Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-09-27

  1. Το ραντεβού της Ευρώπης με τη Σελήνη
  2. Διαδηλώσεις με μήνυμα...
  3. Β. Κορέα: «Ψυχοπαθής ο Ράμσφελντ»
  4. Κυβέρνηση Παλαιστινίων με σφραγίδα Αραφάτ
  5. Το Ιράν «αγκάθι» στη σύνοδο
  6. Μπους-Πούτιν προειδοποιούν το Ιράν
  7. Έρευνα για τη συμπλοκή στη Φαλούτζα
  8. Διαδήλωση -Μήνυμα προς Μπλερ
  9. ΗΠΑ: Καλούνται οι έφεδροι
  10. Βοήθεια από «ψηλά»
  11. ΗΠΑ: Καλούνται οι έφεδροι
  12. Το Ιράν «αγκάθι» στη σύνοδο

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2003 - 23:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Το ραντεβού της Ευρώπης με τη Σελήνη
 

Ο πύραυλος Αριάν 5 θα μεταφέρει στο διάστημα το πρωτοποριακό ερευνητικό σκάφος Smart 1 και τρεις τηλεπικονωνιακούς δορυφόρους

Ιστορική στιγμή για την διαστημική βιομηχανία της Γηραιάς Ηπείρου αποτελεί η εκτόξευση της πρώτης αμιγώς ευρωπαϊκής αποστολής στη Σελήνη.

Ο πύραυλος Αριάν 5 θα εκτοξευθεί τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Κυριακής από την διαστημική βάση Κουρού στη Γαλλική Γουϊάνα, μεταφέροντας μαζί του το πειραματικό ερευνητικό σκάφος Smart 1 και τρεις τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους.

Το Smart 1 θα κατευθυνθεί προς τη Σελήνη χρησιμοποιώντας ένα νέο, πρωτοποριακό προωθητικό σύστημα.

Στη συνέχεια, θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Θα «χαρτογραφήσει» την επιφάνειά του και θα αναζητήσει ίχνη νερού και πάγου και στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης που δεν είναι ορατή από τη Γη.

Χαμηλό κόστος, υψηλή τεχνολογία

Τα μικροσκοπικά, υψηλής τεχνολογίας όργανα που διαθέτει αναμένεται ότι θα δώσουν στους επιστήμονες ακριβείς πληροφορίες για τα στοιχεία που αποτελούν τον πλανήτη.

Οι πληροφορίες αυτές ίσως οδηγήσουν στην επιβεβαίωση της θεωρίας ότι η Σελήνη δημιουργήθηκε από τη σύγκρουση της Γης και ενός άλλου διαστημικού σώματος που είχε το μέγεθος του πλανήτη 'Αρη.

Το Smart 1 κατασκευάστηκε σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να δαπανηθούν μεγάλα κονδύλια.

Το συνολικό κόστος της επιχείρησης -συμπεριλαμβανομένης και της εκτόξευσης- ανήλθε μόλις στα 110 εκατ. ευρώ.

Το ερευνητικό σκάφος, διαστάσεων ενός τετραγωνικού μέτρου και βάρους μόλις 367 κιλών, μοιάζει με διαστημικό παιχνίδι.

Είναι όμως εξοπλισμένο με όργανα που θα αλλάξουν την φύση των επόμενων διαστημικών αποστολών της Ευρώπης.


Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2003 - 22:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαδηλώσεις με μήνυμα...
 

Ήταν οι πρώτες μεγάλες κινητοποιήσεις μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους του Λονδίνου, της Αθήνας, του Παρισιού και άλλων πόλεων, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην αμερικανό-βρετανική κατοχή στο Ιράκ.

Οι πρώτες μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν τον Απρίλιο έγιναν την ώρα που οι ΗΠΑ προσπαθούν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για την ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης στο Ιράκ.

«'Οχι άλλος πόλεμος. 'Οχι άλλα ψέματα», έγραφε το πανό που ήταν στερεωμένο στο μνημείο του Νέλσονα στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ του Λονδίνου, όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 20.000 άνθρωποι αφού διαδήλωσαν ειρηνικά στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Τζορτζ Μπους, Θείε Σαμ, το Ιράκ θα γίνει το δικό σας Βιετνάμ».

Στο Παρίσι, οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Καταζητείται ο Τζορτζ Μπους για εγκλήματα πολέμου».

