακής Κυβέρνησης, υπό την πρωθυπουργία του Μαχμούντ Αμπάς.

    Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμεί την απομάκρυνση του Γιασέρ Αραφάτ από την πολιτική σκηνή ή ακόμα και τη δολοφονία του - όμως δεν αναμένεται να το πράξει χωρίς τη συγκατάθεση των ΗΠΑ.

    Όμως, οι άλλες τρεις πλευρές δεν φαίνεται να συμμερίζονται την άποψη των ΗΠΑ για τον Γιασέρ Αραφάτ και συνέχισαν τις διπλωματικές επαφές με τον ηγέτη της παλαιστινιακής Αρχής.

    Στην πραγματικότητα, ο Γιασέρ Αραφάτ παραμένει εγκλωβισμένος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει αποκλείσει όλες τις παλαιστινιακές περιοχές και έχει ακυρώσει όλες τις άδειες μετακίνησης των Παλαιστινίων.


    Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2003 - 17:25 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Διεκδικώ το δικαίωμα στον θάνατο»
     

    Ο Βενσάν Ιμπέρ (φωτό) είχε ζητήσει από τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, να του αναγνωρίσει το δικαίωμα στο θάνατο

    Tο θέμα της ευθανασίας επανήλθε στο προσκήνιο στη Γαλλία, όπου ένας 22χρονος πέθανε δυο ημέρες αφότου η μητέρα του έβαλε υπερβολική δόση βαρβιτουρικών στον ορό, ακολουθώντας τις επιθυμίες του.

    Ο Βενσάν Ιμπέρ είχε μείνει βουβός, τυφλός και παράλυτος μετά από τροχαίο ατύχημα πριν από τρία χρόνια.

    Πέρυσι, είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ ζητώντας να του αναγνωρίσει το δικαίωμα να πεθάνει.

    Η μητέρα του Μαρί Ιμπέρ, συνελήφθη αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη και τέθηκε υπό παρακολούθηση υπό ψυχιάτρους.

    Ποινικό αδίκημα

    Η ευθανασία θεωρείται ποινικό αδίκημα στη Γαλλία και οι εισαγγελικές αρχές εξετάζουν εάν θα της απαγγείλουν κατηγορίες για φόνο ή ανθρωποκτονία.

    Ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ντομινίκ Περμπέν ζήτησε από τις δικαστικές αρχές να εφαρμόσουν τον νόμο με όσο μεγαλύτερη ανθρωπιά γίνεται στην περίπτωση της Μαρί Ιμπέρ.

    Η υπόθεση έχει πυροδοτήσει δημόσια διαμάχη στη Γαλλία για το εάν πρέπει ν αλλάξει ή όχι η νομοθεσία περί ευθανασίας.

    Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Γάλλων θεωρεί ότι η Μαρί Ιμπέρ έπραξε σωστά ακολουθώντας την επιθυμία του παιδιού της, επισημαίνει η ανταποκρίτρια του BBC Καρολίν Γουάιατ.

    Η κυρία Ιμπέρ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να θέσει τέλος στη ζωή του γιου της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και έβαλε τα φάρμακα τον ορό την ημέρα που συμπληρώθηκαν ακριβώς τρία χρόνια από το ατύχημα που τον άφησε «ζωντανό νεκρό».


    Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2003 - 17:48 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ισχυρές δονήσεις στην Ιαπωνία
     

    Πλήθος κόσμου εγκατέλειψε τις εστίες του μετά το σεισμό

    Η βόρειος Ιαπωνία προσπαθεί να συνέλθει από τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, οχτώ και επτά βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    H πρώτη δόνηση μεγέθους οκτώ βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε επίκεντρο τη νήσο Χόκαϊντο, και θεωρείται μια απο τις πλέον ισχυρές δονήσεις των τελευταίων δύο ετών.

    Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί τελείως, μια αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε και περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    Εκτός από τους κατοίκους των παραλιακών ακτών της Ιαπωνίας, εντολή για εκκένωση των σπιτιών έλαβαν και οι κάτοικοι των ρωσικών ακτών.

