Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-09-28

  1. Ενέδρα θανάτου για επτά Αφγανούς στρατιώτες
  2. Τέλος εποχής στη Μαλαισία
  3. Νέα κασέτα με «μήνυμα» της Αλ Κάιντα
  4. Διεθνής επιχείρηση για τον εντοπισμό των ομήρων
  5. Βαριά ήττα των ακροδεξιών στην Αυστρία
  6. Κολομβία: Δέκα νεκροί από έκρηξη βόμβας
  7. Βρίσκει το φως της η Ιταλία
  8. CIA: «Δεν είχαμε παλαιά στοιχεία για το Ιράκ»
  9. Βρίσκει το φως της η Ιταλία
  10. Μπλερ:«Αναπόφευκτος ο πόλεμος στο Ιράκ»
  11. Ιράν: «Κανένας συμβιβασμός»
  12. «Συννεφιασμένη» Κυριακή για τους Ιταλούς
  13. Χωρίς ρεύμα η Ιταλία
  14. Το ραντεβού της Ευρώπης με τη Σελήνη
  15. Χωρίς ρεύμα η Ιταλία
  16. Συσκότιση προκαλεί κομφούζιο στο Λονδίνο
  17. Στο σκοτάδι η Ιταλία

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 00:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Ενέδρα θανάτου για επτά Αφγανούς στρατιώτες
 

Μετά τις τελευταίες επιθέσεις που αποδίδονται στους Ταλεμπάν εντάθηκαν οι εκκλήσεις για ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης

Τουλάχιστον επτά Αφγανοί στρατιώτες -σωματοφύλακες του κυβερνήτη μιας επαρχίας- έχασαν τη ζωή τους όταν έπεσαν σε ενέδρα ενόπλων που φέρονται ως μαχητές Ταλεμπάν στο Νότιο Αφγανιστάν.

Οι στρατιώτες επέβαιναν σε φορτηγό όταν δέχθηκαν επίθεση στην επαρχία Χελμάντ, 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κανταχάρ.

Την περασμένη εβδομάδα, δυο Αφγανοί, υπάλληλοι ανθρωπιστικής οργάνωσης σκοτώθηκαν όταν το όχημά τους δέχθηκε επίθεση από ενόπλους, πιθανώς Ταλιμπάν.

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών περιέγραψε την επίθεση ως «έγκλημα πολέμου».

Ανασύνταξη Ταλεμπάν

Ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ υποστηρίζει ότι οι μαχητές Ταλιμπάν ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους στο νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν και εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της πολυεθνικής δύναμης που ελέγχεται από τους Αμερικανούς, του αφγανικού στρατού αλλά και πολιτών που εργάζονται για λογαριασμό ξένων ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Ο ίδιος προσθέτει ότι οι αρχηγοί των Ταλεμπάν θεωρείται ότι οργανώνουν τις επιθέσεις από τα απομακρυσμένα κρησφύγετά τους στο νότιο και νοτιοανατολικό Αφγανιστάν.

Μετά τις τελευταίες επιθέσεις εντάθηκαν οι εκκλήσεις για την ανάπτυξη μεγαλύτερης ειρηνευτικής δύναμης έξω από την πρωτεύουσα Καμπούλ.

Το ΝΑΤΟ που διοικεί την ειρηνευτική δύναμη των 5.000 στρατιωτών στην Καμπούλ εξετάζει αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να αυξήσει το μέγεθος και την εμβέλεια της επιχείρησής του.


Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2003 - 21:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Τέλος εποχής στη Μαλαισία
 

Μετά από 22 χρόνια στο τιμόνι της Μαλαισίας, ο 77χρονος Μαχαθίρ Μοχάμαντ αποφάσισε να βγει στη σύνταξη

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Μαχαθίρ Μοχάμαντ, δήλωσε ότι θα αποχωρήσει στο τέλος Οκτωβρίου, μετά από 22 χρόνια στην ηγεσία της χώρας του, θέτοντας τέλος στη μεγαλύτερη θητεία δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη στην Ασία.

Ο 77χρονος Μαχαθίρ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους, ότι, αν και υγιής, θα αφήσει τα καθήκοντά του επειδή είχε παραμείνει στην πρωθυπουργία για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν ακόμα πολλοί Μαλαισιανοί που αδυνατούν να πιστέψουν ότι ο επί 22 χρόνια ηγέτης τους βγαίνει πράγματι στη σύνταξη.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Κουάλα Λουμπούρ, Τζόναθαν Κεντ, μια ολόκληρη γενιά δεν θυμάται κανένα άλλο πρόσωπο στην εξουσία.


(Οι Ευρωπαίοι) είναι έξυπνοι, γενναίοι και με αστείρευτη περιέργεια...δυστυχώς είναι όμως και πολύ άπληστοι και τους αρέσει να καταλαμβάνουν δια της βίας τα εδάφη και τα δικαιώματα άλλων λαών
Μαχαθίρ Μοχάμαντ, πρωθυπουργός Μαλαισίας
Ο δρ. Μαχαθίρ επιχείρησε να παραιτηθεί και τον Ιούνιο του 2002, πλην όμως άλλαξε γνώμη πιεζόμενος από τους υποστηρικτές του κατά το ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος και συμφώνησε να παραμείνει στην θέση του για άλλους 16 μήνες

Δεν είναι λίγοι οι Μαλαισιανοί που ακόμα και τώρα θα ήθελαν να μην αποχωρήσει.