Και στη Βηρυτό, χιλιάδες Λιβανέζοι και Παλαιστίνιοι ζήτησαν να αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ και να σταματήσει το Ισραήλ τις επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων.

Μήνυμα για τον Μπλερ


Ειδικά στη Βρετανία, ήταν η πέμπτη διαδήλωση κατά του πολέμου στο Ιράκ, η οποία πάντως δεν ξεπέρασε σε συμμετοχή και παλμό τη διαδήλωση του Φεβρουαρίου, κατά την οποία ένα εκατομμύριο κόσμος πλημμύρισε τους δρόμους του Λονδίνου φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα.

Η «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο» που οργάνωσε την διαδήλωση του Λονδίνου λέει ότι στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την κυβέρνηση Μπλερ.

Η κινητοποίηση συνέπεσε με την δημοσίευση -στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς»- δημοσκόπησης που έδειξε ότι το 50% των Βρετανών επιθυμεί την απομάκρυνση του Τόνι Μπλερ από την εξουσία.

Το κυβερνών κόμμα των Εργατικών εξακολουθεί να προηγείται κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες από το κόμμα των Συντηρητικών, αλλά οι Βρετανοί επιθυμούν να δουν στο τιμόνι του τον σημερινό υπουργό Οικονομικών, τον κ. Γκόρντον Μπράουν.


Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2003 - 22:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Β. Κορέα: «Ψυχοπαθής ο Ράμσφελντ»
 

Εκτός από «ψυχοπαθής» ο Ντόναλντ Ράμσφελντ είναι και «πολιτικά αδαής» κατά την Πιονγιάνγκ

Προσωπική επίθεση κατά του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, εξαπέλυσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βορείου Κορέας, χαρακτηρίζοντάς τον «ψυχοπαθή με δικτατορικές τάσεις».

Σε σχόλιό του, το πρακτορείο υποστήριξε ότι ο κ. Ράμσφελντ ήταν ένας «δικτατορικός ψυχοπαθής», αποφασισμένος να προκαλέσει πολέμους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε άλλο σημείο τον αποκάλεσε «πολιτικά αδαή ηλικιωμένο άνδρα».

Τα σχόλια της Πιονγιάνγκ ήλθαν ως απάντηση στην ομιλία του κ. Ράμσφελντ προς Αμερικανούς και Νοτιοκορεάτες επιχειρηματίες νωρίτερα εντός της εβδομάδας.

Ο κ. Ράμσφελντ είχε δηλώσει προς το ακροατήριό του ότι η κατάσταση στη Βόρειο Κορέα «μοιάζει δυσοίωνη», προσθέτοντας ότι «μια ημέρα η ελευθερία θα φωτίσει την καταπιεσμένη αυτή χώρα».

Η Βόρειος Κορέα και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αντιπαράθεση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της πρώτης.


Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2003 - 21:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Κυβέρνηση Παλαιστινίων με σφραγίδα Αραφάτ
 

Θέσεις-κλειδιά στη νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση καταλαμβάνουν πρόσωπα της εμπιστοσύνης του Γιασέρ Αραφάτ

Η Κεντρική Επιτροπή του κινήματος Φατάχ του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ ενέκρινε το νέο υπουργικό συμβούλιο που παρουσίασε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Φατάχ, στην νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση θα συμμετέχει μεταξύ άλλων ως υπουργός Εξωτερικών ο στενός συνεργάτης του κ. Αραφάτ, Νασέρ Γιουσέφ, που θα αντικαταστήσει τον Μοχάμεντ Νταλάν που είχε τη στήριξη των ΗΠΑ.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Γιουσέφ θα επιφορτιστεί με το καθήκον να επιβάλει την τάξη στις δυνάμεις ασφαλείας και να βάλει τέλος σε αυτό που ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς, αποκαλούσε «ένοπλο χάος» των εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Αν και η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει αρκετούς υποστηρικτές του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ θα διατηρήσει τη θέση του ως επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών, ενώ ο πρώην υπουργός Πληροφοριών, Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο, θα πάρει τη θέση του υπουργού Πληροφοριών.

Η παλαιά φρουρά

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει μεν πολλά νέα πρόσωπα, χωρίς όμως και να παραγκωνιστούν τα εξέχοντα μέλη της «παλιάς φρουράς» που τύγχαναν αποδοχής από την Ουάσιγκτον.