    Ακολούθησε τουλάχιστον μία μετασεισμική δόνηση μεγέθους επτά βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Επιπλέον, ξέσπασε πυρκαγιά σε διυλιστήριο στην παραλιακή πόλη Νεμούρο, η οποία βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

    Το Χόκαϊντο είναι από τα πλέον αραιοκατοικημένα νησιά της Ιαπωνίας.


    Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2003 - 17:17 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Κουαρτέτο» με παραφωνίες...
     

    ΗΠΑ και Ισραήλ επιθυμούν την απομάκρυνσή του - Διαφωνούν οι άλλες τρεις δυνάμεις

    Το λεγόμενο κουαρτέτο για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή – ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ και Ρωσία – πραγματοποίησε συνάντηση στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμβάλει στην αναβίωση των ειρηνευτικών προσπαθειών για τη Μέση Ανατολή.

    Όμως με τη λήξη της συνάντησης ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε φοβισμένος και ενοχλημένος από την «τάση για περισσότερη βία» στη διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Ο κ. Ανάν είπε ότι και οι δύο πλευρές είναι ανυποχώρητες στις θέσεις τους, γεγονός που δεν βοηθά στην εξεύρεση λύσης.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε το Ισραήλ να σεβαστεί τις ζωές των Παλαιστινίων αμάχων και ζήτησε από τους Παλαιστίνιους να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Γιασέρ Αραφάτ και ΗΠΑ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποκαλέσει τον Γιασέρ Αραφάτ «αποτυχημένο αρχηγό» και του επέρριψε ευθύνες για την κατάρρευσης της Παλαιστινιακής Κυβέρνησης, υπό την πρωθυπουργία του Μαχμούντ Αμπάς.

    Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμεί την απομάκρυνση του Γιασέρ Αραφάτ από την πολιτική σκηνή ή ακόμα και τη δολοφονία του - όμως δεν αναμένεται να το πράξει χωρίς τη συγκατάθεση των ΗΠΑ.

    Όμως, οι άλλες τρεις πλευρές δεν φαίνεται να συμμερίζονται την άποψη των ΗΠΑ για τον Γιασέρ Αραφάτ και συνέχισαν τις διπλωματικές επαφές με τον ηγέτη της παλαιστινιακής Αρχής.

    Στην πραγματικότητα, ο Γιασέρ Αραφάτ παραμένει εγκλωβισμένος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει αποκλείσει όλες τις παλαιστινιακές περιοχές και έχει ακυρώσει όλες τις άδειες μετακίνησης των Παλαιστινίων εν όψει του νέου εβραϊκού έτους που πρόκειται να εορταστεί σύντομα.

    Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκαν στα περίχωρα της Δυτικής Όχθης και στη Λωρίδα της Γάζας, την Πέμπτη.



    Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2003 - 17:17 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Κουαρτέτο» με παραφωνίες...
     

    ΗΠΑ και Ισραήλ επιθυμούν την απομάκρυνσή του - Διαφωνούν οι άλλες τρεις δυνάμεις

    Το λεγόμενο κουαρτέτο για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή – ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ και Ρωσία – πραγματοποίησε συνάντηση στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμβάλει στην αναβίωση των ειρηνευτικών προσπαθειών για τη Μέση Ανατολή.

    Όμως με τη λήξη της συνάντησης ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, δήλωσε φοβισμένος και ενοχλημένος από την «τάση για περισσότερη βία» στη διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Ο κ. Ανάν είπε ότι και οι δύο πλευρές είναι ανυποχώρητες στις θέσεις τους, γεγονός που δεν βοηθά στην εξεύρεση λύσης.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε το Ισραήλ να σεβαστεί τις ζωές των Παλαιστινίων αμάχων και ζήτησε από τους Παλαιστίνιους να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Γιασέρ Αραφάτ και ΗΠΑ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποκαλέσει τον Γιασέρ Αραφάτ «αποτυχημένο αρχηγό» και του επέρριψε ευθύνες για την κατάρρευσης της Παλαιστινιακής Κυβέρνησης, υπό την πρωθυπουργία του Μαχμούντ Αμπάς.

    Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμεί την απομάκρυνση του Γιασέρ Αραφάτ από την πολιτική σκηνή ή ακόμα και τη δολοφονία του - όμως δεν αναμένεται να το πράξει χωρίς τη συγκατάθεση των ΗΠΑ.