Όμως, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα ότι θα αποχωρήσει και θα αφήσει τη θέση του στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αχμάντ Μπανταουί, τον οποίο είχε υποδείξει ως διάδοχό του.

Τους τελευταίους μήνες, ο Μαχαθίρ είχε επικρίνει δριμύτατα την Ουάσιγκτον για τον πόλεμο στο Ίράκ και είχε ζητήσει από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να απεμπολήσουν το δικαίωμα βέτο που διαθέτουν.


Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2003 - 19:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα κασέτα με «μήνυμα» της Αλ Κάιντα
 

Στενός συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν (φωτό) θεωρείται ο Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι στον οποίο αποδίδεται το νέο μήνυμα

Μήνυμα ηχογραφημένο σε κασέτα που φέρεται ότι προέρχεται από ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάιντα, του Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι, μετέδωσαν τα αραβικά δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα Αλ Τζαζίρα και Αλ Αραμπίγια.

Η φωνή στην κασέτα που εικάζεται ότι είναι του αλ Ζαουαχίρι -θεωρούμενου ως δεύτερου τη τάξει στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα μετά τον Οσάμα μπιν Λάντεν- καλεί τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να αγωνιστούν εναντίον αυτού που αποκαλεί αμερικανική εκστρατεία εναντίον του Ισλάμ.

Η ίδια φωνή καλεί τους μουσουλάνους του Πακιστάν να ανατρέψουν τον πρόεδρο της χώρας, Στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ, επειδή «πρόδωσε το Ισλάμ».

Ήταν η δεύτερη φορά μέσα στο μήνα που μεταδόθηκε ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στην ηγεσία της Αλ Κάιντα.

Το πρώτο είχε μεταδοθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, καθώς οι ΗΠΑ προετοίμαζαν τις εκδηλώσεις μνήμης για την δεύτερη επέτειο από τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Νέα Υόρκη.

Εκτιμάται ότι το μήνυμα ηχογραφήθηκε πρόσφατα καθώς περιέχει αναφορά στην επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, στην Ινδία στις 6 Σεπτεμβρίου.

Δεν έγινε γνωστό πώς η κασέτα έφθασε στα χέρια των δυο αραβικών τηλεοπτικών δικτύων.


Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2003 - 20:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Διεθνής επιχείρηση για τον εντοπισμό των ομήρων
 

Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις ελέγχουν σχεδόν το μισό της χώρας

Οι αρχές της Κολομβίας ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη αρχίσει να συνεργάζονται με Ισραηλινούς, Γερμανούς, Ισπανούς και Βρετανούς συναδέλφους τους για να διασφαλίσουν την απελευθέρωση των οκτώ τουριστών που έχουν πέσει θύματα απαγωγής.

Οι τουρίστες – τέσσερις Ισραηλινοί, ένας Γερμανός, ένας Ισπανός και δύο Βρετανοί – απήχθησαν κατά τη διάρκεια εκδρομής στα ερείπια της επονομαζόμενη Χαμένης Πόλης βορείως της οροσειράς Σιέρα Νεβάδα.

Σύμφωνα με τις κολομβιανές αρχές οι απαγωγείς είναι μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, αν και είναι γνωστό ότι στην περιοχή δρουν κι άλλες παραστρατιωτικές οργανώσεις και συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών.

Χιλιάδες Κολομβιανοί στρατιώτες συνοδεία στρατιωτικών ελικοπτέρων έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για τον εντοπισμό των ομήρων.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει τους τουρίστες για τον κίνδυνο απαγωγών στην Κολομβία, ενώ η Γερμανία έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για την εν λόγω λατινοαμερικανική χώρα.


Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2003 - 18:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Βαριά ήττα των ακροδεξιών στην Αυστρία
 

Σύμφωνα με τον Γεργκ Χάιντερ, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα επηρεάσει την παρουσία των ακροδεξιών στην κυβέρνηση

Πανωλεθρία υπέστησε το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στις επαρχίες της Άνω Αυστρίας και του Τυρόλου, καθώς έχασε πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους του.

Το Κόμμα της Ελευθερίας παραμένει ο μικρότερος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σούσελ.

Το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές και στις δυο επαρχίες ενισχύοντας τα ποσοστά του, ενώ δεύτερη δύναμη αναδείχθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες, καταγράφοντας σημαντικά εκλογικά κέρδη.

«Φυσικά και είμαστε απογοητευμένοι», δήλωσε η Μάγκντα Μπλέκμαν, γενική γραμματέας του Κόμματος της Ελευθερίας, μιλώντας στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ.

Ο Χάιντερ

Το Κόμμα της Ελευθερίας, κάποτε το πιο επιτυχημένο ακροδεξιό κόμμα της Ευρώπης, απώλεσε τα δύο τρίτα της δύναμής του στις εθνικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, εξαιτίας των εσωτερικών έριδων για την ηγεσία του, στις οποίες ενεπλάκη και ο πρώην επικεφαλής του, Γιεργκ Χάιντερ.

Ο Χάιντερ αποσύρθηκε από την εθνική πολιτική σκηνή της Αυστρίας το 2000, καθώς η είσοδός του κόμματός του στην κυβέρνηση οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Αυστρία.