Έτσι, παραμένει στη θέση του ο υπουργός Εξωτερικών, Ναμπίλ Σάαθ, και ο υπουργός Οικονομικών, Σαλάμ Φαγιάντ.

Ο κ. Κουρέια αναμένεται να παρουσιάσει το νέο υπουργικό συμβούλιο στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο αργότερα εντός της εβδομάδος.

Κατάσταση συναγερμού στο Ισραήλ

Τη στιγμή που σχηματίζεται η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού για πιθανές επιθέσεις Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το εβραϊκό νέο έτος, που συμπίπτει με την τρίτη επέτειο από την έναρξη της εξέγερσης των Παλαιστινίων στη Λυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο παλαιστινιακές πηγές, ένα μέλος της ισλαμικής Τζιχάντ σκοτώθηκε στην πόλη Ραφά στη Λωρίδα της Γάζας καθώς εξερράγη η βόμβα που προσπαθούσε να συναρμολογήσει.

Το βράδυ της Παρασκευής, τρεις Ισραηλινοί -εκ των οποίων ένα βρέφος- σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης Παλαιστινίων ενόπλων στον οικισμό Νεγκοχότ κοντά στη Χεβρώνα.

Το Ισραήλ απαγόρευσε όλες τις μετακινήσεις των Παλαιστινίων από και προς τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη μέχρι το τέλος των εορτασμών, το βράδυ της Κυριακής.


Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράν «αγκάθι» στη σύνοδο
 

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη, τον Ιούνιο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντώνται στο Καμπ Ντέιβιντ.

Στην ατζέντα των δύο ηγετών συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, η ανοικοδόμηση του Ιράκ και η διαμάχη της Ρωσίας με την Τσετσενία.

Όμως, το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες τους είναι η απόφαση της Ρωσίας να ενισχύσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Εκεί, άλλωστε, εκτιμάται ότι θα προκύψουν και οι μεγαλύτερες διαφωνίες.

Αρχή με χαμόγελα…

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφθασε στο Κάμπ Ντέιβιντ το απόγευμα της Παρασκευής, όπου τον υποδέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η σύνοδος κορυφής ξεκίνησε με χαμόγελα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε να αγκαλιάσει και να καλωσορίσει με μια θερμή χειραψία το Ρώσο ομόλογό του.

Αφού πόζαραν και οι δύο για τις απαραίτητες και καθιερωμένες φωτογραφίες, επιβιβάστηκαν σε αμαξάκια του γκολφ και κατευθύνθηκαν προς την καλά φρουρούμενη πτέρυγα όπου θα διαμένει ο κ. Πούτιν.

Συνέχεια με διαφωνίες…

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο Τζορτζ Μπους είναι πιθανό να ζητήσει από το Βλαντιμίρ Πούτιν να διακόψει τις επαφές του με το Ιράν.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, μετά από έκκληση της Ουάσιγκτον, εξέφρασε τις ανησυχίες της για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και έδωσε στην Τεχεράνη διορία μέχρι τον Οκτώβριο προκειμένου να διασκεδάσει τις αμφιβολίες της διεθνούς κοινότητας.

Η Ρωσία, μέχρι στιγμής, αντιμετωπίζει με αδιαφορία τις ενστάσεις των ΗΠΑ. Αντιθέτως, συμφώνησε να προμηθεύσει το Ιράν με τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα προκειμένου να ολοκληρώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ανέλαβε την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου του Ιράν, στο λιμάνι Μπουσέρ, νότια της χώρας.

Επίσης δεσμεύθηκε να προμηθεύει την Τεχεράνη με ουράνιο για τα επόμενα δέκα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2005.

Αναφορικά με το Ιράκ, ο Τζορτζ Μπους αναμένεται να ζητήσει τη στήριξη της Μόσχας σε ένα νέο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο οι δύο δυνάμεις θα μοιράζονται την ευθύνη για την ανοικοδόμηση και την ειρήνευση στη χώρα αυτή του Περσικού.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε καταδικάσει την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ και έχει εκφράσει την ανησυχία του για την επιδεινούμενη κατάσταση στη χώρα.

Όμως στην τελευταία τους συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη, τον περασμένο Ιούνιο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η κρίση στο Ιράκ ενδυνάμωσε τις σχέσεις τους, παρά τις διαφωνίες τους για την αναγκαιότητα του πολέμου.


Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2003 - 20:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπους-Πούτιν προειδοποιούν το Ιράν
 

O Βλαντιμίρ Πούτιν απέφυγε να υποσχεθεί στον Τζορτζ Μπους ότι θα σταματήσει να διαθέτει πυρηνική τεχνογνωσία στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησαν από το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα να τερματίσουν τα προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων που εικάζεται ότι διαθέτουν.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών τους στο Καμπ Ντέιβιντ, ο κ. Μπους δήλωσε ότι τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ συμφωνούν στο ότι η Τεχεράνη δεν πρέπει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα

Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να βοηθήσει ούτε το Ιράν, ούτε οποιαδήποτε άλλη χώρα να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής και πρόσθεσε ότι Μόσχα και Ουάσιγκτον θέλουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στο Ιράν να συνεργαστεί πιο στενά με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), το όργανο του ΟΗΕ που επιβλέπει την μη επέκταση των πυρηνικών όπλων.

Ο Ρώσος πρόεδρος απέφυγε όμως να δεσμευθεί ότι θα σταματήσει να πουλά πυρηνική τεχνογνωσία στο Ιράν και προέτρεψε τις ΗΠΑ να παράσχουν στη Βόρειο Κορέα εγγυήσεις ασφαλείας ως αντάλλαγμα για την εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος.

Η Ρωσία κατασκευάζει το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Ιράν στο λιμάνι του Μπουσέρ στα νότια της χώρας, ενώ έχει υπογράψει συμφωνία να προμηθεύσει την Τεχεράνη με ουράνιο για δέκα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2005.

Διαφορές και για το Ιράκ

Εξάλλου, οι δυο ηγέτες δεν κατόρθωσαν να χαράξουν ενιαία γραμμή στο θέμα του Ιράκ.

Ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν διαφορές για το Ιράκ» και δήλωσε ότι η έκταση της βοήθειας που θα προσφέρει η χώρα του θα εξαρτηθεί από την διατύπωση του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τα άλλα, ο κ. Μπους δήλωσε οτι θα ήθελε να οικοδομήσει στενότερους δεσμούς συνεργασίας με τη Ρωσία.

Συνεργασία για την τρομοκρατία

Είπε ότι «οι παλιές υποψίες δίνουν τη θέση τους σε μια νέα κατανόηση και σεβασμό», προσθέτοντας ότι Ρωσία και ΗΠΑ συνεργάζονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.


Και οι δυο χώρες έχουν υποφέρει στα χέρια των τρομοκρατών και οι δυο κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για τους σταματήσουν
Τζορτζ Μπους, πρόεδρος ΗΠΑ
«Και οι δυο χώρες έχουν υποφέρει στα χέρια των τρομοκρατών και οι δυο κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για τους σταματήσουν.

Κανένας σκοπός δεν δικαιολογεί την τρομοκρατία και οι τρομοκράτες πρέπει να αντιμετωπίζονται όταν σκορπίζουν το χάος και την καταστροφή, όπως στην Τσετσενία».

Η αναφορά αυτή του Αμερικανού προέδρου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο Τζορτζ Μπους είχε καταδικάσει στο παρελθόν την στρατιωτική εκστρατεία της Μόσχας εναντίον των ανταρτών που μάχονται για την απόσχιση της Τσετσενίας από την ρωσική δημοκρατία.


Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2003 - 20:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Έρευνα για τη συμπλοκή στη Φαλούτζα
 

Τουλάχιστον δυο Ιρακινοί σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν στο τελευταίο αιματηρό επεισόδιο στη Φαλούτζα

Οι συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι θα διεξάγουν έρευνα για την συμπλοκή της Παρασκευής στην πόλη Φαλούτζα, κατά την οποία Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν δυο Ιρακινούς και τραυμάτισαν άλλους τέσσερις.

Νοσοκομειακές πηγές στην Φαλούτζα -που αποτελεί προπύργιο των σουνιτών μουσουλμάνων που αντιστέκονται στις δυνάμεις κατοχής- ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε τέσσερις.

Σύμφωνα με τις αρχικές μαρτυρίες, οι Αμερικανοί άνοιξαν πυρ όταν ένα αυτοκίνητο δεν σταμάτησε σε φυλάκιο ελέγχου.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, όμως, υποστηρίζει ότι το όχημα ήταν βαν και ότι οι Ιρακινοί πολίτες ήταν αυτοί που πυροβόλησαν πρώτοι.