    Όμως, οι άλλες τρεις πλευρές δεν φαίνεται να συμμερίζονται την άποψη των ΗΠΑ για τον Γιασέρ Αραφάτ και συνέχισαν τις διπλωματικές επαφές με τον ηγέτη της παλαιστινιακής Αρχής.

    Στην πραγματικότητα, ο Γιασέρ Αραφάτ παραμένει εγκλωβισμένος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει αποκλείσει όλες τις παλαιστινιακές περιοχές και έχει ακυρώσει όλες τις άδειες μετακίνησης των Παλαιστινίων εν όψει του νέου εβραϊκού έτους που πρόκειται να εορταστεί σύντομα.

    Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκαν στα περίχωρα της Δυτικής Όχθης και στη Λωρίδα της Γάζας, την Πέμπτη.



    Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2003 - 11:22 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Σύνταγμα και μετά εκλογές»
     

    Απογοητεύμενη δήλωσε η αμερικανική ηγεσία από την ανάκληση του προσωπικού του ΟΗΕ από το Ιράκ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να ορίσουν τελεσίγραφο έξι μηνών για την εκπόνηση του νέου συντάγματος του Ιράκ, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα στη διεξαγωγή εκλογών το 2004, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

    Οι δηλώσεις αυτές γίνονται σε μια στιγμή που η Ουάσιγκτον καταβάλλει προσπάθειες να εξασφαλίσει υποστήριξη στην έγκριση ενός νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα επιτρέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων από άλλες χώρες στο Ιράκ.

    Δεδομένης της πίεσης από τη Γαλλία και άλλες χώρες για ένα σαφές χρονοδιάγραμμα παράδοσης της εξουσίας στους ίδιους του Ιρακινούς, ο Κόλιν Πάουελ προσπαθεί να συνδυάσει ευελιξία και ρεαλισμό, επισημαίνει ο αναλυτής του BBC για θέματα Μέσης Ανατολής, Ροτζερ Χάρντι.

    «Αλλά η σύνταξη ενός Συντάγματος για μια χώρα όπως το Ιράκ βρίθει προβλημάτων. Πώς θα συμβιβαστούν, για παράδειγμα, οι απαιτήσεις των Σιιτών και των Σουνιτών Αράβων ή των Κούρδων που επιθυμούν ένα ομοσπονδιακό σύστημα που θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία των περιοχών τους στο βόρειο Ιράκ;»

    Ο στόχος των Αμερικανών είναι να τεθεί το Σύνταγμα σε ένα δημοψήφισμα, που θα ανοίξει το δρόμο για εκλογές αργότερα.

    Αλλά η διαδικασία αυτή είναι ακριβώς η αντίθετη από αυτή που θα έπρεπε, λέει από την πλευρά του ο Ισάμ αλ-Χαφάτζι, πρώην μέλος του Συμβουλίου της Ιρακινής Ανασυγκρότησης και μέλος της Ομάδας Εργασίας Δημοκρατικών Αρχών, που έχει συστήσει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για να εξετάσει το μέλλον του Ιράκ.

    Για τον κ. αλ-Χαφάτζι, οι προτεραιότητες του Κόλιν Πάουελ είναι λανθασμένες: «Πρώτα θα έπρεπε να σχεδιάζει τις εκλογές και μετά τη σύνταξη συντάγματος».

    Ο Αμερικανός υπουργός παραδέχτηκε ότι το χρονικό όριο είναι πολύ περιορισμένο υπογράμμισε, όμως, ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να μπορέσει να αναλάβει πρωτοβουλίες το συντομότερο δυνατόν η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ.

    Νέα επίθεση

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε επίθεση με ρουκέτα στην πόλη Κιρκούκ, του βορείου Ιράκ.

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε ότι η επίθεση σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης και με αυτή ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ μετά τη λήξη των εχθροπραξιών ανέρχεται σε 80

    Επίσης, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον οκτώ Ιρακινοί σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 18 τραυματίστηκαν σε επίθεση με όλμους σε αγορά την πόλης Μπακούμπα, 50 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

    Οι δράστες παραμένουν άγνωστοι.

