Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-10-03

  1. Συνεργάσιμο υπό όρους το Ιράν για τα πυρηνικά
  2. Ντελ Πόντε: «Συλλάβετε τον Μλάντιτς»
  3. Σουηδία: Διορίστηκε η διάδοχος της 'Αννας Λιντ
  4. Αντιδράσεις (και) για το νέο ψήφισμα των ΗΠΑ
  5. Η έκθεση για τα όπλα δεν πτόησε τον Μπους
  6. Ένταση για το τείχος της Δυτικής Όχθης
  7. Όρους θέτει το Ιράν για διεθνείς επιθεωρήσεις
  8. Ένταση για το τείχος της Δυτικής Όχθης
  9. «Παρατηρήσεις» Πούτιν στο ψήφισμα των ΗΠΑ
  10. Αντιδράσεις στην έκθεση για τα ιρακινά όπλα
  11. Σύνοδος για το Σύνταγμα
  12. Επικρίσεις Ανάν για το ψήφισμα των ΗΠΑ
  13. ΗΠΑ: Χωρίς όπλα το Ιράκ

Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2003 - 17:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνεργάσιμο υπό όρους το Ιράν για τα πυρηνικά
 

Η Τεχεράνη λέει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα θα καλύψει τις ελλείψεις της σε ενέργεια

Αξιωματούχοι στο Ιράν υποστηρίζουν ότι συμφώνησαν σε ένα χρονοδιάγραμμα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ώστε να διενεργήσει η τελευταία τις επιθεωρήσεις που θα αποδείξουν ότι η Τεχεράνη δεν προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ μπορούν να αρχίσουν δουλειά τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αν το Ιράν δεν αποδείξει στην υπηρεσία του ΟΗΕ μέχρι το τέλος του μήνα ότι δεν έχει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, κινδυνεύει να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού για να του επιβληθούν κυρώσεις.

Η ΙΑΕΑ δεν επιβεβαίωσε τη συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα, αλλά ομάδα εμπειρογνωμόνων της έχει φθάσει στο Ιράν.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη μεταδίδει ότι η επίσκεψη των επιθεωρητών θα είχε αναβληθεί εάν οι διαπραγματεύσεις είχαν εκτροχιαστεί.

Τέσσερις προϋποθέσεις

Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, που ασκεί σημαντική πολιτική επιρροή απαρίθμησε τέσσερις προϋποθέσεις ώστε η χώρα του να υπογράψει το σχετικό πρόσθετο πρωτόκολλο στη Συνθήκη «Περί Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων».

Συγκεκριμένα ο κ. Ραφσαντζανί είπε ότι οι όροι αυτοί είναι:

•Διεθνείς εγγυήσεις ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια

•Εξαίρεση των ιερών τόπων και προσκυνημάτων από τις επιθεωρήσεις

•Μη αποκάλυψη στρατιωτικών πληροφοριών που δεν σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα

•και παροχή διεθνούς τεχνολογικής και οικονομικής αρωγής ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.


Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2003 - 00:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Ντελ Πόντε: «Συλλάβετε τον Μλάντιτς»
 

O πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοσνίων, Ράτκο Μλάντιτς, κρύβεται στη Σερβία, υποστηρίζει η Κάρλα ντελ Πόντε

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα Εγκλήματα Πολέμου κατηγόρησε τις σερβικές αρχές ότι δεν κάνουν αρκετά για να συλλάβουν καταδικασθέντες εγκληματίες πολέμου.

Κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στο Βελιγράδι, η Κάρλα ντελ Πόντε υποστήριξε ότι ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων, ο Ράτκο Μλάντιτς, βρίσκεται στη Σερβία και προέτρεψε τις αρχές να προχωρήσουν στη σύλληψή του.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας των συνομιλιών της με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, η κ. Ντελ Πόντε επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα στη συνεργασία του Βελιγραδίου με το Δικαστήριο.

Οι σερβικές αρχές ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται ο Μλάντιτς, ενώ η κ. Ντελ Πόντε επιμένει ότι κρύβεται στη Σερβία.

Ο μεγαλύτερος ομαδικός τάφος στη Βοσνία

Την ίδια στιγμή, στη Βοσνία ολοκληρώθηε η εκσκαφή του μεγαλύτερου ομαδικού τάφου που ανακαλύφθηκε μετά τον πόλεμο την περίοδο 1992-1995.

Οι ιατροδικαστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν στην εκταφή τουλάχιστον 620 πτωμάτων σε ορεινή περιοχή στα ανατολικά της χώρας, κοντά στην πόλη Ζβόρνικ.