Ιρακινοί πολίτες έχουν σκοτωθεί από τους στρατιώτες των ΗΠΑ επανειλημμένως στην περιοχή της Φαλούτζα και οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι μετά το τελευταίο αιματηρό επεισόδιο οι κάτοικοι της πόλης διαδήλωσαν εναντίον των Αμερικανών.

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε εκδηλωθεί επίθεση με όλμους στο ξενοδοχείο Ρασίντ στη Βαγδάτη όπου διαμένουν υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Καλούνται οι έφεδροι

Στο μεταξύ, χιλιάδες Αμερικανοί έφεδροι στρατιώτες έχουν λάβει εντολή να είναι έτοιμοι για πιθανή αναχώρηση για το Ιράκ.

Το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης διέταξε να προετοιμαστούν δύο ταξιαρχίες του πεζικού, ενώ μια ακόμα ταξιαρχία θα βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Κάθε ταξιαρχία αποτελείται από πέντε χιλιάδες στρατιώτες

Ηθικό ακμαίο;

Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει ότι η κινητοποίηση των εφέδρων θα ήταν αναπόφευκτη εάν οι άλλες συμμαχικές δυνάμεις δεν ενίσχυαν την παρουσία τους στο Ιράκ με περισσότερα στρατεύματα, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση αδειών σε όλους τους Αμερικανούς στρατιώτες που θα παραμείνουν εκεί για περισσότερο από ένα χρόνο.

Λίγο πριν την ανακοίνωση του υπουργείου Αμύνης, αφίχθησαν στις ΗΠΑ οι πρώτοι αδειούχοι στρατιώτες για δεκαπενθήμερες διακοπές από τα καθήκοντά τους.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο επισημαίνει ότι το πρόγραμμα «ξεκούρασης και ανάρρωσης» δείχνει πόσο ανήσυχοι είναι οι διοικητές του αμερικανικού στρατού για τη σωματική και ψυχική υγεία των καταπονημένων, πλέον, στρατιωτών.


Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2003 - 13:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαδήλωση -Μήνυμα προς Μπλερ
 

Άνευ προηγουμένου το συλλαλητήριο στις 15 Φεβρουαρίου

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται στο κέντρο του Λονδίνου εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην αμερικανό-βρετανική κατοχή στο Ιράκ.

Η «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο» ανακοίνωσε ότι 150 λεωφορεία μεταφέρουν τους διαδηλωτές στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας από κάθε γωνιά της χώρας.

Το κεντρικό σύνθημα θα είναι: «Όχι άλλα ψέματα. Όχι άλλος πόλεμος».

«Η έρευνα του δικαστή Χάτον απέδειξε ότι ο πόλεμος ήταν αδικαιολόγητος και οι πολίτες έχουν αναστατωθεί», είπε ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Η Μητροπολιτική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των διαδηλωτών και ότι 2.700 αστυνομικοί βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Η πορεία θα ξεκινήσει από το Χάιντ Παρκ και θα φθάσει στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ.

Πρόκειται για την πέμπτη φορά που οι Βρετανοί διαδηλώνουν κατά της συμμετοχής της χώρας τους στα τεκταινόμενα στο Ιράκ.

Όμως θα είναι δύσκολο να ξεπεράσει σε συμμετοχή και παλμό τη διαδήλωση του Φεβρουαρίου, στην οποία ένα εκατομμύριο κόσμος πλημμύρισε τους δρόμους του Λονδίνου φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του πολέμου.

Το μήνυμα

Η «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο» λέει ότι αυτή η διαδήλωση φέρει ένα σαφές μήνυμα για την κυβέρνηση Μπλερ.

«Η κατάσταση στο Ιράκ είναι χαώδης. Παρακολουθούμε το θάνατο εκατοντάδων Ιρακινών κάθε εβδομάδα», είπε ο εκπρόσωπος Άντριου Μπέργκιν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές θα ζητήσουν να τεθεί ένα τέλος στην αμερικανό-βρετανική κατοχή στο Ιράκ, ενώ θα καλέσουν τον Τόνι Μπλερ να «αναλογιστεί τη θέση του».

«Η απόφαση να πάμε σε πόλεμο ήταν δική του» …. «Και είχε ληφθεί πριν τη σύνταξη του φακέλου για το Ιράκ, το Σεπτέμβριο του 2002».


Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2003 - 08:57 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Καλούνται οι έφεδροι
 

Οι στρατιώτες στο Ιράκ έχουν κουραστεί, λένε οι διοικητές τους

Χιλιάδες Αμερικανοί έφεδροι στρατιώτες έχουν λάβει εντολή να είναι έτοιμοι για πιθανή αναχώρηση για το Ιράκ.