Ωστόσο, συνεχίζει να κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο και τόσο ο ίδιος όσο και ο Καγκελάριος Σούσελ δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα δεν θα επηρεάσουν τη συνεργασία των κομμάτων τους.


Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2003 - 18:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Κολομβία: Δέκα νεκροί από έκρηξη βόμβας
 

Η περιοχή γύρω από την Φλορένσια θεωρείται ένα από τα προπύργια των ανταρτών του FARC

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν απο έκρηξη βόμβας στη νοτιοδυτική Kολομβία, σε μια απο τις πλεόν πολυσύχναστες περιοχές της πόλης Φλορένσια.

Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε μοτοσικλέτα και πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο.

Σύμφωνα με τον στρατό της Κολομβίας, το παγιδευμένο όχημα είχε αφεθεί έξω από νυχτερινό κέντρο σε ένα δρομο γεμάτο με εστιατόρια και μπαρ.

Η βόμβα πυροδοτήθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες, καθώς οι θαμώνες επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά τη νυχτερινή διασκέδαση.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται δυο αστυνομικοί καθώς και ένα εννεάχρονο αγόρι.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

Οι κύριοι ύποπτοι

Ο ανταποκριτής του BBC στην Μπογκοτά, Τζέρεμι μακ Ντέρμοτ, μεταδίδει ότι ως κύριοι ύποπτοι θεωρούνται οι μαρξιστές αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), οι δυνάμεις των οποίων ελέγχουν τις αγροτικές περιοχές γύρω από την Φλορένσια.

Όπως υποστηρίζει, οι αντάρτες οργανώνουν όλο και περισσότερες επιθέσεις χωρίς σαφείς στόχους στις πόλεις, ορμώμενοι από τα κρησφύγετά τους στη ζούγκλα και στα βουνά της Κολομβίας.

Ενέτειναν δε τη δράση τους από τότε που ο πρόεδρος της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε, που εξελέγη τον περασμένο χρόνο, δεσμεύθηκε να τους εξουδετερώσει.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν βόμβα στερεωμένη σε άλογο εξερράγη σε αγορά στο κέντρο της πόλης Τσίτα, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μπογκοτά.

40 χρόνια συγκρούσεων

Και για την επίθεση αυτή οι αρχές απέδωσαν την ευθύνη στους αντάρτες του FARC.

Οι αριστεροί αντάρτες, οι ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί και η κυβέρνηση πολεμούν μεταξύ τους εδώ και 40 χρόνια στην Κολομβία.

Μόνο την περασμένη δεκαετία, υπολογίζεται ότι πάνω από 35.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις.


Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2003 - 16:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρίσκει το φως της η Ιταλία
 

Η διακοπή ρεύματος βύθισε στο σκοτάδι τους εορτασμούς για τη «Λευκή Νύχτα» της Αιώνιας Πόλης

Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στην Ιταλία που προσπαθεί να συνέλθει από το μεγαλύτερο μπλακάουτ στην ιστορία της που άφησε σχεδόν ολόκληρη την χώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ρώμης και αρκετές περιοχές στα βόρεια της χώρας επανασυνδέθηκαν, ενώ και ο Νότος επιστρέφει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Από τις Άλπεις μέχρι και τη Βόρειο Σικελία, 50 εκατομμύρια Ιταλοί έμειναν στο σκοτάδι όταν σημειώθηκε η διακοπή στις 03.30 (τοπική ώρα), από την οποία «ξέφυγε» μόνο η Σαρδηνία.

Δεκάδες τραίνα ακινητοποιήθηκαν, ενώ προκλήθηκαν τροχαία ατυχήματα όταν σταμάτησαν να λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες.

Τα νοσοκομεία, εξάλλου, ανέφεραν και δεκάδες τραυματισμούς -κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων- μέσα στα σπίτια τους.

Τις πταίει ;

Διαμάχη ξέσπασε σχετικά με τις αιτίες της διακοπής.

Η ιταλική κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού απέδωσε το μπλακάουτ σε βλάβη στο σύστημα τροφοδότησης της Ιταλίας από τη Γαλλία.

Η Γαλλία εντόπισε την προέλευση του προβλήματος στην Ελβετία.

Ελβετική εταιρεία ηλεκτρισμού ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα προέκυψε όταν ένα δέντρο προσέκρουσε σε γραμμή παραγωγής ρεύματος κοντά στην πόλη του Μπρούνεν και γι' αυτό καταγράφηκαν διακοπές ρεύματος σε γειτονικές περιοχές στην Ελβετία και την Αυστρία.

Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν πρόσφατα σε αρκετές χώρες, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρισμό εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και τον Καναδά, σε περιοχές της Σκανδιναβίας και πιο πρόσφατα στο Λονδίνο.

«Λευκή Νύχτα» στο σκοτάδι

Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη Ντέιβιντ Γουάιλι μετέδωσε ότι οι κάτοικοι της Αιώνιας Πόλης ξύπνησαν σε μια ψυχρή Κυριακή, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με την προειδοποίηση να παραμείνουν στα σπίτια τους.


Όλα πήγαιναν καλά και ξαφνικά όλα άλλαξαν. Είμαστε εξοργισμένοι και βρεγμένοι
Κάτοικος Ρώμης
Στην πρωτεύουσα, εξάλλου, η συσκότιση είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι εορτασμοί για την πρώτη «Λευκή Νύχτα» της πόλης.