Εικάζεται ότι τα περισσότερα από τα θύματα ήταν Μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις των Σερβοβοσνίων στην αρχή του πολέμου.

Οι ιατροδικαστές υποστηρίζουν ότι τα σώματα είχαν ταφεί σε μια άλλη περιοχή και στην συνέχεια τοποθετήθηκαν στον ομαδικό τάφο σε μια προσπάθεια απόκρυψης των εγκλημάτων.

Διεθνείς οργανώσεις υπολογίζουν ότι, οκτώ χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στη Βοσνία, αγνοείται η τύχη 16.000 ανθρώπων.


Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2003 - 00:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Σουηδία: Διορίστηκε η διάδοχος της 'Αννας Λιντ
 

Η Λάιλα Φρέιβαλντς θα είναι η νέα υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, στη θέση της δολοφονηθείσας Άννας Λιντ (φωτό)

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον ανακοίνωσε ότι η Λάιλα Φρέιβαλντς θα είναι η νέα υπουργός Εξωτερικών της χώρας, καταλαμβάνοντας τη θέση της 'Αννας Λιντ που δολοφονήθηκε τον περασμένο μήνα.

Η 61χρονη Φρέιβαλντς είχε υπηρετήσει ως υπουργός Δικαιοσύνης για εννέα χρόνια στις κυβερνήσεις των Σοσιαλδημοκρατών.

Υποχρεώθηκε να παραιτηθεί το 2000, όταν παραβίασε τον κανονισμό του κόμματος και αγόρασε ένα διαμέρισμα στη Στοκχόλμη.

Ο κ. Πέρσον εξήρε τα προσόντα της κ. Φρέιβαλντς και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα φιλοευρωπαϊκά της διαπιστευτήρια, τα οποία θα είναι απαραίτητα για την καλύτερη εκπροσώπηση της Σουηδίας στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρχίζει το Σάββατο στη Ρώμη.

Επικρίσεις

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως, επέκριναν τον Σουηδό πρωθυπουργό για την επιλογή του, λόγω του «ολισθήματός» της πριν από τρία χρόνια.

«Τότε έκανε μια λάθος κρίση», είπε ο Φρέντρικ Ρέινφελντ, ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος.

«Πώς μπορεί να επιστρέψει τρία χρόνια μετά και μάλιστα να προαχθεί σε υπουργό Εξωτερικών ;»

Στο μεταξύ, ο 24χρονος άνδρας που συνελήφθη πριν από δυο εβδομάδες ως ύποπτος για τη δολοφονία της Άννας Λιντ κρατείται ακόμα από την αστυνομία.

Οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας έχουν προθεσμία ως το τέλος Νοεμβρίου να απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον του νεαρού, που ισχυρίζεται ότι είναι αθώος.


Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2003 - 15:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδράσεις (και) για το νέο ψήφισμα των ΗΠΑ
 

Διευρυμένο ρόλο για τα Ηνωμένα Έθνη στο Ιράκ επιθυμεί η Ρωσία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Πούτιν

Νέες αντιδράσεις προκαλεί το αναθεωρημένο σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το μέλλον του Ιράκ.

Η Γαλλία δήλωσε ότι το κείμενο δεν ενσωματώνει τις αλλαγές που η ίδια πρωθούσε προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ρόλου του ΟΗΕ και της ταχείας μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι την ίδια άποψη συμμερίζονται η Γερμανία και η Κίνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η χώρα του δεν είναι «προς το παρόν» ικανοποιημένη με τη διατύπωση και το περιεχόμενο του νέου αμερικανικού σχεδίου.

«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να παρέχουν στη διεθνή κοινότητα μεγαλύτερες δυνατότητες συμμετοχής στην ανοικοδόμηση του Ιράκ», τόνισε ο κ. Πούτιν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στην Μόσχα.

«Στο πλαίσιο αυτό αναμένουμε να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας», κατέληξε ο ρώσος πρόεδρος.

Επιφυλακτικός και ο Ανάν

Εξίσου επικριτικός ήταν και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, απέναντι στην αναθεωρημένη εκδοχή του ψηφίσματος για το μεταπολεμικό Ιράκ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Ανάν φέρεται να είπε ότι το σχέδιο ψηφίσματος δεν διασφαλίζει την επιστροφή των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ και να εξέφρασε επιφυλάξεις για την εμμονή των ΗΠΑ να διεξαχθούν εκλογές στο Ιράκ μόνο μετά τη σύνταξη Συντάγματος από ένα μη εκλεγμένο και διορισμένο από τους Αμερικανούς συμβούλιο.