Το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης διέταξε να προετοιμαστούν δύο ταξιαρχίες του πεζικού, ενώ μια ακόμα ταξιαρχία θα βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Κάθε ταξιαρχία αποτελείται από πέντε χιλιάδες στρατιώτες

Ηθικό ακμαίο;

Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει ότι η κινητοποίηση των εφέδρων θα ήταν αναπόφευκτη εάν οι άλλες συμμαχικές δυνάμεις δεν ενίσχυαν την παρουσία τους στο Ιράκ με περισσότερα στρατεύματα, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση αδειών σε όλους τους Αμερικανούς στρατιώτες που θα παραμείνουν εκεί για περισσότερο από ένα χρόνο.

Λίγο πριν την ανακοίνωση του υπουργείου Αμύνης, αφίχθησαν στις ΗΠΑ οι πρώτοι αδειούχοι στρατιώτες για δεκαπενθήμερες διακοπές από τα καθήκοντά τους.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο επισημαίνει ότι το πρόγραμμα «ξεκούρασης και ανάρρωσης» δείχνει πόσο ανήσυχοι είναι οι διοικητές του αμερικανικού στρατού για τη σωματική και ψυχική υγεία των καταπονημένων, πλέον, στρατιωτών.

Η βία συνεχίζεται

Πληροφορίες από τη Βαγδάτη αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση με ρουκέτες στο ξενοδοχείο Αλ Ρασίντ, όπου διαμένουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τους ενοίκους εκρήξεις ακούστηκαν σε απόσταση 300 μέτρων απο το κτίριο και δεν υπάρχουν θύματα.

Αλλά και στην πόλη Φαλούτζα, ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι άνοιξε πυρ εναντίον αυτοκινήτου που δεν σταμάτησε σε φυλάκιο ελέγχου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ιρακινοί και να τραυματιστούν τέσσερις.

Νοσοκομειακές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε τέσσερις.


Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2003 - 12:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Βοήθεια από «ψηλά»
 

Οι δορυφόροι κατασκευάστηκαν στο Σάρεϊ

Η Ρωσία εκτόξευσε με πλήρη επιτυχία μια ρουκέτα που μεταφέρει τρεις δορυφόρους στο διάστημα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία θα τεθεί σε τροχιά και δορυφόρος της Νιγηρίας.

Οι τρεις δορυφόροι θα προστεθούν στο υπάρχον πολυεθνικό δορυφορικό δίκτυο το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει τις φυσικές καταστροφές στον πλανήτη.

Το σύστημα αυτό ελέγχεται από οργανισμούς σε επτά χώρες: Αλγερία, Κίνα, Νιγηρία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Βιετνάμ και Βρετανία.

Το δίκτυο έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί κάθε σημείο του πλανήτη τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.

Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο μπορεί να παρέχει άμεσα πληροφορίες στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και στα σωστικά συνεργεία για όσα συμβαίνουν επί του εδάφους.

Με τα στοιχεία που θα καταγράφει θα καταστεί εφικτή η άμεση ενημέρωση και κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών σε περιπτώσεις πλημμύρων, πυρκαγιών, σεισμών και άλλων καταστροφών.

Η ρουκέτα με τους δορυφόρους εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο Πλέσετσκ, στη βόρειο Ρωσία.

Οι δορυφόροι κατασκευάστηκαν από τη «Σάρεϊ Σατελάιτ Τεκνόλοτζι», που ανήκει στο πανεπιστήμιο του Σάρεϊ στη Βρετανία.


Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2003 - 08:57 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Καλούνται οι έφεδροι
 

Οι στρατιώτες στο Ιράκ έχουν κουραστεί, λένε οι διοικητές τους

Χιλιάδες έφεδροι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν λάβει εντολή να είναι έτοιμοι για πιθανή αναχώρηση για το Ιράκ.

Το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης διέταξε να προετοιμαστούν δύο ταξιαρχίες του πεζικού, ενώ μια ακόμα ταξιαρχία θα βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Κάθε ταξιαρχία αποτελείται από πέντε χιλιάδες στρατιώτες

Ηθικό ακμαίο;

Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει ότι η κινητοποίηση των εφέδρων θα ήταν αναπόφευκτη εάν οι άλλες συμμαχικές δυνάμεις δεν ενίσχυαν την παρουσία τους στο Ιράκ με περισσότερα στρατεύματα, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση αδειών σε όλους τους Αμερικανούς στρατιώτες που θα παραμείνουν εκεί για περισσότερο από ένα χρόνο.