Ήδη η καταρρακτώδης βροχή στην ιταλική πρωτεύουσα είχε γίνει αιτία να αναβληθούν κάποιες από τις εκδηλώσεις.

Πάντως, τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας παρέμειναν ανοιχτά, ενώ ούτε το Βατικανό επηρεάστηκε ιδιαίτερα αφού διαθέτει τις δικές του γεννήτριες.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι μετά το μπλακάουτ, οι αρμόδιοι υπουργοί έδωσαν το «πράσινο φως» για την κατασκευή 20 νέων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2003 - 16:44 ('Ωρα Λονδίνου)
CIA: «Δεν είχαμε παλαιά στοιχεία για το Ιράκ»
 

O -ελληνικής καταγωγής- επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ (αριστερά) με τον Τζορτζ Μπους

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), απέρριψε τις κατηγορίες της ηγεσίας της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι οι πληροφορίες που είχε για οπλοστάσιο του Ιράκ πριν την έναρξη του πολέμου ήταν απαρχαιωμένες.

Σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής, Πόρτερ Γκος, και η αντιπρόεδρος Τζέιν Χάρμαν -που προέρχεται από το κόμμα των Δημοκρατικών- κατηγορούν τη CIA ότι χρησιμοποίησε παλαιά στοιχεία που χρονολογούνταν από το 1998, οπότε και αποχώρησαν οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών από το Ιράκ.


Ο ισχυρισμός ότι το Ιράκ συνέχισε να αναπτύσσει χημικά και βιολογικά όπλα παρέμεινε στατικός τα τελευταία δέκα χρόνια
Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας
Η νέα διαρροή έρχεται τη στιγμή που οι πληροφορίες που χρησιμοποίησαν οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Βρετανίας για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο τελούν υπό έντονη αμφισβήτηση.

Ο κ. Γκος και η κυρία Χάρμαν υποστηρίζουν ότι η CIA χρησιμοποίησε τα στοιχεία του 1998 μαζί με μερικές «νέες, αποσπασματικές ενδείξεις» όταν συνέταξε τις εκθέσεις της για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεϊν.

«Ο ισχυρισμός ότι το Ιράκ συνέχισε να αναπτύσσει χημικά και βιολογικά όπλα παρέμεινε στατικός τα τελευταία δέκα χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή.

Η απάντηση της CIA

O εκπρόσωπος τύπου της CIA, Μπιλ Χάρλοου, χαρακτήρισε «παράλογες» τις κατηγορίες.


Οι υπηρεσίες πληροφοριών εμμένουν στα στοιχεία και τις κρίσεις τους
Μπιλ Χάρλοου, εκπρόσωπος CIA
«Οι υπηρεσίες πληροφοριών εμμένουν στα στοιχεία και τις κρίσεις τους», κατέληξε.

Η CIA υποστηρίζει ακόμη ότι η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας δεν αξιολόγησε επαρκώς το πώς οι υπηρεσίες πληροφοριών εξήγαγαν τα συμπεράσματά τους.

Πάντως, τα μέλη της Επιτροπής εξέταζαν επί τέσσερις μήνες 19 τόμους απόρρητων εγγράφων που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μπους για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ.


Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2003 - 16:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρίσκει το φως της η Ιταλία
 

Η διακοπή ρεύματος βύθισε στο σκοτάδι τους εορτασμούς για τη «Λευκή Νύχτα» της Αιώνιας Πόλης

Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στην Ιταλία που προσπαθεί να συνέλθει από το μεγαλύτερο μπλακάουτ στην ιστορία της που άφησε σχεδόν ολόκληρη την χώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ρώμης και αρκετές περιοχές στα βόρεια της χώρας επανασυνδέθηκαν, εκτιμάται όμως ότι θα χρειαστουν ακόμα αρκετές ώρες προτού επιστρέψει και ο Νότος σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Από τις Άλπεις μέχρι και τη Βόρειο Σικελία, 50 εκατομμύρια Ιταλοί έμειναν στο σκοτάδι όταν σημειώθηκε η διακοπή στις 03.30 (τοπική ώρα).

Δεκάδες τραίνα ακινητοποιήθηκαν, ενώ προκλήθηκαν τροχαία ατυχήματα όταν σταμάτησαν να λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες.

«Λευκή Νύχτα» στο σκοτάδι

Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη Ντέιβιντ Γουάιλι μετέδωσε ότι οι κάτοικοι της Αιώνιας Πόλης ξύπνησαν σε μια ψυχρή Κυριακή, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με την προειδοποίηση να παραμείνουν στα σπίτια τους.


Όλα πήγαιναν καλά και ξαφνικά όλα άλλαξαν. Είμαστε εξοργισμένοι και βρεγμένοι
Κάτοικος Ρώμης
Στην πρωτεύουσα, εξάλλου, η συσκότιση είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι εορτασμοί για την πρώτη «Λευκή Νύχτα» της πόλης.

Ήδη η καταρρακτώδης βροχή στην ιταλική πρωτεύουσα είχε γίνει αιτία να αναβληθούν κάποιες από τις εκδηλώσεις.

Πάντως, τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας παρέμειναν ανοιχτά, ενώ ούτε το Βατικανό επηρεάστηκε ιδιαίτερα αφού διαθέτει τις δικές του γεννήτριες.