Δηλώσεις Πάουελ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τις χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών ώστε να διαπιστώσει τι αλλαγές χρειάζονται προκειμένου να εγκριθεί το ψήφισμα που προωθεί η Ουάσιγκτον.

Ο κ. Πάουελ είπε ότι όλες οι χώρες έχουν τον ίδιο στόχο, την παράδοση της εξουσίας στους Ιρακινούς. Πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει βιαστικά καθώς πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ιρακινού λαού.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν την έγκριση του ψηφίσματος για να πείσουν άλλες χώρες να δεσμεύσουν στρατό και χρήματα στο Ιράκ.


Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2003 - 22:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Η έκθεση για τα όπλα δεν πτόησε τον Μπους
 

Τρεις μήνες ερευνών από 1.200 εμπειρογνώμονες με πλήρη ελευθερία κινήσεων στο Ιράκ δεν εντόπισαν ούτε ένα όπλο

O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι η απόφαση για εισβολή στο Ιράκ ήταν σωστή, παρά την αποτυχία της ομάδας εμπειρογνωμόνων (υπό την ηγεσία του πρώην συμβούλου της CIA, Ντέιβιντ Κέι) να βρουν έστω και ένα από τα όπλα μαζικής καταστροφής που εφέρετο ότι είχε ο Σαντάμ Χουσεϊν.

Ο κ. Μπους δήλωσε ότι η «προκαταρκτική» έκθεση του κ. Κέι έδειξε ότι το Ιράκ αποτελούσε κίνδυνο για τον κόσμο εξαιτίας του οπλικού προγράμματος που είχε αναπτύξει κατά τη διάρκεια δυο δεκαετιών και που κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια.

Πάντως, ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είπε εάν πίστευε ότι το Ιράκ όντως είχε όπλα μαζικής καταστροφής όταν άρχισε ο πόλεμος.

Ο κ. Μπους τόνισε ότι η έρευνα θα συνεχιστεί και εξήγγειλε τη χορήγηση 660 εκατομμυρίων δολαρίων για το σκοπό αυτό.

Προβληματισμός

Ο ανταποκριτής του BBC παρατηρεί ότι πολλοί πολιτικοί -αρκετοί εκ των οποίων προέρχονται από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών- δεν συμφωνούν με αυτήν την αισιόδοξη ερμηνεία των ευρημάτων της έκθεσης.

Νέα δημοσκόπηση του δικτύου CBS και της εφημερίδας Νιου Γιόρκ Τάιμς έδειξε ότι το 53% των Αμερικανών έχουν αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα του πολέμου στο Ιράκ.

Στοιχεία, όχι πειστήρια

Ο επικεφαλής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων, Ντέιβιντ Κέι, παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί ακόμα να πει με βεβαιότητα εάν θα βρεθούν ποτέ αυτά τα όπλα που αποτέλεσαν τη δικαιολογία των ΗΠΑ και της Βρετανίας για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ.

Στην έκθεσή του ο κ. Κέι, πρώην επιθεωρητής όπλων, αναφέρει ότι υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ενεργειών της ανατραπείσας ιρακινής ηγεσίας που καταδεικνύουν την πρόθεσή της να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής.


Επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ
Συγκεκριμένα η ομάδα των 1.200 εμπειρογνωμόνων από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία ανακάλυψε δίκτυο παράνομων εργαστηρίων, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βιολογικών όπλων.

Επίσης βρέθηκαν σημαντικές ποσότητες υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη όπλων και την κατασκευή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, άνω των 1.000 χιλιομέτρων, πολύ περισσότερο δηλαδή από το όριο των 150 χιλιομέτρων που είχαν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη.

Μπλιξ: Καμία έκπληξη

Ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, χαρακτήρισε την έκθεση του Ντέιβιντ Κέι «αναμενόμενη και άνευ εκπλήξεων».

«Το πιο σημαντικό σημείο αυτής της έκθεσης είναι ότι επιβεβαιώνει το γεγονός ότι δε βρέθηκε κανένα όπλο μαζικής καταστροφής. Η ομάδα των Αμερικανών ανακάλυψε μικροποσότητες και αντικείμενα - ακριβώς όπως και εμείς - και πιστεύω ότι η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι το Ιράκ διεξήγαγε έρευνες και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονταν με τα όπλα μαζικής καταστροφής, τις οποίες θα έπρεπε κανονικά να τις είχε γνωστοποιήσει» είπε ο κ. Μπλιξ.