Λίγο πριν την ανακοίνωση του υπουργείου Αμύνης, αφίχθησαν στις ΗΠΑ οι πρώτοι αδειούχοι στρατιώτες για δεκαπενθήμερες διακοπές από τα καθήκοντά τους.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο επισημαίνει ότι το πρόγραμμα «ξεκούρασης και ανάρρωσης» δείχνει πόσο ανήσυχοι είναι οι διοικητές του αμερικανικού στρατού για τη σωματική και ψυχική υγεία των καταπονημένων, πλέον, στρατιωτών.

Η βία συνεχίζεται

Πληροφορίες από τη Βαγδάτη αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση με ρουκέτα σε συνεδριακό κέντρο και ξενοδοχείο, όπου διαμένουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Δεν είναι σαφές εάν η ρουκέτα έπληξε το στόχο της και εάν υπάρχουν θύματα.

Αλλά και στην πόλη Φαλούτζα, ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι άνοιξε πυρ εναντίον αυτοκινήτου που δεν σταμάτησε σε φυλάκιο ελέγχου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ιρακινοί και να τραυματιστούν τέσσερις.

Νοσοκομειακές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε τέσσερις.


Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράν «αγκάθι» στη σύνοδο
 

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη, τον Ιούνιο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντώνται στο Καμπ Ντέιβιντ.

Στην ατζέντα των δύο ηγετών συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, η ανοικοδόμηση του Ιράκ και η διαμάχη της Ρωσίας με την Τσετσενία.

Όμως, το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες τους είναι η απόφαση της Ρωσίας να ενισχύσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Εκεί, άλλωστε, εκτιμάται ότι θα προκύψουν και οι μεγαλύτερες διαφωνίες.

Αρχή με χαμόγελα…

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφθασε στο Κάμπ Ντέιβιντ το απόγευμα της Παρασκευής, όπου τον υποδέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η σύνοδος κορυφής ξεκίνησε με χαμόγελα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε να αγκαλιάσει και να καλωσορίσει με μια θερμή χειραψία το Ρώσο ομόλογό του.

Αφού πόζαραν και οι δύο για τις απαραίτητες και καθιερωμένες φωτογραφίες, επιβιβάστηκαν σε αμαξάκια του γκολφ και κατευθύνθηκαν προς την καλά φρουρούμενη πτέρυγα όπου θα διαμένει ο κ. Πούτιν.

Συνέχεια με διαφωνίες…

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο Τζορτζ Μπους είναι πιθανό να ζητήσει από το Βλαντιμίρ Πούτιν να διακόψει τις επαφές του με το Ιράν.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, μετά από έκκληση της Ουάσιγκτον, εξέφρασε τις ανησυχίες της για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και έδωσε στην Τεχεράνη διορία μέχρι τον Οκτώβριο προκειμένου να διασκεδάσει τις αμφιβολίες της διεθνούς κοινότητας.

Η Ρωσία, μέχρι στιγμής, αντιμετωπίζει με αδιαφορία τις ενστάσεις των ΗΠΑ. Αντιθέτως, συμφώνησε να προμηθεύσει το Ιράν με τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα προκειμένου να ολοκληρώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ανέλαβε την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου του Ιράν, στο λιμάνι Μπουσέρ, νότια της χώρας.

Επίσης δεσμεύθηκε να προμηθεύει την Τεχεράνη με ουράνιο για τα επόμενα δέκα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2005.

Αναφορικά με το Ιράκ, ο Τζορτζ Μπους αναμένεται να ζητήσει τη στήριξη της Μόσχας σε ένα νέο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο οι δύο δυνάμεις θα μοιράζονται την ευθύνη για την ανοικοδόμηση και την ειρήνευση στη χώρα αυτή του Περσικού.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε καταδικάσει την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ και έχει εκφράσει την ανησυχία του για την επιδεινούμενη κατάσταση στη χώρα.

Όμως στην τελευταία τους συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη, τον περασμένο Ιούνιο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η κρίση στο Ιράκ ενδυνάμωσε τις σχέσεις τους, παρά τις διαφωνίες τους για την αναγκαιότητα του πολέμου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.