Τις πταίει ;

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού απέδωσε το μπλακάουτ σε βλάβη στο σύστημα τροφοδότησης της Ιταλίας από τη Γαλλία.

Η Γαλλία με τη σειρά της απέδωσε τα προβλήματα στην κακοκαιρία.

Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν πρόσφατα σε αρκετές χώρες, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρισμό εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και τον Καναδά, σε περιοχές της Σκανδιναβίας και πιο πρόσφατα στο Λονδίνο.


Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2003 - 12:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπλερ:«Αναπόφευκτος ο πόλεμος στο Ιράκ»
 

«Νομίζω ότι πράξαμε σωστά και απομακρύναμε το Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία.»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ομπσέρβερ και στο ΒΒC επανέλαβε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν αναπόφευκτος.

Λίγο πριν την έναρξη του μεγάλου συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών, όπου αναμένεται να δεχθεί δριμεία κριτική για τις αποφάσεις του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για την ορθότητα των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με το μέγεθος της απειλής που συνιστούσε το Ιράκ για τη Διεθνή κοινότητα, πριν τον πόλεμο.

«Νομίζω ότι πράξαμε σωστά και απομακρύναμε το Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία.»

«Νομίζω ότι τώρα ο κόσμος μας είναι πιο ασφαλής. Νομίζω ότι και η χώρα του έχει τώρα τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μια σταθερή και εύπορη δημοκρατία, που θα ασκεί μεγάλη επιρροή σε όλη τη Μέση Ανατολή και δεν πιστεύω ότι πρέπει να απολογηθούμε για κάτι ως χώρα», δήλωσε στο ΒΒC ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο κ. Μπλερ στη συνέντευξή του δεν παρέλειψε να εκθειάσει τα βρετανικά στρατεύματα: «Πιστεύω ότι ο στρατός μας έκανε πολύ καλή δουλειά. Νομίζω ότι είναι πραγματικοί ήρωες».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε στο ΒΒC ότι η κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ευεργετική για τη Μέση Ανατολή.

«Πιστεύω στον ίδιο βαθμό, όπως το πίστευα και τότε (πριν τον πόλεμο) ότι με το να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο άνδρας (Σαντάμ Χουσεΐν) δεν βρίσκεται στην εξουσία, κάναμε καλό στη χώρα, στην περιοχή, σε ολόκληρο τον πλανήτη.»


Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2003 - 11:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράν: «Κανένας συμβιβασμός»
 

Η Τεχεράνη λέει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα θα καλύψει τις ελλείψεις της σε ενέργεια

Το Ιράν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ επίκειται επίσκεψη στην Τεχεράνη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

«Το να εγκαταλείψουμε τις πυρηνικές δραστηριότητες ή τον εμπλουτισμό του φυσικού ουρανίου είναι κάτι που το Ιράν δεν είναι έτοιμο να δεχθεί», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είχε ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη ένα ψήφισμα για να τερματιστεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η υπηρεσία είχε δώσει στην Τεχεράνη προθεσμία μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου για να αποδείξει ότι δεν προτίθεται να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Εξάλλου, το Σάββατο, με το πέρας της Συνόδου στο Καμπ Νέιβιντ οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας ζήτησαν από τη Τεχεράνη να τερματίσει το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων που εικάζεται ότι διαθέτει.

Περαιτέρω συνομιλίες

Όμως η Τεχεράνη επιμένει ότι όλη η ατομική ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν οι όλο και αυξανόμενες ανάγκες της χώρας για ηλεκτρική ενέργεια. Αρνείται, δε, κατηγορηματικά ότι από το πυρηνικό της πρόγραμμα θα δημιουργηθεί ένα πυρηνικό οπλοστάσιο.

Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας πρόκειται να αφιχθεί στην Τεχεράνη την Πέμπτη για περαιτέρω συνομιλίες μα Ιρανούς αξιωματούχους.

Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένης για μια εβδομάδα νωρίτερα, όμως αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα της κυβέρνησης του Ιράν.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Ιράν ζήτησε να καθυστερήσει η άφιξη της αντιπροσωπείας καθώς η ιρανική ηγεσία έπρεπε να αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει στην περίπτωση ενός νέου ψηφίσματος, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από την Τεχεράνη.

Πολλοί σκληροπυρηνικοί Ιρανοί απαιτούν την αποχώρηση του Ιράν από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων.

Πιο μετριοπαθείς φωνές ζητούν συμμόρφωση, αν και κανείς δε ζητάει από την κυβέρνηση να δείξει ότι κάμπτεται από τις πιέσεις των ΗΠΑ, λέει και πάλι ο ανταποκριτής.


Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2003 - 12:30 ('Ωρα Λονδίνου)
«Συννεφιασμένη» Κυριακή για τους Ιταλούς
 

Εκατοντάδες ήταν οι εγκλωβισμένοι στα τρένα

Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στην Ιταλία μετά τη βλάβη που άφησε σχεδόν ολόκληρη την Ιταλία χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Από τις Άλπεις μέχρι και τη Βόρειο Σικελία, η χώρα βυθίστηκε στο σκοτάδι, καθώς η διακοπή σημειώθηκε στις 03.30 (τοπική ώρα).

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού απέδωσε το μπλακάουτ σε βλάβη στο σύστημα τροφοδότησης της Ιταλίας από τη Γαλλία.