«Ωστόσο», συνέχισε, «θα ήθελα να σταθώ σε μια δήλωση του κ. Κέι, ο οποίος υπαινίχθη ότι εάν δεν είχε γίνει ο πόλεμος, τότε οι έρευνες των Ιρακινών θα προχωρούσαν και η απειλή θα ήταν μεγάλη».

«Πιστεύω ότι οφείλουμε να μην ξεχνούμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ουδέποτε δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει τις επιθεωρήσεις και ν θα άφηνε τους Ιρακινούς μόνους να κάνουν ό,τι θέλουν», κατέληξε ο κ. Μπλιξ.

Υπεραμύνεται της εισβολής ο Στρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, σε συνέντευξή του στο BBC υποστήριξε ότι το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν ακόμα όπλα δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.

«Η έκθεση Κέι ξεκαθαρίζει ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί συγκεκριμένα όπλα, αλλά αυτό που σίγουρα υπάρχει είναι δεκάδες προγράμματα, τα οποία σχετίζονται με την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής» είπε.

Και πρόσθεσε: «Όλα αυτά δείχνουν ότι σε μεγάλο βαθμό η πρώην ιρακινή ηγεσία συνέχιζε τις παράνομες δραστηριότητες, τις οποίες δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν οι επιθεωρητές όπλων».

Όλα αυτά και η εμπειρία μας από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν συγκλίνουν σε ένα συμπέρασμα, ότι επρόκειτο για ένα πολύ επικίνδυνο καθεστώς, το οποίο παραβίαζε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», κατέληξε ο κ. Στρο.


Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2003 - 19:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Ένταση για το τείχος της Δυτικής Όχθης
 

Φωτογραφία φανερώνει το μέγεθος του ισραηλινού τείχους που κτίζεται κατά μήκος της Δυτικής Όχθης

Στη Μέση Ανατολή ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ένθεν κακείθεν του τείχους που κατασκευάζει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη για λόγους αυτοπροστασίας – όπως λέει – από επιθέσεις Παλαιστινίων.

Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς προειδοποίησε σήμερα ότι το τείχος αυτό δεν πρόκειται να αποτρέψει τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων, ενώ παράλληλα προεξόφλησε ότι το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο – γνωστό και ως «οδικός χάρτης» για την ειρήνη - είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.

Η ανακοίνωση της Χαμάς γίνεται καθώς κλιμακώνονται οι παλαιστινιακές αντιδράσεις για την επέκταση της αποκαλούμενης από το Ισραήλ «γραμμής ασφαλείας», η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της είναι μία περίφραξη με ηλεκτρονικούς αισθητήρες και ένα πανύψηλο τσιμεντένιο τείχος.

Στο μεταξύ ισραηλινές στρατιωτικές πηγές δήλωναν την Παρασκευή ότι χαλαρώνουν οι κανονισμοί εμπλοκής που εφαρμόζουν οι στρατιώτες που φρουρούν κατά μήκος του τείχους.

Συγκεκριμένα οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια ελιγμών όταν προσπαθούν να αποτρέψουν πράξεις δολιοφθοράς ή διεισδύσεις Παλαιστινίων.

Οι ίδιες πηγές πάντως αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες διευκρινίσεις όσον αφορά τις νέες διαταγές αλλά και τις περιμέτρους των τομέων γύρω από τη γραμμή ασφαλείας όπου θα εφαρμόζονται.


Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2003 - 17:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Όρους θέτει το Ιράν για διεθνείς επιθεωρήσεις
 

Η Τεχεράνη λέει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα θα καλύψει τις ελλείψεις της σε ενέργεια

Πληροφορίες από το Ιράν αναφέρουν ότι η χώρα θέλει να θέσει ορισμένους όρους προκειμένου να επιτρέψει αιφνίδιες επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων από εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ).

Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, που ασκεί σημαντική πολιτική επιρροή απαρίθμησε τέσσερις προϋποθέσεις ώστε η χώρα του να υπογράψει το σχετικό πρόσθετο πρωτόκολλο στη Συνθήκη «Περί Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων».

Συγκεκριμένα ο κ. Ραφσαντζανί είπε ότι οι όροι αυτοί είναι:

•Διεθνείς εγγυήσεις ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια

•Εξαίρεση των ιερών τόπων και προσκυνημάτων από τις επιθεωρήσεις

•Μη αποκάλυψη στρατιωτικών πληροφοριών που δεν σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα

•και παροχή διεθνούς τεχνολογικής και οικονομικής αρωγής ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.