    Το κυβερνητικό συμβούλιο κήρυξε τριήμερο πένθος για τον θάνατο της Ακουίλα Αλ Χασίμι, η οποία υπέκυψε στα τραύματα της μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον της το Σαββατοκύριακο, και κηδεύτηκε την Παρασκευή.

    Η Χασίμι, ήταν μια εκ των τριών γυναικών που συμμετέχουν στο νέο διοικητικό όργανο του Ιράκ.


    Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2003 - 11:22 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Σύνταγμα και μετά εκλογές»
     

    Απογοητεύμενη δήλωσε η αμερικανική ηγεσία από την ανάκληση του προσωπικού του ΟΗΕ από το Ιράκ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να ορίσουν τελεσίγραφο έξι μηνών για την εκπόνηση του νέου συντάγματος του Ιράκ, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα στη διεξαγωγή εκλογών το 2004, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

    Ο Αμερικανός υπουργός παραδέχτηκε ότι το χρονικό όριο είναι πολύ περιορισμένο υπογράμμισε, όμως, ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να μπορέσει να αναλάβει πρωτοβουλίες το συντομότερο δυνατόν η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός αρμόδιος για Εξωτερικές Υποθέσεις του κυβερνώντος εθνικού συμβουλίου του Ιράκ, Χοσιγάρ Ζεμπάρι δήλωσε ότι οι τρομοκράτες θα εκμεταλλευτούν το κενό που θα αφήσει η ανάκληση του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών από τη χώρα.

    Ο Ιρακινός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι είναι υψίστης σημασίας η παραμονή των αξιωματούχων του ΟΗΕ στο Ιράκ, παρά τις δύο επιθέσεις που δέχθηκε ο οργανισμός στη Βαγδάτη και χαρακτήρισε «προσωρινή κατάσταση» τις επιθέσεις και το κενό ασφαλείας στη χώρα.

    Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι η μείωση του προσωπικού του στο Ιράκ και η μεταφορά του στη γειτονική Ιορδανία είναι προσωρινή.


    Νέα επίθεση

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε επίθεση με ρουκέτα στην πόλη Κιρκούκ, του βορείου Ιράκ.

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε ότι η επίθεση σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης και με αυτή ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ μετά τη λήξη των εχθροπραξιών ανέρχεται σε 80

    Επίσης, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον οκτώ Ιρακινοί σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 18 τραυματίστηκαν σε επίθεση με όλμους σε αγορά την πόλης Μπακούμπα, 50 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

    Οι δράστες παραμένουν άγνωστοι.

    Το Ιράκ πενθεί

    Το κυβερνητικό συμβούλιο κήρυξε τριήμερο πένθος για τον θάνατο της Ακουίλα Αλ Χασίμι, η οποία υπέκυψε στα τραύματα της μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον της το Σαββατοκύριακο.

    Η Χασίμι, ήταν μια εκ των τριών γυναικών που συμμετέχουν στο νέο διοικητικό όργανο του Ιράκ.
    Διπλωμάτης καριέρας, υπηρέτησε μέχρι τελευταία την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά αμέσως μετά την ανατροπή του καθεστώτος του, συνεργάστηκε με τους Αμερικανούς, όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές.


    Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:49 ('Ωρα Λονδίνου)
    Νομικό τέχνασμα στη δίκη του Μουσαουί
     

    Η εισαγγελική αρχή υποστηρίζει ότι ο κατηγορούμενος επρόκειτο να είναι ο 20 αεροπειρατής των επιθέσεων στις ΗΠΑ

    Οι νομικοί σύμβουλοι του αμερικανικού κράτους ζήτησαν την απόσυρση όλων των κατηγοριών που βαρύνουν τον γαλλικής καταγωγής Ζακάρια Μουσαουί ο οποίος δικάζεται στη Νέα Υόρκη κατηγορούμενος για συνέργεια στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Ο Ζακάρια Μουσαουί είναι ο μόνος συλληφθείς σε αμερικανικό έδαφος, ο οποίος κατηγορείται σε σχέση με την 11η Σεπτεμβρίου.