Όλα πήγαιναν καλά και ξαφνικά όλα άλλαξαν. Είμαστε εξοργισμένοι και βρεγμένοι
Κάτοικος Ρώμης

Ουσιαστικά, φαίνεται πως πρόκειται για τα ίδια προβλήματα που έγιναν αιτία να μείνουν χωρίς ηλεκτρισμό εκατομμύρια άνθρωποι στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ και στο Λονδίνο.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας συνεδριάζει εκτάκτως για να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

«Λευκή νύχτα» στο σκοτάδι

Τουλάχιστον 110 τρένα έχουν ακινητοποιηθεί, σε διάφορες περιοχές, σε ολόκληρη την Ιταλία.

Στη Ρώμη, η διακοπή ρεύματος συνέβη ενώ χιλιάδες κάτοικοι γιόρταζαν την πρώτη «Λευκή Νύχτα» της πόλης, ένα πολιτιστικό γεγονός.

Ήδη η βροχή που έπεφτε καταρρακτωδώς στην ιταλική πρωτεύουσα είχε γίνει αιτία να αναβληθούν κάποιες από τις εκδηλώσεις.

"Δεν είμαστε καθόλου χαρούμενοι. Όλα πήγαιναν καλά και ξαφνικά όλα άλλαξαν. Είμαστε εξοργισμένοι και βρεγμένοι", είπε κάτοικος της Ρώμης.

Αν και η ώρα ήταν προχωρημένη, πολλοί ήταν οι επιβάτες που εγκλωβίστηκαν στον υπόγειο σιδηρόδρομο και τους οποίους ελευθέρωσε, ώρες αργότερα, η πυροσβεστική υπηρεσία.

Τα φώτα έσβησαν και στο Βατικανό, όπου τώρα όμως φωτίζεται από γεννήτριες. Με γεννήτριες λειτουργούν και τα νοσοκομεία της Ρώμης, όπως και σημαντικά κυβερνητικά κτίρια.

Το αεροδρόμιο της ιταλικής πρωτεύουσας λειτουργεί κανονικά. Το ίδιο όμως δεν συνέβη με τους φωτεινούς σηματοδότες στους δρόμους της Ρώμης, που η ξαφνική διακοπή της λειτουργίας τους έγινε αίτία να σημειωθούν πολλά ατυχήματα.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν την τηλεφωνική επικοινωνία, παρά μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης, και να μη χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους.


Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2003 - 10:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Χωρίς ρεύμα η Ιταλία
 

Χιλιάδες επιβάτες εγκλωβίστηκαν στον υπόγειο σιδηρόδρομο

Συνεργεία προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη βλάβη που άφησε σχεδόν ολόκληρη την Ιταλία χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Από τις Άλπεις μέχρι και τη Βόρειο Σικελία, η χώρα βυθίστηκε στο σκοτάδι, καθώς η διακοπή σημειώθηκε στις 03.30 (τοπική ώρα).

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού απέδωσε το μπλακάουτ σε βλάβη στο σύστημα τροφοδότησης της Ιταλίας από τη Γαλλία.

Ουσιαστικά, φαίνεται πως πρόκειται για τα ίδια προβλήματα που έγιναν αιτία να μείνουν χωρίς ηλεκτρισμό εκατομμύρια άνθρωποι στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ και στο Λονδίνο.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας συνεδριάζει εκτάκτως για να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

«Λευκή νύχτα» στο σκοτάδι

Τουλάχιστον 110 τρένα έχουν ακινητοποιηθεί, σε διάφορες περιοχές, σε ολόκληρη την Ιταλία.

Στη Ρώμη, η διακοπή ρεύματος συνέβη ενώ χιλιάδες κάτοικοι γιόρταζαν την πρώτη «Λευκή Νύχτα» της πόλης, ένα πολιτιστικό γεγονός.


Όλα πήγαιναν καλά και ξαφνικά όλα άλλαξαν. Είμαστε εξοργισμένοι και βρεγμένοι
Κάτοικος Ρώμης
Ήδη η βροχή που έπεφτε καταρρακτωδώς στην ιταλική πρωτεύουσα είχε γίνει αιτία να αναβληθούν κάποιες από τις εκδηλώσεις.

"Δεν είμαστε καθόλου χαρούμενοι. Όλα πήγαιναν καλά και ξαφνικά όλα άλλαξαν. Είμαστε εξοργισμένοι και βρεγμένοι", είπε κάτοικος της Ρώμης.

Αν και η ώρα ήταν προχωρημένη, πολλοί ήταν οι επιβάτες που εγκλωβίστηκαν στον υπόγειο σιδηρόδρομο και τους οποίους ελευθέρωσε, ώρες αργότερα, η πυροσβεστική υπηρεσία.

Τα φώτα έσβησαν και στο Βατικανό, όπου τώρα όμως φωτίζεται από γεννήτριες. Με γεννήτριες λειτουργούν και τα νοσοκομεία της Ρώμης, όπως και σημαντικά κυβερνητικά κτίρια.

Το αεροδρόμιο της ιταλικής πρωτεύουσας λειτουργεί κανονικά. Το ίδιο όμως δεν συνέβη με τους φωτεινούς σηματοδότες στους δρόμους της Ρώμης, που η ξαφνική διακοπή της λειτουργίας τους έγινε αίτία να σημειωθούν πολλά ατυχήματα.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν την τηλεφωνική επικοινωνία, παρά μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης, και να μη χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους.


Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2003 - 23:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Το ραντεβού της Ευρώπης με τη Σελήνη
 

Ο πύραυλος Αριάν 5 μετέφερε με επιτυχία το ερευνητικό σκάφος Σμαρτ 1

Ιστορική στιγμή για την διαστημική βιομηχανία της Γηραιάς Ηπείρου αποτελεί η εκτόξευση της πρώτης αμιγώς ευρωπαϊκής αποστολής στη Σελήνη.

Μετά από μια σειρά καθυστερήσεων, ο πύραυλος Αριάν 5 εκτοξεύθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής από την διαστημική βάση Κουρού στη Γαλλική Γουϊάνα, μεταφέροντας μαζί του το πειραματικό ερευνητικό σκάφος Σμαρτ 1 και τρεις τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους.

Μία ώρα αργότερα, ο πύργος ελέγχου ανακοίνωσε ότι το σκάφος αποκολλήθηκε με επιτυχία από τον πύραυλο Αριάν 5 και βρίσκεται σε σωστή πορεία.

«Επειδή οι αστροναύτες πήγαν στη σελήνη, δεν σημαίνει ότι ανακάλυψαν τα πάντα», είπε ο καθηγητής Ντέιβιντ Σάουθγουντ, επικεφαλής έρευνας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Το Σμαρτ 1 θα κατευθυνθεί προς τη Σελήνη χρησιμοποιώντας ένα νέο, πρωτοποριακό προωθητικό σύστημα.

Στη συνέχεια, θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Θα «χαρτογραφήσει» την επιφάνειά του και θα αναζητήσει ίχνη νερού και πάγου και στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης που δεν είναι ορατή από τη Γη.

Χαμηλό κόστος, υψηλή τεχνολογία

Τα μικροσκοπικά, υψηλής τεχνολογίας όργανα που διαθέτει αναμένεται ότι θα δώσουν στους επιστήμονες ακριβείς πληροφορίες για τα στοιχεία που αποτελούν τον πλανήτη.

Οι πληροφορίες αυτές ίσως οδηγήσουν στην επιβεβαίωση της θεωρίας ότι η Σελήνη δημιουργήθηκε από τη σύγκρουση της Γης και ενός άλλου διαστημικού σώματος που είχε το μέγεθος του πλανήτη 'Αρη.

Το Σμαρτ 1 κατασκευάστηκε σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να δαπανηθούν μεγάλα κονδύλια.

Το συνολικό κόστος της επιχείρησης -συμπεριλαμβανομένης και της εκτόξευσης- ανήλθε μόλις στα 110 εκατ. ευρώ.

Το ερευνητικό σκάφος, διαστάσεων ενός τετραγωνικού μέτρου και βάρους μόλις 367 κιλών, μοιάζει με διαστημικό παιχνίδι.

Είναι όμως εξοπλισμένο με όργανα που θα αλλάξουν την φύση των επόμενων διαστημικών αποστολών της Ευρώπης.


Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2003 - 08:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Χωρίς ρεύμα η Ιταλία
 

Η διακοπή στη Νέα Υόρκη είχε αφήσει χιλιάδες στους δρόμους

Συνεργεία προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη βλάβη που άφησε σχεδόν ολόκληρη την Ιταλία χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Από τις Άλπεις μέχρι και τη Βόρειο Σικελία, η χώρα βυθίστηκε στο σκοτάδι, καθώς η διακοπή σημειώθηκε στις 03.30 (τοπική ώρα).

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού απέδωσε το μπλακάουτ σε βλάβη στο σύστημα τροφοδότησης της Ιταλίας από τη Γαλλία.

Όλα πήγαιναν καλά και ξαφνικά όλα άλλαξαν. Είμαστε εξοργισμένοι και βρεγμένοι
Κάτοικος Ρώμης

Ουσιαστικά, φαίνεται πως πρόκειται για τα ίδια προβλήματα που έγιναν αιτία να μείνουν χωρίς ηλεκτρισμό εκατομμύρια άνθρωποι στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ και στο Λονδίνο.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας συνεδριάζει εκτάκτως για να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

«Λευκή νύχτα» στο σκοτάδι

Τουλάχιστον 110 τρένα έχουν ακινητοποιηθεί, σε διάφορες περιοχές, σε ολόκληρη την Ιταλία.

Στη Ρώμη, η διακοπή ρεύματος συνέβη ενώ χιλιάδες κάτοικοι γιόρταζαν την πρώτη «Λευκή Νύχτα» της πόλης, ένα πολιτιστικό γεγονός.

Ήδη η βροχή που έπεφτε καταρρακτωδώς στην ιταλική πρωτεύουσα είχε γίνει αιτία να αναβληθούν κάποιες από τις εκδηλώσεις.

"Δεν είμαστε καθόλου χαρούμενοι. Όλα πήγαιναν καλά και ξαφνικά όλα άλλαξαν. Είμαστε εξοργισμένοι και βρεγμένοι", είπε κάτοικος της Ρώμης.

Αν και η ώρα ήταν προχωρημένη, πολλοί ήταν οι επιβάτες που εγκλωβίστηκαν στον υπόγειο σιδηρόδρομο και τους οποίους ελευθέρωσε, ώρες αργότερα, η πυροσβεστική υπηρεσία.