Όρους έθεσε ο πρώην πρόεδρος του Ιράν ώστε να επιτραπούν αιφνίδιες επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων
Ο κ. Ραφσαντζανί επεσήμανε ότι οι όροι είναι παρόμοιοι με αυτούς που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να συνεργαστούν με τη ΔΥΑΕ.

Την Πέμπτη αξιωματούχοι του Ιράν και αντιπρόσωποι της ΔΥΑΕ άρχισαν συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Στο Ιράν έχει δοθεί διορία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για να αποδείξει ότι δεν διαθέτει πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων.

Η ΔΥΑΕ στη συνέχεια έχει το δικαίωμα να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη εάν δεν συμμορφωθεί μέσα στην προθεσμία.


Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2003 - 15:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Ένταση για το τείχος της Δυτικής Όχθης
 

Φωτογραφία φανερώνει το μέγεθος του ισραηλινού τείχους που κτίζεται κατά μήκος της Δυτικής Όχθης

Στη Μέση Ανατολή ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ένθεν κακείθεν της οχυρωματικής τάφρου που κατασκευάζει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη για λόγους αυτοπροστασίας – όπως λέει – από επιθέσεις Παλαιστινίων.

Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς προειδοποίησε σήμερα ότι το τείχος αυτό δεν πρόκειται να αποτρέψει τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων, ενώ παράλληλα προεξόφλησε ότι το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο – γνωστό και ως «οδικός χάρτης» για την ειρήνη - είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.

Η ανακοίνωση της Χαμάς γίνεται καθώς κλιμακώνονται οι παλαιστινιακές αντιδράσεις για την επέκταση της αποκαλούμενης από το Ισραήλ «γραμμής ασφαλείας», η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της είναι μία περίφραξη με ηλεκτρονικούς αισθητήρες και ένα πανύψηλο τσιμεντένιο τείχος.


Παλαιστίνιος κάτοικος της Δυτικής Όχθης προσπαθεί να επικοινωνήσει με την άλλη πλευρά του τείχους
Στο μεταξύ ισραηλινές στρατιωτικές πηγές δήλωναν την Παρασκευή ότι χαλαρώνουν οι κανονισμοί εμπλοκής που εφαρμόζουν οι στρατιώτες που φρουρούν κατά μήκος του τείχους.

Συγκεκριμένα οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια ελιγμών όταν προσπαθούν να αποτρέψουν πράξεις δολιοφθοράς ή διεισδύσεις Παλαιστινίων.

Οι ίδιες πηγές πάντως αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες διευκρινίσεις όσον αφορά τις νέες διαταγές αλλά και τις περιμέτρους των τομέων γύρω από τη γραμμή ασφαλείας όπου θα εφαρμόζονται.


Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2003 - 15:00 ('Ωρα Λονδίνου)
«Παρατηρήσεις» Πούτιν στο ψήφισμα των ΗΠΑ
 

Διευρυμένο ρόλο για τα Ηνωμένα Έθνη στο Ιράκ επιθυμεί η Ρωσία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Πούτιν

Νέες αντιδράσεις προκαλεί το αναθεωρημένο σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το μέλλον του Ιράκ.

Μετά τη δυσαρέσκεια της Γαλλίας και τις επιφυλάξεις που εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τώρα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η χώρα του δεν είναι «προς το παρόν» ικανοποιημένη με τη διατύπωση και το περιεχόμενο του αμερικανικού σχεδίου.

«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να παρέχουν στη διεθνή κοινότητα μεγαλύτερες δυνατότητες συμμετοχής στην ανοικοδόμηση του Ιράκ», τόνισε ο κ. Πούτιν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στην Μόσχα.


Έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους Ιρακινούς πολίτες και τα στρατεύματα κατοχής διαπιστώνει ο κ. Πούτιν
«Στο πλαίσιο αυτό αναμένουμε να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας», πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

«Το πρόβλημα είναι ότι ο πληθυσμός του Ιράκ έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στους παραδοσιακούς εταίρους απ΄ ό,τι σ΄ αυτούς που ελέγχουν σήμερα τα πράγματα. Οι τελευταίοι, ωστόσο, προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Όμως, δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένα πολιτικό κενό, άλλά να ενισχυθεί ο έλεγχος από τον ΟΗΕ», τόνισε ο κ. Πούτιν.