    Ο ίδιος αρνείται το κατηγορητήριο και έχει ομολογήσει ότι ήταν μέλος του δικτύου Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Σύμφωνα με τους ανταποκριτές πρόκειται για νομικό τέχνασμα που έχει ως στόχο να εμποδίσει τον κατηγορούμενο να απευθύνει ερωτήσεις για να αποδείξει την αθωότητά του σε άλλα μέλη της Αλ Κάιντα που κρατούνται από την αμερικανική δικαιοσύνη.

    Οι καταθέσεις των μαρτύρων που έχει καλέσει ο Μουσαουί ενδέχεται να τον απαλλάξουν από την επιβολή της εσχάτης των ποινών, την οποία θα αντιμετωπίσει σε περίπτωση καταδίκης του από το δικαστήριο.

    Αν το αίτημα γίνει δεκτό, η κατηγορούσα αρχή θα προσβάλει την απόφαση και θα συνεχιστεί η δίκη δίχως μάρτυρες υπεράσπισης του Μουσαουί.


    Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2003 - 06:44 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Σύνταγμα και μετά εκλογές»
     

    Απογοητεύμενη δήλωσε η αμερικανική ηγεσία από την ανάκληση του προσωπικού του ΟΗΕ από το Ιράκ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να ορίσουν τελεσίγραφο έξι μηνών για την εκπόνηση του νέου συντάγματος του Ιράκ, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα στη διεξαγωγή εκλογών το 2004, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

    Στο μεταξύ ο υπουργός αρμόδιος για Εξωτερικές Υποθέσεις του κυβερνώντος εθνικού συμβουλίου του Ιράκ, Χοσιγάρ Ζεμπάρι δήλωσε ότι οι τρομοκράτες θα εκμεταλλευτούν το κενό που θα αφήσει η ανάκληση του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών από τη χώρα.

    Ο Ιρακινός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι είναι υψίστης σημασίας η παραμονή των αξιωματούχων του ΟΗΕ στο Ιράκ, παρά τις δύο επιθέσεις που δέχθηκε ο οργανισμός στη Βαγδάτη και χαρακτήρισε «προσωρινή κατάσταση» τις επιθέσεις και το κενό ασφαλείας στη χώρα.

    Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι η μείωση του προσωπικού του στο Ιράκ και η μεταφορά του στη γειτονική Ιορδανία είναι προσωρινή.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση του ΟΗΕ, η οποία ελήφθη ενώ ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην αποστολή της ανοικοδόμησης του Ιράκ.

    Νέα επίθεση

    Τουλάχιστον οκτώ Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε επίθεση με όλμους σε αγορά την πόλης Μπακούμπα, 50 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

    Εκπρόσωπος των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ δήλωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 18 τραυματίες από την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης.

    Οι δράστες παραμένουν άγνωστοι.

    Το κυβερνητικό συμβούλιο κήρυξε τριήμερο πένθος για τον θάνατο της Ακουίλα Αλ Χασίμι, η οποία υπέκυψε στα τραύματα της μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον της το Σαββατοκύριακο.

    Η Χασίμι, ήταν μια εκ των τριών γυναικών που συμμετέχουν στο νέο διοικητικό όργανο του Ιράκ.
    Διπλωμάτης καριέρας, υπηρέτησε μέχρι τελευταία την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά αμέσως μετά την ανατροπή του καθεστώτος του, συνεργάστηκε με τους Αμερικανούς, όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές.


    Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:21 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Ναι» στα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα
     

    Το λαθρεμπόριο σόγιας από την Αργεντινή ανθεί στη Βραζιλία

    Η κυβέρνηση της Βραζιλίας υπέγραψε προσωρινό διάταγμα, το οποίο επιτρέπει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης σόγιας.

    Το διάταγμα, το οποίο υπέγραψε ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας, Ζοζέ Αλενσάρ καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα βρίσκεται στο εξωτερικό, προβλέπει σειρά μέτρων για την αποτροπή της ευρείας καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

    Συγκεκριμένα το δικαίωμα καλλιέργειας δίδεται μόνο σε στους αγρότες του Ρίο Γκράμτε ντο Σολ, οι οποίοι διαθέτουν ήδη σπόρους για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης σόγιας.

    Οι αγρότες αυτής της περιοχής προμηθεύονται παρανόμους τους σπόρους από την Αργεντινή, όπου η καλλιέργεια και η πώληση γενετικά τροποποιημένων προϊόντων είναι νόμιμη.

    Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Βραζιλίας καταγγέλλουν ότι το διάταγμα είναι αντισυνταγματικό και σκοπεύουν να οδηγήσουν την κυβέρνηση στη δικαιοσύνη.

    Μέχρι πρότινος η Βραζιλία ήταν από τους μεγάλους εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων που δεν καλλιεργούσε γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.


    Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2003 - 05:42 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ισχυρή σεισμική δόνηση
     

    Πλήθος κόσμου εγκατέλειψε τις εστίες του μετά το σεισμό

    Σεισμική δόνηση μεγέθους οκτώ βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τα ξημερώματα τοπική ώρα τη νήσο Χόκαϊντο στη βόρεια Ιαπωνία.

    Περισσότεροι από 243 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί τελείως, μια αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε και περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες εξαιτίας του σεισμού, ο οποίος είναι ο ισχυρότερος που συνέβη φέτος σ΄ ολόκληρο τον κόσμο.

    Εκτός από τους κατοίκους των παραλιακών ακτών της Ιαπωνίας, εντολή για εκκένωση των σπιτιών έλαβαν και οι κάτοικοι των ρωσικών ακτών.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής της νήσου Χόκαϊντο.

    Ακολούθησε τουλάχιστον μία μετασεισμική δόνηση μεγέθους επτά βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Επιπλέον, ξέσπασε πυρκαγιά σε διυλιστήριο στην παραλιακή πόλη Νεμούρο, η οποία βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

    Το Χόκαϊντο είναι από τα πλέον αραιοκατοικημένα νησιά της Ιαπωνίας.


    Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2003 - 06:58 ('Ωρα Λονδίνου)
    Στους δρόμους οι ανθρακωρύχοι
     

    Οι πορείες διαμαρτυρίας είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο

    Χιλιάδες Πολωνοί ανθρακωρύχοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να προβεί στο κλείσιμο τεσσάρων ορυχείων στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ζημιογόνας βιομηχανίας.

    Οι ανθρακωρύχοι πρόκειται να κλείσουν την κυκλοφορία σε 100 σημαντικές οδικές αρτηρίες στο νότιο τμήμα της Πολωνίας ως μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση.

    Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπρόσωπων του συνδικαλιστικού κλάδου των ανθρακωρύχων κατέρρευσαν στις αρχές της εβδομάδας.

    Παρόμοια πορεία με τη συμμετοχή 7.000 εργαζομένων στα ανθρακωρυχεία της Πολωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα στην πρωτεύουσα Βαρσοβία, κατέληξε σε σφοδρές ταραχές με τις αστυνομικές δυνάμεις.

    Τα ορυχεία πρόκειται να κλείσουν το 2004.


    Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2003 - 06:44 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Σύνταγμα και μετά εκλογές»
     

    Απογοητεύμενη δήλωσε η αμερικανική ηγεσία από την ανάκληση του προσωπικού του ΟΗΕ από το Ιράκ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να ορίσουν τελεσίγραφο έξι μηνών για την εκπόνηση του νέου συντάγματος του Ιράκ, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα στη διεξαγωγή εκλογών το 2004, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

    Στο μεταξύ ο υπουργός αρμόδιος για Εξωτερικές Υποθέσεις του κυβερνώντος εθνικού συμβουλίου του Ιράκ, Χοσιγάρ Ζεμπάρι δήλωσε ότι οι τρομοκράτες θα εκμεταλλευτούν το κενό που θα αφήσει η ανάκληση του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών από τη χώρα.

    Ο Ιρακινός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι είναι υψίστης σημασίας η παραμονή των αξιωματούχων του ΟΗΕ στο Ιράκ, παρά τις δύο επιθέσεις που δέχθηκε ο οργανισμός στη Βαγδάτη και χαρακτήρισε «προσωρινή κατάσταση» τις επιθέσεις και το κενό ασφαλείας στη χώρα.

    Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι η μείωση του προσωπικού του στο Ιράκ και η μεταφορά του στη γειτονική Ιορδανία είναι προσωρινή.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση του ΟΗΕ, η οποία ελήφθη ενώ ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην αποστολή της ανοικοδόμησης του Ιράκ.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.