Τα φώτα έσβησαν και στο Βατικανό, όπου τώρα όμως φωτίζεται από γεννήτριες. Με γεννήτριες λειτουργούν και τα νοσοκομεία της Ρώμης, όπως και σημαντικά κυβερνητικά κτίρια.

Το αεροδρόμιο της ιταλικής πρωτεύουσας λειτουργεί κανονικά. Το ίδιο όμως δεν συνέβη με τους φωτεινούς σηματοδότες στους δρόμους της Ρώμης, που η ξαφνική διακοπή της λειτουργίας τους έγινε αίτία να σημειωθούν πολλά ατυχήματα.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν την τηλεφωνική επικοινωνία, παρά μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης, και να μη χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους.


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 08:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Συσκότιση προκαλεί κομφούζιο στο Λονδίνο
 


Τα λονδρέζικα λεωφορεία δεν επαρκούσαν για τη μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών
Κυκλοφοριακό χάος επικράτησε στο Λονδίνο αργά το απόγευμα της Πέμπτης όταν σημειώθηκε εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης την ώρα της απογευματινής κυκλοφοριακής αιχμής.

Το μπλακάουτ σημειώθηκε στις 18:26 και είχε σαν αποτέλεσμα σοβαρές δυσλειτουργίες στο συγκοινωνιακό σύστημα της βρετανικής πρωτεύουσας και στο 60% του Μετρό.

Πολλοί εργαζόμενοι αποκλείστηκαν μέσα στις αμαξοστοιχίες του υπογείου σιδηρόδρομου, ενώ οι βρετανικοί σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν ότι η διακοπή προκάλεσε καθυστερήσεις σε 500 – 1.000 συρμούς.


Ακόμα και στους σταθμούς που υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, τα τραίνα δεν πήγαιναν πουθενά
Εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν για λόγους ασφαλείας από τις αποβάθρες και τα τραίνα καθώς οι περισσότεροι σταθμοί δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα.

Αιτία της βλάβης, η οποία αποκαταστάθηκε μετά από σχεδόν μία ώρα, ήταν βραχυκύκλωμα στο Εθνικό Δίκτυο Ηλεκτροδότησης, στην περιοχή του Κεντ.

«Σαν τη Νέα Υόρκη»

Η ατμόσφαιρα αμέσως μετά τη συσκότιση θύμιζε το πρόσφατο μπλακάουτ στην Νέα Υόρκη, καθώς χιλιάδες άτομα προσπαθούσαν με ταξί και λεωφορεία να επιστρέψουν σπίτι από την εργασία τους.

Ο δήμαρχος της πόλης, Κεν Λίβινγκστον, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 250 χιλιάδες κάτοικοι επηρεάστηκαν από τη βλάβη.

Ο υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας, Στέφεν Τιμς, είπε ότι θα διεξαγάγει έκτακτη έρευνα σχετικά με τη διακοπή ρεύματος.


Έκλεισαν οι μεγαλύτεροι σταθμοί της βρετανικής πρωτεύουσας
Πρόκειται για πρωτοφανή σε έκταση βλάβη που δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λίβινγκστον.

Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε τουλάχιστον 100 άτομα εγκλωβισμένα σε ανελκυστήρες ενώ δέχθηκε 400 παρόμοιες κλήσεις.

Επιχειρήσεις και οικίες στα προάστια Μπρίξτον, Μπάτερσι και Σάουθορκ βυθίστηκαν στο σκοτάδι και η αστυνομία της πόλης λέει ότι 270 φωτεινοί σηματοδότες έσβησαν.


Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2003 - 06:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο σκοτάδι η Ιταλία
 

Η διακοπή στη Νέα Υόρκη είχε αφήσει χιλιάδες στους δρόμους

Πολύωρες είναι οι διακοπές ρεύματος στην Ιταλία, όπου το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας παραμένει στο σκοτάδι.

Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα από το Τορίνο μέχρι και τη Σικελία, μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Η διακοπή σημειώθηκε λίγο μετά τις 04:00, (τοπική ώρα).

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού απέδωσε το μπλακάουτ στην «κακή λειτουργία» των γραμμών τροφοδότησης της Ιταλίας από το εξωτερικό.

Ουσιαστικά, φαίνεται πως πρόκειται για τα ίδια προβλήματα που έγιναν αιτία να μείνουν χωρίς ηλεκτρισμό εκατομμύρια άνθρωποι στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ και στο Λονδίνο.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 07:00 (τοπική ώρα) για να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Η ίδια εικόνα

Τουλάχιστον 110 τρένα έχουν ακινητοποιηθεί, σε διάφορες περιοχές, σε ολόκληρη την Ιταλία.

Στη Ρώμη, η διακοπή ρεύματος συνέβη ενώ χιλιάδες κάτοικοι γιόρταζαν την πρώτη «Λευκή Νύχτα» της πόλης, ένα εορταστικό πολιτιστικό γεγονός.

Αν και η ώρα ήταν προχωρημένη, πολλοί είναι οι επιβάτες που εγκλωβίστηκαν στον υπόγειο σιδηρόδρομο.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη λέει ότι όταν ξύπνησε οι μόνες συσκευές που λειτουργούσαν στο σπίτι του ήταν αυτές με τις μπαταρίες.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν την τηλεφωνική επικοινωνία, παρά μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης, και να μη χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.