Επιφυλάξεις του Κόφι Ανάν

Εξίσου επικριτικός ήταν επίσης ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών απέναντι στην αναθεωρημένη εκδοχή του ψηφίσματος για το μεταπολεμικό Ιράκ.

Διπλωματικές πηγές είπαν στο BBC ότι ο Ανάν εξέφρασε τις αντιρρήσεις του κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας με τους πρέσβεις των χωρών -μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πιστεύεται ότι ο Κόφι Ανάν είπε ότι το σχέδιο ψηφίσματος δεν διασφαλίζει την επιστροφή των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ.

Φέρεται δε να εξέφρασε επιφυλάξεις και για την εμμονή των ΗΠΑ να διεξαχθούν εκλογές στο Ιράκ μόνο μετά τη σύνταξη Συντάγματος από ένα μη εκλεγμένο και διορισμένο από τους Αμερικανούς συμβούλιο.

Αντιρρήσεις και δυσαρέσκεια για τη διατύπωση και το περιεχόμενο του αναθεωρημένου σχεδίου ψηφίσματος είχαν εκφραστεί νωρίτερα και από Γάλλους διπλωμάτες.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν την έγκριση του ψηφίσματος για να πείσουν άλλες χώρες να δεσμεύσουν στρατό και χρήματα στο Ιράκ.


Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2003 - 13:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδράσεις στην έκθεση για τα ιρακινά όπλα
 

Τρεις μήνες ερευνών από 1.200 εμπειρογνώμονες με πλήρη πρόσβαση και ελευθερία κινήσεων στο Ιράκ δεν εντόπισαν ούτε ένα όπλο

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η χθεσινοβραδινή δημοσίευση της προκαταρκτικής έκθεσης της αμερικανικής ομάδας ερευνών για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Ο επικεφαλής της ομάδας, Ντέιβιντ Κέι, αναφέρει προς τις επιτροπές Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας ότι δεν μπορεί ακόμα να πει με βεβαιότητα εάν θα βρεθούν ποτέ αυτά τα όπλα, τα οποία και αποτέλεσαν τη δικαιολογία των ΗΠΑ και της Βρετανίας για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, Ντέιβιντ Κέι υπογράμμισε ότι οι έρευνες της ομάδος του δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους εξήγγειλε την παροχή 660 εκατομμυρίων δολαρίων για τη συνέχιση των ερευνών.

Ανακάλυψη στοιχείων αλλά όχι πειστηρίων

Ο Αμερικανός πρώην επιθεωρητής όπλων αναφέρει παράλληλα ότι υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ενεργειών της ανατραπείσας ιρακινής ηγεσίας που καταδεικνύουν την πρόθεση της να αναπτύξει όπλων μαζικής καταστροφής.


Επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ
Συγκεκριμένα η ομάδα των 1.200 εμπειρογνωμόνων από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία ανακάλυψε δίκτυο παράνομων εργαστηρίων, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βιολογικών όπλων.

Επίσης βρέθηκαν σημαντικές ποσότητες υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη όπλων και την κατασκευή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, άνω των 1.000 χιλιομέτρων, πολύ περισσότερο δηλαδή από το όριο των 150 χιλιομέτρων που είχαν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη.

Μπλιξ: Καμμία έκπληξη

Ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, χαρακτήρισε την έκθεση του Ντέιβιντ Κέι «αναμενόμενη και άνευ εκπλήξεων».

«Το πιο σημαντικό σημείο αυτής της έκθεσης είναι ότι επιβεβαιώνει το γεγονός ότι δε βρέθηκε κανένα όπλο μαζικής καταστροφής. Η ομάδα των Αμερικανών ανακάλυψε μικροποσότητες και αντικείμενα - ακριβώς όπως και εμείς - και πιστεύω ότι η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι το Ιράκ διεξήγαγε έρευνες και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονταν με τα όπλα μαζικής καταστροφής, τις οποίες θα έπρεπε κανονικά να τις είχε γνωστοποιήσει» είπε ο κ. Μπλιξ.

«Ωστόσο» συνέχισε «θα ήθελα να σταθώ σε μια δήλωση του κ. Κέι, ο οποίος υπαινίχθη ότι εάν δεν είχε γίνει ο πόλεμος, τότε οι έρευνες των Ιρακινών θα προχωρούσαν και η απειλή θα ήταν μεγάλη».

«Πιστεύω ότι οφείλουμε να μην ξεχνούμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ουδέποτε δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει τις επιθεωρήσεις και δεν θα άφηνε τους Ιρακινούς μόνους να κάνουν ό,τι θέλουν», κατέληξε ο κ. Μπλιξ.

Υπεραμύνεται της εισβολής ο Στρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, σε συνέντευξή του στο BBC υποστήριξε ότι το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν ακόμα όπλα δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.

«Η έκθεση Κέι ξεκαθαρίζει ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί συγκεκριμένα όπλα, αλλά αυτό που σίγουρα υπάρχει είναι δεκάδες προγράμματα, τα οποία σχετίζονται με την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής» είπε.

Και πρόσθεσε: «Όλα αυτά δείχνουν ότι σε μεγάλο βαθμό η πρώην ιρακινή ηγεσία συνέχιζε τις παράνομες δραστηριότητες, τις οποίες δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν οι επιθεωρητές όπλων».

Όλα αυτά και η εμπειρία μας από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν συγκλίνουν σε ένα συμπέρασμα, ότι επρόκειτο για ένα πολύ επικίνδυνο καθεστώς, το οποίο παραβίαζε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», κατέληξε ο κ. Στρο.


Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2003 - 07:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύνοδος για το Σύνταγμα
 

Τα εθνικά συμφέροντα κυριαρχούν στις διαπραγματεύσεις για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Συνέντευξη στο Θανάση Γκαβό

Η Ρώμη έχει μεταβληθεί σε αστυνομοκρατούμενη πόλη εν όψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται το Σάββατο για να συζητήσει την τελική διαμόρφωση του ευρωπαϊκού Συντάγματος.


Κάθε χώρα μέλος έχει τη δική της λίστα με όσα θα ήθελε να συζητηθούν
Μπεν Κραμ
Την Παρασκευή συναντώνται οι υπουργοί Άμυνας της Ένωσης, με κύριο αντικείμενο τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής άμυνας, θέμα που είναι πιθανό να συμπεριληφθεί στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα, όπως είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Μπεν Κραμ, ερευνητής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών στις Βρυξέλλες.

«Φαίνεται ότι υπάρχει κάποια συναίνεση μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας, η οποία αντιτάχθηκε στην πρωτοβουλία των δύο πρώτων, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, μη θέλοντας να διαταράξει τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ» είπε ο Κραμ μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

Κατά τον αναλυτή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών διαφαίνεται κάποιος συμβιβασμός, δηλαδή η δημιουργία ενός στρατιωτικού αρχηγείου στις Βρυξέλλες, με ενός είδους σύνδεσμο με το ΝΑΤΟ αλλά κατά βάση ανεξάρτητου.

Επιφυλάξεις για το χρονοδιάγραμμα

Ο Κραμ εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το ρεαλισμό του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει η ιταλική προεδρία που φιλοδοξεί να ολοκληρώσει τις εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης μέχρι το τέλος του έτους.

Το μεγάλο ερώτημα, λέει, είναι το ποια θα αποτελέσουν τα κύρια θέματα της ατζέντας.

«Κάθε χώρα μέλος έχει τη δική της λίστα με όσα θα ήθελε να συζητηθούν, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν για πολύ καιρό και μετά τον ερχόμενο Δεκέμβριο» είπε ο Κραμ.

Ένα μεγάλο θέμα που ξεχωρίζει κατά τον αναλυτή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών είναι αυτό της λήψης αποφάσεων με πλειοψηφία.

Λήψη αποφάσεων

Κάθε χώρα διατηρεί συγκεκριμένο αριθμό ψήφων ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι.

Τα δεδομένα όμως για τον υπολογισμό της πλειοψηφίας, όπου χρειάζεται, είναι περίπλοκα με αποτέλεσμα η Ισπανία και η Πολωνία να έχουν περισσότερες ψήφους από ό,τι θα περίμενε κανείς., λέει ο Κραμ.

Η πρόταση της Συντακτικής Συνέλευσης μια πρόταση να εγκρίνεται όταν συμφωνεί η πλειοψηφία των κρατών μελών που παράλληλα αντιπροσωπεύει και το 60% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνάντησε τις αντιδράσεις της Ισπανίας και την Πολωνίας, είπε

«Το ίδιο ακριβώς γίνεται και στα υπόλοιπα θέματα, ανάλογα με τις εθνικές ευαισθησίες» κατέληξε ο Μπεν Κραμ, ερευνητής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών.


Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2003 - 06:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Επικρίσεις Ανάν για το ψήφισμα των ΗΠΑ
 

Διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν επέκρινε το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για το μέλλον του Ιράκ.

Διπλωματικές πηγές είπαν στο BBC ότι ο Ανάν εξέφρασε τις αντιρρήσεις του κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας με τους πρέσβεις των χωρών -μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πιστεύεται ότι ο Κόφι Ανάν είπε ότι το σχέδιο ψηφίσματος δεν διασφαλίζει την επιστροφή των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ.

Φέρεται δε να εξέφρασε επιφυλάξεις και για την εμμονή των ΗΠΑ να διεξαχθούν εκλογές στο Ιράκ μόνο μετά τη σύνταξη Συντάγματος από ένα μη εκλεγμένο και διορισμένο από τους Αμερικανούς συμβούλιο.

Γαλλικές αντιδράσεις

Αντιρρήσεις για το σχέδιο ψηφίσματος εξέφρασαν και Γάλλοι επίσημοι.

Ο πρέσβης της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, Ζαν Μαρκ ντε λα Σαμπλιέρ, είπε ότι το σχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις ανησυχίες της Γαλλίας καθώς υποβαθμίζει τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν την έγκριση του ψηφίσματος για να πείσουν άλλες χώρες να δεσμεύσουν στρατό και χρήματα στο Ιράκ.


Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2003 - 05:05 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Χωρίς όπλα το Ιράκ
 

Το Ιράκ πιστεύεται πως είχε καταστρέψει όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής που είχε

Μετά από τρεις μήνες ερευνών, άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες περίπου 1.200, κυρίως Αμερικανών, ειδικών να εντοπίσουν τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Ο επικεφαλής της ομάδας ερευνών και αξιωματούχος της CIA , Ντέιβιντ Κέι, καταθέτοντας την σχετική έκθεση στο αμερικανικό Κογκρέσο δήλωσε πως μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ούτε ένα όπλο μαζικής καταστροφής.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει όπλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι βγάζουμε το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής - σημαίνει απλά ότι σε αυτό το συγκεκριμένο χρονικό σημείο δεν έχει βρεθεί τίποτε. Νομίζω ότι σε έξι με εννέα μήνες θα μπορούμε να βγάλουμε τα τελικά συμπεράσματα» είπε ο Ντέιβιντ Κέι.

Ευρήματα

Ο αξιωματούχος της CIA πρόσθεσε πάντως ότι ανακαλύφθηκαν σημαντικές ποσότητες υλικών καθώς και εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη όπλων.

Συγκεκριμένα, εντόπισαν δίκτυο μυστικών εργαστηρίων ενώ στο σπίτι ενός Ιρακινού επιστήμονα βρέθηκαν ποσότητες βιολογικού παράγοντα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων.

Επίσης βρέθηκαν σχέδια για την κατασκευή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, άνω των 1.000 χιλιομέτρων, πολύ περισσότερο δηλαδή από το όριο των 150 χιλιομέτρων που είχαν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη.

Στην έκθεση γίνεται λόγος και για πιθανές επαφές με τη Βόρειο Κορέα με στόχο την εξασφάλιση πυραυλικής τεχνολογίας.

Ποικίλες αντιδράσεις

Ανάμεικτες ήταν οι αντιδράσεις για την έκθεση των Αμερικανών ειδικών.

Ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ μιλώντας στο BBC είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να αποδείξουν ότι το Ιράκ αποτελούσε άμεση απειλή.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι η έκθεση των ειδικών αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μπους έκανε πόλεμο χωρίς να υπάρχει λόγος.

Χαρακτηριστική η δήλωση του γερουσιαστή Τζέι Ροκφέλερ, αντιπροέδρου της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας που είπε ότι «είναι εξωφρενικό ότι η απόφαση να καταφύγουμε στον πόλεμο βασίσθηκε στις εκτιμήσεις ότι το Ιράκ αντιπροσώπευε άμεσο κίνδυνο και τώρα μαθαίνουμε ότι δεν είχε όπλα μαζικής καταστροφής».

Ο αμερικανός γερουσιαστής είπε ότι είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να παίρνει αποφάσεις και να θέτει σε κίνδυνο την ζωή των αμερικανών στρατιωτών «βασισμένη σε κάτι που δεν υπάρχει».

Αλλά ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επιμένει ότι είναι ακόμη νωρίς να βγουν συμπεράσματα.

Υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει, [πολλοί άνθρωποι που πρέπει να ανακριθούν και πολλές εγκαταστάσεις που πρέπει να επισκεφτούν οι επιθεωρητές, είπε ο αμερικανός υπουργός.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητήσω την ακρίβεια των πληροφοριών που είχα για το οπλοστάσιο του Ιράκ» είπε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.